Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    13-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel
    Op zaterdag 9 februari gaf de
    bierconsumentenvereniging 'Zythos'
    in het Brouwershuis te Brussel naar aanleiding van zijn vijf jaar bestaan
    een persconferentie met als thema
    'De Consument in de Belgische bierwereld'
    Zythologen Voske en ik waren uiteraard van de partij.



      
    Het brouwershuis is aan restauratie toe.



    Het Brouwershuis is één van de vier belangrijke gevels op de Grote Markt
    van Brussel die volledig  wordt gerestaureerd.
    Met deze maatregel wil het stadsbestuur de hoofdstad meer uitstraling geven.
    De renovatiewerken kosten 900.000 euro.


    Het huis werd gebouwd tussen 1695 en 1698.
    Het is van de hand van architect Willem de Bruyn en de
    beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.




    Het beeld van St. Arnoldus versiert de inkomhal.
    Sint Arnoldus is de schutspatroon van de brouwers.



    De persconferentie vond plaats op het tweede verdiep.





    De trap met de mooie trapbekleding (met het logo van de Belgische Brouwers)
    brengt ons langs verscheidene glazen kasten met oude bierpotten
    en antiek porselein naar de conferentiezaal.




    Ook in de prachtige conferentie zaal
    zijn glazen kasten voorzien waar porseleinen kruiken
    en tapkranen tentoon gesteld zijn.
    Verzamelaars zouden hier watertanden.




    Naast het volledig nieuwe Zythosbestuur waren ook
    Philippe Buisseret (De Confederatie van Belgische Brouwers)
    en Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) aanwezig. 


    Vlnr : Marc Mertens, Erik Vandeperre, Jan De Haes en Philippe Buisseret.




    Voorzitter Erik Vandeperre sprak in zijn toespraak over 5 jaar Zythos.

    Hij gaf een overzicht van 5 jaar biercultuur. 
    Zythos heeft momenteel 27 volwaardige leden en twee waarnemende leden.
     
    Dat is niet veel, maar Zythos is dan ook een confederatievereniging
    die momenteel 29 Vlaamse verenigingen overkoepelt.

    Deze 29 verenigingen zelf hebben bijna 2000 leden.

    Hij had het verder over de rol die Zythos in 2008
    wil profileren naar de Belgische bierliefhebber, maar ook naar de brouwers toe.

     

    Philippe Buisseret vertegenwoordigde de Confederatie van Belgische Brouwers
    en
    schetste in zijn toespraak de situatie van de Belgische brouwerijen
    . 
    Hij had het over de opmars van de Belgische bieren in het buitenland.

    Hij nodigt ook iedereen uit op zondag 20 april 2008 voor de Open Brouwerijendag. 
    Een 35 brouwerijen zullen die dag speciaal un deuren open zetten.

     

    Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) stak het niet onder stoelen of banken
    over de moeilijkheden  in de horecasector.
     
    Hij had het ook over hun nieuw project “vzw Tafelen in Vlaanderen’
    Het project telt zes actielijnen,  ‘Lekker actief’, ‘Lekker weg’, ‘Lekker beleven’, ‘Lekker land’, ‘Lekker terroir’ en ‘leven in de brouwerij’.
     
    Vooral bij het laatste project vraagt hij samenwerking van Zythos
    en de Confederatie van Belgische Brouwers.


     



    Daarna had Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) het over vijf jaar
    bestaan van het tijdschrift De Zytholoog.
    De oplage is verhoogd en met trots stelde hij het
    eerste nummer (nr20) voor in meerkleurendruk.

     

    Fons Minne (Acties & activiteiten) sprak over wat Zythos
    zoal gepresteerd heeft in de laatste vijf jaar
    en,
    wat de vereniging Zythos zo allemaal doet en nog zal doen.

     

    Linda Van loo (Zythos Bier Festival) tenslotte,  
    gaf toelichting over de komende editie 2008
    die op zaterdag 1 en zondag 2 maart zal doorgaan in
    de Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas.







    Na de persconferentie was er nog een receptie in de kelderverdieping van het Brouwershuis.

    Daar huist sinds 1952 het kleine maar mooie brouwersmuseum.








    Gezellig napraten met een fris biertje en belegde broodjes
    in een prachtig decor.  Meer moet dat niet zijn.





    Het museum bestaat uit drie delen :
    Een 18de-eeuwse brouwerij (afkomstig uit Hoegaarden),
    een kelderherberg en een evocatie van een hoogtechnologische moderne brouwerij.

     


      

     
    In het museum wordt de rijke traditie van het Belgisch bier
    levendig gehouden.  De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen,
    de brouw- en gistkuipen, de kooketel en het materiaal uit de 18de eeuw.





    In de kelderherberg verandert men elke week van brouwer,
    maar de identiteit van het geschonken bier wordt nooit prijs gegeven.
    Wat we dus gedronken hebben verklap ik dus niet.



       


    Het gezellige café worden de herinneringen aan lang
    vervlogen tijden opnieuw werkelijkheid.





    Het vernieuwde Zythosbestuur.poserend in de zaal van een
    hoogtechnologische moderne brouwerij (derde deel van het museum)
    Zittend van links naar rechts :
    Erik VANDEPERRE (Voorzitter) - Dany VANSCHOONBEEK (Ledenadministratie)
    Rechtstaand van links naar rechts :
    Marc MERTENS (De Zytholoog) - Mark WASTIJN (Vicevoorzitter) - Marc BRUSTEN (Penningmeester)
    Casimir ELSEN (Secretaris) en Fons MINNE (Acties & activiteiten)

    Zythos

    Het Brouwershuis

    13-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Magerman, Hendrik Goris en De Struise Brouwers te gast bij de Waregemse Bierfanaten.

    Bob, Hendrik en de Struise
    te gast bij de Waregemse Bierfanaten.



    Welkom bierproevers.


    Vrijdag laatst (8 feb 2008) vond in café de Heerlijkheid in Waregem

    een vertel- en proefavond avond plaats met bierkenner Bob Magerman.

    Bob is vooral bekend voor zijn

    bierbesprekingen in Bierpassiemagazine en zijn wekelijkse columns in de krant ‘De Morgen’

    Naast deze rubriekjes heeft hij ook nog twee boeken geschreven.

    ‘Het Belgisch Bierboek’ uitgegeven in 2002 bij Lannoo en ‘36 merkwaardige Belgische bieren’

    Een bundeling van 36 columns die eerder gepubliceerd  werden in De Morgen.

    Dit boekje werd uitgegeven in 2005 door Media Marketing Communications NV.

    Deze boeiende avond werd ingericht door bierproeversclub

    ‘De Waregemse Bierfanaten’.



    De Heerlijkheid.
    Een leuke herberg met een mooie bierkaart.



    Het bovenzaaltje was ingenomen

    door een 40-tal bierfanaten.

    Voske en ik konden natuurlijk niet afwezig zijn.

    Temeer omdat we nu ook lid zijn van deze nog jonge biervereniging.




    Brouwer Jan Vandenberghe van brouwerij Lupiline
    laat Bob kennis maken met zijn kersverse eersteling  'Primula'.


     

    Met een bespreking van vijf echte streekbieren

    (bieren die ontstaan en gegroeid zijn in een bepaalde streek of continent)

    wist Bob ons op een aangename manier te boeien.

    De praatvaardige Wettenaar gaf informatie over elke van de vijf streekbieren

    Het ontstaan, de herkomst en geschiedenis ervan. 

    Ook een deskundige uitleg over de grondstoffen, de brouwwijze van ieder bier

    behoorde tot zijn deskundige uitleg.

    Natuurlijk werden de bieren na iedere uitleg aan onze
    smaakpapillen voorgesteld.




    Bob Magerman, een bierspraakwaterval.
    met kennis van zaken.



    5 echte typische streekproducten waren voor Bob o.a


    Een  pilsbier uit Tsjechië.

    Een Waalse Saison
    Uit het Pajottenland een oude lambiek

    Uit het Duitse Bamberg een typisch rookbiertje

    En tenslotte een Vlaams Roodbier.



    De Waregemse bierfanaten  hadden het aardig druk om de veertig
    aanwezigen van bierproevers te voorzien.





    Het ontstaan, de herkomst en de geschiedenis van het bier. 

    werden door Bob Magerman op vakkundige wijze uitgelegd.






    Pilsner Urquell  4,4% Alc. Vol.
    Plzensky Prazdroj (SABMiller)
     - Plzen - Tsjechië.

     

    Blond en helder bier met weinig schuim
    fijne koolzuurpareling.

     

    De neus was niet meteen waarneembaar.

    Na een tijdje een fijne moutgeur
    Ook een licht zurige walmpje

     

    De smaak was meteen raak.

    Hoppig en bloemig

    moutig met een lichte smaak van vers brood.

    Ook niet te moutzoet.

    Maar een mooie evenwichtige bitterheid

    Een droge afdronk.





    Saison Pipaix 6% Alc. Vol.

     Brasserie Vapeur – Pipaix (Henegouwen)

     

    Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.

     

    Het aroma was licht zurig

    De smaak was kruidig

    Met licht zurige toetsen

    Het bier bevat zwarte peper en lichte gember
     wat ik helaas moeilijk kon uithalen.




     

    .Oude Lambiek 5% Alc. Vol. 

    Geuzestekerij De Cam – Gooik (Vl-Brabant)

     

    Amberkleurig

     

    een zure neus
    azijnprikkeltjes
    Een typische Kaasaroma kon je heel diep opsnuiven

     

    De smaak is die van een droge sherry

    Kurk droog

    Hout

    En toch heerlijk mals. 
    Een
    schitterend bier

    Samen met Cantillon is De Cam 
    de enige geuzestekerij waarvan oude Lambiek op flessen te verkrijgen is.


     

     

     

    Aecht Schlentera Rauch bier – 5,1 % Alc. Vol.

    Braüerei  Heller - Bamberg (Duitsland)


    Een heel donker biertje met beige schuimkraag.

    De neus werd onmiddellijk geconfronteerd met de geur van gerookte hesp.

    Ook heel diep een karamelgeurtje

     

    De smaak was ook die van gerookt vlees

    Ondanks de redelijke overheersing van gerookt is het bier zeer zacht.

    Toetsjes van karamel vind u er ook in terug

    Het is een lekker moutachtig biertje.

    Voor de echte liefhebbers.

    Na een tijdje wen u zich aan de smaak, maar een hele avond van dit bier proeven
    zou wel van het goed te veel zijn.

    Past natuurlijk uitstekend bij gerookte gerechten.



     

     

     

    Rodenbach Grand Cru - 6% Alc.Vol.
     Rodenbach – Palmbreweries - Roeselare

     

    Rood bruin – met beige schuimkraag

     

    De neus is zuurzoet
    met die typische wijngeurtjes

     

    Zuurzoet aanzet

    met smaken van hout

    Fruitige prikken van zure appels

    Na rijping zet het azijnzuur zich om in heerlijk esters.
    Er is een heel klein pietluttig beetje azijzuur te proeven.

    Mooie licht zure afdronk.

    Een mooie afsluiter voor deze toch wel fijne avond.


    Twee verrassingen.




    Maar Geroen zou Geroen niet zijn als hij geen verrassingen in petto had.
    Met trots en enige fierheid kondigde hij als een echte Amerikaanse Predikant
    de aanwezigheid aan van 'werelds Beste bierbrouwers.
    De Struise Brouwers van Lo-Reninge.

    Ook de sympathieke Hendrik Goris van Bierfirma 'Buitenlust'
    werd aangekondigd.

    De heren kwamen niet met lege handen.
    Integendeel.  We konden na de plas- en rookpauze
    kennis maken met nog 5 biertjes van deze brouwers en brouwfirma.




    Urbain Coutteau en Carlo Grootaert twee van de vier Struise. 
    Ze werden door Ratebeer uit geroepen als Beste Brouwers van de wereld.


    Lees alles over deze benoeming op hun website
    http://struise.noordhoek.com/eng/



    Tijdens de plas- en rookpauze nam Voske deze foto.
    Van links naar rechts :

    Edwin Ghequire van het  Poperingse Bierproeversgenootschap,

    Bob magerman, Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust, ikke en
    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers.





    Urbain gaf ons enkele toelichting bij hun bier
    'Pannepot Grand Reserva Vintage 2005'



    In 2003 hebben ze dit bier ontwikkeld.  
    1 jaar later noemden ze het Pannepot.

    De naam is ontleent aan de voorouders van Carlo.

    Dit waren kustvissers.  Ze visten met een pannepot, dit waren panneschuiten
    of platte bodems die op het strand konden aanmeren.
     
    Na de vangst
    werden ze gelost door de vrouwen
     en werden dan via houten karren naar 
    Veurne stad gebracht.

    In die tijd brouwden ze toen al Pannepot. 

    Dit was een soort stout waarin eigeel werd geklutst.

    Een biertje gebrouwen om voldoende energie te geven aan de vissers.

    Via geschriften hebben de struise brouwers geprobeerd de originele Pannepot na te bootsen.

    Ze hebben hun nieuwe bier op de Internationale markt gebracht, 

    en het bier werd ontdekt door een Deen.

    Zo zijn ze de Pannepot gaan beginnen te exporteren naar Denemarken.

    Vandaar is ook Zweden erbij gekomen,

    Dan kwam het in een stroomversnelling. 

    Pannepot is gegroeid als een begrip.

    Het wordt voor 90% geproduceerd voor het buitenland.

    Men kan het vinden in Scandinavië, Amerika, Japan, Italië en Canada.




    Het etiket van de Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    Ook wel "Old Fisherman's Ale Aged on Oak" genoemd







    Ze hebben eind 2005 drie brouwsels voor één jaar op nieuwe eiken vaten gestoken.

    1 deel hebben ze op flessen getrokken en in 2007 voorgesteld op het Zythosfestival. 
    Het bier werd er goed ontvangen door het grote publiek en de vele bierliefhebbers.


    Een tweede deel hebben ze overgepompt op gebruikte calvadosvaten.

    Ze hebben dit bier nog een jaar laten rijpen. 

    Het bier hebben ze gebotteld tussen Kerst en Nieuwjaar 2007.

    Het gebotteld bier hebben ze dan nog 6 weken laten rijpen. 


    Let op !! ieder gebrouwen bier laten de Struise zes weken rijpen wat zeer verstandig is

    Voor de evolutie en de uiteindelijke smaakbepaling van het bier.

     

    Zo komen ze aan de naam Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    of ook Dobbel Barrel Age wat betekent

    Dubbel rijping op eiken vat.


    Pannepot Grand Reserva Vintage 2005

    Brouwerij De Struise Brouwers - Woesten

     

    Het bier heeft een donkerbruine kleur

    Met beige schuimkraag

     

    De neus laat ons kandij ruiken

    Ook een aardig kruidengeurtje bespeelt ons reukorgaan.

     

    De smaak is zowel zoet als bitter

    in een mooi evenwicht.

    Karamel en kandij

    Maar ook lichte calvados prikjes steken hun kop uit.

    De lekkere alcoholtoetsen brengen warmte in onze mond.

    Wat een lekker complex bier.

    Een echte cocktail van eik, calvados en ik denk een zevental kruiden.

    Van het goede te veel?

    Nee hoor.  Als u alles weet te doseren dan kan het niet anders dan een lekker bier zijn.

    Ze zijn momenteel de Beste brouwers en hun bieren bewijzen het.



    Van Rexroth a original Belgian Ale naar Dubbel Buitenlust.

    We laten Hendrik Goris aan het woord.
    Buitenlust Bier VOF  - Kapellen

    BUITENLUST
    EEN BIER ONTRUKT AAN DE VERGETELHEID



    “als we een pluim mogen op onze hoed steken, dan is het toch dat we herkend hebben dat dit bier moest ontrukt worden aan de vergetelheid. Het was indertijd op onze aanwijzingen gebrouwen voor een firma, die nu eigenlijk niet meer bestaat en ik ben niet zeker dat het anders exact zo nog zou gebrouwen zijn. In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met dank aan Dirk Naudts natuurlijk, maar hij brouwde indertijd toch wat wij wilden.”

     

    Dit bier werd voor het eerst einde 1998 op punt gesteld. Mede door uw dienaars, tevreden loonslaven van het ter ziele gegane Mannesmann. Het noemde toen "Mannesmann Rexroth" bier en werd begin 1999 in zijn opgemerkte blauwe fles gratis aan klanten gegeven als eindejaarsgeschenk.

     

    In 2000 werd een variante gebrouwd voor het toenmalige Mannesmann Rexroth. Vodaphone had net in volle internetgekte Mannesmann gekocht en betaald met eigen aandelen. Het gedeelte "oude economie" van  "Atechs Mannesmann" werd meteen weer afgestoten en na een afgebroken beursgang door Siemens en Bosch gekocht. Middenin de onzekerheid ging ook deze fles gratis naar klanten. Het variantebier smaakte toch lichtjes anders en bevatte ook wat minder alcohol. Beide bieren hadden kregen een duidelijk afgescheiden groep voorstanders binnen dezelfde liefhebberskring. Er zijn plannen om het lichtere Mannesmann bier ook opnieuw te brouwen en we houden u natuurlijk op de hoogte.


    We proefden vier versies.

    De Rexroth 7,5% Alc. Vol. (7 jaar oud) uit de speciale 75cl fles
    Buitenlust 8,5% Alc. Vol. uit 2005 uit een 75cl fles met een vierkleuren etiket.
    gebrouwen voor Lapp Benelux (er waren slechst 6 flessen meer)
    Dubbel Buitenlust 2005 -  8,5% Alc.Vol - 33 cl fles
    Dubbel Buitenlust 2007 - 8,5% Alc.Vol - 33 cl fles

     


    De Waregemse Bierfanten met penningmeester Marc Decock
    schenken De 7-jarige Rexroth uit.




    Rexroth 7 jaar oud.  De voorloper van Dubbel Buitenlust.
    Een relatiegeschenk
    .

    De Rexroth van 7 jaar oud - 75cl fles - 7,5% Alc.Vol.

    Donkerblond
    verspreidde een oxydatiegeur.
    Cherryaroma.

    De smaak was nog redelijk goed.
    Zoet geoxideerd
    Ik smaakte boterspekken
    er was toch nog een beetje hopbitterheid.

    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 75cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had ook een lichte oxydatiearoma.
    Ook Cherry en karamel
    zoet met een nog lichte bitterheid.
    de moutsuikers verbergen de hop.




    Dubbel Buitenlust met vierkleuren etiket.
    botteldatum 2005.




    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had een beetje dezelfde geuren en kleuren
    zoals de 33 cl fles.
    Maar had nog een redelijke bitterheid.
    Iets bitter dan zijn de 75cl fles

    Ondanks hun ouderdom waren de verouderde bieren nog
    best te drinken.


    Dubbel Buitenlust 2007 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    Een lekker moutaroma
    ook fruitige toetsjes

    Fruitige smaak
    bloemig
    een prachtig evenwicht tussen zoetmout en bitterheid
    De afdronk is lichtbitter.
    heel lekker biertje

    Al deze bieren werden gebrouwen in
    de Proefbrouwerij te Lochristi

    Een hele mooie avond met leuke verrassingen.
    Ik vertel er ook nog bij dat er een biermand en een etentje
    voor 2 personen kon gewonnen worden.

    Proficiat Waregemse Bierfanaten.

    11-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Hipoldus' Hofbock - Het Hofbrouwerijke - Beerzel

    H.HIPOLDUS HOFBOCK



    Het originele etiket

    Op het Zythos Bierfestival 2007 en de Waregemse Bierhappening 2007

    had ik al kennis gemaakt met de bieren van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel.

    De stout ‘Hofblues’ had me toen erg verrast.

    Ik was maar al te blij dat ik uit handen van mijn vriend Geroen Vansteenbrugge

    (secretaris van de Waregemse Bierfanaten – waar ik nu ook lid van ben)

    enkele flesjes H.Hipoldus Hofbock mocht ontvangen.


     



    Een lekker biertje voor het goede doel.


     

    Brouwer Jef Goetelen wist mij via e-mail te melden :

     

     

    “H.Hipoldus is het moederbier van de hofnar :))

    m.a.w.  hofnar is deze keer eens het etikettenbier.

    De Heikantse (Zythosvereniging) hadden de eer en het

    genoegen om deze originele receptuur van't Hofbrouwerijke  

    met die o zo lekkere whiskeymout boven de doopfond te houden.

    't moet niet altijd andersom zijn nietwaar.

    De naam is ontstaan bij de Heikantse;

     

    Hikske is een figuur in de streek,  vandaar de naam Hikskes Hypoldus Hofbock.”

     

    Dit bier werd gebrouwen voor het Goede doel “De Regenboog”

    Organisatie “De Heikantse”

    Lees ook ‘Bottelen voor het Goede Doel’ op de blog van Steven Vermeylen

     

     

     

    H.Hipoldus Hofbock – 6% Alc. Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel



     

     

     Een prachtig biertje in een proefglaasje.



    Amberkleurig biertje met een fijne gebroken witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling.

     

    Het aroma was niet onmiddellijk waarneembaar.

    Eventjes laten rusten.

    Maar na een tijdje komen de heerlijke moutgeuren op je af.

     

    De eerste smaak is verrassend

    Een aangename niet al te scherpe  gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.

    (Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)

    Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.

    Met hier en daar een zuur prikje

    Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid

    uw smaakpapillen beroeren.

     

    Een heel lekker biertje

    Brouwer Jef Goetelen bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn

    om te kunnen genieten. 

    Dit is bierkunst op zijn best.

     

     



    Wie de bieren van het Hofbrouwerijke graag zou willen proeven

    kan dat doen op de 2de Waregemse Bierhappening

    Op Paaszaterdag 22 maart 2009 vanaf 13.00u
    zaal Red Path op de Hippodroom, Holstraat 99 te 8790 Waregem.

    08-02-2008 om 17:57 geschreven door William Roelens


    04-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Oostensche Baron of het James Ensor Beer.


    Den Oostensche Baron of het James Ensor beer.



    Wie Oostende zegt, voegt er in één adem de Koningin der badsteden aan toe.
    Maar de Koningin der badsteden zou niet koninklijk zijn zonder James Ensor
    alias 'Den Ostenschen Baron'
    .

    Bij een niet zolang geleden bierproeverij bij mij thuis
    hadden Zythologen Thierry en Bianca een fles
    'Den Oostensche Baron' meegebracht.
    Het jonge koppel woont in Bredene (niet ver van Oostende)
     en kon dus gemakkelijk dit gebonden streekbiertje
    op de kop tikken.

    Voske en ik hadden het al eens geproefd heel lang geleden op
    het jaarlijks terugkerend bierfestival van de
    Oostendse Bierjutters.
    Het bier was ons toen echt bevallen.
    We waren maar al te blij dat we dit Oostendse biertje zoveel jaar later
    nog eens konden proeven.





    Een fiere Baron van 37,5 cl met kurk.


    Dat James Ensor een grote impact had op Oostende, hoeft geen betoog. Het aantal cafés en brasseries met zijn naam zijn legio en naar aanleiding van het Ensorjaar in 1999, precies 150 jaar na zijn dood, kreeg de kunstenaar ook een bier met zijn naam.
    Den Ostensche Baron was geboren.



     
    Buik- en rugetiket.
    Het bier wordt gebrouwen door De Proefbrouwerij (Lochristi)
    voor Beernaert-Bitquin.


    Veel Belgische gemeentebesturen zouden een voorbeeld aan
    Oostende moeten nemen.
    Bij recepties van de stad wordt dit speciaal gebonden streekbier
    aan de genodigden aangeboden.
    Veel beter dan de goedkope schuimwijn waar je alleen maar hoofdpijn van krijgt..
    België Bierland!  Dus waarom geen Belgisch bier in het gemeentehuis?



    Den Oostensche Baron - 6,5% Alc.Vol. - 37,5cl.
    De Proefbrouwerij - Lochristi. 





    Den Oostensche Baron - Een streekgebonden heerlijkheid.
     

    Goudkleurig biertje
    Ietsje troebel.
    met een mooie fijne romige witte schuimkraag.

    De neus is vooral moutig
    Ondanks dat het geen fruitbier is
    waren lichte fruitige toetsjes van framboos waarneembaar.

    De smaak is over het algemeen aangenaam moutig
    Het heeft ook een lichte verse broodsmaak
    over het algemeen zoet kruidig
    met een lichtbittere droge afdronk

    Een geringe nabitterheid.

    Een goed gebrouwen biertje
    Misschien ietsje te geparfumeerd?

    Jammer dat dit bier een kleine afzetmarkt heeft.
    Het is vrijwel onbekend.
    Maar door die onbekendheid is het juist zo exclusief zegt
    Anja Vandamme de verdeelster van het bier.



    Een ernstig kijkende James Ensor.
    Hij heeft nochtans geen reden tot klagen!


    http://www.den-ostensche-baron.be/beer/index.htm

    04-02-2008 om 17:34 geschreven door William Roelens


    01-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Roosmarijn naar Kluytmans Bok Bier

    Zo nu en dan krijgen Voske en ik de gelegenheid om biertjes te proeven van

    vrienden amateur-brouwers.

    Ze vragen ons dan om het bier van een beetje commentaar te voorzien.

     

    We zijn maar al te blij met zo’n aanbiedingen en gaan er altijd graag op in.

     

    Zo hadden Dick en Wilma vrienden bierproevers uit Eindhoven (NL) op een
     bierfestival 2
    flesjes voor ons mee om thuis te proeven.



    Het flesje (zonder etiket)  was het eerste bier
    en was ook het oudste (ongeveer 6 maanden)

    Het recept van dit bier heeft Dick met enige andere brouwamateurs samengesteld.

    In het bier zit rozemarijn.  Het bier heeft een Alc.Vol van 8,2% .




     Bij het inschenken was er een mooie fijne beige schuimkraag te bewonderen.

    Roosmarijntje zonder etiket 8,2% Alc. Vol.
    Recept : Dick van Hemert en vrienden
    gebrouwen bij :
    Speciaalbrouwerij Oijen (NL)


    De kleur is donker bruin

    Het schuim is licht beige met een heel fijne structuur.


     

    De neus is aangenaam kruidig

    Heel diep lichte positieve alcohol prikkels.

    De Rozemarijn is duidelijk aanwezig.

     

    De eerste smaak is die van zoethout

    de rozemarijn toetsjes komen naar boven.

    Het bier is wel zoet maar toch heel kruidig
    Ook de aanwezigheid van kandij laat zich opmerken.

    De smaak is doordringend, pittig
    We vonden het verdorie een lekker winterbiertje.

     

    Het bier heeft een warm gevoel.

     

    In een mooie 75cl fles zou het niet misstaan.




    Er hoeft op de fles niet altijd een etiket aanwezig te zijn
    om een biertje te laten smaken.



    Ze hebben het bier naar hun recept
    laten brouwen bij de Speciaalbrouwerij in Oijen (NL)

    Volgens Dick was het rozemarijn die ze toevoegden een extract.

    Dus moesten ze voorzichtig met de hoeveelheid omgaan daar de
    smaak van het kruid te sterk aanwezig zou kunnen kon zijn.


     

     
    Mooi biertje in het winterzonnetje.



    Het 2de bier, met etiket, is eveneens door de Speciaalbrouwerij in Oijen gebrouwen.
    Hier heeft de brouwer op basis van het eerste bier, wat aanpassingen gedaan.
    Hij heeft er minder rozemarijn in gedaan en zijn er nu ook dadels in het bier verwerkt.
    Dit is het bockbier van hem geworden, genaamd Kluytmans Bokbier.
    Het etiket is ook niet het uiteindelijke etiket geworden.

    Maar was er voor de duidelijkheid, om de flessen uit elkaar te houden.

    Dit bier heeft ongeveer 7.2 alc %.



    Een duidelijke grovere schuimkraag.


    Roosmarijn - 7,2 % Alc. Vol.

    gebrouwen bij : Speciaalbrouwerij Oijen (NL)

    Licht bruin met de neiging naar roodbruin.

    Het schuim is ietsje grover van structuur.

     

    De neus is weerom kruidig

    we ruiken terug dezelfde rozemarijntoetsjes maar nu ietsje minder.

    Er zitten inderdaad andere arom's tussen.
    De dadels waarschijnlijk.  We hebben ze er niet kunnen uithalen.

     

    De smaak is zeer kruidig

    ook weer het zoethout die een kleine rol speelt.

    De rozemarijn is in de smaak terug aanwezig al is het iets minder
    dan in het eerste bier.

    Heel diep, kleine zurige prikkels.

    Het bier is aangenaam zoet 
    het bezit toch genoeg evenwicht.

     

    Ook een warm biertje.

     

    Het biertje was nog vrij jong.
    Door het een paar maanden te laten staan
    zou het misschien nog beter tot zijn recht gekomen zijn.
     


    Het bier met een vvorlopig fictief label.
    Op het etiket staat een afbeelding van Speciaalbierbrouwerij Oijen

    Conclusie :

     

    Twee lekkere biertjes. 
    Misschien allebei ietsje te zoet,
     maar voor de periode van het jaar zijn ze een aangenaam gezelschap.

    Tussen zoet en zoet zijn er verschillen. 
    Deze bieren hebben een aangename natuurlijke zoetigheid.

     

    We vonden toch het eerste bier ietsje beter. 
    Misschien de ouderdom en het % alc ??.

    Maar vooral die subtiele alcoholprikkels waren Goddelijk.

     


    Kluytmans Bok Bier
    is het uiteindelijk het resultaat geworden.

    01-02-2008 om 17:49 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!