Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    23-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestig plussers als dansers in eigentijds ballet '” documentaire dinsdagavond via BBC One-tv

    Op dinsdag 23 juni presenteert BBC One Television — 's avonds tussen 23:35 uur en 00:25 uur in de nacht op woensdag de 24ste — weer een aflevering van het programma Imagine... Die aflevering draagt de titel Company of elders. Presentator Alan Yentob volgt daarin een heel bijzondere balletgroep, die — de titel verraadt het al — bestaat uit ouderen. Alle leden van deze groep hebben de minimum-leeftijd van 61 jaar bereikt, maar ze zijn niet ouder dan 85 jaar. Het is de bedoeling dat deze ouderen een moderne choreografie instuderen — een onderneming die altijd het nodige aan moed, beleid, trouw èn durf vereist —, en daarvoor krijgen die mensen zes tot acht weken de tijd.


    Deze onderneming mag op meer dan één punt uniek heten, want niet alleen is de leeftijd een klasse apart in het kader van de kunstvorm ballet, de ouderen in kwestie zijn niet eerder in aanraking geweest met moderne dans, en het derde punt om even bij stil te staan, is het feit dat hun optreden in één der meest befaamde theaters zal worden gerealiseerd: the Sadler's Wells. Er valt echter over te twisten of de in dit verband gebruikte kwalificatie Save the Last Dance for Me wel zo gelukkig is gekozen, maar deze zou echter tevens aanleiding kunnen vormen om de conceptie die het gros van de mensheid heeft met betrekking tot de combinatie van Dansen en Ouderen, nog wel eens drastisch kunnen wijzigen; dat wil zeggen als de toeschouwers daar voor open staan.
    Presentator Alan Yentob, die in 1947 werd geboren, (rechts vooraan op de foto) is overigens zelf inmiddels in de leeftijdscategorie in kwestie aangeland.
    ____________
    Foto: © BBC Television.

    23-06-2009 om 13:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandelijkse kijkdag in ZDF's eigen humorgesticht op dinsdag 23 juni

    Tijdelijk naar een inrichting
    Mocht u nog even willen lachen om soms pijnlijke zaken, zoals de internationale politiek en de onvoorstelbare ledepoppen daarin en hun nog meer onvoorstelbare idiotie — en of dat nu de, vriendelijk gezegd: dubieuze Berlusconi is dan wel de geïncarneerde walvistraan Angela Merkel —, in het maandelijkse ZDF-programma — Neues aus der Anstalt — dat van satire aaneen hangt zullen weer de nodige steken onder en eveneens flink wat rechtstreekse klappen in de richting van die puAblieke figuren worden uitgedeeld.
    Zoals altijd is Urban Priol de directeur van de inrichting en zal ook deze keer Georg Schramm zich opwerpen als aldaar verblijvende — met medicamenten en gesprekken te behandelende, maar tegelijkertijd als adviseur van de uiteindelijk toch zeer twijfelende psychiater-directeur optredende — tussen sommige anderen die daar, veelal onzichtbaar langdurig in gastvrijheid zich mogen verheugenden, naast enkelen, die voor een kort verblijf zijn doorverwezen, en juist die gasten zijn het die de gasten in de zaal bij dat gebeuren keer op keer verblijden dan wel verbazen met hun af en toe zeer boude beweringen. Doch wie dan ook ter wereld zich in de politiek begeeft — en wordt meegesleept in de maalstroom vol corruptie en andere uitermate kwalijke zaken, die politiek met een grote P nu eenmaal met zich meebrengt — moet er maar tegen kunnen dat zij of hij over de kling wordt gejaagd, respectievelijk in ootjes en voor lapjes wordt gehouden.
    Gasten in de aflevering die op dinsdag 23 juni, direct na het Heute Journal — tussen 22:15 uur en 23:00 uur — zal worden uitgezonden, zijn Monika Gruber, Rainald Grebe en Arnulf Rating.
    __________
    Afbeeldingen
    1. Urban Priol.
    2. Georg Schramm.

    23-06-2009 om 09:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het sluipende gevaar van Hepatitis valt niet te onderschatten

    Soms moeilijk in te schatten
    Hepatitis is een onsteking van de lever, welke dikwijls niet als zodanig wordt herkend, aangezien de symptomen erg veel lijken op die van een eenvoudige griep. Maar niet zelden merkt de patiënt eigenlijk nauwelijks iets van de aandoening Daardoor wordt deze heel dikwijls veel te laat behandeld met alle gevolgen van dien. Maar als er helemaal geen behandeling plaats heeft, kan dit uiteindelijk zelfs leiden tot enkele vormen van lijden, die heel wat ingrijpender zijn dan het ondergaan van wat rillerigheid en de bijbehorende minieme lichamelijke irritaties, namelijk levercirrose of zelfs leverkanker.
    Als studiogast bij Brigitte Pavetic en Till Nassif — die deze week de moderatoren van dienst zijn voor dit WDR-programma — kunnen we kennismaken met prof. dr. Claus Niederau, chefarts van de kliniek voor Interne Geneeskunde van een der academische leerziekenhuizen van de Universiteit Essen. Eén der zwaartepunten van zijn werkzaamheden liggen bij de thema's diagnose en therapie van de virushepatitis.

    Uitzendingen
    Als de toehoorders op woensdag, 's middags tussen 15:00 uur en 16:00 uur goed opletten als de aflevering van Planet Wissen via de Westdeutsche Rundfunk (WDR) èn tevens via de Südwestrundfunk (SWR), zal zij, resepectievelijk hij, aan het eind van de uitzending een stuk verder ontwikkeld zijn en eventueel in staat zijn om symptomen in een vroeg stadium beter te kunnen inschatten.
    Deze uitzending zal worden herhaald op donderdagochtend tussen 08:20 en 09:20 via de WDR, en al heel vroeg, bij het krieken van de dag, tussen 05:00 uur en 06:00 uur via de SWR.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Brigitte Pavetic, presentatrice van Planet Wissen.
    2. Till Nassif, presentator van Planet Wissen.
    3. Prof. dr. Claus Niederau, specialist voor inwendige ziekten; gast in de uitzending van Planet Wissen over hepatitis.

    23-06-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verovering van de Alpen in de loop der tijden '” vijf Arte-documentaires

    De Alpen als uitdaging
    Op maandag 22 juni start Arte-televisie met de eerste aflevering van een vijfdelige serie over de zogenoemde verovering, door de mens van de Alpen. Deze week zal iedere avond, steeds tussen 20:15 uur en 21:00 uur — een betere plaats in de programmering is voor vrijwel geen enkele zender denkbaar —, een andere aflevering, steeds in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, worden uitgezonden, en dat betekent dat men voor het einde van de week — vooropgesteld dat men in de gelegenheid is om te kijken en daarnaast over de wil beschikt om dat te doen — alles aan de weet is gekomen wat de verschillende regisseurs van de vijf afleveringen van steeds 43 minuten hebben bijeengebracht aan interessants en boeiends over de manieren waarop de mens heeft geprobeerd om binnen redelijke grenzen — en soms wellicht iets minder redelijk en onrealistisch — de Alpen zodanig te veroveren dat deze in positieve zin hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de mensen die liever niet al te grote omwegen wilden maken om hun doel te bereiken — zoals elders ter wereld grote kanalen zijn gegraven met hetzelfde doel.

    De afleveringen
    De eerste van deze reeks van vijf documentair getinte rolprenten, Über den Pass, van Daniela Agostini en Manfred Baur, volgt de sporen van de mensen die een visie hadden en langs technische weg hebben geprobeerd om hun ideeën met betrekking tot het bedwingen van de niet passeerbare bergen althans deels te realiseren. (Herhaling op maandag 29 juni, om 14:00 uur.)
    Voor de inhoud van aflevering twee — getiteld Der Durchbruch; over de in dat gebied aangelegde tunnels — die op dinsdag 23 juni via Arte te zien zal zijn, tekent Hannes Schuler, die deze film — net als de collega's van de vier andere afleveringen — dit jaar voor de Bayerische Rundfunk heeft gerealiseerd. (Herhaling dinsdag op 30 juni, om 14:00 uur.)
    In de derde van deze vijf afleveringen geeft de titel —  Gipfelstürmer — eigenlijk al aan welk specifieke onderdeel van dat gebied op woensdag 24 juni aan de orde komt in de deel-documentaire van Hannes Schuler en Manfred Baur: het door ijs en sneeuw bedekte, hoger gelegen hart van Europa waar onherbergzaamheid van zowel de bergen alsook van de levensgevaarlijke ravijnen de hoofdmoot vormden, waar handige zakenlui echter wel mogelijkheden zagen, die echter door technisch uitstekend onderlegde vaklui moesten worden bekeken alvorens er zinvolle plannen konden worden gemaakt en vervolgens uitgevoerd. (Herhaling op woensdag 1 juli, om 14:00 uur.)
    De voorlaatste film, evenals de tweede van het duo Daniela Agostini en Hannes Schuler, heeft als titel Wasserkraft, en die zou eveneens voldoende tot de verbeelding moeten kunnen spreken om niet al te veel nadere info nodig te hebben om te beseffen dat het hierbij gaat om de mogelijkheden die het water in die contreien biedt voor de opwekking van energie. Die film wordt op donderdag 25 juni op prime time uitgezonden. (Herhaling op donderdag 2 juli, om 14:00 uur.)
    De documentaire die als slotdeel van de reeks van vijf is voorzien, en op vrijdag 26 juni zal worden gepresenteerd, heeft als titel Höhenflug, en heeft inderdaad met vliegen te maken.
    Dat de moderne vliegtuigen zich op een hoogte van tien kilometer over het Alpengebied voortspoeden, is een bekend gegeven, maar een eeuw geleden, in de tijd van de luchtvaartpioniers, lag dat we leven anders. Hun pogingen om goed in de lucht te blijven, hebben er niet zelden toe geleid dat ze tussen de bergen doorgevlogen zijn.
    Deze laatste aflevering die is voorzien voor uitzending op vrijdag 26 juni, is onder de verantwooordelijkheid van Christian Bauer en Manfred Baur tot stand gekomen. (Herhaling op vrijdag 3 juli, vanaf 14:00 uur.)
    __________
    Afbeeldingen: De foto's hebben, elk voor zich, betrekking op de verschillende afleveringen. Ze zijn afkomstig van de Bayerische Rundfunk; © Tangram Films.

    22-06-2009 om 17:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jane Eyre als BBC-drama vier maandagavonden op Nederland 2

    Verfilming uit 2006
    Toen in 2006 de zoveelste verfilming van de roman Jane Eyre (1847), geschreven door Charlotte Brontë (1816-1855) — die daarbij echter had gekozen voor het pseudoniem Currer Bell — werd gerealiseerd als kostuumdrama voor de BBC, werd er na de uitzending van de eerste van de vier afleveringen in positieve terminologie over deze versie gesproken en door de gedrukte media geschreven. De bij de tijd in kwestie passende kostuums en decors werden geprezen vanwege hun sfeerverhogende werking, de acterende medewerkenden om hun optreden.
    De NCRV zendt deze versie in evenzovele afleveringen uit, te beginnen op 22 juni en verspreid over vier maandagavonden — tussen 20:55 uur en 21:50 uur — met Ruth Wilson als Jane Eyre — die toen, als 24-jarige, haar eerste grote rol speelde — en Toby Stephens als Edward Rochester, de beide protagonisten in het verhaal. Verder vertolken Lorraine Ashbourne en Pam Ferris rollen in dit drama.
    __________
    Afbeelding: Charlotte Brontë, geschilderd door Evert Augustus
    Duyckinck (1816-1878).

    22-06-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    21-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kees Valkenstein '” jeugdboek van een dubbeltalent voor een prikje

    Schrijver en tekenaar
    Verleden week kocht ik voor een halve euro een jeugdboek uit 1913, getiteld Wat een verrassing!, geschreven door Kees Valkenstein — één van de drie pseudoniemen voor Alfons van Lier, die in 1952 in de hoge leeftijd van negentig jaar is overleden. Omstreeks de vorige eeuwwisseling heeft de man heel wat verschillende verhalen voor de jeugd aan het papier toevertrouwd en zelf geïllustreerd. Hoewel deze man een tijdgenoot was van C. Johan Kievit, die wel bekendheid buiten ons land heeft verworven, is hij niet tot alle daartoe bestemde vakliteratuuir doorgedrongen. Zo ontbreekt hij in diverse speciale lexica, waarin zijn tijdgenoten wel met een vermelding zijn opgenomen. Ook in het zeer omvangrijke, weliswaar Duitstalige, doch desondanks internationale, lexicon Klassiker der Kinder- und Jugenliteratur van Bettina Kümmerling-Melbauer [1] komt Valkenstein niet voor.
    Het boek in kwestie lag eind verleden week tussen de afgeschreven uitgaven van een antiquariaat in mijn woonplaats en omdat zulke uitgaven mij — ook ruim vier decennia nadat ik het dagelijks werken in boekhandels en uitgeverijen heb gestaakt om geheel frank en vrij thuis verder te kunnen werken, en in sommige perioden ook elders — nog altijd even sterk boeien.
    Een wat ruimer artikel over deze vondst heb ik heden opgenomen op de website All art is quite useless van Rond1900.nl, betrekking hebbende op de cultuur van het fin de siècle.
    __________
    Bettina Kümmerling-Melbauer:
    Klassiker der Kinder- und Jugendliteratur —
    Ein internationales Lexikon 
    3 delen in kartonnen schuifcassette 
    samen 1.236 pagina's
    Sonderausgabe, grote paperbacks
    J.B. Metzler, Stuttgart, 2004
    ISBN 978-3-476-02021-5.
    __________
    Afb
    eelding: Hoog bezoek bij Abdoelah de schoenmaker. Tekening van Kees Valkenstein in het door hem geschreven boek Wat een verrassing! uit 1913.

    21-06-2009 om 23:30 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    20-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ferruccio Busoni's Doktor Faust tweemaal op Mezzo-televisie

    Mezzo-televisie presenteert binnen negen dagen twee keer een uitvoering van de opera Doktor Faust uit 1925, net niet voltooid door de componist zelf, Ferruccio Busoni (1866-1924). Het betreft hier de uitvoering, in 2007, in de Opera van Zürich, in de mise en scène van Klaus Michael Grüber. Het orkest van de Opera van Zürich wordt gedirigeerd door Philippe Jordan. De verfilming zal door Mezzo worden gepresenteerd op zaterdag 20 juni, tussen 20:30 uur en 23:25 uur. Een herhaling zal te zien zijn op zondag 28 juni, vanaf 17:05 uur. Een uitgebreid artikel over dit muziekdrama op de site Tempel van het Muziektheater kunt u lezen door hier te klikken.

    20-06-2009 om 12:31 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    19-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft Gustave Weißkopf als eerste het luchtruim bedwongen?
    Onzekerheden
    Tot op de huidige dag bestaat er geen absolute duidelijkheid over de vraag of de luchtvaartpionier Gustave Albin Weißkopf (1874-1927) als eerste — en daarmee nog vóór de gebroeders Wright, die de primeur op hun naam hebben staan — met een vliegtuig zich heeft kunnen verplaatsen. Het was in drie kranten van die dagen weliswaar groot nieuws, en er was ook iemand die beweerde Weißkopf reeds in 1899 te hebben zien vliegen, maar beide 'gebeurtenissen' zijn op generlei wijze voor honderd procent gewloofwaardig geboekstaafd.
    Er bestaan wel theoriën omtrent de vraag waarom één en ander van Whitehead — zoals hij zich in Amerika zou gaan noemen — niet wordt erkend. Daarover kunt u meer lezen in een uitgebreider artikel dat ik heden heb geplaatst op het culturele weblog All art is quite useless van Rond1900.nl, waarin u daarnaast meer details kunt aantreffen omtrent deze, feitelijke dan wel fictieve, gebeurtenissen.

    19-06-2009 om 17:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rameau's Hippolyte et Aricie van de Nationale Reisopera op Radio 4
    Voortreffelijke uitvoering
    De in onze bijdrage van 29 mei besproken uitvoering door de Nationale Reisopera van Jean Philippe Rameau's muziekdrama Hippolyte et Aricie uit 1733 is op zaterdag 20 juni, 's avonds vanaf 19:02 uur te beluisteren in het NPS-programma Opera live. Degenen die de tot dusver niet in staat waren één van de voorstellingen in de theaters te bezoeken, of die het voortreffelijke spel van de zangers, koor en instrumentaal ensemble onder leiding van Jed Wenz, nog wel eens willen beleven — zij het dan nu zonder beelden —, doet er goed aan de bewuste avond vrij te houden.
    __________
    Foto: Dirigent van Musica ad Rhenum, Jed Wenz, hier met een traverso.

    19-06-2009 om 16:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opus 20 van de Poolse musicus Henryk Wieniavski op Mezzo-televisie

    Kort recital
    De Poolse componist Henryk Wieniavski (1835-1880) wordt vrijdag — in de vroege avond tussen 19:25 en 19:50 uur — via Mezzo-televisie geëerd met een uitvoering van diens  Fantaisie brillante op Gounods 'Faust', opus 20. Dit stuk werd oorspronkelijk geschreven voor viool en orkest; de eerste uitvoering daarvan werd in 1868 te Leipzig gegeven.
    Met die beide laatste woorden in de titel wordt de opera Faust uit 1859 van Charles Gounoud (1818-1893) bedoeld. Dit muziekdrama zal tussen 20 november en 22 december dit jaar door Opera Zuid in twaalf steden — dertien voorstellingen — van Nederland worden gepresenteerd.
    De uitvoerenden van Wienavski's opus 20 zijn Corey Cerovcek, viool; en Alexandre Tharaud, piano. Het betreft de opname van een optreden in het Théâtre du Châtelet van 2002. De verfilming van dit recital met een duur van nog geen twintig minuten is tot stand gekomen -onder leiding van Karl More.
    Dit optreden zal door Mezzo-tv nogmaals worden uitgezonden op vrijdag 3 juli aanstaande vanaf 13:09 uur.
    __________
    Afbeelding: De Poolse componist Henryk Wieniavski.

    19-06-2009 om 10:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    18-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een korte ARD-documentaire over het naturisme '” donderdag laat op ARD

    Opkomst net voor en in 1900
    Op donderdag 18 juni zendt het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste — tussen 23:45 uur en 00:15 uur in de nacht op vrijdag 19 juni — in de reeks Geheimnis Geschichte een nieuwe aflevering uit: deze keer is dat een nogal korte documentaire uit die in grote lijnen de geschiedenis verhaalt van de zogeheten Freikörperkultur, de beweging die geldt als voorloper van het naturisme: Die Nackten und die Macht, daarmede zeker niet doelend op het eventueel (kunnen) verwerven van steeds meer macht door lid te worden van een naturistenvereniging en het in praktijk brengen van de aangehangen ideeën, maar met betrekking tot de vraag hoe diverse machthebbers zijn omgegaan met deze voor de negentiende eeuw vrij nieuwe uitdrukkingsvorm van ideeën binnen het spectrum van zekere menselijke levensfilosofie.
    Aangezien die toen nieuwe ontwikkelingen een (klein en tevens fijn) hoogtepunt hebben beleefd om en nabij de vorige eeuwwisseling, heb ik heden een langer artikel met kanttekeningen geplaatst op de culturele fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl, met de titel: Naaktheid als alledaags verschijnsel — deelgeschiedenis van het naturisme.
    Zie verder ook onze bijdrage van zaterdag 16 februari 2008.op de redactioneel aan deze site  gelieerde Nederlandse Tempel der Actualiteit
    __________
    Foto: Blote paaren in zee.

    18-06-2009 om 19:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planet Wissen met programma over psychosomatiek '” op WDR en SWR

    Zielsconflicten maken ziek
    Birgit Klaus is presentatrice van het Duitse wetenschappelijke televisieprogramma
    Planet Wissen. Haar werk stelt haar in de gelegenheid om haar honger naar steeds meer kennis met grote regelmaat te stillen. Collega Dennis Wilms kan kan in ieder geval één grote wens — van zijn eventueel lange lijstje: vragen stellen — in vervulling laten gaan door samen met Birgit Klaus de aflevering van dit programma, die op donderdag 18 juni,'s middags tussen 15:00 uur en 16:00 uur zal worden uitgezonden op zowel de WDR (Westdeutscher Rundfunk) alsook de SWR (Südwest Rundfunk). Het thema dat tijdens deze uitzending aan de orde komt, is deze keer samengevat onder de titel Psychosomatik — Wenn die Seele krank macht. [1]
    Hoe dikwijls komt het niet voor dat massa's mensen klagen over pijnen of andere aandoeningen, die de medici niet kunnen verklaren uit fysieke afwijkingen, en die — helaas tot niet al te lang geleden — als 'zenuwen' werden afgedaan en in het, vanuit de visie van de arts: beste, geval met enige symptoombestrijding te lijf werden gegaan: pillen, poeders, drankjes en wat dies meer zij, welke niet zelden bijdragen tot een verdere verslechterting van de situatie of zelfs een met rasse schreden optredende uitvergorting van het fenomeen of zelfs een uitbreiding van het aantal klachten, verspreid over het lichaam. Dat het voorkomen, van pijnen en dergelijke, zich in zulke gevallen niet alleen ontwikkelt uit zielsconflicten — klein of (middel)groot, van slepende en dus slopende aard — maar bij uitbreiding ook nog weer terugslaan op de ziel en het lijden daar explosief kan stijgen, is een volstrekt ongewenste situatie, niet alleen voor de patiënt, maar tevens voor de omgeving van de lijdende: allereerst in kleine kring, maar eveneens algemeen maatschappelijk beschouwd.

    Studiogast legt uit
    Zoals dat in deze programmareeks gebruikelijk is, wordt een studiogast ondervraagd over het onderwerp en van hem wordt verwacht dat zij of hij zodanig uitleg geeft dat tevens de niet-wetenschappelijk onderlegde kijker dat inhoudelijk kan begrijpen. En als de geleerden of andersoortige vakmensen toch eens vervallen in niet-alledaagse terminologie, dan komt één van de twee presentatoren er wel even tussen en vraagt op een manier, die niet irriteert en die meteen in het belang van de kijker is.
    In het programma over het fenomeen psychosomatiek is Professor Ulrich Egle — medisch hoofd van een psychosomatische vakkliniek, en gespecialiseerd in psychosomatische pijnen — die zonder twijfel alle vragen weet te beantwoorden die de kijker meer inzicht zullen kunnen verschaffen omtrent het fenomeen in casu.
    De uitzending wordt herhaald via de WDR op vrijdag 19 juni, tussen 08:20 uur en 09:20 uur.
    De SWR zendt de aflevering eveneens opnieuw uit, en ook op diezelfde vrijdag, maar dan reeds in de vroege ochtend tussen 05:00 uur en 06:00 uur.
    __________
    [1] Het begrip psychosomatiek — dat in het Nederlands slechts één letter meer kent dan in het Duits — is samengesteld uit twee Griekse woorden: ψύχη (psychè — geest) en σόμα (soma (lichaam).
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Presentatrice van
    Planet Wissen Birgit Klaus.
    2. Presentator van
    Planet Wissen Dennis Wilms.
    3. Studiogast Professor Ulrich Egle.

    18-06-2009 om 10:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    17-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC=documentaire via VPRO-tv: De permanente revolutie van Mao Zedong

    Krankzinnig Beest
    Hoewel de geestelijk ernstig gestoorde dicatator Mao Zedong (1893-1976) nog meer slachtoffers op zijn geweten heeft dan zijn collega-afsplitsingen van het Beest uit de Afgrond — Hitler en Stalin, om ons te beperken tot enkele demonische monsterlijkheden van vlees en bloed dichterbij huis — is zijn beeltenis uit het openbare leven van het huidige China nog steeds niet verdwenen en is — ook al varen de huidige machthebbers een geheel andere koers, die ze zelf echter wel, althans naar buiten toe, als een permanente communistische revolutie blijven beschouwen — Mao-verering verder toegestaan. Met andere woorden: leve nog steeds de communistische volksrepubliek China, geheel in overeenstemming met de woorden en slechts voor een klein deel met de daden van Mao Zedong. De huidige machthebbers beperken zich tot het monddood maken van elke vorm van oppositie, vooral als die van de kant van studenten en intellectuelen komt, en tot het martelen van andersdenkenden. Een natie die zodanig wordt geleid, dient te worden geboycot door elke vorm van volkerenbond en door westerse democratieën met de nek te worden aangekeken, maar die ruiken geld en ruilen daarvoor alle idealen en het meest basale fatsoen in: Angela Merkel, de Duitse Bondskanselier, voorop. Zij laat vooral zien wat een zichzelf als christendemocratische politica waard is als het om mensen gaat: geen knip voor de neus.

    Het Beest uitgebeeld
    De VPRO presenteert op woensdag 17 juni, te beginnen tegen middernacht en een uur durend, de eerste van vier afleveringen van een BBC-documentaire uit 2008: Mao, a Chinese tale. In een klein artikel in de VPRO-Gids doet men voorkomen dat het verhaal over Mao zoals verteld doormregisseur Adrian Maben en scenarist Philip Short, die ook een biografie over die Chinese, diepst denkbaar gezonken krankzinnige, dictator heeft geschreven. Of ook daarin voorkomt dat hij nimmer zijn tanden poetste en zich op diverse fronten overgaf aan dubieuze voorkeuren, is mij niet bekend. Wel weet ik dat Mao's afwijkingen in de voortreffelijke biografie van Jung Chang/Jon Halliday wel aan de orde komen, en het is mij dan ook een genoegen. dat boek (nogmaals) in uw aandacht aan te bevelen, zonder iets negatiefs te willen impliceren over een biografie die ik niet ken.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Mao Zedong in 1936.
    2. Massamoordenaar Mao is nog niet weg te denken uit het openbare leven van het huidige China. Hier zijn portret boven de ingang naar de Verboden Stad.
    3. Voorzijde van het stofomslag van de Engelse editie van de Mao-biografie door Jung Chang en haar echtgenoot Jon Halliday uit 2005.

    17-06-2009 om 20:17 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actueel: Geschiedenis van honderd jaar Iran '” woensdag op Arte-tv

    Wijziging programma
    Op woensdag 17 juni zou Arte-televisie een tweedelige documentaire uitzenden over de periode van de Tweede Wereldoorlog in het noordpoolgebied, maar de recente ontwikkelingen in Iran hebben de zender doen besluiten om een documentaire over de laatste honderd jaar — 1908-2008 — van dat land nader te belichten. Dat staat u te wachten in de negentig minuten durende rolprent die tussen 21:00 uur en 22:30 uur zal worden uitgezonden. Het betreft een — eveneens recente: de betreffende periode, tot en met verleden jaar, kondigt dat reeds aan — rolprent van de Franse regisseur Jean Michel Vecchiet, die voor Arte France is gerealiseerd, en die de Duitse titel Der Wille zur Großmacht draagt, al dan niet bewust voortbordurend op de overtuiging van Friedrich Nietzsche (1844-1900) dat de mens wordt gedreven door een  Wille zur Macht — te vinden in diens boek Menschliches — Allzumenschliches (1878-1880).


    Destructieve politici
    Vanzelfsprekend geldt die drang om macht te kunnen uitoefenen ook binnen politieke structuren en niet zelden gebeurt het dat van de eventueel oorspronkelijke wens — iets ten faveure van de mensheid te realiseren — niets meer resteert en deze inmiddels volkomen is omgeslagen in dwangmatige dwingelandij. De wereldgeschiedenis is er vol van, en dat geldt voor de machthebbers in Perzië, dat later Iran ging heten, gedurende de afgelopen honderd jaar evenzeer. En of het nu om een keizer gaat, gezeten op de pauwentroon, die sjah werd genoemd, dan wel een zogeheten geestelijk leider, die eerder een geïncarneerd geestelijk defect voorstelde, of de huidige, zo terecht omstreden, president van dat land, die is behept met de fascistoíde wil Israel te vernietigen — en zich daarmee schaart in de rijen der destructieve dictatoren — het zal, mutatis mutandis, wel in het nu aangekondigde programma aan de orde komen.

    Herhalingen
    Deze documentaire zal door Arte worden herhaald op
    zaterdag 20 juni, vanaf 14:00 uur in de middag, en op
    dinsdag 23 juni, vanaf 09:55 uur 's ochtends.

    17-06-2009 om 14:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ludwig Uhlands gedicht Das Schwert in handschrift en in leesbare vorm

    Het zwaard van de dichter
    Op mijn Duitse culturele website Kulturtempel heb ik reeds eerder enkele gedichten van Ludwig Uhland (1787-1862) in handschrift afgedrukt. Vanzelfsprekend heb ik diezelfde tekst in drukletters toegevoegd, aangezien nog slechts weinigen een dergelijk origineel kunnen lezen.
    Dat zal eveneens het geval zijn met de tekst van dezelfde dichter, die u hieronder kunt aantreffen, en dat — als we ons tot jaren beperken — exact twee eeuwen geleden is geschreven. Das Schwert stamt uit 1809. Opvallend is dat in het handschrift twee coupletten meer staan — tussen het tweede en derde — dan in alle edities met (de) gedichten die ik van deze schrijver heb geraadpleegd. In de facsimile van het handschrift dat ik in het deel met de gedichten van deze auteur in een doos met afgeschreven boeken bij een plaatselijk antiquariaat zag liggen — en daarom voor de somma van een halve euro het mijne mocht noemen —, staan die vijf coupletten eveneens, maar ik de kopie tussen deze tekst heb ik die twee extra vierregelige gedeelten achterwege gelaten.



    Das Schwert

    Zur Schmiede ging ein junger Held,
    Er hatt' ein gutes Schwert bestellt;
    Doch als er's wog in freier Hand,
    Das Schwert er viel zu schwer erfand.

    Der alte Schmied den Bart sich streicht:
    "Das Schwert ist nicht zu schwer noch leicht,
    Zu schwach ist Euer Arm, ich mein';
    Doch morgen soll geholfen sein.

    Nein, heut, bei aller Ritterschaft!
    Durch meine, nicht durch Feuers Kraft."
    Der Jüngling spricht's, ihn Kraft durchdringt,
    Das Schwert er hoch in Lüften schwingt.

    *     *     *     *     *     *

    Tal van verschillen
    Al bijna een halve eeuw ben ik in het bezit van een editie met poëzie van deze veelzijdig werkzame auteur, zowel in de letteren, alsook in maatschappelijk opzicht, onder meer als jurist op het Ministerie van Justitie te Stuttgart en later als paktiserend advocaat. Toch heb ik me meer dan eens laten verleiden een andere editie, zelfs als die uit hetzelfde uitgevershuis afkomstig was, te accepteren, en dat blijkt zinvol te zijn geweest, want alle drie edities van de Bibliographische Anstalt zijn op wezenlijke punten verschillend: de ene meldt, in de Inhoudsopgave, naast elk gedicht het jaar van ontstaan — voor zover dat bekend is, een tweede heeft een lang inleidend essay over leven en werk van de auteur, de derde editie mist die jaartallen en beperkt zich tot enige summiere informatie. Maar daarbij gaat het dan ook om een volksuitgave van meer dan een eeuw geleden, waarvan de redactie kennelijk — en niet altijd geheel ten onrechte — ervan uitging dat het de minder ontwikkelden om de poëzie zelf ging en niet om parafernalia.
    Zaterdag vond ik de derde versie van diezelfde uitgever, en afgezien van een behoorlijke biografische inleiding was daarin opgenomen een facsimile van het handschrift met het gedicht Das Schwert. Vandaar dat ik het voor die halve euro, die het moest kosten, toch maar heb meegenomen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De dichter Ludwig Uhland, geschilderd door Christoph Friedrich Dörr.
    2. Handschrift met drie van de vijf coupletten van het gedicht Das Schwert.
    3. Voorplat van een ongedateerde uitgave aan het eind van de negentiende eeuw met drie delen in één band, uitgegeven door de Bibliographische Anstalt, Berlin.

    17-06-2009 om 00:21 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier Franse meesterwerken van rond 1900 '” concert BBC Radio 3
    Tweemaal Maurice Ravel
    Op woensdag 17 juni presenteert de Britse radiozender BBC 3 — in de avond tussen 20:00 uur en 22:15 uur — in de muziekprogrammareeks Performance on 3 een concert met vier Franse composities welke tijdens het fin de siècle zijn ontstaan. Twee daarvan zijn geschreven
    door Maurice Ravel (1875-1937). Het concert wordt geopend met een orkestsuite: vijf sprookjesscènes, die zijn samengebracht onder de titel Ma mère l'Oye, ontstaan in de jaren 1909-1910. Een uitgebreide toelichting op dat werk is op dit weblog te vinden in een artikel dat op donderdag 28 augustus 2008 is opgenomen.
    Vervolgens staat van dezelfde componist op het programma: Shéhérazade voor vrouwenstem en orkest. Ravel heeft deze compositie gerealiseerd in 1898. Het werk behandelt dezelfde stof, zij het op een andere manier, dan die welke voorwerp van de focus was voor de symfonische orkestsuite opus 35, met dezelfde titel, die de Rus Nikolaj Rimski Korsakov (1844-1908) in 1888 aan het notenpapier heeft toevertrouwd.
    Mezzosopraan Susan Graham wordt in Shehérazade begeleid door het London Symphony Orchestra onder leiding van Yan Pascal Tortelier.

    Tweemaal Debussy
    De beide andere Franse stukken van het bewuste concert —
    door hetzelfde ensemble met dezelfde dirigent — zijn door één meester geschreven, die als een aartsvader [1] van de twintigste eeuwse muziek mag worden beschouwd: Claude Debussy (1862-1918). Als eerste zal de Prélude à l 'après-midi d'un faun uit 1894 klinken, gecomponeerd in verband met een gedicht van Stéphane Mallarmé (1842-1898). Op 27 februari 2007 heb ik een uitgebreid artikel met toelichting op die compositie laten opnemen op het Nederlandse culturele weblog All art is quite useless, met betrekking tot de cultuur van Rond 1900; die bijdrage kunt u lezen door hier te klikken.
    Het concert wordt besloten met de drie symfonische schetsen die door Debussy zijn bijeengebracht onder de titel La mer (1903-1905).
    __________
    [1] De andere aartsvaders van de muziek van de aan de onze voorafgegane eeuw, zijn Arnold Schönberg (1874-1951) en Igor Stravinski (1882-1971). Een muziekdocent merkte eens op dat Béla Bartók (1881-1945) eveneens bij die kleine groep behoorde; dat kunnen we niet weerspreken.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Maurice Ravel.
    2. Claude Debussy.

    16-06-2009 om 22:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard Wagner versus Felix Mendelssohn '” oorzaken en gevolgen

    In één van de bijdragen in de marge — die als rubriek het opschrift Terzijde dragen —, heeft de bureauredacteur Peter Hoffman van het Nederlandse weblog met betrekking tot de cultuur van het fin de siècle, All art is quite useless, een opmerking gewijd aan een essay van Martin Geck over de uiterst kwalijke houding die Richard Wagner (1813-1883) heeft ingenomen na het overlijden van zijn jong gestorven collega Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847), en hij schrijft daarin het volgende: "Hoe onwaarschijnlijk het mag klinken: Richard Wagner voelde zich lange tijd de mindere van Felix Mendelssohn Bartholdy." Om nu niet iedereen, die door die opmerking nieuwsgierig is gemaakt, te dwingen een boekhandel in stad of dorp dan wel via het internet op te zoeken, alwaar men zich op enigerlei wijze in het bezit kan stellen van dat essay, heb ik in een artikel in datzelfde elektronische cultuurtijdschrift uitgelegd wat er zich, speciaal in dat kader, zoal in de geest van de meester van Bayreuth heeft afgespeeld.
    __________
    Afbeelding: Buste (op sokkel) in Venetië, ter nagdachtenis van Richard Wagner.

    16-06-2009 om 01:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een paradijs in eeuwig blauw: De Azoren '” in ARD-documentaire
    Ver van de 'bewoonde wereld'
    Ergens middenin de Atlantische Oceaan, op veertien honderd acht en veertig kilometer afstand van de kust van Portugal en ongeveer twee duizend kilometer verwijderd van de Amerikaanse kust, liggen de Azoren, een archipel met negen bewoonde eilanden. Net als het eiland Madeira maken deze eilanden deel uit van de staat Portugal, maar vormen ze een autonoom onderdeel daarvan.


    Natuurdocumentaire
    Op maandag 15 juni, direct na het vroege avondjournaal Tagesschau, zendt het eerste Duitse publieke televisienet, ARD/Das Erste, in de reeks Erlebnis Erde, een natuurdocumentaire uit over deze eilanden, met de titel Die Azoren — Paradies im ewigen Blau. De film wordt vertoond tussen 20:15 uur en 21:00 uur, en zal ongetwijfeld over niet al te lange tijd via één van de regionale zenders in het zogenoemde Dritte Programm worden herhaald. Sommige van die zenders zijn via de kabel in Nederland te ontvangen. In mijn omgeving zijn dat de NDR, de WDR en de SWF, die het dichtst aan ons land grenzen.

    15-06-2009 om 12:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edvard Hagerup Grieg is Componist van de Week bij de Vara op Radio 4

    'Eigen geluid'
    In de door de Vara via Radio 4 uitgezonden reeks Componist van de Week — die we op werkdagen tussen 19:30 uur en 20:00 uur kunnen beluisteren — staat de Noor Edvard Hagerup Grieg (1834-1907) deze week — om precies te zijn van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juni — centraal.
    Grieg was, om het populair te zeggen: op zoek naar een eigen geluid, en vond dat in de bestaande volksmuziek van het eigen land. Daarin stond hij in zijn functie als scheppend musicus niet alleen: niet zo lang daarna zou zijn mede-Scandinaviër, de Fin Jean Sibelius (1865-1957), die nog een halve eeuw langer op onze aarde de ontwikkelingen binnen het muziekleven zou meemaken. Weer enkele decennia verder in de tijd zouden in Hongarije de twee, in dat opzicht onafscheidelijke, namen opduiken van componisten die een groot deel van hun tijd hebben besteed aan onderzoek naar achtergronden, functie en betekenis van de volksmuziek aldaar: Béla Bartók (1881-1945) en Zoltán Kodály (1882-1967).

    Reizen door Europa
    Samen met zijn vrouw Nina, die een voortreffelijke zangeres was, heeft deze musicus Europa afgereisd en aldaar optredens verzorgd als pianist, en hebben de luisteraars ook nog kennis kunnen nemen van zijn eigen composities. De toehoorders heeft Grieg heel snel weten te veroveren, en dat gold eveneens voor tal van collega's.
    Een prachtige portretfoto uit 1899 — met daarop een opdracht van de beide echtelieden, gedateerd 24 /12 /02 te Kristiania— is eveneens getuige van het feit dat de beiden ook nog tijdens het fin de siècle hun invloeden aan het muzikale front hebben doen gelden.

    15-06-2009 om 11:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recidiverende taalgedrochten in NOS-presentaties

    NOS-wartaal
    Verslaggever Eikelboom: "De bedoeling is om alle journalisten het land uit te krijgen, wij zijn één van de eerste slachtoffers."
    Wij
    , meneer Eikelboom, is een meervoud, en derhalve is het  gebruikte 'aanhangsel' als "één van de eerste slachtoffers" een taalkundig gedrocht. Het kost waarachtig niet meer tijd en moeite om te zeggen, respectievelijk te schrijven: "Wij behoren bij de eerste slachtoffers", of "Wij zijn de eerste slachtoffers." Zulks uiteraard afhankelijk van de exacte situatie.
    Dergelijke onderwerpen
    in het meervoud, met een daaraan gekoppeld enkelvoud in het gezegde of anderszins — of het tegendeel: "een aantal mensen hebben", kunnen waarlijk niet, omdat aantal een enkelvoud is —, worden dagelijks in groten getale over ons uitgestort. Helaas door instituten waarvan de presentatoren en redacteuren etc., over meer dan het geuite niveau dienen te beschikken.

    Hardleersheid

    Dat men bij de NOS niet bepaald taalgevoelig is, wordt dag in, dag uit bewezen; daarvoor hoeven ons maar te beperken tot het Journaal. En — ik heb het hier en elders meer dan eens aangestipt — het ergst zijn nog de mensen die het weer presenteren; die moeten allen terug naar de derde klas lagere school waarin de door mij gewraakte stof wordt behandeld. "De regen die komt eraan", is geen juiste Nederlandse zin, omdat twee onderwerpen teveel van het juiste is, en daardoor juist niet meer juist. "De regen komt eraan", moet dat dan ook zijn.
    "In Scandinavië daar is het nu koud", is al evenmin een aanvaardbare Nederlandse zin. Het zou alleen kunnen met een andere interpunctie: "Wat zegt u? In Scandinavië? — Daar is het koud." Het woord daar
    dient in het eerste voorbeeld — zoals in het dagelijkse spraakgebruik van vooral NOS-medewerkers — achterwege te blijven. En dat geldt eveneens voor het woord dan in zinnen als "Morgen, dan regent het." Gerrit Hiemstra vormt in dit opzicht een dieptepunt.

    14-06-2009 om 17:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!