Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavik opent nieuwe brouwzaal - 03 april 2008 - Bavikhove

    BAVIK

    DE KROON OP HET BIER




    DE KROON OP HET WERK





    2007 betekende voor Brouwerij Bavik een turbulent investeringsjaar.

     

    Er werd voor niet minder dan ruim 5 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd.

     

    Een nieuwe volautomatische brouwzaal met een totale capaciteit van 500.000 hl. is het kroonstuk van de investeringen.

     

    De bouw startte in april 2007 en werd afgerond eind februari 2008. De Brouwerij heeft nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel van 20.000 l wort te produceren. Dit opent voor de toekomst enorme doorgroeimogelijkheden.



    Feeststemming in brouwerij Bavik - Bavikhove




    Voor de opening werden de genodigden onthaald in de VIP tent
    aan de voet van de nieuwe brouwzaal.
    We konden proeven van een heerlijke frisse Bavikpils.
    Op de foto, de familie De Brabandere in gesprek
    met mevr Rita Beyaert, Burgemeester van Groot Harelbeke




    DE NIEUWE BROUWZAAL


    De ingang van de brouwzaal langs de kant van de straat.




    Brouwmeester Chris Van Acker, Paula Vande Ghinste,
    Betty Van Steenberge en Ignace Debrabandere poserend
    in de nieuwe gecomputerde brouwzaal.




    Deze nieuwe brouwketels kunnen samen met het ingenieus
    computersysteem de brouwcapaciteit optrekken tot maar liefst
    200 miljoen flesjes bier per jaar.
     





    Naast de inoxen brouwketels blijven de oude koperen ketels
    in werking.  Zij het in een ander functie of vroeger.




    Gedelegeerd bestuurder Ignace De Brabandere was maar al te fier
    met de nieuwe verwezenlijking.
    Vorig jaar sluitte brouwerij Bavik af met een omzet van
    zeventien miljoen euro en er werd 170.000 hectoliter bier geproduceerd.






    In het oude systeem was een brouwsel om de 6 uur mogelijk.
    De Capaciteit is nu opgedreven van 20.000 in plaats van 15.000 liter.
    Dat schept nu de mogelijkheid om om de 2 uur een brouwsel te maken.
    Dat betekent dat wij om de 2 uur zo'n 20.000 liter kunnen produceren voor
    onze bieren vertelde ons  Chris Van Acker, brouwingenieur bij Bavik.



    Burgemeester van Groot Harelbeke, mevr Rita Beyaert had
    de eer om samen met Gedelegeerd Bestuurder
    Ignace De Brabandere door een druk op de knop de volautomatische
    brouwzaal in werking te stellen.
    Het brouwsel liep na enkele minuutjes
    over van de oude brouwketel in de nieuwe filterkuip.



    Na de opening werden we in twee groepen verdeeld.
    Onder leiding van brouwingenieur Chris Van Acker en Yves Benoit
    Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit bezochten we eerst
    de nieuwe gist- en lagertanks



    DE NIEUWE GIST EN LAGERTANKS



     

    De bieropslag werd uitgebreid met 8 lagertanks van elk 30.000 liter
    en met 10 cylindro-conische gistingstanks van elk 110.000 liter.
    Alles werd in een nieuw gebouw geplaatst.
    Voorheen werd de stapelruimte van de afgewerkte goederen
    uitgebreid met een module van 2000 m2 ,
    waarmee de totale stapelruimte op 10.000 m2 komt.


    Het nieuwe gebouw waar de lagertanks
    en de cylindro-conische gistingstanks zich bevinden.


    Daarna volgde een bezoekje aan de rijpingskamer


    DE RIJPINGSKAMER




    De rijpingskamer met de eiken houten vaten werd uitgebreid met 6 x 220 hl
    waarmee de totale capaciteit op 3300 hl komt.
    Hier rust het bier gedurende 24 maanden op de eiken vaten
    om zo een speciaal karakter te bekomen.


    Links de 6 nieuwe foeders die samen met de oude vaten (rechts)
    het bier moet moet laten rijpen in een bacteriële flora
    .



    Het bier afkomstig van de oude foeders (calavadosvaten)
    zal door middel van enten in de nieuwe vaten gebracht worden
    om zo voor dezelfde typische smaak te kunnen zorgen.



    DE AFVULLIJN



    Daarnaast werd de rest van de productieketen ook aangepast om
    de grotere capaciteit van de brouwzaal te kunnen volgen.
    Bijkomende koelingcapaciteit met compressoren,
    een nieuw leidingnet in RVS, nieuwe pompen , enz. zijn er enkele van.
    Er werden ook 2 bijkomende afvullijnen geïnstalleerd voor de vaten
    met robot en automatische stapeling.
    Hierdoor kunnen wij 400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen.




     

     

    400 vaten/uur volautomatisch vullen, dateren en stapelen dit
    doet deze robot genaamd Marsupilami.
    Indrukwekkend om te zien.
    Hij is onverslijtbaar en werkt 24u op 24u
    Hi-Tech in Bavikhove



     

    Met al deze investeringen heeft de brouwerij de mogelijkheid om in de komende jaren volgens de strengste normen van kwaliteit, hygiëne, milieu en werkveiligheid aan de stijgende vraag naar onze producten te voldoen.


    Daarna volgde in het gezellige degustatielokaal nog een aangename receptie.
    Tussen de heerlijke hapjes en de mooie Bavikbieren door kon men op
     een plasmascherm de werkzaamheden van het voorbije jaar volgen.

     




    Mag ik erp wijzen dat Brouwerij Bavik nog steeds een familiebedrijf is,
    en dit reeds 4 generaties lang.
    Ondanks de vele overnames en fusies in de biersector
    willen zij de onafhankelijkheid bewaren
     en zo de kwaliteit en regionale eigenheid veilig stellen.
    Zo willen ze, als één van de grootste onafhankelijke
    brouwerijen van België in de toekomst blijven werken
    om onze biercultuur in stand te houden.
    Met de vernieuwing zijn ze naar mijn gevoel aardig in geslaagd.


    PROFICIAT BAVIK.
    http://www.bavik.be

     

    05-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorstenbier - Brouwerij Kerkom - Kerkom (Limburg)

    De Naam Vorstenbier stamt niet van uit de Oudheid. 

    Bij de Egyptenaren zou er volgens bronnen Vorstenbier en burgerbier bestaan hebben.

    Het Vorstenbier zou in die tijd in tegenstelling tot het Burgerbier. 

    verzoet geweest zijn met honing

    Het alcoholpercentage liep dan op tot 76 procent terwijl

    de gewone burgers het moesten stellen met amper 1 procent.

     

    Nee, de naam is afkomstig van het restaurant “De Vorst” in Klein-Vorst – Laakdal

    waarvoor het bier door Marc Limet van brouwerij Kerkom gebrouwen wordt.

    Het bevat ook geen honing en is in tegenstelling

    tot het Egyptische bier vrij behoorlijk bitter.

    En het mag gedronken worden door alle klassen van de bevolking J


    Eén nadeel, het bier is in onze contreien moeilijk te vinden.
    Daarom dank aan Glenn Castelein van Picobrouwerij Alvinne

    die me twee flesjes heeft kunnen bezorgen.

     

     



    Vorstenbier 6 % Alc.Vol.
    Brouwerij Kerkom – Kerkom

     

    Amberkleurig biertje met
    een mooie dikke witte schuimkraag.

    Het biertje heeft een lekkere hoppige neus
    Het ruikt fris en fruitig

    Het heeft een moutige aanzet
    Lichtjes gerookte smaak
    Fruitige toetsjes
    Een mooie bitterheid komt dan de smaakpapillen strelen.
    deze houd aan tot het bittere einde.



    Een heel lekker Limburgs biertje.
    Maar dat hadden we niet anders verwacht van topbrouwer Marc.




    Vorstenbier een Limburgs pareltje.



    Hoe uit een simpele vraag een lekker bier kan voortvloeien.




    Gebrouwen voor restaurant  "De Vorst" uit Laakdal

    04-04-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasbieren proeven op Den Proefzolder bij Alvinne te Heule


    Schatten op Den Proefzolder




    Op den proefzolder bij Picobrouwerij Alvinne zijn er om de veertien dagen schatten te vinden.
    Geen kunstwerkjes of een oude viool, waarin de naam Stradivarius staat gegrift.
    Geen dozen waar allerlei oud verzamelmateriaal met emotionele waarde insteekt.
    Nee, op Den Proefzolder zijn er schatten van bieren te ontdekken.
    Bieren die u niet onmiddellijk aantreft in normale winkelketens
    of in uw doorsnee drankenhandel.
    U kunt er naast artisanale brouwsels van kleine brouwerijen ook proeven
    van speciale bieren afkomstig uit grote brouwerijen
    die eens iets anders willen produceren dan hun dagelijks gamma.
    Bieren gebrouwen als experiment of soms in opdracht.

    Kortom Bierschatten op Den proefzolder.

    Zaterdag laatst viel er een plankje met vier Paasbiertjes te proeven.







    Paasbier van brouwerij Slaghmuylder uit Ninove
    Gouden Carolus Easterbier van brouwerij Het Anker uit Mechelen
    Boskeun van De Dolle Brouwers uit Esen en
    Best Easter Whishes eveneens van Het Anker.



     

    Slaghmuylder’s Paasbier - 5,2% Alc.Vol.
    Brouwerij Slaghmuylder - Ninove




    Het Paasbier is eigenlijk een cadeau voor de klanten,
    want het wordt aan dezelfde prijs aangeboden als hun gewone pilsbier.
    Het Paasbier vloeit voort uit het eerste brouwsel van het jaar
    dat in januari op een traditionele manier wordt gebrouwen
    uit edele en erg aromatische hop die
    brouwerij Slaghmuylder aanvoert vanuit Erembodegem.''

    ,,Na twee maanden van lage gisting brengen ze het rond de
    tijd van Pasen op de markt als een dorstlessend
    en vlot drinkend helder bier met een fijne bittere afdronk.
    De lage gisting en het ongefilterd bier vormen een vrij unieke combinatie.
    Er bestaat ook een gefilterde versie.
    Ook nog melden dat Slaghmuylders Paasbier een streekproduct is erkend door VLAM.


     

    Helder blond biertje (gefilterde versie)
    Witte schuimkraag.

    Het heeft een hoppige neus
    Ook dringen verse brood aroma’s de neusvleugels binnen

    De smaak is zoetmoutig
    Karamelprikkels laten zich opmerken
    Ook kruidige toetsjes
    een kleine hopbitterheid op het laatst.
    Met zijn 5,2% Alc.Vol toch een smakelijk biertje.
    Verleden jaar nog de ongefilterde versie geproefd
    en die is toch nog ietsje voller van smaak.


     

     

    Gouden Carolus Easterbeer – 10% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen



    Gouden Carolus Easter Beer” is enkel te verkrijgen in flessen van 75cl.

    Naar het schijnt was het vroeger een donker bier

     Het Easterbier (Paasbier) is nu donker Amber van kleur en is in België verkrijgbaar enkel in bepaalde verdeelpunten. Het bier wordt elk jaar tegen de Paasperiode gebrouwen. Het bevat meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd.
    Het wordt uitsluitend met Belgische hop gebrouwen.




     

    Een prachtig donker amber kleurtje
    met een romige witte schuimkraag
    en fijne koolzuurpareling

    aroma's van fruit, kruidig en mout
    ook een prettige alcoholgeurtje

    de eerste smaak is moutzoet
    met een milde bitterheid
    fruitig en licht aromatisch.

    Peper?
    Ook alcohol toetsjes strelen je mondholte
    Complex biertje

    Door het hoge alcoholgehalte die dit biertje (10%) bevat is het

    enkel te drinken als degustatiebier!

    Een chocolaten paaseitje past perfect bij het bier.

     

     

     

    Boskeun – 8,9% Alc.Vol.
    Brouwerij De Dolle Brouwers - Esen

     

    Een Biertje met een echt West-Vlaamse naam (Boskeun = Boskonijn)
    Het is met Pasen echt een delicatesse.
    Het is een bleek biertje met een specifieke neus en smaak.
    Het zou gebrouwen worden met
    Poperingse Golding hop in bellen, bleek mout, rietsuiker uit Mauritius, zuiver oerwater, hoge gisting en voor de nagisting inlandse honing.
    Het bier kan op voorhand besteld worden in de brouwerij. 

    Nadien is het soms nog moeilijk verkrijgbaar.




     

    Donker Amber biertje
    met een witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    peper en lichte aroma’s van kruidnagel

    De smaak is eerst zoet kruidig
    een prachtig mondgevoel van Perzik of rijpe banaan
    Die overgaat in een bitterheid die langzaam de bovenhand neemt.
    Een complex en heerlijk Paasbier


     


    Best Easter Wishes – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen

     


    De Hr. Paul Verbruggen van brouwerij Het Anker wist me te vertellen dat het bier ‘Best Easter Wishes’ (8%) is gebrouwen op vraag van de Deense klant gebrouwen met bestemming retail ginds.
    Het bier moest duidelijk onderscheiden zijn van de Gouden Carolus Easter Beer (10 %). 
    Mede daarom heeft de brouwmeester gekozen voor een honingsmaak, die met Pasen al zou moeten doen dromen van warmere voorjaar (jammer, maar we hadden een witte Pasen ...)

     

     

    Een Blond biertje met een witte schuimkraag.

    Honing en nog eens honing in de neus.

    ook de smaak is een parfum van honing.
    Zeer zacht.
    De eerste slokken vragen voor iemand die echt geen honing lust veel van de smaakpapillen .
    Maar als deze langzamerhand beginnen te wennen aan dit uitzonderlijk bijenproduct
    laat het biertje zich vlotjes drinken
    het bier is zoet.
    Behalve misschien een toetsje van citrus is er niets anders te smaken dan honing.
    Een aangename kennismaking met dit biertje


     


    Naast deze Paasbiertjes en de Alvinne huisbieren kon men ook het nieuwe Lex’ske proeven.
    Dit bier zal in de toekomst Alvinne blond vervangen.

    David Le Roy de ondervoorzitter van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede)
    had zijn 'Dolle Dave (Tripel Hop)' 8,5 vol%  mee om te proeven.
    Gebrouwen met bitterhop Target en Saaz Aromahop
    Dryhopping East Kent Golding.
    Een biertje in volle evolutie.
    Zoet en fruitig maar daarna een mooie bitterheid van 65ebu in de mond.
    Nog wat restsuikers.
    Een lekker biertje in wording met een leuke naam
     die ik in de toekomst wel graag in huis zou hebben.






    Kevin toverde een 1,5 liter fles ‘Gruuthuse Bier’ 9,0 vol%
    van onder zijn toog te voorschijn.
    Het bier was 15 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.
    De smaak was ondanks de oxydatie nog van een redelijke kwaliteit.
    Het moederbier zou Brugse Tripel geweest zijn.
    Het bier werd vroeger gebrouwen door brouwerij
    “De Gouden Boom” uit Brugge.




    Het bier was 12 jaar oud en toonde nog alle kenmerken van een jonge frisse pint.




    Schatten op Den Bierzolder.
    Ik kijk er telkens naar uit.

    02-04-2008 om 09:26 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!