Dat de kwaliteit van het hedendaagse bier een groot deel aan hop te wijten is lijd geen twijfel.
Want het plantje afkomstig van de bekende familie Cannabaceae (zijn enig broertje is Hennep of anders gezegd Cannabis sativa) zorgt voor de bittere smaak aan het bier. Het is ook verantwoordelijk voor de aangename aromas. De mooie stabiele schuimkraag en het het fungeert als natuurlijk conserveringsmiddel in bier. Hop is ook verantwoordelijk dat bier een gezonde drank is.
 
  Poperingse hopvariëteiten. Golding - Hallertau - Magnum en Target
Dinsdag (2 oktober 2007) laatsleden had in het Hopmuseum van Poperinge een voordracht plaats door Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote.
Geen bier zonder hop.
Tussen de dertigtal geïnteresseerden waren een zestal hopleden aanwezig. Paul, Piet, Thierry, Bianca, Voske en ik.
 De nieuwe Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse uit Menen (WVl) wil het museum internationale uitstralng geven als het "Hopmuseum van de Lage Landen'' Hij gaf nadien het woord aan gastspreker Paul Delanote.

Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote gaf een deskundige uitleg over de Belgische hop.
Hoe staat het nu met de hopteelt in België?
De Belgische hop : feiten en cijfers 2006
Het areaal
Het totale areaal bedraagt in 2006 nog slechts 179 ha.
Gemiddeld areaal per bedrijf : 4,8 ha En zeggen dat er rond de jaren 1900 in België nog 2000ha waren verdeeld rond de streek van Asse en Poperinge. Nu telt Asse nog slechts een 4 à 5 ha. De rest bevind zich rond Poperinge, Vlamertinge.
Het aantal Belgische hoppetelers bedraagt 37 waarvan er dit jaar weer twee afgevallen zijn.
Dat het slecht gaat met de hoppeteelt is niet enkel in België voelbaar. In heel de wereld is de oogst van hoppe gehalveerd.
De variëteiten
Het aanbod aan variëteiten evolueert in functie van de vraag :
ALFA |
ha |
Productie ton/j * |
Wye Target |
75.79 |
243,33 |
Hallertau Magnum |
45.12 |
67,47 |
Merkur |
1.74 |
2,73 |
Admiral |
4.04 |
6,57 |
Nugget |
1.60 |
5,88 |
Pilgrim |
1.54 |
1,49 |
Totaal |
129.83 |
327,47 |
DUBBELDOEL |
ha |
Productie ton/j * |
Wye Challenger |
19.83 |
25,32 |
Northern Brewer |
2.44 |
3,34 |
First Gold |
1.64 |
0,57 |
Brewers Gold |
0.76 |
0,60 |
Boadicea |
0.40 |
0,15 |
Totaal |
25.07 |
29,98 |
AROMA |
ha |
Productie ton/j * |
Golding |
13.89 |
12,42 |
Fuggles |
1.53 |
0,57 |
Marynka |
1.50 |
2,50 |
WGV |
0.80 |
0,67 |
Saaz |
1.58 |
1,28 |
Hallertau Mittelfrühe |
4.95 |
6,21 |
Totaal |
24.25 |
23,65 | * Benaderd cijfer
De hopproducten
De Poperingse hop kan geleverd worden onder vorm van : -verse hopbellen, verpakt in balen type RB60 -hoppellets: type 90 en type 45 -hopextract: CO2-extract, superkritisch en vloeibaar.
Na de interessante uiteenzetting kon men in het Hopmuseum de jaarlijks tentoonstelling van hopstalen bezichtigen. De stad organiseert deze gratis expositie in de marge van de nationale hopprijskamp ter promotie van de Belgische hopteelt
 Een 75 hopstalen van Belgische hop kon men hier bekijken. Netjes verdeeld over de Aroma- en bittere hoppen.
 Bij ieder hopstaal stond er een fiche met een puntenschaal. Het totaal van de positieve punten en aftrekpunten bepalen de kwaliteit van de hop.
 De uitslag van de hopkeuring 2007


 De Hr. Paul Delanote gaf uitleg op wat hop kon worden beoordeeld. Zitten er nog zaadjes in de hop bvb? (sommige boeren laten die zitten voor het gewicht omhoog te drijven) Droogheidstoestand, Lupulinegehalte. Is er plantaardige en dierlijke beschadiging aanwezig? Hoe kunt u best hop ruiken enz...
 Hoplid Thierry Vanmullem bij de Pioneerhop een recente bitterhop afkomstig uit Engeland
 Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse gaf aan Piet, Pol en mezelf enige uitleg over het hopmuseum
Tijdens de tentoonstelling kon men proeven van een Hommelbiertje en het nieuwe Poperings Nunnebier. Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.

 Paté bereid met hop. Een lekkernij uit Poperinge
 Nog niet zo lang op de markt Poperings Nunnebier. gebrouwen nav het Keikoppencarnaval
Afzet van de Belgische hop
Door de eeuwen heen : Het brouwen van bier Voedingssupplementen : Een nieuwe afzet met grote potentialiteiten Decoratie en Gastronomie : Hoppescheuten
06-10-2007 om 00:00
geschreven door William Roelens
|