Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    21-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois van geitenkaas met aardbeiencoulis.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor wie van geitenkaas houdt.

    Bavarois van geitenkaas met aardbeiencoulis
    ===========================================
    voor 4 personen

    6 deciliter slagroom;

    1 opengesneden vanillestokje;

    125gram witte chocolade;

    75gram verse zachte geitenkaas;

    2 blaadjes gelatine;

    50 gram kristalsuiker;

    250 gram aardbeien;

    sap van 1/2 citroen;


    .
    Verwarm 1 deciliter room met het vanillestokje. Voeg de chocolade toe
    en laat onder voortdurend roeren smelten(niet koken).

    Roer de geitenkaas erdoor en laat het smelten op een gematigd
    vuurtje(niet koken).

    Week de gelatine in koud water, knijp het uit en laat het, van het vuur
    af, in het warme mengsel oplossen.

    Haal het vanillestokje eruit, schraap het merg eruit en voeg dit toe
    aan het mengsel.

    Klop 5 deciliter slagroom lobbig en spatel dit door het
    kaas-chocolademengsel.

    Schep alles in de vorm en laat in de koelkast in ongeveer 3 uur
    opstijven.

    Voor de aardbeiencoulis :

    verwarm de suiker met 1 deciliter water tot deze is opgelost. Pureer de
    aardbeien en meng met de suikerstroop en het citroensap.
     
    Serveertips:  dompel de vormp even in heet water en stort ze op een
    schotel. Serveer met de aardbeiencoulis.
    Opgelet, dit is een vrij stevig dessert, dus porties niet te groot
    maken als dessert
     

     

    21-07-2009 om 08:50 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ossenstaart uit de oven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eens iets heel anders.

    Ossenstaart Uit De Oven.
    ========================
    1 kilo ossenstaart in stukken van
    ongeveer 3 centimeter.

    1 ui

    1 laurierblad

    3 takken selder

    2 takjes tijm

    een paar peperbollen

    Tomatensaus:
    olijfolie

    1 ui

    3 teentjes knoflook

    5 kleine tomaten

    1/2 liter passata de pommodore

    peper en zout

    1 laurierblad

    wat basilicum

    Emmethaler kaas


    .

    Doe de staart in een soeppan en zet het vlees op met
    koud water. Voeg de ui, het laurierblad,de selder, de tijm en peper
    toe.

    Laat het vlees zo, heel zachtjes gaar worden.

    Haal dan het vlees uit de pan.

    Doe het vlees van de beenderen en leg  in een ovenschaal.

    Maak een dikke tomatensaus van de olijfolie, de ui en de teentjes
    knoflook grof gesneden,de tomaatjes,de passata di pomodoro, peper,
    zout, het laurierblad, en de basilicum.

     Laat de saus wat indikken en giet ze dan over het vlees.

    Strooi er wat geraspte Emmenthaler kaas over.

    Zet de ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

    Dien op met pasta.

     

    20-07-2009 om 09:33 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekse tomatensoep met gevulde gehaktballetjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eten we Grieks

    domatosoupa me bifteki
    =================
    Griekse Tomatensoep Met Gevulde Lamsgehaktballetjes

    300 g Lamsgehakt

     
    1 ei

    Paneermeel

    1 eetlepel Gyroskruiden

    200 g feta (gemarineerd met olijven, minstens 12 van elk)

    1 grote ui

    6 vleestomaten

    slaolie

    1 blokje groentenbouillon

    1 blokje tuinkruidenbouillon

    ½ liter bouillon (kip, tablet)


    .
     

    Doe het ei bij het gehakt en ½ eetl. gyroskruiden.Doe er paneermeel bij
    tot je vaste bolletjes kan draaien.

    Maak van het gehakt 12 balletjes. Druk ze plat. Leg in het midden van
    elk 1 blokje feta en 1 olijf. Vouw het gehakt er helemaal omheen en rol
    er weer balletjes van. Bewaar ze in de koelkast.

    Pel en snipper de ui.

    Snijd de tomaten in vieren.

    Verhit een scheutje olie in een grote soeppan en bak de fijngehakte ui
    op een laag vuur in ca. 3 minuten glazig.
    Voeg de rest van de gyroskruiden, de tomaten en de bouillon aan de ui
    toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

    Pureer de soep in een roerzeef.

    Schenk de soep terug in de pan.

    Voeg de gehaktballetjes toe, breng de soep tegen de kook aan en laat de
    balletjes in 10 minuten gaar worden.

    Lekker met warm uienbrood.

     

    19-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gyros
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Gyros
    ======
    800 à 1000 g niet te mager varkensvlees (heb schouderrollade gebruikt)

    MARINADE, maatlepels gebruikt:

    1 ui,

    1 teentje knoflook (evt. 2),
     
    2 tl komijnzaad,

    2 tl korianderzaad,

    1 tl kaneel, 1 tl thijm,

    1 tl paprikapoeder,

    1 tl zout ,

    versgemalen peper,

    40 ml olijfolie




    .
    Snijd het vlees in plakken van 1 cm dik. Snijd knoflook en ui grof, doe
    met de rest van de marinade ingrediënten in een hoge beker en pureer
    met de staafmixer.

    Dit levert een substantie op, die lijkt op een grove
    mosterd/pindakaasmengsel.

    Ziet er niet smakelijk uit, maar laat je niet ontmoedigen! Schep om met
    het vlees en laat afgedekt in de koelkast 24 uur marineren.

    Bereidingswijze Plaats op halve ovenhoogte een ovenplaat, evt bedekt
    met alu om het vocht (weinig) op te vangen. Verwarm de ovengrill voor.
    Haal het vlees uit de koelkast en leg het meteen op een ovenrooster en
    plaats op 12 cm onder de grill. 5 min grillen, overdoen op een schaal
    en 10 min. af laten koelen.( Het vlees is nog niet helemaal gaar.)

    Snijd het nu in dunne reepjes en spreid die uit op 2 tefalplaten.

    (Onder een hete grill, zo hoog mogelijk in de oven (bij mij 8 cm) nog 5
    min. grillen.

    Serveertips Met tzaziki en bv. een griekse salade en gebakken
    aardappeltjes.

     

    18-07-2009 om 15:51 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte zalm met zeekraal.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een heel gemakkelijk voorgerechtje:

    Gerookte Zalm Met Zeekraal
    ==========================
    een plak gerookte zalm  met wat
    zeekraal per persoon.

    een fijngesnipperde ui
    peper


    .
    De zeekraal snel even in wat boter bakken met een  fijngesneden
    uitje en wat peper.
    Schik de zalm op een bordje,leg de zeekraal erop en klaar is Kees!!

     

    17-07-2009 om 09:25 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse van tomaat en paprika.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een aperitiefhapje voor 6-8 personen

    Mousse Van Tomaat En Paprika
    ============================
    500 g rijpe tomaten

    500 g rijpe paprika’s

    2 eetlepels tomatenpuree

    suiker

    1 teentje knoflook

    5 blaadjes witte gelatine

    200 g room

    zeezout

    Citroensap, tabasco en verse mint.




    .
    De paprika’s halveren, van de zaadlijsten ontdoen en in kleine stukjes
    snijden.

    De tomaten in stukjes snijden en met de paprika’s, de tomatenpuree, het
    teentje knoflook en een theelepeltje suiker in een pan doen. Laat het
    mengsel zo een uur zachtjes koken. Roer af en toe om aanzetten te
    voorkomen.

    Week de gelatine in ruim water en los de blaadjes op in de warme massa.

    Wrijf het mengsel door een haarzeef. Je hebt nu een fijne puree.

    Voeg nu de helft van de room aan puree toe, heel voorzichtig, beetje
    bij beetje, onder goed roeren.

    Breng de mousse op smaak met wat zeezout, citroensap en een paar
    druppels tabasco

    Voor het serveren de rest van de room stijfslaan. Verdeel de mousse
    over 6-8 mooie glazen. en laat de mousse zo minstens 3 uur in de
    koelkast staan.

    Schep een laagje van de geslagen room op de mousse en wat zeer
    fijngehakte mint.

     

    16-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gianduja chocoladegebak.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu nog eens een nagerecht:

    Giandua chocoladegebak
    ======================
    brésiliennenootjes

    50 gram suiker

    60 gram bloem

    wat bloemsuiker

    250 gram Giandua chocolade

    4 eigelen

    140 gram boter

    4 dl room

    4 dl melk

     



    .
    Klop de eigelen met de suiker tot ze wit geklopt zijn. Meng dit met de
    bloem

    Warm de room op met de chocolade de melk en de boter. Als alles
    gesmolten is meng dit onder het geklopt eiwit en de bloem

    Stort het geheel in een taartvorm, overstrooi met de brésiliennenootjes
    en bak 10 minuten op 150 graden

    Overpoeder met wat poedersuiker

     

    15-07-2009 om 09:38 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fazant met witloof.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eten we fazant.

    Fazant  met witloof.
    =================
    1 fazant in stukken gesneden

    4 stronkjes witloof

    1 deciliter sherry

    2 deciliter wildfond

    kippenkruiden

    2 deciliter room

    klontje bakboter


    .
    Neem een braadpan, smelt een weinig boter en schroei de fazant eerst
    dicht langs de velkant gedurende 5 à 6 minuten.

    Draai om en laat ook de andere kant mooi bruin bakken gedurende 4 à 5
    minuten

    Als je er witloof bij wil moet je dit nu ook meebakken anders is het op
    het einde niet gaar
    Zorg ervoor dat je pan vol ligt.

    Blus met sherry en voeg nadien de fond erbij.

    Doe er nog een beetje kippenbouillon bij en laat even inkoken.

    Doe er dan de room bij, zorg ervoor dat de fazant half onder staat en
    laat voor de helft inkoken.

     

    14-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artisjokbodems met geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief of voorgerecht.

    Artisjokbodems met geitenkaas    warm hapje
    ===================================
    100 gram verse geitenkaas

    30 gram geraspte pecorino of parmezaanse kaas

    2-3 eetlepel pesto

    8 artisjokbodems (uit blik)

    peper 
     


    .
    Oven voorverwarmen op 180 graden.

    Bereidingswijze:

    Prak de geitenkaas fijn en meng met de pecorino, de pesto en peper.

    Laat de artisjokbodems uitlekken en vul ze met het mengsel.

    Leg ze in een ovenschaal en verwarm ze ongeveer 15 minuten in het
    midden van de oven, tot de kaas gegratineerd is.

    Dien op met wat sla. 

    13-07-2009 om 09:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslever op Normandische wijze.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor wie van kalfslever houdt!

    kalfslever Op Normandische Wijze
    =========================================
    4 plakken kalfslever van 150 g elk

    2 appels (goudrenetten)

    2 eetlepels vloeibare acaciahoning

    2 eetlepels lichtbruine suiker

    1 flinke scheut calvados

    2 dl verse room

    Vers gemalen peper, zout

    1 klont boter om te bakken


    .
    Bestrijk de lever aan beide kanten met de honing en laat aan beide
    kanten licht kleuren in de hete bakboter.

    Kruid met peper en zout en laat zachtjes mooi lichtroze bakken.

    Overgiet met calvados en flambeer.

    Neem uit de pan en hou warm onder alu-folie.

    Schik de geschilde, ontpitte en in plakken gesneden appelen in de pan,
    bestrooi met bruine suiker en laat mooi kleuren en karameliseren.

    Overgiet met de verse room en laat lichtjes indikken.

    Schik de lever op warme borden, overgiet met de romige saus met appel
    en serveer met gebakken krielaardappelen.

     

    12-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeggebak met appelen en rozijnen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht

    Bladerdeeggebak met appel en rozijnen
    =====================================
    boter

    kaneelpoeder

    Engelse pudding

    citroensap:0,50

    ei:  1

    bladerdeeg:500 gram

    krenten:  100 gram

    suiker:  100 gram

    Granny Appelen:5





    Schil de appelen en snij ze in dobbelsteentjes.

    Meng de appelblokjes in een grote kom met het citroensap, de suiker, de
    rozijnen en een koffielepel kaneel. Laat 30 minuten trekken op een
    koele plaats.

    Rol het bladerdeeg uit tot een grote, lange rechthoek. Leg het op
    boterpapier of op een beboterde plaat.

    Klop het ei.

    Leg het appelmengsel in het midden, in een lange strook, en plooi de
    randen van het deeg aan beide kanten om tot een lange, platte rol.

    Knijp de randen rond-om rond goed dicht en bestrijk met geklopt ei.

    Laat 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven (180 °C).

    Dien lauwwarm op met slagroom of met crème anglaise.

    11-07-2009 om 13:32 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees met pruimen en westmalle dubbel.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een iets simpeler.

    Varkensvlees Met Pruimen En Westmalle Dubbel.
    =============================================
    750 g , liefst wat doorregen biologisch varkensvlees, in blokken gesneden

    1 ui en twee teentjes knoflook, fijngehakt

    ongeveer 15 gedroogde pruimen zonder pit

    wat boter

    1 flesje Westmalle dubbel

    1 kop bouillon

    peper, zout en een paar takjes rozemarijn

    beetje bloem

    wat versgehakte peterselie.


    Laat de pruimen 3 uur wellen in een beetje Westmalle bier.
    .
    Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Schud de overtollige bloem
    eraf.

    Bak het vlees aan alle kanten lichtbruin. Voeg ui en knoflook toe en
    bak ze even mee. Doe er dan een half flesje Westmalle bij, wat bouillon
    en de rozemarijn. Laat de pruimen even uitlekken en doe ze bij het
    vlees. Laat het geheel zo ongeveer een uurtje stoven.

    Als de saus te dik wordt kun je eventueel wat bouillon toevoegen.

    Strooi er vlak voor het opdienen wat versgehakte peterselie over.

    Wij aten er broccoli bij en een paar gekookte aardappeltjes. En
    natuurlijk een glas Westmalle dubbel.

     

    10-07-2009 om 16:51 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met spaanse peper,currie en wijn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De mosselen zijn er weer!

    Mosselen met Spaanse peper currie en wijn
    ===============================
    look:  2 teentjes

    visbouillon:  1 blokje

    groene selder:  1 takje

    koriander:  1 bosje

    Kerrie:  1 soeplepel

    water:  1 deciliter

    sjalot:  1

    mosselen:  2 kilogram

    peper en zout

    droge witte wijn:  2 deciliter

    kleine Spaanse peper :  1

     

     


    .
    Was de mosselen en maak ze schoon.

    Was de selder en de koriander en hak alles fijn.

    Hak de sjalot,de Spaanse peper en de look.

    Bereid een bouillon met het water,de wijn,het bouillonblokje,de
    groenten en de curry.Kruid met peper en zout en laat 10 minuten
    sudderen.

    Voeg de mosselen toe,zet het deksel op de pan en laat koken totdat de
    mosselen open zijn.

    Dien de mosselen met brood op.

    Een tip: Je kunt een beetje room toevoegen om dit gerecht te
    verzachten.

     

    09-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsstoofpotje met dronken appeltjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vandaag een stoofpotje: Lamsvlees

    Lamsstoofpotje Met Dronken Appeltjes
    ====================================
    • 500 g Lamsborstlappen

    • 2 uien

    • 60 g boter

    • 2 eetlepels bloem

    • 3 dl bruin bier (oud bruin)

    • 3 dl bouillon

    • 3 eetlepels appelazijn

    • 125 g appelstukjes (gedroogde)

    • 3 kruidnagels

    • 2 laurierblaadjes

    •  snufje peper (versgemalen)


    .
    1. Bestrooi het vlees met peper.

    2. Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin het vlees rondom
    bruin.

    3. Voeg de uien toe en fruit deze ± 3 minuten op middelhoog vuur mee.

    4. Verdeel de bloem over het vlees en laat de bloem ± 2 minuten op
    zacht vuur garen.

    5. Voeg het bier, de bouillon, de appelazijn en de appelstukjes aan het
    vlees toe en breng het gerecht al roerende aan de kook.

    6. Voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe en laat het gerecht in
    1-1½ uur afgedekt op zacht vuur gaar sudderen.

    Lekker met aardappelpuree en snijboontjes.

     

    08-07-2009 om 09:12 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfstong met kappertjestappenade.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag iets heel anders: Kalfstong

    Kalfstong Met Kappertjestapenade
    ================================
    • 1 Kalfstong (zonder keelstuk)

    • 1 ui (gesnipperd)

    • 1 stukje foelie

    •   bosje Italiaanse kruiden (verse)

    • 2 dl droge sherry (medium)

    • 1  citroen

    • 4 eetlepels kappertjes

    • 6 tomaten (gedroogde, in olie)

    • 50 g zwarte olijven (zonder pit)

    •  snufje zout



    .
    1. Spoel de tong af met koud water en schuur het vel schoon met een
    doekje met 2 eetl. zout. Spoel de tong weer af en leg hem in een pan.

    Voeg de ui met de foelie, de kruiden, de sherry, zout en 1 l water toe
    aan de tong.

    2. Breng het vocht aan de kook en laat de tong afgedekt in 90-120
    minuten tegen de kook aan gaar worden op een vlamverdeler. De tong is
    gaar als het puntje zacht is.

    3. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de schil eraf en pers de
    citroen uit. Hak de kappertjes, de tomaatjes en de olijven grof en meng
    ze met de citroenrasp en wat citroensap.

    4. Spoel de tong even af onder koud water en pel het vel eraf. Snijd de
    tong in plakken.

    Roer 2-3 eetl. warm kookvocht door de tapenade en schep deze ernaast.

    Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes en een salade.

     

    06-07-2009 om 11:35 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsboutlapjes met balsamico
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    lamsvlees altijd welkom.

    Lamsboutlapjes Met Balsamicojus
    ===============================
    • 4 Lamsboutlappen

    • 3 sjalotjes

    • 1 teentje knoflook

    • 50 g boter (of margarine)

    • 2 theelepels tijm (verse)

    • 2 eetlepels balsamicoazijn

    • ½ pot fond (a 380 ml)

    •  snufje zout

    •  snufje peper



    .
    1. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Pers de knoflook.

    Dep de lamsboutlapjes droog met keukenpapier en bestrooi het vlees met
    peper.

    2. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de lamsboutlapjes in
    ± 8-10 minuten per zijde goudbruin en net gaar.

    3. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Voeg de sjalotjes, de
    knoflook en de tijm aan het braadvet toe en fruit deze op middelhoog
    vuur ± 1 minuut.

    4. Blus het braadvet af met balsamicoazijn en fond.

    Kook de jus op hoog vuur in. Breng de jus op smaak met zout en zeef de
    jus.

     

    05-07-2009 om 15:23 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti à l'Italienne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Spaghetti à l'Italienne
    ========================
    olie,

    2 uien,

    stengel bleekselderij,

    wortel,

    350 gram gehakt,

    250 gram ontvelde tomaten(blik),

    3 eetlepels tomatenpuree,

    1 deciliter rode wijn,

    italiaanse kruiden,

    zout, peper,

    500 gram spaghetti,

    parmezaanse kaas


    .
    De uien, bleekselderij en wortel schoonmaken en zo klein mogelijk
    hakken
    Bereidingswijze -

    Verhit de olie en fruit de uien, voeg de stukjes bleekselderij en
    wortel toe,voeg het gehakt toe en bak dit tot het lichtbruin is -

    Doe de stukjes tomaat, tomatenpuree, rode wijn, de kruiden en wat zout
    en peper erbij -

    Breng het aan de kook en laat de saus ongeveer 30 minuten zachtjes
    koken -

    Kook de spaghetti gaar en laat deze uitlekken -

    Serveer de spaghetti met de saus en strooi er de parmezaanse kaas
    overheen
    Serveertips Een lekker glas rode wijn, kaarslicht en mooie italiaanse
    muziek
     

     

    04-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostends vispannetje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vrijdag = visdag,een mooi voorgerechtje.

    Oostends Vispannetje
    ====================
    400 g schelvisfilet
    8 kleine sint-jakobsnoten
    200 g gepelde garnalen
    een half bakje champignons
    gemalen kaas
    boter
    peper en zout
    voor de saus:
    bloem
    boter
    1 dl visfumet
    1 dl witte wijn
    1 dl room
    100 g gemalen kaas
    peper en zout


    .
    Snijd de schelvis en de sint-jakobsnootjes in stukjes en bak ze aan in
    boter. Kruid met peper en zout.

    Snijd de champignons in kleine stukjes en stoof ze even mee aan.

    Schep dit mengsel in beboterde sint-jakobsschelpen of in individuele
    ovenschoteltjes. Strooi er de garnalen overheen.

    Maak een roux van 4 delen boter en 5 delen bloem. Roer er de visfumet
    en de wijn doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

    Giet er, wanneer de saus is ingedikt, ook de room bij, warm door en
    laat er de kaas in smelten.

    Giet de kaassaus over de vis, strooi er nog wat kaas overheen en laat
    kleuren onder de grill.

     

    03-07-2009 om 14:25 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triffle met crème englese en frambozen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is frambozentijd!

    Trifle Met Crème Anglaise met frambozen
    =======================================
    1 liter melk

    8 eierdooiers

    220 g suiker

    1 vanillestok

    voor de trifle:

    1 kleine kant-en-klare cake

    een scheutje Mandarin Napoléon

    1 bakje framboosjes

    slagroom



    .
    Spoel de pan met water. Giet er de melk in en breng aan de kook.

    Snijd de vanillestok overlangs door en schraap er de zaadjes uit. Doe
    de zaadjes en de hulzen bij de melk en laat even doorkoken.

    Klop intussen de eierdooiers schuimig met de suiker. Giet de kokende
    melk al kloppend door de eierdooiers. Doe alles terug in de pan en zet
    op een laag vuurtje.

    Blijf roeren tot de dooiers beginnen te binden.

    Blijf wel onder het kookpunt, want dan gaat alles schiften. Mocht dit
    toch gebeuren, kan je de anglaise redden met een staafmixer.

    Bedek de achterkant van je lepel met wat van het mengsel. Als je er een
    streep door kan trekken is de anglaise voldoende ingedikt.

    Giet over in een andere kom om af te koelen.

    Dit is de basis voor heel wat desserts.

    Heel lekker is een Engelse trifle, die je ook met echt Belgische
    ingrediënten kan maken.

    Snijd de cake in stukken van 2 op 2 cm en sprenkel er flink wat
    Mandarin Napoléon of een andere lekkere likeur overheen.

    Doe de stukjes cake in een groot wijnglas en strooi er wat framboosjes
    overheen.

    Vul het glas met crème anglaise en laat goed koud worden in de koelkast.

    Werk af met slagroom. 


     

    02-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matelot van rivierpaling.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog eens paling vandaag

    Matelote van rivierpaling      grootmoeders feest
    =================================================
    1 kilogram rivierpaling in stukken gesneden

    boter

    150 g verse zilveruitjes

    2 preiwitten

    250 g champignons

    150 g gerookt spek in reepjes

    1/2 l rode wijn(cabernet-sauvignon)

    peterselie

    bruine instantroux

    2 knoflookteentjes

    een takje tijm

    2 blaadjes laurier

    peper en zout

    een snuifje suiker

    2 sneetjes toastbrood

     

    .
    Week de zilveruitjes in warm water zodat ze gemakkelijk pellen.

    Bak de stukken paling in boter bruin en kruid ze met peper en zout en
    doe ze in een stoofpot.

    Bak in dezelfde pan de in vier gesneden champignons,de zilveruitjes en
    de in plakjes gesneden prei gedurende 5 min.

    Voeg er de spekreepjes,tijm en laurier bij.

    Voeg het geheel bij de paling.Déglaceer de pan met de rode wijn,doe er
    een snuifje suiker bij en giet dit vocht over de paling met de groenten.

    Plaats een deksel op de pot en laat rustig stoven gedurende 30 min op
    een zacht vuurtje of in de over.

    Bindt de saus met wat instant roux en werk af met gehakte peterselie.

    Serveer de paling met gekookte aardappelen of frietjes en garneer met
    de toast.

     

    01-07-2009 om 10:40 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!