Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    14-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenknotsjes met pikant dipsausje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eenlekker aperitief- of borrelhapje.

    Kippenvleugels(knotsjes)met pikant dipsausje
    ===============================

    voor 2 personen:

    6 à 8 kippenvleugeltjes

     1 eetlepel mayonnaise

     1 eetlepel ketchup

     1 mespuntje sambal

     streepje wijnazijn

     wat olijfolie

     verse zwarte peper uit de molen

     peterselie

     

     

     

    .
    Knip het scherpe randje van de vleugeltjes en snij ook het stuk met het
    dubbel beentje weg. Maak van het overgebleven gedeelte aan één kant het
    vlees los van het knookje en vouw het over naar de andere zijde.

    U verkrijgt zo het typische knotsje.

    Frituur ze tot ze licht knapperig zijn.

    Neem ondertussen een schaaltje en doe daar de mayonnaise, ketchup,
    sambal enkele druppels wijnazijn en wat olijfolie in.

    Roer alles flink door elkaar tot een homogene massa, kruidt eventueel
    bij met wat zwarte peper.

    Serveer de knotsjes op een mooi bord en plaats de dipsaus in het
    midden, werk af met wat peterselie.

     

    14-03-2009 om 11:17 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodbaars met preistoemp.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag.

    Roodbaars Met Preistoemp
    ========================
    4 roodbaarsfilets

    2 eetlepels bloem

    1 kg bloemig kokende aardappelen

    4 wit van prei

    3 klontjes boter

    muskaatnoot

    peper en zout



    .
    1. Snijd het gewassen wit van prei in stukjes.

    2. Leg de prei in een pot met een klontje boter, 4 eetlepels water en
    wat zout.

    3. Zet het deksel op de pot en laat 20 minuten stoven.

    4. Kook ondertussen de aardappelen gaar in gezouten water, giet af en
    doe ze bij de gare prei.

    5. Voeg muskaatnoot toe.

    6. Stamp met een pureestamper tot stoemp.

    7. Draai de visfilets in de bloem.

    8. Bak de filets op hoog vuur in een hete bakpan met boter.

    9. Bak 3 minuten langs elke kant.

    10. Leg de vis op de stoemp en serveer.

    13-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biefstuk met tex-mex saus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een lekkere biefstuk.

    Biefstuk met Tex-mex saus
    =========================
    - 800 gram biefstuk (bijvoorbeeld. chateaubriand)

    - 2 eetlepel. olijfolie

    - peper en zout


    Voor de saus:
    - 350 gram tomaat met groenten (bokaal)

    - 1 gele paprika

    - 1 groene paprika

    - 1 ui

    - 1 teentje knoflook

    - 1,5 deciliter rode wijn

    - 1 eetlepel. olijfolie

     

    -1 koffielepel. paprikapoeder

    -1 snuifje cayennepeper

    -Tex-mex mix (molen)

    -peper en zout

     


    .

    De dag voordien:

    Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de paprikas en snij
    het vruchtvlees in reepjes.

    Snipper de ui en het teentje knoflook fijn.


    Verhit 1 eetlepel. olijfolie in een steelpan en stoof de
    fijngesnipperde ui en knoflook gedurende enkele minuten. op een matig
    vuur (niet laten kleuren).


    Voeg de paprikareepjes en de tomaat met groenten toe en giet er de rode
    wijn bij. Kruid met het paprikapoeder, een snuifje cayennepeper en
    enkele draaien Tex-mex kruiden.

    Dek af en laat gedurende 10 minuten. stoven en breng indien nodig op
    smaak met peper en zout.

    De dag zelf:

    Bak de biefstuk.

    Verhit 2 eetlepel. olijfolie in een braadpan en laat op een hevig vuur
    gedurende 1 à 2 minuten. kleuren aan elke kant. Laat op een zachter
    vuur verder bakken naar smaak.

    Kruid met peper en zout.

    Voor de liefhebbers kan u nog wat bijkruiden met de Tex-mex mix.

    Warm de saus terug op.


    Dien op met rijst.


     

    12-03-2009 om 09:37 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalenspiesjes met tomaten-knoflooksaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief of voorgerecht:

    Garnalenspiesjes met tomatenknoflooksaus
    ==============================
    Voor 4 personen:

    500 g (diepvries) rauwe tijgergarnalen

    4 tomaten

    4 tenen knoflook

    1 rode peper

    5 eetlepels olijfolie

    ½ dl medium dry sherry of witte wijn

    2 eetlepels peterselie, fijngehakt

    zout en peper

    12 houten spiesjes




    .
    Ontdooi de garnalen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

    Dep de ontdooide garnalen droog met keukenpapier en prik ze aan de
    houten spiesjes.

    Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in
    blokjes.

    Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes.

    Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper fijn.

    Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en peper heel
    even zachtjes aan.

    Leg de garnalenspiesjes in de pan en bak ze in 3-4 minuten zachtjes tot
    ze roze kleuren.

    Keer ze halverwege.

    Leg de spiesjes op een warme schaal en houd ze warm onder
    aluminiumfolie.

    Roer de tomaten en sherry door het bakvet en verwarm het geheel tot een
    rulle, dikke saus ontstaat.

    Schep de peterselie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.

    Schep de saus over de garnalenspiesjes.

    Serveer de spiesjes als tapas bij de borrel of als voorgerecht op een
    bedje van gemengde sla

     

    11-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofsoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een lekker soepje

    Witloofsoep met spek
    ====================
    3 kilogram witloof -

    200 gram spekblokjes-

    50 gram boter -

    6 uien in dunne ringen -

    9 stengels bleekselderij in plakjes

    3 liter kippebouillon (tablet) -

    4 deciliter slagroom -

    zout, peper -

    6 eetlepels fijngesneden peterselie

    12 eetlepels fijngesneden bieslook - 



    .
    De dag voordien:

    De witlof in dunne reepjes snijden (enkele stronkjes apart houden).

    De reepjes spek in 20 gram boter in 10 minuten krokant bakken.

    De ui, bleekselderij en witlof toevoegen en 10 minuten meebakken.

    De bouillon erdoor roeren en 45 minuten zachtjes koken.

    De apart gehouden witlof in lange, smalle reepjes snijden en de
    witlofreepjes in 10 gram boter en 1 eetlepel water 6 minuten stoven.

    De soep pureren, zeven en aan de kook brengen.


    De dag zelf:

    De room, witlofreepjes, zout en peper er door roeren en verwarmen.

    De peterselie en bieslook over de soep strooien.(opgepast voor
    aanbranden!!!)

     

    10-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensruggebraad à la wild zwijn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog eens varken.

    Varkensfilet À La Wild Zwijn Hoofdgerecht
    =========================================
    1 kilogram varkensfiletgebraad van de rug

    zout

    tijm laurier

    1 ui

    2 teentjes knoflook

    20 gekneusde peperkorrels

    10 gekneusde jeneverbessen

    1 flinke theelepel rozemarijn

    1 klein takje dennegroen

    100 gram champignons

    1 eetlepel spekblokjes

    100 gram boter of margarine

    1 eetlepel olie

    50 gram bloem

    1/2 liter rode wijn



    .
    De dag voordien                                                        
       Leg het gezouten vlees 24 uur te marineren in de wijn,olie en alle
    kruiderij en groenten.

    Droog het vlees af,bestuif met de bloem en zeef de marinade.

    Snijd de champignons in schijfjes en bak ze in wat boter tot ze hun
    vocht afgeven.

    Bak in een grote pan de spekblokjes en zet weg.

    De dag zelf

    Braad het vlees snel aan alle kanten goudbruin in de pan met de
    spekblokjes en draai het vuur dan lager en laat het vlees een uurtje
    zacht braden,overgiet af en toe met wat marinadevocht.(Je kan het vlees
    na het aanbakken ook in een ovenschotel doen en in een voorverwarmde
    oven op 180°C laten bakken)

    Neem het vlees uit de pan en laat minstens een kwartuur rusten onder
    folie.

    Deglasseer de pan met de marinade en laat inkoken,voeg de champignons
    toe en proef de kruiding.Laat nog even doorkoken en bind met Maizena.

    Snijd het vlees in plakken en dien op met de saus en kroketten.

     

    09-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampispiesjes met meloen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief- of borrelhapje.

    Scampi Met Meloen
    =================
    voor 2 personen:

    6 à 8 scampi's

    1/4 Meloen

    chili kruiden

    paprikakruiden

    1 lepel olie

    aperitiefprikkers



    .
    1. Maak de scampi's bereidingsklaar (gepeld, en ontdooid, rauw!)

    2. Verhit de olie in een pannetje en leg er voorzichtig de scampi's in.

    3. Kruid de scampi's pikant af met de chili en de paprikakruiden

    4. Haal de gebakken scampi's uit de pan en laat ze even afkoelen op een
    bordje terwijl je de meloen in grote stukken snijdt.

    5. Rijg een scampi en een stukje meloen op een prikker en serveer op
    een schaaltje.

    Smakelijk!

     

    08-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad met Duvelsaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker stukje varkensvlees!

    Varkensgebraad Met Duvelsaus
    ============================
    voor 2 personen:

    varkensgebraad van +/- 600 gr.

    150 ml duvel

    koffielepeltje graanmosterd

    100 ml room

    peper, zout en oregano

    150 gr sperzieboontjes

    200 gr bloemkoolroosjes

    75 gr spekjes


    .
    Bak het gebraad langs alle kanten bruin en kruid het goed met de
    kruiden en doe er de graanmosterd bij.

    Giet er de Duvel bij en laat met een deksel erop langzaam gaar worden.
    (eventueel later een beetje lauw water toevoegen).

    Haal het gebraad uit de ban en bind de saus met de room.

    Leg de sperzieboontjes en de bloemkool roosjes in kokend water en laat
    ze net niet gaar worden.

    Laat ze uitlekken en bak ze in een beetje boter en het spek op tot ze
    gaar zijn.

    Snij het gebraad in sneetjes en dien op met de groentjes en de saus.

    Tip;

    Alle aardappelgerechten passen hierbij.

    Let op dat het geheel niet té zout wordt!

     

    07-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodbaars in de oven met groenten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Roodbaars In De Oven Met Groenten
    ===========================

    voor 4 personen:

    800 gram roodbaarsfilet

    3 sneetjes wit brood zonder korst

    1 teentje knoflook

    1 bosje peterselie

    1 bosje basilicum

    Voor de saus:

    1 teentje knoflook

    150 gram courgettes

    150 gram aubergines

    150 gram uien

    150 gram rode paprika's

    6 tomaten

    1 theelepel tomatenpuree

    1 snuifje tijm

    1 laurierblad

    peper en zout

    olijfolie



    .
    Pel en ontpit de tomaten en snij in blokjes.

    Snij ook de andere groenten in blokjes en laat alle groenten apart even
    stoven in olijfolie.
    Kruid met peper en zout.

    Leg op keukenpapier en laat uitlekken.

    Doe de gebraden groenten,de tomatenpuree en de kruiden in een kookpan.

    Kook ze gaar op een laag vuurtje.

    Meng nu het brood,de knoflook en de basilicum in een mixer.

    Leg de vis in een vuurvaste schotel,bedek met het brood.

    Laat gaar worden in een voorverwarmde oven van 170°C tot de korst
    goudbruin is.Serveer met de groentensaus .

     

    06-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orloffgebraad.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag weer iets lekkers.

    Orloff-Gebraad
    =======================

    voor 4 personen:

    1 varkensgebraad van 1kg

    1 bakje champignons van 250 g

    200 gram gemalen Gruyère

    10 sneetjes Gruyèrekaas

    10 sneetjes gekookte ham

    boter

    Peper en zout

    2 dl room

    2 dl vleesbouillon

     


    .
    Kruid het gebraad met peper en zout en bak het aan elke kant gedurende
    ca 15 minuten.

    Let goed op dat de boter niet aanbrandt, voeg geregeld een klontje
    koude boter toe.

    Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, dek af met
    aluminiumfolie
    Doe de champignons in de pan en stoof ze aan.Voeg de bouillon toe. Doe
    er de room bij en laat even opkoken.

    Snij ondertussen het vlees in schijven en leg om beurt een stukje
    gebraad, een sneetje kaas en een sneetje hesp tot heel het gebraad in
    de ovenschaal ligt,eventueel doorprikken met een satestok om het geheel
    bijeen te houden.

    Giet er de champignonsaus over en strooi kaas over het geheel

    Zet gedurende 10 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is en de
    saus mooi gekleurd

    Dit Orloff gebraad kan je eten met gekookte aardappelen of frietjes.

     

    05-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling met provençaalse saus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekkere rivierpaling.

    Paling Met Provençaalse Saus -
    ===============================
    1 kg rivierpaling (gekuist en in stukken),

    1 gele paprika,

    250 g champignons,

    3tomaten,

    3 sjalotten,

    3 teentjes look,

    2 dl witte wijn,

    boter,

    gehakte peterselie,

    provençaalse kruiden,

    peper en zout



    .
    Snipper de sjalotten en de look. Pel de tomaten en ontpit ze. Borstel
    de champignons en snijd ze in schijfjes. Verwijder de zaaddoos van de
    paprika en snijd hem in stukken. Bak de paling even af om hem te
    bruineren.

    Verhit wat boter in de pan en fruit daarin de ui en look en voeg er de
    stukjes paprika aan toe. Laat na een tijdje de champignons en tomaten
    meebakken en blus alles met 2 dl witte wijn.

    Doe het groentemengsel bij de paling in een pot en kruid alles met
    provençaalse kruiden, peper en zout. Zet er een deksel op en laat de
    paling een kwartiertje stoven op een zacht vuurtje.

     

    04-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensoep met balletjes en tosti's.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog eens een lekker soepje.

    Tomatensoep met balletjes en tosti's.
    =========================

    voor 4 personen:

    3 eetlepels olijfolie

    1 grote ui, grofgesnipperd

    2 tenen knoflook fijngesneden

    2 stengels bleekselderij, in blokjes

    200 g winterpeen, in blokjes

    1 pak gezeefde tomaten (500 g)

    4 tomaten, in stukjes

    1 1/2 liter tomatenbouillon (van tabletten)

    250 g rundergehakt
    .
     
     
    Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, de knoflook, de
    bleekselderij en de wortel 4-5 minuten op zacht vuur.

    Roer regelmatig.

    Voeg de gezeefde tomaten, tomaatstukjes en tomatenbouillon toe.

    Breng alles al roerend aan de kook.

    Meng intussen het gehakt met zout en (versgemalen) peper en vorm er
    kleine balletjes van.

    Voeg de balletjes toe aan de soep en kook deze in 15-20 minuten
    zachtjes gaar.

    Breng de tomatensoep op smaak met zout en (versgemalen) peper.

    Schep de soep in kommen en zet deze op borden.

     

    03-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelpuree.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aardappelen

    Wortelpuree Bijgerecht
    ======================
    1 kilogram wortelen

    1/2 kilogram aardappelen

    1 grote ui

    1 sinaasappel

    1 klont boter

    1 kruidnagel

    2 snuifjes gemberpoeder

    2 snuifjes komijnpoeder

    2 snuifjes kaneelpoeder

    peper en zout

    1 koffielepel fijngehakte kervel

    .
    Schil de wortelen en de aardappelen,snij de wortelen in schijfjes en de
    aardappelen in kubusjes.

    De ui snipperen en in een pan met wat boter uitzweten.
    Doe er dan de wortelen ,de
    aardappelen,kruidnagel,gemberpoeder,komijnpoeder en kaneelpoeder bij.

    Op een klein vuurtje nog 10 minuten laten stoven.

    Regelmatig roeren.

    Pers ondertussen de sinaasappel.

    Doe het sap bij in de pan en 2 deciliter water.

    Laat zonder deksel het vocht verdampen.

    Dat duurt normaal 1/2 uur.

    Wat zout toevoegen en de kruidnagel uit de pan vissen.

    Mixen.Doe er nog een klontje boter bij en de gehakte kervel.

     

    02-03-2009 om 13:09 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groententortilla met olijven en geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een warm of koud voorgerecht

    Groententortilla met olijven en geitenkaas  Warm voorgerecht
    =========================================
    voor 6 personen:

    200 gram reepjes gekookte hesp

    120 gram verse geitenkaas

    1 grote courgette

    1/2 rode paprika

    1/2 groene paprika

    1/2 oranje paprika

    1/2 gele paprika

    100 gram kerstomaat

    plusminus 70 gram olijven met look

    1/4 plantje verse bieslook

    1 sjalot

    7 eieren

    2 eetlepel room

    3 eetlepel olijfolie

    5 takjes verse tijm

    1/2 koffielepel Provençaalse kruiden

    1 koffielepel paprika

    1 koffielepel oregano

    1 mespunt cayennepeper

    peper en zout


    .
    De dag voordien:

    Voorbereiding (10 minuten.)
    Snij de courgettes in kleine blokjes.
    Schillen is niet nodig.

    Verwijder de zaadlijsten van de paprikas en snij de paprikas in kleine,
    korte reepjes.

    Halveer de kerstomaatjes.

    Snij de geitenkaas in stukjes.

    Dep de olijven droog.

    Snipper de bieslook fijn.

    Rits de blaadjes van de tijm.

    Snipper de sjalot heel fijn.

    De dag zelf

    Bereiding (10 minuten. + 30 minuten. baktijd)

    Klop de eieren los met de room, paprikapoeder, bieslook en
    cayennepeper. Kruid met peper en zout.

    Verwarm de olijfolie in een brede braadpan met antiaanbaklaag. Bak er
    al roerend de sjalot in
    gedurende 1 minuten.

    Voeg de courgette, de pepers, Provençaalse kruiden en oregano toe en
    bak nog 5 minuten. al roerend.

    Matig het vuur en giet het eimengsel erover.

    Verdeel er de olijven, reepjes gekookte hesp, kerstomaatjes en
    geitenkaas over.

    Bak op een zacht vuurtje gedurende 30 minuten. tot het ei volledig
    gestold is.

    Afwerking

    Bestrooi met de verse tijmblaadjes en serveer met een gemengde salade
    en stokbrood.

    Tip

    - Deze groentetortilla is ook koud een aanrader, bij bijvoorbeeld een
    picknick of als hapje bij een gezellige babbel.


     

    01-03-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalencocktail met ananas en bleekselder.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gemakkelijk voorgerecht

    Garnalencocktail Met Ananas En Bleekselderij
    =================================

    voor 4 personen:

    200 gr garnaal, Hollandse

    2 stengels bleekselderij, in reepjes

    2 ananasschijven

    1/8 liter room

    2 el ananassap

    1 mespunt kerrie madras



    .
    In plaats van bleekselderij, ananas en ananassap kunt u ook
    advocadoblokjes, appel en in plaats van het sap de helft van de
    hoeveelheid cognac gebruiken.

    Was de garnalen, snijd de bleekselderij in dunne plakjes en snijd de
    schijven ananas in blokjes.

    Vermeng de gewassen garnalen met de in dunne plakjes gesneden
    bleekselderij en de in dobbelsteentjes gesneden ananas en verdeel dit
    over vier cocktailglazen. Klop de overige ingrediënten door elkaar en
    giet dit sausje over de garnalen.

     

    28-02-2009 om 09:16 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visbroodje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag!

    Visbroodje
    ==========
    2 eetlepels boter

    50 g volkoren bloem

    300 ml halfvolle melk

    250 gram gekookte kabeljauw

    een paar fijngesneden blaadjes peterselie

    sap van1 kwartje citroen

    3 tomaten

    900 g gekookte en in plakjes gesneden aardappelen



    .
    Warm 1 eetlepel boter op, meng er de bloem in, en roer.

    Voeg er beetje bij beetje de halfvolle melk aan toe en roer tot er een
    smeuïg bereiding ontstaat.

    Voeg dan de verbrokkelde vis, de peterselie en het citroensap toe, en
    roer goed.

    Schil de 3 tomaten en snijd ze in plakjes.

    Prak de aardappelen tot puree en voeg 4 eetlepels halfvolle melk en 1
    eetlepel boter toe, en roer goed.

    Wissel één laagje aardappelen, één laagje vis en één laagje tomaten af
    in een cakevorm.

    Eindig met een laagje aardappelen.

    Zet het geheel 30 minuten in de oven op 180°.

    Eet smakelijk!

     

    27-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoen met hart van geitenkaas en ham.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eten we kalkoen.

    Kalkoen Met Hart Van Geitenkaas En Ham
    ==============================

    voor 4 personen:

    - 4 borstfilets van kalkoen

    - 8 sneetjes parmaham

    - 800 g wortelen

    - 2 sjalotten

    - 150 g verse geitenkaas

    - 2 eetl. boter

    - 10 blaadjes vers basilicum

    - 1 eetl. roze bessen(rode peperbolletjes)

    - 2 koffiel. tijm

    - peper en zout



    .

    De dag voordien:

    Snij de kalkoenfilets in de lengte in 2.

    Snij de geitenkaas in 8 plakjes van 1 cm.

    Verdeel de plakjes geitenkaas over de sneetjes parmaham.

    Bestrooi met wat roze bessen en 1 koffielepel tijm.

    Vouw de pakketjes goed dicht.

    Leg de hampakketjes op de kalkoen, rol op en zet vast met een
    prikkertje.

    Scheur de basilicumblaadjes fijn.

    Snij de wortelen in gelijke staafjes.

    Snipper de sjalotten fijn.

    Kook de wortelstaafjes 10 min. gaar in lichtgezouten water met 1
    koffiel. tijm. Giet af.

    Smelt 1 eetl. boter in een kookpot en stoof de fijngesneden sjalotten
    glazig. Voeg de gekookte wortelen en de basilicumblaadjes toe. Kruid
    naar smaak met peper en zout.

    De dag zelf:

    Smelt opnieuw 1 eetl. boter in een pan en bak de gevulde
    kalkoenenrolletjes gedurende 5 min. aan elke kant.

    Haal uit de pan en hou warm.

    Blus de braadpan met 2 dl water en laat inkoken.

    Tip Afwerking:

    Leg 2 kalkoenrolletjes op elk bord en haal er de prikkertjes uit.

    Dien op met de wortelen en natuuraardappelen.

    Lepel er wat saus over.

    Tip :
    Voor een zachtere smaak kan u de geitenkaas vervangen door mozzarella

     

    26-02-2009 om 10:11 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborst met pruimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eendenborst.

    Eendenborst met pruimen
    =======================

    voor 4 personen:

    250 gram gedroogde pruimen zonder pit

    1/4 liter rode port

    3 borstfilets van tamme eend met vel
    (350 gram. per stuk)

    100 gram boter

    1 eetlepel olie

    zout en versgemalen peper 

    2 deciliter gevogeltefond uit een pot

    takje verse of een mespunt gedroogde tijm

     

    .
    De dag voordien:

    Week de pruimen bij voorkeur een hele nacht in de port.

    Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel
    tot op de vetlaag kruislings in.

    Snijd de koude boter in blokjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.

    De dag zelf:

    Vet een braadpan met een dikke bodem in met een scheutje olie en zet op
    hoog vuur tot de pan goed heet is.

    Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan en laat
    ze op middelhoog vuur 8 tot 10 minuten bakken tot het vel krokant is en
    het meeste vet is uitgebakken.

    Keer ze om en laat ze op de onderkant snel bruin bakken.

    Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en laat ze op laag vuur
    nog een paar minuten op de onderkant bakken.

    Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afgedekt met
    aluminiumfolie rusten.

    Giet het meeste vet uit de pan en blus af met de gevogeltefond.

    Laat met de tijm en het weekvocht van de pruimen op hoog vuur kort
    inkoken.

    Warm de pruimen door in de saus en schep ze uit de pan.

    Klop de koude boter met een paar blokjes tegelijk door de hete saus en
    breng de saus op smaak met wat zout en peper.

    Roer er het uitgelopen vocht van de eendenborstfilets door. 

    Serveertips Snijd de filets in schuine plakken en verdeel ze over de
    voorverwarmde borden.

    Schep er de saus met de pruimen naast en serveer met groenten naar
    keuze en aardappelkroketjes of -puree.

    Tip: Gebruik het eendenvet voor het bakken van de aardappelen.
     

     

    25-02-2009 om 13:44 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charlotte met chocolade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens een lekker Nagerecht

    Charlotte Met Chocolade
    =======================
    Ingredienten:  18 tot 30 lange vingers (afhankelijk van hun grootte)

    250 g chocolade (puur of bitter)

    80 g boter

    30 centiliter slagroom

    1 likeurglas whisky

    ½ glas melk

    wat poedersuiker

    3 blaadjes gelatine

     

     


    Bereidingswijze:

    Laat de chocolade en de boter in de melk smelten.

    Maak de whisky warm, los de blaadjes gelatine erin op en roer deze door
    de chocoladesaus.

    Klop de slagroom stijf en roer ook deze door de chocoladesaus.

    Bekleed de wanden van een charlottevorm zo dicht mogelijk met lange
    vingers. de bovenkanten zo nodig bijsnijden.

    giet het chocolademengsel, wanneer het nagenoeg afgekoeld maar nog niet
    stijf is, in de vorm.

    Laat de charlotte in de koelkast opstijven.

    Serveertips:

    Houd de vorm even in heet water en stort de charlotte uit op een
    taartschotel. Garneer de bovenkant met lange vingers en bestrooi de
    charlotte rondom met poedersuiker.

    Goed koud opdienen.

     

    24-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijlinktvis met mousse van zalm en brocolli.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eens iets anders.

    Pijlinktvis met mousse van zalm en preisausje
    =============================================

    voor 4 personen:

    300 gram inktvisringen

    300 gram zalmfilet

    300 gram broccoli

    2 preiwitten

    400 gram pasta

    0.5 deciliter visfumet

    15 gram boter (bakboter)

    2 eiwitten

    4 deciliter room

    2 takjes dille

    peper
    zout

     


    .
    De zalm ontvellen, in dobbelsteentjes snijden en fijnmalen in de mixer.
    Het eiwit toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Ten slotte
    de helft van de room erdoor mixen.

    De zalmmousse in een spuitzak scheppen en de goed gereinigde
    pijlinktvistube ermee vullen.

    De gevulde tubes kruiden met peper en zout, even aanbakken in boter en
    20 minuten in een matig warme oven (180 graden) zetten.

    Ondertussen de broccoli in gezouten water gaarkoken en de pasta
    eveneens in gezouten water met wat olie gaarkoken.

    Voor de saus de rest van de room met de visfumet aan de kook brengen en
    kruiden met peper en zout. De prei wassen, in stukjes snijden en even
    laten meekoken. Als de prei gaar is het mengsel fijnmalen, door een
    fijne zeef gieten, opwarmen en monteren met een klontje boter. Proeven
    en op smaak brengen.

    De gevulde pijlinktvis uit de oven halen en in schijven snijden.

    Een toefje pasta en een tuiltje broccoli op het bord leggen, daarnaast
    de schijven gevulde inktvis en een lepeltje saus.


     

     

    23-02-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!