Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    21-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersenbavarois met kriekenbiersaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een lekker nagerecht.

    Kersenbavarois Met Kriekbiersaus
    ================================

    voor 8 à 10 personen:

    10 bladen gelatine

    2 potten krieken zonder pit

    2 dl kersenbier

    sinaasappelraspvan 1 appelsien

    250 ml slagroom

    300 gr suiker

     


    .
    Laat de kersen uitlekken in een zeef.

    Pureer de helft van de kersen en verwarm de kersenpuree samen met de
    sinaasappelrasp een derde deel van de suiker en 1.5 dl ingekookt sap
    van de krieken.

    Week de gelatine in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en los het
    op in de hete kersenpuree.

    Laat de kersenpuree licht geleren.

    Klop de slagroom halfstijf en spatel het door de kersenpuree.

    Doe de bavarois over in een grote of eenpersoons met water omgespoelde
    vormen en laat de bavarois minimaal vier uur in de koelkast opstijven.

    Pureer de rest van de kersen, maar houd enkele exemplaren apart voor de
    garnering.

    Verhit de kersenpuree samen met het kersenbier en de rest van het
    kriekensap.

    Laat de saus enkele minuten doorkoken. Zeef de saus en laat hem
    vervolgens inkoken en afkoelen.

    Serveer de koude saus bij de bavarois en garneer met de achter gehouden
    kersen.

     

    21-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde rog met holandaisesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Gepocheerde Rog Met Hollandaisesaus
    ===================================
    2 grote rogvleugels

    1 citroen

    een takje tijm

    1 laurierblaadje

    zout

    1 koffielepel zwarte peperkorrels

    voor de saus:
    2 eierdooiers

    het sap van een halve citroen

    een scheutje water

    100 g koude boter in kleine stukjes

    peper en zout





    .
    Breng een grote pan water aan de kook.

    Breng het kookvocht op smaak met
    citroensap, zout, de peperkorrels, tijm en laurier. Laat even doorkoken
    en proef van het vocht.

    Stuur desnoods wat bij, het is echt belangrijk
    dat het vocht goed op smaak is. Laat de rog in het water glijden en
    draai het vuur laag.

    Haal de pan na 2 minuten van het vuur en laat de
    rog rustig gaar worden. De gaartijd hangt sterk af van de dikte van de
    vleugels. Even controleren is dus de boodschap.

    Doe de eierdooiers met het citroensap en het water in een steelpan.

    Klop eerst alles goed los en zet de pan vervolgens op een laag vuurtje.

    Blijf kloppen tot de dooiers mooi gebonden zijn.

    Als je dit op een te heet vuur doet, stollen de dooiers te snel en krijg je een roerei als resultaat.

    Haal de pan van het vuur en roer er de klontjes koude boter door.

    Breng op smaak met peper en zout of maak het pittig met cayennepeper.

    Haal het vlees van de graat en serveer met de saus en aardappelpuree.

    Ook rauw gesneden spinazie eenvoudig op smaak gebracht met olijfolie,
    citroensap, peper en zout smaakt hier heerlijk bij.

     

    20-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenslapjes met aardappelen en prei.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Varkenslapjes Met Aardappelen En Prei
    =====================================
    4 varkenslapjes van elk ongeveer 150 g

    1 fijngesneden preiwit

    20 champignons (in 4 gesneden)

    boter

    8 gekookte aardappelen in blokjes

    2 eetlepels dijonmosterd

    1 dl melk

    2 dl zure room

    peper en zout



    .
    1. Bak de prei en de champignons in wat boter.

    2. Bak ook het vlees zo'n 3 minuten in boter.

    Voeg dan de prei en de champignons, de mosterd, de melk en de zure room
    bij het vlees.

    3. Laat alles een paar minuten zachtjes sudderen.

    Kruiden met peper en zout en...

    serveren maar !

     

    19-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas-appelkrokantje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker voorgerecht en gemakkelijk

    Kaas-appelkrokantje warm  gemakkelijk
    =====================================
    1 appel

    1 camembert

    4 vellen brikdeeg

    50 g gesmolten boter

    Sla

    Verse kervel



    .
    Snij een appel in kwartjes,bak ze kort in een koekenpan in boter,laat
    afkoelen.

    Verdeel de Camembert in 8 punten.

    Leg op 4 vellen brikdeeg eenkwartje appel en twee stukjes kaas.

    Vouw toe.

    Bestrijk met gesmolten boter en zet een paar minuten in de oven op 200°C

    Serveer warm met een groene salade waarin ondermeer verse kervel zit.

     

    18-02-2009 om 10:22 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddenstoelenbouillon met gepocheerd ei.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een heerlijke bouillon

    Paddenstoelenbouillon met gepocheerd ei.
    ========================================

    voor 4 personen:

    2 potten bouillon gevogelte (a 380 ml)

    1 bak kastanjechampignons (250 g)

    1 prei, in grove ringen

    1 winterpeen, in grove stukken

    2 eetlepels Japanse sojasaus

    4 eieren

    enkele sprietjes verse bieslook (zakje a 25 gr)



    .
    Breng de gevogeltebouillon, 500 ml water, de champignons (houd er 2
    apart), de prei, de winterpeen en de sojasaus aan de kook en laat het
    op laag vuur 2 uur trekken.

    Hang een zeef boven een andere pan, leg hierin een schone theedoek en
    schenk de bouillon hierdoor, zodat een heldere bouillon overblijft.

    Snijd de achtergehouden champignons in dunne plakjes.

    Breng water in een kleine pan tegen de kook aan.

    Bedek de binnenkant van een koffiekopje met een dubbele laag
    huishoudfolie, breek hierboven een ei en vouw de folie aan de bovenkant
    dicht.

    Leg het verpakte ei 2-3 minuten in de pan met bijna kokend water, neem
    het eruit en verwijder de folie.

    Herhaal dit met de overige 3 eieren.

    Verwarm de bouillon eventueel opnieuw, zodat hij goed heet wordt
    geserveerd.

    Leg een knoopje in de sprietjes bieslook.

    Verdeel de soep over 4 diepe borden, schep in elk bord een ei, een paar
    plakjes champignons en de sprietjes bieslook.

     

    17-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrine van varkenshammetje en ganzenleverpaté.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker feestelijk voorgerecht.

    Terrine Van Varkensham En Ganzenleverpaté
    ===============================
    Ingredienten voor 4 personen:

    het vlees van 1 varkenshammetje

    1 gesnipperde sjalot

    1 eetlepel boter

    2 eetlepels port

    200 g ganzenleverpaté

    4 dunne plakjes krokant gebakken toast

    gemengde salade


    voor de portreductie:

    4 eetlepels balsamicoazijn
    4 eetlepels rode wijn
    .



    Voorbereiding:

    Kook het varkenshammetje in water met bouillonblokjes tot het vlees
    mals is

    Kook voor de reductie de azijn en de wijn in tot een stroop.

    Snij het vlees in kleine stukjes.

    Bak de sjalot in wat boter, voeg er de port aan toe en laat die
    volledig weg koken.

    Snij de ganzenlever in stukjes en meng met de sjalot en het vlees.

    Leg een vel huishoudfolie in een terrinevorm en giet er het
    ganzenlevermengsel in.

    Dek de terrine af met de folie en leg er een zwaar voorwerp op. Zet de
    terrine ongeveer 12 uur in de koelkast.

    Bereidingswijze: Serveer met de toast, de salade en werk af met de
    portreductie.

     

    16-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aostaham gevuld met boursin.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitiefhapje

    Aostaham Gevuld Met Boursin
    ===========================
    8 sneden aostaham

    1 Boursinkaasje

    200 gram zachte boter

    aluminiumfolie

    peper en zout

     

    De dag voordien:

    Vermeng het kaasje met de boter en kruid rijkelijk met peper en zout.

    Leg de sneden ham op tafel en smeer ze met de boursinboter.

    Rol ze op en draai ze stevig in aluminiumfolie.Laat opstijven in de
    koelkast.

    De dag zelf:

    Haal de rolletjes uit de aluminiumfolie en snij met een scherp mes in
    partjes en dien op met cocktailprikkers.

     

    15-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oesters met champagne.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Valentijn = oesters Oesters

    Oesters met champagne
    ==========================

    voor 2 personen:

    12 oesters

    1 dl champagne

    2 eetlepels champagneazijn(mag ook witte wijnazijn)

    een halve gehakte sjalot

    1/2 gekookt ei

    1/2 eetlepel gehakte peterselie

    100 g boter




    .
    Open de oesters en maak het vlees los.

    Vang het sap op.

    Kook de champagne samen met de azijn, de sjalot en het oestersap in tot
    de helf .

    Werk op met de koude boter en kruid met peper.

    Hak het wit en geel van het ei apart.
     
    Voeg het ei en de peterselie aan de saus toe.

    Doe de oesters in de saus en serveer ze in de schelp (zet de schelpjes
    rechtop met grof zout opdat de saus er niet uit loopt).

     

    14-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met tomaten,spinazie en geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag,vandaag Kabeljauw

    Kabeljauw met tomaat ,spinazie en geitenkaas.
    =============================================


    4 grote plakken rauwe ham

    1 zak verse spinazie ( 300 g)

    ca. 100 ml gezeefde tomaten ( pakje a 500 ml)

    200 g zachte geitenkaas, verkruimeld

    400 g kabeljauwfilet

    2 eetlepels olijfolie

    2 teentjes knoflook, in plakjes

    6 eetlepels balsamicoazijn

    2-3 eetlepels suiker

    1-2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

    evt. sprietjes bieslook
    .
     

    Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes
    spinazie.

    Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de
    geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.

    Snijd de kabeljauwfilet in 4 gelijke stukken. Bestrijk ze met het
    tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham. Rol de ham met de vis op.

    Verhit 1 eetl. olie in een koekepan en bak de vispakketjes rondom
    lichtbruin. Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de
    oven.

    Verhit 1 eetl. olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook
    lichtbruin. Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca.5
    min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

    Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn,
    pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.

    NABEREIDEN: Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een
    bord. Schep daarnaast wat van de spinaziesalade.

    Serveer met puree.

     Garneer eventueel met sprietjes bieslook.

    13-02-2009 om 13:25 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterd-mosselsoep met wortelen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu nog eens een lekkere soep

    Mosterd-mosselsoep met wortelen.
    ================================
    500 g winterpeen (zak 1 kg) 

    1 eetlepel olie plantaardig

    1 zak gesneden prei (300 g)

    4 eetlepels Dijon mosterd (potje 215 g)

    1 pot bouillon met kip (340 ml)

    300 g gekookte mosselen (zak 450 g diepvries)

    100 ml room culinair (pakje 200 ml)

    2 takjes peterselie (zakje 30 g)

    stokbrood meergranen



    .
    Wortelen schillen en in schijfjes snijden.

    In grote pan olie verhitten en plakjes wortel toevoegen. Prei erdoor
    scheppen.

    Alles even omscheppend bakken en dan mosterd toevoegen.

    Bouillon en 3 potten water erbij gieten.

    Soep ca. 12 min. zacht laten koken.

    Mosselen aan soep toevoegen en 2-3 min. mee warmen tot ze gaar zijn.

    Room erbij gieten.

    Peper en zout naar smaak toevoegen.

    Soep in grote kommen scheppen, garneren met fijngesneden peterselie.

    Stokbrood erbij geven.

     

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeghapje met garnalenmousse en geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog eens een lekker voorgerechtje.oorgerecht

    Bladerdeeghapje Met Garnalenmousse En Geitenkaas
    =====================================

    voor 4 personen:

    verse geitenkaas  200  gram

    zout en versgemalen peper

    grof zeezout

    vloeibare room  10  cl

    olijfolie

    brickdeeg  2  blaadje(s)

    sojasaus

    roze garna(a)l(en)  200  gram

    klaverscheut(en)



    .
    Pel de garnalen en bak ze gedurende twee minuten in de pan. Roer
    regelmatig.

    Houd vier garnalen opzij voor de garnering.

    Leg de rest van de garnalen in een kom en mix ze tot een homogene
    mousse.

    Kruid met fleur de sel en peper.

    Meng de verse geitenkaas met de room tot een dik en homogeen mengsel.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Zet samen met de garnalenmousse op een koele plaats.

    Snijd het filodeeg in vierkantjes van ongeveer zes centimeter groot.
    Smeer ze met behulp van een penseel in met olie en leg ze per drie op
    elkaar (in totaal zestien pakketjes).

    Schik deze stapeltjes op een grote schotel en dek af met een andere
    schotel (zodat de blaadjes filodeeg niet gaan buigen).

    Zet drie minuten in de oven, zodat het filodeeg krokant wordt. Laat
    afkoelen.

    Neem een bladerdeeghapje en beleg het met een lepeltje garnalenmousse.
    Bedek met een ander bladerdeeghapje en voeg een lepel geitenkaas toe.

    Herhaal dit nog eenmaal en werk bovenaan af met een bladerdeeghapje en
    een garnaal.

    Serveer met een slaatje van klaverscheuten, dat u op smaak brengt met
    een scheutje olijfolie, gemengd met wat sojasaus.

    Tip : Dit geraffineerde voorgerechtje smaakt ook heerlijk als
    aperitiefhapje. Snijd in dat geval het filodeeg in kleinere
    vierkantjes, zodat u ze kan omtoveren tot heerlijke hapjes!

     

    11-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsstoofpot met aardappelen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een sudderpotje

    Lamsstoofpot Met Aardappelen
    ============================

    voor 4 personen:

    600 gr lamsvlees

    1 grote ui

    2 paprika's, groene

    500 gr aardappel

    4 teentjes knoflook

    2 el olijfolie

    2 el peterselie, verse, fijngehakte

    2 dl water

    Zout

    Peper, zwarte, gemalen

     


    Neem voor het lamsvlees bij voorkeur mager lamsvlees.

    Het lamsvlees in grote dobbelstenen snijden.

    De ui en de knoflook pellen en fijnsnipperen.

    De paprika's van zaad en zaadlijsten ontdoen, wassen en in dunne repen
    snijden.

    De aardappelen schillen, wassen en in kleine blokjes snijden.

    De olijfolie in de ovenvaste schaal doen en (onafgedekt) in circa 2
    minuten op vol vermogen heet laten worden, in de magnetron.

    De ui, knoflook en het vlees erdoor roeren en (onafgedekt) 3 minuten op
    vol vermogen verwarmen.

    De blokjes aardappel, het water en zout en peper naar smaak door het
    vleesmengsel scheppen en alles (onafgedekt) circa 26 minuten op half
    vermogen magnetron en hetelucht 220 graden Celsius verwarmen tot het
    vlees en de aardappelen gaar zijn.

    Tussendoor tweemaal omscheppen.

    Het gerecht 5 minuten afgedekt laten staan en bestrooid met peterselie
    serveren.

     

    10-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshammetje met mosterd.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eens iets eenvoudig

    Varkenshammetje met mosterd
    ======================

    voor 4 personen:

    4 varkensschenkels

    1 prei

    1 selder

    2 wortelen

    1 ui

    tijm en laurier

    4 liter water

    2 deciliter witte wijn

    2 deciliter kookvocht

    4 eetlepels graanmosterd

    2 deciliter room 

    aardappeltjes

     


    Kook de schenkel 3 uur gaar in het water met de prei, selder, wortel,
    tijm en laurier

    Kook daarna de witte wijn in met wat kookvocht en voeg de room toe.

    Op het einde voeg je hier nog 2 eetlepels graanmosterd aan toe

    Serveer de hammetjes met aardappeltjes en de witte wijnsaus

     

    09-02-2009 om 14:56 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde kippenvleugels.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief of borrelhapje

    Gemarineerde kipkluifjes
    ========================
    4 eetlepels sojasaus

    1 eetlepel sambal oelek

    2 tenen knoflook, in plakjes

    2 bakjes kipkluifjes naturel (a 500 g)

    Materialen
    bakpapier Bereiden

     

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer de sojasaus met de sambal en de
    plakjes knoflook door elkaar.

    Schep de kipkluifjes door deze marinade.

    Schep de kluifjes met marinade in een met bakpapier beklede ovenschaal
    en laat ze 20 minuten in het midden van de oven gaar worden.

     

    08-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken zelf gemaakt.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Blinde Vinken
    =============
    - 400 g gehakt

    - 100 g kaas

    - 2 sjalotten

    - Peterselie

    - Zout en peper

    - 4 dunne sneetjes rundvlees

    - Boter

    Saus:
    - kwart liter bier (bruin of kriek)

    - kwart liter water

    - 1 blokje Rundsbouillon

    - 1 sjalot

    - Roux minute


    .
    Snijd de sjalot en peterselie fijn en meng met het gehakt.

    Kruid goed met peper en zout en snijd vervolgens de kaas fijn en voeg
    die er ook aan toe.

    Meng het geheel goed.

    Neem het rundvlees, leg er een hoopje van het gehakt bovenop en rol het
    mooi op.

    Smelt de boter goudbruin en bak de vleesbundeltjes hierin.

    Voeg de sjalot eraan toe als ze aan alle kanten gebruind zijn (3
    minuten aan elke kant ) en laat deze even meebruinen.

    Voeg er het water, het bier en de Rundsbouillon aan toe en laat het
    geheel 25 minuten sudderen.

    Gebruik de roux om extra te binden.

    Serveer met puree.

     

    07-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm met verse kruiden-saus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Moot zalm met verse kruiden.
    ============================
    Groene voorjaarskruidensaus;

    3 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt)

    2 eetlepels room

    2 hardgekookte eieren, heel fijngehakt

    1 eetlepel kappertjes (uit een potje, ingelegd in azijn)

    2 eetlepels fijngeknipte bieslook

    1 eetlepel fijngehakte platte peterselie

    1/2 eetlepel fijngehakte tijm

    1 eetlepel fijngehakte basilicum (Niet uit de tuin, maar gekocht in een pot
    Goed verzorgen en ze groeien weken in de vensterbank)

    wat peper en naar smaak wat zout.


    .
    Er is nog niet zo heel veel groente van "de koude grond" dus behelpen
    we ons met een krop sla. Gewoon een hele krop,daarover een kleine rode
    ui in heel dunne ringetjes gesneden. 

    Maak de sla aan met olijfolie, een beetje vers citroensap, peper en
    zout.

    Daarbij een gewoon mootje zalm. Bestrooien met peper en zeezout en even
    losjes door wat bloem wentelen (er mag alleen een filmpje bloem
    achterblijven rondom de zalm).

    De mootjes snel bakken in wat olie, aan beide kanten lichtbruin.

    En dan de saus maken, een mooie kruidensaus.

    Roer de room door de mayonaise en schep er vervolgens de eikruimels, de
    kappertjes en de kruiden door.

    Eventueel wat zout en peper toevoegen.

    Een paar gekookte aardappeltjes erbij, ook ruim bestrooid met verse
    peterselie.

     

    06-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevuld varkenshaasje met gemarineerde geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Speciaal.

    Gevuld varkenshaasje met gemarineerde geitenkaas
    =================================================
    1 dl ahornsiroop


    1 citroen


    2 soeplepels mosterd


    1 koffielepel currypoeder


    zout, peper


    4 soeplepels olijfolie


    2 varkenshaasjes van 375g elk


    1 ei


    60 g geitenkaas


    1 koffielepel tijm


    1 bakje rucola


    1 takje verse tijm


    .
    Verwarm de oven voor op 200°C.

    Bereid de marinade:

    meng in een kommetje de ahornsiroop, het sap van de citroen, de
    mosterd, de curry, zout en peper.

    Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Zet opzij.

    Maak het varkenshaasje klaar.

    Snijd de uiteinden van de haasjes af en zet ze opzij voor de vulling.
     
    Open de haasjes in de lengterichting (zoals voor een schnitzel).

    Maak met een keukenrobot de vulling klaar met de uiteinden van de
    haasjes, het ei, de geitenkaas, de tijm, zout en peper.

    Smeer een fijne laag vulling uit aan de binnenzijde van het haasje, leg
    daarop rucolablaadjes en rol het worstvormig op.

    Bind het varkenshaasje vast met een koordje.

    Smeer de haasjes met een penseel in met marinade.

    Zet 10 minuten in de koelkast.

    Leg de haasjes in een ovenschotel.

    Laat ze 20 minuten braden.

    Verwarm de rest van de marinade.

    Verwijder het koordje.

    Snijd de haasjes diagonaal in sneden van 1 cm dik.

    Verdeel de sneetjes varkenshaasje over de borden.

    Overgiet met de ahornsiroopsaus.


     

    05-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerd varkensribstuk met andijvie.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een doordeweekse dag is het varkensvlees

    Gemarineerd Varkensribstuk Met Andijvie
    =============================

    voor 4 personen:

    1 kg ontbeend varkensribstuk

    1 dl sojasaus

    1 dl droge witte wijn

    100 g lichtbruine suiker

    2 eetlepels witte wijnazijn

    1 eetlepel balsemienazijn

    4 sjalotten

    2 lookteentjes

    Vers gemalen peper, zout

    100 g boter


    .
    Meng de sojasaus met de wijn, suiker, azijn en gesnipperde sjalotten en
    look en breng op smaak met peper en zout.

    Leg het vlees in de marinade en laat 24 uur trekken in de koelkast.

    Neem het de volgende dag uit de marinade, wrijf het droog en laat het
    in de boter aan alle kanten mooi kleuren.

    Kruid bij met peper en zout en schik het met de boter in een braadslee.

    Zet in het midden van een op 200°C voorverhitte oven en laat ongeveer
    50 minuten bakken.

    Neem uit de oven, laat even rusten.

    Giet de braadjus af in een pannetje en deglaceer de braadbodem met de
    marinade.

    Laat alles kort opkoken en bind indien nodig.

    Snijd het vlees in plakken, schik op warme borden en overgiet met de
    saus.

    Serveer met in boter met citroensap gestoofde andijvie en gekookte
    aardappelen.

     

    04-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Runds of kalfslever op Normandische wijze.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eten we lever

    Runds of kalfslever Op Normandische Wijze
    ===============================

    voor 4 personen:

    4 plakken rundslever van 150 g elk

    2 appels (goudrenetten)

    2 eetlepels vloeibare acaciahoning

    2 eetlepels lichtbruine suiker

    1 flinke scheut calvados

    2 dl verse room

    Vers gemalen peper, zout

    1 klont boter om te bakken



    .
    Bestrijk de lever aan beide kanten met de honing en laat aan beide
    kanten licht kleuren in de hete bakboter.

    Kruid met peper en zout en laat zachtjes mooi lichtroze bakken.

    Overgiet met calvados en flambeer.

    Neem uit de pan en hou warm onder alu-folie.

    Schik de geschilde, ontpitte en in plakken gesneden appelen in de pan,
    bestrooi met bruine suiker en laat mooi kleuren en karameliseren.

    Overgiet met de verse room en laat lichtjes indikken.

    Schik de lever op warme borden, overgiet met de romige saus met appel
    en serveer met gebakken krielaardappelen.

     

    03-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfskroketten of bitterballen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht of borrelhap

    Kalfskroketten of bitterballen
    ==============================
    400 gram schenkelvlees van kalf,

    circa 70 centiliter kalfsbouillon,
     
    circa 100 gram bloem,

    2 eieren of alleen eiwitten,

    paneermeel,

    maggie aroma (flesje),

    bouillonblokjes

    1 kruidenbuiltje groentensoep,

    1 kruidenbuiltje kippensoep,

    kerrie,

    1 theelepel suiker

    (eventueel wat vleeskruiden )

     

    .
    Koop schenkel met been maar houdt rekening met het vleesgewicht dat
    nodig is voor de kroketten (inclusief been een schenkel van ruim 500
    gram.) Zet de gewassen schenkel met been op in 3-4 liter heet water,
    waaraan voldoende bouillonblokjes per liter water (zie verpakking) zijn
    toegevoegd en de kruidenbuiltjes.

    Laat de bouillon op laag vuur 2-3 uur trekken (verwijder na 1 uur de
    kruidenbuiltjes).
     
    Bereidingswijze:

    Haal het vlees uit de bouillon en snijd het in stukjes.

    Doe het vlees in een pan, voeg de bloem toe en vermeng dit met het
    vlees.

    Nu in kleine hoeveelheden tegelijk de bouillon toevoegen en doorroeren
    tot het een dikke massa is geworden.

    Deze ragout op een warmhoudplaatje verwarmen en goed blijven roeren.

    Breng de ragout onderwijl op smaak met flink veel maggie-aroma uit een
    flesje (niet te zuinig want dit geeft juist de lekkere smaak aan de
    kroket) de kerrie, suiker en eventueel vleeskruiden.

    Als de ragout te dik is, een beetje bouillon toevoegen tot gewenste
    dikte. De ragout mag niet koken (2 x "blub" = klaar!!)

    Af laten koelen met de deksel op de pan of uitgespreid over een grote
    platte schaal.

    Vorm kroketten en haal die door het paneermeel.

    Klop de eieren (of alleen de eiwitten) los met 4 eetlepels water en rol
    de kroketten erdoor, waarna ze weer door het paneermeel gerold worden.

    Teveel? Vries ze in .... 

    Bitterballen voor bij de borrel worden op dezelfde manier gemaakt.
     

     

    02-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!