Ondanks dat het nu volop tijd is van de Kerstmarkten wil ik jullie toch meenemen naar een speciale marktje die jaarlijks op 15 augustus doorgaat in het waalse Marche-En-Famenne (provincie Luxemburg).
Marché Des Oiseaux of ook nog Marche 1900 genoemd.
 La Marché des oiseaux vind plaats in de binnenstad van Marche-En-Famenne rond de kerk Saint-Remacle (XVde eeuw)
Ontstaan in 1967 stelt dit marktje elk jaar een 2.000 vogels
ten toon verdeeld over een honderdtal kraampjes.
 De vogelmarkt is een muzikaal spektakel.
Naast deze vogelmarkt zorgen de inwoners en de marktkramers van Marche voor een nog andere unieke sfeer.
Verkleed in kostuums van in de tijd van 1900 brengen ze samen met de talrijke orkestjes een kleurrijk geheel aan deze bijzondere dag.



 De inwoners en ook veel kinderen van Marche-En- Famenne maken deel uit van het beeld uit 1900. Deze laatste niet altijd met veel enthousiasme zoals u kunt zien.
De typische aantrekking van de markt is de ook de scherpe voorstelling van "mautchîs": een amateurtheater van satirische en humoristische marionetten gericht op alle aspecten van het Marchoise dagelijkse leven.
 Daar het poppenspel in het plaatselijk dialect opgevoerd wordt en over de eigen politiek van Marche-En-Famenne gaat is het voor ons moeilijk te begrijpen.
Natuurlijk ontbreekt de typische Waalse culinaire folklore niet.
Men kan er proeven van de traditionele volksschotels, zoals Matoufe, stoofpotjes, fricassees enz..
vergezeld van enkele lekkere Waalse biertjes.

 Aan eten en drinken geen gebrek. Voor één keer geen Weight Watchers !!
Matoufe met Super des Fagnes Blonde

 De Confrérie du Matoufe in actie.
Matoufe is een regionaal gerecht dat vervaardigd en vereerd wordt door de Confrérie du Matoufe van Marche-en-Famenne. Bereiding op basis van mager gezouten spek, eieren, melk en meel. Het wordt opgediend met grof boerenbrood of in een kommetje, ofwel als voorgerecht, ofwel als hoofdgerecht. Dit heerlijk gerecht dankt haar eenvoud aan het verre verleden en is aanwezig bij elk volksfeest.

Matouffe met Super des Fagnes
Super des Fagnes 5% alc.vol. Brasserie Du Bocq - Purnode Brasserie Super des Fagnes - Mariembourg
Een blond biertje van hoge gisting
Lekker kruidig met toetsen van koriander. en zoethout
Door het succes wordt het bier in grote hoeveelheden gebrouwen bij Brasserie Du Bocq in Purnode.
In Brasserie "Super Des Fagnes" in Mariembourg worden
enkel proefbrouwsels of bieren gebrouwen voor plaatselijk consumptie
Lees ook op deze blog Bière de Brasseur - Bier met Cider - Mariembourg
Gaumse Paté met Orval
Een andere Waalse specialiteit is die van Habay: de Gaumse paté (vleestaart). Deze paté wordt geproduceerd in de streek van de Gaume. De paté is van het gerezen type, vettig en licht zoet. De vulling bestaat uit zuiver varkensvlees. Het vlees wordt handmatig in grove stukken gesneden, gemarineerd in rode, witte wijn of azijn met look, sjalotten, ui, peterselie, wortels, zout, peper, salie, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagel. De "Gaumse Paté" is rond en kan een festoenrand hebben. De paté weegt minstens 250 gram en wordt koud of warm gegeten. Hij krijgt een officieel label of hostie van het certificerend orgaan.
Indication Géographique Protégée (IGP)
 Wat is nu het lekkerst?
Orval 6,2% alc. vol. Brasserie d'Orval
Een donkere Trappist met een erg hoppig karakter Met fruitige toetsen en een rinsige bitterheid
Lees ook op deze blog Orval als aperitief in "Het Spijker" - Gent
Potée de poireaux avec saucisse à frire en een Achouffe
Potée de Poireaux is een typisch Waals hutsepotje met prei, aardappelen en spek en gebakken worst. Er worden ook uien en tijm en laurier in gedaan.
 Een Choufke smaakt heerlijk bij dit typisch Waals gerecht
La Chouffe 8% alc.vol. Brasserie Achouffe - Achouffe Moortgat - Breendonk
Een blond biertje van hoge gisting. een dikke romige witte schuimkraag Lekker fruitig kruidig en hoppig. Lichte toetsen van Koriander. Kortom heel lekker en aangenaam om te drinken. Een biertje met geschiedenis.
Lees ook op deze blog Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.
09-12-2007 om 00:00
geschreven door William Roelens
|