Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    22-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Händels muziekdrama Agrippina, verspreid over twee middagen, te beluisteren via BBC Radio 3

    Händel-jaar 2009
    Nu binnen de wereld der klassieke muziek het Händel-jaar — evenals het Haydn-jaar en het Mendelssohn-jaar — in volle hevigheid is uitgebroken, kunnen we ook in het kader van het fenomeen muziektheater wel zo het één en ander verwachten. En dat daarbij veel van hetzelfde voorbij zal trekken en het nodige aan (overmatig) populaire nummertjes tot ver in den treure zal worden herhaald, mag niemand verbazen. Immers, niet alleen wil men de wens des volks geen geweld aan doen — nadat men er eerst door verscheidene conditioneringsprocessen voor heeft gezorgd dat die wens werkelijkheid werd, dan wel schijnt te zijn geworden. "Pijnlijk sectarisme", roepen we hier nog maar eens met de waarschuwend geheven vinger uit.

    Alternatieven
    Op dat punt is echter het geluk enigszins met ons, aangezien er ook in de wereld der klassieke muziek in het algemeen en in die van de Barok in het bijzonder nog altijd enige figuren rondlopen die over voldoende kennis en inzicht, alsmede de benodigde dosis eigen wijsheid (hier: twee woorden!) beschikken om plannen door te zetten, die bijdragen ten faveure van de componist in kwestie en de inkleuring van het muziekleven in het algemeen, en derhalve een verrijking van ons leven betekenen.
    In het dagelijkse muziekprogramma Afternoon on 3 van de Britse radiozender BBC Radio 3 zal — verspreid over twee middagen — de opera Agrippina van George Frederic Handel (zo werd zijn naam in het Engels gespeld) worden uitgevoerd door de English Baroque Soloists onder leiding van John Eliot Gardiner, met medewerking van vocale solisten.
    De namen van hen zijn te vinden op het betreffende onderdeel van de website van BBC Radio 3.
    Donderdag 22 maart, vanaf 15:00 uur kunt u luisteren naar de eerste en de tweede akte, vrijdagmiddag, eveneens na 15:00 uur volgt de derde akte.

    Achtergronden
    Agrippina is een muziekdrama in drie bedrijven dat Georg Friedrich Händel (1685-1759) op een tekst van Vincenzo Grimani (ca. 1652-1710) heeft gecreëerd. De première werd gegeven op tweede kerstdag (26 december) van het jaar 1709 — dus nog een ronde getallen-herdenking voor ons — te Venetië. De opera werd een enorm succes, maar bleef de enige die tijdens Händels verblijf in Italië werd opgevoerd.
    Het verhaal kan kort en krachtig worden verteld: tijdens de afwezigheid van echtgenoot Claudius probeert Agrippina door tal van intriges ervoor te zorgen dat zoonlief Nero de troon kan bestijgen.
    Hoe kort die synopsis ook, Händel wist er een behoorlijk lang stuk muziektheater van te maken. Met diens compositorische genie zal hij er — door het opentrekken van alle hem ter beschikking staande registers — wel weer voor zorgen dat ook in 2009 niet al te veel klachten zullen worden geuit.
    Het leven van Agrippina — tussen novemer van het jaar 15 tot en met eind maart 59 — wordt, als we het in een grote historisch lijn bezien, gekenmerkt door drie namen van mannen, die in de Romeinse tijd, elk op eigen wijze, en al dan niet ten rechte, voor veel ophef hebben gezorgd. Iulia Agrippina was de zuster van het krankzinnige beest, keizer Caligula (Laarsje), de gade van keizer Claudius en de moeder van Nero.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Georg Friedrich Händel; schilderij van Thomas Hudson.
    2. Dirigent John Eliot Gardiner.
    3. Iulia Agrippina minor; later Iulia Augusta Agrippina.  De buste is te zien in Keulen (Römisch-Germanisches Museum).

    22-01-2009 om 12:12 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    21-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het literaire celloconcert van Henri Dutilleux op Mezzo-televisie

    Uitzonderlijk Celloconcert
    De klassieke muziekzender Mezzo-televisie heeft dezer dagen in de programmering een uitvoering opgenomen van het Celloconcert van Henri Dutilleux. Deze compositie, die de betiteling Tout un monde lointain draagt, behoort tot de niet zo ruim voorziene categorie van heel direct literaire celloconcerten. Over die componist, zijn werken en specifiek de inhoud van het bewuste concert voor cello en orkest heb ik een zeer uitgebreid artikel geschreven, dat op de site Tempel der Toonkunst is opgenomen op zondag 9 maart 2008.
    Via Mezzo-televisie wordt het concert in kwestie, met een duur van 30 minuten, uitgezonden op donderdag 22 januari 2009, om 20:30 uur. Het betreft een verfilming, die is gerealiseerd door Hervé White Tryptique tijdens het concert dat de Franse cellist Henri Demarquette twee avonden achtereen heeft gegeven met het symfonieorkest van Mannheim onder leiding van Frédéric Chaslin, in een zaal, die was gevuld met 3500 toehoorders. Henri Demarquette bespeelt een cello die afkomstig is uit het instrumentenmakersatelier van Goffredo Cappa in het jaar 1697.
    Het concert zal door Mezzo-televisie worden herhaald op vrijdag 30 janari om 17:00 uur.

    ___________
    Foto: De Franse cellist Henri Demarquette.

    21-01-2009 om 14:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    20-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Bösendorfer-vleugel voor slechts vijduizend Engelse Ponden

    Onverwachte meevaller
    Het gebeurde tijdens één van de veilingen in het Engelse antiek-en-curiosa-programma Cash in the attic, een fenomeen dat je altijd weer met zeer gemengde gevoelens bekijkt, niet alleen vanwege de clichématige formule, maar vooral in verband met de vreselijke presentatoren, die voornamelijk van de vrouwelijke kunne zijn en simpelweg niet anders blijken te kunnen dan zich in superlatieven en andere clichés, en vooral stuitende Yanken-begrippen te uiten. Over dat aspect van het programma, dat de makers zelf van het predikaat show voorzien, alsmede enkele andere pijnlijke onaangenaamheden die het geheel kenmerken — kom ik zeer binnenkort op diverse sites nog wel terug.
    Hier gaat het echter om een stuk Europees cultuurgoed dat tussen alle andere te veilen artikelen — van degene(n), die de hulp van het programma heeft ingeroepen om op die manier aan wat (extra) geld te komen — wordt aangeboden. In een korte pauze nam de taxateur de presentatrice mee naar een Bösendorfer-vleugel in uitstekende staat met een lengte van 5 foot 5 inches (ca. 165 m.), en vertelde hij dat dit instrument nog zou worden geveild voordat de resterende goederen van de eigen 'cliënt' aan de beurt kwamen.
    Toen het instrument vrij snel van eigenaar wisselde, gaf de taxateur als terecht commentaar dat de koper wel een bijzondere meevaller had gehad voor het hoogst gedane bod: vijf duizend pond plus BTW en opcenten.
    ___________
    Afbeelding:
    Bösendorfer-logo.

    20-01-2009 om 22:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruckners Vierde Symfonie onder Rafael Kubelik, woensdag op Mezzo-tv

    Met Wiener Philharmoniker
    Het zal een redelijk oude opname zijn van Bruckners Vierde Symfonie die op woensdag 21 januari door de klassieke muziekzender Mezzo-televisie zal worden gepresenteerd tussen 17:00 uur en 18:10 uur. Het betreft een uitvoering door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Rafael Kubelik (1914-1996).


    Dat vermoeden over de ouderdom van de opname wordt niet alleen ingegeven door het feit dat de dirigent in kwestie alweer meer dan een decennium geleden is gestorven, maar mede doordat hij zich — behoudens uitzonderingen — al in 1984 uit het openbare muziekleven als dirigent had teruggetrokken. In principe om zich verder uitsluitend te wijden aan het componeren. "De muziek is mijn vaderland", luidde een bekende uitspraak van hem. En dat vaderland vond hij een tijdlang met enige regelmaat op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw.
    Het is uiteraard mogelijk dat het bij de gefilmde versie die wij te zien (kunnen) krijgen nu juist wel om één van die uitzonderingen gaat, maar anders is de opname in ieder geval een kwart eeuw oud. Het zal bij de aftiteling wel blijken. En het is eigenlijk alleen maar van adminsitratief belang.
    Over die Vierde Symfonie — genaamd de Romantische — van Anton Bruckner, heb ik een uitgebreid artikel opgenomen op het Nederlandse fin de siècle weblog All art is quite useless van Rond1900.nl.
    __________
    Afbeelding: Een nog jonge Rafael Kubelik in 1937.d1900.nl.

    20-01-2009 om 22:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    19-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit het leven gegrepen '” Portret Alexader Pola in KRO's Profiel
    Terugblik op televisiehumor
    Dinsdag 20 januari, op de dag dat de Verenigde Staten de inauguratie beleven van hun nieuwe president, wordt op de televisiezender Nederland 2 een portret uitgezonden van de man, die als humorist zeer ernstig kon zijn, ook en vooral als hij een Amerikaanse president op de hak, en in zijn humor zelfs op de punt van de schoen nam. De man was miljoenen Nederlandse televisiekijkers bekend als Alexander Pola (1914-1992), en hij vertoonde menige kunstjes in het satirische NCRV-programma Farce Majeur, waarvan Pola een van de drijvende krachten was, en dat zich geruime tijd in een grote populariteit heeft mogen verheugen. Dat kwam niet in de laatste plaats doordat de makers met hun schepping de boer op gingen en mensen op een plein in diverse Nederlandse plaatsen heel direct met onderdelen van het programma in direct contact brachten.

    Profiel-portret
    In het KRO-programma Profiel wordt dinsdagmiddag, tussen 14:15 uur en 15:00 uur een portret uit van deze humorist, die in werkelijkheid Abraham Polak heette, en ook nog eens de bedenker van Vara's 'komische soap' Zeg 'ns Aa was. In zijn privéleven heeft hij zich sterk gemaakt voor legalisering van euthanasie. In de film komt een ander bekend Nederands 'televisiegezicht' voor: dat van Nova's Clairy Polak, die de dochter van Alexander Pola is.

    19-01-2009 om 15:59 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelse documentaire over Heinrich Himmler, maandagavond op Canvas-tv

    Diep gezonken
    Dat het bij de persoon van Heinrich Himmler — de tweede man in de Malafide Moffenstaat van Doldwaze Dolfje en andere tweebenige incarnaties van extremistische onmenselijkheid — om een een heel ernstig geestelijk defect ging, kan ook ieder vaststellen die slechts enkele staaltjes verneemt van het enorme scala aan maatregelen, welke heel veel met regels doch volstrek niets met mate van doen hadden. De psychoanalyticus Erich Fromm (1900-1980) heeft hem opgevoerd in zijn boek The Anatomy of human destructiveness en hem daar in een briljant geformuleerd essay — overigens net als Hitler en Stalin — omschreven als behorend tot de categorie der meest gedegenereerden.

    Documentaire van Michael Kloft
    Maandag 19 januari presenteert de tweede Nederlandstalige Belgische televisiezender Canvas — 's avonds tussen 22:05 uur en 23:00 uur — een documentaire van Michael Kloft, waarin wordt getoond dat een jongen die in een fatsoenlijk burgerlijk milieu is opgegroeid, toch kan ontaarden [1] tot een van de meest weerzinwekkende monsters uit de geschiedenis van de mensheid. Himmler draagt, als organisator, in principe de verantwoordelijkheid voor de zogeheten Endlösung, de defintieve vernietiging van de Joden.
    __________
    [1]  Hoewel Himmlers naam er niet in wordt genoemd, zou hij degene kunnen zijn aan wie de lexicograaf heeft gedacht toen de definitie van ontaarden in Van Dale's Groot Woordenboek der Nederlandse Taal werd gerealiseerd. In het voorbeeld ter nadere omschrijving van de betekentis staat: hoe kon een zoon van zulke brave ouders zo ontaarden?
    ____________
    Afbeelding: Voorzijde van het stofomslag van het oorspronkelijk in de VS verschenen Fromm-boek uit 1973 over menselijke 'vernielzucht', dat een standaardwerk op dit terrein is geworden.

    19-01-2009 om 15:26 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Componist van de week is Samuel Colerigde-Taylor op Neerlands Radio 4

    Vara-serie op Radio 4
    Terwijl Joseph Haydn (1732-1809) in de serie van BBC Radio 3 op de officiële werkdagen van maandag 19 tot en met vrijdag 23 januari Composer of the week is, en 2009 niet alleen het Mendelssohn-jaar is (geboren in 1809) en het Händel-jaar (overleden in 1759), mag het ware echte Haydn-jaar pas op 31 mei beginnen, aangezien het dan exact twee eeuwen is geleden dat de oude heer is heengegaan.
    In de Vara-reeks op Radio 4, die eveneens als Componist van de week wordt betiteld, is het vijf dagen achtereen een Engelse naam, die de boventoon voert: Samuel Coleridge-Taylor (1875-1912) — niet te verwarren met de, eveneens Engelse, dichter, criticus en tevens filosoof Samuel Taylor-Coleridge (1772-1834). Samuel Coleridge-Taylor was de zoon van een Engelse moeder en een arts uit Sierra Leone, die echter al voor de geboorte van zijn zoon terugkeerde naar zijn vaderland.

    Eeuwwisseling in Engeland
    De jonge componist en dirigent is tijdens het Britse fin de siècle het boegbeeld geworden van de zwarte intellectuelen in Engeland, waar hij met zijn uitzonderlijke talenten en intelligentie werd beschouwd als een nieuwe belofte voor de twintigste eeuw. Dat hij bijzondere muziek schreef, bleek tevens uit de reactie van een Amerikaans criticus toen die de muziek van Coleridge-Taylor in New York had gehoord. Hij beschouwde de jonge componist als "de nieuwe Mahler". Tal van blanke orkestmusici noemden hem "black Mahler". Hij genoot een enorme populariteit bij de Afro-Amerikaanse bevolkingsgroepen, hetgeen bij elke tournee opnieuw naar voren kwam. President Teddy Roosevelt nodigde hem uit in het Witte Huis. Opvallend is dat juist in de zo sterk discriminerende Verenigde Staten deze Britse componist populairder werd dan in zijn geboorteland.
    Hoewel hij in tal van de klassieke genres heeft gecomponeerd, werd Hiawatha's Wedding Feast zijn bekendste werk. Die cantate is ontstaan naar de omvangrijke Hiawatha-cyclus van Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882). Coleridge-Taylor moet met die poëzie wel een zeer sterke affiniteit hebben gehad. Hij heeft zijn zoon (1900-1980) de voornaam Hiawatha gegeven.
    Een tijdlang was deze, al op 37-jarige leeftijd aan longontsteking overleden, componist uit de focus van muziek-geïnteresseerden in de meest brede zin min of meer verdwenen, en daarom is het goed dat er nu aandacht voor zijn werk is. Wellicht dat vijf keer een half uur muziek via een Nederlandse radiozender de aandacht toch weer een beetje kan genereren.
    Voor details over de programmering kunt u terecht op de website van Radio 4, Componist van de week, onderdeel Speellijst.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Engelse componist Samuel Coleridge-Taylor.
    2. De Amerikaanse dichter Henry Wadsworth Longfellow.

    19-01-2009 om 14:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierde verfilming van De Graaf van Monte Christo op BBC One
    Op BBC One-tv
    Om 23:35 uur, onze tijd, begint, maandag op 19 januari via BBC One Television de uitzending van de speelfilm The Count of Monte Cristo. Het is een avonturenfilm van Kevin Reynolds naar de lijvige roman van Alexandre Dumas senior (1802-1870), die in de jaren 1844-45 in twaalf afleveringen is verschenen, mede onder druk van het enorme succes van De drie Musketiers in 1844.
    De nieuwste rolprent uit 2002 is een Brits-Amerikaans-Ierse coproductie, welke de vierde omzetting op celluloid van de stof, die reeds eerder in tal van varianten tot de verbeelding heeft gesproken.
    De eerste keer dat het verhaal van de in vele opzichten mishandelde graaf op het witte doek is verschenen, was in 1934 met de toen al beroemde Robert Donat in de hoofdrol. Veertig jaar later verscheen de verfilming met weer een in die periode internationaal bekende acteur: Richard Chamberlain. Enige jaren voordat Kevin Reynolds zich aan het verhaal heeft gewaagd, was er in Frankrijk een televisieserie gerealiseerd, die onder alle omstandigheden succesvol moest worden omdat Gérard Depardieu de rol van Monte Christo heeft uitgebeeld.

    Ruim twee uur
    De rol van het geïncarneerde kwaad in de nieuwste verflming wordt gespeeld door Guy Pearce; de protagonist van de geschiedenis is toebedeeld aan James Caviezel, die is geboren in1968 en eeuwige faam heeft behaald met zijn Jezus-vertolking in The Passion of Christ. Voor de rest zien we nog een aantal acteurs met meer dan een vage reputatie voorbijtrekken, zoals Luis Guzman, James Frain, Dagmara Dominczyk, Richard Harris en Michael Wincott.
    Men kan een verhaal met zo veel geburtenissen op tal van manieren en in diverse lengtes voor het witte doek of het huiskamerscherm, dan wel voor de planken bewerken, en in die laatste voorstelling van het verhaal kan dat als drama dan wel als musical.
    De film van Kevin Reynolds duurt iets meer dan twee uur, zodat de dinsdag ruimschoots is uitgebroken wanneer de afloop van het spannende verhaal aan alle kijkers is vertoond.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van het omslag van een Nederlandse bewerking van de roman, uitgegeven voor derden, door Foresta in Groningen medio jaren zeventig, daarbij inspelend op de verfilming met Richard Chamberlain. Het boek is voorzien van 244 — veelal paginagrote — gravures die zijn overgenomen van de boekuitgave uit 1855.
    2. De acteur James Caviezel, die in Kevin Reynolds bewerking van Papa Dumas' teksten de rol van Monte Christo uitbeeldt.

    19-01-2009 om 11:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieuze tijgerhaaien op diverse plekken in zee
    Feiten of deels fictie?
    Op woensdag 20 januari — 's avonds tussen 20:15 uur en 21:00 uur — zal de Westdeutsche Rundfunk (WDR), een van de zogeheten Dritte Programme, weer een natuurdocumentaire uitzenden. Deze keer is het onderwerp de tijgerhaai. Hoewel het dier tot de grootste en mooiste roofvissen behoort, die niet alleen pijlsnel en volkomen onberekenbaar zijn, maken ze de indruk dat ze qua voedsel eveneens onverzadigbaar zijn.
    Verder heeft het dier de reputatie dat het overal ter wereld aan overvolle stranden opduikt en daar hele volksstammen in paniek doet raken, met alle gevolgen van dien. Maar . . . wat was er eigenlijk eerst: de wereldwijde paniek, waardoor films als Jaws zo populair werden — al hebben insiders wel eens gemeld dat de bewuste haaien in al die films slechts een symbolische functie hadden en dat het over het dreigende wereldcommunisme ging dat via de stranden van alle landen zou binnenkomen — of is het zo dat sedert de vertoning daarvan de angst is toegenomen. Is hier eventueel sprake van zeemansgaren en visserslatijn? Natuurfilmer Sigurd Tesche ging op onderzoek uit en wat hij allemaal heeft vastgesteld is — in ieder geval ten dele — te zien in de film die dinsdagavond te zien zal zijn op het scherm. De WDR herhaalt de film op woensdag 21 januari 's middags om 15:00 uur.

    19-01-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van Giuseppe Tomasi di Lampedusa op de Nederlandse digitale zender Cultura
    Siciliaans schrijver herdacht
    De Nederlandse digitale televisiezender Cultura presenteert dinsdag 20 januari — 's avonds tussen 20:56 uur en 21:42 uur— in de reeks Great Writers een portret van de Italiaanse edelman en schrijver Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957) die bij de meeste lezers, als ze zijn naam al kennen, in het geheugen zal zijn blijven hangen door de roman De Tijgerkat, oorspronkelijk Il Gattopardo, voor het eerst verschenen in 1958.
    Het is de geschiedenis van een Italiaanse familie die meer en meer in verval raakt in de jaren 1861-1863, de periode van de opkomst van Giuseppe Garibaldi. Deze roman werd door de Italiaanse uitgever Feltrinelli gepubliceerd in hetzelfde jaar dat hij Doctor Zjivago van Boris Pasternak heeft voorgesteld. Het duurde niet lang of het boek werd als een klassieker van de twintigste eeuw beschouwd. In de Franse krant Réalités stond dat Il Gattopardo de Gone with the Wind van de Garibaldi-strijd was. En zoals dat vaak gaat komt er dan nog weer een andere recensent die nog hoger van de toren blaast. In de New York Herald Tribune stond zelfs dat het lang zou duren voordat er een evenknie van deze roman zou verschijnen.

    Verfilming
    De Engelse titel, The Leopard, is helaas een vlag die de lading niet dekt: een luipaard is nu eenmaal een heel ander dier dan een ocelot. Vrijwel onmiddellijk daarna zijn er vertalingen verschenen, en in ons land was dat in 1959.
    Enkele critici hebben de auteur verweten dat hij in dit boek literaire kwaliteiten heeft gemixt met diverse elementen die tot de sfeer der decadente esthetiek behoren. Die formule zal echter zeker hebben bijgedragen tot een grotere toegankelijkheid en tot de verbeelding hebben gesproken van regisseur Luchino Visconti (1906-1976), die Burt Lancaster, Alain Delon en Claudia Cardinale voor de hoofdrollen heeft weten te interesseren. De film is in 1963 in de bioscopen verschenen.

    Ander werk
    Zoals dat heel dikwijls gebeurt, is deze auteur bij het grote publiek alleen maar in herinnering gebleven, als ze zijn naam überhaupt nog kunnen reproduceren, vanwege die Tijgerkat. Maar hij heeft ook nog heel aardige korte verhalen geschreven, die pas na zijn overlijden gebundeld zijn uitgekomen als Racconti. Een verzameling van vier verhalen is ook in het Nederlands verschenen, bijdezelfde uitgever als zijn bovengenoemde hoofdwerk, onder de titel De senator en de sirene. Dat is één van de verhalen. Het boek heeft de belangstelling van het wat grotere publiek dan alleen de fijnproevers niet weten te bereiken. Het restant aan plano's is door de grootste boekenramsjzaak van ons land opgekocht en in de toen eigen binderij te Baarn van een lelijk bandje voorzien dat men heeft vervaardigd van een hele reeks restanten aan materialen en vervolgens, voorzien van een ordinaire belettering, voor 95 cent aan de man gebracht; althans dat heeft men geprobeerd.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De adellijke, Italiaanse auteur Giuseppe Tomasi di Lampedusa.
    2. Voorzijde van de Amerikaanse Signet-editie uit 1961.
    3. Duitse filmposter voor de onverkorte uitgave van Der Leopard.
    4. Engelse poster voor de film The Leopard.

    19-01-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    18-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Droom-gedichten van de schrijver Edgar Allen Poe (1809-1849)
    A DREAM

    In vision of the dark night
    I have dreamed of joy departed—
    But a waking dream of life and light
    Hath left me broken-hearted.
    Ah! what is not a dream by day
    To him whose eyes are cast
    On things around him with a ray
    Turned back upon the past?

    That holy dream—that holy dream,
    While all the world were chiding,
    Hath cheered as a lovely beam,
    A lonely spirit guiding.

    What thought that light, thro' storm and night,
    So trembled from afar—
    What could there be more purely bright
    In Truth's day-star?
    (1827)

    * * * * * * *

    DREAMS

    OH! That my young life were a lasting dream!
    My spirit not awakening, till the beam
    Of an Eternity should bring the morrow.
    Yes! though that long dream were of hopeless sorrow,
    'Twere better than the cold reality
    Of waking life, to him whose heart must be,
    And hath been still, upon the lovely earth,
    A chaos of deep passion from his birth.
    But should it be— that dream eternally
    Continuing—as dreams have been to me
    In my young boyhood—should it thus be given,
    'Twere folly still to hope for higher Heaven.
    For I have revelled when the sun was bright
    I' the summer sky, in dreams of living light
    And loveliness,— have left my very heart
    Inclines of my imaginary apart *
    From mine own home, with beings that have been
    Of mine own thought—what more could I have seen?
    'Twas once—and only once—and that wild hour
    From my remembrance shall not pass—some power
    Or spell had bound me—'twas the chilly wind
    Came o'er me in the night, and left behind
    Its image on my spirit—or the moon
    Shone on my slumbers in her lofty noon
    Too coldly—or the stars—howe'er it was
    That dream was that night-wind—let it pass.
    I have been happy—and I love the theme:
    Dreams! in their vivid colouring of life
    As in that fleeting, shadowy, misty strife
    Of semblance with reality which brings
    To the delirious eye, more lovely things
    Of paradise and Love—and all my own!—
    Than young Hope in his sunniest hour has known.

    [* De editor van het boek met onder meer Poe's
    Poems is echter van mening dat in die regel zou
    moeten staan: In climes of my imagining apart.]

    * * * * * * *

    A DREAM WITHIN A DREAM

    Take this kiss upon the brow!
    And, in parting from you now,
    Thus much let me avow—
    You are not wrong, who deem
    That my days have been a dream:
    Yet, if hope has flown away
    In a night or in a day,
    In a vision or in none,
    Is it therefore the less gone?
    All that we see of seem
    Is but a dream within a dream.

    I stand amid the roar
    Of a surf-tormented shore,
    And I hold within my hand
    Grains of the golden sand—
    How few! yet how they creep
    Through my fingers through the deep,
    While I weep—while I weep!
    O God! can I not grasp
    Them with a tighter clasp?
    O God! can I not save
    One from the pitiless wave?
    Is all that we see or seem
    But a dream within a dream?
    (1849)





    (19-01-1809 — 7-10-1849)

    18-01-2009 om 09:27 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietkwintet Calefax integreert stertrompettist Marco Blaauw als pronkjuweel voor zes concerten

    Zes concerten in acht dagen
    Niet alleen voor het gemak, maar tevens in volle overtuiging gaan we er van uit dat de toegevoegde waarde — waarmee de Vijf van het Riet [1], beter bekend onder de verzamelnaam Calefax, in de periode van 20 tot en met 28 januari voor zes optredens in den lande tijdens de dan duistere avonden bijstand krijgen van koperblazer Marco Blaauw, thans uit onze heel direct oostelijke Nachbarstaat — niet als een belasting zal worden ondergaan; niet voor de uitvoerenden en al evenmin voor de tweebeners die komen luisteren. Immers, die Jongens gaan niet over één nacht ijs, en dat is maar goed ook, want bij de huidige weerssituatie tussen Tilburg en Groningen — waar deze optredens zullen plaatshebben — kan men maar beter een heel ander vervoermiddel kiezen dan schaatsen of een arreslee, anders komen er ongelukken van en bieden vijf kleine doch o-zo-fijne rietjes niet voldoende soelaas om boven water te blijven. Moge zulks dan ook nimmer de aanleiding zijn dat Raaf Hekkema zijn Tranenvloed uit 2008 in de eerste maand van dit oneven jaar zesmaal de vrije loop zal laten.

    Tijdelijk sextet van vijf maal hout en één keer koper
    Op de  website van impresario Tia Schutrups worden deze optredens als volgt aangekondigd: "Calefax voegt een gouden rand toe aan zijn rietgeluid." Hoewel we hier geen opzettelijke of tersluikse knipoog vermoeden, kon het toepasselijker niet zijn, enige nadruk tijdens het laatste concert op 28 januari te Groningen, aangezien deze Stad in het Grunnens Laid wordt omschreven als (Nederlands gezegd:) Pronkjuweel in Gouden Rand. [2]
    Ze zijn heel wat van plan als sextet, al moet direct gezegd dat men niet alleen samen speelt, doch ook nog onafhankelijk van elkaar en dat verruimt het scala alleen maar ten faveure van de luisteraars die tijdens die concerten ook best kijkers mogen zijn; en dat alles dan ter meerdere glorie van Santa Caecilia.
    Karel de Grote-laureaat Marco Blaauw, die tevens de reputatie van vernieuwer heeft verworven, zal een eigen compositie voorstellen, Improvisaties en er zullen ook drie premières worden gespeeld, één ware eerste uitvoering (die dat predikaat acht dagen achtereen zal houden), en twee Nederlandse premières, waaronder er één is van Sander Germanus, die daarmee de derde eigentijdse Nederlandse componist blijkt welke is vertegenwoordigd tijdens deze tournee. Het andere nieuwerwetse werk voor Neerlands bodem nu is afkomstig van Karlheinz Stockhausen (1928-2007): Harmonien,  eveneens een solostuk voor de uitbundige trompettist.
    Een andere, eenentwintigste eeuwse compositie, voor Calefax zonder dat het vijfvoudige riet een koperen inkleuring krijgt, draagt de titel Line and length, stamt uit 2007 en is geschreven door de in 1975 geboren Australiër, die echter in Londen leeft:  Matthew Shlomowitz.
    De overige drie composities zijn afkomstig uit de koker van drie oudgedienden, van wie Miles Davis nog de meest recente is. Deze virtuoos werd in 1926 geboren en wist intens te leven en te werken voordat hij de immer gereed zijnde Lift naar het Schavot des levens in 1991 heeft betreden.
    Al het boven omschrevene aan nieuwere en nieuwste composities zal worden omsloten door twee veel oudere stukken in een hedendaagse aanpassing voor de beschikbare bezetting. Ter opening wordt dat een werk van Guillaume Dufay (ca. 1397-1474); ter afsluiting komt Papa Bach (J.S.: 1685-1750) nog even met een Ricercare uit BWV 1079, dat velen van u en tal van al de uwen zullen kennen als Musikalisches Opfer.


    Verdere details over het programma alsmede exacte gegevens over de uitvoerenden zijn te vinden op het daarvoor ingeruimde gedeelte van de website van impresario Tia Schutrups. Dat geldt eveneens voor de plaatsen en aanvangstijden op de zes dagen dat dit concert zal worden gegeven.
    __________
    [1] Het lijkt warempel wel de titel van een streekroman, die is ontstaan uit eveneens een samenvoeging: van de Engelse schrijfster Enid Blyton, die ook al legio boeken over De Vijf schreef, en de Nederlandse auteur W.G. van de Hulst, die de calvinistische waarden tussen het riet liet vinden.
    [2] "Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen Stad en ommelaand."
    ____________

    Afbeeldingen
    1. Stertrompettist Marco Blaauw.
    2. De Nederlandse componist Sander Germanus.
    3. Calefax Rietkwintet.

    18-01-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZDF presenteert zondagavond documentaire over de allereerste onderzeeër
    In het geschiedenismagazine met de dwaze Yanken-titel ZDF-History zal op zondag 18 januari — vanaf 23:50 uur tot 00:35 uur in de nacht op maandag 18 januari — een documentaire worden vertoond over de eerste onderzeeboot, de CSS Hunley. Het vaartuig was genoemd naar de ontwerper, Horace Lawrence Hunley (1823-1863). De boot is in de aandacht van historici, krijgskundigen en andere geïnteresseerden gebleven, in eerste instantie doordat dit vaartuig erin is geslaagd een oorlogsschip tot zinken te brengen. Dat gebeurde in 1864, tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.


    De tweede reden dat belangstellenden alert bleven, was doordat het vaartuig nooit meer boven water was gekomen en vele generaties op de zeebodem heeft doorgebracht. Na 1864 zijn er tal van pogingen ondernomen de boot te bergen, maar pas een goede eeuw later, in 1881, zette iemand zijn tanden er wel heel erg scherp in: de schrijver Clive Cussler, die er na een expeditie van veertien jaar in is geslaagd het wrak te vinden, dat op 8 augustus 2000 uit de oceaan is opgevist. Ook toen was nog steeds niet helemaal duidelijk wat exact de oorzaak is geweest voor de letterlijke ondergang, al bestaan daarover nu, na inspectie, wel theorieën.
    Het vaartuig was twaalf meter lang en bood plaats aan totaal negen bemanningsleden. De ontwerper, bovengenoemde advocaat en tevens zakenman Hunley, naar wie het schip is genoemd, heeft niet meer beleefd dat zijn ontwerp met succes is gebruikt: hij is met de gehele bemanning omgekomen tijdens een testduik in oktober 1863.
    ____________
    Afbeelding: Tekening uit 1902 door R.G. Skerrett van het Confederate States Ship Hunley.

    17-01-2009 om 23:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van de onvergetelijke tenor Fritz Wunderlich (1930-1966) op CANVAS
    Blijvend belang
    Zondag 18 januari, 's middags tussen 12:00 en 13:00 uur, presenteert het tweede Nederlandstalige Belgische televisienet Canvas weer een aflevering van de reeks Canvas Klassiek. Daarin zal deze keer een portret worden vertoond van de Duitse zanger Fritz Wunderlich, die niet alleen wordt beschouwd als de ideale Schubert-zanger, maar die tegelijkertijd een Mozart-tenor bij uitstek was. Net als die beide Weense grootmeesters is ook deze zanger jong overleden; zelfs Mozart heeft nog bijna een jaar langer geleefd. Fritz Wunderlich werd, op negen dagen na, 36 jaar oud.
    In tegenstelling tot de meeste andere musici van formaat is Fritz Wunderlich pas met een zangstudie begonnen toen hij al twintig jaar was. Dat laatste mag eige verbazing wekken als men bedenkt dat hij ouders had die beiden in het officiéle muziekleven een functie vervulden Dat deed hij tussen 1950 en 1955 aan de Musikhochschule van Freiburg. Na zijn afstuderen werd hij direct geëngageerd door de Staatsopera van Stuttgart. Drie jaar daarna werd hij daarnaast door de Oper van Frankfurt am Main gecontracteerd en in 1960 is daar de Bayerische Staatsoper te München nog bijgekomen.
    De zanger ontwikkelde snel een enorm repertoire waarmee hij tevens op tournee ging, zowel binnen het Duitse taalgebied alsook verder in en buiten Europa. Elk jaar opnieuw was hij als zanger te gast tijdens de Salzburger Festspiele. Naast het operarepetoire waarin hij uitblonk in muziekdramatische rollen van Mozart en Richard Strauss, was hij eveneens groots in rliederenecitals. Voorts heeft hij een blijvende indruk gemaakt met de partij van de Evangelist in Bachs Matthaeus Passion.

    Priveleven
    In1956 trad Fritz Wunderlich met de harpiste Eva Jungnitsch in het huwelijk. Hij was toen net een jaar verbonden aan de Staatspera van Stuttgart, en daarom nam het echtpaar in die stad ook zijn intrek. Later verhuisde het stel naar München. Uit dat huwelijk werden drie kinderen geboren. Medio jaren zestig, toen zijn carrière reeds op het hoogtepunt was aangekomen en hij was uitgenodigd door de New Yorkse Metropolitan Opera, viel Fritz Wunderlich, in een jachthuis bij vrienden, van een trap, hetgeen hem fataal is geworden door een schedelfractuur. Binnen een etmaal is Fritz Wunderlich overleden.

    Historische opnamen
    Van zijn stem bestaan tal van opnamen, waarvan vele nog in enigerlei vorm te beluisteren vallen. In de laatste jaren van de vorige eeuw zijn erin de reeks faszination Musik — een samenwerkingsverband van de SWR (Südwestrundfunk) en Hänssler Classic — twee cd's met zogenoemde Historische opnamen uitgegeven. Eén daarvan is een verzameling van aria's uit opera's en operettes, die Fritz Wunderlich in de jaren 1954-1965 [1] heeft gezongen: Scarlatti, Gluck, Verdi, Puccini enerzijds en aan de andere kant Robert Stolz, Franz Lehar, Emmerich Kálmán, Leo Fall en Nico Dostal. De voordracht op de tweede Hänssler-cd beperkt zich tot Geistliche Lieder [2], opgenomen in de jaren 1956-1958. Naast zeer bekende namen: Heinrich Schütz, Georg Philipp Telemann en Dietrich Buxtehude komen we eveneens componisten tegen die bij het grote publiek van nu minder naam en faam genieten Johann Rosenmüller (1619-1684) Chriistoh Graupner (1683-1760) en Johann Philipp Krieger (1649-1725).
    __________
    [1] Hänssler Classics CD 93003.
    [2] Hänssler Classics CD 93025.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De tenor Fritz Wunderlich.
    2. Voorzijde cd-boekje met historische opnamen: aria's uit opera's en operettes.

    17-01-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    16-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Natural world '” Dieren in Indiaas Ghats-bergen

    Zes meter regenwater
    In de BBC-reeks
    Natural world biedt presentator Sandesh Kadur in de aflevering die hedenavond via BBC Two Television zal worden uitgezonden — tussen 21:00 uur en 22:00 uur, onze tijd — enig inzicht in Mountains of the Monsoon.
    Op slechts enkele uren afstand van het drukke zakenleven dat zich in de stad Bangalore afspeelt, vindt de voormalige zakenman maar tegenwoordige milieuverdediger Sandesh Kadur, en de natuurwonderen die hij daar beleeft, laat hij ons zien in de nieuwste aflevering van
    Natural world.
    De toppen van de Ghats-bergen in het westen en de afgelegen dalen krijgen jaarlijks zes meter regenwater te verduren. Toch leven in die omgeving flink wat wilde dieren. Naast de bekendere als olifanten, tijgers en pauwen, komen we er een paarse kikvors tegen met heel aparte kop, en een aap die manen en een staart heeft als ware hij een tijger.

    16-01-2009 om 11:21 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sprekende gitaren van meesterbouwer Flip Scipio
    Het Uur van de Wolf
    In het NPS-televisieprogramma Het Uur van de Wolf van de NPS wordt op vrijdag 16 januari via de zender Nederland 2 — tussen 22:50 uur en 23:50 uur — een muzikale documentaire gepresenteerd over onze Meestergitaarbouwer Flip Scipio, een tot op het merg door liefde voor de muziek en nog andere uitingen van schoonheid bezeten man, die in staat blijkt een combinatie te realiseren tussen vakmanschap en niet in vervulling gegane beloften. De man is weliswaar Nederlander, maar hij heeft een werkplaats op Staten Island in New York.


    Het betreft een film uit 2007, gerealiseerd door Claire Pijman, voor wier rekening niet alleen de regie maar tevens het draaiboek komt. Naast Flip Scipio — die een der meest geroemde en daardoor tevens geliefde gitaarbouwers van onze planeet is — komen in de rolprent tal van andere bekende grootheden uit de internationale muziekwereld voor, waarbij opvalt dat er niet echt namen uit de sfeer der klassieke kunstmuziek voorkomen. Wel zien we op de rol de namen van Carly Simon en Paul Simon staan, naast Ry Cooder en Jackson Browne, Ben Taylor en David Shaw, alsmede nog elf anderen. In de film zien we Bob Dylan, Bruce Springsteen en Paul McCartney weliswaar niet, maar ook die drie zijn klanten van Flip Scipio.
    De film — die overigens eveneens als dvd bestaat, maar dan een duur van 73 minuten heeft —, zal worden herhaald op zondag 18 januari — maar dan tussen 22:00 uur en 23:00 uur — op het digitale kanaal met de stupide naam Holland Doc.

    15-01-2009 om 23:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basic elements van Urmo Raus in Gasunie-gebouw

    Doordrongen van natuur
    Op zondag 18 januari zal in het in meer dan één opzicht magistrale Gasunie-gebouw aan de Concourslaan in Groningen een nieuwe expositie officieel van start gaan: Basic Elements van de in 1969 te Talinn geboren Estlandse kunstenaar Urmo Raus, die intussen naar Nederland is verhuisd en nu direct achter de Haagse duinen woont.


    Voor iemand, die zich principieel door de natuur laat inspireren en oorspronkelijke elementen in zijn werk integreert, moet dat een hele omslag zijn geweest na de zo anders gestructureerde aspecten van het Estlandse landschap. In wezen kan zoiets alleen maar heilzame invloed hebben op de creativiteit van in principe ieder mens, die bewust leeft en zich mede laat leiden door wat haar of hem wordt geboden, maar voor iemand die kunstzinnige creaties stelt tegenover zoveel kunstmatigs dat de maatschappij in de sleur van het menselijk bestaan niet zo zeer te bieden heeft als wel aan ons opdringt — met bijna dagelijks nieuwe technologiche ontwikkelingen — moet de kans om heel snel de drukte van alledag in te ruilen voor een oase aan rust en een aanrollende dan wel wegebbende zee, een inspiratiebron vormen, waarbij hij een creatieve voorsprong heeft op alle andere — al dan niet beeldende — kunstenaars, die deze basis elements niet min of meer in de schoot geworpen krijgen.
    Dat heeft voor Urmo Raus tot gevolg dat hij vanuit de chaos werkt om via grote gebaren tot resultaten te komen, die zijn (over)gevoeligheid voor hetgeen de natuur te bieden heeft blijvend moeten uitdrukken. Dat proces is vergelijkbaar met datgene wat gymnasiasten in het kader van de (Griekse) mythologie wordt bijgebracht over het ontstaan van de wereld — lees: de natuur — uit zo'n zelfde Chaos. Het onderbewuste dat gestalte krijgt in onder meer de aarde, is dan ook als fundament terug te vinden in de van natuur doordrenkte doeken van Urmo Raus, die vanaf zondag in het Gasunie-gebouw te bezichtigen zijn.

    Ambassadeur van Estland
    De expositie van Urmo Raus, die als aan artistiek ambassadeur van Estland mag worden beschouwd, zal op zondag 18 januari 's middags om 15:30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaar, officieel worden geopend door de in ons land al even officiële ambassadeur van Estland: mevrouw Gita Kalmet. Een half uur daaraan voorafgaand kunnen al die tentoongestelde werken van haar landgenoot door de genodigden reeds worden bekeken, en dat zal tot 17:30 uur het geval zijn.
    Op de zeer fraai vormgegeven uitnodigingskaart worden geen verdere openingstijden en eventuele -dagen vermeld en evenmin de termijn van deze expositie, aangezien deze uitsluitend op zondag 18 januari voor externe bezoekers te bezichtigen valt.

    Afbeeldingen
    1. Werk van Urmo Raus, te bezichtigen tijdens de expositie in het Gasunie-gebouw te Groningen.
    2. Urmo Raus, een Estlands-Nederlandse kunstenaar.
    3. Twee doeken van deze kunstenaar, geëxposeerd in Groningen.

    15-01-2009 om 12:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een teken aan de wand '” Achtdelig drama Het wassende water na twintig jaar opnieuw op de Nederlandse buis

    Acht zondagen vroeg in de avond
    Dat de tijd steeds sneller gaat in de loop van een mensenleven, is al zo vaak gebleken, al gebeurt dat vanzelfsprekend niet letterlijk, doch gevoelsmatig. Maar doordat het inmiddels twintig jaar geleden is dat de NCRV de achtdelige dramaserie Het wassende water — gecreëerd naar de gelijknamige roman uit 1925 van Herman de Man (1898-1946) [1] — heeft uitgezonden, besef je ook alleen al door de toevoeging van het jaartal in de aankondiging van de herhaling, hoe razendsnel de tijd henen vliedt. Het geheel zal ook nu weer in acht afleveringen, steeds op zondagavond, in principe tussen 19:20 en 20:15 uur, door de NCRV worden uitgezonden via Nederland 2. De eerste keer is dat op zondag 18 januari.
    Voor de voornaamste rollen in dit drama waren Kitty Courbois, Thom Hoffman en Hans Veerman geëngageerd, en hen allen kunt u nu opnieuw zien. Laatstgenoemde speelde, twee decennia eerder, tevens een rol in de hoorspelbewerking door Anton Quintana, die door dezelfde omroepgemachtigde vanaf oktober 1970 in twintig afleveringen werd uitgezonden.
    ___________
    [1] Herman de Man werd op 11 juli 1898 geboren als Salomon Herman Hamburger, en hij kreeg de doopnamen Ezechiel Petrus Paulus. Kort na de Tweede Wereldoorlog is hij op Schiphol omgekomen door een vliegtuigongeluk als gevolg van mist.

    15-01-2009 om 08:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    14-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Händels opera Rodrigo donderdagmiddag op BBC Radio 3

    Aan het begin van het Händel-jaar
    In het radioprogramma Afternoon on 3 van de Britse zender BBC Radio 3, dat op donderdag 18 januari zal worden uitgezonden tussen 15:00 uur en 18:00 uur (onze tijd), zal als eerste onderdeel van het programma een complete opera van Georg Friedrich Händel (1685-1759) — ongetwijfeld met een zijdelingse of zelfs rechtstreekse blik naar het (onder meer) Händel-jaar 2009 — worden uitgezonden.
    Het werk is een muziekdrama in drie bedrijven op een tekst, die zijn oorsprong vindt in een libretto van Francesco Silvani. Deze man, die tevens bekendheid genoot onder het anagram-pseudoniem Frencasco Valsini, werd omstreeks 1660 in Venetië geboren, waar hij eveneens is overleden, maar over het sterfjaar bestaat onduidelijkheid: het zal ergens tussen  en 1744 zijn geweest. Silvani had dat libretto geschreven voor Marc Antonio Ziani, die het voor Il duello d'a more e di vendetta van 1700 had willen gebruiken.

    Rodrigo
    De eerste uitvoering van Rodrigo werd in november 1707 in Florence gegeven. De laatste kwart eeuw is dit muziekdrama uit de barok nog weer opgevoerd, zowel in Londen, alsook in Karlsruhe, maar dan in het Duits. Zoals de korte en krachtige titel al doet vermoeden, is er sprake van een Spaanse achtergrond. Het verhaal speelt aan het begin van de achtste eeuw in Spanje. Twee vrouwen — Eliselena, echtgenote van koning Rodrigo van Castilië , alsmede diens minnares Florinda — strijden om de gunst van hun geliefde. Maar Rodrigo blijkt niet bereid terg te keren naar Florinda, en dat leidt ertoe dat haar broers Giulino en Evanco wraak zweren. In de strijd delft Rodrgo weliswaar het onderspit, maar hij blijft in leven door af te zien van de troon.

    Alan Curtis leidt het ensemble Il complesso Barocco. Afgezien van de gewone vrouwenrollen worden nog drie mannenpartijen door vrouwenstemmen gezongen. Exacte namen van de zangeressen en de door hen te zingen partijen, zijn te vinden op het betreffende onderdeel van de website van BBC Radio 3.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Georg Friedrich Händel, geschilderd door Thomas Hudson (1701-1779).
    2. Dirigent Alan Curtis in gepaste kledij, in dito omgeving.


    14-01-2009 om 20:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook in januari 2009 sijpelt het Puccini-jaar nog gestadig door

    Opera's en documentaire
    Mezzo-televisie heeft op 13 januari diverse Puccini-programma's uitgezonden, onder meer een opera, een Making of en een portret van die componist. Hoewel sommige programmagidsen voor aanstaande zaterdag melden dat die zender dan zelfs vier onderdelen van de programmering aan deze vooraanstaande Italiaan zal wijden, is overigens niet juist. Maar drie verschillende bijdragen vergen in totaal ook al zes uur zendtijd.
    In de ochtenduren wordt vanaf 10:00 uur Puccini's opera Turandot uitgezonden, gevolgd door een documentaire The making of..... In de avonduren volgt dan nog de veel minder bekende opera Edgar, waarvan het verhaal zich in het veertiende eeuwse Vlaanderen afspeelt. De verfilming vn dit laatstgenoemde muziekdrama zal op zondag 25 januari, vanaf 17:00 uur in de namiddag, nog eens door Mezzo-televisie worden uitgezonden.
    Op de Nederlandse fin de siècle-site All art is quite useless van Rond1900.nl heb ik daarnet een uitgebreid artikel geplaatst over al deze prgramma-onderdelen, welke Mezzo zaterdag 17 januari aan u en al de (eventuele) uwen zal presenteren.

    14-01-2009 om 13:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!