Op deze dag in 1901 werd een aanslag ─ met acht dagen daarna dodelijke afloop ─ gepleegd op VS-president McKinley
Vandaag ─ 6 september ─ is het honderdtien jaar geleden dat de vijfentwintigste president van de Verenigde Staten van Amerika, William McKinley, tijdens een bezoek aan Buffalo in 1901 werd neergeschoten door de anarchist Leon Szolgosz. Acht dagen later overleed de president te New York. Hij werd opgevolgd door zijn vice-president Theodore Roosevelt.
Bij de verkiezingen van 1896 was de keus op McKinley gevallen. Tot die tijd was de man, vanaf 1892, gouverneur van de staat Ohio geweest. Hij was lid van de Republikeinse partij en aanvankelijk werkzaam als advocaat. __________ Afbeelding:We zien op deze was-tekening van T. Dart-Walker (1869-1914) een uitbeelding van de aanslag op William McKinley, die in moord zou eindigen, aangezien de president na acht dagen alsnog aan de kogelverwondingen is bezweken.
BBC Prom van dinsdag 6 september: onder meer Mahlers Vijfde Symfonie
Wolfgang Rihm. Foto: Universal Edition.
Op het BBC Prom-concert van dinsdag 6 september wordt, net als op maandag 5 september tijdens deuitzendingvia de regionale Duitse ARD-radiozenders van het Musikfest Berlin, een werk van Wolfgang Rihm (*1952) uitgevoerd. In het geval van deze BBC Prom gaat het omGesungene Zeit, gecomponeerd in de jaren 1991-1992.[1] Dat werk wordt voorafgegaan door een fragment van Lohengrin uit 1850, van Richard Wagner (1813-1883). Na de pauze zal de Vijfde Symfonie in cis-kleine terts, uit de jaren 1900-1901, van Gustav Mahler (1861-1911) worden uitgevoerd. Ook deze BBC Prom wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Albert Hall te Londen. Uitvoerenden zijn het Pittsburg Symphony Orchestra, geleid door Manfred Honeck. Solistische medewerking zal worden verleend door Anne-Sophie Mutter, viool. Het concert zal worden uitgezonden tussen 20:30 uur en 23:00 uur. Een herhaling zal door dezelfde zender worden gepresenteerd in het programma Afternoon on 3, op vrijdag 9 september tussen 15:30 uur en 17:30 uur. __________
[1]Gesungene Zeit is gecomponeerd voor viool en (relatief klein bezet) orkest, met een dubbele houtblazersbezetting, waarvan de tweede fluit wordt aangevuld met een piccolo; twee hobo's; één klarinet en een basklarinet; één fagot en een contrafagot. De koperblazers zijn verdeeld over: één hoorn in F; 2 trompetten in C; 1 trombone. De strijkerssecties zijn dun bevolkt: 1 eerste viool; 1 tweede viool; 4 altviolen; 4 celli, 2 contrabassen. Het stuk heeft een duur van zo'n 25 minuten. In deze compositie is de Duitse violiste Anne-Sophie Mutter van de partij.
Categorie:Klassieke muziek Tags:Wagner, 'Lohengrin', Albert Hall Londen, Anne-Sophie Mutter, BBC Proms 2011, Mahler, Manfred Honeck, Pittsburg Symph. Orch., Wolfgang Rihm
Biografische speelfilm over Engelse schrijfster/illustratrice Beatrix Potter op Nederland 2-tv
'Cultfiguur' Beatrix Potter. Foto van onbekende datum.
Nederland 2-tv zendt op zaterdag 3 september ─ in het programmaFilm op 2, tussen 19:35 uur en 21:05 uur ─ de Brits-Amerikaanse biografische speelfilmMiss Potteruit 2006, van Chris Noonan uit, over het leven en het werk, en vanzelfsprekend de invloed, van de Britse schrijfster van kinderboeken, die zij zelf illustreerde: Beatrix Potter (1866-1943). Meer hierover, evenals de namen van de acteurs in de film, is te vinden in eenbijdragevan 28 december 2009 op onze zustersiteTempel der Letteren. Eerste drukken van haar boeken worden, onder meer in het BBC-programmaAntiques Roadshowmet enige regelmaat zeer hoog getaxeerd.
Honderdvijfentwintig jaar geleden stichtte Samuel Fischer zijn uitgeverij in Berlijn
Samuel Fischer.
Het is op 1 september van dit jaar exact 125 jaar geleden dat de van geboorte Hongaarse Samuel Fischer (1859-1934) in Berlijn S. Fischer Verlagheeft gevestigd, een firma die tot op de huidige dag weliswaar bestaat, maar onderdeel van een groter geheel is geworden. Sedert die vestiging heeft Fischer er veel aan gedaan om zo goed mogelijke letterkundige werken te publiceren, en in veel gevallen is hij daarin geslaagd door talrijke auteurs van rang en stand een grote(re) schare lezers te bezorgen. Onder hen bevinden zich Arthur Schnitzler (1862-1931), Gerhart Hauptmann (1862-1946), Thomas Mann (1875-1955), Stefan Zweig (1881-1942) en Franz Werfel (1890-1945). Van grote buitenlanders, die tijdens het fin de siècle eveneens een vooraanstaande rol speelden in de Europese letteren, en met name in het Duitse taalgebied, heeft Fischer eveneens edities verzorgd, zoals van de beide Scandinaviërs ─ en beiden eveneens met de Noorse nationaliteit ─ Henrik Ibsen (1828-1906) en diens landgenoot Björnsterne Björnson (1832-1910). Laatstgenoemde kreeg als eerste Scandinaviër de Nobelprijs voor Literatuur (1903). In het korte programma ZeitZeichen van de Duitse regionale radiozender WDR3 wordt op deze dag, tussen 17:45 uur en 18:00 uur, aandacht besteed aan de stichting van S. Fischer Verlag.
Tags:Arthur Schnitzler, Björnsterne Björnson, Franz Werfel, Gerhart Hauptman, Henrik Ibsen, Nobelprijs Literatuur, S. Fischer Verlag, Samuel Fischer, Stefan Zweig, Thomas Mann
Geschiedenis van de digitale wereld beschreven in NERD ATTACK!
In de vaart der volkeren Volgens Christian Stöcker ─ auteur van het deze maandag in Duitsland verschenen boek Nerd Attack!is de digitale revolutie in kinderkamers begonnen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben kinderen en iets oudere jongeren de digitale wereld voor zichzelf eerst ontdekt en vervolgens deze weten te veroveren door gebruik te maken van de huiscomputer C64, die toen miljoenenvoudig over de wereld is verspreid. Een niet te verwaarlozen aantal van deze jeugdigen is erin geslaagd de ontwikkeling van deze nieuwerwetse machine te versnellen door deze letterlijk in de vaart der volkeren op te stuwen. Dat hebben ze gedaan in de functie van hacker en/of cracker, als zogenoemde nerdsof als knutselaar, en niet in de laatste plaats door toe te geven aan hetgeen nieuwsgierigheid hun heeft ingegeven, doorgaans met de onverbrekelijk daaraan verbonden gevolgen. De schrijver vanNerd Attack!, Christian Stöcker, is afdelingschef bij SPIEGEL ONLINE; hij is van kindsbeen vertrouwd met het fenomeen computer. In zijn boek beschrijft hij, in een zeer persoonlijk getint verslag, de netcultuur en welke de handelende personen van de digitale wereld zijn en de vanzelfsprekendheid waarmee deze instituties zichzelf zagen.
Invloeden van nieuwe media over en weer Tevens komende invloeden van film en fantastische literatuur aan de orde, evenals de gevolgen van de digitalisering voor de maatschappij als totaliteit en voor de economie daarbinnen.Met dat alles biedt Christian Stöcker een zeer leesbaar, onderhoudend boek over alle aspecten van de talrijke divisies binnen de digitale wereld als geheel. Daarnaast doet zijn betoog een appel: benut alle mogelijkheden welke de digitale media en de wereld van de technologie bieden.
Christian Stöcker. Foto van Iris Carstensen/DER SPIEGEL.
De auteur
Christian Stöcker (*1973) heeft niet alleen psychologie gestudeerd ─ in Würzburg (D) en Bristol (GB) ─ maar eveneens cultuurkritiek aan de Bayerische Theaterakademie te München. Reeds zes jaar is hij in verschillende functies werkzaam bij SPIEGEL ONLINE. In 2010 werd hij onderscheiden met de Preis für Wissenschaftspublizistik van de Deutsche Gesellschaft für Psychologie.
Christian Stöcker:Nerd Attack!─ Eine Geschichte der digitalen Welt vom C64 bis zu Twitter und Facebook.320 pag., paperback, Deutsche Verlags-Anstalt, München, mit SPIEGEL Buchverlag, Hamburg, 2011. ISBN 978-3-421-04509-6.
Doorwerken tot je erbij neervalt: ZDF-programma over het burn-out syndroom
In het televisieprogramma Zoom van het tweede publieke Duitse televisienet wordt op woensdag 31 augustus weer een aflevering uitgezonden, tussen 22:45 uur en 23:15 uur. De reportage die deze keer wordt gepresenteerd, draagt de titelArbeiten bis zum Umfallen ─ Volksleiden Burnout.Daarin wordt aandacht besteed aan het feit dat steeds meer mensen worden getroffen door het syndroom dat wordt omschreven als burn-out en niet zelden wordt veroorzaakt door te veel en te lang achtereen doorwerken.Workaholicsnoemde men tot voor korte zulke mensen, die danoverspannenraakten.
Michael Faraday ontdekte, vandaag 180 jaar geleden, de elektromagnetische inductie
Maandag 29 augustus is het meer dan een dubbel ─ in sommige gevallen zouden we zelfs kunnen spreken van drievoudig ─ mensenleven geleden, om precies te zijn 180 jaar, dat de Britse natuurkundige Michael Faraday (1791-1867) de elektromagnetische inductie heeft ontdekt.
Michael Faraday: signatuur.
Het programmaZeitZeichen, van de Duitse regionale radiozender WDR3, besteedt, op deze maandag met dezelfde datum als toen, aandacht aan dat feit. De aflevering in kwestie wordt, zoals alle, gewoonlijk vijf, afleveringen per week ─ uit te zenden op werkdagen ─ tussen 17:45 uur en 18:00 uur.
Gegevens over deze geleerde zijn te vinden in twee artikelen op onze zustersiteTempel der Wetenschappen: heteersteoverAbsolute Zero en daarbij betrokken geleerden werd gepubliceerd op 31 mei 2008, hettweedeis verschenen op 20 september 2010, over een portret van de man dat in een tijdschrift over wetenschappen werd gepubliceerd.
The essay van BBC Radio 3 biedt een terugblik op de tiid voor Silent spring
VS-biologe Rachel Carson.
De bron der milieu-theorie
In de serieThe essayvan de Britse cultuurzender BBC Radio 3 gaan schrijvers deze week op zoek naar de oorsprong van de milieu-theorie.Silent springuit 1962 ─ in het NederlandsDode lente─ was een tijdlang een cultboek, vooral in het derde en vierde decennium na de Tweede Wereldoorlog. Dit boek van (marine)biologe Rachel Carson (1907-1964) werd een wereldvermaarde bestseller.
De Amerikaanse filosoof Aldo Leopold.
Op maandag 29 augustus heet de aflevering Chipko, en gaat de Indiaase wetenschapper Vandana Shiva (geboren 1952) zich verdiepen in het Chipko-protest van 1763, waarbij 363 mensen zijn omgekomen.
Woensdag 31 augustus wordt het kwartier van The essaybesteed aan de filosoof en strijder voor de natuur Aldo Leopold (1887-1948), auteur van onder meer het boek A sand county almanac.
De laatste aflevering wordt gepresenteerd op donderdag 1 september. Daarin spreekt de naturalist en poëet Richard Mabey (geboren 1941) over de negentiende eeuwse dichterJohn Clare(1793-1864).
Categorie:Televisie Tags:'Chipko-protest', 'The essay', Aldo Leopold, BBC Radio 3, John Clare, milieutheorie, Richard Mabey, Vandana Shiva, Rachel Carson, 'Silent spring', 'Dode lente
Tweemaal Charles Ives in Avro's Nachtconcert op Radio 4-NL, in de nacht op maandag 29 augustus
Het San Francisco Symphony Orchestra onder leiding van Michael Tilson Thomas verzorgt hetNachtconcertdat de Avro via Radio 4 zal uitzenden, tussen 01:02 uur en 02:30 uur in de nacht op maandag 29 augustus.
De Amerikaanse meester Charles Ives in 1889.
Drie werken staan op het programma, onder meer het Vioolconcert van Felix Mendelssohn Bartholdy, met als solist de Armeense violist Sergey Khachatryan. Dit meesterstuk wordt geflankeerd door twee werken van de Amerikaanse componist van heel bijzonder allure, Charles Ives (1874-1954), een muziekmeester die bij de dirigent van het concert hoog staat aangeschreven en die symfonieën en andere orkestwerken voor het toenmalige label CBS heeft opgenomen. Het Nachtconcert zal worden geopend met diensPsalm 90, gecomponeerd in 1894, en tot besluit speelt het bovengenoemde ensembleFive Hymns en deHolidays Symphonyuit de jaren 1911-1913. Deze is weliswaar ongenummerd, maar is in wezen Ives'Vijfde Symfonie. Voor een uitgebreidartikelmet veel meer informatie over deze componist zij hier verwezen naar onze zustersiteMuziek en mensen.
Categorie:Klassieke muziek Tags:'Nachtconcert', Avro-radio, Charles Ives, Mendelssohn, Michael Tilson Thomas, NL-Radio 4, San Francisco Symph. Orch., Sergey Khachatryan
ARD/Das Erste presenteert zondagnacht weer een aflevering van Druckfrisch
Het Duitse boekenprogrammaDruckfrisch van en met Denis Scheck, de huidige Duitse ─ zij het soms ietwat alternatieve ─ literatuurpaus, wordt dikwijls aangekondigd als literair magazine, doch dat is te vaag. Deze, zeer goed van de tongriem gesneden, boekbespreker en commentator laat immers ook zijn licht schijnen over biografieën, kookboeken en politieke schrifturen in boekvorm. Dat deed hij al diverse malen, soms zeer kort, met het, in alle opzichten onmogelijke, waanzinspamflet van de in de Duitse tijd voor zijn geboorte steken gebleven Thilo Sarrazin.
Onlangs vertelde Denis Scheck één en ander over zichzelf, over zijn voorkeuren en over hetgeen hem tegenstaat, in een programma van één der Duitse regionale televisiezenders (WDR, denk ik). Op de vraag van de interviewer ─ of het waar was wat hij had vernomen: dat zijn gast wel vijfduizend boeken in huis zou hebben ─ antwoordde de man dat het er misschien geen vijfduizend (meer) waren, maar dat het wel in die richting ging. Zijn vriendin zou echter met enige regelmaat opruiming houden. Hoe kun je iets terugvinden als een ander jouw boekenbezit aantast? Dat lijkt verdacht veel op de bekende situatie van de wederhelft die jaloers is op het feit dat haar vriend van boeken houdt (en dus niet van haar?), en haar macht om de ander gedeeltelijk te castreren. Kortom, gruwelijk: een beschuitje cyaankali als ontbijt voor zo'n vriendin lijkt de enige uitweg op een fatsoenlijk leven met daarin de juiste plaats voor boeken.
Fritz J. Raddatz. De laatste heer van
stand in de Duitse
literatuurkritiek.
Deze nieuwtse aflevering vanDruckfrisch wordt in de nacht van zondag 28 op maandag 29 augustus via 'Duitsland 1' uitgezonden tussen 00:05 uur en 00:35 uur. Aan bod komen deze keer de laatste heer van stand uit de Duitse literaire kritiek: Fritz J. Raddatz, de schrijver Ilja Trojanow en de IJslandse auteur en vooral kenner van de sagenrijkdom uit dat heel hoge Noorden: Arthur Bollason.
Speelfilm The Hours zondagavond en -nacht op BBC Two-tv
In de nacht van zondag 28 op maandag 29 augustus, tussen 23:40 uur en 01:25 uur, vertoont de Britse televisiezender BBC Two de speelfilmThe hours uit 2002 van Stephen Daldry, over de worsteling die de Britse schrijfster Virginia Woolf had met de creatie van haar romanMrs. Dalloway. Haar personages oefenen, in de speelfilm, heel speciale invloed uit op figuren in de toekomst, tot in onze tijd toe. Meer over deze speelfilm is te vinden in eenartikelop deze site, gepubliceerd op 7 januari 2009.
De Romeinse periode in Groot Brittannië ─ tweedelige radio-documentaire van Bettany Hughes
Hadrian's Wall in Noord-Engeland.
Historica Battany Hughes heeft een tweedelige (radio-)documentaire samengesteld over het Romeinse tijdperk in Groot-Brittannië, waarover met recht kan worden gezegd dat er zo hier en daar nog niet voldoende bekend is. Eén der bekendste elementen in Groot-Brittannië uit de tijd van de Romeinen isHadrian's Wall ─ De Muur van Hadrianus(76-138), die van 117 tot aan zijn overlijden keizer van het Imperium Romanun ─ het Romeinse rijk ─ is geweest.
Het eerste deel wordt via BBC Radio 3 uitgezonden op woensdag 24 augustus, tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd; het tweede deel zal worden voorgesteld op vrijdag 26 augustus, dan tussen 23:00 uur en 23:45 uur.
Een implantaat tegen doofheid bij 65-jarigen ─ documentaire in de reeks VPRO Import op NL2-tv
Irene Taylor Brodsky heeft besloten om te documenteren hoe haar ouders Paul en Sally ─ die al hun hele leven doof zijn ─ zich een implantaat laten aanmeten, waardoor ze voor het eerst in staat zullen worden gesteld geluid te ervaren. Zij vreest dat de als idyllisch ondervonden wereld van de stilte, die haar ouders vanaf hun geboorte kennen, door deze relatief late aanvulling met geluiden behoorlijk zal worden verstoord. Welke zijn de voordelen en wat gaat hierdoor voor haar ouders verloren? De film is te zien via Nederland 2 als een VPRO Import-documentaire uit de Britse serieHear and now, tussen 00:10 uur en 01:30 uur in de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 augustus.
Marc-André Hamelin speelt pianowerken van Franz Liszt op BBC Proms in Albert Hall Londen. Rechtstreeks op BBC Radio 3
Marc-André Hamelin.
Op woensdag 24 augustus wordt, via de Britse cultuurzender BBC Radio 3, een concert in de reeks BBC Proms 2011 uitgezonden, tussen 23:00 uur 's avonds ─ onze tijd ─ en 00:30 uur in de nacht op donderdag 25 augustus. Gedurende het genoemde tijdsbestek kunt u luisteren naar composities van de tweehonderd jaar geleden geboren componist Franz Liszt (1811-1886).
Het concert wordt live uitgezonden vanuit de Albert Hall in Londen; de voordracht wordt verzorgd door de Canadese pianist Marc-André Hamelin, die in 1961 werd geboren als zoon van een apotheker, die uitstekend piano speelde en de grote verdienste had zijn muzikale telg in kennis te brengen met muziek die toen niet als alledaags gold en dat heden ten dage ook nog niet altijd is. Deze pianist heeft, ongetwijfeld mede daardoor het vermogen ontwikkeld zich in te zetten voor pianomeesters, wier namen we ook niet bepaald elke dag horen.
Speelfilm van Belgische regisseur Alain Berliner, naar Balzacs roman La peau de chagrin, dezer dagen driemaal te zien via TV5 Monde
Driemaal binnen enige dagenDe door TV5 Monde op dinsdag 23 augustis, 's avonds tussen 21:00 uur en 22:40 uur uit te zenden speelfilmLa peau de chagrin uit 2010 van de Belgische regisseur Alain Berliner (geboren 1963) wordt in de VPRO-Gids aangemerkt alsmisdaadfilm naar de gelijknamige roman van de Franse literaire grootmeester Honoré de Balzac (1799-1850), en dat is simpelweg ten onrechte, aangezien niet elke roman, respectievelijk speelfilm waarin een misdaad voorkomt, vanzelfsprekend een misdaadroman, respectievelijk misdaadfilm is.
Honoré de Balzac ca. 1825.
InLa peau de chagrinkrijgt een arme schrijver genaamd Raphael van een antiquair een huid, waardoor hij elke wens in vervulling kan doen gaan, maar voor elk van zijn wensen boet hij een aantal levensjaren in. TV5 Monde herhaalt deze speelfilm in dezelfde week nog tweemaal: eerst in de vroeg avonduren van donderdag 25 augustus, tussen 18:35 uur en 20:15 uur; en dan nog eens op vrijdag 26 augustus, vroeg in de middag tussen 14:05 uur en 15:40 uur.
Weltschmerz Balzac had zich ten doel gesteld de roman als weergave van de gehele maatschappij voor te stellen.La peau de chagrin is de geschiedenis van Rapahel de Valentin, die wordt beheerst door de symmetrie in de verhaallijn: enerzijds het doodsverlangen aan het begin van het verhaal, met daartegenover de doodsangst aan het slot.De fantastische elementen in de voor het overige tamelijk realistische weergave en de aspecten ─ met voorop Weltschmerz ─ komen tegemoet aan de smaak van het tijdsgewricht. Voornamelijk dat laatste aspect zal er voor hebben gezorgd dat deuitvinder van de literaireWeltschmerz, de oude heer Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) ─ die reeds 82 jaar oud was toen Balzacs roman uitkwam ─ zich zeer enthousiast heeft betoond. Op 11 oktober 1831 noteerde hij: "Es ist ein vortreffliches Werk neuester Art, welches sich dadurch auszeichnet, daß es sich zwischen dem Möglichen und Unerträglichen mit Energie und Geschmack hin und herbewegt, und das Wunderbare als Mittel, die merkwürdigsten Gesinnungen und Vorkommenheiten sehr konsequent zu gebrauchen weiß, worüber sich im Einzelnen viel Gutes würde sagen lassen."
Goethe moet het Franse origineel hebben gelezen, aangezien pas in 1841, negen jaar na diens overlijden, een Duitse versie is verschenen. In 1982 is er een Nederlandse vertaling, van Jean A. Schalekamp, uitgekomen.
To Be or Not to Be uit 1942 van Ernst Lubitsch, te zien op BBC Two
Ernst Lubitsch ca. 1922.
De komedie To Be or Not to Be in de vorm van een rolprent, die door Ernst Lubitsch (1892-1947) in 1942 in de Verenigde Staten werd gedraaid over een toen behoorlijk beladen onderwerp ─ Gestapo en verzet tegen de Duitsers ─ heeft bij de première tot zeer uiteenlopende reacties geleid. Desniettemin is het één van de meest beroemde films van deze regisseur geworden. Een Pools toneelgezelschap repeteert vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een satirisch stuk over de DuitseGeheime Staats Polizei. Het wordt al snel voor alle betrokkenen duidelijk dat de Duitse inval in Polen in september 1939 het onmogelijk maakte om dat stuk nog op te voeren. Op het repertoire van het gezelschap stond echter eveneensHamlet van William Shakespeare. Het acteertalent van diverse spelers en de decorstukken komen nog goed van pas als de mensen van het gezelschap zich ook bij het verzet aansluiten. We zien Carol Lombard (1908-1942), Jack Benny (1894-1974) en Robert Stack (1919-2003). Laatstgenoemde zou later de held in de serie over Eliott Ness worden. De film wordt uitgezonden door BBC Two-tv in de middag van dinsdag 23 augustus, tussen 12:40 uur en 14:15 uur onze tijd.
Categorie:FILM Tags:'Hamlet', 'To Be or Not to Be', BBC Two-tv, Carol Lombard, Ernst Lubitsch, Gestapo, Jack Benny, Robert Stack, Shakespeare, Tweede Wereldoorlog, verzet tegen de Duitsers
BBC Proms in Albert Hall: Driemaal een Requiem op één dag: tweemaal Mozart, éénmaal Verdi
Verdi BBC Four-television geeft alle ge:interesseerden de gelegenheid om op zondag 21 augustus, 's avonds vanaf 20:00 uur naar een uitvoering van hetRequiem uit 18 van Giuseppe Verdi (1813-1901) te luisteren, gepresenteerd door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Semyon Bychkov, die als Verdi-specialist geldt. Vocale medewerkenden zijn:
Semyon Bychkov. Foto van Thomas Kost.
Marina Poplavskaya, sopraan
Mariana Pentchevamezzo-sopraano
Joseph Calleja tenor
Ferruccio Furlanetto bas
BBC Symphony Chorus
BBC National Chorus of Wales
London Philharmonic Choir
Met dit grootse werk nam in ons land Michel Tabachnik recentelijk afscheid van het Noord Nederlands Orkest waarvan hij zes seizoenen chef-dirigent is geweest. Zijn aantreden in 2005 was eveneens met datzelfde ensemble.
Stephen Layton. Foto copyright: Benjamin Ealovega.
Mozart Via BBC Radio 3 wordt in het Prom-concert van diezelfde zondag, vanaf 20:00 uur ─ en tegelijkertijd via de Nederlandse muziekzender Radio 4 ─ als laatste onderdeel van het concert het totaal anders overkomendeRequiem uit 1791 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) voorgesteld, na composities van Benjamin Britten en ene meneer Matthews. Uitvoerenden zijn de City of London Sinfonia onder leiding van Stephen Layton. Eerder die dag, tussen 18:15 uur en 19:00 uur wordt hetzelfde opus voorgesteld door leden van London Sinfonia, maar dan in de reeks BBC Proms Plus.
Goldner String Quartet speelt zaterdagavond Australische kwartetten in Hear and now van BBC Radio 3
Het Australische Goldner String Quartet, bestaande uit, van links naar rechts: Julian Smiles, cello; Dimitry Hall, viool, Dene Olding, viool; en Irina Morozova, altviool.
Op zaterdag 20 augustus biedt het programmaHear and now van de Britse cultuurzender BBC Radio 3, vanaf 23:30 uur tot 01:00 uur onze tijd in de nacht op zondag 21 augustus, de gelegenheid om kennis te maken met strijkkwartetten van Australische muziekmeesters. Onder hen Peter Joshua Sculthorpe (geboren 1929) en Nigel Westlake (geboren 1958), die beiden hun sporen in de wereld van het componeren ruimschoots hebben verdiend. Nigel Westlake heeft flink wat filmmuziek geschreven en tevens één en ander dat op de gebruikelijke scala van de klassieke muziek een plaats heeft. Voor verdere ontwikkeling van zijn kennis der eigentijdse muziekmogelijkheden heeft hij medio jaren tachtig enige tijd in ons land gestudeerd. Peter Sculthorpe heeft zich bekwaamd in tal van disciplines binnen de als klassieke muziek geëtiketteerde kunst. Hij componeerde onder meer 17 strijkkwartetten. Het Goldner String Quartet, dat sedert 1995 bestaat en eveneens van Australische origine is, speelt de werken van hen en (een) ander(en) in het kader van het City of London Festival 2011.
Eindeloos gezever over het al dan niet bestaan van een opperwezen. Atheïsten kunnen en hoeven niets bewijzen
Citaat
In de dagelijks toegezonden uitspraak, die Citatennet rondstuurt, wordt niet zelden de Belgische politicus Wiet van Broekhoven geciteerd, die tevens als mediapersoonlijkheid wordt opgevoerd, en dat zijn heel dikwijls de meest irritante personen. Op zaterdag 20 augustus krijgen de abonnees diens uitspraak, ongetwijfeld bedoeld als bon-mot, voorgeschoteld:
"'Hoe kan je zo zeker zijn dat God niet bestaat?' Atheïst: 'Je moet toch in iets geloven.'"
Prachtige voorstelling van God als
architect, in de 13de eeuwse
Moralisee Bijbel. Zolang het kunst is en blijft, is dat schitterend, maar men moest daaraan toch maar liever geen onverantwoorde conclusies verbinden.
Foute instelling
Lieve god, wat een onbedaarlijk gezanik, steeds opnieuw over het al dan niet bestaan van God. Altijd weer blijkt dat hele volksstammen gelovigen menen dat degenen, die beweren dat zo'n volstrekt idiote voorstelling van opperwezen niet werkelijkheid kan zijn ─ behalve eventueel in filosofische zin ─, dan maar eens (zouden) moeten bewijzen dat zij gelijk hebben. Elk weldenkend wezen beseft echter dat het niet-bestaan van iets of iemand nooit kan worden bewezen, en alleen al daarom is zo'n eis niet alleen onredelijk, maar getuigt deze tegelijkertijd van een geestelijk defect, voortgekomen uit dat godscomplex waarmee dergelijke gelovigen zijn behept. Zolang dergelijke groeperingen niet hebben bewezen dat die zo onnoemelijk veel geciteerde god ook werkelijk bestaat, kan ieder dergelijke nonsensicale claims het beste gewoon negeren. Atheïsten kunnen het niet-bestaan van God/een god weliswaar evenmin bewijzen, maar zij hebben daartoe ook niet de geringste verplichting. Agnosten hebben het dan ook nog het minst moeilijk, die weten het niet, en ─ geheel objectief bezien ─ bezetten zij de beste positie in tal van opzichten. Daar zij echter, zonder enig voorbehoud, aan toegevoegd dat men heel goed (een) agnost kan zijn in verstandelijk opzicht en tegelijkertijd gevoelsmatig een diep-gelovige atheïst.
Lichtpunt op België Eén biedt gesprek met Australisch filosoof Peter SInger over ethische vraagstukken
Via België Eén
In het televisieprogrammaLichtpunt dat op zondag 21 augustus tussen 21:25 uur en 12:10 uur via de zender België Eén wordt gepresenteerd, is deze keer een gesprek te zien met de Australische filosoof Peter Singer (geboren 1946) over euthanasie, dierenrechten en armoede: een aardige scala aan hedendaagse thema's, die weliswaar steeds meer mensen aangaan en bezighouden, hetgeen een goede zaak is, maar of dat er tijdig voldoende qua aantal ─ en de daaruit voortvloeiende invloed ─ zullen zijn, staat vooralsnog te bezien.
Peter Singer is bio-ethicus en in dat vakgebied hoogleraar aan de Amerikaanse Princeton University. Hij is gespecialiseerd in toegepaste ethiek en heeft de reputatie uit te gaan van het principe voorkeurs-utilitarisme en op basis van het atheïsme.