Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herman Heijermans' drama Ghetto uit 1898 is opnieuw zeer actueel
    Nu diverse dubieuze, respectievelijk uitermate kwalijke politici hun steken onder en boven water zeer berekenend uitdelen, waardoor de daarvoor gevoeligen subliminaal ook gaan geloven dat andersdenkenden onze maatschappij om zeep willen helpen, is het thema etniciteit aan de orde van de dag, niet alleen in Nederland.
    Daarom mag het geen verbazing wekken dat de toneelgroep Het Toneel Speelt gedurende deze herfst in totaal drieënveertig keer het drama Ghetto, uit 1898, van Neerlands befaamde en zeer hard werkende fin de siècle dramaschrijver Herman Heijermans (1864-1924), verspreid over ons land in tal van theaters voor het voetlicht brengt. De eerste acht voorstellingen zijn inmiddels gegeven, tot en met 19 december aanstaande volgen de resterende vijfendertig.
    Radio 6 presenteert op maandag 19 oktober, in het VPRO-programma De Avonden, gesprekken van Anton de Goede met zowel regisseur Jaap Spijkers, alsook met de twee mannelijke protagonisten: Mark Rietman en Nasrdin Dschar.
    Meer informatie hierover is te vinden in mijn uitgebreidere artikel, gisteren opgenomen in het elektronische fin de siècle tijdschrift All art is quite useless van Rond1900.nl.
    ___________
    Afbeelding: Theaterposter voor Heijermans' Ghetto door de theatergroep Het Toneel Speelt.

    18-10-2009 om 22:25 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Heijermans, Nederlands toneel (fin de siècle), Het Toneel Speelt
    >> Reageer (0)
    02-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een groots geschenk van en tegelijkertijd voor een jubilerende Ton Koopman
    Alweer een jaar
    Vandaag, 2 oktober, bereikt de internationaal vermaarde Nederlander Ton Koopman de pensioengerechtigde leeftijd. Daarmee vangt voor deze dirigent, organist en klavecinist niet alleen een nieuw jaar aan, maar ontsnapt hij tegelijkertijd aan de maatregelen die de komende jaren van kracht zullen worden in verband met de wijzigingen die de regering van onze poldermodelstaat zal (moeten) nemen, welke hopelijk in principe flexibiliteit zullen inhouden. Ton Koopman is ook iemand die niet onmiddellijk na heden op de zo talrijke door hem vergaarde lauweren zal gaan rusten om zich te beperken tot datgene wat in het dagelijkse spraakgebruik als hobby wordt gekwalificeerd, en door menigeen wel eens — en zeer terecht — als denigrerend wordt ervaren.
    Ter gelegenheid van het, al dan niet heugelijke, gebeuren komt de productiemaatschappij van Ton Koopman, Challenge Records, met een cassette, gevuld met 67 cd's op welke het complete Kantatenwerk van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is bijeengebracht.

    Biografie
    Het is gebruikelijk om bij enigerlei vorm van herdenking allerlei stations en/of haltes van de jubilaris de revue te laten passeren, doch aangezien Avro Klassiek ons liet weten dat er op de site van deze omroep een biografie van Ton Koopman te lezen valt, verwijzen we u graag naar die tekst. Want daar kunt u voorts lezen in welke andere hoedanigheden dan de hier genoemde drie Ton Koopman ook nog de nodige faam heeft verweven in binnen- en buitenland.

    Vieringen

    Het herdenken zit ons in het bloed, en zeker de impresario's en firma's die de culture producten van zo'n artiest onder de aandacht willen brengen. Een dergelijke gelegenheid wordt veelal over een heel jaar uitgestreken als het om een overleden grootheid gaat, maar Ton Koopman is nog springlevend, die vooralsnog het
    diminuendo nog niet op zijn blazoen draagt. Het vieren van die vijfenzestigste verjaardag zal dan ook wel meer dan alleen de datum 2 oktober bestrijken. Leiden viert op 3 oktober een groot feest en als men bedenkt dat Ton Koopman verbonden is aan de daar gevestigde universiteit en deze data in een weekeinde vallen, zal er zo hier en daar wel meer dan één cantate klinken al dan niet met Koffie en Boerencake. Gezien het tamelijk duizelingwekkende aantal Bach-cantates en een verzameling van 67 cd's kunnen organisatoren links en rechts te kust en te keur gaan.
    ___________
    Johann Sebastian Bach: Das Kantatenwerk. Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, diverse solisten. CHALLENGE RECORDS 2009 (cassette met 67 cd's).
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van het tekstboekje van de eerdere uitgave, thans opgenomen in het geheel, van de Neujahrskantaten.
    2. De veel functies in het internationale muziekleven bekledende Nederlander Ton Koopman.
    3. Voorzijde van het tekstboekje van onder meer de Kaffeekantate en de Bauernkantate. Ook de daarbij behorende compact disc is in het geheel opgenomen.

    02-10-2009 om 23:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:J.S> Bach, Barok-cantates, Ton Koopman, Amsterdam Baroque Orchestra and Choir
    >> Reageer (0)
    29-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rudolf Jugerts verfilming van Fontane's roman Effi Briest in de nacht van dinsdag op woensdag op Duitsland 1
    Vijf verfilmingen in zeventig jaar
    In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 september wordt één van de diverse Duitse verfilmingen van de roman Effi Briest vertoond op het eerste Duitse publieke televisienet ARD/Das Erste, tussen 00:20 uur en 02:00 uur. De hoofdrollen in deze rolprent met de titel Rosen im Herbst uit 1955, geregisseerd door Rudolf Jugert (1907-1979), zijn toevertrouwd aan Ruth Leuwerik (*1924), Bernard Wicki (1919-2000) alsmede Paul Hartmann (1889-1977), Carl Raddatz (1912-2004) en Lil Dagover (1897-1980). Het draaiboek werd gerealiseerd door Horst Budjuhn naar de genoemde roman uit 1895 van Theodor Fontane (1819-1898), de muziek werd gecomponeerd door Franz Grothe (1908-1982), die in de tweede helft van de jaren twintig in de vorige eeuw bekendheid verwierf door de liederen die hij speciaal componeerde voor Richard Tauber.
    Rosen im Herbst was de tweede Duitse verfilming van Fontane's roman. Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had Gustaf Gründgens (1899-1963) het boek ook al in zwart/wit-beelden vertaald met als titel Der Schritt vom Wege; die film kwam in april 1939 uit. Voor het draaiboek was Georg C. Klaren (1900-1962) verantwoordelijk. De hoofdrol werd toebedeeld aan Marianne Hoppe (1909-2002), die vanaf 1936 tot 1946 als huwelijkspartner van Gründgens fungeerde.

    Televisiespel
    In 1970 realiseerde Wolfgang Luderer (1924-1995) op een eigen draaiboek een televisiespel met dezelfde titel als het boek. Angelika Domröse (*1941) speelde voor die gelegenheid de rol van Effi. Kort daarna speelde ze in Unterm Birnbaum, naar de gelijknamige roman uit 1885 van, alweer Theodor Fontane.


    Laatste versies
    Vier jaar daarna kwam Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) met zijn versie, op een eigen draaiboek, van Fontane's beste van zijn romans. De complete titel van de film — misschien wel de langste filmtitel aller tijden — luidt Effi Briest oder: Viele, die eine Ahnung haben von ihren Möglichkeiten und Bedürfnissen und dennoch das herrschende System in ihrem Kopf akzeptieren durch ihre Taten und es somit festigen und durchaus bestätigen. De hoofdrol daarin werd vertolkt door Hanna Schygulla (*1943).
    Pas meer dan drie decennia lag later — begin dit jaar — kwam er weer een verfilmde versie van Effi Briest in de bisocopen, deze keer geregisseerd door Hermine Huntgeburth (*1957). Haar Effi werd Julia Jentsch (*1978). Het draaiboek voor deze laatste Effi Briest werd geschreven door Volker Einrauch.

    Het boek
    Als boek is Effi Briest voor het eerst in 1896 te Berlijn uitgegeven door F. Fontane & Co. Voordien was het in de jaren 1894-95 in afleveringen in een tijdschrift verschenen.
    In 1997 is een tekstgetrouwe heruitgave op basis van die eerste druk uitgekomen in de reeks Bibliothek der Erstausgaben van Deutscher Taschenbuch Verlag (nr. 2628; prijs € 9,—).
    Deze roman is, in ieder geval twee keer, in het Nederlands vertaald: de eerste keer omstreeks 1908 door J.P Wesselink-van Rossum als Het huwelijk van Eefke Briëst, verschenen in De Meulenhoff-Editie, een Algemeene Bibliotheek, uitgegeven door J.M. Meulenhoff te Amsterdan. Die titel leidde soms tot misverstanden; een enkeling meende dat het daarbij ging om een boek met de titel Het huwelijk, geschreven door Eefke Briëst.
    Bijna zeventig jaar later iser een nieuwe Nederlandse vertaling gerealiseerd door Pé Hawinkels, waarbij de Duitse titel gewoon werd overgenomen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Portret van Theodor Fontane.
    2. Voorzijde van het stofomslag van de Nederlandse editie uit 1908.
    3. Voorplat van de dtv-paperback, zoals die onder redactie van Joseph Kiermeier-Debre in 1997 voor het eerst is uitgekomen. De vijfde oplage werd verspreid vanaf juni 2004.

    29-09-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Rudolf Jugert., Theodor Fontane, Ruth Leuwerik
    >> Reageer (0)
    27-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roman Polanski werd zondag in Zwitserland gearresteerd wegens een zaak uit 1978 in de VS
    Ruim vier decennia geleden liet de Franse acteur filmregisseur van Poolse origine, Roman Polanski (*1933), de vampiers dansen in de film The Fearless Vampire Killers (1967 — NL: Met mijn tanden in jouw nek; D: Tanz der Vampire) [1]; vanaf heden zal er voor hemzelf sprake zijn van een dans met Zwitserse rechters, aangezien de man op zondag 27 september door de politie van de Zwitserse stad Zürich werd gearresteerd. De opdracht daartoe kwam uit de hoofdstad van het eedgenootschap, waar een verzoek uit de VS was binnengekomen..
    Die arrestatie heeft een achtergrond die meer dan dertig jaar terug ligt; de aanleiding daartoe vormt een beschuldiging dat hij zich — in 1977 tijdens een verblijf ten huize van zijn vriend Jack Nicholson — seksueel zou hebben vergrepen aan een 13-jarig meisje. Hoewel hij voor dat gebeuren werd gearresteerd, kreeg hij wel toestemming een lopend filmproject af te maken, en in die periode is hij erin geslaagd via Londen naar Parijs te vluchten, en sedertdien zou hij onmiddellijk worden gearresteerd zodra hij VS-bodem zou betreden. Pogingen van de kant van de VS om hem uitgeleverd te krijgen of hem in Frankrijk te laten berechten, werden afgeketst.
    Die Zwitsers houden er een heel dwaas beleid op na als het erom gaat heel oude kwesties opnieuw op de agenda te zetten. Enige jaren geleden overkwam het de Franse componist en dirigent Pierre Boulez (*1925) dat hij tussen twee concerten even in Zwitserland was en eveneens werd gearresteerd vanwege zijn uitspraak van zo'n vier decennia geleden dat alle operahuizen van de wereld in brand gestoken dienden te worden. Dat was vanzelfsprekend een symbolische uitspraak, hetgeen zelf de minst begaafde politicus en politiefunctionaris kon begrijpen als hij/zij/het de moeite had genomen om eens te kijken waar Boulez zoal als dirigent had gewerkt nadat hij die mededeling in de wereldpers terug had kunnen vinden. Onder meer in het Walhalla van de Duitse opera: het op instigatie van Richard Wagner (1813-1883) gebouwde Festspielhaus op de groene heuvel van Bayreuth.
    Zenuwzieke dienstklopperij, die snel met een sisser afliep, ook en vooral doordat Boulez een internationale bekendheid was en er van alle kanten hulptroepen kwamen opdagen, onder wie de meest vooraanstaande (onder meer) Zwitserse politici. Dit is thans in de kwestie Roman Polanski eveneens het geval: de Franse minister voor cultuur, Frédéric Mitterand meldde zelf dat hij president Sarkozy hierover heeft geïnformeerd en die heeft op zijn beurt laten weten dat hij een snelle afwikkeling van de kwestie met betrekking tot de Franse staatsburger Polanski als gewenst beschouwt.
    In Zwitserland liet het Verbond van regisseurs inmiddels weten het een cultureel schandaal te vinden wat er is gebeurt, en dat dit het aanzien van Zwitserland ernstig zal schaden. En daarin staat deze club ook niet alleen.
    Al met al een verheugende zaak, die echter nimmer zoveel stof zou hebben doen opwaaien als het een eenvoudige staatsburger was geweest die in deze justitiële mallemolen zou zijn beland. Alle mensen zijn weliswaar 'gelijk', maar er zijn nog steeds groepen die in min of meerdere mate gelijker zijn.
    __________
    [1] In die door Polanski geregisseerde, hier en daar slapstickachtige speelfilm trad de regisseur zelf op in één der hoofdrollen en dat gold tevens voor zijn toenmalige echtgenote Sharon Tate (met wie hij in januari 1968 was getrouwd en die in augustus 1969, acht maanden zwanger, door de bende van Charles Manson werd vermoord.
    __________
    Afbeelding: Regisseur Roman Polanski tijdens het Filmfestival van Cannes in 2002.

    27-09-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Roman Polanski, arrestatie, vreemd Zwitsers beleid, protesten
    >> Reageer (0)
    22-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het volk van de Samen in Lapland leeft samen met de door hen vereerde beer
    Beren en mensen
    Op woensdag 23 september zal op de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie, tussen 19:00 uur en 19:45 uur, de documentaire Leben mit den Bären worden vertoond, een rolprent uit 2005 die onder regie van Paul-Anders Simma, als Fins-Franse coproductie is ontstaan. Daarin wordt nader ingegaan op het fenomeen beer in de Scandinavische landen. Dit dier speelt daar een vooraanstaande rol in een mythen en legenden, en wordt mede daarom ook heden ten dage niet gedood. Naast de aandacht die de makers van de film voor de beer aan de dag hebben gelegd, hebben ze hun focus eveneens gericht op de cultuur van de Samen, een van oorsprong nomadisch volk dat in Noord-Scandinavië woont in het gebied dat beter bekend staat als Lapland. Ze worden dan ook wel als Lappen gekwalificeerd, maar deze benaming beschouwen ze zelf als denigrerend.

    Nog zesduizend beren
    In Scandinavië en Noord-Rusland bestaat nog een berenpopulatie van zo'n zesduizend dieren. Van oudsher is het de Samen niet toegestaan een beer te doden. Dat verbod is ontstaan doordat bij de vroegere Samen dit dier werd beschouwd als de belichaming van hun voorouders. Dat is mede ontstaan door het geloof dat vertegenwoordigers van hun volk zich in een beer konden veranderen. In de direct achter ons liggende periode heeft dat verbod op het doden van beren meer dan eens geleid tot grote conflicten. Van de andere kant hebben de makers van de documentaire een jager ontmoet die zijn geweer heeft ingeruild voor een camera. Dat is Herman Sotkajärvi, die in opdracht van de Noorse regering beren moet doden als er, onder meer, weer eens een aanval op een kudde heeft plaatsgehad.
    In de documentaire is voorts te zien waar de punten van wrijving liggen tussen de verering van de beer enerzijds en aan de andere kant de wens jacht op dit dier te maken.
    Het is niet alleen verboden om een beer te doden, omdat deze in rangorde boven de mens zou staan, maar de consumptie van berenvlees wordt zelfs streng bestraft.

    Drie keer te zien
    De film — die een bijdrage aan het programma is van Arte France — is de komende twee weken in totaal drie keer te zien. Na aanstaande woensdag wordt de documentaire nogmaals vertoond op woensdag 30 september, 's ochtends om 09:10 uur en vervolgens opnieuw op vrijdag 2 oktober in de middag vanaf 16:10 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Een beer in Scandinavië's Noorden.
    2. Twee mannen in traditionele, Samische klederdracht.

    22-09-2009 om 11:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:de beer als 'heilig dier', het volk der Samen, Lapland, Scandinavië, geo-documentaire
    >> Reageer (0)
    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stalins Jeugdjaren vanaf heden in een voordelige editie

    Heden verschijnt bij Nieuw Amsterdam Uitgevers in onze hoofdstad een zogeheten goedkope editie (voor de somma van € 19,95) van het intussen in hoog aanzien staande boek Stalins Jeugdjaren — Van Rebel tot Rode Tsaar, dat in de vaart der lezersscharen en die der historici is opgeklommen tot de status van standaardwerk. In een boeiende stijl en zonder onnodige uitweidingen heeft Simon Sebag Montefiore een uiterst lezenswaardige deelbiografie over één van de relatief weinige, doch tegelijkertijd al te talrijke, geestelijke gedrochten die massamoordenaars en oorlogsmisdadigers waren en welke in die hoedanigheden het (on)gezicht van de twintigste eeuw op duivelse wijze mede hebben bepaald.
    Over de fraai gebonden editie, die bij dezelfde uitgeverij is verschenen, hebben we op de redactioneel aan deze site gelieerde Tempel der Historie nader bericht in een uitgebreide bijdrage van zondag 20 januari 2008, alsmede in een artikel dat we hebben gepubliceerd op maandag 4 augustus 2008.

    19-09-2009 om 10:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Montefiore, Stalin, (deel)biografie
    >> Reageer (0)
    14-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Televisie-duel Merkel-Steinmeier was in werkelijkheid niet meer dan een televisie-duet
    Sommigen zullen er misschien toch nog wel op hebben gehoopt, maar vanzelfsprekend had bijna niemand er nu nog op gerekend dat het zogenaamde TV-Duel tussen bondskanselier Angela Merkel van de zogeheten christen-democraten (CDU/CSU) en de zichzelf als sociaal-democraat beschouwende huidige Minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Merkel — Frank-Walter Steinmeier (SPD) — een spectaculair of zelfs maar zinnenprikkelend gebeuren zou worden. Maar dat het zo langs lijnen van geleidelijkheid zou verlopen dat het adjectief slaapverwekkend hier van toepassing zou blijken, is wel het andere uiterste.
    Hoewel Angela Merkel verklaarde verder te willen met de rechts-liberale partij FDP, bleken na afloop van het debat diverse toeschouwers ervan overtuigd te zijn dat die Angie, net als Steinmeier, zich erop voorbereidt om de huidige, zwart-rode coalitie voort te zetten. Hoewel ik zelf meen dat ze zich wel degelijk een andere combinatie ten doel heeft gesteld, zal het er — mede gelet op de huidige cijfers die komen bovendrijven na enquêtes, waarbij er steeds minder draagvlak blijkt voor een zwart-gele coalitie —toch, onvermijdelijk, op uitdraaien, en dat beseffen die beiden natuurlijk heel goed. Cijfermatig ligt die zwart-gele combinatie inmiddels al beneden de vijftig procent, maar nader bekeken blijkt zelfs maar één derde van het Duitse volk zo'n combinatie wenselijk te achten.
    Alleen Steinmeier is er zondagavond in geslaagd om zich nog enigermate te profileren door terecht te wijzen op de praktische onmogelijkheid van Merkels plannen voor verdere belastingverlaging: "Daarvoor is de komende jaren een economische groei van negen procent nodig." Zou er in dat hele Duitsland een nuchter iemand te vinden zijn, die daarop zelfs maar hoopt? Tevens slaagde Steinmeier erin Merkels wens, de atomaire energie langer als tussenfase te blijven benutten, aan de kaak te stellen. Voor het overige was het bijna op alle onderwerpen vier handen kruislings op twee buiken.
    Alles hangt er nu van af of er in de komende twaalf dagen iets spectaculairs voorvalt dat voor één der beide partijen slecht zou kunnen uitpakken. Voor het overige is het op dit moment gerechtvaardigd om ervan uit te gaan dat er een voortzetting — echte vernieuwing is een waarachtig ander thema — zal komen van de zwart-rode coalitie. Of het binnen die constellatie zo af en toe wellicht ietwat meer zal knallen dan tijdens het TV-duel van zondag 13 september — dat als TV-duet de geschiedenis zal ingaan — staat vooralsnog in de sterren.
    Wellicht doet de geïnteresseerde lezer er goed aan nog eens na te lezen hoe Thomas Wieczorek over de protagonisten in de Duitse verkiezingsstrijd denkt. Zijn bevindingen omtrent al die "dilettanten" kunt u lezen in het recentelijk verschenen boek dat we u graag nog eens onder de aandacht brengen. Meer daarover kunt u lezen in een bijdrage van maandag 31 augustus.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Angela Merkel, CDU-cheffin en huidig Bondskanselier van de BRD.
    2. Frank-Walter Steinmeier, huidig Minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Merkel van de BRD.
    3. Voorzijde van het recentelijk verschenen boek over het onvermogen van de hudige Duitse politici. Strikt aanbevolen.

    14-09-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Angela Merkel, Fran-WalterSteinmeier, Duitse algemene verkiezingen, tv-duel, tv-duet
    >> Reageer (0)
    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weemoed en verlangen van Herenleed komende week op herhaling via Geschiedenis 24

    Jaren zeventig nostalgie
    U moet niet schrikken, hoor, maar weet u dat Herenleed op herhaling gaat? "Ach heden!" Dat betekent dat u niet alleen rekening moet houden met de mogelijkheid dat er vogeltjes naar u zullen kijken, maar ook dat Bertus de Bretel en Peter de Plank ("Deze arme wees") hun flitsende opwachting zullen komen maken, en mocht u in gedachten in de buurt van een grote bomengroep komen, dan mag u niet verbaasd zijn als u iemand plotsklaps hoort roepen: "Kabouters voor! Kabouters na!" En mocht het voortijdig op de Veluwe gaan sneeuwen, bereidt u zich er dan maar op voor dat aldaar wereldkundig zal worden gemaakt dat engelenvleugelen naar schadevergoeding, en niet naar goederenvervoer, blijken te ruiken. Want een engel met een trompetje in zijn ransel zou best eens naar "Vlees, hompen vlees" kunnen verlangen. U kunt getuige zijn van een Vader, die een hoed zoekt, terwijl het Ventje — "Ja, daar heb ik u:een ventje, en maar doen hè, en maar doen" — er net een gevonden heeft, en dat een "Pak van mijn hart" van de vader zal blijken.
    Kortom, Herenleed komt weer op de huiskamerbuis, te beginnen op zaterdag 12 september, des avonds tussen 23:30 uur en middernacht, met als eerste aflevering De moeder uit 1976, gevolgd op zondag 13 september door De vader uit 1979, maar die aflevering wordt reeds tussen 18:39 uur en 19:14 uur uitgezonden.
    Op maandag 14 september is De bediende, uit 1976 aan de beurt, tussen 21:30 uur en 21:59 uur, in de daarop volgende nacht, tussen 00:58 uur en 02:29 uur aangevuld met Groot Herenleed, de theaterversie, waarin men zal geworden ingewijd dat één der drie protagonisten de dag ervoor "slechts twee pauwen (heeft) gezien".
    De afleveringen worden in de loop van het etmaal zo hier en daar, af en toe, bij tijd en wijle, verspreid voorkomend, herhaald, al dan niet met oorlogsgebak, tevens snoep, kandij, wafelen "en meer van die onderdelen". Cherry Duyns (*1944), Armando (*1929), alsmede Johnny van Doorn (1944-1991) zijn de drie protagonisten, in een enkele aflevering doet ook een juweel van een hond mee; ik dacht in De moeder. "Dag schat, is de boel aan kant?" is een van de mij bijgebleven vragen in De bruid. Krijn ter Braak tekende voor de regie van Herenleed.
    Voor de preciese tijden van die herhalingen kunt u het beste even de website raadplegen van het digitale kanaal Geschiedenis 24 dat de komende week de herhalingen van delen uit de toenmalige VPRO-reeks zal uitzenden.
    __________
    Foto: Johnny van Doorn.

    12-09-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Armando, Cherry Duyns, Herenleed, Johnny van Doorn, Krijn ter Braak, VPRO-televisie
    >> Reageer (0)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last Night of the Proms van 2009 zaterdagavond via BBC-Television (Two respectievelijk One)

    Lawaai in het publiek
    Op zaterdag 12 september wordt alweer het laatste concert in de reeks BBC Proms 2009 gegeven, traditiegetrouw in de Royal Albert Hall van Londen. En inmiddels eveneens uitgegroeid tot een traditie is de uitzending van dat concert, rechtstreeks via BBC Television. Het eerste gedeelte zal door BBC Two — tussen 20:30 en 22:05 uur —, het tweede gedeelte — tusssen 22:05 en 23:40 uur — door BBC One, worden uitgezonden. Het BBC Symphony Orchestra zal worden geleid door David Robertson; solistische medewerking zal onder meer worden verleend door Sarah Connolly, mezzosopraan; en Alsion Balsom, trompet. Verder zullen diverse koren van de partij zijn, evenals het Jerusalem Quartet en het Pavel Haas Quartet, onder leiding van Colin Currie.

    'Verplichte nummers'
    Na de pauze zullen de gebruikelijke werken van Edward Elgar (1857-1934) en Thomas Arne (1710-1778) en Henry Wood (1869-1944) ten gehore worden gebracht. Helemaal aan het slot zult u weer de min of meer gezongen wens kunnen horen dat ene god een queen moge zeven, voorafgegaan door Parry's Jerusalem. Over die compositie en de maker ervan is op het culturele fin de siècle weblog All art is quite useless van Rond1900.nl een uitgebreid artikel opgenomen op 7 september 2006, toen deze, somtijds tot tranen emotionerende, site  nog in de kleutertijd verkeerde.
    De avond zal worden gepresenteerd door de uitzinnig-irritante, vleesgeworden ijdeltuiterigheid genaamd Clive Anderson.
    __________
    Afbeelding:
    Mezzosopraan Sarah Connolly (Foto van haar website).

    11-09-2009 om 22:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Alison Balsom, BBC Proms 2009, BBC Symphony Orchestra, Charles Parry, Clive Anderson, Colin Currie, David Robertson, Edward Elgar, Henry Wood, Jerusalem Quartet, Pavel Haas Quartet, Sarah Connolly, Thomas Arne
    >> Reageer (0)
    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven wereldpremières donderdaavond in Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam
    Hedendaagse Braziliaanse muziek
    Op donderdag 10 september zullen in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ op één avond zeven wereldpremières worden voorgesteld uit het brede aanbod van Braziliaanse muziek. Dat gebeurt in het kader van de Gaudeamus Muziekweek door het Nieuw Ensemble onder leiding van Celso Antunes. Solistische medewerking zal worden verleend door de sopraan Kátia Guedes, de gitarist Helenus de Rijke, en door de berimbau-speler Diego Espinosa.
    Het persbericht van het Nieuw Ensemble staat dat men wil laten horen wat er in de levendige melting-pot tegenwoordig zoal wordt gecomponeerd. Kunnen de verantwoordelijken voor zulke teksten niet gewoon het Nederlandse woord smeltkroes gebruiken? Er bestaat niet de geringste reden om je als Nederlander, in welke vorm dan ook, een Yanken-mentaliteit aan te meten. En gelooft u iemand, die deze ontwikkelingen al meer dan vier decennia volgt: met het aanmeten van dergelijk taalmisbruik verandert tevens de mentaliteit, en dat is iets dat we — van de Dokkumer Ee tot in de Westerschelde, en van Roodeschool tot en met Eijsden — uitstekend kunnen missen als mond- en klauwzeer: Botte Yanken horen hier niet, gecultiveerde Amerikanen daarentegen dienen welkom te zijn.

    Gezonde belangstelling
    Het Nieuw Ensemble is en blijft geïnteresseerd in de muziek van andere culturen, en dat heeft ertoe geleid dat men een Competitie voor Braziliaanse Componisten heeft georganiseerd. De respons was boven verwachting: in totaal zijn negentig composities uit alle delen van dat grote land binnengekomen en door een jury beoordeeld. De zeven winnende stukken daaruit worden deze week in het Muziekgebouw aan het IJ aan de luisteraars voorgesteld, in aanwezigheid van de componisten, van wie de hier onderstaande werken zullen worden uitgevoerd:

    Antonio Celso Ribeiro:    two mechanical birds and a melancholic cage
    Sergio Freire:                  Tecendo a manhã
    Alexandre Lunsqui:         
    Drawings from Iberê
    Fred Carrilho:                 Brasilessência
    Tadeu Tafarello:             
    Eschweilera ovata
    Rodolfo Valente:              inutensilio II
    Paulo Rios Filho:             Choro de Estamira

    Samenwerking
    Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van de student compositie Caio Amon en diens BAM-Dialogue, die een muzikale uitwisseling tussen Brazilië en Amsterdam realiseert.
    De zeven componisten zijn vanaf 7 september in Nederland; tijdens de middag van 10 september, voorafgaande aan het avondconcert in het Muziekgebouw aan het IJ, zullen zij, vanaf 14:00 uur, een componistenforum verzorgen in het Conservatorium van Amsterdam.
    __________
    Foto: Dirigent Celso Antunes.

    09-09-2009 om 12:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Braziliaanse klassieke muziek 21ste eeuw
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven wereldpremières donderdaavond in Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam
    Hedendaagse Braziliaanse muziek
    Op donderdag 10 september zullen in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ op één avond zeven wereldpremières worden voorgesteld uit het brede aanbod van Braziliaanse muziek. Dat gebeurt in het kader van de Gaudeamus Muziekweek door het Nieuw Ensemble onder leiding van Celso Antunes. Solistische medewerking zal worden verleend door de sopraan Kátia Guedes, de gitarist Helenus de Rijke, en door de berimbau-speler Diego Espinosa.
    Het persbericht van het Nieuw Ensemble staat dat men wil laten horen wat er in de levendige melting-pot tegenwoordig zoal wordt gecomponeerd. Kunnen de verantwoordelijken voor zulke teksten niet gewoon het Nederlandse woord smeltkroes gebruiken? Er bestaat niet de geringste reden om je als Nederlander, in welke vorm dan ook, een Yanken-mentaliteit aan te meten. En gelooft u iemand, die deze ontwikkelingen al meer dan vier decennia volgt: met het aanmeten van dergelijk taalmisbruik verandert tevens de mentaliteit, en dat is iets dat we — van de Dokkumer Ee tot in de Westerschelde, en van Roodeschool tot en met Eijsden — uitstekend kunnen missen als mond- en klauwzeer: Botte Yanken horen hier niet, gecultiveerde Amerikanen daarentegen dienen welkom te zijn.

    Gezonde belangstelling
    Het Nieuw Ensemble is en blijft geïnteresseerd in de muziek van andere culturen, en dat heeft ertoe geleid dat men een Competitie voor Braziliaanse Componisten heeft georganiseerd. De respons was boven verwachting: in totaal zijn negentig composities uit alle delen van dat grote land binnengekomen en door een jury beoordeeld. De zeven winnende stukken daaruit worden deze week in het Muziekgebouw aan het IJ aan de luisteraars voorgesteld, in aanwezigheid van de componisten, van wie de hier onderstaande werken zullen worden uitgevoerd:

    Antonio Celso Ribeiro:    two mechanical birds and a melancholic cage
    Sergio Freire:                  Tecendo a manhã
    Alexandre Lunsqui:         
    Drawings from Iberê
    Fred Carrilho:                 Brasilessência
    Tadeu Tafarello:             
    Eschweilera ovata
    Rodolfo Valente:              inutensilio II
    Paulo Rios Filho:             Choro de Estamira

    Samenwerking
    Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van de student compositie Caio Amon en diens BAM-Dialogue, die een muzikale uitwisseling tussen Brazilië en Amsterdam realiseert.
    De zeven componisten zijn vanaf 7 september in Nederland; tijdens de middag van 10 september, voorafgaande aan het avondconcert in het Muziekgebouw aan het IJ, zullen zij, vanaf 14:00 uur, een componistenforum verzorgen in het Conservatorium van Amsterdam.
    __________
    Foto: Dirigent Celso Antunes.

    09-09-2009 om 12:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Braziliaanse klassieke muziek 21ste eeuw
    >> Reageer (0)
    08-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lybisch leider kolonel Ghadaffi wil dat Zwitserland thans wordt opgedeeld
    Absurditeit ten top
    Dat de internationale politiek Lybië sterk in de gaten moet (blijven) houden, werd onlangs reeds duidelijk na de gebroken belofte dat er geen sterke poespas zou worden bedreven bij de terugkeer van de gegratieerde, vermeende dader van de Schotse Lockerbie-aanslag. En thans ligt er ook nog de uitspraak van president Moeamar al-Ghadaffi (* 1942) waarin hij uiteenzet dat de Verenigde Naties Zwitserland moeten opdelen. Hij heeft het, voorafgaande aan het voorzitterschap dat zijn land één jaar lang zal uitoefenen, als officiële aanvraag ingediend. De drie verschillende te vormen onderdelen van Zwitserland moeten aan Italië (Ticino), Frankrijk (Romandie) en Duitsland (Deutsch-Schweiz) worden afgestaan, waarna het begrip Zwitserland van de kaart kan worden verwijderd.
    Aangezien deze provocatie niet alleen absurd-tot-in-het-imbeciele is, maar in strijd met het Volkerenrecht, is het niet erg zinvol uitgebreid op dat voorstel in te gaan.
    In ieder geval — en daar gaat het Ghadaffi immers altijd om — staat hij weer in het middelpunt van de internationale belangstelling en is er tegelijkertijd minder aandacht voor het 'schandaal' omtrent de — jawel: ondanks de veroordeling, niets meer dan — vermeende verantwoordelijke voor de Lockerbie-tragedie, vooral omdat dit een groter internationaal thema is.

    Zwitserland anders
    Op dezelfde dag dat me een persmededeling bereikte met betrekking tot het bovenstaande, was er een boeken-, kunst- en atiekmarkt in mijn woonplaats, welke mede als gevolg van de voortreffelijke weersomstandigheden, goed werd bezocht en waar mijns inziens ook heel redelijk zaken werden gedaan. Van één van de oude getrouwe boekhandelaren kreeg ik onder meer het boek Beschreibung einer Landschaft — Schweizer Miniaturen, samengesteld uit het werk van Hermann Hesse (1877-1962), die met de miljoenenoplagen van zijn werken in zowel de Verenigde Staten alsook in Japan de meest gelezen schrijver van de twintigste eeuw heeft gemaakt.
    In de éénenveertig, zeer uiteenlopende, miniaturen geeft Hesse niet alleen een beeld van veel verschillende plekken in Zwitserland, maar worden er eveneens herinneringen opgehaald, worden er contacten met personen, of reminiscenties aan het oeuvre van diverse artistieke lieden: figuren die als typerend voor de Zwitserse cultuur mogen gelden: de dichter Albert Steffen (1884-1963), de veelzijdige schrijver Robert Walser (1878-1956) en de briljante componist Othmar Schoeck (1886-1957), die allen tijdgenoten van Hesse waren.
    Over het land zelf schrijft Hesse:
    "Man ist fleißig in der Schweiz und sucht sein mäßiges Kapital an natürlichem Reichtum lug und zäh zu verwalten. Man ist auch dem Gemeinsinn und der Vaterlandsliebe offen. man liebt die Heimat, aber auch um ihrer Schönheit, um ihrer Seele willen . . . Und schließlich bringt das kleine fleißige land noch als Luxusblüte diese heute verlachten, später verehrten Sonderinge von Künstlern hervor, auffallend viele sogar, und in den besten von ihnen mündet dem die kleine Schweiz wieder in die große Welt und aus dem national Determinierten wird Menschheitsgut."
    Misschien moet dat nog even in het 'Lybisch' worden vertaald voordat Ghadaffi zich nog meer gaat blameren.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Lybische leider Moeammar al-Ghadaffi.
    2. Voorzijde van de paperback-uitgave van Beschreibung einer Landschaft, verschenen bij Suhrkamp, Frankfurt am Main, in 1992, st 1970.

    08-09-2009 om 09:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Moeammar al-Ghadaffi, Zwitserland, Hermann Hesse
    >> Reageer (0)
    07-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NPS-Podium voor de 70ste verjaardag van componist Louis Andriessen
    Verleden week nog hebben we zijn gezicht even gezien tussen het publiek tijdens het stormachtige applaus dat de uitvoering van Brahms' Eerste Symfonie ten deel viel aan het slot van het BBC Prom-concert in de Albert Hall werd gegeven door Vladimir Jurovski met het London Philharmonic Orchestra: de Nederlandse componist Louis Andriessen, die op 6 juni van dit jaar het zevende decennium van zijn bestaan op het ondermaanse heeft volgemaakt.
    Andriessen was in Londen voor de uitvoering van eigen stukken, die tijdens de BBC Proms 2009 werden voorgesteld. Eén van die composities was Haags Hakkûh, dat op maandag 7 september te horen en te zien zal zijn als tweede werk in het concert dat tussen 23:45 uur en 00:30 uur door de NPS in het programma Podium. Deze compositie wordt gespeeld door dezelfde beide solistes als onlangs tijdens de Londense Proms: de zusters Katia en Marielle Labèque. Zij worden begeleid door het Asko Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw.
    Voorafgaand daaraan zal het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van dezelfde dirigent het Ricercare uit 1949 spelen van Vader Hendrik Andriessen (1892-1981), die de grote inspirator voor zoon Louis is geweest en, ongetwijfeld, gebleven.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Louis Andriessen. (Foto: Donemus © Francesca Patella.)
    2. Componist Hendrik Andriessen. (Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1985. Archief Heinz Wallisch, tevens ©.)

    07-09-2009 om 20:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Louis Andriessen, Hendrik Andriessen, Portret van componist in muziek
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiendelige reportageserie op ARTE-tv over Franse kustvormen

    Op maandag 7 september begint Arte-televisie met de uitzending van de eerste aflevering van een reeks van in totaal tien met de overkoepelende titel Die schönsten Küsten Frankreichs. De reportage zal worden uitgezonden op prime time, direct in aansluiting op het Nieuws van 19:45 uur en de onderwerpen in het programma Kultur, dat tussen 20:15 uur en 21:00 uur zal worden gepresenteerd. De eerste aflevering gaat over het gedeelte van de Franse kust Von Dünkirchen bis Le Havre.
    Gedurende de rest van de week worden, steeds in hetzelfde tijdsbestek van drie kwartier, nog vier afleveringen van de reeks gepresenteerd, en in de week van 14 tot en met 19 september zullen de resterende vijf wel volgen, tenzij er wereldschokkende zaken voorrang moeten hebben dat er sprake zal zijn van uitstel, maar dat ziet u dan wel weer.
    Dinsdag 8 september is het gedeelte Von Honfleur bis zum Mont Saint-Michel aan de beurt; woensdag 9 september volgt het stuk Von Cancale nach Île d'Ouessant. Op donderdag 10 september is het tijd voor de vierde aflevering Von Douarnenez nach Saint-Nazaire. De laatste werkdag van de inmiddels begonnen week is weggelegd voor de vijfde aflevering: Von Île de Noirmoutier nach Talmont-sur-Gironde.
    Alle vijf films duren bijna drie kwartier en zijn geregisseerd door Xavier Lefebvre; ze worden uitgezonden in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Geo-reportages over Frankrijks kusten, aflevering 2. (Foto: ARTE © Bruno Cusa.)
    2. Idem, aflevering 5. (Foto: ARTE © Bruno Cusa .)

    07-09-2009 om 07:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Geo-reportages: Frankrijks kustvormen, Xavier Lefebvre, Arte-televisie
    >> Reageer (0)
    06-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna gelijktijdig in de ether: een Messiah van twee componisten

    Barok-Messiah
    Zondag 6 september presenteert BBC Radio 3 in het kader van de BBC Proms 2009 een uitvoering van het oratorium The Messiah van Georg Friedrich Hándel (1685-1759). Dit programma begint om 19:30 uur onze tijd in de Royal Albert Hall. Het zal als 68ste Prom-concert worden uitgevoerd door een massaal koor van jonge stemmen, bijeengebracht door specialist Nicholas McGegan, en gedirigeerd door een andere specialist op dit gebied: Simon Halsey.
    Het zal duidelijk zijn dat deze 'monster-productie' — welke enigszins moet, en hopelijk zal, lijken op hetgeen de bezoekers van de Händel-concerten in de achttiende eeuw hebben meegemaakt — plaats zal hebben in het kader van het gedenkjaar, dat een iegelijk eraan moet herinneren dat Händel nu tweehonderd vijftig jaar geleden is gestorven.
    Deze uitvoering vindt plaats in het kader van het 63 dagen durende ARD-Radiofestival.

    21ste eeuwse Messiah
    Een half uur nadat het concert in Londen begint, sturen (in ieder geval enkele) ARD-regionale  zenders eveneens een Messiah de ether in, die van de Zweedse componist Sven-David Sandström (*1942). Vanaf 20:05 uur is op diverse zenders het concert rechtsreeks vanuit de Beethovensaal der Liederhalle in Stuttgart te volgen. Uitvoerenden zijn het Festivalensemble Stuttgart onder leiding van Helmuth Rilling, een zesstemmig koor en vier solisten, onder wie Michael Nagy, bas.
    __________
    Afbeelding: Componist Sven-David Sandström (Foto overgenomen van de website van de componist).

    06-09-2009 om 14:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Händel, Sven-David Sandström, Helmuth Rilling, ARD-Radiofestival, BBC Proms 2009
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Streng gelovige beleggers investeren in de porno-industrie '” BBC-reportage
    Dubbele moraal
    BBC Two Television presenteert op zondag 6 september — tussen 23:00 uur en middernacht, onze tijd — een reportage onder de titel Hardcore profits, met als inhoud de investeringen die bepaalde bedrijven doen in de porno-industrie. Daarbij komt, overigens niet voor het eerst in de laatste decennia, aan het licht dat tal van religieuze investeringsmaatschappijen zich niet verheven voelen boven het porno-niveau van de bedrijven waar ze geld insteken, indachtig de revenuen die de investeerders als het ware tegemoet spuiten, waarbij tal van binnen de industrie in kwestie werkzamen het geld liggend kunnen verdienen.
    De maker van de reportage, tevens presentator van het programma, Tim Samuels (*1975), zal er meer over vertellen. Of daarbij ook de eerdere beleggingen van religieuze instituten binnen Italië in de handel in condooms en de Pil — beide fenomenen voor gebruik door de schaapjes van de zielenherders, overal ter wereld, door de hoofdman van de kongsi verboden, om geen andere reden dan machtscomplexen en waanvoorstellingen.
    __________
    Afbeelding: Tim Samuels (Foto: © BBC).

    06-09-2009 om 13:40 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Tim Samuels, porno-industrie
    >> Reageer (0)
    05-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiendelige reisreportage China voor beginners op België Eén
    De Nederlandstalige Belgische televisiezender Eén begint op zondag 6 september met de uitzending van het eerste deel van een reeks van tien onder de titel China voor beginners, een op zich uitstekende gedachte, aangezien het belang van dat werelddeel met zo'n grote hoeveelheid mensen — die steeds meer in contact zullen komen met het Westen, waaronder het oude Europa — alleen maar zal toenemen.
    Tussen 22:15 uur en 23:05 uur laat de eerste van tien verschillende Vlaamse persoonlijkheden u zien wat hij in zijn eigen vakgebied in dat verre China heeft onderzocht, daarbij geholpen door de Chinese schrijfster Lulu Wang [1]. De eerste aflevering betreft het thema Sport en zal worden gepresenteerd door Philip Meirhaeghe.
    __________
    [1] Lulu Wang (*1960) kreeg grote internationale bekendheid door haar boeken die in grote oplagen zijn verschenen, zoals Het lelietheater uit 1997, dat alleen al in Nederland 800.000 keer werd verkocht, en, in 1998, de novelle Brief aan mijn lezers.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Schrijfster Lulu Wang.
    2. Voorzijde van de novelle Brief aan mijn lezers uit 1998.





    05-09-2009 om 19:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:China nu, Lulu Wang
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedenker-auteur van tv-series komt thans met een digi-roman
    Combinatie van uitingen
    Anthony Zuiker, de bedenker van tal van televisieseries, waaronder de aalgladde Yanken-reeks CSI (Crime Scene Investigation), komt nu met een nieuwe stunt, die door hem als digi-novel  wordt omschreven, en die we ons moeten voorstellen als een gecombineerde vorm van website, boek en film.
    Aangezien de maker in kwestie tientallen miljoenen heet te hebben verdiend met zijn televisieseries, heeft hij het avontuur aangedurfd, waarmee hij, volgens eigen zeggen, de uitgeefwereld wil openbreken. U snapt het al: "alles woelt hier om verandering", ook als dat in eerste instantie beperkt blijft tot de voorstellingswereld van Anthony Zuiker.


    Al moeten we, fervent atheïst als we zijn, toch maar even verwijzen naar wat de Prediker duizenden jaren geleden reeds zei: "Er is niets nieuws onder de zon." Al had die wijze man in die dagen nog geen notie van alle ontwikkelingen die binnen de digitale wereld anno nu zouden (kunnen) worden gerealiseerd. Maar, symbolisch gezien, is en blijft vooralsnog het gelijk aan de zijde van genoemde Prediker.
    HYPED.nl berichtte vandaag over het nieuwe fenomeen, en daarom verwijzen we u hier naar die site, opdat u zelf het artikel daarover aldaar kunt lezen. In eerste instantie met enige taalfouten, die er hopelijk in de loop van de dag zullen worden uitgehaald; gisteren heeft de redactie dat wel gedaan in een andere bijdrage, op instigatie van de redactie van deze site.
    __________
    Afbeelding: Scriptschrijver Anthony Zuiker, staande voor enkele posters van de serie Crime Scene Investigation. (Foto: © CSI.)

    05-09-2009 om 16:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Anthony Zuiker, digi-novel, nieuwe media
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Traviata vanuit Orange, hedenavond op ARD-Radiofestival
    Enkele, of misschien zelfs alle, regionale Duitse radiozenders, die klassieke muziek als belangrijk onderdeel in de programmering hebben, presenteren op zaterdag 5 september, vanaf 20:00 uur, het ARD-Radiofestival met daarin een uitvoering van het muziekdrama La Traviata van Giuseppe Verdi. Het betreft een uitvoering tijdens het festival Les Chorégies d'Orange 2009. Het Orchestre Philharmonique de France staat onder leiding van Myung-Whun Chung. Tevens doen koren en vocale solisten mee.
    Over deze Verdi-opera is op deze site meer dan eens bericht, met soms een andere invalshoek. In ieder geval kunt u heel wat meer over de achtergronden te weten komen als u hier klikt.

    05-09-2009 om 11:17 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Alexandre Dumas jr, Gouseppe Verdi, muziekdrama via radio
    >> Reageer (0)
    04-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komen er nu dan kansen voor alternatieve politkeke dilettanten in Duitsland?
    Mogelijke opties en hindernissen
    Zondag 30 augustus zijn er in drie van de zestien Duitse deelstaten parlementsverkiezingen gehouden: in het Saarland, in Thüringen en in Sachsen. En verder werden er in Nordrhein-Westfalen zogenoemde Kommunalwahlen gehouden, dat wil zeggen de verkiezingen van de plaatselijke grootheden zoals burgemeesters. Alleen in Sachsen kan de christen-democratische partij blijven regeren, zij het dat men een coalitiepartner nodig heeft, doch de zittende minister-president bevindt zich ook nu nog in de comfortabele situatie dat hij een partner kan kiezen. In het Saarland en Thüringen ligt dat wel even anders: in beide gevallen is het verlies van de christen-democratische partij van de zittende minister-president zo enorm dat een coalitie zonder deze groepering tot de mogelijkheden is gaan behoren. In beide deelstaten is het theoretisch zelfs mogelijk om een rood-rood-groene coalitie te vormen, en als de partijen — sociaal-democraten van de SPD, de socialisten van Die Linke en de Grüne erin zullen slagen snel een werkzame coalitie te realiseren, zou dat wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn op de algemene verkiezingen die op zondag 27 september aanstaande zullen worden gehouden, en waarvan eigenlijk iedereen uitgaat van een, ook dan nog wel redelijke tot comfortabele, meerderheid van de christendemocratie — de partij van bondskanselier Angela Merkel (*1954) — met de rechts-liberale FDP van de ongelooflijk raaskallende Guido Westerwelle (*1961). Die combinatie heeft haar voorkeur, maar die is nooit ofte nimmer in het voordeel van degenen die sociaal-economisch beneden de onderste trede van de trap staan. Vooral rechts-liberalen hebben er vrede mee dat er steeds meer rijken komen, want die hebben dat wel verdiend, en dat dat ten koste gaat van de Ärmsten der Armen vinden ze allang best, zolang hun clientèle maar gespaard blijft. Dat gaat sommige stromingen binnen de Duitse christen-democratie zelfs te ver.

    Momentopnamen
    Peilingen van de laatste dagen hebben echter aangetoond dat zo'n combinatie in ieder geval zeer krap of zelfs niet meer mogelijk zal blijken. Dat heeft enerzijds het voordeel dat de invloed van de FDP beperkt blijft tot de oppositie, maar bergt het grote gevaar in zich dat de huidige, tot op de draad versleten, Große Koalition van CDU/CSU en SPD aanblijft. En dat ook weer tot gevolg hebben dat de onovertroffen saaiheid in de vorm van de Walvistraan Angela Merkel zal aanblijven als de machtigste vrouw op aarde. Een intens zielige vertoning. Onze Nederlandse schrijver Bordewijk gebruikt voor een dergelijk verschijnsel het begrip vleesgeworden vervaarlijk staatsmanschap. Doch dat er ook binnen vier weken heel veel kan veranderen, hebben we bij eerdere verkiezingen, niet alleen in Duitsland, kunnen vaststellen.
    De sociale inbreng die van oudsher van de SPD kwam — de aloude arbeiderspartij bij uitstek — is tijdens het kanselierschap van de SPD-Zonnekoning, die Gerhard Schröder (*1944) tussen 1998 en 2005 speelde, tot het laagst denkbare niveau gereduceerd. Die voormalige rode posities worden nu ingenomen door de partij Die Linke van Gregor Gysi en Oskar Lafontaine. Deze groepering is de laatste jaren, ook en vooral door het gerommel in de marge dat de beide grote volkspartijen in dat land ten beste hebben gegeven, steeds sterker geworden, en dat mag niemand verbazen die beseft dat de sociale thema's nimmer uit handen hadden mogen worden gegeven door de narcistische lieden die de huidige grote coalitie aldaar (mede) bevolken. Want, geloof het of niet, eveneens binnen de christen-democratie bevindt zich een sociale stroming, die zich wenst in te zetten voor al degenen die in het dagelijks met te weinig inkomen moeten manipuleren.
    Frank-Walter Steinmeier (*1956) het massieve betonblok van de SPD — huidig minister van Buitenlandse Zaken en vice-kanselier in het kabinet Merkel — moet derhalve op tal van fronten proberen de aloude sociaal-democratische thema's weer binnen zijn optredens een plaats te geven. Doet hij dat niet, dan zal de SPD nog meer afkalven en Die Linke verder groeien. Dat wil binnen de andere partijen van enig belang, tot nu toe niemand, maar men zal een harde noot te kraken hebben, en mede te knagen hebben aan het feit dat steeds meer burgers wel voelen voor een rood-rood-groene coalitie om eindelijk maar eens te kunnen proberen iets ter linker zijde van de huidige grauwsluier in de Bondsrepubliek van de grond te tillen.
    Het mag evenmin niemand verbazen als zal blijken dat de opmars van nieuw rood onder de vlag van Die Linke niet meer te stuiten zal zijn. Eén minister-president, in Thüringen, zou eruit voort kunnen vloeien in de persoon van Bodo Ramelow, ware het niet dat 'oude' sociaal-democraten zo intens bang zijn om, bij het aanraken van een product in een koeling, een derdegraadsverbranding op te lopen. Bovendien heeft Ramelow onlangs reeds laten doorschemeren wel plaats te willen maken voor een andere regeringsleider als zijn partij in een nieuwe combinatie mede gezichtsbepalend voor de politiek in Thüringen zou (kunnen) worden.
    Over Gregor Gysi, Oskar Lafontaine en Bodo Ramelow hebben we zeer recentelijk op onze zustersite Tempel der Documentaires nader bericht in een artikel over de gevaren van het kapitalisme in Duitsland.

    Welkom in de dilettantenstal
    Er zullen niet zoveel inwoners van Nederland zijn, die mogen meedoen aan de Duitse verkiezingen op 27 september, maar wellicht is het toch aardig om eens een kritische verhandeling te lezen over de acteurs die zich daar profileren. Journalist en onderzoeker van politieke partijen Thomas Wieczorek (*1953) heeft daarover een boek geschreven — het zesde dat zich intensief bezighoudt met politiek en politici — onder de veelzeggende titel Die Dilettanten. Wat we daarin lezen over de personen die de politieke arena van alledag bespelen, is zo verbijsterend-onthullend dat je je ook niet meer verbaast over het feit dat het weerzinwekkende, dagelijks verschijnende, papier vretende, rimram-vod genaamd Bild zo intens populair is. Het past volkomen in het geheel van datgene wat — in dit geval Duitse politici — zoal bewerkstelligen. Al te veel positiefs kan men daarbij niet vinden.
    De wervende tekst achterop het in juni verschenen boek is van een zodanig gehalte dat het niet anders kan dan enerzijds nieuwsgierig maken naar zoveel middelmatigheid en incompetentie, anderzijds is het een zeer deprimerende gedachte.

    De komende weken
    Op zondag 27 september zullen de algemene verkiezingen in Duitsland worden gehouden. Tot die tijd zult u hele menigten politici, die allen van zichzelf menen dat zij de beste ideeën hebben (om hun clientèle tevreden te houden) en waarin ze zelf slechts hoogst zelden in de realiseerbaarheid ervan geloven, maar het veelal meer zien als doel om naar te streven. Er zullen lijsttrekkersdebatten plaatshebben, bijeenkomsten in talkshows waar dan vertegenwoordigers van (de) verschillende partijen hun zegje kunnen doen en daar, zoals gebruikelijk, voornamelijk voor eigen parochie zullen preken. Als u de radio- en, voornamelijk de, Duitse televisieprogramma's van de komende tien dagen bekijkt, lijkt het wel of er maar één thema is dat het gehele kijkbuisgebeuren beheerst. Als u dan over het boek in kwestie de beschikking hebt, kunt u na afloop van de uitzending nog eens nalezen wat Thomas Wieczorek zoal over de betreffende personen bijeengebracht heeft. Lees en huiver, zou ik daarom als Leuze aan u willen meegeven.
    __________
    Thomas Wieczorek: DIE DILETTANTEN — Wie unfähig unsere Politiker wirklich sind. Knaur Taschenbuch Verlag, München, Juni 2009. Originalausgabe. 320 pagina's, paperback. ISBN 987-3-426-78266-8. Prijs € 8,95 (in de BRD en in Nederland bij Buchhandlung Die Weisse Rose te Amsterdam.)
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Afgrijzen wekkende populist van de rechts-liberale FDP: Guido Westerwelle.
    2. Bondskanselier Angela Merkel, die in 99,9 van de 100 gevallen een deprimerend gezicht opzet; deze momentopname is dus uiterst geflatteerd als het gaat om de vraag hoe het ware gezicht in de werkelijkheid van de huidige BRD eruit ziet.
    3. Frank-Walter Steinmeier, huidig vice-kanselier van de BRD, en naar hij hoopt binnenkort zonder de toevoeging vice.
    4. Voorzijde van de recentelijk verschenen paperback met een weliswaar verbijsterende en ontluisterende, maar tevens bitter noodzakelijke inhoud.

    04-09-2009 om 14:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Verkiezingen in Duitsland, Top-boek over Duitse politici
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!