Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De auteurs van Tales from Shakespeare als thema van een drama op BBC Radio 3

    Charles Lamb, portret uit 1804
    door William Hazlitt.

    Mary Lamb (1764-1847) en haar elf jaar jongere broer Charles (1775-1834) hebben samen het boek Tales from Shakespeare geschreven; in 1807 werd het gepubliceerd. Het boek was — en is nog altijd — bedoeld voor de jeugd. Twintig van alle stukken — histories, comedies, tragedies — van William Shakespeare (1564-1616) — worden door broer en zus Lamb zodanig verwoord dat ze ook en vooral voor jongeren aanvaardbaar zijn.
    Dat werk wordt tot op de huidige dag steeds opnieuw gedrukt en is in de loop van, inmiddels meer dan twee eeuwen, in talrijke edities verschenen, zo ook in de alom vermaarde serie Everyman's Library en daarvan in de sub-reeks For Young People van uitgever Dent & Sons te Londen. Daarin worden het element travestie — een zeer groot thema in het oeuvre van Shakespeare — niet gemeden. In die editie — althans in de uitgave van 1948 — zijn elf tekeningen opgenomen van de vermaarde schilder Arthur Rackham (1867-1939). Zie één daarvan in een bijdrage van heden op onze zustersite Tempel der Beeldende Kunsten.

    Begin deze eeuw is er over broer en zus Lamb een dubbelbiografie verschenen door Sarah Burton (2003).

    BBC radio 3 zendt op zondag 16 januari — tussen 21:00 uur en 22:30 uur onze tijd — in het programma Drama on 3 — een stuk uit van Carlo Gebler, getiteld Charles and Mary over de relatie van broer en zus Lamb.

    16-01-2011 om 18:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'For Young People', Arthur Rackham, Charles Lamb, Dent and Sons, Everyman's Library, Mary Lamb
    >> Reageer (0)
    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee verschillende versies van Pelléas et Mélisande heden op twee verschillende radiozenders

    In het programma Muziek aan tafel dat door Radio 4 op vrijdag 14 januari — tussen 18:03 uur en 19:30 uur — als laatste onderdeel wordt uitgzonden, kunt u luisteren naar drie delen, van de vier, uit de suite Pelléas et Mélisande van de Franse componist Gabriel Fauré (1845-1924), gereedgekomen in 1898. 

    Dirigent Jean Fournet (1913-2008).

    Het is een oudere opname van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jean Fournet (1913-2008).
    Een van de diverse andere versies van composities met dezelfde titel zal diezelfde avond eveneens via een radiozender de ether in worden gestuurd: daarbij gaat het om opus 5 uit 1902/03 van Arnold Schönberg (1874-1951), gespeeld door het WDR Sinfonieorchester onder leiding van Juka-Pekka Saraste. Die uitvoering valt te beluisteren in het programma Konzert live van de regionale Duitse radiozender WDR 3tussen 20:05 uur en 22:00 uur. Het opus wordt voorafgegaan door een interpretatie van het Vioolconcert van Johannes Brahms.

    14-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Konzert live', 'Muziek aan tafel', Fauré, Fournet, Radio 4, Radio Filharmonisch orkest, Saraste, Schönberg, WDR 3, WDR Sinfonieorchester, 'Pelléas et Mélisande'
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ontluistering van sluipend gif in een mensenleven: De speelfilm Caché van Michael Haneke

    Regisseur Michael Haneke.

    Onthutsend en beangstigend

    Het zal je toch maar overkomen: je bent presentator van een boekenprogramma op de televisie, en je geniet op grond daarvan enig aanzien; je hebt een aantrekkelijke echtgenote en je woont op stand in Parijs. Dan kijk je wel even op als je op een dag wordt verrast met een videoband, waarop je beelden te zien krijgt van je eigen huis. Hoewel er op die band geen spectaculaire dingen worden getoond, voel je je als geadresseerde toch heel ongemakkelijk omdat daaruit blijkt dat iemand je in het oog houdt zonder dat je weet waarom dat gebeurt en evenmin wie dat doet.

    De film waarin zich het bovengenoemd afspeelt, is getiteld Caché, en werd in 2005 gerealiseerd door Michael Haneke (geboren 1942), als Frans-Duits-Italiaans-Oosterijkse coproductie. Wat Haneke de kijkers daarin biedt, is een geschiedenis die als sluipend gif woekert in het leven van de televisiepresentator.
    In tegenstelling tot eerdere rolprenten uit de koker van deze regisseur, waarin ijselijke toestanden werden blootgelegd, verloopt het in Caché weliswaar allemaal wat subtieler, doch niet minder ontluisterend.

    Daniel Auteuil en Juliette Binoche als het door
    een sluipend gif geteisterde echtpaar.

    De rol van Georges, de presentator van het boekenprogramma, wordt ingevuld door Daniel Auteuil; voor zijn knappe vrouw is de keuze gevallen op Juliette Binoche, en verder treedt Maurice Bénichou in deze film op.

    De rolprent werd overladen met prijzen, onder andere in Cannes: voor beste film, beste acteur, beste montage en beste regie. Deze is te zien op vrijdag 14 januari op de televisiezender Nederland 2, vanaf 22:50 uur tot 00:30 uur in de nacht op zaterdag 15 januari.

    14-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:'Caché', Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou, Michael Haneke, Nederland 2-tv
    >> Reageer (0)
    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Amerikaanse componist Morton Feldman herdacht in Neue Musik van NDR Kultur

    De Amerikaanse componist Morton
    Feldman omstreeks 1965.

    Naar aanleiding van de vijfentachtigste geboortedag van de Amerikaanse componist Morton Feldman (12 januari 1926)  — die een van de, toen nog levende, muziekmeesters was die deelnamen aan het Holland Festival van 1976, toen het thema Amerikaanse muziek was — presenteert de regionale Duitse radiozender NDR Kultur in  het programma Neue Musik op woensdag 12 januari, tusen 21:00 uur en 22:00 uur, de aflevering Morton Feldman und sein Vermächtnis — Eine Erinnerung aus Anlass seines 85. Geburtstages.
    Morton Feldman was één van de vooruitstrevende experimenteel werkende Amerikanen, die — net als, onder meer, John Cage (1912-1992) en Earle Brown (1926-2002) — contacten onderhield met de experimentele New York School of composers.
    Die elementen zullen ongetwijfeld in het herdenkingsprogramma aan bod komen, anders zou alleen al de titel niet geschikt zijn als vlag die de lading dekt.
    Deze componist overleed op 3 september 1987.

    __________

    Zie tevens het artikel op onze Nederlandstalige zustersite Tempel der Toonkunst.

    12-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Amerikaanse muziek, Morton Feldman, NDR Kultur
    >> Reageer (0)
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC-documentaire over Timothy Learyen zijn drugsgeschiedenis op digitaal NL-kanaal Geschiedenis 24

    Timothy Leary tijdens een
    arrestatie in 1972.

    Harvard-professor Timothy Leary (1920-1996) werd in 1967 door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het bezit van twee joints. Vanaf het begin der jaren zestig had hij met drugs geëxperimenteerd.
    In een aflevering van het NTR-programma Het uur van de wolf — die zal worden herhaald door het digitale tv-kanaal Geschiedenis24 — wordt de BBC-documentaire Toimothy Leary j The man who turned America on (Nederlandse titel: Timothy Leary, een geniale dropout) vertoond. Deze man werd door de rechter, die hem heeft veroordeeld, gekwalificeerd als de meest gevaarlijke man van Amerika.
    Tussen 22:25 uur en 23:16uur kan ieder, die dat wenst, kennisnemen van de inhoud van het programma door op genoemde tijd naar de zender in kwestie te kijken.

    09-01-2011 om 13:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:BBC-documentaire, Timothy Leary, 'Geschiedenis 24
    >> Reageer (0)
    06-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mozarts La finta giardiniera in BBC Radio 3's Afternoon on 3
    Nu Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) bijna twee weken achtereen het programma van de Britse zender BBC Radio 3 domineert, mag het niet verbazingwekkend heten dat we op die zender binnen de periode van 1 tot en met 12 januari wat meer dan gebruikelijk overdag zullen worden geconfronteerd met een muziekdrama van deze grootmeester der westerse toonkunst.
    In het programma Afternoon on 3 van donderdag 6 januari, tussen 15:00 uur en 18:00 uur wordt de aflevering getiteld Thursday Opera Matinee ingevuld met het muziekdrama La finta giardiniera uit 1774. We kunnen daarin luisteren naar Edita Gurberova; dirigent van het geheel is Nikolaus Harnoncourt.

    06-01-2011 om 11:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Mozart, muziekdrama,'La finta giardiniera', BBC Radio 3, 'Afternoon on 3', 'Thursday Opera Matinee'
    >> Reageer (0)
    05-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Our Persian rug van Massoud Bakhshi vertelt het verhaal van hedendaags Iran

    Regisseur Massoud Bakhshi.

    De VPRO biedt op woensdag 5 januari via Nederland 2 een nieuwe aflevering van het programma Tegenlicht, met daarin de film Our Persian rug van de Iraanse regisseur Massoud Bakhshi. De rolprent vertelt het poëtische verhaal van een Perzisch tapijt dat door de grootmoeder van de regisseur is geknoopt en dat thans — zonder dat zij dit ooit zo heeft bedoeld — in de film model staat voor het Iran van vandaag. Het verhaal daarvan wordt verteld aan de ietwat verwarde herinneringen van de regisseur zelf, die tevens zorgt voor het verhaal door middel van een ingetogen voice over.
    Aaangezien de herinneringen lang niet altijd zo aangenaam zijn en de man en nauwkeurig observator is, komen pijnlijke aspecten van de hedendaagse maatschappij in het land in kwestie aan de oppervlakte.
    De film wordt uitgezonden tussen 21:00 uur en 22:00 uur.

    05-01-2011 om 19:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Our Persian rug', 'Tegenlicht', Massoud Bakhsi, Nederland 2-tv, VPRO
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opmerkelijk: Een jonge egel in Groningen heeft tot op heden de winterslaap uitgesteld

    Hoewel het reeds 4 januari is en we toch al enige weken winterweer hebben gehad met relatif lage temperaturen, is er in mijn tuin een jonge egel, die tot op heden zijn winterslaap heeft uitgesteld. Van de vijf egels die al geruime tijd elke nacht een paar keer in de achtertuin komen om de resten van het kattenvoedsel dat daar voor de poesen en katers uit de buurt staat — in eerste instantie voor enkele zwervers, maar ook goed doorvoede viervoeters van de buren doen zich er graag aan te goed — te verorberen. Daarbij gaat het in het gros van de gevallen om kipgehakt dat een poelier speciaal als dierenvoedsel verkoopt.
    Tot een paar weken geleden kwam er naast deze jonge egel ook nog een van de volwassenen, maar die heb ik sedert medio december niet meer gesignaleerd. Deze jonge heeft duidelijk nog behoefte aan enig vet om de winter in Morpheus' armen te kunnen doorbrengen. Hij of zij moet wel een goede plek hebben gevonden om zich tegen de af en toe heersende nachtelijke koude te kunnen wapenen. Het is zichtbaar dat dit jonge dier de laatste twee maanden nog weer flink is gegroeid.
    Voor mijn katten en hond gaat het diertje niet op de loop, voor mij daarentegen wel. Maar als ik voorzichtig om de hoek kijk, zie ik toch dat het snel terugkeert om de maaltijd af te maken.

    We zullen er maar het beste van hopen: dat het beestje alsnog een goede winterslaap zal doorstaan. Het kan namelijk nog doller. Op 19 januari 1987 onderbrak ik omstreeks het middaguur een telefoongesprek omdat ik een egel in de tuin druk zag snuffelen, op zoek naar iets te eten. Aangezien de katten alles hadden verorberd, heb ik het dier snel kattenvoedsel met extra margarine gegeven. Later, medio mei, kon ik vaststellen dat het beestje de winter had overleefd. Samen met een andere egel, waarschijnlijk van de andere kunne, kwam hij opnieuw dagelijks om bij te tanken.

    __________

    Zie tevens onze bijdrage van 7 juni 2008 op de site Cultuurtempel.

    Op 16 maart 2010 is daar eveneens een artikel over dit thema opgenomen.

    05-01-2011 om 09:28 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:egels in de winter
    >> Reageer (0)
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Digitale zender Geschiedenis 24 met de herhaling van een speurtocht naar Odysseus' eiland Ithaka

    Romeinse voorstelling 
    van de Griekse dichter 
    Homeros (ca.800-750)

    Met een boek in de hand

    In de herhaling van een aflevering van het Avro-programma Close up, via het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24 kan men, op dinsdag 4 januari, de zoektocht van anno toen naar het eiland Ithaka opnieuw meebeleven. De uitzending wordt gerealiseerd tussen 23:04 uur en ongeveer middernacht.
    Volgens het wereldwijd millennia bewaard en tevens gebruikt gebleven heldendicht Odyssee — gewoonlijk toegeschreven aan de als blinde dichter gekwalificeerde Homeros (ca. 800-ca. 750 vóór onze jaartelling).

    Terug naar de plaats van oorsprong

    De held Odysseus zou afkomstig zijn van het eiland Ithaka, waar hij zijn echtgenote Penelope en zijn zoon Telemachos achterliet om met andere vooraanstaande Grieken te gaan strijden om Troje. 

    Odysseus. Romeinse
    kopie van een laat-
    hellenistisch beeld.
    Bevindt zich in het
    Museo Chiaramonti.

    Dat avontuur nam tien jaar in beslag, en is beschreven in het eerste epos in verzen van genoemde Homeros. 
    Daarna
     wilde Odysseus terugkeren naar huis en haard. Opnieuw nam dat avontuur tien jaar van zijn leven in beslag, doordat hij onderweg in allerlei situaties terechtkwam en aan tal van onverwachte verleidingen heeft blootgestaan.

    Aan de hand van de tekst van Homeros wordt de zoektocht herhaald, en aangevuld met gesprekken die werden gevoerd met Cees Goekoop, burgemeester van Leiden en auteur van het boek Op zoek naar Ithaka. Dat is in documentaire vorm vastgelegd in de aflevering van het programma Close up, van welks inhoud we opnieuw kunnen kennisnemen.

    04-01-2011 om 18:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Geschiedenis 24-tv, 'Odyssee', 'Op zoek naar Ithaka', Cees Goekoop, Homeros, speurtocht, Avro-tv, Close up'
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Digitaal NL-tv-kanaal Cultura 24 herhaalt gesprek met dichter Guillaume van der Graft
    De digitale televisiezender Cultura 24 herhaalt op dinsdag 4 januari een aflevering van het NCRV-programma Mens. Daarin wordt een gesprek uitgezonden met de onlangs overleden auteur Willem Barnard (1920-2010), die als dichter onder de naam Guillaume van der Graft schreef en vanaf 1946 in boekvorm publiceerde. 
    In het dagelijks leven was deze man van het woord theoloog — een man van het, ten dele, Andere Woord, zullen we maar zeggen. Zijn functie als schrijver heeft deze woordkunstenaar zelf wel eens omschreven als woordslaaf. Tussen 1950 en 1998 ontving Barnard vijf literatuurprijzen.
    De aflevering van Mens wordt op dat televisiekanaal uitgezonden tussen 20:00 uur en 21:00 uur.

    04-01-2011 om 11:27 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    03-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Negen en half uur spanning en sensatie in de zesdelige thriller Millennium

    Omvangrijk epos

    Negen uur en dertig minuten duurt de zesdelige thriller Millennium, die vanaf maandag 3 januari tot en met zaterdag 8 januari, steeds tussen 22:00 uur en 23:35 uur via Nederland 3 zal worden uitgezonden. Het gaat daarbij om drie films in twee delen, steeds gebaseerd op één deel van de trilogie die de titel draagt Millennium: Män son hatar kvinnor (Mannen die vrouwen haten).

    Het geheel is een Zweeds-Duits-Noors-Deense coproductie van Niels Arden Oplev (geb. 1961), met daarin belangrijke rollen voor Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sven Bertil Taube, Peter Andersson en Peter Haber. Internationaal draagt de film de titel The Girl with the Dragon Tattoo. Het omvangrijke epos in beeld en geluid is gebaseerd op de uitermate succesvolle misdaadtrilogie van de journalist en schrijver van spannende boeken Stieg Larsson (1954-2004).

    Millennium

    Millennium is de titel van een politiek tijschrift, waarvan Mickael Blomkvist redacteur is en daar samenwerkt met Lisbeth Salander, die de naam heeft een briljante hacker te zijn. Samen proberen zij uit te zoeken wat er veertig jaar eerder is gebeurd met een meisje, Harriet Vanger dat als zestienjarige is verdwenen. Haar oom, de rijke industrieel Henrik Vanger, doet aan Blomkvist het verzoek de geschiedenis van de familie te schrijven. Het verzoek zal een excuus blijken om Blomkvist te laten uitzoeken wat er precies met die verdwenen nicht is gebeurd. De assistente, die met zowel schmink alsook oogschaduw is getooid en piercings draagt, blijkt als heldin in het boek — en nu in de film — de aandacht goed te kunnen vasthouden.

    03-01-2011 om 20:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Lene Endre, Niels Arden Oplev, Noomi Rapace, Peter Andersson, Peter Haber, Stieg Larsson, Sven Bertil Taube
    >> Reageer (0)
    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vier jaargetijden van Vivaldi door de Akademie für Alte Musik Berlin, driemaal op Arte-tv

    Portret van Antonio Vivaldi uit
    1725 — geschilderd door 
    François
     Morillon de La Cave.

    Een in de loop der laatste eeuwen zeer geliefd geraakte reeks bij elkaar horende barokconcerten draagt de titel De vier jaargetijden (le quattro stagioni); de componist ervan draagt de naam Antonio Vivaldi (1678-1741). Vrijwel elke zichzelf respecterende violist heeft de solopartijen in die stukken — die voor het eerst in 1725 werden gepubliceerd als onderdeel van twaalf concerten — wel eens uitgevoerd.
    Heden ten dage, dat wil zeggen reeds zo'n vier decennia, is er meer en meer belangstelling ontstaan voor oude uitvoeringspraktijk, en als gevolg daarvan zijn er steeds meer musici, onder wie enkele specialisten, onderzoek gaan doen naar de praktijken van toen, en is men tevens gaan pogen deze zo getrouw mogelijk weer te geven, eerst op instrumenten uit onze tijd, doch allengs meer op oorspronkelijke instrumenten dan wel getrouwe kopieën daarvan.
    Dat laatste zal ook zeker het geval zijn in de versie die op 2 januari door Arte-televisie zal worden gepresenteerd tussen 19:15 uur en 20:00 uur. 

    De uitvoerenden dragen de naam Akademie für Alte Musik Berlin (gesticht in 1982). Midori Seiler speelt de solopartijen. 

    Akademie für Alte Musik Berlin.

    Tevens wordt deze muziek scènisch uitgebeeld. 

    De uitvoering is in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9, met stereofonisch geluid. 

    Herhalingen van deze muziek met beelden kunt u, op dezelfde zender, tegemoet zien op vrijdag 7 januari, 's ochtends om 06:00 uur, en op donderdag 13 januari, eveneens in de vroegte van 06:00 uur. Wellicht dat ergens nog een haan bestaat die bereid is u daarvoor te wekken.

    02-01-2011 om 11:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'De vier jaargetijden', Vivaldi, Akademie für Alte Musik Berlin, Arte-tv, Midori Seiler
    >> Reageer (0)
    01-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rupert Everett als topspeurder in Sherlock Holmes and the case of the silk stockings

    Rupert Everett is de superspeurder
    Sherlock Homes in de verfilming uit
    2004 van de zaak met de zijden kous,
    door Simon Cellan Jones.

    Als het lijk van een jongedame uit de Theems wordt opgehaald, denkt de politie dat het bij die dode om een prostituee gaat. Zodra de wereldvermaarde speurder — die zijn onderkomen in de Londense Bakerstreet heeft: Sherlock Holmes — verneemt dat die dode een zijden kous in de keel bleek te hebben, denkt de detective dat het om een vrouw van stand gaat. En derhalve onderneemt deze topspeurder een eigen onderzoek, traditiegetrouw ondersteund door zijn vriend en rechterhand Dr. John Watson.
    In 2004 heeft regisseur Simon Cellan Jones dit mysterie uit de omvangrijke reeks Sherlock Holmes-avonturen — bijeengebracht door de schrijver ervan, Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930)  verfilmd als Sherlock Holmes and the case of the silk stocking, met Rupert Everett als Sherlock Holmes en Ian Hart als Dr. Watson. Verder zien we Nicholas Palisser in die rolprent.

    Canvas-televisie — het tweede Belgische, Nederlandstalige beeld- en geluidnet — zendt de film uit op zaterdag 1 januari, tussen 20:40 uur en 22:20 uur.

    01-01-2011 om 18:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Arthur Conan Doyle, Canvas-tv, Dr. John Watson, Ian Hart, Nicholas Palisser, Ripert Everett, Sherlock Holmes, Simon Cellan Jones
    >> Reageer (0)
    31-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poëzie en muziek wisselen elkaar af in Words and music via BBC Radio 3

    Ook in de aflevering van het BBC Radio 3-programma Words and music die op vrijdag 31 december tussen 18:00 uur en 19:15 uur wordt uitgezonden, wisselen poëzie en muziek elkaar af. Vijf schrijvers — twee dames en drie heren — zijn vertegenwoordigd met poëtische voorbeelden uit hun oeuvre:


    Mary Wollstonecraft Shelley, 
    portret u
    it 1840 geschilderd

    door Richard Rothwell

    (1800-1868).

    Mary Shelley (1797-1851)

    A.E. Housman (1859-1936)
    Edward Thomas (1878-1917)

    Anne Brontë (1820-1849)

    Percy Bysshe Shelley (1792-1822)

    De componisten die 'tussendoor' aan bod komen, zijn George Frederic Haendel (1685-1759), Papa Bach (1685-1750), Igor Stravinski (1882-1971) en Benjamin Britten (1913-1976).

    __________

    Zie voor Twee Gedichten van Edward Thomas — de minst bekende van de namen in het bovenstaande lijstje van auteurs — onze bijdrage van heden op de zustersite Tempel der Dichtkunst.


    31-12-2010 om 07:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Mary Shelley, A.E. Housman, Edward Thomas, Anne Brontë, Percy Bysshe Shelley, BBC Radio 3, 'Words and music'
    >> Reageer (0)
    30-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NL-Geschiedenisprogramma Andere tijden met <>Ode aan de rivier

    Uitgesteld

    Op 31 oktober stond de speciale aflevering van het programma Andere tijden, een productie van de NTR in samenwerking met de VPRO, gepland, doch door het overlijden van Neerlands laatst overgebleven schrijver van de als Grote Drie bekend staande mini-groepering, Harry Mulisch (29 juli 1928-31 oktober 2010) moest deze worden uitgesteld, maar — als tenminste niet opnieuw wereldschokkende gebeurtenissen de planning in het honderd sturen,mkunnen belangstellenden op donderdag 30 december, via de tv-zender Nederland 2, tussen 21:00 uur en 22:00 uur, kennisnemen van de inhoud van Ode aan de rivier.

    Terugblik
    In het jaar 1922 zijn in de zomer twee mannen bij Lobith aan boord van een raderboot gestapt en hebben zij hun doel — de Rijn tot aan de uitmonding in zee afvaren en daarbij "de eerste grote onderwijsfilm maken" bereikt. Het resultaat was een documentaire met een lengte van ruim twee uur. Daarin hebben de heren zoveel mogelijk vastgelegd van hetgeen zij hebben gesignaleerd op en langs het water.
    Bijna negen decennia daarna heeft Jan Wouter van Reyen de Waal ongeveer hetzelfde gedaan, en het resultaat daarvan moet ons een indruk geve van de schoonheid van het Nederlandse landschap langs, en het leven op, de rivier.
    Aan de hand van zeer uiteenlopend archiefmateriaal krijgen we inzicht in diverse aspecten van, en de veranderingen binnen, het leven langs en op de rivier.
    Dat thema heeft ook de inspiratie van — vooral regionale — schrijvers aangewakkerd, zoals van één der bekendste onder hen: Antoon Coolen (1897-1961) voor zijn Dorp aan de rivier (1934) en Stad aan de Maas (1960).

    30-12-2010 om 10:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Andere tijden', 'Ode aan de rivier', jan Wouter van Reyen de Waal, Nederland 2-tv, NTR/VPRO
    >> Reageer (0)
    29-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronieken met betrekking tot de schrijversfamilie Mann: Die Manns twee avonden via Arte-tv

    De broers Heinrich en 
    Thomas Mann in 1899.

    Buddenbrooks

    De laatste week van het jaar 2010 is — qua Duitse televisie-presentaties — de periode van de familie Mann; anders gezegd: van het spinnenweb van de tovenaar Thomas Mann (1875-1955). Dat diens roman — de eerste, en volgens diverse kenners van de sfeer en wat daar zoal bijhoort, de beste — Buddenbrooks uit 1901 kan worden beschouwd — respectievelijk moet worden gezien — als de sleutel tot de familiale achtergronden van Thomas Mann en een deel van zijn Ahnengalerie moge duidelijk zijn voor ieder die het boek oplettend heeft gelezen.
    Verleden week heeft Arte-tv de laatste verfilming van dat omvangrijke werk uit 2008 van Heinrich Breloer in één geheel uitgezonden, en gedurende de beide eerste dagen van de lopende week heeft het eerste publieke Duitse televisienet ARD?Das Erste dezelfde film in twee afleveringen gepresenteerd.



    Lübeck in de negentiende eeuw van de familie Buddenbrook.
    Afbeelding op achterzijde van de hoorspel-cd's van de film uit 2008.


    Die Manns

    Elisabeth Mann-Borgese


    Biedt de roman Buddenbrooks een tamelijk getrouw inzicht in het wel en wee van de familie tot aan de vorige eeuwwisseling, in het docudrama Die Manns worden we geconfronteerd met een kroniek van de familie Mann, waarvan het centrum wordt gevormd door de schrijver Thomas Mann en derhalve is het beeld daarvan afgebakend door de eerste helft van de twintigste eeuw.

    Met het heengaan in 1955 van de Nobelprijswinnaar Literatuur (1929) in 1955 is er weliswaar geen eind gekomen aan de complete familie Mann.

    Niet alleen leefde echtgenote Katia (1883-1980)  nog een kwart eeuw zonder haar wederhelft, maar ook hebben de kinderen Erika (1905-1969), Angelus Gottfried Thomas "Golo" (1909-1994), Monika (1910-1992), Michael (1919-1977) en Elisabeth (1918-2002) [1] met de nawerking en alle invloeden die de Grote Tovenaar aan hen heeft meegegeven, een groot deel van, respectievelijk de gehele twintigste eeuw meebeleefd.

    Golo Mann.

    Zij allen hebben op hun manier kunnen bijdragen tot een beter inzicht in alles wat zich in het gezin Mann met de vele bezoekers, vrienden, kennissen, collega-schrijvers en personeel, alsmede toevallige ontmoetingen, heeft afgespeeld.

    De gedramatiseerde documentaire Die Manns wordt opnieuw uitgezonden door Arte-tv op woensdag 29 december — de beide eerste delen achtereen tussen 22:00 uur en 01:30 uur in de nacht op donderdag 29 december — en op donderdagavond het derde deel, tussen 22:05 uur en 23:50 uur. In de nieuwste verfilming van Buddenbrooks speelde Armin Mueller-Stahl de rol van consul Buddenbrook, in Die Manns is hij de Tovenaar Thomas, bijgestaan door Monika Bleibtreu (1944-2009) als Katia Mann.


    Blijf over de Manns lezen

    Katia Mann-Pringsheim.
    Foto uit 1905.

    Degenen onder u die nog altijd in staat zijn een omvangrijk boek te lezen en dat als alternatief te ondergaan bij die alles dominerende institutie televisie, en zeker degenen die telvisie als een begeleidend verschijnsel beschouwen, zullen zich kunnen vinden in de familielkroniek van de Manns, die Marianne Krüll in 1991 heeft afgerond met de publicatie van haar boek Die Familie Mann.

    __________

    [1] Zie de voetnoot in onze bijdrage op de Nederlandse fin de siècle-site All art is quite useless van Rond1900.nl, gepubliceerd op maandag 27 december 2010. 

    29-12-2010 om 12:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Buddenbrooks', 'Die Manns', Elisabeth Mann, Erika Mann, Golo Mann, Katia Mann, Thomas Mann
    >> Reageer (0)
    27-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles van Mozart in de eerste weken van januari 2011 via de Britse zender BBC Radio 3

    Wolfgang Amadeus Mozart. Tekening an Jarko Aikens, 
    Groningen 1986. Archief Heinz Wallisch, tevens ©.


    In een korte reclame voor één van de eigen BBC-projecten heeft deze zender aangekondigd dat de Radio 3-uitzendingen van 1 tot en met 12 januari aanstaande geheel in het teken van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) zullen staan, en dat is een terechte kwalificatie als men bedenkt dat in die periode het gehele oeuvre van deze uitnemende Wiener Musikmeister bij uitnemendheid zal presenteren. Het lijkt bijna een goed voornemen voor het nieuwe jaar, en het positieve — één der positieve aspecten ervan — is dat we over een kleine drie weken al zullen kunnen vaststellen of de zender woord gehouden heeft.

    27-12-2010 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Wolfgang Amadeus Mozart, BBC Radio 3,
    >> Reageer (0)
    26-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmis 1951 refereert Thomas Mann in zijn Tagebuch aan de Korea-oorlog

    Op de derde kerstdag binnen de Duitse cultuur: 26 december, hier van het jaar 1951, refereert Thomas Mann in zijn Tagebuch aan de wapenstilstand in Korea, die wordt aangehouden, omdat men in principe beseft dat de hervatting van de oorlog aldaar snel tot een wereldoorlog zal leiden. Verder oudt de Grote Tovenaar voor het nageslacht vast dat hij aan de auteur van The universe heeft geschreven in verband met een vermeend foutieve berekening.

    De initialen TM op het voorplat van een der in linnen gebonden boeken van Thomas 
    Mann, zoals deze begin vorige eeuw werden gepubliceerd door S. Fischer.


    Na enige marginalia in telegramstijl noteert Thomas Mann dat Knopf [1] heeft laten weten dat hij Buddenbrooks aan een uitgever heeft verkocht voor een pocketeditie en dat dit de schrijver vijfduizend dollar en meer zal opleveren. Tevens houdt hij in dat dagboek vast dat een Duitse verfilming van Königliche Hoheit zich bijna voor een voltooiing schijnt te bevinden.
    Dan sluit hij zijn bespiegelingen in woorden af met met de mededeling "Früh hinauf. Am besten ist schlafen. Erwache ungern."

    __________

    [1] Bedoeld is Alfred A. Knopf, die de gebonden editie van de Amerikaanse versie van Buddenbrooks had uitgegeven.

    __________

    Zie onze tweede bijdrage, die later op zondag 26 december op de fin de siècle website All art is quite useless zal worden gepubliceerd.
    Meer over Thomas Mann en diens Tagebücher is te vinden in een artikeltje van 24 december op de site Cultuurtempel.

    26-12-2010 om 14:22 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    25-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eva-Maria Westbroek tijdens dit weekeinde in drie geweldige operarollen in de ether

    Tijdens één weekeinde

    Voorzover het thema opera gedurende de kerstdagen van 2010 een rol speelt voor eventueel geïnteresseerden, komt de zangeres Eva-Maria Westbroek prominent naar voren. Op deavond van zaterdag 25 december valt ze te beluisteren in de Tannhäuser-productie van Richard Wagner (1813-1883) door The Royal Opera Covent Garden via BBC Radio 3.

    Eva-Maria Westbroek als Elisabeth in Wagners Tannhäuser und der Sangerkrieg auf der Wartburg, door The Royal Opera Covent Garden. Op zaterdag 25 december via BBC Radio 3. © The Royal Opera/Clive Barda 2010


    Op zondag 26 december is Eva-Maria Westbroek opnieuw te horen, in de vroege middaguren — tussen 13:00 uur en 14:55 uur — als de tv-zender Nederland 2 het eerste deel van de opera les Troyens van Hector Berlioz (1803-1869) de ether in sturen in het programma NTR Podium. Dat is een versie, gerealiseerd door De Nederlandse Opera.

    Diezelfde dag, maar dan 's avonds vanaf 21:00 uur doet ze tevens mee in een andere productie van De Nederlandse Opera,  La Fanciulla del West uit 1910 van Giacomo Puccini (1858-1924).

    25-12-2010 om 10:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Eva-Maria Westbroek, Wagner, 'Tannhäuser, Berlioz, 'Les Troyens', Puccini, 'La Fanciulla del West', Radio 4-NL, BBC Radio 3, Nederland 2-tv
    >> Reageer (0)
    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opernkonzert: Over de randfiguren in de beide opera's van Alban Berg

    Alban Berg omstreeks 1926.

    Het programma Opernkonzert dat een vast onderdeel vormt van de uitzendingen van het regionale Duitse radionet NDR Kultur, komt in de aflevering van donderdag 23 december — tussen 20:00 uur en 22:00 uur — met de aflevering Die am Rande stehen — Über die Opernfiguren Alban Bergs.

    In dat programma wordt geanalyseerd hoe de diverse karakters in de beide muziekdrama's van Alban Berg (1885-1935) zijn neergezet. Die opera's zijn Wozzeck opus 7, gecomponeerd in de jaren 1917-1922; voor het eerst opgevoerd in 1925; en Lulu, gecomponeerd vanaf 1927 tot in Bergs laatste levensjaar, en incompleet gebleven, doordat de componist het werken eraan onderbrak om zijn Vioolconcert te schrijven. In 1937 werd die onvoltooide versie voor het eerst gespeeld. In 1979 werd er onder leiding van Pierre Boulez voor het eerst een complete versie uitgevoerd. 

    Wozzeck is gebaseerd op het drama uit 1836 van Georg Büchner (1813-1837); Lulu vindt zijn basis in recenter werk: de drama's Erdgeist en Die Büchse der Pandora uit de periode 1929-1935, van Frank Wedekind (1864-1918).

    __________

    Zie ook de Alban Berg-bijdrage van 16 december, en die over het Mahler-portret uit het bezit van deze compnist, beide opgenomen op onze zustersite Muziek en mensen.

    23-12-2010 om 10:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Alban Berg, Frank Wedekind, Georg Büchner, Pierre Boulez
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!