Over mijzelf
Ik ben
Jennis Jeannine , en gebruik soms ook wel de schuilnaam
Omaatje .
Ik ben een vrouw en woon in
Herentals (België) en mijn beroep is
pensioen .
Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus
86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen.
Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
Als je niet weet wat je straks gaat eten! Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
21-04-2009
Rundsgehaktballetjes
Een gemakkelijk sudderpotje.
Keniaans Rundsgehaktballetjes Hoofdgerecht =============================== 250 gram rijst
1 ui
1 courgette
500 gram rundsgehakt(filet Américain)
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
peper en zout
2 takjes witte selder
2 tomaten
50 gram olijfolie
1 ei
. De dag voordien:
Meng het gehakt met het ei en maak er balletjes van.Bak ze aan in de olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.
Pel en ontpit de tomaten,snijd ze in blokjes en doe ze bij de gehaktballen.
Laat alles rustig stoven en maak ondertussen de ui,de courgette en de paprika's schoon en snijd ze in stukken.
Ontdoe de selderstengel van draden en snijd ze in partjes.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg de groenten in de plaats.
Even roeren,kruiden met peper en zout en zachtjes laten verder stoven.
Leg de balletjes opnieuw bij de groenten.
De dag zelf:
Warm de schotel terug op.
Kook de rijst zoals op de verpakking staat en dien op
Serveer met een zonnige rode landwijn
21-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
19-04-2009
Asperges met gerookte zalm.
Zondag mag het eens wat anders zijn.
Asperges met ger.zalm en mierikwortelsaus lauw voorgerecht ========================================================== 4 witte asperges per persoon,
1 of 2 plakjes gerookte zalm per persoon,
potje geraspte mierikswortel,
worcestershire sauce,
creme_fraiche,
peper, zout,
1 of 2 kwarteleitjes per persoon
potje zalmkaviaar.
. Schil de asperges goed en snij er de onderste twee centimeter af. Kook ze (afhankelijk van de dikte) 6 tot 8 minuten in water met zout en een schepje suiker, doe het vuur uit en laat ze, met de deksel op de pan, nog 6 tot 10 minuten nagaren. (controleer de gaarheid met een vork aan de onderkant van de asperges of proef gewoon)
Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken en tot lauw afkoelen.
Kook de kwarteleitjes hard (3-4 minuten)
Schep het bakje creme_fraiche in een schaal en doe er roerend, op smaak, genoeg lepels mierikswortel bij, een paar scheutjes worcestershiresauce, peper en zonodig zout.
Schik op elk bord 4 asperges en 1 à 2 plakjes gerookte zalm.
Snijd de gepelde kwarteleitje in de lengte doormidden en schik ze tussen de asperges.
Schep wat mierikswortelsaus op een lege plek.
Leg op de kwarteleitjes wat zalmkaviaar en strooi wat uitgelekte kappertjes over het geheel.
Maak er een plaatje van, want het smaakt geweldig !
19-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
18-04-2009
Fricasse van kip en garnalen.
Gemakkelijk te maken en helemaal op voorhand.
Fricassée van kip en garnalen Hoofdgerecht ============================================= 400 gram kipfilets
3 sjalotjes
2 teentjes knoflook
200 gram champignons
1 rode paprika
paprikapoeder
versgemalen peper
zout
40 gram boter
30 gram bloem
2 deciliter gevogeltefond
2 deciliter slagroom
1 deciliter Noilly_Prat
200 gram gekookte grote garnalen
fijngesneden peterselie
geknipte bieslook
De dag voordien: . Snijd de kipfilets in kleine blokjes.
Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze ragfijn.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Rooster de paprika in de oven of boven aan een gasvlam tot de schil blakert; laat even afkoelen en ontvel de paprika.
Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ruitjes.
Bestrooi de kipfilet met paprikapoeder, peper en zout.
Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de kipfilet in porties goudbruin in steeds circa 7 minuten.
Schep ze uit de pan en houd ze apart.
Smoor sjalot en knoflook in de braadboter, schep de champignons erdoor en bestrooi het geheel met de bloem.
Roer alles door en voeg al roerend de gevogeltefond, de slagroom en de Noilly_Prat toe; laat deze saus 15 minuten zachtjes garen.
Doe de stukjes kip na 10 minuten in de saus. De dag zelf: Warm het gerecht terug op
Breng op smaak met peper en zout en meng de garnalen en de paprikaruitjes erdoor.
Serveer de fricassee op vier verwarmde borden en bestrooi ze met peterselie of bieslook.
Serveertips Geef er pasta of rijst en een groene salade bij.
18-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
17-04-2009
Zure haring of pekelharing.
Vrijdag = visdag
Pekelharing =========== 6 haringen
Een grote pot met deksel
uienringen(naar smaak)
3 laurierblaadjes
peperkorrels(naar smaak)
azijn
Maak de verse haring schoon en haal de kop eraf. Spoel de haringen goed af onder de kraan en dep ze met keukenpapier goed droog.
Doe in de pot de peperkorrels, de uienringen en de laurier en leg de schoongemaakte haringen in de pot.
Leg bovenop nog wat uienringen.
Schenk nu de azijn erover.Indien je ze minder zuur wilt kan je wat gekookt en afgekoeld water bijvoegen.
Doe er zoveel azijn op dat de haringen onderstaan.
Laat dit nu 2 weken op een koele en donkere plek staan(koelkast) en klaar is de zure haring.
Eventueel kunnen er nog extra smaakstoffen worden toegevoegd zoals mosterdzaad, citroenschilletjes of verse kruiden
Met dit soort dingen bestaat de kans dat het niet helemaal smaakt zoals je jezelf had voorgesteld, maar dan is het een kwestie van je recept aanpassen.
Serveren met: Een grote pot bier en bruin brood
17-04-2009 om 12:18
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
16-04-2009
Aspergegratin
Mmmmm asperges
Aspergegratin Warm voorgerecht ================================ 1 1/2 kilogram geschilde asperges
2 1/2 deciliter melk
20 gram boter
40 gram bloem
2 eierdooiers
2 kilogram gewassen spinazie
100 gram geraspte kaas
nootmuskaat, zout, peper
2 el geschaafde amandelen
. Kook of stoom de asperges.
Bewaar 2 1/2 deciliter van het kookvocht en meng dit met de melk. Bind met Roux minut
Verwarm de oven voor op 220°C.
Laat de spinazie met aanhangend water slinken, giet af en pers het water eruit.
Breng de saus met zout, peper en nootmuskaat op smaak en roer de eierdooiers en de kaas erdoor.
Leg de asperges in een ovenschaal. Schep de spinazie erop en verdeel de saus erover.
Gratineer het gerecht in plusminus 25 minuten In het midden van de oven
Bak in een droge pan de amandelschilfers lichtbruin en strooi ze over het gerecht.
16-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
15-04-2009
Konijn met pruimen.
Weer een klasieker:
Konijn Met Pruimen ================== 1 konijn
2 flesjes trapist van Westmalle bier
2 ajuinen
1 blokje groentenbouillon
1/2 dl liter water
20 gedroogde pruimen
4 el balsamico azijn
bruine suiker naar smaak
tijm & laurier
4 el bloem
4 el peterselie
200 gr spekblokjes
boter . Snijd het konijn in stukken
Snijd de ajuin in schijfjes
Bak het konijn bruin in de boter in een grote pan samen met de ajuin en het spek
Overstrooi met 4 el bloem en blus met het bier en het water
Voeg de bouillon toe samen met de balsamico, bruine suiker, tijm en laurier
Laat koken en verder garen op een licht vuurtje gedurende +- 1.30u tot 2.00 uur
Overstrooi met de peterselie en serveer met gekookta aardappelen.
15-04-2009 om 10:17
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
14-04-2009
Gevuld gehaktbrood.
Vandaag iets eenvoudig.
Gevuld Gehaktbrood ================== 750 g varkens-rundsgehakt
50 g paneermeel
1 ei
4 eetlepels vers gehakte tuinkruiden
250 g champignons
2 bolletjes mozzarellakaas
3 zongedroogde tomaatjes
200 g rookspek in dunne plakjes
100 g boter
Vers gemalen peper, zout
1 snuifje Provençaalse kruiden
. Doe het gehakt in een schotel en kneed zorgvuldig door met het paneermeel en het ei. Zet in de koelkast.
Snijd de schoongemaakte champignons in dunne plakjes en laat ze aanfruiten in een klont boter.
Voeg de zongedroogde tomaatjes en de kleingesneden mozzarella toe en breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden.
Laat nog tien minuten stoven tot alle vocht verdampt is.
Neem het gehakt uit de koelkast en strijk het uit tot een dikke plak op een dubbelgevouwen vel alufolie.
Schik het champignonmengsel op het gehakt en verdeel mooi gelijk.
Druk de vulling goed aan. Pak de uiteinden van de folie vast en rol het gehakt op.
Druk de uiteinden van het gehaktbrood dicht.
Leg het gehaktbrood met de opening naar boven en bedek de hele bovenkant met plakjes rookspek.
Schik het gehaktbrood in een ruim beboterde vuurvaste ovenschotel en zet in de op 200° C voorverwarmde oven.
Laat ongeveer 45 minuten bakken.
Neem uit de oven en snijd in dikke plakken.
Serveer met een groen slaatje en gebakken krielaardappelen.
14-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
12-04-2009
Amarettocake.
Een echt zondags gebak!
Amarettocake ============ Elektrische oven: 180 °C (voorverwarmd) Gasoven: Stand 3 (voorverwarmd) Baktijd: ca. 40 minuten
Ingrediënten:
5 eidooiers
50 g marsepein in stukjes
1 snufje zout
3 eetlepels Amaretto (amandellikeur)
5 druppels Amandelaroma
80 g poedersuiker
5 eiwitten
100 g suiker
100 g bloem
½ zakje bakpoeder
100 g geraspte amandelen
80 g zachte boter
Om te doordrenken:
Amaretto (amandellikeur)
Glazuur en versiering:
150 g gezeefde poedersuiker
35 ml citroensap
springvorm (ca 24 cm diameter) beboterd en met meel bepoederd. . Klop de eidooiers met de marsepein, het zout, de Amaretto, het aroma en de poedersuiker romig.
Klop de eiwitten op, voeg de suiker bij en klop verder stijf (snede van een mes moet zichtbaar blijven).
Voeg hierbij het eidooiermengsel.
Meng de bloem met de bakpoeder, zeef het en voeg het bij het eimengsel.
Voeg het amandelpoeder en de boter toe en kneed tot een gladde massa.
Doe het deeg in de vorm en strijk het glad. Schuif de vorm in het onderste deel van de voorverwarmde oven.
Doorsteek het afgekoelde gebak meermaals van boven naar onder met een spies en doordrenk het met Amaretto.
Meng voor het glazuur de poedersuiker met het citroensap en roer dit glad. Bestrijk het gebak met dit mengsel en laat het drogen.
12-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
11-04-2009
Kalfstong in madeirasaus.
Dit is een klassieker maar toch lekker.
Kalfstong In Madeirasaus ================== Voor de bouillon
1 wortel
1 ajuin
1 prei
2 selderijstengels
1 look
tijm en laurier
1 kalfstong of rundstong
voor de bereiding:
35 g boter
35 g bloem
1/2 liter bouillon of wat meer naar gelang de gewenste dikte
250 gram champignons
2 eetlepel tomatenpuree
2 deciliter madeira
4 eetlepel gehakte peterselie
1/2 citroen . Kook de tong gaar met de wortel, de prei, de ajuin, de look,tijm,laurier en selder, ongeveer 3 uur.
Haal ze uit de bouillon en pel de tong.
Was de champignons en snijd ze in schijfjes. Bak ze aan in wat boter.
Maak ondertussen een roux en bevochtig met de bouillon.
Roer tot een saus, voeg eventueel wat meer bouillon toe om de gewenste dikte te bekomen.
Doe er het citroensap bij.
Voeg er de tomatenpuree, de madeira en de champignons aan toe.
De tong in schijfjes snijden.
Serveer met de saus en overstrooi met peterselie.
Heel lekker met puree.
11-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
07-04-2009
Kriekenvlaai.
Een traditionele Limburgse vlaai.
Kriekenvlaai ============ - Voor de krieken:
- 40 g maïszetmeel
- 100 g suiker
- bokaal krieken van 670 g met 300 ml sap
Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 225 ml water
- 40 g gist
- een half eitje
- 100 g suiker
- 200 g boter
- een snuifje zout . - Giet de krieken af in een steelpannetje.
- Doe de suiker en het maïszetmeel bij het sap, roer goed door
- Warm dit op, tot het een beetje indikt,doe er dan de krieken bij - Giet in een kom om af te koelen .
- leg de bloem op het aanrecht en maak een putje
- los de gist op in lauw water
- doe het half eitje en de suiker in het kuiltje en het zout op de rand van de bloem
- doe de boter in blokjes erbij
- giet beetje bij beetje het water met gist bij het deeg terwijl je kneed
- kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het glad is en gebruik extra bloem tegen aankleven
- laat het deeg een half uur rusten met een handdoek op
- verdeel het deeg in 2 delen en gebruik 1 deel
- doe extra bloem op het deeg en de deegrol, en rol het deeg goed plat
- leg het deeg in de vorm en snij de overschot langs de randen weg
- giet de afgekoelde krieken op het deeg
- snij de overschot van het deeg in reepjes en leg ze gekruist op de bovenkant
- doe de taart in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 20 à 25 minuten
07-04-2009 om 09:15
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
06-04-2009
Kipblokjes in mascarponesaus
Vandaag pasta op het menu
Kipblokjes In Mascarponesaus ============================ 250 g oesterzwammen, in kleine stukjes
250 ml water
100 g erwtjes
een beetje whisky
schelpjespasta(of andere) voor 4 personen
1 ui, fijn gehakt
1 teentje knoflook, gehakt
2 kipfilets
peper en zout
basilicum
100 ml witte wijn
0,5 bouillonblokje Kip
een beetje tomatenpuree
250 g mascarpone
Boter
knoflookpoeder . Kook de pasta al dente.
Snij de kipfilet in blokjes en bak ze krokant in wat boter.
Kruid met peper, zout, basilicum en lookpoeder.
Verhit in een andere pan wat boter en fruit hierin de ui en de knoflook.
Voeg hierbij de versnipperde oesterzwammen en laat goed doorbakken.
Voeg kruiden toe (peper, zout en basilicum) en blus met de witte wijn.
Maak een kippenbouillon met 250 ml water en een half bouillonblokje Kip.
Voeg de kippenbouillon toe en laat dit alles tot 1/3 inkoken.
Doe er dan de erwten en de kipblokjes bij.
Voeg een beetje tomatenpuree en een scheutje whisky toe en breng terug aan de kook .
Tenslotte roer je er lepel per lepel de mascarpone onder.
Serveer met grote schelppasta (conchiglioni) of andere pasta.
06-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
05-04-2009
Mignongebraad met champignons en tomaten.
Zondag mag het wat feestelijker!
Mignongebraad met champignons en tomaten ======================================== 750 gram mignongebraad
3 tomaten
20 gram tomatenpuree
1 ui
1 eetlepel ketchup
250 gram champignons
25 augurkjes (zoetzuur)
1 eetlepel mosterd
2 deciliter zure room
5 centiliter vodka
100 gram boter (bakboter)
0.5 eetlepels peperbolletjes (groen)
peper
zout
. De ui in ringen snijden en goudgeel bakken in de boter.
De champignons schoonmaken en in kleine stukjes snijden.
De tomaten onderdompelen in kokend water en vervolgens laten schrikken in koud water. De tomaten pellen, ontpitten en in kleine stukjes snijden.
De champignons en de tomaten bij de gebakken ui voegen. Op smaak brengen met tomatenpuree en ketchup.
De augurkjes fijnhakken en bij het groentemengsel voegen.
Het gebraad aan alle kanten dichtschroeien in hete boter en kruiden met peper en zout.
De verse groene peper pletten en samen met het gebraad in de braadslee leggen.
In een goed voorverwarmde oven laten bakken op 190 graden gedurende 15 minuten.
Het vlees uit de oven nemen, de braadjus afgieten en het vlees flamberen met vodka.
De braadjus inkoken met de zure room en de mosterd.
Het gebraad op een schotel leggen, de champignons eromheen scheppen en alles overgieten met de zure roomsaus.
Nog 5 minuten in de oven zetten en serveren met aardappelgratin.
05-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
04-04-2009
Kalfsragout uit de oven.
Voor als het eens snel moet gaan:
Kalfsragout in de oven ====================== voor 4 personen 1 pak aardappelpuree
1 grote ui
2 ,5 eetlepel zonnebloemolie
1 zak Italiaanse groentemix (400 g)
1 blikje maiskorrels
2 blikjes kalfsragout
zout
peper . Oven voorverwarmen op 200 graden C. of gasovenstand 4.
Aardappelpuree bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
Ui pellen en snipperen.
In braadpan 2 eetlepels olie verhitten en ui ca 1 minuut fruiten.
Groentenmix toevoegen en ca. 2 min meebakken.
Mais uit laten lekken.
Kalfsragout en mais toevoegen en even meeverwarmen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Ovenschotel invetten met rest van de olie.
Ragoutmengsel in ovenschaal scheppen. Afdekken met een laag puree.
Schaal in oven ca. 15 min. gratineren.
04-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
03-04-2009
Kabeljauw met kappertjessaus.
Vrijdag = visdag!
Kabeljauw met kappertjessaus. ============================= 600 g kabeljauwfilets (4 x 150 g)
Roux minute
2 dl droge witte wijn
2 dl water
1/4 dl (25 ml) witte wijnazijn
1 bokaaltje kappertjes
1 tuinkruidenbouillontablet
1 dl room
15 gram Dijonmosterd
witte peper
.
Maak een mengsel van 2 dl. droge witte wijn, 2 dl. water, 1/4 dl (25 ml) witte wijnazijn, het vocht van een potje kappertjes en los daarin een tuinkruidenbouillontablet op.
Maak van dit mengsel op de rand van de kachel een saus die 5 minuuutjes moet inkoken.Bind met de roux minute.
Laat de saus even bekoelen en werk dan af met 1 dl. ongeslagen room, 15 gram Dyonmosterd, een snufje witte peper uit de molen.
Voeg als laatste de kappertjes toe en wees heel voorzichtig met zout !!!(Liever niet !!) De bouillontablet en het kappertjesvocht bevatten voldoende zout om een goede smaakverhouding te krijgen.
Nappeer op het warme bord de gegrilde of gebakken filets voor 50% met de saus en geef de rest van de saus er in een sauskom bij.
Garneer de vis met takjes peterselie en een gekarteld schijfje citroen.
Er kunnen gekookte krieltjes bij,gemengd met groene kruiden, pasta of zelfs witte rijst met fijne soepgroenten.
Spinazie/worteltjes/erwtjes/peultjes/schorseneren. gesauteerde kastanjechampignons maar ook allerlei salades. Geef je fantasie de ruimte !!!
03-04-2009 om 00:00
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
02-04-2009
Flan Bresilienne.
We gaan nog eens bakken.
Flan Bresilienne ================ - boter
- Een vel Bladerdeeg
- 1/2 liter melk
- 125 gr kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 gr bloem
- 4 eieren, eiwit en eigeel gescheiden
- 1/2 liter volle room
- Bresiliennenootjes . -Neem een hoge taartvorm en smeer in met boter -
Leg het bladerdeeg in de vorm, snij de randen eraf en prik er gaatjes in -
Klop de eierdooiers op, samen met de helft van de suiker -
Meng de bloem door dit beslag -
voeg de koude melk erbij en roer -
Klop de eiwitten op, samen met de andere helft van de suiker, en meng dit onder het beslag -
Giet het beslag in de taartvorm tot aan de rand -
Zet 45 min in een voorverwarmde oven op 170°C -
Laat de taart afkoelen -
Klop de room op met een eetlepel kristalsuiker, en smeer dit op de bovenkant van de afgekoelde taart -
Doe er de bresiliennenootjes op
02-04-2009 om 10:30
geschreven door omaatje2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
T -->