Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    09-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeientaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heel eenvoudig en toch lekker

    Aarbeien Taart
    ==============
    Ingrediënten:

    circa 500 g aardbeien van gelijk
    formaat

    2 blaadjes gelatine

    2 eetl. aardbeien- of abrikozenjam

    250 ml vanillevla

    125 ml slagroom 1

    taartbodem, kant-en-klaar gekocht

    1 eetl. suiker poedersuiker om te bestrooien

     


    .
    Voorbereiding:

    Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat ze goed uitlekken.

    Week de gelatine een paar minuten in ruim koud water.

    Los de uitgeknepen gelatine op in een scheutje heet water of
    sinaasappelsap.
    Roer de opgeloste gelatine door de vanillevla.

    Klop de slagroom stijf met de suiker en spatel door de vla.

    Bereidingswijze:

    Bestrijk de taartbodem met een dun laagje jam.

    Verdeel er de vanilleroom over en strijk de bovenkant glad.

    Zet de aardbeien met de punt naar boven in een gelijkmatig patroon op
    de taart (grote aardbeien worden gehalveerd).

    Bestrooi ze kort voor het serveren royaal met poedersuiker, of garneer
    de taart met slagroom uit de spuitbus.

     

    09-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso buco van bij ons.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eens op een andere manier gemaakt.

    Ossobuco Van Bij Ons
    ====================
    4 kalfsschenkels

    4 sjalotten

    2 teentjes knoflook

    2 takjes witte selder

    1 grote tomaat in stukken gesneden

    1 chilipepertje

    1 dl droge sherry

    1 dl kalfsfond

    enkele takjes tijm

    bloem

    boter

    peper en zout


    voor de garnituur:
    6 asperges
    6 jonge wortelen
    12 peultjes
    50 g boter
    verse dragon, citroenmelisse en
    bieslook
    1 citroen
    1 sinaasappel


    .
    1. Snipper de sjalotten, de look en de selder en stoof glazig in boter.

    2. Kruid de schenkels met peper en zout en haal ze door de bloem.

    Bak ze goudbruin in boter.

    3. Leg de schenkels op de gestoofde aromaten en bevochtig met de sherry
    en de kalfsfond.
    Doe er de tomaat, het volledige chilipepertje en de tijm bij. Laat een
    drietal uurtjes heel rustig sudderen onder een boterpapiertje. Je kan
    het ook in de oven klaarmaken op ongeveer140°C.

    4. Schil voor de garnituur de asperges en de wortelen. Snijd alle
    groenten is stukken en stoom ze apart gaar.

    Hak de verse kruiden.

    Smelt de boter in de pan en doe er de groenten en de kruiden bij.

    Warm even door en werk af met de geraspte schil van de citrusvruchten.

    5. Haal de schenkels uit de pan en verwijder het pepertje.

    Klop de tomaten los om de saus te binden.

    Giet door een zeef en roer er een klontje boter door.

    6. Serveer met tuinkers en een gestoomd aardappeltje.

     

    09-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenpannetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Boerenkost!!

    Boerenpannetje               Hoofdschotel
    ===========================

    voor 2 personen:

    * 250 gram half-om-half gehakt

    * 100 gram geraspte kaas

    * 2 eetlepels koffiemelk

    * zout

    * peper

    * 50 gram boter

    * 50 gram blokjes ontbijtspek

    * 750 gram geschraapte krieltjes

    * 500 gram wortelballetjes of winterwortel in hele dunne plakjes

    * 12 zilveruitjes

    * 1/8 liter slagroom

    * 1 eetlepel mosterd

     


    .
    Kneed het gehakt met de kaas, de koffiemelk, zout en peper naar smaak.

    Draai er balletjes van ter grootte van walnoten.

    Smelt de boter in een braadpan en bak de spekblokjes knapperig uit en
    schep ze daarna met een schuimspaan uit de pan.

    Even laten uitlekken op een stukje keukenpapier.

    Bak in het achtergebleven vet de gehaktballetjes mooi bruin.

    Voeg de krieltjes toe, de wortelballetjes en de uitgelekte
    zilveruitjes.

    Schep alles door elkaar en laat het gerecht afgedekt in circa 20
    minuten gaar worden.

    Wel af en toe roeren.

    Roer vervolgens de slagroom en de mosterd erdoor en laat het al roerend
    door en door warm worden.

    Strooi de spekjes erover en breng het gerecht op smaak met zout en
    peper.

     

    08-05-2009 om 13:59 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met pruimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weer iets dat je op voorhand kunt maken.

    Varkenshaasje Met Pruimen
    =========================
    1 varkenshaasje (± 600 g)

    4 dunne sneetjes gerookt spek

    10 gedroogde pruimen

    kruidenboter


    Voor de marinade

    1/2 dl rode porto

    2 eetl. olijfolie

    1 koffiel. marjolein

    peper en zout



    .
    De dag voordien:

    Meng de ingrediënten voor de marinade.
    Snij het varkenshaasje in de lengte open, maar snij het niet volledig
    door.

    Trek wat open en vul met 2 sneetjes spek.

    Verdeel er de pruimen over en bedek opnieuw met 2 sneetjes spek.

    Vouw dicht en zet vast met prikkertjes.

    Leg het gevulde varkenshaasje in een schotel en overgiet met de
    marinade van porto. Laat minstens 2 u marineren. Draai geregeld om.

    De dag zelf:

    Bak het gemarineerde varkenshaasje op een hete grill gedurende 5 à 10
    min. aan alle zijden zodat het een mooi korstje krijgt.

    Plaats het rooster hoger en laat nog verder bakken gedurende 15 à 25
    min., afhankelijk van de dikte van het vlees.

    Wanneer u met een gesloten barbecue werkt, is de baktijd iets korter.

    Tip Afwerking Snij het varkenshaasje in stukken van 3 cm en verdeel
    over de borden.

    Dien op met een schijfje kruidenboter, een aardappel in de schil en wat
    sla.

     

    07-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse reuzengarnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier weer een borrel- of aperitiefhapje.

    Italiaanse Reuzengarnalen
    =========================

    Aperitiefhapje

    (voor 15 hapjes)

    150 g reuzengarnalen met staart(gekookt)

    15 halfgedroogde kerstomaten

    125 g mozzarella (bolletje)

    8 sneetjes San Daniele-ham of andere



    .
    Bereiding (10 min.)

    Snij de garnalen in de lengte open tot het staartje en plaats er een
    halfgedroogd kerstomaatje en 1 fijn schijfje mozzarella in.

    Snij de Italiaanse ham in 2 repen in de lengte.

    Rol een reepje ham rond elke garnaal en steek vast met een prikkertje.

    Tip U kan het hapje ook op een aperitieflepel presenteren.

     

    06-05-2009 om 11:24 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pepertournedos met orlofbrochette.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een mals stukje vlees is altijd feest.

    Pepertournedos En Orloffbrochette
    =========================


    4 tournedos

    4 dikke sneden ontbijtspek

    2 bosjes waterkers

    4 lange aardappelen

    2 teentjes knoflook

    4 sneden trappistenkaas (Chimay)

    1 dl + 2 eetl. olijfolie

    steakpeper

    peper en zout



    .
    De dag voordien:

    Kook de aardappelen gaar in de schil in lichtgezouten water. Giet af en
    snij elke aardappel in 6 à 7 schijfjes. 

    Snij elke snede spek en kaas in 6 gelijke stukken.

    Verwijder de harde steeltjes van de waterkers.

    Snipper het teentje knoflook fijn.

    Strijk de tournedos in met 2 eetl. olijfolie en kruid met de
    steakpeper, die u goed aandrukt in het vlees.

    Giet 1 dl olijfolie in een kom en voeg de waterkers, peper en zout toe.
    Mix tot een schuimige saus. 

    Prik afwisselend 1 schijfje aardappel, 1 stuk spek en 1 stuk kaas op
    een brochette en herhaal tot de aardappel volledig op het
    brochettestokje steekt.

    De dag zelf:

    Verwarm de brochette op het ogenblik zelf gedurende een paar minuten op
    de grill.

    Bak de tournedos gedurende ± 3 min langs elke kant op de grill. Laat
    verder gaar worden naar smaak.

    Snij elke tournedos in 3 (verwijder de vetrand) en plaats de 3 stukken
    in waaiervorm op het bord

    Leg de brochette aan een kant van het bord en lepel er de waterkerssaus
    rond.

     

    05-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrine van zalm en kleurige groenten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een koud voorgerecht helemaal de dag voordien te maken.

    Terrine Van Zalm En Kleurige Groenten
    ===========================

    voor 6-8 personen:

    2 zalmsteaks

    100 g gepelde scampi's

    400 g broccoli

    1,5 dl droge witte wijn

    het sap van 1/4 citroen

    4 gelatineblaadjes

    tijm

    laurier

    peper en zout


    Voor de lichte kervelsaus:

    1 bolletje kervel (diepvries)

    1 dl lichte room

    het sap van 1/2 citroen

    peper en zout


    .
    Laat de diepgevroren gepelde scampi's zachtjes gaar worden in een
    bodempje lichtgezouten water (gedurende 5 à 8 min.) en dep ze droog.

    Laat het bolletje kervel ontdooien.

    De dag voordien:

    Breng 3 dl lichtgezouten water aan de kook in een vrij brede kookpan.
    Doe er de diepgevroren broccolimix in en laat gedurende 10 min.
    zachtjes gaar worden met het deksel op de pan.

    Schep de groenten uit de pan en laat ze uitlekken.

    Voeg aan het kookvocht 1,5 dl droge witte wijn toe, het sap van 1/4
    citroen, peper, tijm en laurier.

    Breng weer aan de kook en leg er de diepgevroren zalmsteaks in. Dek de
    pan af en laat gedurende 10 à 15 min. zachtjes gaar worden.

    Haal de zalm uit het kookvocht en breek de vis in kleine stukken. 

    Bedek de bodem van een rechthoekige vorm (± 18 à 20 cm lang) met de
    drooggedepte scampi's.

    Giet er de helft van de groenten bovenop en druk aan.

    Leg daarop de stukken zalm en eindig met de rest van de groenten.

    Druk nog even aan.

    Laat de gelatineblaadjes enkele minuten weken in een kom koud water.

    Verhit het kookvocht en giet het door een zeer fijne zeef (bv. een
    koffiefilter).

    Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze op in de hete bouillon.

    Giet over de terrine tot de bovenste laag in het kookvocht staat.

    Laat opstijven in de koelkast (gedurende ten minste 6 u).

    Voor de lichte kervelsaus roert u de ontdooide kervel door 1 dl lichte
    room. Meng er vervolgens het sap van 1/2 citroen onder en kruid met
    peper en zout.

    De dag zelf:

    Snij de zalmterrine voorzichtig in plakken van ± 1,5 cm en geef er de
    saus apart bij.

     

    04-05-2009 om 11:04 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm dessert met Calvados voor de BBQ.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijk voor de BBQ:

    Warm Dessert Met Calvados
    =========================
    hotelcake

    1 appel

    calvados

    vanilleijs

    aluminiumfolie



    .
    Snij 4 stukken aluminiumfolie van 30 op 30 centimeter. Leg in het
    midden van elk stuk folie twee sneetjes cake.

    Spoel de appel af en snij deze in 4 delen. Per portie verdeel je een
    partje van de appel in schijfjes over de cake.

    Vouw de aluminium zo dat je 4 opstaande zijden hebt. Doe in elke portie
    een eetlepel calvados.

    Vouw de folie dicht.

    Leg de porties gedurende een 3-tal minuutjes op de rooster.

    Haal de porties van de barbecue, vouw de folie open en leg op elke
    portie een bol vanilleijs.

    Direct opdienen.

    Heerlijke afsluiter na een avondje barbecuen.

     

    03-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met vinaigrette Hollandaise.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens asperges,zolang het duurt.

    Asperges met vinaigrette Holandaise      
    =========================
    asperges 1,50  kilogram
     
    slagroom 4  soeplepels 

    olijfolie 8  soeplepels 

    gekookte ham 4  sneetjes 

    muskaatnoot      

    hardgekookt eieren 4   

    gehakte peterselie 2   soeplepels
     
    peper en zout      

    witte wijnazijn 4  soeplepels 

    yoghurt 2  soeplepels

     


    Schil de asperges en kook ze gaar in een aspergekookpot in gezouten
    water (10 à 15 minuten naar naargelang van de soort asperges).

    Mix de azijn, de olijfolie, de yoghurt en de room en kruid met peper en
    zout en nootmuskaat.

    Pureer de hardgekookte eieren en snij de ham in fijne julienne.

    Voeg ze bij de vinaigrette, alsook de gehakte peterselie.

    Serveer de lauwe asperges met deze mengeling.

    02-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeewolf met zuiders groentenpannetje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Zeewolf met zuiders groentenpannetje    Warm voorgerecht
    ========================================================
    venkel:  1 knol

    citroen:  1 

    rode paprika:  1 

    olijfolie 

    zeewolf:  800 gram

    artisjokharten:  1 blik

    grof gemalen peper 

    zout en versgemalen peper
     
    groen van dille 

     


    Verwarm uw oven voor op 190 graden. Droog de vis af, en leg hem in een
    geoliede pan, peper en zout en leg er citroenschijfjes rond. Een beetje
    olijfolie aanbrengen.

    Snij de venkel en de paprika in kleine blokjes, afspoelen, laat de
    harten van de artisjokken uitdruipen, snij ze in fijne kwartjes.

    Zet de vis gedurende ongeveer 20 minuten in de oven.

    Warm een beetje olie in een wok of een grote pan, laat er eerst de
    blokjes paprika in stoven, na enkele minuten doet u de venkel erbij en
    nog een paar minuten later de artisjokharten. Voeg olijfolie tijdens
    het koken bij, peper en zout.

    Eindigen met een beetje gehakte dille.
    De vis met de groentenpan opdienen, afwerken met de gebakken
    citroenschijfjes en dille.

    Dien op met puree of versgekookte aardappelen.

     

    01-05-2009 om 14:21 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advokaatroom met lange vingers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens een nagerecht:

    Advokaatroom met lange vingers
    ==============================
    100 gram boter,

    100 gram suiker,

    1 zakje vanille suiker,

    3 eieren,

    200 cc advokaat,

    8 blaadjes witte gelatine,

    250 cc slagroom,

    1 à 2 pakken lange vingers.

     

    .
    Week de gelatine in koud water.
    Wring uit en los de geweekte gelatine op in 50 cc heet water  Laat dit
    afkoelen maar niet dik worden.

    Splits de eieren en klop de boter, de suiker en de vanille suiker
    aubainmarie schuimig.

    Klop er dan een voor een de eidooiers door totdat er een luchtige massa
    ontstaat.Mag in geen geval koken.

    Roer de advokaat en de gelatine door het eimengsel.

    Laat dit geheel staan zodat het lobbig wordt.

    Klop de eiwitten en de slagroom na elkaar stijf en spatel ze door het
    advocaatmengsel.

    Bekleed een cakevorm met aluminiumfolie, en laat deze 5 centimeter
    boven de rand uitsteken.

    Bedek de bodem met een laag lange vingers in de lengte , bestrijk ze
    met een laag advokaat mousse.

    Maak op deze manier meerder lagen.Eindig met een laag advokaatroom.

    Laat de taart enkele uren opstijven in de ijskast. 

    Serveertips Stort de taart op een cakeschaal en verwijder de folie.
     

     

    30-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaals varken op de grill.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een idee voor de BBQ:

    Provençaals Varken Op Grill
    ===========================
    voor 2 personen:

    300 g vlees van de lage ribben

    bakboter

    suiker

    1/2 ui

    100 g paprika

    100 g champignons

    1/2 liter tomatenblokjes
    (in brikverpakking)

    1/2 teentje knoflook

    Provençaalse kruiden

    eventueel instant bruine
    roux (bindmiddel)

    2 spiesen


    .
    De brochettes:
    1. Snij het vlees in gelijke blokjes en verdeel over de twee spiesen.

    2. Bak de brochettes in de pan, op de grill of in de oven.

    De Provençaalse saus:

    1. Hak ondertussen de ui in grove stukken en fruit deze in boter.

    2. Snij de paprika in reepjes en voeg bij, samen met de kruiden,
    tomaten, zout en een half teentje look. Een snuifje suiker mildert de
    zure smaak van de tomaten

    3. Laat alles een kwartiertje lang gaarstoven en doe er op het einde de
    champignons bij.

    Gebruik eventueel instant bruine roux om de saus in te dikken.

    Serveertip: Droog gekookte rijst doet het bijzonder goed bij
    Provençaalse brochettes. Net zoals een koude, groene boontjessla. Giet
    hier net voor het serveren een vinaigrette over, anders zou de mooie
    groene kleur van de boontjes kunnen vervalen.


     

    29-04-2009 om 09:06 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois van asperges.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nogmaals asperges!

    Bavarois van asperges            Koud voorgerecht
    ==================================
    voor 4 personen

    1 kilogram asperges (groene en witte)

    6 blaadjes gelatin

    20 centiliter melk, halfvolle

    1 soeplepel crème_fraîche

    1 eiwit

    Vinaigrette, zelfgemaakte

     


    .
    Was en schil de asperges, snijd ze in kleine stukjes en bewaar wat
    punten, gekookt in zout water, ter versiering.

    Laat de gelatin in koud water weken en knijp het uit.

    Kook de stukjes asperge gedurende 20 minuten in melk en maak alles fijn
    in de mixer.

    Passeer alles door een zeef.

    Voeg de gelatin en de crème_fraîche toe.

    Voeg zout en peper toe en laat het geheel enkele minuten afkoelen.

    Vermeng het vervolgens met de zeer stijfgeklopte eiwit tot Een geheel.

    Bevochtig de wanden van de ovenvaste potjes met water.

    Verdeel het mengsel hierover en laat het gedurende 2 uur opstijven in
    de koelkast.

    Ledig de potjes op de borden en versier de bavarois met de
    aspergepunten.

    Iedere bavarois kan worden gepresenteerd in het midden van een bord,
    versierd met enkele hele asperges en op smaak gebracht met een
    theelepel vinaigrette.

    Deze saus wordt gemaakt met balsamicoazijn (of sherryazijn) en
    olijfolie.

     

    28-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananaspapillot à la Mojito.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de grill of op de BBQ.

    Ananaspapillot A La Mojito
    ==========================
    4 schijven ananas

    8 takjes munt

    4 eetlepels kandijsuiker

    8 eetlepels witte rum

    2 eiwitten

    4 eetlepels suiker


    .
    Schik de schijven ananas op aluminiumfolie, overstrooi ze met
    kandijsuiker en rum en voeg wat gehakte munt toe.

    Maak de papillot dicht en leg hem op de grill (of in de oven gedurende
    5 minuten .

    Klop de eiwitten met suiker tot het mengsel hard wordt.

    Serveer de papillot met een eetlepel geklopt eiwit en versier met de
    rest van de takjes munt.

     

    27-04-2009 om 12:40 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde kipfilet met geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor wie va&geitenkaas houdt,ik dus.

    Gevulde kipfilet met geitenkaas      Hoofdgerecht
    ==================================

    voor 6 personen

    75 gram pijnboompitjes

    3 dubbele kipfilets à plusminus 350 gram

    zout, peper

    125 gram spinazie, zonder steeltjes

    200-225 gram verse geitenkaas

    75 gram zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes

    1 theelepel. fijngesneden dragon

    2 teentjes knoflook, geperst

    Voor de honing-dragon-dressing:

    1 eetlepel. balsamico-azijn

    1 theelepel. mosterd

    1 theelepel. honing

    ½ theelepel. fijngesneden dragon

    3 eetlepel. olijfolie

    zout, peper

     


    De dag voordien:

    Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.

    Leg de kipfilets op het werkvlak, met de kant waar het vel heeft
    gezeten naar beneden.

    Rol de kipfilets met de deegroller iets platter.

    Bestrooi de kip met zout en peper.

    Verdeel de spinazie over de kipfilets.

    Meng de geitenkaas met pijnboompitjes, stukjes tomaat, dragon en
    knoflook en verdeel het over de spinazie.

    Rol de kipfilets op en zet de rolletjes vast met prikkers.

    De dag zelf:

    Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de gevulde kipfilets in de
    braadslede en bak de rolletjes in 30-40 minuten. in het midden van de
    oven gaar.

    Roer de balsamico-azijn, mosterd, honing en dragon door elkaar.

    Schenk er al roerend de olie bij en maak de dressing op smaak met zout
    en peper.

    Snijd de kiprolletjes in plakken en serveer ze warm of koud met de
    honing-dragondressing.

     

    26-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met witte druiven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je kan het als voorgerecht of hoofdgerecht eten.

    Kwartels met witte druiven
    ==========================
    boter: 100 gram

    kwartels: 4

    kervel: 4 takjes

    tuinkers

    water: 4 soeplepels

    klontje boter: 1

    peper en zout

    witte druiven: 1 tros

    balsamicoazijn: 2 soeplepels

     


    .
    Snij de druiven in twee en ontpit ze.

    Bak de kwartels in wat boter, zodat alle kanten mooi bruin zijn.

    Als ze bruin zijn, blus dan het geheel met het water en de
    balsamicoazijn.-

    Voeg de 100 gram boter toe en de ontpitte druiven en laat nog 1 uur
    inkoken.

    Dien op met gebakken aardappeltjes, tuinkers en enkele takjes kervel.

     

    25-04-2009 om 12:35 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergerolletjes met gekookte ham.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aspergetijd dus eten we ze!!

    Aspergerolletjes met gekookte ham    Hoofdgerecht
    ===================================
    16 asperges

    8 sneetjes gekookte ham

    360 centiliter bechamelsaus

    100 gram Oud-Brugge (in blok)

    600 gram aardappelen

    4 soeplepels gehakte bladpeterselie

    zout en peper

    geraspte nootmuskaat

     


    .
    Verwijder de korst van het stuk Oud-Brugge en rasp de kaas fijn.

    Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en stoom ze gaar in 30
    minuten. Plet ze tot een fijne puree met zout, peper, muskaatnoot, twee
    eetlepels geraspte Oud-Brugge en twee eetlepels bechamel.

    Pel de asperges, verwijder het enigszins harde, onderste stuk en bind
    ze samen. Kook ze 20 tot 25 minuten. (afhankelijk van de dikte van de
    asperges: ze moeten gekookt zijn maar stevig blijven), in gezouten
    kokend water; let erop dat de punten boven water blijven.

    Dompel ze dan volledig onder en laat ze nog 5 minuten. zacht koken.
    Laat ze uitlekken.

    Verwijder het zwoerd van de sneetjes ham. Spreid ze open en leg er
    telkens twee asperges op. Doe er peper en zout op en rol het geheel
    vrij strak op.

    Verwarm de oven voor op  7 (210°C). Beboter een ovenschotel en verdeel
    er de puree over. Leg er de aspergerolletjes op. Overgiet ze met de
    rest van de bechamel en bestrooi het geheel met de resterende
    Oud-Brugge.

    Gratineer het gerecht 10 tot 15 minuten, in een warme oven: de toplaag
    moet een mooi kleurtje hebben.

    Strooi er peterselie op en dien onmiddellijk op.

     

    24-04-2009 om 14:37 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    23-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballetjes als aperitief
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief- of borrelhapje

    Gehaktballetjes met ui
    ============================
    500 gram gehakt

    1 zakje droge uiensoep

     


    .
    500 gram Puur Gehakt naar eigen Keuze en daar mixt je dan een pakje
    Uiensoep-Poeder (Merk is niet belangrijk) doorheen.

    Balletjes maken, braden en smullen maar.

     

    23-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu met aardbeien.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De aardbeien komen er aan!

    Tiramisu met aardbeien
    ======================
    4 eigelen

    3 eiwitten

    5 eetlepels suiker

    1 pakje lange vingers

    500 gram mascarpone

    6 eetlepels aardbeienlikeur

    6 eetlepels aardbeiensiroop

    6 eetlepels water

    wat cacaopoeder

    2 bakjes aardbeien

     



    .
    Klop de eigelen met 3 eetlepels suiker tot een stevig opgeklopte massa.
    Doe er de mascarpone onder en meng goed

    Klop de eiwitten met de rest van de suiker stevig op en meng met het
    mascarponemengsel

    Doe de siroop, likeur en water in een kom en week hier de koekjes in

    Leg een laag koekjes, dan een laag mascarpone en dan een laag
    aardbeien, bedek weer met geweekte koekjes, mascarpone en aardbeien
    overgiet met de rest van de mascarpone

    Laat 1 nacht trekken en overpoeder voor het serveren met cacaopoeder

     

    22-04-2009 om 10:17 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundsgehaktballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gemakkelijk sudderpotje.

    Keniaans Rundsgehaktballetjes Hoofdgerecht
    ===============================
    250 gram rijst

    1 ui

    1 courgette

    500 gram rundsgehakt(filet Américain)

    1 rode paprika

    1 groene paprika

    1 gele paprika

    peper en zout

    2 takjes witte selder

    2 tomaten

    50 gram olijfolie

    1 ei

    .
    De dag voordien:

    Meng het gehakt met het ei en maak er balletjes van.Bak ze aan in de
    olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.

    Pel en ontpit de tomaten,snijd ze in blokjes en doe ze bij de
    gehaktballen.

    Laat alles rustig stoven en maak ondertussen de ui,de courgette en de
    paprika's schoon en snijd ze in stukken.

    Ontdoe de selderstengel van draden en snijd ze in partjes.

    Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg  de groenten in de plaats.

    Even roeren,kruiden met peper en zout en zachtjes laten verder stoven.

    Leg de balletjes opnieuw bij de groenten.

    De dag zelf:

    Warm de schotel terug op.

    Kook de rijst zoals op de verpakking staat en dien op

    Serveer met een zonnige rode landwijn


     

    21-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!