Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgelbouwer Cavaillé-Coll en vier Franse componisten centraal in Prisma Musik van NDR Kultur

    Orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.

    Vier uren achtereen staat, op de avond van zaterdag 5 februari, bij de Duitse regionale radiozender NDR Kultur het veelzijdige muziekinstrument orgel en de muziek daarvoor centraal.
    Gedurende de eerste twee uur van die 'avond', tussen 20:00 uur en 22:00 uur is het de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll die het programma Prisma Musik beheerst, in verband met de tweehonderdste geboortedag van de man in kwestie, gisteren 4 februari. Deze meester was in zijn tijd de beroemdste orgelbouwer ter wereld.
    Tussen 22:00 uur en middernacht volgt — direct in aansluiting op het eerder genoemde muziekprogramma — Variationen zum Thema. 

    De Franse componist
    Camille Saint-Saëns
    in 1915.

    Daarin worden werken voor het instrument orgel voorgesteld van vier Franse componisten uit de tweede helft van de negentiende, respectievelijk een deel, dan wel zelfs groot deel, van de twintigste eeuw.Aangezien de vier hieronder genoemde composities samen geen twee uur volmaken, mogen we er wel van uit gaan dat er enig commentaar op de stukken zal worden gegeven, zoals bijvoorbeeld dat Saint-Saëns zeer geïnspireerd raakte door de aanwezigheid van de symfonische Cavaillé-Coll-orgels.

    Charles-Marie Widor (1844-1937): Orgelsymfonie nr. 5, opus 42, nr. 1 uit 1887.

    Olivier Messiaen (1908-1992): Meditaties L'Ascension voor orgel, ontstaan in de jaren 1932-1933.
    Camille Saint-Saëns (1835-1921): Fantaisie nr. 3 opus 157 voor orgel uit 1919.

    César Auguste Frank (1822-1890): Grand pièce symphonique in fis opus 17, uit 1863.

    05-02-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'koning(in) der instrumenten', Cavallé-Coll, Franck, Messiaen, orgel, Saint-Saëns, Widor
    >> Reageer (0)
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driemaal Mythos Katze binnen veertien dagen via Arte-televisie

    Op woensdag 2 februari  kan men — tussen 16:50 uuren 17:35 uur [1] — via Arte-televisie kennisnemen van de inhoud van het eerder elders uitgezonden programma Mythos Katze — Auf sanften Pfoten durch neun Leben, over het doorgaans sterk aan de mens gehechte, en met dat tweebenige zoogdier verbonden huisdier kat. Diverse vertegenwoordigers van die soort gedragen zich zodanig dat je je wel kunt verenigen met de kwalificatie dat het om een mythisch dier gaat. Het betreft een film die Annette Scheurich in 2007 voor de MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) heeft gerealiseerd.

    Hier ziet u zes van de toenmaals (1994) veertien katten, samen bovenop een tweepersoons bed. De drie met veel wit behoren tot het eerste nest van vijf uit 1992, de rechtsboven zwarte met enig wit, Bles, behoorde tot het tweede nest van vijf uit 1993. Naast hem de meest mythische, Kater Pluim (1978-2003) en helemaal vooraan de tot vader verheven rode kater Wanja (?-2002), die alles van de tien kinderen accepteerde, maar bepaald niet dol was op hun moeder. 

    Aan de andere kant zijn er ook vertegenwoordigers van het dier Kat die zich gedragen zoals honden doen. Een tijdlang had ik, als gevolg van een niet in te tomen kat uit de buurt die, in dit geval letterlijk, haar zinnen had gezet op mijn rode kater en twee keer een nest met vijf katten bij ons bracht omdat ze vond dat haar kinderen een vader nodig had. De juniores hadden dat kennelijk zo goed begrepen dat ze niet bij papa Wanja weg te slaan waren. In de loop van de elf maanden die tussen de beide groepen van vijf lagen, kon ik er in ieder geval aan wennen dat er naast de vier reeds geruime tijd volwassen katten, plotseling negen waren. Vijf juweeltjes, dat wel. U begrijpt het al, daarna waren het er veertien. Twee van hen, de ouderen, onder wie de gewenste vader Wanja, brachten mij altijd naar de halte van de stadsbus, begeleidden mij naar winkels en zo meer. Toen één van de kinderen, Lena, uit het eerste nest negen weken oud was, liep die achter de beide ouderen aan en dat had gevolgen. De broers en zussen volgden haar al snel, en binnen een jaar waren het er negen, die me gingen boodschappen doen, keurig aan de stoeprand wachtten totdat ik het sein "Oversteken" gaf en vervolgens ook in de buurt van de twee ouderen bleven als die mij naar de bus hadden gebracht en in de directe omgeving van de aankomsthalte verbleven totdat ze me zagen uitstappen of hoorden dat ik even floot. Dan kwam de invasie: uit een paar bomen, onder struiken vandaan of op een muurtje zittend bij de bushalte.

    Tegenwoordig maakt een hond alweer geruime tijd deel van het gezin uit, en dat heeft ertoe geleid dat de aanwezige katten voor een deel kopieergedrag gingen vertonen op basis van wat de hond doet. Elke nachtwandeling met de hond betekende ook een ommetje voor de aanwezige katten. 

    __________

    [1] Herhalingen zullen worden uitgezonden op woensdag 9 februari vanaf 09:15 uur, en op woensdag 16 februari, vanaf 15:30 uur.

    02-02-2011 om 19:30 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Mythos Katze', Annette Scheurich, Arte-tv, MDR
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TV5 Monde presenteert een nieuwe aflevering van de reeks La Résistance
    De Franstalige, wereldwijd te ontvangen televisiezender TV5 Monde presenteert op gezette tijden een aflevering van een reeks documentaires onder de overkoepelende titel La Résistance, over de functie van het Verzet in Frankrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 2 februari zal daarvan opnieuw een aflevering worden uitgezonden, tussen 21:00 uur en 23:00 uur: Quand il fallait sauver les juifs.
    In Frankrijk werden gedurende de bezetting door de Duitsers — gedurende de Tweede Wereldoorlog — de leden van de Joodse gemeenschap vervolgd op manieren, die de meesten van ons kennen uit documenten die de moderne geschiedenis voor ons heeft 'samengesteld'. Helaas had ook het met de moffen collaborerende Vichy-regime het op hen voorzien.
    Al snel werd duidelijk wat er met de op transport naar Duitsland gestelde Joden zou gebeuren als ze eenmaal in handen van de nazi's waren gevallen, en dat had tot gevolg dat het Franse verzet — de Résistance — een omvangrijke en geheime operatie te organiseren die voor joodse burgers 
    de mogelijkheid opende onder te duiken.

    02-02-2011 om 17:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:collaboratie, La Résistance, TV5 Monde, Vichy-regime
    >> Reageer (0)
    31-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Radio 3's programma Night waves biedt zicht op India

    In het programma Night waves van de Britse radiozender BBC Radio 3 wisselen Rana Mitter en historicus Patrick French van gedachten over de staat die ondanks de ietwat dubieuze elementen die deze eveneens vertegenwoordigt, de grootste democratie ter wereld wordt geacht te zijn. In de drie kwartier van dat programma, dat wordt uitgezonden tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd, zal best een aantal interessante aspecten naar voren komen, maar alsmen ruim wilworden geïnformeerd over het land India nu en in de tijd die daaraan is voorafgegaan, rest u eigenlijk op dit moment slechts één ding: het omvangrijke, maar zeer boeiend geschreven boek van Ramachandra Guha te lezen, waarover meer te lezen is in een artikel van 5 november 2010 op onze zustersite Tempel der Documentaires.

    31-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Night waves', BBC Radio 3, India, Patrick French, Rana Mitter
    >> Reageer (0)
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van sopraan Charlotte Margiono in Zingen, zondagavond op Nederland 2

    In het VPRO-programma Zingen dat via de televisiezender Nederland 2 wordt uitgezonden, wordt een serie portretten voorgesteld van zangers en zangeressen in de categorieën van opera tot en met popmuziek in verband met hun grootste passie: zingen. In die reeks is op zondag 30 januari de in 1955 geboren Nederlandse sopraan Charlotte Margiono aan de beurt.

    In werkelijkheid heet zij Charlotte Marie-Louise Heijdemann. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw genoot zij grote bekendheid en was zij alom geliefd als  voortreffelijke sopraan.
    Voor de buitenwacht moet het een donderslag bij heldere hemel hebben geleken toen Charlotte Margiono in februari 2010 afscheid heeft genomen als professionele operazangeres, onder meer omdat ze te lijden had onder het verlies van de vorm van haar lyrische sopraan. Toch bestaat haar hele leven en de invulling en de vervulling daarvan nog steeds uit zingen: ze geeft er les in, ontvangt zelf nieuwe lessen, en ze blijft gewoon zingen.

    De aflevering in kwestie wordt uitgezonden in genoemd programma via Nederland 2, op zondag 30 januari tussen 23:00 uur en 23:40 uur. Een herhaling wordt aangeboden door het digitale televisiekanaal Holland Doc, op dinsdag 1 februari, tussen 19:44 uur en 20:16 uur.

    30-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:Charlotte Margiono, 'Zingen', VPRO-tv, NL 2-tv, portretten zanger(es)s(en)
    >> Reageer (0)
    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier composities voor klarinet en piano '” Brahms tot Bernstein '” in Nachtconcert op Radio 4-NL

    Vier werken voor klarinet

    In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 januari — tussen 00:02 uur en 01:30 uur — wordt, in het muziekprogramma Nachtconcert van de Avro op Radio 4, de klarinet centraal gesteld door middel van vier composities voor dat instrument, al dan niet begeleid door een pianist.
    Emil Jonason (geboren 1983) is de klarinettist, Peter Frits Johansson bedient het instrument met zijn achtentachtig toetsen ter ondersteuning. Samen zullen die twee er welk uitkomen in de Eerste Rhapsodie, oorspronkelijk Petit pièce voor klarinet en piano — die tevens bestaat in een versie voor klarinet en orkest — uit 1910 van Claude Debussy (1862-1918). Dat is het derde onderdeel van het programma.


    Van Brahms tot en met Bernstein

    Het concert wordt geopend met de Sonate voor klarinet en piano uit 1942 van Leonard Bernstein (1918-1990), direct gevolgd door de Klarinetsonate opus 167 uit 1921 van Camille Saint-Saëns (1835-1921).

    Na het genoemde stuk van Debussy wordt het optreden via ethergolven besloten met de Klarinetsonate opus 120 nr. 1 uit 1894 van Johannes Brahms (1833-1897).

    28-01-2011 om 15:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Nachtconcert', Debussy, Johannes Brahms, klarinet, Leonard Bernstein, NTR-Radio 4, Saint-Saéns
    >> Reageer (0)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader Rijn nader beschouwd vanaf de bron tot aan de monding, in vier delen, driemaal op Arte-tv

    Vier dagen achtereen

    Op maandag 24 januari begint op Arte-televisie de vierdelige reportagereeks Der Rhein — von der Quelle bis zur Mündung, waarin thema's en verhalen aan de orde komen over deze belangrijke ader voor de scheepvaart in Europa. Hoe belangrijk blijkt juist dezer dagen nu de rivier enige dagen gestremd is geweest en er nu maar mondjesmaat scheepvaartverkeer mogelijk is als gevolg van een gekantelde tanker met zwavelzuur, ongeveer ter hoogte van het sagenrijke fenomeen Loreley.

    De 132 meter hoge ros genaamd Loreley, gezien vanaf de linker Rijn-oever

    Vier dagen achtereen, na maandagavond nog dinsdag, woensdag en donderdag om dezelfdetijd worden de delen uitgezonden steeds tussen 19:30uur en 20:15 uur.
    De eerste aflevering (maandag) draagt de titel Der junge Wilde.
    Het tweede onderdeel van de reeks heet Der Gezähmte.

    De derde is getiteld Der Majestätische.

    Nummer vier en laatst heeft Weltoffene.


    Herhalingen

    Deze serie uit Zwitserland, uit 2010, geregisseerd door Ralf Dilger, is een bijdrage van het ZDF. Twee keer wordt de reeks herhaald. De eerste keer van dinsdag 1 to ten met vrijdag 4 februari, steeds 's middags vanaf 14:00 uur. De tweede herhaling is van woensdag 9 februari tot en met zaterdag 12 februari, alle vier dagen vanaf 13:15 uur.

    De films zijn voorzien van stereofonisch geluid, en worden uitgezonden in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9.

    24-01-2011 om 21:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Arte-televisie, De Rijn, tv-documentaire, Ralf Dilger, ZDF
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaireserie Duelle van ARD/Das Erste op maandag met Kohl tegen Schäuble

    Voormalig Bondskanselier van de
    Bundesrepublik Deutschland:
    Helmut Kohl (geboren 1930).

    Maandag 24 januari begint om 21:00 uur, op het eerste publieke tv-net ARD/Das Erste, een aflevering van de documentairereeks Duelle; de film duurt drie kwartier. De afleveringen in die serie hebben als thema het spanningsveld dat kan ontstaan, en in de meeste gevallen ook wel ontstaat, zo is in de praktijk gebleken, zodra de wegen van twee persoonlijkheden — die dan, in aanleg gewild of niet, rivalen zijn — elkaar kruisen en dat dan ook nog eens langdurig gebeurt.

    In de aflevering van 24 januari — Helmut Kohl gegen Wolfgang Schäuble —wordt de aandacht gericht op twee heren uit de sfeer der Duitse christendemocratie, welke beiden flink wat smetten op hun blazoen hebben opgelopen: Helmuth Kohl — voormalig bondkanselier en tot over zijn oren verwikkeld in affaires met betrekking tot allerlei geldschieters die zijn partij geld hebben toegeschoven, waarbij diverse keren de wetten van de BRD zijn overtreden — en Wolfgang Schäuble, die ook betrokken is geraakt in een dubieuze financiële transactie. 

    Wolfgang Schäuble (geboren 1942).

    Veel erger is dat laatstgenoemde — thans Minister van Financiën in het kabinet Merkel — in zijn tijd als Minister van Binnenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland er alles aan heeft gezet dat er een superpolitie zou worden gecreëerd die nog meer oncontroleerbare macht zou krijgen dan Hitlers Gestapo ooit heeft gehad, en alleen al daarom was die man een uiterst gevaarlijk-monsterlijk wezen en een risicofactor van de ergste orde.

    24-01-2011 om 11:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:ARD/Das Erste, docu-reeks 'Duelle', Kohl, Schäuble
    >> Reageer (0)
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire over Flamenco: zang en dans; tweemaal in NTR Podium op Nederland 2-tv

    Dans

    Dat de flamenco een Spaans cultuurproduct is, wordt geacht een algemeen bekend gegeven te zjn. In Spanje bevindt zich een plaats — het stadje Jerez de la Frontera — die geldt als één der meest invloedrijke instanties waar flamenco een geïntegreerd en in positieve zin dominerend bestanddeel van de cultuur vormt. Mede daarom wordt zo'n stadje wel omschreven als de kweekvijver van de flamenco.

    In de film Goede zang doet pijn: Bar Gitanería tijdens Flamenco Biënnale NL.
    Ernestina van Noort ontmoet onder meer drie generaties flamencodansers.

    Dat fenomeen boeit nog altijd zoveel liefhebbers van muziek en dans — en dat beperkt zich absoluut niet alleen tot de bewonderaars van specifiek dit gedeelte van de Zuid-Europese cultuur — dat een film daarover in tal van andere landen ter wereld voldoende belangstelling zal trekken. Martijn van Beenen — regisseur en cameraman — heeft, samen met Ernestina van de Noort, directeur van de Flamenco Biënnale NL, genoemd stadje bezocht om dit Spaanse element van folkloristische, in alle opzichten kleurrijke kunst niet alleen tot aan de basis te onderzoeken, maar deze tevens in beeld en geluid vast te leggen.


    Zang

    De belangrijkste facetten van het fenomeen in kwestie, waarmee de makers van de film Flamenco — Goede zang doet pijn werden geconfronteerd, zijn in de documentaire terug te vinden. Dat geldt voor zowel de dans als de zang. In de film wordt de kijker tevens geconfronteerd met de geschiedenis van de flamenco, die in historisch opzicht van groot belang is voor de ontwikkeling binnen de cultuur van land en volk. 

    María Bala, inmiddels 76 jaar, is de zus van de grote zanger Manuel Soto Sordera. Zij is één van de laatste schatbewaarders van de oude cante jondo; zij laat ons horen hoe de primitieve flamencozang van toen klonk.


    Flamencodanseres ("bailaora") Belén Maya.
    Foto uit 2001, genomen in de studio van Gilles Larrain.

    Uitzendingen op Nederland 2

    De documentaire wordt vertoond als aflevering van het NTR-programma Podium, op het min of meer vaste tijdstip, zondagmiddag (23 januari) tussen 13:00 en 14:00 uur, via Nederland 2. Een herhaling zal worden uitgezonden op maandagavond (24 januari) laat, te beginnen om 23:55 uur en durend tot in de nacht op dinsdag 25 januari om 00:50 uur.

    23-01-2011 om 12:49 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Goede zang doet pijn', Ernestina van de Noort, Martijn van Berenen, NTR Podium, María Bala, Belén Maya, Gilles Larrain
    >> Reageer (0)
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierdelige dramaserie van Marleen Gorris, Rembrandt en ik door de EO op Nederland 1-tv

    Op maandag 24 januari wordt op de televisiezender Nederland 1 de eerste aflevering ban de vierdelige dramareeks Rembrandt en ik, geregisseerd door Marleen Gorris, uitgezonden. Het drama speelt zich af rond de beroemdste Nederlandse schilder aller tijden; Rembrandt van Rijn (1606-1669). In deze door de Evangelische Omroep uit te zenden reeks op vier achtereenvolgende maandagen, wordt ons een Rembrandt voorgesteld door de ogen van zijn directe omgeving: de mensen die hem na stonden. Misschien is het, in een EO-context, beter om te spreken van naasten.

    Scène uit de immense productie Rembrandt en ik van Marleen Gorris, in vier afleveringen uit te zenden door de Evangelische Omroep op Nederland 1, op vier maandagavonden.


    De eerste aflevering draagt de titel Jan Lievens. Marleen Gorris heeft gekozen voor Nederlandse acteurs: Dragan Bakema speelt de rol van de jonge Rembrandt, Michiel Romeyn vertolkt de schilder op leeftijd; Sophie van Winden is Saskia van Uylenburgh.

    Hoewel de Evangelische Omroep de aanrakingsangsten met seksualiteit en menselijk bloot weliswaar niet geheel voorbij is, zal men — in ieder geval kunnen — beseffen dat ook een man as Rembrandt wellicht ook goed kon omgaan met het andere, meer symbolische penseel.
    Maar wat heeft de man zich laten kennen als een invoelend wezen als het gaat om, in deze context het meest wezenlijke: bijbelse figuren. Niet voor niets bestaat er een Rembrandt-Bijbel, waarvan de platen je, ook als doorgewinterde atheïst, nooit gaan vervelen.

    22-01-2011 om 17:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Rembrandt en ik', Dragan Bakma, Marleen Gorris, Michiel Romeyn, Rembrandt van Rijn, Sophie van Winden
    >> Reageer (0)
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vespers van Rachmaninov worden gezonden in De Vrijdag van Vredenburg op Radio 4-NL

    Componist Sergej Rachmaninov.
    Tekening van Eildert Beeftink, 1987.

    Concert vanuit Utrecht

    Hoezeer wij ook bezwaar aantekenen tegen delen van het oeuvre van de Russische componist Sergej Rachmaninov (1873-1943) en dat zijn vooral de werken voor orkest, met of zonder toegevoegde pianosolist. Gelukkig heeft diezelfde componist niet alleen maar dergelijke abjecte stukken aan de wereld geschonken, maar ook andere werken. Hoogtepunt in zijn ouevre is zonder meer opus 37voor koor, bekend onder de titel Vespers, gerealiseerd in 1915. Een enkele keer komen we het tegen met de Nederlandse titel Avondwake.

    Op vrijdag 20 januari kunt u luisteren naar dat aangrijpende stuk muziek dat tot het beste uit het fin de siècle behoort. Het wordt gezongen door het Groot Omroepkoor onder leiding van Sigvards Klava.
    Voorafgaande aan dat briljante opus worden twee andere meesterstukken, eveneens van Oost-Europese componisten gespeeld, beide voor koor a capella: Drei geistliche Gesänge van Alfred Schnittke (1934-1998), gevolgd door Triodion (Het Boek van de Drie Odes) van de Estlandse componist Arvo Pärt (geboren 1935).

    20-01-2011 om 01:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'De vrijdag van Vredenburg', 'Drei geistliche Gesänge', 'Triodion', 'Vespers opus 37', Pärt, Rachmaninov, Radio 4, Schnittke
    >> Reageer (0)
    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En gediciht uit het omvangrijke poëzie-oeuvre van de Zwitser Gottfried Keller

    Nicht ein Flügelschlag ging durch die Welt,

    Still und blendend lag der weiße Schnee,
    Nicht ein Wölklein hing am Sternenzelt,
    Keine Welle schlug im starren See.

    Aus der tiefe stieg der Seebaum auf,
    Bis sein Wipfel in dem Eis gefror;
    An den Ästen klomm die Nix herauf,
    Schaute durch das grüne Eis empor.

    Auf dem dünnen Glase stand ich da,
    Das die schwarze Tiefe von mir schied;
    Dicht ich unter meinen Füßen sah
    Ihre weiße Schönheit Glied für Glied.

    Mit ersticktem Jammer tastet' sie
    An der harten Decke her und hin.
    Ich vergaß das dunkle Antlitz nie
    Immer, immer liegt es mir im Sinn!

    Uit: Gottfried Keller (1819-1890): Gedichte.
    __________

    Voor meer gedichten van deze Zwitserse schrijver zij verwezen naar onze bijdrage op de Duitstalige zustersite Kulturtempel; naar een tweede bijdrage, op Kulturtempel (2). Voor een artikel over enkele Erzählungen van dezelfde auteur, welke vanaf heden in het literatuurprogramma Am Abend vorgelesen van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, waar men kan luisteren naar een drieëntwintigdelige reeks, die gedurende de avonden van de werkdagen zal worden uitgezonden, dus tot en met 18 februari aanstaande, steeds 's avonds tussen 22:00 uur en 22:35 uur, vijf maal per week.

    19-01-2011 om 18:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:Gottfried Keller, Poëzie Duitstalig, Zwitserse letteren
    >> Reageer (0)
    18-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door en voor Hitler op de Engelse troon? Edward VIII en de Nazi's, op ZDF te zien

    Edward VIII uit het Huis
    Windsor (1894-1972).

    Als de dreiging die in de roman SS-GB uit 1978, van de thriller-auteur Len Deighton (geb. 1929), nadrukkelijk werd omschreven, werkelijkheid zou zijn geworden — dat het als nazi-Duitsland bekend staande misdaadsyndicaat in het plan voor een invasie van Britse bodem zou zijn geslaagd —, was het niet denkbeelding geweest dat de op 11 december 1936 afgetreden koning Edward VIII door Hitler in zijn kort tevoren opgegeven functie zou zijn teruggeplaatst.

    Nauwelijks een jaar hield deze in 1894 geboren Edward uit het Huis Windsor de Britse troon bezet toen hij bekendgemaakt heeft dat hij in het huwelijk wenste te treden met de Amerikaanse Wallis Simpson (1896-1986). 

    De Amerikaanse Wallis Simpson
    die met Edward VIII trouwde.

    Dat heeft hem in woelig vaarwater doen belanden: zowel de Britse regering alsook het volk was not amused, mede doordat die Amerikaanse reeds tweemaal getrouwd was geweest. Weliswaar meende de koning nog wel een compromis te kunnen sluiten: zijn verbeide echtgenote zou niet als koningin fungeren en hun kinderen zouden geen kandidaat voor troonsopvolging worden. Edward bleek echter te optimistisch: de regering Churchill speelde zijn spel niet mee.

    De woorden waarmee de koning zijn aftreden had bekendgemaakt, waren zodanig gekozen dat ze nuchter beschouwd niet onjuist waren. Hij had gezegd niet te kunnen functioneren zonder de steun van zijn echtgenote.

    In de periode na zijn troonsafstand is er contact geweest van Edward en mevrouw Simpson met Adolf Hitler op de Obersalzberg, en mede — doch niet alleen — daardoor bleef de geruchtenstroom op gang waarin steevast werd gezegd dat zij sympathie voor de nazi's koesterden. Edward wees zulks verre van zich en kwalificeerde hij in zijn na de tweede Wereldoorlog verschenen autobiografie Hitler als "een enigszins belachelijke figuur met theatrale poses en bombastische pretenties."

    Handtekening van Edward, met de
    toevoeging RI (Rex Imperator)

    Er bestaan echter voldoende bronnen die een andere taal spreken en die komen, onder meer, aan bod in de documentaire Edward VIII und die Nazis — Mythos und Wahrheit. Deze wordt op dinsdag 18 januari door het tweede publieke Duitse televisienet vertoond tussen 20:15 uur en 21:00 uur.


    18-01-2011 om 11:16 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Hitler, Churchill, Edward VIII, Len Deighton, Nazi-Duitsland, Wallis Simpson, ZDF
    >> Reageer (0)
    17-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel de Montaigne als thema van de week van The essay in het programma van BBC Radio 3


    In The essay, een programma van BBC Radio 3 dat elke avond van de vijf werkdagen laat wordt uitgezonden— in onze tijdzone is het al middernacht (en officieel de volgende dag van die, welke staat aangekondigd) als het programma begint, maar in de vestigingsplaats van de zender in kwestie en de relatief wijde omgeving ervan is het dan 23:00 uur —, is deze week vijf maal een kwartier aandacht ingeruimd voor de Franse auteur, politicus en filosoof Michel de Montaigne (1533-1592). In de praktijk van de radioluisteraars in onze contreien houdt dat in dat ze maandagnacht tot en met vrijdagnacht, al die dagen van 00:00 uur tot 00:15 uur kunnen luisteren naar een afleveren van de vijfdelige serie.
    In onze huidige tijd geniet deze man in wezen nog 'slechts' bekendheid als auteur van zijn bijzondere, want filosofisch diepgravende essays over alledaagse zaken, niet alleen in het leven van intellectuelen en mensen die boven de materie staan. Zijn essays vormen een omvangrijk oeuvre, die in de loop van inmiddels wat meer dan de laatste vier eeuwen op tal van manieren zijn uitgegeven, niet alleen in zijn eigen land en dito taal, maar tevens in tal van vertalingen.



    Hoewel ik reeds in het bezit was van een complete editie in één band uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw, en enkele ingekorte studie-uitgaven, al dan niet met kanttekeningen en/of illustraties, kon ik het toch niet laten de tweedelige Garnier-editie uit de negentiende eeuw te kopen, die tussen de afgeschreven boeken, voor de somma van één euro voor de twee delen, in kratten van een antiquariaat werd aangeboden. Die beide delen waren voorzien van bibliotheekbanden met een decent en sober, blauw/zwart gemarmerd voorplat). Zowel het tekstgedeelte van de titelpagina, alsook de gravure die een voorstelling bidt van de auteur, en die zich als frontispice in het eerste deel van de uitgave in kwestie bevindt, kunt u hierboven aanschouwen.

    17-01-2011 om 23:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'The essay', BBC Radio 3, Essais, Montaigne, Editions Garnier
    >> Reageer (0)
    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De auteurs van Tales from Shakespeare als thema van een drama op BBC Radio 3

    Charles Lamb, portret uit 1804
    door William Hazlitt.

    Mary Lamb (1764-1847) en haar elf jaar jongere broer Charles (1775-1834) hebben samen het boek Tales from Shakespeare geschreven; in 1807 werd het gepubliceerd. Het boek was — en is nog altijd — bedoeld voor de jeugd. Twintig van alle stukken — histories, comedies, tragedies — van William Shakespeare (1564-1616) — worden door broer en zus Lamb zodanig verwoord dat ze ook en vooral voor jongeren aanvaardbaar zijn.
    Dat werk wordt tot op de huidige dag steeds opnieuw gedrukt en is in de loop van, inmiddels meer dan twee eeuwen, in talrijke edities verschenen, zo ook in de alom vermaarde serie Everyman's Library en daarvan in de sub-reeks For Young People van uitgever Dent & Sons te Londen. Daarin worden het element travestie — een zeer groot thema in het oeuvre van Shakespeare — niet gemeden. In die editie — althans in de uitgave van 1948 — zijn elf tekeningen opgenomen van de vermaarde schilder Arthur Rackham (1867-1939). Zie één daarvan in een bijdrage van heden op onze zustersite Tempel der Beeldende Kunsten.

    Begin deze eeuw is er over broer en zus Lamb een dubbelbiografie verschenen door Sarah Burton (2003).

    BBC radio 3 zendt op zondag 16 januari — tussen 21:00 uur en 22:30 uur onze tijd — in het programma Drama on 3 — een stuk uit van Carlo Gebler, getiteld Charles and Mary over de relatie van broer en zus Lamb.

    16-01-2011 om 18:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'For Young People', Arthur Rackham, Charles Lamb, Dent and Sons, Everyman's Library, Mary Lamb
    >> Reageer (0)
    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee verschillende versies van Pelléas et Mélisande heden op twee verschillende radiozenders

    In het programma Muziek aan tafel dat door Radio 4 op vrijdag 14 januari — tussen 18:03 uur en 19:30 uur — als laatste onderdeel wordt uitgzonden, kunt u luisteren naar drie delen, van de vier, uit de suite Pelléas et Mélisande van de Franse componist Gabriel Fauré (1845-1924), gereedgekomen in 1898. 

    Dirigent Jean Fournet (1913-2008).

    Het is een oudere opname van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jean Fournet (1913-2008).
    Een van de diverse andere versies van composities met dezelfde titel zal diezelfde avond eveneens via een radiozender de ether in worden gestuurd: daarbij gaat het om opus 5 uit 1902/03 van Arnold Schönberg (1874-1951), gespeeld door het WDR Sinfonieorchester onder leiding van Juka-Pekka Saraste. Die uitvoering valt te beluisteren in het programma Konzert live van de regionale Duitse radiozender WDR 3tussen 20:05 uur en 22:00 uur. Het opus wordt voorafgegaan door een interpretatie van het Vioolconcert van Johannes Brahms.

    14-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Konzert live', 'Muziek aan tafel', Fauré, Fournet, Radio 4, Radio Filharmonisch orkest, Saraste, Schönberg, WDR 3, WDR Sinfonieorchester, 'Pelléas et Mélisande'
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ontluistering van sluipend gif in een mensenleven: De speelfilm Caché van Michael Haneke

    Regisseur Michael Haneke.

    Onthutsend en beangstigend

    Het zal je toch maar overkomen: je bent presentator van een boekenprogramma op de televisie, en je geniet op grond daarvan enig aanzien; je hebt een aantrekkelijke echtgenote en je woont op stand in Parijs. Dan kijk je wel even op als je op een dag wordt verrast met een videoband, waarop je beelden te zien krijgt van je eigen huis. Hoewel er op die band geen spectaculaire dingen worden getoond, voel je je als geadresseerde toch heel ongemakkelijk omdat daaruit blijkt dat iemand je in het oog houdt zonder dat je weet waarom dat gebeurt en evenmin wie dat doet.

    De film waarin zich het bovengenoemd afspeelt, is getiteld Caché, en werd in 2005 gerealiseerd door Michael Haneke (geboren 1942), als Frans-Duits-Italiaans-Oosterijkse coproductie. Wat Haneke de kijkers daarin biedt, is een geschiedenis die als sluipend gif woekert in het leven van de televisiepresentator.
    In tegenstelling tot eerdere rolprenten uit de koker van deze regisseur, waarin ijselijke toestanden werden blootgelegd, verloopt het in Caché weliswaar allemaal wat subtieler, doch niet minder ontluisterend.

    Daniel Auteuil en Juliette Binoche als het door
    een sluipend gif geteisterde echtpaar.

    De rol van Georges, de presentator van het boekenprogramma, wordt ingevuld door Daniel Auteuil; voor zijn knappe vrouw is de keuze gevallen op Juliette Binoche, en verder treedt Maurice Bénichou in deze film op.

    De rolprent werd overladen met prijzen, onder andere in Cannes: voor beste film, beste acteur, beste montage en beste regie. Deze is te zien op vrijdag 14 januari op de televisiezender Nederland 2, vanaf 22:50 uur tot 00:30 uur in de nacht op zaterdag 15 januari.

    14-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:'Caché', Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou, Michael Haneke, Nederland 2-tv
    >> Reageer (0)
    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Amerikaanse componist Morton Feldman herdacht in Neue Musik van NDR Kultur

    De Amerikaanse componist Morton
    Feldman omstreeks 1965.

    Naar aanleiding van de vijfentachtigste geboortedag van de Amerikaanse componist Morton Feldman (12 januari 1926)  — die een van de, toen nog levende, muziekmeesters was die deelnamen aan het Holland Festival van 1976, toen het thema Amerikaanse muziek was — presenteert de regionale Duitse radiozender NDR Kultur in  het programma Neue Musik op woensdag 12 januari, tusen 21:00 uur en 22:00 uur, de aflevering Morton Feldman und sein Vermächtnis — Eine Erinnerung aus Anlass seines 85. Geburtstages.
    Morton Feldman was één van de vooruitstrevende experimenteel werkende Amerikanen, die — net als, onder meer, John Cage (1912-1992) en Earle Brown (1926-2002) — contacten onderhield met de experimentele New York School of composers.
    Die elementen zullen ongetwijfeld in het herdenkingsprogramma aan bod komen, anders zou alleen al de titel niet geschikt zijn als vlag die de lading dekt.
    Deze componist overleed op 3 september 1987.

    __________

    Zie tevens het artikel op onze Nederlandstalige zustersite Tempel der Toonkunst.

    12-01-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Amerikaanse muziek, Morton Feldman, NDR Kultur
    >> Reageer (0)
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC-documentaire over Timothy Learyen zijn drugsgeschiedenis op digitaal NL-kanaal Geschiedenis 24

    Timothy Leary tijdens een
    arrestatie in 1972.

    Harvard-professor Timothy Leary (1920-1996) werd in 1967 door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het bezit van twee joints. Vanaf het begin der jaren zestig had hij met drugs geëxperimenteerd.
    In een aflevering van het NTR-programma Het uur van de wolf — die zal worden herhaald door het digitale tv-kanaal Geschiedenis24 — wordt de BBC-documentaire Toimothy Leary j The man who turned America on (Nederlandse titel: Timothy Leary, een geniale dropout) vertoond. Deze man werd door de rechter, die hem heeft veroordeeld, gekwalificeerd als de meest gevaarlijke man van Amerika.
    Tussen 22:25 uur en 23:16uur kan ieder, die dat wenst, kennisnemen van de inhoud van het programma door op genoemde tijd naar de zender in kwestie te kijken.

    09-01-2011 om 13:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:BBC-documentaire, Timothy Leary, 'Geschiedenis 24
    >> Reageer (0)
    06-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mozarts La finta giardiniera in BBC Radio 3's Afternoon on 3
    Nu Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) bijna twee weken achtereen het programma van de Britse zender BBC Radio 3 domineert, mag het niet verbazingwekkend heten dat we op die zender binnen de periode van 1 tot en met 12 januari wat meer dan gebruikelijk overdag zullen worden geconfronteerd met een muziekdrama van deze grootmeester der westerse toonkunst.
    In het programma Afternoon on 3 van donderdag 6 januari, tussen 15:00 uur en 18:00 uur wordt de aflevering getiteld Thursday Opera Matinee ingevuld met het muziekdrama La finta giardiniera uit 1774. We kunnen daarin luisteren naar Edita Gurberova; dirigent van het geheel is Nikolaus Harnoncourt.

    06-01-2011 om 11:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Mozart, muziekdrama,'La finta giardiniera', BBC Radio 3, 'Afternoon on 3', 'Thursday Opera Matinee'
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!