Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    03-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weinig gespeelde opera Das Nachtlager von Granada via radio WDR 3
    Oudere opname
    De in 1840 te Meßkirch geboren Duitse componist Conradin Kreutzer was één van de typische vertegenwoordigers van de vroeg-romantische periode in de muziekgeschiedenis. Geruime tijd was zijn werk zeer populair, maar allengs raakte het in vergetelheid. In de pekduistere periode van de Europese geschiedenis — die waarin de mofse monsterlijkheid hoogtij vierde en de jaren direct daarna — ondergingen de muziekdrama's van deze componist een korte opleving, maar daarna werd het weer stil. Deze muziekmeester overleed in 1893 te Riga.
    Kreutzers bekendste opera, Das Nachtlager von Granada, wordt op zondag 3 mei in het progamma Bühne Radio van WDR 3 — tussen 20:05 uur en 22:00 uur — in een al wat oudere opname voorgesteld. Het NDR Rundfunkchor en het dito Orchester Köln worden geleid door Helmuth Froschauer. Vocale solisten zijn onder anderen Hermann Prey (1929-1998), Martin Blasius en Regina Klepper.
    Deze zelfde namen treft men aan op een Naxos-uitgave van deze opera, die eerder is verschenen op het label Capriccio; een uitgave uit 1993. We mogen er derhalve wel van uitgaan dat de uitvoering die u op de WDR zult horen, als u dat tenminste wilt, deze versie zal zijn.

    Achtergronden
    Das Nachtlager von Granada is een opera in twee bedrijven; het libretto is van Karl Johann Braun von Braunthal (1802-1866), die als basis het gelijknamige toneelstuk uit 1818 van Johann Friedrich Kind (1768-1848) [1] heeft genomen.
    De eerste voorstelling van dit muziekdrama werd op 13 januari 1834 in Wenen gerealiseerd. In de negentiende eeuw werd deze opera alom en veelvuldig gespeeld; behalve deoudere generatie operaliefhebbers, vakmensen in allerlei sferen van het muziektheater en de ware, doorgewinterde operafanaten, kent vrijwel niemand het stuk.

    Het verhaal
    De Spaanse kroonprins — voorgesteld door een bariton — die als jager is verkleed, steunt het herdersmeisje Gabriele — een rol die door een sopraan wordt gezongen — omdat ze hem heeft gewaarschuwd voor een moordaanslag, die was gepland door ene Vasco — op de planken een bariton. Zij wil graag met Gomez — een jongeman die door een tenor wordt uitgebeeld — trouwen, maar dat stuit op weerstand van haar oom. De invloed van de kroonprins moet hier toch iets kunnen bewerkstelligen.
    ____________
    [1] Deze auteur vooral bekendheid verworven en voor een deel ook nog gehouden doordat hij de tekst heeft 'aangeleverd' voor de opera Der Freischütz (1821) van Carl Maria von Weber (1786-1826).
    ___________
    Afbeeldingen
    1. De Duitse componist Conradin Kreutzer.
    2. Bariton Hermann Prey.
    3. De Duitse schrijver Johann Friedrich Kind.

    03-05-2009 om 14:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle aspecten van de zon '” Terra X-documentaire via ZDF


    Die liebe Frau Sonne
    In de reeks documentaires die onder de overkoepelende benaming Terra X worden uitgezonden door het tweede Duitse publieke televisienet, zal op zondag 3 mei — 's avonds tussen 19:30 uur en 20:15 uur [1] — in de reeks Faszination Universum een nieuwe aflevering worden uitgezonden welke de eerste van een tweedelige is die de titel draagt Im Banne des Sonnenfeuers. Men mag ervan uitgaan dat — als er geen wereldschokkende gebeurtenissen zullen plaatshebben, die dat tijdstip van uitzenden, voorafgaande aan het zondagavondprogramma van het ZDF — het tweede deel, dat eveneens drie kwartier in beslag zal nemen, de volgende zondag, 10 mei, zal worden gepresenteerd.
    In deze nieuwe aflevering zal de astrofysicus professor Harald Lesch [2] trachten ons vertrouwd te maken met de vele aspecten van de voor het leven op aarde zo belangrijke planeet: de zon. Gezien zijn ervaringen met toehoorders en zijn doorgaans zeer aanschouwelijke wijze van presenteren, geloven wij stellig dat de hooggeleerde erin zal slagen een groot aantal kijkers nieuwe inzichten te verschaffen.
    __________
    [1] De uitzending zal worden herhaald in de nacht op maandag 4 mei, vanaf 03:45 uur.
    [2] Harald Lesch is niet alleen natuur- en sterrenkundige, maar tevens natuurfilosoof, schrijver en televisiepresentator. Dat laatste reeds sedert 1998. Wie meer informatie over deze voortreffelijke wetenschapper wenst, zij verwezen naar (onder meer) een Nederlandstalig Wikipedia-artikel.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Het vuur en de gloed van de zon. (Foto: ZDF.)
    2. Harald Lesch in 2005.

    03-05-2009 om 10:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie totaal verschilende supersteden achtereen in even zovele Terra XXL-documentaires
    In de nacht van zondag 3 op maandag 4 mei zal het tweede Duitse publieke televisienet weer een Lange nacht met ZDF Royal Terra XXL-documentaires realiseren. Deze keer begint het, zoals veelal, om 01:25 uur en duurt het geheel iets minder lang dan wel eens het geval is. Dat geheel — drie documentaires over wereldsteden — is om 03:40 uur weer achter de rug. Drie steden in die tijd houdt in (gemiddeld of reëel) drie kwartier per aflevering. De drie steden die in Die lange Nacht der Megacities aan bod komen, zijn New York — Hauptstadt der Welt gevolgd door Kairo — Mutter aller Städte,


    waarna de korte, maar ongetwijfeld krachtige, serie van drie wordt afgesloten met nog zo'n massaal aandoende mensenmachine die de benaming stad draagt: Shanghai — Stadt der geplanten Zukunft.

    03-05-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    02-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persoonlijke visie van documentairemaker op Turks-Koerdisch conflict
    Aloude kwestie actueel
    In 2007 heeft de in Hamburg woonachtige documentairemaker Yüksel Yavuz, die in Duitsland asiel heeft gevonden, besloten om een film te maken over het Turk-Koerdische conflict dat opeens weer actueel was geworden doordat de Turkse regering in oktober 2007 het besluit had genomen om Noord-Irak binnen te vallen, waar zich een soort 'PKK -enclave' zou hebben gevormd. De demonstraties die daaruit zijn voortgekomen, hebben ervoor gezorgd dat het aloude conflict weer actueel werd in het wereldnieuws. Op zich is zulke aandacht weliswaar niet verkeerd, maar wat daarbij een belangrijke rol zou moeten spelen — doch veel te weinig doet —, is de vraag waar het precies om gaat in dat lang slepende conflict tussen Turken en Koerden. En in hoeverre heeft die actualiteit invloed op de honderd duizenden mensen, die daar op enigerlei wijze bij betrokken zijn, maar die in andere landen van Europa een onderkomen hebben gevonden.

    Persoonlijke betrokkenheid
    De filmmaker besloot daarom op weg te gaan naar het Koerdische deel van Turkije om zelf de toen brandend actuele situatie te onderzoeken. Die reis bracht hem in Stockholm, Istanboel en Ankara, alsmede in het vluchtelingenkamp Maxmoer in het Iraakse deel van Koerdistan. Het resultaat van zijn onderneming, de film Close-Up: Kurdistan zal op zaterdag 2 mei, tussen 23:30 en 00:55 uur door Arte-televisie worden uitgezonden. Yüksel Yavuz heeft deze 105 minuten durende film zo'n anderhalf jaar geleden voor de Westdeutsche Rundfunk gedraaid. Een herhaling door Arte-tv staat gepland voor woensdag 13 mei, in de nacht vanaf 03:00 uur.
    __________
    Foto: WDR © Mitosfilm GbR.

    02-05-2009 om 11:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    01-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drama Barabbas met Anthony Quinn in de titelrol op BBC Two

    Na de dood van Jezus Christus
    Op zaterdag 2 mei zendt BBC Two Television de inmiddels bijna een halve eeuw oude speelfilm Barabbas, naar de roman van de Zweedse schrijver Per Lagerkvist [1] uit, met Anthony Quinn (1915-2001) in de titelrol. En, zoals dat niet zelden het geval is met bijbelse drama's, heeft ook deze rolprent een duur die de gangbare lengte van een speelfilm, die werd gemaakt voor het witte doek, — anderhalf uur — flink te boven gaat. Barabbas duurt twee uur en een kwartier: tussen 15:15 en 17:30 uur.
    Het verhaal is ook voor vele niet christenen, of alleen liefhebbers van de klassieke Passionen, uit en te na bekend: Barabbas, een misdadiger — die aanvankelijk samen met Jezus Christus en nog iemand zou worden gekruisigd —, werd door Pilatus vrijgelaten, nadat hij de stem des volks had geraadpleegd — vagelijk hopend dat hij Jezus kon zou kunnen laten gaan —, maar in plaats van lering uit het gebeuren te hebben getrokken, vervalt hij in zijn oude gedragingen, wordt opnieuw door de toenmalige 'politie' ingerekend en vervolgens in de zwavelmijnen te werk gesteld.
    Naast Anthony Quin, die inmiddels een beroemdheid was in 'filmland', spelen nog enkele andere filmgrootheden van toen in Barabbas een vooraanstaande rol: Jack Palance, Sylvana Mangano en Arthur Kennedy, Vittorio Gasmann en Ernest Bornigne.
    ___________
    [1] De Zweedse auteur van romans, novellen en doorwrochte essays, Per Lagerkvist (1891-1974) werd in 1951 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Filmposter voor het bijbels drama Barabbas, uitgekomen in 1962.
    2. Auteur en Nobelprijswinnaar Per Lagerkvist.

    01-05-2009 om 21:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China's Verboden Stad '” beide delen achtereen, driemaal via Arte-tv

    Eerste deel
    De Duits-Franse cultuurzender Arte presenteert op zaterdag 2 mei 's avonds tussen 2100 uur en 21:50 uur het eerste deel — Das Vermächtnis des Despoten — van een tweedelige documentaire over China's Verboden Stad. Deze in het hart van China's hoofdstad Beijing
    gelegen, afgebakende stad vormt niet alleen een tamelijk omvangrijke relikwie uit de vijf eeuwen omvattende periode van de grote keizers van de Ming-dynastie en die van de Qing-dynastie vanaf 1422 — die daar met hun respectieve wederhelften hun macht over dat onmetelijke land hebben uitgeoefend —, maar deze is tegelijkertijd een geweldige toeristenattractie die de machthebbers zich ook niet graag zouden laten ontgaan.

    Oorspronkelijk voor ZDF
    Christian Twente maakte in 2007 deze documentaire — waarvan het eerste deel 52 minuten duurt — voor het tweede publieke Duitse televisienet, die deze in juli 2008 heeft uitgezonden.
    Dat eerste deel wordt herhaald op zondag 3 mei 's middags vanaf 14:00 uur en dan nog eens op vrijdag 8 mei, vanaf 15:05 uur.

    Tweede deel
    Direct in aansluiting op het eerste deel van deze documentaire wordt de tweede aflevering — met als titel Die Herrschaft der Kokubine — uitgezonden, tussen 21:50 uur en 22:45 uur.
    Over het tweede deel hebben we op de site Tempel der Documentaires reeds een artikel gepubliceerd, dat u direct kunt raadplegen door hier te klikken. Deze aflevering wordt eveneens tweemaal door Arte-televisie herhaald en zal dan in beide gevallen ook weer op de eerste aflevering aansluiten: op zondag 3 mei om 14:55 uur en op vrijdag 8 mei om 16:00 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Panorama van de Verboden Stad.
    2. Pracht en praal binnen de Verboden Stad.

    01-05-2009 om 09:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee speelfilms naar sprookjes van de Gebroeders Grimm '” WDR-tv
    Televisie-sprookje op vrijdag 1 mei
    Op vrijdag 1 mei presenteert de Westdeutsche Rundfunk WDR tussen 12:00 uur en 13:00 uur een film van Bodo Fürneisen uit 2008 naar het sprookje Vrouw Holle van de gebroeders Grimm. Dat verhaal is het vierentwintigste sprookje uit de eerste band (van drie), met de Kinder- und Hausmärchen, zoals deze zijn verzameld door twee broers van de familie Grimm: Jacob (1785-1863) und Wilhelm (1786-1859).
    In die film spelen onder anderen Marianne Sägebrecht, Herbert Feuerstein en Lea Eisleb.

    De beide broers
    Je zou bijna geneigd zijn te vragen: wie is er niet mee opgegroeid; met de sprookjes van Andersen en Grimm? In sommige gevallen zelfs zonder bewust te zijn van de naam van de vertellers, respectievelijk verzamelaars. In het laatste geval waren het twee broers [1], die ruim een jaar scheelden, beiden in Hanau waren geboren en tevens samen leefden, studeerden en eveneens beiden professor in Göttingen werden. Ook werden ze allebeide in 1837 uit die functie ontslagen, maar later werden ze, en opnieuw samen, lid van de Berlijnse Akademie der Wissenschaften. Getweeën legden ze de basis voor het Deutsche Wörterbuch, dat hun naam is gaan dragen en van een enorme omvang is [2]. Beroemdheid hebben ze echter pas verworven als verzamelaars van de Kinder- und Hausmärchen [3], die tot op de huidige dag een vooraanstaande plaats in de wereldliteratuur hebben weten te behouden.
    Over de wederwaardigheden van deze twee — van wie, gezien de tijd waarin ze leefden, we mogen zeggen dat ze oud geworden zijn: 78, respectievelijk 74 jaar — is in de dtv-reeks Portrait — als nummer 31076 — in de zomer van 2004 een voortreffelijke, overzichtelijke en rijk geïllustreerde biografie verschenen, die weliswaar inmiddels bij de uitgever is uitverkocht, maar hier en daar nog wel opduikt.

    Televisie-sprookje op zondag 3 mei
    Op 3 mei wordt, vroeg in de middag, tussen 13:55 uur en 14:55 uur opnieuw een televisiefilm met als inhoud een Grimm-sprookje vertoond. Ook daarbij gaat het om een zeer recente verfilming — van Wolfram Eißler, uit 2008 — van Brüderchen und Schwesterchen, het elfde sprookje, opgenomen in de eerste bundel.
    Daarin treden onder anderen Odine Johne, Hans-Laurin Beyering en Andrea Sawatzki op.
    __________
    [1] Er was eerder een kind in dat gezin geboren, eveneens een jongen, die van 12 december 1783 tot 16 maart 1784 heeft geleefd.

    [2] Het eerste deel is in 1854 verschenen, de laatste — drieëndertigste — band is in 1960 uitgekomen. Dat was een zodanig prijzige aangelegenheid, 16.000 DM, dat er in de jaren tachtig een dtv-editie voor minder dan tien procent van die prijs is uitgebracht; die was echter snel uitverkocht.

    [3] De eerste uitgave is in twee delen verschenen, 1812, respectievelijk 1815.
    Tegenwoordig bestaan er edities — zoals die van Reclam — met een derde deel: commentaar, varianten en andere extra's.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Titelpagina van de zevende druk van Band 1, Große Ausgabe (1857). Overgenomen in de driedelige Reclam-uitgave uit 1992, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Reclams Universal Bibliothek.
    2. Brüder-Grimm-Denkmal in hun geboorteplaats Hanau.
    3. Illustratie, behorend bij het sprookjeBrüderchen und Schwesterchen. Afgedrukt tegenover de titelpagina van de Reclam-editie uit 1992.

    01-05-2009 om 07:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    30-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delen uit Das Wohltemperierte Clavier nu anders voorgedragen
    Verrassend
    Op 29 november verleden jaar werd, gedurende een optreden van de London Sinfonietta — onder leiding van Brad Lubman — in het kader van de 'aloude' concertserie ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw een andere 'voorstelling' gegeven dan gebruikelijk van Twee preludes en fuga's uit Das wohltemperierte Clavier van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Die alternatieve versie bestaat in een bewerking door de Engelse componist Peter Maxwell Davies (geboren in 1934).
    De NPS heeft daarvan, zoals gebruikelijk, opnamen gemaakt voor latere uitzending via de televisie, en die zendgemachtigde zal de verspreiding via de ether realiseren in het muziekprogramma NPS Podium op donderdag 30 april, te beginnen vlak voor middernacht: om 23:55 uur. Deze voorstelling duurt ongeveer een kwartier, maar zal zeker eindigen in de nacht op vrijdag 1 mei.
    Mensen die Das wohltemperierte Klavier (1722) kennen, weten dat de drie onderdelen daaruit niet een hele concertavond of -middag in beslag nemen, en dat betekent dat we op latere tijdstippen wellicht nog andere onderdelen uit het bewuste concert te horen zullen krijgen.

    Meer Bach
    Wie zich eveneens interesseert voor de Cantates van diezelfde Papa J.S. Bach, doet er wellicht goed aan om te luisteren — en eventueel ook te kijken — naar het, aan de hierboven omschreven voorstelling uit te zenden, Koninginnedagconcert, eveneens van de NPS, vanaf 22:55 uur. Een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld ensemble zal, onder leiding van Gustav Leonhardt, drie Bach-cantates uitvoeren, waaronder de ietwat jolige Kaffee-Kantate.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Dirigent Brad Lubman.
    (Foto van de website van Karsten Witt Musikmanagement, Berlin.)
    2. Johann Sebastian Bach in 1715, de periode dat hij in Weimar werkzaam was.

    30-04-2009 om 09:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filmdrama Winterreise uit 2006 via Arte-televisie

    Tweemaal binnen een week
    De Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie presenteert op donderdag 30 april het filmdrama Winterreise uit 2006 van regisseur Hans Sebastian Steinbichler. Het camerwerk is van Bella Halben. Muziek werd gecomponeerd Antoni Lazarkiewicz. De rolprent zal, met stereofonisch geluid, worden gepresenteerd op het beeldformaat 16:9. Op zondag 3 mei, 's middags om 16:00 uur wordt de film op dezelfde zender herhaald.
    Artsen zeggen dat de zestigjarige ondernemer Franz Brenninger manisch-depressief is; artsen zijn klootzakken, is de mening van de gediagnostiseerde. Hij besluit dan ook zijn omgeving met sneeuw en daartoe behorende toestanden en gebeurtenissen in te ruilen voor een plek onder de Afrikaanse zon. Kort tevoren is hij voor tienduizenden euro's opgelicht door een Keniaan.

    Schubert-analogie
    In 1827, een jaar voor zijn overlijden, voltooide de componist Franz Schubert — geboren in 1797 — zijn liederencyclus Die Winterreise, waarin een door het object van zijn begeerte afgewezen jongeman, met de Dood op de hielen, een troosteloze reis onderneemt.
    Regisseur Steinbichler zag de analogie met de door hem voorgestelde figuren: de ondernemer, gespeeld door Josef Bierbichler weet, samen met zijn film-wederhelft Hanna Schygulla, het ietwat irritante verhaal — menigeen zal het voorgestelde ervaren als "aan de haren erbij gesleept — tot een fascinerende acteerervaring op te stuwen. De parallellen met Schuberts Winterreise worden echter helemaal naar de achtergrond verplaatst door de geweldige, soms bijna gewelddadig aandoende, contrasten tussen de vlijmende koude in het winterse deel van Europa enerzijds en de van hitte trillende lucht in Afrika.
    __________
    Foto: Bayerischer Rundfunk; © d.i.e. Film GmbH, München.

    30-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    29-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anti Obama-varkenspestgekte bij Republikeinse Minesota-afgevaardigde Michele Bachmann
    Daverende idiotie
    De Republikeinse Michele Bachmann in Minesota koppelt het uitbreken van de varkensgriep — die overigens nu officieel nieuwe griep heet — aan Democratische regeringsperiodes in haar land. Dit meldde mij de Huffington Post heden, direct na middernacht.
    Niet gehinderd door feitenkennis refereert Mevrouw Bachmann aan de vorige uitbraak van diezelfde griep, in de jaren zeventig, tijdens — zo beweert zij — het bewind van President Jim Carter, en daarmee is het voor dit imbeciel gakkerend-blatende tweebenige jofferwezentje duidelijk dat die ziekte een democratisch fenomeen is.
    Weliswaar wil ze niet de oorzaak van deze griep Barack Obama persoonlijk aanrekenen, maar ze vindt dat "democratische element" in het fenomeen varkensgriep toch wel interessant.
    Helaas heeft mevrouw haar huiswerk niet gedaan — waarschijnlijk omdat ze daarvoor ook te dom is —, maar als ze de moeite had genomen te controleren wanneer de vorige uitbraak van varkensgriep was, zou ze hebben kunnen weten — ja, zo optimistisch zijn we nog wel — dat er toen warempel een republikeinse president aan het roer van die 'varkensziekte' stond: Gerald Ford.

    Leeghoofdigheid ten top
    Het enige wat mevrouw laat zien, is dat haar schedelpan al bijna leeg is. Hersens en hersenen zullen reeds weggelekt zijn, maar één miniem gen-gedeelte — dat impulsen geeft aan boosaardigheid in de vorm van leugens, laster, lagen en listen; kennelijk haar enige drijfveer — is intact gebleven. Wat lijdt die snatersuit onder een wel heel bijzondere crisis: geen hersens, geen fatsoen, geen kennis en ook al geen greintje inzicht in de dagelijkse werkelijkheid. Kortom, een politica van het meest troebel denkbare republikeinse water.
    Het valt te hopen dat ze door de collega-Republikein John McCain, die in 2008 eveneens presidentskandidaat was, nu even heel snel op haar juiste nummer wordt gezet. Verbanning naar een politiek Utopia is een eventueel alternatief.
    Wat we daarnet echter niet hebben bedacht, maar waaruit het ook kan voortkomen dat die opgefokte joffer zich zo idioot gedraagt, is dat ze inmiddels zelf door de varkenspest is ingelijfd. Armoe is troef!
    ____________
    Foto: Blatend-onbenullig leuterend en lasterend: de republikeinse afgevaardigde van de VS-staat Minesota: Michele Bachmann (geboren in 1956).

    29-04-2009 om 15:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste honderd dagen van Obama's presidentschap '” in BBC-special
    President Obama's 100 days
    BBC Two Television komt op woensdag 29 april met een Newsnight Special over de eerste honderd dagen die Barack Obama als president van de Verenigde Staten heeft gefungeerd — en doorstaan—, en wat daarvan de positieve en de eventueel negatieve kanten zijn. Hoewel er vooralsnog de ene jobstijding na de andere wordt verkodigd met betrekking tot de financieel-economische toestanden in de westerse wereld — minder krediet, minder huishoudgeld, veel minder banen, minder goede vooruitzichten en al wat dies meer zij — blijkt dat ook nu nog steeds twee derden van de gehele Amerikaanse bevolking van mening is dat deze Obama de juiste man op de juiste plaats is. Dat is voor de oppositionele Republikeinen een niet al te best plaatje, en sommigen binnen die partij hebben dat inmiddels zo goed begrepen dat ze al roepen om minder sterke banden van hun partij met religieus getinte groeperingen. Verder is gisteren bekend geworden dat een republikeinse senator is overgestapt naar het democratische kamp, waardoor de positie van de president alleen maar weer nog meer wordt versterkt.
    De presentatie van deze Newsnight Special zal worden verzorgd door Gavin Essler en Emily Maitlis.
    __________
    Foto: Barack Obama tijdens zijn speech in n9ovember 2008, nadat zijn overwinning bekend is geworden.

    29-04-2009 om 08:27 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programma over het verschijnsel Regen'” woensdag op BBC Two

    Wonderbaarlijk vocht van boven
    Woensdag 29 april presenteert BBC 2-Television — tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd — een programma over het fenomeen Regen. Het is een verschijnsel dat een ieder in ons kikkerlandje maar al te goed gelooft te kennen, maar is dat ook zo?
    In het bewuste programma, dat zal worden gepresenteerd door Griff Rhys Jones — ooit presentator van BBC's Not the nine o'clock news, een serie die ook de Nederlandse televisie heeft gehaald, zij het via een commerciële aanbieder — zal moeten blijken hoe goed, of juist niet, wij op de hoogte zijn met de talrijke wezenskenmerken van het fenomeen Regen.
    Of deze heer Jones ons op een verteerbare manier iets te vertellen heeft over het thema in kwestie, zal onder meer blijken als we de ware vorm van een regendruppel — zo mogelijk in bewegende beelden — getoond krijgen, en als we deelgenoot worden gemaakt van een aantal feiten.

    Achterhaalde opvatting
    Zo meenden de Victorianen dat zij dit verschijnsel dat de natuur voor mens en dier in petto heeft, wel aan konden. Maar als gevolg van de huidige veranderingen in het klimaat en die 'aanpassingen' welke diezelfde natuur nog voor ons in petto heeft nu de mens vele eeuwen alles in het werk heeft gesteld om heer en meester over alle vormen van leven te spelen — en dat lijkt in tal van opzichten weliswaar een succes, maar is het vanzelfsprekend niet —, zal blijken dat die optimistische gedachte nu wel achterhaald is.

    29-04-2009 om 07:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    28-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lotgevallen van de fin de siècle-schrijver Maarten Maartens
    Stiefkind van onze letteren
    Op 21 april verscheen op de fin de siècle website All art is quite useless een bijdrage van Sander Bink onder de titel Fin-de-siècle-varia, waarin terloops de naam Maarten Maartens viel: één van de pseudoniemen van Jozua Schwartz. En dat is wel eens goed, want nu is er een heel directe aanleiding om op die bijzondere schrijver van Nederlandse bodem, die niet alleen als kind zes jaar gedwongen in Engeland verbleef, waar diens Joodse vader Solomon Schwartz, een gekerstende met de nieuwe voornamen August Ferdinand Carl, te Londen als predikant werkzaam was.



    Na terugkeer in ons land ging de jonge Jozua eerst maar eens rechten in Utrecht studeren en daar promoveren (1882), en trad hij een jaar daarna in het huwelijk. Vervolgens ging hij enige tijd als globetrotter ervaringen opdoen. Tegelijkertijd begon hij met het schrijven van wat een aardige reeks boeken zou worden: meer dan twintig in het Engels, en enkele in het Nederlands.
    Over die schrijver en zijn werk heb ik heden een omvangrijk artikel geplaatst op de bovengenoemde site van Rond1900.nl. Voor meer over het fenomeen Maarten Maartens en zijn werk zij derhalve hier gaarne naar dat weblog verwezen.

    28-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    27-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verfilming van Martin Walsers

    Grote namen in de letteren
    In de Nederlandse grote literatuur van na de Tweede Wereldoorlog komen we — weliswaar niet altijd op dezelfde plek — vier namen van, overigens uitsluitend mannelijke, schrijvers op: Willem Frederik Hermans (1921-1995), Gerard (Kornelis van het) Reve (1923-2006), Harry Mulisch (geboren 1927), en Hugo Claus (1929-2008). Die laatste wil men nog wel eens vergeten doordat hij in België leefde en werkte. Alleen Harry Mulisch is heden ten dage nog actief.
    In ons direct oostelijk gelegen buurland — tot 1989 was dat slechts het westelijke deel van wat ooit Duitsland was: de Bundesrepublik Deutschland — kwamen eveneens vier namen van, ook daar alleen maar mannelijke, auteurs voor die in de categorie beste schrijvers vielen: Heinrich Böll (1917-1985) en Siegfried Lenz (geboren 1926), Günter Grass (geboren 1927) en Martin Walser (geboren 1927). Criticus Marcel Reich-Ranicki heeft overigens lang en nadrukkelijk volgehouden dat Wolfgang Koeppen (1906-1996) verreweg de beste, maar helaas aanhoudend onderschatte, schrijver in het Duitse taalgebied was. Die recensent was, geheel in overeenstemming met zijn aard — zich vooral uitend in extremen — mateloos als het om de terechte verdediging van Koeppens voortreffelijke oeuvre ging, en of dat niet hier en daar toch enigszins averechts heeft gewerkt, laten we maar even terzijde.


    Drie van één generatie
    Grass, Lenz en Walser zijn in de wereld van de Duitse letteren anno nu nog altijd op diverse fronten actief. Siegfried Lenz leeft weliswaar relatief teruggetrokken, maar hij bestuurt de pen met meesterhand. Grass en Walser daarentegen treden flink wat nadrukkelijker op de voorgrond en hun uitingen in woord en geschrift zijn pregnant politiek getint, of dat nu gaat over aspecten van de jongste geschiedenis — waarbij de Hitlertijd van lieverlee een onontkoombaar stempel blijkt te hebben gedrukt op hun beleving van alles wat zich daarna in dat vaderland en hun persoonlijke bestaan heeft afgespeeld — dan wel om wat er in de huidige Duitse politiek van alledag gebeurt. Dat heeft, mede door toedoen van beide auteurs, tot schandalen geleid, die alle terug te voeren zijn op uitspraken die die beiden hebben gedaan, zij het vanaf een katheder, zij het via de schwarze Kunst van de heer Gutenberg. Overigens is er bij beide heren in zulke situaties sprake (geweest) van direct stijgende oplagen als het direct of indirect met reeds gepubliceerde of kort voor de afronding zich bevindende boeken.


    Persoonlijke contacten
    Siegfried Lenz is een persoonlijke vriend van de reeds genoemde — inmiddels somtijds toch wel ietwat minder helder overkomende — literatuurpaus Marcel Reich-Ranicki (geboren 1920), maar zo'n sterk persoonlijk getinte relatie heeft tussen de recensent en de beide andere heren nimmer bestaan. Beiden hebben niet alleen lof uit de koker van de zich niet zelden extravert-emotioneel — lees: hysterisch — uitende scribent en redenaar mogen horen en lezen, maar tevens de sterkst denkbare afwijzing. Over het boek Brandung van Walser wilde Reich-Ranicki niet eens publiceren "weil es mir nicht gefällt", gaf hij als vlot antwoord in een vraaggesprek met Lea Rosh in een zogeheten talkshow. Alsof dat op zich een goede reden is om over een boek te zwijgen, dan zou er toch meer aan de hand moeten zijn dan alleen misnoegen over de letterkundige kwaliteiten. De, terecht als grof schandaal ervaren, vernietigende uitspraken en schrifturen die de Großkritiker heeft veroorzaakt jegens Grass' roman Ein weites Feld hebben de contacten tussen de heren met allebei een enorm Ego nog verder bekoeld. Daarna was Walser weer aan de beurt, die een roman schreef over de dood van een criticus. Men had 'blind' moeten zijn om niet snel te 'zien' wie daarin de protagonist was. Enfin, zolang de inmiddels hoogbejaarde heren hun stempel op de letteren in het Duitse taalgebied van vandaag de dag drukken, zal het af en toe nog wel weer eens tot en uitbarsting komen, hetgeen op zich voor nieuw leven in een oude brouwerij zou kunnen zorgen. Dus niet getreurd, aangezien op korte, dan wel iets langere termijn, alles toch weer wordt gerelativeerd en dat is een tweede kant aan het geheel die we als positief moeten kwalificieren.


    Ein fiehendes Pferd
    Decennia eerder, toen die auteurs en hun opperste criticus nog wel met elkaar spraken, en meer dan alleen afstandelijk-zakelijk, was de roman — volgens sommigen novelle — Ein fliehendes Pferd van Martin Walser de hoogst denkbare lof uit de pen van Reich-Ranicki ten deel gevallen: ". . . sein reifstes, sein schönstes, sein bestes Buch." Het spreekt vanzelf dat zo'n opmerking ruim drie decennia na verschijnen niet diezelfde waarde heeft of hoeft te hebben omdat er van diezelfde auteur in die periode zoveel andere teksten en zoveel nieuwere alsook eventueel nog weer dieper doorleefde gevoelens aan het papier zijn toevertrouwd.


    In Ein fliehendes Pferd, voor het eerst verschenen in 1978, is een van de hoofdpersonen een anti-held, die met een zeer persoonlijk conflict worstelt — een steeds terugkerend thema in Walsers verhalend proza en in drama's van Martin Walsers hand —, dat pas in een vierhoeksconstellatie waarin hij en zijn vrouw verzeild raken, de boventoon gaat voeren.
    De burgerlijke, in menig opzicht ingedutte Helmut Halm — die al bijna een kwart eeuw zijn dagen slijt als leraar — bevindt zich, samen met zijn vrouw Sabine, tijdens het zomerse schoolreces op het vaste vakantieadres aan het Bodenmeer. Daar komen de beiden in contact met Helmuts school- en studievriend Klaus Buch, die er lustig op los kakelt en ook op andere fronten zijn aanwezigheid zeer nadrukkelijk kenbaar naakt. Dat imponeert de vrouw van de veelal in zichzelf gekeerde Helmut, die graag naar vogels kijkt. Klaus is in gezelschap van een veel jongere sexy blondine, die de aandacht van de andere man weet te genereren.
    Daaruit ontstaan tal van verwikkelingen, die tweemaal tot een hoogtepuntleiden: eenmaal een confrontatie met een 'vluchtend paard' dat door een kordaat optredende Klaus binnen de perken wordt gehouden, een tweede keer tijdens eenzeiltocht op het meer, bij een confrontatie van de beide mannen samen met de elementen der natuur in de vorm van een hevig onweer.
    In beide gevallen kun je spreken van de representatie van de conflictsituatie in de vorm van exogene voorstellingen. De botsende levensopvattingen van de twee mannen en de manier waarop die tot een confrontatie komen. Het mooiste van deze komedie — die gelukkig geen klucht blijkt — is echter de 'onderhuids' aanwezige humor.

    Verfilming
    In 1985 is er op basis van dit verhaal al eens een televisie-adaptatie gemaakt, die echter niet veel indruk heeft gemaakt. Maar het boek — dat men na het zien van de film zeker ook nog zou moeten lezen vanwege Walsers briljante stijl — komt nu beter onder de aandacht door de verfilming uit 2007 door Rainer Kaufmann. Het tweede publieke Duitse televisienet zendt de film op maandag 27 april uit op het meest bekeken televisietijdstip: tussen 20:15 uur en 21:45 uur. Deze keer is er sprake van een sterbezetting. Ulrich Noethen speelt Helmut, Ulrich Tukur is vast wel de juiste bezetting voor de dominante Klaus. De beide dames vinden uitdrukking in de veelvuldig geprezen Katja Riemann (Sabine) en Petra Schmidt-Schaller, die meer en meer van zich doet spreken.
    ___________
    Afbeeldingen
    1. Auteur Martin Walser.
    2. Voorzijde omslag van het boek Die Literatur — Eine Heimat, van Marcel Reich-Ranicki; voorop een konterfeitsel van deze 'primus inter pares' van de Duitse literatuurkritiek.
    3. Voorzijde van de paperbackeditie in de serie Suhrkamp Taschenbuch (nr. 600) van Ein fliehendes Pferd.
    4. Ulrich Tukur en Petra Schmidt-Schaller in de komedie Ein fliehendes Pferd.
    5. Ulrich Noethen als Helmut Halm in de verfilming van Martin Walsers novelle.
    6. Ulrich Tukur als Klaus Buch in die rolprent.
    7. Katja Riemann als Sabine in diezelfde verfilming.
    8. Petra Schmidt-Schaller eveneens in die film.
    9. Het viertal bijeen in Ein fliehendes Pferd van Rainer Kaufmann.

    27-04-2009 om 22:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    26-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pantserkruiser Potemkin van Sergej Eisenstein op Arte-televisie
    Zwijgende film
    Toen regisseur Sergej Eisenstein (1898-1948) [1] van de leiding der Communistische Partij in 1925 — toen dat regime, ontstaan uit lieden die zich tijdens de Revolutie van 1917 in het Rusland van toen niet onbetuigd hadden gelaten — de opdracht kreeg, om ter gelegenheid van de herdenking van de eerste Revolutie in 1905 [2], een film te maken, is daaruit een omvangrijk script voor een zwijgende rolprent ontstaan. Aangezien veel scènes in de open lucht moesten worden opgenomen, is er één en ander vertraagd doordat in die periode de weersomstandigheden in Bakoe zo miserabel waren dat Eisenstein besloot naar Odessa uit te wijken om verder te kunnen filmen. Dat betekende tevens dat er honderden bladzijden uit het draaiboek niet konden worden omgezet. Eenmaal aan het werk getogen in Odessa, nam de regsseur het besluit om het verhaal van de Pantserkruiser Potemkin [3] en de daarop aansluitende opstand te Odessa als symbool te nemen voor de gehele Russische Revolutie. Hoewel de film inmiddels een hoge mensenleeftijd heeft bereikt, blijft deze technisch en inhoudelijk nieuw, hetgeen zo'n enorme verdienste is dat er nog altijd legio filmkenners en dito critici te vinden zijn die deze rolprent als Beste Film Aller Tijden beschouwen.
    Arte zendt deze film opnieuw uit in de nacht van zondag 17 mei, vanaf 03:00 uur.
    Meer gegevens over alle medewerkenden aan de film en over enkele zaken betreffende de restaurate zijn te vinden op het daarvoor bestemde onderdeel van de website van Arte-televisie.
    __________

    [1] De juiste Nederlandse transliteratie zou als Eizensjtejn moeten worden gespeld, maar zoals dat vaak bij internationaal vermaarde figuren gebeurt, wordt die transliteratie — soms ook wel transcriptie — gebruikt, die het dichtst bij een Engelse komt: globalisering avant la lettre.
    [2] De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) biedt in zijn Elfde Symfonie, opus 103, uit 1957, een beeld in muziek van de revolutionaire gebeurtenissen in het jaar 1905, hetgeen in de ondertitel is vermeld.
    [3] Spreek uit als: Pàtjomkin — met de klemtoon op de tweede lettergreep.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Regisseur Sergej Eisenstein.
    2. Scène uit de film Pantserkruiser Potemkin.
    (Foto: © ARD; ARD/Degeto.)

    26-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koormuziek over dieren, zondag 26 april op Duitse radiozender WDR 3

    Dierenliefhebbers opgelet
    De Duitse radiozender WDR 3 presenteert zondag 26 april — 's avonds tussen 22:30 en 23:05 uur — een gevarieerd concert door het WDR Rundfunkchor Köln met zeven programmaonderdelen. Een componist met de welluidende naam Scandello [1] schreef een stuk over wat een hennetje weet. Opus 56, nr. 4 van Felix Mendelssohn (1809-1847) betreft een nachtegaal, en ene meneer Müllich [2] componeerde het fragmenr Heiter-grotesk.
    De bekende Duitser Engelbert Humperdinck (1854-1921) — de enige in de grote muziekwereld die terecht deze naam gebruikt — geniet nog altijd bekendheid door de sprookjesopera over Hans en Grietje; van hem kunt u Katz und Maus, voor mezzosopraan en piano beluisteren. En dan is een andere grootmogol uit de Duitse muziekgeschiedenis aan de beurt: Kurt Weill (1900-1950) met het Maikaterlied voor twee sopranen en piano. Als voorlaatste onderdeel van het korte, maar ongetwijfeld krachtige, optreden zullen twee Madrigalen van ene meneer Erdmann worden uitgevoerd, waarna de Amerikaan Aaron Copland (1900-1990) een prima uitsmijter in petto heeft voor koor, solisten, pianist en eveneens voor alle toehoorders: I bought me a cat, voor solisten, mannenkoor en piano.

    __________
    [1] Antonio Scandello (1517-1580), Italiaans componist en musicus in de kapel van de keurvorsten van Sachsen.
    [2] Hermann Müllich (1943-1996), Duits componist; schreef onder meer veel schoolmuziek en muziekpedagogische stukken waarin de humor een belangrijke rol speelde.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Nachtegaal.
    2. Gemengd kattenkinderkoor (16 augustus 1992: exact drie maanden oud; 3 meisjes en 2 jongens).

    26-04-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    25-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TerraX-film op Arte: Koning Gilgamesj nader onder de loep genomen


    Nader onderzoek
    Arte-televisie, de Frans-Duitse cultuurzender, presenteert op zaterdag 25 april — tussen 21:00 uur en 21:50 uur — een TerraX-documentaire, getiteld Das Phantom von Uruk, een film uit 2007 van Frank Papenbrook en Peter Moers, wleke reeds eerder door het Zweite Deutsche Fernsehen werd vertoond., op het beeldformaat 16:9 en met stereofonisch geluid.
    De film behelst een wetenschappelijke zoektocht naar historische sporen van Gilgamesj, die als vijfde koning over Uruk in Mesopotamië zou hebben geheerst gedurende ongeveer een halve eeuw naar schatting tussen 2652 vóór onze jaartelling tot 2602.
    Hoewel het Gilgamesj-epos één der oudste literaire overleveringen van de mensheid in het westelijk deel van de wereld is, vraagt menig duider van teksten en andere literair-historisch deskundige figuur zich af of deze als jongeman zo oogverblindend mooie koning werkelijk heeft bestaan of dat er sprake is van niet meer dan een op fantasie berustend verhaal, ontsproten aan het brein van een vindingrijke verteller.
    De film wordt herhaald op zaterdag 2 mei, 's nachts om 05:00 uur.
    __________
    Afbeelding: Gilgamesj, in het paleis van Sargon II. (Parijs, Louvre.)

    25-04-2009 om 15:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ikon op zondagavond: De bijbel in cultureel opzicht vandaag de dag
    Inspiratiebron zonder einde
    In het televisieprogramma LUX van de Nederlandse zendgemachtigde Ikon wordt op zondag 26 april, tussen 23:35 uur en middernacht de vraag gesteld "Wat doen kunstenaars met de bijbel in de 20ste en 21ste eeuw?" Zolang in het antwoord of de reactie duidelijk wordt dat men verder is gaan denken dan alleen binnen het aloude— dan wel al te oude — kader van een godsgeloof, is er eventueel sprake van het meegroeien van de teksten in de eerste anthologie van de westerse wereld, zijnde de Gantsche Heilige Schrift. En dat is een verzameling boeken waarmee men — ook als fervente atheïst — heel veel kanten op kan. Als de atheïsten bereid zijn hun starre houding te laten varen ten opzichte alles wat met 'het geloof' te maken heeft, is er kans op verrijking naar twee kanten toe.
    Dat er nog altijd tal van lieden zijn, die fundamentalistisch menen dat het Boek der Boeken slechts mag worden bezien in het kader van het christendom, is echter niet erg christelijk — op basis van zo menige tekst die in die kleine biblotheek te vinden is — en wel heel erg dom.

    "Zonder God geen kennis, geen inzicht" (?)
    Zo zei een gereformeerde jonge organist eens tegen me dat ik mijn functie als dagbladcriticus voor klassieke muziek waarlijk nimmer naar behoren zou kunnen uitoefenen als ik niet als basis voor mijn bestaan het christelijke geloof zou accepteren, zeker in verband met de orgelwerken van Bach — èn de uitvoering daarvan — welke per definitie aan mijn bevattingsvermogen moesten ontsnappen als ik niet binnen het vereiste stramien zou leven. Het hielp overigens niet dat ik over de splinter en de balk ben begonnen, en evenmin mocht het baten dat ik het begrip zeventigmaal zevenmaal — nadrukkelijk terloops — hanteerde.


    Dat er in de huidige tijd voldoende muzikale en literaire kunstenaars zijn, alsmede in andere disciplines van uitingen der schone kunsten, welke bijbelteksten aangrijpen voor een mooie titel van hun boek, of die een bijbelverhaal, letterlijk en figuurlijk, in een modern jasje — mutatis mutandis derhalve — voorstellen, stemt tot tevredenheid.


    Maatschappelijk belang
    Dat men bij de Ikon met een grote boog om zo'n boven omschreven starre houding heen gaat, is inmiddels ruimschoots bekend, en dat moet vooral zo blijven, ten faveure van mensen, kunsten en die klassieke verzameling boeken des ouden en des nieuwen verbonds.
    In de beeldende kunsten bestaan diverse voorbeelden van door de letterlijke en/of figuurlijke inhoud van bijbelboeken — dan wel delen daarvan — geïnspireerde kunst. Dat was zeer recentelijk nog te zien in Galerie MooiMan te Groningen. Dennis Coenraad exposeerde daar onder meer Jezus-beelden en meldde bij die gelegenheid dat er met Pasen een beeld van hem zou worden voorgesteld in het Utrechtse Catharijne Convent.
    __________
    Afbeelding: Een fraai staaltje van 21ste eeuwse kunst, geïnspireerd op de bijbel. Dennis Coenraad is de schepper van dit beeld, getiteld corpus christi.

    25-04-2009 om 15:07 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prokofjevs Eerste Vioolconcert via WDR 3 radio in Konzert live
    Alina Pogostkina
    Zaterdagavond 25 april speelt de in 1983 geboren Russische violiste Alina Pogostkina de solopartij in het
    Concert voor viool en orkest nr. 1 in D grote terts, opus 19 van Sergej Prokofjev. Zij wordt begeleid door het WDR Sinfonieorchester met Thomas Hengelbrock als dirigent. Prokofjevs concert is het tweede onderdeel van een muziekavond in het kader van de WDR-serie Konzert live van de Duitse radiozender WDR 3. Het etherfestijn vol klassieke klanken begint om 20:05 uur.
    Voorafgaand aan dat vioolconcert speelt het orkest de zestigste symfonie van Joseph Haydn en na het optreden van de soliste wordt het gebeuren besloten met het Concert voor orkest van Bela Bartók.
    Orkestbezetting: 2 fluiten (waarvan de tweede afwisselend met piccolo). 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 4 hoorns, 2 trompetten, tuba, pauken, kleine trom, tamboerijn, harp en strijkers.

    Het concert in D
    Sergej Prokofjev componeerde twee concerten voor viool en orkest: het eerste — in D grote terts, opus 19 — voltooide hij in 1917; het tweede — in g kleine terts — rondde hij in 1935 af. Aan dat eerste concert is de maker in 1915 begonnen, oorspronkelijk met de intentie een Concertino te schrijven, doch het resultaat werd een driedelig concert.
    Het lag in de bedoeling dat de première zou worden gegeven door de Poolse violist Paul Kochański (1887-1934), die aan het Petersburgse Conservatorium werkzaam was. Als gevolg van de maatschappelijk-politieke gebeurtenissen van die dagen — Oktoberrevolutie — kon deze uitvoering echter niet doorgaan, en zo zou het nog eens zes jaar duren voordat het concert de eerste keer kon worden uitgevoerd. Dat gebeurde in Parijs door de violist Marcel Darrieux; dirigent bij die gelegenheid was Sergej Koessevitski (1874-1951). Voordien hadden diverse vermaarde violisten het concert afgewezen en ook het publiek nam het werk nogal gereserveerd op. Maar toen het een jaar later door Joseph Szigeti (1892-1973) in Praag werd voorgesteld, bleek de reactie van de zijde van de toehoorders heel wat enthousiaster. Het gevolg daarvan was dat Szigeti het concert in de meeste Europese hoofdsteden heeft voorgedragen.

    Het Andantino is geschreven in de klassieke sonatevorm. De solviool laat een vriendelijke melodie horen, die ingetogen wordt begeleid. Dan verandert het karakter: enkele ritmische passages domineren. Tenslotte keert de eerste melodie terug, maar nu aanmerkelijk langzamer.
    Het Scherzo heeft een rondovorm, en daarin voert geaccentueerde ritmiek met bizarre thema's en felle afstreken de boventoon.
    De fagot introduceert een kort maar fel thema in het derde deel (Moderato). Dat wordt staccato begeleid door het orkest. Het hoofdthema wordt door de soloviool gepresenteerd, waarmee deze de staccatobegeleiding overneemt. Een breed opgezette cantilene vormt de inleiding tot de reprise, waarin de soloviool de lagere strijkinstrumenten met zestienden omspeelt. In de coda wordt het eerste thema van de finale gecombineerd met het hoofdtema uit het Andantino. De violen in het orkest laten de melodie piano klinken, terwijl het solo-instrument dezelfde noten een octaaf hoger laat horen, en op de hoge D besluit.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Russische violiste Alina Pogostkina.
    2. De Hongaarse violst Joseph Szigeti.

    25-04-2009 om 11:05 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    24-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf opera's in de ether op zaterdagavond, waarvan twee met beelden; en Fidelio direct op de planken
    Rechtstreeks vanuit The Met: Wagners Götterdämmerung
    Wat een theater met muziek tijdens de zaterdagavond die nakende is. Niet alleen wordt de tetralogie Der Ring des Nibelungen in de New Yorkse Metropolitan Opera House afgesloten met Götterdämmerung — het laatste van de vier spektakelstukken. Het wordt als matinee in 'The Met' gegeven en aangezien het dan alweer uren later is in ons deel van de wereld, kan men het zes uur durende drama in onze contreien meebeleven door naar BBC Radio 3 te luisteren, waar de afronding van het omvangrijke gebeuren tussen 18:00 uur en middernacht — onze tijd — te volgen is in het programma Opera on3: Live from the Met. James Levine is degene, die de muzikale leiding in handen zal trachten te houden. Daarvoor zal hij zich als strenge maestro voor koor, orkest en solisten moeten handhaven. Voor de namen van solisten en andere grootheden die hun stempel op deze versie drukken, zij verwezen naar het betreffende gedeelte van de website van BBC Radio 3, waar u alle relevante informatie kunt lezen.
    Dit zal meteen de laatste uitzending vanuit de Met zijn, welke rechtstreeks in het betreffende radioprogramma te beluisteren zal zijn.

    Monteverdi' s Ulisse op Radio 4
    De Nederlandse klasseke muziekzender van de publieke omroep, Radio 4, begint, zoals meestal de zaterdagse uitzending om 19:02 uur. Daar kunt u oorgetuige worden van het gezelschap Les Arts Florissants, onder leiding van William Christie. Deze gedreven lui presenteren de opera Il Ritorno d'Ulisse in Patria, gecomponeerd in 1641 door Claudio Monteverdi (1567-1643).

    Klara-Scala met Lucia di Lammermoor
    Nog steeds op zaterdagavond, maar weer bijna een uur later, begint in het operaprogramma Scala van de Nederlandstalige, Belgische radiozender Klara de uitvoering van het muziekdrama Lucia di Lammermoor uit 1835, geschreven door Gaetano Donizetti. Op deze site hebben we eerder enige aandacht aan dit verhaal met spel in diverse opzichten iets gepubliceerd, zodat we u gaarne verwijzen naar de bijdrage in kwestie van zaterdag 7 februari 2009.

    Beethovens Fidelio op de planken in Groningen
    Een kwartier daarna begint in de Stadsschouwburg van Groningen de uitvoering van Beethovens Fidelio in de productie van de Nationale Reisopera, die hiermee al vier weken door ons land op tournee is. Meer informatie over het muziekdrama en vervolgens alle medewerkenden is eerst hier te vinden, waarna u aan het eind van het artikel in kwestie weer zult worden doorverwezen. Een tweede artikel over Fidelio, dat we eveneens op deze site hebben voorgesteld, kunt u ook nog lezen.

    Tweemaal Leoš Janáček op Mezzo-televisie
    Tussen 20:30 uur en iets na middernacht zendt Mezzo-televisie twee opera's uit — direct achter elkaar — van de Tsjechische bovenmeester der geniale muziek: Leoš Janáček (1854-1928). Eerst wordt Katia Kabanova uit 1921 voorgsteld, en in aansluiting daarop de ons sedert 1908 als Jenufa bekend staand muziekdrama, dat in eerste instantie reeds in 1903 was gereedgekomen.
    Meer over deze beide opera's is te vinden in een artikel dat te vinden is op de fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Dirigent James Levine (Foto: Metropoilitan Opera, New York).
    2. Componist Claudio Monteverdi. Schilderij uit 1640 van Strozzi (1581-1644).
    3. Scènefoto uit Fidelio in de huidige versie van de Nationale Reisopera. Almas Svilpa als Don Pizarro, en James Creswell als Rocco. (Foto: Hermann en Clärchen Baus.)

    24-04-2009 om 23:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!