Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Two Television: Reeks documentaires over oorsprong en geschiedenis van het christendom

    BBC Two Television heeft in het programma een documentaireserie opgenomen waarin de oorsprong en de geschiedenis van het christendom wordt onderzocht door professor Diarmaid MacCulloch. Op zaterdag 16 januari wordt de aflevering The first christianity in die reeks uitgezonden tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd.

    Gebleken is dat grote aantallen mensen geloven — respectievelijk ervan overtuigd zijn — dat de oorsprong van het christendom ligt op het moment dat Paulus zijn geloof heeft meegenomen van Jeruzalem naar Rome. In feite ligt de origine van het christendom verder terug in de tijd en tevens veel verder naar het Oosten.

    __________

    Afbeelding: De Apostel Paulus, geschilderd door Rembrandt van Rijn (1606-1669), in 1633 of 1635.



    15-01-2010 om 23:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:BBC Two, documentaires, christendom, Miarmaid MacCullough
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierdelige BBC-documentaire over de macht op de woelige wateren

    In 1588 heeft de Britse Royal Navy een glanzende overwinning behaald op de beruchte Spaanse Armada. Die gebeurtenis vormde het keerpunt in het verloop van de geschiedenis van het tot op dat moment verarmde Engeland, dat toen langzaam maar zeker veranderde in een zeevarende en daardoor welvarende natie.

    Op vrijdag 15 januari zendt BBC Two Television het eerste deel van een vierdelige serie documentares uit onder de overkoepelende titel Empire of he seas, over de rol die de Royal Navy gedurende de afgelopen vier eeuwen heeft gespeeld in de vorming van het (huidige) moderne Groot-Brittannië. De eerste aflevering draagt de titel Heart of oak; deze wordt tussen 22:00 uur en 23:00 uur de ether in gestuurd.

    15-01-2010 om 19:12 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Spaanse Armada, Royal Navy
    >> Reageer (0)
    14-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historicus Simon Schama over het Amerika van president Barack Obama, in BBC2-reportage

    In een serie reportages die de BBC uitzendt, analyseert historicus Simon Schama de toestand in de Verenigde Staten van Amerika sedert Barack Obama is aangetreden als nieuwe — en tegelijkertijd eerste gekleurde — president.
    Al eerder dezer week is in die serie op BBC Two Television een reportage uitgezonden, waarin de problematiek met betrekking tot Afghanistan, de onzalige erfenis dienaangaande — van zijn oorlogsbezeten en anderszins misdadige voorganger— en de vraag op welke manier hij hiermee het beste kan omgaan.

    Op donderdag 14 januari — tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd — volgt op BBC 2 een nieuwe aflevering van de reeks Simon Schama on Barack Obama's America. Voordat Barack Obama werd gekozen, beloofde hij voorspoed voor iedereen. Dat was voordat de financieel-economische crisis uitbrak, en nu doet zch de vraag voor of Obama voldoende lef heeft om doortastend op te treden jegens Wall Street.
    Op woensdag 20 januari — tussen 20:00 uur en 20:30 uur — zendt BBC 2 opnieuw een documentaire uit over de huidige president van de VS: 
    Obama's first year: Reality bites.

    _________

    Afbeelding: Historicus Simon Schama.

    14-01-2010 om 17:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Barack Obama, Simon Schama, actuele reportage, BBC 2, de VS nu
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar oude cultuurlandschappen in Nederland '” met Maarten van Rossem

    In het vooravondprogramma van de televisiezender Nederland 2 wordt op donderdag 14 januari — vanaf 19:25 uur — een klein half uur ingeruimd voor de historicus van Neerlands bodem, die — nu hij niet meer aan de Universiteit van Utrecht is verbonden — meer tijd heeft voor andere zaken. Hoewel . . . . . jaren geleden was Maarten van Rossem naast al zijn andere functies toch regelmatig van de partij in het VPRO-programma over literatuur dat onder leiding van Michaël Zeeman (1958-2009) voor de beeldbuis werd gerealiseerd, en dat diens naam droeg: Zeeman met Boeken.

    Nu reist Maarten van Rossem voor die zender door Nederland om oude cultuurlandschappen te bezoeken en in dat kader nog eens in kaart te brengen, zij het in de gecomprimeerde vorm vaneen televisieverslag onder de titel Natuurlijk — Op reis met Maarten van Rossem.

    14-01-2010 om 09:59 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Nederland 2-tv, cultuurlandschappen, Maarten van Rossem
    >> Reageer (0)
    13-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een duel met betrekking tot de levering van gas in ZDF-reportage

    Eertijdse coalitiegenoten

    Tot ongeveer 2005 waren de zich sociaal-democraat noemende Gerhard Schröder (*1944) van de Duitse SPD en de zichzelf als links beschouwende Joschka Fischer (*1948) van de Duitse partij Die Grünen, bondgenoten. Toen kwam er een einde aan de rood-groene coalitie die de Bondsrepubliek regeerde. Schröder fungeerde in twee kabinetten als bondskanselier, Fischer was in diezelfde regering een zeer succesvolle minister van Buitenlandse Zaken.

    Inmiddels hebben die beiden afscheid genomen van de dagelijkse partijpolitiek, maar niet van het bedrijven van politiek of het kiezen van partij, en al helemaal niet van het uitoefenen van invloed en macht. In de wereld van olie en gas, één der drie belangrijkste drijfveren welke de komende tijd nog veel problemen zullen veroorzaken in het dagelijks leven van enige miljarden mensen; oorlogen zijn daarbij niet uitgesloten.


    Het dictaat van Gerhard Schröder

    Schröder legt al zijn gewicht in de schaal voor een Russisch project — Nordstream — dat gas vanuit Siberié naar het Westen wil transporteren via de Oostzee. Zijn functie is zeer omstreden, aangezien hij zich reeds in zijn tijd als bondskanselier daarvoor heeft ingezet; thans is hij voorzitter van de raad van aandeelhouders van dat consortium. Zijn positie is inmiddels in westerse streken welo wat verder omstreden geraakt door het gasconflict dat tussen de Oekraïneen Rusland heeft gewoed.


    Fischers pretenties

    Fischer pretendeert daarentegen dat hij onafhankelijk wenst te blijven van Rusland, en is als adviseur verbonden aan Nabucco, een firma die een pijpleiding die het gas uit het urkse Ezerum moet doorpompen. 

    Daarbij weet hij zich gesteund door de Europese Unie en door de Amerikanen. Toch zit er aan zijn gaswerkzaamheden eveneens een vreemd luchtje: dat van de riekende pecunia. Volgens sommige insiders heeft hij voor zijn inzet een bedrag ontvangen dat zes nullen telt.


    Reportage op ZDF

    De reportage Duell ums Gas zal door het ZDF worden uitgezonden in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 januari, tussen 00:35 uur en 01:20 uur.

    Details omtrent de verschillende posities van de beide heren en de verschillende consortia in kwestie zullen daarin zeker aan de orde komen, en als het even meezit, wordt de eportage binnen niet al te lange tijd door het ZDF, al is het op de cultuurzender Arte, herhaald.

    ____________

    Afbeeldingen

    1. Voormalig bondskanselier van de BRD Gerhard Schröder.

    2. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken der BRD, Joseph Martin Fischer.

    13-01-2010 om 18:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:gastransport, gasoorlog, Fischer, Schröder
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roman Polanski's cultfilm Chinatown uit 1974 hedenavond op Canvas

    In de avonduren van woensdag 13 januari presenteert het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas, tussen 21:15 en 23:30 uur de speelfilm Chinatow, een Amerikaanse productie uit 1974, van en met Roman Polanski. Verder zien we Faye Dunaway en Jack Nicholson. Heel kort komen we de regisseur John Huston (1906-1987) in een rol tegen. Nicholson zet de figuur neer van privédetective J.J. Gitter, die onderzoek doet en daarbij verscheidene wegen, omwegen en dwaalwegen bewandelt. Kortom, de kijker krijgt een gecompliceerde geschiedenis voorgeschoteld, op basis van een scenario van Robert Towne, dat door Polanski nog dichter naar diens eigen wensen is aangepast.
    Al snel na de premère steeg 
    Chinatown snel tot grote hoogte op de ladder van de categorie film noir, en sedert decennia geldt de rolprent als cultfilm.

    13-01-2010 om 16:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:film noir, cultfilm, Polanski
    >> Reageer (0)
    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC One: Panorama, maandagavond over Jeruzalem

    Op maandag 21 januari zendt BBC One Television weer een aflevering uit van het internationaal gewaardeerde, maar hier en daar ook gevreesde, kritische programma Panorama uit, dat niet alleen kwalijke praktijken en aanverwante zaken aan de kaak stelt, maar eveneens niet zelden diepgravende reportages organiseert waarbij regelmatig kwesties worden belicht, die voor justitieel onderzoek in aanmerking blijken te komen. Kortom, een tak van journalistiek die het algemeen belang dient en alleen al daardoor zijn bestaansrecht ruimschoots heeft bewezen.

    De aflevering van 11 januari — die te zien zal zijn tussen 21:30 uur en 22:00 uur onze tijd — heeft Jeruzalem als thema. israeli's zijn van meing dat de stad nimmer mag worden opgedeeld, Palestijnen daarentegen claimen het oostelijke deel ervan.

    Jane Corbin bezoejt diverse delen van Jeruzalem, en het resultaat van haar bevindingen worden de kijker in de bewuste uitzending voorgelegd.

    __________

    Afbeelding: Jeruzalem. Gezicht op de oude en nieuwe stad, vanaf de Olijfberg.

    11-01-2010 om 19:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:politiek en geografie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Mahler-symfonieën op radio, respectievelijk televisie, op één avond achtereen

    Mahlers Tiende
    Voor al degenen die het eventueel moeilijk hebben gehad met de verwerking van het Adagietto uit Mahlers Vijfde — door een a capella koor tijdens het Middagconcert op Radio 4, dat dit meest befaamde stuk van die componist nu eens heel anders heeft laten horen — zijn er, als mogelijke troost, in de avonduren twee symfonieën te beluisteren van diezelfde geniale muziekmeester.

    Als eerste wordt op BBC Radio 3, vanaf 20:00 uur, een concert herhaald uit de reeks BBC Proms 2009. Het tweede onderdeel daarvan is de Symfonie nr. 10— gerealiseerd op basis van schetsen die Gustav Mahler heeft nagelaten. Het Gewandhausorchester Leipzig staat onder leiding van Riccardo Chailly.


    De Achtste
    Dat concert op de BBC-radio is om kwart over tien uit, zodat er een ruime pauze valt voordat de Mahler-adepten en andere geïnteresseerden kunnen overschakelen naar het televisieprogramma NPS Podium op Nederland 2, waar om 23:50 uur de uitzending zal beginnen van de Achtste Symfonie in Es groot uit 1906, bijgenaamd Sinfonie der Tausend. Daarvoor is een enorm muzikaal apparaat vereist: een groot aantal instrumentalisten en nog veel meer zangers, alsmede doorgaans acht vocale solisten.
    Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, aangevuld met het Groot Omroepkoor, het Berliner Rundfunkchor, het Jongenskoor Rijnmond en het Haags Matrozenkoor staan, evenals de zangsolisten, onder leiding van Valery Gergiev.

    11-01-2010 om 13:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Mahler, Chailly, Gergiev, NL-Radio 4, BBC Radio 3
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mahlers Adagietto uit de Vijfde Symfonie bewerkt voor a capella koor

    Gustav Mahlers beroemdste stuk nu eens geheel anders

    In het Middagconcert dat de Tros op maandag 11 januari vanaf 13:03 uur zal uitzenden via onze Radio 4, zal in afdeling C, als tweede onderdeel, onder meer het Adagietto uit de Symfonie nr. 5 in cis kleine terts uit 1901-02, van Gustav Mahler (1860-1911) worden uitgevoerd in een versie die in hoge mate afwijkt van hetgeen de componist in zijn oren lag: in een arrangement voor a capella koor — waarmee de strijkers en de harpen uit Mahlers eigen instrumentatie van dit vrijwel overal ter wereld befaamdste stuk van deze componist worden vervangen. Verantwoordelijk voor die ingreep is de musicoloog en dirigent Clytus Gottwald (*1925). Hij wil de luisteraars van dat wijd verbreide gedeelte uit Mahlers Vijfde — vooral door het gebruik in de film Death in Venice uit 1971 door regisseur Luchino Visconti (1906-1976) — het eens op een volstrekt andere manier laten beleven. Hoezeer dat eventueel de inmiddels eventueel ingeklonken emotie eventueel zal beïnvloeden, zal moeten blijken.
    Nu nog fluks een versie met harmoniumbeleiding en ééntje met een 
    close harmony koortje en rond is de vicieuze cirkel.

    ____________

    Afbeelding: Dirigent en musicoloog Clytus Gottwald.

    11-01-2010 om 02:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Mahler, Gottwald, NL-Radio 4, 'Adagietto'
    >> Reageer (0)
    10-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Terugkeer van het Winterboek, aangepast qua vorm, uiterlijk en inhoud

    De tijd van toen

    Tot geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland in ieder geval twee uitgeverijen die ieder jaar opnieuw een zogeheten Winterboek hebben gepubliceerd. De meest markante en blijvend in herinnering gebleven zijn de edities van Uitgeversmaatschappij Wereldbibliotheek Vereniging in Amsterdam — de Maatschappij voor Goede en Goedkope Lectuur — enerzijds en aan de andere kant was het de Geïllustreerde Pers, eveneens gevestigd in de hoofdstad, die het Margriet Winterboek op de markt bracht.

    Hoewel er tussen beide uitgeverijen basale verschillen bestonden — Wereldbibliotheek was geschoeid op sociaal-democratische, de Geïllustreerde Pers daarentegen was van katholieken huize. In de verschillende versies van die — altijd in gebonden vorm gepubliceerde — Winterboeken was een grote variëteit aan bijdragen te vinden: verhalen en versjes, anekdoten en tekeningen, raadsels en humoristische bijdragen. In de WB-editie werd doorgaans tevens aandacht besteed aan een figuur uit de wereld van de kunsten met onder meer speciaal voor die uitgave vervaardigde tekeningen, schilderijen, foto's en zo meer.


    Hedendaagse versie

    Nieuw Amsterdam Uitgevers — ook alweer gevestigd in de Amstelstad — treedt anno 2009 in de voetsporen van de hierboven genoemde boekenmakers, zij het in een ietwat minder geschakeerde vorm. De uitgave is voorzien van een andere benaming — De Wintercollectie, en daarnaast bestaat de inhoud uitsluitend uit tien verhalen van evenzovele Nederlandse auteurs, die allen bij Nieuw Amsterdam publiceren. Verder hebben zij gemeen dat zij allen na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren. Onder hen treffen we gevestigde namen aan, maar gelukkig eveneens enkele schrijvers, die nog niet echt een oeuvre op hun naam hebben staan.

    De oudste van hen is Hans Münstermann (*1947) — docent aan de toneelacademie in Maastricht —, de jongste is Anke Scheeren (*1982), die biologische psychologie studeerde aan de Universiteit van Maastricht. Negen van de genoemden zijn nog in leven, Adriaan Jaeggi (*1963) daarentegen, columnist en romancier, overleed in 2008.


    Alle verhalen zijn eerder verschenen, hetzij als onderdeel van een roman, als verhaal in een verzamelbundel van één auteur of van een groep, dan wel in een tijdschrift, variërend van Elegance tot Hollands Maandblad.


    Hartje winter

    Hoewel tal van lezers en anderen niet hebben verwacht dat we in de maanden december en januari met zulke intense winterdagen zouden worden opgezadeld, aangezien men in het achterhoofd de gedachte heeft dat we, wellicht langzaam maar in ieder geval heel zeker, in de richting van warme(re) winter zouden opstoten. Het weertype van dit moment zal dan ook bij een enkeling de gedachte hebben doen postvatten dat het met die opwarming van de aarde net zo'n vaart zal lopen. Dat dezen zich ernstig vergissen, mag dan een feit zijn, het zal niet gemakkelijk vallen ze van hun misvatting te overtuigen. Misschien dat het lezen van de juiste artikelen en boeken ze op andere gedachten zal brengen, althans als ze zich nog niet compleet hebben vastgebeten in het vooroordeel van hun wensdenken.

    In ieder geval hebben de mensen met de juiste inschatting en degenen die een open oor hebben voor de feiten, alsmede allen die graag lezen, nu de mogelijkheid zich een beetje te verdiepen in het gevoel dat enkele generaties geleden veel meer was verspreid: men kon terugvallen op de inhoud van het Winterboek, en nu — ondanks alle veranderingen als televisie en elektronica in tal van andere gedaanten — op de inhoud van een — de onderhavige Wintercollectie.

    __________

    De Wintercollectie 2009 — Goenoeglijke verhalen voor de donkere dagen. Bijdragen van Gerard van Emmerik, Adriaan Jeaggi, Geert van der Kolk, Hans Münstermann, Rascha Peper, Ton Rozenman, Anke Scheeren, Henk Spaan, Eva Maria Staal, Thomas Verbogt.

    144 pagina's, paperback; Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2009. ISBN 978-90-468-0463-6. Prijs € 5,—.

    10-01-2010 om 17:02 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Bundel verhalen, Nederlandse letteren
    >> Reageer (0)
    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Louise van Pruisen '” een algemeen geliefde vrouw '” Arte-documentaire tweemaal deze maand

    Als u nu eens pardoes aan iemand vraagt wie, van 1797 tot aan haar onverwachte overlijden, koningin van Pruisen was, zullen er beslist niet veel mensen zijn die u daarop stante pede het juiste antwoord kunnen geven. Dat komt mede — en vooral — door het feit dat Pruisen qua monarchie veelal uitsluitend in verband wordt gebracht met de naam Frederik de Grote (1712-1786). Behalve natuurlijk bij die mensen, welke zich op enigerlei wijze nader hebben beziggehouden met dat deel van de geschiedenis van die monarchie, al was het maar door de filosoof en letterkundige Voltaire (1694-1778), die een tijdlang intensieve contacten onderhield met deze koning.

    Om echter de juiste informatie te krijgen met betrekking tot het antwoord op de in de eerste alinea gestelde vraag, is het goed om te kijken naar de documentaire over Louise von Mecklenburg-Strelitz (1776-1810),  die door haar huwelijk met Friedrich Wilhelm III in die positie was terechtgekomen.
    Arte-televisie presenteert de documentaire 
    Luise- Königin der Herzen, in 2009 gerealiseerd door Georg Schiemann, op zaterdag 9 januari — tussen 21:05 uur en 22:00 uur, als bijdrage van de Norddeutsche Rundfunk aan deze Duits-Franse cultuurzender. De film, die in HD-kwaliteit zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9, zal op 20 januari, 's ochtends vanaf 05:00 uur nogmaals worden voorgesteld, door dezelfde zendgemachtigde.

    09-01-2010 om 12:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:monarchie, Preußen
    >> Reageer (0)
    08-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michael Winterbottoms speelfilm Jude vrijdagnacht te zien op op Nederland 2

    Boek van Thomas Hardy

    In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 januari wordt op de zender Nederland 2 — tussen 01:00 uur en 03:00 uur — het kostuumdrama Jude, een Britse speelfilm uit 1996 van Michael Winterbottom (*1961) uitgezonden.

    In het Engeland van de negentiende eeuw streeft een ambitieuze arbeiderszoon Jude — uitgebeeld door Christopher Eccleston (*1964) — naar een universitaire studie, maar een conglomeraat van toestanden en gebeurtenissen dwingt hem in een andere richting: die van een werkmansbestaan met een gezin, in een dorpsgemeenschap. Op een gegeven ogenblik komt hij in aanraking met zijn, voor Victoriaanse begrippen uitermate vrijzinnige — en in zeker opzicht zelfs revolutionaire — nicht Sue — een rol die wordt vertolkt door Kate Winslet (*1975) — die ervoor zorgt dat Jude zin krijgt om zijn tot dan toe verdrongen ambitie de ruimte te geven. Helaas stroken de liefde voor een familielid en een academische ambitie niet met de in die tijd (over)heersende moraal.


    Winterbottoms favoriet

    Hoewel de inhoud van de laatste roman van Thomas Hardy (1840-1928) — Jude the obscure, verschenen in 1895, en het favoriete boek van Winterbottom — niet bepaald bekend staat als een onserieus verhaal, heeft de regisseur er een nog melancholieker tintje aan gegeven.

    Tijdens het Filmfestival van Edinburgh werd Jude uitgeroepen tot de beste Britse film. Die rolprent leverde hem internationaal veel belangstelling op, niet alleen van de zijde van de kritiek en het kijkerspubliek, maar ook van producenten, die met voorstellen kwamen. Deze heeft hij alle afgewezen.

    ____________

    Afbeeldingen

    1. Actrice Kate Winslet, hier tijdens het Palm Springs Film Festival 2007.

    2. Regisseur Michael Winterbottom.

    08-01-2010 om 11:25 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Winterbottom, Eccleston, Winslet, Thomas Hardy
    >> Reageer (0)
    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van Humphrey Bogart door zoon Stephen '” donderdagnacht op Arte-televisie

    Vertolker van uitersten  

    De vele films waarin de Amerikaanse acteur Humphrey Bogart (1899-1957) een rol vervulde, hebben hem veelal de gelegenheid geboden diverse aspecten van zijn acteerkunst breed uit te meten. Op het witte doek — dat in de wereld van Hollywood en ver daarbuiten als silver screen wordt betiteld — was hij soms intens gevoelig, aan de andere kant een rabiate egoïst. De vraag die, vooral door die tegenstelling, wordt opgeworpen, is: Wie was die Humphrey Bogart nu werkelijk?
    Het portret dat door Arte-televisie wordt uitgezonden van deze acteur — die in 1920 voor het eerst op het bioscoop doek te zien was in een zo minieme rol dat zelfs zijn naam niet op de aftiteling verscheen — wordt geschetst door Bogarts zoon Stephen in een Duits-Britse coproductie uit 1996 van Chris Hunt, en is te zien in de nacht van donderdag 7 januari op vrijdag 8 januari — tussen 00:10 uur en 01:00 uur onder de titel 
    Humphrey Bogart — You must remember this.
    Arte zal de komende tien dagen deze film nog driemaal uitzenden: de eerste keer op maandag 11 januari, 's ochtends vanaf 11:50 uur; dan op vrijdag 15 januari, bij het krieken van de dag, om 05:05 uur; en tenslotte op zaterdag 16 januari, vanaf de noen, zegge 12:00 uur.

    07-01-2010 om 21:39 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Humphrey Bogart, Stephen Bogart
    >> Reageer (0)
    06-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het brandende geduld van een Chileense postbode: Il postino op Canvas

    De roman Il postino

    Omdat hij een hekel heeft aan werken in de visserij — die hem dwong heel vroeg op te staan —, heeft Mario Jiménez in juni 1969 een nieuwe baan aangenomen als postbode voor Isola Negra. Dat heeft hij te danken aan de omstandigheid dat hij in het bezit is van een fiets. Negatieve kant daarvan is dat hij slechts één klant heeft, aangezien de overige bewoners van het eiland allen analfabeet zijn. Die ene menselijke bestemming van de post is de dichter Pabo Neruda, een balling uit Chili.

    Doordat de postbode iedere dag de voor Neruda bestemde zending aflevert, raakt hij geïnteresseerd in het fenomeen poëzie, een vehilkel om vrouwen te veroveren. Maar om zoiets succesvol te doen zijn, heeft Jiménez wel de hulp nodig van de dichter, die met aanvankelijke tegenzin bereid blijkt hem te helpen om Beatrice voor zich te winnen. Gedurende dat proces blijkt dat de postbode — weliswaar geen intellectuele dichter — heel wat slimmer is dan velen ooit hadden gedacht, hijzelf incluis.
    De roman van Antonio Skármeta is voor het eerst verschenen als 
    Brandend geduld in 1985. In de Nederlandse vertaling van Tessa Zeiler is in 1996 een paperbackeditie uitgekomen in de Ooievaar-reeks.


    Verfilming

    In de verfilming uit 1994 van het boek door Michael Radford (*1946), als Italiaans-Frans-Belgische coproductie, speelt Massimo Troisi (1953-1994) de postbode; de acteur overleed één dag na de laatste opname. Toch werd hij nog voor een Oscar genomineerd. Ook werd de rolprent beschouwd als de beste niet-Engelse film van 1995.

    De Franse acteur Philippe Noiret (1930-2006)) vertolkt de rol van pablo Neruda. Verder zien de kijkers Maria Grazia Cucinotta (*1968).
    Il postino wordt op woensdag 6 januari 2010 uitgezonden via het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas, tussen 20:40 uur en 22:25 uur.
    __________

    Afbeelding: voorzijde van het boek De postbode de Nederlandse paperbackeditie uit 1996.

    06-01-2010 om 09:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Verfilmde literatuur: Latijns Amerika, Michael Radford, Massimo Troissi
    >> Reageer (0)
    04-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vara's componist van de week op Neerlands Radio 4: Giovanni Battista Pergolesi
    Wie de goden liefhebben, sterft jong
    Als het over componisten gaat die jong zijn gestorven, valt in de meeste situaties alleen de naam Wolfgang Amadeus Mozart, die 'slechts' vijfendertig jaar geworden is. Fat heeft ongetwijfeld vooral te maken met de status van die componist, ook bij niet al te grote bewonderaars van klassieke muziek. Maar er zijn anderen, onder wie eveneens internationaal zeer beroemde muziekmeesters die minder oud werden dan Mozart. Wat te denken van Schubert, die het met vier jaar minder moest doen dan Mozart, of van de componist van de wereldvermaarde opera Norma, Vincenzo Bellini, die eveneens eerder in zijn leven het loodje moest leggen dan Mozart. Absolute topper onder de befaamdheden binnen de muziekgeschiedenis is wel de jongeman, die de bijnaam Spaanse Mozart heeft gekregen: Juan Chrisóstomo de Arriaga, die niet eens twee hele decennia op dit ondermaanse waren vergund; hij werd op dezelfde datum geboren als Mozart: 27 januari, maar dan in 1806, en overleed op 17 januari 1826. Ook de Belg Guillaume Lekeu mocht niet langere dan 24 jaren en één dag onze aarde bevolken: van 20 januari 1870 tot 21 januari 1894.
    Al deze bovengenoemde figuren begonnen in ieder geval jong muziek te maken, respectievelijk te componeren. Mozart spande daarbij de kroon in de hoofden van de geïnteresseerden.


    Giovanni Battista Pergolesi
    Zesentwintig jaar en goed twee maanden waren Giovanni Battista Pergolesi onder de zon beschoren: van 4 januari 1710 tot 16 (of 17) maart 1736. Hij componeerde echter pas gedurende de laatste zes jaar van zijn leven, en wat er in die periode uit zijn ganzenveer is gevloeid, mag er zijn. Het meest bekende werk is zijn Stabat Mater uit 1736. Voorts staat hij bekend als één van de eersten die het publiek een opera buffa (komische opera) voorzette: La serva padrone uit 1733.
    Bij de Vara op Radio 4 kunt u de werkdagen van deze week elke avond bijna een half uur werken van Pergolesi beluisteren in het kader van de tussen half acht en acht uur uit te zenden afleveringen van de programmareeks Componist van de week. De eerste avond is geheel gewijd aan — gezien de beschikbare tijd slechts delen van — het Stabat Mater.

    04-01-2010 om 08:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Pergolesi, NL-Radio 4, Vara-componist van de week
    >> Reageer (0)
    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The war room '” documentaire over de verkiezingscampagne van Bill Clinton op Holland Doc 24
    Achter de schermen
    Chris Hegedus en D.A. Pennebaker hebben in 1993 een relatief lange documentaire gemaakt over de verkiezingscampagne in 1992 zoals die werd gevoerd door Bill Clinton en zijn team. De beide gasten hebben geregistreerd wat er zoal achter de schermen gebeurde. Het grote voordeel was — en is ook voor de kijker van nu een blijvend element — dat ze bij alles aanwezig mochten zijn.
    Die beiden hebben hun aandacht toen vooral gericht op de campagnestrateeg James Carville (*1944), alsmede op het hoofd van de afdeling Communicatie George Stephanopoulos (*1961).
    Laatstgenoemde stond — tijdens de toespraak die Clinton hield direct na het bekend worden van zijn overwinning — studentikoos gekleed enthousiast te luisteren tussen de overige toegestroomde burgers. Na langjarige ervaringen tijdens 'het bewind' van 'de Clintons' had deze jongeman zijn vertrouwen in die lui volkomen verloren, en bleek hij in gesprekken dan ook zeer gedesillusioneerd.
    De documentaire, getiteld The war room, wordt uitgezonden op het digitale televisiekanaal Holland Doc 24, tussen 17:40 uur en 19:27 uur. Of en wanneer deze documentaire wordt herhaald, kun u eventueel te weten komen op de website van Holland Doc 24.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. James Carville.
    2. George Stephanopoulos.

    03-01-2010 om 12:40 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:politiek USA, Bill Clinton, Carville, Stephanopoulos
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henkjan Honing en diens boek Iedereen is muzikaal zondagochtend in VPRO's Boeken

    Opgeslagen in het hoofd
    In de komende aflevering van het VPRO-programma Boeken van WIm Brands, dat op zondag 3 januari tussen 11:20 uur en 12:00 uur zal worden uitgezonden via Nederland 1 [1], houdt deze een gespek met muziekwetenschapper Henkjan Honing, wiens boek Iedereen is muzikaal in november nieuw is verschenen en begin december reeds een tweede druk beleefde. Daarin toont hij aan dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf geloven: voortdurend blijken ze zelf op allerlei manieren muziek te maken, ook degenen onder hen die zichzelf als volstrekt onmuzikaal beschouwen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat pasgeboren baby's voor ritme hebben. Dat resultaat past aardig — zij het mutatis mutandis — in de uitspraak die wordt toegeschreven aan Hans von Bülow [2]: "Am Anfang war der Rhytmus."
    Uit dezelfde onderzoeken is gebleken dat kleuters de maat kunnen houden, en dat volwassen mensen een feilloos gevoel voor timing hebben. Dat laatste zou je overigens met enig journalistiek voorbehoud willen aannemen, zeker als je meer dan eens, als zeer professioneel bekend staande dirigenten zodanig aan het werk hebt gezien dat ze reeds toen de uitkomst van zo'n later onderzoek logenstraften, maar we weten allen dat uitzonderingen de regel (kunnen) bevestigen, en meer zouden passen in het eerste deel van Henkjan Honings boek:Brabbelmuziek.

    Die onbeschrijfelijke magie
    In het tweede deel komt de magie van de muziek — muziek als mysterie, muziek als taal en muziek als geluid — aan bod, waarna het probleem van de muzikaliteit nader wordt beschouwd.
    Deel vier behandelt muziek als cognitie — met dieper gaand onderzoek naar de geheimen van het fenomeen — waarna in deel vijf de afsluiting volgt met een soort Aha-Erlebnis dat betrekking heeft op de muziek die blijkt te zijn opgeslagen in ons hoofd. En de vraag of iemand echt kan leren door te luisteren.
    Voorafgaand aan de literatuurlijst (Noten) en het alfabetische Register geeft Henkjan Honing de lezers een Toegift in de vorm van eenCompositie voor twee slagwerkers en een computer; de machine vervult daarbij de functie van van dirigent.Opzettelijk ben ik in deze 'bespreking' niet dieper op de materie ingegaan, in de hoop dat u gaat kijken naar het gesprek dat Wim Brands met Henkjan Honing heeft inBoeken.
    __________

    [1] Een herhaling valt te zien op zaterdag 9 januari 's ochtends om 10:00 uur, weer op Nederland 1.

    [2] Hans von Bülow (1830-1894), dirigent, componist en pianist. Hij werd de schoonzoon van Franz Liszt door in 1857 met diens dochter Cosima (1837-1930) in het huwelijk te treden. Deze ruilde Bülow echter in voor diens collega Richard Wagner (1813-1883), als wiens echtgenote vanaf 1869, en later als diens weduwe, ze verder door het leven zou gaan.
    __________
    Henkjan Honing — Iedereen is muzikaal — Wat we weten over het luisteren naar muziek. 192 pag., paperback, met illustraties. Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam, 2009. ISBN 978-90-468-0598-5.
    ___________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van de paperback Iedereen is muzikaal.
    2. Henkjan Honing, universitair hoofddocent muziekcognitie (Universiteit van Amsterdam). Foto: Eduard Lampe.

    03-01-2010 om 00:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:muzikaliteit
    >> Reageer (0)
    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugène Sue's De verborgenheden van Parijs als avonturenfilm uit 1943 op TV5 Monde

    Verfilmd avonturenverhaal
    Op zondag 3 januari 2010 kunt u op de televisiezender TV 5 Monde kijken naar de klassieke Franse avonturenfilm Les mystères de Paris uit 1943 van Jacques Baronicelli (1881-1951). De rolprent is gemaakt naar de gelijknamige roman van Eugène Sue (1804-1857), die voor het eerst in 1843 als boek is verschenen, doch voordien als feuilleton, verspreid over de jaren 1842-43.
    Een Nederlandse versie van het boek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw — in de vertaling/bewerking van iemand die zich op latere leeftijd de naam Richard ten Berge heeft aangemeten — bevat meer dan tweehonderdveertig afbeeldingen uit de oorspronkelijke Franse feuilleton-editie begonnen in 1842. In de film ziet u Marcel Herrand (1897-1953), Alexandre Rignault (1900-1985) en Lucien Coëdel (1899-1947). Hoewel het een Franse speelfilm betreft die via een Franstalige zender de ether in wordt gezonden, wordt deze toch voorzien van Franse ondertitels. De rolprent wordt uitgezonden vanaf 23:45 uur op zondag tot in de nacht op maandag 4 januari, 01:05 uur.

    ___________
    Afbeeldingen
    1. De Franse auteur Eugène Sue, geschilderd door François Gabriel Guillaume Lepaulle (1804-1886).
    2. Eén van de talrijke gravures die in de eerste uitgave in boekvorm van Les mystères de Pariszijn opgenomen. Deze afbeelding siert de voorzijde van het omslag van de Nederlandse bewerking.

    02-01-2010 om 17:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Eugène Sue, Baroncelli, TV5Monde
    >> Reageer (0)
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlands Blazers Ensemble op het podium en eveneens op cd
    Op podium van muziektempel
    Heden, op Nieuwjaarsdag van 2010, zal het Nederlands Blazers Ensemble zijn inmiddels traditionele Nieuwjaarsconcert geven op het podium van het Concertgebouw te Amsterdam. Een rechtstreeks verslag daarvan kunt u volgen op de televisiezender Nederland 2, tussen 20:20 uur en ongeveer 22:00 uur. Tijdens dat gebeuren treden de winnaars van de wedstrijd voor jonge componisten eveneens op. Elf maanden tevoren, op de beide eerste dagen van februari 2009, heeft ditzelfde ensemble ook een — inmiddels gedenkwaardig — optreden verzorgd in een andere, inmiddels internationaal vermaarde en tevens bekroonde entourage voor concerten — het Muziekgebouw aan 't IJ — gegeven, samen met het Hilliard Ensemble en solisten.

    Op cd vereeuwigd: Una Iliade
    Bij die gelegenheid ging het om de uitvoering van een opdracht-werk door bovengenoemde musici: Una Iliade, in 2008 gecomponeerd door Guido Morini (*1959), als vervolg op diens zes jaar eerder gerealiseerde Una Odisssea, eveneens een opdracht-werk van het NBE. Homerus heeft de beide werken weliswaar in omgekeerde, want logische volgorde geschreven, maar dat is inmiddels ook alweer zo'n drieduizend jaar geleden, en voor de inhoudelijke schoonheid van de toenmalige tekst en de huidige muziek maakt het helemaal niets uit.
    Het libretto voor Una Iliade werd geschreven door de tenor Marco Beasley (*1957), die is gespecialiseerd in de muziek uit de Barok en de Renaissance, en dat is te horen aan zijn bijdrage als zanger inUna Iliade, dat — hoe nieuw het werk ook moge zijn — zonder kennis van nadere gegevens in de tijd van Monteverdi geplaatst zou kunnen worden, ware het niet dat in de begeleiding onder meer een piano en een klarinet voorkomen, waardoor het eventuele gevoelsmatige (voor)oordeel moet worden aangepast.

    Klein jubileum
    Heden, 1 januari 2010, vieren het Nederlands Blazers Ensemble (met contrabas en harp), Guido Morini en Marco Beasley, het bescheiden maar onontkoombare jubileum van tien jaar samenwerking: op 1 januari 2000 stonden zij samen voor de eerste keer op het podium van de muziektempel onder de stenen lier aan de Van Baerlestraat.
    Van Una Iliade met zestien onderdelen is een compact disc gemaakt die recentelijk werd uitgebracht. Naast de bijna zeventig minuten muziek op het spiegelplaatje is het bijbehorende cd-boekje niet alleen voorzien van de gebruikelijke biografische gegevens van de solisten en de twee ensembles, maar tevens rijk geïllustreerd met kleurenfoto's. De complete tekst van Una Iliadeis eveneens opgenomen, drietalig zelfs: naast het Italiaanse origineel is een Nederlandse vertaling opgenomen, en in een derde kolom, in aan afwijkende kleur, ook nog een Engelse. De tekst van de dertiende track daarentegen is zodanog gemengd dat er geen vertalingen zijn opgenomen.
    __________
    Nederlands Blazers Ensemble: Guido Morini — Una Iliade. Marco Beasley, tenor; Guido Morini, piano; The Hilliard Ensemble: William Purefoy, countertenor; Roger Covey-Crump, tenor: Steven Harrold, tenor; Gordon Jones, bariton. Nederlands Blazers Ensemble.
    Opgenomen op 1 en 2 februari 2009 in het Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam,
    Een productie van NBE-LIVE en de NPS. 
    NBECD024.

    ____________
    Afbeeldingen
    1. Guido Morini, componist van Una Iliade, speelt de pianopartij in de uitvoering van zijn eigen werk.
    2. Tenor Marco Beasley in actie.
    3. Voorzijde van de cd met daarop Una Iliade.

    01-01-2010 om 15:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Nieuwjaarsconcert Nederlands Blazers Ensemble, The Hiliiard Ensemble, Morini, Beasley
    >> Reageer (0)
    31-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de laatste keer deze vier composers of the year van BBC radio 3 samen
    Afscheid van de drukte
    Om afscheid te nemen van de vier componisten, die allen het epitheton ornans Composer of the year hebben gedragen, neemt de klassieke muziekzender BBC Radio 3 op 31 december, in de middag- en vroege avonduren tussen 15:00 uur en 19:30 uur op gepaste wijze afscheid van de vier internationaal vermaarde grootheden uit de muziekgeschiedenis, door twee werken van elk van hen uit te zenden.
    Die benaming kregen deze vier historisch belangrijke en uitermate interessante figuren door hun geboortejaar dan wel hun jaar van overlijden. Henry Purcell werd 350 geleden geboren en hij is overleden in 1695; George Frideric Handel overleed 250 jaar geleden; hij was geboren in hetzelfde jaar als zijn evenknie Johann Sebastian Bach: 1685. Joseph Haydn is tweehonderd jaar geleden gestorven; hij was in 1732 geboren. Felix Mendelssohn Bartholdy aanschouwde het levenslicht in 1809, en hij overleed relatief jong: in 1847.
    Gezien de bijzondere status die elk van dezen heeft, zal men op radiozenders in en buiten Europa ook na het jaar dat de naam van elk van hen heeft gedragen, nog vaak genoeg concerten met werken van hen tegenkomen.
    Voor nadere informatie over de uit te voeren composities verwijzen we u naar de website van BBC Radio 3.
    __________
    Afbeelding: De Engelse componist Henry Purcell, geschilderd door John Closterman (1660-1711).

    31-12-2009 om 21:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Purcell, Haydn, Händel, Mendelssohn, BBC Radio 3, composer(s) of the year
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!