Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    22-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij t'Gaverhopke in feeststemming!

    Brouwerij t'Gaverhopke in feeststemming!





    Het Gaverhopke in feeststemming!

    Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2007 vond in
    brouwerij ‘t Gaverhopke in Stasegem een verwelkomingsweekend plaats.

    De reden hiervoor was, dat het jonge koppel Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne
    de roerstok overnemen van de vroegere eigenaars Erik en Christiane Ameye-Soens. 

    Het jonge paar mag zich sedert 1 oktober 2007 al de nieuwe eigenaars van de zaak
    noemen maar het officiële startschot werd nu pas in het weekend gegeven.

    Brouwer Erik en Echtgenote zullen verder van een verdiende op ruststelling genieten.

    Ik denk dat we ze zeker en vast nog zullen
    terug zien in hun vertouwde omgeving


    Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne
    De nieuwe eigenaars van 't Gaverhopke.



    Tijdens het verwelkomingsweekend werd er ook aan de kinderen gedacht
    Twee clowns onderhielden de kids op een prettige manier.
    Naast figuren maken met ballonnen stond grimme op het programma.




    De kindergrimme had veel bijval bij het jonge volkje.



    Voor de geïnteresseerden was er op bepaalde tijdstippen een bezoek aan de brouwerij


    Bruno Delrue zorgde voor de rondleiding in de brouwerij
     


    Gudrun vroeger gezinshelpster bij familiehulp wordt nu de nieuwe brouwster.
    Haar zus Yorka zal haar af en toe bijstaan in de brouwzaal.

    Gudrun is nog een volkomen leek in het vak, maar ze heeft al een snelcursus brouwen

    gekregen van Erik Ameye.
    Ze zal zich volgend jaar laten inschrijven in de brouwerijschool van Gent.

    Het gamma bieren blijft ongewijzigd.

     

    Gaverhopke Blonde 8

    Gaverhopke Bruine 8

    Gaverhopke De twaalf 12

    Gaverhopke Kerstbier 8

    Gaverhopke Paasbier

    Gaverhopke Kriek 7

     
    Links een paasbiertje en rechts de Blonde van 8 al lachend
    geschonken door zaakvoerdster Gudrun


    De Gelagzaal






    De gelagzaal is één open ruimte en is volledig heropgefrist..
    De lichtgroene pasteltinten zorgen voor een gezellig interieur.



    De Brouwerij



    Gudrun Vandoorne een nieuwe sympathieke vrouwelijke brouwer
    in het Belgisch bierlandschap.



    De schrootmolen




    Twee van de drie roestvrije ketels. Rechts de Brouwketel.




    Vroeger was het een open gistkuip.  Daar het gisten nu gebeurt in gesloten
    gistingstanks (zie hieronder) wordt de kuip gebruikt voor de afkoeling van het wort.
    Via de platenkoeler gaat het naar de gistingstanks.





    De roestvrije gistingstanks




    Rotatieve afvullijn TA1600




    Eén van de twee kookketels in de bloemetjes gezet.




    Te koop.  Ambachtelijke Paté bereid met Gaverhopke blond.




    Te koop : Kratjes met 6 bieren.
    Feestverpakking met etiketering volgens uw wens.



    Voske en ik proefden er twee bieren
    Gavehopke Blonde en den Bruine van 12.


    Gaverhopke Blonde 8% Alc.Vol.
    Brouwerij 't gaverhopke - Stasegem
    http://www.tgaverhopke.be/



    Goudblonde tripel van 8°


    Goudblond van kleur
    iets wazig
    Wandklevig wit schuim.

    De neus is vrij moutig
    gistig.

    Het bier heeft een zoete aanzet
    kleine positieve toetsjes van alcohol
    Ook heel in de verte komen jeneverbessen eventje naar boven piepen
    Het bier is volmondig.
    Geen enkel bitterheid te bespeuren
     Voor wie van volmoutbieren houd zal dit zeker een lekker biertje vinden.



    Het nieuwe etiket van Blond ¨8°



    Gaverhopke Bruin van 12.  12%Alc.Vol.
    Brouwerij 't gaverhopke - Stasegem
    http://www.tgaverhopke.be/



    De donkere van 12°  kan men met een trappist vergelijken.


    Donker bier
    met een beige schuimkraag
    fijn wandklevig schuim.

    Zoete aanhef
    moutig
    chocolade toetsen - Tofee
    De smaak van rozijntjes
    ook weer die lichte alcoholprikkels die de smaakpapillen strelen.
    Heel diep een lichte hoppige bitterheid.
    Een prachtig degustatiebier
    Maar met zijn 12% Alc.  een gevaarlijke klepper voor als je nog moet rijden.
    Eéntje is meer dan genoeg!



    De etiketten zijn allemaal vernieuwd.
    Bruin 12°




    Bruno en Gudrun - Veel succes met de zaak !

    22-10-2007 om 23:45 geschreven door William Roelens


    18-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frioen - Het bier van het VOC - Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren - Beernem

    Zondag laatst (14 oktober 2007) zijn Voske en ik naar Beernem geweest.
    Meer bepaald naar het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC)
    in het Provinciaal domein Bulskampveld.
    Ter gelegenheid van hun 25ste verjaardag had het VOC een biertje laten brouwen.
    Frioen is de naam.

    De verjaardag van het opvangcentrum viel juist samen met de
    "Opendeurdag Lippensgoed Bulskampveld".
    en de afsluitdag van de 'Week van het Bos'



    De mooie affiche met een doorkijkje!




    De weg naar het Lippensgoed badend in een najaarszonnetje.




    Een mooie doorkijk laat ons de pracht van het domein zien.







    Naast de voorstelling van het nieuwe bier waren er tal
    van andere activiteiten op het terrein.
    Workshops en infostanden rond natuur - Tentoonstellingen -
    Heks Epona en haar kruidenvertellingen.- Ponyritjes -
    Bezoek bij de vleermuiskelder enz... te veel om op te noemen



    De kinderen amuseerden zich kostelijk op de oude boerenkar


    VOC - Het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren


    Wat kan een weg om een biertje te proeven toch mooi zijn.





    Het was heel druk op de binnenkoer waar de persconferentie doorging.



    Iedereen verzameld in de grote tent.


      
     
    De vier sprekers.
    Johan De Rycke Burgemeester van Beernem
    Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.
    Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus en
    asielbeheerder Katrien Werbrouck.


    Katrien Werbrouck stelde zondag nog een tweede nieuw initiatief
    van het Opvangcentrum voor. 'De gemeenten kunnen bij ons borden verkrijgen die zij op hun grondgebied kunnen zetten om de mensen warm te maken voor dieren in het wild.'
    Voorzitter Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen was aanwezig met een petitie tegen de toename van Europese wilde dieren in gevangenschap.
    Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus, haalde in zijn toespraak uit naar de Brugse groenschepen Bernard Decuyper (CD&V) die ijvert voor de bestrijding van vossen in West-Vlaanderen. 'Het is absurd om te stellen dat hier één vos per hectare zit. In die redenering zouden er 314.000 vossen rondlopen die dagelijks een kip verorberen. Je kan nagaan hoeveel kippen dat zijn op een jaar. Degelijke kooien maken bestrijding trouwens overbodig.'
    Bron : Arne Frank - Het Nieuwsblad.



    De inzegening van het nieuwe bier Frioen.
    Op de foto : Burgemeester Johan De Rycke, Katrien Werbrouck.
    Martine De Roo Schepen van het Milieu en Jan Rodts






    De Frioen had geweldig succes bij de genodigden.


     
    'Frioen' is een andere naam voor een kneu, een kleine vinkensoort.
    Het is een hoppig biertje van zes graden dat in de
    Proefbrouwerij in Lochristi gebrouwen is.
    Het is gebrouwen met hoppe uit Nieuw Zeeland.
    Het zal permanent te verkrijgen zijn in het opvancentrum.
    Als het in de smaak valt, zal het ook later in de winkels verkocht worden.




    De Frioen is te verkrijgen in een 33cl en 75cl fles


    Frioen 6,5% Alc.vol.
    Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com


    Frioen, een biertje om van te houden.


    Blond biertje met een dikke witte fijne schuimkraag

    Het aroma is hoppig en fruitig

    De eerste smaak is fruitig en fris
    een lichte hopbitterheid streelt u smaakpapillen.
    De hoppige toetsen en de lichte bitterheid blijven mooi aanhouden.
    Het bier is aangenaam om drinken.
    Door zijn niet al te groot alcoholgehalte is het een perfect
    aperitief biertje die ook de dames zullen lusten.
    Het kan ook als een heerlijk degustatiebiertje dienen.

    Toch een van de betere bieren van De Proefbrouwerij.
    De Nieuw Zeelandse hop scoort hier met 100%



    Een heerlijke Frioen tussen de herfstbladeren.




    De bedoeling van het opvangcentrum is om gewonde dieren
    na een tijdje hun vrijheid terug te geven.
    Deze Frioentjes zitten nu nog opgesloten maar niet voor lang meer.


    In het winkeltje onder deze toren van het opvangcentrum
    kun je de bieren verkrijgen.

    http://www.voc-bulskampveld.be;

    18-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14de Nationale Bierhappening 2007 van BLES Zottegem

     

    Zaterdag 13 oktober trokken we met enkele HOP leden richting Zottegem.
    De 14de Nationale Bierhappening stond op het programma.
    Een belangrijk bierevenement ingericht door de
    Zythos vereniging BLES "Bierliefhebbers van de Egmont Stede"
    http://www.bles.be/

    Het festival was weer een voltreffer.
    Veel volk, leuke sfeer en wat belangrijk is :
    Er waren weer lekkere bieren te proeven van een tiental brouwerijen.

    Enkele primeurs :

    Van bierfirma "Het Alternatief" - Izegem was er de heel lekkere
    Piet Agoras te proeven. Een Amberkleurig biertje van 9% Alc.Vol

    De Hoevebrouwers van Zottegem kwamen uit met Nen Uts
    Een Ambertje van 7% Alc.Vol.
    Nen Uts is het Zottegems voor Egel

    Brouwerij Van Steenberge Bios uit Ertvelde
    kwam met een Moppie Blond
    Een Fruitig gerstenat van 8 % Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal uit Brakel bracht
    Slock van 't vat mee
    Een hoppig biertje 6,5 %Alc.Vol. naar een recept van Carl Kins.

    lees ook op deze blog
    Slock van 't vat - Een Wereldprimeur in de Pado te Tielt.
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=294

    De andere bieren zullen later nog besproken worden op deze bierblog

    Ter gelegenheid van de Bierhappening
    had BLES een nieuw biertje laten brouwen bij brouwerij De Graal.
    Namelijk : Lekker Ding

    zie ook :
    Lekker Ding Tripel - het nieuwe BLESbier 2007
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=323

    Voor de fotoreportage van dit gebeuren
    heb ik hieronder twee lekker dingen waar u kunt op klikken
    Twee mooie dames die voor de heerlijke rijke Belgisch biercultuur hebben gekozen

    dan voor de zoete Coca Cola maatschappij.

    Klikt op één van hen en u bevind zich in de 14de Bierhappening

       

    16-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rendux Brune - Rendux Ambrée proeven in Rendeux (Ardennenverslag 2)

    Rendeux is een kleine gemeente gelegen tussen La Roche-en-Ardenne en Hotton. 
    Het is gelegen aan de kronkelende Ourthe.
    De Gemeente is redelijk groot in oppervlakte en ligt te midden van een uitgestrekte natuur.
    Het telt ongeveer een 2000 inwoners.  Maar wat belangrijk is !
    (voor ons bierproevers toch ),
    Rendeux heeft zijn eigen streekbiertjes.
    Rendux Brune en Rendux Ambrée.

    Deze bieren worden speciaal gebrouwen door
    Brasserie St. Monon voor de toeristische dienst.



    Rendux Ambrée en Brune

     

    Op de Route de Houtton en wel bepaald in het huisnummer 43
    kunt u het bier proeven en aankopen.

    Daar bevind zich Ferme de la Vallée een winkeltje met streekproducten
    of zoals het in de taal van Mollière zo mooi klinkt “
    produits du terroir”.






    Het winkeltje met allemaal streekspecialiteiten.


    Het winkeltje heeft een degustatieruimte en in de zomer een gezellig buitenterras.

    Op dit bloemrijk terrasje hebben we de twee biertjes geproefd

    Rendux Brune en de Rendux Ambrée.



     Het terrasje langs de baan Hotton - La Roche

     


    Rendux Brune 7 % Alc. Vol
    Brasserie St. Monon - Ambly
    http://www.saintmonon.be/
     




    Rendux Brune
    Het Biertje werd een beetje te koud geserveerd.



    Donker bier met een beige schuimkraag.

    Het schuim verdween snel.

    Het was ietsje te koud geserveerd

     

    Het bier heeft een moutig aroma

    Met chocolade toetsjes

     

    Het begin met een zoete aanhef

    De mond word gevuld met smaken van karamel

    Ook rozijntjes en een lichte portosmaak komen effentjes naar boven.

    Een licht honingsmaakje laat zich ook herkennen.

    Een lekker bier die zich vlot laat drinken.


     

    Rendux Ambrée 7 % Alc. Vol
    Brasserie St. Monon - Ambly
    http://www.saintmonon.be/
     




    Een lekker aperitiefje.
     


    Amberkleurig met een licht fijne witbeige schuimkraag

    Het schuim is wandklevig

     

    Een zoete aanhef

    Met een fruitige lekkerheid

    Ook lichte bittere toetsen komen de smaakpapillen strelen.

    Een mooie nabitterheid.
    Droge afdronk
    Een uitstekend aperitief biertje.

    11-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappist Pegasus? Een nieuwe trappist of een grove vergissing?

    Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het zag.
    Nu met ouder worden zijn er wel veel dingen die ik vergeet of die aan mij voorbijgaan.
    Maar dat ik mij niet meer kon herinneren dat er een nieuwe Trappist
    op de markt was of dat er ergens in België een Trappistenbrouwerij zou bijgekomen zijn,
     met als naam "pegasus"
    dan zou het toch erg gesteld moeten zijn met mijn herinneringsvermogen.

    En toch was het waar!
    Trappist Pegasus las ik op de bierkaart van een stationsbuffet.



    Maar ik denk niet dat een figuur uit de Griekse mythologie (zeg maar een gevleugeld paard)
     meteen in verband zou kunnen gebracht worden met de Trappistenorde :
    Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, (O.C.S.O).

    Ik heb er onmiddellijk de dienster bij geroepen hopende dat zij enige verklaring
    zou kunnen geven over deze wel heel nieuwe en bijzondere Trappist.

    ”Trappist Pegasus” zeg ze bijzonder fier “is een Leffe met picon”

    Na mijn ogen kon ik nu mijn oren niet geloven.
    Van welke zintuigen kon ik nog zeker zijn?

    ”Dat kan niet en dat mag niet” zei ik
    (al blij dat het niet mijn geheugen was die mij parten speelde).
    ”Leffe is geen Trappist” verduidelijkt ik haar
    ”Nee, nee, het is geen Leffe maar een Tongerlo gemengd met picon”
    verbeterde ze snel.

    Ze wist het blijkbaar zelf niet.
    Of het een Leffe of een Tongerlo is die gemengd wordt met Picon
    maakt geen verschil uit.  Beide bieren zijn abdijbieren en geen Trappist.

    Nu moesten Voske en ik de trein halen en andere mensen zaten te wachten op hun bestelling.
    Het ging me te lang duren om haar duidelijk te maken wat de naam “Trappist” precies inhield.
    Tenslotte was de jonge dame maar een dienster die haar job deed.

    De verantwoordelijke voor deze grove fout is de uitbater maar die was niet aanwezig.

    Beter zou hij dan op zijn kaart vermelden "Biercoctail Pegasus".
    Of die lekker is zal ik nooit weten want zo iets zou ik nooit bestellen.

    Tja vlug nog een fotootje nemen als bewijs en Zythos inlichten.


    Zythos en actie Trappist (bron : Zythoswebsite)

    http://www.zythos.be

    Zythos voert acties voor het geven van juist informatie aan de consument.

    Er wordt in de media en in de Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen mer de naam Trappist.
    Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld de naam Trappist gebruiken:

    Westmalle,
    Westvleteren,
    Achel,
    Chimay,
    Rochefort
    en Orval in België

    en La Trappe in Nederland.

    De naam 'Trappist' is een beschermde benaming,
    die enkel deze 7 kloosters mogen gebruiken.
    Het logo Authentic Trappist Product versterkt de bescherming van deze naam nog.



    Om meer duidelijkheid te scheppen in deze materie heeft Zythos een folder samengesteld, waarin duidelijk uit de doeken wordt gedaan welke de Trappistenbieren zijn, en aan welke voorwaarden een bier moet voldoen om zich met recht "trappistenbier" te noemen.
    De informatie kan u reeds terugvinden in het
    "dossier Trappist",
    of u kan de folder downloaden (in pdf) en afdrukken.
    Gedrukte exemplaren zijn te krijgen bij de groep acties.

    Ziet u in een bepaalde zaak of advertentie toch een abdijbier of een ander bier
    dat aangeprezen wordt als Trappist?

    Download uw bezoekrapport en zend het ons terug. (pdf -Word)


    Een echte Trappist
    Blonde Chimay van 't vat

    08-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen bier zonder hop.

    Dat de kwaliteit van het hedendaagse bier een groot deel aan hop te wijten is lijd geen twijfel.

    Want het plantje afkomstig van de bekende familie Cannabaceae
    (zijn enig broertje is Hennep of anders gezegd Cannabis sativa)
    zorgt voor de bittere smaak aan het bier.
     
    Het is ook verantwoordelijk voor de aangename aroma’s.
     
    De mooie stabiele schuimkraag en het
    het fungeert als
    natuurlijk conserveringsmiddel in bier.
    Hop is ook verantwoordelijk dat bier een gezonde drank is.

     



    Poperingse hopvariëteiten.
    Golding - Hallertau - Magnum en Target



    Dinsdag (2 oktober 2007) laatsleden had in het Hopmuseum van
    Poperinge een voordracht plaats door Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote.

    Geen bier zonder hop. 


    Tussen de dertigtal geïnteresseerden waren
    een zestal hopleden aanwezig. Paul, Piet, Thierry, Bianca, Voske en ik.



    De nieuwe Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse uit Menen (WVl)
    wil het museum internationale uitstralng geven als het
    "Hopmuseum van de Lage Landen''
    Hij gaf nadien het woord aan gastspreker Paul Delanote.




    Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote gaf een deskundige uitleg
    over de Belgische hop.


    Hoe staat het nu met de hopteelt in België?

    De Belgische hop : feiten en cijfers 2006


    Het areaal
     

    Het totale areaal bedraagt in 2006 nog slechts 179 ha.

    Gemiddeld areaal per bedrijf : 4,8 ha
    En zeggen dat er rond de jaren 1900 in België nog 2000ha waren verdeeld
    rond de streek van Asse en Poperinge.
     
    Nu telt Asse nog slechts een 4 à 5 ha.
     
    De rest bevind zich rond Poperinge, Vlamertinge.


    Het aantal Belgische hoppetelers bedraagt 37
    waarvan er dit jaar weer twee afgevallen zijn.

    Dat het slecht gaat met de hoppeteelt is niet enkel in België voelbaar. 
    In heel de wereld is de oogst van hoppe gehalveerd.

    De variëteiten

    Het aanbod aan variëteiten evolueert in functie van de vraag :


    ALFA

    ha

    Productie ton/j *

    Wye Target

    75.79

    243,33

    Hallertau Magnum

    45.12

    67,47

    Merkur

    1.74

    2,73

    Admiral

    4.04

    6,57

    Nugget

    1.60

    5,88

    Pilgrim

    1.54

    1,49

    Totaal

    129.83

    327,47


    DUBBELDOEL

    ha

    Productie ton/j *

    Wye Challenger

    19.83

    25,32

    Northern Brewer

    2.44

    3,34

    First Gold

    1.64

    0,57

    Brewers Gold

    0.76

    0,60

    Boadicea

    0.40

    0,15

    Totaal

    25.07

    29,98


    AROMA

    ha

    Productie ton/j *

    Golding

    13.89

    12,42

    Fuggles

    1.53

    0,57

    Marynka

    1.50

    2,50

    WGV

    0.80

    0,67

    Saaz

    1.58

    1,28

    Hallertau Mittelfrühe

    4.95

    6,21

    Totaal

    24.25

    23,65

    * Benaderd cijfer



    De hopproducten


    De Poperingse hop kan geleverd worden onder vorm van :
    -verse hopbellen, verpakt in balen type RB60
    -hoppellets: type 90 en type 45
    -hopextract: CO2-extract, superkritisch en vloeibaar.




    Na de interessante uiteenzetting kon men
     in het Hopmuseum de jaarlijks tentoonstelling van hopstalen bezichtigen.
    De stad organiseert deze gratis expositie in de marge van de nationale hopprijskamp
    ter promotie van de Belgische hopteelt




    Een 75 hopstalen van Belgische hop kon men hier bekijken.
    Netjes verdeeld over de Aroma- en bittere hoppen.




    Bij ieder hopstaal stond er een fiche met een puntenschaal.
    Het totaal van de positieve punten en aftrekpunten bepalen de kwaliteit van de hop.



    De uitslag van de hopkeuring 2007



    De Hr. Paul Delanote gaf uitleg op wat hop kon worden beoordeeld.
    Zitten er nog zaadjes in de hop bvb? 
    (sommige boeren laten die zitten voor het gewicht omhoog te drijven)
    Droogheidstoestand, Lupulinegehalte.
    Is er plantaardige en dierlijke beschadiging aanwezig?
    Hoe kunt u best hop ruiken enz...




    Hoplid Thierry Vanmullem bij de Pioneerhop
    een recente bitterhop afkomstig uit Engeland




    Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse
    gaf aan Piet, Pol en mezelf enige uitleg over het hopmuseum

    Tijdens de tentoonstelling kon men proeven van een Hommelbiertje
    en het nieuwe Poperings Nunnebier.
     
    Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.




    Paté bereid met hop.  Een lekkernij uit Poperinge



    Nog niet zo lang op de markt
    Poperings Nunnebier.
    gebrouwen nav het Keikoppencarnaval

    Afzet van de Belgische hop

    Door de eeuwen heen : Het brouwen van bier
    Voedingssupplementen : Een nieuwe afzet met grote potentialiteiten
    Decoratie
    en Gastronomie : Hoppescheuten

    06-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teusser - Bertem - De Proefbrouwerij.

    Het Teusserbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de inhuldiging van het nieuwe gemeentehuis op 22 september 2001 in Bertem. 

    Het bier valt zo goed in de smaak dat ze het nog altijd verder blijven brouwen.



     

    De naam Teusser komt van veehandelaar. 

    De Teussers kloppen met hun handen bij het verkopen van hun dieren.

     

    De naam van het streekbier brengt eer aan de stevige veekoopmannen van Bertem, de Teussers.



    Teusser - 7 % Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi.
    http://www.proefbrouwerij.com/






    Een donkeramber biertje
    met een zeer fijne lichte beige schuimkraag

    De neus laat ons moutige aroma's ruiken

    De smaak is een zeer diepe moutige smaak.
    Niet zo zoet als karamel
    eerder de smaak van een roothoofdje
    Zoet met toch een aangename bitterheid die
    in de juiste ballans ligt met het zoete.
    In de verte heel diep verscholen - lichte anijs.

    Een heel lekker bier
    die de Bertemse teussers heel graag zullen drinken.
    Een moutig biertje met een heel aangename niet al te zoete smaak.
    Een van de betere moutige bieren van Andelot.
    10 bakken voor een kalfje?
    20? - 15?
    Verkocht !!!




    Het mooie buiketiket.
    Met twee teussers, de koe heeft niets te zeggen.



    Rugetiket.

     

    Bertem is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant.

    De naam verwijst naar de moerassen van de Voer of naar de eigennaam Beert.

    Bertem ontstond als landgoed van de abdij van Corbie, te Frankrijk.

    Het dorp telt nog veel Teussers.

    Om die reden is de huisstijl van deze gemeente ook gebaseerd op het aloude

    Teussersgebaar.  Twee handen die het gebaar (handgeklap) uitvoeren waarmee de veeboeren een

    overeenkomst afsloten.


     


    Een lekker niet al te zoet moutig biertje.

    04-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Picobrouwerij Alvinne te Heule
    Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2007 laatsleden opende picobrouwerij Alvinne
    haar deuren in de Mellestraat te Heule.
    Op zaterdag kwamen honderden genodigden opdagen.  

    De zondag was het weer raak. 
    Vele sympathisanten en geïnteresseerden kwamen de gloednieuwe brouwerij bezoeken.
    http://alvinne.be/

    Lees ook op deze blog :
    Heule, de nieuwe thuishaven van Picobrouwerij Alvinne


    Het trotse Alvinne Team
    vlnr : Glenn, Ine, Lien en Davy
    verwelkomden alle bezoekers met een stralende Alvinnelach.





    Ter gelegenheid van de opendeur hadden
    ze een éénmalig  Alvinne 'Oud Bruin' 5,2% Alc.vol. gebrouwen.
    Dit bier was verkrijgbaar van de tap.
    Er konden 33cl en 75cl flessen aangekocht worden.





    De talrijke genodigden konden naast het gamma Alvinnebiertjes
    ook genieten van de vele belegde broodjes.





    Talrijke genodigden kwamen de brouwers veel succes
    toewensen met hun nieuwe brouwerij.
    Hier
    Hildegard en Bas van Ostaden van bierfirma "
    De Leyerth" in gesprek
    met brouwer Davy Spiessens.




    Brouwer Glenn Castelijn heeft uitleg over de nieuwe brouwerij.
    Vlnr : Patrick De Waele brouwer bij Brouwerij Huyghe, 
    Glenn,  echtgenote van Patrick
    Gunther Mertens Secretaris en webmaster van de
    Objectieve Bierproevers van de Essense Regio
    en Davy Le Roy, ondervoorzitter van de Bierliefhebbers van de Egmont Stede.






    Vlnr : Carl Kins (net terug van een bierjurering in Italië)
    Nino Bacelle van brouwerij De Ranke met echtgenote,
     In het midden met groene trui, Jozef Maes brouwer bij
    Van Honsebrouck en Glenn Castelijn.

     



    Op bepaalde momenten was het heel druk in de gezellige degustatiezaal.




    Voor de allerkleinsten was er een mooi springkasteel voorzien.



    Het snoepje van de opendeur dagen.
    PODGE BI STOUT - 11,2 % Alc.vol.
    De Alvinne 
    Podge Belgium Imperial Stout 
    gedurende 6 maanden gerijpt in een Eiken Calvados vat.




    Voor nog 78 foto's
    van de opendeurdag
    klikt op onderstaande foto



    02-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karel van Yedeghembier en Hopgaletten in het Wethuys te Watou

    Voske en ik bezochten een paar weken terug
    samen met onze vrienden Thierry en Bianca
    Het Wethuys in Watou (West-Vl)

    Het Wethuys is een stijlvolle Brasserie - Tearoom en eethuis met gastenkamers.
    http://www.wethuys.be/


    Het buitenterras met zicht op de markt van Watou.
    Bemerkt rechts van de parasol de schandpaal (17de - 18de eeuw)
     



    Het Wethuys is een historisch pand en was vroeger
    de ambtstwoning van Graaf Karel van Yedeghem,
    waarvan de schandpaal aan de gevelmuur een aanschouwelijke getuigenis blijft.



    De prachtige inkomhal.
    Rechts komt u in de gelagzaal.
    Via de trap bereikt u de gastenkamers.



    Bij het betreden van de gelagzaal vallen de gewaagde
    kleurencombinaties onmiddellijk op.



    De 1ste graaf, Karel van Yedeghem, huwde met Maria van Cortewyle te St. Omaars
    op 24 juni 1584.
    Hij bezat een sterke brouwerij nabij het Wethuys.
    Vanop het kasteel 't Blauwhuis bracht hij weldaad naar dorp en streek.
    Later bouwde zijn zoon, Joannes, een nieuw kasteel (1610 - 1620) in de
    huidige Vijfhoekstraat waar de originele inrijpoort nog te zien is.



    De mooie toog.  Rechtdoor via een kleine trap
    komt u in een hoger gedeelte van de taverne.




    Filip IV verhief op 18 juni 1629 Watou tot Graafschap.
    Hun praalgraven met beeltenis vindt u vooraan in de St. Bavokerk.
    Het kasteel werd in 1793 verwoest door generaal Vandamme van de kasselrij Cassel die de Watouse welvaart niet kon dulden.
    Een neoklassieke woning 'Nieuw Kasteel' werd opgetrokken in 1813.




    Rood en wit gecombineerd met grijstinten geven de brasserie
    een stijlvol cachet.




    Het Wethuys (15de - 16de eeuw) was een vergader- en schepenhuis
    voor het bestuur van de Heerlijkheid en het Graafschap.
    Het werd door de graven in 1839 verkocht aan Fidelis Debergh.




    De originele prachtige open haard. Ode aan de hop.


    In 1862 werd de brouwerij 'De Gouden Leeuw' door brouwer
    Joris Van Eecke verbonden met het Wethuys.
    Albert Van Eecke (brouwer van de Kapittelbieren) verbouwde het pand.
    De originele open haard met zijn keramiek als eerbetoon aan de 'patroon'
    van Watous kerk en hoppenat en de houten inbouwkasten getuigen nog van een rijk verleden.
    (bron : De folder van het Wethuys)



       

      
    Het bovenste gedeelte van de gelagzaal.
    Waar het ook gezellig vertoeven is.




    Regelmatig worden andere kunstenaars uitgenodigd.




    Karel van Yedeghem, het huisbier van het Wethuys.



    Het Wethuys beschikt ook over een eigen huisbier.
    Mevr. Nadine d'Hont De moeder van uitbaatster Barbara Sedeyn heeft vroeger nog
    de brouwerijschool gevolgd in Gent.
    Samen met buurman Van Eecke maakte ze een eigen recept.

    De naam van het bier werd vlug gevonden.



    Karel van Yedeghem - 5,5 % Alc. Vol.
    Brouwerij Van Eecke - Watou
    http://hommel3.tripod.com/




    Karel van Yedeghem, een Special Belge uit Watou.


    Het biertje is amberkleurig met een fijne witte schuimkraag.

    De neus is vrij moutig.

    De smaak is zoet
    moutig met lichte fruitige toetsjes.
    Het bier mocht naar mijn smaak ietsje meer body hebben.

    Het is een licht biertje, niet te zwaar en goed verteerbaar.



    Het bordje gemengd mag er best zijn.


    We werden door de vriendelijke uitbaters uitgenodigd op
    de voorstelling van hun Hopgalette.
    Een hopgalette is een soort pannenkoek waarin lupiline-extract in verwerkt word.
    Lupiline is het Goudkleurige ,harsachtige poeder die in de hopbel zit.

    Deze voorstelling vond plaats woensdag laatsleden (26 september 2007)
    in het bijzijn van De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen



    De Hr.Serge Coudron
    verwelkomde de honderden genodigden en
    stelde de historische folder 'Het Wethuys' voor.




    Historicus Drs. Kristof Papin had het daarna over de ontwikkeling
    van de hop door de eeuwen heen.





    De voorstelling van de hopgalette gebeurde door
    De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen




    Daarna konden de genodigden de vele mini hoppegaletten proeven

    Er waren verschillende hopgaletten te proeven
    met Watou-kaas,
    met zalm en spinazie,
    met hesp
    met Champignons
    en vegetarisch.

    De pannenkoeken waren vergezeld met bieren uit Watou of
    een cider uit Normandië.



    Voor een fotoreportage
    over de voorstelling van deze lekkernijen
    klikt op onderstaande foto



    Telenet Foto

    01-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!