La Bohème van Puccini door Opera House Convent Garden, zaterdagavond in 'Opera on 3'
Giacomo Puccini. Foto uit 1908.
In het programma Opera on 3 van de Britse zender BBC Radio 3 wordt op zaterdag 2 juli vanaf 19:45 uur onze tijd een versie door the Royal Opera House Covent Garden gepresenteerd vanLa Bohème uit de jaren 1895-1896. In laatstgenoemd jaar was ook de eerste uitvoering, in 1897 werd de Nederlandse première gerealiseerd. Het is één van die gruwelkitsch-muziekdrama's van Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (1858-1924), die over de gehele aardbol populariteit heeft verworven; helaas niet op basis van kwaliteit, maar vanwege het ontbreken daarvan en het staaltje zwelgen in artistieke onmacht dat de meester van het verisme hier heeft 'neergezet'. Koor en orkest van genoemd instituut worden geleid door de uit Litauen afkomstige dirigent Andris Nelsons (geboren 1978).
BBC Four presenteert meer dan vijf uur met en over ballet en choreografen
Martha Graham doceert
Meer dan vijf uur ballet in één avondprogramma van dezelfde televisiezender kan men tot zich nemen op vrijdag 1 juli via BBC Four, vanaf 20:35 uur tot 01:45 onze tijd,verdeeld over vijf verschillende bijdragen.
Om 20:35 uur startBicentennial summer 3: Martha Graham, over het werk van deze Amerikaanse choreografe, die we in ons land onder meer hebben kunnen zien tijdens Holland Festival voorstellingen, decennia geleden. Zij leefde van 1894 tot 1991. Nog geen half uur later, om 21:00 uur volgt The most incredible thing, de uitvoering van een dansstuk naar een sprookje van de Deense grootmeester in dat genre: Hans Christian Andersen (1805-1875), op een scenario van Matthew Dunster. Voor de choreografie en de regie tekent Javier de Frutos. Anderhalf uur duurt deze dansfilm.
Dan volgen er, vanaf half elf, twee bijdragen, direct achtereen, over Sergej Djagilev (1872-1929) en diens Ballets Russes: eerst For art's sake ─ The story of Ballets Russes, over de geschiedenis van Djagilevs dansgezelschap.
Djagilev, in 1904 geportretteerd door Valentin Serov (1865-1911)
Om 23:30 uur gevolgd door In the spirit of Diagilev, over de invloed die genoemde danser, maar dan als impresario, heeft uitgeoefend op zijn dansgroep. Het is al zaterdag 2 juli, in onze tijdzone, als om 00:45 uur de documentaire Dance! The most incredible thing about contemporary dance begint en tracht ons gedurende een heel nachtelijk uur van, de voor een juist inzicht nodige en gewenste, informatie voorziet.
Tweeënzestig duizend boeken met schimmel van UB Groningen worden snel handmatig gereinigd
Achttien honderd meter bedraagt de totale lengte van de boeken die de Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) moet laten reinigen omdat er schimmel op is aangetroffen. Besloten is om dat handmatig te laten doen. Al die tweeënzestig duizend boeken bevinden zich in het magazijn van de UB. Dat werd deels afgesloten nadat in mei, als gevolg van een te hoge temperatuur en een te hoge vochtigheidsgraad, schimmel was aangetroffen. Over de hoogte van de kosten die de schoonmaakactie met zich meebrengt, zijn nog geen mededelingen gedaan. De verwachting is dat over een maand de boeken alweer kunnen worden uitgeleend. Dat betekent dat er, bij een werktempo van zeven dagen per week, elke dag zo'n tweeduizend boeken gereinigd zullen moeten worden.
Le petit fût in 'Chez Maupassant', dinsdagavond op TV5 Monde
Tekening van Raoul Serres, behorende bij Le petit fûtvan Guy de Maupassant in de bundelContes choisis (Jacques Petit, 1946)
De wereldwijd opererende, Franstalige televisiezender TV5 Monde komt gedurende de zomermaanden met een eerder gepresenteerde reeks gedramatiseerde verhalen:Chez Maupassant.In die Franse dramaserie naar de verhalen van Guy de Maupassant (1850-1893) ─ de onovertroffen verteller uit de tweede helft van de negentiende eeuw ─ wordtLe petit fût uitgezonden op dinsdag 28 juni, van 22:00 uur tot 22:30 uur.
De rollen daarin worden gespeeld door Olivier Marchal, Marie Kremer en Ophélia Kolb Kasapoghu.
Le petit fût is voor het eerst verschenen op 7 april 1884 inLe Gaulois. Het verhaal werd opgenomen in de bundelLes soeurs Rondoli.
In een tamelijk bibliofiele editie metContes choisis van Maupassant, gepubliceerd door Editions Jacques Petit uit 1946, met illustraties van Raoul Serres ─ een versie die alleen nog antiquarisch verkrijgbaar is ─ vinden weLe petit fûteveneens, verspreid over elf pagina's (relatief grote letter) met drie illustraties in kleur.
Zes films met Jack Nicholsen in drie weekeinden, te zien via Nederland 2-tv
,
Acteur Jack Nicholson in maart 2010 tijdens de Hollywood Walk of Fame van Dennis Hopper
Zes avonden
Jack Nicholson, geboren in 1937, geldt als één van de meest vooraanstaandce acteurs van het witte doek. Allereerst in Hollywood en daarmee verspreid over de gehele aardbol. Ten gevolge van die populaireit zal menigeen, in tal van landen ter wereld, in positieve spanning verkeren als zij of hij kan uitzien naar een nieuwe rolprent met de geliefde protagonist. Maar ook oudere producties worden heel vaak met vreugde tegemoet gezien, want dan is er in veel gevallen blijdschap in verband met de herkenning. De Nederlandse televisie biedt gedurende de komende drie weekeinden driemaal twee speelfilms met Jack Nicholson, steeds op de vrijdag- en de zaterdagavond.
Easy Rider De eerste film in de reeks wordt op vrijdag 1 juli via Nederland 2 aangeboden; daarbij gaat het omEasy Rider, een VS-productie uit 1969 van Dennis Hopper (1936-2010), die zelf eveneens een rol in de film speelt. Verder komen we Peter Fonda en Karen Black tegen. Easy Rider is heel snel een klassieker geworden, niet alleen door de vorm en inhoud, alsmede door vanwege het feit dat er sprake was van een zogehetenlow budget. Eencultfilm werd deze rolprent doordat de geest van de jaren zestig erin is verankerd. Bijna een halve eeuw later doen sommige elementen ietwat gedateerd aan. Voor Jack Nicholson betekende deze rol inEasy Rider een doorbraak; tot dan toe leidde hij een bestaan als B-acteur. Easy Rider wordt op Nederland 2 uitgezonden vanaf 23:25 uur op vrijdagavond tot 01:00 uur in de nacht op zaterdag 2 juli.
Heimelijke genoegs onthuld in tweedelige BBC Four-documentaire
Resten van de tempel van Apollo te Delphi, waar het orakel 'zat'
Michael Scott presenteert
Op maandag 27 juni presenteert de Britse televisiezender BBC Four de eerste helft van een tweedelige documentaire met als thema heimelijke genoegens:Guilty pleasures.
De eerste aflevering gaat overLuxury in ancient Greece: Nothing in excess?"
Die drie Engelse woorden kunnen, net als het Griekse origineel, worden vertaald met twee Nederlandse woorden:Niets overmatig. Dat Griekse origineel is te vinden als inscriptie van de tempel van Apollo te Delphi, waar het vermaarde orakel zitting hield.
De eerste helft van die korte serie wordt uitgezonden tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd. De verwachting is dat exact een week later het tweede deel zal worden uitgezonden, op maandag 4 juli. Professor Michael Scott presenteert het programma. Dat zal worden herhaald, op dezelfde zender, direct in de nacht van maandag op dinsdag om 01:45 uur onze tijd en nogmaals vanaf 04:15 uur.
Pater Matic leest in elf etappes uit het versepos Reineke Fuchs uit 1794 van Goethe
Acteur Peter Matic leest voor uitReineke Fuchs
Op maandag 27 juni begint om 22:00 uur de eerste aflevering, van in totaal elf, van het programmaAm Abend vorgelesenvan de regionale Duitse radiozender NDR Kultur, waarin de Oostenrijkse acteur en onder meerHörbuchsprecherPeter Matic (geboren 1937) de luisteraars in kennis brengt met de inhoud van het epos in verzen Reineke Fuchs van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).
In januari 1793 is Goethe begonnen met zijn versie van Reineke. In april was hij daarmee gereed. Het zijn 12 Zangen geworden met in totaal 4312 verzen in hexameters, zonder commentaar. In december van hetzelfde jaar ging het bij uitgever Unger in Berlijn in druk; in het voorjaar van 1794 is het werk op de markt gekomen.
Deze week wordt er, zoals dat gebruikelijk voor dat programma, op de avond van elke werkdag, tussen 22:00 uur en 22:35 uur een aflevering gepresenteerd: van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli; dat geldt in principe eveneens voor de daarop volgende week: van maandag 11 tot en met vrijdag 15 juli, met als gevolg dat er nog één aflevering rest voor de week daarna.
Verborgen schatten in musea en galerieën ─ zondagavond op BBC One-tv
Op de Britse cultuurzender BBC One wordt op zondag 26 juni een aflevering uitgezonden van een reportageserie over over de schatten die in diverse musea en galerieën zijn opgeslagen"dat wil zeggen dat ze nog nooit aan de bezoekers van die instanties zijn getoond. De aflevering vanHidden paintings van zondag 26 juni, wordt tussen 23:25 uur en 23:55 uur gepresenteerd. Weliswaar wordt er vooraf niet bij verteld of het om uitsluitend stukken in Britse musea gaat. Maar we mogen er van uitgaan dat dit in tal van instellingen, verspreid over de aardbol, zo toegaat.
Neerlands Humanistische Omroep presenteert via Nederland 1-tv Het Filosofisch Kwintet
De Humanistische Omroep toont, via de televisiezender Nederland 1, op zondag 26 juni ─ tussen 12:10 uur en 13:10 uur ─ voor de tweede keer een aflevering van het programmaHet Filosofisch Kwintet. Dat wordt in de tv-komkommertijd ─ meestentijds gekwalificeerd alszomerreces ─uitgezonden in plaats van het gebruikelijke zondagse programmaBuitenhof. Filosoof Ad Verbrugge (geboren 1967) en journaliste Clairy Polak (geboren 1956) nodigen voor elke zondag in die periode drie gasten uit om gezamenlijk, vanuit een filosofisch perspectief, de kwaliteit van de rechtsstaat te onderzoeken. De formule lijkt, mutatis mutandis, opDas Philosophische Quartett, dat eens per maand door het tweede publieke Duitse televisienet wordt uitgezonden, met uitzondering van de zomermaanden, en waarin Peter Sloterdijk en Rüdiger Safranski met twee gasten spreken over een actueel thema, eveneens bezien vanuit een wijsgerige invalshoek.
Nachtconcert op NL-Radio 4 met drie strijkkwartetten: twee van Béla Bartók
Componist Béla Bartók
In het vaste programmaNachtconcert van de Avro, dat door Radio 4 wordt uitgezonden, zal in de nacht van dinsdag 21 op woensdag 23 juni, tussen 00:02 uur en 01:30 uur, een drietal strijkkwartetten worden gespeeld door het Bennewitz Kwartet. Twee van de drie composities werden geschreven door Béla Bartók (1881-1945); daartussenin wordt hetDerde Strijkkwartetin Bes-groot,opus 67, uit 1877, van Johannes Brahms worden uitgevoerd. Meer dan drie decennia ─ tussen 1908 en 1939 ─ bestrijkt de periode waarin Béla Bartók zijn zes strijkkwartetten heeft gecomponeerd: in respectievelijk 1908, 1917, 1917, 1928, 1934, 1939. Het Nachtconcert zal worden geopend met het Vijfde Bartók-Kwartet (1934) en afgesloten met het Zesde Bartók-Kwartet uit 1939. Voor meer strijkkwartetten die avond, lees onze bijdrageop Tempel der Toonkunst.
Twee documentaires, woensdagavond op BBC Four-tv, over wreldkaarten en de makers
Wereldkaart uit het jaar 1689 (Amsterdam)
Twee programma's achtereen over aardrijkskundige kaarten biedt de Britse zender BBC Four op woensdag 22 juni. Om 20:30 uur onze tijd begint het met een aflevering van de documentaireserieThe beauty of maps. Van deze reeks over kaarten wordt de afleveringMedieval maps ─ Mapping the medieval mind getoond. Daar kunnen we een confrontatie verwachten met een andere tekening van de werelddelen dan onze huidige, mede op grond van satellietfoto's tot stand gekomen inzichten.
Direct in aansluiting, om 21:00 uur, volgt een nieuwe aflevering ─ met de lengte van bijna een uur ─ in de BBC Four-reeks Maps: Power, plunder and possession. Daarin komen de verhalen aan bod, die de 'achtergrond' vormen voor landkaarten.
Deze aflevering draagt de titelWindows on the world.
België's tv-zender EEN herhaalt deze zomer Maigret-afleveringen met Bruno Cremer
Meer dan vijftig titels
Onder de titelCommissaris Altijdkalmbesteedt Oliver Kerdijk in de VPRO-Gids van deze week aandacht aan de herhalingen, die de Belgische, Nederlandstalige televisiezender EEN met ingang van maandag 20 juni in de namiddag zal uitzenden vanMaigret-afleveringen met in de hoofdrol de Franse acteur Bruno Cremer (1929-2010). In de eerste zin stelt de auteur dat Georges Simenon (1903-1989) ─ de schrijver van deMaigret-boeken ─ tevreden zou zijn geweest als hij de vertolking van die rol door Bruno Cremer had kunnen zien. Vierenvijftig episodes zijn er in totaal met die volstrekt geloofwaardige politieman die het type van de denker vertegenwoordigt. Simenon schreef overigens 105 romans met Jules Maigret in de hoofdrol. Nu hebben diverse ─ en zeer uiteenlopende ─ acteurs de rol van commissaris Maigret op zich genomen, voor enkele speelfilms en hele reeksen televisiefilms. Dat varieerde van de opdringerige, al te Duitse Heinz Rühmann (1902-1994) tot en met de Engelsman Rupert Davies (1916-1976), die tijdens de jaren zestig in meer dan vijftig afleveringen deze politieman een gezicht heeft gegeven.
"Dat is Maigret!" In een interview met de Duitse publieke televisiezender ZDF ─ dat nu alweer ruim vier decennia geleden, gedurende een heel jaar, elke zaterdagavond een nagesynchroniseerde, en voor muzikale oren derhalve ondraaglijke, aflevering heeft uitgezonden ─ verklaarde Rupert Davies, die de reputatie genoot dat hij wel eens in kennelijke staat op de set is verschenen, dat Simenon en hij elkaar nog niet hadden ontmoet, maar toen hij in het blikveld van de geestelijke vader van de wereldvermaarde commissaris was verschenen, dat Simenon enthousiast zou hebben uitgeroepen: "Dat is Maigret!"
Auteur Georges Simenon in 1963
Ook in Nederland zijn Maigret-afleveringen gemaakt, met Kees Brusse (geboren 1925) en Jan Teulings (1906-1989), die beiden de rol van de politieman van de Quai des Orfèvres op zich hebben genomen. Maigret-afleveringen met Bruno Cremer zijn overigens de laatste maanden, zij het met tussenpozen, te zien op de vierentwintig uurs zenderMisdaadnet; al gaat het om een kleine selectie die enkele weken schijnbaar eindeloos wordt herhaald, onder meer 3-4 keer per etmaal.
Kunstenaars in de houdgreep van de CIA, documentaire in de nacht van zondag op maandag via Arte-tv
Om 01:05 uur in de nacht van zondag 19 op maandag 20 juni presenteert het Frans-Duitse cultuurkanaal Arte-tv een documentaire over kunstenaars die in de houdgreep van de CIA terechtgekomen zijn. De Amerikaanse geheime dienst CIA beschikte, in ieder geval direct na de Tweede Wereldoorlog, over een geheel eigen cultuurafdeling. Dat die er niet was om de kunsten, waar dan ook ter wereld, te bevorderen, zal een ieder van u duidelijk zijn die de reputatie van dat instituut enigszins kent. Ware dat wel het geval, er zou, zeker in dit tijdsgewricht, een enorm dankbare taak op de instelling liggen te wachten, aangezien tal van incompetente regeringen niets van het belang van kunst en cultuur beseffen of simpelweg niet willen beseffen. De titel van de documentaire geeft al reeds aan ─ Benutzt und gesteuert: Künstler im Netz der CIA ─ dat het hier om een aspect van de organisatie gaat dat evenmin terecht zou mogen worden gewaardeerd als alle andere criminele en mensenverachtende spelletjes die dat abjecte instituut zo in de loop der tijden overal ter wereld heeft gespeeld en daarmee menig verband of verbond van zware criminelen altijd weer naar de kroon steekt. De film is een ZDF-bijdrage uit 2006 van Hans-Rüdiger Minow; deze zal worden uitgezonden in HD-kwaliteit, tussen 01:05 uur en 02:00 uur. Vooralsnog zendt Arte-televisie geen herhalingen van deze documentaire uit.
Nieuw kunstprogramma Fake or Fortune van BBC One start zondagavond
In de zomerpauze van BBC's televiziezender One worden er geen afleveringen ─ in ieder geval geen nieuwe ─ van het onnavolgbare programmaAntiques Roadshow gepresenteerd. Elke poging binnen het Verenigd Koninkrijk en in alle landen daarbuiten waar dat is geprobeerd, is het gelukt dit programma te evenaren, dus al helemaal niet te overtreffen. Wel moet daaraan worden toegevoegd dat de verantwoordelijken niet altijd in geslaagd zijn in hun keuze van presentatoren. Dat geldt, helaas, ook voor de laatste presentatrice, Fiona Bruce, een tenenkrommende en zenuwslopende, want slecht articulerende ─ en daardoor elk vooroordeel omtrent Britse tv-presentatoren bevestigende ─ Fiona Bruce (geboren 1964), die ook nog eens door haar mimiek de indruk van een zeer zuur-zoete theetante maakt. Pogingen haar aandachtig te volgen gedurende slechts twee minuten betekenen een onaanvaardbaar hoog energieverlies.
De Franse impressionist
Claude Monet (1840-1926)
En uitgerekend die, ongetwijfeld zeer populaire, juffrouw presenteert ─ doch gelukkig niet in haar eentje, maar samen met de als kunstexpert geboekstaafde Philip Mould ─ het nieuwe kunstprogramma dat BBC One op zondag 19 juni voor het eerst presenteert, tussen 20:00 uur en 21:00 uur onze tijd:Fake or Fortune. Daarin doen die twee onderzoek naar echte, respectievelijk vermeende, mysteries omtrent bepaalde schilderijen. In deze eerste aflevering, getiteldMonet, mensen de beide presentatoren dat ze een tot dusver onbekend schilderij van Claude Monet (1840-1926) hebben ontdekt. Aanvankelijk zijn ze blijven zitten met de vraag wat ze precies moeten ondernemen om de kunstkenners van hun idee te (kunnen) overtuigen.
Documentaires over mensen die vervuilen, vereenzamen en worden verwaarloosd
Verwaarloosd
Als dedocumentaireover het schoonhouden van het menselijk lichaam, donderdag 16 juni, op Nederland 3 voorbij is, vertoont Nederland 2 nog diezelfde avond een Vara-documentaire over het tegendeel. Documentairemaker Hans Polak heeft in 2000 mensen gefilmd die zichzelf en hun omgeving verwaarlozen en/of die zijn vergeten door familie en de samenleving. Vervuild, vereenzaamd, en verwaarloosd is de titel van de Vara-documentaire die deze dag wordt herhaald, en waarin we zien hoe maatschappelijk werkers en sociale verpleegkundigen van de GGD en de crisisdienst van verslavingszorgBouwmanhuis worden gevolgd tijdens hun werkzaamheden. De uitzending zal plaatshebben tussen 23:00 uur en ongeveer middernacht.
De bemoeizorgers Het digitale televisiekanaalHolland Doc 24 presenteert op vrijdag 24 juni de vervolgdocumentaireDe bemoeizorgers. Rode draad daarin is sociaal verpleegkundige Meta van der Schee van de GGD. Ook haar collega's Jos Jongeleen en Martin Daamen worden gevolgd. Deze documentaire zal worden uitgezonden tussen 18:22 uur en 19:23 uur.
VPRO's Metropolis toont een scala aan middelen die worden ingezet voor persoonlijke hygiëne
Houtskool kan, geheel onverwacht, voortreffelijk als
reinigingsmiddel voor het menselijk lichaam fungeren
In VPRO's buitenlandrubriek Metropolis wordt, in de aflevering die op donderdag 16 juni via Nederland 3 zal worden uitgezonden, persoonlijke hygiëne aan een nader onderzoek onderworpen. Behalvezeepfunctioneren ook houtskool, rivierwater en bosjes takken als voortreffelijke middelen om het menselijk lichaam schoon te houden.
In de aflevering in casu wordt een rondjeschoon en fris houdenin de diverse hoeken van de wereld gedaan. Hoe houden de mensen zich fris en welke lichaamsdelen krijgen de meeste aandacht in de diverse uithoeken van de aarde?
Een gigantisch gasveld in strijd tegen de ongerepte natuur van County Mayo
In de aflevering, getiteld De Pijp, welke op woensdag 15 juni op Nederland 2 ─ tussen 23:50 uur en 00:43 uur in de nacht op donderdag 16 juni ─ wordt uitgezonden in de reeks VPRO Import, worden de kijkers geconfronteerd met opnamen die vanuit een vliegtuig zijn gerealiseerd, van een nog ongerept lijkend stuk natuur aan de westkust van Ierland, genaamd County Mayo.
Helaas staat dat natuurschoon onder (al te) hoge druk. Vijftien jaar geleden werd vlak voor die kunst een gigantisch gasveld ontdekt. Inmiddels is bekend dat de firma Shell dat veld wil en zal leegpompen. Om dar te kunnen realiseren, moet er eerst een pijpleiding worden aangelegd, onder en langs het kleine vissersdorp Rossport. Hoewel de bewoners daarover niet allen even gecharmeer zijn, wil de Ierse regering die omstreden multinational gaarne tot in detail ter wille zijn. De documentaireDe pijp toont ons de diverse aspecten van het verzet, onder meer van locale activisten, verspreid over een periode van vier jaar.
Jazzlegende Django Reinhardt in documentaire op TV5 Monde
Django Reinhart in 1946
Een straatarm zigeunerjongen, die de naam Jean-Baptiste droeg, bleek over vingers te beschikken die hem de mogelijkheid zouden blijken te verschaffen, op geniale wijze om te gaan met het muziekinstrument gitaar, en wel zodanig dat hij zich heeft kunnen ontwikkelen tot een wereldwijd gevierde jazzlegende van Franse oorsprong; Django Reinhardt (1910-1953).
Tijdens een brand in zijn woonwagen is hij zwaar gewond geraakt, maar zijn doorzettingsvermogen heeft hem in staat gesteld om op eigen kracht opnieuw te beginnen: hij heeft gewoon opnieuw geleerd gitaar te spelen. Aan het eind van die ontwikkeling bleek hij te zijn uitgegroeid tot een der allergrootste jazzgitaristen ooit.
De documentaireDjango Reinhardt, trois doigts de génie, wordt op dinsdag 14 juni uitgezonden door TV5 Monde tussen 12:30 uur en 13:30 uur.
Vossen in Essex en flora en fauna op het eiland Man, in Springwatch 2011 van BBC Twoi
In de serieSpringwatch 2011 over de levende natuur ─ flora en fauna in Engeland ─ wordt in de aflevering van maandag 13 juni, uit te zenden via BBC Two-television, tussen 21:00 uur en 22:00 uur, krijgen we te zien dat Liz Bonin in Essex vossen op het spoor is. Twee collega's van haar, Chris Packham en Martin Hughes-Games, bevinden zich op het eiland Man voor de opnamen van deze film, alwaar ze worden geacht de kijkers te informeren over enkele aspecten van het leven der planten en dieren op dat internationaal zo bekende eiland.
Opera The rape of Lucretia van Benjamin Britten hedenavond op BBC Radio 3
Achtergronden
In 1931 werd het Franse stukLe viol de Lucrèce van André Obey (1892-19) aan het publiek voorgesteld. De in Zwitserland opgegroeide Robert Duncan heeft op basis van genoemd toneelstuk een libretto vervaardigd voor Benjamin Britten (1813-1876), die er een muziekdrama van heeft gefabriceerd:The rape of Lucretia.
De eerste uitvoering werd gerealiseerd op 12 juli 1946, tijdens het Festival van Glyndebourne. Binnen een paar jaar volgden enkele belangrijke operahuizen op het vasteland: Basel (1947), Köln (1948), en in 1950 tijdens de Salzburger Festspiele.
Het verhaal De handeling speelt zich af in het jaar 510 voor onze jaartelling. Lucretia (een personage dat wordt gezongen door een alt) bleef, als enige vrouw in Rome, trouw aan haar man ten tijde van diens afwezigheid. De Etruskische legerleider Tarquinius (partij voor een bariton) zoekt daarom juist bij haar een onderkomen voor de nacht. Tijdens dat verblijf verkracht hij Lucretia omdat ze weigert hem ter wille te zijn. De volgende ochtend maakte ze een einde aan haar leven, en geeft daarmee het sein voor een opstand tegen de onderdrukkers. De geschiedenis wordt becommentarieerd door een koor dat bestaat uit een sopraan en een tenor. Uitzending zal worden gerealiseerd in het programmaRadio 3 live in concert op maandag 13 juni. Het eerste gedeelte zal worden uitgezonden tussen 20:30 uur en 21:25 uur; het tweede deel van 21:45 uur tot 23:00 uur.