Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Unizo is niet tevreden over de hinder onderhoudswerken aan de Gentseweg
Werken N43 zorgen voor grote hinder voor handelaars in Beveren-Leie Een bekommernis die Joost Vanoudenaerde, uitbater van restaurant De Gastronoom in overleg met andere plaatselijke handelaars eveneens al aan de kaak stelde.
Unizo is niet tevreden over de hinder voor de handelaars die veroorzaakt wordt door de onderhoudswerken aan de Gentseweg tussen Harelbeke en Beveren-Leie en de werken aan de brug in Vijve. De Unie van Zelfstandige Ondernemers laakt het gebrek aan overleg waardoor de de handelaars in Beveren-Leie een pak hinder ondervinden. Unizo roept de betrokken werfbesturen dan ook op om de huidige bereikbaarheidsproblemen snel en adequaat aan te pakken.
De onderhoudswerken aan de Gentseweg (N43) in Harelbeke zorgen voor een pak meer hinder bij de handelaars dan gedacht. Sinds de werkzaamheden van start gingen ter hoogte van de grens van Harelbeke met de Schoolstraat (Beveren Leie) zitten de handelaars van Beveren Leie als het ware op een eiland. Bijgevolg zien zij hun omzet met gemiddeld 25 procent dalen.
De signalisatie van het Vlaamse Gewest in Vijve (2 km vóór de werf vanuit de richting van Waregem)geeft aan dat het centrum van Beveren Leie niet bereikbaar is. Door deze onjuiste informatie wordt de passage naar het centrum van Beveren-Leie volledig afgeknepen.
Daarenboven zorgen de werken aan de N43 in het centrum van Harelbeke ervoor dat ook de verkeersstroom vanuit Kortrijk afgeknepen wordt.
Bijgevolg zitten de handelaars in Beveren -Leie volledig op een verkeersluw eiland
Unizo betreurt het dan ook dat de handelaars zeer weinig betrokken en geïnformeerd werden over de werkzaamheden, waardoor ze zich helemaal niet konden voorbereiden om deze moeilijke periode te overbruggen. Unizo roept dan ook alle betrokken decisionmakers op om voor dergelijke projecten méér met elkaar af te stemmen en tijdig de nodige communicaties te lanceren naar alle belanghebbenden.
Voor de nabije toekomst ziet het er trouwens allesbehalve rooskleurig uit voor de handelaars uit de zone. De werken tussen Harelbeke en Beveren-Leie duren zeker nog tot eind oktober en ook de werken aan de brug in Vijve zijn voor lange tijd vertrokken..
Uiteraard is Unizo tevreden dat het Vlaamse Gewest de nodige inspanningen doet om het wegdek te verbeteren en zo Beveren Leie te verfraaien. Dit mag echter niet ten koste gaan van de handelaars uit de omgeving. Zij moeten ten alle tijde hun beroepspraktijken kunnen uitoefenen.
Aangezien dit nu niet het geval is, pleit Uniozo sterk voor een aanpassing van de werken, zodat het eiland Beveren-Leie terug bereikbaar wordt.
Dit of door de de schorsing van de werken tussen de grens Harelbeke en de Schoolstraat zolang de werken aan de N43 in het centrum van Harelbeke duren, OF door een ingrijpende verbetering van de omleidingen, maximaal gecombineerd met doorgaand verkeer via wisselende lichten waar mogelijk.
Op dinsdag 18 mei 2010 ontving Boomkwekerij JOOS 2 scholen. In de voormiddag 25 leerlingen van het 6de leerjaar uit Ingelmunster. In de namiddag waren er 32 zesde klassers uit Ledegem op bezoek. Dit in het kader van 'Op de Siertoer 4 Kids'. Het werd een aangename en leerrijke dag.
Het project wordt georganiseerd door de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV) in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en krijgt de medewerking van de Vlaamse provincies. Deze actie laat jongeren actief kennis maken met de sierteeltsector.
De leerkracht, die de klas vergezelde, kreeg vooraf een uitgewerkt lessenpakket, zodat ze het bezoek goed kon voorbereiden. Het thema van de activiteit is de zogeheten 'Green Five'. Dit zijn vijf noodzakelijke elementen die dienen voor de plantengroei: water, licht, lucht, aarde (voedingstoffen) en warmte.
Tijdens de rondleiding op het bedrijf werd het thema voorgesteld aan de hand van de 'Green Five-borden', waarop die elementen afgebeeld staan.
Daarna konden de leerlingen deelnemen aan de doe-activiteiten. Op deze manier kunnen ze de link leggen tussen de theorie en de praktijk.
'Op de Siertoer 4 Kids' is uitgegroeid tot een succesverhaal, waarvan de sierteeltsector optimaal kan profiteren. De scholen zijn zonder uitzondering enthousiast over het initiatief, dat aan de leerlingen een onvergetelijke dag bezorgt.
'Op de Siertoer 4 Kids' is gegroeid uit het imago-ondersteunende project 'Op de Siertoer', waarbij sierteeltbedrijven over geheel Vlaanderen hun deuren openstellen voor het brede publiek en dat dit jaar op zondag 19 september zal doorgaan.
Klik hier om alle foto's te bekijken Meer weten over 'Op deSiertoer 4 Kids' klik hier.
Firma De Fruytier uit Beveren-Leie investeert 500.000 euro
De firma De Fruytier, gelegen langs de Deken Debostraat 33 in Beveren-Leie, ziet de toekomst rooskleurig tegemoet
De crisis inspireerde hen om voluit voor de vernieuwing te gaan en dat deden ze door een nieuw CRM-systeem met bijhorende volledig geautomatiseerde magazijnomgeving te installeren.
"Mensen op straat zetten moesten we gelukkig niet, opent Dirk Duyvejonck, CEO van De Fruytier. "We mogen zelfs stellen dat we de crisis goed hebben doorstaan. Uiteraard zagen we onze omzet omlaag gaan maar we konden een duwtje verdragen en omdat we spaarden in goeie tijden konden we nu ook makkelijker overleven. "Wel is het zo dat de slechte tijden de Beverse zaakvoerder aan het denken zette. "In de wetenschap dat vroeg of laat mensen, in het beste geval op pensioengerechtigde leeftijd, toch op straat komen te staan, besloten we ons assertief op te stellen.
We brainstormden en kwamen snel tot de vaststelling dat een CRM-systeem met geautomatiseerd magazijn op termijn wel eens de geschikte oplossing zou kunnen zijn: een investering van 500.000 euro maar omdat we spaarden, hadden we een appeltje voor de dorst om ons dit te kunnen veroorloven. "Een groot voordeel van dit revolutionair systeem is dat de firma honderd procent rendabel kan blijven als er ooit moet gewerkt worden met minder personeelsleden maar al snel zagen Duyvejonck en zijn 18 personeelsleden dat de modernisering nog een pak andere voordelen met zich meebrengt. "Eigenlijk creëren we een netwerk waardoor onze hele bedrijfsleven vlotter zal verlopen. Onze vertegenwoordigers kunnen ter plaatse bij de klant via hun laptop een order invoeren. De bestelling wordt onmiddellijk doorgestuurd naar ons magazijn en vervolgens wordt alles automatisch klaargezet voor verzending.
De Fruyter is de specialist in de aan- en verkoop van metaalverwerkte gereedschappen. "Ons aanbod bestaat uit honderden verschillende producten, verduidelijkt Duyvejonck. "Alles stond in ons magazijn verdeeld over verschillende bakjes en dat neemt allemaal samen toch heel wat plaats in beslag. Met deze investering wordt de vrije ruimte veel beter benut waardoor we, eens het nieuwe systeem operatief zal zijn, minder ruimte nodig hebben. Dat is een tweede niet onbelangrijk voordeel wat dan weer perspectieven naar de toekomst toe met zich meebrengt want we kunnen nog verder groeien als dat mocht nodig zijn.
Met deze investering wil De Fruytier vooral gewapend zijn als de recessie ten einde is. "Een zekerheid is dat we meer zullen aankunnen met minder mensen. Tijdens de crisis kochten de grote bedrijven ook beduidend minder machines aan. Ze kochten minder grote machines aan waardoor wij minder tools verkochten. "Een optimistische Duyvejonck ziet echter wel licht op het einde van de tunnel. "Beetje bij beetje herstelt de economie zich. In de Benelux, waar we altijd al actief waren, willen we nog meer aandacht besteden aan onze service. Dat moet ons in staat stellen om ons omzetcijfer, dat momenteel vijf miljoen euro bedraagt, nog de hoogte in te drijven. Dat zal het Zweeds automatisch magazijnsysteem, wat we al een jaar lang aan het voorbereiden zijn, mede mogelijk maken. Met dank aan Benny Wouters.
Vormelingen en catechisten Sint-Jan de Doper Beveren-Leie 'Samen onderweg'
Samen onderweg
Op zaterdagmorgen 15 mei gingen vormelingen en catechisten een ganse dag samen onderweg richting het H. Vormsel. Om iets voor 07.30 uur waren de vroege vogels al paraat. De helpende handen gingen zowel aan OC De Kernelle, als in het Sint-Janszaaltje aan de slag met de voorbereidingen. Ze lieten niets ongemoeid om de locatie een feestelijke aanblik te geven en de vormelingen op deze dag een bijzondere ontvangst te geven.
Gepakt en gezakt liepen de eerste vormelingen omstreeks 09.00 uur de koer van De Kernelle op. De bagage werd aan de kant gezet en het groen dat ze moesten meebrengen in de tent afgeven. Om 09.15 vertrokken de verschillende groepjes dan naar het Sint-Janszaaltje. Daar konden ze luisteren naar E.H. Luc Suys die getuigde over zijn roeping en de verschillende sacramenten nogmaals aanhaalde. Daarna was het de beurt aan diaken Gilbert Deketele die over zijn roeping vertelde.
Om 10.00 uur zette de groep zich terug in beweging richting De Kernelle waar ondertussen ook binnen alles klaarstond. Na eerst een korte pauze was het tijd om de stembanden te smeren samen met Carine. Na een korte onderbreking, om de zaal te herschikken, kwam het vriendschapsspel, (vorig jaar uitgedokterd door Hilde Van D' huynslaeger). Tijdens het spel werden ook de schuldbelijdenissen en de voorbeden voor de slotviering gemaakt.
Rond 12.00 uur begonnen de maagjes te knorren, tijd dus voor het middagmaal. Dit jaar stond er spaghetti en een drankje naar keuze op het menu, waarna de vormelingen zich konden uitleven op het speelpleintje.
De zoektocht
Omstreeks 13.15 was alles klaar om aan het tweede deel van de dag, de zoektocht, te beginnen. Nadat Carlos Verkaemer de nodige uitleg had gegeven konden de verschillende groepjes hun programma afwerken.
Naast enkele praktische proeven moesten ook een aantal theoretische vragen opgelost worden. Die hadden grotendeels met de parochie en/of gemeente te maken. Enkele van de vragen waren: *geef de namen van de klokken van boven naar onder, *wie was Deken De Bo, *waar bevindt zich de eerste steen van de kerk, *wanneer werd deze geplaatst, *om welke drie redenen vieren we dit jaar de pastoor, enz.
De praktische proeven bestonden uit petanque, basket en touwspringen. Hierbij konden de groepjes hun joker inzetten om hun punten wat aan te dikken. Daarnaast werd in voorbereiding van de slotviering de vredesdans aangeleerd en moest iedere vormeling een bloemstukje maken. De zoektocht werd afgesloten met een ijsje, een traktaat van Linda Sabbe. Na het ijsje was het terug tijd voor het muzikale gedeelte.
Slotviering
Na wat liedjes te hebben geoefend werd het tijd om de geluids- en muziekinstallatie buiten te instaleren. Iets voor 17.00 uur kwamen ouders . de groep vervoegen voor de gebedsvieing die ook dit jaar in open lucht doorgaan.
De dienst werd voorgegaan door diaken Gilbert Deketele. De bloemstukjes die in de namiddag gemaakt werden sierden nu het altaar en werden na het slotmoment aan de ouders gegeven. In de zaal waren Linda en Greet ondertussen druk in de weer om stoelen en tafels aan de kant te krijgen en alles te herschikken. De dag werd afgesloten met het aanbieden van een drankje. Hopelijk mag deze daguitstap blijven nazinderen bij de vormelingen.
Dank u wel Zonder medewerking van catechisten en niet-catechisten zou zon dag niet te realiseren zijn. Dank aan de catechisten voor de inzet, aan diaken Gilbert Deketele, Frans en Elke Velghe, Linda Sabbe, Hilde Defoort en Theo Coussement voor hun spontane medewerking. Daarnaast ook dank aan Christof van de Vleeshove voor het duwtje in de rug.
ACW Beveren-Leie en Desselgem vieren samen Rerum Novarum
Anders kan ook! Een project rond duurzame ontwikkeling
Rerum Novarum is hét feest van de Christelijke Arbeidersbeweging. De pauselijke encycliek uit 1891 betekende immers de start van het ACW.
ACW Beveren-Leie en Desselgem vierden dit feest gezamenlijk. De dag begon met een eucharistieviering in de Sint-Jan de Doperkerk. Deze werd voorgegaan door E.H. Luc Suys en opgeluisterd door de Sint-Gregoriuszanggilde. Na de viering kregen alle aanwezigen een zakje zonnebloemzaad aangeboden.
Na de viering ging het naar OC De Kernelle voor de receptie aangeboden door de beide afdelingen. Na de toespraak van Wim Verlinde, ACW stafmedewerker Midden en Zuid West-Vlaanderen gingen tal van aanwezigen er achter De Kernelle zonnebloemen zaaien. Zonnebloemen staan immers symbool voor duurzaamheid. Voor zuinig omspringen met wat de natuur schenkt. Ze geven er veel voor in de plaats en elk deel kan na het uitbloeien hergebruikt worden.
In de namiddag ging de Beverse ACW afdeling door met het 7de petanquetornooi. De winnaars die op het schavotje mochten plaatsnemen waren, Christian Dewilde, als tweede Robert Iacopucci en Monique Verhulst haalde de titel binnen.
Bijna onveranderlijk duwde Mentie Lambrecht, onze buur, de deur open terwijl we nog aan tafel zaten. Hij stak zijn ruige kop om de lijst en wenste ieder veel geluks en een goed zalig nieuwjaar. Zo deed hij iedere nieuwjaarmorgen het hele gebuurte. We wensten hem ook zoveel of ook zulk ne slag en grootmoeder kwam aandragen met de jeneverfles. Als Mentie zijn druppel vasthad protesteerde hij wel dat het hem daar niet om te doen was, maar ze zei dat een nieuwjaar nu eenmaal wil begoten worden.
Nadat Mentie vertrokken was, begon de ceremonie van de nieuwjaarbrieven. Tja, die nieuwjaarbrieven! Wat ze al niet uitvinden om de schooljeugd te pesten. Ik zie ons nog zitten op de houten banken van de Gemeenteschool. Op het bord had de meester een brief vol suikeren wensen en vrome beloften geschreven en die moesten we op de kunstigst mogelijke manier trachten achter te schrijven.
Voor de gelegenheid hadden we elk een nieuwe pen gekregen. Een van die koperkleurige stalen pennen met een balonnetje op. Je moest er eerst aan likken als ze nieuw was, omdat de inkt er anders niet wilde opblijven. Die inkt was eigenlijk voor geen haar te vertrouwen. Hij kwam altijd terecht waar hij geen zaken had en in de tijd van de nieuwjaarbrieven scheen hij helemaal de duivel in te hebben. Er werden in die dagen meer kalders gemaakt dan in de rest van het jaar samen. En de meesters wilden maar niet begrijpen dat ook wij niet om die vlekken op onze nieuwjaarbrieven gevraagd hadden. Nu, een rammeling krijgen van de meester was nog niet zo erg in die tijd. Dat hoorde nu eenmaal bij de stiel en we waren allesbehalve breekbaar.
Ook het lezen van een nieuwjaarbrief was een ernstige aangelegenheid. Je moest buigen, een beetje hoesten om je keel te schrapen en dan onbeschroomd van wal steken. Niet te vlug en ook niet te traag. Moeilijk om te passen dus. Als ik aan de zegeningen en beloften toe was, hadden moeder en grootmoeder altijd last met het water dat in hun ogen opdrong. Vader niet. Die zat me met een olijke glimlach te bekijken en dacht er blijkbaar het zijne van. Grootvader Vandenbroucke trok zich van de plechtigheid niets aan. Hij was tamelijk doof en verstond toch niet veel van wat gezegd werd over vlijtig leren en deugdzaam wezen en de schone hemel later. In een gewoontegebaar trommelde hij met zijn vingers op de stoofbuis en staarde een beetje triest voor zich uit.
Die zegeningen en beloften werden ieder jaar beloond met twee stukken van vijf frank. Een van grootvader en een van grootmoeder. Niet veel? Ze moesten leven van een klein pensioentje en wat konijnenkweek. Ze hadden dus hard moeten sparen om toch iets te kunnen geven aan elk van hun talrijke kleinkinderen.
Grootmoeder Vandenbroucke is acht jaar na grootvader gestorven. In een van haar dozen met oude papieren vonden we alle nieuwjaarbrieven die ze ooit ontvangen had. Ik heb toen de mijne terug in handen gekregen zo komt het dat ik nu een paar authentieke uittreksels kan geven. In 1932, we zaten in het derde jaar, heeft meester Berton ons het volgende laten schrijven: Ik ben nog klein en kan nog niet goed schrijven. Maar heden moet ik U toch een zalig en gelukkig nieuwjaar wenschen, met veel geluk en zegen voor U, teerbeminde Meter. Ik bid ook dagelijks den goeden God voor U. Uw doopkind ...
Vijf jaar later, in de hoogste klas bij oppermeester Algoet, werd het volgende op papier gezet: Het is op dezen dag bijzonderlijk, beste Meter, dat ik verlang de wenschen en gebeden te vernieuwen voor Uw meerder geluk en welvaren. Zij komen uit een hart U gansch toegewijd, uit een hart dat brandt van liefde en dankbaarheid voor U, die niet ophoudt mij met weldaden te overladen. In mijn H. Doopsel hebt gij mij onder Uwe bescherming genomen, dat vergeet ik niet, goede Meter. Uit innigen dank en uit ware genegenheid bid ik voor U en vraag aan het H. Hart van Jezus, dat het U spare van ziekten en tegenspoed, en dat het U nog vele jaren behoude in een bloeiende gezondheid en later voor al Uw deugden de hemelsche vreugde late genieten. Wat mij betreft, beste Meter, ik zal mijn best doen om door mijn gedrag en leerzaamheid U aangenaam te zijn. Uw toegenegen doopzoon, Beveren-Leie, den 1 januari 1937.
Ziezo, het staat er! Is het dan te verwonderen dat moeder en grootmoeder bij zoveel vroomheid en brandende kinderliefde moeilijk hun tranen konden weerhouden? Weldra meer
Jean-Pierre Degloire, Beveren-Leie, Santiago de Compostela
Van Bermkouter Beveren-Leie naar Kuurne, van Kuurne naar Rijsel en van Rijsel naar Irun.
Dat is wat de nu bijna 57 jarige Jean-Pierre Degloire op dinsdag 25 mei te wachten staat.
Samen met André Schietgat en Jean-Pierre Victor uit Kuurne vertrekt hij die dag voor een voettocht naar Santiago de Compostela. De route die ze zullen volgen is 'Camino del Norte' die 850 km telt.
Voorbereiding Niet alleen de tocht zal een ware verrijking worden, maar ook bij de voorbereiding kwam het een en ander kijken. Dagelijks sjouwen de 3 pelgrims hun hele hebben en houwen mee. Nog nooit hebben we zo op een grammetje gekeken bij de aanschaf van kledij. Een fleece trui die als hoofdkussen dienst kan doen, ondergoed dat in een half uurtje droog is, want ook de was en de plas moeten ze zelf doen, enz., enz., legt Mia de vrouw van Jean-Pierre D uit. Mijn rugzak weegt nu om en bij de 13 kg en daar moet nog de dagelijkse voorraad bijkomen voor onderweg, zegt Jean-Pierre D.
Hoe kwam Jean-Pierre er eigenlijk toe om deze tocht te ondernemen André ken ik van bij de firma Bekaert in Zwevegem waar ik 2 jaar geleden met brugpensioen ging, begint Jean-Pierre. Op 22 mei, zijn 57ste verjaardag, stap ik voor de 22ste maal te voet mee naar Halle vanuit Kuurne. Dat doe ik al jaren samen met de twee Kuurnse bedevaarders. Twee jaar geleden trokken André en Jean-Pierre V ook al naar Santiago de Compostela. Tijdens de daarop volgende Hallebedevaart werd er natuurlijk over gesproken, vertelt Jean-Pierre D. Ik stelde mij de vraag of dat ook iets voor mij zou zijn en André antwoordde prompt: waarom niet? Na er eerst met Mia over gesproken te hebben, die mij vrij liet in mijn keuze, besloot ik om het erop te wagen.
Telkens vroeg vertrekken Enkel de stopplaatsen liggen vast, gaat de Beverse pelgrims verder. We plannen dan ook om iedere morgen rond 07.30 uur te kunnen vertrekken en dat heeft zijn redenen. Eén, om de grootste hitte te ontlopen. Twee, om tijdig in onze overnachtingplaats te arriveren. Zo maken we meest kans om nog een camino (slaapplaats voor pelgrims) te vinden, hebben we tijd om onze was en plas te doen, te eten en onze voorraad voor de volgende dag op te slaan.
Graag wandelen Dagelijks is de Bevernaar enkele uren op pad, want wandelen doet hij graag. Dat is echter geen garantie om een Hallebedevaart of de voettocht naar Compostela tot een goed einde te kunnen brengen. Maar we zien wel, eerst de Hallebedevaart en dan Compostela, voegt hij er toch slot aan toe. Stilaan begint hij toch wel iets nerveuzer te worden, besluit Mia.
Op dinsdag 25 mei zal het trio vanuit Kuurne naar Rijsel gebracht worden. Daar nemen ze de TGV naar de startplaats in Irun (Fr) waar ze de eerste nacht zullen doorbrengen. De dag erop, op 26 mei, beginnen ze aan de eerste van de 30 voorziene stapdagen, om als alles naar wens verloopt op 24 juni in Santiago de Compostela aan te komen. Op 25 juni vatten de drie de terugreis aan en vliegen ze via Madrid naar Charleroi waar ze de trein naar Kortrijk zullen nemen.
Als de mogelijkheid zich voordoet zullen ze het thuisfront op de hoogte houden via het blog dat André aanmaakte. Ook Beverse Weetjes zal het volgen en telkens er iets nieuws te melden valt, zal er een briefing meegeven worden.
Hierbij alvast het profiel van hun eerste stapdag. In bijlage (zie onderaan dit artikel) is het volledig profiel en het dagschema te volgen.
Dat de fuif 'Move For Haïti' een succes was hoeft geen betoog meer. Van bij het begin was het voor de negen vrouwen een must om ook de opbrengst kenbaar te maken. En ze hielden woord.
Op maandagavond 10 mei was het zover en konden ze tot op een cent na het bedrag onthullen. Veronique Vanderhasselt, Marleen Deman, Chantal Dejagere, Marijke Dejaegere, Linda Vervaeke, Claudine Denoulet, Eveline Mailliard, Gudrun Debrabandere en Nathalie Vandenberghe willen iedereen, die op welke manier dan ook zijn of haar steentje bijdroeg tot het welslagen van dit initiatief, van harte bedanken!
Een paar weken terug waren Claudine, Marleen, Veronique en Eveline te gast bij de zusters Paridaens uit Leuven. Ze kregen er te horen dat er 3 scholen heropgebouwd zullen worden waarvan een normaalschool. De bouw daarvan krijgt alle prioriteit om zo vlug mogelijk terug te beschikken over nieuwe leerkrachten, die daar zullen opgeleid worden.
Waar in Port-au-Prince de scholen zullen herrijzen staat nog niet vast. Wel staat vast dat het antiseismische constructies zullen worden, dus gebouwen die bestand zijn tegen aardbevingen. Dat doet de kostprijs natuurlijk de hoogte ingaan. Daarmee hopen de zusters echter wel het gevaar voor een nieuwe instorting tot een minimum te kunnen herleiden. Nu zijn ze alles kwijt, het weinige dat overbleef werd geplunderd.
Naast het verlies van de zusters die er werkzaam waren verloor de orde ook alle betrouwbare personen die ervoor zorgden dat de hulpgoederen veilig ter plaatse kwamen. Een netwerk dat eveneens volledig moet heropgebouwd worden. Ondertussen is alles er opgeruimd, herkenningspunten zijn er niet meer, en in de weinige betonnen gebouwen die nog overeind bleven durven de Haïtianen nog steeds niet slapen. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel om de Haïtianen een waardig bestaan te kunnen geven.
Bij hun afscheid wensten Claudine, Marleen, Veronique en Eveline de zusters heel veel moed toe. Hun reactie daarop was: Het zijn mensen zoals jullie die er ons de moed doen inhouden. Afgesproken werd ook dat er verder contact zal gehouden worden.
Benieuwd wat het initiatief van Negen vrouwen in beweging voor Haïti opbracht? Bekijk dan vlug het videofragment.
Beverse Weetjes wenst hen in ieder geval van harte proficiat!!!
Daguitstap vormselcatechese Sint-Jan de Doper te Beveren-Leie
Samen onderweg Zaterdag 15 mei wordt een hoogdag voor de vormelingen van de parochie Sint-Jan de Doper in Beveren-Leie. Een dag met zang, dans, ontspanning, bezinning, animatie, die van start gaat om 9:00 u aan de Kernelle, Kerkdreef te Beveren-Leie
Slotmoment De ouders, vormselmeter of peter, zussen, broers, directeurs, leerkrachten van het zesde leerjaar en de catechisten van de Vrije Basisscholen worden verwacht omstreeks 16:45u in de Kernelle, om het slotmoment bij te wonen. Na het slotmoment zijn de aanwezigen welkom in de Kernelle waar hen een drankje aangeboden zal worden.
De pastoor en de catechisten zullen de vormelingen van harte verwelkomen op deze creatieve dag en gaan graag mee samen op weg naar de dag van het vormsel. Mocht je om een of andere redenen niet aanwezig kunnen zijn, gelieve dan zeker te verwittigen.
Wie nog even wenst terug te blikken op vorig jaar klik hier.
Net zoals de vorige jaren verwende KWB Beveren-Leie de moeders met een culinair diner. Onder het toeziend oog en de kundige uitleg van Mieke Callewaert, Christa Meersman en Francine Alberts, die zelf een cursus culinair koken volgen, probeerden de heren hun menu op dinsdagavond 4 mei uit. Op zaterdag 8 mei omstreeks 13.00 uur gingen de heren dan alleen aan de slag met de bereiding. Op de feestelijk aangeklede tafels ook de menus waar volgende hapjes en gerechten op vermeld waren: * Kwarteleitjes met hammousse, spiesje mozzarella, glaasje forelmousse, pasteitje met appeltjesgelei en uienconfit, knolseldersoepje met scampi. *Timbaaltje van gerookte zalm met groene asperges en garnaaltjes. *Perensorbet. *Lamsstukje met rode wijnsaus, pommes pont-neuf en wokgroentjes. *Soepje van rode vruchten en vanille-ijs. Het werd een gesmaakt diner waar de 36 aanwezigen met volle teugen van genoten.
De jaarwende Bij ons thuis was Oudejaarsavond een avond zoals alle andere. En toch weer niet. Er zweefde iets in de lucht. Een zekere triestigheid. Iets wat te maken had met afscheid. Afscheid van dagen die mooi geweest waren, of triestig, of enkel maar doodgewoon.
Ik zie ons nog zitten bij de buizestoof. Vader, moeder, mijn twee broers en ikzelf. Onze voeten stonden op de trommel geschoord en soms moesten we onze benen afschermen met een handdoek, als de stoofpot roodgloeiend stond. We zeiden niet veel. Bij ons werd nooit erg veel gepraat. We zaten te dromen, of te peinzen, of te lezen. Gezelligheid wordt nooit geboren uit een woordenstroom. Stilte kan een zegen zijn waarvoor men elkaar dankbaar is.
Vader rookte zijn pijp. Waarschijnlijk omdat het nieuw avondwas. Anders rolde hij de ene sigaret na de andere. Nu en dan dronk hij een zwelg van zijn bier. Bruin tonnebier van Vondels. Hij had er altijd een vat van in de kelder liggen. Dan zat hij weer stil voor zich uit te kijken. Ongetwijfeld dacht hij aan de tegenslagen van het voorbije jaar en aan de kleine vreugden die hij gekend had. Jaja, moeder, zei hij dan traag, zo zijn we weer een jaartje ouder geworden! Er moet een zee van gevoelens en gedachten verborgen gelegen hebben in die paar woorden. Maar ik was te jong om ze te onderkennen. Wat betekende een jaar toen voor ons, kinderen?
Als het ongeveer acht uur was, moesten we naar bed. Dat was dan een uur later dan op andere avonden. Ik weet dat ik nog getracht heb wakker te blijven tot twaalf uur, om door het raam van ons voutekamertje naar buiten te kunnen kijken. Ik had graag eens de verandering gezien die daar plaatsgreep. Of het geheimzinnig teken dat ergens tussen de sterren de geboorte van het nieuwe jaar aankondigde. Het is me nooit gelukt evenwel. Steeds was het Klaas Vaak die me in zijn warme armen van Oud naar Nieuw bracht.
Op nieuwjaarsmorgen zelf waren we altijd tamelijk vroeg op. Moeder had de stoof reeds aan en vader rolde zijn eerste sigaret, als we de drie treden van het voutekamertje afstommelden. We wensten vrolijk Zalig Nieuwjaar, maar een zoen hoorde er niet bij. Dat lag niet in onze aard. Bij geen enkele van de toenmalige arbeidsgezinnen vermoed ik. We waren veel te mijde voor zulke uitingen van intimiteit. We trokken onze tabbaard uit, kleedden ons aan en gingen dan samen de straat over naar grootvader en grootmoeder Vandenbroucke.
De koffie geurde reeds pittig als we het huisje binnentraden. Koffie zetten was een specialiteit van grootmoeder. Niemand die dat beter kon en ze vertrouwde het ook niemand toe. Boterhammen snijden kon ze echter niet meer. Jaren vroeger had ze een arm verloren bij een stom ongeval. Het was moeder die de grote plakken goudgeel koekebrood moest snijden en beboteren. Een stapel met rozijnen en een stapel zonder. Elk zijn meug. Ik herinner me niet dat grootvader ooit bij ons aan de koffietafel gezeten heeft. Zijn hoekje bij de buizestoof was hem liever dan wat ook. Hij zette zijn kopje koffie op de opengeslagen ovendeur en als hij meer brood nodig had, vroeg hij moeder of ze hem, lijk een brave, een boterham wilde geven. Weldra meer
Schepen Pietro Iacopucci trad op 21 maart 2008 in het huwelijk met Ilse Dupont. Sinds woensdag 5 mei zijn zij de gelukkige ouders van een flinke zoon Marius. Marius werd geboren in het AZ Groeninge, meet 53 cm en weegt 4,09 kgr. Van harte proficat! Wie wenst terug te blikken op hun huwelijk klik hier.
Kutskapel Beveren-Leie aan stad Waregem geschonken
Toen het Kutskapeletje, in de meimaand van 2005, aan stad Waregem werd geschonken werd onderstaand persbericht verspreid. Met dank aan Paul en Kristien De Smet-Vandorpe om dit hier te mogen publiceren. Okergeel "De reden waarom we het Kutskapelletje aan stad schonken is heel eenvoudig", vertellen Paul en Kristien. "Wij wilden er zeker van zijn dat de kapel zou blijven bestaan. Veronderstel", leggen ze uit, "dat onze woonst ooit verkocht wordt, dan moest de nieuwe eigenaar geen slopingsvergunnig hebben om het kapelletje met de grond gelijk te maken en dat wilden wij vermijden.
Indertijd was het Kutskapelletje geschilderd in het okergeel. Sinds kort is er sprake om het kapelletje in de originele kleur te herschilderen", wisten Paul en Kristien nog te vertellen. (06/05/2010)
Persbericht Het "KutskapelIetje" langs de Hoonakkerdreef stond vroeger langs de Grote Heerweg, op het voorerf van Hilaire en Pallia Decavel-Callewaert. Aan deze kapel hangt een oude legende vast: in onheuglijke tijden voer een schipper met zijn schuit op de Leie. Zowat ter hoogte van de vroegere hofstede "De Potterie" geraakte hij in moeilijkheden en zijn boot dreigde te vergaan. Toen riep hij de Moeder Gods aan. Hij beloofde dat hij daar ter harer ere aan de Leieboorden een kapel zou bouwen. Maria kwam ter hulp en de schipper en zijn vaartuig bleven ongedeerd. De man vergat zijn belofte niet..
In werkelijkheid diende het Kutskapelletje als een soort grenspaal voor de eigendommen van de SintPietersheerlijkheid in de streek. Over het mogelijke bouwjaar van de kapel tasten we in het duister. De bouwstijlleek 17de eeuws en werd inderdaad in 1684 voor het eerst vermeld in een geschreven bron: In een van de registers van de Sint-Pietersschepenbank staat de moord beschreven op Gregorius Fremault, baljuw van deze heerlijkheid. Zijn doot lichaem werd op 30 juni 1684 gevonden bij de onse Lieve Vrauwe Capelle die stond tussen Desselgem en Beveren, langs de Grote Heerweg. Hij had een fusijck ofte pistool scheute dwers deur sijne hals gekregen.
De naam Kutskapelletje wijst op koorts (in het dialect kuts). Moeders uit Beveren en Desselgem kwamen er met hun kroost bidden voor intenties allerhande.
In 1968 werd de Grote Heerweg verbreed en het kapelletje stond in de weg. Etienne Ducatteeuw van de Beverse Heemkundige Kring had alles nog net kunnen fotograferen en opmeten. Al vlug werd in Beveren gesproken over een mogelijke heropbouw van het kapelletje. Er werd naar een geschikte locatie gezocht. Paul en Kristien De Smet-Vandorpe boden spontaan aan om de Kutskapel te herbouwen op een hoekje grond voor hun nieuwe woning in de Hoonakkerdreef. Enkele Beverse vrijwillige ambachtslui begonnen onder het toeziend oog van de Beverse Heemkring, met Etienne Ducatteeuw als architect, aan de heropbouw. Op 23 oktober 1971 werd de eerste spade in de grond gestoken. Op zondag 22 oktober 1972 werd de nieuwe kapel uiteindelijk ingewijd door pastoor Arthur De Pourcq.
In 2005 namen de weldoeners van weleer het initiatief om het Kutskapelletje aan de stad te schenken. Paul en Kristien De Smet-Vandorpe willen op deze manier verzekeren dat de kapel blijft bestaan. Bron: 30ste Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring "De Gaverstreke: "van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie", M Debrouwere en E. Ducatteeuw, pp. 3755.
Al voor de 28ste maal vertrok op vrijdag 30 april de Hallebedevaart vanuit Beveren-Leie, een tocht van 83 km. Zoals steeds startte de deze omstreeks 17.30 uur aan de Drieskapel na een gebed.
Onderweg smelten ze dan samen met de bedevaarders van Deerlijk, Vichte, Anzegem en Heestert. In Leupegem, de eerste halte na 27 km, was de groep compleet en 86 bedevaarders zetten de tocht gezamenlijk verder om op zaterdag 1 mei om 15.15 uur aan de basiliek in Halle aan te komen.
Prestatiezucht? Nee, het Mariale wordt hoog in het vaandel gedragen. Zo wordt er onderweg niet alleen voor eigen, maar ook voor de meegegeven intenties gebeden. Ondanks het weer dit jaar een echte meevaller was, blijft het voor de bedevaarders en organisatoren een zware onderneming. Ze weten zich echter gesteund door familie en sympathisanten die met de ingelegde bus of met eigen wagen de bedevaart achterna reizen.
De acht bedevaarders uit Beveren-Leie konden hun tocht tot een goed einde brengen. Samen met hun medebedevaarders, organisatoren, familie en sympathisanten sloten ze hun voettocht af met een eucharistieviering in de basiliek van Halle.
Dankviering op 8 mei
Op zaterdag 8 mei kwamen bedevaarders en organisatoren samen in de Sint-Jan de Doperkerk voor de dankviering. Na de viering stonden de tafels in het Sint-Janszaaltje netjes gedekt. De aanwezigen konden er genieten van de verse koffie met koekeboterhammen en nog even rustig napraten over de afgelopen Hallebedevaart.
In bijlage kunt u de voorbereidende tekst voor de gemeenteraad van 4 mei 2010 vinden. Deze vangt aan om 19.00 uur en gaat door in het stadhuis te Waregem.
Diefstal van aanhangwagens en caravans in Politiezone MIRA
WAARSCHUWING BEVOLKING Let op voor diefstal van aanhangwagens en caravans
Tijdens de laatse twee weken werd er binnen de zone MIRA reeds drie maal een diefstal van een aanhangwagen vastgesteld. Steeds stond de aanhangwagen voor of naast de woning geparkeerd. Enige jaren terug waren het eerder caravans die werden gestolen.
Hier enkele tips: *Leg uw aanhangwagen eventueel met een groot kettingslot vast rond een paal, een afsluiting,... *Plaats een speciaal daarvoor ontworpen kap met slot over de dissel zodat het vasthaken over een trekhaak niet kan. *Plaats een wielklem over één der wielen. Heb je geen klem en blijft de aanhangwagen of caravan langere tijd ongebruikt, verwijder dan desnoods één van de wielen en plaats daaronder blokken. *Vergeet dan echter niet om ook het eventueel aanwezige reservewiel weg te nemen! *Laat de aanhangwagen of caravan niet achter op een aan het zicht onttrokken plaats. *In uw caravan kan u ook een een luid alarm aanbrengen dat werkt op trillingen. Dit is niet al te duur en gaat af bij het bewegen van de caravan. (Bron website zone MIRA)
Op zondag 2 mei haalde KAV Beveren-Leie het stalen ros van stal voor de jaarlijkse gezinsfietstocht. De 39 dulle sportievelingen werden verwelkomd bij Peter en Peggy in de Kleine Heerweg. Daar stond de deelnemers heerlijke Sara koffie met croissants te wachten.
Om 10.00 werd het startschot gegeven en zette het peloton zich in beweging voor een tocht langs rustige wegen in de omgeving van Beveren-Leie. Het middagmaal, een breugelbuffet, werd gebruikt in Kuurne. Na het middagmaal maakten enkele grootouders rechtsomkeer om het schoolfeest in de Vrije Basisschool bij te wonen.
Een paar deelnemers sloten zich in de namiddag nog aan om de rest van de route mee af te haspelen. In Ingelmunster wachtte nog een traktaat en de dag werd afgesloten na 57 km met een croque op Bevers grondgebied. De Dulle Nina route werd genoemd naar Jeanine Vanderbrugghen die samen met Rosane Desmet na vele jaren aan hun laatste organisatie toe waren. Iedereen was tevreden over de uitgestippelde 'Dulle Nina route' en....ook het slechte weer bleef uit. Waar hebben we nog gehoord dat je het weer hebt dat je verdiend?
Het gebeurde natuurlijk ook wel eens dat de overledene met een lijkwagen naar de kerk gevoerd werd. De familie moest dan echter al in heel goede doen verkeren. Dat kon je ten andere goed merken aan de ijver waarmee de pastoor zijn afgestorven schaap een eindweegs tegemoet kwam. Op zulke keren stonden pastoor, onderpastoor, koster en misdienaars geposteerd aan Stafke Goussaerts (nvdr aan t Leckerke: kruispunt van huidige Sint-Jansstraat met Grote Heerweg) als de lijkstoet in aantocht was. Zingend van Miserere mei ging het dan kerkewaarts.
Kwestie kerkdienst, waren er natuurlijk heel wat mogelijkheden. Die waren afgestemd op de draagkracht van ieders beurs. De familie kon haar dode laten begraven met een zinking, met een gewoon misje, met een drieles, een zesles, een negenles, of met een plechtige koordienst. Alles was dus behoorlijk geregeld naar rang en stand. De vraag is alleen maar of die dierbare afgestorvenen er veel van merkten. De portier van de hemel is immers ooit een berooide visser geweest en hij moet zijn arriverende klanten gaan aankondigen bij de Man die, geen steen bezat om zijn hoofd op te ruste te leggen! Nu, God is barmhartig, tenslotte is dat ons enig houvast.
Iets heel aparts waren de kinderbegrafenissen. En die waren er vrij veel toentertijde. De kindersterfte lag nog hoog. Als het een boreling gold, werd het kistje wel eens 's morgens in de kerk gebracht bij een der twee missen. Het werd daarna bijgezet op het hoekje voor de kinderen, aan de noordwestelijke kant van het kerkhof. Al wat oudere kinderen werden begraven met een lof of met een engelenmis. Wij, schoolkinderen, stapten dan op in de stoet, achter het kleine houten kruisje en het zielige kistje, die gedragen werden door kinderen uit de buurt. We kregen een blauwomrand doodsprentje bij de offerande en na de dienst, mochten we een boterkoek gaan afhalen in de herberg van Pol Callewaert.
Bij begrafenissen van volwassenen lagen de kaarten anders. Van het kerkhof ging het naar Het Gemeentehuis bij Ludolf en Suzanne Vandermeiren. Daar stonden de tafels opgesteld op de ruime zolder. De koster, die mee aan de maaltijd genodigd was, bad het kruisgebed voor tot zielelafenis van de afgestorvene en daarna werden de spijzen opgediend. Dat konden boterhammen zijn met kaas en pittige koffie, of gestoofde aardappelen met bouilli als de familie wat meer kon betalen.
Na het eten, en ook daarvoor al, kwam nogal dikwijls de jeneverkruik te berde. Jenever is de echte begrafenisdrank. Ervaring van eeuwen heeft dat geleerd. Een paar flinke borrels kikkeren een mens op, al komt hij dan nog zo kouwelijk van ons altijd tochtige kerkhof terug. De begrafenissen waren niet alle gelijk ten andere. Toen evenmin als nu. Je had van die echt dramatische gevallen.
Een jongen of een meisje bijvoorbeeld, die gestorven waren in de bloei van hun jaren. Of een vader of moeder die ontrukt waren aan het gezin waar ze toch nog zo broodnodig waren. Het hele dorp leefde dan mee. Anderzijds waren er ook de begrafenissen van mensen die een werkelijk hoge top geschoren hadden en die op hun laatste tocht begeleid werden door kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen vaak, en door neven en nichten van heinde en verre. Dergelijke uitvaarten hadden meer weg van een familiebijeenkomst.
Zij die niet aan tafel moesten, zagen daarin veelal geen reden om stante pede een andere broek aan te trekken en weer aan het werk te gaan. De arbeid gaat een mens niet zo best meer af, als hij de pastoor in het witte gezien heeft. Zo gebeurde het wel eens dat begrafenisgangers in een of andere herberg bleven hukken en er een mesdag (nvdr: Mesdag: misdag. Een dag waarop mis gehoord moest worden. Toentertijde werd bedoeld een van de talrijke heiligdagen van vroeger, die door het Concordaar van Napoleon afgeschaft waren.) van maakten.
Ondertussen had de grafmaker zijn werk op het kerkhof. Hij gooide het graf toe en bouwde de overblijvende aarde op tot een mooi langwerpig terpje. Als die aarde na verloop van dagen wat gezakt was, werd wat palm op het graf geplant en kwam er een kruis op. Toen was het nog geen gewoonte de gewone mensen onder bergen steen te begraven. Een houten, ijzeren of eenvoudig arduinen kruis was al voldoende.
In al zijn eenvoud zag ons kerkhof er heel wat vriendelijker uit toen. Meer in overeenstemming in alle geval met de rijkdom van zij die er in vrede de jongste dag lagen af te wachten. Geen van allen immers had ook maar een rooie duit kunnen meenemen op zijn laatste reis. Weldra meer
Vermoedelijke start van de werken: woensdag 5 mei 2010
Aannemer Stadsbader-Flamand start in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met structurele onderhoudswerken in de Kortrijkseweg. Er wordt een nieuwe rijwegfundering en verharding aangebracht tussen de bestaande fietspaden.
Verkeershinder Er is geen doorgaand verkeer mogelijk ter hoogte van de werf. Voor het doorgaande verkeer wordt er een omleiding voorzien via de N36, E17 en N382. Omleiding bekijken klik hier.
Timing Onder ideale werkomstandigheden is de volgende planning voorzien:
Fase 1: Vanaf de grens Waregem-Harelbeke richting Harelbeke.
Fase 2:Tussen de Spijkerlaan (kruispunt niet inbegrepen) en de Leenakkerstraat (kruispunt inbegrepen) Beveren-Leie
Fase 3: Tussen de Leenakkerstraat (kruispunt niet inbegrepen) en de Schoolstraat (kruispunt inbegrepen)Beveren-Leie
De aannemer plant om fase 1 en 3 uit te voeren voor het groot verlof. Afhankelijk van de vordering van de werken en de weersomstandigheden zal fase 2 juist voor en juist na het groot verlof uitgevoerd worden.
De Stedelijke Basisschool klinkt op Claudine Nolf, de poetsvrouw met de langste staat van dienst.
32 jaar stond ze in voor het onderhoud van de school, opdienen in de refter, koffie in de leraarskamer Noem me maar meid voor alle werk, zegt ze lachend. Claudine die op 21 april 60 werd, werd door de leerlingen op 3 maart, haar laatste werkdag, al in de bloemetjes gezet waarna ze haar nog resterende verlofdagen opnam. Op 30 april, de officiële dag van haar in pensioenstelling, werd er samen met al het personeel van de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie op die jarenlange samenwerking geklonken. Tijdens haar loopbaan kende ze Lucien Vancraeynest, René Lecluyse, Gentiel Callewaert, Jan Meersman en nu Stefaan Dewaele er als directeur.
Groot gezin Afkomstig uit een gezin van twaalf kinderen - zes jongens en zes meisjes - wist ze al vroeg wat werken was. Ik kwam hier terecht in opvolging van mijn zus Leona, vertelt ze. Aanvankelijk werkte ik als textielarbeidster bij de firma Vanmarcke waar ook mijn vader en enkele familieleden werkten. Toen mijn zus hier in 1978 stopte draaide de textielsector niet goed en nam ik de kans te baat om hier aan de slag te gaan. Dat was dan nog in de 'oude' jongensschool. Er waren slechts zeven klassen en het waren allemaal meesters, ik moest dus mijn mannetje staan, gaat Claudine verder.
Nog geen OC 't Klokhuis In 1980 ben ik mee verhuisd naar de nieuwe school. Toen maakten verenigingen vaak gebruik van de grote overdekte ruimte van de school waarin tal van feestelijkheden plaatsvonden, van wijkfeesten tot filmvoorstellingen. OC 't Klokhuis bestond toen immers nog niet. Dat bracht veel werk met zich mee en vaak op momenten buiten de gewone diensturen, 's avonds en tijdens het weekend. Maar Claudine klaagde niet.
Kleuterklassen Toen het kleuteronderwijs er 12 jaar geleden bijkwam kreeg ik er ook collegas bij en zowel met hen als met het onderwijzend personeel was het steeds fijn samenwerken en ik jeunde me bij de kinderen. Het doet wel iets na al die jaren, maar ik ben ook blij dat het zover is. Ik sukkel met mijn schouder en het kwam een beetje te zwaar. Mijn vrije tijd zal ik wel weten op te vullen met mijn 2 kleinkinderen Jesse en Seppe, die hier trouwens schoollopen. Mijn man en ik maken ook graag een fietstocht, en ., voegt Claudine er als slot nog gekscherend aan toe, voor een gastronomisch weekendje ben ik ook wel te vinden. Tekst en foto's Rita Sabbe.