Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    13-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van Edouard Manet zaterdag op BBC Two-television

    Met één been in de nieuwe tijd
    Op zaterdag 13 juni zendt BBC Two-television een negentig minuten durende film uit met een portret van Edouard Manet (1832-1883), de voorloper van het Franse impressionisme.
    Manet: The man who invented modern art luidt de summiere en ietwat vrijblijvende titel van de film, die tussen 22:40 uur en 00:10 uur in de nacht op zondag 14 juni te zien zal zijn.
    Toen Edouard Manet in 1883 in de leeftijd van één en vijftig jaar overleed, had hij nog maar kort iets van de erkenning mogen smaken, die hij zijn werkzame leven lang zo intens had gewenst. Wel waren hem een jaar eerder de versierselen uitgereikt die behoren bij het Franse Legion d'honneur, maar die onderscheiding stond op geen enkele wijze in verhouding tot al datgene wat de man had betekend voor de negentiende eeuwse kunst van Frankrijk en ver daarbuiten.
    Een
    uitgebreider artikel over deze schilder naar aanleiding van het bewuste filmportret is te vinden op de website over de cultuur van het fin de siècle All art is quite useless van Rond1900.nl

    13-06-2009 om 21:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scandinavisch concert op Musikfestival in Münster '” zaterdag via WDR 3 Radio

    Eén Deen, één Noor, één Fin
    Op zaterdag 13 juni presenteert de Duitse radiozender — tussen 20:00 uur en 22:30 uur — een rechstreeks concert dat wordt gegeven door het WDR Sinfonieorchester tijdens het WDR Musikfestival Münster. Er staan drie werken op het programma van evenzovele, verschillende Scandinavische componisten, van wie er twee nog in de twintigste hebben geleefd: Jean Sibelius (1865-1957) — die is vertegenwoordigd met zijn Eerste Symfonie — zelfs nog tot in de tweede helft van de vorige eeuw. Met dat opus uit 1899/1900 wordt het concert onder leiding van de Noor Eivind Gullberg Jensen afgesloten. Deze musicus is, met ingang van het komende seizoen, chefdirigent van de NDR Radiophilharmonie Hannover.
    Voor de pauze klinkt het wereldvermaarde Concert voor piano en orkest in a klein, opus 16, van de Noorse muziekmeester Edvard Grieg (1843-1907). Solistische medewerking zal worden verleend door Herbert Schuh. Het ensemble opent het concert met het eerste werk dat een opusnummer (1) draagt van de Deense muziekmeester Niels Wilhelm Gade (1817-1890): de Nachklänge aus Ossian, voltooid in 1840.
    Een uitgebreid artikel met veel meer informatie over dit concert is te vinden op de fin de sièle cultuursite All art is quite useless van Rond 1900.nl.

    13-06-2009 om 01:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    12-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bultrugwalvis: een zwemmend zoogdier als langeafstandskampioen
    Fascinerend vermogen
    In de BBC-serie Planet Earth presenteert Sir David Attenborough op zaterdag 13 juni — tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd — opnieuw een herhaling van de aflevering Shallow Seas — over de bultrugwalvis en de enorme afstanden welke die dieren, samen met hun jongen, afleggen. Dat gaat vanaf de grandioze sfeer van de tropen tot aan de poolzee waar ze het meeste van hun benodigde voedsel kunnen bunkeren. Deze bultrug is één der grootste walvissoorten; deze zoogdieren kunnen een lengte tussen 12 en 15 meter bereiken.
    Deze elfdelige serie stamt uit 2006, maar het heeft vijf jaar geduurd voordat deze compleet was. Het was een samenwerkingsverband tussen de BBC, Discovery Channel en de Japanse zendgemachtigde NKH (Japanese Broadcasting Corporation). De aflevering over de bultrugwalvis is de tiende uit de reeks van elf, die overigens later nog is aangevuld met een zogenaamd bijkomende aflevering, getiteld The Future. Sedert 2006 is de hele reeks ook verkrijgbaar als complete reeks van vijf BBC-dvd's.

    12-06-2009 om 15:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mahlers Negende vrijdagavond door NDR Radiophilharmonie

    Gereedgekomen in 1909
    Op vrijdag 12 juni kunt u op de Duitse regionale radiozender NDR Kultur van de Norddeutsche Rundfunk, in het programma NDR Radiophilharmonie luisteren naar een uitvoering van de Symfonie nr. 9 in D grote terts uit het oeuvre van Gustav Mahler (1860-1911). Het ensemble dat dit opus zal spelen, is het in de titel van het programma genoemde orkest: de NDR Radiophilharmonie Hannover, onder leiding van Eiji Oue, Musici_dirigenten_oue_eiji_9_2die sedert 1998 vaste dirigent van dit instituut is, nadat hij een jaar tevoren een zeer succesvolle tournee met het orkest had gemaakt.
    Met dit concert op de elfde en twaalde van deze maand neemt Eiji Oue na elf seizoenen afscheid van het orkest; hij wordt opgevolgd door Eivind Gullberg Jensen.
    Een zeer uitgebreid artikel met achtergronden en een technische toelichting is te vinden op het Nederlandse weblog over de cultuur van het fin de siècle All art is quite useless van Rond1900.nl, gepubliceerd op 10 januari 2007. U hoeft daarvoor alleen maar hier te klikken.
    ___________
    Foto:
    Dirigent Eiji Oue.

    12-06-2009 om 06:19 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    11-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard Strauss' Elektra in BBC's radioprogramma Opera on 3

    Zaterdag 13 juni zal BBC Radio 3, tussen 19:00 uur en 21:15 uur, in een nieuwe aflevering van het programma Opera on 3, een uitvoering presenteren van het muziekdrama in één bedrijf Elektra, opus 58, gecomponeerd in de jaren 1907-1908 door Richard Strauss (1864-1949). Het gelijknamige toneelstuk uit 1904 dat aan deze opera ten grondslag ligt, stamt uit de koker van de uitermate productieve en zeer veelzijdige schrijver Hugo von Hofmannsthal (1874-1929). Susan Bullock zingt de titelrol; voor de overige vocale uitvoerenden zij verwezen naar de betreffende website van BBC Radio 3. Koor en orkest van The Royal Opera House Covent Garden staan onder leiding van Mark Elder. De inleidende presentatie zal worden verzorgd door Andrew McGregor.
    Een uitgebreid
    artikel over deze opera is te vinden op de aan dit weblog redactioneel gelieerde site Tempel van het Muziektheater.
    __________

    Foto: Sopraan Susan Bullock als Elektra. (Foto: Clive Barda; BBC website.)

    11-06-2009 om 22:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythe en werkelijkheid omtrent het fenomeen piraterij in ZDF-documentaire

    Helden of Bandieten
    In speelfilms krijgt het fenomeen piraterij zo dikwijls een romantisch aspect: daar is een gehavende man, bij voorbeeld met een lap voor één der beide ogen — en dat doet het, als hij daarnaast krijgshaftig en vol bravoure is, nu eenmaal goed bij bepaalde vrouwen; en daarom willen ze een figuur als Johnny Depp in zo'n positie 'meemaken' — doch daarbij wordt veelal voorbijgegaan aan de oorzaken van zulk een fysiek gebrek. In een romantische situatie is dat zeker niet ontstaan, en als we de scheepslogboeken uit die sfeer mogen geloven, was er volstrekt niets in de sfeer der piraterij dat een oprecht verlangen rechtvaardigt, hetzij daaraan deel te nemen dan wel er op enigerlei wijze bij te horen, al is dat als afwachtende bruid in verre poortgebouwen, lustig fantaserend over die prachtige man, die alles en iedereen de baas is.

    De bittere feiten
    De werkelijkheid is een andere, en wat hebben we de laatste tijd niet veel berichten over piraterij in krant, weekblad, op de beeldbuis dan wel het computerscherm kunnen lezen, en iemand die kan lezen, heeft de terechte conclusie kunnen trekken dat het om niets anders gaat dan zware criminaliteit: een vorm van terrorisme. En dat is vanzelfsprekend vroeger ook niet anders geweest qua sfeer of feitelijkheden, hooguit in de middelen die de boeven van anno toen ten dienste hebben gestaan.

    Documentaire via ZDF
    Het tweede publieke Duitse televisienet ZDF vertoont hedenavond, tussen 22:15 uur en 22:45 uur een nieuwe aflevering in de reeks Abenteuer Wissen, en daarin wordt aandacht besteed aan die hedendaagse piraterij; de titel van de aflevering luidt dan ook: Piraten — Mythos und Wirklichkeit.
    De aflevering wordt herhaald in het nachtprogramma van dezelfde zender, enige uren later, tussen 02:25 uur en 02:55 uur in de nacht op donderdag 11 juni.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Piraten voor de kust van Afrika, tot de tanden bewapend en met een verbijsterend, technologisch zeer ontwikkeld wapentuig.
    2. Marineschepen van allerlei naties trachten de koopvaardijschepen te beschermen en de piraten af te schrikken.

    10-06-2009 om 19:21 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Couperus en diens oeuvre '” op 10 juni heel even herdacht

    Korte Arabesken
    Het bovenstaande is de eerste pagina van de tweede bijdrage in de bundel Korte Arabesken uit 1911 van Louis Couperus (1863-1923). Het is de voor taalgevoeligen anno nu het bloemrijke dat boeit, ook al zouden zij hier en daar wel eens een kleine zonde tegen de huidige regelen der kunst van orthografie, grammatica, syntaxis of stilistiek kunnen aantreffen, maar dan geef ik hun allen hier en nu te bedenken dat Couperus beslist hetzelfde zou denken — en dit eventueel op schrift stellen — als hij één en ander van onze schrifturen zou lezen, en dan hoeven we nog niet eens te wijzen naar minderbegaafden die net iets te veel moeite hebben met een alfabet van zesentwintig letters.
    Dat wij u op deze dag met bovenstaand citaat uit dat Romantiesch avontuur confronteren, ligt besloten in het feit dat deze auteur — een der grootste schrijvers uit onze letteren van eind negentiende en begin twintigste eeuw — op tien juni werd geboren. En hoewel we zo onze eigen gedachten koesteren omtrent herdenken en al wat daarbij hoort, verwijzen we u naar een ruimer artikel dat ik heden heb gepubliceerd op het culturele weblog van eigen bodem All art is quite useless van Rond1900.nl, alwaar veelvuldig iets over deze Haagse wereldburger te vinden is.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Groot gedeelte van een bladzijde uit de vijfde druk van Korte Arabesken van Louis Couperus, zoals uitgekomen bij uitgeverij Wereldbibliotheek te Amsterdam, zonder jaartal.
    2. Buste van Couperus in de Haagse Surinamestraat. (Foto: P.L. van Till.)

    10-06-2009 om 17:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    09-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Nationale Reisopera nog negen maal met Hippolyte et Aricie

    Barokopera
    Op dinsdag 9 juni wordt in de Stadsschouwburg van Groningen door De Nationale Reisopera een voorstelling gegeven van Hippolyte et Aricie uit 1733 van Jean-Philippe Rameau (1683-1764). De première werd in het Enschedese Muziekkwartier tien dagen geleden gegeven, en sedertdien is het gezelschap op tournee door ons land. Het betreft, zoals dat tegenwoordig zo dikwijls met een opera gebeurt, een geactualiseerde versie.
    Deze voorstelling in Groningen is de vierde van de tournee; daarna volgen tot en met 27 juni nog acht optredens, tussen Leeuwarden en Heerlen.


    Het fenomeen barokopera komt bij de Nederlandse gezelschappen relatief weinig voor en mede daarom is het de moeite waard om eens te gaan zien en luisteren wat een op dat punt niet al te ervaren ensemble daarvan terechtbrengt. Voor de muzikale begeleiding is gekozen voor het Duitse ensemble Musica ad Rhenum onder leiding van Jed Wenz. (Aanvang in Groningen 20:15 uur.)
    Een uitgebreider artikel met meer details over deze lyrische tragedie met muziek is op 29 mei gepubliceerd op onze zustersite Tempel van het Muziektheater.

    09-06-2009 om 12:20 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wrakken in de Theems '” een race tegen de klok

    Dinsdag 9 juni kunt u via een reportage — die BBC Two Television tussen 20:00 uur en 21:00 uur zal uitzenden — getuige zijn van één van de grootste archeologische bergingsoperaties, die in dit specifieke geval over scheepswrakken gaat. Zeven stuks liggen er op de bodem van de Theems en alle moeten worden geborgen. Frank Poe en Tessa Dunlop doen onderzoek naar de geschiedenis van de wrakken in kwestie en zij doen daarvan verslag. De titel van de BBC-uitzending luidt: Thames shipwrecks: A race against time. Een vlag die de lading wel dekt, lijkt mij.

    09-06-2009 om 09:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    08-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le grand Charles, drama over de Gaulle '” twee dinsdagen via TV5

    Bijna vier uur Charles de Gaulle
    Op dinsdag 9 juni en op dinsdag 16 juni, beide keren tussen 21:00 uur en 23:00 uur stuurt de Franstalige, internationale zender TV5 een gedramatiseerde versie van een belangrijk deel van het leven van Charles de Gaulle (1890-1970) de ether in. Het is eenvoor een deel documentair gedramatiseerde versie van de twee decennia van 1939 tot 1959 uit het leven van deze — zichzelf bij tijd en wijle niet bepaald weinig overschattende — generaal en politicus, die voorop reed bij de bevrijding van Parijs in augustus 1944.
    De eerste helft van het, in totaal bijna vier uur durende — speciaal voor uitzending via het medium televisie gemaakte — drama uit 2006 van regisseur Bernard Stora (geboren 1942), die tevens het draaiboek schreef, begint in 1939 als de Gaulle militair is; het tweede deel eindigt in 1959, het jaar dat de Gaulle tot president werd gekozen. In die tussenliggende twee decennia — na de Tweede Wereldoorlog — heeft de Gaulle zich uit de actieve politiek teruggetrokken en die tijd gebruikt om zijn memoires te schrijven.
    Regisseur Stora laat de gespeelde scènes afwisselen met archiefbeelden. De hoofdrol wordt op overtuigende wijze gespeeld door Bernard Farcy, die daarvoor werd genomineerd voor een Emmy Award.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Acteur Bernard Farcy in de rol van Generaal Charles de Gaulle.
    2. Regisseur Bernard Stora.
    3. Voorzijde van de paperbackeditie uit 1962 van een boek met politiek-militaire essays van Charles de Gaulle, oorspronkelijk verschenen in 1944.

    08-06-2009 om 20:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dynastie der Grimaldi's nader belicht in ZDF-documentaire

    Het tweede Duitse publieke televisienet ZDF zendt op dinsdag 9 juni de eerste aflevering uit van een serie documentaires met de overkoepelende titel ZDF Royal: Die Fürsten von Monaco, over de Grimaldi-dynastie, het huis van de regerende vorsten in Monaco. De eerste aflevering — die op prime time, dat wil zeggen, vanaf 20:15 uur zal worden uitgezonden — is getiteld Albert und Charlene, en biedt de kijker een portret van de veelzijdig sportieve en eveneens op sociaal terrein geëngageerde en werkzame vorst Albert II (geboren in 1958) van het bergstaatje dat nogal veel aantrekkelijke kanten heeft, behalve dan dat er alleen plek is voor de rijksten onderA de rijken.
    Albert is de enige zoon die is voortgekomen uit het huwelijk van Reinier III (1923-2005) met de befaamde Hollywood-ster Grace Kelly (1929-1982), één van de talrijke Hitchock-blondines. Twee van de drie films die Alfred Hitchcock met onder meer Grace Kelly draaide, zijn in 1954 uitgekomen:
    Dial M for Murder en Rear Window. Een jaar later werd To catch a Thief gedraaid, in Nice. Als gevolg van haar huwelijk met Prins Reinier van Monaco mocht ze niet verder in films optreden leveren; het vorstin spelen zou immers meer dan genoeg van haar acteerprestaties vergen.

    08-06-2009 om 12:25 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuw ontwikkeld natuurgebied als onverwachte DDR-erfenis
    Grootste groenstrook
    In de reeks Erlebnis Erde — documentaires van het publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste — kunt u op maandag 8 juni, tussen 20:15 uur en 21:00 uur kijken naar een uitzonderlijke rolprent, waarin een volkomen onverwachte erfenis van de voormalige DDR in kaart wordt gebracht: Das Grüne Band.
    Het stuk niemandsland ter weerszijden van de — in augustus 1961 op bevel van de machthebbers in de toenmalige DDR opgetrokken — Muur om zich af te scheiden van de West-Duitsers, blijkt in de twintig jaar die inmiddels zijn verstreken na de 'val' van die Muur — behalve dan in de hoofden van zoveel Duitsers ter oost- èn westzijde van dat grauw-afstotende bouwsel — langzaam maar zeker te zijn veranderd in de grootste groenstrook van Europa. Het allermooiste daarvan is dat er bedreigde diersoorten een toevlucht hebben gevonden. Het gebied, dat zich uitstrekt van de badplaats Travemünde in het Noorden tot aan Hof, bij het drielandenpunt in het Zuiden, zal in de drie kwartier die de documentaire beslaat zo goed mogelijk worden belicht.

    08-06-2009 om 09:12 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    07-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doen we vandaag de dag nog wel genoeg aan seks?

    Stand van zaken
    In het VPRO-televisieprogramma Café De Liefde dat maandag 8 juni — tussen 22:54 uur en 23:35 uur — via Nederland 2 zal worden uitgezonden, wordt ingegaan op het onderzoek naar de stand van zaken met betrekking tot het liefdesleven in Nederland. De vraag die daarbij een belangrijke rol speelde, was hoe het in het jaar 2009 is gesteld met de liefde in onze samenleving, waar alles maar mogelijk schijnt en zeer uiteenlopende culturen — die vrijwel stuk voor stuk een andere opvatting over de liefde hebben — naast elkaar leven. Een team van verslaggevers is, onder leiding van Bram van Splunteren, op zoek gegaan naar de talrijke ideeën omtrent gebruiken enerzijds en taboes anderzijds met betrekking tot de liefde in Nederland. Bram zelf gaat in therapie, omdat hij van mening is dat hij en zijn vriendin te weinig seks hebben.

    Doen we het nog wel?
    In deze eerste aflevering, getiteld Doen we het nog wel? wordt de vraag gesteld of er heden ten dage (steeds) meer wordt gesekst of juist minder omdat we het allemaal zo intens druk hebben met andere zaken. Diverse mensen uit ons land met een verschillende status — hetzij qua leeftijd, al dan niet gehuwd, van de 'normale' of van de herenliefde — geven, zo wordt gezegd: openhartig antwoord op de, kennelijk brandende, vraag of ze 'het' nog wel doen.
    Onder meer gaat programmamaakster Samira El Kandoussi als gastonderzoekster op zoek naar 'liefde' binnen onze multiculturele samenleving.
    Deze van oorsprong traditionalistisch ingestelde, islamitische vrouw die is aangestoken door een Nederlandse vorm van durf, is van mening dat een relatie tussen twee mannen "gewoon niet kan", maar ze ziet in dat het feit van twee mannen die een relatie hebben nu eenmaal een onderdeel is van onze samenleving. "Mijn religie," citeert ze, "zegt vooral dat ik barmhartigheid en genade moet tonen."
    Dat is al heel wat ten opzichte van zo menig andere fundamentalist met welke godsdienstige achtergrond dan ook, maar religies zijn door mensen in het leven geroepen en hebben daarom in dienst te staan van mensen en niet andersom, en daarom hebben ze helemaal niets te maken met menselijke relaties, anders dan deze te registreren, te tolereren en te accepteren. PUNT.
    __________
    Foto: Bram van Splunteren, VPRO-programmamaker.

    07-06-2009 om 23:20 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VPRO's literaire Praatprogramma De schrijvers op herhaling

    Terugblik
    Het Nederlandse digitale televisiekanaal Geschiedenis 24 presenteert op maandag 8 juni, tussen22:20 uur en 23:07 uur, een aflevering uit de eertijdse VPRO-reeks De schrijvers — een praatprogramma uit 1981 — met daarin Neerlands (reeds toen) sterauteur Harry Mulisch (geboren 1927) — die in gesprek gaat met vier collega's: één vrouw en drie mannen. Hannes Meinkema, die toen furore had gemaakt met het boek En dan is er koffie. Volgens mij werd er toen gezegd dat er zo weinig over haar bekend was, en riposteerde ze in de zin dat men volledige naam en geboortejaar eigenlijk al heel veel vond.
    Van de drie, inmiddels allen overleden, heren schrijvers — Gerard Walschap (1898-1989) Joop Waasdorp (1917-1988), Willem Brakman (1922-2008) raakten de beide eerstgenoemden — als ik me niet sterk vergis, was het bij die gelegenheid — in een woordenstrijd over het feit dat Waasdorp een dier in nood zou bijspringen, waar Walschap dat een deformatie van het humanisme vond, of iets van gelijke strekking. Joop Waasdorp gaf toen te kennen dat hij in de siutatie van een mens èn een dier tegelijktijd in nood hij waarschijnlijk toch ook eerst voor het dier zou kiezen. Wat geen van de betrokkenen in de zin kwam, was dat de situatie nader gepreciseerd had moeten worden alvorens een zinnig oordeel daarover had kunnen worden gegeven. Vaak kunnen mensen zich beter redden in een noodsituatie die meeesta van een ander kaliber is dan van dieren: mishandelde huisdieren, in het bos vastgebonden achtergelaten,omdat de mensen met vakantie willen en meer zulks.
    Aan de orde komt het grote vraagstuk waarom iemand schrijft, en vervolgens de vier elementen die volgens de internationaal befaamde auteur George Orwel (d.i. Eric Blair 1903-1950) als kenmerkend voor een schrijver worden beschouwd.
    __________
    Afbeelding: Tekst op het voorplat van het boek van Gerard Walschap uit 1943 (Snoek, Gent) met de prachtige titel Genezing door aspirine. Dat verhaal is tevens opgenomen in de verzameling Meesters der Nederlandse vertelkunst, samengesteld door D.A.M. Binnendijk en voor het eerst — in een reeks gebonden met 20 boeken van vertellers uit alle delen van de wereld — verschenen in 1949 bij uitgeverij J.M. Meulenhoff te Amsterdam. Later in een twintigdelige witte pocketsere van dezelfde firma.

    07-06-2009 om 22:05 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snikken en Grimlachjes van Piet Paaltjens '” zomaar herontdekt

    De onbekende meester
    Hoeveel schoolgaande jongeren, in de puberleeftijd, zullen heden ten dage tijdens een lesuur Nederlands nog worden geconfronteerd met de dichter Piet Paaltjens — pseudoniem van François Haverschmidt (1835-1894) —, die in 'mijn tijd' gaarne werd geciteerd met het toen beroemdste zijner gedichten:
    De Zelfmoordenaar.

    In het diepst van het woud
    — 't Was herfst en erg koud —
    Liep een heer in zijn eentje te dwalen.
    Och, zijn oog zag zoo dof!
    En zijn goed zat zoo slof!
    En hij tandknerste, als was hij aan 't malen.

    "Ha!" dus riep hij verwoed.
    "'k Heb een adder gebroed,
    Neen, erger, een draak aan mijn borst hier!"
    En hij sloeg op zijn jas,
    En hij trapte in een plas;
    't Spattend slik had zijn boordjes bemorst schier.

    En meteen zocht zijn blik
    Naar een eiketak, dik
    Genoeg om zijn lichaam te torschen.
    Daarna haalde hij een strop
    Uit zijn zak, hing zich op,
    En toen kon hij zich niet meer bemorsen.

    Het werd stil in het woud
    En wel tienmaal zoo koud,
    Want de wintertijd kwam. En intusschen
    Hing maar steeds aan zijn tak
    Op zijn doode gemak,
    Die mijnheer, tot verbazing der musschen.

    Daarop volgen nog zes van die zesregelige coupletten, voordat het gedicht uit 1852 is voltooid. Vanwege de — hier en daar uit later perspectief toch wel enigszins wrange — humor werd het gedicht in verscheidene Bloemlezingen, onder meer voor het Literatuuronderwijs opgenomen, en zelfs wel in taalboekjes ter illustratie van eventuele dubbelzinnigheden. Er is echter een periode geweest dat allerlei tere-jeugdzielen-beschermers vonden dat men nu juist zulke teksten in het onderwijs moest vermijden; mede omdat het leven moeilijk genoeg was.
    Verleden week vond ik tussen een hoeveelheid afgeschreven boeken in een antiquariaat in mijn woonplaats een exemplaar van de zevende druk van de bundel
    Snikken en grimlachjes van deze Piet Paaltjens. Daarover heb ik uitgebreid verslag gedaan op de aan dit weblog redactioneel gelieerde website Tempel van het fin de siècle.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Auteur François Haverschmidt op latere leeftijd.
    2. Voorplat van de zevende druk van de
    Snikken en Grimlachjes.

    07-06-2009 om 11:49 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Offenbachs Les contes d'Hoffmann via Mezzo-televisie
    Onvoltooide opera in sterfjaar van de componist
    Mezzo-televisie zendt aanstaande zondag, 7 juni, vanaf 17:00 uur, de opera Les contes d'Hoffmann uit 1880 van Jacques Offenbach (1819-1880) uit.
    Hoewel op de website van Mezzo voir le détail kan worden aangeklikt en die functie tegenwoordig doorgaans goed functioneert — in tegenstelling tot in voorgaande jaren, toen er bijna nimmer iets naders te voorschijn kon worden getoverd —, is het enige dat we u nog meer over die versie kunnen vertellen, dat deze op maandag 22 juni, 's ochtends vanaf 10:00 uur zal worden herhaald.
    Meer over dit muziekdrama is te vinden in een artikel dat we op 6 november 2007 op de Nederlandse fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl hebben geplaatst naar aanleiding van de toenmalige tournee van De Nationale Reisopera met een grootse uitvoering, die de parodistische elementen in het muziektheater zoals Offenbach dat voorstond, briljant voor het voetlicht heeft gebracht.
    __________
    Foto: Componist Jacques Offenbach, gekiekt door de wereldvermaarde fotograaf Nadar (1820-1910).

    06-06-2009 om 22:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    05-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.My life in verse '” met Robert Webb vrijdagavond BBC Two-tv

    Aangegrepen door poëzie
    Op 5 juni, 's avonds tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd — zendt BBC Two-tv een nieuwe aflevering uit van de documentaireserie over poëzie: My life in verse. In de huidige aflevering komt acteur Robert Webb aan het woord , die zich heeft verdiept in het eerste gedicht dat hem ooit heeft aangegrepen: The love song of J. Alfred Prufrock — opgenomen als eerste gedicht in de eerste bundel — Prufrock, 1917 van Thomas Stearns Eliot (1888-1965). Na bestudering is Robert Webb van mening dat de dichter in zijn jonge jaren het zwarte schaap van de familie moet zijn geweest.
    Op grond van zijn gevoelens naar aanleiding van de kennisneming van de inhoud van het complete gedicht, reeds in zijn schooltijd, en vanwege de reputatie die moderne poëzie heeft — dat deze niet het diepere gevoel van de mens kan bereiken — gaat Robert Webb, niet in de laatste plaats omdat zijn indruk precies tegengesteld is, op zoek naar onder meer plekken die van belang zijn geweest in de periode van zijn eigen leven toen hij Prufrock leerde hij kennen. Daarom keert hij terug naar de aula van de school in Lincolnshire waar dit gebeurde en waar hij zijn eerste schreden heeft gezet op het pad van de komedie.
    Ook bezoekt hij Parijs — de poel des verderfs — waar T.S. Eliot tot verbijstering van zijn Amerikaanse familie een jaar heeft geleefd. Voorts bekijkt hij de laatste rustplaats van deze dichter die in 1948 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was in 1888 in de Verenigde Staten geboren, en als vijfentwintigjarige naar Engeland verhuisd, waar hij nog goed een halve eeuw heeft geleefd. Hij ligt begraven in East Coker.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Acteur Robert Webb.
    2. T.S. Eliot in 1938, geschilderd door Wyndham Lewis (1882-1957).

    05-06-2009 om 20:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van de schilder René Magritte viermaal op Arte-televisie
    Magritte Museum geopend
    Terecht mag René Magritte een kind van het fin de siècle heten, en in zijn geval is die benaming zowel letterlijk alsook in overdrachtelijke zin terecht, aangezien hij in 1898 werd geboren. De man is er door zijn persoonlijkheid en de daaruit ontstane kunst — al dan niet willens en wetens — in geslaagd zijn leven lang een mysterie te blijven. En dat zal mede daardoor zijn gekomen dat zovele andere artistiek gevoeligen annex begaafden — en niet alleen directe collega's uit de sfeer der beeldende kunste, maar ook dichters, schrijvers en essayisten — door Magritte werden geïnspireerd. Immers, alles wat zichtbaar is, verbergt iets anders dat ook zichtbaar is, vond deze surrealist. Niet zelden wordt het aan de toeschouwer overgelaten om dat verborgene — in eerste instantie voor zichzelf — zichtbaar te maken, en daarmee vervult René Magritte de eerste eis die aan kunst mag worden gesteld: prikkelen, inspireren en activeren. Men kan, op basis van de grote belangstelling die deze schilder heeft weten te genereren, ervan uitgaan dat hij in dit taak aardig is geslaagd. En zijn 'werkzaamheid en invloed' kan sedert dinsdag 2 juni nog groter worden nu er in Brussel een waarachtig Magritte Museum is geopend.
    In het kader daarvan presenteert Arte-televisie op donderdag 4 juni — tussen 22:35 uur en 23:30 uur — een 52 minuten durend portret van deze Belgische schilder. De film — een Belgisch-Franse coproductie van dit jaar — werd dit jaar gerealiseerd door Henri de Gerlache voor de Franstalige publieke Belgische televisie RTBF en de Franse tak van Arte-televisie. Deze film zal de komende weken nog driemaal door Arte worden herhaald: allereerst op zondag 7 juni, vanaf 02:00 uur; dan op woensdag 17 juni, vanaf 05:00 uur; en de vooralsnog laatste keer op maandag 22 juni, in de ochtend vanaf 10:40 uur.
    ___________
    Afbeelding: René Magritte (Portret door Leonard Wolleh, 1967.)

    04-06-2009 om 10:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De maand juni in beeld en tekst uit een Kalender voor 1937

    Tijdens mijn bijna dagelijkse bezoeken aan het centrum van de Stad, waarbij ik zelden voorbijga aan een bepaald antiquariaat waarvan de medewerkers met enige regelmaat — en soms zelfs (werk)dagelijks — de kratten en/of dozen met afgeschreven boeken aanvullen, vond deze oude rot uit het vak er heden nog weer diverse boeken en ander drukwerk welke hij niet uit eigen ervaring kende of zelfs van het bestaan ervan ooit op enigerlei wijze had kennisgenomen.

    Vandaag was de oogst aan gedrukte werken en werkjes die me een halve euro per stuk gingen kosten, relatief groot: bijna twintig stuks. Daartussen bevond zich eveneens het boekje
    Zeitglöcklein, Ein Kalender für das Jahr 1937 mit Bildern aus einem niederdeutschen Stundenbuch der hessischen Landesbibliothek, ingeleid door Karl Esselborn, en uitgegeven door het Bibliographische Institut A.G. te Leipzig.
    Omdat we nu in de maand juni leven, heb ik uit dat boekje de illustratie bij die maand in het jaar 1937 (hierboven) overgenomen en tevens de daarbij behorende tekst op de tegenoverliggende pagina hieronder in facsimile afgedrukt, opdat niet alleen de fraaie illustratie, maar tevens de fraaie letters uit die tijd nu tot hun recht zullen komen.






    03-06-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fascinatie voor mysterieuze fenomenen blijft overeind '” ZDF documentaire

    Geheimhouding en ontkenning
    Het Zweite Deutsche Fernsehen presenteert op woensdag 3 juni een nieuwe aflevering van het programma Abenteuer Forschung, een reeks wetenschappelijke documentaires. Deze keer hebben de makers zich begeven op het hellende vlak der mysterieuze fenomenen, die de fantasie van zo menigeen prikkelen, en die een lang leven zijn beschoren, zelfs nadat er eenmaal wetenschappelijke verklaringen zijn gevonden. Of moeten we hier nu juist zeggen: vooral als er eenmaal een aantoonbare uitleg is, die met het menselijk verstand te volgen is. Dan komen onderliggende licht gistende emoties plotseling met grote kracht aan de oppervlakte, en dan speelt affectieve preoccupatie zo'n dominante rol dat daartegen geen wetenschappelijk kruid is gewassen. Het menselijk brein is echter tegelijkertijd zo vindingrijk dat er allerlei pseudo-verklaringen uit de hoge hoed worden getoverd, die moeten bewijzen dat de wetenschappers of simpelweg ongelijk hebben, dan wel dat zij doelbewust mensen zand in de ogen strooien omdat die de werkelijkheid onder geen beding mogen kennen.

    Vasthouden aan vooroordelen
    Het moet gezegd: overheden in vrijwel alle delen van de wereld zijn deels (in ieder geval mede-)schuldig aan het ontstaan van een dergelijke sfeer, aangezien over de meest simpele kwesties nodeloos met geheimhoudingsplichten naar allerlei kanten wordt gestrooid, alsof het eventueel om concurrentiekwesties van het hoogst denkbare belang gaat.
    We kennen ze toch allemaal wel, de mysteries die zogenaamd nooit zijn opgehelderd en mede daardoor de gemoederen blijven bezighouden Voorbeelden, die altijd maar weer opduiken zijn de Bermuda Driehoek waar de éne verdwijning van schepen en vliegtuigen na de andere zou hebben plaatsgevonden, of de plaats Roswell waar van alles zou blijken te zijn gevonden dat de landing van buitenaardse wezens in de tweede helft van de jaren veertig zou kunnen aantonen, maar dat de centrale overheid, koste wat kost, wil geheimhouden, en allen die daarnaar informeren met een heel dikke kluit het riet in blijven sturen.
    Zeer recentelijk hebben wij bericht over zo'n ad absurdum doorgevoerde geheimhouding en dito ontkenning van het Amerikaanse Area 51 in de woestijn van Nevada.
    Hoezeer zonsverduisteringen en allerlei andere mysterieuze fenomenen tot het dagelijks leven behoren en niet in de sfeer van het mythologische probeert ZDF-moderator Harald Lesch aan de hand van voorbeelden te verduidelijken in Auf der Spur rätselhafter Phänomene, door het ZDF uit te zenden tussen 22:15 uur en 22:45 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Zonsverduistering, één van de vele (natuur)fenomenen, die lange tijd als een bovenzinnelijk en dus veelbetekenend signaal werd ervaren.
    2. Harald Lesch, moderator van het ZDF-programma Abenteuer Forschung. (Foto: ZDF.)

    03-06-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!