Tiede Herrema werd in 1975 door de IRA ontvoerd; nu ' 89 jaar ' kijkt hij terug
Het NTR/VPRO-programma Andere tijden komt op donderdag 23 september met weer een aflevering over bijna vergeten gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Deze keer is De ontvoering van Herrema het thema. Tiede Herrema (geboren in1921) een Nederlands ondernemer die tevens doctor in de filosofie is, werd op 4 oktober 1975 in de Ierse plaats Limerick ontvoerd door leden van de IRA (Irish Republican Army). Gedurende enkele zenuwslopend-spannende weken werden er onderhandelingen gevoerd,welke er uiteindelijk toe hebben geleid dat Tiede Herrema is vrijgekomen. Thans, vijfendertig jaar na dato, is het toenmalige slachtoffer inmiddels op hoge leeftijd teruggereisd naar de plek waar hij dagen achtereen vastzat, in gezelschap van zijn ontvoerders.
Ook deze aflevering van Andere tijden wordt ingeleid en van commentaar voorzien door Hans Goedkoop.
De dooltocht van stoomboot St. Louis over de wereldzeeën in 1939
Vanaf 13 mei 1939 doolde de St. Louis, een passagiers-stoomschip met 930 Joodse vluchtelingen veertig dagen over de wereldzeeën, in de hoop dat deze ergens op de wereld welkom zouden zijn, al was het maar in passieve zin. De vrije wereld vooral het land dat zichzelf afficheerde als van de onbegrensde mogelijkheden: de VS was niet bereid de bedreigde groep Joden op te nemen, en hetzelfde geldt voor Cuba, waar een tussenstop werd gemaakt.
Dat betekende dat het schip moest terugvaren naar de haven van herkomst, en het betekende dat het merendeel van de vluchtelingen aan boord op termijn een wisse dood tegemoet zou gaan in één der vele concentratiekampen van het weerzinwekkend-uitzinnig gestoorde Beest dat Duitsland regeerde, maar zich daarmee alleen niet kon bevredigen.
Arte-tv zendt de ZDF-documentaire over deze gebeurtenis: Das Schiff der Verdammten een Duits, Amerikaan, Cubaanse coproductie uit 2005, geregisseerd door Dietmar Schulz op woensdag 22 september, tussen 21:05 uur en 22:00 uur; er zal vooralsnog geen herhaling worden uitgezonden.
Meer hierover is te lezen in een document op internet, door Dr. Frank Caestecker, dat tevens is opgenomen in het Auschwitz Bulletin.
__________
Afbeelding: Omringd door tal van kleine schepen ligt de St. Louis in 1939 in de haven van Havana.
Zondag 19 september, CANVAS-tv: Mensenleven bedreigende bijensterfte in Panorama
Al degenen die geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van het leven der mensen en die ook graag verder kijken dan de oppervlakte of zij nu van honing en de producent ervan: de BIJ houden of niet doen er goed aan op zondag 19 september om 20:10 uur hun televisietoestel in te schakelen om te kijken en luisteren naar wat er wordt getoond en verteld in het actualiteitenprogramma Panorama van het tweede Nederlandstalige Belgische televisienet CANVAS over het massale, en tot nu toe onverklaarbare sterven van de (honing)bij, een fenomeen dat in eerste instantie de existentie van de commerciële bijenhouders bedreigt maar als gevolg van het enorme belang voor het leven op aarde voorzover dat in principe het verschijnsel Mens betreft maar tegelijkertijd catastrofale invloed kan hebben voor het bestaan op deze planeet.
Voor meerenvervolgensnog meerinformatie over dit uitermate actuele thema zij verwezen naar twee eerder gepubliceerde artikelen, onder meer op deze site.
Radiozender NDR Kultur met tweemaal twee uur achtereen over en van Rolf Liebermann
Prisma Musik
Zaterdag 18 september besteedt de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, tussen 20:00 uur en middernacht, twee programma's beide met een duur van twee uur aan de Zwitserse componist Rolf Liebermann. [1] In het onderdeel Prisma Musik dat als vast programma op gezette tijden op genoemde zender opduikt, is de Zwitserse componist die, was hij blijven leven, jongstleden dinsdag honderd jaar oud geworden zou zijn de protagonist. Hij wordt, op diverse terreinen van het cultuurleven, en met nadruk in tal van disciplines binnen de klassieke muziek, beschouwd als groot intiator, en dat is terug te vinden in de titel van de aflevering van bovengemeld programma: Der große Anreger: Rolf Liebermann zum 100. Geburtstag, uit te zenden tussen 20:00 uur en 22:00 uur.
Variationen zum Thema
In aansluiting daarop wordt een aantrekkelijke variëteit uit het oeuvre van Rolf Liebermann voorgesteld in het programma Variationen zum Thema dat van 22:00 uur tot middernacht wordt uitgezonden. Het concert wordt gopend met diens Pianosonate, gevolgd door de Symfonie voor jazzensemble. Het derde onderdeel van het Liebermann-concert is weliswaar opnieuw een symfonie, maar dan een klassieke, die het nummer 1 draagt. Daarna kunt u kennismaken met een compositie die de titel Geigy Festival Concerto draagt.
Voordat het concert met het zesde stuk eindigt, klinkt eerst nog Furioso voor orkest. Ter afsluiting wordt de dramatische cantate Streitlied zwischen Leben und Tod uitgezonden.
Strijden tegen intolerantie Laatstgenoemd werk is een passende compositie om iemand te herdenken die zich tijdens zijn hele volwassen leven in volle overtuiging heeft ingezet voor een goede zaak: de cultuur, als strijdmiddel tegen intolerantie.
In een gesprek vertelde Rolf Liebermann over zijn tijd als intendant van de Hamburgische Staatsoper, en dat hij daar als voorbeelden van intolerantie op de planken heeft laten zien tot welke onmetelijke en bijna onuitsprekelijke tragedies intolerantie kan leiden, in twee lichtende voorbeelden: het klassieke Wozzeck uit 1925 van Alban Berg (1885-1935) en het opdrachtwerk Die Teufel von Loudun uit 1969 van Krysztof Penederecki (geboren 1933).
__________
[1] Zie ook de bijdrage op de aan de site die aan deze is gelieerd, Muziek en mensen.
__________
Afbeelding: Rolf Liebermann, rechts, in gesprek met zijn biograaf Curt Riess. Deze foto siert de achterzijde van diens boek uit 1977: Nennen Sie mich einfach Musiker, verschenen bij Verlagsgesellschaft R. Glöss + Co., Hamburg.
Uitzonderlijke filmbeelden uit Tweede Wereldoorlog in Andere Tijden, donderdagavond via Nederland 2-tv
In het geschiedenismagazine Andere tijden, waarvan deze week op donderdag 16 september weer een nieuwe aflevering zal worden uitgezonden via Nederland 2, tussen 21:30 uur en 22:00 uur, worden beelden vertoond onder de titel Oorlog in blik. Diverse mensen hebben, af en toe zelfs stiekem, gedurende de Duitse bezetting van ons land, gefilmd. Zowel (semi-)professionelen alsook particulieren hebben de camera gehanteerd, waarna het resultaat van die handelingen in een kast is opgeborgen of op andere wijze terzijde is geschoven; niet zelden belandde het op een zolder. In de loop er tijden na de oorlog werd veel van dat materiaal simpelweg vergeten. Hans Goedkoop geeft ook in deze aflevering commentaar bij de bewegende beelden van onder meer een neerstortend Duits vliegtuig in de meidagen van 1940, evenals bij het afschieten van een raket boven Den Haag. Ook krijgen we een zeer goede parodie op Hitler te zien, maar daarnaast eveneens pijnlijke beelden: hongertochten door de polder in de latere jaren van de oorlog. Tevens wordt ons Joods familieleven in de Amsterdamse Plantagebuurt getoond. __________
Eén van onze vier tuinegels kwam op huiskamerbezoek
Verleden week was ik op een avond even naar de eerste verdieping gelopen om iets in de bibliotheek aldaar te controleren. Nauwelijks had ik het gezochte lemma in het bewuste naslagwerk gevonden of ik hoorde Amber, de hond, één keer kort blaffen. Het betekende dat er geen sprake was van ongewenst bezoek aan de keukendeur want dan was ze druk te keer gegaan , maar het betekende ook niet dat er iemand bij die deur was uit de kring van bekenden want dan was Amber net zo hard te keer gegaan, maar wel op een heel andere manier. Ik kan zelfs aan haar manier van blaffen horen welke van haar favorieten ze op de korrel heeft. Geen nood dus; ik kon gewoon verder zoeken voordat ik weer naar beneden zou gaan.
Gelijkvloers eenmaal weer binnenskamers zag ik de reden van Ambers neutrale blaf. Middenin de woonkamer zat een egel Ambers kipgehakt op te peuzelen. Precies de egel die altijd doodgemoedereerd onder een van de tuintafels blijft dooreten als ik naar buiten stap of juist van buitenom de tuin betreedt. Twee van de vier egels die ons elke nacht bezoeken om het resterende kattenvoer te verorberen, lopen onmiddellijk snel weg als ze me zien aankomen dat doen ze niet voor Amber of onze katten en evenmin voor andere katten uit de buurt, die ze, als collega-viervoeters, ook onmiddellijk op ooghoogte herkennen.
Maar deze egel is vanaf dat hij of zij nog heel klein was, nog nooit voor mij weggelopen, bij de vierde hangt het kennelijk af van zijn gemoedsstemming: de ene keer wel, de andere keer niet.
In de drieënhalve decennia dat ik, in de periode van april tot in november, elke avond en nacht egels als eters in de achtertuin krijg, is het nog niet eerder gebeurd dat één van hen zich ooit over de hoger dan gebruikelijk liggende, drempel van de keukendeur heeft gewaagd.
Wel is het diverse malen gebeurd dat er één, twee of drie van hen vlak bij de keukendeur zaten te wachten als onze eigen huisdieren niets hadden overgelaten, dan wel dat ik nog niet voor aanvulling had gezorgd. Ze weten heel goed waar de keuken is, want daarvandaan komt het goede voer.
__________
Foto: Twee egels eten samen het kipgehakt van de katten en de hond.
Documentaire op ZDF over al dan niet bestaande buitenaardse wezens
Het tweede Duitse televisienet ZDF presenteert op dinsdag 14 september een documentaire over het al dan niet bestaan van buitenaardse wezens. Er bestaan immers zelfs wetenschappers die geloven dat zij zelf dan wel anderen ooit een confrontatie hebben doorstaan met dergelijke wezens. De voors en tegens zullen ongetwijfeld aan bod komen in de film Die Außerirdischen Mythos und Wahrheit, die tussen 20:15 uur en 21:00 uur zal worden uitgezonden en ongetwijfeld op grote belangstelling mag rekenen, aangezien het in die documentaire behandelde fenomeen al zeer lange tijd de gemoederen overal ter wereld nadrukkelijk bezighoudt.
Antieke Opticiëns Koffer van rond 1900 onlangs in Groningen geveild
Tijdens de veiling van boeken en prenten, welke op maandag 6 september werd gehouden bij All books and auctions in Groningen, werden ook enkele andere antiquiteiten van andere materialen dan papier en drukinkt aangeboden, zoals een massief kersenhouten Louvre servieskast.
Een tweede artikel dat niet onder het hoofdstuk boeken en prenten valt, is de hierbij afgebeelde Antieke Opticiëns Koffer van rond 1900, gevuld met tientallen lenzen voor brillen en apparatuur voor oogmeting. De richtprijs bedroeg 100, tot 220,.
Dit object was uitgesteld op een tafel direct voorin de zaak, opdat ieder de inhoud goed kon zien. Weinigen zullen daaraan voorbijgegaan zijn, aangezien er links en rechts van het object stapeltjes van de fraai uitgevoerde veilingcatalogus lagen. Daarin was deze afbeelding van de koffer in kwestie eveneens opgenomen.
Documentaire op TV5 Monde over De Route van de Thee
Documentaire
Zondag 12 september tussen 19:00 uur en 20:00 uur vertoont de Franse televisiezender TV 5 Monde de documentaire Sur la route légendaire du thé.
Daarin wordt gereisd door China, Vietnam, Laos en Burma, waar zich tal van theeplantages bevinden in verscheidene gebieden van die landen. Het lijkt, zeker van een afstand, alsof het om een geweldige hoeveelheid verschillende geuren gaat, maar als dat al het geval is, dan kunnen de kijkers daar heel direct niets van 'meenemen', aangezien bij de huidige stand van de technologie de kijkers nog geen geuren of smaken 'van het scherm' af kunnen ondergaan. In elk van de bezochte streken bestaan productiegeheimen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Thee in de westerse wereld
Thee is, niet alleen in de genoemde landen, maar ook in het Westen, in de afgelopen eeuwen langzaam maar zeker gemeengoed geworden, maar dat was in de begintijd van de import naar onze streken, zeker niet het geval. Het ging daarbij om een uiterst prijzig genotmiddel, dat in die dagen werd vergeleken met goud. Daarom werd in gezinnen die het zich konden veroorloven, de thee die niet alleen een genotmiddel, maar tevens een statussymbool was angstvallig bewaakt, en dat betekende in de praktijk dat de theebusjes of -doosjes meestal waren voorzien van een slot(je) opdat het huispersoneel er niet ook van zou kunnen snoepen.
Daarmee worden televisiekijkers die zich interesseren voor Britse antiquiteiten, nog met enige regelmaat geconfronteerd als tijdens één van die programma's waarin stukken worden geschat en/of geveild, met enige regelmaat een zogeheten (tea)caddy opduikt, waarvan sommige uiterst zeldzaam want van bijzonder materiaal blijkt te zijn gemaakt. Op vrijdag 17 september zal TV 5 deze documentaire herhalen; op zondag 19 september, tussen 19:00 uur en 20:00 uur volgt opnieuw een uitzending van deze film. Het is evenmin ondenkbaar dat Arte-televisie deze documentaire overneemt.
____________
Afbeeldingen
1. Theeplantage in India.
2. Theeplant zoals opgenomen in het standaardwerk van Koehler (1887).
BBC radio en tv: Last Night of the Proms 2010 in Londens Albert Hall, zaterdag 11 september
Vijftien onderdelen
Op zaterdag 11 september zal het in de Londense Albert Hall weer een drukte van belang worden als het jaarlijkse concert met de benaming Last Night of the Proms zal worden gerealiseerd.
Medewerkenden deze keer zijn, zoals gebruikelijk het BBC Symphony Chorus, de BBC Singers een in 1924 opgericht, 24-koppig kamerkoor en het BBC Symphony Orchestra onder leiding van de vaste dirigent Jiri Belohlávek.
Vijftien onderdelen telt het programma dat op een enorm aantal radio- en televisiestations, verspreid over de aardbol, zal worden uitgezonden. Om ons hier te beperken tot de belangrijkste Britse instanties in die sfeer, zij gemeld dat BBC Radio 3 vanaf 20:30 het concert zal verslaan, en datzelfde geldt voor BBC Two-television van 20:30 uur tot 22;10 uur, waarna inmiddels traditiegetrouw zal worden overgeschakeld naar BBC One voor het gedeeelte na de pauze.
Vijf Strauss-liederen Eén derde gedeelte van de vijftien composities die op het programma staan, worden door de Amerikaanse sopraan Rene Fleming voor haar rekening genomen, althans voor zover dat de te zingen teksten betreft in de vijf liederen van Richard Strauss (1864-1949). Voordien worden stukken van onder meer Tsjajkovski en Wagner uitgevoerd, verder stukken van Rogers & Hammerstein, alsmede stukken bekende en minder bekende muziekmeesters. Na de pauze komen Engelse composities aan bod welke traditioneel het concert besluiten. Daar vinden we de namen Edward Elgar en Thomas Arne terug, evenals Charles Hubert Hastings Parry terug. Laatstgenoemde is vooral bekend geworden en gebleven door zijn, ook nu weer voorgestelde (hymn) gezang Jerusalem.
____________
Afbeeldingen
1. Logo van het kamerkoor BBC Singers.
2. Rene Fleming; zij zingt vijf liederen van Richard Strauss tijdens de Last Night of the Proms.
Twee composities van de Amerikaan Charles Ives, donderdagavond via Radio 4-NL
Op donderdag 9 september zal het Avondconcert op Radio 4 tussen 20:02 uur en 23:02 uur door de VPRO worden uitgezonden. In de afdeling A worden drie werken uitgevoerd door het New Yorks Filharmonisch Orkest onder leiding van Alan Gilbert. Het tweede en derde stuk werden gecomponeerd door de ietwat buitenissige Amerikaan Charles Ives (1874-1954), eerst diens Tweede Symfonie, en als afsluiting van het concert The unanswered Question van dezelfde grootmeester.
Het betreft hier de opname van een concert dat werd gegeven op 20 september 2009, in de Avery Fischer Hall te New York.
Voor de eerste aflevering van een lang artikel over deze bijzondere componist kunt u terecht op onze zustersite, waar die aflevering heden is opgenomen; daarin meer over diens Tweede Symfonie.
Portret van de Chileense president Salvador Allende (1970-1973) tweemaal op Arte-televise
Vanaf 1970 was Salvador Allende (geboren 1908), oorspronkelijk medicus, president van de Zuid-Amerikaanse staat Chili. Zijn grote verdienste bestaat erin dat hij heeft getracht het socialisme te integreren in een democratisch bestel. Onder leiding van een monsterlijke generaal Augusto Pinochet (1915-2006) werd in Chili begin september 1973 een staatsgreep gepleegd niet te vergeten met behulp van de meest weerzinwekkende instantie die deze wereld kent: de CIA waarna voornoemde militair zich steeds meer ging profileren als massamoordenaar en toonde hij daarnaast dat hij een onwezen was, een onmenselijke dictator zonder enig niveau en zonder enige beschaving.
Het vermoeden bestaat dat Allende zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt, doch zeker is dat geenszins, en binnen de kring rondom die, helaas tijdelijke, president wordt dat hier en daar als hoogst onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk, geacht. De documentaire een Frans-Chileense coproductie van Patricio Guzman uit 2004 zal worden uitgezonden op woensdag 8 september, tussen 20:15 uur en 21:55 uur, via Arte-televisie. Een herhaling zal te zien zijn op dezelfde zender, op dinsdag 14 september, 's ochtends vanaf 10:35 uur.
Duitse Romeo and Juliet uit 1949 te beluisteren in ARD Radiofestival
In het programma ARD Radiofestival wordt op de avond van zondag 5 september, tussen 22:00 uur en middernacht, in Große Stimmen Große Namen, tussen 22:00 uur en middernacht een Duitse versie van Romeo and Juliet uit 1949, in de enscenering van Alfred Braun (1888-1978) herhaald.
Deze tragedie van William Shakespeare (1564-1616), die in de oorspronkelijk taal de titel draagtThe Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet, werd voor het eerst gepubliceerd in 1597, is samen met alle andere werken van deze grote internationaal nog steeds als één van de meest befaamde en beste auteurs uit de wereldliteratuur geldende schrijvers diverse malen in het Duits vertaald door vermaarde schrijvers van toen tot en met heden. Eén daarvan is van de hand van Ernst Ortlepp (1800-1864), en die is opgenomen in deel 11 van de twaalfdelige complete versie, die in 1839 in vier halfleren banden is verschenen bij Georg Brigand's Verlag.
__________
Afbeelding overgenomen uit de hierboven omschreven Duitse, 12-delige editie in vier banden.
Tags:William Shakespeare, 'Romeo and Juliet', Ernst Ortlepp, Alfred Braun, 'Große Stimmen — Große Namen', ARD Radiofestival, regionale radiozenders cultuur
Hella Haasse's roman Heren van de thee als drama in Toneel op 2 via Nederland 2
Op zondag 5 september biedt Avro-televisie via Nederland 2 een nieuwe aflevering van het programma Toneel op 2. Hierin worden opnamen uitgezonden van toneelstukken welke speciaal voor televisie zijn geschreven. Deze keer is Heren van de thee aan de beurt. Dit stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek, een roman uit 1992 van de grande dame der Nederlandse letteren: Hella Haasse (geboren 1918).
Zoals de titel reeds doet vermoeden, wordt de geschiedenis van een familie van theeplanters in Indonesië verteld. Optredende acteurs zijn onder anderen Chris Geel, Hajo Bruins en Nienke Römer.
De uitzending zal worden gerealiseerd tussen 22:10 uur en 23:45 uur. Ongetwijfeld zal binnen niet al te lange tijd op dezelfde zender, dan wel via één der vierentwintig uurs digitale kanalen, dit drama worden herhaald.
Von morgens bis Mitternacht, expressionistisch drama in bewegende beelden, eenmalig via Arte-tv
Expressionistisch drama In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 augustus wordt tussen 00:25 uur en 01:40 uur door Arte-televisie, eenmalig, de inmiddels reeds negentig jaar oude speelfilm Von morgens bis Mitternachtuitgezonden. Het is een zwijgende rolprent, gerealiseerd door Karlheinz Martin (1886-1948), waarvan de inhoud is gebaseerd op het gelijknamige expressionistische drama uit 1917 van Georg Kaiser (1878-1945).[1]
De regisseur had de beschikking over onder meer de acteur Ernst Deutsch (1890-1969) en diens vrouwelijke collega Erna Morena (1885-1962). De film uit 1920 is nimmer in roulatie geweest binnen het circuit van de Duitse bioscopen. Dit expressionistische monument van het witte doek, dat als een produit maudit werd beschouwd, gold lange tijd als verloren, totdat er in 1962 in Japan een kopie werd ontdekt.
Het verhaal Als een nogal kleurloze bankemployé geld heeft verduisterd om daarmee een beter leven te kunnen leiden, en daarbij en passant een cliënte in moeilijkheden te helpen, hoont deze de man, omdat ze direct beseft dat hij te maken zal krijgen met verstrekkende gevolgen van die daad.De rolprent biedt een zwartgallige morele vertelling, letterlijk en figuurlijk uitgebeeld in zwart/wit, waardoor de grijstinten eveneens letterlijk en figuurlijk ontbreken. Daarmee was dit product afwijkend van het gebruikelijke, hetgeen wie zal het verbazen zowel de recensenten alsook distributeurs van films enorm heeft afgeschrikt.
De decors bestaan uit geschilderde stukken en stellen zij het gestileerd achtergronden voor zonder letterlijke diepte.
__________
[1] Hier wordt u doorverwezen naar een artikel (in het Engels) over het drama van Georg Kaiser op de website Malcolm Lowry @ The 19th Hole van auteur Colin Dilnot die onder meer op de website Keeping Soul Alive publiceert.
Edwin Fischer centraal in Pianistenuur van de Vara, zaterdagmiddag op Radio 4
In het Vara-programma Pianistenuur, dat door Radio 4 op zaterdag 28 augustus tussen 17:02 uur en 18:00 uur wordt uitgezonden, wordt de aandacht gericht op één van de meest roemruchte piansten uit de twintigste eeuw: Edwin Fischer (1886-1960).
Tijdens die uitzending is de tijd verdeeld tussen twee componisten: Franz Schubert (1797-1828) en Ludwig van Beethoven (1770-1827). Van eerstgenoemde worden twee Impromptu's uitgevoerd: D899, nr. 1 en D899, nr. 2. Daartussenin hoort u het Concert voor piano en orkest nr. 4 in G grote terts, opus 58 uit 1807 van de Weense Titaan met die Nederlands aandoende familienaam. Die laatste compositie wordt door Edwin Fischer gespeeld met ondersteuning van het Philharmonia Orchestra.
Homojongere Odin openbaart zich in Uit de kast met Arie Boomsma
Op vrijdagavond In het KRO-programma Uit de kast, waarvan aanstaande vrijdag via Nederland 3 aan aflevering zal worden gepresenteerd, volgt Arie Boomsma jonge homo's en dito lesba's bij hun zogeheten coming out. In dat programma wordt geregistreerd hoe de vrienden, familie en collega's reageren. In de aflevering van vrijdag 27 augustus wordt het verhaal verteld van de drieëntwintgjarige Odin. De jongeman met die Germaanse godennaam is een fervent honkballer die een grote vriendenkring heeft. Tijdens jongerenfeesten treedt Odin regelmatig op als disc jockey. Zijn voorkeur ligt bij de geluidscombinaties die bekendstaan als hardcore house. En dan houdt hij nog van jongens, maar er was niemand in zijn omgeving die van dat laatste feit op de hoogte was. Bij Odin leefde de wens om zijn vrienden in de honkbalgroep en aan die van de feesten in kwestie met deze feiten te confronteren.
Arie Boomsma
De presentator van het programma Uit de kast is een vrijwel altijd glunderende figuur uit Neerlands omroepland, die onder vrijwel alle omstandigheden vriendelijk blijft. Dat zal er zeker toe bijdragen dat jongeren zich bij hem op hun gemak voelen, waardoor ze het proces van bekendmaking van hun (eventuele) geaardheid minder minder zwaar zullen vinden. Niet zo lang geleden zagen we Arie Boomsma op de, oneerbiedig gezegd, homozender OUT TV, waarin hij tussen andere programma's in met een wervend en wervelend praatje jonge homo's opriep om zich met betrekking tot hun seksuele geaardheid te uiten.
Uitzending deze week
Weliswaar is dat verstandig en sympathiek, maar het is toch eigenlijk ook wel enigszins pijnlijk dat het hele homo-gebeuren anno 2010 geen thema zou mogen zijn. Die hele thematiek is nog niet eens twee eeuwen lang zo'n enorm thema geworden; voordien hadden mensen gewoon seks met elkaar omdat ze daar zin in hadden en/of zich daar goed bij voelden. Het geslacht in de onderscheidende betekenis speelde daarbij geen rol, de geslachtsdelen daarentegen wel. Die situatie zou voor een iegelijk, overal en altijd, moeten gelden.
Uit de kast wordt uitgezonden tussen 18:55 uur en 19:28 uur.
Reportage over De Afsluitdijk in serie Andere tijden op Geschiedenis 24-tv
Het is alweer bijna acht decennia geleden dat de Afsluitdijk werd voltooid. De bouw nam zes jaar in beslag; in 1932 werd deze afgerond. De belangrijkste reden voor de constructie lag in de overstroming van 1916 waardoor grote delen van Noord-Holland onder water waren komen te staan. Maar er bestond nog een niet onbelangrijke, tweede 'programma' onder het oppervlak: een pr-stunt die internationaal gezien, Nederland weer eens 'op de kaart' moest zetten.
In 2007 werd een reportage over dit waterbouwkundige en verkeerstechnische kunstwerk gemaakt voor het programma Andere tijden van VPRO/NPS. Deze week wordt die reportage herhaald op het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24. Eerst op woensdag 25 augustus, tussen 19:17 uur en 19:44 uur, en dan nog op donderdag 26 augustus, tussen 20:00 uur en 20:30 uur.
__________
Afbeelding: De Afsluitdijk aan Noord-Hollandse kant met het standbeeld van ir. Lely.
Paul Verhoeven wil De stille kracht van Louis Couperus in 2011 verfilmen
Bekendgemaakt in Zomergasten In de aflevering van 22 augustus van het VPRO-programma Zomergasten 2010 dat op de televisiezender Nederland 2 werd uitgezonden, was de in 1938 te Amsterdam geboren filmregisseur Paul Verhoeven die de laatste jaren meer in het buitenland werkt dan in Nederland de gast van Jelle Brandt Corstius. Tijdens de uitzending maakte de regisseur bekend dat hij de roman De stille kracht uit 1900 nog net op de valreep voordat de negentiende eeuw definitief zou overgaan in de twintigste. van Louis Couperus (1863-1923) in 2011 denkt te zullen verfilmen. Over de invulling van de rollen kon of wilde hij nog geen mededelingen doen.
Hoewel het alweer meer dan veertig jaar geleden is dat Verhoevens televisieserie Floris werd uitgezonden, met een zeer jonge Rutger Hauer in de titelrol, en er voldoende jongere bewoners van ons land zijn, voor wie dat helemaal geen begrip is, zijn er nog altijd ouderen, die niets van hun enthousiasme voor het fenomeen hebben verloren. Ach ja, in die jaren was de kinder-televisiehand in de letterlijke en in figuurlijke betekenis snel gevuld.
Verfilmde letteren
Enkele zeer bekende verhalen uit de Nederlandse letteren zijn door Paul Verhoeven verfilmd, zoals in 1973 Turks Fruit uit 1969 van Jan Wolkers (1925-2007).
In 1983 volgde De Vierde Man uit 1981 van Gerard Reve (1923-2006).
Van het minder literaire, maar zeker niet minder gewaardeerde, boekSoldaat van Oranje uit 1971 van Erik Hazelhof-Roelfzema (1917-2007) heeft Paul Verhoeven in 1977 gezorgd dat de omzetting in beelden werd gerealiseerd. In eerstgenoemde en in laatstgenoemde film speelde Rutger Hauer eveneens een hoofdrol.
____________
Afbeeldingen
1. Louis Couperus, standbeeld in de Haagse Surinamestraat. (Foto: P.L van Till.)
In de aflevering van het programma Twenty minutes dat op vrijdag 20 augustus tussen de beide onderdelen van het BBC Proms 2010-concert van die avond en dat is tussen 20:45 uur en 21:05 uur wordt het thema creativiteit van linkshandigen behandeld. In aansluiting daarop wordt in het tweede gedeelte van het concert, als eerste werk na de pauze het Concert voor de linkerhand van Maurice Ravel (1875-1937), uitgevoerd door het Philharmonia Orkest onder leiding van Esa-Pekka Salonen (geboren 1958); solistische medewerking zal worden verleend door de pianist Jean-Efflam Bavouzet (geboren 1962).
Ravel componeerde in 1931 dat concert voor de linkerhand van de Oostenrijkse pianist Paul Wittgenstein (1881-1967). Na zijn studie debuteerde hij in 1913. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was deze musicus militair en in die hoedanigheid was hij op patrouille bij de Poolse plaats Zamość. Bij die gelegenheid werd hij door een kogel van een sluipschutter in zijn rechterarm geraakt, waarna hij dat lichaamsdeel moest worden geamputeerd, en hij voor zijn spel op de zwarte en witte toetsen een internationale carrière in principe wel kon vergeten, doch daarin berustte hij niet, maar arrangeerde hij zelf tal van bestaande composities zodanig dat ze alleen met de linkerhand konden worden uitgevoerd, en hij toch kon blijven spelen. Diverse componisten hebben speciaal stukken voor hem geschreven: Benjamin Britten, Paul Hindemith en Richard Strauss. Maurice Ravel ging zo ver een heel concert te creëren. De pianist was hem weliswaar dankbaar, maar begreep er helemaal niets van en heeft het dan ook nooit zelf gespeeld.
Geheel anders is de situatie van linkshandigen die dit fenomeen vanaf hun geboorte meedragen, en die helaas ook in onze tijd niet zelden met achterdocht of zelfs verachting worden bekeken, aangezien zou iemand opvallend anders is, hetgeen al dan niet subliminaal als bedreigend wordt ervaren. Iemand die daarover, in tal van opzichten kan meepraten, is Rik Smits, die ovder het verschijnsel linkshandigheid een boek heeft geschreven dat in maart van dit jaar bij Nieuw Amsterdam Uitgevers is verschenen en al snel moest worden herdrukt.
Dezer dagen zal op deze site een bespreking worden gepubliceerd van Het raadsel van linkshandigheid.