Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen.
Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
Als je niet weet wat je straks gaat eten! Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
25-04-2009
Kwartels met witte druiven.
Je kan het als voorgerecht of hoofdgerecht eten.
Kwartels met witte druiven ========================== boter: 100 gram
kwartels: 4
kervel: 4 takjes
tuinkers
water: 4 soeplepels
klontje boter: 1
peper en zout
witte druiven: 1 tros
balsamicoazijn: 2 soeplepels
. Snij de druiven in twee en ontpit ze.
Bak de kwartels in wat boter, zodat alle kanten mooi bruin zijn.
Als ze bruin zijn, blus dan het geheel met het water en de balsamicoazijn.-
Voeg de 100 gram boter toe en de ontpitte druiven en laat nog 1 uur inkoken.
Dien op met gebakken aardappeltjes, tuinkers en enkele takjes kervel.
Aspergerolletjes met gekookte ham Hoofdgerecht =================================== 16 asperges
8 sneetjes gekookte ham
360 centiliter bechamelsaus
100 gram Oud-Brugge (in blok)
600 gram aardappelen
4 soeplepels gehakte bladpeterselie
zout en peper
geraspte nootmuskaat
. Verwijder de korst van het stuk Oud-Brugge en rasp de kaas fijn.
Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en stoom ze gaar in 30 minuten. Plet ze tot een fijne puree met zout, peper, muskaatnoot, twee eetlepels geraspte Oud-Brugge en twee eetlepels bechamel.
Pel de asperges, verwijder het enigszins harde, onderste stuk en bind ze samen. Kook ze 20 tot 25 minuten. (afhankelijk van de dikte van de asperges: ze moeten gekookt zijn maar stevig blijven), in gezouten kokend water; let erop dat de punten boven water blijven.
Dompel ze dan volledig onder en laat ze nog 5 minuten. zacht koken. Laat ze uitlekken.
Verwijder het zwoerd van de sneetjes ham. Spreid ze open en leg er telkens twee asperges op. Doe er peper en zout op en rol het geheel vrij strak op.
Verwarm de oven voor op 7 (210°C). Beboter een ovenschotel en verdeel er de puree over. Leg er de aspergerolletjes op. Overgiet ze met de rest van de bechamel en bestrooi het geheel met de resterende Oud-Brugge.
Gratineer het gerecht 10 tot 15 minuten, in een warme oven: de toplaag moet een mooi kleurtje hebben.
Tiramisu met aardbeien ====================== 4 eigelen
3 eiwitten
5 eetlepels suiker
1 pakje lange vingers
500 gram mascarpone
6 eetlepels aardbeienlikeur
6 eetlepels aardbeiensiroop
6 eetlepels water
wat cacaopoeder
2 bakjes aardbeien
. Klop de eigelen met 3 eetlepels suiker tot een stevig opgeklopte massa. Doe er de mascarpone onder en meng goed
Klop de eiwitten met de rest van de suiker stevig op en meng met het mascarponemengsel
Doe de siroop, likeur en water in een kom en week hier de koekjes in
Leg een laag koekjes, dan een laag mascarpone en dan een laag aardbeien, bedek weer met geweekte koekjes, mascarpone en aardbeien overgiet met de rest van de mascarpone
Laat 1 nacht trekken en overpoeder voor het serveren met cacaopoeder
Asperges met ger.zalm en mierikwortelsaus lauw voorgerecht ========================================================== 4 witte asperges per persoon,
1 of 2 plakjes gerookte zalm per persoon,
potje geraspte mierikswortel,
worcestershire sauce,
creme_fraiche,
peper, zout,
1 of 2 kwarteleitjes per persoon
potje zalmkaviaar.
. Schil de asperges goed en snij er de onderste twee centimeter af. Kook ze (afhankelijk van de dikte) 6 tot 8 minuten in water met zout en een schepje suiker, doe het vuur uit en laat ze, met de deksel op de pan, nog 6 tot 10 minuten nagaren. (controleer de gaarheid met een vork aan de onderkant van de asperges of proef gewoon)
Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken en tot lauw afkoelen.
Kook de kwarteleitjes hard (3-4 minuten)
Schep het bakje creme_fraiche in een schaal en doe er roerend, op smaak, genoeg lepels mierikswortel bij, een paar scheutjes worcestershiresauce, peper en zonodig zout.
Schik op elk bord 4 asperges en 1 à 2 plakjes gerookte zalm.
Snijd de gepelde kwarteleitje in de lengte doormidden en schik ze tussen de asperges.
Schep wat mierikswortelsaus op een lege plek.
Leg op de kwarteleitjes wat zalmkaviaar en strooi wat uitgelekte kappertjes over het geheel.
Maak er een plaatje van, want het smaakt geweldig !
Maak de verse haring schoon en haal de kop eraf. Spoel de haringen goed af onder de kraan en dep ze met keukenpapier goed droog.
Doe in de pot de peperkorrels, de uienringen en de laurier en leg de schoongemaakte haringen in de pot.
Leg bovenop nog wat uienringen.
Schenk nu de azijn erover.Indien je ze minder zuur wilt kan je wat gekookt en afgekoeld water bijvoegen.
Doe er zoveel azijn op dat de haringen onderstaan.
Laat dit nu 2 weken op een koele en donkere plek staan(koelkast) en klaar is de zure haring.
Eventueel kunnen er nog extra smaakstoffen worden toegevoegd zoals mosterdzaad, citroenschilletjes of verse kruiden
Met dit soort dingen bestaat de kans dat het niet helemaal smaakt zoals je jezelf had voorgesteld, maar dan is het een kwestie van je recept aanpassen.
Warm geitenkaasje met tijmhoning en pijnboompitten.
Nog maar eens een voorgerecht:
Warm geitenkaasje met tijmhoning en pijnboompitten warm ======================================================== 4 geitenkaasjes type Crottin de Chavignol
2 soeplepels tijm honing
2 lepels pijnboompitten
Sla, vinaigrette
4 plakken brioche of toastbrood
. de kaas doormidden snijden, insmeren met de honing en eventueel bestrooien met een beetje tijmbloesems
de pijnboompitten roosteren in de oven
de kaas op een brioche of toastbrood schikken en roosteren onder de grill van de oven
serveren met lekkere krokante salade gekruid met vinaigrette en de gegrilde pijnboompitten