Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen.
Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
Als je niet weet wat je straks gaat eten! Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
24-02-2009
Charlotte met chocolade
Nog maar eens een lekker Nagerecht
Charlotte Met Chocolade ======================= Ingredienten: 18 tot 30 lange vingers (afhankelijk van hun grootte)
250 g chocolade (puur of bitter)
80 g boter
30 centiliter slagroom
1 likeurglas whisky
½ glas melk
wat poedersuiker
3 blaadjes gelatine
Bereidingswijze:
Laat de chocolade en de boter in de melk smelten.
Maak de whisky warm, los de blaadjes gelatine erin op en roer deze door de chocoladesaus.
Klop de slagroom stijf en roer ook deze door de chocoladesaus.
Bekleed de wanden van een charlottevorm zo dicht mogelijk met lange vingers. de bovenkanten zo nodig bijsnijden.
giet het chocolademengsel, wanneer het nagenoeg afgekoeld maar nog niet stijf is, in de vorm.
Laat de charlotte in de koelkast opstijven.
Serveertips:
Houd de vorm even in heet water en stort de charlotte uit op een taartschotel. Garneer de bovenkant met lange vingers en bestrooi de charlotte rondom met poedersuiker.
Pijlinktvis met mousse van zalm en preisausje =============================================
voor 4 personen:
300 gram inktvisringen
300 gram zalmfilet
300 gram broccoli
2 preiwitten
400 gram pasta
0.5 deciliter visfumet
15 gram boter (bakboter)
2 eiwitten
4 deciliter room
2 takjes dille
peper zout
. De zalm ontvellen, in dobbelsteentjes snijden en fijnmalen in de mixer. Het eiwit toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Ten slotte de helft van de room erdoor mixen.
De zalmmousse in een spuitzak scheppen en de goed gereinigde pijlinktvistube ermee vullen.
De gevulde tubes kruiden met peper en zout, even aanbakken in boter en 20 minuten in een matig warme oven (180 graden) zetten.
Ondertussen de broccoli in gezouten water gaarkoken en de pasta eveneens in gezouten water met wat olie gaarkoken.
Voor de saus de rest van de room met de visfumet aan de kook brengen en kruiden met peper en zout. De prei wassen, in stukjes snijden en even laten meekoken. Als de prei gaar is het mengsel fijnmalen, door een fijne zeef gieten, opwarmen en monteren met een klontje boter. Proeven en op smaak brengen.
De gevulde pijlinktvis uit de oven halen en in schijven snijden.
Een toefje pasta en een tuiltje broccoli op het bord leggen, daarnaast de schijven gevulde inktvis en een lepeltje saus.
Gebraden Kip Met Florida Pompelmoes ===================================
voor 4 personen:
- 1 scharrelkip (1,5 kg)
- Gemalen zwarte peper en zout
- 1 fijngesneden rode ui
- 50 g zongedroogde tomaten (grof gesneden)
- 50 g zwarte olijven
- 6 gehakte ansjovissen (naar keuze)
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
- 450 ml Florida pompelmoessap
- 410 g boterboontjes uit blik (uitgelekt)
- 1 roze pompelmoes uit Florida (in schijfjes)
. Verwarm de oven op 180º C. Maak de kip grondig schoon in koud water en droog ze zowel van binnen als buiten met keukenpapier. Kruid de holte van de kip met zout en peper. Plaats de kip in een grote ovenschotel met een nauw aansluitend deksel.
Schik de uien, de zongedroogde tomaten, de olijven, de ansjovissen (als je deze gebruikt) en de laurierblaadjes rond de kip. Bestrooi met peterselie en overgiet met het pompelmoessap. Kruid goed. Bedek en braad gedurende 1 uur 15 minuten.
Overgiet de kip met de sappen en voeg de boontjes en de pompelmoesschijfjes toe. Zet alles weer in de oven en braad nog eens 30 minuten tot de kip goudbruin is.
Kersenbavarois Met Kriekbiersaus ================================
voor 8 à 10 personen:
10 bladen gelatine
2 potten krieken zonder pit
2 dl kersenbier
sinaasappelraspvan 1 appelsien
250 ml slagroom
300 gr suiker
. Laat de kersen uitlekken in een zeef.
Pureer de helft van de kersen en verwarm de kersenpuree samen met de sinaasappelrasp een derde deel van de suiker en 1.5 dl ingekookt sap van de krieken.
Week de gelatine in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en los het op in de hete kersenpuree.
Laat de kersenpuree licht geleren.
Klop de slagroom halfstijf en spatel het door de kersenpuree.
Doe de bavarois over in een grote of eenpersoons met water omgespoelde vormen en laat de bavarois minimaal vier uur in de koelkast opstijven.
Pureer de rest van de kersen, maar houd enkele exemplaren apart voor de garnering.
Verhit de kersenpuree samen met het kersenbier en de rest van het kriekensap.
Laat de saus enkele minuten doorkoken. Zeef de saus en laat hem vervolgens inkoken en afkoelen.
Serveer de koude saus bij de bavarois en garneer met de achter gehouden kersen.
Gepocheerde Rog Met Hollandaisesaus =================================== 2 grote rogvleugels
1 citroen
een takje tijm
1 laurierblaadje
zout
1 koffielepel zwarte peperkorrels
voor de saus: 2 eierdooiers
het sap van een halve citroen
een scheutje water
100 g koude boter in kleine stukjes
peper en zout
. Breng een grote pan water aan de kook.
Breng het kookvocht op smaak met citroensap, zout, de peperkorrels, tijm en laurier. Laat even doorkoken en proef van het vocht.
Stuur desnoods wat bij, het is echt belangrijk dat het vocht goed op smaak is. Laat de rog in het water glijden en draai het vuur laag.
Haal de pan na 2 minuten van het vuur en laat de rog rustig gaar worden. De gaartijd hangt sterk af van de dikte van de vleugels. Even controleren is dus de boodschap.
Doe de eierdooiers met het citroensap en het water in een steelpan.
Klop eerst alles goed los en zet de pan vervolgens op een laag vuurtje.
Blijf kloppen tot de dooiers mooi gebonden zijn.
Als je dit op een te heet vuur doet, stollen de dooiers te snel en krijg je een roerei als resultaat.
Haal de pan van het vuur en roer er de klontjes koude boter door.
Breng op smaak met peper en zout of maak het pittig met cayennepeper.
Haal het vlees van de graat en serveer met de saus en aardappelpuree.
Ook rauw gesneden spinazie eenvoudig op smaak gebracht met olijfolie, citroensap, peper en zout smaakt hier heerlijk bij.
Paddenstoelenbouillon met gepocheerd ei. ========================================
voor 4 personen:
2 potten bouillon gevogelte (a 380 ml)
1 bak kastanjechampignons (250 g)
1 prei, in grove ringen
1 winterpeen, in grove stukken
2 eetlepels Japanse sojasaus
4 eieren
enkele sprietjes verse bieslook (zakje a 25 gr)
. Breng de gevogeltebouillon, 500 ml water, de champignons (houd er 2 apart), de prei, de winterpeen en de sojasaus aan de kook en laat het op laag vuur 2 uur trekken.
Hang een zeef boven een andere pan, leg hierin een schone theedoek en schenk de bouillon hierdoor, zodat een heldere bouillon overblijft.
Snijd de achtergehouden champignons in dunne plakjes.
Breng water in een kleine pan tegen de kook aan.
Bedek de binnenkant van een koffiekopje met een dubbele laag huishoudfolie, breek hierboven een ei en vouw de folie aan de bovenkant dicht.
Leg het verpakte ei 2-3 minuten in de pan met bijna kokend water, neem het eruit en verwijder de folie.
Herhaal dit met de overige 3 eieren.
Verwarm de bouillon eventueel opnieuw, zodat hij goed heet wordt geserveerd.
Leg een knoopje in de sprietjes bieslook.
Verdeel de soep over 4 diepe borden, schep in elk bord een ei, een paar plakjes champignons en de sprietjes bieslook.
Kabeljauw met tomaat ,spinazie en geitenkaas. =============================================
4 grote plakken rauwe ham
1 zak verse spinazie ( 300 g)
ca. 100 ml gezeefde tomaten ( pakje a 500 ml)
200 g zachte geitenkaas, verkruimeld
400 g kabeljauwfilet
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, in plakjes
6 eetlepels balsamicoazijn
2-3 eetlepels suiker
1-2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
evt. sprietjes bieslook .
Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie.
Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
Snijd de kabeljauwfilet in 4 gelijke stukken. Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham. Rol de ham met de vis op.
Verhit 1 eetl. olie in een koekepan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin. Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
Verhit 1 eetl. olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin. Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca.5 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
NABEREIDEN: Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord. Schep daarnaast wat van de spinaziesalade.
Vandaag nog eens een lekker voorgerechtje.oorgerecht
Bladerdeeghapje Met Garnalenmousse En Geitenkaas =====================================
voor 4 personen:
verse geitenkaas 200 gram
zout en versgemalen peper
grof zeezout
vloeibare room 10 cl
olijfolie
brickdeeg 2 blaadje(s)
sojasaus
roze garna(a)l(en) 200 gram
klaverscheut(en)
. Pel de garnalen en bak ze gedurende twee minuten in de pan. Roer regelmatig.
Houd vier garnalen opzij voor de garnering.
Leg de rest van de garnalen in een kom en mix ze tot een homogene mousse.
Kruid met fleur de sel en peper.
Meng de verse geitenkaas met de room tot een dik en homogeen mengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Zet samen met de garnalenmousse op een koele plaats.
Snijd het filodeeg in vierkantjes van ongeveer zes centimeter groot. Smeer ze met behulp van een penseel in met olie en leg ze per drie op elkaar (in totaal zestien pakketjes).
Schik deze stapeltjes op een grote schotel en dek af met een andere schotel (zodat de blaadjes filodeeg niet gaan buigen).
Zet drie minuten in de oven, zodat het filodeeg krokant wordt. Laat afkoelen.
Neem een bladerdeeghapje en beleg het met een lepeltje garnalenmousse. Bedek met een ander bladerdeeghapje en voeg een lepel geitenkaas toe.
Herhaal dit nog eenmaal en werk bovenaan af met een bladerdeeghapje en een garnaal.
Serveer met een slaatje van klaverscheuten, dat u op smaak brengt met een scheutje olijfolie, gemengd met wat sojasaus.
Tip : Dit geraffineerde voorgerechtje smaakt ook heerlijk als aperitiefhapje. Snijd in dat geval het filodeeg in kleinere vierkantjes, zodat u ze kan omtoveren tot heerlijke hapjes!
Lamsstoofpot Met Aardappelen ============================
voor 4 personen:
600 gr lamsvlees
1 grote ui
2 paprika's, groene
500 gr aardappel
4 teentjes knoflook
2 el olijfolie
2 el peterselie, verse, fijngehakte
2 dl water
Zout
Peper, zwarte, gemalen
Neem voor het lamsvlees bij voorkeur mager lamsvlees.
Het lamsvlees in grote dobbelstenen snijden.
De ui en de knoflook pellen en fijnsnipperen.
De paprika's van zaad en zaadlijsten ontdoen, wassen en in dunne repen snijden.
De aardappelen schillen, wassen en in kleine blokjes snijden.
De olijfolie in de ovenvaste schaal doen en (onafgedekt) in circa 2 minuten op vol vermogen heet laten worden, in de magnetron.
De ui, knoflook en het vlees erdoor roeren en (onafgedekt) 3 minuten op vol vermogen verwarmen.
De blokjes aardappel, het water en zout en peper naar smaak door het vleesmengsel scheppen en alles (onafgedekt) circa 26 minuten op half vermogen magnetron en hetelucht 220 graden Celsius verwarmen tot het vlees en de aardappelen gaar zijn.
Tussendoor tweemaal omscheppen.
Het gerecht 5 minuten afgedekt laten staan en bestrooid met peterselie serveren.
Moot zalm met verse kruiden. ============================ Groene voorjaarskruidensaus;
3 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt)
2 eetlepels room
2 hardgekookte eieren, heel fijngehakt
1 eetlepel kappertjes (uit een potje, ingelegd in azijn)
2 eetlepels fijngeknipte bieslook
1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
1/2 eetlepel fijngehakte tijm
1 eetlepel fijngehakte basilicum (Niet uit de tuin, maar gekocht in een pot Goed verzorgen en ze groeien weken in de vensterbank)
wat peper en naar smaak wat zout.
. Er is nog niet zo heel veel groente van "de koude grond" dus behelpen we ons met een krop sla. Gewoon een hele krop,daarover een kleine rode ui in heel dunne ringetjes gesneden.
Maak de sla aan met olijfolie, een beetje vers citroensap, peper en zout.
Daarbij een gewoon mootje zalm. Bestrooien met peper en zeezout en even losjes door wat bloem wentelen (er mag alleen een filmpje bloem achterblijven rondom de zalm).
De mootjes snel bakken in wat olie, aan beide kanten lichtbruin.
En dan de saus maken, een mooie kruidensaus.
Roer de room door de mayonaise en schep er vervolgens de eikruimels, de kappertjes en de kruiden door.
Eventueel wat zout en peper toevoegen.
Een paar gekookte aardappeltjes erbij, ook ruim bestrooid met verse peterselie.