Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    20-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Claude Lanzmanns mammoet-documentaire Shoah in twee delen op Arte-tv

    Inmiddels is het alweer een kwart eeuw geleden dat de negen-en-een-half uur durende film Shoah van Claude Lanzmann (*1925) is gereedgekomen, en sedertdien op tal van televisiekanalen, verspreid over vele landen — niet alleen binnen Europa — is uitgezonden. Het werd dan ook wel weer eens tijd dat de film voor een herhaling, op welke niet-commerciële televisiezender dan ook, ook en vooral omdat er sedert de laatste vertoning weer een generatie jongeren bij gekomen is die rijp is voor de inhoud van Shoah

    Zonder enig archiefmateriaal heeft Lanzmann drie honderd vijftig uur aan interviews verzameld met mensen van toen: slachtoffers, getuigen èn daders. Hij zocht ze zelf op en liet ze hun verhaal doen. Daar waar hij dat nodig achtte, bleef hij doorvragen totdat hij antwoorden kreeg.

    Arte-televisie zendt die bijna tien uur film — 570 minuten, om precies te zijn —  in twee afleveringen uit. De eerste daarvan is te zien op woensdag 20 januari, tussen 20:15 uur en 00:35 uur in de nacht op donderdag. De film is een Franse productie uit 1985, die in de orginele versie wordt vertoond, maar met Duitse ondertiteling.
    Deel 2 wordt op woensdag 27 januari uitgezonden.

    20-01-2010 om 17:17 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Tweede Wereldoorlog, documentaire over nazi-gruwelen, Claude Lanzmann
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Radio 3-concert met werken van drie Franse fin de siècle-meesters

    In het programma Performance on 3 van de Britse zender BBC Radio 3 worden op woensdag 20 januari drie werken van componisten gespeeld, die allen tot het culturele fin de sècle  behoren. Het concert, dat tussen 20:00 uur en 22;15 uur zal worden uitgezonden, wordt geopend met het Requiem van Gabriel Fauré (1845-1924), gevolgd door de Derde Symfonie van Albert Roussel (1869-1937), een ten onrecht lange tijd nogal verwaarloosde componist, zeker als men in overweging neemt dat hij in Frankrijk gold als de symfonicus van de eerste helft van de twintigste eeuw bij uitstek. 
    Tot slot van het concert zal een meesterstuk uit de koker van de componist van de wereldvermaarde 
    Bolero worden gespeeld: het choreografische gedicht La Valse.  Over die compositie heb ik op een uitgebreid artikel gepubliceerd op 29 oktober 2006, te vinden op de fin de siècle-website All art is quite ueseless van Rond1900.nl.


    20-01-2010 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Roussel, Fauré, Ravel, BBC Radio 3, 'performance on 3'
    >> Reageer (0)
    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland en de alternatieve energie voor de toekomst: windkracht '” ZDF-docu

    Het tweede publieke Duitse televisienet ZDF presenteert, komende woensdag, in de een aflevering van het populair-wetenschappelijke programma met documentaires, Abenteuer Wissen, tussen 22:15 uur en 22:45 uur — met de titel Windkraft ohne Grenzen? — een beeld van de toekomst der windenergie in Duitsland.

    Het is nog niet zo lang geleden dat er vooraanstaande voor- en tegenstanders van het fenomeen alternatieve energieën — met toen voorop de windkracht — lijnrecht tegenover elkaar stonden, en in de discussie over en weer verdachtmakingen zijn gevallen. Als gevolg van de dreigende klimaatcatastrofe is die controverse gereduceerd tot nuances, maar de scherpe kantjes zijn er, in zo enorme omvang als indertijd, nu wel af.

    __________

    Afbeelding: Windturbines in de Eempolder bij Eemdijk. (Foto: Victor Bos.) 

    19-01-2010 om 23:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:ZDF-'Abenteuer Wissen', wetenschappelijke documentaire
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hebzucht in beleggingszaken ontleed in Duitse speelfilm Gier in twee delen

    Hebzucht in kaart gebracht

    Het eerste Duitse publieke televisienet ARD/Das Erste toont op woensdag 20 januari en op donderdag 21 januari — beide keren tussen 20:15 uur en 21:45 uur — het eerste, respectievelijk tweede (en meteen laatste) deel van de Duitse televisiefilm Gier (Hebzucht) van Dieter Wedel, een oudgediende in de wereld der Duitse filmregisseurs (*1939), die een beachtenswaardige reeks films voor een middelgroot tot groot publiek heeft gecreëerd.

    Het eerste deel van de film, Mit Glanz und Gloria, laat zien hoe iemand die het grote geld ziet gloren, in de verleiding komt om beleggers — grote en kleine — gouden bergen te beloven, maar daarbij allen simpelweg op te lichten. Dat is het actuele, maatschappelijk relevante thema van de film, die ongetwijfeld een beter inzicht zal verschaffen in de roerselen binnen de persoonlijkheid van degenen die internationaal aan de financiële touwtjes trekken en na enig succes simpelweg geloven onschendbaar te zijn en hun spel met het geld ongehinderd te kunnen voortzetten. 

    In het tweede deel, Das Duell, wordt duidelijk dat niet alle slachtoffers zich daar zonder meer bij neerleggen en pogingen zullen ondernemen de inmiddels als crimineel te boek staande figuur te ontmaskeren, in de hoop dat zulk blootstellen een ander proces in gang zal kunnen zetten.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Regisseur van Gier, Dieter Wedel.
    2. Acteur Ulrich Tukur.

    19-01-2010 om 20:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Dieter Wedel, Ulrich Tukur, ARD/Das Erste, beleggingsfondsen, oplichting
    >> Reageer (0)
    18-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Two's Natural world over de katachtige luipaard

    Op woensdag 20 januari zendt BBC Two Television in het programma Natural World — een serie documentaires met de natuur als thema — de film The secret leopard uit, over de enige grote katachtige — de luipaard — die niet onmiddellijk wordt bedreigd met uitsterven. Jonathan Scott levert daarbij het commentaar. De film wordt tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd uitgezonden.

    18-01-2010 om 22:02 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:BBC's Natural World, luipaard, Jonathan Scott
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sloveens filosoof Slavoj Zizek in herhaling van Tegenlicht op Holland Doc 24

    Een eerder via de VPRO op één van de alledaagse Nederlandse publieke zenders gepresenteerde aflevering van het VPRO-programma Tegenlicht wordt op het digitale tv-kanaal Holland Doc 24 dinsdag 19 januari — tussen 19:04 uur en 19:57 uur — als herhaling getoond met de hoofdpersoon Slavoj Zizek (*1949), Sloveens filosoof. Hij wordt daarin geconfronteerd met fragmenten van nog te realiseren uitzendingen en dan krijgt hij het verzoek de Agenda voor 2010 te duiden.

    Slavoj Zizek heeft vrij snel een reputatie weten op te bouwen door middel van zijn opvallend polemische stijl en zijn optredens die als duizelingwekkend worden omschreven, en hij zelf als denkbeest wordt gekwalificeerd.

    Dat zou wel eens iemand — die in Nederland bij één der zendgemachtigden verantwoordelijkheid draagt — kunnen prikkelen om enkele van die programma's over te nemen. Voor tegendraadse filosofen dient altijd plaats te zijn, mits zij niet alleen raaskallen maar ook luisteren naar eventueel kakelende, dan wel blatende, derden: filosoof of niet.

    18-01-2010 om 17:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:filosofie, reportage, VPRO-'Tegenlicht', Slavoj Zizek
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VPRO's Tegenlicht over de missies in Afghanistan maandag op Nederland 2

    In het VPRO-programma Tegenlicht wordt op maandag 18 januari — tussen 20:55 uur en 21:50 uur — de aflevering getiteld Exit Afghanistan! van Mariusz Pilis en Olaf Oudheusden uitgezonden.

    Een coalitie van troepen uit het westen bevindt zich al geruime tijd — volgens menigeen veel te lang — in Afghanistan. Soldaten van die naties raken nu al zeven jaar betroken in gevechten. Nu wordt dan — eindelijk — steeds vaker de vraag gesteld of het westen (nog wel) iets te zoeken heeft in dat land. Het zijn echter niet alleen de betrokkenen uit de westerse landen die zich dat afvragen,doch tevens deskundigen, en niet te vergeten: een steeds groter wordend aantal inwoners van de diverse landen die aan datgene meedoen wat eufemistisch als missie wordt gekwalificeerd. Ook dat is een uiting van de uiterst kwalijke leugenachtigheid waarmee verantwoordelijke politici in westerse regeringen zichzelf en de burgers een rad voor ogen willen draaien. Het gevolg is ook in die context dat meer en meer 'kiezers' zich van de traditionele politiek afwenden en al te vaak in handen vallen van extreem weerzinwekkende rattenvangers, variërend van hoogst blond tot en met diep-bruin.

    Aangezien politici nu eenmaal behoren tot de meest hardleerse categorie van tweebenige wezens, zullen ze hun leugenachtig steeds opnieuw zo lang volhouden tot ze opnieuw worden betrapt, met alle rampzalige gevolgen van dien. Kortom: uitzinnig abject.

    18-01-2010 om 12:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Mariusz Pilis, Olaf Oudheusden, VPRO-'Tegenlicht', Nederland 2, Afghanistan
    >> Reageer (0)
    17-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried de Jong een etmaal met Heleen van Royen, u allen slechts een uurtje

    Iemand die het in zijn hoofd haalt om een etmaal door te brengen met een onzwezen dat zich al tijden profileert als één van de ranzigste figuren die ons land heeft voortgebracht en die zich Gordon noemt, moet zich of heel erg vervelen en daarom een knieval doen voor kijkers, die tot de minst begaafde categorie in ons bestel horen, dan wel niet bij machte zijn om interessante, markante — of om een andere reden aantrekkelijke — partners te vinden voor het televisieprogramma dat de titel draagt 24 uur . . . , wordt uitgezonden door de VPRO op Nederland 3 en Wilfried de Jong als presentator heeft.

    Op maandag 18 februari begint de nieuwste aflevering om 20:25 uur en deze duurt ongeveer een uur. In dat programma is nu de beurt aan schrijfster Heleen van Royen (*1965). In de 24 uur die zij met Wilfried de Jong doorbrengt, komen diverse thema's aan bod, variërend van het leven met psychosen en medicatie, over de omvang van de gevaren die zij ondervindt bij het schrijven, en dan nog de overeenkomsten tussen haar romans en die van Lev Tolstoj en Louis Couperus. Tevens wordt het thema van Heleen van Royens sexy imago  besproken, en de suïcide van haar vader.
    __________

    Afbeelding: De schrijfster Heleen van Royen. (Foto overgenomen van haar website.)

    17-01-2010 om 22:55 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Wilfried de Jong, Heleen van Royen, NL-auteurs, VPRO
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Levensgevaarlijke geneesmethoden' zondagavond in Zembla op Nederland 2-tv

    In het Vara/NPS-programma Zembla dat op zondag 17 januari 's avonds om 21:50 uur een nieuwe aflevering via Nederland 2 zal uitzenden, komt het thema van de bottenkraker, wervelkraker, chiropractor, osteopaat ofwel een craniocraal therapeut aan de orde. Dat zijn allen mensen over wie gedurende de laatste halve eeuw van verschillende zijden — rooms en rood, links en rechts, groen en geel — veel goeds is vernomen, maar die, net als homeopaten en andere naturgeneeskundigen steeds weer een frontale aanval wordt geopend, op de achtergrond geïnstigeerd door farmaceuten, die de verkoop van hun chemische, niet zelden mensonterende, rotzooi in gevaar zien.

    Ook vandaag de dag worden er weer vraagtekens gezet bij het optreden van sommigen van de groep osteopaten in algemene zin, en specifiek bij diegenen, welke beweren dat ze de meest uiteenlopende ziekten en/of symptomen kunnen doen wegsmelten door hun specifieke methode. Er schijnt zelfs te worden beweerd dat ADHD dan wel leerstoornissen op die manier kunnen worden verholpen, evenals bedplassen en overmatig huilen. Dat chronische hoofdpijn kan worden verlicht, respectievelijk verholpen door middel van de ingre(e)p(en) van één of meerdere praktici uit de bovengenoemde categorieën, lijkt mij op zich niet zo vreemd. Maar onder alle omstandigheden blijft het een kwestie van wie, hoe, wanneer en waar. Net als bij artsen en specialisten in het officiële circuit.

    Het valt in ieder geval te hopen dat in de reportage niet een vooringenomen, negatief beeld zal schetsen van het te behandelen fenomeen.

    17-01-2010 om 19:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:alternatieve behandelmethoden voor ziekten, 'Zembla'-Nederland 2-tv
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Max Bruch is Componist van de week op Neerlands Radio 4

    De componist van één van de meest geliefde — en in kwalitatief opzicht tot de hoogste regionenen behorende — concerten voor viool en orkest: dat in g kleine terts, opus 26, geschreven in de jaren 1865/67, is de vijf avonden — van maandag 18 tot en met vrijdag 22 januari — als componist van de week fungerende Duitse muziekmeester Max Bruch (1836-1920). Diezelfde notenmagiër heeft nog twee andere concerten voor viool en orkest gecomponeerd, beide in d kleine terts: opus 44, verschenen in 1877; respectievelijk in 1891: opus 58. Terecht worden deze niet zo hoog geprezen als de beide voorgangers in diezelfde categorie, en mede daardoor worden ze ook veel minder vaak uitgevoerd. Aan de andere kant horen we nog wel eens de Schotse fantasie, eveneens voor viool en orkest in Es-groot, opus 46, geschreven in 1879/80.

    Maandagavond, tussen half acht en acht uur is de eerste van de vijf uitzendingen in de nieuwe aflevering van deze reeks.

    17-01-2010 om 17:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Max Bruch, Componist van de week, NL-Radio 4
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Busoni's muziekdrama Die Brautwahl hedenavond op radio WDR 3

    De al te weinig gespeelde opera Die Brautwahl uit 1912, gecomponeerd door Ferruccio Busoni (1866-1924), is hedenavond te beluisteren op de regionale Duitse radiozender WDR3 in het cultuurprogramma Bühne: Radio, vanaf 20:05 uur. De Staatskapelle Berlin en het koor van de Deutsche Oper Berlin worden geleid door Daniel Barenboim. De namen van de solisten worden niet vermeld bij de gegevens van de programmareeks op de website van de betreffende zender.
    Voor een uitgebreid 
    artikel over componist en dit muziekdrama zij hier verwezen naar de aan deze site gelieerde Tempel van het Muziektheater.

    17-01-2010 om 14:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:opera, Busoni, Barenboim, Staatskapelle Berlin, Deutsche Oper Berlin, WDR3-'Bühne:Radio'
    >> Reageer (0)
    16-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurtorens in Noord-Duitsland, voorgesteld in NDR-reportage, zaterdagnacht
    De Engelse schrijfster Virginia Woolfe (1882-1941) produceerde in 1927 een roman met de titel To the lighthouse. En hoewel daarin niet voor niets een vuurtoren voorkomt welke eventueel geïnteresseerden in het thema zou kunnen boeien, bestaan er andere mogelijkheden dan via bellettrie om meer aan de weet te komen over het fenomeen vuurtorens, zoals bijvoorbeeld een documentaire of een reportage op het witte doek of via de huiskamerbioscoop.
    Via de regionale derde net-televisiezender NDR (Norddeutscher Rundfunk) zal  — in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 januari, tussen 02:45 uur en 03:45 uur — een reportage worden uitgezonden die de titel draagt 
    Die schönsten Leuchttürme Norddeutschlands. Daarin zullen we zeker de 54 meter hoge, achtkantige, roodachtige bakstenen vuurtoren van Norderney, midden op het eiland, tegenkomen (zie foto). Deze werd gebouwd in de jaren 1872-1874, is in bedrijf sedert 1 oktober 1874, en wordt nog steeds gebruikt ter waarschuwing voor de zeevarenden. Het licht bevindt zich op 59 meter hoogte. De toren is te beklimmen.

    16-01-2010 om 23:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:vuurtorens, Noord-Duitsland
    >> Reageer (0)
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Two Television: Reeks documentaires over oorsprong en geschiedenis van het christendom

    BBC Two Television heeft in het programma een documentaireserie opgenomen waarin de oorsprong en de geschiedenis van het christendom wordt onderzocht door professor Diarmaid MacCulloch. Op zaterdag 16 januari wordt de aflevering The first christianity in die reeks uitgezonden tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd.

    Gebleken is dat grote aantallen mensen geloven — respectievelijk ervan overtuigd zijn — dat de oorsprong van het christendom ligt op het moment dat Paulus zijn geloof heeft meegenomen van Jeruzalem naar Rome. In feite ligt de origine van het christendom verder terug in de tijd en tevens veel verder naar het Oosten.

    __________

    Afbeelding: De Apostel Paulus, geschilderd door Rembrandt van Rijn (1606-1669), in 1633 of 1635.



    15-01-2010 om 23:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:BBC Two, documentaires, christendom, Miarmaid MacCullough
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierdelige BBC-documentaire over de macht op de woelige wateren

    In 1588 heeft de Britse Royal Navy een glanzende overwinning behaald op de beruchte Spaanse Armada. Die gebeurtenis vormde het keerpunt in het verloop van de geschiedenis van het tot op dat moment verarmde Engeland, dat toen langzaam maar zeker veranderde in een zeevarende en daardoor welvarende natie.

    Op vrijdag 15 januari zendt BBC Two Television het eerste deel van een vierdelige serie documentares uit onder de overkoepelende titel Empire of he seas, over de rol die de Royal Navy gedurende de afgelopen vier eeuwen heeft gespeeld in de vorming van het (huidige) moderne Groot-Brittannië. De eerste aflevering draagt de titel Heart of oak; deze wordt tussen 22:00 uur en 23:00 uur de ether in gestuurd.

    15-01-2010 om 19:12 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Spaanse Armada, Royal Navy
    >> Reageer (0)
    14-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historicus Simon Schama over het Amerika van president Barack Obama, in BBC2-reportage

    In een serie reportages die de BBC uitzendt, analyseert historicus Simon Schama de toestand in de Verenigde Staten van Amerika sedert Barack Obama is aangetreden als nieuwe — en tegelijkertijd eerste gekleurde — president.
    Al eerder dezer week is in die serie op BBC Two Television een reportage uitgezonden, waarin de problematiek met betrekking tot Afghanistan, de onzalige erfenis dienaangaande — van zijn oorlogsbezeten en anderszins misdadige voorganger— en de vraag op welke manier hij hiermee het beste kan omgaan.

    Op donderdag 14 januari — tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd — volgt op BBC 2 een nieuwe aflevering van de reeks Simon Schama on Barack Obama's America. Voordat Barack Obama werd gekozen, beloofde hij voorspoed voor iedereen. Dat was voordat de financieel-economische crisis uitbrak, en nu doet zch de vraag voor of Obama voldoende lef heeft om doortastend op te treden jegens Wall Street.
    Op woensdag 20 januari — tussen 20:00 uur en 20:30 uur — zendt BBC 2 opnieuw een documentaire uit over de huidige president van de VS: 
    Obama's first year: Reality bites.

    _________

    Afbeelding: Historicus Simon Schama.

    14-01-2010 om 17:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Barack Obama, Simon Schama, actuele reportage, BBC 2, de VS nu
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar oude cultuurlandschappen in Nederland '” met Maarten van Rossem

    In het vooravondprogramma van de televisiezender Nederland 2 wordt op donderdag 14 januari — vanaf 19:25 uur — een klein half uur ingeruimd voor de historicus van Neerlands bodem, die — nu hij niet meer aan de Universiteit van Utrecht is verbonden — meer tijd heeft voor andere zaken. Hoewel . . . . . jaren geleden was Maarten van Rossem naast al zijn andere functies toch regelmatig van de partij in het VPRO-programma over literatuur dat onder leiding van Michaël Zeeman (1958-2009) voor de beeldbuis werd gerealiseerd, en dat diens naam droeg: Zeeman met Boeken.

    Nu reist Maarten van Rossem voor die zender door Nederland om oude cultuurlandschappen te bezoeken en in dat kader nog eens in kaart te brengen, zij het in de gecomprimeerde vorm vaneen televisieverslag onder de titel Natuurlijk — Op reis met Maarten van Rossem.

    14-01-2010 om 09:59 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Nederland 2-tv, cultuurlandschappen, Maarten van Rossem
    >> Reageer (0)
    13-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een duel met betrekking tot de levering van gas in ZDF-reportage

    Eertijdse coalitiegenoten

    Tot ongeveer 2005 waren de zich sociaal-democraat noemende Gerhard Schröder (*1944) van de Duitse SPD en de zichzelf als links beschouwende Joschka Fischer (*1948) van de Duitse partij Die Grünen, bondgenoten. Toen kwam er een einde aan de rood-groene coalitie die de Bondsrepubliek regeerde. Schröder fungeerde in twee kabinetten als bondskanselier, Fischer was in diezelfde regering een zeer succesvolle minister van Buitenlandse Zaken.

    Inmiddels hebben die beiden afscheid genomen van de dagelijkse partijpolitiek, maar niet van het bedrijven van politiek of het kiezen van partij, en al helemaal niet van het uitoefenen van invloed en macht. In de wereld van olie en gas, één der drie belangrijkste drijfveren welke de komende tijd nog veel problemen zullen veroorzaken in het dagelijks leven van enige miljarden mensen; oorlogen zijn daarbij niet uitgesloten.


    Het dictaat van Gerhard Schröder

    Schröder legt al zijn gewicht in de schaal voor een Russisch project — Nordstream — dat gas vanuit Siberié naar het Westen wil transporteren via de Oostzee. Zijn functie is zeer omstreden, aangezien hij zich reeds in zijn tijd als bondskanselier daarvoor heeft ingezet; thans is hij voorzitter van de raad van aandeelhouders van dat consortium. Zijn positie is inmiddels in westerse streken welo wat verder omstreden geraakt door het gasconflict dat tussen de Oekraïneen Rusland heeft gewoed.


    Fischers pretenties

    Fischer pretendeert daarentegen dat hij onafhankelijk wenst te blijven van Rusland, en is als adviseur verbonden aan Nabucco, een firma die een pijpleiding die het gas uit het urkse Ezerum moet doorpompen. 

    Daarbij weet hij zich gesteund door de Europese Unie en door de Amerikanen. Toch zit er aan zijn gaswerkzaamheden eveneens een vreemd luchtje: dat van de riekende pecunia. Volgens sommige insiders heeft hij voor zijn inzet een bedrag ontvangen dat zes nullen telt.


    Reportage op ZDF

    De reportage Duell ums Gas zal door het ZDF worden uitgezonden in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 januari, tussen 00:35 uur en 01:20 uur.

    Details omtrent de verschillende posities van de beide heren en de verschillende consortia in kwestie zullen daarin zeker aan de orde komen, en als het even meezit, wordt de eportage binnen niet al te lange tijd door het ZDF, al is het op de cultuurzender Arte, herhaald.

    ____________

    Afbeeldingen

    1. Voormalig bondskanselier van de BRD Gerhard Schröder.

    2. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken der BRD, Joseph Martin Fischer.

    13-01-2010 om 18:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:gastransport, gasoorlog, Fischer, Schröder
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roman Polanski's cultfilm Chinatown uit 1974 hedenavond op Canvas

    In de avonduren van woensdag 13 januari presenteert het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas, tussen 21:15 en 23:30 uur de speelfilm Chinatow, een Amerikaanse productie uit 1974, van en met Roman Polanski. Verder zien we Faye Dunaway en Jack Nicholson. Heel kort komen we de regisseur John Huston (1906-1987) in een rol tegen. Nicholson zet de figuur neer van privédetective J.J. Gitter, die onderzoek doet en daarbij verscheidene wegen, omwegen en dwaalwegen bewandelt. Kortom, de kijker krijgt een gecompliceerde geschiedenis voorgeschoteld, op basis van een scenario van Robert Towne, dat door Polanski nog dichter naar diens eigen wensen is aangepast.
    Al snel na de premère steeg 
    Chinatown snel tot grote hoogte op de ladder van de categorie film noir, en sedert decennia geldt de rolprent als cultfilm.

    13-01-2010 om 16:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:film noir, cultfilm, Polanski
    >> Reageer (0)
    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC One: Panorama, maandagavond over Jeruzalem

    Op maandag 21 januari zendt BBC One Television weer een aflevering uit van het internationaal gewaardeerde, maar hier en daar ook gevreesde, kritische programma Panorama uit, dat niet alleen kwalijke praktijken en aanverwante zaken aan de kaak stelt, maar eveneens niet zelden diepgravende reportages organiseert waarbij regelmatig kwesties worden belicht, die voor justitieel onderzoek in aanmerking blijken te komen. Kortom, een tak van journalistiek die het algemeen belang dient en alleen al daardoor zijn bestaansrecht ruimschoots heeft bewezen.

    De aflevering van 11 januari — die te zien zal zijn tussen 21:30 uur en 22:00 uur onze tijd — heeft Jeruzalem als thema. israeli's zijn van meing dat de stad nimmer mag worden opgedeeld, Palestijnen daarentegen claimen het oostelijke deel ervan.

    Jane Corbin bezoejt diverse delen van Jeruzalem, en het resultaat van haar bevindingen worden de kijker in de bewuste uitzending voorgelegd.

    __________

    Afbeelding: Jeruzalem. Gezicht op de oude en nieuwe stad, vanaf de Olijfberg.

    11-01-2010 om 19:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:politiek en geografie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Mahler-symfonieën op radio, respectievelijk televisie, op één avond achtereen

    Mahlers Tiende
    Voor al degenen die het eventueel moeilijk hebben gehad met de verwerking van het Adagietto uit Mahlers Vijfde — door een a capella koor tijdens het Middagconcert op Radio 4, dat dit meest befaamde stuk van die componist nu eens heel anders heeft laten horen — zijn er, als mogelijke troost, in de avonduren twee symfonieën te beluisteren van diezelfde geniale muziekmeester.

    Als eerste wordt op BBC Radio 3, vanaf 20:00 uur, een concert herhaald uit de reeks BBC Proms 2009. Het tweede onderdeel daarvan is de Symfonie nr. 10— gerealiseerd op basis van schetsen die Gustav Mahler heeft nagelaten. Het Gewandhausorchester Leipzig staat onder leiding van Riccardo Chailly.


    De Achtste
    Dat concert op de BBC-radio is om kwart over tien uit, zodat er een ruime pauze valt voordat de Mahler-adepten en andere geïnteresseerden kunnen overschakelen naar het televisieprogramma NPS Podium op Nederland 2, waar om 23:50 uur de uitzending zal beginnen van de Achtste Symfonie in Es groot uit 1906, bijgenaamd Sinfonie der Tausend. Daarvoor is een enorm muzikaal apparaat vereist: een groot aantal instrumentalisten en nog veel meer zangers, alsmede doorgaans acht vocale solisten.
    Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, aangevuld met het Groot Omroepkoor, het Berliner Rundfunkchor, het Jongenskoor Rijnmond en het Haags Matrozenkoor staan, evenals de zangsolisten, onder leiding van Valery Gergiev.

    11-01-2010 om 13:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Mahler, Chailly, Gergiev, NL-Radio 4, BBC Radio 3
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!