Liefdeswinter van Gülsah Dogan biedt een toonbeeld van de ideale liefde; via Ikon-tv op Nederland 2
Emine Dogan lijdt aan de ziekte aan de ziekte van Alzheimer, en daarom verblijft ze in een verzorgingstehuis. Haar echtgenoot Cemal gaat elke dag bij aar op bezoekregisseurs om samen met haar herinneringen op te halen aan hun gezamenlijke verleden. Hun, oorspronkelijk gearrangeerde, huwelijk had zich in de loop der jaren reeds ontwikkeld tot een vorm van samenleving die werd gekenmerkt door uitingen van intense liefde. Thans kunnen die beiden absoluut niet meer zonder elkaar.
Regisseuse Gülsah Dogan aan het werk voor het Ikon-televisieprogramma Z@appelin.
De nicht van die beide echtelieden documentairemaakster Gülsah Dogan onderzoekt de liefde van die twee mensen door middel van het schetsen van een portret van die ideale verbintenis. Liefdeswinter luidt de titel van de documentaire die in de reeks Holland Doc zal worden uitgezonden door Ikon-tv via Nederland 2, op donderdag 28 oktober, tussen 22:55 uur en middernacht. Ongetwijfeld zullen er herhalingen worden uitgezonden op het digitale vierentwintig uurs kanaal met dezelfde naam als de reeks: Holland Doc.
De Grote Bijbelquiz 2010 van Neerlands Evangelische Omroep donderdagavond via Nederland 2-tv
Onderdeel van onze cultuur
Of we het nu willen of niet, aangenaam vinden of niet, in de god der christenen (willen) geloven of niet, de Bijbel maakt deel uit van onze cultuur: voor gelovigen vanwege de vermeende goddelijke inhoud, voor mensen die meer waarde hechten aan literatuur dan aan dogma's is het de eerste anthologie van de westerse wereld, en daarmee, vooralsnog niet meer weg te denken uit onze beschaving. Soms geven lieden, die beweren zich te baseren op de enige echte inhoud van dat boek, echter blijk van een totaal gebrek aan kennis van de inhoud van het ene of andere deel van die verzameling boeken. Leden van (een) sekte(n) die omgaan bij de huizen, en daarbij ijdele dingen doende, en zeer veel sprekende hetgeen niet betaamt, doen je veelvuldig opnieuw versteld staan over het gebrek aan kennis omtrent inhoud en betekenis van het geschrevene voor dat op tal van fronten interessante boekwerk hetwelk in ongeveer vijftienhonderd talen is overgezet.
Ware de waterstof-peroxide overgoten hoofdman van de onvrijheid in ons politieke bestel een islamiet (geweest), hij zou wellicht bezwaren hebben geuit jegens één en ander dat in (delen van) de Boeken des Ouden Verbonds voorkomt, en eventueel zou daarbij het begrip achterlijk zijn gevallen. Doch selectiviteit en affectieve preoccupatie spelen ook hier een hoofdrol. Wat ziet gij den splinter in het oog uws broeders, doch de balk in uw oog merkt ge niet?
Titelpagina van een Nederlandse Bijbel, uitgegeven te Dordrecht in 1793.
Quiz in Den Haag
Om weer eens te testen welke mensen een en ander weten over wie, wat, waar, hoe en waarom van hetgeen in die bundeling van boeken voorkomt boeken welke met de Attisch-Griekse pluralis Biblia worden omschreven , is ook dit jaar weer een Grote Bijbelquiz georganiseerd die vanuit de Grote Kerk in Den Haag de ether in zal worden gezonden, waarna allen die dat willen, en daarvoor het vereiste beeldscherm ter beschikking hebben, op de avond van donderdag 28 oktober [1] kunnen kijken en luisteren naar al hetgeen aan de orde komt binnen het kader van genoemd kennisonderzoek.
EO-presentatrice Jacobine Geel. (Foto: TVblik.)
Het geheel telt zeven ronden en een finale. Met die Quiz cultiveert de omroep in kwestie de, onzes inziens tamelijk twijfelachtige, vooronderstelling dat men daarmee aan de weet zou kunnen komen in welke windstreek van ons land de kennis van inhoud, betekenis en maatschappelijke relevantie eventueel nog aangevuld met de historische context , van de schrifturen in kwestie, het grootst is.
Enig giswerk
Kennelijk meent men aan de hand van enige, respectievelijk relatief veel, kennis van de Bijbel conclusies te kunnen trekken met betrekking tot kennis en/of inzicht in bepaald delen van ons land. Daarvoor is op z'n minst een uitgebreide(re) enquête, dan wel een gericht, wetenschappelijk verantwoord, onderzoek nodig zijn.
EO-presentator Bert van Leeuwen. (Foto: TVblik.)
De kandidaten wat een onzinnig begrip voor mensen die juist geen kandidaat (meer) zijn doch volwaardig deelnemer kunnen, aangestuurd of met behulp van de presentatoren Jacobine Geel en Bert van Leeuwen , voor een boeiende en gedenkwaardige, alsmede zo mogelijk en hopelijk met humor doorspekte anderhalf uur zorgen.
_________
[1] De Grote Bijbelquiz 2010. Evangelische Omroep, donderdag 28 oktober, Nederland 2, tussen 20:25 uur en 22:00 uur.
L'étranger van Vincent d'Indy zaterdagavond in operaprogramma Scala van radio klara
De vreemdeling
Op de avond van zaterdag 23 oktober begint om 20:00 uur, in het operaprogramma Scala van de Nederlandstalige Belgische zender Klara, het muziekdrama L'étranger van de Franse componist Vincent d'Indy (1851-1931).j Dit opus wekt de indruk dat er enige overeenkomst bestaat met de opera Der fliegende Holländer.[1] L'étranger werd voor het eerst gepresenteerd in 1903 te Brussel.
De in Parijs geboren Franse componist Vincent d'Indy (1890).
Vincent d'Indy volgde een opleiding bij Antoine-François Marmontel (1816-1898) en César Auguste Franck (1822-1890), en werd in de sfeer ban het muziekdrama nadrukkelijk beïnvloed door Wagners Parsifal [2], en wel zodanig dat zijn opera Tervaal première in 1897 te Brussel het epitheton Franse Parsifal kreeg. Vier jaar voor zijn overlijden besloot hij zijn compositorische loopbaan met de komedie Le rêve de Cinyras (1827). Zeven jaar eerder had hij een uitermate chauvinistisch-reactionaire opera gecomponeerd, en daarop hebben tal van sympathisanten zich van hem afgekeerd.
Over nog twee andere muziekdrama's die op dezelfde avond in enkele bekende programma's van West-Europese zenders te beluisteren zijn, zij hier verwezen naar onze zustersite Tempel van het Muziektheater.
Op onze andere zustersite over klassieke muziek, Muziek en mensen, is een artikel te vinden over de opera Niobe van Agostino Steffani, welke eveneens op deze zaterdagavond te beluisteren zal zijn.
___________
[1] Deze opera van Richard Wagner (1813-1883) werd geschreven in de jaren 1840-41 en is in 1843 in première gegaan.
[2] Wagner heeft in de jaren 1865, en 1877-1882 aan Parsifal gewerkt, op een eigen tekst. De première vond plaats in 1882.
Yundi Li speelt muziek van vier meesters met Berliner Philharmoniker in Arte-documentaire
De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie heeft voor geïnteresseerden in romantische pianomuziek een interessante documentaire in petto: Jung und romantisch, over de inmiddels 28 jaar oude Chinese pianist Yundi Li. Hij was niet alleen de eerste Chinese deelnemer aan het prestigueuze Intenationale Friedrich Chopin Concours te Warschau dat was in 2000 maar tevens de jongste winnaar ooit van dat concours. Het is een documentaire uit 2008 die in opdracht van het tweede publieke Duitse televisienet is gerealiseerd door Barbara Willis Sweete. De kijkers krijgen de Berliner Philharmoniker te zien en uiteraard eveneens te horen onder leiding va Seiji Ozawa, die de pianist zal ondersteunen in zijn uitvoering van composities van Franz Liszt (1811-1886), Sergej Prokofjev (1891-1953), Maurice Ravel (1875-1937) en Robert Schumann (1810-1856).
De film, die op maandag 18 oktober tussen 22:05 uur en 23:00 uur in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, wordt op zondag 24 oktober, 's ochtends om kriekentijd vanaf 06:00 uur worden herhaald door dezelfde zendgemachtigde.
Tags:Pianist, China, Internationaal Friedrich Chopin Concours Warschau, jongste winnaar ooit, eerste Chinese winnaar, documentaire, Arte-tv, Franz Liszt, Sergej Prokofjev, Maurice Ravel, Robert Schumann, Berliner Philharmoniker, Seiji Ozawa, Barbara Willis Sw
Lucian Freud als eerste beeldend kunstenaar in Arte's reeks Grand'Art
Beeldend kunstenaar Lucian Freud.
Van de vierdelige reeks documentaires Grand'Art die door Arte-televisie zal worden uitgezonden, kan men op zondag 17 oktober, vanaf 23:50 uur tot 00:20uur in de nacht op maandag 18 oktober, de eerste aflevering bekijken. De focus zal dan gericht zijn op de in 1922 geboren kunstenaar Lucian Freud, één van de kleinzonen van de grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud (1856-1939).
Het bijzonder aan deze reeks is dat daarin eigenzinnig wordt omgesprongen met de beoogde terugblik op de beeldende kunst van de twintigste eeuw:er wordt geen chronologisch retrospectief geboden.
De vrouwen die Fryderyk Chopin hebben geïnspireerd: vrijdagavond in BBC-documentaire
Het jaar 2010 is weliswaar flink wat meer gericht op andere muziekmeesters, maar we mogen tussen, dan wel naast, hen, in het kader van het bij tijd en wijle ietwat vermoeiende ronde getallen-fetisjisme niet voorbijgaan aan het feit dat de thans lopende periode van twaalf maanden waarvan we inmiddels alweer middenin oktober zitten eveneens dienen te worden gezien als Chopin Jaar. Dit omdat Fryderyk Chopin op 22 februari 1810 werd geboren. Hij overleed op 17 oktober 1849 in de Franse hoofdstad.
Zestien jaar oud was Maria Wodzinska toen zij in 1835 dit portret van haar landgenoot en jeugdvriend Fryderyk Chopin heeft gecreëerd.
Van het privéleven van deze Poolse meester is weliswaar door middel van biografieën, net als dat bij zijn collega's het geval is, meer aan het licht gekomen, maar als in verband met hem één vrouwennaam altijd maar weer opduikt, is dat die van Georges Sand (1804-1876), aan wie hij op verschillende niveaus gelieerd was. Dat weet zo ongeveer elke muziekliefhebber die op enigerlei wijze voor het wel en wee van de mens achter de musicus Chopin meer dan oppervlakkige belangstelling heeft. Het waren echter vooral zangeressen die veel invloed hebben uitgeoefend op het scheppend werk van deze meester. Veel minder over hen is algemeen bekend. Ieder die dat wil, kan zich echter op vrijdag 15 oktober nader laten informeren door middel van de documentaire Chopin: The Women Behind the Music, die zal worden gepresenteerd door James Rhodes. Deze film staat op de rol van de Britse televisiezender BBC Four, tussen 20:30 en 22:00 uur, onze tijd.
Ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Foto uit 1904.
Succesvolle mislukking
Een beroemde, historische expeditie, die wel wordt omschreven als de meest succesvolle mislukking, wordt op woensdag 13 oktober in de documentaire The Endurance: Shackleton's legendary Antarctic expedition voorgesteld door het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas. Daarbij gaat het om het verhaal van de poging om de Zuidpool over te steken in de jaren 1914-1916, ondernomen door Ernest Shackleton (1874-1922).
De film in kwestie zal worden uitgezonden door het tweede, Nederlandstalige Belgische televisienet Canvas.
Fotograaf Frank Hurley omstreeks 1914.
Andere aanpak
Het is een volkomen andere documentaire geworden dan gebruikelijk is voor historische evenementen. Enerzijds kunnen we kennismaken met de beelden die expeditie-fotograaf Frank Hurley (1885-1962) heeft genomen, zowel 'statisch' (foto's), alsook bewegend (film). Daarnaast zijn er recente opnamen beschikbaar die eveneens op authentieke locaties zijn gerealiseerd. Verder zijn er delen uit een audio-archief in de film geïntegreerd. Deze hebben in samenhang met de eerder genoemde elementen ervoor gezorgd dat een redelijk compleet beeld is ontstaan van he gebeuren in de jaren 1914-1916, met als gevolg dat de geschiedenis van deze ontdekkingsreis heel wat helderder kan worden gepresenteerd. Aangevuld met interviews van relatief recente datum, met nazaten van de expeditie-leden, dragen het nodige bij aan het fascinerende totaalbeeld.
De documentaire wordt uitgezonden tussen 22:45 uur en 00:50 uur in de nacht op donderdag 14 oktober.
In de focus van BBC Four-tv: Bernardo Bertolucci; zaterdag en zondag
Interview en speelfilm De Italiaanse filmregisseur Bernardo Bertolucci (geboren 1940) staat centraal in het BBC Four-programma Face to Face, dat op zaterdag 9 oktober zal worden uitgezonden tussen 23:00 uur en 23:30 uur. Jeremy Isaacs heeft in dat halve uur een interview met deze regisseur over zijn leven en zijn rolprenten.
Eén daarvan, de speelfilm The sheltering sky uit 1990 zal op dezelfde zender worden vertoond op zondag10 oktober vanaf 23:30 uur tot in de nacht op maandag 11 oktober om 01:45 uur. In The sheltering sky zien we bekende acteurs, zoals John Malkovich (geboren 1953 ), Debra Winger (1955) en Campbell Scott (geboren 1961).
Pauw en Witteman ontvangen de kunstenaar Joost Conijn, vrjdagavond en -nacht op Nederland 1
Houten auto, gestookt op hout, gebouwd door Joost Conijn
In de bundeling van een hele reeks grandioze korte stukken, variërend van één regel tot en met wel een pagina in een boek, geschreven door A.L. Snijders [1], komt met enige regelmaat de naam Joost Conijn (geboren in 1971 te Amsterdam voor: beeldend kunstenaar met durf en visie, met fantasie en werkelijkheidszin. Zo construeerde hij een houten automobiel, dat ook nog eens op hout wordt gestookt en een vliegtuig naar eigen ontwerp. Met laatstgenoemd vervoermiddel vloog hij naar Afrika, met dat houten automobiel naar Tsjernobyl.
Over zijn vliegtocht naar Afrika vertelt hij op vrijdag 8 oktober in de uitzending van Pauw en Witteman, welke tussen 23:00 uur en middernacht zal worden uitgezonden via Nederland 1. Een herhaling volgt direct na het middernacht-NOS Journaal.
Over dat 'vliegverhaal' van Joost Conijn, getiteld Josovov hebben AFDH-Uitgevers in januari van dit jaar een bibliofiele editie gepubliceerd. Daarvan zijn nog vijftig exemplaren bij de uitgever beschikbaar voor de zachte prijs van 17,50. Als men het boek daar rechtstreeks bestelt, zullen er geen portokosten in rekening worden gebracht. Het elektronische besteladres luidt: info@afdh.nl
__________
[1]: A.L. Snijders: Vijf bijlen 335 ZKV's. 670 pag., gebonden. AFDH uitgevers, Enschede, 2009. Volgens de auteur gaat het hier om zeer kleine verhalen met zeer grote gevolgen: bespiegelingen over zo ongeveer alles wat in hem opkomt en datgene wat hij hoort en ziet, of op enigerlei andere wijze mee wordt geconfronteerd. Hoewel deze stukken gaan over van alles en nog wat in onze wereld van alledag, vormen zij een wereld op zich. Oppervlakkig lijkende, maar eventueel diepgravende filosofische overpeinzingen, niet in de laatste plaats over Kunst en de daaraan verbonden creativiteit, zodat het niet verwonderlijk mag heten dat Joost Conijn hierin eveneens aan de orde komt. Zeer nadrukkelijk aanbevolen!
Rosslyn Chapel en Dan Browns boek The Da Vinci Code, maandagavond op BBC Four-tv
De onverbiddelijke bestseller van Dan Brown
In 1949 schreef de Amerikaanse auteur Fulton Oursler (1893-1952) het boek The Greatest Story Ever Told, over het leven van Jezus Christus.Het boek werd verfilmd door George Stevens in 1965.
BBC Four-tv zendt tijdens het laatste uur van 23:00 uur tot middernacht onze tijd van maandag 4 oktober, een documentaire uit met op één later na dezelfde titel: The Greatest Story Ever Sold. Daarmee is de toon met betrekking tot de inhoud van de film meteen en wel heel nadrukkelijk gezet: het is voor ieder duidelijk dat het hier gaat om een uitermate commerciële kwestie: de verkoop, in enorme aantallen, verspreid over onze globe, van het boek The Da Vinci Code uit 2004, van Dan Brown (geb. 1964). Deze hype wordt in de documentaire geanalyseerd.
Een schat in steen: Rosslyn Chapel
Voorafgaande aan de bovengenoemde, nadere beschouwing van de hype omtrent het allerwege befaamde boek van Dan Brown, biedt dezelfde Britse zender BBC Four, tussen 22:00 uur en 23:00 uur een gefilmde zoektocht in Schotland naar Rosslyn Chapel. Kunsthistorica Rosslyn onthult in die film allerlei markante details met betrekking tot dit middeleeuws instituut uit de vijftiende eeuw.
Die kapel is heel lang buiten de algemene belangstelling gebleven als prima bewaard 'geheim' totdat het onder de aandacht van miljoenen mensen werd gebracht in het boek dat zo'n super-bestseller werd: The Da Vinci Code.
Claude Monets 54 Zeerozen, zondagavond in Palettes van Arte-tv
Seerosen
Van de Franse programmareeks Palettes van Alain Jaubert, welke door de Frans-Duitse cultuurzender Arte wordt uitgezonden, worden in de aflevering van zondag 3 oktober de 54 zeerozen nader bekeken, die de Franse schilder Claude Monet (1840-1926) vanaf 1895 tot aan zijn heengaan aan het doek heeft toevertrouwd. Hij is één der meest vooraanstaande impressionisten. Achteraf, tot en met heden, meer dan acht decennia na zijn verscheiden, geldt dat nog steeds, of zelfs des te meer: hij de impressionistische visie op de natuur tot aan zijn overlijden trouw is gebleven.
Monet viel op dat punt dan ook nog meer op dan zijn vele collega's: hij schilderde gedurende de laatste halve eeuw van zijn aardse bestaan tussen 1876 en 1926 zijn onderwerp meerdere keren. Van lieverlee werden al die stukken steeds met een andere belichting gerealiseerd, als gevolg van de stand van de zon op het moment. Dat hemellichaam in perpetuum mobile, hetgeen gevolgen heeft gehad voor de reflecties op het water, hetgeen het sterkst tot uitdrukking kwam als die heldere ster niet achter de wolken schuilging.
De aflevering in kwestie stamt uit het jaar 1991 en is een bijdrage van Arte France. Deze wordt uitgezonden tussen 21:50 uur en 22:25 uur. Er staan vier herhalingen gepland: de eerste op woensdag 6 oktober om 16:10 uur, de tweede in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 oktober, vanaf 02:10 uur; de derde herhaling volgt op zaterdag 9 oktober in de middag vanaf 14:00 uur; de laatste herhaling is voorzien voor de nacht van donderdag 21 oktober op vrijdag de 22ste, vanaf 04:10 uur. __________
Afbeelding: Claude Monet: zelfportret 1917, ca. 69 x 54 cm. Louvre, Parijs.
NDR-tv biedt zaterdagavond en -nacht zes documentaires over de voormalige DDR
Iets meer dan zes uur achtereen, met zes verschillende bijdragen, duurt de DDR-Nacht die het derde Duitse televisienet NDR (Norddeutscher Rundfunk) zaterdag 2 oktober, vanaf 2325 uur tot 05:35 uur uitzendt.
De eerste drie kwartier, tot 00:20 uur, zijn gereserveerd voor Tschüss DDR! Über Warschau in die Freiheit, een documentaire over mensen die de Deutsche Demokratische Republik tijdens de jaren van onbedaarlijke dictatuur hebben verlaten via de hoofdstad van het buurland Polen. Daarna, tot 01:35 uur, volgt het docudrama Schabowksi's Zettel Die Nacht als die Mauer fiel. Het gaat over die specifieke situatie op 9 november 1989 toen door Günter Schabowski [1] van het Politbüro voor televisiecamera's heeft bekendgemaakt dat met onmiddellijke ingang dat alle DDR-burgers vrij de grenzen van hun eigen staat zouden kunnen passeren: dat betekende naar vrije keuze reizen. Het was op dat moment duidelijk dat Schabowski zelf totaal verrast was over hetgeen hij voorlas van het kattebelletje dat men hem had toegestopt. Direct in aansluiting daarop zendt de NDR in totaal vier afleveringen uit van de documentaire reeks Meine DDR. De eerste aflevering is Träume und Illusionen.
Om 02:20 uur volgt een tweede aflevering uit die reeks: Im Schatten der Mauer, en weer drie kwartier later, vanaf 03:05 uur kan men kijken naar Der schöne Schein der Diktatur.
Tenslotte, vanaf 03:50 uur wordt de vierde en in ieder geval gedurende die nacht de laatste aflevering uit Meine DDR uitgezonden. Daarbij gaat het om de documentaire Tanz auf dem Vulkan. De laatste van de zes bijdragen in deze historische documentaire DDR-nacht is een portret van de voormalige opperste baas van de DDR, de zogeheten Staatsratsvorsitzender van de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED): Erich Honecker (1912-1994).
__________
[1] Günter Schabowski (geb. 1929) is een van de weinige voormalige DDR-politici die medeverantwoordelijkheid voor de toestanden indertijd aan de andere kant van de Duitse grens heeft geclaimd, en daarvoor kort gevangen zat. Hij heeft daarna in de Bondsrepubliek nog gefungeerd als redacteur van de krant in een kleinere plaats, zeer tot tevredenheid van de bevolking.
BBC Four, maandag, in twee bijdragen: Het complete verhaal van Paul Gauguin
Maandag 27 september presenteert BBC Four-television tussen 22:00 uur en middernacht, onze tijd een documentaire met de titel Gauguin: The Full Story, over één van de beroemdste en niet zelden omstreden Franse schilders: bijzondere persoonlijkheid genaamd Paul Gauguin (1848-1903). Om het verhaal binnen die twee uur durende documentaire film over die kunstenaar zo compleet mogelijk te maken, volgt direct in aansluiting vanaf middernacht tot 01:05 uur de film The Savage: Paul Gauguin and the construction of paradise in het programma Omnibus.
__________
Afbeelding: Paul Gauguin: De maan en de aarde, 1893.
Tiede Herrema werd in 1975 door de IRA ontvoerd; nu ' 89 jaar ' kijkt hij terug
Het NTR/VPRO-programma Andere tijden komt op donderdag 23 september met weer een aflevering over bijna vergeten gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Deze keer is De ontvoering van Herrema het thema. Tiede Herrema (geboren in1921) een Nederlands ondernemer die tevens doctor in de filosofie is, werd op 4 oktober 1975 in de Ierse plaats Limerick ontvoerd door leden van de IRA (Irish Republican Army). Gedurende enkele zenuwslopend-spannende weken werden er onderhandelingen gevoerd,welke er uiteindelijk toe hebben geleid dat Tiede Herrema is vrijgekomen. Thans, vijfendertig jaar na dato, is het toenmalige slachtoffer inmiddels op hoge leeftijd teruggereisd naar de plek waar hij dagen achtereen vastzat, in gezelschap van zijn ontvoerders.
Ook deze aflevering van Andere tijden wordt ingeleid en van commentaar voorzien door Hans Goedkoop.
De dooltocht van stoomboot St. Louis over de wereldzeeën in 1939
Vanaf 13 mei 1939 doolde de St. Louis, een passagiers-stoomschip met 930 Joodse vluchtelingen veertig dagen over de wereldzeeën, in de hoop dat deze ergens op de wereld welkom zouden zijn, al was het maar in passieve zin. De vrije wereld vooral het land dat zichzelf afficheerde als van de onbegrensde mogelijkheden: de VS was niet bereid de bedreigde groep Joden op te nemen, en hetzelfde geldt voor Cuba, waar een tussenstop werd gemaakt.
Dat betekende dat het schip moest terugvaren naar de haven van herkomst, en het betekende dat het merendeel van de vluchtelingen aan boord op termijn een wisse dood tegemoet zou gaan in één der vele concentratiekampen van het weerzinwekkend-uitzinnig gestoorde Beest dat Duitsland regeerde, maar zich daarmee alleen niet kon bevredigen.
Arte-tv zendt de ZDF-documentaire over deze gebeurtenis: Das Schiff der Verdammten een Duits, Amerikaan, Cubaanse coproductie uit 2005, geregisseerd door Dietmar Schulz op woensdag 22 september, tussen 21:05 uur en 22:00 uur; er zal vooralsnog geen herhaling worden uitgezonden.
Meer hierover is te lezen in een document op internet, door Dr. Frank Caestecker, dat tevens is opgenomen in het Auschwitz Bulletin.
__________
Afbeelding: Omringd door tal van kleine schepen ligt de St. Louis in 1939 in de haven van Havana.
Zondag 19 september, CANVAS-tv: Mensenleven bedreigende bijensterfte in Panorama
Al degenen die geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van het leven der mensen en die ook graag verder kijken dan de oppervlakte of zij nu van honing en de producent ervan: de BIJ houden of niet doen er goed aan op zondag 19 september om 20:10 uur hun televisietoestel in te schakelen om te kijken en luisteren naar wat er wordt getoond en verteld in het actualiteitenprogramma Panorama van het tweede Nederlandstalige Belgische televisienet CANVAS over het massale, en tot nu toe onverklaarbare sterven van de (honing)bij, een fenomeen dat in eerste instantie de existentie van de commerciële bijenhouders bedreigt maar als gevolg van het enorme belang voor het leven op aarde voorzover dat in principe het verschijnsel Mens betreft maar tegelijkertijd catastrofale invloed kan hebben voor het bestaan op deze planeet.
Voor meerenvervolgensnog meerinformatie over dit uitermate actuele thema zij verwezen naar twee eerder gepubliceerde artikelen, onder meer op deze site.
Radiozender NDR Kultur met tweemaal twee uur achtereen over en van Rolf Liebermann
Prisma Musik
Zaterdag 18 september besteedt de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, tussen 20:00 uur en middernacht, twee programma's beide met een duur van twee uur aan de Zwitserse componist Rolf Liebermann. [1] In het onderdeel Prisma Musik dat als vast programma op gezette tijden op genoemde zender opduikt, is de Zwitserse componist die, was hij blijven leven, jongstleden dinsdag honderd jaar oud geworden zou zijn de protagonist. Hij wordt, op diverse terreinen van het cultuurleven, en met nadruk in tal van disciplines binnen de klassieke muziek, beschouwd als groot intiator, en dat is terug te vinden in de titel van de aflevering van bovengemeld programma: Der große Anreger: Rolf Liebermann zum 100. Geburtstag, uit te zenden tussen 20:00 uur en 22:00 uur.
Variationen zum Thema
In aansluiting daarop wordt een aantrekkelijke variëteit uit het oeuvre van Rolf Liebermann voorgesteld in het programma Variationen zum Thema dat van 22:00 uur tot middernacht wordt uitgezonden. Het concert wordt gopend met diens Pianosonate, gevolgd door de Symfonie voor jazzensemble. Het derde onderdeel van het Liebermann-concert is weliswaar opnieuw een symfonie, maar dan een klassieke, die het nummer 1 draagt. Daarna kunt u kennismaken met een compositie die de titel Geigy Festival Concerto draagt.
Voordat het concert met het zesde stuk eindigt, klinkt eerst nog Furioso voor orkest. Ter afsluiting wordt de dramatische cantate Streitlied zwischen Leben und Tod uitgezonden.
Strijden tegen intolerantie Laatstgenoemd werk is een passende compositie om iemand te herdenken die zich tijdens zijn hele volwassen leven in volle overtuiging heeft ingezet voor een goede zaak: de cultuur, als strijdmiddel tegen intolerantie.
In een gesprek vertelde Rolf Liebermann over zijn tijd als intendant van de Hamburgische Staatsoper, en dat hij daar als voorbeelden van intolerantie op de planken heeft laten zien tot welke onmetelijke en bijna onuitsprekelijke tragedies intolerantie kan leiden, in twee lichtende voorbeelden: het klassieke Wozzeck uit 1925 van Alban Berg (1885-1935) en het opdrachtwerk Die Teufel von Loudun uit 1969 van Krysztof Penederecki (geboren 1933).
__________
[1] Zie ook de bijdrage op de aan de site die aan deze is gelieerd, Muziek en mensen.
__________
Afbeelding: Rolf Liebermann, rechts, in gesprek met zijn biograaf Curt Riess. Deze foto siert de achterzijde van diens boek uit 1977: Nennen Sie mich einfach Musiker, verschenen bij Verlagsgesellschaft R. Glöss + Co., Hamburg.
Uitzonderlijke filmbeelden uit Tweede Wereldoorlog in Andere Tijden, donderdagavond via Nederland 2-tv
In het geschiedenismagazine Andere tijden, waarvan deze week op donderdag 16 september weer een nieuwe aflevering zal worden uitgezonden via Nederland 2, tussen 21:30 uur en 22:00 uur, worden beelden vertoond onder de titel Oorlog in blik. Diverse mensen hebben, af en toe zelfs stiekem, gedurende de Duitse bezetting van ons land, gefilmd. Zowel (semi-)professionelen alsook particulieren hebben de camera gehanteerd, waarna het resultaat van die handelingen in een kast is opgeborgen of op andere wijze terzijde is geschoven; niet zelden belandde het op een zolder. In de loop er tijden na de oorlog werd veel van dat materiaal simpelweg vergeten. Hans Goedkoop geeft ook in deze aflevering commentaar bij de bewegende beelden van onder meer een neerstortend Duits vliegtuig in de meidagen van 1940, evenals bij het afschieten van een raket boven Den Haag. Ook krijgen we een zeer goede parodie op Hitler te zien, maar daarnaast eveneens pijnlijke beelden: hongertochten door de polder in de latere jaren van de oorlog. Tevens wordt ons Joods familieleven in de Amsterdamse Plantagebuurt getoond. __________
Eén van onze vier tuinegels kwam op huiskamerbezoek
Verleden week was ik op een avond even naar de eerste verdieping gelopen om iets in de bibliotheek aldaar te controleren. Nauwelijks had ik het gezochte lemma in het bewuste naslagwerk gevonden of ik hoorde Amber, de hond, één keer kort blaffen. Het betekende dat er geen sprake was van ongewenst bezoek aan de keukendeur want dan was ze druk te keer gegaan , maar het betekende ook niet dat er iemand bij die deur was uit de kring van bekenden want dan was Amber net zo hard te keer gegaan, maar wel op een heel andere manier. Ik kan zelfs aan haar manier van blaffen horen welke van haar favorieten ze op de korrel heeft. Geen nood dus; ik kon gewoon verder zoeken voordat ik weer naar beneden zou gaan.
Gelijkvloers eenmaal weer binnenskamers zag ik de reden van Ambers neutrale blaf. Middenin de woonkamer zat een egel Ambers kipgehakt op te peuzelen. Precies de egel die altijd doodgemoedereerd onder een van de tuintafels blijft dooreten als ik naar buiten stap of juist van buitenom de tuin betreedt. Twee van de vier egels die ons elke nacht bezoeken om het resterende kattenvoer te verorberen, lopen onmiddellijk snel weg als ze me zien aankomen dat doen ze niet voor Amber of onze katten en evenmin voor andere katten uit de buurt, die ze, als collega-viervoeters, ook onmiddellijk op ooghoogte herkennen.
Maar deze egel is vanaf dat hij of zij nog heel klein was, nog nooit voor mij weggelopen, bij de vierde hangt het kennelijk af van zijn gemoedsstemming: de ene keer wel, de andere keer niet.
In de drieënhalve decennia dat ik, in de periode van april tot in november, elke avond en nacht egels als eters in de achtertuin krijg, is het nog niet eerder gebeurd dat één van hen zich ooit over de hoger dan gebruikelijk liggende, drempel van de keukendeur heeft gewaagd.
Wel is het diverse malen gebeurd dat er één, twee of drie van hen vlak bij de keukendeur zaten te wachten als onze eigen huisdieren niets hadden overgelaten, dan wel dat ik nog niet voor aanvulling had gezorgd. Ze weten heel goed waar de keuken is, want daarvandaan komt het goede voer.
__________
Foto: Twee egels eten samen het kipgehakt van de katten en de hond.
Documentaire op ZDF over al dan niet bestaande buitenaardse wezens
Het tweede Duitse televisienet ZDF presenteert op dinsdag 14 september een documentaire over het al dan niet bestaan van buitenaardse wezens. Er bestaan immers zelfs wetenschappers die geloven dat zij zelf dan wel anderen ooit een confrontatie hebben doorstaan met dergelijke wezens. De voors en tegens zullen ongetwijfeld aan bod komen in de film Die Außerirdischen Mythos und Wahrheit, die tussen 20:15 uur en 21:00 uur zal worden uitgezonden en ongetwijfeld op grote belangstelling mag rekenen, aangezien het in die documentaire behandelde fenomeen al zeer lange tijd de gemoederen overal ter wereld nadrukkelijk bezighoudt.