Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een roepende in de woestijn der letteren is heden stilgevallen

    De tweede Simon V. van de Nederlandse letteren
    Een schrijver gaat zo lang te water
    [1] totdat het over is. Het was al kort te voorzien dat onze kleurrijke medelander Simon Vinkenoog het niet lang meer op dit ondermaanse zou uithouden. Hij was één van die figuren van wie je je maar niet kon voorstellen dat hij echt ouder zou worden, en dat heeft ongetwijfeld te maken gehad met het feit dat hij in menig opzicht jong is gebleven in de zin van een gesublimeerde puberteit met protesteren en het inslaan van andere wegen dan de Nederlander gebruikelijk doet, ook als die deel uitmaakt van de wereld der kunsten.
    Ook in een ander opzicht bleef Simon Vinkenoog opvallen. Het is vast al wel weer anderhalf decennium geleden dat hij eens te gast was bij Sonja Barend, die hem min of meer de vraag stelde wat hij nu het liefste deed. "Neuken," antwoordde een jolige Vinkenoog, om daar aan toe te voegen: "Al vinden ze iets uit dat nog fijner is, ik blijf het er gewoon bij doen." Dat leverde de man, terecht, een schaterlach op van Sonja en een salvo aan hilariteit onder de overige aanwezigen. Die tweede Simon V. der Nederlandse letteren is vandaag voorgoed vertrokken.

    Geen kunstbeen
    Enkele weken geleden moest zijn rechterbeen worden geamputeerd vanwege allerlei complicaties in verband met zijn rechtervoet, welke hadden gezorgd voor ondraaglijke pijnen. De chirurg achtte het een onmogelijkheid dat iemand op die leeftijd nog zou kunnen leren met een kunstbeen om te gaan. Zelf bleef Vinkenoog actief op zijn weblog, tot en met de afgelopen week, waar hij, optimist als hij was, liet weten dat hij nu dingen leerde zien die tot dan toe voor hem verborgen waren gebleven.
    Voordat Simon Vinkenoog erkenning vond als schrijver, ging hij — nog tijdens de oorlog in 1944 — als jongste bediende werken bij Uitgeverij Querido.
    Deze schrijver van zowel proza alsook poëzie — in 2004 was hij Dichter des Vaderlands ad interim, hetgeen echter niet werd erkend door de initiatiefnemers van die openbare functie—, werd op 18 juli 1928 geboren en heeft zijn één en tachtigste verjaardag niet meer kunnen beleven, doordat hij op 12 juli 2009 is heengegaan.
    Meer actueels in verband met het overlijden van Simon Vinkenoog is te lezen en te zien via filmpjes op
    NOS Nieuws.
    __________

    [1] Zolang te water — een alibi is de titel van een roman uit 1954 van Simon Vinkenoog.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Simon Vinkenoog, zoals we hem in de eerste decennia van de tweede helft der twintigste eeuw veel hebben gezien.
    2. Voorzijde van Simon Vinkenoogs boek
    Proeve van Kommunikatie, De Bezige Bij, 1967.
    3. Simon Vinkenoog op 12 oktober 2008, bij de uitreiking van
    Vinkenoog Verzameld.

    12-07-2009 om 18:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZDF-Documentaire over mythen rond de Romeinse veldheer Hannibal

    Kennen we de werkelijkheid wel?
    Het geschiedenisprogramma van de tweede publieke Duitse tv-zender presenteert op zondag 12 juli, 's avonds tussen 23:25 uur en de nacht op maandag 13 juli 00:10 uur, een documentaire die de titel draagt Hannibal — Mythos und Wahrheit. Daarin wordt de kijker vertrouwd gemaakt met de vraag, en eventuele antwoorden daarop, in hoeverre het verhaal over de Romeinse veldheer Hannibal op werkelijkheid berust. Vanwege het verhaal dat hij in de derde eeuw (ca. 260) vóór onze jaartelling met krijgsolifanten over de Alpen zou zijn getrokken, heeft de man het tot in onze tijd volgehouden een begrip te zijn. Voor sommige gymnasiasten zou de uitdrukking Hannibal ante portas dan ook vertrouwd kunnen zijn. En als ze die tijdens de behandeling van Latijnse uitdrukkingen in het kader van hun opleiding toch niet zijn tegengekomen, dan zouden ze die woorden in ieder geval letterlijk moeten kunnen begrijpen, en je mag hopen dat dat dan ook nog zal gelden voor de verdere strekking ervan.


    Yankengif overmeestert ZDF
    Met een dwaze, niet-Duitse titel als ZDF-History biedt een öffentlich-rechtliche instantie alweer een hysterische veryanking van de eigen taal, op basis van een uiterst dubieuze preoccupatie. En mocht het erom gaan dat men hoopt op een (veel) betere verkoopbaarheid aan buitenlandse zendgemachtigden, dan houdt men die extra titels maar open voor gebruik door die buitenlanders en niet binnen het eigen Duitse taalgebied. Stupide, dat is èn blijft het. Een knieval voor de onderliggende vooropgezette gedachte dat vereenvoudiging ten faveure hetzelfde is als verkrachting ten detrimente van de eigen taal en cultuur.
    __________
    Afbeelding: Illustratie die de tocht over de Alpen van Hannibal en zijn olifanten moet voorstellen. (Illustratie ZDF.)

    12-07-2009 om 14:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:historische documentaire, Hannibal, krijgsolifanten
    >> Reageer (0)
    11-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willem Elsschots roman Villa des Roses als speelfilm

    Zaterdag 11 juli, tegen middernacht, om 23:45 uur, begint — althans volgens de programmering van het tweede publieke, Nederlandstalige Belgische televisienet Canvas — de uitzending van de verfilming, uit 2002, van het boek Villa des Roses (1913), de eerst uitgekomen roman van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot, bij de burgerlijke stand bekend als Alfons de Ridder (1882-1960).


    De duur van deze Belgisch-Luxemburgs-Brits-Nederlandse coproductie bedraagt zo'n 115 minuten, dat wil zeggen dat het allang zondag is als de film de aftiteling heeft bereikt. In dit drama in beelden van Frank Van Passel (geboren in 1964) zien we onder meer Julie Delpy, Shaun Dingwall en Harriet Walter.
    Echt ideaal is de verfilming niet, al toont de regisseur ons wel heel schitterende karakters, die voortreffelijk worden uitgebeeld en eveneens uitstekende momenten van het letterlijk en figuurlijk op instorten staande pension aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Het is vanzelfsprekend meteen een model voor de gehele westerse maatschappij die in ontbinding verkeerde en de laatste stoot aan de tijd van toen zou geven met het gewapende conflict dat de Grote Oorlog heette en een einde zou maken aan alle oorlogen.
    Om meer dan één reden is de verfilming verre van ideaal: de uitbaters van het pension zijn plotseling Engelsen en de voertaal is dus eveneens Engels. Dat werkt absoluut in het nadeel van de ineen, met vloeiing van de beelden die je in het eigen hoofd hebt overgehouden van het boek met de beelden die de regisseur voor ogen stonden en zijn gerealiseerd. De positieve, filmtechnische en economische aspecten daarvan zijn echter dat er breder kon worden gezocht naar geschikte spelers voor de figuren. Naast Jan Decleir en Dora van der Groen van Vlaamse kant — beiden met een levens- en acteer-ervaring die fenomenaal is — had de regisseur nu een scala aan mensen waaruit hij kon kiezen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1.Jan Decleir en Dora van der Groen in Villa des Roses.   2. Shaun Dingwell als de Duitser Grünewald en Julie Delpey als Louise, het nieuwe Franse dienstmeisje.

    11-07-2009 om 22:25 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Frank Van Passel, Willem Elsschot
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van Robespierre en de Franse Revolutie op BBC Two-television

    Twijfelachtige figuren
    Een niet al te ontwikkeld personage zei mij zo'n veertig jaar geleden eens vol overtuiging dat ik leek op iemand, die in de geschiedenis van Frankrijk een belangrijke rol had gespeeld. "Ik bedoel de tijd van Robert en Piet," voegde ze er ter verklaring aan toe. "Toen was er ook nog een vrouw bij die een rol speelde, of misschien wel meer dan één: Marie en Anti-Jonet. Kan dat?"
    Elke goede verstaander heeft maar een half woord nodig, en de aanwezige toehoorders begrepen allen direct dat de persoon in kwestie Robespierre en Marie Antoinette bedoelde. Nou leek ik toen volstrekt niet op Maximilien François Marie Isidore de Robespierre (1758-1794), en nu al helemaal niet, aangezien de man reeds jong het ondermaanse definitief heeft verlaten.
    Volgens de informatie die de VPRO-Gids verstrekt, zou deze man in 1794 aan de wieg hebben gestaan van de gedachte dat politiek geweld is toegestaan mits dat leidt tot een deugdzame staat. Nou moet de man, die zo belangrijk was voor de periode der Franse Revolutie, welke in 1789 losbarstte en nog ieder jaar in Frankrijk wordt herdacht op Quatorze Juillet (14 juli), eerder die overtuiging zijn toegedaan. 1794 was zijn sterfjaar.
    Het nare van de algemeenheid van zo'n stelling, en soortgelijke, is dat niet wordt gedefinieerd wat er onder een deugdzame staat wordt verstaan. Uit de mond van de foute figuren ontstaan na politiek geweld staten die worden geleid door figuren als Hitler, Stalin, Amin, Mugabe, Nixon en Bush, of Poetin. En al die (oorlogs)misdadigers hebben zich ooit voorgesteld dat ze iets goeds aan de wereld wilden nalaten. De vraag of zulk een gedachte op zich niet reeds te zwaarwegend was om door het benevelde brein van de waanzinnigen die hierboven zijn opgesomd, binnen het juiste kader te worden geplaatst, kan men met een gerust hart van een negatieve reactie voorzien.

    BBC-documentaire
    Op zaterdag 11 juli zendt BBC Two Television tussen 21:00 uur en 22:30 uur onze tijd een documenaire uit onder de titel Terror! Robespierre and the French Revolution.
    Kennelijk verslapt de aandacht voor deze periode in de geschiedenis van West-Europa vooralsnog niet — in ieder geval niet helemaal en blijft deze schrijvers van belletrie en vooral historici inspireren tot steeds nieuwe literatuur, ook als deze in het geheel niets toevoegt aan het reeds bekende. Zulke gebeurtenissen spreken nu eenmaal heel erg tot de verbeelding van heel veel historisch geïnteresseerde lezers en kijkes, en datzelfde geldt voor meer recente revoluties, of die nu die aan het begin van de twintigste eeuw in Rusland (1905, respectievelijk 1917) zich hebben voltrokken dan wel later, ver buiten Europa, met namen als Ernesto Che Guevara en tal van mindere goden, die wel iets hebben bewerkstelligd.
    In de opruiming heb ik nog zeer recentelijk twee verschillende Franse boeken over de revolutie van 1789 e.v. gekocht, beide ongelezen exemplaren, elk voor de prijs van 50 eurocents.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Maximilein Robespierre. Omstreeks 1790 geschilderd door een onbekende meester. Het portret hangt in het Musée Carnavalet te Parijs.
    2. Voorzijde van de paperbackeditie van 1988 van Pierre Gaxotte's standaardwerk uit 1975.

    11-07-2009 om 18:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Robespierre, Franse Revolutie, politiek geweld, historische documentaire
    >> Reageer (0)
    10-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiendelige Arte-serie: Verloren filmopnamen begint vrijdag 10 juli

    Lindberghs Oceaanvlucht
    Arte-televisie begint op vrijdag 10 juli met de uitzending van een tiendelige serie met historisch filmmateriaal dat is bijeengebracht onder de overkoepelende titel Verschollene Filmschätze. Daarbij gaat het om de opnamen van mijlpalen, die sedert goed een eeuw op het celluloid kunnen worden vastgelegd, en die in tien afleveringen aan de Arte-kijkers zullen worden getoond.
    De eerste aflevering, die tussen 17:45 uur en 18:10 zal worden uitgezonden, draagt de titel Charles Lindberghs Atlantiküberquerung. Dat is een 26 minuten durende film uit 2007 die voor Arte France is gerealiseerd door Serge Vialet.
    Nog drie keer zal Arte-televisie deze een herhaling presenteren van deze gefilmde historische gebeurtenis — die op het beeldformaat 16:9 met stereofonisch geluid zal worden uitgezonden — en wel op vrijdag 17 juli vanaf 08:10 uur, op maandag 20 juli 's nachts vanaf 04:25 uur, en op dinsdag 28 juli in de ochtend vanaf 11:25 uur.
    __________
    Afbeelding: Charles Lindbergh bij zijn kist. (Foto: Arte F, © INA.)

    10-07-2009 om 00:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Charles Lindbergh, historische gebeurtenissen gefilmd
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een weekeinde volgepakt met muziekdrama's via de ether

    Het komende weekeinde kunt u maar liefst naar drie opera's via de huiskamerbeeldbuis kijken en ook nog eens naar evenzovele muziekdrama's die alleen via het 'ouderwetse' medium radio tot u zullen kunnen komen. Daarbij zijn drie uitvoeringen van een werk van Giuseppe Verdi, tweemaal dezelfde opera, maar met geheel andere uitvoerenden, en één daarvan via de televisie, en wel zodanig dat de fervente liefhebber van dat drama de tweede uitvoering op zaterdag 11 juli ook kan beluisteren, maar dan zonder beelden.
    Nadere gegevens met betrekking tot al datgene wat u te wachten staat, kunt u alvast vinden in een artikel over alles op dat gebied van die dag dat binnen ons relatief directe bereik valt. Dat artikel
    is opgenomen in de redactioneel aan deze site gelieerde opera- en operette-site Tempel van het Muziektheater.
    Het muziekdramaweekeinde begint echter met een rechtstreeks verslag van het Operafestival in Aix-en-Provence. Daarin kunt u kijken naar een uitvoering van Mozarts Idomeneo. Meer daarover in een andere
    bijdrage, eveneens van heden, op die specifieke muzieksite.Daar valt in een separaat artikel eveneens meer te lezen over Verdi's opera Jérusalem die zaterdagmiddag in het Zomerconcert van de NPS te beluisteren valt op Radio 4. Het betreft de opname van een concertante uitvoering die werd gegeven in het Concertgebouw te Amsterdam en is opgedoken uit het archief van de Zaterdagmatinee.

    10-07-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:muziektheater op radio en televisie
    >> Reageer (0)
    09-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire op Arte-tv over Rooibos '” Rode thee uit Zuid-Afrika

    Wereldwijde belangstelling
    Op donderdag 9 juli — 's avonds tussen 19:00 uur en 19:45 uur — presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte een documentaire over de verbouwing van Rooibosthee in Zuid-Afrika. Als we Van Dale raadplegen, komen we het lemma rooibos helaas niet tegen. Daar staat tegenover dat via het internet op tal van plekken nadere gegevens te vinden zijn over de plant aspalathus linearis — want zo heet de plant waarvan de thee afkomstig is.
    De verleiding is te groot om te weerstaan: we citeren enkele zinnen die over Rooibos Thee in het Afrikaans ten beste worden gegeven: "Rooibos Thee word gemaak van die suiwerste dele van Aspalathus linearis, 'n plant wat slegs in die Kaapprovinsie van Suid-Afrika groei. Die plant se unieke geur, smaak en gesondheidseinskappe het reeds navorsers en voedingstegnolo van regoor die wêreld se belangstelling geprikkel."

    Cedargebergte
    Het rooibosgebied bevindt zich op zo'n 250 kilometer ten noorden van Kaap de Goede Hoop aan de voet van het Cedargebergte. Alleen daar bestaan de voorwaarden welke kunnen zorgdragen voor een ideale rooibosthee, aan welke meer dan de gebruikelijke eigenschappen worden toegekend die men bij genotmiddelen kan opsommen. De thee beval geen cafeïne, maar wel heel veel vitaminen, en wordt hier en daar zelfs beweerd dat regelmatig gebruik van rooibosthee tegen kanker kan beschermen. Een tweede voordeel van deze aanplant bestaat in de gevolgen voor de arme bevolking in die regio. Deze is economisch gezien op bescheiden wijze naar een hoger niveau getild door de wereldwijde belangstelling voor dit product, en die interesse groeit snel.
    De documentaire, die op Arte te zien zal zijn — en die op maandag 13 juli, vanaf 09:10 uur in de ochtend zal worden herhaald — heeft een duur van 43 minuten en werd in 2005 gerealiseerd door Thomas Greh voor de Norddeutsche Rundfunk. De film wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9.

    Afbeeldingen
    1. Rooibosthee als product.
    2. Jonge aanplant van de struiken voor rooibosthee.

    09-07-2009 om 10:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Cedargebergte, Zuid-Afrika, rooibos
    >> Reageer (0)
    08-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elisabeth Zernike, de erste Nederlandse vrouw met een literaire prijs (1921)
    Creatieve gezinsleden
    Op deze dag in 1891 werd Elisabeth Zernike — de drie jaar jongere zuster van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Natuurkunde (1953, Rijksuniversiteit Groningen) Frits Zernike (1888-1966) — geboren, die literaire geschiedenis heeft geschreven, alleen al met het feit dat ze de eerste vrouw was, die voor haar werk werd onderscheiden. Dat was in 1921 toen haar de C.W. van der Hoogtprijs werd toegekend voor haar boek Een vrouw als zij dat een jaar tevoren was uitgekomen. Twee jaar daarvoor was haar eerste boek verschenen. Elisabeth Zernike schreef mild proza dat past in de periode die zich 'tussen wal en schip', anders gezegd: tussen impressionisme en expressionisme bevond.
    Elisabeth Zernike — die haar geboortedag deelt met literaire grootheden als La Fontaine en Shelley — was eveneens de zuster van Anne (Mankes-)Zernike (1887-1972), die in 1925 een boekje over Rainer Maria Rilke heeft geschreven.

    Proza en poëzie
    Het scheppend werk van Elisabeth Zernike beperkte zich niet tot proza; vanaf 1951 zijn er enkele bundels met gedichten uitgebracht, zoals Dralend afscheid (1950) dat in het jaar daarop in de derde druk is uitgekomen. Twee jaar daarna is, eveneens bij Querido, de bundel Het uur der stilte verschenen.


    Beide titels zijn van toepassing op het leven van Elisabeth (of Elizabeth) Zernike. Met haar ruim negen decennia op deze aarde kan men zeggen dat het afscheid van de wereld dralend geschiedde, en na haar heengaan geldt voor haar Het uur der stilte.
    Op latere leeftijd publiceerde ze eveneens korter proza.
    De lexicograaf Kornelis ter Laan, die eveneens op 8 juli was geboren, maar dan 20 jaar eerder, vermeldt in zijn Letterkundig Woordenboek voor Noord en Zuid dat Elisabeth Zernike in 1949 de Amsterdamse prijs voor het beste gedicht heeft verwroven: over de dochter van Prins Willem: Maria van Oranje.
    De bundel Dralend afscheid heb ik, begin jaren zestig verworven voor 49 cent in het Rotterdamse filiaal van het toen enige grootwinkelbedrijf voor opruimingsboeken; bij dezelfde zaak te Groningen in 1968 lag de blauwe, gebonden Salamander met Bevrijding uit de jeugd (1951) in een resthoeveelheid tussen een paar honderd andere titels voor de prijs van 10 cent (15 voor één gulden), en was daarvoor ook nog voorzien van een afzichtelijk oranje-wit geblokt stofomslag uit de boekbinderij van die boeken-grootmogol te Baarn.

    Een lang leven
    Elisabeth Zernike is op 12 maart 1982 overleden te Laren; ze is bijgezet in het graf van haar broer Frits, die zestien jaar eerder was heengegaan. Haar naam komt echter niet voor op de steen. In het boek Vrouwenspiegel uit 1936 van Annie Romein-Verschoor komt zij voor, en dat geldt eveneens voor het dertig jaar later uitgekomen boek van C. Rijnsdorp De moderne roman in opsraak.
    Zij publiceerde meerdere gedichten met het opschrift Rondeel, en een aantal met de titel In memoriam. — Bij een dichtergraf eindigt met de regels:

    Wat verder haar gebeurt is als een openbreken
    Dat naar de zachte dalen van het leven leidt.
    Maar nooit zal zij er later over kunnen spreken
    Hoe in dat uur zijzelf tot dichter is gewijd.


    (Uit: Dralend afscheid; als Elizabeth Zernike.)
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Tekstgedeelte op de voorpagina van de bundel uit 1950.
    2. Omkaderd tekstgedeelte op de buitenzijde van de bundel uit 1953.

    08-07-2009 om 23:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Elisabeth Zernike, Nederlandse letteren, twintigste eeuw
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsjajkovski's Vierde Symfonie onder Ivan Fischer op Mezzo-televisie

    Nog drie keer deze maand
    Van de Vierde Symfonie — in f kleine terts, opus 38 — van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893), gecomponeerd in 1877/78 kunt u oor- èn ooggetuige zijn via Mezzo-televisie, op woensdag 8 juli, 's avonds vanaf 20:30 uur. Het Festival Orkest van Boedapest zal voor die gelegenheid onder leiding staan van Ivan Fischer.


    Het gaat hierbij om een opname uit 2008. Op woensdag 15 juli, vanaf 17:00 uur in de namiddag en op donderdag 30 juli, vanaf 10:00 uur in de ochtend zal Mezzo-televisie dit concert herhalen.
    Een toelichting op deze symfonie is te vinden in een artikel van donderdag 28 augustus 2008 dat we op die dag op de site Tempel der Toonkunst hebben opgenomen naar aanleiding van één der BBC-Proms, waarop dit opus eveneens werd uitgevoerd.
    __________
    Foto: Ivan Fischer met zijn Boedapest Festival Orkest.

    08-07-2009 om 12:28 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Tsjajkovski, Ivan Fischer
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire over de Kelten en de Engelse cultuur in de Middeleeuwen '” donderdagavond op BBC Two Television

    De Romeinen en hun invloeden
    De val van het Romeinse Rijk heeft in Engeland — waar die Romeinen van verre waren gekomen en hun invloed geldend hadden weten te maken — een ongelooflijke chaos tot gevolg gehad, mede doordat het land ten prooi is gevallen aan Anglo-Saksische groeperingen die zijn binnengevallen. In Ierland daarentegen had het christendom zich aardig weten te vestigen en voor een basis van leven en cultuur had gezorgd, welke zich — parallel aan de woelingen in Engeland — steeds verder ontwikkelde.
    In de reeks documentaires How the Celts saved Britain — waarvan Dan Snow er op donderdag 9 juli tussen 20:00 uur en 21:00 uur onze tijd via de televisiezender BBC Two weer een zal presenteren — wordt aangetoond dat het juist de Ieren zijn geweest die de Engelse cultuur tijdens de Middeleeuwen van een wisse ondergang hebben gered.
    __________
    Foto: BBC-presentator Dan Snow.

    08-07-2009 om 11:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Ieren, Kelten, Romeinen, Engeland in de Middeleeuwen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dromen volgens de Weense doctor Sigmund Freud '” thans opnieuw bekeken

    Hersenonderzoek nu
    Op woensdag 8 juli — 's avonds tussen 23:05 uur en 23:30 uur — zendt het digitale themakanaal met die stupide naam Holland Doc — alsof het om een randstedelijk-regionaal kanaal gaat — een herhaling uit van een aflevering van het VPRO-programma Noorderlicht uit 2002 over Dromen. In die korte filmbijdrage wordt verslag gedaan van een vergelijking tussen het gedachtegoed van de psychoanalyticus Sigmund Freud (1856-1939) over het fenomeen Dromen en de stand van zaken met betrekking tot hersenonderzoek dat nadere feiten kan verstrekken omtrent dit gebeuren binnen het kader van die discipline, zoals die er zeven jaar geleden voor stond.
    In verband met het verschijnsel Dromen is Sigmund Freud bekend gebleven door één van zijn grotere studies uit 1899, Die Traumdeutung, waarover weer tal van teksten zijn gepubliceerd, variërend van korte essays tot en en met omvangrijke studies en dissertaties. Het is echter in algemene kring minder bekend dat deze zelfde 'droomuitlegger' ook nog acht kortere stukken over dat thema heeft geschreven, die vanaf 1899 zijn geschreven en deels ook nog gepubliceerd tijdens Freuds aardse bestaan. De verzamelbundel heet Über Träume und Traumdeutungen.
    Daarvan is Eine erfüllte Traumdeutung (1899) niet meer tijdens het leven van 'de man met de glazen hoed' [1] gedrukt, en is het manuscript van het opstel Träume im Folklore [2] zelfs pas in 1956 opgedoken, toen de Gesammelte Werke reeds waren uitgekomen.
    Kort nadat Die Traumdeutung was verschenen, heeft Freud zich bereid verklaard hiervan een samenvattend artikel te schrijven voor een verzameling van bijdragen over het thema, getiteld Grenzfragen des Nerven- und Seelenlebens. Dat werd kort maar krachtig Über den Traum, bedoeld om een grotere groep lezers, vooral de ontwikkelde leek, met zijn inzichten vertrouwd te maken in een ietwat vereenvoudigder vorm.
    __________
    [1] Zo wordt Freud genoemd in de titel van een biografisch essay door Prof. Dr. E. Verbeek over Freuds dromen. (G.F. Callenbach, Nijkerk; 1973.)
    [2] Dit essay heeft Freud geschreven samen met David Oppenheim.

    08-07-2009 om 00:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Sigmund Freud, David E. Oppenheim, droomonderzoek
    >> Reageer (0)
    07-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kostuumdrama over Johannes Vermeers Meisje met Oorbel

    Parel aan linkeroor
    Dinsdag 7 juli zal de Britse televisiezender BBC Two vanaf 22:00 uur onze tijd — NB: op diverse plekken staat 23:00 uur, maar dan zijn twee derden van deze film voorbij — het kostuumdrama Girl with a pearl earring van Peter Webber uitzenden. De speelfilm kwam gereed in 2003 en is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1992 van de schrijfster van vooral historische romans, Tracy Chevalier (geboren 1962), dat verhaalt over het meisje Griet met een parel als oorbel dat — intussen alweer zo'n drie en een halve eeuw geleden — model heeft gestaan voor het befaamde schilderij van omstreeks 1660, door Johannes Vermeer (1632-1675). Het doek, op het formaat 46,5 x 40 cm, hangt in het Mauritshuis te 's-Gravenhage.
    In een van de KNAUR-standaardwerken over Galerien der Welt van ongeveer een halve eeuw geleden wordt in het boek Holländische Museen  — hetgeen ook toen reeds Niederländische Museen had moeten heten —, geschreven door de toenmalige hoofdconservator van het Rijksmuseum, R. van Luttervelt (1916-1963), het doek benoemd als Mädchen im Turban (Meisje met tulband).

    Personen
    De rol van Griet wordt in Peter Webbers film gespeeld door Scarlett Johansson, Vermeer krijgt gestalte in Colin Firth; Tom Wilkinson vertolkt het Delftse personage Pieter van Ruijven (1624-1674), die als patroon van Vermeer geldt. Tussen alle overige redelijk Nederlands aandoende namen duikt ene Maertge op, die door Anna Popplewell wordt uitgebeeld. Zou dat misschien Maartje moeten zijn?
    Deze film werd eind december 2007 eerder door BBC Two uitgezonden, maar de ontvangst daarvan was toen voorbehouden aan delen van het grote eiland aan de overzijde van de Noordzee.

    07-07-2009 om 10:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:kostuumdrama, Peter Webber
    >> Reageer (0)
    06-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egon Erwin Kisch herdacht '” met herhaling van reportage uit 1979

    Fascinerende reportage
    De eerste Duitse publieke televisiezender ARD/Das Erste presenteert in de nacht van maandag 6 juli op dinsdag 7 juli — tussen 01:45 uur en 02:30 uur — een herhaling van een reportage uit 1979 over de briljante journalist en literator Egon Erwin Kisch (1885-1948). Die film met reportage maakt deel uit van de programmareeks Vor 30 Jahren; de titel van de filmbijdrage luidt Nichts ist verblüffender als die Wahrheit. Daarmee wordt een link gelegd naar de tweedelige uitgave die Büchergilde Gutenberg in 1981 op de markt heeft gebracht met daarin een selectie van de reportages die Egon Erwin Kisch in een periode van vier decennia heeft gepubliceerd. Die selectie kreeg de titel Nichts ist erregender als die Wahrheit.

    'New Journalism' avant la lettre
    Voordat Kisch in het seizoen 1905/06 de school voor Journalistiek in Berlijn bezocht, had hij al flink wat reportages geschreven voor het Prager Tageblatt, toen onderdeel van de Duitstalige pers in de Goldene Stadt. Hij was er al vroeg in geslaagd een zakelijk-kritische voorstelling van gebeurtenissen op papier te brengen, die desondanks aan spanning en actualiteit niet hadden ingeboet. Daarmee is deze Egon Erwin Kisch toonaangevend geworden voor de moderne stijl welke zich langzaam maar zeker zou gaan meester maken van de internationale dagbladjournalistiek in de kwaliteitspers. In 1925 is een verzameling van zijn stukken verschenen onder de titel Der rasende Reporter, en die benaming werd een alternatief voor de naam van de journalist Egon Erwin Kisch.


    We komen in een ruimer artikel binnenkort terug op deze bijzondere figuur met een zeer aparte stijl van schrijven en leven, en met een heel eigenzinnig karakter.

    06-07-2009 om 19:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Egon Erwin Kisch, Der rasende Reporter
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johann Friedrich Reichardt componist van de week '” via de Vara op Radio 4 '” NL
    Vijf keer een half uur Reichardt
    Deze week staat het muziekprogramma Componist van de week, van de Vara op Radio 4, in het teken van de ooit zeer befaamde Duitse componist Johann Friedrich Reichardt (1752-1814), die de functie van Hofkapellmeister heeft vervuld voor drie koningen van Pruisen.
    Van maandag 6 juli tot en met vrijdag 10 juli, steeds tussen 19:30 uur en 20:00 uur kunt u naar een kleine diversiteit aan werken van de — gedeeltelijk vergeten, doch allengs opnieuw ontdekte — grootheid uit het laatst van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.
    Enkele tientallen jaren geleden had de bariton Dietrich Fischer-Dieskau (geboren 1925) deze muziekmeester reeds (her)ontdekt en een serie liederen van hem op Orfeo, zijn eigen geluidsdragers-label uitgebracht [1]; en daarop zelf gezongen, dat spreekt. In 1992 heeft diezelfde zanger — die zich intussen had ontpopt als schrijver over tal van aspecten van de muziek, en, het ligt voor de hand: met name met betrekking tot het fenomeen zangkunst — een biografie over Reichardt gepubliceerd. [2]

    Meer dan duizend liederen
    Dat deze zanger zich voor die componist interesseerde, ligt voor de hand als je bedenkt dat eerstgenoemde veel liederen — verspreid over de gehele aardbodem — ten beste heeft gegeven en er zelfs zo'n vierhonderd geluidsdragers van hem in omloop zijn en uit dien hoofde meer wilde weten over de meer dan duizend liederen die Reichardt heeft gecomponeerd, en de functie die hij als wegwijzer heeft gehad voor het muziekleven na hem en daarbinnen in eerste instantie voor componisten, met aan de top Franz Schubert (1797-1828). Een deel van de muziekliefhebbers bij wie de kunstvorm Lied hoog in aanzien staat, zal het misschien — indien niet als parate kennis dan toch passief — weten: Schlaf, Kindlein, schlaf stamt uit de ganzenveer van Reichardt en werd tot een geliefd volkslied, ook buiten de directe Duitse invloedssfeer.
    Men zou, zonder dat men daarvoor nu direct een reprimande moet incasseren, de bewering kunnen opstellen dat Reichardt een soort samenwerkingsverband was aangegaan met Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), mede doordat deze dichtervorst zeer veel heeft bijgedragen aan het welslagen van Reichardt als liedcomponist. Maar eveneens het oeuvre van Friedrich von Schiller (1759-1805), en van Friedrich Klopstock (1723-1803) alsook anderen hebben gediend als nimmer opdrogende bron voor deze grootmeester van het Duitse lied.
    Het zijn niet alleen liederen en andere zangstukken die tijdens de vijf avonden deze week uit het oeuvre van Reichardt via Radio 4 zullen klinken. Voor een totaal overzicht van de vijf programma's zij verwezen naar de website van Componist van de week.

    [1] Voor de geïnteresseerden: Johann Friedrich Reichardt — Ausgewahlte Lieder. Dietrich Fischer-Dieskau, Bariton; Maria Graf, Harfe. Orfeo C 245 921 A. Van de twintig liederen die op deze CD bijeengebracht zijn, stammen voor vijftien daarvan de teksten van Goethe, vier van Schiller en één van Ossian.
    [2] Bij de uitgever is het boek intussen uitverkocht, maar op diverse plekken (antiquariaten, internetzaken) wellicht nog verkrijgbaar: Dietrich Fischer-Dieskau — Weil nicht alle Blütenräume reiften — Johann Friedrich Reichardt Hofkapellmeister dreier Preußenkönige.
    Deutsche Verlags Anstalt, 1992; 432 pag. geb., met z/w- ill.; ISBN 3-421-06531-4.

    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van het boekje behorende bij de CD met twintig Reichardt-Liederen.
    2. Fragment uit het befaamde Goethe-schilderij door Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (1751-1829), gerealiseerd in 1787 in de Campagna, tijdens de Reise nach Italien van de Duitse dichter.

    06-07-2009 om 12:49 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Componist van de week, Vara-NL, Reichardt, Goethe, Schiller, Klopstock, Ossian
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!