Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    22-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biografisch drama zover schilder Jackson Pollock
    Abstract expressionisme
    De Britse zender BBC Two Television zendt in de nacht van zondag 22 op maandag 23 februari de film Pollock uit — een biografisch drama over leven en werk van de Amerikaanse schilder Jackson Pollock. Deze werd in 1912 geboren en overleed in 1956.
    De film werd in 2000 geregisseerd door Ed Harris, die tevens de rol van de bij tijd en wijle volkomen verdwaasde, doch op andere momenten geniale, kunstenaar op zich heeft genomen. Het is een speelfilm met een lengte van 175 minuten. Naast Ed Harris treden onder meer Robert Knott, Molly Regan en Val Kilmer in deze rolprent op.

    Zenuwslopend
    De spanningen in de ziel — en als gevolg daarvan heel direct in zijn lichaam — van de op zijn zachtst gezegd wonderbaarlijke man, die in hoge mate onderhevig was aan stemmingswisselingen — himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt, noemde Johann Wolfgang von Goethe dat —, zijn zodanig voelbaar dat het adjectief zenuwslopend van toepassing geacht mag worden. En dat zegt iets over de kwaliteit van regisseur en protagonist. Hoe dwaas de man af en toe ook deed; het laat je niet koud wat zich er allemaal om hem heen, veelal door toedoen, dan wel nalatigheid van hem zelf, afspeelt.
    Ondanks het late uur van uitzending met nadruk aanbevolen.

    ____________
    Afbeeldingen
    1. Acteur/regisseur Ed Harris.
    2. Jackson Pollock aan het werk met zijn, in het kader van zijn geheel eigen abstracte expressionisme, volstrekt eenmalige schildertechniek. Foto: Hans Namuth.

    22-02-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    21-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tennessee Wlliams 'Suddenly last summer op radio WDR 3
    Verdrongen feiten
    In de aflevering van het theaterprogramma Bühne: Radio, die door de Duitse radiozender WDR 3 op 22 februari, 's avonds tussen 20:05 uur en 22:00 uur, wordt uitgezonden, komt zondag de Amerikaanse toneel-, poëzie- en prozaschrijver Tennessee Williams (1911-1983) [1] aan bod met zijn intrigerende drama Suddenly last summer uit 1958, over een vlucht in psychisch afwijkend gedrag ter verdringing van een traumatische situatie, die om meer dan één reden buiten de werkelijkheid zou moeten blijven.
    Het stuk behoort tot het voornaamste dat uit Williams' pen is gevloeid, en is meer dan eens verfilmd. Al snel na het toneelsucces — een jaar nadat het stuk voor het eerst was gepresenteerd — werd er een Hollywood-film van gemaakt door Joseph Mankiewicz met Elizabeth Taylor, Kathryn Hepburn en Montgomery Clift. Gore Vidal schreef, samen met Tennessee Williams, het script voor de film.
    In 1993 werd het als BBC Play, met onder anderen Maggie Smith en Rob Lowe, Natasha Richardson en Richard E. Grant uitgezonden.
    __________
    [1] Zijn werkelijke voornamen waren Thomas Lanier, maar hij kreeg van zijn klasgenoten Tennessee als bijnaam vanwege zijn zeer zuidelijke accent.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De schrijver Tennessee Williams in 1965.
    2. Afbeelding van een scène uit de film uit 1959 voorop de dvd-doos.

    21-02-2009 om 20:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude muziek hergebruikt door Richard Strauss en Ottorino Respighi
    (Her)ontdek muziek
    Op zondag 22 februari — tussen 18:00 uur en 19:30 uur onze tijd — presenteert dirigent Charles Hazlewood, samen met het BBC Concert Orchestra, weer een aflevering in de programmareeks Discovering music. Voor deze gelegenheid is het thema weliswaar Ancient Music, maar zijn de voorgestelde werken van de betreffende componisten — Richard Strauss (1864-1949) en Ottorino Respghi (1879-1936) dat geenszins. Maar zij hebben oude muziek hergebruikt in twintigste eeuwse werken.

    Oude instrumentale stukken
    De compositie van Richard Strauss die aan een nader onderzoek zal worden onderworpen, is de hoogst zelden uitgevoerde, en daardoor nauwelijks bekende, balletsuite Divertimento — door Strauss in de jaren 1940/41 voor klein orkest aangepaste stukken voor klavier. Daar staat tegenover de geliefde Italiaanse suite Gli ucelli (De Vogels) van Respighi, gecomponeerd in 1928. In beide gevallen is er sprake van hergebruik van enkele eeuwen geleden geschreven composities. Strauss paste klavecimbelstukken aan van François Couperin (1668-1733), Respighi verwerkte stukken voor klavecimbel en voor luit uit twee verschillende perioden: de renaissance en de barok.
    __________
    Afbeelding: François Couperin, door een onbekende meester. Bevindt zich in de collectie van het Château van Versailles.

    21-02-2009 om 19:36 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over de verloren kanonnen van wijlen de Engelse koningin Elizabeth
    Foetsie
    De, qua persoonsnaam directe, voorgangster van de huidige Engelse monarche — voor de niet met kennis van het Attische Grieks, van zo'n 24 eeuwen voor onze tijd, behepten: alleenheerseres — Elizabeth I, die de dochterwas van de beruchte Henry VIII, en leefde van 1533 tot in 1603, en koningin was gedurende exact de tweede helft van haar leven, vanaf 1558 — en die zich in die periode een houten kunstgebit liet aanmeten — blijkt haar kanonnen kwijtgeraakt te zijn. Hopelijk zijn het niet alle geweest, anders had het er wellicht nog heel wat minder aangenaam kunnen uitzien in dat rijk van die rijk met juwelen behangen etalagepop avant la lettre.


    Plannen van geleerde mannen
    Volgens de makers van het BBC 2-programma Timewatch, waarvan een nieuwe aflevering op zaterdag 21 februari tussen 21:00 uur en 22:00 uur zal worden uitgezonden met als titel Queen Elizabeth's lost guns, is deze verloren gewaande verzameling oud-Engels schiettuig teruggevonden op en aan een eeuwenoud scheepswrak dat zich op de zeebodem bevindt voor het Kanaaleiland Alderney. En wat blijkt? Een team van archeologen wil nu dat deze oude representaties van de fallus als model zullen worden gebruikt voor het gieten van nieuwe exemplaren.
    Meer verbijsterends, verhelderends en verrassends kunt u aan de weet komen als u de moeite neemt naar het bovengemelde programma te kijken. En het moet hier worden gezegd: bij een aflevering van Timewatch zult u zich niet vervelen.
    __________
    Afbeelding: Lizzie the First in 1588. Portret in Jesus College.

    21-02-2009 om 11:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adriana Lecouvreur van Cilea vanuit de Metropolitan Opera

    Uitzendingen tegelijkertijd
    Op in ieder geval drie West-Europese radiozenders wordt Cilea's Adriana Lecouvreur op zaterdag 21 februari rechtstreeks uitgezonden via een open verbinding met de Metropolitan Opera in New York, waar het 13:00 uur is als wij om 19:00 uur op één van de volgende drie programma's afstemmen:
    Radio 4 Nederland met het programma Opera live van de NPS.
    WDR 3 Duitsland met het programma Bühne.
    BBC Radio 3 met Opera on 3: Live from the Met.

    Première
    Op 6 november 1902 is in de Scala van Milaan de opera Adriana Lecouvreur van Francesco Cilea (1866-1950) in première gegaan met drie van de grootste muziekdramatische sterren welke in die periode beschikbaar waren: Angelica Pandolfini (1871-1959), Enrico Caruso (1873-1921) en Giuseppe de Luca (1876-1950). Deze drie pasten uitstekend in Cilea's geheel eigen lyrische stijl.
    Dit, tot op de huidige dag repertoire gehouden, stuk muziektheater in vier bedrijven speelt zich af in de aan intriges overmatig rijke theaterwereld van voornamelijk Parijs in het begin van de achttiende eeuw. Het libretto werd geschreven door Arturo Colauti (1851-1914), op basis van het drama Adrienne Lecouvreur uit 1849 van Eugène Scribe (1791-1861).

    Uit het leven gegrepen
    Adrienne Lecouvreur (1691-1730) was een door het publiek zeer bewonderde actrice die een liefdesrelatie heeft met Moritz von Sachsen. Haar grote rivale, de prinses van Bouillon slaagt erin Adrienne te doden door middel van vergiftigde bloemen.
    Cilea's meest befaamde opera — die reeds een jaar na de Milanese première in een Duitse vertaling te Hamburg werd opgevoerd — is in Italië deel van het vaste repertoire gebleven en in de rest van de voornaamste operatheaters van de wereld ook nooit helemaal vergeten. In de jaren zeventig van de vorige eeuw beleefde het werk een ware renaissance.

    Permanente belangstelling
    In ons land is ongeveer vier decennia geleden in de Matinee op de Vrije Zaterdag in het Concertgebouw te Amsterdam een concertante uitvoering gegeven van Adriana Lecouvreur met onder anderen Magda Olivero (geboren 1910). Daarvan bestaat een cd-versie die een in reeks 'historische opnamen' is uitgegeven door een Luxemburgse firma.
    In de zwijgende film uit 1913 van Henri Desfontiaines en Louis Mercaton speelde de befaamde actrice Sarah Bernhardt (1844-1923) de rol van Adrienne. Ze schreef tevens mee aan het script.

    Uitvoerenden
    Koor en orkest van de Metropolitan Opera in New York staan onder leiding van Marco Armiliato. De belangrijkste vocale partijen zijn verdeeld over Maria Guleghina, Placido Domingo en Olga Borodina. Het is inmiddels alweer vier decennia geleden dat Domingo zijn New Yorkse debuut maakte met de rol van Maurizio (Moritz von Sachsen) en die rol zingt hij nu opnieuw.
    Voor een compleet overzicht van alle verantwoordelijken voor de productie van deze opera, die daar wordt omschreven als evergreen, zij verwezen naar het betreffende onderdeel van de website van BBC Radio 3.
    ____________
    Afbeeldingen

    1. Componist Francesco Cilea, portretfoto van rond 1900.|
    2. De ware Adrienne Lecouvreur, hier in La Mort de Pompée uit 1644 van Piere Corneille (1606-1684).

    20-02-2009 om 23:07 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avonturen aan de wilde kust: Suriname's historie in vijf uur
    Vijfdelige serie
    Het Nederlandse, digitale kanaal Geschiedenis TV begint op zaterdag 21 februari met de uitzending van de eerste aflevering van een vijfdelige NOS-documentaire serie van Jan Bosdriesz uit 1982, waarin de geschiedenis van Suriname wordt verklaard. Basis voor de reeks is het boek van Albert Helman, die bekend werd met veel prozawerken. Zijn ware naam luidde Lou Lichtveld (1903-1996). Als twaalfjarige kwam hij naar Nederland om aan het seminarie te Rolduc een opleiding te volgen, maar al spoedig staakte hij die studie en keerde hij terug naar Suriname, waar hij zich verder ging bekwamen in de muziek en aldaar tot 1922 werkzaam is geweest als organist en componist.

    Uitzendtijden
    De eerste aflevering, Suriname tot 1700, zal worden uitgezonden tussen 22:00 uur en 23:05 uur. Deze is eveneens te zien op zondag 22 februari, vanaf 18:00 uur.
    De periode van 1700-1813 zal uur op maandag 23 februari vanaf 18:59 in de tweede aflevering worden vertoond.
    De derde aflevering, die de periode vanaf 1813tot 1900 behandelt, zal onder meer worden vertoond op vrijdag 27 februari, op het vroege tijdstip van 06:44 uur in de ochtend.
    De aflevering, die de focus heeft gericht op de periode vanaf de eeuwwisseling tot 1945 wordt onder meer reeds uitgezonden op dinsdag 24 februari vanaf 22:58 uur. Een herhaling daarvan is in ieder geval te zien op woensdag 25 februari, vanaf 18:58 uur.
    Het slot van deze geschiedenis, in de vijfde aflevering, moet een digitaal beter ontwikkelde lezer/kijker dan deze redacteur zelf zien te vinden. Diverse herhalingen zijn binnen dezelfde week gepland, maar de bepaald niet gebruikersvriendelijke site van Geschiedenis TV laat, na het intoetsen van de trefwoorden, alleen zien dat er op 27 februari een aflevering van deze reeks wordt vertoond.
    "Mijn arm, arm land", luidt de laatste zin van Helmans boek Zuid-zuid-west uit 1926.

     

    20-02-2009 om 11:19 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arte-documentaire over eiderdons '” vrijdag 20 februari
    Geen product voor cara-lijders
    Vrijdag 20 februari zendt Arte-televisie, het Frans-Duitse cultuurkanaal, in het op werkdagen gebruikelijke documentaire-uurtje — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een film uit over het product eiderdons, waarvan onder meer dekbedden en kussens worden vervaardigd. Tal van mensen zijn daar zeer verrukt van; voor cara-patiënten vormen ze een kleine ramp, die de lijders daaraan soms tot een dreigende verstikking brengt.
    Eiderdons is zo'n product waarover je zelden nadenkt, tenzij je astmalijder bent en het — vooral in Duitsland — treft dat de goede hotels hun bedden hebben voorzien van dekbedden, respectievelijk kussens, van echt eiderdons. Dat is bepaald geen voordelig product, hetgeen mede te wijten is aan de relatieve zeldzaamheid van het materiaal.

    Meer dan alleen eenden en hun product
    Claudia Dejá en Gabi Haas hebben verleden jaar voor de Norddeutsche Runfunk (NDR) een film gerealiseerd die thans door Arte-tv zal worden uitgezonden, en waarin wordt getoond hoe het dons op IJsland wordt 'geoogst', gereinigd en vervolgens in een Noord-Fuitse fabriek wordt verwerkt tot dekbedden. Dat bood de makers meteen de gelegenheid iets te laten zien van het leven van de eiderboeren, die op hun zeer afgelegen hoeves hun eenzame bestaan overeind houden. De natuurgebieden rondom zijn van een zo ongelooflijke schoonheid dat de film alleen al daarvoor zeer de moeite waard is. De vele vogelsoorten bieden eveneens een verbluffend, kleurrijk schouwspel. De film, die op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, wordt nogmaals vertoond op vrijdag 27 januari, om 14:00 uur in de middag.
    __________
    Op de foto: eidereenden. (© NDR co'media)

    19-02-2009 om 21:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geschiedenis van het kleinste kamertje: het closet

    De Westdeutsche Rundfunk zendt op vrijdag 20 februari, 's middags tussen 15:00 uur en 16:00 uur een nieuwe aflevering van het programma Planet Wissen uit. Het thema is deze keer Das Klosett — Die Geschichte des stillen Örtchens. Till Nassif en Brigitte Pavetic presenteren de uitzending en zullen u in de loop van dat uur nog menig maal verbaasd doen zijn. De afkorting WC staat voor het Engelse water closet, een woord dat sedert 1755 bestaat. Het betreft die kast waarin veelvuldig een klaterende waterval en ruisende winden te horen zijn.
    Het zal niet een onderwerp zijn waar u dagelijks, doorbrengend op de toiletbril, over nadenkt, maar meer dan twee en een half miljard mensen van de wereldbevolking hebben niet de beschikking over een adequate sanitaire inrichting; dat aantal mensen staat voor ruim veertig procent van de wereldbevolking, en dat is een grof schandaal, vooral vandaag de dag nu we leven in tijden dat de wetenschap en vooral de technologie heeft getoond dat huishoudelijke problemen soms met een kleine maar intelligente ingreep kunnen worden opgelost. En zo en passant dient daar dan nog aan te worden toegevoegd dat er dagelijks vijf duizend kinderen sterven als gevolg van ontoereikende hygiëne.
    Gemiddeld brengt een mens één jaar van zijn leven op de toiletpot door, maar toch behoort dit thema normaliter tot de taboesfeer. De presentatoren van Planet Wissen wagen het er toch op, aangezien de Verenigde Naties 2008 hadden uitgeroepen tot hetinternationale jaar van de sanitaire basisverzorging. Zo lichten ze het deksel met betrekking tot tal van wetenswaardigheden met betrekking tot de historie van het closet. Net als een vorm van centrale verwarming, beschikten de Romeinen reeds over met water doorgespoelde gemeenschappelijke toiletten. En gemeenschappelijk moet men bezien als in onze tijd gemeenschappelijke douches. Daar kwamen mannen bijeen om hun andersoortige boodschap(pen) en tegelijkertijd zaken te doen.
    En als we nog verder terugkijken, komen we aan de weet dat de Egyptenaren reeds over een god van de winden (lees: winderigheid) beschikten. Bij de Assyriërs werden menselijke uitwerpselen zelfs gebruikt als offergaven.
    Wilt u de uitscheidingen van al dat onderzoek meebeleven en vernemen wat er aan interessants is geboekstaafd, scheidt u zich dan niet af voor een stoelgang.

    19-02-2009 om 19:55 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenkingsconcert voor Leonard Bernstein (1918-1990) vrijdag 20 februari op radio WDR 3
    Op 14 oktober 1990 overleed de Amerikaanse dirigent en componist Leonard Bernstein: hij was toen 72 jaar. Op de Duitse radiozender WDR 3 wordt op vrijdag 20 februari — tussen 20:05 uur en 22:00 uur — een concert uitgezonden in memoriam Leonard Bernstein, door het WDR Rundfunkorchester onder leiding van Michail Jurowski. Het programma bestaat uit vijf onderdelen: uitsluitend composities van de genoemde protagonist uit het vooral Amerikaanse muziekleven, die overigens op tal van plaatsen in Europa en elders in de wereld eveneens zijn muzikale sporen heeft nagelaten.
    Medewerking zal worden verleend door de violist Vadim Gluzman en de zangsolisten Anja Petersen, Eva Aasgaard en Alen Hodzovic.
    Na de ouverture Candide wordt nog een fragment uit dit muziekdrama ten gehore gebracht. Bernstein componeerde deze opera in 1956 (revisie in 1973) op een tekst van Lillian Hellmann (1905-1984) — naar het gelijknamige boek uit 1759 van Voltaire (1694-1778). Dan klinkt als derde onderdeel de Serenade uit Plato's Symposium. Besloten wordt met twee reeksen fragmenten uit West Side Story, een musical gecomponeerd voor Broadway in 1957, maar pas tot grote wereldfaam gekomen door de gelijknamige speelfilm uit 1961 van Jerome Robbins en Robert Wise. Niet zo lang daarna zei Bernstein eens in een interview dat hij, terugkijkend vond dat dit stukje muziektheater "teveel Puccini" zou zijn geworden.
    __________
    Foto: Leonard Bernstein in 1971.

    19-02-2009 om 16:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stof voor het leven: Linnen, in een Arte-documentaire
    Leerzame film
    Donderdag 19 februari zendt Arte-televisie op het gebruikelijke documentaire-tijdstip — van 19:00 tot 19:45 uur — een film uit over de stof linnen, die inmiddels een hele geschiedenis achter de rug heeft. Linnen wordt vervaardigd uit vlas- of hennepgaren. Het woord vindt zijn oorsprong in het begrip
    lijn — vandaar lijnbaan etc. Linnen wordt voor tal van doeleinden gebruikt, onder meer in kleding. In de oudheid droegen de mensen veelal gewaden van linnen, en die gewoonte bleef niet beperkt tot een bepaald volk: zowel de farao's alsook de oer-christenen droegen gewaden die waren vervaardigd uit die stof. Grieken en Romeinen verbouwden eveneens vlas om het voor kledingstukken te gebruiken.


    Ontwikkeling
    Met de ontwikkeling van de mens en zijn 'beschaving' is de stof linnen
    mee ontwikkeld tot op de huidige dag. Kenners bevestigen dat er nauwelijks een cultuurplant bestaat die op zo talrijke manieren kan worden gebruikt. Voor zitkussens, ter afdekking van de achterzijde van fauteuils en banken, voor boekbanden en nog veel meer. In de documentaire worden we meegenomen naar België dat als één der belangrijkste centra van de vlas-industrie geldt. We krijgen de verbouw, oogst en de verwerking te zien, onder meer in historisch filmmateriaal, waarin we een direct beeld krijgen van de situatie zoals die was in een voor ons 'ver' voorbije periode. Vlasboeren, handwerkers, wevers en modeontwerpers komen aan het woord over de betekenis die linnen voor hen heeft.

    Herhalingen
    Regisseuse Marlinde Krebs heeft voor de Saarländische Rundfunk (SR) deze documentaire verleden jaar afgerond. Deze zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9. Arte-televisie herhaalt in de komende weken deze film twee keer: op donderdag 26 februari, 's middags om 14:00 uur en op dinsdag 10 maart om 16:10 uur.


    Afbeeldingen
    1. Traditionele vlasbewerking op het land.
    2. Vlasbewerking als huisvlijt. (Foto van de Saarländische Rundfunk.)

    19-02-2009 om 08:19 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    18-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berggebieden tussen Europa en Azië in drie Arte-reportages
    Drie avonden achtereen
    Arte-televisie startte op maandag 16 februari een nieuwe, driedelige serie met als titel Zwischen Europa und Asien, waarin bergachtige regio's in grensgebieden tussen die beide werelddelen worden verkend. Drie dagen achtereen, maandag, dinsdag en woensdag — steeds tussen 19:00 uur en 19:45 uur — worden even zo vele gebieden voorgesteld.
    Veel heeft zich in de loop der geschiedenis in die streken afgespeeld. Niet alleen werden daar veelal de onenigheden tussen de partijen — met hun geheel eigen zeden en gewoonten, en daardoor met tegengestelde belangen — uitgevochten, eveneens werd daar handel gedreven en kwam het tot allerlei andere vormen van uitwisseling, waardoor in zulke streken toch een amalgaam van cultuur uit beide achtergronden is ontstaan. Toch is de eigenheid van de beide streken aan weerszijden van de grens overeind gebleven.

    Kaukasus
    Als eerste was de Kaukasus aan de beurt in een film uit 2008 die door Peter Adler werd gerealiseerd voor de Mitteldeutsche Rundfunk (MDR). Daar doen de deelnemers aan de speciale expeditie — ter exploratie van de verschillende grensgebieden — verrassende ontdekkingen bij de mensen die in de betreffende gebieden hun dagelijkse bestaan overeind houden. Dat zijn de problemen van vandaag de dag, welke worden belicht. Maar in dat gebied ontkomt men niet aan de verhalen die vroeger zich aldaar zouden hebben afgespeeld: over Jason en Medea, en de Georgische koning Davit. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het wetenschappelijk belang van de streek, waar relatief kort geleden ontdekkingen zijn gedaan die voor de paleontologie van groot belang zijn, aangezien deze meer vertellen over wat er zich bijna twee miljoen jaar geleden reeds heeft voorgedaan.
    Deze film wordt herhaald op maandag 23 februari, 's middags om 14:00 uur.

    Jamal
    Dinsdag 17 februari was de aandacht gevestigd op het schiereiland Jamal in het noordwesten van Siberië. In de eigen taal van de Nenzen, de oorspronkelijke bewoners van deze streek, betekent de naam Jamal "rand van de wereld". Deze mensen, die inmiddels de laatste rendier-nomaden zijn, leven geheel in harmonie met de natuur.
    In deze film wordt het gezin Tibitschi voorgesteld: het leeft in een tent van rendiervellen. Rondom bevindt zich de eindeloze toendra. Het ligt voor de hand dat hier geen moderne communicatiemiddelen aanwezig zijn en er evenmin energie bestaat in de vorm van gas en/of elektra. Ze voorzien in hun levensonderhoud door vissen uit de rivier, daarnaast plukken ze bessen en paddestoelen.
    In hun ongerepte bestaan worden deze mensen echter bedreigd door bodemschatten: negentig procent van het Russische aardgas bevindt zich onder de permafrost-grond. En in de 'naaste omgeving' worden steeds meer boortorens opgericht.
    Voor deze film, die evenals de beide andere in 2008 werd gedraaid voor de MDR, tekenen twee regisseurs verantwoordelijk: Oxana Evdokimova en Peter Adler.
    Een herhaling kunt u bekijken op dinsdag 24 februari om 14:00 uur.

    Paris in de Oeral
    De beide regisseurs, die de film over Jamal hebben gemaakt, zijn ook degenen, die verleden jaar de laatste van dit drieluik hebben gerealiseerd. Na de ineenstorting van het Sovjet-imperium proberen de mensen in de Oeral op allerlei manieren hun leven opnieuw gestalte te geven in de hoop op die manier het hoofd boven water te houden. Ze passen zich in tal van deelgebieden van he dagelijks leven aan, echter zonder daarbij hun tradities overboord te gooien.
    In het kleine plaatsje Paris heeft men, vanwege de overeenkomst in naam dan ook maar een Eifeltoren gebouwd.
    Diverse personen komen aan het woord over hun leven en ervaringen, hun wensen, verlangens en hun zicht op de toekomst.
    Deze laatste aflevering zal worden herhaald op woensdag 25 februari om 14:00 uur.
    Alle drie afleveringen worden uitgezonden in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9.

    18-02-2009 om 15:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee gedichten van Nobel-gelauwerde William Butler Yeats (1865-1939)
    THE ROSE TREE

    'O WORDS are lightly spoken,'
    Said Pearse to Conolly,
    'Maybe a breath of politic words
    Has withered our Rose Tree;
    Or maybe but a wind that blows
    Across the bitter sea.'

    'It needs to be but watered,'
    James Conolly replied,
    'To make the green come out again
    And spread on every side,
    And shake the blossom from the bad
    To be the garden's pride.'

    'But where can we draw water,'
    Said Pearse to Conolly,
    'When all the wells are parched away?
    O plain as plain can be
    There's nothing but our own red blood
    Can make a right Rose Tree.'

    Uit: Michael Robartes and the Dancer (1921)




















    THE FOOL BY THE ROADSIDE

    WHEN all works that have
    From cradle run to grave
    From grave to cradle run instead;
    When thoughts that a fool
    Has wound upon a spool
    Are but loose thread, are but loose thread;

    When cradle and spool are past
    And I mere shade at last
    Coagulate of stuff
    Transparent like the wind,
    I think that I may find
    A faithful love, a faithful love.

    WILLIAM BUTLER YEATS (1865-1939)
    [Nobelprijs Literatuur 1923]
    Uit: The Tower (1928)

    18-02-2009 om 15:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Béla Bartók deze week BBC's 'Composer of the Week'

    Tweemaal vijf keer een uur
    Maandag 16 tot en met vrijdag 20 februari is Béla Bartók (1881-1945) op BBC Radio 3  Composer of the week. Het is niet de eerste keer dat deze bijzondere Hongaar die functie vervult. Zie daartoe ons artikel van 17 juni 2007, opgenomen op het cultuurweblog dat speciaal over het fin de siècle gaat: All art is quite useless van Rond1900.nl.
    Ook thans nog betekent het dat deze Britse zender gedurende de eerste vijf dagen van een nieuwe week een uur aandacht besteedt aan deze componist: eerst tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd, en laat op de avond — tussen 23:00 uur en middernacht, onze tijd — wordt de uitzending van de middag herhaald.
    Het zou kunnen zijn dat we hetzelfde voorgeschoteld krijgen als reeds anderhalf jaar geleden het geval geweest is, het is echter evenmin uitgesloten dat er andere stukken uit zijn rijke oeuvre worden voorgesteld.
    _________
    Foto: Béla Bartók in 1927.

    16-02-2009 om 00:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beethovens Vijfde Symfonie breed uitgemeten in Discovering music op BBC Radio 3
    Noodlotsmotief
    Eén van de vele legenden, die hardnekkig de ronde zijn blijven doen over Ludwig van Beethoven (1770-1827) is dat hij over de eerste noten van zijn Vijfde Symfonie zou hebben gezegd: "Zo klopt het Noodlot aan de deur." Deze opening wordt sedertdien steevast als noodlotsmotief gekwalificeerd.


    Wie zich voor meer interesseert dan alleen de consumptie van die symfonie, doet er goed aan op zondag 15 februari, 's avonds tussen 18:00 uur en 19:30 uur BBC Radio 3 in te schakelen om dan in het programma Discovering music meer aan de weet te komen dan alleen de opeenvolging van de verschillende delen. De gehele symfonie wordt aan het slot van de uitzending wel door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Grant Llewellyn uitgevoerd, maar voordien wordt er gerepeteerd, er ontstaan discussies over puur technische kwesties, doch daarbij blijft het niet. Meestal — ik heb nu eenmaa niet alle afleveringen gezien — draagt zo'n benadering bij tot veel meer dan alleen aanvullende informatie over de compositie in kwestie, en dat maakt het draagvlak van het programma tot meer dan een muziekprogramma, maar tot een cultureel zeer breed geschakeerd gebeuren. Mede daarom zouden we het van harte in uw belangstelling willen aanbevelen.

    15-02-2009 om 14:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cabaret op de buis ten tijde van het carnaval in Duitsland
    Vier Beierse cabaretiers
    Helaas duurt hun programma slechts een half uur, en dat voor vier mensen die iets te vertellen hebben dat u aan het lachen zal brengen, maar dat u onverhoeds — reilend en zeilend tussen neus en lip — het lachen kan doen vergaan, doch daarbij het element humor niet uit het oog en oor zal doen verliezen. Want humor is nu eenmaal een ernstige zaak, en zal dat ook blijven.
    Daarom willen we u — als u enigszins het Duits, desnoods alleen passief, machtig bent en graag op enig niveau wilt worden geamuseerd zonder daarbij weg te zakken in complete passiviteit — aanraden om maandagavond lang op te blijven, tot vroeg in de nacht — dinsdag heel vroeg opstaan is het enige aanvaardbare alternatief — om dan mee te kunnen maken hoe vier Beierse cabaretiers — twee vrouwen en twee mannen — zullen proberen u, door in principe op uw lachspieren te werken, tot nadenken te stemmen, en wanneer kunnen zij daar beter in slagen dan wanneer u op het puntje van uw stoel zit en dus alert bent!
    Het gaat hier om Monika Gruber en Eva Mähl met de heren Michael Altinger en Christian Springer. Ik heb hen allen meer dan eens gezien als gasten in Otti's Schlachthof, een maandelijks cabaretuur van Ottfried Fischer: in eerste instantie de Beierse televisie, waarna het programma successievelijk door andere aangesloten zenders van het Derde Programma van de ARD wordt vertoond. Ze zijn allen even komisch en prikkelend, elk op een geheel andere manier.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Detail uit grotere foto van de website van Monika Gruber.
    2. Christian Springer, de eeuwige Eisenbahner.
    3. Eva Mähl. Foto: © Bayerischer Rundfunk/Bernhardt Kühmstedt.
    4. Michael Altinger, foto op een video van een optreden bij de Bayerische Rundfunk.

    15-02-2009 om 13:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Alles voor één euro"
    Als de nood aan de man is
    Het ZDF zendt op zondag 15 februari — 's avonds tussen 18:30 uur en 19:00 uur — een reportage uit over de zogeheten één euro winkels. In de nacht op maandag, tussen 01:25 en 01:55 uur wordt de film nogmaals uitgezonden.
    In diverse landen van ons werelddeel zijn de laatste jaren winkels geopend waarin alle uitgestalde goederen voor de somma van één euro te koop zijn. Wie zal zich erover verbazen dat juist deze zaken de laatste maanden floreren als nooit tevoren?
    Het is dan ook ietwat wonderlijk dat in de begeleidende tekst die de ZDF-reportage aankondigt, er de zin staat: "Ondanks alle financiële malaise floreren de spotgoedkope één euro winkels."

    € 1 voor elk artikel

    Voor de hand liggend
    Hoewel dat correct Nederlands is, kun je toch alleen maar de wenkbrauwen fronsen, aangezien het juist dankzij alle financiële malaise is dat die winkels het nu zo extra goed doen. Weliswaar is er altijd ruimte voor dergelijke zaken, maar nu de mensen minder te besteden hebben enerzijds en daarnaast zo veel mogelijk willen besparen, is de run op goedkope goederen uiteraard alleen maar groter geworden en deze zal de eerstkomende tijd zeker verder groeien.
    Als kanttekening dient daarbij te worden geplaatst dat men in die zaken niet al te beroerde spullen mag aanbieden — en dat is helaas niet zelden het geval geweest: tussen aanvaardbare, respectievelijk goede en uitstekende artikelen bevindt zich niet zelden de meest vreselijke troep die eigenlijk niet verder mag komen dan de vuilstort.

    Bijverschijnsel
    De enige vraag die zich opdringt is, hoe lang de eigenaren artikelen voor die lage prijs (kunnen) blijven verkopen als de vraag steeds toeneemt. Of de toeleveranciers zien hun kans schoon en dumpen steeds meer troep of er zal meer moeten worden neergeteld voor dezelfde artikelen.
    Ik heb zelf wel eens in een zaak, die eerst een één euro winkel was, maar na enige tijd verderging als Alles voor € 2,50, kunnen vaststellen dat veel van dezelfde goederen waren blijven liggen en zo in zeer korte tijd — letterlijk van de ene dag op de andere — honderd vijftig procent in prijs waren gestegen.
    Dus geldt in deze zaken, nog meer dan gebruikelijk, dat men goed moet uitkijken en de aankopen weloverwogen moet blijven doen.

    15-02-2009 om 12:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    14-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diverse teksten bewijzen economische belangen
    De digitale televisiezender Holland Doc, die zich — in tegenstelling tot datgene wat de naam van het instituut doet vermoeden — niet tot de regio Holland beperkt, zendt op zondag 15 februari 's avonds tussen 20:01 uur en 20:20 uur de typografische film Beautiful world uit. Het is een rolprent met uitsluitend tekst. Grote denkers en kleine(re) goden op het gebied der filosofie komen aan bod met hun uitspraken, maar daarnaast is er evenveel aandacht voor wat kunstenaars in lettercombinaties — woorden en zinnen, zeg maar — ten beste hebben gegeven. Deze worden afgewisseld met (reclame)boodschappen, titels van boeken en logo's, filmteksten, en — zeer up to date: spam. De treurige conclusie is — volgens de zender — dat alles in onze wereld is gekoppeld aan economische belangen.
    Wie zich — van de inmiddels middelbare, en zeker van de oudere, generatie — de Vietnam-oorlog herinnert, weet ook nog wel dat deze uitsluitend om economische belangen werd gevoerd, en het gtevolg was een tijdelijke economische crisis die zich uitte in een volkomen ten onrechte zogenoemde oliecrisis en met de beschuldigende vinger werd gewezen in de richting van de oiliesjeiks, die echter niet zo veel te verwijten viel, aangezien zij traditioneel in dollars werden betaald en zij die steeds verder 'zakkende' dollar niet meer op dezelfde waarde wilden accepteren.
    Deze korte, maar krachtige en veelzeggende film zal nog worden herhaald op hetzelfde digitale kanaal op:
    maandag 16 februari om 21:30 uur
    woensdag 18 februari om 18:15 uur
    donderdag 19 februari om 21:15 uur
    vrijdag 20 februari om 23:15 uur

    14-02-2009 om 21:28 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zegetocht van James Watts vuurmachine zondag in ZDF's <>Terra X
    Met vallen en opstaan
    In de serie historische documentaires van het Zweite Deutsche Fernsehen (ZDF) wordt zondag 15 februari, 's avonds tussen 19:30 uur en 20:15 uur, een nieuwe aflevering uitgezonden, die de stoommachine als thema heeft. De uitvinder van dit gecompliceerde 'apparaat' is groot geworden in een gezin waarvan de vader een kleine werkplaats dreef waar reparaties aan schepen werden verricht. Verder werden er navigatieinstrumenen gemaakt.


    De jongen onderging die omgeving als een paradijselijke toestand en verbleef zoveel mogelijk in die ruimte, waardoor al heel snel bleek dat hij 'het in de vingers' had.
    In de documentaire wordt nader ingegaan op het werk dat die James Watt heeft verricht en met welke tegenslagen hij te kampen had, maar deze uiteindelijk — ondanks bedrijfsspionage, concurrentie en chronische geldnood — wist te realiseren met behulp van een invloedrijke geldschieter die partner werd.
    ___________
    Foto: ZDF, Terra X

    14-02-2009 om 21:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der Wildschütz van Albert Lortzing zondag op WDR 3 Radio
    Versie uit 2005 van de Kölner Oper
    In het programma Bühne: Radio van de Westdeutsche Rundfunk (WDR) wordt op zondag 15 februari — tussen 20:05 uur en 23:00 uur — een uitvoering de ether in gezonden van de opera Der Wildschütz oder Die Stimme der Natur van Albert Lortzing (1801-1851). Het Gürzenich Orchester (Keulen) wordt gedirigeerd door Enrico Dovico. Details met betrekking tot de enscenering en de optredende solisten zijn te vinden op het betreffende deel van de website van de WDR.
    Albert Lortzing was niet alleen componist, maar ook acteur en zanger. Hij geldt als de belangrijste representant van de zogeheten Spieloper, die is ontstaan uit het al oudere Singspiel; vergelijkbaar met de Franse opéra comique,
    In een periode van zo'n kwart eeuw — en dat is de helft van zijn leven — heeft Albrt Lortzing in totaal negen opera's gecomponeerd. Daarvan zijn Zar und Zimmermann uit 1837, Undine uit 1845 en Der Wildschütz uit 1842 de bekendste drie. Laatstgenoemd werk is een muziekdrama in drie bedrijven op teksten van de componist zelf, op basis van het theaterstuk Der Rehbock uit 1815 door August von Kotzebue (1761-1819).
    De opera werd voor het eerst gepresenteerd op oudejaarsdag van het jaar 1842 in Leipzig. Pas acht jaar na het overlijden van de componist werd dit stuk muziektheater in New York (1859) opgevoerd en nog weer, relatief veel, later in Londen (1895).

    Het verhaal
    De handeling is gesitueerd in Zuid-Duitsland rond 1800. De al wat oudere dorpsschoolmeester Baculus viert zijn verloving met de veel jongere Gretchen, maar verneemt dan dat Graaf Eberbach hem wegens stroperij heeft ontslagen. Gretchen doet het voorstel om bij de graaf te gaan bemiddelen, maar dan dienen zich twee jongemannen aan — verklede vrouwen: barones Freimann, zuster van de graaf, samen met haar kamermeisje. Niet alleen wil de barones haar broer verrassen, nadat ze hem lang niet heeft gezien, maar ze wil ook de haar toebedeelde echtgenoot — Baron Kronthal — aan een kritische blik onderwerpen. Ze biedt aan in plaats van en tevens als Gretchen naar de graaf te gaan.
    Intussen probeert Baculus de gunst te winnen van de gravin, die helemaal opgaat in de wereld van de Griekse tragedie. Tegelijkertijd proberen de graaf en de baron — die weer de broer van de gravin is — Gretchen voor zich te winnen. De schoolmeester toont zich bereid Gretchen af te staan voor de somma van vijfduizend Taler. De volgende ochtend — het is dan de verjaardag van de graaf — komt er een einde aan de verwikkelingen als Baculus de echte Gretchen aan de graaf voorstelt. De amoureuze neigingen worden dan verontschuldigd met 'de stem der natuur'.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Albert Lortzing.
    2. Drama-auteur August von Kotzebue.

    14-02-2009 om 20:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postbode in de Himalaya '” Arte Geo Reportage
    Op zaterdag 14 februari, tussen 20:15 uur en 21:00 uur wordt door Arte-televisie een nieuwe aflevering gepresenteerd in de reeks 360 — Geo Reportage. Deze keer is de aflevering getiteld Postbote im Himalaya. Het leven van een postbode Dilip Kumar, die tevens boer is in het dorp Dankhar dat op vierduizend meter hoogte boven het Spiti-dal in de Himalaya ligt, wordt in kaart gebracht in deze film.
    Het betreft een Duits-Franse coproductie uit 2007 met een lengte van 43 minuten voor Arte, gerealiseerd door Ines Possemeyer. Zij laat daarin zien hoe Dilip Kumar met zijn vrouw en zes dochters leeft en overleeft in het schrale grensgebied van India naar Tibet. Ieder dag opnieuw moet hij een steile weg van tien kilometer afleggen naar het postkantoor in het dal. En het is de bedoeling dat hij iedere dag de post bezorgt, maar daar blijft het niet bij: hij brengt dan ook enveloppen en postzegels mee, en tevens geld. Aangezien de meeste mensen in het bewuste gebied analfabeet zijn, leest hij hun de brieven ook nog voor. Het ligt voor de hand dat hij dan tevens een antwoord zal opstellen en weer 'op de post' zal doen.
    Maar in een gebied dat met enige regelmaat wordt geteisterd door aardverschuivingen is dat niet altijd mogelijk die taak naar behoren te vervullen en als het dorp weken lang van normaal postverkeer is afgesneden, kan hij helemaal niets van zijn werk realiseren. In de zomer van 2007 is het voor Dilip nog moeilijker dan anders: hij wil erbij zijn als de Dalai Lama binnen enkele dagen in de omgeving zal komen. Gelukkig is er een plaatselijke godheid die de voorspelling doet dat de weersomstandigheden hem gunstig gezind zullen zijn.
    Deze fascinerend en in menig opzicht voor ons westerlingen — min of meer vergiftigd door steeds nieuwe ontwikkelingen in de technologie — een leerzame reportage zal op zondag 22 februari om 18:05 uur worden herhaald.

    14-02-2009 om 14:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!