Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met gerookte zalm.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag mag het eens wat anders zijn.

    Asperges met ger.zalm en mierikwortelsaus lauw voorgerecht
    ==========================================================
    4 witte asperges per persoon,

    1 of 2 plakjes gerookte zalm per persoon,

    potje geraspte mierikswortel,

    worcestershire sauce,

    creme_fraiche,

    peper, zout,

    1 of 2 kwarteleitjes per persoon 

    potje zalmkaviaar.

     

    .
    Schil de asperges goed en snij er de onderste twee centimeter af. Kook
    ze (afhankelijk van de dikte) 6 tot 8 minuten in water met zout en een
    schepje suiker, doe het vuur uit en laat ze, met de deksel op de pan,
    nog 6 tot 10 minuten nagaren. (controleer de gaarheid met een vork aan
    de onderkant van de asperges of proef gewoon)

    Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken en
    tot lauw afkoelen.

    Kook de kwarteleitjes hard (3-4 minuten)

    Schep het bakje creme_fraiche in een schaal en doe er roerend, op
    smaak, genoeg lepels mierikswortel bij, een paar scheutjes
    worcestershiresauce, peper en zonodig zout.

    Schik op elk bord 4 asperges en 1 à 2 plakjes gerookte zalm.

    Snijd de gepelde kwarteleitje in de lengte doormidden en schik ze
    tussen de asperges.

    Schep wat mierikswortelsaus op een lege plek.

    Leg op de kwarteleitjes wat zalmkaviaar en strooi wat uitgelekte
    kappertjes over het geheel.

    Maak er een plaatje van, want het smaakt geweldig !

     

    19-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fricasse van kip en garnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gemakkelijk te maken en helemaal op voorhand.

    Fricassée van kip en garnalen    Hoofdgerecht
    =============================================
    400 gram kipfilets

    3 sjalotjes

    2 teentjes knoflook

    200 gram champignons

    1 rode paprika

    paprikapoeder

    versgemalen peper

    zout

    40 gram boter

    30 gram bloem

    2 deciliter gevogeltefond

    2 deciliter slagroom

    1 deciliter Noilly_Prat

    200 gram gekookte grote garnalen

    fijngesneden peterselie

    geknipte bieslook



    De dag voordien:
    .
    Snijd de kipfilets in kleine blokjes.

    Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze ragfijn.

    Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

    Rooster de paprika in de oven of boven aan een gasvlam tot de schil
    blakert; laat even afkoelen en ontvel de paprika.

    Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ruitjes.

    Bestrooi de kipfilet met paprikapoeder, peper en zout.

    Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de kipfilet in porties
    goudbruin in steeds circa 7 minuten.

    Schep ze uit de pan en houd ze apart.

    Smoor sjalot en knoflook in de braadboter, schep de champignons erdoor
    en bestrooi het geheel met de bloem.

    Roer alles door en voeg al roerend de gevogeltefond, de slagroom en de
    Noilly_Prat toe; laat deze saus 15 minuten zachtjes garen.

    Doe de stukjes kip na 10 minuten in de saus.

    De dag zelf:
     
    Warm het gerecht terug op 

    Breng op smaak met peper en zout en meng de garnalen en de
    paprikaruitjes erdoor.

    Serveer de fricassee op vier verwarmde borden en bestrooi ze met
    peterselie of bieslook. 

    Serveertips Geef er pasta of rijst en een groene salade bij.
     

     

    18-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zure haring of pekelharing.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Pekelharing
    ===========
    6 haringen

    Een grote pot met deksel

    uienringen(naar smaak)

    3 laurierblaadjes

    peperkorrels(naar smaak)

    azijn

     


    Maak de verse haring schoon en haal de kop eraf. Spoel de haringen goed
    af onder de kraan en dep ze met keukenpapier goed droog.

    Doe in de pot de peperkorrels, de uienringen en de laurier en leg de
    schoongemaakte haringen in de pot.

    Leg bovenop nog wat uienringen.

    Schenk nu de azijn erover.Indien je ze minder zuur wilt kan je wat
    gekookt en afgekoeld water bijvoegen.

    Doe er zoveel azijn op dat de haringen onderstaan.

    Laat dit nu 2 weken op een koele en donkere plek staan(koelkast) en
    klaar is de zure haring.

    Eventueel kunnen er nog extra smaakstoffen worden toegevoegd zoals
    mosterdzaad, citroenschilletjes of verse kruiden


    Met dit soort dingen bestaat de kans dat het niet helemaal smaakt zoals
    je jezelf had voorgesteld, maar dan is het een kwestie van je recept
    aanpassen.

     

    Serveren met: Een grote pot bier en bruin brood

     

    17-04-2009 om 12:18 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergegratin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mmmmm asperges

    Aspergegratin                      Warm voorgerecht
    ================================
    1 1/2 kilogram geschilde asperges

    2 1/2 deciliter melk

    20 gram boter

    40 gram bloem

    2 eierdooiers

    2 kilogram gewassen spinazie

    100 gram geraspte kaas

    nootmuskaat, zout, peper

    2 el geschaafde amandelen


    .
    Kook of stoom de asperges.

    Bewaar 2 1/2 deciliter van het kookvocht en meng dit met de melk.
    Bind met Roux minut

    Verwarm de oven voor op 220°C.

    Laat de spinazie met aanhangend water slinken, giet af en pers het
    water eruit.

    Breng de saus met zout, peper en nootmuskaat op smaak en roer de
    eierdooiers en de kaas erdoor.

    Leg de asperges in een ovenschaal.
    Schep de spinazie erop en verdeel de saus erover.

    Gratineer het gerecht in plusminus 25 minuten In het midden van de oven

    Bak in een droge pan de amandelschilfers lichtbruin en strooi ze over
    het gerecht.


     

    16-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn met pruimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weer een klasieker:

    Konijn Met Pruimen
    ==================
    1 konijn

    2 flesjes trapist van Westmalle bier

    2 ajuinen

    1 blokje groentenbouillon

    1/2 dl liter water

    20 gedroogde pruimen

    4 el balsamico azijn

    bruine suiker naar smaak

    tijm & laurier

    4 el bloem

    4 el peterselie

    200 gr spekblokjes

    boter



    .
    Snijd het konijn in stukken

    Snijd de ajuin in schijfjes

    Bak het konijn bruin in de boter in een grote pan samen met de ajuin en
    het spek

    Overstrooi met 4 el bloem en blus met het bier en het water

    Voeg de bouillon toe samen met de balsamico, bruine suiker, tijm en
    laurier

    Laat koken en verder garen op een licht vuurtje gedurende +- 1.30u tot
    2.00 uur

    Overstrooi met de peterselie en serveer met gekookta aardappelen.

     

    15-04-2009 om 10:17 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevuld gehaktbrood.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag iets eenvoudig.

    Gevuld Gehaktbrood
    ==================
    750 g varkens-rundsgehakt

    50 g paneermeel

    1 ei

    4 eetlepels vers gehakte tuinkruiden

    250 g champignons

    2 bolletjes mozzarellakaas

    3 zongedroogde tomaatjes

    200 g rookspek in dunne plakjes

    100 g boter

    Vers gemalen peper, zout

    1 snuifje Provençaalse kruiden

     


    .
    Doe het gehakt in een schotel en kneed zorgvuldig door met het
    paneermeel en het ei. Zet in de koelkast.

    Snijd de schoongemaakte champignons in dunne plakjes en laat ze
    aanfruiten in een klont boter.

    Voeg de zongedroogde tomaatjes en de kleingesneden mozzarella toe en
    breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden.

    Laat nog tien minuten stoven tot alle vocht verdampt is.

    Neem het gehakt uit de koelkast en strijk het uit tot een dikke plak op
    een dubbelgevouwen vel alufolie.

    Schik het champignonmengsel op het gehakt en verdeel mooi gelijk.

    Druk de vulling goed aan. Pak de uiteinden van de folie vast en rol het
    gehakt op.

    Druk de uiteinden van het gehaktbrood dicht.

    Leg het gehaktbrood met de opening naar boven en bedek de hele
    bovenkant met plakjes rookspek.

    Schik het gehaktbrood in een ruim beboterde vuurvaste ovenschotel en
    zet in de op 200° C voorverwarmde oven.

    Laat ongeveer 45 minuten bakken.

    Neem uit de oven en snijd in dikke plakken.

    Serveer met een groen slaatje en gebakken krielaardappelen.

     

    14-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergecocktail.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Asperges,asperges!!!!

    Aspergecocktail.           koud voorgerecht
    ============================
    250 gram gekookte asperges

    1 deciliter mayonnaise

    2 eetlepels losgeklopte slagroom

    wat druppels citroensap

    1 eetlepel sherry

    150 gram ham in blokjes of reepjes

    wat slabladeren in reepjes

     


    .
    Vermeng de mayonnaise, slagroom, citroensap en sherry naar smaak met
    elkaar.

    Schep de asperges en de ham door de saus.

    Vul glazen coupes voor de helft met reepjes sla en schep de
    aspergecocktail erop.

     

    13-04-2009 om 10:51 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amarettocake.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een echt zondags gebak!

    Amarettocake
    ============
    Elektrische oven: 180 °C (voorverwarmd)
    Gasoven: Stand 3 (voorverwarmd)
    Baktijd: ca. 40 minuten

    Ingrediënten:

    5 eidooiers

    50 g marsepein in stukjes

    1 snufje zout

    3 eetlepels Amaretto (amandellikeur)

    5 druppels Amandelaroma

    80 g poedersuiker

    5 eiwitten

    100 g suiker

    100 g bloem

    ½ zakje bakpoeder

    100 g geraspte amandelen

    80 g zachte boter


    Om te doordrenken:

    Amaretto (amandellikeur)


    Glazuur en versiering:

    150 g gezeefde poedersuiker

    35 ml citroensap

    springvorm (ca 24 cm diameter) beboterd en met meel bepoederd.



    .
    Klop de eidooiers met de marsepein, het zout, de Amaretto, het aroma en
    de poedersuiker romig.

    Klop de eiwitten op, voeg de suiker bij en klop verder stijf (snede van
    een mes moet zichtbaar blijven).

    Voeg hierbij het eidooiermengsel.

    Meng de bloem met de bakpoeder, zeef het en voeg het bij het eimengsel.

    Voeg het amandelpoeder en de boter toe en kneed tot een gladde massa.

    Doe het deeg in de vorm en strijk het glad. Schuif de vorm in het
    onderste deel van de voorverwarmde oven.

    Doorsteek het afgekoelde gebak meermaals van boven naar onder met een
    spies en doordrenk het met Amaretto.

    Meng voor het glazuur de poedersuiker met het citroensap en roer dit
    glad. Bestrijk het gebak met dit mengsel en laat het drogen.

    12-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfstong in madeirasaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is een klassieker maar toch lekker.

    Kalfstong In Madeirasaus 
    ==================
    Voor de bouillon

    1 wortel

    1 ajuin

    1 prei

    2 selderijstengels

    1 look

    tijm en laurier

    1 kalfstong of rundstong

    voor de bereiding:

    35 g boter

    35 g bloem

    1/2 liter bouillon of wat meer naar gelang de gewenste dikte

    250 gram champignons

    2 eetlepel tomatenpuree

    2 deciliter madeira

    4 eetlepel gehakte peterselie

    1/2 citroen




    .
    Kook de tong gaar met de wortel, de prei, de ajuin, de
    look,tijm,laurier en selder, ongeveer 3 uur.

    Haal ze uit de bouillon en pel de tong.

    Was de champignons en snijd ze in schijfjes. Bak ze aan in wat boter.

    Maak ondertussen een roux en bevochtig met de bouillon.

    Roer tot een saus, voeg eventueel wat meer bouillon toe om de gewenste
    dikte te bekomen.

    Doe er het citroensap bij.

    Voeg er de tomatenpuree, de madeira en de champignons aan toe.

    De tong in schijfjes snijden.

    Serveer met de saus en overstrooi met peterselie.

    Heel lekker met puree.

     

    11-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling in roomsaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag!

    Paling In Roomsaus
    ==================
    28 stukjes paling van 5 cm

    20 oesterzwammen

    bakboter

    1 dl room

    Sap van een halve citroen

    2 teentjes look

    1 blokje Groentebouillon

    2 dl water

    Bloem

    4 eetlepels fijngehakte peterselie


    .
    Kruid de paling met peper en zout en haal hem door de bloem.

    Bak hem mooi aan in een beetje boter, voeg de fijngehakte look en de
    oesterzwammen eraan toe en laat alles mooi aanbakken.

    Blus met water,voeg de Groentebouillon, het citroensap en de room eraan
    toe en laat het geheel even opkoken.

    Laat dan 20 à 25 minuten goed sudderen.

    Voeg de fijngehakte peterselie eraan toe en dien op.

     

    10-04-2009 om 11:34 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm geitenkaasje met tijmhoning en pijnboompitten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens een voorgerecht:

    Warm geitenkaasje met tijmhoning en pijnboompitten  warm
    ========================================================
    4 geitenkaasjes type Crottin de Chavignol

    2 soeplepels tijm honing

    2 lepels pijnboompitten

    Sla, vinaigrette

    4 plakken brioche of toastbrood

     

     


    .
     de kaas doormidden snijden, insmeren met de honing en eventueel
    bestrooien met een beetje tijmbloesems

     de pijnboompitten roosteren in de oven

     de kaas op een brioche of toastbrood schikken en roosteren onder de
    grill van de oven

     serveren met lekkere krokante salade gekruid met vinaigrette en de
    gegrilde pijnboompitten

     

    09-04-2009 om 11:21 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges op z'n Vlaams
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Home Cookin Chapter: Asperges

    Deze week begint het aspergeseizoen!!!
    =========================
    Voorgerecht 2 Personen:


    2 eitjes

    8 à 10 asperges

    100 g goede boter

    peper, zout en nootmuskaat

    een soeplepel gehakte peterselie



    .
    Kook de eitjes in 10 minuten hard, en verfris onmiddellijk in ijskoud
    water, pel ze.

    Schil de asperges met een dunschiller van de kop naar beneden, maar het
    kopje zelf hoef je niet te schillen.

    Breek de laatste drie cm af.

    Laat de boter smelten op een zacht vuur.

    Kook of stoom de asperges beetgaar.

    Plet de eieren met een vork in een diep bord.

    Doe de helft van de boter in een pan, voeg de geplette eieren toe,

    kruid met peper, zout en nootmuskaat.

    Laat even doorwarmen. Niet bakken.

    Het is de bedoeling dat de eitjes lauwwarm zijn.

    Schik de asperges op een bord. Verdeel er het ei over en giet er nog
    een beetje gesmolten boter rond.

    Strooi de peterselie er over.

     

    08-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriekenvlaai.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een traditionele Limburgse vlaai.

    Kriekenvlaai
    ============
    - Voor de krieken:

    - 40 g maïszetmeel

    - 100 g suiker

    - bokaal krieken van 670 g met 300 ml sap


    Voor het deeg:

    - 500 g bloem

    - 225 ml water

    - 40 g gist

    - een half eitje

    - 100 g suiker

    - 200 g boter

    - een snuifje zout


    .
    - Giet de krieken af in een steelpannetje.

    - Doe de suiker en het maïszetmeel bij het sap, roer goed door

    - Warm dit op, tot het een beetje indikt,doe er dan de krieken bij 

    - Giet in een  kom om af te koelen .

    - leg de bloem op het aanrecht en maak een putje

    - los de gist op in lauw water

    - doe het half eitje en de suiker in het kuiltje en het zout op de rand
    van de bloem

    - doe de boter in blokjes erbij

    - giet beetje bij beetje het water met gist bij het deeg terwijl je
    kneed

    - kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het glad is en gebruik extra
    bloem tegen aankleven

    - laat het deeg een half uur rusten met een handdoek op

    - verdeel het deeg in 2 delen en gebruik 1 deel

    - doe extra bloem op het deeg en de deegrol, en rol het deeg goed plat

    - leg het deeg in de vorm en snij de overschot langs de randen weg

    - giet de afgekoelde krieken op het deeg

    - snij de overschot van het deeg in reepjes en leg ze gekruist op de
    bovenkant

    - doe de taart in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 20 à 25
    minuten

     

    07-04-2009 om 09:15 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipblokjes in mascarponesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag pasta op het menu

    Kipblokjes In Mascarponesaus
    ============================
    250 g oesterzwammen, in kleine stukjes

    250 ml water

    100 g erwtjes

    een beetje whisky

    schelpjespasta(of andere) voor 4 personen

    1 ui, fijn gehakt

    1 teentje knoflook, gehakt

    2 kipfilets

    peper en zout

    basilicum

    100 ml witte wijn

    0,5 bouillonblokje Kip

    een beetje tomatenpuree

    250 g mascarpone

    Boter

    knoflookpoeder



    .
    Kook de pasta al dente.

    Snij de kipfilet in blokjes en bak ze krokant in wat boter.

    Kruid met peper, zout, basilicum en lookpoeder.

    Verhit in een andere pan wat boter en fruit hierin de ui en de knoflook.

    Voeg hierbij de versnipperde oesterzwammen en laat goed doorbakken.

    Voeg kruiden toe (peper, zout en basilicum) en blus met de witte wijn.

    Maak een kippenbouillon met 250 ml water en een half bouillonblokje 
    Kip.

    Voeg de kippenbouillon toe en laat dit alles tot 1/3 inkoken.

    Doe er dan de erwten en de kipblokjes bij.

    Voeg een beetje tomatenpuree en een scheutje whisky toe en breng terug
    aan de kook .

    Tenslotte roer je er lepel per lepel de mascarpone onder.

    Serveer met grote schelppasta (conchiglioni) of andere pasta.

     

    06-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mignongebraad met champignons en tomaten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag mag het wat feestelijker!

    Mignongebraad met champignons en tomaten
    ========================================
    750 gram mignongebraad

    3 tomaten

    20 gram tomatenpuree

    1 ui

    1 eetlepel ketchup

    250 gram champignons

    25 augurkjes (zoetzuur)

    1 eetlepel mosterd

    2 deciliter zure room

    5 centiliter vodka

    100 gram boter (bakboter)

    0.5 eetlepels peperbolletjes (groen)

    peper

    zout

     


    .
    De ui in ringen snijden en goudgeel bakken in de boter.

    De champignons schoonmaken en in kleine stukjes snijden.

    De tomaten onderdompelen in kokend water en vervolgens laten schrikken
    in koud water. De tomaten pellen, ontpitten en in kleine stukjes
    snijden.

    De champignons en de tomaten bij de gebakken ui voegen. Op smaak
    brengen met tomatenpuree en ketchup.

    De augurkjes fijnhakken en bij het groentemengsel voegen.

    Het gebraad aan alle kanten dichtschroeien in hete boter en kruiden met
    peper en zout.

    De verse groene peper pletten en samen met het gebraad in de braadslee
    leggen.

    In een goed voorverwarmde oven laten bakken op 190 graden gedurende 15
    minuten.

    Het vlees uit de oven nemen, de braadjus afgieten en het vlees
    flamberen met vodka.

    De braadjus inkoken met de zure room en de mosterd.

    Het gebraad op een schotel leggen, de champignons eromheen scheppen en
    alles overgieten met de zure roomsaus.

    Nog 5 minuten in de oven zetten en serveren met aardappelgratin.

     

    05-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsragout uit de oven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor als het eens snel moet gaan:

    Kalfsragout in de oven
    ======================

    voor 4 personen

    1 pak aardappelpuree

    1 grote ui

    2 ,5 eetlepel zonnebloemolie

    1 zak Italiaanse groentemix (400 g)

    1 blikje maiskorrels

    2 blikjes kalfsragout

    zout

    peper



    .
    Oven voorverwarmen op 200 graden C. of gasovenstand 4.

    Aardappelpuree bereiden volgens gebruiksaanwijzing.

    Ui pellen en snipperen.

    In braadpan 2 eetlepels olie verhitten en ui ca 1 minuut fruiten.

    Groentenmix toevoegen en ca. 2 min meebakken.

    Mais uit laten lekken.

    Kalfsragout en mais toevoegen en even meeverwarmen.

    Op smaak brengen met peper en zout.

    Ovenschotel invetten met rest van de olie.

    Ragoutmengsel in ovenschaal scheppen. Afdekken met een laag puree.

    Schaal in oven ca. 15 min. gratineren.

     

    04-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met kappertjessaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag!

    Kabeljauw met kappertjessaus.
    =============================
    600 g kabeljauwfilets (4 x 150 g)

    Roux minute

    2 dl droge witte wijn

    2 dl water

    1/4 dl (25 ml) witte wijnazijn

    1 bokaaltje kappertjes

    1 tuinkruidenbouillontablet

    1 dl room

    15 gram Dijonmosterd

    witte peper


    .

     

    Maak een mengsel van 2 dl. droge witte wijn, 2 dl. water,
    1/4 dl (25 ml) witte wijnazijn, het vocht van een potje kappertjes en
    los
    daarin een tuinkruidenbouillontablet op.

    Maak van dit mengsel op de rand van de kachel een saus die 5 minuuutjes
    moet inkoken.Bind met de roux minute.

    Laat de saus even bekoelen en werk dan af met 1 dl. ongeslagen room, 15
    gram Dyonmosterd, een snufje witte peper uit de molen.

    Voeg als laatste de kappertjes toe en wees heel voorzichtig met zout
    !!!(Liever niet !!) De bouillontablet en het kappertjesvocht bevatten
    voldoende zout om een goede smaakverhouding te krijgen.

    Nappeer op het warme bord de gegrilde of gebakken filets voor 50% met
    de saus en geef de rest van de saus er in een sauskom bij.

    Garneer de vis met takjes peterselie en een gekarteld schijfje citroen.

    Er kunnen gekookte krieltjes bij,gemengd met groene kruiden, pasta of
    zelfs witte rijst met fijne soepgroenten.

    Spinazie/worteltjes/erwtjes/peultjes/schorseneren. gesauteerde
    kastanjechampignons maar ook allerlei salades. Geef je fantasie de
    ruimte !!!

     

    03-04-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flan Bresilienne.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan nog eens bakken.

    Flan Bresilienne
    ================
    - boter

    - Een vel Bladerdeeg

    - 1/2 liter melk

    - 125 gr kristalsuiker

    - 1 zakje vanillesuiker

    - 60 gr bloem

    - 4 eieren, eiwit en eigeel gescheiden

    - 1/2 liter volle room

    - Bresiliennenootjes




    .
    -Neem een hoge taartvorm en smeer in met boter -

    Leg het bladerdeeg in de vorm, snij de randen eraf en prik er gaatjes
    in -

    Klop de eierdooiers op, samen met de helft van de suiker -

    Meng de bloem door dit beslag -

    voeg de koude melk erbij en roer -

    Klop de eiwitten op, samen met de andere helft van de suiker, en meng
    dit onder het beslag -

    Giet het beslag in de taartvorm tot aan de rand -

    Zet 45 min in een voorverwarmde oven op 170°C -

    Laat de taart afkoelen -

    Klop de room op met een eetlepel kristalsuiker, en smeer dit op de
    bovenkant van de afgekoelde taart -

    Doe er de bresiliennenootjes op


     

    02-04-2009 om 10:30 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een tongstrelend nagerecht

    Tiramisu
    ========
    Ruim 200 gram Boudoirekoekjes

    500 gram Mascarponekaas

    4 eetlepel suiker

    1 kop sterke koffie(koud)

    2 eiwitten

    3 eigelen

    4 eetlepel amaretto likeur

    Cacaopoeder



    Meng de mascarponekaas met de eigelen en de suiker.

    Stevig kloppen met een garde.

    Klop vervolgens de eiwitten stijf en meng zachtjes met het kaasmengsel.

    Voeg de amaretto bij de koffie.

    Wentel de boudoirekoekjes een na een in de koffie en leg een laag
    geweekte koekjes in een schotel.

    Daarbovenop een laag kaasmengsel.

    Nog een laag geweekte koekjes en een laatste laag kaasmengsel

    Bestrooi met gezeefde cacaopoeder.

    Zet een nacht in de koelkast om op te stijven.

     

    01-04-2009 om 11:18 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutspot.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag iets heel gemakkelijk!!!

    Hutspot
    =======
    1 kg varkensstoofvlees

    1 kg hutspotgroenten(diepvries)

    1 kg geschilde en in teerling gesneden aardappelen

    1 blaadje laurier

    2 takjes tijm

    50 gr boter

    Peper en zout



    .
    De dag voordien:

    Bak het vlees bruin in de boter.Voeg water en tijm en laurier toe.
    en laat een uurtje heel zachtjes pruttelen.

    Voeg de hutspotgroenten toe.
    Breng alles weer aan de kook en voeg de aardappelen toe.

    Peper en zout.

    Laat alles nog een uur sudderen,voorzichtig voor aanbranden!

    De dag zelf:

    Voorzichtig opwarmen en serveren

     

    31-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!