Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen.
Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
Als je niet weet wat je straks gaat eten! Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
20-04-2009
Tarte tatin met zure room.
vandaag een eenvoudig gebak.
Tarte Tatin Met Zure Room ========================= 150 g boter
250 g kristalsuiker
4 appelen, in 4 gesneden
Bladerdeeg, 1 vel
2 dl volle room
2 eetlepels kristalsuiker
halve eetlepel citroensap
. Schil de appelen, snij ze in 4 en verwijder het klokhuis
Smelt de boter in een grote pan en doe de suiker erbij
Roer in de pan tot de karamel mooi bruin is
Leg de appelen in de pan op de karamel, leg het bladerdeeg erop en sluit alles mooi af
Zet de pan in een voorverwarmde oven op 180°C, gedurende 30 à 35 minuten
Giet de room en suiker in een potje en mix met de mixer
Asperges met ger.zalm en mierikwortelsaus lauw voorgerecht ========================================================== 4 witte asperges per persoon,
1 of 2 plakjes gerookte zalm per persoon,
potje geraspte mierikswortel,
worcestershire sauce,
creme_fraiche,
peper, zout,
1 of 2 kwarteleitjes per persoon
potje zalmkaviaar.
. Schil de asperges goed en snij er de onderste twee centimeter af. Kook ze (afhankelijk van de dikte) 6 tot 8 minuten in water met zout en een schepje suiker, doe het vuur uit en laat ze, met de deksel op de pan, nog 6 tot 10 minuten nagaren. (controleer de gaarheid met een vork aan de onderkant van de asperges of proef gewoon)
Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken en tot lauw afkoelen.
Kook de kwarteleitjes hard (3-4 minuten)
Schep het bakje creme_fraiche in een schaal en doe er roerend, op smaak, genoeg lepels mierikswortel bij, een paar scheutjes worcestershiresauce, peper en zonodig zout.
Schik op elk bord 4 asperges en 1 à 2 plakjes gerookte zalm.
Snijd de gepelde kwarteleitje in de lengte doormidden en schik ze tussen de asperges.
Schep wat mierikswortelsaus op een lege plek.
Leg op de kwarteleitjes wat zalmkaviaar en strooi wat uitgelekte kappertjes over het geheel.
Maak er een plaatje van, want het smaakt geweldig !
Maak de verse haring schoon en haal de kop eraf. Spoel de haringen goed af onder de kraan en dep ze met keukenpapier goed droog.
Doe in de pot de peperkorrels, de uienringen en de laurier en leg de schoongemaakte haringen in de pot.
Leg bovenop nog wat uienringen.
Schenk nu de azijn erover.Indien je ze minder zuur wilt kan je wat gekookt en afgekoeld water bijvoegen.
Doe er zoveel azijn op dat de haringen onderstaan.
Laat dit nu 2 weken op een koele en donkere plek staan(koelkast) en klaar is de zure haring.
Eventueel kunnen er nog extra smaakstoffen worden toegevoegd zoals mosterdzaad, citroenschilletjes of verse kruiden
Met dit soort dingen bestaat de kans dat het niet helemaal smaakt zoals je jezelf had voorgesteld, maar dan is het een kwestie van je recept aanpassen.
Warm geitenkaasje met tijmhoning en pijnboompitten.
Nog maar eens een voorgerecht:
Warm geitenkaasje met tijmhoning en pijnboompitten warm ======================================================== 4 geitenkaasjes type Crottin de Chavignol
2 soeplepels tijm honing
2 lepels pijnboompitten
Sla, vinaigrette
4 plakken brioche of toastbrood
. de kaas doormidden snijden, insmeren met de honing en eventueel bestrooien met een beetje tijmbloesems
de pijnboompitten roosteren in de oven
de kaas op een brioche of toastbrood schikken en roosteren onder de grill van de oven
serveren met lekkere krokante salade gekruid met vinaigrette en de gegrilde pijnboompitten
Kabeljauw met kappertjessaus. ============================= 600 g kabeljauwfilets (4 x 150 g)
Roux minute
2 dl droge witte wijn
2 dl water
1/4 dl (25 ml) witte wijnazijn
1 bokaaltje kappertjes
1 tuinkruidenbouillontablet
1 dl room
15 gram Dijonmosterd
witte peper
.
Maak een mengsel van 2 dl. droge witte wijn, 2 dl. water, 1/4 dl (25 ml) witte wijnazijn, het vocht van een potje kappertjes en los daarin een tuinkruidenbouillontablet op.
Maak van dit mengsel op de rand van de kachel een saus die 5 minuuutjes moet inkoken.Bind met de roux minute.
Laat de saus even bekoelen en werk dan af met 1 dl. ongeslagen room, 15 gram Dyonmosterd, een snufje witte peper uit de molen.
Voeg als laatste de kappertjes toe en wees heel voorzichtig met zout !!!(Liever niet !!) De bouillontablet en het kappertjesvocht bevatten voldoende zout om een goede smaakverhouding te krijgen.
Nappeer op het warme bord de gegrilde of gebakken filets voor 50% met de saus en geef de rest van de saus er in een sauskom bij.
Garneer de vis met takjes peterselie en een gekarteld schijfje citroen.
Er kunnen gekookte krieltjes bij,gemengd met groene kruiden, pasta of zelfs witte rijst met fijne soepgroenten.
Spinazie/worteltjes/erwtjes/peultjes/schorseneren. gesauteerde kastanjechampignons maar ook allerlei salades. Geef je fantasie de ruimte !!!