Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    23-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Claude Goretta's Sartre-film in twee delen op TV5 Monde, twee zondagen achtereen

    Sartre_beauvoir_goretta Verleden jaar heeft de Zwitserse filmregisseur Claude Goretta het verbeelde leven van Jean-Paul Sartre (1905-1980) en zijn gezellin Simone de Beauvoir (1908-1986) in een drie uur durende film afgerond. Het scenario voor deze niet bepaald geringe onderneming stamt van een driemanschap: Michel-Antoine Burnier, Michel Contat en Jacques Kirsner.
    Deze rolprent zal nu in twee delen, op twee zondagen achtereen, 23 en 30 september, worden uitgezonden door TV5 Monde, waar men ons liet weten dat de film met Nederlandse ondertitels te volgen zal zijn. Goretta heeft naam gemaakt door zijn veelzijdigheid: niet alleen heeft hij literatuur verfilmd, ook heeft hij Simenons boek Maigret a peur voor het witte doek gerealiseerd.

    Privéleven en politieke activiteiten
    Het startpunt van de film is 1958, een jaar om nooit te vergeten in Gaulle_charles_1de context Sartre/Beauvoir en alle daaraan direct en indirect gelieerde gebeurtenissen. Met de terugkeer naar het centrum van de macht door generaal Charles de Gaulle (1890-1970) wordt de Vijfde Republiek een feit. In datzelfde jaar heeft Simone de Beauvoir haar Mémoires d'une jeune fille rangée gepubliceerd, en beleefde Sartre's toneelstuk
    Les Séquestrés d'Altona een enorme belangstelling. Die twee publicisten zorgen voor heel wat ophef, niet alleen door hun schrifturen en hun politieke activiteiten, maar evenzeer door hun uitzonderlijke liefdesleven, waardoor ze binnen zeer korte tijd in binnen- en buitenland een bekendheid genieten, die voor menig staatshoofd een reden tot enorme afgunst zou kunnen vormen.

    Uitzendingen
    De eerste twee episoden van de in totaal vier worden uitgezonden op zondag 23 september, vanaf 21:00 uur op de Franstalige zender TV5 Monde. Zondag 30 september volgt de rest. Deze  eerste helft van het geheel zal binnen drie dagen tweemaal worden herhaald, ten eerste op dinsdag 25 september 's avonds tussen 18:30 uur en 20:30 uur, en dan nog eens tijdens de middaguren van woensdag 26 september, tussen 14:00 uur en 16:00 uur. De titel van de film Sartre, l'âge des passions verwijst naar het eerste deel van Sartre's trilogie Les chemins de la liberté: L'âge de raison.

    (wordt vervolgd)
    ____________
    Sartre_bio Afbeeldingen:
    1
    . Denis Podalydès als Jean-Paul Sartre en Anne Alvaro als Simone de Beauvoir. Zij beiden vertonen grote gelijkenis met de schrijvers.
    2
    . Charles de Gaulle, eerste president van de Vijfde Republiek in Frankrijk.
    3
    . Voorplat van de standaardbiografie over Sartre, uit 1980, door Annie Cohen-Solal, die in een Nederlandse vertaling zelfs een jaar op onze bestsellerlijsten prijkte. U ziet hier de paperback-editie in de reeks folio-essais met daarin het niet eerder gepubliceerde Naschrift van 1999.

    23-09-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    31-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van een kleine uil tot en met twee grote geisha's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet iedereen komt, zoals ik, van lieverlee terecht op de website van de beeldend kunstenares Annelies van Gils, die veel fraais te bieden heeft. Daarom help ik het toeval een handje en laat u alvast kennismaken met één van de afbeeldingen van een heel mooi spekstenen beeldje van 20 cm hoogte, dat ze zelf als Uiltje heeft geconcipieerd, maar dat van secundair belang is. Het gaat erom of de voorstelling iemand aanspreekt, al zou u er de toekomstige paus op een vliegende schotel uit de tijd van Toet-ench-Amon in (kunnen) ontdekken. Ik noem nu maar wat, zoals u ongetwijfeld zelf heeft kunnen vaststellen.

    Eén van de afbeeldingen van het spekstenen beeldje stel ik hier aan u voor; de andere kunt u bekijken op de website van Annelies, en als u er toch bent aangeland, neemt u dan ook even de moeite om veel van het andere breed geschakeerde aan beeldende kunst te bekijken. Het sprekende kleurgevoel, in tot veroering leidende proporties, van deze met veel fraais scheppende handen begiftigde kunstenares bevelen we graag en nadrukkelijk in uw aandacht aan.

    De twee geisha's kunt u op een kleine afbeelding — die u echter met een magische muisklik kunt opblazen in de goede zin — ook reeds zien op Cultuursfinx, een soort broertje/zusje van dit Seniorenweb.

    31-07-2007 om 22:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    24-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eens Kapitein, Altijd Kapitein '” Dat gold een eeuw geleden reeds
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het decembernummer van het jaar 1907 van het maandblad Cassell's Magazine — inmiddels een vertrouwd medium voor de vaste lezers van mijn rubrieken, zo hier en daar verspreid — werd onder meer een complete vertelling opgenomen van Morley Roberts, getiteld The Skipper of the S.S. "Ringdove". Kapitein Benjamin Brodie van dat stoomschip, dat in de categorie van 2.000 registerton viel, was een bijzonder opvallende persoonlijkheid. Zelfs tussen de vele oudere bemanningsleden viel hij, om meer dan één reden, op. Er werd over het inmiddels oude schip wel beweerd dat het weliswaar alleen maar bejaarden had, die de bemanning vormden, maar dat de passagiers pas echte antiquiteiten waren.
    Bij één van de gelegenheden dat de kapitein zijn (toch nog niet laatste rust-) plaats op het dek had ingenomen — en niet op de brug waar hij in principe hoorde te zijn —, is er toch een gesprek ontstaan over een eventuele pensioen-situatie, daar wilde de stoere, geüniformeerde dikzak echter niets van weten.

    "Ik zie geen reden waarom ik dit schip niet meer onder commando zou hebben als ik honderd ben. Wat betekent wit haar als je hart nog jong is?" luidde de reactie van de omvangrijke en, hetgeen de afbeelding bevestigt, zeer vitale gezagvoerder.
    Een echte ondertekening biedt de afbeelding ons niet, maar aan de artistiek neergekalkte monogram-letters zou men, op basis van al de ter beschikking staande gegevens, kunnen concluderen dat het een tekening van Grenville Manton is.

    24-07-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Zimmers in Hollywood '” Verslag zondagavond op BBC 2 televisie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "My Generation"
    In aansluiting op het vorige bericht over de oudste rockgroep van het Verenigd Koninkrijk, The Zimmers,willen we u graag attenderen op een tweede uitzending over deze doortastende bejaarden, die met veertig leden een speciale rock-formatie hebben gecreëerd en daarmee misstanden aan de kaak hebben kunnen stellen, die anders wellicht zouden hebben kunnen doorsudderen. De groep heeft in de fameuze Abbey Road Studio's een cover-versie gerealiseerd van het inmiddels klassieke nummer van The Who, getiteld My Generation. Daarmee hebben deze doortastende bejaarden onder meer willen aangeven dat oude(re) mensen niet mogen worden afgeschreven. "Brushed under the carpet," heet dat zo mooi in het Engels.

    De sensatie
    Van de éne dag op de andere is deze groep van oudere rockers een sensatie geworden, en inmiddels hebben miljoenen mensen hun video op You Tube bekeken. De pers van meer dan vijftig landen wilde een interview, en alleen Zuid-Korea stuurde drie televisieploegen. Als kroon op al die aandacht kwam een uitnodiging uit Hollywood.
    De documentaire, die zondag 15 juli door de televisiezender BBC 2 tussen 23:00 uur en 23:30 uur zal worden gepresenteerd, volgt de groep op weg naar Hollywood, waar ze zullen verschijnen in de dagelijkse talkshow van Jay Leno, naast topacteur George Clooney.

    Een nieuwe verovering
    Voor de 99-jarige Winifred Warburton, die inmiddels in een verzorgingshuis verblijft, is het tachtig jaar geleden dat ze heeft gevlogen. Samen met Norma en Alf Carretta, de leadsinger, zullen ze stormenderhand Hollywood veroveren. Het eerste doel van de groep blijft het vestigen van de aandacht op de levensomstandigheden van drieënhalf miljoen ouderen in Groot-Brittannië.
    Moge hun allen nog een heel lang leven beschoren zijn, en moge hun mes aan meerdere kanten blijven snijden!


    15-07-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    09-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Negentigjarige Al Carretta leidt rock-formatie van hoogbejaarden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op dinsdag 10 juli, na middernacht, tussen 00:20 uur en 01:20 uur — in wezen is dus het al 11 juli, al hoort het programma nog binnen het uitzendschema van de tiende juli— kunt u via BBC 2 Television kijken naar 's wereld oudste rockband. Het programma is getiteld Power to the people, en aan de derde aflevering van deze reeks van Tim Samuels, is de ondertitel meegegeven Great Granny Chart Invasion, hetgeen betekent dat ze wel populariteit hebben weten te verwerven, die oudjes, als ze erin geslaagd zijn de hitlijsten te veroveren. De groep bestaat uit veertig mensen, die samen meer dan drieduizend jaar oud zijn, en wordt geleid door de negentigjarige zanger Alf Carretta. De groep heet The Zimmers.
    Die kunstenaars vervullen daarmee een dubbelfunctie: niet alleen willen ze muziek maken, maar met hun optredens tegelijkertijd aandacht vragen voor de problemen waar zeer vele bejaarden in Groot-Brittannië mee te kampen hebben: verwaarlozing en vereenzaming. Hoewel dat een probleem is dat niet van vandaag op morgen is ontstaan, en in wezen al heel lang bestaat, is deze schrijnende situatie sterk verergerd toen het IJzeren Monster Maggie Thatcher daar aan het bewind kwam en in het kader van haar weerzinwekkende machtswellust vooral bejaarden het slachtoffer heeft laten worden van haar wanbeleid. Onder meer zo moest dit stuk verdriet haar vadercomplex afreageren. Zij werd uiteraard geridderd — ook al zo'n belachelijk gebeuren, dat geen enkele intrinsieke waarde vertegenwoordigt en alleen maar laat zien dat de onderdrukkende klassen nog altijd weer extra worden beloond voor hun ten hemel en ter helle schreiende onmenselijkheid.
    Helaas heeft de Grote Leugenaar Blair, van de andere kant van het politieke spectrum, alles gewoon verder gevoerd. Mijn wijze grootvader (1882-1972) zei, zo lang ik me kan herinneren, al: "Of je vanuit de politiek nu door de 'hond' of door de 'kat' wordt gebeten, het maakt helemaal niets uit: gewond raak je!"

    Foto: Vier van de veertig bandleden, de tweede van rechts is de negentigjarige Alf Carretta. (Met één muisklik maakt u de foto groter.)

    09-07-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    07-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ida de Ridder over haar vader Willem Elsschot in een documentaire op Nederland 2 in 'Het uur van de wolf'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 8 juli, 's middags tussen 17:05 uur en 18:00 uur wordt op de televisiezender Nederland 2 de documentaire film Erfgenaam van Elsschot uitgezonden, waarover wij in onze bijdrage van dinsdag 15 mei 2007 in het elektronische cultuurtijdschrift All art is quite useless van Rond1900.nl reeds uitvoerig hebben bericht, omdat diezelfde avond de Nederlandstalige Belgische zender Canvas deze film op het programma had staan. Dat was op een heel laat tijdstip, omstreeks middernacht. Nu de NPS de documentaire op een zondagmiddag, pal voor het begin van de avond in het programma heeft opgenomen, zullen er veel meer liefhebbers van de Nederlandse literatuur zijn, die daar naar kunnen kijken.

    07-07-2007 om 14:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hond zo zachtaardig als een lam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de bijgevoegde foto ziet u hier nogmaals de prachtige kop van de toen al oudere naturalist, die samen met zijn boerderijhond, die de Amerikaanse naam I-Know droeg, en door zijn baas werd omschreven als "zeer intelligent en mooi om te zien." En John Burroughs meldde verder over deze uitzonderlijke viervoeter dat hij zo zachtaardig was als een lam." Zelfs de katten deden een beroep op hem als kleedje voor ze te fungeren. Al deze opmerkingen heeft de schrijver in zijn Dagboeken vermeld..
    En dan altijd maar weer dat gezeur van die zichzelf zo graag als geleerden apostroferende lieden, die beweren dat honden helemaal niet op taal reageren, helemaal geen ziel hebben, en dat dat niets anders dan ons menselijke wensdenken is. Sommige geleerden hoeven inderdaad niet veel meer bijleren, maar wel heel veel vooroordelen afleren

    07-07-2007 om 01:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    03-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Burroughs '” slechte chauffeur in open auto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toen John Burroughs op 3 april 1912 vijfenzzeventig jaar werd, had het American Museum of Natural History voor die gelegenheid een feest georganiseerd in Bird Hall. Daar namen zeshonderd kinderen aan deel. De kinderen paradeerden in kostuums, die ieder een boek van John Burroughs moesten uitbeelden. Tot tranen toe bewogen was de jarige, die dit later in zijn dagboek vastlegde als “a great blow-out”. In het daarop volgende jaar kwam John in contact met Henry Ford, met wie hij de liefde voor vogels deelde. Ford bezocht Burroughs in Slabsides en zorgde ervoor dat hij enig aangrenzend gebied extra kon kopen, en later schonk hij hem zelfs nog een auto. Het positieve daaraan was dat hij, nu hij wat ouder werd, grotere afstanden kon afleggen dan te voet, maar een deprimerende bijkomstigheid was dat hij meer belangstelling had voor de vogels en de bloemen die hij tijdens het rijden tegenkwam, dat hij meer dan eens vergat zijn ogen op de weg te houden en een ongeluk kreeg. Hij was wel op dat nieuwe vervoermiddel gesteld, maar gaf toe dat hij een slechte chauffeur was, en derhalve heeft zoon Julian het rijden meestal van hem overgenomen.

    __________

    Foto: Joh Burroughs gaf er de voorkeur aan met open kap te rijden, dan kon de wind lekker door zijn witte bakkebaarden blazen.

     

    03-07-2007 om 01:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    02-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een picknick in de natuur rond Slabsides, begin vorige eeuw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De naturalist John Burroughs (1837-1921) die een groot deel van zijn laatste levensjaren in Slabsides heeft doorgebracht, met rondom zijn huis de natuur en wat mensen die zijn voorliefdes deelden, gebruikte soms de veer van een adelaar om mee te schrijven. Hij vulde vele bladzijden met zijn invallen, en de hele stapel papier hield hij in bedwang met een plat stuk gesteente. Niet alleen enveloppen of de randen van kranten werden voor dat doel gebruikt, soms schreef hij op de wanden van zijn huis.
    Het duurde niet lang en al zijn vrienden kwamen op bezoek, en die kregen vers water uit de bron te drinken. Op een warme zomerdag in 1903 kwamen Theodore Roosevelt en zijn echtgenote bij hem eten, waarna de beide heren op de veranda plaatsnamen en over hun gezamenlijke interesses spraken. Regelmatig kwamen er studenten van Vassar College, die met John gingen wandelen en bij Black Creek Falls een picknick genoten.
    ____________
    Foto: Hier vertrekt John Burroughs, met vier studentes van Vassar College de bossen in, voor een picknick.

    02-07-2007 om 22:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    01-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1911 in Londen '” Een middagwandeling, gekleed in broekrok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van Dale’s Woordenboek der Nederlandse taal beschrijft de broekrok kort maar krachtig als “vrouwenrok met twee korte, wijde, over elkaar vallende pijpen.” Dat adjectief met betrekking tot de lengte zal dan op ons eigen tijdsgewricht betrekking hebben. Op de foto, die in 1911 is genomen van twee dames, die — gewapend met wandelstok, respectievelijk paraplu, en ieder met een opvallende hoed — hun middagwandeling in Londen maken, zien we dat het toch om wat langere pijpen gaat dan men zich bij de beschrijving “korte” in eerste instantie voorstelt. Maar ook dat is vanzelfsprekend een gegeven dat door de lezer subjectief wordt geïnterpreteerd. Gezien de omvangrijke boom en de daarnaast opgestelde parkbank zou men geneigd kunnen zijn aan Hyde park te denken, maar meer dan de drie gegevens van plaats, handeling en kledingstuk, zoals hierboven omschreven, vermeldt de bij de fotografie meegeleverde tekst echter niet.

    01-07-2007 om 19:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    26-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avondmaal voor zes viervoeters, in de zomer van 1992
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In augustus 1992 schoot ik op een avond dit plaatje van een deels verwachte groep eters voor een laat avondmaal. Geheel links ziet u een egel,die wacht naast Moedertje — de moederpoes van de beide jongere damespoesen, Lena en Micha, die toen drie maanden oud waren en zichtbaar op de voorgrond, daarnaast eet een Cypers poesenbeest, Katja en vervolgens Isolde. 
    De egel had besloten even af te wachten, maar op foto's van enkele minuten later eet die druk met de poesenkinderen mee.
    Alleen die Katja was een raadsel en is dat gebleven. Op een dag stond ze voor me in de tuin, had geen belang bij eten, maar liet weten dat ze mee naar binnen wilde, en op mijn schoot wilde zitten. Niemand miste die kat, die zeker al een jaar of zeven was. Ongeveer vier jaar kwam ze een tijdlang regelmatig, dan weer onregelmatig, en allengs werden de tussenpozen groter, en kwam ze alleen nog controleren of het allemaal wel goed ging.
    Op een dag kwam ze, toen ik in de tuin zat, alleen nog onder de heg door, meldde zich op een afstand, deed de kop scheef, draaide zich om, keek of ik het wel zag, zei vervolgens één keer Miauw, en is zichtbaar tevreden weggegaan. Ik heb haar daarna nooit meer gezien.

    26-06-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    25-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Parijse Île de la Cité anno 1909
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe anders zag het er in Parijs uit in 1909 op het Île de la Cité, minder dan twintig jaar eerder dan de aan deze bijdrage voorafgegane foto van de Boulevard des Italiens.
    Op de foto zien we rechts van het midden, op de achtergrond, de beroemdste kathedraal ter wereld: De Notre Dame in Parijs, door sagen en legenden, door romans en vertellingen zo beroemd geworden dat ook niet-gelovigen tijdens hun bezoek aan Parijs dit bijzondere gebouw op hun lijstje hebben staan van te bezichtigen objecten, in veel gevallen zowel van buiten alsook van binnen.

    Zo heeft het er op een bepaald moment van de dag omstreeks 1909  uitgezien op en bij de Quai Saint Michel in de Franse hoofdstad: een verkeersdrukte van belang met koetsen, huifkarren, omnibussen, en dus veel paarden. Rechts op de voorgrond zijn tramrails zichtbaar in beide richtingen, maar door het ontbreken van bovenleidingen is ook daar de ware paardenkracht in het geding geweest Diverse mannen dragen een lichtere hoed — die in later jaren wel als Maurice Chevalier-hoed werd aangeduid —dan de gewoonlijk zwarte.
    Geheel links onder, achter de smeedijzeren lantaarn, ziet u een afsluitbare, lange uitstalling met daarop de mededeling Koopjes — in en verkoop van Muziek.

    25-06-2007 om 13:40 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijse boulevard, goed tachtig jaar geleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Boulevard des Italiens zag er zo'n acht decennia geleden wel wat anders uit dan heden ten dage het geval is. De automobiel was net goed en wel in opkomst voor een bredere laag van de bevolking en zo zag men in de grote steden al snel opstoppingen van een ander kaliber dan men gewend was met de vele handkarren, paard en wagens en aanverwants.
    In het midden op de voorgrond, rondom de lantaarnpaal
    — ongetwijfeld nog van degelijk smeedijzer — op een 'vluchtheuvel' van een kleiner type  staan vier mannen, van wie de achterste, rechts van de lichtmast, duidelijk een politie-uniform draagt.
    Het mooie is dat we niet alleen aan- en afrijdende auto's kunnen zien, maar ook een die ons, doordat het voertuig van rechts komt, een mooi zijaanzicht biedt.
    De ansicht, die door de firma L'Abeille in Parijs is gedrukt, stamt waarschijnlijk uit een boekje met meer ansichten, omdat deze aan de linkerzijde is voorzien van een kartelrand.

    25-06-2007 om 13:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    24-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toscanini dirigeert Wagner '” zondag op Arte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Veel ouderen zullen zijn naam nog wel kennen: Arturo Toscanin, de wereldbefaamde Italiaanse dirigent, die in januari 1957 is overleden. Naar aanleiding daarvan presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte op zondag 24 juni, tussen 19:00 uur en 19:50 uur een documentaire van Pierre-Martin Juban, een Duits-Franse co-productie, die in opdracht van de West-Deutsche Rundfunk in 2007 is gemaakt, en hedenavond voor het eerst op het televisiescherm zal verschijnen. Hierin worden opnamen getoond van dirigent Toscanini met zijn eigen NBC Symphony Orchestra uit de jaren 1948-1951, met muziek van Richard Wagner, voorafgegaan door een korte inleiding over de interactie tussen de persoon Toscanini en de componist Wagner en diens muziek. De film duurt 41 minuten, en degenen die deze uitzending (moeten) missen, kunnen aanstaande zaterdag, 's ochtend om 08:00 uur naar de herhaling kijken, eveneens op Arte.
    Een langere bijdrage met meer achtergrondinformatie is te vinden op het Nederlandse cultuurweblog Letters en Beelden:
    http://lettersenbeelden.web-log.nl/cultuurblog/televisie/index.html

    24-06-2007 om 15:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    23-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walt Whitman en John Burroughs '” zondags ontbijt met pannenkoeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de tijd dat de dichter Walt Whitman (1819-1892) de naturalist John Burroughs leerde kennen, had hij net een derde herdruk beleefd van zijn eerste bundel gedichten Leaves of grass. Net als Burroughs hield hij ervan te wandelen in de bossen en aldaar de rust en stilte, alsmede het geritsel van de bomen en het fluiten van de vogels tot zich te laten komen. Hij kwam veel bij John en diens echtgenote Ursula, geboren North, over de vloer. Vooral op zondag kon je de dichter ten huize van die beiden aantreffen, omdat hij zo dol was op de kookkunsten van Ursula, en met name op het pannenkoekenontbijt dat elke zondag werd genoten.
    Over deze beide bijzondere en tevens zeer uitzonderlijke Amerikanen zult u nog wel vaker anekdotes en feiten uit hun leven voorgezet krijgen in deze rubriek. Het ongewone, zowel in de wat dubieuze, maar zeker ook in de uitermate positieve betekenis van het woord, ligt bijna altijd op straat en lag in het leven van de beide hier genoemde mannen vaak in het bos en op het strand, al moet erbij gezegd worden dat ze elkaar in de stad Washington hebben leren kennen.

    23-06-2007 om 20:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    22-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatjes en teksten uit een poëzie-album van 1888/89 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Grote Voordeel van dit weblog is dat u de meegegeven illustraties met één muisklik kunt vergroten. Mede daarom heb ik toch besloten om de illustratie van de tekstpagina, die op de afdruk in mijn bijdrage op All art is quite useless zichtbaar is, hier maar op te nemen, omdat u dan in ieder geval een nog veel beter beeld van het schrift uit die periode kunt krijgen. Weliswaar heb ik op Rond1900.nl de geschreven tekst cursief weergegeven in drukletters, maar het is een kunst op zich, die niet alle schoolkinderen in die tijd even sterk hebben beheerst, zoals dat in mijn schoolperiode en evenzeer in de huidige basale leertijd het geval zal zijn. Sommige mogen dan wat minder mooi zijn, maar hebben een sterk persoonlijk karakter, en dat biedt ook interessants om naar te kijken.
    Dit staat er op de bewuste pagina:

    So die Rosen blühen
    So blühe stets dein Glück
    Und wenn du Rosen siehst
    So denk an mich zurück

    Zum Andenken an d. Freund
    Hermann Tschirschnitz
    Rauschwalde
    d. 7. Febr. 1888.


    22-06-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatjes en teksten uit een poëzie-album van 1888/89
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een langjarge boekenvriend van me komt dikwijls zijn nieuwste aanwinsten laten zien en daarbij zit heel dikwijls mooi of anderszins aantrekkelijk oud materiaal. Soms ook neemt hij, bij het ordenen, enkele oude dozen door en komt daar boeken, albums, foto's, kaarten of aanverwant materiaal uit het einde van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw tegen. Vaak is het de moeite waard om daarover op een gespecialiseerd weblog iets te schrijven.
    Hier wil ik u alvast een pagina voorstellen met drie plaatjes in heldere kleuren, tegenover een bladzijde met een tekst. Voor alle details daarover verwijs ik naar mijn bijdrage op het weblog All art is quite useless van Rond1900.nl, die u kunt lezen door de link aan te klikken en te kijken op dinsdag 19 juni. Over het album zelf schreef ik al eerder een bijdrage voor diezelfde elektronische krant, en die kunt u dan ook, eveneens in die kolommen, vinden op dinsdag 19 juni.

    22-06-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    21-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluim, een onvergetelijke hoofdman over huis en tuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een Kater van Elf Kilo
    Een ware Senior was deze Kater Pluim reeds op het moment dat deze foto werd genomen: hij was toen 22 jaar. En nog altijd even fel en bazig als toen hij een jongere viervoeter moest voorstellen. In zijn jeugd woog hij 11 kilogram, maar doordat hij zo breed en lang was, kon hij niet alleen ook voor een vermomde hond doorgaan, hij leek, en was, ook niet dik, maar wel zwaar als je hem eens optilde. De eerste weken die hij bij ons woonde, noemde ik hem Meneer, omdat ik zo snel geen passende naam vond, maar toen hij boos werd op een hond, die een van de andere katten de stuipen op het lijf wilde jagen, diende zich zijn naam aan. Hij had van boosheid zo’n enorm dikke staart ― nooit eerder had ik zoiets gezien ― dat het leek of ik even twee katten naast me had staan. Toen vroeg ik hem: “Wil jij Pluim heten?” Dat leek hem wel wat, en vanaf dat moment reageerde hij op die naam, misschien niet altijd met even veel zin, maar dat hoorde je dan wel aan de snauw-mauw, die als reactie kwam.

    Heerser over Huis en Tuin
    Hij was zo ongeveer de eigenzinnigste van alle 35 katten, die mij op mijn levensweg hebben vergezeld. Hij had geen enkele behoefte aan heel direct contact met de andere, (veel) jongere katten in huis, maar hij meed ze nu ook weer niet echt. Er zijn momenten dat ze met z’n zevenen op de bank lagen. Pluim was veel doller op de beide honden: de grote, Joris, een kruising van Tervurense herder en Schotse collie, die hij fijn kon pesten, wat hij maar al te graag deed, en later idem dito de jonge Amber. En wat heeft ze hem gezocht, toen Pluim, 24 jaar oud, toch nog weer tamelijk plotseling is overleden. Achter de radiatoren keek ze, onder de bank voelde ze, en ze ging snuffelen aan de zolderdeur. Maar Pluim was en bleef heengegaan.

    21-06-2007 om 22:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijk geïllustreerde biografie van componist Jean Sibelius
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen de Finse componist Jean Sibelius (1865-1957) tijdens een van zijn vele reizen door afgelegen streken van Finland, om daar meer van de bewaarde schatten qua volksliedkunst te leren kennen, kwam hij in de zomer van 1892 ook in contact met de toen reeds tachtigjarige Pedri Schmeikka, die in Mysysaara woonde. De man heeft een hele dag liederen voor de nog relatief jonge componist ― Sibelius was toen 27 jaar ― gezongen. Sibelius heeft dat alles goed onthouden en op de harde schijf — een begrip dat we toen nog helemaal niet kenden — in zijn hoofd openomen. Dat eigen hoofd zou hij later nog een aardige benaming geven: een harde schedel als concerthuis. Een langere bijdrage over de meest imposante biografie, die over Jean Sibelius is geschreven en die van een enorme schat aan illustratiemateriaal is voorzien, is op woensdag 20 juni gepubliceerd op www.nederlands.nl in de rubriek Recensies.

    21-06-2007 om 22:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfenzestig jaar samen: Aino en Jean Sibelius in 1955
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoewel het inmiddels alweer meer dan een halve eeuw geleden is, kan een blik op één van de laatste foto's, die van de Finse componist Jean Sibelius is genomen, ook nu nog vertedering wekken. Kort vóór zijn negentigste verjaardag is de bijgevoegde foto genomen ten huize van het echtpaar Sibelius. De componist heeft zijn handen op de toetsen van het klavier, Aino leunt op het instrument. Op de achtergrond, direct links van mevrouw Sibelius, aan de muur, hanbgt een jeugdportret van de componist. Deze foto is afkomstig uit de biografie over Jean Sibelius, waaraan de schrijver Erik Tawaststjerna (1916-1993) de laatste tien jaar van zijn leven intensief heeft gewerkt. Zie ook, in de bijdrage hieronder, de prachtfoto van de hoogbejaarde Pedri Schmeikka, die voor Sibelius van groot belang is geweest voor het verwerken van al die folkloristische elementen in zijn muziek.

    21-06-2007 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!