Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    04-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrine van zalm en kleurige groenten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een koud voorgerecht helemaal de dag voordien te maken.

    Terrine Van Zalm En Kleurige Groenten
    ===========================

    voor 6-8 personen:

    2 zalmsteaks

    100 g gepelde scampi's

    400 g broccoli

    1,5 dl droge witte wijn

    het sap van 1/4 citroen

    4 gelatineblaadjes

    tijm

    laurier

    peper en zout


    Voor de lichte kervelsaus:

    1 bolletje kervel (diepvries)

    1 dl lichte room

    het sap van 1/2 citroen

    peper en zout


    .
    Laat de diepgevroren gepelde scampi's zachtjes gaar worden in een
    bodempje lichtgezouten water (gedurende 5 à 8 min.) en dep ze droog.

    Laat het bolletje kervel ontdooien.

    De dag voordien:

    Breng 3 dl lichtgezouten water aan de kook in een vrij brede kookpan.
    Doe er de diepgevroren broccolimix in en laat gedurende 10 min.
    zachtjes gaar worden met het deksel op de pan.

    Schep de groenten uit de pan en laat ze uitlekken.

    Voeg aan het kookvocht 1,5 dl droge witte wijn toe, het sap van 1/4
    citroen, peper, tijm en laurier.

    Breng weer aan de kook en leg er de diepgevroren zalmsteaks in. Dek de
    pan af en laat gedurende 10 à 15 min. zachtjes gaar worden.

    Haal de zalm uit het kookvocht en breek de vis in kleine stukken. 

    Bedek de bodem van een rechthoekige vorm (± 18 à 20 cm lang) met de
    drooggedepte scampi's.

    Giet er de helft van de groenten bovenop en druk aan.

    Leg daarop de stukken zalm en eindig met de rest van de groenten.

    Druk nog even aan.

    Laat de gelatineblaadjes enkele minuten weken in een kom koud water.

    Verhit het kookvocht en giet het door een zeer fijne zeef (bv. een
    koffiefilter).

    Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze op in de hete bouillon.

    Giet over de terrine tot de bovenste laag in het kookvocht staat.

    Laat opstijven in de koelkast (gedurende ten minste 6 u).

    Voor de lichte kervelsaus roert u de ontdooide kervel door 1 dl lichte
    room. Meng er vervolgens het sap van 1/2 citroen onder en kruid met
    peper en zout.

    De dag zelf:

    Snij de zalmterrine voorzichtig in plakken van ± 1,5 cm en geef er de
    saus apart bij.

     

    04-05-2009 om 11:04 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm dessert met Calvados voor de BBQ.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijk voor de BBQ:

    Warm Dessert Met Calvados
    =========================
    hotelcake

    1 appel

    calvados

    vanilleijs

    aluminiumfolie



    .
    Snij 4 stukken aluminiumfolie van 30 op 30 centimeter. Leg in het
    midden van elk stuk folie twee sneetjes cake.

    Spoel de appel af en snij deze in 4 delen. Per portie verdeel je een
    partje van de appel in schijfjes over de cake.

    Vouw de aluminium zo dat je 4 opstaande zijden hebt. Doe in elke portie
    een eetlepel calvados.

    Vouw de folie dicht.

    Leg de porties gedurende een 3-tal minuutjes op de rooster.

    Haal de porties van de barbecue, vouw de folie open en leg op elke
    portie een bol vanilleijs.

    Direct opdienen.

    Heerlijke afsluiter na een avondje barbecuen.

     

    03-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met vinaigrette Hollandaise.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens asperges,zolang het duurt.

    Asperges met vinaigrette Holandaise      
    =========================
    asperges 1,50  kilogram
     
    slagroom 4  soeplepels 

    olijfolie 8  soeplepels 

    gekookte ham 4  sneetjes 

    muskaatnoot      

    hardgekookt eieren 4   

    gehakte peterselie 2   soeplepels
     
    peper en zout      

    witte wijnazijn 4  soeplepels 

    yoghurt 2  soeplepels

     


    Schil de asperges en kook ze gaar in een aspergekookpot in gezouten
    water (10 à 15 minuten naar naargelang van de soort asperges).

    Mix de azijn, de olijfolie, de yoghurt en de room en kruid met peper en
    zout en nootmuskaat.

    Pureer de hardgekookte eieren en snij de ham in fijne julienne.

    Voeg ze bij de vinaigrette, alsook de gehakte peterselie.

    Serveer de lauwe asperges met deze mengeling.

    02-05-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeewolf met zuiders groentenpannetje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Zeewolf met zuiders groentenpannetje    Warm voorgerecht
    ========================================================
    venkel:  1 knol

    citroen:  1 

    rode paprika:  1 

    olijfolie 

    zeewolf:  800 gram

    artisjokharten:  1 blik

    grof gemalen peper 

    zout en versgemalen peper
     
    groen van dille 

     


    Verwarm uw oven voor op 190 graden. Droog de vis af, en leg hem in een
    geoliede pan, peper en zout en leg er citroenschijfjes rond. Een beetje
    olijfolie aanbrengen.

    Snij de venkel en de paprika in kleine blokjes, afspoelen, laat de
    harten van de artisjokken uitdruipen, snij ze in fijne kwartjes.

    Zet de vis gedurende ongeveer 20 minuten in de oven.

    Warm een beetje olie in een wok of een grote pan, laat er eerst de
    blokjes paprika in stoven, na enkele minuten doet u de venkel erbij en
    nog een paar minuten later de artisjokharten. Voeg olijfolie tijdens
    het koken bij, peper en zout.

    Eindigen met een beetje gehakte dille.
    De vis met de groentenpan opdienen, afwerken met de gebakken
    citroenschijfjes en dille.

    Dien op met puree of versgekookte aardappelen.

     

    01-05-2009 om 14:21 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advokaatroom met lange vingers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens een nagerecht:

    Advokaatroom met lange vingers
    ==============================
    100 gram boter,

    100 gram suiker,

    1 zakje vanille suiker,

    3 eieren,

    200 cc advokaat,

    8 blaadjes witte gelatine,

    250 cc slagroom,

    1 à 2 pakken lange vingers.

     

    .
    Week de gelatine in koud water.
    Wring uit en los de geweekte gelatine op in 50 cc heet water  Laat dit
    afkoelen maar niet dik worden.

    Splits de eieren en klop de boter, de suiker en de vanille suiker
    aubainmarie schuimig.

    Klop er dan een voor een de eidooiers door totdat er een luchtige massa
    ontstaat.Mag in geen geval koken.

    Roer de advokaat en de gelatine door het eimengsel.

    Laat dit geheel staan zodat het lobbig wordt.

    Klop de eiwitten en de slagroom na elkaar stijf en spatel ze door het
    advocaatmengsel.

    Bekleed een cakevorm met aluminiumfolie, en laat deze 5 centimeter
    boven de rand uitsteken.

    Bedek de bodem met een laag lange vingers in de lengte , bestrijk ze
    met een laag advokaat mousse.

    Maak op deze manier meerder lagen.Eindig met een laag advokaatroom.

    Laat de taart enkele uren opstijven in de ijskast. 

    Serveertips Stort de taart op een cakeschaal en verwijder de folie.
     

     

    30-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaals varken op de grill.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een idee voor de BBQ:

    Provençaals Varken Op Grill
    ===========================
    voor 2 personen:

    300 g vlees van de lage ribben

    bakboter

    suiker

    1/2 ui

    100 g paprika

    100 g champignons

    1/2 liter tomatenblokjes
    (in brikverpakking)

    1/2 teentje knoflook

    Provençaalse kruiden

    eventueel instant bruine
    roux (bindmiddel)

    2 spiesen


    .
    De brochettes:
    1. Snij het vlees in gelijke blokjes en verdeel over de twee spiesen.

    2. Bak de brochettes in de pan, op de grill of in de oven.

    De Provençaalse saus:

    1. Hak ondertussen de ui in grove stukken en fruit deze in boter.

    2. Snij de paprika in reepjes en voeg bij, samen met de kruiden,
    tomaten, zout en een half teentje look. Een snuifje suiker mildert de
    zure smaak van de tomaten

    3. Laat alles een kwartiertje lang gaarstoven en doe er op het einde de
    champignons bij.

    Gebruik eventueel instant bruine roux om de saus in te dikken.

    Serveertip: Droog gekookte rijst doet het bijzonder goed bij
    Provençaalse brochettes. Net zoals een koude, groene boontjessla. Giet
    hier net voor het serveren een vinaigrette over, anders zou de mooie
    groene kleur van de boontjes kunnen vervalen.


     

    29-04-2009 om 09:06 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois van asperges.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nogmaals asperges!

    Bavarois van asperges            Koud voorgerecht
    ==================================
    voor 4 personen

    1 kilogram asperges (groene en witte)

    6 blaadjes gelatin

    20 centiliter melk, halfvolle

    1 soeplepel crème_fraîche

    1 eiwit

    Vinaigrette, zelfgemaakte

     


    .
    Was en schil de asperges, snijd ze in kleine stukjes en bewaar wat
    punten, gekookt in zout water, ter versiering.

    Laat de gelatin in koud water weken en knijp het uit.

    Kook de stukjes asperge gedurende 20 minuten in melk en maak alles fijn
    in de mixer.

    Passeer alles door een zeef.

    Voeg de gelatin en de crème_fraîche toe.

    Voeg zout en peper toe en laat het geheel enkele minuten afkoelen.

    Vermeng het vervolgens met de zeer stijfgeklopte eiwit tot Een geheel.

    Bevochtig de wanden van de ovenvaste potjes met water.

    Verdeel het mengsel hierover en laat het gedurende 2 uur opstijven in
    de koelkast.

    Ledig de potjes op de borden en versier de bavarois met de
    aspergepunten.

    Iedere bavarois kan worden gepresenteerd in het midden van een bord,
    versierd met enkele hele asperges en op smaak gebracht met een
    theelepel vinaigrette.

    Deze saus wordt gemaakt met balsamicoazijn (of sherryazijn) en
    olijfolie.

     

    28-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananaspapillot à la Mojito.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de grill of op de BBQ.

    Ananaspapillot A La Mojito
    ==========================
    4 schijven ananas

    8 takjes munt

    4 eetlepels kandijsuiker

    8 eetlepels witte rum

    2 eiwitten

    4 eetlepels suiker


    .
    Schik de schijven ananas op aluminiumfolie, overstrooi ze met
    kandijsuiker en rum en voeg wat gehakte munt toe.

    Maak de papillot dicht en leg hem op de grill (of in de oven gedurende
    5 minuten .

    Klop de eiwitten met suiker tot het mengsel hard wordt.

    Serveer de papillot met een eetlepel geklopt eiwit en versier met de
    rest van de takjes munt.

     

    27-04-2009 om 12:40 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde kipfilet met geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor wie va&geitenkaas houdt,ik dus.

    Gevulde kipfilet met geitenkaas      Hoofdgerecht
    ==================================

    voor 6 personen

    75 gram pijnboompitjes

    3 dubbele kipfilets à plusminus 350 gram

    zout, peper

    125 gram spinazie, zonder steeltjes

    200-225 gram verse geitenkaas

    75 gram zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes

    1 theelepel. fijngesneden dragon

    2 teentjes knoflook, geperst

    Voor de honing-dragon-dressing:

    1 eetlepel. balsamico-azijn

    1 theelepel. mosterd

    1 theelepel. honing

    ½ theelepel. fijngesneden dragon

    3 eetlepel. olijfolie

    zout, peper

     


    De dag voordien:

    Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.

    Leg de kipfilets op het werkvlak, met de kant waar het vel heeft
    gezeten naar beneden.

    Rol de kipfilets met de deegroller iets platter.

    Bestrooi de kip met zout en peper.

    Verdeel de spinazie over de kipfilets.

    Meng de geitenkaas met pijnboompitjes, stukjes tomaat, dragon en
    knoflook en verdeel het over de spinazie.

    Rol de kipfilets op en zet de rolletjes vast met prikkers.

    De dag zelf:

    Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de gevulde kipfilets in de
    braadslede en bak de rolletjes in 30-40 minuten. in het midden van de
    oven gaar.

    Roer de balsamico-azijn, mosterd, honing en dragon door elkaar.

    Schenk er al roerend de olie bij en maak de dressing op smaak met zout
    en peper.

    Snijd de kiprolletjes in plakken en serveer ze warm of koud met de
    honing-dragondressing.

     

    26-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met witte druiven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je kan het als voorgerecht of hoofdgerecht eten.

    Kwartels met witte druiven
    ==========================
    boter: 100 gram

    kwartels: 4

    kervel: 4 takjes

    tuinkers

    water: 4 soeplepels

    klontje boter: 1

    peper en zout

    witte druiven: 1 tros

    balsamicoazijn: 2 soeplepels

     


    .
    Snij de druiven in twee en ontpit ze.

    Bak de kwartels in wat boter, zodat alle kanten mooi bruin zijn.

    Als ze bruin zijn, blus dan het geheel met het water en de
    balsamicoazijn.-

    Voeg de 100 gram boter toe en de ontpitte druiven en laat nog 1 uur
    inkoken.

    Dien op met gebakken aardappeltjes, tuinkers en enkele takjes kervel.

     

    25-04-2009 om 12:35 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergerolletjes met gekookte ham.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aspergetijd dus eten we ze!!

    Aspergerolletjes met gekookte ham    Hoofdgerecht
    ===================================
    16 asperges

    8 sneetjes gekookte ham

    360 centiliter bechamelsaus

    100 gram Oud-Brugge (in blok)

    600 gram aardappelen

    4 soeplepels gehakte bladpeterselie

    zout en peper

    geraspte nootmuskaat

     


    .
    Verwijder de korst van het stuk Oud-Brugge en rasp de kaas fijn.

    Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en stoom ze gaar in 30
    minuten. Plet ze tot een fijne puree met zout, peper, muskaatnoot, twee
    eetlepels geraspte Oud-Brugge en twee eetlepels bechamel.

    Pel de asperges, verwijder het enigszins harde, onderste stuk en bind
    ze samen. Kook ze 20 tot 25 minuten. (afhankelijk van de dikte van de
    asperges: ze moeten gekookt zijn maar stevig blijven), in gezouten
    kokend water; let erop dat de punten boven water blijven.

    Dompel ze dan volledig onder en laat ze nog 5 minuten. zacht koken.
    Laat ze uitlekken.

    Verwijder het zwoerd van de sneetjes ham. Spreid ze open en leg er
    telkens twee asperges op. Doe er peper en zout op en rol het geheel
    vrij strak op.

    Verwarm de oven voor op  7 (210°C). Beboter een ovenschotel en verdeel
    er de puree over. Leg er de aspergerolletjes op. Overgiet ze met de
    rest van de bechamel en bestrooi het geheel met de resterende
    Oud-Brugge.

    Gratineer het gerecht 10 tot 15 minuten, in een warme oven: de toplaag
    moet een mooi kleurtje hebben.

    Strooi er peterselie op en dien onmiddellijk op.

     

    24-04-2009 om 14:37 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    23-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballetjes als aperitief
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief- of borrelhapje

    Gehaktballetjes met ui
    ============================
    500 gram gehakt

    1 zakje droge uiensoep

     


    .
    500 gram Puur Gehakt naar eigen Keuze en daar mixt je dan een pakje
    Uiensoep-Poeder (Merk is niet belangrijk) doorheen.

    Balletjes maken, braden en smullen maar.

     

    23-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu met aardbeien.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De aardbeien komen er aan!

    Tiramisu met aardbeien
    ======================
    4 eigelen

    3 eiwitten

    5 eetlepels suiker

    1 pakje lange vingers

    500 gram mascarpone

    6 eetlepels aardbeienlikeur

    6 eetlepels aardbeiensiroop

    6 eetlepels water

    wat cacaopoeder

    2 bakjes aardbeien

     



    .
    Klop de eigelen met 3 eetlepels suiker tot een stevig opgeklopte massa.
    Doe er de mascarpone onder en meng goed

    Klop de eiwitten met de rest van de suiker stevig op en meng met het
    mascarponemengsel

    Doe de siroop, likeur en water in een kom en week hier de koekjes in

    Leg een laag koekjes, dan een laag mascarpone en dan een laag
    aardbeien, bedek weer met geweekte koekjes, mascarpone en aardbeien
    overgiet met de rest van de mascarpone

    Laat 1 nacht trekken en overpoeder voor het serveren met cacaopoeder

     

    22-04-2009 om 10:17 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundsgehaktballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gemakkelijk sudderpotje.

    Keniaans Rundsgehaktballetjes Hoofdgerecht
    ===============================
    250 gram rijst

    1 ui

    1 courgette

    500 gram rundsgehakt(filet Américain)

    1 rode paprika

    1 groene paprika

    1 gele paprika

    peper en zout

    2 takjes witte selder

    2 tomaten

    50 gram olijfolie

    1 ei

    .
    De dag voordien:

    Meng het gehakt met het ei en maak er balletjes van.Bak ze aan in de
    olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.

    Pel en ontpit de tomaten,snijd ze in blokjes en doe ze bij de
    gehaktballen.

    Laat alles rustig stoven en maak ondertussen de ui,de courgette en de
    paprika's schoon en snijd ze in stukken.

    Ontdoe de selderstengel van draden en snijd ze in partjes.

    Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg  de groenten in de plaats.

    Even roeren,kruiden met peper en zout en zachtjes laten verder stoven.

    Leg de balletjes opnieuw bij de groenten.

    De dag zelf:

    Warm de schotel terug op.

    Kook de rijst zoals op de verpakking staat en dien op

    Serveer met een zonnige rode landwijn


     

    21-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte tatin met zure room.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vandaag een eenvoudig gebak.

    Tarte Tatin Met Zure Room
    =========================
    150 g boter

    250 g kristalsuiker

    4 appelen, in 4 gesneden

    Bladerdeeg, 1 vel

    2 dl volle room

    2 eetlepels kristalsuiker

    halve eetlepel citroensap



    .
    Schil de appelen, snij ze in 4 en verwijder het klokhuis

    Smelt de boter in een grote pan en doe de suiker erbij

    Roer in de pan tot de karamel mooi bruin is

    Leg de appelen in de pan op de karamel, leg het bladerdeeg erop en
    sluit alles mooi af

    Zet de pan in een voorverwarmde oven op 180°C, gedurende 30 à 35
    minuten

    Giet de room en suiker in een potje en mix met de mixer

    Voeg het citroensap toe en roer goed door

    Draai de pan om,zodat de taart eruit valt

    Versier met de room

     

    20-04-2009 om 10:14 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met gerookte zalm.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag mag het eens wat anders zijn.

    Asperges met ger.zalm en mierikwortelsaus lauw voorgerecht
    ==========================================================
    4 witte asperges per persoon,

    1 of 2 plakjes gerookte zalm per persoon,

    potje geraspte mierikswortel,

    worcestershire sauce,

    creme_fraiche,

    peper, zout,

    1 of 2 kwarteleitjes per persoon 

    potje zalmkaviaar.

     

    .
    Schil de asperges goed en snij er de onderste twee centimeter af. Kook
    ze (afhankelijk van de dikte) 6 tot 8 minuten in water met zout en een
    schepje suiker, doe het vuur uit en laat ze, met de deksel op de pan,
    nog 6 tot 10 minuten nagaren. (controleer de gaarheid met een vork aan
    de onderkant van de asperges of proef gewoon)

    Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken en
    tot lauw afkoelen.

    Kook de kwarteleitjes hard (3-4 minuten)

    Schep het bakje creme_fraiche in een schaal en doe er roerend, op
    smaak, genoeg lepels mierikswortel bij, een paar scheutjes
    worcestershiresauce, peper en zonodig zout.

    Schik op elk bord 4 asperges en 1 à 2 plakjes gerookte zalm.

    Snijd de gepelde kwarteleitje in de lengte doormidden en schik ze
    tussen de asperges.

    Schep wat mierikswortelsaus op een lege plek.

    Leg op de kwarteleitjes wat zalmkaviaar en strooi wat uitgelekte
    kappertjes over het geheel.

    Maak er een plaatje van, want het smaakt geweldig !

     

    19-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fricasse van kip en garnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gemakkelijk te maken en helemaal op voorhand.

    Fricassée van kip en garnalen    Hoofdgerecht
    =============================================
    400 gram kipfilets

    3 sjalotjes

    2 teentjes knoflook

    200 gram champignons

    1 rode paprika

    paprikapoeder

    versgemalen peper

    zout

    40 gram boter

    30 gram bloem

    2 deciliter gevogeltefond

    2 deciliter slagroom

    1 deciliter Noilly_Prat

    200 gram gekookte grote garnalen

    fijngesneden peterselie

    geknipte bieslook



    De dag voordien:
    .
    Snijd de kipfilets in kleine blokjes.

    Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze ragfijn.

    Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

    Rooster de paprika in de oven of boven aan een gasvlam tot de schil
    blakert; laat even afkoelen en ontvel de paprika.

    Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ruitjes.

    Bestrooi de kipfilet met paprikapoeder, peper en zout.

    Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de kipfilet in porties
    goudbruin in steeds circa 7 minuten.

    Schep ze uit de pan en houd ze apart.

    Smoor sjalot en knoflook in de braadboter, schep de champignons erdoor
    en bestrooi het geheel met de bloem.

    Roer alles door en voeg al roerend de gevogeltefond, de slagroom en de
    Noilly_Prat toe; laat deze saus 15 minuten zachtjes garen.

    Doe de stukjes kip na 10 minuten in de saus.

    De dag zelf:
     
    Warm het gerecht terug op 

    Breng op smaak met peper en zout en meng de garnalen en de
    paprikaruitjes erdoor.

    Serveer de fricassee op vier verwarmde borden en bestrooi ze met
    peterselie of bieslook. 

    Serveertips Geef er pasta of rijst en een groene salade bij.
     

     

    18-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zure haring of pekelharing.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Pekelharing
    ===========
    6 haringen

    Een grote pot met deksel

    uienringen(naar smaak)

    3 laurierblaadjes

    peperkorrels(naar smaak)

    azijn

     


    Maak de verse haring schoon en haal de kop eraf. Spoel de haringen goed
    af onder de kraan en dep ze met keukenpapier goed droog.

    Doe in de pot de peperkorrels, de uienringen en de laurier en leg de
    schoongemaakte haringen in de pot.

    Leg bovenop nog wat uienringen.

    Schenk nu de azijn erover.Indien je ze minder zuur wilt kan je wat
    gekookt en afgekoeld water bijvoegen.

    Doe er zoveel azijn op dat de haringen onderstaan.

    Laat dit nu 2 weken op een koele en donkere plek staan(koelkast) en
    klaar is de zure haring.

    Eventueel kunnen er nog extra smaakstoffen worden toegevoegd zoals
    mosterdzaad, citroenschilletjes of verse kruiden


    Met dit soort dingen bestaat de kans dat het niet helemaal smaakt zoals
    je jezelf had voorgesteld, maar dan is het een kwestie van je recept
    aanpassen.

     

    Serveren met: Een grote pot bier en bruin brood

     

    17-04-2009 om 12:18 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergegratin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mmmmm asperges

    Aspergegratin                      Warm voorgerecht
    ================================
    1 1/2 kilogram geschilde asperges

    2 1/2 deciliter melk

    20 gram boter

    40 gram bloem

    2 eierdooiers

    2 kilogram gewassen spinazie

    100 gram geraspte kaas

    nootmuskaat, zout, peper

    2 el geschaafde amandelen


    .
    Kook of stoom de asperges.

    Bewaar 2 1/2 deciliter van het kookvocht en meng dit met de melk.
    Bind met Roux minut

    Verwarm de oven voor op 220°C.

    Laat de spinazie met aanhangend water slinken, giet af en pers het
    water eruit.

    Breng de saus met zout, peper en nootmuskaat op smaak en roer de
    eierdooiers en de kaas erdoor.

    Leg de asperges in een ovenschaal.
    Schep de spinazie erop en verdeel de saus erover.

    Gratineer het gerecht in plusminus 25 minuten In het midden van de oven

    Bak in een droge pan de amandelschilfers lichtbruin en strooi ze over
    het gerecht.


     

    16-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn met pruimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weer een klasieker:

    Konijn Met Pruimen
    ==================
    1 konijn

    2 flesjes trapist van Westmalle bier

    2 ajuinen

    1 blokje groentenbouillon

    1/2 dl liter water

    20 gedroogde pruimen

    4 el balsamico azijn

    bruine suiker naar smaak

    tijm & laurier

    4 el bloem

    4 el peterselie

    200 gr spekblokjes

    boter



    .
    Snijd het konijn in stukken

    Snijd de ajuin in schijfjes

    Bak het konijn bruin in de boter in een grote pan samen met de ajuin en
    het spek

    Overstrooi met 4 el bloem en blus met het bier en het water

    Voeg de bouillon toe samen met de balsamico, bruine suiker, tijm en
    laurier

    Laat koken en verder garen op een licht vuurtje gedurende +- 1.30u tot
    2.00 uur

    Overstrooi met de peterselie en serveer met gekookta aardappelen.

     

    15-04-2009 om 10:17 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!