Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driedelige ZDF-documentaire: Hitlers machtsgreep '” op 10,17 en 24 maart
    Economische malaise
    Wij leven in principe in gevaarlijke tijden. Nu er een economische crisis met alle gevolgen van dien over de globe rondwaart — waaronder zeer velen zeer nadrukkelijk te lijden hebben en nog krijgen, terwijl enkelen daarvan op een ongelooflijke manier profiteren — wordt de onzekerheid onder steeds meer mensen individueel — maar vooral onder bevolkingsgroepen — snel groter en dat bergt het gevaar met zich mee dat de roep om een Sterke Man, eventueel één in travestie, steeds dringender wordt. Hoewel we dat in Nederland thans nog niet extreem hebben meegemaakt, zijn er wel enkele verdwaasde lieden die zichzelf als de sterke kracht beschouwen om de kar uit het slop te trekken, daarbij bewust buiten beschouwing latend dat, als gevolg van de globalisering, het een volkomen onmogelijke zaak is om dan binnen de grenzen van één land — en zeker als dat een kleine natie is — de zaken weer vlot te trekken. Toch zijn er, zo blijkt in de loop der historie wel, dat er toch steeds opnieuw mensen en masse zijn die hopen — en daarom menen te geloven — dat zo'n sterke figuur een tijdelijke, maar werkzame reactie is op elke vorm van crisis.
    De president van de Europese Centrale Bank Claude Trichet heeft ons echter laten weten dat hij economisch herstel ziet gloren.


    Sterke Man
    De geschiedenis heeft echter eveneens aangetoond dat al deze sterke figuren — welke zonder bijsluiter werden opgeleverd — risico's en gros en de meest verschrikkelijke bijverschijnselen ten gevolge hadden. Als we ons blikveld beperken tot de twintigste eeuw, zien we dat in die periode heel wat lieden met criminele inslag het tot topposities hebben gebracht. Eén van degenen die daarvoor het meest in het vizier zijn geraakt — vanwege zijn extremistische krankzinnigheid en beestachtige wezen — was Dolle Dolfje met de Snor.
    Dat uiterst abjecte gebrul van die uitzinnige Super-Idioot heeft niet voldoende mensen afgeschrikt; het schijnt dat veel toeschouwers menen dat het zo hoort — men lette ook en vooral eens op heel veel televisie-presentatoren die vrijwel niet anders doen en gewoon hun positie blijven bekleden — en die onoplettendheid heeft er mede voor gezorgd dat de situatie in het Mofrika van anno dazumal zo uit de hand heeft kunnen lopen.

    Onderschat
    Vrijwel zonder enige uitzondering heeft iedereen in het Duitsland van die dagen — tot politici en burgers ver buiten die staat — deze Adolf Hitler onderschat. Men dacht dat er met eeneventueel eind van de economische crisis ook een einde aan de — dan kortstondige — carrière van dat gekwadrateerde geestelijke gedrocht zou komen. Maar Herr H. werd in januari 1933 rijkskanselier en vanaf dat moment ging het in Duitsland in echt alle opzichten — algemeen maatschappelijk, cultureel en politiek — in ijltempo achteruit met het niveau. Die afbraak met alle — daaraan onverbrekelijk verbonden — parafernalia heeft twaalf jaar geduurd voordat eindelijk grote groepen mensen begrepen dat ze zich hadden laten verleiden door een luchtballon gevuld met het giftigst denkbare gas.

    Documentaire reeks
    Het tweede Duitse publieke televisienet begint op dinsdag 10 maart — tussen 20:15 uur en 21:00 uur — met de eerste aflevering van drie van een serie documentaires over het Derde Rijk.
    De eerste aflevering draagt de titel Das Komplott. De beide volgende afleveringen zullen op 17, respectievelijk 24 maart, door dezelfde zendgemachtigde worden gepresenteerd.
    Dit eerste deel zal binnen acht dagen twee maal worden herhaald: de eerste keer op zaterdag 14 maart, tussen 15:00 uur en 15:45 uur; de tweede keer op woensdag 18 maart, vanaf 22:15 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Adolf Hitler neemt de zaken over van Hindenburg.
    2. Een Monster in de Maak.

    10-03-2009 om 11:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    09-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van Tsjechische uitvinder Otto Wichterle op Duitse zender WDR

    Chemicus en uitvinder
    In de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 maart — tussen 00:15 uur en 01:05 uur — zendt de Westdeutsche Rundfunk (WDR) onder de titel
    Demokrat mit Durchblick een portret uit van de Tsjechische chemische wetenschapsman Otto Wichterle (1913-1998) — een aam die eerder Zwabisch aandoet dan Tsjechisch — die uitvinder van de contactlens is. Daarvoor heeft hij dan ook internationaal naam gemaakt, meer dan voor al zijn andere werk.

    Moeilijke jaren
    Als 23-jarige was hij afgestudeerd aan de Universiteit van Praag, waar hij overigens bleef werken totdat de situatie nijpend werd toen de Duitsers Tsjecho-Slowakijke eenmaal hadden bezet. Toen mocht men daar niet verder onderzoek toen. Gelukkig kreeg Wichterle de gelegenheid om zich in de fabriek van de befaamde Bata schoenen verder te werken en zich te bekwamen in het ontwikkelen van allerlei plastics en polyamiden.
    In 1942 werd hij door de Gestapo gearresteerd maar na enkele maanden weer vrijgelaten. Na de Tweede Wereldoorlog kon hij aan de universiteit terugkeren, waar hij zich ging specialiseren in organische chemie. In 1952 werd hij hoofd van het nieuw opgerichte Instituut voor Chemische Technologie in praag, maar zes jaar later werd hij ontslagen door toedoen van de communistische voorzitter die zuiveringen in de zin van Moskou wilde doorvoeren. Een jaar later werd Wichterle echter benoemd tot hoofd van het nieuwe Instituut voor Macromoleculaire Chemie van de Tsjechische Academie voor Wetenschappen waarvan de geleerde sedert 1955 lid was.

    De eerste lenzen
    Tegen het einde van 1961 is Otto Wichterle erin geslaagd de eerste vier hydrogel
    contactlenzen te produceren met behulp van zelf ontworpen apparaat dat hij met een kinder-bouwdoos had kunnen construeren.
    _____________
    Afbeeldingen
    1. De geleerde Otto Wichterle (1913-1998).
    2. Machine waarmee contactlenzen centrifguaal konden worden geslepen.

    09-03-2009 om 19:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speurtochten langs oude Engelse spoorwegen
    Het Peak District is centraal gelegen in het Noorden van Engeland. Daar loopt de immens geliefde Monsal Trail, een oude spoorweg. In een speciale reportageserie met de overkoepelende titel Railway Walks volgt Julia Bradbury lopend oude spoorwegen in Engeland. De aflevering, die de Britse televisiezender BBC Two op maandag 9 maart zal uitzenden, tussen 21:00 uur en 21:30 uur onze tijd, draagt de titel Peak Express. En hier, in Derbyshire — het hart van dat Peak District — begint Julia Bradbury haar reeks verkenningen van de inmiddels verloren gegane spoorlijnen. In het kader van deze eerste 'wandeling' stuit ze op oude viaducten, en volkomen overgroeide gedeelten van die oude spoorlijn.
    De hele serie is inmiddels in de vorm van een dvd verschenen.

    09-03-2009 om 10:07 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een playboy op de troon van het eertijdse Duitse koninkrijk Saksen
    Fantasierijk man
    Prins Friedrich August (1670-1733) — die het predikaat de Eerste kreeg toen hij, tegen alle verwachting in, als playboy van vierentwintig jaar, keurvorst van Saksen werd — droeg om meer dan één reden de bijnaam De Sterke. Menigeen meent dat dit te maken heeft met de aan hem — door Wilhelmine von Bayreuth — toegedichte 354 kinderen. Dat aantal is, zelfs als men alle amourettes en maitresses in aanmerking neemt, toch wel heel hoog. Toch was hij werkelijk sterk en daarvan zijn voorbeelden in overvloed. Tevens was hij heel groot, want voor die tijd was 1.76 meter echt als een (kleine) boom.
    Dat de man behept was met een enorm rijke fantasie, bleek vooral toen hij, eenmaal op de troon heeft geprobeerd al die verbeelding in werkelijkheid om te zetten. Hoewel dat alleen kon op het principe van de absolutistisch regerende vorst, heeft zijn bouwgeilheid en verzamelwoede er tegelijkertijd voor gezorgd dat de stad Dresden zelfs internationaal een enorme reputatie ging genieten als barokke metropool.

    Terra X-documentaire
    Onder de titel Der Playboy auf dem Sachsenthron wordt zondag 8 maart door het tweede Duitse televisienet een drie kwartier durende film uitgezonden met meer gegevens, anekdotes, feiten en fictie omtrent deze man, die later ook nog koning van Polen zou worden en in de hoedanigheid August II ging heten. In de reeks Terra X van het ZDF wordt deze documentaire vertoond tussen 19:30 uur en 20:15 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Koning August II, hier in hofkostuum met de sjerp van de Orde van de Witte Adelaar.
    2. De Gouden Ruiter — Ruiterstandbeeld van (toen Poolse koning) August II in Dresden-Neustadt.

    08-03-2009 om 18:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oost-Europese muziek door Sonia Wieder-Atherton op Arte-televisie

    Vijf composities in krap drie kwartier
    Voor de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie is in principe op zondagavond tussen 19:00 uur en 19:45 ruimte voor klassieke muziek. Op 8 maart is dat niet anders: dan wordt het eerste deel van twee van een film vertoond waarin celliste Sonia Wieder-Atherton werken voorstelt van Oost-Europese componisten — een thema dat deze musiciënne al geruime tijd fascineert.
    De befaamde filmmaakster Chantal Akerman heeft al eerder zeer positief met deze celliste samengewerkt en in 2008 heeft ze een concert opgenomen als film voor Arte France; deze wordt thans in twee afleveringen van 43 minuten door Arte-televisie uitgezonden.
    In het eerste deel worden vijf stukken voorgesteld van respectievelijk de onvermijdelijke Sergej Rachmaninov (1873-1943), Ernö von Dohnányi (1877-1960) — dan volgt de Joodse volksmuziek ter herinnering aan Franz Schubert — waarna het programma wordt voortgezet met de Rus Aleksandr Tsjerpnin (1899-1977). Tot besluit wordt een stuk van Leoš Janáček (1854-1928) uitgevoerd.

    Bijzonderheden
    Het tweede deel van de film zal zonder twijfel op zondag 15 maart op hetzelfde tijdstip worden gepresenteerd. De opname is gerealiseerd in HD-kwaliteit met stereofonisch geluid, en zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9.
    Arte zal de komende weken drie keer een herhaling van dit eerste deel uitzenden en wel op donderdag 12 maart, donderdag 19 maart en op dinsdag 24 maart, alle drie keren om 06:00 uur in de ochtend.

    08-03-2009 om 13:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het grote geheim van Toengoeska, Centraal-Siberië
    Beangstigend heldere hemel
    In de nacht van 30 juni 1908 werd de hemel boven Europa plotseling fel verlicht, en dat had tot gevolg dat de wildste geruchten de ronde gingen doen. Wat was er, en waar precies, gebeurd dat dit kon? Drie nachten achtereen bleef dit zo; pas weken later werd er alsnog enig figuurlijk licht op het mysterie geworpen toen de verklaring kwam dat er in het Centraal-Siberische Toengoeska een enorme explosie had plaatsgevonden, doch niemand kon daarover exacte gegevens verstrekken. Hoewel — en dat was op zich al heel opmerkelijk — pas twintig jaar later een Russische groep wetenschappers deze zaak in onderzoek heeft genomen en men de zaken van alle mogelijke zijden is gaan belichten, kan thans worden vastgesteld dat nog steeds niet met de vereiste zekerheid kan worden gezegd wat zich in en boven die uitgestrekte taiga heeft afgespeeld.


    Schaarse getuigen
    Doordat dit gebied slechts werd bevolkt door enkele nomaden met hun rendieren, ligt het voor de hand dat er zeer weinig ooggetuigen zijn geweest. Stille getuigen daarentegen zijn er nog wel, onder meer in de vorm van de toen geknakte en afgebrande bomen.
    Meer over dit fenomeen — dat overigens in de programmareeks ZDF History op zondag 8 maart vanaf 23:25 uur via het tweede Duitse publieke televisienet — nader zal kunnen worden bekeken, kunt u vinden in onze bijdrage op het Nederlandse fin de siècle cultuurweblog All art is quite useless.
    __________
    Afbeelding: Animatie van een naderende meteoriet boven de Centraal-Siberische taiga. (Foto ZDF.)

    08-03-2009 om 10:21 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wim Sonneveld nader bekeken in RKK's Kruispunt
    Niet in vergeetboek
    Hoewel het al weer 35 jaar is geleden dat de — toen immens populaire — Nederlandse cabaretier Wim Sonneveld in de leeftijd van 56 jaar is overleden, bestaat er toch ook in onze tijd nog steeds relatief veel belangstelling voor hem. Mede daarom zal de zendgemachtigde RKK op zondag 8 maart — 's avonds tussen 22:40 uur en 23:15 uur — via Nederland 2 in het televisieprogramma Kruispunt aandacht besteden aan de man die zo uitermate geliefd was op de, vooral Nederlandse, theaterplanken van noord tot zuid en van oost tot en met west, en eveneens diagonaal.


    Niet alleen cabaretier
    Persoonlijk herinner ik me hem zeer nadrukkelijk van zijn rol als de Amsterdamse orgelman Willem Parel, in de speelfilm die ik in 1953 in een bioscoop heb gezien, en daarnaast nog van enkele latere, via het huiskamerscherm gepresenteerde bijdragen, onder meer als Frater Venantius. In het theater heb ik hem nooit gezien.
    Dit jaar zal op de sterfdag van Sonneveld — 8 maart — een boek over de eertijdse cabaretier verschijnen waarin nader wordt ingegaan op diens jeugdjaren in Utrecht, waar hij indertijd zijn dagen sleet als zoon van een kruidenier.
    Een jaar na zijn overlijden, in 1975, is het boek verschenen Wim Sonneveld — gezien door Hubert Janssen. Daarin staat achterop de titelpagina een portretstudie uit 1957 door Paul Citroen.

    08-03-2009 om 10:19 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    07-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote en kleine vissen voor de kust van Zuid-Afrika in natuurdocumentaire op BBC One

    Samen op jacht onder water
    Op zondag 8 maart presenteert de Britse televisiezender BBC One de vierde aflevering in de zesdelige reeks Nature's great events. Onder de titel The great tide worden de kijkers deelgenoot gemaakt van het feit dat voor de kust van Zuid-Afrika ieder jaar opnieuw een grote groep haaien, walvissen en dolfijnen en niet te vergeten zeevogels en zeehonden jacht maakt op enorme scholen sardines.
    Natuurkenner bij uitstek, David Attenborough — die we in dit soort documentaires al veelvuldig zijn tegengekomen —, presenteert ook deze aflevering.


    Elk jaar opnieuw
    Volgens de tekst op de betreffende BBC-website is er sprake van een Armageddon, en wordt het gebeuren daarin beschreven als de meest spectaculaire gebeurtenis die zich in 's werelds oceanen afspeelt. Het is een uiterst spannende film waarin deze uitzonderlijke jacht wordt getoond, met daarbij opnamen onder water, aan het wateroppervlak en vanuit de lucht.
    Ons wordt verklaard waarom en ook hoe die enorme school sardines in beweging komt en dan krijgen we te zien dat ze worden gejaagd door onder meer vijfduizend dolfijnen.

    07-03-2009 om 19:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portretten van Lucian Freud als opmaat van een nieuwe Arte-reeks over kunst zonder commentaar


    Kunst tonen — meer niet
    Een vierdelige, nieuwe reeks over kunst zonder commentaar — met de titel Grand'Art — start, reeds als eerste herhaling, op zaterdag 7 maart, 's middags om 15:40 uur. De Franse filmmaker Hector Obalk heeft in 2007 de eerste aflevering van deze serie gerealiseerd voor de Franse tak van Arte-televisie. Deze bijna een half uur durende film toont portretten, welke zijn vervaardigd door de sedert 1939 Britse kunstenaar, zij het van Duitse origine, Lucian Freud (geboren 1922), de kleinzoon van de nog altijd bijna onvermijdelijke Sigmund Freud (1856-1939). Na de oorlog ging de jonge Freud een tijdlang in Parijs werken, waar hij al snel werd gekwalificeerd als "de Otto Dix van de Neue Sachlichkeit".

    Lucian Freud
    De eerste film in de reeks van deze regisseur toont de ontwikkeling van Lucian Freud als kunstenaar aan de hand van zijn werken. Niet alleen ziet hij af van het betrekken van meningen uit de wereld van de kunst en de kritiek, ook feiten uit het leven van de kunstenaar laat hij links liggen, en daarmee waagt hij het een film aan te bieden die de kijker op geen enkel zijspoor kan zetten anders dan de door diens of dier eigen associaties ingegeven 'afdwalingen'. Op die manier wordt de kijker als het ware gedwongen — als men de moeite wil nemen zich open te stellen voor het gebodene — zelf een oordeel te vormen over wat haar of hem wordt voorgezet.
    Met dat gepresenteerde — begeleid door Suites van Johann Sebastian Bach — becommentarieert Hector Obalk de carrière van deze kunstenaar — die hij als de grootste van Groot-Brittannië beschouwt. Welbeschouwd toont deze zich — zij het langs andere wegen en met een reeks van andere middelen — een waardig opvolger van zijn grootvader.

    Bijzonderheden
    De film van Hector Obalk, die in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, met stereofonisch geluid, wordt na zaterdag 7 maart nog tweemaal door Arte-televisie herhaald, zij het op zeer uiteenlopende tijden — hetgeen overigens een voordeel hebben voor degenen, die de film tot dusver hebben gemist.
    De eerste herhaling staat gepland voor vrijdag 13 maart, op het nachtelijke tijdstip van 04:30 uur. Op zaterdag 21 maart wordt de film nogmaals vertoond, dan in de middag vanaf 15:30 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1.  Logo van de vierdelige reeks Grand'Art.
    2. Kunstenaar Lucian Freud.

    07-03-2009 om 11:27 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    06-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking tiende sterfdag van Yehudi Menuhin op NDR Kultur-radio

    Duitse rado herdenkt
    De Duitse radiozender NDR Kultur presenteert op zaterdag 7 maart, vanaf 20:00 uur, de rest van de avond twee programma's waarin de violist Yehudi Menuhin centraal staat. De titel van de aflevering van Prisma Musik luidt: Yehudi Menuhin zum 100. Todestag. Aangezien deze in 1916 geboren muziekmeester in 1999 is overleden, zal het wel voor iedereen duidelijk zijn dat er één nul teveel in de titel staat.
    Na deze twee uur durende aflevering fungeert deze violist als protagonist in het programma Variationen zum Thema, waarin opnamen met deze altijd glunderende muzikant worden voorgesteld: twee werken voor viool solo en één met orkest, alle gecomponeerd door "de drie grote B's" zoals deze door menig violist worden genoemd: Bach, Beethoven en Bartók. Het zal voor menig jongere onder de muziek-enthousiastelingen de eerste keer zij dat ze die werken door Yehudi Menuhin senior uitgevoerd (kunnen) horen.
    Uit de Vioolsonate nr. 2 in d klein BWV 1004 zal een gedeelte worden uitgevoerd, gevolgd door het Concert voor viool en orkest in d, opus 61 (1806) van Ludwig van Beethoven. Van Béla Bartók zal de Sonate voor vioolsolo opus 117 worden uitgezonden.

    06-03-2009 om 18:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is er een alternatieve '” Nederlandse '” Sound of Music in de maak?
    Jonge mensen
    In de aflevering van het NPS-programma Het uur van de wolf dat op vrijdag 6 maart via Nederland 2 zal worden uitgezonden tussen 22:50 uur en 23:55 uur — die de titel draagt Het familie ensemble — kunt u kennismaken met familievader Franciscus Pondman en zijn vijf muzikale kinderen. Een moeder heeft het gezin niet, maar de vader houdt de touwtjes op het gebied van de huiselijke discipline strak in handen en, naar het lijkt, geldt hetzelfde waar het de regie betreft van de muzikale talenten van de jongeren.


    De jongste van het gezin — Lili, 12 jaar oud — speelt piano; de oudste heet Alain, is 20 jaar en speelt saxofoon. Tussen dezen in bevinden zich Liza, die inmiddels 14 jaar is, cello speelt en ook nog zingt. Dat met die stembanden geldt eveneens voor de twee overigen: Lonne 15, die tevens de handen uit de mouwen steekt voor een nummertje op de cel; en broer Walther, 17, die het voorts met de klarinet doet.
    ". . . . . voor al uw feesten, bruiloften, huisconcerten, jubilea, recepties etc.." Zo wordt dit vijftal op een internetsite aangeboden, evenals hun inmiddels verschenen compact discs.

    Op het concertpodium
    Om het nu met dat muzikale gezinsensemble verder te brengen dan optredens in de eigen woonplaats Zwolle — en eventueel zeer wijde omgeving — heeft de club — ongetwijfeld de dominante vader zelf — zich het wel bijzonder originele, en dus on-Nederlandse, etiket The Family Pondman opgeplakt. Het is de bedoeling dat deze fiedelende, toeterende en zingende jonge mensen van dat gezin zo snel mogelijk het professionele concertpodium zullen bestijgen. Laat daarom alle in klassieke muziek geïnteresseerden maar eens de moeite nemen om te kijken of het artistieke niveau van deze enthousiastelingen die vorm van openbaarheid ook waard is.
    Nu zijn ons uit de cultuurgeschiedenis wel meer muzikale families bekend, die het samen wisten te maken, en of die nu Bach of Marsalis als familienaam droegen, er werd huismuziek gerealiseerd, en in het kader van dat wat meer hedendaagse familiegebeuren is de link naar het Oostenrijkse gezin van Kapitän von Trapp, waarvan alle telgen zelfs tegen de alpen op zongen, wel heel befaamd geworden, mede en vooral door de honingzoete musical die naar de avonturen van dat gezin werd gecreëerd: The Sound of Music.

    06-03-2009 om 09:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planet Wissen met een terugblik op de Duitse hereniging van 1989

    Het was een historisch moment van groot belang, zoals het toen leek, in 1989: de 'hereniging' van de beide Duitslanden. "Jetzt wächst zusammen, was zusammen gehört", luidde het al snel legendarische commentaar dat door de voormalige burgemeester van Berlijn en al even voormalige Bondskanselier van West-Duitsland — Willy Brandt (1913-1992) — werd uitgesproken.
    In het dagelijks bestaan van de bewoners van de eertijdse DDR is enorm veel veranderd. Als eerste dat hun staat van toen er niet meer is. Velen van hen treuren geenszins om al die oude structuren, anderen daarentegen — onder hen vooral de oudere, hardleerse communisten — menen nog steeds dat het in het land van anno dazumal ten oosten van de Grote Muur zoveel beter was. Maar ook de Bondsrepubliek van de eerste veertig jaar na de oprichting verdween in feite, al bleef de basis voor de uitbreiding — van elf naar zestien deelstaten — dezelfde.
    De presentatoren van deze aflevering van Planet Wissen — Brigitte Pavetic en Till Nassif — ontvangen twee gasten om met hen een uur over die hereniging van Duitsland te praten. Beiden leefden indertijd in de DDR: de socioloog en politieke wetenschapper Prof. dr. Klaus Schroeder, en de zangeres Ute Freudenberg. Zij was een van de bekendste schlagerzangeressen in de DDR, maar na een optreden, in 1984, ten westen van de Muur is ze niet naar haar vaderland teruggekeerd.
    De aflevering, die de titel draagt Das Wiedervereinigte Deutschland — Neuanfang im neuen Staat?, wordt op vrijdag 6 maart, tussen 15:00 uur en 16:00 uur door de Westdeutsche Rundfunk en door de Südwest Rundfunk uitgezonden. Herhalingen zijn te zien op zaterdag van 08:00 uur tot 09:00 uur op de WDR, en op de SWR reeds tussen 05:00 uur en 06:00 uur in de ochtend.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Der Reichstag, zetel van de Duitse regering en parlement in Berlijn.
    2. Klaus Schroeder, gast in de aflevering van Planet Wissen.
    3. Ute Freudenberg, eveneens gast in diezelfde aflevering.

    05-03-2009 om 22:01 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse MuziekMoordenaar geridderd door de Franse regering
    Onbedaarlijke schaamteloosheid
    Dat het op tal van fronten met onze cultuur af en toe slecht gesteld is — mede door toedoen, respectievelijk als gevolg van nalatigheid door verantwoordelijke overheden — was uit en te na bekend. Dat geldt ook voor de ietwat wonderlijke volksaard der Fransen, en al helemaal voor de vertegenwoordigers die in het Elysée Paleis huizen. Maar dat ze daar zover zouden gaan, een uiterst extreme muziekmoordenaar te ridderen, geeft al aan dat men in de sfeer der leidinggevenden van dat land geen notie heeft van wat cultuur is.
    Hier wordt een Nederlander genaamd André Rieu met eer overladen en daarvoor reist de Franse ambassadeur in ons land naar Maastricht ten einde aldaar de onderscheiden valse fiedelaar met bijbehorende versierselen te tooien en met alle poespas alsmede nog veel meer nodeloosheid en nutteloosheid, die daarvan kennelijk worden geacht deel uit te maken.

    Schijnvertoning
    Wat de Franse regering daarmee toont, is dat het geen greintje over heeft voor oprechte cultuur — zoals dat in de tijd van de daarvoor verantwoordelijke minister Jacques Lang wel het geval was — maar dat men een monsterlijke — dus weerzinwekkende — elektronische cultus onderscheidt: een opgeklopt-opgefokte bezigheid die bestaat in het platwalsen van belangwekkend cultuurgoed, door een ensemble waaraan niets echt, maar alles slechts klatergoud — want gif-gipsen ornamentiek— is. Hoed(t) u derhalve, in ieder geval vanaf nu, voor Franse onderscheidingen.

    05-03-2009 om 14:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    04-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alphons Diepenbrocks Elektra-Suite uit 1920 in Utrechts Vredenburg-vrijdagconcert van 6 maart
    Rechtstreeks op Radio 4
    In de serie De vrijdag van Vredenburg wordt op 6 maart aanstaande een concert gegeven door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Otto Tausk. Er staan vier composities op het programma, die alle tijdens de afgelopen honderd jaar zijn geschreven. Twee van de componisten zijn Nederlanders: Alphons Diepenbrock (1862-1921) en Jan Vriend (geb. 1938). Van de eerstgenoemde zal de Suite uit Elektra — gereedgekomen in het jaar voor het overlijden van de componist — worden uitgevoerd, zoals deze later door Eduard Reeser (1908-2002) is samengesteld. Van Jan Vriend zal het orkest, als eerste werk na de pauze, De origen volcánico uit 1992 spelen.
    Van de beide andere muziekmeesters die aan bod komen, is de eerste Maurice Ravel (1875-1937), met zijn Concert voor de linkerhand, gecompomeerd in de jaren 1929/30 voor de pauze geprogammeerd; solistische medewerking daarin zal worden verleend door de pianist Nelson Goerner. Het concert wordt besloten met het befaamde orkestwerk Images, geschreven in de periode 1906-1911 door Claude Debussy (1862-1918).
    Het gebeuren, vanaf 20:00 uur, zal zich afspelen in de Utrechtse muziekvoorziening Vredenburg Leidsche Rijn.
    __________
    NB: Dit zijn de meest recente gegevens, zoals ik die heb opgekregen van de Matthijs Vermeulen Stichting. De omroepgids meldt dat de Avro, die het concert rechtstreeks via Radio 4 zal uitzenden, echter een andere titel heeft opgegeven voor het werk van Jan Vriend: Hexameron Phagocitosis — een werk voor symfonieorkest uit 2007.
    Als solist voor Ravels concert staat Barry Douglas op de lijst.

    04-03-2009 om 22:05 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toscanini dirigeert Wagner in Arte-documentaire '” tweemaal op Arte-tv
    Bijzondere combinatie
    In het dagelijkse bestaan was Arturo Toscanini (1867-1957) een ware democraat, maar in de kunst stelde hij zich op als aristocraat. Dienovereenkomstig wees hij, als Wagner-specialist, dan ook het verzoek van Adolf Hitler van de hand om de leiding van de Bayreuther Festspiele op zich te nemen en zette hij nadien nooit meer één voet in het Wagner-Walhalla.
    Naar aanleiding van het feit dat het in 2007 een halve eeuw geleden was dat dirigent Arturo Toscanini is overleden, presenteerde Arte-televisie eind juni van dat jaar een documentaire die door Pierre-Martin Juban voor de WDR was gerealiseerd— een Duits-Franse co-productie uit datzelfde jaar. De film, die 41 minuten duurt, wordt thans opnieuw uitgezonden op zondag 1 maart, 's avonds tussen 19:00 uur en 19:45 uur op Arte. Een herhaling zal worden gepresenteerd op zaterdag 6 jmaart, om 06:00 uur 's ochtends, eveneens op Arte.

    Gerestaureerde beelden
    U krijgt in deze documentaire opnamen te zien die tussen 1948 en 1951 zijn gemaakt met het NBC Symphony Orchestra. Er is sprake van restauraties waar het de beelden en het geluid betreft. Voorafgaande aan het concertgedeelte van de film is er een korte bijdrage waarin wordt ingegaan op de bijzondere relatie tussen Toscanini en (de muziek van) Richard Wagner.
    Arturo Toscanini werd in 1867 geboren en reeds als 19-jarige dirigeerde hij voor het eerst in het openbaar, en vanaf dat moment zou hij zich gedurende zo'n zeven decennia achtereen profileren één der belangrijkste dirigenten van het laatst deel van de negentiende, en tevens van de hele eerste helft van de twintigste eeuw. Hij overleed in 1957.

    28-02-2009 om 22:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    27-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'étoile van Emannuel Chabrier driemaal op Mezzo-televisie

    Drie keer binnen een maand
    Op zaterdag 28 februari zal het twee uur en zeventien minuten durende stuk muziektheater L'étoile van Alexis Emmanuel Chabrier (1841-1894) door Mezzo-televisie — tussen 20:30 uur en 22:55 uur — worden uitgezonden onder leiding van John Elliot Gardiner. In de navolgende maand zullen nog twee herhalingen worden uitgezonden: de eerste op zondag 8 maart, vanaf 17:00 uur; de tweede op maandag 23 maart, 's ochtends vanaf 10:00 uur. Het betreft hier een opname uit 2007 van regisseur François Roussillon, waarin het Orchestre Révolutionnaire et Romantique en het Monteverdi Choir spelen onder bovengenoemde dirigent.
    Meer informatie omtrent deze versie van L' étoile is te vinden op het betreffende gedeelte van de website van Mezzo-Television.

    Het verhaal
    Koning Ouf en zijn astroloog Siroco maken plannen voor de jaarlijkse executie, waarmee de koning zijn verjaardag wil vieren. Dan duikt de sjacheraar Lazuli op,wiens 'sterren' met die van de koning verbonden zijn. En van lieverlee neemt deze man de leiding van het spel binnen het koninkrijk over. Aan het eind van het verhaal slaagt Lazuli erin prinses Laoula voor zich te winnen.
    Een jaar na de première op 18 november 1877 te Parijs, werd in Berlijn reeds een Duitse versie gepresenteerd onder de titel Lazuli. In 1967 werd deze opera in München opnieuw op het speelplan gezet, in een Duitse bewerking van W. Brandin, getiteld Das Horoskop des Königs. In 1984 werd er een nieuwe enscenering gerealiseerd in Parijs en in Lyon.
    __________
    Foto:
    De componist Alexis Emmanuel Chabrier.

    27-02-2009 om 22:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    26-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Litouwse Ex Libris misschien ook naar Groningen

    In Groninger Universiteitsbibliotheek
    De expositie van een relatief grote hoeveelheid Ex Libris — 197 in totaal, die zijn ontworpen door zestien grafische kunstenaars uit Litouwen, en die momenteel in de Rotterdamse vestiging van het Goethe-Institut Niederlande wordt gehouden — zie daartoe onze bijdrage van dinsdag 3 februari op deze site — krijgt mogelijkerwijs een plaatsje in Noord-Nederland. Van de zijde van de Nederlands-Baltische Vereniging is een dergelijk verzoek gedaan, en momenteel worden de mogelijkheden bekeken door de verantwoordelijke personen van het Litouws Cultureel Centrum.
    Belangstellenden kunnen echter tot en met 13 maart terecht in het Goethe-Institut te Rotterdam. Voor openingstijden en alle andere relevante gegevens zij verwezen naar het artikel in kwestie.

    26-02-2009 om 10:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guillaume Apollinaire: 1909

    1909

    La dame avait une robe
    En ottoman violine
    Et sa tunique brodée d'or
    Était composée de deux panneaux
    S'attachent sur l'épaule

    Les yeux dansant comme des anges
    Elle riait elle riait
    Elle avait un visage au couleurs de France
    Les yeux bleus les dents blanches et les lèvres très rouges
    Elle avait un visage aux couleurs de France

    Elle était décolletée en rond
    Et coiffée à la Récamier
    Avec de beaux bras nus
    N'entendrait-t-on jamais sonner minuit

    La dame en robe d'ottoman violine
    Et en tunique brodée d'or
    Décollettée en rond
    Promenait ses boucles
    Son bandeau d'or
    Et trainait des petits souliers à boucles

    Elle était si belle
    Que tu n'aurais pas osé l'aimer

    Jamais les femmes atroces dans les quartiers énormes
    Où nassaient chaque jour quelques êtres nouveaux
    Le fer était leur sang la flamme ler cerveau

    J'aimais j'aimais le peuple habile des machines
    Le luxe et la beauté ne sont que son écume
    Cette femme était si belle
    Qu' elle me faisait peur
    __________

    Uit: Alcools — Poèmes 1898-1913

    Guillaume Apollinaire (1880-1918)
    [pseudoniem van Guillelmus Albert Vladmir
    Alexandre Apollinaris de Kostrowitzki]
    __________
    Foto: Guillaume Apollinaire na zijn verwonding in 1916.

    26-02-2009 om 10:02 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    24-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuurgeschiedenis van de duif eenmalig op Arte-televisie
    Geliefd en verafschuwd
    De Frans-Duitse cultuurzender Arte-TV presenteert op woensdag 25 februari, tussen 20:15 uur en 21:00uur de documentaire getiteld Der Zauber der Taube, een cultuurgeschiedenis van de vogel die wij onder de verzamelnaam duif kennen. Deze vogel is te vinden in alle grote steden ter wereld, waar ze niet altijd even welkom zijn, aangezien hun uitwerpselen gebouwen aantasten.
    Hoewel deze gevederde vrienden een toeristische trekpleister vormen — men denke aan de vele duizenden duiven die op het Venetiaanse plein voor de San Marco werden gevoerd, is ook daar het eertijdse enthousiasme van de kant van de bestuurders aardig getemperd. Heden ten dage gelden ze in het centrum van Amsterdam en Groningen, evenals in Delhi en Mekka als milieuvervuilers. Anderzijds worden ze beschouwd als lekker hapje; in de vitrines van de poelier kan men ze uitgestald zien met een prijskaartje dat zelfs voor de smalle beurs af en toe te behappen is. Maar: geen spek voor de vegetariër, die ze liever ziet vliegen en hoort tortelen.
    Verder kennen we de duif als brenger van tijdingen, die als klein briefje in een ring aan de poot van het dier worden bevestigd. Vandaar de naam postduif, en die heeft in de loop der tijden heel wat boodschappen overgebracht; niet in de laatste plaats in de eerste periode van de Tweede Wereldoorlog.

    Geen herhalingen
    Deze documentaire over een al eeuwenoud cultuurverschijnsel met vleugels — in het verhaal over de Ark van Noach komt de duif immers al voor als brenger van een takje, waarmee het einde van de omzwervingen over water en nog eens water in zicht was gekomen.
    De film uit 2008, die door Karl Köngsberger oorspronkelijk voor de Westdeutsche Rundfunk werd gerealiseerd, zal op het beeldformaat 16:9 worden uitgezonden. In tegenstelling tot de meeste door Arte-televisie uitgezonden documentaires, zal deze vooralsnog niet worden herhaald.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Witte duif.
    2. Tekst op de titelpagina van de Nederlandse vertaling uit 1977 van een Frans standaardwerk over de Duif.

    24-02-2009 om 23:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstveiling uit nalatenschap Yves Saint Laurent breekt records
    Hoge verwachtingen overtroffen
    De op maandag 23 februari gestarte, driedaagse veiling van de kunst die wijlen Yves Saint Laurent (1936-2008) en zijn partner in een halve eeuw hebben vergaard, en waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan verder onderzoek naar aids, heeft op de eerste dag meer dan 206 miljoen euro opgebracht. Dat overtreft de stoutste verwachtingen van 300 miljoen voor de gehele collectie.
    Voor een zaal met 1200 geïnteresseerden werd de veiling geopend met doeken van Edouard Manet (1832-1883), alsook van Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Matisse (1869-1954). Van laatstgenoemde werd het schilderij Koeskoes op een blauw en roze tapijt uit 1911 voor het bedrag van 32 miljoen euro geveild. Een stuk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brânçusi (1876-1957), Madame L.R., bracht iets meer dan negen en twintig miljoen euro op. Een doek van Pablo Picasso (1881-1973), dat als een topstuk werd beschouwd, slaagde er niet in een bod te genereren dat als acceptabel kon worden beschouwd.

    Commotie om Chinese stukken
    Twee Chinese beeldhouwwerken uit de achttiende eeuw hebben de aandacht van de Chinese overheid getrokken, die nu teruggave eist, aangezien de stukken in de loop van de negentiende eeuw zouden zijn gestolen. Een Belgische kunsthandelaar, die thans in het bezit van de beelden is gekomen, verklaarde dat hij deze beide stukken aan de Chinezen wil afstaan als hij in ruil daarvoor de garantie krijgt dat de mensenrechten in dat werelddeel zullen worden gerespecteerd, tevens de bezetting van Tibet wordt opgeheven en de Chinese regering de Dalai Lama zal ontvangen. — Een uiterst respectabele instelling.
    __________
    Foto: Yves Saint Laurent in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

    24-02-2009 om 22:59 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!