Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    23-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken van Wagner en Enescu, vrijdag door de NDR Radiophilharmonie op radio NDR Kultur
    Richard Wagner
    De Duitse regionale radiozender NDR Kultur presenteert op vrijdag 24 april — 's avonds tussen 20:00 uur en 22:00 uur — een concert door de NDR Radiophilharmonie, voor die gelegenheid onder leiding van Lawrence Foster. Er staan twee composities op het programma, die men, hetzij direct qua tijd van ontstaan tot het fin de siècle behoren, dan wel op basis van de levensdata van de maker.
    Als eerste compositie staan de Wesendonk-Lieder op de rol. Deze werden geschreven in de jaren 1857/1858 door de muziekmeester van de groene heuvel te Bayreuth: Richard Wagner (1813-1883). Solistische medewerking wordt daarbij verleend door de sopraan Michaela Kaune.
    Over dit werk heb ik op de finde siècle cultuurwebsite All art is quite ueseless van Rond1900.nl op 1 maart 2007 een uitgebreid artikel met gegevens en andere toelichtende informatie gepubliceerd.

    George Enescu
    Het optreden via de ethergeluidsgolven zal worden vervolgd door de Tweede Symfonie in A grote terts, opus 17, gecomponeerd in de jaren 1912-1914 door de vanwege zijn Twee Roemeense Rapsodieën — opus 11, geschreven in 1901 — internationale faam verworven hebbende Roemeense musicus — vioolvirtuoos en pianist, dirigent en componist, alsmede muziekdocent — George Enescu (1881-1955).
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Richard Wagner, geschilderd door Auguste Renoir (1841-1919).
    2. De vermaarde Roemeense componist George Enescu.

    23-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    22-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franz Léhars operette Die lustige Witwe donderdag op Mezzo-televisie
    Verfilmde versie van Don Kent
    Eind december 1905 werd in het befaamde Theater an der Wien van de Oostenrijkse hoofdstad de première gegeven van de operette Die Lustige Witwe, gecomponeerd door Franz Lehár (1870-1948). Het verhaal speelt zich af in het Parijs van die jaren, waar men wel van wanten wist, en de gedachten dienaangaande in daden kon omzetten als men daartoe over de benodigde slappe was beschikte dan wel wegen kende om iemand al dan niet bewust in de rol van subsidiegever of sponsor te dringen.
    Mezzo-televisie presenteert op donderdag 23 april, tussen 11:00 uur en 13:30 uur de herhaling van herhaling van een begin deze maand reeds uitgezonden versie uit 2005 in een verfilming van Don Kent.
    Een uitgebreid artikel hierover heb ik heden gepubliceerd op de fin de siècle cultuurwebsite All art is quite ueseless van Rond1900.nl.
    __________
    Foto: Scène uit de versie van Die lustige Witwe, zoals door Mezzo-televisie zal worden uitgezonden.

    22-04-2009 om 23:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mahlers Eerste Symfonie donderdagavond tijdens concert op BBC Radio 3

    Der Titan
    In het BBC 3-radioprogramma Performance on 3 wordt op donderdag 23 april, 's avonds tussen 20:00 en 22:15 uur onze tijd, een concert gegeven met twee programma-onderdelen en in aansluiting daarop nog een heel ander programma.
    Als tweede onderdeel, naar schatting vanaf kwart over acht, speelt het London Symphony Orchestra onder leiding van Daniel Harding de Symfonie nr. 1 in d kleine terts, Der Titan, van Gustav Mahler (1860-1911), gecomponeerd in de periode 1884-1888.
    Op het fin de siècle-weblog All art is quite useless van Rond1900.nl heb ik op 23 augustus 2006 een uitgebreid artikel gepubliceerd, onder de titel Natuurliefde als katharsis — Mahlers Eerste als zelfanalyse —, met daarin achtergrond-gegevens over de componist en zijn symfonie, alsmede een technische toelichting in grote lijnen op dat werk.
    __________
    Foto: Dirigent Daniel Harding (© Simon Fowler).

    22-04-2009 om 16:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zweedse koningsdynastie komende week driemaal in documentaire via Arte-televisie

    Driedaags staatsiebezoek in Nederland
    Terwijl het Zweedse koningspaar voor het eerst een officieel bezoek brengt aan Nederland sedert Beatrix moeder Juliana heeft opgevolgd — en samen met de huidige koningin der Nederlanden een bezoek brengt aan diverse plaatsen, zoals de Rijksuninversiteit Groningen, overigens samen met een Zweedse handelsdelegatie —, presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie een documentaire over de oorsprong van het Zweedse koningshuis: de Bernadotte-dynastie, beginnend bij ene Jean-Baptiste met die familienaam (1763-1844).


    Hij fungeerde als maarschalk van Napoleon Bonaparte. Vanaf 1806 droeg de man een extra naam in de vorm van een titel: prins van Pontecorvo. Weer twaalf jaar later nam hij, zowel in letterlijke en in overdrachtelijke zin, als Karel XIV Johan — en tegelijkertijd als Karel III Johan in de functie van koning van Noorwegen —, plaats op de troon van de Scandinavische staat Zweden. En daarmee legde hij de basis voor de modernste monarchie van Europa.
    De huidige Zweedse koning Carl XVI Gustaf geldt, samen met zijn vrouw — de uit Duitsland afkomstige Silvia — als zeer geliefd, want open in zijn bejegening van het volk. Zo zet hij de traditie voort van de man die als hun stamvader in 1818 de basis heeft gelegd voor de toestand van vandaag de dag.
    De documentaire die op woensdag 22 april tussen 21:00 uur en 21:45 uur zal worden uitgezonden, is een bijdrage van de Saarländische Rundfunk. De film, op het beeldformaat 16:9 en voorzien van stereofonisch geluid, is een Duitse productie uit 2008 van Gerold Hofmann. De film zal worden herhaald op zondag 26 april, vanaf 14:00 uur, en op dinsdag 28 april, 's ochtends vanaf 09:55 uur.

    Afbeeldingen
    1. Jean-Baptiste Bernadotte, die vanaf 1818 als koning van Zweden èn Noorwegen fungeerde.
    2. Wapen van de Zweedse koninklijke familie.

    22-04-2009 om 10:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een land balancerend op de rand van de afgrond: Pakistan '” woensdagnacht via het ZDF in een geo-reportage

    Explosieve situatie
    Het ZDF, het tweede Duitse publieke televisienet zendt in de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 april — tussen 00:55 uur en 01:45 uur — een documentaire uit getiteld Pakistan — Land am Abgrund over de staat die helaas de dubieuze reputatie geniet het gevaarlijkste land ter wereld te zijn.
    Actueel is het thema wel: in Londen werden net weer twaalf terreurverdachten opgepakt, waarvan elf uit dat land afkomstig waren en er negen het land zijn uitgezet. Hoewel de vraag blijft of dat alles wel in overeenstemming verloopt met datgene wat de wetgeving van een democratische natie vereist, kan men niet ontkennen dat er in Pakistan bloedige uiteenzettingen plaatshebben. Hier en daar kan men zelfs spreken van een burgeroorlog, gezien de situatie met betrekking tot de Taliban en een reeks Parthaanse stammen, die alle strijden tegen de centrale regering.
    Hoe gevaarlijk destabilserend deze situatie eventueel is, wordt gedocumenteerd aan de hand van een kijkje in de hoofdstad van Pakistan: Islamabad, en in de als economische metropool geldende havenstad Karachi. Daar blijkt dat de handelingen en invloedssfeer van de genoemde terreurorganisaties zich niet beperken tot de randgebieden van het land, maar dat ze ook daar medestanders recruteren.

    Afbeeldingen
    1. De Pakistaanse president Asif ali Zardari. (Foto: ZDF; © ap.)
    2. Door de Taliban vernietigde Nato-vrachtwagens. (Foto: ZDF; © Reuters.)

    22-04-2009 om 09:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    21-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reusachtige redders van in het rijk der microkosmos in ZDF's wetenschappelijke reeks Abenteuer Wissen

    Algen als redders
    Het tweede Duitse publieke televisienet zendt op woensdag 22 april, in de avonduren tussen 22:30 uur en 23:00 uur, een nieuwe aflevering uit in de wetenschappelijke reeks met de overkoepelende titel Abenteuer Wissen. Deze keer is het thema Algen, de kleinst bestaande plantjes op aarde, die echter van enorm belang zijn voor de zuurstofproductie op aarde en dat al meer dan drie miljard jaar.


    Onder de titel Retter aus dem Mikrokosmos — Die Kraft der Algen wordt onder meer uitgelegd waarom milieudeskundigen zo enthousiast zijn over dit fenomeen in de natuur. Zij zien in algen de eventuele garantie voor het voortbestaan van de menselijke soort, doordat ze van doorslaggevende betekenis kunnen zijn in zowel de sfeer van de nodige energievoorziening, alsook in de functie van vooraanstaand wapen in strijd tegen de zorgwekkende klimaatveranderingen die reeds geruime tijd in gang gezet zijn.

    Hoopvol gestemd
    Algen vermenigvuldigen zich door middel van fotosynthese vrij snel en aangezien er op diverse plekken in onze oceanen licht doordringt, gebeurt dat op sommige plaatsen tamelijk spectaculair. Om de groei van algen te stimuleren wordt het oceaanwater op diverse plekken 'verrijkt' met ijzersulfaat.


    Naar schatting van onderzoekers zorgen algen ervoor dat zo ongeveer de helft van de jaarlijkse CO2-uitstoot door algen worden geneutraliseerd. Nieuwe onderzoekingen hebben uitgewezen hoe enorm veelzijdig deze plantjes kunnen worden aangewend ten faveure van het leefklimaat op onze planeet.
    ____________
    Afbeeldingen
    1.Het schip van de onderzoekers: Polarstern, een voortreffelijk uitgerust varend laboratorium.
    2. Fotocollage van kleurrijke algen en een open boek, om op bestaande literatuur over dit thema te wijzen.

    21-04-2009 om 23:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Händels opera Tamerlano uit 1724 woensdagmiddag via Mezzo-televisie
    Händel-jaar: Festiviteiten 'zonder einde'
    Als we niet voorzichtig en met overleg te werk gaan, komen we het jaar 2009 nog om in de zeer grote aantallen uitvoeringen van composities van Georg Friedrich Händel (1685-1759). Het mag dan ook absoluut geen verbazing wekken als mocht blijken dat juist van deze maestro meer werken zullen worden uitgevoerd dan van al die collega's wier naam ook heel nadrukkelijk met het jaar 2009 worden geassocieerd, vanwege hun geboorte- of sterfjaar: Haydn vanwege het laatste, Mendelssohn vanwege het eerste, Henry Purcell eveneens vanwege het geboortejaar, maar dat is inmiddels drie en een halve eeuw geleden. Van Händel krijgen we — in concertzaal, kerk, thuisbioscoop of op een andere wijze — vast wel alles te horen dit jaar.
    De opera Tamerlano zal worden gepresenteerd door Mezzo-televisie op woensdag 22 april, van 's middags 16:50 uur tot 20:30 uur in de avond. Paul McCreesh leidt de uitvoering.


    Tamerlano
    Tamerlano
    is een muziekdrama in drie bedrijven op een tekst van Nicola Francesco Haym (1678-1729) naar het libretto dat Agostino Piovene in 1710 voor de Italiaanse componist Francesco Gasparini (1668-1727) heeft gerealiseerd.
    De eerste uitvoering werd op 11 november 1724 in het Londense King's Theatre gegeven. Een jaar daarna reeds in Hamburg, op een Duitse tekst van Praetorius in een bewerking van Johann Philipp Telemann (1681-1757). Pas in de twintigste eeuw werd deze opera veelvuldig in diverse landen van de globe uitgevoerd.
    De Tartarenkoning Tamerlano heeft de Turkse emir Bajazet gevangengenomen; hij raakt echter verliefd op diens dochter Asteria, die op haar beurt — hoe kan het ook anders in deze veelal soapachtig verhaaltjes die ten grondslag liggen aan muziekdramatische gebeurtenissen — ziel en zaligheid heeft verpand aan de Griekse prins Andronico. Als blijkt dat Bajazet een eind aan zijn leven heeft gemaakt, komt Tamerlano tot inkeer en doet hij er alles aan dat Asteria en Andronico samen kunnen zijn.
    Diverse andere componisten hebben dit verhaal gebruikt voor een opera. Antonio Vivaldi (1678-1741) en Johann Friedrich Reichardt (1752-1814) zijn daarvan de bekendste, maar ook minder bekende muziekmeesters zoals Nicola Porpora (1686-1768) en Peter von Winter (1754-1825) hebben zich erover ontfermd.
    __________
    Afbeelding: King's Theater Haymarket te Londen.

    21-04-2009 om 19:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arte-tv zendt documentaireserie over treinreizen, overal ter wereld
    Voor kenners en leken
    Niet alleen fanatieke spoorwegenthousiastelingen raken opgetogen als er weer een film over een spoorlijn of een simpel traject wordt uitgezonden. De Duitse televisie zendt al enige jaren in de nachtelijke uren tal van films uit onder de overkoepelende titel Die schönsten Eisenbahnstrecken der Welt, en daarin worden filmimpressies getoond, meestal vanuit de cabine van de machinist, en die films behandelen spoorwegen tussen zo ongeveer de Noordpool en de Zuidpool. Nieuw Zeeland wordt daarbij evenmin geschuwd als de besneeuwde landschappen van Siberië. Dan worden er tal van documentaires vertoond over treinreizen met zogeheten human interest, waarbij gesprekken worden gevoerd met machinisten, conducteur emplacementswerkers en stationschefs. Niet te vergeten daarbij opvallende dan wel juist geheel onopvallende reizigers, die hun verhaal doen, hetgeen soms leidt tot hilarische of emotionele momenten, ontroerende verhalen uit het persoonlijke leven van die mensen.

    Diverse landen
    Arte-televisie presenteert de lopende week elk avond tussen 20:15 uur en 21:00 uur een aflevering uit de documentairereeks Mit dem Zug durch.... Op dinsdag 21 april is het Salzkammergut aan de beurt, de dag erna, woensdag 22 april rijdt men voor u door de Provence, en donderdag 23 april wordt de aflvering Auf das Dach der Welt, dus het een deel van het heel ver verwijderde verre Oosten,uitgezonden. Vrijdag 24 april tenslotte is Scandinavië het onderwerp van nadere beschouwing door de camera's.
    De film van dinsdag is van Alexander Schweitzer, een productie uit 2007. Een jaar later realiseerde hij de Provence-film, eveneens een Duitse documentaire.
    De rolprent over de treinreis op het Dak van de Wereld, donderdag aansaande,t stamt weer uit 2007, is eveneens een Duitse film; Susanne Mayer-Hagmann tekent daarvoor verantwoordelijk. De laatste van de vier reizen per IJzeren Paard, die u deze week nog kunt zien, stamt uit de koker van Bettina Bansbach, is als Duits filmproduct in 2007 ontstaan, en wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9.
    Dat geldt eveneens voor alle drie andere hier aangekondigde films. Drie van de vier hier besproken films worden herhaald: die over het Salzkammergut op woensdag 29 april, in de ochtend om 10:40 uur, die over de Provence op dezelfde dag, 's middags om 14:00 uur.
    Op donderdag 30 april kan men 's middags vanaf 14:00 uur nogmaals bekijken hoe het er per trein aan toe gaat op het Dak van de Wereld.

    21-04-2009 om 17:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arturo Toscanini dirigeert werken van Verdi en Wagner '” Tenor Jan Peerce verleent daarbij hand en stembanddiensten '” in film op WDR
    Unieke figuur
    In de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 april — tussen 00:00 uur en 01: 00 uur — presenteert de Duitse televisiezender Westdeutscher Rundfunk (WDR) een film met de dirigeerkunsten van één der meest besproken figuren uit het muziekleven van de eerste helft van de twintigste eeuw: Arturo Toscanini (1867-1957). Al diverse malen zijn er films met of over hem in zijn muzikale functie vertoond, op tal van West-Europese radio- en televisiezenders, alsmede via diverse andere ethermedia van ons ondermaanse. Eén keer vertelde de man — zonder te weten dat hij door zijn zoon werd gefilmd — honderduit over zijn persoonlijke en culturele leven in Europa en de Verenigde Staten.


    Deze keer valt een uur lang muziek te horen en te zien van zowel de meestermuzikant van het Bayreuth van anno toen: Richard Wagner (1813-1883), alsmede van dat andere, uitnemende operagenie met een iets zuidelijker temperament: Giuseppe Verdi (1813-1901). Arturo Toscanini leidt het NBC Smphony Orchestra en het koor van het Westminster College Choir. Solistische medewerking wordt verleend door de tenor Jan Peerce (1904-1984), die bij het aanschouwen van zijn levenslicht de naam Jaco Pincus Perelmuth droeg.
    __________
    Foto: Tenor Jan Peerce zingt voor opnamen met een microfoon.

    21-04-2009 om 14:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Engelsman Thomas Tallis is componist van de week op Radio 4
    De Engelse muziekmeester Thomas Tallis (ca. 1510-1585) is deze week de protagonist in het werk-dagelijkse programma Componist van de week. Van maandag tot en met vrijdag, steeds tussen 19:30 uur en 20:00 uur kunt u naar muziek van deze, in ons land relatief onbekende, maar aan de overzijde van het bij tijd en wijle woelige Noordzeewater nog steeds in hoog aanzien staande grootmeester.
    Aangezien deze componist met enkele alinea's voorkomt in ons artikel van dinsdag 2 september 2008 over een werk van Ralph Vaughan Williams (1872-1958), dat is gebaseerd op Tallis, verwijzen we voor verdere informatie naar die bijdrage.

    21-04-2009 om 10:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychopaten als avondvullend thema op Arte-televisie
    Speelfilm
    Heden heeft Arte-televisie een thema-avond over psychisch in hevige mate gestoorde en op basis van hun afwijking extreem brutaal — figuurlijk, maar ook letterlijk in de fysieke betekenis — optredende lieden: Psychopathen — Meister der Grausamkeit luidt de overkoepelende titel voor de twee programma-onderdelen die vrijwel de hele avond in beslag nemen.
    Als eerste onderdeel komt de Amerikaanse speelfilm uit 1999, The talented Mr. Ripley, geregisseerd door Anthony Minghella op de kijkers af, ongetwijfeld in het Frans en Duits nagesynchroniseerd, en daarmee ondraagijk. Bovendien kan die versie niet in de schaduw staan van de zwart/witte, Franse voorganger met Alain Delon en Maurice Ronet, ook al is laatstgenoemde rolprent vier decennia ouder.
    De Yanken-film neemt twee uur en een kwartier in beslag, waarna nog bijna anderhalf uur over is voor het tweede onderdeel.

    Psychopaat
    Dat tweede thema behelst een portret van Sam Vaknin, die van zichzelf beweert dat hij een psychopaat is, maar volgens bekenden de indruk maakt van een aangename man. Hij is een internationaal erkende expert op het gebied van het narcisme. De film, die Arte de komende acht dagen in totaal drie keer zal uitzenden —Ich bin ein Psychopath —, is een Australisch-Duitse coproductie van Ivan Walker, die in 2009 tot stand gekomen is, en een lengte van 83 minuten heeft.
    Sam Vaknin is volgens eigen inzicht geen slecht mens, ondanks dat hij al een aantal mensen behoorlijk uit hun evenwicht heeft weten te brengen, waarvan sommige in ernstige mate en voor lange tijd. Sam wil dan ook meer weten over het hoe en het waarom van de diagnose die over hem is afgegeven.
    In deze documentaire wordt hopelijk één en ander duidelijk over de oorsprong van het gedrag en de daaraan verbonden destructieve neigingen, de hersenfunctie en al wat dies meer zij.
    De film, die op het formaat 16:9 zal worden vertoond, wordt door Arte de komende week nog tweemaal herhaald: allereerst op vrijdag 24 april vanaf 09:55 uur, en dan nog eens op maandag 27 april, in de nacht vanaf 03:00 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Acteur Matt Damon als TomRipley in de Amerikaanse speelfilm uit 1999: The talented Mr. Ripley. (Foto: ZDF; © Kineos.)
    2. Hersenonderzoek in verband met psychosen, respectievelijk psychopathieën. (Foto: ZDF; © Simon Smith.)

    19-04-2009 om 18:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René Cléments speelfilm Gervaise naar Emile Zola's roman L'Assommoir op TV5
    Sociale rolprent
    Op zondag 19 april wordt de inmiddels klassieke speelfilm Gervaise, uit 1956 van René Clément (1913-1996), naar de roman L'Assommoir uit 1877 van Emile Zola (1840-1902) via TV5 uitgezonden, tussen 21:00 en 22:50 uur.
    De rolprent toont de wasvrouw Gervaise, hoofdpersoon uit de genoemde roman — gespeeld door de Duitse actrice Maria Schell (1926-2005) —, die door haar man wordt verlaten en aanvankelijk het geluk schijnt te vinden bij een goede vent, die in de bouw werkt. Kort daarna flikkert hij tijdens zijn werk van het dak en raakt daardoor werkloos, en heeft hij geen enkel uitzicht op nieuw werk, waardoor hij aan de drank raakt. Daarmee is iedere hoop op een betere toekomst voor Gervaise en haar kinderen vervlogen.

    Waardering
    Hoewel het om een literaire verfilming gaat, is de rolprent niet geheel gespeend van suggestief-emotionele elementen, waardoor deze film, althans mede, een status heeft gekregen die in de huidige tijd veelal als tranentrekker wordt gekwalificeerd. De film werd overladen met prijzen, waarbij de actrice-protagoniste ook weer een hoofdrol heeft vervuld.
    Het sociale element — in de vorm van een anti alcohol stellingname — werd eveneens hogelijk gewaardeerd. De afwijzing van het misbruik van het 'kostelijke vocht' dat meestentijds echter als genotmiddel wordt gekwalificeerd, was voor ieder duidelijk die in haar of zijn jeugd wel eens is geconfronteerd — niet zelden was tijdens een les op de lagere school — met het prentje van zeker een eeuw geleden, waarin een klein kind haar papa uit een café mee naar huis probeert te praten Ach vader, niet meer!

    De schrijver
    De schilder Paul Cézanne (1839-1906) was reeds jong een klasgenoot van Emile-Edouard-Charles-Antoine Zola, en toen deze, dertig jaar oud, in het huwelijk trad, was die jeugdvriend zijn getuige. Enkele jaren tevoren, in 1867, had Zola succes met de roman Thérèse Raquin, die als meesterwerk wordt onthaald.

    Voordien had de schrijver, als knaap en jongeman, het niet bepaald gemakkelijk gehad. Zijn vader was in 1847, toen Zola zeven jaar oud was, overleden, waardoor Emile en zijn moeder in een moeilijke situatie achterbleven. Voor het lyceum kreeg hij een beurs, maar het leren liep aanvankelijk nogal moeizaam, maar na verloop van tijd profileerde hij zich als een briljante student, waarna hij, op zijn achttiende, samen met zijn moeder naar Parijs is vertrokken.
    Daar kon hij echter niet aarden en zo deed hij geen eindexamen. Maar er moest wel brood op de plank komen en daardoor werd hij aanvankelijk douanier, maar dat beviel hem zo slecht dat hij ontslag nam. Zonder middelen van bestaan heeft hij zelfs enige tijd mussen gegeten.
    In 1862 trad hij, als magazijnknecht, in dienst van uitgeverij Hachette, waar hij zich al snel wist op te werken, zelfs tot chef in de uitgeverij, en tegelijkertijd publiceerde hij gedichten in tijdschriften.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van het stofomslag van een gebonden club-editie van de roman L'Assommoir.
    2. Voorkant van een Home Cinema-editie van de film Gervaise, die in de prijzen viel als beste buitenlandse film van het jaar 1956. Voorop Maria Schell.
    3. Achterkant van het stofomslag van die editie van L'Assommoir.

    19-04-2009 om 14:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het meisje van Pskov van Nikolaj Rimski-Korsakov op zondag 19 april 's avonds via radio WDR 3 vanuit Sint Petersburg
    Veeltaligheid?
    De Russische opera Псковитянка — Het meisje van Pskov — van Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908) wordt op zondag 19 april — 's avonds tussen 20:05 uur en 23:05 uur — door de Duitse zender WDR 3 in het programma Bühne: Radio uitgezonden vanuit het Mariinski Theater in Sint Petersburg, waar de vaste spullenbaas, Valery Gergiev, de scepter zwaait voor koor, orkest en solisten. In programmagidsen wordt het muziekdrama met de Franse titel aangekondigd: La fille de Pskov. Je zou het kunnen beschouwen als een ietwat kosmopolitisch gebeuren: een Nederlands periodiek kondigt een Russische compositie aan met een Franse titel via een Duitse zendgemachtigde. Het lijkt mij in ieder geval verstandiger dat men ervan uitgaat dat in genoemd theater dit muziekdrama in het Russisch zal worden gezongen.

    Achtergronden
    De componist schreef zelf het libretto, op basis van het gelijknamige drama uit 1860 van Lev Mej (1822-1862). Rimski werkte in de jaren 1868-1872 aan deze opera, waarna het stuk op 13 januari 1873 in hetzelfde theater — maar dan anders, want 136 jaar eerder dan nu — te Sint Petersburg voor de eerste keer werd gepresenteerd. Bijna twee decennia later, in 1891/92, realiseerde de componist een tweede versie, met een andere titel, maar deze is nooit gespeeld. In 1895 maakte hij een derde versie, die op 18 april van dat jaar, opnieuw in Sint Petersburg, maar in een andere entourage in première is gegaan. In 1898 voegde Rimski daar nog een proloog aan toe, en in die vorm werd het stuk op 23 oktober 1901 aan het publiek voorgesteld in het Moskouse Bolsjoj Theater. Acht jaar later werd deze versie, op instigatie van Sergej Djagilev (1872-1929)— die in 1909 zijn eerste van twintig balletseizoenen in Parijs zou leiden — in de Franse hoofdstad op de planken gebracht onder de titel Ivan de Verschrikkelijke.
    In 1924 werd er een Duitse versie gepresenteerd in Krefeld. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam het tot hernieuwde uitvoeringen, te beginnen in 1959 te Palermo. Echt repertoire gehouden heeft deze opera weliswaar niet, doch aangezien Rimski-Korsakov geniale muziek heeft gecomponeerd, is het zeker de moeite waard er eens naar te luisteren, en in de huidige context hoeft u er niet alleen het huis niet voor uit, u hoeft evenmin entree te betalen.

    Synopsis
    Als Tsaar Ivan de stad Pskov belegert, blijkt hij plots bereid te zijn deze met inwoners en al te sparen, aangezien hij in de persoon van Olga Tokmakova zijn dochter herkent. Haar geliefde trekt echter tegen de tsaar te velde, waarbij hij, samen met Olga, door de schoten van de Strelitsen wordt geveld.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Nikolaj Rimski-Korsakov, geschilderd door Valentin Serov (1865-1911).
    2. Dirigent Valery Gergiev in 2007.
    3. Sergej Pavlovitsj Djagilev, geschilderd door Valentin Aleksandrovitsj Serov. Zich als kenners presenterende lieden zijn het er niet over eens of Serov dit portret in 1904 dan wel in 1909 heeft geschilderd.

    19-04-2009 om 05:55 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedolven door de Vesuvius '” Documentaire over de payrusrollen van Herculaneum '” via Arte-tv
    Eeuwenoude teksten worden zichtbaar gemaakt
    Arte-televisie zal de komende dagen vijf keer de documentaire Vom Vesuv verschüttet uitzenden, te beginnen op zaterdag 18 april, in de avond tussen 21:00 uur en 21:55 uur. Het is een productie uit 2003 van de Amerikaanse filmer Julie Walker, die in HD-kwaliteit wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9. Daarin wordt getoond hoe het onderzoek vordert naar de papyrusrollen die omstreeks 1750 werden ontdekt, naast diverse andere voorwerpen, in de Villa dei papiri in de antieke Italiaanse stad Herculaneum.
    Het onderzoek naar de teksten op al die rollen uit die gehele bibliotheek, welke in 79 van onze jaartelling — zoals zoveel mensen, dieren, huizen, straten en pleinen, en voorts tal van gebruiksvoorwerpen — door de uitbarsting van de Vesuvius onder de lava werden bedolven, kan gelukkig met behulp van ultramoderne — multispecterale — technieken voortgang vinden en wel zodanig dat de oude schatten zelf daardoor geen schade meer ondervinden. Het is een hele onderneming zo'n oude papyrus te ontrollen, aangezien daar zeer veel fingerspitzengefühl bij benodigd is.

    Documentaire met veel aspecten
    In de film wordt getoond op welke wijze de teksten leesbaar gemaakt kunnen worden, en voorts wordt de vraag aan de orde gesteld hoe 'we' verder moeten met de archeologische vindplaats van de bibliotheek van Herculaneum — die bijna zeventien eeuwen onder de as bedolven was —, die vanwege al die papyrusrollen de benaming Villa dei papiri heeft gekregen.
    De documentaire wordt door Arte-tv herhaald op:
    zondag 19 april om 14:00 uur
    donderdag 23 april om 13:00 uur
    zaterdag 25 apri om 14:50 uur
    zondag 26 april om 05:00 uur
    __________
    Foto: Arte F; © Mark A. Philbrick BYU

    18-04-2009 om 20:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beierse Bevers en Boeren verkeren op voet van oorlog '” Arte-reportage
    Uitzending tweemaal
    Op zaterdag 18 april wordt door Arte-televisie — tussen 20:15 uur en 21:00 uur — in de reeks 360º-Geo Reportage een nieuwe aflevering uitgezonden; deze keer is die getiteld Biberkrieg in Bayern over het verzet van boeren tegen de bescherming die bevers genieten in het natuurpark Bayerischer Wald. Die boeren vinden die wijze van omgaan met de natuur sterk overdreven.
    Middenin het grootste bosgebied van Europa bevindt zich het natuurpark Bayerischer Wald dat nooit is ontgonnen en mede daardoor een onderkomen biedt aan tal van bedreigde diersoorten. Dat is het werk van de natuurbeschermingsorganisaties. Dat de bever daarbij speciale bescherming geniet, is de boeren een doorn in het oog.


    Natuurbeschermers op de voet gevolgd
    In de documentaire die Horst Riegel in 2008 als Duits-Franse coproductie heeft gerealiseerd voor Arte-televisie worden twee managers uit de sfeer der natuurbescherming begeleid op een tocht die ze ondernemen in de hoop toch nog tot een 'vredesakkoord' te komen tussen de bevers enerzijds en de boeren aan de andere kant. Tijdens hun tocht registreert de camera alle schoonheid die de natuur in dat deel van Europa te bieden heeft.
    De reportage — die in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9 wordt uitgezonden, zal door Arte-televisie worden herhaald op zondag 26 april vanaf 18:05 uur.
    __________
    Foto: Arte, © Medienkontor FFP.

    18-04-2009 om 17:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fidelio van de Nederlandse Nationale Reisopera halverwege de tournee '” opname van de première zaterdagavond op Neerlands Radio 4

    Nu de Nationale Reisopera ongeveer halverwege de tournee is met de enige opera, Fidelio, die Ludwig van Beethoven heeft gecomponeerd, wordt de opname, die tijdens de première op 28 maart is gemaakt in het Muziekkwartier te Enschede, op zaterdag 18 april uitgezonden op Radio 4 in de programmareeks Opera live van de NPS.

    Diezelfde avond treedt het gezelschap met de in levenden lijve-versie in het Lucent Danstheater in Den Haag.
    Daarna volgen nog vier voorstellingen:
    dinsdag 21 april in het Parktheater te Eindhoven
    donderdag 23 april in het Theater aan de Parade te Den Bosch
    zaterdag 25 april in de Stadsschouwburg van Groningen
    dinsdag 28 april in de Rotterdamse Schouwburg
    Voor nadere gegevens omtrent de uitvoerenden — solisten, orkest, dirigent, regie en zulks meer — kunt u terecht op het betreffende onderdeel van de website van de Nationale Reisopera.
    ______________
    Afbeeldingen
    1. 'Theaterzettel' voor de première, op 23 mei 1814, in het Weense Kärthnerthor-Theater, van Fidelio.
    2. Scènefoto uit de voorstelling door de Nationale Reisopera van Fidelio. U ziet Almas Svilpa als Don Pizarro. (Foto: Hermann en Clärchen Baus.)

    17-04-2009 om 12:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sociaal besef leeft bij grootste deel van de jonge Amerikanen

    De Vreugde van het Geven
    In een artikel in de Huffington Post van deze woensdag 15 april wordt gerefereerd aan uitspraken die Michelle LaVaughn Robinson Obama, de echtgenote van de huidige Amerikaanse president, heeft gedaan in verband met de vreugde die Geven kan verschaffen. Zij wijst erop dat al degenen, die in staat zijn bij te dragen aan onder meer het verkleinen van veel problematiek — en als gevolg daarvan ontstaan verdriet en onzekerheid, juist in deze moeilijke tijden — dit dan ook zouden moeten doen, en ze laat niet na erop te wijzen hoe zeer geven niet alleen een positief gevolg heeft voor degene die mag ontvangen, maar niet in de laatste plaats tevens voor degene die geeft.
    In een essay voor USA Today heeft de presidentsvrouw niet alleen de vreugde onderstreept die het geven kan bieden, maar wijst zij tevens op de sociale plicht van mensen die het beter hebben. Verder wijst ze erop dat het sociale besef bij de jeugd nimmer zo groot is geweest dan nu, en om die opvatting te staven, haalt ze een recente studie aan waarin blijkt dat 61 procent van de jongeren tussen 13 en 25 jaar van oordeel is dat zij persoonlijk verschil kunnen maken met betrekking tot de 'toestand in de wereld', dat deze groep tevens de mening is toegedaan dat ieder individueel verantwoordelijk is voor het eventueel kunnen veranderen van de situatie.
    Eén en ander moet voor het Witte Huis met de huidige president een goed voorteken zijn, ook al blijft enig realistisch besef, naast groot optimisme, van groot belang. Cijfers geven immers een momentaan beeld, en als al diegenen die zich hebben geprofileerd met bepaalde positieve uitspraken, plotseling moeten handelen, wil de alledaagse werkelijkheid dat beeld nog wel eens ingrijpend veranderen. Maar het Principe van de Hoop moet altijd blijven prevaleren.
    __________
    Foto: Officieel statieportret van Michelle Obama.

    17-04-2009 om 09:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acatama-woestijnbewoners van Chili en hun grote optimisme
    Progressief denken
    Op vrijdag 17 april kunt u via de Duits-Franse cultuurzender Arte, tussen 19:00 uur en 19:45 uur — de dagelijkse documentairetijd — kijken naar de film Chile — In der Acatamawüste (Quebrada de Camina). Deze Chileense rolprent uit 2007, gerealiseerd door Felipe Correa, Mauricio Garcia en Sebastian Melo, laat zien hoe mensen in een afgelegen stad in de Acamata-woestijn in het zuiden van Chili leven en werken en hoe zeer hun optimistische levensinstelling leidt tot ideeën en doorwrochte plannen, die op het eerste gezicht een erg onrealistische indruk maken.


    Zo tracht een groep handwerksters van een Indianenstam een reis te organiseren naar een handelsbeurs in het verafgelegen Santiago. Tegelijkertijd bestaan bij een groep boeren vergevorderde plannen om hun producten regelecht aan een supermarkt te verkopen.
    De film toont niet alleen wat er zich bij en om de genoemde mensen afspeelt, maar biedt tevens inzicht in wat de mensen in van indianen afkomstige groeperingen in het aangrenzende Andes-gebergte zoal bezighoudt.
    De film zal worden herhaald op vrijdag 24 april, in de ochtend vanaf 09:10 uur.

    16-04-2009 om 23:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IKON-documentaire over de veelvoudig-dubieuze moraal van 'Rome'

    Wat een geraaskal en geblaat
    Hoewel er priesters zijn die erop wijzen dat zelfs de meest dwaze en gevaarlijke uitspraken van de zich als pontifex (bruggenbouwer) beschouwende schertsfiguur 'op de stoel van Petrus' — een man in een jurk die travestieten bestrijdt — moeten worden gezien en uitgelegd in de juiste context — hetgeen op zich weliswaar een cliché, maar niet onjuist is —, was er de laatste weken weer zoveel idioots uit de klep van die totaal wereldvreemde en mensen diep verachtende figuur te vernemen dat we de documentaire over een historisch imporatante gebeurtenis, die dezer dagen door het Nederlandse digitale kanaal Geschiedenis 24 (zo heet die zender tegenwoordig) reeds werd en nog weer zal worden uitgezonden, vanwege alle actuele gedaas van die stoelbekleder — deed de man het maar letterlijk, dat wil zeggen: ging hij maar in de meubelindustrie werken — op deze site aankondigen in plaats van op onze zustersite Tempel der Historie.

    Documentaire op Geschiedenis 24
    Op vrijdag 17 april — 's avonds tussen 21:53 en 22:45 uur — is in het programma Werelden van het genoemde geschiedenis-kanaal een IKON-documentaire uit het jaar 2000 te zien van Marijke Vreeburg, over de houding die de Katholieke Kerk heeft aangenomen tegenover de introductie van de anticonceptiepil in het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw. De veelzeggende titel behoeft geen nadere introductie of uitleg: Vaticaanse revolutie — hoe de katholieke kerk de pil mogelijk maakte.

    16-04-2009 om 22:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planet Wissen '” Is consumeren een genoegen of een nachtmerrie
    Hand in eigen boezem
    In de aflevering van het wetenschappelijke programma Planet Wissen dat de Westdeutsche Rundfunk (WDR) en tegelijkertijd de SWR (Südwest Rundfunk) op donderdag in de middag tussen 15:00 en 16:00 uur zal uitzenden, komt de vraag aan bod of het — vele en niet zelden al te vele — consumeren dat wij met z'n allen in de westerse wereld doen, kan worden beschouwd als een genoegen of als een nachtmerrie. De titel van de aflevering in kwestie luidt dan ook: Kosnsum — Vergnügen oder Albtraum.
    Het programma wordt op vrijdag in de ochtend herhaald: op de WDR tussen 08:20 uur en 09:20 uur en via de SWR al tussen 05:00 uur en 06:00 uur voor de vroegste der menselijke ochtendvogels.

    Invalshoeken
    De beide presentatoren Brigitte Pavetic en TilL Nassif ontvangen in de aflevering over consumptiegedrag — dat vanzelfsprekend wordt voorafgegaan door aankoopgedrag, maar dat zien de onderzoekers, zo lijkt het wel, los van elkaar — Theo Wolsing, die sedert 1981 werkzaam is bij de Verbraucherzentrale Nordrheinwestfalen in Düsseldorf. Sedert de jaren negentig houdt hij zich bij die instantie vooral ebzig met consumentengedrag en reclame.
    Het is inmiddels een bekend gegeven dat mannen anders inkopen dan vrouwen, anders reageren op reclameboodschappen, en dat het consumptiegedrag in hoge mate wordt beïnvloed door allerlei 'verborgen verleiders', die veelal halve waarheden dan wel aperte leugens ten beste geven, dan wel juiste informatie verstrekken die zonder de vereiste context geen enkele waarde hebben voor de beoordeling van een product of dienst, dan wel voor de werkzaamheid van een medicament of iets dergelijks.
    Indien u zich nog niet wat meer met deze materie heeft beziggehouden, zullen u in deze aflevering van Planet Wissen vast en zeker nog enkele verrassende feiten ter ore komen, waarschijnlijk ook over het eigen aankoopgedrag op basis van nadrukkelijke manipulatie door zeer handige reclamemensen, die vroeger reclamejongens heetten, maar waar tegenwoordig ook steeds meer vrouwen hun stempel op hebben weten te drukken.
    ___________
    Afbeeldingen
    1. Brigitte Pavetic, presentatrice van het programma Planet Wissen.
    2. Till Nassif, presentator van het programma Planet Wissen.
    3. Dr. Theo Wolsing, deskundige op het gebied van consumentengedrag en reclame.

    15-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!