Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    09-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEATRIJS: één der Nederlandse vrouwelijkse dwarsliggers in naam van God uit acht eeuwen

    Verlucht initiaal in het Beatrijs Handschrift. 
    Koninklijke Bibliotheek, Den Haag


    Het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24 presenteert op woensdag 9 maart, tussen 23:05 uur en 23:15 uur, de herhaling van een programma van de RKK met daarin aandacht voor figuren van de vrouwelijke kunne welke als dwarsliggers hebben gefungeerd in de Nederlandse historie van 1200 tot heden, in de reeks Van Hadewych tot Hillesum — dwarsliggers in naam van God. In de aflevering die we thans voorgezet krijgen, Beatrijs van Nazareth (1200-1268), behelst een portret uit 2002 met aandacht voor de levensloop van Beatrijs en haar traktaak Seven manieren van minnen. Daarin worden zeven fasen van liefde beschreven die een mens kan doorlopen.
    Eventuele extra uitzendingen, in de nachtelijke uren en overdag, zou men moeten kunnen vinden op de website, in de programmering van de zender in kwestie.

    09-03-2011 om 04:28 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Nederlands
    Tags:'Beatrijs van Nazareth', 'Van Hadewych tot Hillesum', Beatrys, Geschiedenis 24-tv, RKK
    >> Reageer (0)
    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf avonden wordt op NDR Kultur voorgelezen uit het oeuvre van de intellectuele dwarsligger Erich Mühsam

    Am Abend vorgelesen

    De Duitse acteur en spreker Klaus Nägelen (geboren 1927) leest vijf avonden goed een half uur voor uit het oeuvre van de zeer uitzonderlijke, door Hitlers monsterbeesten vermoorde, auteur Erich Mühsam (1878-1934). Dat geschiedt, waarschijnlijk in een herhaling, in het vaste programma van de regionale Duitse radiozender NDR Kultur: Am Abend  vorgelesen. Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 maart is steeds tussen 22:00 uur en 22:35 uur een aflevering van de vijfdelige reeks te horen: Briefe und Schriften von Erich Mühsam — Anwalt der Verstoßenen.



    Politiek auteur en acteur
    In het eerste kwart van de twintigste eeuw — met name in de jaren 1910-1925 — heeft Erich Mühsam een niet te verwaarlozen functie vervuld in het toen zeer roerige Duitsland: hij heft mede het gezicht bepaald van de cultuur, zowel qua letteren als algemeen maatschappelijk, in verband met een niet onaanzienlijk deel van de talrijke, ingrijpende veranderingen in het culturele en poitieke leven van Duitsland.

    In genoemde jaren heeft Erich Mühsam een dagboek bijgehouden dat decennialang achtergehouden werd. In september 1994 zijn de ruim 400 bladzijden tellende dagboeken voor het eerst uitgegeven in de reeks studio dtv. De derde druk is, eveneens bij dtv, in juli 2004 uitgekomen, doch helaas inmiddels uitverkocht. Die Tagebücher bieden een kroniek van alles wat deze schrijver heeft gesignaleerd aan conflicten in de samenleving, in zijn eigen affaires en ontmoetingen en, niet te vergeten, zijn aanvaringen met het 'gezag'.

    Voorzijde van de laatst 
    verschenen dtv-editie (2004) 
    van de Tagebücher van Erich 
    Mühsam, vol verbijsterende
    zaken, welke voor ons 
    nauwelijks te bevatten zijn.

    Dat dat gezag in de jaren dertig zou bestaan uit het beestentuig van Hitlers nationaal-socialisten, viel te verwachten, ook voor de auteur zelf, die de woelingen in de maatschappij heel goed wist te duiden. Hij werd, na de Rijksdagbrand, in zogeheten Schutzhaft genomen en vervolgens van het ene concentratiekamp naar het andere gesleept. Internationale pogingen om hem vrij te krijgen, liepen op niets uit: anderhalf jaar heeft het Beest uit de Afgrond Mühsam gemarteld: één voor één werden hem de baardharen uitgetrokken. 
    Ten slotte, in de nacht van 9 op 10 juli konden de nazi's kennelijk geen sadistische monsterlijkheden meer verzinnen en hebben ze Erich Müsam vermoord, maar gaven als verklaring voor zijn dood: zelfmoord. Zijn naam was een voorteken: hij leidde een zeer moeizaam leven.

    Als we in het tweede decennium van de ééntwintigste eeuw niet heel erg oppassen en waken voor een al te diep maatschappelijk afglijden, onder meer van stromingen om ons heen, tot op de etterende bodem van de beerput van het neofascisme, zullen alle, dan als linkse hobbyïsten gekwalificeerden, opnieuw worden geïnterneerd en zullen de beestachtigheden uit die Mühsam-dagen opnieuw op zelfstandig denkenden met een kritische instelling worden losgelaten: de geschiedenis zal zich dan beslist herhalen, opnieuw erger dan tevoren.
    Erich Mühsam zag het allemaal aankomen, doordat hij in staat was structuren te doorzien. Tal van huidige intellectuelen zouden van hem kunnen leren, doch hun weerzinwekkende opportunisme weerhoudt hen daarvan.

    07-03-2011 om 20:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:Erich Mühsam, NDRKultur, Ám Abend vorgelesen', Klaus Nägelen, nationaa,-socialisme, neofascisme
    >> Reageer (0)
    06-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart van Oort legde alle Mozart-klavierwerken vast op veertien cd's

    Wolfgang Amadeus Mozart.
    Tekening van Jarko Aikens
    Groningen 1986. Uit archief
    Heinz Wallisch, tevens ©.

    Nieuwe editie

    Aanstaande maandagmiddag, om 14:00 uur, wordt in Utrecht — Nieuwegracht 64 — de nieuwe, en uiterlijk vernieuwde editie van de veertien cd's bevattende doos met de complete klavierwerken van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), gespeeld door Bart van Oort. Elf daarvan neemt hij geheel alleen voor zijn rekening, zij het dan ook samen met een fortepiano [1] van diverse bouwers of een kopie daarvan. [2] Op de cd's 12 tot en met 14 — de werken à quatre mains en die voor twee piano's — speelt Bart van Oort samen met Ursula Dütschler, die we nog kennen van Beethoven-sonates die op het label van haar moeder, Claves, verkrijgbaar zijn.

    Daarbij gaat het om een heruitgave van een enige jaren geleden reeds uitgegeven serie.


    Schat aan solowerken

    Tijdens de presentatie zal Bart van Oort staaltjes uit die collectie van bijna vijftien uur muziek uit ruime de koker van een — ondanks diens wijdverbreide populariteit, op sommige punten nog altijd onderschat — muzikaal genie presenteren.

    Als het, onder toeziend oog van de impresario Mark Doorn (DaPonte), net zo verloopt als verleden week in Groningen [3] zal de gebeurtenis een aangenaam verpozen worden, met niet-alledaagse informatie; aangenaam in de meest activerende zin van het woord. En dat we zulks hier met zoveel aplomb durven beweren, komt alleen maar omdat we Bart van Oort al eens vaker hebben gehoord: direct en via die nieuwerwetse media.  Derhalve adviseren wij een iegelijk die van Mozart houdt, en in de buurt van Utrecht is, of komt, en allen die zich laten leiden door een imperatief: "Komt allen tezamen, jubelend van vreugde." Deze keer overigens in Utrecht.

    Bart van Oort met een brede kist 
    gevuld met
     functionele hamertjes.

    __________

    MOZART — Complete keyboard works. 14 cd's met tekstboekje. Bart van Oort, fortepiano; m.m.v.Ursula Dütschler. BRILLIANT Classics 94198.

    __________

    [1] Ons standaard-woordenboek, Van Dale, is in de definitie van fortepiano nogal summier: piano. 
    En hoewel Van Dale 'slechts' een woordenboek is en niet een uitgebreid lexicon, is mij dat ietwat te summier. Bij de bespreking achteraf zullen we dan wel nader ingaan op de overeenkomsten en de verschillen als we ook de instrumenten zelf aan een nader luisteronderzoek zullen hebben onderworpen.

    [2] Over die verschillende instrumenten kunt u later in deze rubriek naders lezen. We zullen dat dan hier met een link naar de betreffende bijdrage aangeven.

    [3] Toen presenteerde diezelfde Mark Doorn van DaPonte het pianoduo Lestari Scholtes / Gwylim Janssens voor veertig uitermate enthousiaste luisteraars.

    06-03-2011 om 22:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:Bart van Oort, Brilliant-cd's, DaPonte, Mark Doorn, Mozart, Ursula Dütschler
    >> Reageer (0)
    01-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Arabische luit, genaamd Ud, en de hedendaagse bespeler Sofiane Negra

    Wereldsnaren
    In een reeks concerten die in het seizoen 2010/2011 worden gegeven onder de overkoepelende titel Wereldsnaren, is het optreden op 18 februari jongstleden in het Kit Tropentheater te Amsterdam opgenomen voor latere uitzending. Degene die toen voor de toehoorders heeft gespeeld is Sofiane Negra, een Tunesische ud-speler.


    De Tunesische ud-speler Sofiane Negra.

    Negen jaar oud was Sofiane Negra toen hij in Tunesië is begonnen met muziekstudies. Naast zijn opleiding tot ud-speler heeft hij aan de Sorbonne te Parijs een studie musicologie afgesloten. Vanaf zijn zestiende jaar treedt deze ud-speler op als solovertolker en daarnaast met diverse ensembles van Tunesische en Arabische muziekgroepen. Onder die ensembles beviundt zich Al Kindi.

    Uiteenlopende optredens

    Voor het overige treedt deze veelzijdige en al jong door de wol van klanken en beelden gekleurde musicus op als begeleider van zangers, onder dezen bevindt zich Lofti Bouchnak, en voorts is hij al geruime tijd de vaste begeleider van Amina Alaoui, een zangeres uit Marokko.
    Doch dat is niet alles: Sofiane Negra heeft eveneens optredens verzorgd met musici uit zeer uiteenlopende disciplines, waaronder flamenco en jazz.

    Naast al die activiteiten is er voor hem tijd overgebleven een soloprogramma samen te stellen en dat op diverse plekken voor te stellen. Daarin treedt hij samen met een percussionist en een violist voor het voetlicht. In die voorstelling speelt hij niet alleen traditonele muziek uit zijn eigen land, maar er staan ook eigen composities op de rol.

    Daarmee wordt duidelijk hoe belangrijk een musicus als Sofiane Negra is: onder meer doordat hij erin slaagt een amalgaam te creëren van traditionele uitingen en eigentijdse muziek.


    De ud — een inmiddels tal van eeuwen oude, Arabische luit


    Nadere informatie over dit instrument kunt u hier vinden.
    De uitzending van bovengenoemde opname zal worden gerealiseerd tussen 23:02 uur op dinsdag 1 maart en 0:02 uur in de nacht op woensdag 2 maart, in het NTR-programma Radio 6 live.

    01-03-2011 om 19:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Radio 6 live', Sofiane Negra, ud, Lofti Bouchnak, Al Kindi, Amina Alaoui
    >> Reageer (0)
    27-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie van de zes Brandenburgse concerten van Papa Bach aan een nader onderzoek onderworpen n Fiscovering music van BBC Radio 3

    In het zondagse programma Discovering music van de Britse zender BBC Radio 3 — dat op 27 februari, tussen 18:00 uur en 19:30 uur zal worden uitgezonden — is deze keer het eerste deel van twee aan de beurt met de serie Brandenburg Concertos, waarin — van in totaal zes concerten — er drie aan een nader onderzoek worden onderworpen: de nummers 1, 3 en 6.

    Dit zal worden gedaan met medewerking van de Academy of Ancient Music onder leiding van Richard Egart.

    In het programma Discovering music is het de gewoonte om (sommge) aspecten van de behandelde werken gedetailleerd aan een analyse te onderwerpen; aan het slot van de uitzending wordt zo'n stuk dan in zijn geheel gespeeld.

    27-02-2011 om 14:49 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:J.S.Bach, Brandenburgse concerten, Academy of Ancient Music, Richard Egart, BBC Radio 3, 'Discovering music'
    >> Reageer (0)
    25-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerbert van der Aa laat zien dat niet Khaddafi Libië is, maar de mensen van dat land

    Moeammar al-Khaddafi,
    een Beest uit de Afgrond.

    Het ongrijpbare van Libië

    Ieder die ogen en oren heeft, en daarmee enigermate situaties kan inschatten, respectievelijk analyseren op basis van gegevens welke verder reiken dan zijn neus lang is, begrijpt dat het recente charme-offensief van de Libische leider Moeammar al-Khaddafi richting het westen door politiek opportunistische motieven is ingegeven en niet omdat plotselinge vriendelijke uitingen ten opzichte van datzelfde westen hun oorsprong vinden in oprechte gevoelens: koele berekening is wat hem drijft. Zelfs extreme krankzinnigen — en tot die categorie behoort die kolonel, en dat bewijst hij steeds opnieuw — kunnen heel goed hun eigen belang in het oog houden.

    Dat bleek enige jaren geleden reeds in de Lockerbie-kwestie: zodra Khaddafi in al te gevoelig vaarwater terechtkomt, past hij zijn strategie aan. Hoewel er altijd goedgelovigen zullen blijven, die — uit welke overwegingen dan ook — menen dat het om aanpassingen ten faveure van Europa en de VS gaat, is zulk gevoelen of wensdenken niets anders dan voorbijgaan aan de realiteit. Voor diegenen zou je het bijna verplicht gesteld willen zien om eens nader kennis te nemen van enige feiten omtrent de man in kwestie en de staat die hij en zijn familie in de greep houden. Er bestaat objectieve literatuur over land en volk en degenen die er aan de macht zijn.

    Gerbert van der Aa onderweg in Libië op een prachtige plek met fraai uitzicht.


    Gerbert van der Aa reed door Libië

    In het verleden jaar verschenen, doch nu weer hyper-actuele boek van Gerbert van der Aa wordt een reeks indrukken geschetst die de auteur — hij was een van de zeer weinige opdeed tijdens zijn tienduizend kilometer lange tocht door Libië, in een oude terreinwagen. Daarbij heeft hij zich vooral gericht op de mensen in dat land, en is hij daarmee erin geslaagd ons een beter inzicht te verschaffen in hoe de incarnatie van daverende gekte, die de Libische leider is, zijn sporen nalaat in de samenleving van alledag. Dat is meestal het geval met krankzinnige leiders. 
    We hoeven de geschiedenis van de twintigste eeuw er maar op na te slaan om te kunnen vaststellen welke vloedgolven van totale destructie zijn ontstaan in de pathologisch-perfide toestand in het hoofd van lieden als Hitler, Stalin, Mao, Amin en nog zoveel andere leiders van kleinere staten. Dat Khaddafi er alles aan doet om in die rij van vertegenwoordigers van het Beest uit de Afgrond te worden opgenomen, bleek op dinsdag 22 februari tijdens zijn toespraak voor de Libische televisie. Daarin bewees hij niet alleen dat hij geheel buiten de realiteit staat, maar tevens dat hij er niet voor terugschrikt een zeer omvangrijke massamoord aan te kondigen.

    Niet alleen is hij daarvoor geschift genoeg, en zal er — ondanks alle redelijke protesten, daar en elders ter wereld, tot in de hoogste politieke regionen toe — heel wat strijd moeten worden geleverd voordat de man op zijn knieën wordt gedwongen. 

    Hoewel een deel van het land in handen van de oppositie is — althans volgens berichten van ooggetuigen die hun bevindingen via de nieuwste communicatiemedia verspreiden, opdat de rest van de wereld daarvan kan kennis nemen — is één der belangrijkste vragen van dit moment of het leger bereid is de walgelijke devotie ten aanzien van die uitzinnige Gek op te geven en de kant van het volk te kiezen. De politie in de bevrijde steden schijnt dit te hebben gedaan. Als dat juist is, dient dat voorbeeld zo snel mogelijk te worden gevolgd, opdat — na Egypte — de olievlek van geweld, haat en angst in die regio niet tot het uiterste zal escaleren.

    Vooralsnog lijkt het erop dat die door destructiedrift aangestuurde Khaddafi dit land in de woestijn voor een (eventueel groot) deel zal doen veranderen in een woestenij, die een afspiegeling zal vormen van de giftige inhoud van zijn schedelpan.

    __________ 

    Gerbert van der Aa: Khaddafi's woestijn — Reis door het ongrijpbare Libië. 192 pag., paperback. Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2010. ISBN 978 90 468 0639 5. 

    25-02-2011 om 08:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Khaddafi's woestijn', Gerbert van der Aa, Khaddafi, Libië
    >> Reageer (0)
    22-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader Renoir schildert zoon omstreeks 1900. Zoon schrijft in 1962 biografie over vader

    Detail van een olieverfschilderij (ca. 1900).Het doek maaktdeel uit van de Collectie 
    van Mr.and Mrs. A. Ryerson in The Art Institute of Chicago.


    Hierboven ziet u de afbeelding van een schilderij van de befaamde impressionist Auguste Renoir (1841-1919) uit 1900, voorstellende zijn zoon Jean, die in 1894 werd geboren. Op dat moment is niet zichtbaar, en evenmin viel het te verwachten, dat deze jongen als volwassene eveneens een internationale carrière binnen de kunsten zou ontwikkelen, maar dan als filmer.

    Na het overlijden van zijn vader, in 1919, erfde deze zoon voldoende geld om zijn ambitie waar te maken: hij gebruikte het geld daarvan voor de oprichting van een eigen productiemaatschappij. De eerste van zijn uitgaven waren nog zwijgende films, die in die tijd en tot geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog als stomme films door het leven gingen, totdat een andere betekenis van het woord stom vrij snel ging prevaleren. In 1962 publiceerde hij een boek onder de korte, krachtige en zeer functionele titel Renoir, mon père. Twee jaar later verscheen de Nederlandse vertaling.


    Actualiteit

    De actualiteit van het hierboven afgedrukte schilderij met daarop Jean Renoir (overleden in 1979) ligt vooral in het feit dat van het Avro-programma Close up, hedenavond via Nederland 2, tussen 23:00 uur en 23:55 uur, de aflevering Renoir, het impressionisme voorbij, te zien zal zijn.
    Meer afbeeldingen uit het oeuvre van Pierre-Auguste Renoir zijn te zien op diverse van onze 'dochtersites', alsmede op een zustersite:
    De vrouw met de gitaar, zoals afgebeeld op de muzieksite Tempel der Toonkunst, is daarvan een prominent voorbeeld. Op een muzieksite past zo'n afbeelding, althans volgens ons, uitstekend, niet in de laatste plaats omdat hier een muziekinstrument wordt getoond met de bijbehorende bespeelster.

    Dat geldt tevens voor de vrouw die haar piano bespeelt, van welk schilderij u een afbeelding kunt vinden op onze zustersite Muziek en mensen. Op andere, eveneens aan deze site gelieerde elektronische publicaties kunt u twee keer een zelfportret van de schilder in kwestie vinden: allereerst één uit 1879, in een bijdrage op Tempel der Beeldende Kunsten van heden; een tweede afbeelding in dezelfde categorie is opgenomen in een artikel op onze site Rondom beeldende kunsten.

    22-02-2011 om 17:46 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Auguste Rodin,Jean Rodin, 'Rodin,mijn vader
    >> Reageer (0)
    20-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf of meer uitzendingen van NPS-film Sounds of the Mountains via digitaal kanaal Holland Doc 24

    Noldi Alder in actie.

    Samen muziek maken

    Al generaties lang komt in de familie van de Zwitserse musicus Noldi Alder (geboren 1953) het fenomeen (thuis) samen muziek maken voor. Hij doet dat zelf met enkele anderen eveneens, en dan is er geen sprake van traditionele, maar eveneens eigentijdse muziek. In zijn gezelschap vinden we percussionist Ernst Brunner die werkt met twee stenen welke tegen elkaar geslagen worden. Ook Paul Giger en Engel-Chörli maken deel uit van de groep rondom Noldi Alder. Tezamen beschikken ze over het uitzonderlijke decor van de Zwitserse bergen. Met al zijn activiteiten geldt Noldi Alder als vernieuwer van de Zwitserse volksmuziek.


    Sounds of the Mountains

    Dat samen muziek maken van deze Zwitsers is gedocumenteerd in een film, die is opgenomen in de reeks NPS Podium, met als titel Souds of the Mountains. Deze film zal de komende week in ieder geval vijf keer [1] worden uitgezonden door het digitale tv-kanaal Holland Doc 24: de eerste keer op maandag 21 februari, tussen 20:00 uur en 21:00 uur. Herhalingen zijn te zien op dinsdag 22 februari, van 18:24 uur tot 19:21 uur. Op woensdag 23 februari zal de uitzending tussen 22:49 uur en 23:46 uur worden gerealiseerd. 

    Appenzell (CH). Decor van onder meer de 'nieuwe' Zwitserse volksmuziek.

    Op donderdag 24 februari is de film te volgen tussen 21:00 uur en 21:57 uur. De laatste van de avond-uitzendingen deze week, althans op genoemde zender, is op vrijdag 25 februari, tussen 19:16 uur en 20:13uur.

    __________

    [1] Eventuele uitzendingen overdag en tijdens de nachtelijke uren kunt u vinden in de programmagegevens op de website van Holland Doc 24.

    20-02-2011 om 15:27 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:Engel-Chörli, Holland Doc 24, Noldi Alder Ernst Brunner, NPS-Podium, Paul Giger
    >> Reageer (0)
    19-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D dynastie Casadesus staat centraal in Vara's Pianistenuur, zaterdagmiddag op Radio 4-N

    Luis Casadesus

    Stamvader Luis (1850-1919)

    Goed anderhalve eeuw geleden — om precies te zij op 26 maart 1850 — werd de stamvader van de muzikale familie Casadesus in het Spaanse Figueras (Catalonië) geboren. Aangezien hem de nodige opleiding ontbrak om professioneel als musicus te kunnen optreden, heeft hij zichzelf de kunst van het vioolspel bijgebracht en tevens leerde hij zichzelf vakbekwaam om te gaan met gitaar en mandoline. 

    Eerst werkte hij overdag als typograaf, later als accountant, maar in de avonduren musiceerde hij, ook als dirigent, vooral in het uitgaansleven. Diverse van zijn nazaten zijn niet alleen beroepsmusici geworden, enkele van hen hebben wereldfaam verworven.


    Kinderen

    Francis Casadesus

    De oudste zoon van Luis, genaamd Francis (1870-1954), heeft in 1921 het Conservatoire Américain in Fontainebleau opgericht. Twee decennia eerder, in 1901, had diens broer Henri (1879-1947) La Société des Instruments Anciens gesticht, met de bedoeling om in vergetelheid geraakte meesters en instrumenten uit de zeventiende en achttiende eeuw op nieuw onder de aandacht te brengen.


    Virtuoze nazaten
    In het Vara-programma Pianistenuur dat op zaterdag 19 februari tussen 17:02 uur en 18:00 uur via Radio 4 zal worden uitgezonden, wordt de aandacht gericht op drie virtuoze pianisten, die allen uit deze  dynastie afkomstig zijn, doch inmiddels allen ook reeds van ons zijn heengegaan: Robert, Gaby en Jean.
    Daartoe is een programma samengesteld uit het werk van vier klassieke componisten met vijf stukken, die door de genoemde drie, deels samen, zijn gespeeld. U hoort een Prelude van Maurice Ravel (1875-1937), gespeeld door Gaby Casadeus
    , gevolgd door muziek van François Couperin (1668-1733), uitgevoerd door Jean Casadeus (1927-1972). Gedrieën spelen de 'nazaten Casadesus' het Concert KV 242 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). 

    Jean Casadesus

    Opnieuw komt Jean Casadeus aan de beurt met een compositie van Jean Françaix (1912-1997).

    De beroemdste pianist uit deze dynastie, althans tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw was ongetwijfeld Robert Casadeus (1879-1972). Tot besluit van deze aflevering van Pianistenuur kunnen we hem, samen met zijn zuster Gaby (1901-1999), horen in Andante und Variationen zu vier Händen, KV 501 van Mozart.

    19-02-2011 om 09:19 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Pianistenuur', Casadesus-dynastie, Radio 4, Vara-radio
    >> Reageer (0)
    18-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het mysterie van de Edelweiss, dezer dagen driemaal op digitaal tv-kanaal Holland Doc

    Het digitale televisiekanaal Holland Doc 24 presenteert zaterdag 19 februari de herhaling van een aflevering van het Avro-programma Close up, getiteld Het mysterie van de Edelweiss. Het is een kleine, witte bloem die zo'n 20 centimter groot kan worden, in de vorm van een ster groeit, en vooral heel hoog vooral in de Zwitserse Alpen voorkomt.

    De bloem is nogal zeldzaam en daardoor moeilijk te vinden. Voorts speelt dit fenomeen een niet onbelangrijke rol in de beeldende kunsten, vooral in schilderijen, maar we mogen evenmin voorbijgaan aan de inspiratie die schrijvers van liederen en schlagers eruit hebben geput. En wat te denken van de functie die de edelweiss in tal van sprookjes  vervult.

    Uitzending van de Close up-documentaire zal op genoemde zender worden gerealiseerd tussen 18:50 uur en 19:43 uur. Een herhaling zal worden vertoond op dinsdag 22 februari, tussen 21:00 uur en 21:54 uur, een tweede op donderdag 24 februari, tussen 22:44 uur en 23:38 uur.


    18-02-2011 om 18:47 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Close up', Avro-tv, documentaire, Edelweiss, Holland Doc 24
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenknechten en landarbeiders belicht in Groningen-aflevering van NTR/VPRO-programma Andere Tijden op Nederland 2

    Landarbeiders in Groningen
    Het NTR/VPRO-programma Andere Tijden, waarvan op zaterdag 19 februari via Nederland 2 weer een aflevering zal worden uitgezonden, heet voor die gelegenheid Betere tiedn in Groningen. Het gaat daarin om landarbeiders die hebben gezucht onder de harde hand van enkele hereboeren, vooral in de periode vóór de Tweede Wereldoorlog. Na die cesuur zijn deze mensen er eindelijk in geslaagd zich te bevrijden van het juk. Dat is echter mede te daken aan het feit dat de mechanisatie zich vrijwel overal wist door te zetten.
    Doordat de onvermogende gezinnen niet zelden groot — lees: te groot— waren, moest het oudst aanwezige kind 'de boer op', dat wil zeggen aan het werk in een vreemde omgeving waar op geen enkel niveau sympathie voor hen bestond. Weliswaar verging het de meisjes die een dienst gingen vervullen, ook niet veel beter, maar hun lijdensweg duurde bijna nooit een heel leven lang, zoals dat van hun mannelijke collega's, doch 'slechts' totdat ze gingen trouwen.

    Hier ziet u enkele mensen die het werk hebben gedaan dat in de aflevering van Andere Tijden aan bod komt in de aflevering van zaterdag 19 februari. Eerder was deze afbeelding te zien in de serie Het Verhaal van Groningen dat een vast onderdeel vormt van de programmering van TV Noord te Groningen. Dat gebeurde in het kader van de uitzending over landarbeiders en boerenknechten, waarvan delen in Andere Tijden te zien zullen zijn.

    Gesprekken in 't Gronings

    De aflevering zal wel worden ondertiteld omdat de gesprekken worden gevoerd in het Gronings. Dat is met mensen van de leeftijd der zeer sterken: de oudste van hen is 98 jaar, de jongste 84 jaar. Zeven mannen in die categorie blikken in de documentaire terug op de dagen van weleer. Voor die film — Van boerenknecht tot landarbeider — werden ze geïnterviewd door Ina Spijk en Annemarie van Buuren, voor de zender TV Noord.

    Deze aflevering van Andere Tijden wordt op genoemde zender aanstaande zaterdag gepresenteerd  tussen 20:40 uur en 21:10 uur. Herhalingen kunnen worden bekeken op het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24, eerst op maandag 21 februari, tussen 20:00 uur en 20:29 uur; de tweede op dinsdag 22 februari, eveneens tussen 20:00 uur en 20:29 uur.

    Extra uitzendingen in de nachtelijke uren en overdag kunt u eventueel vinden in de programmagegevens op de website van de zender in casu.

    18-02-2011 om 14:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Andere tijden', 'Betere tieden in Groningen', 'Geschiedenis 24', Annemarie van Buuren, boerenknechten, Documentaire, Ina Spijk, landarbeiders, NL 2-tv, TV Noord
    >> Reageer (0)
    16-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hongaarse componist György Kurtäg wordt zaterdag vijfentachtig jaar

    De Hongaarse componist
    György Kurtág in 2002.

    Als het even meezit, kan de op 19 februari 1926 geboren Hongaarse componist György Kurtág deze week op zaterdag zijn vijfentachtigste verjaardag beleven. Bij dat feit wordt stilgestaan op de regionale Duitse radiozender NDR Kultur, op woensdag 16 februari, tussen 21:25 uur en 22:00 uur in één van de vaste klassieke muziekprogramma's Neue Musik. Het meeste van Kurtágs oeuvre is ontstaan in de twintigste eeuw, en zijn idioom is gebaseerd op twee grootmeesters uit de eerste helft van de twintigste eeuw: op de muzikale taal van Béla Bartók (1881-1945) — die als een der vier aartsvaders van de twintigste eeuwse muziek zou moeten gelden, doch in die context niet zelden wordt vergeten — en op die van Anton von Webern (1883-1945) één van de drie, in niet geringe mate omstreden componisten van de Wiener Schule, die ten onrechte het adjectief Neue of Zweite opgeplakt heeft gekregen.

    16-02-2011 om 03:25 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'Neue Musik', Bartók, Kurtág, NDR Kultur, Webern
    >> Reageer (0)
    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bombardement der Geallieerden in tv-documentaire Das Drama von Dresden

    Enorme tragedie

    Op dinsdag 15 februari kunt u zich tot drie kwartier achtereenvolgende verbijstering laten verleiden als u de moeite neemt om te kijken naar de historische documentaire die het tweede publieke Duitse televisienet zal uitzenden tussen 20:15 uur en 21:00 uur, handelend over een van de meest aangrijpende, incidentele gebeurtenissen met verstrekkende gevolgen, die onder het begrip Das Drama von Dresden de geschiedenis is ingegaan en heden ten dage nog altijd naar hetzelfde verwijst, ook al zullen er in de ruim zes decennia sedert het gebeuren in de nacht van 13 op 14 februari 1945, in die stad er zich nog talrijke drama's hebben afgespeeld. Het begrip drama is daarvoor eigenlijk te algemeen, aangezien het simpelweg een enorme tragedie is geweest, waarvan alle gevolgen nog lang niet zijn uitgewist.

    Impressie in beelden van de Nacht van Dresden in februari 1945.
    Te zien in Das Drama von Dresden, dinsdag 15 februari, ZDF, 20:15 uur.


    Geallieerde aanval

    In genoemde nacht hebben geallieerde bommenwerpers een omvangrijke aanval vanuit de lucht gelanceerd op de Duitse barokstad Dresden, die bijkans in haar geheel werd verwoest: er zijn vijfentwintig duizend doden gevallen in een periode van minder dan een etmaal.
    Om een zo goed mogelijk beeld te creëren van wat er nu precies is gebeurd, hebben de makers onder meer gekozen voor interviews met zowel overlevenden van die historische dag — zij het in een afgrijzen wekkende vorm —, alsook met enkele van de overlevende figuren die de bommenwerpers in kwestie hebben bestuurd. Die commentaren worden afgewisseld met archiefbeelden.

    15-02-2011 om 06:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'Das Drama von Dresden', 13-14 februari 1945, bombardement, Dresden, Geallieerden
    >> Reageer (0)
    14-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concert Nederlands Studentenorkest vanuit De Doelen Rotterdam rechtstreeks in Avondconcert op NL-Radio 4, maandag 14 februari
    Het concert dat het Nederlands Studenten Orkest hedenavond geeft in De Doelen te Rotterdam, in het kader van de tournee 2011, die op zondag 6 februari is begonnen — met als afsluiting een optreden, aanstaande donderdag, in de Poolse stad Krakau —, zal rechtstreeks worden uitgezonden op Radio 4 door de KRO in de serie Avondconcert. Aanvangstijdstip is 20:02 uur.
    Tijdens dat optreden worden twee composities uit het fin de siècle voorgesteld: het Celloconcert (1919) van Edward Elgar (1857-1934), met daarin de inmiddels veelvuldig hoog geprezen Sietse-Jan Wijenberg als solist.
    Ter afsluiting wordt Ein Heldenleben, gecomponeerd in de jaren 1897/98, van Richard Strauss gespeeld. De razend lastige vioolpartij daarin wordt gespeeld door Floor Le Coultre, die dit jaar op de eerste stoel van het NSO zit. Dirigent is Peter Biloen.  Het concert wordt geopend met opus 64 —Moriae Encomium, naar Erasmus' Lof der Zotheid — van de Nederlander Marijn Simons, gecomponeerd in opdracht van het NSO.
    Dinsdag 15 februari wordt de tournee afgesloten in het Concertgebouw te Amsterdam.

    14-02-2011 om 14:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:Radio 4-NL, KRO-radio, 'Avondconcert', Nederlands Studenten Orkest, Peter Biloen, Sietse-Jan Wijenberg
    >> Reageer (0)
    12-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vara's Zembla-aflevering op Nederland 2-tv over olielekken in Negria en de rol van Shell

    Het Vara-programma Zembla presenteert op zaterdag 12 februari via Nederland 2 de aflevering Vuile olie van Shell. Daarin wordt aandacht besteed aan de kort geleden gehouden hoorzitting in de Tweede Kamer over de activiteiten die oliemaatschappij Shell heeft ontwikkeld in Nigeria. Die hoorzitting is to stand gekomen door de uitzending van de gelijknamige aflevering van Zembla, zoals die in juni 2010 in de huiskamers kon worden ontvangen. Daarna wensten kamerleden van Zembla-verslaggever Thomas Blomte  vernemen welke zijn ervaringen in Nigeria zijn geweest.

    Het is een onloochenbaar feit dat reeds een halve eeuw de firma Shell in Nigeria olie uit de grond haalt. Olielekken hebben er in die tijd voor gezorgd dat viswater en akkers ernstig vervuild zijn geraakt. De bevolking is er nu wel heel zat van dat Shell in het geheel geen rijkdom blijkt te hebben gebracht doch armoede. Daarnaast draagt de oliemaatschappij bij aan de conflictsituaties die sedertdien in die gehele regio zijn ontstaan.

    De Zembla-aflevering wordt op genoemde zender voorgesteld tussen 22:35 uur en 23:15 uur.

    12-02-2011 om 19:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:Shell, Nigeria, bodemvervuiling, olielekken, Zembla, Vara-tv,NL2-tv, 'Vuile olie van Shell', Thomas Blom
    >> Reageer (0)
    10-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rachmaninovs Vespers door Groot Omroepkoor, zondag via digitaal kanaal Cultura 24

    Onlangs hebben we, op de min of meer bevriende website All art is quite useless van Rond1900.nl — in een artikel over onder meer opus 18 van Sergej Rachmaninov (1873-1943) —, een pleidooi gehouden voor goede muziek in het algemeen en voor enkele stukken uit het oeuvre van die Russische componist, maar heel duidelijk tegen de afgrijzen wekkende banale concerten voor piano en orkest en aanverwants uit dezelfde koker, alsmede tegen diens symfonieën, alle staaltjes van uitzinnige smakeloosheid

    Sergej Rachmaninov, gezien door
    Boris Grigorjev (1886-1939).

    Enkele dagen na de start van de tournee die in Drachten begint, van Lucas Jussen met dat afgrijselijke Tweede Pianoconcert van genoemde Rus — waarbij hij zal worden begeleid door het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Michel Tabachnik —, wordt via de digitale zender Cultura 24, een herhaling uitgezonden van het programma Vrijdag van Vredenburg, met daarin de Vespers, opus 37 uit 1915 van Rachmaninov. 


    Die uitzending zal worden gerealiseerd op zondag 13 februari, tussen 20:08 uur en 22:00 uur.

    In die muziek blijkt zeer overtuigend dat Rachmaninov een sterk ontwikkeld fingerspitzengefühl niet kan worden ontzegd. Hij blijkt zich vol overtuiging en overgave te hebben verdiept in de mysteriën van de Russisch-Orthodxe kerk. Het Groot Omroepkoor presenteert deze, van mystieke zuiverheid doordrenkte, avondzangen.

    10-02-2011 om 19:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Vespers', Cultura 24, Groot Omroepkoor, Rachmaninov, Vrijdag van Vredenburg
    >> Reageer (0)
    06-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudere opname van Donizetti's opera Don Pasquale via Duitse radiozender WDR 3

    Componist Gaetano Donizetti.

    De Duitse regionale radiozender WDR 3 Westdeutscher Rundfunk) presenteert op zondag 6 februari, in het programma Bühne: Radio — dat wordt uitgezonden tussen 20:05 uur en 23:00 uur — het muziekdrama Don Pasquale uit 1842 van Gaetano Donizetti (1797-1848). Het betreft hier een oudere opname, hetgeen reeds wordt verraden door de jaartallen bij de namen van uitvoerenden die reeds enige tijd niet meer op ons ondermaanse toeven, zoals Erika Köth (1927-1989), Hermann Prey (1929-1998), en Benno Kusche (1916-2010). Dat zich niet meer ons bevinden geldt eveneens voor de dirigent van het geheel: Mario Rossi (1902-1992). Hij leidde het Rundfunkchor van de WDRen het Sinfonieorchester Köln.

    Meer over deze opera buffa (komische opera) is te vinden in een bijdrage van 26 november 2o10 op de aan dit weblog gelieerde muziektheater-website, over twee verschillende muziekdrama's van deze componist, vrijwel gelijktijdig werden uitgezonden.


    06-02-2011 om 13:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Don Pasquale', Benno Kusche, Donizetti, Erika Köth, Hermann Prey, Mario Rossi,Sinfonieorchester Köln, Rundfunkchor van de WDR
    >> Reageer (0)
    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgelbouwer Cavaillé-Coll en vier Franse componisten centraal in Prisma Musik van NDR Kultur

    Orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.

    Vier uren achtereen staat, op de avond van zaterdag 5 februari, bij de Duitse regionale radiozender NDR Kultur het veelzijdige muziekinstrument orgel en de muziek daarvoor centraal.
    Gedurende de eerste twee uur van die 'avond', tussen 20:00 uur en 22:00 uur is het de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll die het programma Prisma Musik beheerst, in verband met de tweehonderdste geboortedag van de man in kwestie, gisteren 4 februari. Deze meester was in zijn tijd de beroemdste orgelbouwer ter wereld.
    Tussen 22:00 uur en middernacht volgt — direct in aansluiting op het eerder genoemde muziekprogramma — Variationen zum Thema. 

    De Franse componist
    Camille Saint-Saëns
    in 1915.

    Daarin worden werken voor het instrument orgel voorgesteld van vier Franse componisten uit de tweede helft van de negentiende, respectievelijk een deel, dan wel zelfs groot deel, van de twintigste eeuw.Aangezien de vier hieronder genoemde composities samen geen twee uur volmaken, mogen we er wel van uit gaan dat er enig commentaar op de stukken zal worden gegeven, zoals bijvoorbeeld dat Saint-Saëns zeer geïnspireerd raakte door de aanwezigheid van de symfonische Cavaillé-Coll-orgels.

    Charles-Marie Widor (1844-1937): Orgelsymfonie nr. 5, opus 42, nr. 1 uit 1887.

    Olivier Messiaen (1908-1992): Meditaties L'Ascension voor orgel, ontstaan in de jaren 1932-1933.
    Camille Saint-Saëns (1835-1921): Fantaisie nr. 3 opus 157 voor orgel uit 1919.

    César Auguste Frank (1822-1890): Grand pièce symphonique in fis opus 17, uit 1863.

    05-02-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'koning(in) der instrumenten', Cavallé-Coll, Franck, Messiaen, orgel, Saint-Saëns, Widor
    >> Reageer (0)
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driemaal Mythos Katze binnen veertien dagen via Arte-televisie

    Op woensdag 2 februari  kan men — tussen 16:50 uuren 17:35 uur [1] — via Arte-televisie kennisnemen van de inhoud van het eerder elders uitgezonden programma Mythos Katze — Auf sanften Pfoten durch neun Leben, over het doorgaans sterk aan de mens gehechte, en met dat tweebenige zoogdier verbonden huisdier kat. Diverse vertegenwoordigers van die soort gedragen zich zodanig dat je je wel kunt verenigen met de kwalificatie dat het om een mythisch dier gaat. Het betreft een film die Annette Scheurich in 2007 voor de MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) heeft gerealiseerd.

    Hier ziet u zes van de toenmaals (1994) veertien katten, samen bovenop een tweepersoons bed. De drie met veel wit behoren tot het eerste nest van vijf uit 1992, de rechtsboven zwarte met enig wit, Bles, behoorde tot het tweede nest van vijf uit 1993. Naast hem de meest mythische, Kater Pluim (1978-2003) en helemaal vooraan de tot vader verheven rode kater Wanja (?-2002), die alles van de tien kinderen accepteerde, maar bepaald niet dol was op hun moeder. 

    Aan de andere kant zijn er ook vertegenwoordigers van het dier Kat die zich gedragen zoals honden doen. Een tijdlang had ik, als gevolg van een niet in te tomen kat uit de buurt die, in dit geval letterlijk, haar zinnen had gezet op mijn rode kater en twee keer een nest met vijf katten bij ons bracht omdat ze vond dat haar kinderen een vader nodig had. De juniores hadden dat kennelijk zo goed begrepen dat ze niet bij papa Wanja weg te slaan waren. In de loop van de elf maanden die tussen de beide groepen van vijf lagen, kon ik er in ieder geval aan wennen dat er naast de vier reeds geruime tijd volwassen katten, plotseling negen waren. Vijf juweeltjes, dat wel. U begrijpt het al, daarna waren het er veertien. Twee van hen, de ouderen, onder wie de gewenste vader Wanja, brachten mij altijd naar de halte van de stadsbus, begeleidden mij naar winkels en zo meer. Toen één van de kinderen, Lena, uit het eerste nest negen weken oud was, liep die achter de beide ouderen aan en dat had gevolgen. De broers en zussen volgden haar al snel, en binnen een jaar waren het er negen, die me gingen boodschappen doen, keurig aan de stoeprand wachtten totdat ik het sein "Oversteken" gaf en vervolgens ook in de buurt van de twee ouderen bleven als die mij naar de bus hadden gebracht en in de directe omgeving van de aankomsthalte verbleven totdat ze me zagen uitstappen of hoorden dat ik even floot. Dan kwam de invasie: uit een paar bomen, onder struiken vandaan of op een muurtje zittend bij de bushalte.

    Tegenwoordig maakt een hond alweer geruime tijd deel van het gezin uit, en dat heeft ertoe geleid dat de aanwezige katten voor een deel kopieergedrag gingen vertonen op basis van wat de hond doet. Elke nachtwandeling met de hond betekende ook een ommetje voor de aanwezige katten. 

    __________

    [1] Herhalingen zullen worden uitgezonden op woensdag 9 februari vanaf 09:15 uur, en op woensdag 16 februari, vanaf 15:30 uur.

    02-02-2011 om 19:30 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Mythos Katze', Annette Scheurich, Arte-tv, MDR
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TV5 Monde presenteert een nieuwe aflevering van de reeks La Résistance
    De Franstalige, wereldwijd te ontvangen televisiezender TV5 Monde presenteert op gezette tijden een aflevering van een reeks documentaires onder de overkoepelende titel La Résistance, over de functie van het Verzet in Frankrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 2 februari zal daarvan opnieuw een aflevering worden uitgezonden, tussen 21:00 uur en 23:00 uur: Quand il fallait sauver les juifs.
    In Frankrijk werden gedurende de bezetting door de Duitsers — gedurende de Tweede Wereldoorlog — de leden van de Joodse gemeenschap vervolgd op manieren, die de meesten van ons kennen uit documenten die de moderne geschiedenis voor ons heeft 'samengesteld'. Helaas had ook het met de moffen collaborerende Vichy-regime het op hen voorzien.
    Al snel werd duidelijk wat er met de op transport naar Duitsland gestelde Joden zou gebeuren als ze eenmaal in handen van de nazi's waren gevallen, en dat had tot gevolg dat het Franse verzet — de Résistance — een omvangrijke en geheime operatie te organiseren die voor joodse burgers 
    de mogelijkheid opende onder te duiken.

    02-02-2011 om 17:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:collaboratie, La Résistance, TV5 Monde, Vichy-regime
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!