Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Rummikub Okra Beveren-Leie Op de speeldag van 25 september waren 38 spelers aanwezig. Hierbij de voorlopige stand. De club heet ook Marysia Goethals van harte welkom, zowel bij de rummikubers als bij de petanquers
BeZo onder de doopvont gehouden Korte tijd geleden werd BeZO onder de doopvont gehouden. BeZO is een handelscomité dat staat voor Beverse Zelfstandige Ondernemers. Met dit nieuw initiatief willen de zelfstandigen evenementen organiseren waarbij Beverse ondernemers elkaar leren kennen. Ze vragen geen lidgeld of bijdrage, enkel wat goede ideeën of praktische hulp bij een activiteit. Daarom zijn ze ook trots om hun eerste activiteit voor te stellen: een spetterende eindejaarsactie! Deze zal doorgaan van 08/12/2018 tot en met 20/01/2019. Naast 3 hoofdprijzen zullen er tal van andere prijzen te winnen zijn. Zelfstandigen die willen aansluiten bij BeZo kunnen daarvoor terecht op www.bezo.be
Familiale herdenking voor Emile Théophile Courtens.
Familiale herdenking voor Emile Théophile Courtens. Dirk Peirs bezorgt grootoom een familiaal militair eerbetoon. Emile Courtens werd geboren in Desselgem op 10 augustus 1891 als oudste zoon van Camiel en Maria Courtens-Vandendriessche in een gezin dat 11 kinderen telde. In 1912 kwam het gezin zich vestigen in het hoeveke "Ten Geestendaelken" dat gelegen was aan de Elfde-Julilaan in Beveren-Leie.
Met dank aan Dirk voor de foto's
“Mijn grootmoeder vertelde af en toe eens iets over haar gesneuvelde schoonbroer Emile. Mijn grootvader was heel wat kariger met het vertellen over zijn oudste broer en de oorlog op zich. Misschien kwam dit wel omdat hij als zesjarige in de Eerste Wereldoorlog in zijn schouder geschoten werd. In de Tweede Wereldoorlog werd hij zelfs op een brancard gelegd tussen de gesneuvelden. Dankzij een brancardier die gezien had dat er nog leven in mijn grootvader zat werd hij van de brancard genomen en verzorgd. In 1996, vlak voor "Ten Geestendaelken" zou afgebroken worden, kreeg ik de foto van mijn grootoom Emile. Die foto en het verhaal errond heeft mij altijd gefascineerd. Mijn grootoom sneuvelde op 16 oktober 1918 door een explosie in de Luikhoek te Handzame en was amper 27 jaar. Die datum is mij steeds bijgebleven. Ik speelde toen al met de gedachte om, dag op dag, 100 jaar later een eerbetoon voor hem te organiseren. Zo ben ik op onderzoek getrokken in de streek waar hij sneuvelde. Ik leerde er heel wat bij, kon een kopie van een militair document op de kop tikken. Oorspronkelijk lag Emile begraven op de begraafplaats in Handzame. In 1923 werd hij opgegraven en kreeg hij, samen met andere gesneuvelden, een rustplaats op de militaire begraafplaats in Houthulst”, zo vertelt Dirk.
Programma “Ook het idee om een familiaal eerbetoon te organiseren op 16 oktober 2018 kon ik in daden omzetten en daar ben ik heel blij om. Het programma aan de militaire begraafplaats in Houthulst zal er als volgt uitzien: om 10.00 uur aanvang en welkomstwoord. 10.30 uur: bloemenlegging door familie, Kiwanis-vrienden en stad Waregem. Zelfgeschreven gedicht gebracht door Brecht Callewaert. Te Velde gebracht door Peter Peirs. Om 11.00 uur slotsamenkomst aan het graf van Emile Théophile Courtens en Militair eerbetoon. Om 11.30 uur historische duiding van het eindoffensief door Alex De Bruyne, OC Markthuis, Marktstraat 11, 8650 Houthulst met aansluitend receptie. Om 13.00 uur sluiten we deze herdenking met familie en vrienden in restaurant “Puur” te Klerken”, sluit ook Dirk.
Afscheid deken Marnix Vandenbulcke en verwelkoming kanunnik-deken Henk Laridon Met ingang van 15 oktober 2018 verleent Monseigneur Lode Aerts, Bisschop van Brugge, eervol ontslag aan pastoor-deken Marnix Vandenbulcke. Op dezelfde dag benoemt de Bisschop, Kanunnik Henk Laridon als nieuwe deken van het decanaat Waregem en als pastoor in de Pastorale Eenheid Sint-Paulus. Een voor Waregem historische gebeurtenis, die op de gepaste manier in het licht zal gesteld worden! Deken Marnix Vandenbulcke was de zevende deken van het decanaat Waregem. Hij was de opvolger van pastoor-deken Frans Verhelst.
Marnix Vandenbulcke werd geboren op 16 januari 1948 in Kortrijk, doch heeft zijn hele jeugd doorgebracht in Harelbeke, waar zijn ouders handelaar waren. Hij is de jongste van zes kinderen, twee zussen en drie broers waarvan er spijtig genoeg reeds één overleden is. Hij deed zijn middelbare studies in Don Bosco. In 1968 begon hij de priesteropleiding in het Groot Seminarie in Brugge. In 1974 werd hij tot priester gewijd in de Sint-Salvator kerk in Harelbeke. • Zijn eerste benoeming (1974-1982) kreeg hij als medepastoor in Nieuwenhove Waregem. Het was in die tijd uitzonderlijk van onmiddellijk een benoeming op een parochie te krijgen en niet eerst een tijd een lesopdracht in het onderwijs te moeten vervullen. • Zijn tweede benoeming (1982-1990) was als medepastoor in Gullegem Sint-Amandus. • Zijn derde benoeming (1990-1995) was een terugkeer naar Waregem als medepastoor in de decanale kerk van Waregem. • Zijn vierde benoeming (1995-2011)was als ziekenhuispastor in het ziekenhuis van Waregem. • Zijn vijfde benoeming (2011-2018) was opnieuw een terugkeer naar de decanale kerk. Ditmaal als pastoor-moderator van de Federatie Waregem en deken van het decanaat Waregem. o In 2015 werd het decanaat Harelbeke opgeheven en werd Deerlijk ook een deel van het decanaat Waregem. o In 2016 werd de Pastorale Eenheid Sint-Paulus opgericht en werd Marnix Vandenbulcke pastoor binnen de Pastorale Eenheid Sint-Paulus en deken van het decanaat Waregem
Verwelkoming kanunnik-deken Henk Laridon *Henk Laridon werd geboren op 16 mei 1964 in Diksmuide. Zijn vader Hendrik Laridon was jarenlang burgemeester in Diksmuide, functie die zijn zus Lies thans vervult. De nieuwe deken is van opleiding Licenciaat Bijbelwetenschappen, Baccalaureus Theologie en Kandidaat in de Wijsbegeerte. In 1989 werd hij tot priester gewijd. Zijn voorgaande benoemingen zijn: Titulaire Kanunnik van het kapittel van de Sint-Salvatorskathedraal; Lector Vives, Campus Torhout; Voorzitter van de diocesane commissie voor oecumene; Diocesaan proost Fedecam West; Professor en directeur van het Grootseminarie; Directeur van de Zusters van de Heilige Vincentius van Torhout; Hij is tevens proost, ridder en lid van het ‘Berek’ van ‘Het Manneke uit de Mane’. Deken Henk Laridon wordt dus de achtste deken van het decanaat Waregem. Henk Laridon is tevens familie van wijlen deken Frans Verhelst.
Inluiden van het nieuwe tijdperk Naar aloude gewoonte zal bij het afscheid van de huidige deken en de verwelkoming van de nieuwe deken ‘het Victorie’ geluid worden. Het luiden van het victorie, is een oude klokkenluidersterminologie en het betekent in feite dat alle in de kerktoren aanwezige klokken, van klein tot groot gelijktijdig luiden. Op vandaag zouden wij eerder van volgelui of plenum spreken. Uit respect voor het verleden staat op het bedieningspaneel van de klokken echter nog steeds de historische benaming ‘Victorie’.
Op maandag 15 oktober zullen dus de klokken van de decanale kerk: Amandus, Blasius, Maria, Anna-Helena en Donatus, na het luiden van het Angelus, om vijf na twaalf plechtig ‘het Victorie’ inzetten. Het is een luidmotief dat uiterst zelden gebruikt wordt. In principe enkel voor de verwelkoming en het afscheid van een deken. Bij het plotselinge overlijden van deken Frans Verhelst, werd in consequentie dan ook bij het einde van de uitvaartliturgie, tevens het Victorie geluid.
Ook bij koninklijk bezoek wordt ‘het Victorie’ geluid (←klik op het pijltje). Dit gebeurde voor het laatst in 2009 bij het bezoek van koning Albert en koningin Paola aan Waregem. Bij de start in Waregem van de Ronde van Frankrijk in 2007, werd ook uitzonderlijk ‘het Victorie’ geluid.
‘Het Victorie’ is niet meteen een harmonieus geluid maar het heeft wel een diepe betekenis. Klokken zijn immers de roepstem van de kerk. Iedere klok in de kerktoren heeft zijn of haar specifieke taak. Zij het verkondigen van vreugde of verdriet, het aankondigen van de tijd of speciale gebeurtenissen en scharniermomenten in een mensenleven. Bij de aankomst en het vertrek van een deken is het dan ook een waardevol symbool dat de klokken met hun bronzen stemmen als het ware de stem van alle parochianen vertolken en hun oude herder danken en hun nieuwe herder verwelkomen. Het gezegde: “het inluiden van een nieuw tijdperk” mag hier dan ook letterlijk genomen worden. De Pastorale Eenheid Sint-Paulus en het decanaat Waregem zullen het uiteraard niet alleen bij het luiden van de klokken houden. Op zondag 28 oktober om 15.00 uur in de decanale kerk, volgt de plechtige aanstelling door Monseigneur Lode Aerts van kanunnik Henk Laridon als pastoor-deken. Tijdens deze viering zal dan ook, naast talrijke andere symbolen, de sleutel van de kerk aan de nieuwe deken overhandigd worden.
Het decanaat Waregem bestaat op vandaag uit: 4 pastorale eenheden • Sint-Anna Waregem • Sint-Paulus Waregem • Sint-Franciscus Oostrozebeke-Wielsbeke • De Wijngaard Deerlijk 14 parochies • Waregem, Sint-Amandus en Blasius (Centrum) • Waregem, Heilige Familie (Gaverke) • Waregem, Sint-Jozef (De Biest) • Waregem, Sint-Margareta (Nieuwenhove) • Beveren-Leie, Sint-Jan de Doper • Desselgem, Sint-Martinus • Sint-Eloois-Vijve, Sint-Eligius • Ooigem, Sint-Brixius • Oostrozebeke, Sint-Amandus • Oostrozebeke, Sint-Jozef • Sint-Baafs-Vijve, Sint-Bavo • Wielsbeke, Sint-Laurentius • Deerlijk, O.L.V.-Onbevlekt-Ontvangen (Sint-Lodewijk) • Deerlijk, Sint-Columba, goed voor 65.312 inwoners.
Agendapunten gemeenteraad 2 oktober 2018 Openbare zitting 1. mededelingen 2. goedkeuren eeuwigdurend recht van doorgang ter hoogte van 't Kwastraatje / Stormestraat ten voordele van de nieuwbouwprojecten Stormestraat 105-107, Stormestraat 103 en Meersstraat 62 en 62+, 8790 Waregem 3. goedkeuren samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van werken: aanleg geluidsberm langs de E17 tussen de Galgestraat en Wortegemseweg 4. winteronderhoud 2018/2019 - onderhouds- en herstellingswerken aan wegen: goedkeuren ontwerp en plaatsingsprocedure 5. principiële goedkeuring indiening voorontwerp 'herinrichten Schakelstraat' binnen de Aquafinwedstrijd 'operatie perforatie' 6. vaststellen aanvullend verkeersreglement: invoeren van een parkeerverbod in de Gentseweg 7. goedkeuren planologisch attest - Vanhoutte Carpets NV - 2018/1 8. interlokale vereniging Be-Part: goedkeuren budget 2018 9. vragen 10. goedkeuren verslag vorige zitting.
Afschakelplan Het is niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Bekijk hier welke steden en gemeenten in dat geval eerst zullen worden afgekoppeld van de stroom. klik hier om te kijken in welke schijf uw gemeente/straat zich bevindt.
Vinkenmaatschappij 'De Koninklijke Vlaamse Leiezangers' Beveren-Leie vieren Koning en Kampioenen Op zondag 23 september werden Koning en Kampioenen van de 'Koninklijke Vlaamse Leiezangers' tijdens een gezellig samenzijn in de bloemetjes gezet. Omwille van de warmte en de ziekte van Newcastle, ook wel bekend als pseudovogelpest, moest het kampioenschap dit jaar beslecht worden in vier zettingen in plaats van zes.
Op de foto herkennen we v.l.n.r. voorzitter Jozef Desmet, gemeenteraadslid Marc Vercruysse, bestuurslid Luc Ghekiere, Willy Kints, lokaalhoudster Lore Hooghe, Koning Tom Desmet, bestuurslid Jean Deconinck, 1ste Kampioen Georges Derammelaere, bestuurslid Marc Vandorpe, 2de Kampioen John De Rore, bestuurslid Urbain Demeyere, 3de Kampioen John Desmet, 4de Kampioen Noël Deconinck, vrouwelijke Kampioene Claudette Dooms, bestuurslid Mia Vanhoutte en Frans Soenens die de aanmoedingsprijs kreeg.
Petanqueclub Okra Beveren-Leie Op de reguliere petanquedag van woensdag 12 september waren 44 spelers aanwezig. Claude Rommens heeft stand gehouden en staat nog steeds met 4 punten voorsprong aan de leiding.
Rummikub Okra Beveren-Leie Op 11 september kwamen 36 spelers samen. Het blijft heel spannend aan de top. Martine Benoit blijft haar voorlopige eerste plaats echter nog steeds te vrijwaren met 1 punt voorsprong. Er mocht ook een nieuw lid verwelkomd worden, bij deze heet de club Germain Devlaeminck van harte welkom.
Halloweentocht Op woensdag 31 oktober 2018 organiseert BBC Desselgem in samenwerking met Chiro Desselgem, dansschool Let’s Dance Beveren-Leie en toneelvereniging Kartoesj Beveren-Leie een Halloweentocht
De tocht start om 18.30 uur en stopt om 20.30 uur op de site van de firma LYBOVER, Oude Kassei 16, 8791 Beveren-Leie. Deze tocht is een bewegwijzerde wandeling van 5 km, op een hoofdzakelijk verkeersvrij parcours. Onderweg zijn een 15-tal attracties in het thema van Halloween Inschrijven kinderen onder de 2 jaar : gratis kinderen tussen 2 en 6 jaar : 2€ kinderen tussen 6 en 12 jaar : 5€ vanaf 12 jaar : 8€ In deze prijs zijn soep/chocomelk en een hotdog inbegrepen. Zij die verkleed deelnemen krijgen ook een mooi gadget. Inschrijven kan enkel via de webshop op de website klik hier.
Filmploeg strijkt neer in Beveren-Leie voor opnames 'Baptiste'
Filmploeg en acteurs strijken neer in Beveren-Leie België en Nederland vormen de komende maanden het decor voor de opnames van het nieuw BBC drama 'Baptiste'. Ook in Beveren-Leie streek de filmploeg en acteurs voor de tweede maal neer en werd de rijweg aan de hoeve van wijlen Marcel en Marcella Benoit-Vandenhende voor alle verkeer afgesloten. De hoeve, die ondertussen verkocht is en zal afgebroken worden, is één van de locaties waar gefilmd werd voor de 6-delige televisieserie 'Baptiste', een spin-off van het bekende 'The Missing'. De reeks wordt net zoals 'The Missing' gecoproduceerd door het Brusselse CZAR Film & TV en Eén. De 6-delige televisieserie zal wellicht in het voorjaar van 2019 te zien zijn op BBC One en VRT.
Opnames in Beveren-Leie De eerste draaidag in Beveren-Leie ging door op 2 augustus en de tweede op 20 september 2018. Er werd naar een hoeve gezocht die vrijstaand was en waar geen bomen in de nabije omgeving aanwezig waren. Via Google kwam men in Beveren-Leie op de hoeve van de familie Benoit-Vandenhende uit. Maar niet alleen de omgeving was belangrijk ook binnenshuis moest de hoeve geschikt zijn voor de serie en dat bleek eveneens het geval te zijn. In de serie zal de hoeve niet op haar huidige locatie te zien zijn. Ze zal in het Nederlandse Groningen een rol spelen voor een tulpenkweker.
Mooi souvenir "Een mooie herinnering voor ons, zeker nu onze hoeve, waar we opgroeiden, verkocht is en ook zal afgebroken worden", zeggen de kinderen van wijlen Marcel en Marcella
Korte levensschets van Marcel en Marcella Marcel is geboren op 17 juli 1920 in Beveren-Leie op het boerderijtje in de Wagenaarstraat. Toen hij amper 4 jaar was verloor hij zijn moeder. Op zijn 15de mocht hij thuis aan het vlas beginnen werken. Op zijn 18de overleed ook zijn vader. Op 29 februari 1940 moest Marcel zijn legerdienst vervullen. Drie maanden later brak de oorlog uit en Marcel vluchtte naar Frankrijk. Hij werd opgepakt en naar Trier (D) gebracht. Daar werd hij op een dinsdag om 18.00 uur samen met een 50-tal personen in een gesloten wagon gestopt die pas weer openging op vrijdagmorgen om 02.00 uur om dan in een kamp voor de Duitsers te werken. Op 14 januari 1941 kon hij terug naar huis. Tot in 1945 woonde hij met zijn broer en zus op de boerderij. Broer en zus trouwde en Marcel bleef alleen op de hofstee van drie hectaren wonen. Toen een deel van de grond in 1953 verkocht werd, ging hij bij De Brabandere in Desselgem werken. Daarna werkte hij nog bij de firma Ovelacq in Deerlijk en ging er op 17 juli 1980 met brugpensioen. Marcella was eveneens een rasechte Beverse. Als jongste van een gezin met zeven kinderen werd ze op 6 maart 1920 geboren op 't Hoveke van 'Vandenhendes' in de Nijverheidsstraat. Tot haar 14de liep ze school in 't klooster om dan thuis te helpen op de boerderij. Ze maakte er boter en karnemelk om te verkopen. Ook Marcella verloor haar vader toen ze pas 17 jaar was. Op haar 19de kreeg haar moeder een zware trombose en samen met een broer en zus stond Marcella in voor de thuisverzorging. Uit één bord eten Af en toe gaven de boeren een feestje. Een tante van Marcel hield, met Harelbeke processie, ook eens zo’n bijeenkomst en Marcella was daar ook. Toen er moest gegeten worden was er een bord tekort en Marcel en Marcella deelden een bord. Toen heeft Marcel gevraagd of ze niet verder uit een bord zouden eten, en zo geschiedde. Op 17 juli 1945 gaven Marcel en Marcella elkaar hun jawoord en kregen vijf kinderen, Annie, Eddy, Carlos, Martine en Philippe. Toen de kinderen wat groter werden is Marcella begonnen met bobijnen maken in het schuurtje naast hun hoeve en dat deed ze 17 jaar. Op 18 juli 2015 vierden ze hun platina huwelijksverjaardag. Marcel is overleden op 1 februari 2016 en Marcella op 21 maart 2017.
De serie De serie draait rond de norse en koppige inspecteur Julien Baptiste, vertolkt door de Franse acteur Tchéky Karyo, (met dank voor de foto hiernaast aan CZAR Film & TV). Wanneer Julien en zijn vrouw Amsterdam bezoeken, vraagt het hoofd van de politie – die ook nog eens een voormalig vriendinnetje is van Baptiste – om zijn hulp en kennis om een misdrijf op te lossen. Al snel raakt Baptiste verwikkeld in een zaak die hem naar de grimmige onderwereld van de stad brengt.
Scenaristen van 'The Missing' Harry & Jack Williams bedachten ook deze spin-off waar de Franse acteur Tchéky Karyo zijn rol herneemt als de norse en koppige inspecteur Julien Baptiste. Deze keer zal hij bijgestaan worden door Tom Hollander ('Taboo' & 'The Night Manager') en Jessica Raine ('Patrick Melrose' & 'Wolf Hall') maar ook door talent van eigen bodem. Barbara Sarafian ('De Dag' & 'Beau Séjour'), Boris Van Severen ('Belgica' & 'Salamander 2') en Martha Canga Antonio ('Over Water' & 'Black') zullen aanzienlijke rollen spelen en de regie van het tweede deel van de reeks is in handen van Jan Matthys ('Vele Hemels' & 'In Vlaamse Velden').
"Er zal ook een gemengd Brits en Belgisch team achter de schermen werken zoals art director Stijn Verhoeven, make-up ontwerpster Michelle Beeckman en geluidstechnici Stijn Jacobs & Luc Cuveele. Er zullen ongeveer 70 dagen gedraaid worden tot oktober, voornamelijk in Antwerpen en Gent. De steun van Screen Flanders in combinatie met Tax Shelter-investeringen zijn essentieel geweest om het Belgisch aandeel in de financiering van de productie te voorzien." zegt co-producent van CZAR Film & TV Eurydice Gysel. Hoofdproducer Chris Aird van Two Brothers voegt toe: "Voor ons is België een perfecte plek om Baptiste te filmen, de cultuur is filmvriendelijk en CZAR Film & TV is een deskundig en ervaren co-producent. We zijn erg enthousiast om in de veelzijdige en mooie steden van Antwerpen en Gent te filmen."
Chiro Leieland start in volle galop Traditiegetrouw ging Chiro Leieland op de derde zondag van september terug van start.
Bij de 23-koppige leiding zijn er vijf nieuwe gezichten. Lid worden kan voor jongens en meisjes vanaf het tweede leerjaar. Wie eerst even de sfeer wil proeven kan dat drie weken proberen, dan moet er definitief ingeschreven worden. Nadat de ouders uitgezwaaid waren opende Michiel De Rore de eerste zondag waarna iedereen de zaal in kon. Een spannend moment. De leden keken uit wie ze als leiding in hun afdeling zouden krijgen en de leiding was benieuwd naar de opkomst. Naast een paar verontschuldigingen, de VB'S en de 23-koppige leiding gingen welgeteld nog 146 leden de zaal binnen. Een record! Wie er als leiding in welke afdeling kwam te staan werd aan de hand van een quiz ‘De beste Chiro ter wereld’ kenbaar gemaakt. Toen iedereen wist wie bij wie hoorde kon elke afdeling zijn/haar lokaal opzoeken, inrichten, kennismaken met elkaar en van start gaan met de activiteiten. Naast de gewone wekelijkse zondagen staan terug enkele speciale dagen op het programma zoals de dianamiddag, de hutsepotavond, Christus Koning, de tweejaarlijkse Heemfeesten en als afsluiter het 10-daags bivak.
De leiding: Bram en Tine Tack-Debrouwere gaan hun 5de jaar als VB in. De leiding is als volgt verdeeld: bij de Speelclub Jongens staan Maarten Vanlerberghe, Bram Meyfroot en Eva Vervaeke. Bij de Speelclub Meisjes: Emma Soens, Tatiana Goesaert en Eline Desimpelaere. Bij de Rakkers Maxim Degroote, Loes De Smet en Stef Tijtgat. De Kerels krijgen Dittmar Debaere en Michiel Vandorpe en de Kwiks Maud Peirs en Jarno Taelman. Jolien Pruvoost, Margot Delft en Trien De Smet nemen de Tip-10’s onder hun hoede. De Tippers krijgen Lieselotte Baele en Lukas Deruddere. Bij de Toppers staan Michiel De Rore, Lucas Mauws en Guillaume Van Rie en tot slot zullen Simon Verkaemer en Nicolas Vercruysse de Aspi’s vergezellen.
Namiddagreis Okra Beveren-Leie Donderdagnamiddag waren er terug 56 Okra-leden paraat voor de tweede halve dagreis. Na Nederland in mei trokken ze ditmaal opnieuw naar het buitenland.
"We vertrokken richting Heuvelland maar onderweg werden we reeds getrakteerd door Christiane met een lekkere praline aangezien ze die dag een jaartje ouder werd. Via Wervik trokken we langs de vele oorlogsmonumenten en kerkhoven naar Nieuwkerke waar we in Brasserie De Beiaard genoten van een lekkere kop koffie met een taartje. Vanop het terras hadden we een prachtig uitzicht over de streek rond de Kemmel. Ook het dorpsplein was een bezoekje waard, getuige de sfeerbeelden. Na de koffiepauze was het tijd om te vertrekken naar onze volgende halte. Na een klein half uurtje staken we de Franse grens over en kwamen we aan in Frans-Vlaanderen in het dorpje Steenwerck. Hier bevindt zich het Museum van het landelijk leven tijden de vorige eeuw. Via een zaal met oude volksspelen kwamen we in ander lokaal waar allerlei landbouwmachines , oude fietsen, een atelier van de smid vroeger , het materiaal van de wagenmaker enz te bezichtigen waren. Dan kwamen we op de binnenkoer waar de oude schuur ingedeeld werd in verschillende compartimenten waar telkens een ander beroep uit die tijd werd voorgesteld . We zagen een oude veestal , materiaal van meubelmakers, metsers , dakwerkers en nog vele andere oude beroepen. Buiten zagen we in de grond een groot tandrad van een rosmolen. Men gebruikte een paard om rondjes te lopen en zo via een ondergrondse verbindingsas een raderwerk in gang te zetten om alzo de dorsvlegel in gang te houden. In een volgend gebouw zagen we hoe een dorpskern er vroeger uitzag met de verschillende winkels zoals die van de fotograaf, apotheker. Op de bovenverdieping was een oude klas gereconstrueerd alsook het kantoor van de burgemeester. Terug beneden wandelden we nog door een textielwinkel, een hoedenwinkel en een kruidenierswinkel. In een volgend deel kwamen we in het woongedeelte van de oude boerderij . Hier zagen we hoe men vroeger leefde met een keuken, een wasplaats, een oven om brood te bakken en nog veel andere oude huishoudtoestellen. Dan was het tijd om op de zonovergoten binnenkoer te genieten een lekkere picon ( sommigen meer dan één ). Ondertussen was het tijd geworden om terug naar Belgie te komen. Op de bus zat de ambiance er reeds in. De reden hiervan was niet ver te zoeken. Onze laatste halte was De grote Moriaen in Wervik nabij het tabaksmuseum. Hier genoten we nog van lekkere broodplank met hesp, kaas paté en groentjes. Met het buikje vol vertrokken we tenslotte huiswaarts. Wij hopen dat iedereen een aangename namiddag heeft beleefd en kijken nu al uit naar onze volgende activiteit , het herfstfeest ", tekst John Vervaecke
Eerste vijf winnaars Waregembon markt Beveren-Leie Ook op de tweede marktdag in Beveren-Leie was het kerkplein terug volzet met marktkramers. Ondanks het minder goede weer konden ze weer op heel wat marktgangers rekenen. De vijf klanten die door hun aanwezigheid op de eerste marktdag in de prijzen vielen mochten er hun Waregembon van 25 euro in ontvangst gaan nemen.
Op de foto v.l.n.r. Schepen Rik Soens, Stefaan Eggermont, Marino Punk die voor de muzikale omlijsting zorgde, Rebecca Goeteyn, schepen Kristof Chanterie en Pietro Iacopucci, Jan Vanoverschelde, Ineke Vercautere die de Waregembon in naam van Christophe Liétar in ontvangst nam en Matteo Desmet ontbreekt.
Dubbel viergeslacht in Beveren-Leie Rosa Degroote (87) uit Beveren-Leie die momenteel in de Meers te Waregem verblijft is de trotse overgrootmoeder geworden van een dubbel viergeslacht.
Met dank voor het doorsturen aan Marlies
Op de foto herkennen we v.l.n.r. Marlies Decavel (28) en woonachtig in Ronse, met haar dochtertje Babette D'Haene dat geboren werd op 15/08/2018. De trotse oma Els Demeyer (58) uit Beveren-Leie. Overgrootmoeder Rosa Degroote en Doortje Decavel (30) uit Beveren-Leie met haar dochtertje Fran De Poortere dat op 09/05/2018 het levenslicht zag.
Petanque Okra Beveren-Leie Op de eerste reguliere speeldag na het verlof kwamen 40 spelers opdagen. Claude Rommens staat voorlopig stevig aan de leiding met een voorsprong van 5 punten.
Gratis groot Waregem - helpende handen in Beveren-Leie
Gratis groot Waregem - Helpende handen in Beveren-Leie
De activiteit die Rita Kints samen met haar team op poten wist te zetten is een waar succesverhaal geworden. Mensen kunnen er hun, nog bruikbare spullen, kledij, huishoudgerief, speelgoed…. doneren. Deze worden dan gratis terug in roulatie gebracht, zij het via de groep of tijdens bepaalde openingsuren. Tijdens de openingsuren werden de spullen deze zomer uitgestald in een tent. Nu herfst en winter in aantocht zijn zal de tent geen weerbestendige oplossing meer bieden. Daarom is het team op zoek naar een werfcontainer of iets dergelijks (max 6 op 3 meter) om ook tijdens deze seizoenen verder het gerief te kunnen uitstallen. Hebt u weet waar, kent u iemand, of hebt u een idee hoe ze aan iets dergelijks kunnen geraken, neem dan contact op met Rita Kints, waarvoor bij voorbaat dank.
Oktoberfeeste knallend startschot voor nieuw muzikaal jaar Komende zaterdag 15 september organiseert het Bevers Harmonieorkest voor de derde maal een Oktoberfeeste na twee succesvolle edities in 2016 en 2017. De naam werd lichtjes gewijzigd van Bierfeeste naar Oktoberfeeste om een breder publiek aan te spreken, want belangrijker dan het bier is de ‘Feeste’ zelf.
De zomervakantie van het Bevers Harmonieorkest zit er op. Dirigent Bert Decavel en muzikanten zijn stilaan begonnen aan de voorbereidingen voor de uitdagingen die dit werkjaar op de muzikale kalender staan.
Hoe dit werkjaar echter beter inzetten dan met de derde editie van de Oktoberfeeste. Wie er vorig jaar bij was, kent het recept. Enerzijds is er de biercontest geleid door MC Luigi, alias Louis Snauwaert. Anderzijds en uiteraard de hoofdmoot van de Oktoberfeeste is de muziek. Voor de tweede maal op rij konden we ‘Die Jungen Waidhofner Buam’ strikken. Ze brengen de enige echte Oostenrijkse ‘Oberkrainer Musik’. Dé klap op de vuurpijl zijn uiteraard de enige echte ‘Ze Quaffeurz’. Al twee jaar op rij staken ze O.C. ‘t Klokhuis (figuurlijk) in de fik. Niemand die stil kan blijven zitten dankzij hun enthousiasme en niemand die het niet aandurft om met de reeks hits mee te zingen al dan niet in de juiste toonaard.
Kortom de Oktoberfeeste is het ideale feest om een prachtige zomer af te sluiten en het nieuwe werk of schooljaar te starten met een ‘bang’.
Kaarten voor de Oktoberfeeste kan je bestellen via: – online: https://oktoberfeeste.squarespace.com/tickets/ klik hier. – muzikanten en bestuursleden van het orkest.