Offerande aan Bach uit 1942 van Charles Koechlin deze week enige malen via Neerlands digitaal tv-kanaal Cultura 24
Componist Charles Koechlin.
Woensdag 27 juli, 's avonds tussen 23:00 uur en middernacht, kan iedere muziekliefhebber, en vooral degenen die zich nadrukkelijk interesseren voor Franse klassieken ─ en al helemaal als de helaas minder bekende Charles Koechlin (1867-1950) tot die interessesfeer behoort ─, kijken en luisteren naar de registratie van een uitvoering vanOffrande musicale sur le nom de BACH, opus 187, uit 1942. De uitvoering werd gerealiseerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Het programmaonderdeel van Cultura 24 wordt gepresenteert onder dezelfde naam als de eerdere uitvoering(en) op de 'normale' televisiezenders: Klassiek, gevolgd door de bij het gebeuren passende titel, in dit geval de naam van de componist. Op donderdag 28 juli wordt, tussen 19:00 uur en 20:00 uur een herhaling geboden op dezelfde zender. Voor eventuele herhalingen overdag en in de nachtelijke uren raadplege men de Programmagegevens op de website van de zender in kwestie.
In de Arte-reeks Tierisch intelligent is het wezen Hond deze weken aan de beurt
Amber (10 jaar) bij paaltje met daarop de aanduiding van een Uitrengebied in Groningen.
Tierisch intelligent luidt de titel van een reeks documentaires over dieren en hun intelligentie. In de aflevering die op woensdag 27 juli, tussen 16:50 uur en 17:35 uur door Arte-tv wordt uitgezonden, komt de hond in beeld. Uit de reeds langer bekende wetenschappelijke literatuur is bekend dat er honden bestaan die uitzonderlijk intelligent zijn, en al helemaal binnen het kader van hetgeen we verwachten, en dan hier en daar, bij tijd en wijle te zien krijgen. Daarmee bedoelen we niet de meestentijds nodeloze en nutteloze kunstjes die zo menigeen meent een hond te moeten bijbrengen, althans pogingen daartoe te ondernemen. Een Engelse professor verklaarde in de jaren zeventig eens dat zijn onderzoeken ertoe hadden geleid dat de vaststelling gerechtvaardigd was te stellen dat honden zo tussen de honderd en achthonderd begrippen zouden kunnen onderscheiden, waarbij laatstgenoemd aantal was gekoppeld aan de intelligentste vertegenwoordigers van de soort, en daarbij noemde de professor de husky als voorbeeld. Het betreft hier, ondanks de Duitse titel, een Franse documentaire uit 2006 van Thierry Berrod, gemaakt voor Arte France. Uitzending wordt gerealiseerd op het beeldformaat 16:9. Herhalingen zullen te zien zijn op woensdag 3 augustus, vanaf 09:15 uur; en op maandag 15 augustus, vanaf 14:30 uur.
Ruim anderhalf uur over het kunstenaarsduo Gilbert & George in Close up via Nederland 2-tv
De televisiezender Nederland 2 presenteert op dinsdag 26 juli een nieuwe aflevering van het Avro-programmaClosse up waarin het thema deze keer wordt gevormd door het duo kunstenaars Gilbert & George (geboren 1943, respectievelijk 1942).
Sedert bijna een halve eeuw slagen de beide heren erin internationaal de aandacht op zich te vestigen met hun alslive performances gekwalificeerde voorstellingen met fotomontages die als glas-in-lood uitingen overkomen, en daarnaast met videokunst.
De twee heren beschouwen hun dagelijks leven als een volkomen geïntegreerd bestanddeel van de kunst die zij maken. Het nadrukkelijke tegendeel is het geval: al 'heel lang' vormen ze een kunstwerk, beiden gekleed in een onberispelijk maatpak.
Deze aflevering van Close up begint volgens schema om 23:15 uur en loopt door tot in de nacht op woensdag 27 juli tot 00:58 uur.
Drie grootmeesters der Hongaarse toonkunst op BBC Proms-concert; drie uitzendingen deze week
Vladimir Jurowski in 2011.
Drie grootmeesters der toonkunst, allen van Hongaarsen huize, staan op het programma van het BBC-Promconcert dat op dinsdag 26 juli in de Albert Hall te Londen wordt gegeven door het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Jurowski. Het concert begint om 20:30 uur onze tijd. Het optreden wordt geopend met de schitterendeDansen uit Galanta uit 1933 van Zoltán Kodály (1882-1967). Over die compositie kunt u meer lezen in een op deze site eerder gepubliceerdebijdragevan 18 mei 2009. Daarna soleert Jean-Efflam Bavouzet in het Concert voor piano en orkest nr. 1 uit 1926 van Béla Bartók (1883-1945), waarna het optreden wordt besloten metEine Faust Symphonie, naar Goethe's beroemdste opus, gecomponeerd in de jaren 1854/1857 door Franz Liszt (1811-1886).
Pianist Jean-Efflam Bavouzet.
Deze uitvoering zal in dezelfde week nog tweemaal te volgen zijn: de eerste keer in het programmaAfternoon on 3 van BBC Radio 3, dat door die zender op donderdag 28 juli, tussen 15:00 uur en 17:30 uur onze tijd, wordt uitgezonden. Een dag later is het geheel nog eens te horen ─ en dan tevens te zien ─ op de televisiezender BBC Four, tussen 20:30 uur en 22:50 uur onze tijd.
Arte-televisie presenteert documentaire How sweet the sound over Joan Baez, protestzangeres
Joan Baez en Bob Dylan. Foto gemaakt in 1963.
How sweet the sound Dinsdag 26 juli wil de Duits-Franse cultuurzender Arte-tv ons laten kennismaken met een documentaire over de protestzangeres Joan Baez, geboren in 1941. Die film maakt deel uit van een avondvullend thema, dat als zwaartepunt wordt gepresenteerd,Summer of Girls, en waarin eerst een speelfilm van Robert Altman wordt vertoond, gevolgd doorGirls in Popsongs.
Om 22:50 uur begint op die zender de documentaireHow sweet the sound, waarin zeldzame archiefbeelden te zien zijn, evenals een interview met de wereldvermaarde Bob Dylan en dominee Jesse Jackson. De film loopt tot 00:15 uur in de nacht op woensdag 27 juli.
De dader van de massamoord in en om Oslo is absoluut een terrorist
Elk bericht over de daad van extremistische krankzinnigheid in de Noorse hoofdstad Oslo en op een eiland met jonge mensen ─ met meer dan negentig doden, als gevolg van het optreden van één man ─ dat spreekt van de schutter en niet van terrorisme, gaat voorbij aan de werkelijkheid of verdringt deze.
Vanzelfsprekend hebben we hier met een daad van terrorisme te maken. Juist het feit dat men dit begrip meer en meer reserveert voor islamitisch getinte aanslagen en dergelijke, geeft al aan hoezeer ook de betrokken journalistiek zich van de feiten afwendt en tracht door middel van semantiek een ander etiket te plakken op een daad zo gruwelijk als alle andere terroristische handelingen, of die nu in Apeldoorn, Alphen aan den Rijn, in Basra, Teheran of New York plaatshebben.
Terrorisme vindt soms plaats in een huwelijksbed, in gezinnen ─ de brandhaard van zoveel extremisme en andere vormen van krankzinnigheid, door ouders opgedrongen aan kinderen: de erfzonde, zeg maar ─ en binnen groepen in een overigens relatief vredelievende samenleving. Overal waar vormen van onderdrukking zich voordoen, kan sprake zijn van terrorisme.
Als een islamitisch getinte aanslag twee slachtoffers had geëist, had het merendeel van de westerse pers geen seconde geaarzeld om te spreken over terrorisme, maar nu een veelvoud aan slachtoffers is gevallen door ─ de trekker overhalende hand van ─ een vertegenwoordiger van het Kaukasische ras in een Scandinavisch land, slaan talrijke individuen en groepen massaal op de vlucht. Dat is een symptoom van een zeer ernstige, besmettelijke ziekte in deze westerse samenleving; het is dan ook de ziekte die vakbekwaam dient te worden behandeld, zo nodig door middel van verstandig toegediende homeopatische doseringen, en zeker niet door middel van symptoombestrijding, want dat is slechts het volstrekt inadequate optreden van tovenaarsleerlingen. __________ NASCHRIFT 26 juli: Gisteravond liet de Noorse politie weten het aantal slachtoffers te moeten bijstellen: naar beneden tot zesenzeventig. Dat maakt voor de waanzin en de ernst van het in en om de Noorse hoofdstad gepleegde terrorisme vanzelfsprekend helemaal niets uit.
In het Liszt-jaar is de Hongaarse meester op BBC Radio 3 thans Composer of the week
De Britse week van een Hongaarse muziekmeester
Franz Liszt in 1856. Portret door Wilhelm von Kaulbach (1805-1874).
Nu we bijna totaal zijn overrompeld door al meer dan achttien maandenMahler-Jaar ─ zowel 2010 alsook 2011 ─ zouden we bijna vergeten dat 2011 ook nog eens te boek staat alsLiszt-Jaar en als zodanig veel minder prominent dan zijn latere collega door de concertzalen en delen van de ethermedia van, in ieder geval, Europa, 'spookt'.
We kunnen dan ook in principe alleen maar positief gestemd zijn over de ons geboden mogelijkheid om Franz Liszt (1811-1886) in uw aandacht aan te bevelen, nu BBC Radio 3 gedurende vijf dagen, van maandag 25 juli tot en met vrijdag 29 juli, tweemaal per dag een uur voor leven en werk van deze Hongaarse muziekmeester vrij te maken, al moet daar direct aan worden toegevoegd dat het tweede uur tijdens die vijf dagen 'slechts' een herhaling biedt van wat eerder diezelfde dag reeds is uitgezonden. Toch biedt het, intussen klassiek geworden programmaComposer of the weekin principe altijd in totaal vijf uur in zo'n week met muziek en wetenswaardigheden van de schepper van de toonkunst in kwestie.
Donald Macleod vertelt in die vijf uur overLiszt, Ferenc vooral in de periode welke als diens hoogtijdagen worden omschreven.Op de genoemde vijf dagen is dat programma steeds te beluisteren tussen 13:00 uur en 14:00 uur, en nogmaals 's avonds tussen 19:30 uur en 20:30 uuronze tijd.
De passie voor Wagners Ring des Nibelungen in Radio 4-programma De Bedding
Hafid Bouazza.
Zaterdag 23 juli wordt de dan meest recente aflevering van het radioprogrammaDe bedding, van Radio 4, tussen 23:00 uur en middernacht,Passie voor Wagners Ring, geheel gewijd aan de liefde tot en met de onbedaarlijke hartstocht voor de Bayreuther Festspiele en met name de tetralogieDer Ring des Nibelungen van Richard Wagner (1813-1883). De titel van de aflevering in kwestie impliceert immers dat het alleen om deRing zou gaan. De presentatie van het programma is overgelaten aan de Nederlandse schrijver Hafid Bouazza (geboren 1970). Met grote regelmaat zijn de onderdelen van dezeRing op vooral radiozenders te beluisteren, een enkele keer wordt de gehele Ring binnen een paar dagen uitgezonden, onder meer door Mezzo-televisie. Ook via BBC Radio 3 valt regelmatig een van de vier onderdelen van de tetralogie te beluisteren.
Eine königliche Affäre ─ Documentaire over de Deense hofarts Johann Friedrich Struensee op Arte-tv
Johann Friedrich Struensee. Ets van Jens Juel; bevindt zich in het Bomann-Museum in de Duitse plaats Celle.
Van zijn troon gevallen
In 2010 heeft de filmer Wilfried Hauke een documentaireEine königliche Affäre, gemaakt over de Deense arts Johann Friedrich Struensee (1737-1772), die aan het Deense hof een hoge positie bekleedde, welke was voorzien van veel macht. Toch viel hij op een bepaald moment in ongenade en is de man op 17 januari 1772 gearresteerd. Hij werd op 29 april ter dood veroordeeld en eindigde de dag daarna op het schavot.
Inspiratie voor kunstenaars
De man heeft kunstenaars in drie verschillende disciplines geïnspireerd om een uitbeelding te geven van leven en werk van de arts in kwestie. Als eerste kwam de componist Giacomo Mayerbeer (1791-1864) in 1846 met toneelmuziek voor het drama van Michael Beer over de man voor de dag, die kort en krachtigStruenseewas getiteld.
De Nederlandse schrijver Hendrik Jan Schimmel (1823-1906) volgde in 1855 met een toneelstuk dat eveneens alleen de familienaam van de arts in kwestie als titel droeg:Struensee.
En dan hebben we nog de historische roman, Het bezoek van de lijfarts, uit 1999 van de Zweed Per Olov Enquist (geboren 1934), die eveneens Struensee als thema heeft.
De arts Johann Friedrich Struensee wordt op 17 januari 1772 van zijn bed gelicht en gearresteerd.
Deze film ─ een Duits-Zweedse coproductie ─ wordt uitgezonden door Arte-televisie op zaterdag 23 juli, tussen 20:15 uur en 21:50 uur. Deze bijdrage van het ZDF aan Arte-tv, in HD-kwaliteit en op beeldformaat 16:9, zal worden herhaald op woensdag 3 augustus, vanaf 10:00 uur in de ochtend.
Categorie:Beeldende kunst Tags:'Das Drama von Dresden', 'Het bezoek van de lijfarts', 'Struensee', Deense hof, Giacomo Meyerbeer, Hendrik Jan Schimmel, Johann Friedrich Struensee, Per Olov Enquist, toneelmuziek
Locaties van de Impressionisten ─ BBC Two-documentaire met Waldemar Janusczak op zaterdagavond
Kunstkenner Waldemar Janusczak
BBC Two-tv heeft op zaterdag 23 juli weer een documentaire uit de reeksImpressionists: Painting and Revolution op het programma staan. Kunstkenner Waldemar Januszcak onderzoekt daarin werk van de Impressionisten. In de aflevering in kwestie,The great outdoors, laat hij zien welke de resultaten zijn die hij heeft meegebracht van zijn zoektocht naar de bekendste locaties van (de) schilders, die behoorden tot de groepering die bekendheid heeft verworven onder de naam Impressionisten. De uitzending is te zien op genoemd tv-kanaal tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd.
Twee relatief onbekende symfonieën op zaterdag 23 juli op Klara na Mozarts opera
Op de avond van zaterdag 23 juli zal de Belgische zendgemachtigdeKlara─ na een uitvoering in het operaprogrammaScala van het muziekdramaDie Entführung aus dem Serail uit 1782 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) twee symfonieën uitzenden van niet bepaald alledaagse componisten, al passeren hun namen vaker de revue dan hun noten.
Signatuur van Franz Xaver Süssmayr
Als eerste wordt deSymfonie in Dvan de in Bohemen geboren Johann Baptist Vanhal (1739-1813)[1]uitgevoerd, gevolgd door deSinfonie Turchesca in C van Franz Xaver Süssmayr (1766-1803), wiens oeuvre uit meer dan achthonderd opusnummers bestaat.
__________
[1]Zijn naam kan men ook tegenkomen als Van Hal, Vanhall en Wanhall, en op nog tal van andere manieren.
Bijna anderhalf uur duurt de film die Arte-tv op vrijdag 22 juli, tussen 22:35 uur en middernacht zal uitzenden over de Canadese kunstenaar Pierre Guimont, die een zeer grote hoeveelheid foto's ─ welke hij heeft gemaakt in de Verenigde Staten ─ achter elkaar heeft gemonteerd tot een documentaire. In dat samengaan van foto's en geluid wordt een bijzonder beeld gepresenteerd van het Amerika van vandaag de dag, in twintigduizend foto's. Het gaat hierbij om een documentaire met de titelDie erfundene Wirklichkeit ─ eine Fotoreise durch die USA, uit 2010. Als bijdrage voor Arte-televisie stamt deze van het tweede publieke Duitse televisienet ZDF.
Herhalingen van deze bijdrage ─ op het beeldformaat 16:9, in HD-kwaliteit ─ worden vertoond op vrijdag 29 juli, vanaf 09:55 uur, en in de nacht op dinsdag 2 augustus, vanaf 01:30 uur.
Chateau en Suède van Françoise Sagan als speelfilm, te zien op Arte-tv
Voorplat van de editie in de reeks Livre de Poche; 1963.
Een Belgisch-Franse coproductie uit 2008 zal op vrijdag 22 juli ─ tussen 20:15 uur en 21:50 uur ─ worden uitgezonden door Arte-televisie, als speelfilm van Josée Dayan, naar het gelijknamige toneelstuk uit 1960 van Françoise Sagan (1935-2004), met een keur aan topartiesten: Jeanne Moreau, Gérard Depardieu en Géraldine Pailhas.
Frédréric, een jonge historicus, is een verre neef van Agathe en haar broer Hugo, die op een afgelegen kasteel in Zweden wonen en er ietwat 'vreemde gewoonten' op nahouden. Frédéric observeert daar zijn nogal wonderbaarlijke familie. Dit stuk, dat op 9 maart 1960 in het Théâtre de l'Atelier te Parijs in première is gegaan, is al enkele malen verfilmd, respectievelijk voor televisie opgenomen. Goed vier decennia geleden heeft één der Duitse publieke televisiezenders dit stuk met Duitse acteurs voorgesteld; die versie wekte de indruk van een veelzijdige komedie. Een herhaling van deze film in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, zal worden uitgezonden op zaterdag 23 juli om 14:30 uur, en nog eens op zaterdag 27 augustus, vanaf 23:55 uur, tot in de nacht op zondag 28 augustus om 01:30 uur.
Vrijdag 22 juli, heel vroeg in de avond, tussen 18:05 uur en 18:30 uur, biedt Arte-televisie een 360 GEO-reportage getiteldDer Dreh mit den Havannas. Daarin worden we geïnformeerd over de wijze waarop talrijke Havanna-sigaren worden gemaakt. Niet in de officiële, daarvoor van staatswege gecontroleerde instituten, maar gewoon bij mensen thuis in de woonkamer. Dat gebeurt allemaal in het volstrekte geheim, en als gevolg van die 'fabricage-methode' is er sprake vanvalse sigaren. Deze Duitse reportage uit 2002 van Christian Kubo wordt gepresenteerd door Simone van Stosch, en uitgezonden op het beeldformaat 16:9, met stereofonisch geluid. Het is een bijdrage van de cultuurzender Arte zelf, en zal, na deze uitzending, nog twee keer door Arte-tv voorgesteld: op vrijdag 29 juli, om 13:00 uur en op dinsdag 11 augustus, 's ochtends om 07:00 uur.
Israëlisch-Franse speelfilm Jaffa wordt drie keer binnen twee weken uitgezonden door Arte-televisie
De Amerikaanse schrijfster Nancy Friday (*1933) heeft decennia geleden, in een omvangrijke tekst, reeds aangetoond hoe moeilijk de relatie tussen moeders en hun dochters kan zijn. De speelfilmJaffa─ een Israëlisch-Frans-Duitse coproductie ─ uit 2008 van Keren Yedaya (*1972) is, volgens critici alleen al de moeite waard vanwege de complexe moeder-dochter relaties, die erin worden uitgebeeld door Dana Igvy als de 21-jarige Joodse Mali, en Ronit Elkabetz als haar moeder; in een arbeidersmilieu in Jaffa ─ een deel van de stad Tel Aviv.
Scène uitJaffa.
Reuven ─ gespeeld door Moni Moshonov ─, de vader van Mali is eigenaar van een garage met als werknemers de eigen kinderen, en enkele Arabieren, zoals Hassan en diens zoon Toufik. Dat Mali en Toufik ─ gespeeld door Mahmud Shalabi ─ een relatie hebben, weten de ouders niet, maar op een dag moet ze dit wel bekendmaken, omdat ze een kind verwacht van haar Arabische vriend. In het gezin gaat het er dan hard aan toe: de ouders dwingen Mali tot geheimhouding. Maar dan gebeurt er iets tragisch, waardoor de weg naar verzoening open kan. De regisseuse heeft gekozen voor een ─ esthetisch aanvaardbare, want functionele ─ melodramatische aanpak. Arte zendt deze rolprent ─ in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9 ─ uit op donderdag 21 juli, tussen 21:40 uur en 23:40 uur. Herhalingen zijn te zien op vrijdag 22 juli vanaf 14:40 uur, en in de nacht op dinsdag 2 augustus vanaf 01:50 uur.
De 'smaak' van Marokko: van Fez tot Casablanca ─ over moderne architectuur aldaar
Moskee van Casablanca. Gebouwd 1986-1993.
De Franstalige televisiezender TV5 Monde presenteert op woensdag 21 juli een nieuwe aflevering van de serie documentairesDes racines et des ailes, waarin aandacht wordt besteed aan Marokkaans bouwen: de architectuur van Fez en Casablanca.
In de VPRO-Gids van deze week besteedt Jaap Oostrom een hele pagina aan dit thema, naar aanleiding van de documentaire die genoemde zender dezer dagen in hetpakket heeft. De auteur voegt er nog aan toe dat het ook een beetje over de moderne architectuur van Rotterdam gaat. Dat in Nederland, vooral binnen groeperingen die de Islam bestrijden, de bouw van moskeeën omstreden is, zijn we inmiddels wel gewend. Dat men met het badwater niet zelden ook het kind wegspoelt als men niet accuraat te werk gaat, is ook al talloze malen gebleken.
Maar als men de moeite neemt om naar de documentaire in kwestie ─Le goût du Maroc: de Fes à Casablanca─ te kijken, welke door die zender als film zal worden gerealiseerd, op genoemde datum, tussen 21:05 uur en 23:00 uur, zal men in staat worden gesteld veel moois op te nemen.
Eerste Nederlandse televisienet presenteert Britse serie natuurdocumentaires Life
Twee tortelende jachtluipaarden.
De van oorsprong Britse serie natuurdocumentaires onder de overkoepelende titelLife wordt met ingang van woensdag 20 juli door de EO uitgezonden via Nederland 1. De eerste aflevering ─ Leren overleven ─ gaat over jonge jachtluipaarden in Kenia, die leren hoe ze samen moeten jagen. Vervolgens kunnen we zien hoe dolfijnen zich bekwamen in het opwerpen van moddergordijnen. Dat doen ze rond scholen vissen, die als gevolg daarvan in paniek raken en het water uitspringen, regelrecht in de bek van de op dat moment werkzame dolfijnen. De uitzending staat gepland op genoemde datum en via opgemelde zender, tussen 20:30 uur en 21:30 uur.
Mark Elder leidt het Hallé Orchestra uit Manchester tijdens de BBC Prom van donderdag in de Albert Hall
Hallé Orchestra
Het concert van donderdag 21 juli in het kader van de BBC Proms 2011, in de Londense Albert Hall, zal worden gegeven door het Hallé Orchestra uit Manchester, dat jarenlang onder leiding van Sir John Barbirolli (1899-1970) heeft gestaan, en thans Mark Elder als dirigent heeft.
Het concert gaat van start om 20:30 uur onze tijd, en zal worden uitgezonden door de televisiezender BBC Four en tegelijkertijd door de cultuurzender BBC Radio 3. Neerlands Radio 4 neemt het concert over in het programmaZomeravondconcert, dat om 20:00 uur begint.
Tweemaal Sibelius
Zowel vóór de pauze, alsook daarna, bestaat het concert uit twee onderdelen: in de eerste helft gaat het in beide gevallen om composities van de Finse meester Jean Sibelius (1865-1957): allereerst de tweede suite met de titelScènes historiques, opus 66, uit 1912, gevolgd door diens laatste symfonie, de Zevende in C grote terts, opus 105, uit 1924.
Bartóks Derde Pianoconcert en Janáceks Sinfonietta
Bastrompet, gestemd in C.
Voor meer informatie en een toelichting op het eerste werk na de pauze, het Derde concert voor piano en orkest van Béla Bartók (1881-1945) zij hier verwezen naar eenartikel dat op deze site is gepubliceerd op woensdag 2 juli 2008. Tot slot wordt de Sinfoniettauit 1928 van Léos Janácek (1854-1928) uitgevoerd; een veeleisende compositie met vijfentwintig koperblazers, met veertien trompetten: twaalf normale en twee bastrompetten; daarnaast vijf trombones, vier hoorns en twee tuba's; slagwerk, drie harpen en veel strijkers. Tegenover die massaliteit verwacht je er wel zestig (op basis van acht contrabassen).[1] Nu is er altijd weer een mogelijkheid gevonden om dergelijke producties voor de BBC Proms te realiseren, maar voor het geval dat met die veertien trompetten niet zou zijn gelukt, is er een troost: er bestaat een versie waarin negen trompetten zijn voorgeschreven, en dat scheelt dan toch weer een slok op een borrel. Die laatste versie heb ik in de jaren zestig van de vorige eeuw in de akoestisch meest ideale omstandigheden meegemaakt in de Harmonie van Groningen. De toenmaals vaste dirigent van het orkest aldaar heeft het binnen enkele jaren tweemaal op het programma gezet. __________
[1] Tijdens de eerste uitvoering is gebleken dat Mark Elder eveneens de versie met negen trompetten heeft gespeeld, en daar vijftig strijkers tegenover heeft gezet: op basis van zes contrtabassen.
Het concert zal worden herhaald in de reeks Sunday concert op BBC Radio 3, zondag 24 juli, 's middags tussen 15:00 uur en 17:00 uur.
Categorie:Klassieke muziek Tags:'Zomeravondconcert', Bartók, BBC Proms 2011, BBC Proms in Albert Hall, BBC Radio 3, Hallé Orchestra, Janácek, Mark Elder, NL-Radio 4, Sibelius
Een kijkje in het leven van surrealiste Leonora Carrington, door een verre nicht. Hedenavond op BBC Radio 3
Op 25 mei 2011 overleed, ten gevolge van een longontsteking, in Mexico City, 94 jaar oud, de van oorsprong Engelse surrealistische schilderes Leonora Carrington, die op 6 april 1917 in Clayton-le-Woods werd geboren. Een verre nicht van haar Joanne Moorhead, verdiept zich in het leven van de kunstenares in kwestie en vertelt daarover in het BBC Radio 3-programma Looking for Leonora, dat op dinsdag 19 juli, 's avonds tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd zal worden uitgezonden. Ze was nog maar negentien jaar toen ze, gedurende de in Londen gehoudenInternational Surrealist Exhibition, in contact kwam met de in 1891 geboren Duitse surrealist Max Ernst. Samen gingen ze er vandoor en belandden ze in Parijs waarna Max Ernst zich van zijn echtgenote liet scheiden. Ze vestigden zich in 1938 in het zuiden van Frankrijk, in de Ardèche. Toen twee jaar later de Tweede Wereldoorlog een feit was geworden, werden ze allebei gearresteerd als 'ongewenste vreemdelingen'. Het was te danken aan de Franse dichter Paul Éluard en aan Amerikaanse bekenden van Max Ernst, onder wie de journalist Varian Fry, dat ze enkele weken na hun arrestatie weer werden vrijgelaten. Max Ernst stierf op 1 april 1976; Leonora Carrington overleefde hem drieënhalf decennium.
Tijdens het ARD Radiofestival 2011 wordt in het onderdeel 'Die Lesung' negen avonden voorgelezen uit Ein Kind van Thomas Bernhard
Acteur Gert Voss
.
Nu het ARD Radiofestival 2011 van start is gegaan, vervallen gedurende die periode de gebruikelijke uitzendingen op de regionale kanalen van de overkoepelende organisatie ARD/Das Erste. Daaronder valt ook het vijf dagen per week op de rol voorkomendeAm Abend vorgelesen van NDR Kultur. Wel wordt er in het kader van genoemd festival gedurende die avonden het onderdeelDie Lesung, steeds uit te zenden vanaf 22:30 uur; net als het gebruikelijke letterenprogramma duurt ook dit vijfendertig minuten.
Negen avonden lang leest acteur Gert Voss (geboren 1941) uit Ein Kind (1982) van de in Heerlen geboren, Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard (1931-1989). Gert Voss neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Duitstalige theater, onder meer in Weense schouwburgen, zoals hetTheater in der Josefstadten hetWiener Burgtheater. Topregisseur George Tabori schreef speciaal voor Voss diverse toneelstukken. Tevens vervulde Gert Voss rollen inDie Möwe van Tsjechov en inKing Lear van Shakespeare. InElisabeth II van Thomas Bernhard trad hij eveneens op.
__________
[1]In de aankondigingen van deze gebeurtenis wordtEin Kind omschreven alsroman, hetgeen echter niet juist is; het gaat daarbij om het vijfde autobiografische verhaal van deze auteur. Die stelling wordt bevestigd door de editie van alle romans tezamen in één band, gepubliceerd in 2008 door Suhrkamp, Frankfurt am Main, in de reeks Quarto. Dat is een prachtig vakantieboek (1840 pagina's) voor mensen met een voorkeur voor literatuur boven niemendalletjes. ISBN 978-3-518-42000-3.