Max Bruch is Componist van de week op Neerlands Radio 4
De componist van één van de meest geliefde en in kwalitatief opzicht tot de hoogste regionenen behorende concerten voor viool en orkest: dat in g kleine terts, opus 26, geschreven in de jaren 1865/67, is de vijf avonden van maandag 18 tot en met vrijdag 22 januari als componist van de week fungerende Duitse muziekmeester Max Bruch (1836-1920). Diezelfde notenmagiër heeft nog twee andere concerten voor viool en orkest gecomponeerd, beide in d kleine terts: opus 44, verschenen in 1877; respectievelijk in 1891: opus 58. Terecht worden deze niet zo hoog geprezen als de beide voorgangers in diezelfde categorie, en mede daardoor worden ze ook veel minder vaak uitgevoerd. Aan de andere kant horen we nog wel eens de Schotse fantasie, eveneens voor viool en orkest in Es-groot, opus 46, geschreven in 1879/80.
Maandagavond, tussen half acht en acht uur is de eerste van de vijf uitzendingen in de nieuwe aflevering van deze reeks.
Busoni's muziekdrama Die Brautwahl hedenavond op radio WDR 3
De al te weinig gespeelde opera Die Brautwahl uit 1912, gecomponeerd door Ferruccio Busoni (1866-1924), is hedenavond te beluisteren op de regionale Duitse radiozender WDR3 in het cultuurprogramma Bühne:Radio, vanaf 20:05 uur. De Staatskapelle Berlin en het koor van de Deutsche Oper Berlin worden geleid door Daniel Barenboim. De namen van de solisten worden niet vermeld bij de gegevens van de programmareeks op de website van de betreffende zender. Voor een uitgebreid artikel over componist en dit muziekdrama zij hier verwezen naar de aan deze site gelieerde Tempel van het Muziektheater.
Vuurtorens in Noord-Duitsland, voorgesteld in NDR-reportage, zaterdagnacht
De Engelse schrijfster Virginia Woolfe (1882-1941) produceerde in 1927 een roman met de titel To the lighthouse. En hoewel daarin niet voor niets een vuurtoren voorkomt welke eventueel geïnteresseerden in het thema zou kunnen boeien, bestaan er andere mogelijkheden dan via bellettrie om meer aan de weet te komen over het fenomeen vuurtorens, zoals bijvoorbeeld een documentaire of een reportage op het witte doek of via de huiskamerbioscoop. Via de regionale derde net-televisiezender NDR (Norddeutscher Rundfunk) zal in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 januari, tussen 02:45 uur en 03:45 uur een reportage worden uitgezonden die de titel draagt Die schönsten Leuchttürme Norddeutschlands. Daarin zullen we zeker de 54 meter hoge, achtkantige, roodachtige bakstenen vuurtoren van Norderney, midden op het eiland, tegenkomen (zie foto). Deze werd gebouwd in de jaren 1872-1874, is in bedrijf sedert 1 oktober 1874, en wordt nog steeds gebruikt ter waarschuwing voor de zeevarenden. Het licht bevindt zich op 59 meter hoogte. De toren is te beklimmen.
BBC Two Television: Reeks documentaires over oorsprong en geschiedenis van het christendom
BBC Two Television heeft in het programma een documentaireserie opgenomen waarin de oorsprong en de geschiedenis van het christendom wordt onderzocht door professor Diarmaid MacCulloch. Op zaterdag 16 januari wordt de aflevering The first christianity in die reeks uitgezonden tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd.
Gebleken is dat grote aantallen mensen geloven respectievelijk ervan overtuigd zijn dat de oorsprong van het christendom ligt op het moment dat Paulus zijn geloof heeft meegenomen van Jeruzalem naar Rome. In feite ligt de origine van het christendom verder terug in de tijd en tevens veel verder naar het Oosten.
__________
Afbeelding: De Apostel Paulus, geschilderd door Rembrandt van Rijn (1606-1669), in 1633 of 1635.
Vierdelige BBC-documentaire over de macht op de woelige wateren
In 1588 heeft de Britse Royal Navy een glanzende overwinning behaald op de beruchte Spaanse Armada. Die gebeurtenis vormde het keerpunt in het verloop van de geschiedenis van het tot op dat moment verarmde Engeland, dat toen langzaam maar zeker veranderde in een zeevarende en daardoor welvarende natie.
Op vrijdag 15 januari zendt BBC Two Television het eerste deel van een vierdelige serie documentares uit onder de overkoepelende titel Empire of he seas, over de rol die de Royal Navy gedurende de afgelopen vier eeuwen heeft gespeeld in de vorming van het (huidige) moderne Groot-Brittannië. De eerste aflevering draagt de titel Heart of oak; deze wordt tussen 22:00 uur en 23:00 uur de ether in gestuurd.
Historicus Simon Schama over het Amerika van president Barack Obama, in BBC2-reportage
In een serie reportages die de BBC uitzendt, analyseert historicus Simon Schama de toestand in de Verenigde Staten van Amerika sedert Barack Obama is aangetreden als nieuwe en tegelijkertijd eerste gekleurde president. Al eerder dezer week is in die serie op BBC Two Television een reportage uitgezonden, waarin de problematiek met betrekking tot Afghanistan, de onzalige erfenis dienaangaande van zijn oorlogsbezeten en anderszins misdadige voorganger en de vraag op welke manier hij hiermee het beste kan omgaan.
Op donderdag 14 januari tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd volgt op BBC 2 een nieuwe aflevering van de reeks Simon Schama on Barack Obama's America. Voordat Barack Obama werd gekozen, beloofde hij voorspoed voor iedereen. Dat was voordat de financieel-economische crisis uitbrak, en nu doet zch de vraag voor of Obama voldoende lef heeft om doortastend op te treden jegens Wall Street. Op woensdag 20 januari tussen 20:00 uur en 20:30 uur zendt BBC 2 opnieuw een documentaire uit over de huidige president van de VS: Obama's first year: Reality bites.
Op zoek naar oude cultuurlandschappen in Nederland ' met Maarten van Rossem
In het vooravondprogramma van de televisiezender Nederland 2 wordt op donderdag 14 januari vanaf 19:25 uur een klein half uur ingeruimd voor de historicus van Neerlands bodem, die nu hij niet meer aan de Universiteit van Utrecht is verbonden meer tijd heeft voor andere zaken. Hoewel . . . . . jaren geleden was Maarten van Rossem naast al zijn andere functies toch regelmatig van de partij in het VPRO-programma over literatuur dat onder leiding van Michaël Zeeman (1958-2009) voor de beeldbuis werd gerealiseerd, en dat diens naam droeg: Zeeman met Boeken.
Nu reist Maarten van Rossem voor die zender door Nederland om oude cultuurlandschappen te bezoeken en in dat kader nog eens in kaart te brengen, zij het in de gecomprimeerde vorm vaneen televisieverslag onder de titel Natuurlijk Op reis met Maarten van Rossem.
Een duel met betrekking tot de levering van gas in ZDF-reportage
Eertijdse coalitiegenoten
Tot ongeveer 2005 waren de zich sociaal-democraat noemende Gerhard Schröder (*1944) van de Duitse SPD en de zichzelf als links beschouwende Joschka Fischer (*1948) van de Duitse partij Die Grünen, bondgenoten. Toen kwam er een einde aan de rood-groene coalitie die de Bondsrepubliek regeerde. Schröder fungeerde in twee kabinetten als bondskanselier, Fischer was in diezelfde regering een zeer succesvolle minister van Buitenlandse Zaken.
Inmiddels hebben die beiden afscheid genomen van de dagelijkse partijpolitiek, maar niet van het bedrijven van politiek of het kiezen van partij, en al helemaal niet van het uitoefenen van invloed en macht. In de wereld van olie en gas, één der drie belangrijkste drijfveren welke de komende tijd nog veel problemen zullen veroorzaken in het dagelijks leven van enige miljarden mensen; oorlogen zijn daarbij niet uitgesloten.
Het dictaat van Gerhard Schröder
Schröder legt al zijn gewicht in de schaal voor een Russisch project Nordstream dat gas vanuit Siberié naar het Westen wil transporteren via de Oostzee. Zijn functie is zeer omstreden, aangezien hij zich reeds in zijn tijd als bondskanselier daarvoor heeft ingezet; thans is hij voorzitter van de raad van aandeelhouders van dat consortium. Zijn positie is inmiddels in westerse streken welo wat verder omstreden geraakt door het gasconflict dat tussen de Oekraïneen Rusland heeft gewoed.
Fischers pretenties
Fischer pretendeert daarentegen dat hij onafhankelijk wenst te blijven van Rusland, en is als adviseur verbonden aan Nabucco, een firma die een pijpleiding die het gas uit het urkse Ezerum moet doorpompen.
Daarbij weet hij zich gesteund door de Europese Unie en door de Amerikanen. Toch zit er aan zijn gaswerkzaamheden eveneens een vreemd luchtje: dat van de riekende pecunia. Volgens sommige insiders heeft hij voor zijn inzet een bedrag ontvangen dat zes nullen telt.
Reportage op ZDF
De reportage Duell ums Gas zal door het ZDF worden uitgezonden in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 januari, tussen 00:35 uur en 01:20 uur.
Details omtrent de verschillende posities van de beide heren en de verschillende consortia in kwestie zullen daarin zeker aan de orde komen, en als het even meezit, wordt de eportage binnen niet al te lange tijd door het ZDF, al is het op de cultuurzender Arte, herhaald.
____________
Afbeeldingen
1. Voormalig bondskanselier van de BRD Gerhard Schröder.
2. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken der BRD, Joseph Martin Fischer.
Roman Polanski's cultfilm Chinatown uit 1974 hedenavond op Canvas
In de avonduren van woensdag 13 januari presenteert het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas, tussen 21:15 en 23:30 uur de speelfilm Chinatow, een Amerikaanse productie uit 1974, van en met Roman Polanski. Verder zien we Faye Dunaway en Jack Nicholson. Heel kort komen we de regisseur John Huston (1906-1987) in een rol tegen. Nicholson zet de figuur neer van privédetective J.J. Gitter, die onderzoek doet en daarbij verscheidene wegen, omwegen en dwaalwegen bewandelt. Kortom, de kijker krijgt een gecompliceerde geschiedenis voorgeschoteld, op basis van een scenario van Robert Towne, dat door Polanski nog dichter naar diens eigen wensen is aangepast. Al snel na de premère steeg Chinatown snel tot grote hoogte op de ladder van de categorie film noir, en sedert decennia geldt de rolprent als cultfilm.
Op maandag 21 januari zendt BBC One Television weer een aflevering uit van het internationaal gewaardeerde, maar hier en daar ook gevreesde, kritische programma Panorama uit, dat niet alleen kwalijke praktijken en aanverwante zaken aan de kaak stelt, maar eveneens niet zelden diepgravende reportages organiseert waarbij regelmatig kwesties worden belicht, die voor justitieel onderzoek in aanmerking blijken te komen. Kortom, een tak van journalistiek die het algemeen belang dient en alleen al daardoor zijn bestaansrecht ruimschoots heeft bewezen.
De aflevering van 11 januari die te zien zal zijn tussen 21:30 uur en 22:00 uur onze tijd heeft Jeruzalem als thema. israeli's zijn van meing dat de stad nimmer mag worden opgedeeld, Palestijnen daarentegen claimen het oostelijke deel ervan.
Jane Corbin bezoejt diverse delen van Jeruzalem, en het resultaat van haar bevindingen worden de kijker in de bewuste uitzending voorgelegd.
__________
Afbeelding: Jeruzalem. Gezicht op de oude en nieuwe stad, vanaf de Olijfberg.
Twee Mahler-symfonieën op radio, respectievelijk televisie, op één avond achtereen
Mahlers Tiende Voor al degenen die het eventueel moeilijk hebben gehad met de verwerking van het Adagietto uit Mahlers Vijfde door een a capella koor tijdens het Middagconcert op Radio 4, dat dit meest befaamde stuk van die componist nu eens heel anders heeft laten horen zijn er, als mogelijke troost, in de avonduren twee symfonieën te beluisteren van diezelfde geniale muziekmeester.
Als eerste wordt op BBC Radio 3, vanaf 20:00 uur, een concert herhaald uit de reeks BBC Proms 2009. Het tweede onderdeel daarvan is de Symfonie nr. 10 gerealiseerd op basis van schetsen die Gustav Mahler heeft nagelaten. Het Gewandhausorchester Leipzig staat onder leiding van Riccardo Chailly.
De Achtste Dat concert op de BBC-radio is om kwart over tien uit, zodat er een ruime pauze valt voordat de Mahler-adepten en andere geïnteresseerden kunnen overschakelen naar het televisieprogramma NPS Podium op Nederland 2, waar om 23:50 uur de uitzending zal beginnen van de Achtste Symfonie in Es groot uit 1906, bijgenaamd Sinfonie der Tausend. Daarvoor is een enorm muzikaal apparaat vereist: een groot aantal instrumentalisten en nog veel meer zangers, alsmede doorgaans acht vocale solisten. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, aangevuld met het Groot Omroepkoor, het Berliner Rundfunkchor, het Jongenskoor Rijnmond en het Haags Matrozenkoor staan, evenals de zangsolisten, onder leiding van Valery Gergiev.
Mahlers Adagietto uit de Vijfde Symfonie bewerkt voor a capella koor
Gustav Mahlers beroemdste stuk nu eens geheel anders
In het Middagconcert dat de Tros op maandag 11 januari vanaf 13:03 uur zal uitzenden via onze Radio 4, zal in afdeling C, als tweede onderdeel, onder meer het Adagietto uit de Symfonie nr. 5 in cis kleine terts uit 1901-02, van Gustav Mahler (1860-1911) worden uitgevoerd in een versie die in hoge mate afwijkt van hetgeen de componist in zijn oren lag: in een arrangement voor a capella koor waarmee de strijkers en de harpen uit Mahlers eigen instrumentatie van dit vrijwel overal ter wereld befaamdste stuk van deze componist worden vervangen. Verantwoordelijk voor die ingreep is de musicoloog en dirigent Clytus Gottwald (*1925). Hij wil de luisteraars van dat wijd verbreide gedeelte uit Mahlers Vijfde vooral door het gebruik in de film Death in Venice uit 1971 door regisseur Luchino Visconti (1906-1976) het eens op een volstrekt andere manier laten beleven. Hoezeer dat eventueel de inmiddels eventueel ingeklonken emotie eventueel zal beïnvloeden, zal moeten blijken. Nu nog fluks een versie met harmoniumbeleiding en ééntje met een close harmony koortje en rond is de vicieuze cirkel.
____________
Afbeelding: Dirigent en musicoloog Clytus Gottwald.
De Terugkeer van het Winterboek, aangepast qua vorm, uiterlijk en inhoud
De tijd van toen
Tot geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland in ieder geval twee uitgeverijen die ieder jaar opnieuw een zogeheten Winterboek hebben gepubliceerd. De meest markante en blijvend in herinnering gebleven zijn de edities van Uitgeversmaatschappij Wereldbibliotheek Vereniging in Amsterdam de Maatschappij voor Goede en Goedkope Lectuur enerzijds en aan de andere kant was het de Geïllustreerde Pers, eveneens gevestigd in de hoofdstad, die het Margriet Winterboek op de markt bracht.
Hoewel er tussen beide uitgeverijen basale verschillen bestonden Wereldbibliotheek was geschoeid op sociaal-democratische, de Geïllustreerde Pers daarentegen was van katholieken huize. In de verschillende versies van die altijd in gebonden vorm gepubliceerde Winterboeken was een grote variëteit aan bijdragen te vinden: verhalen en versjes, anekdoten en tekeningen, raadsels en humoristische bijdragen. In de WB-editie werd doorgaans tevens aandacht besteed aan een figuur uit de wereld van de kunsten met onder meer speciaal voor die uitgave vervaardigde tekeningen, schilderijen, foto's en zo meer.
Hedendaagse versie
Nieuw Amsterdam Uitgevers ook alweer gevestigd in de Amstelstad treedt anno 2009 in de voetsporen van de hierboven genoemde boekenmakers, zij het in een ietwat minder geschakeerde vorm. De uitgave is voorzien van een andere benaming De Wintercollectie, en daarnaast bestaat de inhoud uitsluitend uit tien verhalen van evenzovele Nederlandse auteurs, die allen bij Nieuw Amsterdam publiceren. Verder hebben zij gemeen dat zij allen na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren. Onder hen treffen we gevestigde namen aan, maar gelukkig eveneens enkele schrijvers, die nog niet echt een oeuvre op hun naam hebben staan.
De oudste van hen is Hans Münstermann (*1947) docent aan de toneelacademie in Maastricht , de jongste is Anke Scheeren (*1982), die biologische psychologie studeerde aan de Universiteit van Maastricht. Negen van de genoemden zijn nog in leven, Adriaan Jaeggi (*1963) daarentegen, columnist en romancier, overleed in 2008.
Alle verhalen zijn eerder verschenen, hetzij als onderdeel van een roman, als verhaal in een verzamelbundel van één auteur of van een groep, dan wel in een tijdschrift, variërend van Elegance tot Hollands Maandblad.
Hartje winter
Hoewel tal van lezers en anderen niet hebben verwacht dat we in de maanden december en januari met zulke intense winterdagen zouden worden opgezadeld, aangezien men in het achterhoofd de gedachte heeft dat we, wellicht langzaam maar in ieder geval heel zeker, in de richting van warme(re) winter zouden opstoten. Het weertype van dit moment zal dan ook bij een enkeling de gedachte hebben doen postvatten dat het met die opwarming van de aarde net zo'n vaart zal lopen. Dat dezen zich ernstig vergissen, mag dan een feit zijn, het zal niet gemakkelijk vallen ze van hun misvatting te overtuigen. Misschien dat het lezen van de juiste artikelen en boeken ze op andere gedachten zal brengen, althans als ze zich nog niet compleet hebben vastgebeten in het vooroordeel van hun wensdenken.
In ieder geval hebben de mensen met de juiste inschatting en degenen die een open oor hebben voor de feiten, alsmede allen die graag lezen, nu de mogelijkheid zich een beetje te verdiepen in het gevoel dat enkele generaties geleden veel meer was verspreid: men kon terugvallen op de inhoud van het Winterboek, en nu ondanks alle veranderingen als televisie en elektronica in tal van andere gedaanten op de inhoud van een de onderhavige Wintercollectie.
__________
De Wintercollectie 2009 Goenoeglijke verhalen voor de donkere dagen. Bijdragen van Gerard van Emmerik, Adriaan Jeaggi, Geert van der Kolk, Hans Münstermann, Rascha Peper, Ton Rozenman, Anke Scheeren, Henk Spaan, Eva Maria Staal, Thomas Verbogt.
Koningin Louise van Pruisen ' een algemeen geliefde vrouw ' Arte-documentaire tweemaal deze maand
Als u nu eens pardoes aan iemand vraagt wie, van 1797 tot aan haar onverwachte overlijden, koningin van Pruisen was, zullen er beslist niet veel mensen zijn die u daarop stante pede het juiste antwoord kunnen geven. Dat komt mede en vooral door het feit dat Pruisen qua monarchie veelal uitsluitend in verband wordt gebracht met de naam Frederik de Grote (1712-1786). Behalve natuurlijk bij die mensen, welke zich op enigerlei wijze nader hebben beziggehouden met dat deel van de geschiedenis van die monarchie, al was het maar door de filosoof en letterkundige Voltaire (1694-1778), die een tijdlang intensieve contacten onderhield met deze koning.
Om echter de juiste informatie te krijgen met betrekking tot het antwoord op de in de eerste alinea gestelde vraag, is het goed om te kijken naar de documentaire over Louise von Mecklenburg-Strelitz (1776-1810), die door haar huwelijk met Friedrich Wilhelm III in die positie was terechtgekomen. Arte-televisie presenteert de documentaire Luise- Königin der Herzen, in 2009 gerealiseerd door Georg Schiemann, op zaterdag 9 januari tussen 21:05 uur en 22:00 uur, als bijdrage van de Norddeutsche Rundfunk aan deze Duits-Franse cultuurzender. De film, die in HD-kwaliteit zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9, zal op 20 januari, 's ochtends vanaf 05:00 uur nogmaals worden voorgesteld, door dezelfde zendgemachtigde.
Michael Winterbottoms speelfilm Jude vrijdagnacht te zien op op Nederland 2
Boek van Thomas Hardy
In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 januari wordt op de zender Nederland 2 tussen 01:00 uur en 03:00 uur het kostuumdrama Jude, een Britse speelfilm uit 1996 van Michael Winterbottom (*1961) uitgezonden.
In het Engeland van de negentiende eeuw streeft een ambitieuze arbeiderszoon Jude uitgebeeld door Christopher Eccleston (*1964) naar een universitaire studie, maar een conglomeraat van toestanden en gebeurtenissen dwingt hem in een andere richting: die van een werkmansbestaan met een gezin, in een dorpsgemeenschap. Op een gegeven ogenblik komt hij in aanraking met zijn, voor Victoriaanse begrippen uitermate vrijzinnige en in zeker opzicht zelfs revolutionaire nicht Sue een rol die wordt vertolkt door Kate Winslet (*1975) die ervoor zorgt dat Jude zin krijgt om zijn tot dan toe verdrongen ambitie de ruimte te geven. Helaas stroken de liefde voor een familielid en een academische ambitie niet met de in die tijd (over)heersende moraal.
Winterbottoms favoriet
Hoewel de inhoud van de laatste roman van Thomas Hardy (1840-1928) Jude the obscure, verschenen in 1895, en het favoriete boek van Winterbottom niet bepaald bekend staat als een onserieus verhaal, heeft de regisseur er een nog melancholieker tintje aan gegeven.
Tijdens het Filmfestival van Edinburgh werd Jude uitgeroepen tot de beste Britse film. Die rolprent leverde hem internationaal veel belangstelling op, niet alleen van de zijde van de kritiek en het kijkerspubliek, maar ook van producenten, die met voorstellen kwamen. Deze heeft hij alle afgewezen.
____________
Afbeeldingen
1. Actrice Kate Winslet, hier tijdens het Palm Springs Film Festival 2007.
Portret van Humphrey Bogart door zoon Stephen ' donderdagnacht op Arte-televisie
Vertolker van uitersten
De vele films waarin de Amerikaanse acteur Humphrey Bogart (1899-1957) een rol vervulde, hebben hem veelal de gelegenheid geboden diverse aspecten van zijn acteerkunst breed uit te meten. Op het witte doek dat in de wereld van Hollywood en ver daarbuiten als silver screen wordt betiteld was hij soms intens gevoelig, aan de andere kant een rabiate egoïst. De vraag die, vooral door die tegenstelling, wordt opgeworpen, is: Wie was die Humphrey Bogart nu werkelijk? Het portret dat door Arte-televisie wordt uitgezonden van deze acteur die in 1920 voor het eerst op het bioscoop doek te zien was in een zo minieme rol dat zelfs zijn naam niet op de aftiteling verscheen wordt geschetst door Bogarts zoon Stephen in een Duits-Britse coproductie uit 1996 van Chris Hunt, en is te zien in de nacht van donderdag 7 januari op vrijdag 8 januari tussen 00:10 uur en 01:00 uur onder de titel Humphrey Bogart You must remember this. Arte zal de komende tien dagen deze film nog driemaal uitzenden: de eerste keer op maandag 11 januari, 's ochtends vanaf 11:50 uur; dan op vrijdag 15 januari, bij het krieken van de dag, om 05:05 uur; en tenslotte op zaterdag 16 januari, vanaf de noen, zegge 12:00 uur.
Het brandende geduld van een Chileense postbode: Il postino op Canvas
De roman Ilpostino
Omdat hij een hekel heeft aan werken in de visserij die hem dwong heel vroeg op te staan , heeft Mario Jiménez in juni 1969 een nieuwe baan aangenomen als postbode voor Isola Negra. Dat heeft hij te danken aan de omstandigheid dat hij in het bezit is van een fiets. Negatieve kant daarvan is dat hij slechts één klant heeft, aangezien de overige bewoners van het eiland allen analfabeet zijn. Die ene menselijke bestemming van de post is de dichter Pabo Neruda, een balling uit Chili.
Doordat de postbode iedere dag de voor Neruda bestemde zending aflevert, raakt hij geïnteresseerd in het fenomeen poëzie, een vehilkel om vrouwen te veroveren. Maar om zoiets succesvol te doen zijn, heeft Jiménez wel de hulp nodig van de dichter, die met aanvankelijke tegenzin bereid blijkt hem te helpen om Beatrice voor zich te winnen. Gedurende dat proces blijkt dat de postbode weliswaar geen intellectuele dichter heel wat slimmer is dan velen ooit hadden gedacht, hijzelf incluis. De roman van Antonio Skármeta is voor het eerst verschenen als Brandend geduld in 1985. In de Nederlandse vertaling van Tessa Zeiler is in 1996 een paperbackeditie uitgekomen in de Ooievaar-reeks.
Verfilming
In de verfilming uit 1994 van het boek door Michael Radford (*1946), als Italiaans-Frans-Belgische coproductie, speelt Massimo Troisi (1953-1994) de postbode; de acteur overleed één dag na de laatste opname. Toch werd hij nog voor een Oscar genomineerd. Ook werd de rolprent beschouwd als de beste niet-Engelse film van 1995.
De Franse acteur Philippe Noiret (1930-2006)) vertolkt de rol van pablo Neruda. Verder zien de kijkers Maria Grazia Cucinotta (*1968). Il postino wordt op woensdag 6 januari 2010 uitgezonden via het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas, tussen 20:40 uur en 22:25 uur. __________
Afbeelding: voorzijde van het boek De postbode de Nederlandse paperbackeditie uit 1996.
Vara's componist van de week op Neerlands Radio 4: Giovanni Battista Pergolesi
Wie de goden liefhebben, sterft jong
Als het over componisten gaat die jong zijn gestorven, valt in de meeste situaties alleen de naam Wolfgang Amadeus Mozart, die 'slechts' vijfendertig jaar geworden is. Fat heeft ongetwijfeld vooral te maken met de status van die componist, ook bij niet al te grote bewonderaars van klassieke muziek. Maar er zijn anderen, onder wie eveneens internationaal zeer beroemde muziekmeesters die minder oud werden dan Mozart. Wat te denken van Schubert, die het met vier jaar minder moest doen dan Mozart, of van de componist van de wereldvermaarde opera Norma, Vincenzo Bellini, die eveneens eerder in zijn leven het loodje moest leggen dan Mozart. Absolute topper onder de befaamdheden binnen de muziekgeschiedenis is wel de jongeman, die de bijnaam Spaanse Mozart heeft gekregen: Juan Chrisóstomo de Arriaga, die niet eens twee hele decennia op dit ondermaanse waren vergund; hij werd op dezelfde datum geboren als Mozart: 27 januari, maar dan in 1806, en overleed op 17 januari 1826. Ook de Belg Guillaume Lekeu mocht niet langere dan 24 jaren en één dag onze aarde bevolken: van 20 januari 1870 tot 21 januari 1894.
Al deze bovengenoemde figuren begonnen in ieder geval jong muziek te maken, respectievelijk te componeren. Mozart spande daarbij de kroon in de hoofden van de geïnteresseerden.
Giovanni Battista Pergolesi
Zesentwintig jaar en goed twee maanden waren Giovanni Battista Pergolesi onder de zon beschoren: van 4 januari 1710 tot 16 (of 17) maart 1736. Hij componeerde echter pas gedurende de laatste zes jaar van zijn leven, en wat er in die periode uit zijn ganzenveer is gevloeid, mag er zijn. Het meest bekende werk is zijn Stabat Mater uit 1736. Voorts staat hij bekend als één van de eersten die het publiek een opera buffa (komische opera) voorzette: La serva padrone uit 1733.
Bij de Vara op Radio 4 kunt u de werkdagen van deze week elke avond bijna een half uur werken van Pergolesi beluisteren in het kader van de tussen half acht en acht uur uit te zenden afleveringen van de programmareeks Componist van de week. De eerste avond is geheel gewijd aan gezien de beschikbare tijd slechts delen van het Stabat Mater.
The war room ' documentaire over de verkiezingscampagne van Bill Clinton op Holland Doc 24
Achter de schermen Chris Hegedus en D.A. Pennebaker hebben in 1993 een relatief lange documentaire gemaakt over de verkiezingscampagne in 1992 zoals die werd gevoerd door Bill Clinton en zijn team. De beide gasten hebben geregistreerd wat er zoal achter de schermen gebeurde. Het grote voordeel was en is ook voor de kijker van nu een blijvend element dat ze bij alles aanwezig mochten zijn.
Die beiden hebben hun aandacht toen vooral gericht op de campagnestrateeg James Carville (*1944), alsmede op het hoofd van de afdeling Communicatie George Stephanopoulos (*1961).
Laatstgenoemde stond tijdens de toespraak die Clinton hield direct na het bekend worden van zijn overwinning studentikoos gekleed enthousiast te luisteren tussen de overige toegestroomde burgers. Na langjarige ervaringen tijdens 'het bewind' van 'de Clintons' had deze jongeman zijn vertrouwen in die lui volkomen verloren, en bleek hij in gesprekken dan ook zeer gedesillusioneerd.
De documentaire, getiteld The war room, wordt uitgezonden op het digitale televisiekanaal Holland Doc 24, tussen 17:40 uur en 19:27 uur. Of en wanneer deze documentaire wordt herhaald, kun u eventueel te weten komen op de website van Holland Doc 24.
Henkjan Honing en diens boek Iedereen is muzikaal zondagochtend in VPRO's Boeken
Opgeslagen in het hoofd
In de komende aflevering van het VPRO-programma Boeken van WIm Brands, dat op zondag 3 januari tussen 11:20 uur en 12:00 uur zal worden uitgezonden via Nederland 1 [1], houdt deze een gespek met muziekwetenschapper Henkjan Honing, wiens boek Iedereen is muzikaal in november nieuw is verschenen en begin december reeds een tweede druk beleefde. Daarin toont hij aan dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf geloven: voortdurend blijken ze zelf op allerlei manieren muziek te maken, ook degenen onder hen die zichzelf als volstrekt onmuzikaal beschouwen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat pasgeboren baby's voor ritme hebben. Dat resultaat past aardig zij het mutatis mutandis in de uitspraak die wordt toegeschreven aan Hans von Bülow [2]: "Am Anfang war der Rhytmus."
Uit dezelfde onderzoeken is gebleken dat kleuters de maat kunnen houden, en dat volwassen mensen een feilloos gevoel voor timing hebben. Dat laatste zou je overigens met enig journalistiek voorbehoud willen aannemen, zeker als je meer dan eens, als zeer professioneel bekend staande dirigenten zodanig aan het werk hebt gezien dat ze reeds toen de uitkomst van zo'n later onderzoek logenstraften, maar we weten allen dat uitzonderingen de regel (kunnen) bevestigen, en meer zouden passen in het eerste deel van Henkjan Honings boek:Brabbelmuziek.
Die onbeschrijfelijke magie
In het tweede deel komt de magie van de muziek muziek als mysterie, muziek als taal en muziek als geluid aan bod, waarna het probleem van de muzikaliteit nader wordt beschouwd. Deel vier behandelt muziek als cognitie met dieper gaand onderzoek naar de geheimen van het fenomeen waarna in deel vijf de afsluiting volgt met een soort Aha-Erlebnis dat betrekking heeft op de muziek die blijkt te zijn opgeslagen in ons hoofd. En de vraag of iemand echt kan leren door te luisteren.
Voorafgaand aan de literatuurlijst (Noten) en het alfabetische Register geeft Henkjan Honing de lezers een Toegift in de vorm van eenCompositie voor twee slagwerkers en een computer; de machine vervult daarbij de functie van van dirigent.Opzettelijk ben ik in deze 'bespreking' niet dieper op de materie ingegaan, in de hoop dat u gaat kijken naar het gesprek dat Wim Brands met Henkjan Honing heeft inBoeken.
__________
[1] Een herhaling valt te zien op zaterdag 9 januari 's ochtends om 10:00 uur, weer op Nederland 1.
[2] Hans von Bülow (1830-1894), dirigent, componist en pianist. Hij werd de schoonzoon van Franz Liszt door in 1857 met diens dochter Cosima (1837-1930) in het huwelijk te treden. Deze ruilde Bülow echter in voor diens collega Richard Wagner (1813-1883), als wiens echtgenote vanaf 1869, en later als diens weduwe, ze verder door het leven zou gaan. __________
Henkjan Honing Iedereen is muzikaal Wat we weten over het luisteren naar muziek. 192 pag., paperback, met illustraties. Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam, 2009. ISBN 978-90-468-0598-5.
___________
Afbeeldingen
1. Voorzijde van de paperback Iedereen is muzikaal.
2. Henkjan Honing, universitair hoofddocent muziekcognitie (Universiteit van Amsterdam). Foto: Eduard Lampe.