Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    19-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire van Tonko Dop over Hugo Claus, vrijdag op Nederland 2
    Documentaire
    Vandaag, 19 maart, is het exact een jaar geleden dat er een einde is gekomen aan het leven van de toen 78 jaar oude, uiterst veelzijdig begaafde Vlaamse kunstenaar Hugo Maurice Julien Claus, die op 5 april 1929 was geboren. Hij is de meest bekroonde auteur van het Nederlandse taalgebied en was, naast tal van anderen — zoals Simon Vestdijk (1898-1971) en Harry Mulisch (geb. 1927) — kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur.


    In het culturele programma Het uur van de wolf van de NPS wordt op vrijdag 20 maart de eerste sterfdag van Hugo Claus herdacht met een documentaire film die Tonko Dop heeft gemaakt over het leven van deze duizendpoot, die niet alleen de pen vrij aardig wist te hanteren — al beschuldigde Gerard Reve hem decennia geleden van het produceren van keukenmeidenromans —, maar ook uitstekend kon omgaan met het penseel. Nadat hij als negentienjarige zijn eerste roman had geschreven, De eendenjacht — een boek dat later de titel De metsiers heeft gekregen — werd hij door de Belgische schilder Christian Dotremont (1922-1979) bij de Cobra-groep gehaald.
    Verder heeft Hugo Claus tal van scenario's geschreven, was hij toneel- en filmregisseur en heeft hij zich bekwaamd in het vervaardigen van liedteksten. Diverse van zijn romans en toneelstukken werden verfilmd, zoals Het verdriet van België dat een doorslaand succes is geworden en in tal van landen als televisieserie is uitgezonden. Ook als schrijver van gedichten stond Hugo Claus hoog in aanzien.
    De meeste van zijn boeken zijn verschenen bij De Bezige Bij. Eén van de uitzonderingen daarop vormt zijn in 1964, bij A.J.G. Strengholt uitgekomen, boek over de Nederlandse schilder Karel Appel.
    De film van Tonko Dop wordt uitgezonden op de televisiezender Nederland 2, tussen 22:55 uur en 23:55 uur, en we mogen hopen dat deze later op één van de digitale themakanalen nog meer dan eens zal worden herhaald.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Ee bekende pose van de Vlaamse schrijver Hugo Claus.
    2. Voorzijde van Hugo Claus' eerste roman, die aanvankelijk een andere titel droeg, De metsiers, hier in de zevende druk uit 1961 als Literaire Pocket van De Bezige Bij.
    3. Voorkant van het boek over Karel Appel dat in 1964 werd gepubliceerd.

    19-03-2009 om 16:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helvetia in de schaduw der lawines '” documentaire tweemaal op Arte-tv
    Record
    In februari 1999 werd Zwitserland geconfronteerd met circa duizend lawines, hetgeen neerkomt op gemiddeld bijna dertig per dag. Sedert het begin van de wetenschappelijke weerkunde — zeg maar: gedurende de achter ons liggende drie eeuwen — was dat aantal niet voorgekomen. Tijdens die bewuste maand hebben, als gevolg van dat enorme aantal lawines 'slechts' zeventien mensen hun leven verloren.


    Het meest opvallende element aan die ongelukken met slachtoffers was dat het in alle gevallen toeristen betrof en dat al dezen zonder uitzondering gewoon buiten op straat werden getroffen, of als gevolg van onder zo'n lawine bedolven appartement zijn omgekomen.

    Documentaire
    Arte-televisie toont op vrijdag 20 maart, tussen 19:00 uur en 19:45 uur, de documentaire Im Schatten der Lawinen. Daarin wordt getoond wat er sedert die gedenkwaardige maand in 1999 is gebeurd, en heel speciaal in Evolène en Biel/Selkingen, waar de gevolgen van tien jaar geleden tot op de huidige dag worden gevoeld en ook merkbaar zijn. Met nadruk wordt gewezen op het feit dat er nu weinig of niets meer over is van de solidariteit, die onmiddellijk na de ramp bestond.


    Het is een Zwitsers-Franse coproductie van 43 minuten, die onlangs is gereedgekomen, en die door Gieri Venzin is gerealiseerd voor Arte en de Zwitserse omroep SSR. De film, die op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, wordt op vrijdag 27 maart, vanaf 09:10 uur 's ochtends door Arte-tv herhaald.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorbeeld van een lawine.
    2. Restanten van een lawine, gewoon langs de weg.

    19-03-2009 om 11:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    18-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastiche-opera van onder meer Händel donderdagmiddag op BBC Radio 3
    Coproductie
    Niet alleen, maar wel heel duidelijk, laat BBC Radio 3 ons merken dat 2009 het Händel-jaar is. Dat wordt mede gemanifesteerd in de uitzending van tal van opera's van Georg Friedrich Händel (1685-1759), waaronder diverse die we zelden te horen krijgen, en die zullen na het Händel-jaar ook wel weer vooral als muzikale muurbloempjes dienst dien.
    In het muziekprogramma Afternoon on 3 wordt tijdens de aflevering Händel operas 2009 op donderdag 19 maart — tussen 15:00 uur en 18:00 uur — een uitvoering gerealiseerd van de opera Muzio Scevola die als pasticcio geldt. Händel heeft hiervan het laatste bedrijf van de drie geschreven, het eerste is van de hand van Filippo Amadei (ca. 1665-ca. 1725) die naast componist ook eerste cellist van het opera-orkest was, het tweede stamt uit de pen van Giovanni Bononcini (1670-1747). Het ontstaan van dit specifieke werk heeft een geheel egen geschiedenis. Dat opera-theater had drie eigen componisten, waarvan men aannam dat vooral Bonincini en Händel elkaar niet verdroegen. En die door het publiek volstrekt overdreven vete zorgde ervoor dat het publiek in twee kampen verdeeld raakte, waarvan de éne groep meende dat meneer Händel heel ver in de schaduw van Bonincino bleef, en de andere groep de stellige overtuiging was toegedaan dat Bonincini zelfs niet goed genoeg was om Händel zelfs maar tijdens het componeren bij te lichten.
    De Academy kwam zoiets wel van pas, aangezien het de belangstelling voor opera levendig hield. Daarom werd besloten dat de drie huiscomponisten hun krachten maar eens moesten meten met hetzelfde werk. Dat werd een ongelijke strijd doordat Händel nu eenmaal altijd op een veel hoger plan componeerde. Het bleek alleen al uit de ouverture die laatstgenoemde had geschreven. Het publiek was kennelijk ingenomen met deze coproductie, aangezien er tot aan het einde van het seizoen elf uitvoeringen werden gegeven.
    Er bestaat literatuur waarin deze opera uitsluitend aan Händel wordt toegeschreven, maar in de onlangs verschenen nieuwe, Duitse biografie door Franz Binder staan met betrekking tot dit stuk muziektheater de juiste feiten vermeld. Waarschijnlijk wordt het stuk in de huidige tijd niet als een volwaardige opera beschouwd — en al zeker niet in combinatie met de naast Papa Bach (1685-1750) belangrijkste barokcomponist uit de geschiedenis — aangezien in vrijwel geen enkel naslagwerk over het genre een beschrijving staat of zelfs maar een vermelding in de opsomming van alle werken voor het muziektheater.
    Rolf Faths Opernlexikon daarentegen vermeldt de opera wel, noemt ook twee andere namen naast Händel, maar bij hem staat als schepper van de eerste akte Filippo Mattei in plaats van Amadei — iets dat andere lexicografen eveneens hebben gedaan. Voorts noemt hij de librettist, Paolo Antonio Rolli (1687-1765), alsmede plaats en datum van de première: Londen, 26 april 1721. Binder noemt daarvoor echter de vijftiende van diezelfde maand. Rolli heeft als uitgangspunt een verhaal van Silvio Stampiglia genomen. Over die laatste schrijver is relatief weinig bekend, en hij komt niet alleen niet voor op een informatiebron als Wikipedia, maar hij komt evenmin voor in het register van de opgemelde, hiernaast afgebeelde biografie door Franz Binder. In Richard Streatfeilds Händel-boek, uitgegeven door de Princeton University in 1964 zoeken we deze schrijver eveneens tevergeefs. De grote, inmiddels klassieke, Händel-autoriteit — de in 1926 geboren musicoloog Howard Chandler Robbins Landon — noemt deze daarentegen wel.
    ___________
    Franz Binder: Georg Friedrich Händel — Sein Leben und seine Zeit. 238 pag. en foto-katern op kunstdruk; paperback in de reeks dtv premium Biografie. Deutscher Taschenbuch Verlag, München, februari 2009. ISBN 978-3-423-24710-8.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Georg Friedrich Händel in 1733, geschilderd door Balthasar Denner (1685-1749).
    2. Voorplat van de in februari verschenen Händel-biografe van Franz Binder.

    18-03-2009 om 22:59 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canadese liefdesgeschiedenis donderdagavond op TV5 Monde
    Terugblik biedt nieuw perspectief
    Donderdag 19 maart presenteert TV5 Monde de Canadese speelfilm Le secret de ma mère uit 2008, geregisseerd door Ghyslaine Côté.


    Het is 1 januari als in Montréal diverse mensen in een rouwkamer bijeenkomen om afscheid te nemen van een man in de zeventig, die de naam Jos draagt. Familie, vrienden en kennissen houden zich aanvankelijk rustig, zoals dat in een relatief sombere omgeving en de daarbij behorende sfeer past. Maar dan komen de herinneringen los en vertelt de één na de ander belevenissen waarin de overledene een rol speelt, en die worden in flashbacks aan de kijker voorgesteld.

    Genuanceerd geheel
    Het totaal is nogal genuanceerd en speelt zich af tussen aan de ene kant anekdotische voorvallen, maar daar staan weer absurde verhalen tegenover. Ook een nuchtere verhaal vindt hierin zijn plaats evenals situaties die, vooral binnen het gebeuren van literatuur en film als zwarte komedie worden gekwalificeerd. Dat alles tezamen zorgt ervoor dat de weduwe en de dochter van de overleden Jos een heel andere kijk op hun vader krijgen. Dat dit alles toch als liefdesgeschiedenis kan worden gezien, is mede te danken aan de overtuigende presentatie door de acteurs en de sterke dialogen.


    We zien Ginette Rebo, Joëlle Morin, Céline Bonnier en David Boutin.
    De film wordt donderdag tussen 21:00 uur en 22:35 uur uitgezonden.

    18-03-2009 om 12:05 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste dag van president Abraham Lincoln in documentaire op Arte-televisie
    Duitse productie
    Tijdens de avond van woensdag 18 maart presenteert de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie een tweedelige documentaire getiteld Lincolns letzter Tag. Het betreft hier een film over de levens van president Abraham Lincoln (1809-1865) en diens jonge moordenaar John Wilkes Booth (1838-1865).
    Het eerste deel — Das Attentat — zal worden uitgezonden tussen 21:00 uur en 21:50 uur, de tweede helft — Reise in die Unsterblichtkeit — volgt direct daarna, vanaf 21:50 tot 22:45 uur. Een herhaling van deel één is te zien op dinsdag 31 maart, 's ochtends om 09:55uur. Ook dan wordt deel twee direct in aansluiting daarop uitgezonden vanaf 10:45 uur.
    Het verhaal over die beide levens wordt in deze Duitse documentaire uit 2008 van Wilfried Hauke — gedraaid voor de Norddeutsche Rundfunk — in parallelle handelingen verteld. Gedurende de eerste drie decennia van Lincolns leven zijn er echter totaal geen overeenkomsten tussen hem en zijn latere moordenaar, aangezien de latere zestiende president van de Verenigde Staten in 1809 werd geboren, John Wilkes Booth daarentegen pas in 1838.

    De moord
    Op (goede) vrijdag 14 april was Abraham Lincoln aanwezig bij een voorstelling in het Ford's Theater, een schouwburg in Washington. Booth schoot de president in het achterhoofd, die daarop de volgende dag overleed. De dader wist te ontkomen en slaagde erin zich twaalf dagen schuil te houden, onder meer in een tabaksschuur in Virginia, waar hij alsnog werd opgespoord. Hij weigerde zich over te geven, en omdat men vreesde dat hij vanuit die schuur het vuur op de hem belegerende beambten zou openen, is Booth door het kordate optreden van een sergeant van de cavalerie door een kier in de schuur neergeschoten. Booth was op fatale wijze getroffen en is enkele uren later overleden. heeft hij een openbare terechtstelling kunnen ontlopen.

    Censuur
    Deze John Wilkes Booth is de geschiedenis ingegaan als een zware psychopaat, maar de feiten omtrent zijn leven zijn lange tijd achtergehouden, en dat kon doordat al zijn papieren door de federale overheid inbeslag genomen werden en vervolgens onderhevig waren aan censuur. In 1972 heeft de Amerikaanse schrijfster Jan Jordan over het leven van JW Booth een roman gepubliceerd, die is gebaseerd op overgeleverde feiten. De roman, Dim the Faring lamps, schetst het weliswaar turbulente, maar toch ook verrassende leven van Booth, maar weet het eveneens te plaatsen in het juiste kader van zijn enorme teleurstelling omtrent de verovering — tijdens de grote Burgeroorlog — van het Zuiden, dat hij door zijn inspanningen hoopte nieuw leven te kunnen inblazen. Zijn laatste, niet bepaald heroïsche, doch ongetwijfeld als zodanig bedoelde daad, maakt daarvan onderdeel uit.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Portret van Abraham Lincoln.
    2. John Wilkes Booth, de moordenaar van de president.
    3. Uitbeelding van de moord in de schouwburg te Washington.
    4. Afbeelding op de omslag van Jan Jordans roman over het leven van John Wilkes Booth.

    17-03-2009 om 23:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De das op het Duitse eiland Rügen is nader bekeken en gefilmd voor NDR-televisie

    Fabeldier Das
    Op woensdag 18 maart wordt in het avondprogramma van de Duitse televisiezender Norddeutscher Rundfunk (NDR) een nieuwe aflevering gepresenteerd van de reeks Expeditionen ins Tierreich. Deze keer wordt het 'fabeldier' de das behandeld, en wel in een heel bijzondere omgeving: het eiland Rügen.
    In sprookjes en fabels komen we de das al eeuwen lang tegen, en in de tiendelige reeks Nederlandse kinderboeken van A.D. Hildebrand over Bolke de Beer speelt Doris Das eveneens een rol van betekenis. Doch bijna niemand schijnt over ware kennis omtrent dit type marter te beschikken. Dierenfilmer Günter Goldmann is met de camera dit schuwe dier gevolgd, dat in de programmatoelichting van de NDR Meister Grimbart wordt genoemd. Daardoor krijgen we een veel beter beeld van wat het dier zoal onderneemt aan avondlijke tochten en wat hij aan trucs in huis heeft om aan eten te komen. Eens per jaar krijgt een das jongen, soms tot wel zes stuks. Günter Goldmann is erin geslaagd te filmen hoe liefdevol de Moeder Das met haar kroost omgaat.


    Onderzoek van biologe
    Biologe Gertrud Walliser onderzoekt eveneens het leven van de das, maar dan meer voor het verkrijgen van wetenschappelijk inzicht. Ook zij heeft de nodige nachtelijke tochten ondernomen om het gewenste 'plaatje' compleet te maken. Een van de dingen die zij wilde weten was, welke veranderingen in het leven van de das op Rügen heeft plaatsgegrepen nadat de beide Duitslanden zijn herenigd. Wat ze heeft ontdekt, is onder meer dat de das uitstekend kan leven met het 'boerenbedrijf' en dat het dier geen last schijnt te hebben van de nabije aanwezigheid van mensen, maar dat de aanleg van steeds meer wegen wel een probleem voor het dier vormt.
    Deze natuurdocumentaire wordt via de NDR uitgezonden op woensdag 18 maart, tussen 20:15 uur en 21:00 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De goedmoedige, schuwe das op Rügen. (Foto: NDR Fernsehen.)
    2. De krijtrotsen van het eiland Rügen. (Foto: NDR Fernsehen.)

    17-03-2009 om 20:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duits tv-raad-spel Ich trage einen großen Namen zondags SWR; woensdags NDR-televisie
    Wie is de beroemde voorouder?
    In principe elke zondag in de vooravond — tussen 18:15 uur en 18:45 uur — wordt op de Duitse televisiezender SWR (Südwest Rundfunk) het raad-spel Ich trage einen großen Namen gepresenteerd door Wieland Backes, die op dezelfde zender— waar hij in 1973 tevens zijn carrière is begonnen — elke vrijdag 's avonds tussen 22:00 uur en 23:30 uur het praatprogramma Nachtcafé [1] leidt, dat ooit door hemzelf van de grond werd getild. Zijn manier van presenteren is uniek en wel zodanig dat hij daarmee alle andere gastheren en gastvrouwen van alle overige Duitse praatprogramma's — die onnodigerwijs vrijwel alle als talk show worden gekwalificeerd en waarin door sommige presentatoren al op even overbodige wijze nogal wat wordt afgebruld — ver achter zich laat. Deze man is mede daardoor de geschikte gastheer voor Ich trage einen großen Namen.
    Woensdag 's avonds laat, tussen 23:30 uur en middernacht, wordt de uitzending van zondag herhaald, maar dan in het 'derde programma' van de Norddeutsche Rundfunk (NDR).

    Formule
    De formule is vrij simpel: drie, meestentijds door het medium televisie, bekende Duitsers moeten raden wie hun als gast wordt voorgezet Het enige dat ze van tevoren te horen krijgen is een stuk muziek uit de betreffende periode. Tijdens die muziek wordt voor de kijkers thuis — die niet het geduld hebben mee te raden — de naam van de beroemde voorouder op het scherm getoond.Wieland Backes ontvangt de gast en laat de teamleden raden. Als die door de antwoorden — die in principe uit Ja of Nee bestaan — dreigen af te dwalen, grijpt een loods in met een tip. Aan het eind van de sessie — beroemde persoon geraden of niet — vertelt de loods in het kort nog via een minibio één en ander over de gezochte.
    Heel wat beroemde protagonisten zijn zo — via hun directe of indirecte nazaten — in dat programma — hetgeen al enige decennia bestaat — de revue gepasseerd: componisten, filosofen, schrijvers en dichters, uitvinders en zo meer. Sigmund Freud was lang geleden vertegenwoordigd door zijn kleinzoon — Thomas, de zoon van Anna Freud — die de kijkers en luisteraars liet delen in enkele bijzonderheden omtrent zijn grootvader en over datgene wat hij zelf zoal in het leven deed.
    Wieland Backes voert nog altijd een gesprek met de gast. Hoewel de tijd daarvoor beperkt is, slaagt hij er steevast in bijzonderheden naar boven te halen door zijn gerichte manier van vragen en bijpassende interactie, waarmee altijd duidelijk de gast centraal blijft.
    Menig presentator zou bij Wieland Backes in de leer moeten, en niet alleen Duitstaligen die zich via de beeldbuis als schreeuwerige, al te egocentrische, typen profileren.
    __________
    [1] Het praatprogramma Nachtcafé — van Wieland Backes, die wel als gevoelige polarisator met diepgang wordt omschreven — wordt direct zaterdags, vroeg in de middag — vanaf 12:20 uur ook weer door de SWR herhaald.

    17-03-2009 om 14:46 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    16-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bankmanager-bonus als terechte steen des aanstoots
    Afkeuring door president Obama
    Ondanks de hier en daar diep ingrijpende gevolgen der wereldwijde financieel-economische crisis betalen tal van banken aan diverse managers recordbedragen als bonus voor hun werkzaamheden. Het is begrijpelijk dat dit door de gewone man, die van een minumum of een beetje daarboven, en tevens door mensen met een inkomen boven modaal, van de hand wordt gewezen. Immers, dat gaat nu allemaal van ons belastinggeld. Overheden in tal van Europese landen en in de VS hebben astronomische bedragen gestoken in het overeind houden van veel banken, en dan gaat het niet aan om voor de top van deze instituten te doen of er niets aan de hand is en kwistig te strooien met flink wat slordige tientallen miljoenen.
    President Barack Obama liet in een vooraf verspreide tekst ook weten dat hij voor zulke gedragingen geen begrip kon opbrengen. In The Huffington Post van vandaag lezen we "How do they justify this outrage to the taxpayers who are keeping the company afloat?" Obama will ask, according to the prepared text.

    16-03-2009 om 19:05 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijver Persbericht Menuhin past tekst aan
    Naar aanleiding van de tirade die we op onze site op 10 maart hebben geplaatst tegen de volstrekt onbekwame inhoud van het Persbericht met betrekking tot herdenkingsconcerten voor de in 1999 overleden, internationaal vermaarde, violist Yehudi Menuhin (1916-1999) — waarin een onjuistheid over diens optreden, snel na de Tweede Wereldoorlog, in Berlijn, en een kwalijke, want onterecht beschuldigende mededeling over Wilhelm Furtwängler stonden — heeft de schrijver van het Persbericht laten weten dat hij de tekst zal (laten) aanpassen in de door ons bedoelde zin. Hij had de gegevens zo opgekregen van de impresario in kwestie.
    Dat is een respectabele reactie, en heel anders dan de hysterische post die we van de mede-verspreider(s) van deze onjuiste informatie mochten ontvangen nadat ik deze(n) op die kwalijke omissies had gewezen.

    16-03-2009 om 11:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een brug over de Ibar als strenge scheidslijn
    Eertijds symbool van harmonie
    Ooit was de brug van de stad Mitrovica, over de rivier de Ibar, een symbool van harmonie met betrekking tot de multi-etniciteit in het betreffende gebied, maar in het kader van de nasleep van de oorlog in Kosovo, is deze thans een veelbezochte plek, voornamelijk voor protestdemonstraties en geweldsuitbarstingen, waarmee het is veranderd in het tegendeel van de 'functie' die deze vroeger had. Helaas is er nu sprake van een scheidslijn tussen de Albanese bevolking in het Zuiden en de Serven ten noorden van de brug. En dat is een oneigenlijke functie voor een brug die nu eenmaal van oudsher de functie van — liefst stabiel — verbindingsmiddel dient te vervullen.


    Verdeeldheid is troef

    Het belangrijkste fenomeen dat thans in verband wordt gebracht met deze brug in Mitrovica, is echter verdeeldheid — pure verdeeldheid tussen christenen, moslims en Roma. Kennelijk zijn er nog steeds streken in het oude Europa waar menigeen helemaal niets heeft geleerd van de monstruositeiten in de Tweede Wereldoorlog, en aldaar zelfs heel weinig of niets van de ellende die daar decennialang op het dagelijkse programma stond. De problematiek in dat deel van Europa is overigens al meer dan een eeuw oud. Als je sommige teksten leest uit het einde van de negentiende eeuw — en even afziet van een datering en in het kielzog daarvan de technologische ontwikkelingen even terzijde schuift —, dan denk je dat je de een beschrijving leest van de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw.
    Op maandag 16 maart vanaf 23:15 uur tot in de nacht van dinsdag om 00:45 uur vertoont de Duitse televisiezender WDR een documentaire over deze situatie bij de brug in Mitrovica.

    16-03-2009 om 11:20 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gustave Flauberts verhaal Un coeur simple verfilmd
    Verhaal uit 1877
    Op maandag 15 maart, 's middags vanaf 14:00 uur, vertoont TV5 Monde de speelfilm Un coeur simple: een Franse productie uit 2008, geregisseerd door Marion Laine. Dit drama in filmbeelden vindt zijn oorsprong in het gelijknamige verhaal van één van Frankrijks grootste zonen op het gebied van de literatuur: Gustave Flaubert (1821-1880). Het is van de drie verhalen, die in 1877 tezamen zijn verschenen in de bundel Trois contes. Hoewel het verhaal in een behoorlijke letter nog geen zeventig pagina's beslaat, wordt het nog bijna altijd, geheel ten onrechte, als roman aangekondigd. Doch een ooit gepostuleerde mededeling, die is gebaseerd op affectieve preoccupatie, is nu eenmaal een lang leven beschoren. Dat blijkt opnieuw, nu in gegevens over deze verfilming ook weer wordt gerept van het begrip roman. In de film zien we Sandrine Bonnaire, Marina Foïs, Pascal Elbé en Noémie Lvovsky. Deze uitzending is reeds een herhaling, maar het is niet uitgesloten dat TV5 deze film binnen redelijke termijn nogmaals zal presenteren.
    ____________
    Afbeelding: Voorzijde van een pocket-versie, verschenen in 1956, als onderdeel van de reeks
    Bibliothèque précieuse van Librairie Gründ. Het gaat hier echter eveneens om de Trois contes.

    16-03-2009 om 08:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alternatieve, controleerbare (deel)apotheek thuis
    Kennis en kunde
    Wie een beetje handig is en tegelijkertijd over de nodige kennis van bomen en planten beschikt, kan — als hij of zij op de juiste manier te werk gaat — zelf geneesmiddelen maken. In het BBC-programma Grow your own drugs wordt in de aflevering van maandag 16 maart — Trees — nader ingegaan op de mogelijkheden van het zelf kweken van planten en kruiden, om daar na enige tijd zelf de vruchten van te kunnen plukken en balsem of gel te maken. Als voorbeeld wordt de kastanje genoemd, die geschikt is voor het maken van een gel die kan worden gebruikt om de pijn te verzachten die iemand dikwijls lijdt als gevolg van spataderen.
    Deze aflevering wordt uitgezonden tussen 21:30 uur en 22:00 uur via BBC Two.

    15-03-2009 om 17:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaetano Donizetti als BBC's Composer of the Week
    Verbijsterend groot oeuvre
    Eén der, qua muziek, meest vruchtbare componisten uit de westerse muziekgeschiedenis is de Italiaan Gaetano Donizetti (1797-1848). Hij schreef zo'n 75 opera's, 16 symfonieën, 19 strijkkwartetten, ongeveer 200 liederen, een kleine 50 duetten, 3 oratoria, 28 cantates en ook nog een groot aantal kamermuziekwerken.
    Van deze ware meester der muziekproductie avant la lettre wordt op zondag 15 maart in het programma Bühne: Radio van de Duitse radiozender WDR 3 de opera buffa Don Pasquale (1843) uitgezonden.

    BBC Radio 3
    Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 maart staat deze kleurrijke figuur in het middelpunt van de belangstelling in de reeks Composer of the Week van BBC Radio 3. Vijf dagen achtereen tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd wordt een uur aandacht aan de man en zijn werk besteed, en steeds tussen 23:00 uur en middernacht wordt op die dagen de uitzending van die middag herhaald.

    Afbeelding: Gaetano Donizetti.

    15-03-2009 om 16:46 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een tocht door Afghanistan door Benedict Allen
    De eeuw van de (ontdekkings)reiziger
    In de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 maart — tussen 01:50 en 02:50 uur onze tijd — presenteert de Britse televisiezender BBC Two het eerste deel in een reeks van drie reportages met de titel Travellers century. Deze eerste aflevering is gewijd aan de avonturier en schrijver van reisverhalen Eric Newby (1919-2006).


    De schrijver, onderzoeker en filmmaker/televisiepresentator Benedict Allen (geboren 1960) heeft een reportage gemaaktvan een reis door Afghanistan, zoals deze goed een halve eeuw geleden — dus voor zijn geboorte — werd gemaakt door Eric Newby, die bekend geworden is met tal van verschillende boeken over zijn reizen.
    Benedicht Allen is tot de conclusie gekomen dat er in die halve eeuw in het bewuste gebied weinig is veranderd. Details over deze film — die tussen eind juli en medio oktober 2008 reeds acht keer door BBC Four werd uitgezonden — en over het leven en de wederwaardigheden van Eric Newby zijn te vinden op het betreffende gedeelte van de BBC-website.
    ___________
    Foto: Eric Newby (BBC Four).

    15-03-2009 om 16:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    14-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van Nederlandse auteur Koos van Zomeren zondagavond op Nederland 2
    Associatie met de jaren tachtig
    Het zal goed twee decennia geleden zijn dat een in mijn stad bekende boekhandelaar-ster mij vol trots vertelde dat de nieuwe Maarten 't Hart uit was en ze ging ervan uit dat ik dat boek wel wilde kopen. Ik riposteerde dat ik voor zoveel stijlloosheid niet bereid was geld neer te tellen. Die man kan best een verhaal vertellen, maar gunst nog an toe, wat een gebrek aan stijl! Woedend beet de Genadige Dame des Boekhandels mij toe: "Is Koos van Zomeren dan beter?" Onbegrip aan mijn kant. Hoewel ze deels gelijk had — in die dagen is het ook mij nooit gelukt een boek van KvZ uit te lezen —, getuigde haar reactie echter van een instelling van wel flink willen uitdelen, maar nimmer kunnen incasseren. Had zij mij nu een — door mij ongewenst — boek aangeboden of ik haar?
    Tot zover de associatie met de jaren tachtig van de vorige eeuw, als gevolg van het zien van de naam Koos van Zomeren. Van genoemde schrijver is zo'n zeven jaar geleden een portret uitgezonden in het NPS-programma Het uur van de wolf, en dat portret wordt morgenavond laat, tot na middernacht, herhaald op de televisiezender Nederland 2: Koos van Zomeren — Lopende zinnen, heet deze aflevering van dat cultuurprogramma voor kijkbuislieden.

    Onderweg
    De uitzending begint om 23:40 uur en duurt tot 00:35 in de nacht. De film toont hoe Koos van Zomeren onderweg is in het landschap van zijn ouders en hemzelf in Herwijnen, rond Velp en in het Groene Hart van ons land. En eveneens in het Zwitserse Grindelwald. In dit gefilmd portret wordt de auteur zelf geconfronteerd — door middel van onder meer archiefmateriaal — met de eigen carrière, die in de VPRO-Gids wordt omschreven als "verrassend". Deze film is gerealiseerd onder regie van Tijs Tinbergen en Jan Musch.

    14-03-2009 om 19:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antonín Dvořáks Rusalka rechtstreeks vanuit Metropolitan Opera New York
    Literaire achtergronden
    Op in ieder geval drie radiozenders wordt zaterdag 14 maart 's avonds een open verbinding gerealiseerd met The Metropolitan Opera van New York, waar als matinee — als gevolg van de verschillende tijdzones is het daar dan immers middag — de opera Rusalka van Antonín Dvořák (1841-1904) zal worden uitgevoerd. Dit muziekdrama in drie bedrijven is gecomponeerd op een libretto van Jaroslav Kvapil (1868-1950), die toen chefregisseur van het Prager National Theater was, alwaar Rusalka op 31 maart 1901 in première is gegaan.
    De librettist heeft zich gebaseerd op drie verschillende bronnen: als eerste het verhaal over Undine van Friedrich de la Motte-Fouqué (1777-1843), op Die Meerjungfrau van Hans Christian Andersen (1805-1875) en verder op de Franse Melusine-sage.

    Synopsis
    De waternimf Rusalka verlangt er hevig naar in mensengedaante verder te kunnen leven. Van de waterman krijgt ze derhalve het advies, een bezoek te brengen aan de heks Jezibaba. Deze verleent haar de menselijke gedaante, maar vertelt haar daarbij dat ze op een gegeven moment stom zal blijven en dat het eveneens zal gebeuren dat haar geliefde, voor het geval hij haar ooit verlaat, met haar naar de diepte van de zee zal worden getrokken.
    Tijdens een jachtpartij komt de prins, op wie Rusalka inmiddels verliefd geraakt is, in haar buurt en raakt op slag verliefd op haar, waarna hij haar meeneemt naar zijn slot. Nadat een vreemde vorstin ten tonele verschijnt, wendt de prins zich van Rusalka af en laat hij haar vervolgens in de steek. De waterman ontfermt zich over de waternimf, die daarna als dwaallicht rond het meer zwerft. Door een intens verlangen gedreven verschijnt de prins toch weer bij het meer, en werpt hij zich — ondanks haar nadrukkelijke waarschuwing — in haar armen, waarna hij samen met haar in de diepte verdwijnt.

    Uitzending(en)
    Om 18:00 uur begint de uitzending Opera on 3: Live from the Met van BBC Radio 3, vijf minuten later schakelt de Duitse radiozender WDR 3 eveneens over naar New York, en om 19:02 uur volgt onze eigen Radio 4. Dat betekent dat er op de beide eerstgenoemde zenders een voorprogramma wordt gepresenteerd, of dat Radio 4 via een uitgesteld relais de voorstelling presenteert.
    Koor en orkest van het Metropolitan Opera House worden geleid door Jiri Belohlavek. De sopraan Renee Fleming is de waternimf Rusalka. Nadere gegevens over de rollen en hun uitvoerenden en de namen van alle vooraanstaande betrokkenen zijn, zoals gebruikelijk, te vinden op het betreffende onderdeel van de website van BBC Radio 3.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De componist Antonín Dvořák.
    2. Voorzijde van het New Yorkse Metropolitan Opera House.

    14-03-2009 om 12:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    13-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland rond 1900 '” in drie delen op GeschiedenisTV

    Aanstaande zaterdag, vanaf 23:07 uur, presenteert het Nederlandse digitale kanaal Geschiedenis TV de eerste van drie afleveringen — van minder dan een half uur — over het leven in Nederland rond 1900. De eerste aflevering is toegespitst op de arbeiders en hun organisatie, en de eerste sociale wetgeving die in die tijd is gerealiseerd. Verder wordt de rol belicht die Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1844-1919) daarin heeft gespeeld. Er wordt gesproken met historici en verder komt één en ander aan archiefmateriaal ter sprake.
    Op de cultuurwebsite All art is quite useless van Rond1900.nl — waar beter dan daar? — ben ik wat nader op het thema en de complete programmering ingegaan. De bewuste aflevering, met de titel Het lot van den werkman zal in de week van zaerdag 14 tot en met vrijdag 20 maart nog zeker tien keer, maar waarschijnlijk zelfs elf maal worden herhaald.
    __________
    Foto: Een jonge Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

    13-03-2009 om 15:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiterst dwaze censuur op reclameposter door Gemeente Amsterdam
    Paranoide reactie van Amsterdam
    Een belediging voor de in artikel 7 van de Grondwet gegarandeerde vrijheid van meningsuiting is de verwijdering, in opdracht van de gemeente Amsterdam, uit de abri's van het openbaar vervoer van de hieronder afgedrukte poster, die is geplaatst in opdracht van het publiciteitsbureau JuniorSenior.

    In het raster achter de grote zwarte woorden op een gele ondergrond zijn twee blote mensen te zien, en dat is uiteraard een schande, want iedereen weet toch dat bloot vies is en daarom aanstootgevend en eveneens een belediging voor de goede zeden en de openbare orde.
    En dat handelen van Amsterdam wordt bekend op een dag dat er een als terreurdreiging ondervonden probleem is geweest waarin diverse grote winkels in één van Amsterdams buitenwijken waren betrokken. Bij onderzoek is echter niets gevonden dat ook maar in de geringste mate op een terreurdaad zou kunnen wijzen.
    Om dan toch maar een daad te stellen, heeft men van de zijde van de gemeente Amsterdam kennelijk maar gauw een ander machtswoord gesproken. Ter afleiding van de mislukkingen elders in de stad. Hoe gestoord overheden kunnen reageren, is uit en te na bekend, maar het mooie is dat zo'n instantie ook niet het laatste woord heeft. Deze pijnlijke verrechtsing over de schreef dient dan ook door een hoegere instantie met sancties te worden vergolden.

    Reacties
    Deze poster is onderdeel van een reclamecampagne voor draadloos internet. Het verantwoordelijke bureau, JuniorSenior reageerde bij monde van Marko van Kampen met de woorden: "het lijkt hier wel Riad." Gelijk heeft die jongen, en het zou, om meer dan één reden, onverstandig zijn om het hierbij te laten. Ten eerste vanwege het principe van de vrije meningsuiting. Ik denk dan ook zeker dat er gemakkelijk een heldere advocate te vinden is die wegen kent om ervoor te zorgen dat de gemeente dit verbod moet intrekken. Van de andere kant moest JuniorSenior toch maar dankbaar wezen voor dit incident, aangezien het hiermee op een opvallende manier in de publiciteit komt. En dat genereert heel wat meer aandacht dan hele pagina's advertenties.
    Heren en Jongens, Dames en Meisjes van JuniorSenior, geef met de nodige tamtam de vereiste persconferenties en wijs met alle vingers, inclusief duimen en pinken, beschuldigend in de richting van al die verantwoordelijken bij de gemeente Amsterdam, eis voorts in kort geding opheffing van het verbod met een toewijzing van financiële compensatie voor de geleden schade.
    Artikel 7 van onze Grondwet dient kaarsrecht overeind te blijven, nu èn in het uur van onze dood. AMEN

    13-03-2009 om 14:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    12-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rimski-Korsakovs Tsaar Saltan inclusief heden nog negen keer bij Opera Zuid


    Verhaal van Aleksandr Poesjkin
    Op 3 november van het jaar 1900 werd in de Moskouse
    Momontov-Opera de première gegeven van het muziekdrama Het sprookje van Tsaar Saltan, gecomponeerd door Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908) op een libretto van Vladimir Belski (1866-1946). Deze heeft als uitgangspunt het sprookje van Aleksandr Poesjkin (1799-1837) genomen. Daarin kunnen we lezen hoe Tsaar Saltan — als gevolg van een kwaadaardige intrige van de beide zusters van de tsarina — zijn echtgenote Militrissa en hun beider zoon, de tsarjevitsj, heeft verstoten. Jaren later redt de zoon van de tsaar, Gvidon, een zwaan het leven. Het dier toont zijn dankbaarheid door Gvidon een stad en een aantal soldaten ten geschenke te geven, om zich vervolgens te ontpoppen als de schone zwanen-tsarevna. Als de tsaar van het eilandrijk Boejan hoort — waar de twee genoemden inmiddels een gelukkig bestaan hebben opgebouwd — erkent hij zijn zoon en vindt hij warempel ook nog de tsarina Militrissa weer. In 1928 is een Duitse versie van deze opera in Aken voor het eerst opgevoerd. Bijna een halve eeuw, in 1977 later werd er in Dresden een nieuwe versie, in de vertaling van Harry Kupfer, te Dresden gepresenteerd.


    Versie van Opera Zuid

    Op 6 maart is in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht de première gegeven van een nieuwe versie van deze opera, en sedertdien zijn er nog twee voorstellingen gegeven.
    Heden is de voorstelling te zien in Venlo en daarna zal het gezelschap nog acht andere steden in het zuidelijke deel van ons land aandoen. In welke theaters deze opera na vandaag, tot en met 2 april aanstaande, nog te zien is, kunt u vinden op de website van Opera Zuid. Hetzelfde geldt voor de uitvoerenden en een wat langere inleidende tekst met meer achtergronden van het verhaal.
    __________
    Foto:
    Scène uit de voorstelling van Het sprookje van Tsaar Saltan door Opera Zuid. (Van 12 maart tot en met 2 april in nog negen Nederlandse theaters.)

    12-03-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arturo Toscanini praat honderduit over zichzelf

    Franse documentaire
    In de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 maart — tussen 03:00 uur en 04:30 uur — presenteert de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie de herhaling van een filmportret van de Italiaanse meester-dirigent Arturo Toscanini (1867-1957) onder de eenvoudige en tegelijkertijd veelzeggende titel Toscanini über sich selbst. Het betreft hier een anderhalf uur durende documentaire over de persoon en musicus Toscanini, die om heel wat elementen in zijn tweeledige persoonlijkheid bekend, beroemd en zelfs ten dele berucht is geworden. Zijn fenomenale geheugen en zijn kennis zijn in bepaalde kringen inmiddels legendarisch, maar dat geldt eveneens voor zijn ongebreidelde woede-uitbarstingen tegen orkestleden die niet dat uit hun instrument haalden wat de meester wilde horen. Ook op dat punt toen tal van, zij het af en toe, ongelooflijke verhalen de ronde. Zo zou de maestro een hoboïst met diens eigen instrument op het hoofd hebben geslagen met de mededeling dat het "zo" zou moeten. Een kleine kern van een verhaal gaat snel een eigen leven leiden, vooral wanneer zo'n kern ruimte biedt voor toe te voegen elementen.

    Onopgemerkte opnamen
    De recente Franse film — uit 2008 — van Jean-Christophe Rose laat de muziekmeester in zijn laatste levensjaren horen, toen hij reeds blind was en over zijn jonge jaren, zijn levenservaringen
    en zijn carrière praat. Dit autobiografisch authentieke portret is ontstaan doordat de zoon van Toscanini een opname-apparaat heeft gebruikt tijdens het luisteren naar de herinneringen van vader. Daarin beperkt deze zich overigens niet tot alleen het eigen leven, maar wordt er ook collega's gesproken, over zijn jaren aan de Milanese Scala en de mensen met wie hij daar te maken had, en datzelfde geldt voor zijn Amerikaanse periode.
    Een fascinerende film, die op een voor niet ieder zo aangenaam tijdstip wordt uitgezonden, biedt een breed spectrum aan thema's, die voortvloeien uit Toscanini's basis: zijn liefde voor de muziek. Meer herhalingen, althans door Arte-televisie, staan vooralsnog niet gepland.
    __________
    Foto: Toscanini in 1908.

    11-03-2009 om 14:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!