Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jevgeni Onegin rechtstreeks vanuit New York op Radio 4 en BBC Radio 3

    Zaterdag 14 februari, 's avonds direct na 19:00 uur, presenteert zowel de Nederlandse klassieke muziekzender Radio 4, alsook BBC 3 Radio, rechtstreeks vanuit de middagvoorstelling in New York — waar het dan 13:00 uur is — de opera Jevgeni Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjakovski uit. Radio 4 doet dat in het kader van het programma Opera live, BBC Radio 3 doet het in Opera on 3: Live from the Met.
    Op 11 januari heb ik op de Nederlandse fin de siècle site All art is quite useless van Rond1900.nl een uitgebreid artikel over dit muziekdrama geplaatst, dat u kunt raadplegen voor het verhaal. Op de site van BBC Radio 3 kunt u de rolverdeling vinden zoals die voor zaterdagmiddag in New York is voorbereid.

    13-02-2009 om 18:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geheimen in het Siberische ongerepte ijs zijn van onschatbaar wetenschappelijk belang
    Nog ongerepte IJszee
    Arte-televisie zendt op vrijdag 13 februari — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een documentaire uit onder de titel Geheimnis im sibirischen Eis. Daarin wordt een tocht getoond die tal van geïnteresseerden, onder wie wetenschapper Wolfgang Karg, hebben gemaak naar de al duizenden jaren ongerepte Siberische ijszee El'Gygytgyn in de hoop daar meer informatie te kunnen verzamelen over de ontwikkeling van het klimaat en zijn veranderingen in de loop der tijden.


    Een kwart van het noordelijk halfrond
    Een vierde gedeelte van het landoppervlak van de noordelijke hemisfeer bestaat uit ijs. Nu de klimaatveranderingen sneller voortschrijden dan werd verwacht — althans door het gros van de mensen —, is het van belang te weten welke die tot in detail zullen zijn, aangezien deze op tal van fronten gevolgen zullen hebben. Niet alleen in het poolgebied is de bodem een ijsvlakte, ook in het hooggebergte en in delen van de middelhoge bergstreken is veel aan ijsbodem te vinden. Als gevolg van die opwarming van de aarde smet de ondergrond en daardoor is het zelfs niet ondenkbaar dat gebergen zullen uiteenvallen. En als het zover komt dat al het bestaande aan ijsvlakten zal zijn gesmolten kunnen, hier en daar zelfs catastrofale, gevolgen niet uitblijven: het gehele ecosysteem zal instorten.

    Herhaling
    De documentaire, die in opdracht van de Mitteldeutsche Rudfunk (MDR) in 2008 gereedkwam, werd geregisseerd door Jörg Poppendieck. De film wordt uitgezonden in HD-kwaliteit, op het formaat 16:9 Volgende week, eveneens op vrijdag, wordt de rolprent nog eens uitgezonden in de vroege middag tussen 14:00 uur en 14:15 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Het El'Gygytgyn-Meer in Siberië vanuit de lucht gezien.
    2. Sfeerplaatje van het poolgebied nu.

    13-02-2009 om 17:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achtste Symfonie van Antonín Dvořák in februari nog tweemaal op Mezzo-televisie

    Binnen acht dagen
    Vrijdag 13 februari presenteert de klassieke muziekzender Mezzo, gedurende de laatste drie kwartier van de avond — dus vanaf 23:15 uur — opnieuw een uitvoering van de Achtste Symfonie van Antonín Dvořák, uit te voeren door the Los Angeles Philharmonic onder leiding van Zubin Mehta. In 2008 werd deze symfonie in die versie reeds diverse keren door Mezzo-televisie uitgezonden, en daarover hebben we bericht op de aan deze site min of meer gelieerde muzieksite Tempel der Toonkunst, in een artikel van 2 juli dat jaar. Daarin hebben we tevens een toelichting op het muzikale gebeuren in die compositie opgenomen. Op zaterdag 21 februari zal de vooralsnog laatste uitzending van deze versie van Dvořáks Achtste door Mezzo-televisie worden gerealiseerd, vanaf 19:35 uur.


    Andere uitvoering
    In het radioprogramma Das Sonntagskonzert van NDR Kultur, wordt op 15 februari, tussen 11:00 uur en 13:00 uur een concert verzorgd door het NDR Sinfonieorchester onder leiding van chef-dirigent Christop von Dohányi. Na de Metamorphosen voor 23 strijkinstrumenten uit 1945 van Richard Strauss (1864-1949) en een fragment uit de opera Wozzeck van Alban Berg (1885-1935) — gecomponeerd tussen 1914 en 1922, en voor het eerst uitgevoerd in 1925 — zal dit optreden worden afgesloten met eveneens de Achtste Symfonie van Antonín Dvořák.

    Afbeelding: Componist Antonín Dvořák. Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1985. (Archief Heinz Wallisch, tevens ©)

    13-02-2009 om 13:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barokopera Amsterdam treedt binnen een week drie keer op met een Purcell Gala
    In drie windstreken van ons land
    Op vrijdag 13 februari, om 20:00 uur is in het Muziekcentrum van Enschede de eerste van drie inhoudelijk gelijke Purcell Gala's, welke — onder het motto Koning, Kerk en Kroeg: Een reis door het Londen van de 17de eeuw — door de Barokopera Amsterdam binnen een week zullen worden gegeven in respectievelijk het oosten, het westen en het noorden van het land.
    Van de drie voorstellingen is die op zondagochtend vanaf 11:00 uur in het Concertgebouw Amsterdam reeds uitverkocht. Dan wordt echter op Radio 4 een rechtstreekse uitzending gerealiseerd.
    De korte reeks van drie voorstellingen wordt op woensdag 18 februari, vanaf 20:15 uur, in het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen afgerond.
    Het is — doordat de name Händel, Haydn en Mendelssohn zo prominent met het jaar 2009 in verband gebracht worden — hier en daar wellicht niet helemaal doorgedrongen dat de inmiddels lopende twaalf maanden tevens als Purcell-jaar fungeren. Deze muzikale Engelsman, die er een deugd van maakte veel muziektheatrale scheppingen aan welwillende toehoorders te schenken, werd in 1659 geboren en overleed in 1695, en is daarmee de oudste van de vier toonkunstenaars, wier namen worden verbonden aan het negende jaar van de eenentwintigste eeuw.

    Verbluffende veelzijdigheid
    Frédérique Chauvet, die al meer dan drie decennia van diverse muzikale markten thuis is, en dat niet alleen in haar studieplaatsen Versailles en Den Haag — heeft zich met nadruk toegelegd op de zogenaamde oude muziek; zij heeft de muzikale leiding op zich genomen van dit Barok-opera project waarin de tijd(geest) van Purcell het publiek muzikaal en aanschouwelijk naderbij gebracht moet worden.


    David Prins zorgde voor de Nederlandse tekst en de mise en scène. Ontwerpstudio R U I M, Sigrid van Kleef en René van der Leest hebben, in samenwerking met Cédric Pradel de kostuums ontworpen. Juul Muller tekent verantwoordelijk voor de taalcoaching.
    Als vocale solisten treden op Wendy Roobol, sopraan; Ina Boonen, mezzosopraan; Gunther Vandeven als countertenor; Joost van Velzen, tenor; en Pieter Hendriks, bariton.
    Instrumentaal werken mee de zes violisten Foskien Kooistra, Jan-Pieter van Coolwijk, Barbara Erdner en Annabel Ferdinand, Laura Frenkel en David Rabinovitch; de enige altviool is in handen van Nicolette Moonen. Voorts horen we op barokhobo afwisselend met blokfluit Diego Nadra en Gilberto Caserio. Vier musici vormen samen het continuo: de klavecinist Guilliermo Brachetta, theorbespeelster Elly van Munster; Bob Smith doet het met de basse de violon, en met een fagot sluit Wouter Verschuren de rijen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Henry Purcell.
    2. Scène uit de Purcell Gala: King Arthur. Foto: Hans Hijmering.
    3. Dirigente Frédérique Chauvet.

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede giften '” kwade giffen

    In het populair wetenschappelijke programma Abenteuer Wissen van het tweede publieke Duitse televisienet wordt op woensdag 11 februari, 's avonds tussen 22:15 uur en 22:45 uur het thema gif(t) behandeld. Daarin komen de beide kanten van de medaille aan bod: zowel die waarin het gif ten kwade wordt aangewend, zoals binnen machtsconstructies en aanverwante structuren. Voor de goede orde: dan hebben we het wel over gif als werkzame stof en niet een eventueel sluipende invloed die uitgaat van allerlei handelingen ten kwade van derden.
    Maar tevens in een andere context kan een gif(t) dodelijk zijn, bij voorbeeld door middel van een verkeerde dosering, en dan is er eveneens sprake van een machtssituatie, doch die is niet per definitie vergelijkbaar met politieke, respectievelijk economische macht. Maar een stof als botox die tegenwoordig veel wordt gebruikt, is ook afkomstig van een zwaar vergif: botulinumtoxin.
    En wat te denken van mensen die plannen smeden voor een (of meer) moord(en). In veel gevallen zijn het vrouwen die gebruik maken van gif als ze een dergelijk snood plan ook daadwerkelijk ten uitvoer brengen.

    levisienet wordt op woensdag 11 februari, 's avonds tussen 22:15 uur en 22:45 uur het thema gif(t) behandeld. Daarin komen de beide kanten van de medaille aan bod: zowel die waarin het gif ten kwade wordt aangewend, zoals binnen machtsconstructies en aanverwante structuren. Voor de goede orde: dan hebben we het wel over gif als werkzame stof en niet een eventueel sluipende invloed die uitgaat van allerlei handelingen ten kwade van derden.
    Maar tevens in een andere context kan een gif(t) dodelijk zijn, bij voorbeeld door middel van een verkeerde dosering, en dan is er eveneens sprake van een machtssituatie, doch die is niet per definitie vergelijkbaar met politieke, respectievelijk economische macht. Maar een stof als botox die tegenwoordig veel wordt gebruikt, is ook afkomstig van een zwaar vergif: botulinumtoxin.
    En wat te denken van mensen die plannen smeden voor een (of meer) moord(en). In veel gevallen zijn het vrouwen die gebruik maken van gif als ze een dergelijk snood plan ook daadwerkelijk ten uitvoer brengen.

    11-02-2009 om 17:59 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arte-documentaire: Meesterwerken in Teheran achter slot en grendel
    Verbijsterend
    Arte-televisie vertoont op woensdag 11 februari, tussen 19:00 uur en 19:45 uur, een documentaire over het Museum voor Hedendaagse Kunst in de Perzische hoofdstad Teheran: Die unglaubliche Geschichte des MOMA aus Teheran — waarbij het letterwoord MOMA staat voor Museum Of Modern Art. Het betreft hier een drie en veertig minuten durende, rijke documentaire van Bahman Kiarostami, welke in 2008 is gereedgekomen.
    Hoewel het museum in kwestie een schat aan kunst bergt die op tal van punten van onschatbare waarde is en het instituut daarmee in de internationale kunstwereld een bijzondere reputatie heeft verworven, zijn al die bijzondere kunstwerken slechts aan een kleine groep van ingewijden bekend, aangezien deze de laatste drie decennia vrijwel niet meer in het openbaar zijn vertoond.
    Het feit dat heel bijzondere kunstwerken verborgen worden gehouden voor het eigen volk, is een politiek gemotiveerde beslissing en deze zal vast niet uit de lucht zijn komen vallen of door de hoeders van deze schatten als een wijs besluit worden beschouwd. Doch zelfs als de regering geen directe beslissing in deze heeft genomen, blijft het een politiek fenomeen dat 'er' wordt besloten die kunst niet voor iedereen — zelfs niet voor het eigen volk — beschikbaar te houden.
    Men mag zelfs spreken van de belangrijkste collectie van westerse kunst die in Azië te vinden is.

    Herhalingen
    Over het wel en wee van alles met betrekking tot deze collectie en wat ermee samenhangt, bericht de documentaire, die op het formaat 16:9 zal worden uitgezonden, en door Arte-televisie nog drie keer zal worden herhaald:
    Woensdag 18 februari op het nachtelijke tijdstip van 03:50 uur
    Zaterdag 21 februari om 14:00 uur
    Maandag 2 maart om 10:45 uur
    __________
    Afbeelding: Voorbeeld van bijzondere westerse kunst in het MOMA te Teheran. Foto: Arte France, © Kaveh Kazemi.

    11-02-2009 om 09:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes keer Grote Gebeurtenissen in de natuur op BBC One Television

    Zesdelige reeks
    Op woensdag 12 februari — om 22:00 uur onze tijd — gaat op BBC One Television een zesdelige natuurserie van start met de overkoepelende titel Nature's great events. In de eerste aflevering, die een uur duurt, en The great melt heet, wordt getoond dat in het poolgebied elk jaar opnieuw enorme hoeveelheden ijs smelten, hetgeen gevolgen heeft voor alle dieren die in dat gebied leven. David Attenborough — die zich intensief met alle thema's bezighoudt die op de natuur betrekking hebben en mede daardoor de verantwoordelijkheid heeft van diverse tv-documentaires en natuurseries, presenteert de aflevering.
    In principe kan men er bij zo'n nieuwe reeks van uit gaan dat er elke week één aflevering zal worden uitgezonden.
    __________
    Afbeelding: Poolijs

    11-02-2009 om 09:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verfilming van Cervantes' Don Quichot door Monty Pythons Terry Gilliam mislukt
    Speelfilmlengte
    De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie presenteert op dinsdag 10 februari een anderhalf uur durende — tussen 23:00 uur en 00:30 uur — documentaire over het wel en wee van de verfilming die de van oorsprong Amerikaanse animator, humorist, en filmregisseur Terry Gilliam (geboren in1940) in 2001 heeft getracht te realiseren op basis van het omvangrijke 'avonturenboek van Miguel de Cervantes y Saavedra (1547-1616; hij overleed op dezelfde dag als William Shakespeare) dat zelfs relatief kleine kinderen eveneens kennen als Don Quichot, dat voor het eerst is verschenen in 1605. Het onovertroffen meesterwerk vormt een van de tien belangrijkste romans uit de wereldliteratuur.

    Regelrechte voorstelling van mislukken
    Deze documentaire uit 2001 werd geregisseerd door Keith Fulton en Louis Pepe, als Amerikaans-Britse coproductie. Deze film laat zien hoe een succesregisseur, die tracht zijn ultieme droom te verwezelijken door de 'roman' van Cervantes — met daarin als protagonist de Spaanse, zestiende eeuwse hidalgo Don Quichot, die als een soort alter ego in de vorm van een tegenhanger van Gilliam zelf kan worden beschouwd — met een internationale sterbezetting aanzien te verschaffen en in het verloop van zijn werkzaamheden moet vaststellen dat hij daarin niet kan slagen.
    De documentaire is dan ook niet een zogeheten making off" — een inmiddels klassieke film over een productie — geworden maar een vertoning van de onopgesmukte waarheid, en daarmee waarschijnlijk het eerste document over het mislukken van een groots opgezet project.

    Herhalingen
    De documentaire, die op het formaat 16:9 met stereofonisch geluid wordt uitgezonden, zal na dinsdagavond nog vier maal worden vertoond:
    Donderdag 12 februari vanaf 14:45 uur
    Vrijdag 13 februari, vanaf 3:00 uur
    Zondag 15februari, vanaf 01.20 uur
    Maandag 23 februari, vanaf 13:00 uur
    ____________
    Afbeeldingen

    1. Regisseur en animator Terrry Gilliam.
    2. Voorzijde van een Nederlandse vertaling van Cerantes blijvende bestseller Don Quichot.
    3. Miguel de Cervantes y Saavedra.

    10-02-2009 om 20:39 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Galapagos eilanden hebben de wereld veranderd

    Eilanden in 'concurrentiestrijd' op tv
    Terwijl op de Duits-ranse zender Arte-televisie dinsdag 10 februari, 's avonds tussen 20:15 uur en 21:00 uur de tweede aflevering wordt uitgezonden van de reeks Inseln des Mittelmeeres, over het eiland Kreta, biedt in exact hetzelfde tijdsbestek de Westdeutsche Rundfunk WDR eveneens een documentaire over eilanden, alleen wat verder verwijderd van ons bewoonde werelddeel. Dus dat wordt kiezen voor de geïnteresseerden in eilanden. Het betreft een natuurdocumentaire met de titel Naturwunder Galapagos. Hier wordt de aflevering gepresenteerd Inseln, die die Welt veränderten. Het is een documentaire van Patrick Morris en Andrew Murray.

    Tegengestelde visies
    Toen de bisschop van Panama in 1553, tijdens een onvrijwillig verblijf op deze rondom door water omgeven grond eens insepcteerde om op die manier aan de weet te komen met welke diersoorten hij hier geconfronteerd zou kunnen worden, schreef hij dat het er voor hem op leek dat God dat deel van de aarde met stenen had vol geschud en dat de bodem niets anders dan vol as leek. Ook de confrontatie met andere dieren onderging hij zonder veel positief gevoel en het hele eiland en de begroeiing, evenals de bewoners zag hij als een volstrekt overbodig stukje van de wereld omdat er geen goud te vinden was.
    Drie eeuwen later bekeek Charles Darwin diezelfde eilanden vanuit een ander perspectief en kwam hij tot de conclusie dat het leven op die eilanden slechts twee opties had: hetzij past het zich aan of het zou ten onder gaan. En aldaar kreeg Darwin de inspiratie voor zijn evolutietheorie.
    In de film zal één en ander met betrekking tot het bovenstaande wel nader worden uitgewerkt.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Grote leguaan.
    2. Reuzenschildpad.

    10-02-2009 om 00:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema-avond op Arte-televisie: Geduld, verdacht gemaakt en vervolgd: Joden in de Middeleeuwen
    Eerst speelfilm: Ivanhoe, de zwarte ridder
    De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie presenteert met menige regelmaat een thema-avond, en dat zal op zondag 8februari ook het geval zijn. Dan is het thema de negatieve tot extreme houding jegens Joden in Europa tijdens de Middeleeuwen. De avond duurt van 20:44 uur tot 00:15 uur, en kent drie onderdelen. Om 20:45 uur start de speelfilm Ivanhoe, een versie uit 1952, geregisseerd door Richard Thorpe, als Amerikaans-Britse coproductie. Deze rolprent is gebaseerd op het gelijknamige avonturenboek van Sir Walter Scott (1771-1832). De hoofdrollen daarin worden vertolkt door Robert Taylor, Elizabeth Taylor en Joan Fontaine.
    Deze film word op woensdag 18 februari om 14:45 uur herhaald en een tweede keer op maandag 23 februari, opnieuw vanaf 14:45 uur.

    Twee documentaires
    Die film neemt een uur en drie kwartier in beslag, waarna nog twee documentaires zullen volgen. Eerst, om 22:30 uur, een film getiteld Eine andere jüdsche Geschichte. Deze behandelt het leven van Joden tijdens de middeleeuwen in het gebied dat bekend is als Rheinland en zich bevindt in Duitsland. Het gaat daarbij om een zeer recentelijk gereedgekomen Franse documentaire van Vincent Froehly, die door voor instanties samen in opdracht is gegeven, maar voor de Franse tak van Arte is gerealiseerd.
    Deze film op het formaat 16:9 wordt drie maal door Arte herhaald: op dinsdag 10 februari vanaf 09:55 uur, op zondag 15 februari vanaf 13:00 uur, en ten slotte op woensdag 18 februari in de nachtelijke uren vanaf 01:50 uur.


    De film duurt een uur, en dat betekent dat het laatste onderdeel van het programma niet meer dan drie kwartier in beslag neemt. Die documentaire draagt de titel Die Juden — Geschichte eines Volkes: Stigma. Die titel zegt op zich eigenlijk al genoeg: de inhoud betreft stigmatisering van Joden, in dit geval gedurende drieduizend jaar. Ook deze film — een Duitse productie uit 2007 van Nina Koshofer en Sabine Klauser — zal worden uitgezonden op het formaat 16:9, met stereofonisch geluid. Herhaald wordt deze documentaire slechts één keer. Op dinsdag 10 februari, 's ochtends vanaf 10;45 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Scène met Robert Taylor als Ivanhoe.
    2. Joden met de puntmuts op worden vernietigd.

    08-02-2009 om 16:07 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Händels Alcina zondag 8 februari 's avonds op WDR 3-radio

    Oudere bron
    Op zondag 8 februari wordt ook door een Duitse radiozender, en in dit geval is dat WDR 3 in het programma Bühne, vanaf 20:00 uur, aandacht besteed aan het feit dat Georg Friedrich Händel twee en een halve eeuw geleden is overleden. En daarom is het gedurende alle twaalf maanden van 2009 (onder meer) Händel-jaar — en komen niet alleen de geijkte stukken in gelikte versies dag in dag uit via luidsprekers onze kamer en onze bovenkamer binnen, maar zijn er tevens stukken aan de orde die niet (meer) als alledaags gelden op concertpodium of de muziektheaterplanken. In het laatste geval dus aan werken binnen de discipline muziekdrama, en dat betekent in de praktijk aandacht aandacht voor Händels Alcina.
    De maestro schreef de muziek voor deze opera in drie bedrijven op basis van een tekst die werd vervaardigd door Antonio Marchi (ca. 1670 tot na 1725), die teruggrijpt op Orlando Furioso uit 1516 [1], geschreven door Lodovico Ariosto (1477-1533). Op 27 april 1735 werd de eerste uitvoering van dit muziekdrama te Londen gegeven. Vanaf de jaren vijfiig van de vorige eeuw zijn er tal van reprises gegeven in diverse theaters, verspreid over de globe, van Londen tot Venetië en Dallas.
    In het verhaal komen we de tovenares Alcina tegen die zeer verliefd is op een man genaamd Ruggiero, en die ze daarom op haar eiland wil vasthouden Maar de man slaagt erin — wel met stevige hulp van zijn bruid Bradamante — om van het eiland, en zo tevens aan de tentakels van Alcina te vluchten en daarmee ook haar betovering verbreken.
    __________

    [1] De eerste editie is in 1516 uitgegeven, maar het zou nog tot 1532 duren voordat Orlando compleet was.

    [2] Het begrip orlando furioso kennen wij in het Nederlands als razende roeland.
    ____________
    Afbeelding: Lodovico Ariosto, auteur van Orlando Furioso. Geschilderd door Titiaan (ca. 1487-1576).

    08-02-2009 om 13:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf avonden steeds één eiland in de Middellandse Zee op Arte-televisie
    Elke avond één eiland
    Arte-televisie zendt van maandag 9 februari tot en en met vrijdag de dertiende, gedurende vijf avonden — steeds op prime time: tussen 20:15 uur en 21:00 uur — een documentaire uit over iedere keer een ander eiland dat zich in de Middellandse Zee bevindt. Vandaar ook de titel van de serie: Inseln des Mittelmeeres. Het is een reeks die oorspronkelijk werd gemaakt voor de SüdWest Rundfunk, en steeds een andere filmer presenteert zijn of haar kijk op respectievelijk Corsica, Kreta, Mallorca, Sardinië en Cyprus, waarmee de vijf grootste eilanden in dat gebied filmisch in kaart zijn gebracht.
    De vijf films hebben dus alle een lengte van ongeveer 43 minuten, ze zijn voorzien van stereofonisch geluid en worden uitgezonden op het formaat 16:9. Alle vijf documentaires worden nog één keer herhaald, direct in de week volgend op de lopende, en weer van maandag tot en met vrijdag — dan 16 tot en met 20 februari — en tevens alle vijf op hetzelfde tijdstip: vanaf 09:10 uur 's ochtends.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Bewoner van het eiland Kreta.
    2. Gezicht op Sardinië.

    08-02-2009 om 11:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruime keus aan opera's via radio en televisie op de avond van zaterdag 7 februari

    Donizetti: Lucia di Lammermoor
    Drie radiozenders en één televisiegemachtigde presenteren gedurende de avond van 7 februari 2009 elk een klassieke opera. Dat begint om 19:00 uur op BBC Radio 3, waar u in het programma Opera on 3: live from the Met vanaf dan oorgetuige kunt worden van datgene dat de verbinding — die open staat naar de Metropolitan Opera van New York — u te bieden heeft: de matinee aldaar van het muziekdrama Lucia di Lammermoor uit 1835 van Gaetano Donizetti (1797-1848). Het verhaal, The bride of Lammermoor, — van de Schotse dichter en auteur van vooral historische romans, Walter Scott (1771-1832) — werd gepubliceerd in 1819.
    Het veelal kitschig als 'droompaar' afgeschilderde tweetal Anna Netrebko, sopraan; en Rolando Villazon, tenor; vertolken hoofdrollen in dit muziekdrama. Koor en orkest van het Metropolitan Opera House worden gedirigeerd door Marco Armillato.

    Berlioz: Béatrice et Bénédict
    Twee minuten later start op de Nederlandse muziekzender Radio 4 in het NPS-programma Opera live het programma rondom de uitvoering in Parijs van Béatrice et Bénedict, in 1862 gecomponeerd door Hector Berlioz (1803-1869). Het verhaal vindt zijn oorsprong in de komedie Much ado about nothing uit 1598 van William Shakespeare (1564-1616), al zijn er, in het kader van gewenste beknoptheid, enkele figuren weggelaten en is er ook wel een type vervangen. De opera werd, ter gelegenheid van de opening van het Theater in Baden-Baden, aldaar voor het eerst opgevoerd op 9 augustus 1862.
    Hier gaat het om een rechtstreekse uitzending vanuit het Théâtre des Champs Elysées, waar het Orchestre National de France en het Franse Omroepkoor worden gedirigeerd door Colin Davis.
    Solistische medewerking wordt verleend door onder anderen Joyce Di Donato, Charles Workman, Jean-Philippe Laffont en Nathalie Manfrino.

    Rossinfestival in Pesaro
    Het radioprogramma Scala over het fenomeen opera, dat door de Nederlandstalige Belgische radiozender Klara op de zaterdagavond wordt gepresenteerd, zult u de uitvoering kunnen volgen van Maometto II, gerealiseerd in 1820 door Gioacchino Rossini (1792-1868), zoals deze werd voorgesteld tijdens het Rossini-festival in
    het Italiaanse Pesaro. Het Praags Kamerkoor en het Haydn-orkest van Bolzano en Trentiono wordt geleid door Gustav Kuhn. Valzelfsprekend doen ook daaraan de nodige zagstemmen mee. In deze opera is sprake van een cesuur in de compositietechniek die de maestro voor deze discipline had gevolgd — de nummeropera —; vanaf het derde bedrijf van zijn Otello (1816) volgde Rossini, sterker nog in Maometto II, de lijn zoals die in de grote, doorgecomponeerde vorm tot uitdrukking komt.
    Maometto II is een muziekdrama in twee bedrijven dat Rossini heeft geschreven op een libretto van Cesaro della Valle, Hertog van Ventignano, die dat tekstboek heeft gebaseerd op zijn eigen roman in verzen Anna Erizo. De opera werd voor het eerst opgevoerd in Napels, op 3 december 1820. Voor een opvoering in Parijs werkte de componist dit muziekdrama om tot Le siège de Corinth. Daarvoor gebruikte hij ee libretto van Luigi Balocchi (1766-1832) en Alexandre Soumet (1788-1845). Daarvan werd de première op 9 oktober 1826 in de Franse hoofdstad gegeven.

    "Ze doen het allemaal

    Om 20:30 uur, dezelfde avond kunt op de muziekzender Mezzo-televisie ook nog kijken naar een aldaar overigens eerder voorgestelde versie van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), begeleid door het Orchestra of the Age of Enlightment onder leiding van Iván Fischer. Die versie is tot stand gekomen op het Festival van Glyndebourne. Zie daartoe op de aan deze gelieerde site een eerder opgenomen, kortgehouden bijdrage in een ruimer artikel over meerdere opera's, dat we op zaterdag 21 juni 2008 hebben geplaatst.
    Een heel ruime toelichting op die Mozart-opera kunt u eveneens op die site vinden, en wel op maandag 12 mei 2008.

    ____________
    Afbeeldingen
    1. Sir Walter Scott, auteur van het oorspronkelijke verhaal The Bride of Lammermoor.
    2. William Shakespeare, wiens komedie Much ado about nothing door Berlioz werd omgewerkt tot opera.
    3. Portret van de geniale muziekmeester Giacchino Rossini.
    4. Dirigent Iván Fischer.

    07-02-2009 om 17:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Felix Mendelssohns Requiem voor zijn zuster Fanny '” op NL-Cultura
    Zus en broer Mendelssohn
    De digitale televisiezender Cultura presenteert op zaterdag 7 februari — 's avonds tussen 20:30 uur en 21:23 uur — in de programmareeks Chamber music collection een documentaire over het Requiem dat Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) heeft gecomponeerd naar aanleiding van het overlijden van zijn zuster Fanny, die vier jaar ouder was dan hijzelf. Enige jaren heeft de schilder Wilhelm Hensel (1798-1861) haar het hof gemaakt totdat ze in 1829 met hem in het huwelijk trad. Ze overleed op 14 mei 1847, broer Felix volgde haar op die zo lange weg op 4 november van hetzelfde jaar. Voordien schreef hij nog een Requiem voor haar dat echter niet in het officiële oeuvre-overzicht met een opusnummer is opgenomen.
    Hoewel ze zelf muzikaal zeer begaafd was, als pianiste en tevens als componiste, was het in die tijd bijna een volstrekte onmogelijkheid om je als vrouw in die professie te profileren. Zelfs haar liberale vader zag dat in het kader van de bestaande vooroordelen toen hij haar in 1820 schreef dat de muziek wellicht het beroepsleven voor haar broer Felix zou worden, maar dat muzie voor haar niet meer dan ornamentiek in haar bestaan kon en mocht zijn. Die houding ten opzichte van componerende vrouwen is tot in onze dagen blijven voortbestaan al laten meer en meer van hen zich niet langer in een ongewenste hoek duwen.

    Documentaires
    De Engelse documentaire die Cultura zaterdag zal uitzenden, is niet voorzien van ondertitels. De handeling van deze film — die onder regie van Phil Comeau tot stand is gekomen — werd geschreven door Hélène Blackburn; de choreografie is van Mélika Abdelmoumen.
    Direct na deze film volgen, in het kader van het Mendelssohn-jaar, als onderdelen van Cultura's programmareeks Discovering Masterpieces, nog twee documentaires die betrekking hebben op deze componist. Eerst een korte film van onbgeveer 25 minuten over het leven van Mendelssohn, en daarna — in dezelfde reeks een concert waarin het Vioolconcert opus 64 van Mendelssohn zal worden voorgesteld.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Fanny Cäcilie Mendelssohn (1805-1847).
    2. Felix Mendelssohn (1809-1847).

    07-02-2009 om 09:22 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietkwintet Calefax zondagochtend in VPRO's Vrije Geluiden, Nederland 1
    Om negen uur in de ochtend
    Het Rietkwintet Calefax, dat verleden week donderdag zijn tournee door Nederland in Groningen heeft afgesloten, zal aanstaande zondag in het VPRO-Programma Vrije Geluiden optreden — een kleine troost voor al degenen die geen van de concerten tijdens de tournee in januari heeft kunnen bijwonen, maar wel graag op de hoogte blijft van het nieuwe dat deze heren samen aan muzikaals presenteren, inmiddels verspreid over een periode van zo'n half millennium.


    Degenen die geen kleine kinderen hebben of zij die met de hond(en) uit moeten, en daardoor min of meer gedwongen zijn vroeg op te staan, kunnen mooi even van de gelegenheid gebruik maken om te luisteren naar wat ze op hun respectieve blaasinstrumenten dan te spelen hebben of meegenomen, en er zullen vast en zeker nog wel enkele interessante mededelingen vallen, die een nieuw of ander licht werpen op de muziek dan wel de verschillende instrument in de diverse varianten. En ik waarschuw u maar meteen: die jongens zijn niet wars van een (muzikale) grap of humor anderszins (zie foto).
    Volgende maand gaan de heren op tournee door India en later dit voorjaar volgt nog een optreden in Istanbul en op de tweede zomerdag in Londen. Doch wie weet, komen we daar nog wel op terug voordat het zover is.
    Meer over deze groep musici is te vinden in onze bijdrage van zondag 28 december 2008, en in een nieuwer artikel van zondag 18 januari.
    __________
    Calefax-musici, toch bepaald geen kleine jongens, op Sicilië, in en met een rode FIAT. (Foto: Rob Marinissen.)

    06-02-2009 om 01:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie concerten met 25 Rachmaninov-liederen door twee solisten en een koor met pianobegeleiding
    Liederen uit een kwart eeuw
    Aangezien de op zich juiste titel van dit artikel voor verwarring zou kunnen zorgen, vertellen we u hier direct dat de solisten in kwestie en het koor, niet gelijktijdig zullen optreden, maar separaat, wel zullen alle die verschillende voordrachten worden begeleid door de pianiste Reinhild Mees. De vereiste zangstemmen worden ingevuld door twee mensen van Russische origine, en dat kan nimmer verkeerd zijn voor de kwaliteit van de inleving in de emotie die opgesloten zit in liederen met teksten van dichters, maar voor Russische componisten — zonder daarbij onontdekt te blijven. Het is een dimensie die voor een nuchter westerling meer energie vereist dan voor iemand die in die traditie is opgegroeid. Anna Viktorova, mezzosopraan; en Sergei Leiferkus, zijn degenen die solistisch voor u zullen zingen, het Nationaal Jeugdkoor onder leiding van Wilma ten Wolde is ook twee keer van de partij met onder meer de internationaal vermaard geworden Vocalise uit de Liederen opus 34. De Georgische voordrachtskunstenares Nina Targan Mouravi zal de inhoud van de Russische teksten, voor zover nodig synoptisch, aan u voorstellen. Een veel uitgebreider artikel over deze drie concerten kunt u lezen in een artikel dat ik eerder vandaag heb geplaatst op de Nederlandse fin de siècele cultuurwebsite All art is quite useless van Rond1900.nl.
    ___________
    Zondagmiddag, vanaf 14:00 uur, in Diligentia, Den Haag

    NB: Toevoeging zaterdagochtend 7 februari: Daarnet laat de impresario ons weten dat het concert in Den Haag niet doorgaat.
     

     Dinsdagavond, vanaf 20:15 uur, in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam Woensdagavond, vanaf 20:15 uur, in De Doelen, Rotterdam

    ____________
    Afbeeldingen

    1. De Russische mezzosopraan Anna Viktorova.
    2. De Russische bas Sergei Leiferkus.
    3. De Nederlandse pianiste Reinild Mees.

    06-02-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    05-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-documentaire over dromen viermaal op digitaal kanaal

    Filosoferen over dromen
    Het Nederlandse digitale televisiekanaal met de zo stupide benaming Holland Doc dat daarmee direct de indruk wekt uitsluitend bedoeld te zijn voor het randstedelijke gebied van Nederland — en binnen de oneindige hoogmoedsverplettering, alsmede de domme minachting voor alles wat niet randstedelijk is, zullen de makers dan ook wel alleen maar aan die regio denken —, zendt binnen enkele dagen vier keer een kort programma uit over het fenomeen Dromen dat in de reeks Noorderlicht al eens door de VPRO is uitgezonden. Deze film is nu gereed voor verzending door de ether naar uw huiskamer.
    Over het verschijnsel dromen en de Weense, omstreden filosoof Sigmund Freud (1856-1939) — die in zijn geniale analyses van dit fenomeen meer zag dan alleen het nuchtere dagelijks-oppervlakkige bestaan — komen in de film ook andere deskundigen aan het woord, zoals de Amerikaanse neuropsychiater John Allen Hobson (geb. 1933).
    Meer over het fenomeen Dromen en de uitlegging daarvan kunt u lezen in mijn artikel dat ik heden op de Nederlandse fin de saiècle site All art is quite useless van Rond1900.nl heb gepubliceerd.
    Uitzendingen van deze film zijn te zien op:
    zaterdag 7 februari, vanaf 21:30 uur
    zondag 8 februari, vanaf 16;45 uur
    maandag 9 februari, vanaf 21:45 uur
    woensdag 11 februari, vanaf 21:00 uur

    05-02-2009 om 18:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    04-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eilanden van Estland in documentaire '” tweemaal op NDR-tv
    Donderdag 5 februari zendt het derde programma van de ARD dat zich voornamelijk bezighoudt met zaken voor en in het Noorden van ons oostelijke buurland, de Norddeutsche Rundfunk (NDR), een documentaire film uit over de eilanden van Estland, een staat die ingebed ligt tussen de Finse zeeboezem en de bocht van Riga. Het is dan ook een land met een zeer ontwikkelde maritieme traditie, waar Russen en Zweden, Duitsers en Denen hun sporen hebben achtergelaten. Drie kwartier informatie over de eilanden van Estland zal heel veel gegevens bevatten die nieuw voor de meeste kijkers zullen zijn, aangezien die gebieden, als gevolg van vooral geopolitieke ontwikkelingen tijdens de twintigste eeuw, meestal nog volstrekt onontgonnen terrein is.


    De documentaire zal worden uitgezonden donderdagavond, direct na de Tagesschau, van 20:15 uur tot 21:00 uur in het progamma mareTV — Das Magazin des Meeres. De titel van de aflevering deze keer luidt kort en bondig en voor iedereen duidelijk: Estlands Inseln.
    De programmareeks stelt zich ten doel de wereld van het water aan een nadere beschouwing te onderwerpen vanaf de vaste wal. De zee wordt beschouwd als middel van bestaan voor bij voorbeeld vissers en ondernemingen die cruises organiseren, als plek om te ontspannen door te vissen of op een andere manier te recreëren: zeilen, wandelen langs de oevers en zo meer. Net vergeten mag worden dat de zee ook een fascinerend gebied vormt voor natuurvorsers die met de opgedane kennis de wetenschap omtrent alles wat met de zee te maken heeft, letterlijk te verruimen in documentaties en vergelijkende onderzoeken.
    De NDR herhaalt deze documentaire op vrijdag 6 februari tussen 15:15 uur en 16:00 uur.
    ________
    Afbeelding: Estland geografisch bekeken. De eilanden zijn goed zichtbaar voor de kust van het vasteland.

    04-02-2009 om 23:47 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bartóks Blauwbaard donderdag op BBC Radio 3
    Eerst Stravinski
    Twee imposante werken van Oost-Europese muziekmeesters bepalen morgenavond het gehoor van het programma Performance on 3 op de Britse radiozender BBC Radio 3, als tussen 20:00 uur en 22:15 uur onze tijd een concert zal worden gegeven door het London Symphony Orchestra onder leiding van Valery Gergiev.
    Als eerste werk staat op het programma de klassieker Le sacre du Printemps van Igor Stravinski, waarvan onder leiding van deze dirigent diverse concertopnamen bestaan. Vervolgens klinkt het meestal als opera geboekstaafde absolute meesterwerk Hertog Blauwbaards Burcht van Béla Bartók (1881-1945). Over dat stuk hebben we op de site Tempel der Toonkunst op donderdag 30 november een uitgebreide toelichting opgenomen.

    Afbeelding: Dirigent Valery Gergiev.

    04-02-2009 om 19:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsjajkovksi's Vioolconcert met Nikolaj Znaider donderdagnacht via Nederland 2

    Nachtmuziek
    Via het televisieprogramma NPS Klassiek zal in de vroege nachtelijke uren van donderdag 5 februari op vrijdag 6 februari tussen 00:20 uur en 01:00 uur via Nederland 2 een concert worden uitgezonden waarin de befaamde Russische violist Nikolaj Znaider een vertolking zal presenteren van het inmiddels al lang onsterfelijk gebleken Vioolconcert van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski.
    Hij zal worden begeleid door het Nederlands Radio Symfonie Orkest. De nog relatief jonge Rus (geboren 1975) geldt reeds bij velen, niet alleen de aandachtig luisterende concertbezoekers en thuisgenieters, maar tevens door critici op allerlei plekken ter wereld, beschouwd als de beste violist van deze tijd.
    Op de Nederlandse fin de siècle website All art is quite useless  van Rond1900.nl kunt u op 6 maart 2007 een uitgebreid artikel aantreffen over deze compositie.

    04-02-2009 om 18:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!