Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    18-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee gedichten van Nobel-gelauwerde William Butler Yeats (1865-1939)
    THE ROSE TREE

    'O WORDS are lightly spoken,'
    Said Pearse to Conolly,
    'Maybe a breath of politic words
    Has withered our Rose Tree;
    Or maybe but a wind that blows
    Across the bitter sea.'

    'It needs to be but watered,'
    James Conolly replied,
    'To make the green come out again
    And spread on every side,
    And shake the blossom from the bad
    To be the garden's pride.'

    'But where can we draw water,'
    Said Pearse to Conolly,
    'When all the wells are parched away?
    O plain as plain can be
    There's nothing but our own red blood
    Can make a right Rose Tree.'

    Uit: Michael Robartes and the Dancer (1921)




















    THE FOOL BY THE ROADSIDE

    WHEN all works that have
    From cradle run to grave
    From grave to cradle run instead;
    When thoughts that a fool
    Has wound upon a spool
    Are but loose thread, are but loose thread;

    When cradle and spool are past
    And I mere shade at last
    Coagulate of stuff
    Transparent like the wind,
    I think that I may find
    A faithful love, a faithful love.

    WILLIAM BUTLER YEATS (1865-1939)
    [Nobelprijs Literatuur 1923]
    Uit: The Tower (1928)

    18-02-2009 om 15:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Béla Bartók deze week BBC's 'Composer of the Week'

    Tweemaal vijf keer een uur
    Maandag 16 tot en met vrijdag 20 februari is Béla Bartók (1881-1945) op BBC Radio 3  Composer of the week. Het is niet de eerste keer dat deze bijzondere Hongaar die functie vervult. Zie daartoe ons artikel van 17 juni 2007, opgenomen op het cultuurweblog dat speciaal over het fin de siècle gaat: All art is quite useless van Rond1900.nl.
    Ook thans nog betekent het dat deze Britse zender gedurende de eerste vijf dagen van een nieuwe week een uur aandacht besteedt aan deze componist: eerst tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd, en laat op de avond — tussen 23:00 uur en middernacht, onze tijd — wordt de uitzending van de middag herhaald.
    Het zou kunnen zijn dat we hetzelfde voorgeschoteld krijgen als reeds anderhalf jaar geleden het geval geweest is, het is echter evenmin uitgesloten dat er andere stukken uit zijn rijke oeuvre worden voorgesteld.
    _________
    Foto: Béla Bartók in 1927.

    16-02-2009 om 00:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beethovens Vijfde Symfonie breed uitgemeten in Discovering music op BBC Radio 3
    Noodlotsmotief
    Eén van de vele legenden, die hardnekkig de ronde zijn blijven doen over Ludwig van Beethoven (1770-1827) is dat hij over de eerste noten van zijn Vijfde Symfonie zou hebben gezegd: "Zo klopt het Noodlot aan de deur." Deze opening wordt sedertdien steevast als noodlotsmotief gekwalificeerd.


    Wie zich voor meer interesseert dan alleen de consumptie van die symfonie, doet er goed aan op zondag 15 februari, 's avonds tussen 18:00 uur en 19:30 uur BBC Radio 3 in te schakelen om dan in het programma Discovering music meer aan de weet te komen dan alleen de opeenvolging van de verschillende delen. De gehele symfonie wordt aan het slot van de uitzending wel door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Grant Llewellyn uitgevoerd, maar voordien wordt er gerepeteerd, er ontstaan discussies over puur technische kwesties, doch daarbij blijft het niet. Meestal — ik heb nu eenmaa niet alle afleveringen gezien — draagt zo'n benadering bij tot veel meer dan alleen aanvullende informatie over de compositie in kwestie, en dat maakt het draagvlak van het programma tot meer dan een muziekprogramma, maar tot een cultureel zeer breed geschakeerd gebeuren. Mede daarom zouden we het van harte in uw belangstelling willen aanbevelen.

    15-02-2009 om 14:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cabaret op de buis ten tijde van het carnaval in Duitsland
    Vier Beierse cabaretiers
    Helaas duurt hun programma slechts een half uur, en dat voor vier mensen die iets te vertellen hebben dat u aan het lachen zal brengen, maar dat u onverhoeds — reilend en zeilend tussen neus en lip — het lachen kan doen vergaan, doch daarbij het element humor niet uit het oog en oor zal doen verliezen. Want humor is nu eenmaal een ernstige zaak, en zal dat ook blijven.
    Daarom willen we u — als u enigszins het Duits, desnoods alleen passief, machtig bent en graag op enig niveau wilt worden geamuseerd zonder daarbij weg te zakken in complete passiviteit — aanraden om maandagavond lang op te blijven, tot vroeg in de nacht — dinsdag heel vroeg opstaan is het enige aanvaardbare alternatief — om dan mee te kunnen maken hoe vier Beierse cabaretiers — twee vrouwen en twee mannen — zullen proberen u, door in principe op uw lachspieren te werken, tot nadenken te stemmen, en wanneer kunnen zij daar beter in slagen dan wanneer u op het puntje van uw stoel zit en dus alert bent!
    Het gaat hier om Monika Gruber en Eva Mähl met de heren Michael Altinger en Christian Springer. Ik heb hen allen meer dan eens gezien als gasten in Otti's Schlachthof, een maandelijks cabaretuur van Ottfried Fischer: in eerste instantie de Beierse televisie, waarna het programma successievelijk door andere aangesloten zenders van het Derde Programma van de ARD wordt vertoond. Ze zijn allen even komisch en prikkelend, elk op een geheel andere manier.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Detail uit grotere foto van de website van Monika Gruber.
    2. Christian Springer, de eeuwige Eisenbahner.
    3. Eva Mähl. Foto: © Bayerischer Rundfunk/Bernhardt Kühmstedt.
    4. Michael Altinger, foto op een video van een optreden bij de Bayerische Rundfunk.

    15-02-2009 om 13:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Alles voor één euro"
    Als de nood aan de man is
    Het ZDF zendt op zondag 15 februari — 's avonds tussen 18:30 uur en 19:00 uur — een reportage uit over de zogeheten één euro winkels. In de nacht op maandag, tussen 01:25 en 01:55 uur wordt de film nogmaals uitgezonden.
    In diverse landen van ons werelddeel zijn de laatste jaren winkels geopend waarin alle uitgestalde goederen voor de somma van één euro te koop zijn. Wie zal zich erover verbazen dat juist deze zaken de laatste maanden floreren als nooit tevoren?
    Het is dan ook ietwat wonderlijk dat in de begeleidende tekst die de ZDF-reportage aankondigt, er de zin staat: "Ondanks alle financiële malaise floreren de spotgoedkope één euro winkels."

    € 1 voor elk artikel

    Voor de hand liggend
    Hoewel dat correct Nederlands is, kun je toch alleen maar de wenkbrauwen fronsen, aangezien het juist dankzij alle financiële malaise is dat die winkels het nu zo extra goed doen. Weliswaar is er altijd ruimte voor dergelijke zaken, maar nu de mensen minder te besteden hebben enerzijds en daarnaast zo veel mogelijk willen besparen, is de run op goedkope goederen uiteraard alleen maar groter geworden en deze zal de eerstkomende tijd zeker verder groeien.
    Als kanttekening dient daarbij te worden geplaatst dat men in die zaken niet al te beroerde spullen mag aanbieden — en dat is helaas niet zelden het geval geweest: tussen aanvaardbare, respectievelijk goede en uitstekende artikelen bevindt zich niet zelden de meest vreselijke troep die eigenlijk niet verder mag komen dan de vuilstort.

    Bijverschijnsel
    De enige vraag die zich opdringt is, hoe lang de eigenaren artikelen voor die lage prijs (kunnen) blijven verkopen als de vraag steeds toeneemt. Of de toeleveranciers zien hun kans schoon en dumpen steeds meer troep of er zal meer moeten worden neergeteld voor dezelfde artikelen.
    Ik heb zelf wel eens in een zaak, die eerst een één euro winkel was, maar na enige tijd verderging als Alles voor € 2,50, kunnen vaststellen dat veel van dezelfde goederen waren blijven liggen en zo in zeer korte tijd — letterlijk van de ene dag op de andere — honderd vijftig procent in prijs waren gestegen.
    Dus geldt in deze zaken, nog meer dan gebruikelijk, dat men goed moet uitkijken en de aankopen weloverwogen moet blijven doen.

    15-02-2009 om 12:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    14-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diverse teksten bewijzen economische belangen
    De digitale televisiezender Holland Doc, die zich — in tegenstelling tot datgene wat de naam van het instituut doet vermoeden — niet tot de regio Holland beperkt, zendt op zondag 15 februari 's avonds tussen 20:01 uur en 20:20 uur de typografische film Beautiful world uit. Het is een rolprent met uitsluitend tekst. Grote denkers en kleine(re) goden op het gebied der filosofie komen aan bod met hun uitspraken, maar daarnaast is er evenveel aandacht voor wat kunstenaars in lettercombinaties — woorden en zinnen, zeg maar — ten beste hebben gegeven. Deze worden afgewisseld met (reclame)boodschappen, titels van boeken en logo's, filmteksten, en — zeer up to date: spam. De treurige conclusie is — volgens de zender — dat alles in onze wereld is gekoppeld aan economische belangen.
    Wie zich — van de inmiddels middelbare, en zeker van de oudere, generatie — de Vietnam-oorlog herinnert, weet ook nog wel dat deze uitsluitend om economische belangen werd gevoerd, en het gtevolg was een tijdelijke economische crisis die zich uitte in een volkomen ten onrechte zogenoemde oliecrisis en met de beschuldigende vinger werd gewezen in de richting van de oiliesjeiks, die echter niet zo veel te verwijten viel, aangezien zij traditioneel in dollars werden betaald en zij die steeds verder 'zakkende' dollar niet meer op dezelfde waarde wilden accepteren.
    Deze korte, maar krachtige en veelzeggende film zal nog worden herhaald op hetzelfde digitale kanaal op:
    maandag 16 februari om 21:30 uur
    woensdag 18 februari om 18:15 uur
    donderdag 19 februari om 21:15 uur
    vrijdag 20 februari om 23:15 uur

    14-02-2009 om 21:28 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zegetocht van James Watts vuurmachine zondag in ZDF's <>Terra X
    Met vallen en opstaan
    In de serie historische documentaires van het Zweite Deutsche Fernsehen (ZDF) wordt zondag 15 februari, 's avonds tussen 19:30 uur en 20:15 uur, een nieuwe aflevering uitgezonden, die de stoommachine als thema heeft. De uitvinder van dit gecompliceerde 'apparaat' is groot geworden in een gezin waarvan de vader een kleine werkplaats dreef waar reparaties aan schepen werden verricht. Verder werden er navigatieinstrumenen gemaakt.


    De jongen onderging die omgeving als een paradijselijke toestand en verbleef zoveel mogelijk in die ruimte, waardoor al heel snel bleek dat hij 'het in de vingers' had.
    In de documentaire wordt nader ingegaan op het werk dat die James Watt heeft verricht en met welke tegenslagen hij te kampen had, maar deze uiteindelijk — ondanks bedrijfsspionage, concurrentie en chronische geldnood — wist te realiseren met behulp van een invloedrijke geldschieter die partner werd.
    ___________
    Foto: ZDF, Terra X

    14-02-2009 om 21:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der Wildschütz van Albert Lortzing zondag op WDR 3 Radio
    Versie uit 2005 van de Kölner Oper
    In het programma Bühne: Radio van de Westdeutsche Rundfunk (WDR) wordt op zondag 15 februari — tussen 20:05 uur en 23:00 uur — een uitvoering de ether in gezonden van de opera Der Wildschütz oder Die Stimme der Natur van Albert Lortzing (1801-1851). Het Gürzenich Orchester (Keulen) wordt gedirigeerd door Enrico Dovico. Details met betrekking tot de enscenering en de optredende solisten zijn te vinden op het betreffende deel van de website van de WDR.
    Albert Lortzing was niet alleen componist, maar ook acteur en zanger. Hij geldt als de belangrijste representant van de zogeheten Spieloper, die is ontstaan uit het al oudere Singspiel; vergelijkbaar met de Franse opéra comique,
    In een periode van zo'n kwart eeuw — en dat is de helft van zijn leven — heeft Albrt Lortzing in totaal negen opera's gecomponeerd. Daarvan zijn Zar und Zimmermann uit 1837, Undine uit 1845 en Der Wildschütz uit 1842 de bekendste drie. Laatstgenoemd werk is een muziekdrama in drie bedrijven op teksten van de componist zelf, op basis van het theaterstuk Der Rehbock uit 1815 door August von Kotzebue (1761-1819).
    De opera werd voor het eerst gepresenteerd op oudejaarsdag van het jaar 1842 in Leipzig. Pas acht jaar na het overlijden van de componist werd dit stuk muziektheater in New York (1859) opgevoerd en nog weer, relatief veel, later in Londen (1895).

    Het verhaal
    De handeling is gesitueerd in Zuid-Duitsland rond 1800. De al wat oudere dorpsschoolmeester Baculus viert zijn verloving met de veel jongere Gretchen, maar verneemt dan dat Graaf Eberbach hem wegens stroperij heeft ontslagen. Gretchen doet het voorstel om bij de graaf te gaan bemiddelen, maar dan dienen zich twee jongemannen aan — verklede vrouwen: barones Freimann, zuster van de graaf, samen met haar kamermeisje. Niet alleen wil de barones haar broer verrassen, nadat ze hem lang niet heeft gezien, maar ze wil ook de haar toebedeelde echtgenoot — Baron Kronthal — aan een kritische blik onderwerpen. Ze biedt aan in plaats van en tevens als Gretchen naar de graaf te gaan.
    Intussen probeert Baculus de gunst te winnen van de gravin, die helemaal opgaat in de wereld van de Griekse tragedie. Tegelijkertijd proberen de graaf en de baron — die weer de broer van de gravin is — Gretchen voor zich te winnen. De schoolmeester toont zich bereid Gretchen af te staan voor de somma van vijfduizend Taler. De volgende ochtend — het is dan de verjaardag van de graaf — komt er een einde aan de verwikkelingen als Baculus de echte Gretchen aan de graaf voorstelt. De amoureuze neigingen worden dan verontschuldigd met 'de stem der natuur'.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Albert Lortzing.
    2. Drama-auteur August von Kotzebue.

    14-02-2009 om 20:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postbode in de Himalaya '” Arte Geo Reportage
    Op zaterdag 14 februari, tussen 20:15 uur en 21:00 uur wordt door Arte-televisie een nieuwe aflevering gepresenteerd in de reeks 360 — Geo Reportage. Deze keer is de aflevering getiteld Postbote im Himalaya. Het leven van een postbode Dilip Kumar, die tevens boer is in het dorp Dankhar dat op vierduizend meter hoogte boven het Spiti-dal in de Himalaya ligt, wordt in kaart gebracht in deze film.
    Het betreft een Duits-Franse coproductie uit 2007 met een lengte van 43 minuten voor Arte, gerealiseerd door Ines Possemeyer. Zij laat daarin zien hoe Dilip Kumar met zijn vrouw en zes dochters leeft en overleeft in het schrale grensgebied van India naar Tibet. Ieder dag opnieuw moet hij een steile weg van tien kilometer afleggen naar het postkantoor in het dal. En het is de bedoeling dat hij iedere dag de post bezorgt, maar daar blijft het niet bij: hij brengt dan ook enveloppen en postzegels mee, en tevens geld. Aangezien de meeste mensen in het bewuste gebied analfabeet zijn, leest hij hun de brieven ook nog voor. Het ligt voor de hand dat hij dan tevens een antwoord zal opstellen en weer 'op de post' zal doen.
    Maar in een gebied dat met enige regelmaat wordt geteisterd door aardverschuivingen is dat niet altijd mogelijk die taak naar behoren te vervullen en als het dorp weken lang van normaal postverkeer is afgesneden, kan hij helemaal niets van zijn werk realiseren. In de zomer van 2007 is het voor Dilip nog moeilijker dan anders: hij wil erbij zijn als de Dalai Lama binnen enkele dagen in de omgeving zal komen. Gelukkig is er een plaatselijke godheid die de voorspelling doet dat de weersomstandigheden hem gunstig gezind zullen zijn.
    Deze fascinerend en in menig opzicht voor ons westerlingen — min of meer vergiftigd door steeds nieuwe ontwikkelingen in de technologie — een leerzame reportage zal op zondag 22 februari om 18:05 uur worden herhaald.

    14-02-2009 om 14:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jevgeni Onegin rechtstreeks vanuit New York op Radio 4 en BBC Radio 3

    Zaterdag 14 februari, 's avonds direct na 19:00 uur, presenteert zowel de Nederlandse klassieke muziekzender Radio 4, alsook BBC 3 Radio, rechtstreeks vanuit de middagvoorstelling in New York — waar het dan 13:00 uur is — de opera Jevgeni Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjakovski uit. Radio 4 doet dat in het kader van het programma Opera live, BBC Radio 3 doet het in Opera on 3: Live from the Met.
    Op 11 januari heb ik op de Nederlandse fin de siècle site All art is quite useless van Rond1900.nl een uitgebreid artikel over dit muziekdrama geplaatst, dat u kunt raadplegen voor het verhaal. Op de site van BBC Radio 3 kunt u de rolverdeling vinden zoals die voor zaterdagmiddag in New York is voorbereid.

    13-02-2009 om 18:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geheimen in het Siberische ongerepte ijs zijn van onschatbaar wetenschappelijk belang
    Nog ongerepte IJszee
    Arte-televisie zendt op vrijdag 13 februari — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een documentaire uit onder de titel Geheimnis im sibirischen Eis. Daarin wordt een tocht getoond die tal van geïnteresseerden, onder wie wetenschapper Wolfgang Karg, hebben gemaak naar de al duizenden jaren ongerepte Siberische ijszee El'Gygytgyn in de hoop daar meer informatie te kunnen verzamelen over de ontwikkeling van het klimaat en zijn veranderingen in de loop der tijden.


    Een kwart van het noordelijk halfrond
    Een vierde gedeelte van het landoppervlak van de noordelijke hemisfeer bestaat uit ijs. Nu de klimaatveranderingen sneller voortschrijden dan werd verwacht — althans door het gros van de mensen —, is het van belang te weten welke die tot in detail zullen zijn, aangezien deze op tal van fronten gevolgen zullen hebben. Niet alleen in het poolgebied is de bodem een ijsvlakte, ook in het hooggebergte en in delen van de middelhoge bergstreken is veel aan ijsbodem te vinden. Als gevolg van die opwarming van de aarde smet de ondergrond en daardoor is het zelfs niet ondenkbaar dat gebergen zullen uiteenvallen. En als het zover komt dat al het bestaande aan ijsvlakten zal zijn gesmolten kunnen, hier en daar zelfs catastrofale, gevolgen niet uitblijven: het gehele ecosysteem zal instorten.

    Herhaling
    De documentaire, die in opdracht van de Mitteldeutsche Rudfunk (MDR) in 2008 gereedkwam, werd geregisseerd door Jörg Poppendieck. De film wordt uitgezonden in HD-kwaliteit, op het formaat 16:9 Volgende week, eveneens op vrijdag, wordt de rolprent nog eens uitgezonden in de vroege middag tussen 14:00 uur en 14:15 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Het El'Gygytgyn-Meer in Siberië vanuit de lucht gezien.
    2. Sfeerplaatje van het poolgebied nu.

    13-02-2009 om 17:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achtste Symfonie van Antonín Dvořák in februari nog tweemaal op Mezzo-televisie

    Binnen acht dagen
    Vrijdag 13 februari presenteert de klassieke muziekzender Mezzo, gedurende de laatste drie kwartier van de avond — dus vanaf 23:15 uur — opnieuw een uitvoering van de Achtste Symfonie van Antonín Dvořák, uit te voeren door the Los Angeles Philharmonic onder leiding van Zubin Mehta. In 2008 werd deze symfonie in die versie reeds diverse keren door Mezzo-televisie uitgezonden, en daarover hebben we bericht op de aan deze site min of meer gelieerde muzieksite Tempel der Toonkunst, in een artikel van 2 juli dat jaar. Daarin hebben we tevens een toelichting op het muzikale gebeuren in die compositie opgenomen. Op zaterdag 21 februari zal de vooralsnog laatste uitzending van deze versie van Dvořáks Achtste door Mezzo-televisie worden gerealiseerd, vanaf 19:35 uur.


    Andere uitvoering
    In het radioprogramma Das Sonntagskonzert van NDR Kultur, wordt op 15 februari, tussen 11:00 uur en 13:00 uur een concert verzorgd door het NDR Sinfonieorchester onder leiding van chef-dirigent Christop von Dohányi. Na de Metamorphosen voor 23 strijkinstrumenten uit 1945 van Richard Strauss (1864-1949) en een fragment uit de opera Wozzeck van Alban Berg (1885-1935) — gecomponeerd tussen 1914 en 1922, en voor het eerst uitgevoerd in 1925 — zal dit optreden worden afgesloten met eveneens de Achtste Symfonie van Antonín Dvořák.

    Afbeelding: Componist Antonín Dvořák. Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1985. (Archief Heinz Wallisch, tevens ©)

    13-02-2009 om 13:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barokopera Amsterdam treedt binnen een week drie keer op met een Purcell Gala
    In drie windstreken van ons land
    Op vrijdag 13 februari, om 20:00 uur is in het Muziekcentrum van Enschede de eerste van drie inhoudelijk gelijke Purcell Gala's, welke — onder het motto Koning, Kerk en Kroeg: Een reis door het Londen van de 17de eeuw — door de Barokopera Amsterdam binnen een week zullen worden gegeven in respectievelijk het oosten, het westen en het noorden van het land.
    Van de drie voorstellingen is die op zondagochtend vanaf 11:00 uur in het Concertgebouw Amsterdam reeds uitverkocht. Dan wordt echter op Radio 4 een rechtstreekse uitzending gerealiseerd.
    De korte reeks van drie voorstellingen wordt op woensdag 18 februari, vanaf 20:15 uur, in het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen afgerond.
    Het is — doordat de name Händel, Haydn en Mendelssohn zo prominent met het jaar 2009 in verband gebracht worden — hier en daar wellicht niet helemaal doorgedrongen dat de inmiddels lopende twaalf maanden tevens als Purcell-jaar fungeren. Deze muzikale Engelsman, die er een deugd van maakte veel muziektheatrale scheppingen aan welwillende toehoorders te schenken, werd in 1659 geboren en overleed in 1695, en is daarmee de oudste van de vier toonkunstenaars, wier namen worden verbonden aan het negende jaar van de eenentwintigste eeuw.

    Verbluffende veelzijdigheid
    Frédérique Chauvet, die al meer dan drie decennia van diverse muzikale markten thuis is, en dat niet alleen in haar studieplaatsen Versailles en Den Haag — heeft zich met nadruk toegelegd op de zogenaamde oude muziek; zij heeft de muzikale leiding op zich genomen van dit Barok-opera project waarin de tijd(geest) van Purcell het publiek muzikaal en aanschouwelijk naderbij gebracht moet worden.


    David Prins zorgde voor de Nederlandse tekst en de mise en scène. Ontwerpstudio R U I M, Sigrid van Kleef en René van der Leest hebben, in samenwerking met Cédric Pradel de kostuums ontworpen. Juul Muller tekent verantwoordelijk voor de taalcoaching.
    Als vocale solisten treden op Wendy Roobol, sopraan; Ina Boonen, mezzosopraan; Gunther Vandeven als countertenor; Joost van Velzen, tenor; en Pieter Hendriks, bariton.
    Instrumentaal werken mee de zes violisten Foskien Kooistra, Jan-Pieter van Coolwijk, Barbara Erdner en Annabel Ferdinand, Laura Frenkel en David Rabinovitch; de enige altviool is in handen van Nicolette Moonen. Voorts horen we op barokhobo afwisselend met blokfluit Diego Nadra en Gilberto Caserio. Vier musici vormen samen het continuo: de klavecinist Guilliermo Brachetta, theorbespeelster Elly van Munster; Bob Smith doet het met de basse de violon, en met een fagot sluit Wouter Verschuren de rijen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Henry Purcell.
    2. Scène uit de Purcell Gala: King Arthur. Foto: Hans Hijmering.
    3. Dirigente Frédérique Chauvet.

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede giften '” kwade giffen

    In het populair wetenschappelijke programma Abenteuer Wissen van het tweede publieke Duitse televisienet wordt op woensdag 11 februari, 's avonds tussen 22:15 uur en 22:45 uur het thema gif(t) behandeld. Daarin komen de beide kanten van de medaille aan bod: zowel die waarin het gif ten kwade wordt aangewend, zoals binnen machtsconstructies en aanverwante structuren. Voor de goede orde: dan hebben we het wel over gif als werkzame stof en niet een eventueel sluipende invloed die uitgaat van allerlei handelingen ten kwade van derden.
    Maar tevens in een andere context kan een gif(t) dodelijk zijn, bij voorbeeld door middel van een verkeerde dosering, en dan is er eveneens sprake van een machtssituatie, doch die is niet per definitie vergelijkbaar met politieke, respectievelijk economische macht. Maar een stof als botox die tegenwoordig veel wordt gebruikt, is ook afkomstig van een zwaar vergif: botulinumtoxin.
    En wat te denken van mensen die plannen smeden voor een (of meer) moord(en). In veel gevallen zijn het vrouwen die gebruik maken van gif als ze een dergelijk snood plan ook daadwerkelijk ten uitvoer brengen.

    levisienet wordt op woensdag 11 februari, 's avonds tussen 22:15 uur en 22:45 uur het thema gif(t) behandeld. Daarin komen de beide kanten van de medaille aan bod: zowel die waarin het gif ten kwade wordt aangewend, zoals binnen machtsconstructies en aanverwante structuren. Voor de goede orde: dan hebben we het wel over gif als werkzame stof en niet een eventueel sluipende invloed die uitgaat van allerlei handelingen ten kwade van derden.
    Maar tevens in een andere context kan een gif(t) dodelijk zijn, bij voorbeeld door middel van een verkeerde dosering, en dan is er eveneens sprake van een machtssituatie, doch die is niet per definitie vergelijkbaar met politieke, respectievelijk economische macht. Maar een stof als botox die tegenwoordig veel wordt gebruikt, is ook afkomstig van een zwaar vergif: botulinumtoxin.
    En wat te denken van mensen die plannen smeden voor een (of meer) moord(en). In veel gevallen zijn het vrouwen die gebruik maken van gif als ze een dergelijk snood plan ook daadwerkelijk ten uitvoer brengen.

    11-02-2009 om 17:59 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arte-documentaire: Meesterwerken in Teheran achter slot en grendel
    Verbijsterend
    Arte-televisie vertoont op woensdag 11 februari, tussen 19:00 uur en 19:45 uur, een documentaire over het Museum voor Hedendaagse Kunst in de Perzische hoofdstad Teheran: Die unglaubliche Geschichte des MOMA aus Teheran — waarbij het letterwoord MOMA staat voor Museum Of Modern Art. Het betreft hier een drie en veertig minuten durende, rijke documentaire van Bahman Kiarostami, welke in 2008 is gereedgekomen.
    Hoewel het museum in kwestie een schat aan kunst bergt die op tal van punten van onschatbare waarde is en het instituut daarmee in de internationale kunstwereld een bijzondere reputatie heeft verworven, zijn al die bijzondere kunstwerken slechts aan een kleine groep van ingewijden bekend, aangezien deze de laatste drie decennia vrijwel niet meer in het openbaar zijn vertoond.
    Het feit dat heel bijzondere kunstwerken verborgen worden gehouden voor het eigen volk, is een politiek gemotiveerde beslissing en deze zal vast niet uit de lucht zijn komen vallen of door de hoeders van deze schatten als een wijs besluit worden beschouwd. Doch zelfs als de regering geen directe beslissing in deze heeft genomen, blijft het een politiek fenomeen dat 'er' wordt besloten die kunst niet voor iedereen — zelfs niet voor het eigen volk — beschikbaar te houden.
    Men mag zelfs spreken van de belangrijkste collectie van westerse kunst die in Azië te vinden is.

    Herhalingen
    Over het wel en wee van alles met betrekking tot deze collectie en wat ermee samenhangt, bericht de documentaire, die op het formaat 16:9 zal worden uitgezonden, en door Arte-televisie nog drie keer zal worden herhaald:
    Woensdag 18 februari op het nachtelijke tijdstip van 03:50 uur
    Zaterdag 21 februari om 14:00 uur
    Maandag 2 maart om 10:45 uur
    __________
    Afbeelding: Voorbeeld van bijzondere westerse kunst in het MOMA te Teheran. Foto: Arte France, © Kaveh Kazemi.

    11-02-2009 om 09:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes keer Grote Gebeurtenissen in de natuur op BBC One Television

    Zesdelige reeks
    Op woensdag 12 februari — om 22:00 uur onze tijd — gaat op BBC One Television een zesdelige natuurserie van start met de overkoepelende titel Nature's great events. In de eerste aflevering, die een uur duurt, en The great melt heet, wordt getoond dat in het poolgebied elk jaar opnieuw enorme hoeveelheden ijs smelten, hetgeen gevolgen heeft voor alle dieren die in dat gebied leven. David Attenborough — die zich intensief met alle thema's bezighoudt die op de natuur betrekking hebben en mede daardoor de verantwoordelijkheid heeft van diverse tv-documentaires en natuurseries, presenteert de aflevering.
    In principe kan men er bij zo'n nieuwe reeks van uit gaan dat er elke week één aflevering zal worden uitgezonden.
    __________
    Afbeelding: Poolijs

    11-02-2009 om 09:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verfilming van Cervantes' Don Quichot door Monty Pythons Terry Gilliam mislukt
    Speelfilmlengte
    De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie presenteert op dinsdag 10 februari een anderhalf uur durende — tussen 23:00 uur en 00:30 uur — documentaire over het wel en wee van de verfilming die de van oorsprong Amerikaanse animator, humorist, en filmregisseur Terry Gilliam (geboren in1940) in 2001 heeft getracht te realiseren op basis van het omvangrijke 'avonturenboek van Miguel de Cervantes y Saavedra (1547-1616; hij overleed op dezelfde dag als William Shakespeare) dat zelfs relatief kleine kinderen eveneens kennen als Don Quichot, dat voor het eerst is verschenen in 1605. Het onovertroffen meesterwerk vormt een van de tien belangrijkste romans uit de wereldliteratuur.

    Regelrechte voorstelling van mislukken
    Deze documentaire uit 2001 werd geregisseerd door Keith Fulton en Louis Pepe, als Amerikaans-Britse coproductie. Deze film laat zien hoe een succesregisseur, die tracht zijn ultieme droom te verwezelijken door de 'roman' van Cervantes — met daarin als protagonist de Spaanse, zestiende eeuwse hidalgo Don Quichot, die als een soort alter ego in de vorm van een tegenhanger van Gilliam zelf kan worden beschouwd — met een internationale sterbezetting aanzien te verschaffen en in het verloop van zijn werkzaamheden moet vaststellen dat hij daarin niet kan slagen.
    De documentaire is dan ook niet een zogeheten making off" — een inmiddels klassieke film over een productie — geworden maar een vertoning van de onopgesmukte waarheid, en daarmee waarschijnlijk het eerste document over het mislukken van een groots opgezet project.

    Herhalingen
    De documentaire, die op het formaat 16:9 met stereofonisch geluid wordt uitgezonden, zal na dinsdagavond nog vier maal worden vertoond:
    Donderdag 12 februari vanaf 14:45 uur
    Vrijdag 13 februari, vanaf 3:00 uur
    Zondag 15februari, vanaf 01.20 uur
    Maandag 23 februari, vanaf 13:00 uur
    ____________
    Afbeeldingen

    1. Regisseur en animator Terrry Gilliam.
    2. Voorzijde van een Nederlandse vertaling van Cerantes blijvende bestseller Don Quichot.
    3. Miguel de Cervantes y Saavedra.

    10-02-2009 om 20:39 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Galapagos eilanden hebben de wereld veranderd

    Eilanden in 'concurrentiestrijd' op tv
    Terwijl op de Duits-ranse zender Arte-televisie dinsdag 10 februari, 's avonds tussen 20:15 uur en 21:00 uur de tweede aflevering wordt uitgezonden van de reeks Inseln des Mittelmeeres, over het eiland Kreta, biedt in exact hetzelfde tijdsbestek de Westdeutsche Rundfunk WDR eveneens een documentaire over eilanden, alleen wat verder verwijderd van ons bewoonde werelddeel. Dus dat wordt kiezen voor de geïnteresseerden in eilanden. Het betreft een natuurdocumentaire met de titel Naturwunder Galapagos. Hier wordt de aflevering gepresenteerd Inseln, die die Welt veränderten. Het is een documentaire van Patrick Morris en Andrew Murray.

    Tegengestelde visies
    Toen de bisschop van Panama in 1553, tijdens een onvrijwillig verblijf op deze rondom door water omgeven grond eens insepcteerde om op die manier aan de weet te komen met welke diersoorten hij hier geconfronteerd zou kunnen worden, schreef hij dat het er voor hem op leek dat God dat deel van de aarde met stenen had vol geschud en dat de bodem niets anders dan vol as leek. Ook de confrontatie met andere dieren onderging hij zonder veel positief gevoel en het hele eiland en de begroeiing, evenals de bewoners zag hij als een volstrekt overbodig stukje van de wereld omdat er geen goud te vinden was.
    Drie eeuwen later bekeek Charles Darwin diezelfde eilanden vanuit een ander perspectief en kwam hij tot de conclusie dat het leven op die eilanden slechts twee opties had: hetzij past het zich aan of het zou ten onder gaan. En aldaar kreeg Darwin de inspiratie voor zijn evolutietheorie.
    In de film zal één en ander met betrekking tot het bovenstaande wel nader worden uitgewerkt.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Grote leguaan.
    2. Reuzenschildpad.

    10-02-2009 om 00:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema-avond op Arte-televisie: Geduld, verdacht gemaakt en vervolgd: Joden in de Middeleeuwen
    Eerst speelfilm: Ivanhoe, de zwarte ridder
    De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie presenteert met menige regelmaat een thema-avond, en dat zal op zondag 8februari ook het geval zijn. Dan is het thema de negatieve tot extreme houding jegens Joden in Europa tijdens de Middeleeuwen. De avond duurt van 20:44 uur tot 00:15 uur, en kent drie onderdelen. Om 20:45 uur start de speelfilm Ivanhoe, een versie uit 1952, geregisseerd door Richard Thorpe, als Amerikaans-Britse coproductie. Deze rolprent is gebaseerd op het gelijknamige avonturenboek van Sir Walter Scott (1771-1832). De hoofdrollen daarin worden vertolkt door Robert Taylor, Elizabeth Taylor en Joan Fontaine.
    Deze film word op woensdag 18 februari om 14:45 uur herhaald en een tweede keer op maandag 23 februari, opnieuw vanaf 14:45 uur.

    Twee documentaires
    Die film neemt een uur en drie kwartier in beslag, waarna nog twee documentaires zullen volgen. Eerst, om 22:30 uur, een film getiteld Eine andere jüdsche Geschichte. Deze behandelt het leven van Joden tijdens de middeleeuwen in het gebied dat bekend is als Rheinland en zich bevindt in Duitsland. Het gaat daarbij om een zeer recentelijk gereedgekomen Franse documentaire van Vincent Froehly, die door voor instanties samen in opdracht is gegeven, maar voor de Franse tak van Arte is gerealiseerd.
    Deze film op het formaat 16:9 wordt drie maal door Arte herhaald: op dinsdag 10 februari vanaf 09:55 uur, op zondag 15 februari vanaf 13:00 uur, en ten slotte op woensdag 18 februari in de nachtelijke uren vanaf 01:50 uur.


    De film duurt een uur, en dat betekent dat het laatste onderdeel van het programma niet meer dan drie kwartier in beslag neemt. Die documentaire draagt de titel Die Juden — Geschichte eines Volkes: Stigma. Die titel zegt op zich eigenlijk al genoeg: de inhoud betreft stigmatisering van Joden, in dit geval gedurende drieduizend jaar. Ook deze film — een Duitse productie uit 2007 van Nina Koshofer en Sabine Klauser — zal worden uitgezonden op het formaat 16:9, met stereofonisch geluid. Herhaald wordt deze documentaire slechts één keer. Op dinsdag 10 februari, 's ochtends vanaf 10;45 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Scène met Robert Taylor als Ivanhoe.
    2. Joden met de puntmuts op worden vernietigd.

    08-02-2009 om 16:07 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Händels Alcina zondag 8 februari 's avonds op WDR 3-radio

    Oudere bron
    Op zondag 8 februari wordt ook door een Duitse radiozender, en in dit geval is dat WDR 3 in het programma Bühne, vanaf 20:00 uur, aandacht besteed aan het feit dat Georg Friedrich Händel twee en een halve eeuw geleden is overleden. En daarom is het gedurende alle twaalf maanden van 2009 (onder meer) Händel-jaar — en komen niet alleen de geijkte stukken in gelikte versies dag in dag uit via luidsprekers onze kamer en onze bovenkamer binnen, maar zijn er tevens stukken aan de orde die niet (meer) als alledaags gelden op concertpodium of de muziektheaterplanken. In het laatste geval dus aan werken binnen de discipline muziekdrama, en dat betekent in de praktijk aandacht aandacht voor Händels Alcina.
    De maestro schreef de muziek voor deze opera in drie bedrijven op basis van een tekst die werd vervaardigd door Antonio Marchi (ca. 1670 tot na 1725), die teruggrijpt op Orlando Furioso uit 1516 [1], geschreven door Lodovico Ariosto (1477-1533). Op 27 april 1735 werd de eerste uitvoering van dit muziekdrama te Londen gegeven. Vanaf de jaren vijfiig van de vorige eeuw zijn er tal van reprises gegeven in diverse theaters, verspreid over de globe, van Londen tot Venetië en Dallas.
    In het verhaal komen we de tovenares Alcina tegen die zeer verliefd is op een man genaamd Ruggiero, en die ze daarom op haar eiland wil vasthouden Maar de man slaagt erin — wel met stevige hulp van zijn bruid Bradamante — om van het eiland, en zo tevens aan de tentakels van Alcina te vluchten en daarmee ook haar betovering verbreken.
    __________

    [1] De eerste editie is in 1516 uitgegeven, maar het zou nog tot 1532 duren voordat Orlando compleet was.

    [2] Het begrip orlando furioso kennen wij in het Nederlands als razende roeland.
    ____________
    Afbeelding: Lodovico Ariosto, auteur van Orlando Furioso. Geschilderd door Titiaan (ca. 1487-1576).

    08-02-2009 om 13:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!