Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    18-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mein Deutschland deel 3 '” Risse in der Mauer via ARD/Das Erste

    Mein Deutschland
    Onder verwijzing naar wat we hier over de
     eerste en over de tweede aflevering van deze driedelige  driedelige documentaire te melden hebben gehad, kunnen we daar nog aan toevoegen dat de terugblik op deze periode van goed vier decennia — van 1949 tot 1990 — op maandag 18 mei wordt afgesloten. De uitzending begint, net als in beide vorige gevallen, om 21:00 uur en de duur is ook nu drie kwartier.
    In deze derde aflevering wordt de periode van 1977 tot 1990, en deze keer komen mensen aan het woord die het allemaal hebben meebeleefd: van DDR-burgers uit diverse disciplines, maar toch op enigerlei wijze hoog op de ranglijst der bekendheid: een televisiepresentatrice, een hoogspring-ster en een thans gevierde zangeres, en tevens de inmiddels om veel meer dan alleen zijn rol als documentaire te melden hebben gehad, kunnen we daar nog aan toevoegen dat de terugblik op deze periode van goed vier decennia — van 1949 tot 1990 — op maandag 18 mei wordt afgesloten. De uitzending begint, net als in beide vorige gevallen, om 21:00 uur en de duur is ook nu drie kwartier.Tatort-Kommissar Kain zeer bekende Bernd Michael Lade, die steeds naast Peter Sodann speelt in de alom in het Duitse taalgebied befaamde Kriminalreihe; Peter Sodann heeft zich, op verzoek van de partij Die Linke, kandidaat gesteld voor het ambt van Bondpresident —, tot en met de in die dagen zeer actieve VS-diplomaat John Kornblum, de West-Duitse journalist Günther Walraff. De titel die deze laatste aflevering werd meegegeven luidt Risse in der Mauer. Dat hoeven we niet eens te vertalen.
    ___________
    Afbeeldingen
    1. Foto behorende bij de derde aflevering van de documentairereeks Mein Deutschland
    van ARD/Das Erste.
    2. Acteur en voormalig DDR-burger Bernd Michael Lade, thans Tatort
    -Kommissar Kain.

    18-05-2009 om 18:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Portret van Joseph Haydn op Arte-televisie en één in een nieuw boek over diens leven en werk
    Filmportret
    Op maandag 18 mei, tussen 23:00 uur en middernacht, presenteert Arte-tv een portret van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn, die op 31 mei 1809 is overleden. Het betreft een dit jaar gereedgekomen documentaire met gedramatiseerde elementen van Nele Münchmeyer, een Duits-Oostenrijkse coproductie voor het tweede publieke Duitse televisienet ZDF. [1]


    Geboren was Joseph Haydn op 31 maart 1732. Naar aanleiding van de tweehonderdste sterfdag van deze muziekmeester heeft onze periode 2009 onder meer de benaming Haydn-jaar gekregen. En hoewel zeker commerciële overwegingen aan dergelijke — soms zelfs uiterst perfect georganiseerde, en in zulke gevallen, relatief langgerekte — gebeurtenissen niet vreemd zijn, wordt de bewuste dan wel toevallige luisteraar toch maar mooi geconfronteerd met muziek van het hoogst denkbare niveau.
    Dat was wel heel anders in de tijd dat de goede man de wereld mede bevolkte en zich ten volle heeft ingezet voor hoge kwaliteit binnen de muziekwereld van toen; echter hadden hele volksstammen geen notie van de waarde die zo'n kapelmeester/muziekproducent in dienst van een vorst vertegenwoordigde. Dat dit mede te wijten is aan het feit dat zijn verdiensten vooralsnog binnen de muren van paleizen en eventueel andere vooraanstaande instituten bleef, mag beslist geen verbazing wekken. Heden ten dage zou dat, door het bestaan van ethermedia en elektronische fenomenen waarvan wijzelf in onze jeugd niet alleen geen weet hadden, maar ons
    daarvan ook niet de geringste voorstelling hadden kunnen maken.

    Elitair gebeuren
    Immers, als er nu een paleisconcert wordt gegeven ter gelegenheid van een voor 'het hele land' belangrijke gebeurtenis ter viering dan wel herdenking: paleisconcerten — zij het met uitzondering van die welke een besloten karakter dragen — en concerten te water die voor de directe toehoorders relatief gemakkelijk toegankelijk zijn, komen rechtstreeks, of op een zeer snel daarop volgend tijdstip, via het medium televisie of zelfs internet voor de brede massa beschikbaar. In de tijd van Haydn en zijn medelanders, diens medestanders en eventuele concurrenten, waren paleisconcerten — die niet alleen bij vorsten en andere adellijke personages, doch tevens bij bisschoppen werden gerealiseerd — bleven zulke gebeurtenissen altijd een elitaire aangelegenheid.
    Wat in de dagen van Joseph Haydn wel mogelijk was en in principe voor een enigermate breder publiek toegankelijk, waren geschriften, al bleef ook toen veel — al te veel —
    voorbehouden aan een elite. Niet alleen doordat die geschriften heel dikwijls een specialistisch karakter hadden, hetgeen pas veel later veranderde door de komst van gepopulariseerde, biografisch getinte producten van de drukpers.

    Nieuwe biografie
    Hoezeer zich die situatie van toen heeft ontwikkeld ten faveure van een in principe bredere massa, moge blijken uit de vele boeken en artikelen die heden ten dage verschijnen ter gelegenheid van diverse Haydn-gebeurtenissen die een gedenkwaardig karakter toebemeten kan krijgen. En mensen die de uitgaven niet zelf kunnen aanschaffen, beschikken over de mogelijkheid deze van een openbare bibliotheek te lenen.
    Het biografische boek over Joseph Haydn dat deze maand onze aandacht verdient, werd geschreven door de muziekwetenschapper Matthias Henke
    [2]. Deze wijst in zijn prettig leesbare boek op het belang van Haydn in het kader van de achttiende eeuwse muziekwereld, in principe binnen Oostenrijk, aagezien de componist het overgrote deel van zijn muzikale werkzaamheid in dienst van de vorsten van Esterházy als kapelmeester heeft gefungeerd.
    Vier jaar bracht Haydn door in de Engelse hoofdstad waar hij niet alleen als schepper van kamermuziek veel succes had, maar tevens triomfen vierde met zijn 12 Londense symfonieën
    [2]. Dat die relatief korte periode van doorslaggevende betekenis is geweest voor zijn verdere scheppingen, mag niemand verbazen.
    Tt die periode behoren niet alleen de grote oratoria
    Die Schöpfung en Die Jahreszeiten, maar tevens een hymne voor Kaiser Franz Joseph. De melodie zal bij menigeen die deze te horen krijgt — ook bij veel niet-Duitsers — een Aha-gevoel geven, aangezien deze in het Deutschlandlied (Einigkeit und Recht und Freiheit....)
    __________
    [1] Dit filmportret met medewerking van Leif-Ove Andsnes en Thomas Quasthoff zal worden herhaald op zondag 24 mei, om 06:00 uur.

    [2]
    Matthias Henke is onder meer hoogleraar voor historische muziekwetenschap aan de Universiteit van Siegen, en curator van het netwerk Neue Musik van de Kulturstiftung des Bundes, Berlin. Hij zet zich in tal van functies, onder meer door middel van radiowerk in de BRD, Zwitserland en Oostenrijk, in voor de muziek van de achttiende eeuw tot en met heden. In talrijke publicaties, die voor een groot deel tevens zijn verschenen in andere talen, zet Matthias Henke zich in voor het verhelderen, ten behoeve van een breed publiek, van complexe wetenschappelijke samenhangen.

    [3] Over de Londense symfonieën van Joseph Haydn is bij dezelfde uitgever in 2007 een boek verschenen, dat onder meer is besproken op de Homepage van het muziektijdschrift Mens en melodie.
    __________
    Matthias Henke:
    Joseph Haydn. 144 pag., paperback op breed formaat; met vele illustraties in z/w en kleuren. Deutscher Taschenbuch Verlag, München, Mai 2009. (dtv 34547; ISBN 978-3-423-34547-7. Prijs in Duitsland, en bij Boekhandel Die Weisse Rose te Amsterdam, € 12,90.
    ___________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van de nieuwe dtv-biografie over Joseph Haydn, door Matthias Henke.
    2. Esterházy-vorst Nikoaus I (1714-1790). Portret uit 1760 door een onbekende meester
    3. Auteur, en in dit specifieke geval, Haydn-biograaf Matthias Henke.

    18-05-2009 om 11:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    17-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zoete en tevens wrange fenomeen: Wraak
    Sociale drijfveer
    Ruim twee uur zal op zondag 17 mei — tussen 20:55 uur en 23:00 uur — het zeer frequent voorkomende verschijnsel wraak aan de orde gesteld worden in een VPRO-programma voor de beeldbuis, hetwelk tijdens die beide genoemde tijdstippen voor Nederland 2 op de rol staat: WRAAK. Het programma is samengesteld door Britta Hosman uit momenten in feitelijke en bedachte (literaire) situaties.
    Wie kent niet de inmiddels eeuwenoude uitdrukking "Dit schreeuwt om wraak!", uit een stripverhaal, een roman, of zelfs uit de praktijk van alledag? Dat het fenomeen in zovele verschillende geledingen van het dagelijks bestaan overal ter wereld voorkomt en daarbij niet bepaald een verschijnsel is van de laatste eeuw, maar van alle tijden, doet het besef rijzen dat de literatuur er vol van is, van de aloude klassieken verre van ons huis en onze haard via de historie van de westerse wereld tot (letterlijk) vandaag de dag.

    Onmetelijke conflicten
    Oorlogen met enorm veel leed en destructie zijn veelvuldig het gevolg geweest van intense wraakgevoelens die de 'houder' ervan meende te moeten bevredigen. Men leze er teksten uit de antieke wereld maar op na, zoals tal van mythologische verhalen over — weliswaar uit de menselijke fantasie ontsproten — de wereld der goden, halfgoden en helden. En indien u daaraan niet voldoende heeft, leest u dan de grote tragedieschrijvers der oude Grieken of de geschiedschrijvers uit die tijd er eens op na. Doch mocht dat u te ver van uw bed zijn, dan kunnen de koningsdrama's van William Shakespeare (1564-1616) misschien meer licht op de zaak laten schijnen, aangezien deze eventueel meer de indruk maken actueel te zijn. En wat te denken van het cultuurverschijnsel opera. Zowel in de eventueel tragische zangspelen als in de komedies: van Mozarts Così fan tutte tot en met Verdi's Falstaff [1].

    Geen lemma
    Immers: wraak is zoet. Dat laatste moge het geval zijn in de amicale sfeer van mensen onderling die goed aan elkaar gewaagd zijn en dit in sport en spel dan wel bij ietwat serieuzere gebeurtenissen tijdens huiselijke wrijvingen of in de sfeer van studie of werkzaamheid.


    Maar van een zo gewichtig fenomeen verwacht je toch dat je het zult aantreffen in tal van naslagwerken over psychologie en filosofie. Dat bleek echter een tegenvaller van de bovenste plank. In enkele tientallen encyclopedische woordenboeken — welke mij alle heel direct ter beschikking staan over die beide onderwerpen — kwam het niet eenmaal als trefwoord voor. Dat is omgekeerd evenredig aan het belang, in zowel filosofisch, psychologisch, historisch en algemeen-maatschappelijk opzicht.
    __________
    [1] Op de dag van het VPRO-programma over het verschijnsel wraak zal tevens de première worden gegeven van een reeks van dertien in even zovele steden van ons land — tot in juli — van Falstaff in een eigentijds jasje gestoken, door het in Maastricht gevestigde ensemble Opera Zuid.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. William Shakespeare; het Chandos-portret. Tentoonsgesteld in de Nationa Portrait Gallery te Londen.
    2. Persfoto van de try out op vrijdag 15 mei van Falstaff door Opera Zuid. Op zondag 17 mei is de première in het Parktheater te Eindhoven. (Foto: Deen van Meer.) Op Sir John Falstaff wordt ruim wraak genomen in deze komische opera van Giuseppe Verdi.

    17-05-2009 om 16:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweemaal Johannes Brahms' Tweede Symfonie binnen vijf uur
    's Middags op Neerlands Radio 4
    Wie van de muziek van Johannes Brahms houdt — en met name van diens symfonieën —, krijgt op zondag 17 mei de gelegenheid dat werk binnen vijf uur tijds tweemaal te beluisteren. Allereerst in het middagconcert dat door de Nederlandse zendgemachtigde Avro vanuit het Concertgebouw in Amsterdam wordt uitgezonden, vanaf 14:02 uur. Brahms Tweede Symfonie opus 73 uit 1877 wordt voorafgegaan door het geniale Tweede Pianoconcert van Fryderyk Chopin, met als solist de Chinees Lang Lang, die — zo beweren boze tongen — daarvoor de lieve som van 32.000 euro vangt.
    Het Concertgebouworkest zal voor de gelegenheid worden gedirigeerd door Daniel Harding.

    's Avonds op BBC Radio 3
    Direct als de avond bij ons begint, dus om 18:00 uur — maar op Britse bodem is het dan nog wel een uur vroeger —, krijgt u de gelegenheid om op een veel uitgebreidere wijze kennis te maken met dezelfde symfonie, in het programma Discovering music. Daarin wordt in anderhalf uur niet alleen — en pas aan het slot — de complete symfonie uitgevoerd, door het BBC National Orchestra of Wales onder leiding van Theodor Kuchar, maar is er vooraf uitgebreid gelegenheid om nader in te gaan op allerlei details, die niet alleen verbaal zullen worden verklaard, maar eveneens door tal van liefhebbers en kenners worden becommentarieerd en tevens instrumentaal worden ondersteund..
    Een uitgebreid artikel, met technische toelichting op deze symfonie heb ik op 6 mei 2007 geplaatst op het Nederlandse fin de siècle weblog All art is quite useless van Rond 1900.nl.
    ___________
    Afbeelding: Johannes Brahms, getekend door Jarko Aikens, Groningen 1985. (Archief Heinz Wallisch.)

    17-05-2009 om 10:39 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een profeet verandert de wereld '” driedelige Terra X-documentaire via ZDF; vanavond deel 1

    Constructieve beeldvorming
    In de wijd en zijd bekende en inmiddels veelal hogelijk gewaardeerde historische documentaireserie Terra X van het tweede publieke Duitse televisienet (ZDF) wordt — vanaf hedenavond, tussen 19:30 uur en 20:15 uur — een driedelige film gewijd aan het Morgenland.  De eerste aflevering daarvan draagt de titel Ein Prophet verändert die Welt. Daarin wordt het ontstaan van de Islam behandeld met gedetailleerde aandacht voor de figuur en de zogenoemde openbaring van de profeet Mohammed.


    Over de islam wordt zoveel onzinnigs verkondigd, in eerste instantie door mensen die al dan niet terecht enige angst koesteren. Als deze slechte ervaringen hebben opgedaan, is dat spijtig en kan men enig begrip opbrengen voor de geuite angst, maar wanneer die angst de basisvormen aanneemt van de uitingen van angst die Hitler en consorten jegens Joden hadden — en dat gebeurt heden ten dage bij politici die het begrip Vrijheid voor in de mond hebben, maar dat fenomeen alleen voor zichzelf en gelijkgezinden menen te mogen en zelfs te moeten claimen — en zich daarmee schuldig maken aan de kwalijkst denkbare vorm van discriminatie, leugens, laster, lagen en listen die ook de vaak als boosaardig aangehaalde Hitler kenmerkten. Dergelijke politici verdienen dan ook niet anders dan de diepst denkbare verachting.

    Onzinnig gedrag
    Vanzelfsprekend gedragen sommige moslims zich als volstrekte dwazen door maar allerlei beweringen de wereld in te slingeren, die op niets anders zijn gebaseerd dan geraaskal van iemand die men ten onrechte heeft vertrouwd.
    Bij mij in de buurt — waar zich een moskee bevindt, die mij nog nooit enige vorm van overlast heeft bezorgd door het bestaan of door de mensen die zich daar ophouden — zijn diverse moslims die angst uiten ten opzichte van mijn hond, en deze meestal verklaren doordat in de Koran zou staan dat honden onrein zijn. Jonge moslims die zelf een hond hebben — het aantal van hen is heel klein — beweren daarentegen dat niets van dergelijke onzin in de Koran te vinden is.
    Eén mevrouw gaat altijd opzij als ze mijn hond Amber ziet en zegt: "Ik ben niet bang voor honden, maar ik mag van mijn geloof niet door hun spuugjes worden geraakt."
    In een dergelijke context vraag je je wel eens af wat er zou gebeuren als er een moslimkind in het kanaal valt en een hond dat kind veilig en wel op de wal brengt. . . . .
    Wie door wetenschappelijk verantwoorde lectuur nader wil worden geïnformeerd over deze godsdienst, zij hier gewezen op het bestaan van het hierbij afgebeelde boek dat is verschenen in een voortreffelijke serie van uitgeverij Junius, bedoeld als Inleiding, geschreven door Peter Heine. (ISBN 978-3-88506-365-4.)

    17-05-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    15-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simenon-verhaal in Delannoy-speelfilm uit 1960 op Arte-televisie
    Halverwege
    Hoewel het inmiddels een halve eeuw geleden is dat de Franse regisseur Jean Delannoy (1908-2008) het korte verhaal Le baron de l'ecluse van de in het Belgische Luik geboren, Franse romancier Georges Simenon (1903-1989) heeft verfilmd, zijn alle vier protagonisten nog steeds begrippen in de geschiedenis van de Franse film. Dat zijn in de eerste plaats Jean Gabin (1904-1976) en Micheline Presle (geboren 1922), en in nauwelijks mindere mate
    voor Jacques Castelot (1914-1989) en Jean Desailly (1920-2008). In het midden van zijn lange leven heeft de regisseur dit verhaal aan het celluloid toevertrouwd.
    Baron Jérôme Antoine — op het witte doek is dat Jean Gabin — heeft een luxueus leven geleid, maar kan dat op basis van zijn financiéle status niet voortzetten. Daarom probeert hij dat te forceren door geld te lenen en aan de goktafel winsten te boeken. Dan geschiedt inderdaad een wonder en wint hij elf miljoen (oude Franse) francs. Als aanbetaling wordt hem een jacht gegeven, dat hij direct in gebruik neemt, en samen met zijn vroegere geliefde Perle — gespeeld door Micheline Presle — zet hij koers naar Monte Carlo. Onderweg krijgen ze pech in de directe omgeving van een sluis. Tijdens dat intermezzo leert die Perle een rijke man kennen, genaamd Maurice Montbernon — die wordt vertolkt door Jean Desailly — met wie ze wel in het huwelijksbootje wil stappen. Dat betekent dat de nog steeds berooide baron-met-jacht — zijn grote heeft hij immers nog niet uitgekeerd gekregen — er plotseling helemaal alleen voorstaat.
    Filmscribenten hebben erop gewezen dat de film het goed doet vanwege de acteerprestaties van de vier protagonisten — geen wonder met die bezetting — maar dat de regisseur nogal oppervlakkig is gebleven.
    Arte-televisie zendt deze film uit op vrijdag 15 mei, 's middags tussen 14:45 uur en 16:25 uur. Deze Frans-Italiaanse coproductie die vanaf 1960 in roulatie is, en is voorzien van muziek door Jean Prodromidès, zal opnieuw worden uitgezonden op zondag 25 mei, eveneens vanaf 14:45 uur.
    ____________
    Foto: De in 1922 geboren Franse actrice Micheline Presle.

    15-05-2009 om 00:20 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    14-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speuren naar het oude goud van Jasons en Medea's Colchis
    Gelegen in twee staten
    In de oudheid bestond de naam Colchis, die ook iets te betekenen had. Zowel in de klassieke Griekse mythologie alsook in het leerboek der oude geschiedenis dat in mijn schooltijd op gymnasia werd gebruikt, wordt die naam vermeld en wordt de staat met die naam omschreven als onmetelijk rijk . Deze staat voor een landstreek aan de oostkust van de Zwarte Zee, zowel in Georgië alsook in Turkije.

    Arte-televisie presenteert op vrijdag 15 mei — tussen 19:00 uur en 19:45 uur; op documentairetijd, laten we maar zeggen — een film over het wetenschappelijke onderzoek dat wordt verricht naar sporen van Colchis: Die Goldfahnder — Auf der Suche nach dem Goldenen Vlies. Deze historische documentaire is dit jaar gereedgekomen en door de maker, Peter Prestel, voor het ZDF — het tweede Duitse publieke televisienet — gerealiseerd.

    Medea, Jason en het Gulden Vlies
    Duitse wetenschappers zijn op zoek gegaan naar het wetenschappelijk aanvaardbare bewijs dat zich in de genoemde streek in die twee landen sporen bevinden die spreken ten faveure van het bestaan, anno toen, van het rijk waar zich de fascinerende en fantastische geschiedenis van Medea en Jason — de laatste genoot bekendheid door zijn zoektocht naar het Gulden Vlies — zou hebben afgespeeld. De gevonden sporen zouden volgens die Duitsers aantonen dat zich achter het bekende verhaal anno toen ook een werkelijkheid bevond. Die sporen zouden het geheel van de verspreid voorkomende vertellingen wel eens nieuw en, misschen een deels ander, leven kunnen inblazen.

    14-05-2009 om 19:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdi's komischeopera Falstaff dertien keer door Opera Zuid
    Try out op vrijdag 15 mei
    In het Parktheater te Eindhoven presenteert Opera Zuid aanstaande zondag, 's middags vanaf 14:30 uur, de eerste van dertien uitvoeringen binnen een tijdsbestek van zeven weken, van het muziekdrama Falstaff uit 1893 van Giuseppe Verdi (1813-1901). Alleen de laatste presentatie, op 6 juli in het Concertgebouw te Amsterdam, is semi-scenisch, de overige voorstellingen zijn, zoals gebruikelijk bij een opera, gewoon op de planken van de diverse theaters.


    De tekst voor Falstaff is afkomstig van librettist [1] Arrigo Boito (1842-1918). Gebaseerd op een combinatie van twee, totaal verschillende, Shakespeare-stukken laat de librettist zien hoe goed zijn gevoel voor humoritische dramatiek is, en daarin is de componist hem, toen reeds op hoge leeftijd, gevolgd.
    Een uitgebreid artikel met de primair benodigde, dan wel gewenste, gegevens kunt u vinden op het fin de siècle cultuurweblog All art is quite useless van Rond1900.nl.
    __________
    Afbeelding: Scène tijdens de repetitie op 21 april 2009 van Falstaff door Opera Zuid. An de Ridder als Nanette en Fabio Trümpy als Fenton. (Foto: Morten de Boer.)

    14-05-2009 om 13:30 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    13-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met acht armen en koppie koppie door het leven
    Fascinerend
    Arte-televisie heeft op donderdag 14 mei , des avonds tijdens het belangrijkste televisiemoment van de dag — tussen 20:15 uur en 21:00 uur — een documentaire over de inktvis op het programma staan. Dat werd wel tijd ook, aangezien we over tal van dieren — variërend van alledaags tot relatief zeldzaam, dan wel bedreigd met uitsterven — worden geïnformeerd via films, maar over de inktvis hoor en lees je — althans spontaan — weinig. Maar het dier dat geen echte vis is, fascineert toch menigeen: niet alleen doordat het bacht armen heeft die uit het hoofd groeien en daarnaast voorzien is van ogen welke aan die van de mens doen denken en tenslotte blauw bloed in de aderen heeft stromen, en alleen al dat begrip spreekt bij menigeen tot de verbeelding.


    Documentaire uit 2006
    De film, die thans door Arte zal worden uitgezonden, draagt de titel Tintenfische — Acht Arme mit Köpfchen. Die documentaire van Gisela Kaufmann is gerealiseerd in 2006, in opdracht van de Westdeutsche Rundfunk (WDR). Deze cephalopoden — dieren welker voeten in de kop 'ontspringen' — hebben de beschikking over een enorm scala aan mogelijkheden ter vermomming; zodanig zelfs dat er geen ander dier is dat daar tegenop kan. Binnen enkele seconden kunnen ze hun vorm en kleur aanpassen, en als het moet, kunnen ze snel uit het gezicht verdwijnen door in een wolk van de eigen inkt te vluchten. Sommige van hen — zoals de inktvis — zijn daarin zo intens bedreven dat ze, door het strak trekken van de huid, kleuren van de omgeving kunnen aannemen. Een betere camouflage is niet denkbaar.

    Met prijzen overladen
    Deze natuurdocumentaire — die een coproductie is van de Australische maakster, de WDR, Arte en ABC Television van het eigen continent van Gisela Kaufmann — is op tien festivals met een prijs onderscheiden, waaronder één voor de beste onderwaterfotografie.
    De rolprent die op het beeldformaat 16:9 wordt gepresenteerd, zal nogmaals door Arte worden uitgezonden op donderdag 21 mei, in de middag vanaf 14:00 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Inktvis met acht armen.
    2. Enevoudiger type inktvis.

    13-05-2009 om 19:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dochter van de bergen '” over de heilige rivier de Ganges
    Veelbesproken Indiase stroom
    De tweede Nederlandstalige Belgische televisiezender Canvas zal op donderdag 14 mei — 's avonds tussen 22:00 uur en 22:55 uur — de eerste aflevering van een driedelige serie presenteren over de meer dan 2.500 kilomter lange rivier de Ganges die zowel door India alsook door Bangladesh stroomt. Die eerste aflevering draagt de titel Daughter of the mountains. De Ganges geldt nog steeds als een heilige stroom— ondanks de extreme vervuiling van het water, dat tijdenlang een bedreiging heeft gevormd voor het leven van de mensen in dat land — maar vanzelfsprekend vooral diegenen die aan weerszijden van het water wonen. Talloze vrouwen doen de was nog altijd ouderwets in het rivierwater en miljoenen mensen nemen er een bad, somtijds — op hoogtijdagen bijvoorbeeld — massaal, en dat zoiets eventueel zeer ernstige vervuiling in de hand werkt, zal duidelijk zijn. Ook wordt er aan de oevers van dit water veelvuldig een crematie voltrokken.

    Vier bronnen, vier tempels
    De Ganges ontspringt hoog in de Himalaya uit vier bronnen. Bij elk van die bronnen staat een oude tempel, die stuk voor stuk, en jaar in, jaar uit, vele duizenden pelgrims — en waarschijnlijk ookwel flink veel toeristen — trekken.
    __________
    Foto: Satellietopname van de rivier de Ganges met de delta.

    13-05-2009 om 09:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    12-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema-avond op Arte-televisie over positieve kanten van lelijk zijn
    Esthetische begrippen
    Vooropgesteld dat er tamelijk veel verschillende opvattingen bestaan over wat mooi of lelijk is — zou zijn, is dan wel een betere omschrijving, aangezien juist bij kwalificaties als mooi en lelijk enorme discrepanties optreden, ook, en zeker niet in de laatste plaats, tussen mensen die op tal van fronten: maatschappelijk, politiek en anderszins cultureel op één lijn zitten — zij er nadrukkelijk gewaarschuwd jegens sluipend zich opdringende conclusies, die op een niet al te bewust niveau worden getrokken uit de emotie die wordt gevoeld als men iets mooi vindt. Door het ondergaan van uitingen van kunst(en) — klassieke muziek, respectievelijk wat daarvoor moet doorgaan, zoals de onophoudelijke muziek-destructie door André Rieu en tal van aanverwante muziek-verachtende lieden — worden in het onderbewuste vlak allerlei links gelegd naar positieve zaken, zoals kwaliteit en ware schoonheid. Hitler heeft indertijd menigeen zo direct uit het hart gesproken — althans wist zulks perfect te suggereren — en zo kon het gebeuren dat zijn eerste slachtoffers die mensen waren welke de moeite namen om hem toe te horen en zich te laten meeslepen — want daar schuilt het grootste gevaar in zaken die in een affectieve preoccupatie worden 'geconsumeerd' — want toen had men immers het mooie, het ware, en derhalve het 'schone', ontdekt.
    Doch, indien een dergelijke conclusie gerechtvaardigd zou zijn, zou immers diezelfde Dolle Dolfje zo ongeveer de beste politicus enhet beste wezen uit de maatschappelijke geschiedenis van ons West-Europa zijn geweest, op de voet gevolgd, of zelfs voorafgegaan, door Stalin en nog wel wat andere, enigszins tot en met uitermate subversieve, elementen.

    Drie afdelingen
    De thema-avond van Arte-televisie start heden om 20:59 uur en bestaat in drie afdelingen: twee documentaires en een aansluitend debat.
    Om 21:00 uur gaat de eerste documentaire — Lob der Hässlichkeit — van start. De inhoud daarvan kan worden omschreven als het gegeven dat zowel lelijkheid als schoonheid in ieder mensenleven een rol speelt. Die bijdrage aan de avond duurt tot 21:45 uur.
    Zelf kun je zoiets meemaken als je met veel min of meer doorsnee hondenhouders spreekt. De meesten van hen geven de voorkeur aan — respectievelijk beweren dat — een alledaagse hond of kat met een goed karakter dan aan een schoonheid met dubieuze trekjes. Dit geldt mutatis mutandis ook voor het zoogdier mens. Hoeveel mooie, en uiterlijk aantrekkelijke, vrouwen zijn er niet die manipulerend, liegend en bedriegend door de aangegane relatie trampolineren. En hoe vaak zien we niet een Adonis of Apollo, dan wel een hedendaagse Narcissus — die qua uiterlijk op zeer veel bewondering mag en kan rekenen —, waarachtig compleet door het vat der Danaïden vallen zodra hij qua opvattingen en gedrag aan een nader onderzoek wordt onderworpen. Vandaar dat wij u, hier en nu, nogmaals en met klem, willen wijzen op de noodzaak van het in acht nemen van de relativiteit en de nodige kritische afstand.
    De documentaire van Isabelle Cottenceau die dit jaar voor Arte France werd gerealiseerd, zal op vrijdag 15 mei,'s ochtends vanaf 09:55 uur worden herhaald.

    Onaanzienlijk, maar trots
    In aansluiting op die documentaire volgt een tweede, met een duur van eveneens drie kwartier, met de titel Unansehnlich, aber stolz. Het hoofdthema daarin is het gegeven dat lelijke mensen niet per definitie ongelukkig behoeven te zijn. Wellicht dat er nog enkele scènes in worden vertoond uit zwijgende films van ongeveer een eeuw geleden waarin op zo aanschouwelijke wijze werd voorgetoverd hoe soms een als minder fraai ervaren exemplaar van de menselijke soort tot onderwerp — zeg maar gerust lijdend voorwerp — van bijna algehele spot werden, maar dat er dan toch nog een of andere superschone jonkvrouwe zich om hem bekommerde. Gebochelden hebben ook vaak veel te verduren gehad: diverse vrouwelijke exemplaren werden met het begrip Heks bedacht, de mannelijke met andere substantieven of adjectieven.
    Maar had niet Quasimodo, de gebochelde klokkenluider van de Notre Dame — ook geen directe kandidaat voor een schoonheidswedstrijd —, toch plots een wel heel mooie vrouw, Esmeralda, 'aan zijn zijde'? Kortom, het kan verkeren.
    In de bijdragen die Cyril de Turckheim in zijn film — eveneens dit jaar, eveneens voor Arte France —over zes verschillende mensen heeft bijeengebracht van wie wordt aangenomen dat ze ook wel ongelukkig zullen zijn omdat ze niet tot de categorie van uitzonderlijke menselijke schoonheden behoren. Doch in de film komt onomstotelijk naar voren dat een dergelijke opvatting niet juist is en men meer voorbehoud dient te betrachten.
    Ook deze film wordt herhaald, eveneens op 15 mei aanstaande, en ook dan in aansluiting op de bovenvermelde film, en wel vanaf 10:40 uur.

    Debat
    Als om 22:30 uur de tweede film ten einde is, blijft er — binnen het kader van de twee uur durende thema-avond , nog dertig minuten over voor het Debat. Gasten die met elkaar van gedachten zullen wisselen, zijn Sylvie Abraham, werkzaam als schoonheidschirurg; de historicus Georges Vigarello, en Harald Gasper, essayist en reclame-manager.
    Ook dat is een programma van Arte France, dat eveneens in aansluiting op de beide vorige programma-onderdelen op vrijdag 15 mei 's ochtends vanaf 11:25 uur zal worden herhaald.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Adonis, hier als standbeeld in het Louvre, Parijs.
    2. Menselijke 'lelijkheid' in het uiterlijk bespeurbaar.
    (Foto: Arte France.)
    3. Apollo met lier, schildering in Griekse schaal.
    4. Onknap maar toch gelukkig.
    5. Quasimdo en Esmeralda, uit de tekenfilm De klokkenluider van de Notre Dame uit 1996 van de Walt Disney Studio's.

    12-05-2009 om 16:17 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    11-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stravinski-concert dinsdagavond op Britse zender BBC Radio 3
    Drie werken in één concert
    In de wereld der klassieke muziek is Igor Stravinski (1882-1971) nog steeds populair: op het concertpodium alsook via de ether. Dinsdag 12 mei kunt u in de serie Performance on 3 van en ook via de Britse zender BBC Radio 3 — tussen 20:00 uur en 22:15 uur onze tijd — drie totaal verschillende werken van deze componist beluisteren.
    Als afsluiting zal Le sacre du printemps worden uitgezonden — een werk dat alom heel veel bekendheid geniet. Daaraan voorafgaand wordt door het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Sakari Oramo de cantate Le roi des étoiles voorgesteld, waarbij tamelijk ruime vocale steun zal worden verleend door het Chorus van datzelfde ensemble.
    Het concert zal worden geopend met een fragment uit de opera buffa Mavra, een eenakter uit 1922, waarvoor librettist Boris Kochno (1904-1990) in het oeuvre van de Russische dichter Aleksandr Poesjkin (1799-1837) de tekst Het kleine huis in Kolomna (1830) geschikt achtte.
    Uitgebreide informatie over dit concert is te vinden in het artikel dat ik heden op de Nederlandse fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl heb geplaatst.
    __________
    Afbeelding: De Russische, zeer geniale, schrijver Aleksandr Poesjkin.

    11-05-2009 om 22:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Management in de natuur, zonder hoge bonussen
    Bewustmaken
    Kurt G. Blüchel— één van de twee auteurs annex redacteuren, welke verantwoordelijk tekenen voor het in april verschenen boek dat we op deze website jongstleden vrijdag hebben besproken in het kader van verontrustende bijensterfte — heeft, zo hebben wij heden vernomen, afgelopen week op de Innovationsgipfel des FAZ-Instituts [1], nader gesproken over de wijze waarop managers — niet alleen maar ook — in perioden van crises kunnen leren van de manier waarop reeds vele miljoenen jaren in de natuur wordt omgegaan met uiterst precaire situaties en met welke speciale maatregelen andere groeperingen dan het zoogdier mens tegenspel bieden aan zulke, al dan niet onverwachte, gebeurtenissen. Politici, en ook managers, betoonden zich daarover zeer enthousiast, en op basis daarvan hopen de auteur, de uitgever, het persbureau en tevens schrijver dezes dat het boek in kwestie de zeer verdiende aandacht juist daar zal krijgen waar dit het meeste effect zou kunnen sorteren. Want: waar een wil is, kan men doorgaans veel gemakkelijker een weg banen dan wanneer desinteresse ofwel totale onverschilligheid prevaleert.
    ____________
    [1] Innovatietop; Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    11-05-2009 om 22:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentairereeks Mein Deutschland, deel 2 '” Vreemde buren

    Omwentelingen
    In aansluiting op ons artikel van maandag 4 mei over de op die dag begonnen, driedelige, documentaire over de geschiedenis van de Bundesrepublik Deutschland in de periode 1949-1990, zendt het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste op maandag 11 mei — tussen 21:30 uur en 22:15 uur —, de tweede aflevering uit onder de titel Fremde Nachbarn, over de jaren zestig van de vorige eeuw. Over onder meer de bouw, in augustus 1961, van de Muur tussen Oost en West — die er bij bepaald niet weinig mensen binnen, en evenzeer buiten, Duitsland ertoe heeft geleid dat de angst toenam voor een Derde Wereldoorlog; zeker in de beginperiode toen de zaak op scherp stond en, onder meer, talrijke beelden van de aanleg de wereld rond gingen —, alsmede over de komst van de toen nog als gastarbeider gekwalificieerde buitenlandse werknemers, die in zeer groten getale aankwamen en er mede voor zouden zorgen dat de welvaart in de Bondsrepubliek zou toenemen.
    Interwiews worden getoond met onder anderen Franz Beckenbauer (jaargang 1945) — zo ongeveer de beroemdste voetballer in de Duitssprekende gebieden, die niet zelden in opspraak is gekomen door zijn gedrag op het veld, eveneens naar het pubiek toe — en verder met de in 1942 geboren, wijd en zijd bekende Duitse feministe Alice Schwarzer, die aldaar het vrouwentijdschrift Emma heeft opgericht.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voetballer Franz Beckenbauer.
    2. Feministe Alice Schwarzer. (Foto uit 2007.)

    11-05-2009 om 10:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.129ste Lustrum van de Universiteit van Krakau in Polen

    Gepast herdenken
    Op 12 mei 1364 werd in Polen de Krakause Academie opgericht door Koning Casimir de Grote. Daarmee werd de eerste universiteit in dat land een feit. Als we het zicht op Midden-Europa vasthouden, moet meteen worden vastgesteld dat alleen de "gouden stad" Praag al eerder een hogeschool van een dergelijk kaliber had, en daarmee de oudste wetenschappelijke hogeschool van genoemd landsgrenzen overschrijdend gebied.
    Tot 1817 droeg deze instelling voor hoger wetenschappelijk onderwijs de naam
    Akademia Krakowsks (Krakause Academie), maar in dat jaar kreeg het instituut de benaming Jagellonische Universiteit. Dat adjectief is afkomstig van de Jagellonen, die de Poolse dynastie van koningen vormen.

    Op Radio WDR 3
    De Duitstalige luisterzender WDR 3 zendt op dinsdag 12 mei in de programmareeks
    Zeitzeichen een kort herdenkingsprogramma van bijna een kwartier uit met betrekking tot de oprichting, dan 645 jaar geleden, van deze universiteit die als enige Poolse inrichting voor hoger onderwijs deel uitmaakt van de Coimbragroep, vernoemd naar de Portugese universiteit met die naam. Van de achtendertig deelnemende hogescholen zijn er twee uit Nederland: Leiden en Groningen, die eveneens oudere universiteiten hebben. Laatstgenoemde instelling viert dit jaar het 79ste lustrum en is dus 250 jaar jonger dan de Krakause universiteit.
    ____________
    Afbeelding: Collegium Maius van de Poolse nuiversiteit Krakau.

    11-05-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    10-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZDF-documentaire over zestig jaar Duits Bondspresidentschap
    Aan de vooravond van verkiezingen
    In de tv-serie ZDF-History — met in die titel een volstrekt onnodige, nutteloze toevoeging van een Engelstalig woord aan een Duits televisieprogramma — staat, nog net op zondag 10 mei — 's avonds om 23:55 uur — het begin gepland van de documentaire Die Bundespräsidenten. De uitzending duurt tot 00:45 uur in de nacht op maandag 10 mei. In doe rolprent wordt een terugblik geboden op het ambt van Bondspresident gedurende zestig jaar: van eerst vrij lang — ruim vier decennia: van 1949 tot 1990 — alleen het westelijk deel van Duitsland. Pas na de val van de Muur en de zogeheten eenwoording van de beide Duitslanden, is er één president voor die ooit twee staten vormende 'eenheid'.
    Deze documentaire zal tegelijkertijd de functie kunnen vervullen van voorlichtingsmateriaal voor de Duitse bevolking, aangezien menigeen niet eens weet welke functie die man — tot dusver is er geen vrouw aan te pas gekomen — vervult en wie op het moment die post bekleedt. Dan hoeven we het al helemaal niet meer over het verleden te hebben en de vraag wie zijn het geweest die in zestig jaar vanuit Palais Schaumburg hun zegje hebben gedaan? En wie moeten we kiezen van de kandidaten die beschikbaar zijn om de huidige president, Horst Köhler, op te volgen? Hijzelf — hij is kandidaat voor de christen-democraten, of professor Gesine Schwan van de sociaal-democratische partij dan wel Peter Sodann een Oost-Duitse acteur, theaterdirecteur en Tatort-Kommissar? Die echter enigszins de weg kwijt lijkt te zijn sedert hij zich, op verzoek — zo wordt steeds met nadruk gesteld — in de politiek van alledag (b)lijkt te willen mengen.
    De verkiezingen voor dat ambt worden binnenkort gehouden. De eerste ronde is op 23 mei.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Gesine Schwan, kandidate voor de functie van Bondspresident van de Bondsrepublik Deutschland. (Foto uit 2009, genomen in Heidelberg.)
    2. Horst Köher, de huidige Duitse Bondspresident die aan zijn periode nog graag vijf jaar zou willen toevoegen. (Foto op voorplat Köhler-Biografie in de reeks dtv-premium).

    10-05-2009 om 20:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De macht van de sterren nader uiteengezet in Terra X-film

    De hemel verklaard
    In aansluiting op de documentaire over de zon — die in de ZDF-serie Faszination Universum onder de overkoepelende programmatitel Terra X in die reeks werd opgenomen en verleden zondag door die zender werd gepresenteerd — kunt u deze zondag, ook weer tussen 19:30 uur en 20:15 uur, kijken naar een documentaire over sterren, in eerste linie andere dan de reeds uitgebreid behandelde zon.
    Dezelfde astrofysicus, professor Harald Lesch, verschaft op heldere en aanschouwelijke wijze, evenals in de vorige documentaire, nadere informatie en daardoor — hopelijk en naar we verwachten — meer inzicht in het gebeuren aan het firmament dat, ondanks, of misschien wel dankzij, de enorme afstand van ons gewone stervelingen, zoveel fascinatie weet uit te oefenen.

    Foto: Professor Harald Lesch verklaart voor een auditorium één en ander uit zijn vakgebied.

    10-05-2009 om 03:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimm-sprookje Het dappere kleermakertje als Duitse speelfilm

    Sprookjes in bewegende beelden
    Min of meer in aansluiting op de twee onlangs, vrij snel achter elkaar door de Westdeutsche Rundfunk (WDR) uitgezonden, films op basis van sprookjes, die werden verzameld en in druk werden doorverteld door de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm, presenteert diezelfde zender op zondag 10 mei, 's middags tussen 14:05 uur en 15:05 uur Christian Theede's speelfilm Das tapfere Schneiderlein uit 2008.
    De bekendste van alle acteurs die in deze rolprent een rol spelen, is ongetwijfeld Axel Milberg — die de rol van König Ernst vertolkt. Deze in 1956 te Kiel geboren acteur is een tamelijk markante, Noord-Duitse persoonlijkheid die vooral bekendheid geniet als één van de vele ARD-Tatort-commissarissen, maar daarnaast tevens in nog diverse films op andere zenders dan Duitsland 1 te zien is.
    Het draaiboek voor de sprookjesfilm Das tapfere Schneiderlein werd geschreven door Leonie Bongartz en Dieter Bongartz; de leiding over het camerateam viel toe aan Philipp H. Timme. De muziek werd gecomponeerd door Peter W. Schmitt.
    _________
    Afbeelding
    : De in Noord-Duitsland geboren en woonachtige film- en televisieacteur Axel Milberg.

    10-05-2009 om 02:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    09-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Gounods Roméo et Juliette met Rolando Villazón op Mezzo-televisie
    Tweemaal deze maand
    Op zaterdag 9 mei, 's avonds tussen 21:00 uur en 23:45 uur, wil Mezzo-televisie de uitzending realiseren van het muziekdrama Roméo et Juliette van de Franse componist Charles Gounod (1818-1893). De tekst hiervoor is afkomtig van diens beide landgenoten, de auteurs Jules Barbier (1822-1901) en Michel Carré (1819-1872), die zich — het ligt voor de hand — hebben gebaseerd op de gelijknamige, maar dan Engelse, tragedie van William Shakespeare (1564-1616). Op 27 april 1867 werd deze opera in vijf bedrijven te Parijs in première gegeven. Nog in hetzelfde jaar werd er een Duitse versie gepresenteerd in de Dresdener Semper Oper.
    Het betreft hier een verfilming door Brian Large van een uitvoering in 2008 tijdens de Salzburger Festspiele, in het Mozarteum aldaar. Het orkest van dat instituut wordt geleid door Yannick Nézet-Seguin. Vocale solisten zijn Nino Machidze, Rolando Villazón, Mikhail Petrenko en Russell Braun. Bartlett Sher tekent voor de mise en scène.
    Mezzo-televisie zendt Roméo et Juliette, in deze bezetting, nogmaals uit op zondag 17 mei, 's middags vanaf 17:00 uur.

    Rolando Villazón
    Flink wat operaminnenden, verspreid over de gehele aardbol, beschouwen Rolando Villazón inmiddels als de tenor bij uitstek van de 21ste eeuw. Dat is in meer dan één opzicht echter relatief, vooral doordat die eeuw nog geen tien procent van de daarvoor benodigde weg heeft afgelegd, en we ten eerste niet weten wat er nog allemaal gaat gebeuren en wiens ster plotsklaps dan wel gestadig aan het operafirmament zal rijzen. Dat hij — steeds binnen dat kader — tevens wordt gezien als de rechtmatge opvolger van de de heren José Carreras, Placido Domingo en Luciano Pavarotti — de laatstgenoemde is overleden in 2008 — die ons te pas, en, helaas niet zelden te onpas, werden voorgeschoteld als De Drie Tenoren.
    Rolando Villazón is erin geslaagd het publiek te veroveren door meer dan alleen een goede stem, hetgeen vanzelfsprekend eveneens legitiem is, maar tegelijkertijd het gevaar in zich bergt dat er teveel nadruk komt te liggen op de uitstraling en de innemende persoonlijkheid.
    Een operavoorstelling op de Bretter die die Welt bedeuten, en in het kielzog daarvan — zij het enigszins afgezwakt — een uitzending via de beeldbuis, dient meer dan alleen te bestaan uit goed gezongen rollen: acteerkunst is vereist en als het even kan alle daarbij behorende parafernalia: kostuums en decors. Dat een stralende persoonlijkheid daarbij 'mooi meegenomen' kan zijn, behoeft geen betoog, doch zodra deze zich manifesteert boven het belang van de muziek en het ware decorum, is twijfelen niet alleen toegestaan, maar noodzakelijk. Enkele jaren geleden heb ik in een Traviata-uitvoering, die ik tweemaal heb gezien, meer van het laatste geconstateerd dan voor de rol noodzakelijk was. Pavarotti heeft, toen hij eenmaal internationaal een grote naam had, de muziek altijd weer opgeofferd aan de een pijnlijk narcistische presentatie. We mogen dan ook nadrukkelijk hopen dat Villazón zich niet in dat — uiteindelijk doodlopende — steegje begeeft, waar op een gegeven moment de festiviteiten ten einde zijn en de was weer wordt opgehangen.

    Eerste biografie
    Manuel Brug (jaargang 1965), muziekredacteur van het Duitse dagblad Die Welt, geldt in eigen land, in bepaalde kringen, als een der toonaangevende deskundigen op het gebied van de klassieke muziek in het algemee en van het fenomeen opera in het bijzonder. Hij schetst in een recentelijk verschenen boek niet alleen een portret van de mens en de opvallende carrière van de zanger Villazón, maar tevens van de harde werkelijkheid die de alledaagse praktijken in de operawereld — achter de schermen — internationaal kenmerken.
    In twaalf hoofdstukken schildert Manuel Brug leven en werk, ups en downs in de ontwikkeling van de in 1972 in Mexico City geboren zanger, die inmiddels heeft weten door te dringen — door te zingen — tot de eerste garnituur wereldwijd van de mannelijke operasterren in het algemeen en specifiek in die van de tenors. Dat die echte doorbraak Rolando Villazón is gelukt in de Salzburger versie in 2005 van La Travata — samen met Anna Netrebko — zal de meeste operakenners niet zijn ontgaan. Dat niet lang daarna een crisis uitbrak, zowel qua stem alsmede privé — het éne is immers nauwelijks voorstelbaar zonder het andere —, waardoor hij een half jaar van de planken verdween, maar uiteraard niet uit de wereld van de paparazzi, ligt, vooral als gevolg van de sterk met elkaar verweven gebeurtenissen na zo'n spectaculair succes, voor de hand.
    Begin 2008 is Rolando Villazón teruggekeerd op de bühne,[1] verspreid over de globe, en vanaf dat moment presenteerde hij zich wat ingetogener en verder ontwikkeld — de positieve gevolgen van zo'n crisis — hetgeen de acceptatie van zijn presentatie alleen nog maar heeft vergroot.
    Het Portret dat Manuel Brug ons van Rolando Villazón in zijn boek tekent, is gelardeerd met relatief veel kleurenfoto's, die herinneringen kunnen oproepen voor degenen, die zo'n voorstelling hebben gezien; voor alle anderen bieden zij een prachtige inkleuring van het prettig geschreven 'verhaal' over de heel speciale carrière van deze extraverte tenor, echter zonder te vervallen in kritiekloze aanbidding van zijn protagonist. Warm aanbevolen.
    Speciaal voor degenen, die ook geïnteresseerd zijn in andere versies van Roméo et Juliette met dezelfde tenor in een andere context, is het laatste hoofdstuk van Manuel Brugs boek interessant. Daarin worden beeld- en geluidsragers opgesomd waarop Rolando Villazón voorkomt. Relativerende titel van dat chapiter: Was vom Tenor bleibt: CD's und DVD's.
    __________

    [1] Op 29 april werd bekendgemaakt dat onze tenor opnieuw problemen met zijn stem heeft en als gevolg daarvan alle optredens voor het hele jaar 2009 heeft afgezegd.

    __________
    Manuel Brug: Rolando Villazón — Die Kunst, Tenor zu sein. Ein Porträt. 160 pagina's, paperback, kunstdruk, met kleurenfoto's. Henschel Verlag, Berlin, 2008. ISBN 978-3 -89487-626-5.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Franse componist Charles Gounod.
    2. De Franse auteur Jules Barbier, één der twee librettisten van Roméo et Juliette.
    3. Manuel Brug, muziekredacteur van Die Welt en auteur van Rolando Villazón.
    4. Voorzijde van de eerste en tot dusver enige biografie over de stertenor Rolando Villazón.

    09-05-2009 om 15:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote dreiging voor het leven op aarde door massale bijensterfte

    Ramp voor fruittelers
    "Bijensterfte bijna verdubbeld", kopte NRC/Handelsblad op 3 februari van dit jaar. Hele bijenvolken zijn de laatste twee jaar het hoekje om gegaan als gevolg van allerlei infecties, die door de meeste imkers niet kunnen worden bestreden, aangezien dezen het bijen houden als liefhebberij doen. Dat dezen meest niet over voldoende kennis beschikken om op adequate met hun bijen om te (kunnen) gaan, wordt al zo'n vijftien jaar beklaagd door professionele imkers, die veel kleiner in aantal zijn. Bovendien gaat het bij die hobbyisten vaak om ouderen met als gevolg dat er op een gegeven moment al te veel — min of meer tegelijk — sterven en dat is de laatste tijd veelvuldig voorgekomen.

    Wereldwijde sterfte
    Op 17 februari 2008 werd reeds vastgesteld dat er in het zogenoemde Groene Hart van ons land ook massale bijensterfte is voorgekomen, en op 5 mei van dit jaar valt op een website die zich met het thema bezighoudt, te lezen dat het fenomeen zich inmiddels wereldwijd voordoet. Dan is er nog het feit dat de aarde opwarmt, hetgeen eveneens bijensterfte in de hand werkt. En er zijn niet zo lang geleden aanwijzingen gevonden dat de straling die onder meer wordt veroorzaakt door mobiele telefoons.
    Hoe belangrijk voor ons leven op deze planeet de aanwezigheid van bijen is, besefte de geleerde Albert Einstein (1879-1955), die in 1949 het volgende postuleerde:
    "Wenn die Biene einmal von der Erde verschwindet, hat der Mensch nur noch vier Jahre zu leben. Keine Bienen mehr, keine Bestäubung mehr, keine Pflanzen mehr, keine Tiere mehr, keine Menschen mehr."

    Vrijwel oneindige mogelijkheden

    Deze uitspraak wordt gebruikt bovenaan een hoofdstuk in het eind vorige maand verschenen boek,  Krisenmanagerin Natur, van de beide wetenschapsjournalisten Kurt G. Blüchel en Helge Sieger. Daarin wordt in veertien hoofdstukken, door in totaal tien auteurs uit de doeken gedaan waarom het zo belangrijk is dat de maatschappij en daarbinnen in de eerste plaats het bedrijfsleven allemaal kunnen leren van de meest succesvolle onderneming ooit: de Natuur.
    In het bewuste hoofdstuk legt Helge Sieger uit wat er allemaal mogelijk is als het gedrag van bijenvolken en de daaruit te trekken conclusies zouden worden gerealiseerd, over de patent-situaties uit de wereld van de honing en over het feit dat bijenvolken informatie verzamelen en opslaan als in grootuitgevallen hersenen. Dat ook de geometrie van honingraten een rol van intens belang speelt, komt daarin eveneens aan de orde. Bijennesten hebben iets gemeen met de architectuur van moderne flatgebouwen: die zullen moeten worden geklimatiseerd. Dat gebeurt bij bijen eveneens: als in de zomer de binnentemperatuur in hun leefruimte te hoog oploopt, grijpen de bijen terug op een biologische klimaatregeling: werkbijen zwermen uit en komen terug met water dat ze vervolgens als een filterdun laagje over de randen en de 'deksels' van de cellen strijken.

    Levensbelang
    Dat zijn enkele aspecten van het bijenleven waaruit we niet alleen kunnen afleiden hoe belangrijk een bijenvolk is voor de kringloop van enkele aspecten van ons leven, maar dat ze tevens een functie hebben — evenals zoveel andere dieren — als leerschool voor de mens.
    Meer daarover — met name over diverse andere elementen van het genoemde boek —  is dezer dagen te vinden op de Nederlandse website Tempel der Wetenschappen.
    __________
    Krisenmanagerin NATUR — Was Wirtschaft und Gesellschaft vom erfolgreichsten Unternehmen aller Zeiten lernen können. Herausgegeben von Kurt G. Blüchel und Helge Sieger. 240 pag., gebonden. DWC Medien, München, April 2008. ISBN 978-3-98 10355-1-3.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Type 1
    : Werkbij — waarvan er tussen 15.000 en 65.000 in één bijenvolk voorkomen.
    2. Type 2: Dar — waarvan er enkele honderden in een bijenvolk leven.
    3. Type 3: Konigin of Moer — waarvan er in elk bijenvolk maar één voorkomt.
    4. Voorzijde stofomslag van het recentelijk verschenen, behartenswaardige boek dat openingen biedt m.b.t. diverse aspecten van de complexe wereldwijde crisis.

    09-05-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!