Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Prijsuitreiking Zomerzoektocht 2022 De twintig winnaars van de Zomerzoektocht 2022 werden ontvangen in het stadhuis. Ruim 800 speurneuzen trokken deze zomer langs de mooiste plekjes van Beveren-Leie en vulden het deelnameformulier correct in. Kristien Vansteenkiste uit Sint-Eloois-Vijve won als hoofdwinnaar een barbecue ter waarde van 150 euro.
Van 6 juni tot en met 31 augustus kon je in Beveren-Leie op zoek gaan naar veertien foto’s langs een tocht van zes kilometer. De Zomerzoektocht betekende een ideaal uitje voor gezinnen die genoten van het schitterende zomerweer in eigen land. Bij elke foto hoorde een vraag, met het antwoord vulde je telkens een deel van de filippinepuzzel in en uiteindelijk vond je met alle letters de oplossing. Uit de 815 inzendingen vielen twintig deelnemers in de prijzen. Zij gingen naar huis met barbecuesets, barbecuebonnen, een drankenpakket of in het geval van hoofdwinnaar Kristien Vansteenkiste uit Sint-Eloois-Vijve: een fonkelnieuwe barbecue ter waarde van 150 euro. Onze laureaten zijn dus helemaal klaar voor een smakelijk feestje.
Honderdjarigen uit Groot-Waregem “Voor een foto- en kijkboek over "Honderdjarigen uit Groot-Waregem" zoek ik info, foto's, krantenartikel, doodsprentje ...over de 100-jarige MARIE VEREECKEN. Zij woonde in de jaren '70 te Beveren-Leie in bij Paula Van Nevel en haar echtgenoot (Lucien ?) Bossuyt in de Kortrijkseweg ....
Dit uniek en onuitgegeven naslagwerk met foto's en levensloop van meer dan 115 honderdjarigen, dat momenteel al 160 bladzijden telt, verschijnt eind 2022 in beperkte oplage. De aankoopprijs van het boek zal afhangen van het aantal bladzijden en het aantal te drukken exemplaren, daarom is er voorinschrijving. De kostprijs zal vermoedelijk ergens tussen de 30 à 40 € liggen”, aldus Luc Van Houcke. Voorinschrijven kan bij de auteur zelf: Luc Van Houcke - Bessemstraat 44 - 8790 Waregem Tel: 056/600 601 - gsm: 0496 /133 225 of mail: hiluc@telenet.be
Chiro Leieland start nieuw jaar met record De derde zondag van september is Chiro Leieland terug met heel veel goesting van start gegaan. Naast de gewone wekelijkse zondagen staan terug enkele speciale dagen op het programma zoals de dianamiddag, pasdag… en als afsluiter het 10-daags bivak in Westouter. Lid worden kan voor jongens en meisjes vanaf het (geboortejaar) tweede leerjaar.
Na het welkom was er tijd voor de groepsfoto. Daarna ging het de zaal in waar de leidingsvoorstelling doorging. Traditiegetrouw worden alle aanwezige leden bij het betreden van de zaal geteld. Dat was deze keer niet anders en er gingen op de kop af 141 leden de zaal binnen. Na eerst nog vlug een kiekje gemaakt te hebben van de 27-koppige leiding begon het raden wie bij wie hoorde. Daarna zocht elke afdeling een plekje op om kennis te maken met elkaar. Een heel geslaagde eerste zondag met een record aantal leden en leidingsploeg.
Wie staat bij wie? Bij de Speelclub meisjes staan Bram Vanden Bulcke, ..........., Loes De Smet en Anouk Lobbens. Bij de Speelclub jongens zijn dat Thymo D’Angelo, Axelle Fillieux, Morgan Pauwels en Tuur Tack. Bij de Kwiks: Jasmine Vandenbroucke, Justine Spaerkeer en Anaïs Hoste. Wannes Vandeweghe en Stef Tijtgat geven leiding aan de Rakkers. De Tippers worden door Delfine Simons (ontbreekt op de foto) en Geike Vanoverschelde onder de hoede genomen. Rune Messiaen, Stan De Smet en Dittmar Debaere nemen de Toppers onder hun vleugels. De Tip-10’s krijgen Fien Lippens, Krijn Vanommeslaeghe en Simon Vandenbroucke. De Kerels: Augustus Davis, Maud Peirs en Thibault De Rore en Manu Sabbe, Cas Vervaeke en Maxim Degroote zorgen voor de Aspi’s. VB’s en kookploeg Voor nog even wat sfeerbeelden mee te geven nog even dit: Tot op vandaag zijn er nog geen nieuwe VB’s gevonden. Wie interesse heeft kan altijd terecht bij Dominiek, Melissa of Tom voor meer informatie. De nieuwe kookploeg daarentegen is wel compleet.
Petanqueclub Beveren-Leie Na de eerste wedstrijd van het seizoen 2022/2023 werden de kampioenen bij de petanqueclub van het afgelopen seizoen gehuldigd. De club telde 53 leden en er waren 17 reguliere speeldagen.
Op de foto bovenaan herkennen we vooraan v.l.n.r: de kampioen Yvan Minjauw, Jean-Claude Rommens die tweede werd en Willy Declerck die als derde geklasseerd stond. Lea Dewilde die op de zevende plaats eindigde werd daarmee eerste vrouw. De winnaars van de bekerwedstrijden waren bij de heren Philip Buysschaert en bij de vrouwen Rita Vancolenberghe. Achter v.l.n.r.: Eric Devlaminck, Gerda Vandenabeele, Luc Decavele, Eddy Goesaert, Robert Iacopucci, Hilde Debaere, Marc Follens (Francine Alberts en Jan Balduck ontbreken) waren alle speeldagen aanwezig. Josyane Pollie sluit de rij met de rode lantaarn. Ook Martine, die telkens aanwezig was als helpende hand en zorgt voor de koffie, de afwas, de bar…werd in de bloemetjes gezet. Het bestuur had gezorgd dat er na alle plichtplegingen, als afsluiter, nog kon nagenoten worden van een heerlijke barbecue.
Woonzorgcentrum De Meers in Waregem krijgt kwispelend bezoek De bewoners van wzc De Meers genieten volop na van speciaal bezoek. Woensdagnamiddag kwamen op verschillende afdelingen van het woonzorgcentrum maar liefst 14 bordercolliepuppy’s langs.
Lowlands of Lys is een familiale bordercolliekennel uit Nokere, die sinds 2005 bestaat. Christa Dekoninck en Steven Vandenheede komen al jaren met enkele hondjes op bezoek in het Waregemse woonzorgcentrum. Dit keer kwamen ze zelfs met twee nestjes. Zo’n bezoek helpt bij de socialisatie van de puppy’s, maar zorgt ook voor een leuke namiddag bij de bewoners. Voor de gelegenheid trommelde de kennel enkele vrijwilligers en familieleden op om de puppy’s te begeleiden. Leuke verrassing De 73-jarige Marie Dupai kwam een kaartje leggen in het dagverzorgingscentrum en kreeg de kans om een van de puppy’s te aaien. Een leuk moment voor de dame, die vroeger ook honden had. “Jammer genoeg kan ik nu geen huisdieren meer houden omdat ik hen niet veilig in de tuin kan laten lopen. Het was heel tof om nog eens zo’n lieverd bij mij te hebben”, geniet Marie nog na.
Vinkeniers Beveren-Leie huldigen Koning en Kampioenen Tijdens een gezellig samenzijn, op zondag 11 september, werden Koning en Kampioenen van de Koninklijke Vlaamse Leiezangers in de bloemetjes gezet.
Op de foto herkennen we zittend: v.l.n.r Claudette Doom die zich met vogel Paspartout tot koning wist te spelen. Zij speelde het dit jaar ook klaar om met vogel Rik, als vrouwelijke kampioene in de bloemetjes gezet te worden. De eerste keer dat dit in de annalen bij de Beverse vinkeniers voorkomt. Verder herkennen we de eerste kampioen en bestuurslid Marc Vandorpe, tweede kampioen Frans Soenens, Robert Vansemmertier die derde kampioen werd en Lore Hooghe vierde kampioen. Johnny Roobrouck kreeg de aanmoedigingsprijs. Achter v.l.n.r.: gemeenteraadslid Marc Vercruysse, voorzitter Jozef Desmet en bestuursleden Urbain Demeyere, Tom Desmet, Jean Deconinck, Marleen Rigole en Mia Vanhoutte.
Petanqueclub Beveren-Leie De petanqueclub Beveren-Leie is op 24 augustus aan het nieuwe reguliere seizoen 2022/2023 begonnen. De eerste speeldag begon met 44 spelers. Hierbij de stand na de eerste speeldag:
Ontwerper voor Gebouw der Verenigingen in Beveren-Leie De gemeenteraad keurde op dinsdag 6 september de nieuwbouw en de aanstelling van een ontwerper goed voor het Gebouw der Verenigingen in Beveren-Leie.
Het gebouw werd opgetrokken in 1930 en deed eerst dienst als schoolgebouw. Nadien vonden enkele verenigingen er hun vaste stek. Het gebouw voldoet echter niet langer aan de huidige energienormen. Daarom wordt het gebouw gesloopt en wordt er een nieuw volume gebouwd dat beter geïntegreerd is in de omgeving. Het is de bedoeling om in het gebouw een vaste stek te bieden aan de harmonie, in combinatie met polyvalente lokalen voor andere gebruikers. Omdat het om een groot dossier gaat, zal de stad een ontwerper aanstellen. Meer weten over de investeringsplannen klik hier.
Uitbreiding natuurdomein Zavelput dankzij aankoop gronden De gemeenteraad keurde op dinsdag 6 september de aankoop van gronden nabij de Grote Heerweg in Beveren-Leie unaniem goed. De stad investeert daarmee ruim een miljoen euro in park- en bosgebied. De bedoeling van de aankoop van lot 1 tot en met 6 is om het bestaande natuurdomein Zavelput uit te breiden.
Het gaat om een aanzienlijke uitbreiding van de Zavelput, want het natuurdomein wordt op korte termijn bijna 8,3 hectare groter (het domein is nu 5 hectare groot). De interessante vijverbiotoop van de Zavelput in Beveren-Leie is een ideale locatie voor wandelaars en vogelliefhebbers.
Aansluiting met Goed te Beaulieu De aangekochte gronden liggen in de buurt van de Grote Heerweg, maar sluiten ook aan bij het historische Goed te Beaulieu, dat ook eigendom is van de stad en 5 hectare groot is. De stad en Groep WAAK willen Goed te Beaulieu in Beveren-Leie in de toekomst gebruiken als een oase voor traag toerisme in de streek. Tegelijk komt er ook een woon- en dagbestedingsproject voor mensen met een beperking.
De aangekochte gronden in de Grote Heerweg fungeren momenteel nog als landbouwgrond, maar zullen de komende paar jaar dus ingericht worden als park- en/of boszone. Het uitgebreide domein de Zavelput van 5 hectare groen, Goed te Beaulieu en de groenzone van Agentschap Natuur en Bos aan de overkant van de Leie zullen samen dus een ruime, groene, openbare en aantrekkelijke trekpleister vormen voor heel wat fietsers, wandelaars en dagjestoeristen. Door de aansluiting met de toekomstige Vlasbrug naar de overkant zal het groengebied samen met de Zavelput, Goed te Beaulieu, de aangekochte gronden zo'n 26 hectare bedragen.
Geslaagde kermis in Beveren-Leie. Ondanks de Belleman een klein half uurtje moest wachten, voor de welgekomen regen, kon hij de kermis toch officieel inluiden. Waarna het feestcomité het startshot gaf. Alle activiteiten kregen veel volk over de vloer. Een meer dan geslaagde kermis waar ook de zon voor de rest van de dagen van de partij was.
Hierbij enkel sfeerbeelden en cijfers. De eerste Beverun werd een succes en mocht 220 lopers noteren, 208 ervan kwamen ook daadwerkelijk over de eindstreep. Bij de kleinsten (400m) kwamen Nathanaél Heulot, Viktor Holvoet, Hannelore Velghe als eersten over de meet. Bij de 800m waren dat Seppe Dendoncker, Simon Holvoet en Xander Delmeiren. Het podium voor de 5 km werd gevuld Freddy Martens, Wouter Verschaeve en Olivia Verbist. Bij de 10 km overschreden Dieter Roelandt, Arno Lambrecht en Semy Tlili als eersten de meet. Bij Dirk Lefebvre was het, het ganse weekend gezellig toeven tussen de 101 Beverse Koppen.
Op zaterdag hoorden we lovende commentaren over de Kindermarkt. Bij de KWB mochten ze dan weer 13 ploegen inschrijven voor hun petanquetornooi. De Bolletjes, de ploeg van Claude, Robert en Willy (van petanqueclub Beveren-Leie) mochten het hoogste schavotje betreden. De Ricards (petanqueclub Desselgem) werden tweede en de Follies (petanqueclub Beveren-Leie) werden derde. Het optreden van Let’s Dance tijdens het petanquetornooi, op de stand van Chiro Leieland werd door velen gesmaakt. Ondertussen zat de feestweide afgeladen vol. Omstreeks 22.00 uur kon er genoten worden van een prachtig spetterend vuurwerk. Daarna zorgde ‘Ze Quaffeurs’ voor heel wat ambiance, was de kerk volgelopen voor het optreden van Urbanus en kon er bij Chiro Leieland uit de bol gegaan worden.
Op zondag werd de wafelbak bij Femma druk bezocht. Ook de Parochianenkoers bracht terug heel wat bezoekers op de been. Bij de amateurs kwamen 52 deelnemers aan de start. De podiumplaatsen waren voor Sander Wyffels, Simon Coorevits en Laurens Goyens. Bij de professionelen, waar 32 deelnemers waren, ging de zege naar Simon Depraetere, tweede werd Cedric Himpe en derde Stijn Vandemaele. Ook op zondag was de feestweide volgeladen. Kortom weerom een geslaagde editie, waar nog heel wat meer te beleven viel, dan wij hier opsomden en weergaven.
Marktdag in Beveren-Leie Op 5 september 2018 werd de wekelijkse markt in Beveren-Leie officieel geopend. Voor een terugblik op deze opening klik hier. Vandaag 7 september 2022 is er marktdag. Wie iets koopt bij een van de handelaars neemt automatisch deel aan de marktactie. Je kan een fles cava winnen of een Waregembon!
Maarten Bouckaert van restaurant Castor tot Ridder geslagen in de orde 'Beverna Cum Laude' Op donderavond 1 september werd Maarten Bouckaert tot Ridder geslagen in de orde ‘Beverna Cum Laude’. Na een woordje uitleg van kunstenaar Nico Sabbe en de de huldiging door voorzitter Thierry Mondy schetste schepen Rik Soens de levensloop van Maarten.
Kunstwerk De nieuwe Ridder kreeg het daarbij horende kunstwerk aangeboden. Het werk werd vervaardigd door Nico Sabbe en kreeg de toepasselijke titel, 'Reach for the Stars' of 'Reik naar de sterren'.
“Het werk verwijst naar zichzelf overstijgen en elk op zijn manier iets te doen waardoor het verschil gemaakt wordt. Voor de ene ligt het doel al wat hoger dan de andere, maar elk schittert op zijn manier. De blauwe kleur verwijst naar Beveren en haalde ik uit flesscherven die ik opraapte in de buurt van de Zavelput aan de Leie. Ik werk immers altijd met recuperatie omdat schoonheid ook verborgen ligt in dingen die als waardeloos veronachtzaamd worden. Het geel geeft ambitie, kracht en waarde weer en ontstaat uit zilvergeel, een zilverhoudende verbinding uit de glasschilderkunst. Licht, de ongrijpbare factor in glas, maakt het af”, aldus Nico Sabbe. Meer info over restaurant Castorklik hier.
Kapelconcert in Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie.
Het kapelconcert gaat door op zondag 4 september, Beveren Kermis, om 19.00 uur in de Sint-Jan de Doperkerk Op het programma staan werken van o.a. Schubert, Mozart en Bach. De muzikanten zijn: Joris Vercruysse (fluit), Ciel Lissens (harp) en Elsi Spanoghe (sopraan). In het voorprogramma maakt het jong Oekraïens duo: Pavlo en Maria Motrescu (accordeon en viool) hun opwachting. Hoe reserveren? Reserveren voor het concert kan per kerende naar jorisvercruysse@gmail.com Inkom? Vrije bijdrage. Een organisatie van de Pastorale Eenheid Sint-Anna en de kerkraad Sint-Jan de Doper.
Wandelen voor OIGO aan 10de editie toe Deze wandeling kwam tot stand door de vriendschap van Els Rigole en wijlen Sandra Cauwels uit Beveren-Leie. "Sandra was als een grote zus voor mij, ze stond altijd voor me klaar en wist ook altijd wat ze moest doen of zeggen. Sandra was een echte vechter, als ze haar tanden ergens had ingezet dan ging ze er echt voor de volle 100% voor ! Toen ze ziek was, had ze het erg moeilijk. Sandra was altijd een hele actieve, sportieve vrouw en opeens kon ze of mocht ze bijna niets meer doen. Dat was erg moeilijk voor haar. Maar ze bleef doorzetten ! Helaas was "het beest" te agressief en heeft ze de strijd moeten opgeven. Sandra zal er altijd voor ons zijn, zoals ze er anders ook altijd was". Els en dochter Kimberly staken daarom hun schouders onder deze wandeling die ondertussen aan de 10de editie toe is.
Hierbij enkele herinneringen aan +Sandra en Els toen ze samen een aantal jaren 'Start to Run' organiseerden in Beveren-Leie.
De deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 5km, 10km en 15km. Naast deze afstanden is er dit jaar ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de Marathon voor OIGO. Nathalie Sinnesael loopt haar Marathon tijdens de tiende editie van wandelen voor OIGO. Ze start met lopen om 8u. Deelnemers kunnen zich inschrijven om de volledige marathon te lopen of een deel ervan: 10km, 20km of 30km.
Naast wandelen of lopen kan men ook deelnemen aan de tombola. De tombola bestaat uit prachtige prijzen, waaronder overnachtingen in hotels, restaurantbonnen,... voor ieder wat wils dus.
Alle opbrengsten gaan integraal naar het goede doel OIGO. OIGO staat voor 'Opgeven Is Geen Optie'. OIGO zet zich in voor het comfort van de kankerpatiënten. OIGO steunt verschillende ziekenhuizen met het uitwerken van projecten. Het O.L.V. Lourdesziekenhuis steunde OIGO in het verleden al meermaals door onder andere de aankoop van een lasertoestel en ijskappen. In 2021 steunde OIGO het project rond het ontwikkelen van Oncobrood. Dit jaar zal er opnieuw een ijskap aangekocht worden. Dit goede doel steunen kan door deel te nemen aan de wandeltocht, aan de marathon of tombola. Iedereen is van harte welkom in OC De Coorenaar Desselgem op zondag 18 september 2022. Alle informatie en/of vooraf inschrijven klik hier. Meer weten over Sandraklik hier. In bijlagen is de affiche van de 10de editie te vinden.
Vriendschappelijk treffen tussen Okra Beveren-Leie en Oostrozebeke
Reeds van in 2010 organiseren beide clubs, om de beurt, een vriendschappelijke treffen. De laatste keer dat dit kon, omwille van de wel gekende reden, was in 2019. Dit jaar kon het terug doorgaan op vrijdag 27 augustus en was Beveren-Leie gastheer. Er kwamen 36 spelers opdagen, van elke club 18. Daarnaast waren ook nog een aantal supporters op post van beide clubs. Na de koffie kon er gestart worden met de loting voor het eerste Meli Melo spelletje. Na drie spelletjes kon de stand opgemaakt worden en de bekendmaking van de winnaars. Er werd een fles bubbels voorzien voor de winnaar en eerste vrouw en man van beide clubs. Die gingen naar de winnaar en tevens eerste man Luc Tack en Rosette Vullers die eerste vrouw van Oostrozebeke werd. Christiane Goesaert werd eerste vrouw en Eddy Goesaert eerste man bij de Beverse deelnemers. Daarnaast wonnen Ignace Vercruysse, Johny Hoste, Rik Meersman en Andre Devos nog een fles in de loterij. Dankzij de helpende handen, voor en achter de schermen, werd het een aangename en sportieve namiddag die volgend jaar in Oostrozebeke zal overgedaan worden.
Mysteries in Vlaanderen van radio 2 kwam ook in Beveren-Leie terecht Op vrijdag 26 augustus was de vraag: Wat is er over van het Meli Park? Ruim 60 jaar lang was het Meli Park in De Panne een begrip in West-Vlaanderen en ver daarbuiten. Maar wat blijft er over van het park, Wat is er gebeurd met de bijen die de iconische Apirama-attractie opfleurden? Radio 2 ging op onderzoek en deze zoektocht leidde ook naar Beveren-Leie,
Wetende dat ik ooit samen met Annelies De Meyer bij de Beverse verzamelaar te gast was ging ik even in mijn archieven snuisteren, en ja hoor ik vond de bijdrage die in oktober 2008 in HWN verscheen terug.
Dries Vandenbruwaene erfde de microbe van zijn vader. "Sommige Meli-attributen kosten al veel geld, maar we leggen onszelf financiële grenzen op om iets te kopen voor onze verzameling." (Foto RSB)
Dries Vandenbruwaene verzamelt alles van het teloorgegane Meli-pretpark "Ik krijg er nooit genoeg van"Beveren-Leie "De Meli... Waarmee houd jij je bezig ?" Dat is de meest gehoorde reactie als Dries Vandenbruwaene uit Beveren-Leie vertelt dat hij verzot is op de Meli. Samen met zijn vader Fabien heeft hij al tientallen beeldjes, honingpotten en postkaarten van het voormalige pretpark verzameld. "We krijgen nooit genoeg van het verzamelen." "Die Meli-stukken die wij hebben, daar bestaan er geen twee van op de wereld. We zullen die collectie nooit wegdoen. Voor geen geld !", aldus Dries en zijn vader Fabien.
Wie kent er niet het teloorgegane Meli-pretpark ? Het pretpark in Adinkerke was er voor jong en oud en het hoofdthema van het park vormde de bijen en hun wereld. De Meli werd in 1934 opgericht, maar moest in 1999 de deuren sluiten omdat het niet rendabel meer was. De familie Florizoone, de stichter van het park, verkocht de boel door aan Studio 100 en het bijenpark werd omgetoverd tot Plopsaland. Een spijtige zaak, vindt Dries Vandenbruwaene. Hij is er nog maar 18, maar is toch gepassioneerd door de Meli. Negen jaar geleden begon hij - samen met zijn vader Fabien - een zoektocht naar alle voorwerpen die iets met de Meli te maken hebben. Zes jaar geleden begon Dries ook aan een website over het Meli-park en over zijn verzameling. En zo komen we op zijn favoriete stoel terecht.
"Ik heb niet echt een favoriete stoel, maar als ik toch moet kiezen, dan ga ik voor mijn bureaustoel. Waarom ? Omdat ik al zes jaar werk aan een site over het Meli-park. Hij is nog niet helemaal af, maar jammer genoeg ontbreekt me de tijd om er nog veel aan verder te werken. Ik volg een koksopleiding en daardoor heb ik veel stage. Ik werk in het weekend bovendien in een restaurant in Kuurne." "En de weinige vrije tijd die hij dan nog over heeft, besteedt hij aan zijn vriendin", lacht vader Fabien.
Hoe raakt iemand van 18 jaar zo zot van de Meli ? "Ik heb de microbe van mijn vader te pakken. Het begon allemaal met de dood van zijn grootvader. Mijn vader ruimde toen de zolder op en vond de familietijdschriften van de familie Florizoone. Dat zijn de stichters van de Meli en het toeval wil dat mijn vader zijn overgrootmoeder ook een Florizoone was. Daarom is hij begonnen met het sparen van al die tijdschriften en van het een kwam het ander. Mijn vader spaart nu vooral de postkaarten, ikzelf al de grotere dingen. Zo hebben we al negen bijen, 30 bijen die op Expo 58 hingen, de beelden van de gelaarsde kat, de trompetter, de burgemeester van Hamelen en Manneke Pis. Daarnaast hebben we 60 verschillende honingpotten, meer dan 300 postkaarten van de Meli, oude reclameaffiches, bordjes van de parking, enzovoort." De Meli sloot in 1999 zijn deuren. Was je toen nog niet te jong om je daar nog iets van te herinneren ?
"We gingen ieder jaar in de maand september naar de Meli. Ik heb er veel goede herinneringen aan. Als kind vond ik het een prachtig park. Die sprookjes, die bijen, alles eigenlijk. Het was een park voor jong en oud. Als je ziet wat ze er nu van gemaakt hebben... Plopsaland is er alleen maar voor de kinderen. Ik vind het erg dat ze bijna alles van de Meli hebben kapot gegooid. Er zijn zo veel dingen verloren gegaan. Het paste nu eenmaal niet in de vernieuwingen van Plopsaland. Jammer."
Hoe kom je dan aan die uitgebreide verzameling ? "Tijdens de afbraak zijn mijn vader en ik gaan kijken of we niets konden opkopen. Daar hebben we heel wat gevonden, maar nu vinden we de meeste dingen via internet. Het wordt trouwens alsmaar moeilijker om iets te vinden. Er zijn veel verzamelaars en de objecten zijn schaarser geworden. De dingen die wij hebben, zijn uniek op de wereld. Weet je dat zelfs de vroegere bazen van de Meli een postkaart van mijn vader hebben gekocht ? Zij hadden zelf alles weggedaan en blijkbaar hebben ze daar nu een beetje spijt van. Doordat alles schaarser is geworden, gaan de prijzen ook de hoogte in. Zo verkopen sommige hun postkaarten tegen 25 euro per stuk. Die beeldjes zijn bijvoorbeeld gemakkelijk 500 euro waard. We leggen ons wel financiële grenzen op en gaan geen te zotte dingen doen. Gelukkig financiert mijn vader alles."
Wat gebeurt er als jullie dan toch nog iets vinden ? "Dan kijken we er een drietal dagen naar en dan verhuist dat naar de veranda. Daarna zetten we het in ons tuinhuis bij de rest. We proberen zo veel mogelijk vast te krijgen. Anders vliegt het hoogstwaarschijnlijk toch in de container. " Ik zie dat jullie een bijtje van Expo 58 geschilderd hebben in de kleuren van jullie veranda. "Dat heeft mijn vader gedaan en ik ben er nog kwaad voor. Zoiets doe je niet. Je mag niets aan die dingen veranderen. Ik zou daar gek van worden. Je hebt daar zo lang achter gezocht en dan verniel je het door het te schilderen."
Wat zeggen je vrienden als je vertelt dat je een Meli-freak bent ? "'Waarmee houd jij je bezig ?' Sommige begrijpen dat niet, maar ik vertel er dan ook niet veel over. Ik heb vier jaar een vakantiejob in Bellewaerde gedaan en daar heb ik andere pretparkfreaks leren kennen. Die begrijpen me wel heel goed. Er zitten daar ook verzamelaars tussen en we helpen elkaar een beetje."
Wat staat er nog op jullie verlanglijstje ? "In Plopsaland staat er nog een beeldje van de rattenvanger van Hamelen en een hek dat nog verwijst naar de Meli. Dat zouden we nog graag krijgen, maar dat zal dus afhangen van de directie van Plopsaland."
En later zelf jullie verzameling verkopen ? "Die verzameling doen we nooit weg ! Ook al zouden we er veel geld voor krijgen. Dat interesseert ons niet. Die verzameling blijft hier. Trouwens, ze is nog niet compleet. Het zijn unieke stukken en we willen er meer en meer", aldus Dries en zijn vader. Om de rubriek 'Mysteries ontrafeld: Wat is er over van het Meli Park?' te kekijken klik hier.
Statiekermis Beveren-Leie De Stationswijk in Beveren-Leie viert dit jaar haar 50 jaar bestaan. Een gevarieerd programma zorgt ervoor dat zowel jong als oud er hun hartje zullen kunnen ophalen. Kaarten voor de feestmaaltijd kunnen besteld worden bij: Steven Hamers, Bart Debaere , Roderik Rogge, David-Mieke Bossuyt-Taelman of via stationswijk.beverenleie@gmail.com. Inschrijvingen Kubb kan via stationswijk.beverenleie@gmail.com
Naar aanleiding van dit 50-jarig bestaan gingen we even in onze archieven snuisteren. We vonden er een korte historiek en foto van het toenmalige bestuur dat in 2010 een programma presenteerde naar aanleiding van het 40-jarig bestaan. Op onderstaande foto herkennen we v.l.n.r. de bestuursleden: Stijn Nuyttens, Rony Vanherweghe, Johan De Vos, Willy Vanherweghe, David Bossuyt, Maurice Derie, Désiré Van Damme, Eric Debaere, Jean-Marie Vanwijnsberge, ontbreekt Ivan Mailfait
Historiek We duiken even de archieven in en moeten terugkeren tot in 1945, het jaar waarin de Stationswijk voor het eerst feest vierde. Als bewoner van de wijk zette toenmalig meester Stevens een kermis op touw. Hij kon op de medewerking van een grote schare Statiewijkers rekenen die zoals de generatie van die tijd, door vier lange oorlogsjaren ontzegt waren geweest van Vlaamse leute. Statiekermis werd een succes. Zo werd jaar na jaar verder gefeest. Kaartingen, duivenprijskampen, voetbal en wielrennen voor niet-aangeslotenen waren in die tijd troef tijdens Statiekermis. Traditiegetrouw werden op maandagavond de 1ste en 2de koningin en de duivenkampioenen met veel luister gehuldigd. Meester Stevens schreef zelfs een lied dat nu nog steeds meegaat met Statiekermis.
Nieuw bestuur Een kwarteeuw later kwam er echter sleet op de organisatie. Een wielerwedstrijd moest afgeblazen worden bij gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheid. In 1970 was de eens zo succesvolle kermis afgezwakt tot een paar cafékaartingen en een geïmproviseerd bolspel. Op zondag liepen enkele jonge mannen dan ook doelloos heen en weer. Ze smeedden echter een plan om de Statiewijkfeesten nieuw leven in te blazen. Zo werd er een uitnodiging voor een informatievergadering in iedere bus van de wijk gedeponeerd. De vergadering ging door bij Eric Debaere op een winteravond in 1970. Van de ongeveer 20 aanwezigen bleef er een kleine helft over.
Het nieuwe feestcomité was een feit. Het bestond uit Eric Debaere, Maurice Derie, Frans Goemaere, Arséne Roobroeck, Gilbert Vanderhauwaert en Jozef Vervaeke. Enige tijd later vervoegden Nestor Christiaens, Norbert Dejaegere en Jan Vandeginste het bestuur. Ook de taken werden verdeeld en Frans Goemaere werd voorzitter, Maurice Derie nam het ondervoorzitterschap op zich, Gilbert Vanderhauwaert beheerde de centen en het secretariaat werd behartigd door Arséne Roobroeck en ook enkele jaren door Norbert Dejaegere. Het nieuwe feestcomité erfde 1492 Bfr. van de vorige kermis. Er moest dus eerst en vooral uitgekeken worden om zaad in het bakje te krijgen.
Carnavalsavond Er werd besloten om een carnavalsavond te organiseren. Deze ging door in februari 1971 in de oude noodkerk. Veel was er daar niet voor nodig, een orkestje, carnavalshoedjes en confetti. De noodkerk kreeg een grondige poetsbeurt door de vrouwen van het comité en ook de oude kerkstoelen die nog op het oksaal stonden ondergingen hetzelfde lot. Een koddig zicht, oude biertafeltjes met kerkstoelen er rond, maar het werd een succes. De kas kreeg een flinke duw in de goede richting en de carnavalsavond werd 4 jaar na elkaar georganiseerd. De stationswijkfeesten kregen nieuwe input en konden in oktober 1971 terug van start gaan en het werd een daverend succes.
De eerste kermis zou doorgaan op de achtergrond van de vroegere woning van Aimé Goemaere. Alles was er zorgvuldig uitgemeten en goed bevonden om er de bestelde tent op te zetten. Doch er werd geen rekening gehouden met de ruimte nodig voor het opspannen. De verhuurder van de tent keurde het terrein dus af en in zeven haasten moest een nieuwe plaats gezocht worden. Achter café Motersport-De Wachtzaal lag een weliswaar lage en hobbelige weide maar ze was droog. Het bestuur trok dus de stoute schoenen aan en trok naar de eigenaars in Deerlijk met het verzoek om de weide te mogen gebruiken. De gebroeders Deconinck weigerden niet en de verhuurder kon de tent alsnog opzetten. Voor het bestuur was het koeienvlaaien ruimen die her en der verspreid lagen.
Maar geen nood in 1972 kon men beschikken over de vlasschuur van de familie Jan Feys. Deze keer dus geen koeienvlaaien maar hopen stof verwijderen en jutedoek spannen om de veel te grote schuur in twee te delen. Maar het zou er toch warmer zijn dan in de tent. Niets was echter minder waar en het werd een van de koudste kermissen uit de geschiedenis. Hoe nader de feesten hoe kouder het werd. De gasvuren rilden zelfs van de koude en de kermis was dan ook algauw afgelopen.
Gedaan dus met schuren. Een andere bestemming zoeken kreeg prioriteit. Die stek werd gevonden op Ter Varent. Met goedkeuring van de familie Georges Huyzentruyt kon de tent daar opgeslagen worden. In het asfalt werden gaten geboord voor het aanspannen van de tent, want er was vaste grond onder de voeten. Jarenlang kon de tent op de gebruikelijke plaats opgezet worden. Naarmate er huizen bijkwamen moest er een stukje opgeschoven worden. De pijpenkop op Ter Varent is dan ook het vertrouwde plekje geworden voor de Stationswijkfeesten.
Nevenactiviteit 1975, dat moest dé nevenactiviteit worden. Willy Sommers prijkte immers op de affiche. Daar er in Beveren-Leie geen geschikte zaal was week het bestuur uit naar Deerlijk en huurde er de Gaverhal. Maar de verwachtte massa was er niet en na afrekening was het met de hakken over de sloot. Deze nevenactiviteit van 23 mei 1975 ging dus de analen in als een flop. De steunpilaar waarop het bestuur toen begon te bouwen voor de financiering van de volgende kermis was een tombola en een reclameboekje en deze pilaar houdt nog altijd stand.
Ondertussen groeiden de Stationswijkfeesten uit tot het grootste wijkfeest van Beveren-Leie. Aan inspiratie ook geen gebrek want regelmatig pakt het bestuur uit met nieuwe activiteiten en wisten ze al heel wat succesvolle artiesten op hun podium te krijgen. Er wordt ook niet alleen aan de volwassenen gedacht, ook de kinderen worden steeds in het gebeuren betrokken. In de loop der jaren hielpen heel wat personen meebouwen aan de succesvolle Stationswijkfeesten. Een aantal bestuursleden zijn in de afgelopen 40 jaar overleden, verhuisden of moesten om persoonlijke redenen afhaken. Hier namen aan vasthangen is te gevaarlijk, je zou er maar één moeten vergeten! In het huidig bestuur zetelen echter nog steeds twee pioniers en dat zijn Eric Debaere en Maurice Derie. Dat was dan een kleine greep uit ons archief over de Stationswijkfeesten in Beveren-Leie. (Foto en tekst Rita Sabbe)
Rummikubclub Beveren-Leie De vakantie zit er bijna op, tijd om terug van start te gaan met de Rummikub. Speeldag 11 ging door op 12 juli 2022 met 29 aanwezige spelers. De stand na 11 speeldagen ziet er als volgt uit: