Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
17-08-2021
25ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Brasserie du Grand Mir - Blonde - Noire - Bastion Royal Irish Coffee StoutRubis -
25ste Dinsdagnamiddag proeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
We proefden 3 Biobieren van La Brasseriedu Grand Miruit Lesdain en één bier van BrouwerijBastion– Diest
La Brasserie du Grand Mir
In het centrum van de kwekerijen, velden met rozen en aardbeien die het mooie dorp Lesdain (deelgemeente van Brunehaut) kenmerken, is de brouwerij van de “Grand Mir” gelegen. De bijgebouwen van de oude boerderij werden gerenoveerd en aangepast om er een gloednieuwe microbrouwerij te installeren. De stal, de schuur en de zuivelfabriek werden vervangen door vaten. Het ongerepte karakter van de boerderij gecombineerd met een vleugje moderniteit in de gebouwen maakt het een unieke plek waar Pascale en Philippe Vandamme ( brouwingenieur en chemisch ingenieur) met passie kwalitatieve, biologische en karaktervolle producten brouwen. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale producenten. Hun mout komt van mouterij Beloeil en de hop is 100%Biologisch en Belgisch!
Blonde (5,7%Alc.Vol.)
Donkerblond met een fijne witte schuimkraag
Het aroma is moutig Fruitig (Banaan?) Gist
Zachte aanzet Zoete prikken Moutig Lichte scherpe hop bitterheid komt na een tijdje naar boven Koriander Kruidige toetsjes Evenwichtig Over het algemeen zoet Mooie presentatie
Noire (7,0%Alc.Vol.)
Zwartbier met beige schuimkraag
Gerookt aroma Prik van noten Een tikje zoet komt naar boven
Zoete aanvang Kersensmaak Lichte bitterheid Kruidige prikken Fruitig Complex Er zou geen fruit aanwezig zijn maar rode biet! Die haal ik er toch niet uit
Brouwerij Bastion
Bram Schmitz uit Diest en Mendel Van Daele uit Kortenaken hebben brouwerij Bastion opgericht. Ze brouwen nog niet zelf alhoewel ze van plan waren om hun brouwerij in te richten in de citadel in Diest. Maar dit is een historisch gebouw waar je niet zo vlug er een brouwerij in onder brengt. Hun bier gebrouwen wordt voorlopig bij brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek gebrouwen. Hun logo van de brouwerij draagt het patroon van het citadelcomplex. Zie tekening op de capsule. Ze zijn verder actief in de brouwwereld. Mendel werkt bij Brouwland en Bram doet het onderhoud bij brouwerij Anders.
Bastion Royal Irish Coffee Stout (7,3%Alc.Vol.) Bevat Royal koffie Stroobants & Grant’s Triple Wood Whisky.
Donker tot zwart bier met een donkerbeige schuimkraag
Gebrand aroma Bitter Rokerig Koffie
De aanzet smaakt naar gerookte mout Gebrand Klein zoetje tussendoor Houtprik Whiskytoets Ook af en toe een licht zuurtje Mooi in evenwicht De afdronk is licht bitter met de smaak van koffie De whisky mocht ietsje meer doorkomen!
Om de smaakpapillen te neutraliseren had Geroen een lekker brood gebakken met haverbloem, spelt, boekweit, bruin bio bakmeel, vanille en verse gist.
Berliner Framboos (4,0%Alc.Vol) BrouwerijAlvinne– Moen
Lichtroze bier met een fijne witte schuimkraag
In de neus ruikt men fruitige toetsen Zurige Framboos
De eerste slokken zijn zuur Lichtjes zout? Dan komt de framboos naar boven ook een tikje citroen Lichte body Verfrissend Nogal magere afdronk Maar een zurige lekkere dorstlesser dat wel! Voor mij is het nog wel eventjes wennen!
Amberkleurig waas bier zonder schuimkraag Geen koolzuur
Het aroma is gistig fruitig Perzik Floraal
De eerste slokken zijn vrij bittter Fruitige prikken van perzik Karamel Tikje zoet tussendoor De bitterheid overheerst en verdringt de andere smaken Alcohol dringt zich vooraan Niet evenwichtig Bittere afdronk Het enige bier van BBP die me jammer genoeg niet kan bekoren en dit door zijn overdreven bitterheid! Met dank aan Geroen Vansteenbrugge!
De eerste slokken zijn zoet Koffietoets Lichtjes gebrande smaak Lichte bitterheid kom boven Rozijnen Tikje vanille Zachte carbonatie Evenwichtig Lekker maar niet zo speciaal!
Donkerbruin gerstenat met lichtbruine romige schuimkraag
Het heerlijke aroma verwent de neus Donker en rijp fruit Karamel Lichte alcoholprik
De eerste slokken zijn zoet Ook hier de smaak van rijp gedroogd fruit Karamel Wijnachtige prikken Koffietoetsen Tikje zoethout Mooi in evenwicht De afdronk is lichtbitter Een klassebier, zeg maar een Meesterbier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)
Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)
Tijdens een aangename en zonnige fietstocht hebben we toevallig in het kleine Vlaamse landbouwdorp ‘Houtem’ het pittoresk cafeetje ‘Klein Plezier’ ontdekt.
De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
Houtem is een van de prachtige dorpen die aanleunt tegen de Franse grens niet ver van Hondschoote. Het ligt midden in de prachtige West-Vlaamse natuur. Met nog geen 500 inwoners is het een van de grootste deelgemeenten van de stad Veurne.
De 17e-eeuwse pastorie
Het staat ook in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Naast De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (als monument beschermd in 1948) en de 17e-eeuwse pastorie gebouwd door de abt van de Sint-Niklaasabdij van Veurne is er dus ook dit kleine cafépareltje te bewonderen.
Klein Plezier
De tijd is hier ook blijven stil staan zoals u op de foto’s kan zien. De keuze van bieren is niet zo groot maar toch trof ik een bier aan die je weinig aantreft buiten het grondgebied Veurne nl. Boeteling ‘Boeteling’ een toeristisch bier gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere te Bavikhove. Dit bier werd geboren op 1 april 2005! Bestaat dus nog altijd met een ander etiket op de fles!
Boeteling
De naam van dit bier vindt zijn oorsprong in de Boeteprocessie die eigen is aan de stad Veurne. Het vroegere etiket vertoonde een schilderij van de Boetprocessie door Georges Verschyngel.
De Boeteprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17de eeuw. In 1637 sticht Jacob Clou, een monnik van de plaatselijke St. Niklaasabdij, de 'Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker'. Deze broederschap van leken moest o.a. ieder jaar de pas opgerichte Vastenkruisweg organiseren.
In 1644 organiseren de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te worden van pest en oorlog; een veertigtal leden van de 'Sodaliteit' nemen deel aan deze processie.
In 1646 neemt de 'Sodaliteit' zelf het initiatief voor een boeteprocessie; de boetelingen waren gekleed in een ruwe bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne.
Omstreeks 1700 verschenen de eerste 'beeldengroepen' die door boetelingen werden gedragen en werden bezinningsteksten, de 'spraken' luidop voorgedragen.
De processie werd daarna aangevuld met nog meer bijbelse taferelen, zodat de huidige Boeteprocessie op een volkse, levendige manier zowel het Oude als het Nieuwe Testament uitbeeldt met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus; in zijn spoor stappen ook de honderden anonieme boetelingen.
Donkerblond bijna amberkleurig biertje met een witte wandklevige schuimkraag.
De neus ruikt moutig en ook een licht zurig trekje. Karamel en het fruitige van citrus.
De eerste slok is vrij zoet De karamelmout laat zich smaken. Op de achtergrond zweeft een lekkere lichte bitterheid. Kleine smakelijke toetsjes van vers brood geven het biertje een aangename smaak.
Het bier is volmondig ondanks zijn 6,6 Alc.Vol. Maar komt absoluut niet papperig over.
Een klassieker uit 2005 die nog altijd op de biermarkt te vinden is en leuk is om hem onverwacht terug te kunnen proeven in een klein gezellige plattelands kroeg.
Goudkleurig licht waas bier met een mooie witte stabiele schuimkraag
Moutig aroma Tikje sinaas Honing
Fruitige aanvang met een lichte hopbitterheid Koriander Grassig Degusteert vlot met een lekker mondgevoel Voldoende evenwicht De afdronk is licht kruidig Lekkere bio-tripel Gedegusteerd in Au Nouveau St.-Eloi een van de leukste cafeetjes van Poperinge/Watou
St. Bernardus Tripel (8,0%Alc.Vol.) BrouwerijSt. Bernardus– Watou
Amberkleurig bier met een flinke witte schuimkraag
Het aroma is zoet fruitig Banaantoetsen komen vrij Tikje gekonfijt fruit
De eerste slokken zijn heerlijk Gistig Zoete en pittige toetsen wisselen elkaar af Karamel Banaan Honingprikken Een kleine bitterheid komt naar boven en zorgt voor evenwicht Lichte alcoholwarmte Mooie afdronk Perfect in balans Een TT’er (Top Tripel)
Donkerbruin bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Lekker aroma van donker fruit Rozijntjes Broodtoetsen Karamelprik
De eerste slokken zijn die van gebrande koffie Pruimpjes Rode wijn Karamel komt piepen Lichte kruidigheid Enige bitterheid Evenwichtig Droge afdronk Lekker toeristisch biertje
Ook de eerste slokken zijn kruidig Unieke smaak van jeneverbes Koriander Rozemarijn Soms een zoete suikertoets Maar meest een vervelende bitterheid Onevenwichtig Van het goede te veel! Niet echt mijn ding
Aroma’s van steenfruit Bosbessen Tikje kruidigheid Hout
De eerste slokken zijn lichtzurig Zachte toetsen van bosbessen en vlierbessen Redelijk fruitig Droog Lichte kruidigheid Proeft vlot Weinig koolzuur Lichtzure afdronk Complex bier
Rudy Ghequire (Algemeen Directeur Rodenbach) zegt het in de krant “De Tijd” dat Belgische brouwers het lastig hebben in de USA. Er zijn grote verschuivingen op de biermarkt De craft beers worden er aangevallen door de hard seltzers (spuitwater met aroma’s en alcohol, red.). Die hebben in korte tijd een groot marktaandeel veroverd. Dat heeft onder meer te maken met de lagere accijnzen op moutalcohol die in de seltzers wordt gebruikt.’ Maar niet geklaagd Rodenbach draait er goed mee en ze bundelen hun krachten met Dogfish Head, de Amerikaanse nummer één in zure bieren. Op basis van Rodenbach en een van hun brouwsels brachten ze samen deze Vibrant P’Ocean uit, een heel zuur, droog, scherp en zoutig bier, typisch voor de Amerikaanse markt.
’
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Marc Coesens Brouwmeester bij brouwerij Liefmans brouwde, samen met Koen Debusschere en Jo Panneels van Colruyt Kriek-Brut Xtra. Het is een origineel en uniek bier waarbij verschillende Liefmans kriekbieren van diverse jaargangen geblend werden met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt én met kriekbier dat vier jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Een craft blend waarin friszure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra (9,5%) is exclusief en in gelimiteerde oplage te verkrijgen bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli.
Brouwerij Liefmans
Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.
Samen met Koen Debusschere (aankoper) en Jo Panneels (bierconsulent) van Colruyt, blendde brouwmeester Marc Coesens een uniek en gelimiteerd bier, dat exclusief te verkrijgen is in de Colruyt-winkels. Het resultaat is een uniek bier waarin fris zure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.
Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans verwelkomde de aanwezigen
Koen Debusschere, aankoper Colruyt
Koen Debusschere, aankoper bier bij Colruyt Laagste Prijzen: “Bier is belangrijk voor Colruyt en onze klanten komen ervoor naar ons. We willen onze klanten dan ook graag inspireren en laten ontdekken. Daarom zetten we constant in op vernieuwing en innovatie binnen ons assortiment. We zijn trots dat we samen met brouwerij Liefmans, een jarenlange partner, dit prachtige bier creëerden en dit nu aan onze klanten kunnen voorstellen.”
Marc Coesens, brouwmeester Liefmans en Koen Debusschere, aankoper Colruyt
Marc Coesens, brouwmeester Liefmans: “Deze Kriek-Brut Xtra is een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Het resultaat is een zeer geslaagde blend die we exclusief lanceren bij Colruyt. ”
Olav Blancquaert vulde de glazen nog even bij
Jo Panneels, bierconsulent Colruyt Laagste Prijzen: “Onze Kriek-Brut Xtra past heel goed bij desserten, zoals chocolademoelleux of zwartewoudgebak. Wie het bier eerder wil smaken bij een hoofdgerecht, die zou ik een gerecht als eend met een bosvruchtensausje aanraden. En natuurlijk kan je ook genieten van onze Kriek-Brut Xtra op een terrasje.”
Annemie Declerck voorzitster van de vrienden van het Hopmuseum in gesprek met Zythologe Kristel Logie.
Links Kriek-Brut Xtra een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Rechts een kriek van 2005
Maarten Galland uitbater feestzaal Liefmans schonk nog eens bij!
Annemie Declerck in gesprek met Chris Bauweraerts stichter van brouwerij Achouffe
Kriek-Brut Xtra speciaalbier degusteer je best bij 6 °C. Zoetzuur Fruitig Volmondig Houtprik Tikje karamel Tannine Met de smaak van krieken Poepkes (rode snoepjes - gewassen kriekjes) Wijntoetsen Zoetzure afdronk
Dit gelimiteerde specialbier is exclusief te koop bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli 2021. Richtprijs: 9,99 euro per fles.
Ook biersommelier Sofie Vanrafelghem kwam even binnenwippen
Jo Panneels, bierconsulent Colruyt, Koen Debusschere, aankoper Colruyt, Marc Coesens, brouwmeeser Liefmans, Elfried Anckaert, brouwmeester Liefmans, en Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans, zijn trots op hun nieuw bier 'Kriek-Brut Xtra' .
Onlangs met voordrachtgever en boezemvriend Geroen Vansteenbrugge na een lange coronatijd onze 24ste Dinsdagnamiddag proeverij kunnen houden. 4 bieren stonden op het programma Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison en Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin vanBrasserie La Source Beer et Co– Brussel Stout’n Tseut (7,5% Alc.Vol.) - van HuisbrouwerijDen Tseuten Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer gebrouwen doorBram Basbij BrouwerijDe Feniks– Gullegem
Brussel is een nieuwe brouwerij rijker! Brouwerij “La Source” opende onlangs haar deuren in het Historische Byrrh gebouw. Byrrh is een aromatisch aperitief gemaakt van rode of witte wijn. Het kwam voor het eerst op de markt in 1866. Na de 2de oorlog zakte de markt helemaal in elkaar. In 1977 werd het overgenomen door PernoRicard.
Het Byrrh kreeg een nieuwe naam Be-Here De brouwerij is gevestigd in Tour é Taxis momenteel het brouwgebied bij uitstek! De brouwerijen En Stoemelings en No Science liggen aan de overkant van de straat en brouwerij Zenne ligt op een paar honderd meter afstand.
Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison
Blond bier met een romige witte schuimkraag
Aroma is redelijk hoppig Citrus in de hoofdrol Citroen
Zurige aanzet Citroen Citroengeste Lichte bitterheid Hoppetoetsen Hout Smaakt naar oude geuze Smaakt naar oude tonnen Droog Evenwicht Lichtzure afdronk
Een lekker zurig zomerbier
Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin
Donker amberkleurig bier met beige schuimkraag
Zoet aroma Moutig (haver) Brood Wilde zurige toets Karamel in de diepte
De eerste slokken zijn zurig Oud bruin Houttoets Type geuze wilde gist Lichte zoete toets Soms een wijntoets
De smaak komt bijna overeen met het bier hierboven Lekkere dorstlesser
En nu had Geroen voor onze dinsdagnamiddagproeverij twee bieren mee van deze brouwerij. Wij moesten ze wel uit het flesje uitschenken wat als u als gast de brouwerij bezoekt dit kan doen uit kranen die aangesloten zijn aan 600 liter vaten! Dus verser kan niet! Vandaar ook hun naam La Source of De Bron. De brouwerij heeft een tiental bieren zoals Tripels, Porters Stouts en IPA’s zoals u ziet een hele reeks variëteiten! Ondanks de voorliefde voor blikjes waren onze bieren in normale flesjes. Wij proefden twee 37,5 cl bieren de Messange (4,6% Alc.Vol.) een wilde saison en Bête noire, een jong bruin
Stout’n Tseut(7,5% Alc.Vol.)
Donker tot zwart bier met beige schuimkraag
Gebrand aroma Rooktoets
De eerste slok is een beetje waterachtig Gebrande smaak Koffietoets Tikje nootachtig Lichte bitterheid Tikje zurigheid Chocolade Voldoende evenwicht Zachte koolzuurprikkel Lichtbittere afdronk Lichte gebrande nasmaak Niet slecht en toegankelijk
Maar een beetje braafjes (ietsje meer power verwacht) Toch smaakvol voor slechts 7,5%
Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer Het bier wordt ook Bram Brass Brewer’s Nightmare Ardmore BA
Donker tot zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
De neus ruikt gerookt aroma Zoetjes Vanilletoets
Geroosterde mout Suiker Chocolade dringt zich effentjes op Wiener melange Koffie Lichte alcohol Ook een kruidige prik Zoete afdronk met een licht bittere toets Fantastisch! Zetelbier bij een Netflixserie
Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F - Dominicains Dubbel - Dominicains Tripel - Dominicains Quadrupel
Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F
DE GESCHIEDENIS VAN 3F BRASSERIE IS EEN MODERN VERHAAL VAN RESPECT VOOR TRADITIE, FAMILIEWAARDEN EN CREATIEVE DYNAMISME. EEN VERHAAL VAN VRIENDSCHAP.
Pierre en Rémy hebben elk op hun eigen manier een speciale band met bier en zijn geschiedenis.
Pierre: zijn overgrootvader is een overtuigd Belgische brouwer. In 2014 besloot hij, als onderdeel van zijn afstudeerscriptie, om zijn eigen bier te maken: La Forge.
Rémy: hij groeide op in de familiebrouwerij in Douai. In 2015 rondde hij zijn bedrijfskunde af en ontwikkelde hij ook een zekere honger naar bierproductie.
Samen ontwikkelen de 2 jongeren het project van de oprichting van een brouwerij, ondersteund door hun families, die hen enerzijds toestaan om het project te financieren en anderzijds hen wat ervaring en veel advies op het gebied van het brouwen brengen.
Brasserie 3F is niets anders dan de ontmoeting van hun ambities en hun twee unieke universums. Het komt tot leven in Frameries, België, en de naam doet denken aan de 3 nog werkende fonteinen in de stad Mons, die net naast de deur ligt.
Geïnspireerd door de hoge traditie van Belgische bieren en hun geloof in edele en genereuze ingrediënten, vindt het Dominicaanse assortiment speciaalbieren opnieuw uit.
3 bieren: Dominicains Dubbel, Dominicains Tripel en Dominicains Quadrupel.
Deze namen verwijzen naar de geschiedenis van bieren gebrouwen in kloosters, die de moutconcentratie en het alcoholgehalte van het bier aangeven.
Een compleet bierassortiment, een spel van evenwicht tussen aromatische hop en kruidige tonen (koriander, sinaasappel).
Zie website
Dubbel (6,9%Alc.Vol.)
Goudblond bier met een witte schuimkraag
Zoet moutaroma Koriander Honing Sinaas
De eerste slokken zijn kruidig Ook hier een tikje honing Sinaastoets komt naar boven Zachte dronk Lichte hoppigheid Mooi in evenwicht Malse bitterheid in de afdronk. Weet niet of ‘dubbel’ gepast is op het etiket Een formitastisch bier
Trippel (8,2%Alc.Vol.)
Goudblond met een romige witte schuimkraag Mooie koolzuur doorstroming
Aroma is fruitig Moutig Kruidigheid in de neus
Zoete aanzet Karamelleprik Fruitig (Banaan) Tikje granig De afdronk is licht bitter Mooi in ballans Zacht Lichte alcoholprik Lekkere tripel
Quadrupel (9,2%Alc.Vol.)
Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkop
Fijne vlotte koolzuurdoorstroming
Het aroma bied ons rijp fruit Moutig
Fruitig begin Banaan komt boven Pittige kruidigheid Koriander Appelprik Alcoholwarmte Voldoende evenwicht Levendig Beetje identiek met de tripel Lekker Quad
Brasserie 3 F 5 Avenue van het Parc d'adventures scientifiques 7080 FRAMERIES België
Bruin bier met een lichte rode gloed De beige schuimkraag verdwijnt vlug
Zoete neus Karamelprikken Licht fruitigheid
De eerste slokken zijn zoet moutig Een framboossmaakje komt naar boven Karamel Bruine suiker maar ook een klein zuurtje Lichte bitterheid Zoete zachte afdronk met framboos in de mond Door te weinig koolzuur is de smaak van het bier iets doordringender Maar de presentatie is iets minder Voor mij een lekkertje
Blond helder bier met een kleine witte schuimkraag
Weinig koolzuur bij het uitschenken Moutig Fruitige neus van abrikoos
Eerste slok smaakt licht bitter Na een tijdje begin de bitterheid toe te nemen Fruitige toetsen Een lichte kruidigheid Maar het is vooral de hopbitterheid die de smaak bepaald Droge afdronk Een frisse laag alcoholische doordrinker
De Lieve was één van de oudste kanalen in Europa. Ze verbond ooit de stervormige vestingwerken van de stad Damme met het historische centrum van Gent. Ditmaal stroomt De Lieve in het glas!
Donker koperkleurig bier met een royale schuimkraag
De neus ruikt zoete prikken Karamel Rozijntjes?
De aanzet is fruitig
Gedroogd fruit banaan Karamel Droog Chocolade Honingtoetsen Zacht Toch een bier met een redelijk karakter Het kon mij bekoren
Red by Petrus (8,5%Alc.Vol) BrouwerijDe Brabandere– Bavikhove
Donkerrood helder bier met een gebroken fijne witte schuimkraag
De neus is zoet Moutig Kersenaroma Amandelen
De eerste slokken zijn zoet met een lichte bitterheid Kersen Casistoets Amandelen Tikje hout Soms een framboostoets Lichtzoete Afdronk met een licht bittertje Zoet en zuur wisselen elkaar af Mocht ietsje meer zuurheid bevatten!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
In het hart van Mons (Bergen) lig in de oude garage "St-Christophe" de "Brasserie de Londres" waar destijds in 1455 ook een Londense brouwerij was gevestigd Deze is nog niet zo lang opgestart. Naast de onderstaande Belgicabieren produceren ze ook de Montoise en de Trinity. Ze brengen deze productie terug naar het stadscentrum van Bergen. De bieren werden tot nu toe bij Brasserie La Binchoise gebrouwen. Men spreekt over een grootschalig project en een investering van naar schatting 1,8 miljoen euro om deze voormalige garage om te vormen tot een moderne brouwerij die 5.000 hectoliter per jaar kan produceren. De werkzaamheden werden snel gestart en moeten eind 2023 volledig zijn afgerond. Er werd een crowdfunding gelanceerd. Deze bracht maar liefst 57 669 000 Euro op. Hun droom werd verwezenlijkt
Het onderstaand Belgica trio zijn bieren van Greg Piotto die bestemd zijn voor de export. Hiervan worden jaarlijks maar liefst 1.500.000 flesjes vrijgegeven. Er bestaat ook nog een speciale Kersteditie
Belgica Blonde (6,2%Alc.Vol.)
Blond bier met een fijne witte kraag Fijne koolzuurdoorstroming
De neus is moutig Lichte ftuitigheid (sinaas)
De aanzet is zoet Moutig Lichte hoppigheid Smaakt fris tikje kruidigheid Koriander Allemaal heel miniem Vreemde nasmaak van gist Samentrekkend Maar het bier degusteert vlot Maar ook niet meer Zomerse doordrinker
Belgica Brune (7,7%Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt
Zoet aroma Lichte geur van gebrande mout Karamel Weinig aroma!!!
De eerste slokken zijn zoet Karamel Chocolade Tikje gedroogd fruit Zoethout moutig Waterachtig Weinig volume Niet echt geslaagd mist een beetje power
Belgica Tripel8,5%Alc.Vol.)
Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag
De neus is moutig Fruitig en bloemig Koriander Banaan
De eerste slokken zijn zoet Moutig Gistachtig Tikje fruitig (citrus) Hopbitter komt erna onmiddellijk naar boven Kruidnagel Evenwichtig Lichtbittere afdronk Niet slecht maar ook geen wow!
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Het aroma is zoet Moutige prikken Karamel
De smaak zet het aroma verder Ook hier moutige toetsen Zoet Karamel Honing? Suiker bitterheid komt opduiken Voldoende evenwicht Bittere hoppige afdronk Lekker bier
Zoete aanzet Bloemig Prik koriander Lichte bitterheid komt naar boven en blijft hangen Degusteert vlot Zoete afdronk Mooi in evenwicht Zoete afdronk Een bier die vlot degusteert
De firma Gediflora is Europees marktleider in het veredelen en telen van potchrysanten. Samen met brouwerij ’t Gaverhopke lanceert het bedrijf een eerste biertje met chrysantenextract op de markt. Het is een familiebedrijf, David en zijn vrouw Elien Pieters zijn de derde generatie die een patent heeft op een 140-tal chrysantenrassen.
Nonkel Hop IPA 6,5% GistgeestDeurne Gebrouwen bij BrouwerijEutropius- Menen
Licht amberkleurig bier met witte romige schuimkraag
De neus ruikt citrus fruitig Moutig Tikje karamel
De eerste slok is bitter ook hier citrus in de smaak Licht zoete toets Verfrissend Mooie bitterheid Groene hop Bij walsen in de mond smaakt de hop nog meer Bittere droge afdronk Lekker gerstenat
Poufff - Champagne Saison (6,0%Alc.Vol.) Dust Beer – Brugge Gebrouwen bijHof Ten Dormael- Tildonk
Amberkleurig bier Licht wazig Witte schuimkraag Veel koolzuur
Moutige neus Granig Broodaroma
Lichtzurige aanzet Granig Lichte bitterheid Geringe zurigheid Een beetje een zwakke structuur Lichte nabitterheid in de afdronk Vlot drinkend bier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Tripels 30 - Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel
Tripels 30
Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel
Kompel Tripel Hop (10,5%Alc.Vol.) BrouwerijKompel- Maasmechelen
Koperkleurig met witte fijne schuimkraag
De neus is hoppig Kruidig (Kruidnagel)
De eerste slokken zijn zoet Kruidige toetsen Ook een fruitige prik Hopbitterheid laat niet lang op zich wachten Droog Alcoholwarmte Overwegend zoet Goed in balans Droge afdronk Bittere nasmaak Niet slecht maar eentje is genoeg Een tripel waar men kan over discuteren!
De bieren van Brouwerij Kompel zijn een ode aan de Mijnwerkers of kolenputters van Limburg. Ze worden ook Kompels (kumpel in het Duits) genoemd. Dit betekent ook ‘vriend’ of ‘makker’ Sandro Di Pietro, Frederic Fabry en Alessio Di Pietro uit Eisden waarvan hun grootouders nog in de mijnen gewerkt hebben ontwierpen de eerste Kompelbieren. ‘Kompel Bovengronds’ en ‘Kompel Ondergronds’. Ze werden als eerst gebrouwen bij brouwerij Anders. Ze kenden al vlug succes. Sinds 2015 worden de bieren gebrouwen op de Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen Helchteren.
De biertjes, zoals Bovengrondse (Blond), Ondergrondse (Donker), Kriek en Christmas, kaapten al meerdere prijzen weg.
Intussen is het trio ook begonnen met de ontwikkeling van voedingsproducten, zoals kaas. En nog is hun ondernemingshonger niet gestild. In het gebouw van Terhills Hotel, geprangd tussen Euroscoop en Maasmechelen Village, werd een ruimte vrijgemaakt voor een gloednieuwe brasserie.
Rik en raf Tripel (8.0% Alc.Vol.) ReceptBramBrass– Heestert
De eerste slokken zijn lichtbitter Fruitige toetsen van citrus Een zoet toetsje Honing breekt de bitterheid Brengt evenwicht Lichte alcoholwarmte Smaakt nog naar een! Lekkere tripel met net dat beetje anders die mijn smaakpapillen opvrolijken
Wieze Premium Belgian Tripel (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijDe Brabander– Bavikhove
Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkraag
Het aroma is zoet moutig Tikje hoparoma Lichte smaak van banaan Ietsje alcohol
De aanvang voelt lekker aan Een fruitige aanvang Wat honing Moutige toetsen Lichte hopbitterheid Mooi in balans Ook hier een alcoholwarmte de afdronk is lichtbitter Voor mij een genietbare typische Belgische tripel
Donkerblond bier met witte schuimkraag Mooie koolzuurdoorstroming
De neus wordt verwend met fruitige toetsen Banaan Lichte moutigheid
De eerste slokken zijn zoet Fruitig – banaan-Sinaas? Ook een toetsje honing verwent uw smaakpapillen Kotiander Er komt een kleine bitterheid opzetten Het bier degusteert vlot Mooi in balans Licht zoete afdronk Een tripel die voor de meeste in de smaak zal vallen!
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge om het mee te brengen!
De eerste slokken zijn lichtzurig Moutig Toetsen van framboos Hoppetoets Evenwichtig Lichte bitterheid Fruitzurige droge afdronk Lekkere verfrissende bio-aperitief en zomerbier
Kasteel Beauvoorde ontstond in samenwerking met Frambiosa y besos en het Kasteel van Beauvoorde. Zij waren degenen die aan brouwerij De Plukker vroegen om een biertje te maken met frambozen uit Beauvoorde, een stadje in de Westhoek.
Dunham Complexité (6,0%Alc.Vol. ) BrouwerijDe Ranke– Dottignies In samenwerking met de CanadeseDunham brouwerij- Québec
Amberkleurig bier met witte romige schuimkraag
Moutig aroma Licht kruidig
De aanvang is moutig Ook her een kruidigheid aanwezig Gevolgd door wat fruitigheid van perzik Citrus Bitterheid komt naar boven Beetje aards Evenwichtig Droge afdronk Speciale topper
Monte Cristo (11,5% Alc.Vol.) BrouwerijBosteels– Buggenhout (AB Inbev)
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Moutige neus met toetsen van rozijnen Karamel
Porto / Sherry aroma
Zoete aanzet De smaakpapillen worden onmiddellijk geconfronteerd met alcoholwarmte Sherry Rood fruit Chocolade
Vanilletoetsen Tikje eik Suiker Zoete afdronk (veel te ) Misschien iets van het goede te veel
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Zoet aroma met fruitige prikken Moutig Honingtoets Tikje karamel
Zoete aanvang Ook in de smaak is er honing aanwezig Koriander Citrus en exotisch fruiti Lichte hoppigheid In evenwicht Matige body Kruidige afdronk niet slecht
Moutige aanzet Lichte bitterheid die blijft aanhouden Pepertoetsen Kruidigheid Scherpe smaak Volmondig Toch een eigenaardige smaak die mij niet echt kan bekoren!
Het Bier werd uitgebracht tgv Fêtes Historique du Festin - Lessines
Een donkere nacht in 1578 en Lessen wordt belegerd. De aanvallers staan op het punt om de voorsteden te verwoesten. De ‘Compagnie de la Jeunesse’ (jeugdbrigade) onder de leiding van Sébastien de Tramasure maakt zich op om de vijand terug te drijven. Ten aanval!
Wazig licht amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Moutige neus Hoppe prikken
De eerste slok is mooi bitter Hoppige nota’s Een zoetje tussenin Komt een tikje alcoholisch over ondanks de 6,2% Droog Bittere afdronk Bittere nasmaak Lekker
Amberkleurig helder bier met een romige witte schuimkraag
De eerste aroma’s zijn zoet Honing speelt de hoofdrol
Zoete aanzet Moutig toetsen Honing komt onmiddellijk opzetten Ook fruitige prikken van banaan Lichte bitterheid zorgt voor afwisseling Beetje wrangheid Het bier vloeit langzaam uit Niet geheel mijn ding maar zoeteliefhebbers en imkers zullen dit bier wel smaken
Vijf Bieren 92 - Artésienne La Fée Torchette - Crysialstick Airborne 2.0 -– Marcus beer – Monkey Business Berry - Vleesmeester Ghost Black Pudding 2018
Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 92
Artésienne La Fée Torchette - Crysialstick Airborne 2.0 -– Marcus beer – Monkey Business Berry - Vleesmeester Ghost Black Pudding 2018
Artésienne La Fée Torchette (7,0%Alc.Vol.) BrasserieArtésienne- Haisnes / Frankrijk
Wazige donkeramberkleurig bier met witte schuimkraag
Zoet aroma vanilleprikken kruidig
De smaak is fruitig Citrus Kruidige Tikje aards Maar het bier is zacht en laat zich vlot degusteren De afdronk is fruitig Misschien iets te zoet maar wel een geliefd bier in in het Franse departement Pas-de-Calais
Vleesmeester Ghost Black Pudding 2018 (11%Alc.Vol.) BrouwerijAnders – Halen
Zwart bier met een fijne beige schuimkraag
Zoete toetsen Vanille Rokerige prikken
Aardse aanvang Bittere Fondant Rokerige smaak Alcohol dringt langzaam door Ook nu en dan zoete toetsen van gedroogd fruit Zoethout Vanille Bourbon Zoete nasmaak Zetelbier
Black Pudding (Beuling/ blodpølse) is een samenwerking tussen Brouwerij Vleesmeester (BE) en Ghost Brewing (DK). Dit bier is gemaakt met verse vanille en eikenhouten chips gedrenkt in Four Roses Bourbon Bij het maken van dit bier is geen bloed vergoten
Blond wazig bier met een minieme witte schuimkraag Weinig koolzuur
Moutig Zoet aroma Hoppig Tikje fruitig (Abrikoos)
De eerste slokken zijn bitter Hoppig Fruitigheid van abrikoos Het bier is plat en jammer genoeg niet sprankelend Een redelijke bitterheid blijft aanhouden Bittere afdronk
Niet slecht van smaak maar ik mistte toch het sprankelende
In de smaak is er een Tikje diacetyl aanwezig
Het is informaticus Luc Marcelis die de Crystalstickbieren tot leven laat komen in brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek. Luc volgde een brouwopleiding bij het COOVI in Anderlecht. Hij zette zo zijn hobby om in de praktijk Door een palet aan aroma’s te gebruiken laat hij zijn bieren een significante plaats innemen in het Belgisch bierlandschap.
Ondertussen is Crystalstick-bierfamilie al flink uitgegroeid. Naast de Crystalstick Airborne zijn er nog de initiële Crystalstick Blond, Crystalstick Wild Blond, de Crystalstick Olympic Stout! Het Pajottenland en de Zennevallei kunnen er maar wel bij varen Naast brouwen speelt Luc ook nog in de Saffoxy band.
Licht bittere aanzet Lichte kruidigheid In balans Bittere afdronk Een lekker biertje Geen topper maar ook niet slecht!
Het won in 2018 de prijs voor het beste Luikse bier.
met dank aan Geroen!!
Monkey Business Berry (5,5%Alc.Vol.) BrouwerijWolf/Lupus– Aarschot
Donkerrood bier met een licht roze schuimkraag
Fruitige neus Rood fruit Kersen
De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitige toetsen Bessen De zoetigheid blijft verder duren Nu en dan een zuur toetsje die voor afwisseling zorgt en een tikje evenwicht brengt in het bier Al bij al een aanvaardbaar fruitbiertje.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Zoet moutig aroma tikje fruitigheid van banaan Gist
De aanzet is zoet Gistig Brood Kriander Honing Vanilleprik Suiker In balans Weinig bitterheid wat ik wel jammer vind Zoete afdronk met een klein bittertje in de nasmaak Een allemans tripel Bier voor het Kusttoerisme
De aanzet is licht zoet Karamelnota’s kruidig Gember Kaneel Toch allemaal goed uitgebalanceerd Een lichte hoppigheid komt zijn aanwezigheid melden Krachtige afdronk Aangename tripel
Petrus Tripel (8,0%Alc.Vol.) BrouwerijDe Brabandere – Bavikhove
Donkerblond bier met een blijvende mooie witte schuimkraag
Het aroma is een beetje gistig Zoet marsepein Karamel Koekjes
De aanvang is zoet moutig Ook in de smaak een tikje marsepein Fruitigheid van banaan Lichte bitterheid komt naar boven Goed in balans Soms een minieme alcoholwarmte De afdronk is een tikkeltje scherp en droog Een voortreffelijke tripel
Bruin mahoniehoutkleurig bier met een gebroken fijne witte schuimkraag
Het aroma ruikt naar zoet gedroogd fruit Licht gebrande mout Tikje wijnaroma
De eerste slokken zijn overheerlijk Rood fruit steelt de hoofdrol Karamel Een licht aangenaam zuurtje Alle smaken vloeien perfect in elkaar. Een lichte wijnsmaak komt naar boven Tikje hout Ondanks de 13% is er weinig alcoholwarmte Lichtzure uitvloei Knaller van formaat!
Gouden Carolus Christmas (10,5%Alc.Vol.) BrouwerijHet Anker– Mechelen
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag
Geurig aroma van donker fruit Tikje vanille Karamel
De eerste slokken zijn hemels! Donker fruit Rozijntjes Tikje zoethout Geroosterde hints Kruidig Soms een licht zuurtje heel diep! Alle smaken vloeien mooi in elkaar Zoete afdronk Fantastisch bier U hoef niet te wachten tot de Kerst om dit bier te nuttigen!
Donkerbruin met rode tinten bier met gebroken witte schuimkraag
De neus is zuurzoet tikje eiken hout Kersen
De eerste smaak is die van ingelgde kersen Gevolgd door een lichte bitterheid Geroosterde mout Toetsen van hout Na elke slok komt er een aangename bitterheid Stout is duidelijk aanwezig De lambiek iets minder. Droge en geroosterde afdronk Een smakelijke 37,5 cl mix
Guinness & Timmermans creëerden deze geweldige blend van 3 unieke bieren: Guinness West Indies Porter (1801), Guinness Special Export (voor het eerst gebrouwen in 1944 exclusief voor John Martin) en Timmermans Oude Kriek ('s werelds oudste lambiekbrouwerij).
Lustrum Vicaris 15 years (6,5%Alc.Vol.) BrouwerijDilewyns– Dendermonde
Goudkleurig bier met witte schuimkraag
Fruitige neus die me bevalt
Bloemig Zoete prikken
De smaak zet het fruitige verder Zachte hopbitterheid Lichte kruidigheid Koriander? Mocht toch iets bitterder geweest zijn Droge afdronk Licht bittere nasmaak De toetsen van vlas haal ik er niet uit! Toegankelijk bier voor iedereen en dit is toch de bedoeling!
Vicaris Lustrum is een feestbier gebrouwen ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Vicaris en het tienjarig bestaan van de brouwerij. Dit helder goudblond bier combineert de ambacht van het brouwen met die van de vlasbewerking.
Zoet aroma van gebrande mout Karamel Pruimpjes gekonfijt rijp fruit
De eerste slokken zijn zoet Koffietoets geroosterde bitterheid Fruitig Tikje zoethout heel ver weg Lichte alcoholwarmte Evenwicht Romig Lekker bruin bier!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
30 jaar Ename: Gezegend zij het nieuwe glas Nieuw Ename glas zorgt voor optimale smaakbeleving
PERSBERICHT
30 jaar Ename: Gezegend zij het nieuwe glas Nieuw Ename glas zorgt voor optimale smaakbeleving
2020 had een feestjaar moeten zijn voor Brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België. Die vierde niet alleen haar 475e verjaardag maar ook Ename mocht dertig kaarsjes uitblazen. Helaas strooide het coronavirus roet in het eten van de feestelijkheden. Daarom krijgt Ename - 31 jaar jaar na de lancering - bij de aankomende heropening van de horeca een nieuw, uniek glas dat zorgt voor een optimale smaakbeleving.
Een nieuwe start, een nieuw glas De horeca heeft opnieuw perspectief. Op zaterdag 8 mei mogen de terrassen van cafés en restaurants na een sluiting van bijna zeven maanden weer opengaan. Carlo Roman: "De nieuwe start van de horeca zal gepaard gaan met een nieuw Ename glas dat de beleving van de bierdrinker naar een nog hoger niveau zal tillen. We kijken dus heel hard uit naar de heropening van de horeca én de introductie van het nieuwe glas."
Unieke vorm Het glas onderscheidt zich in de eerste plaats door zijn unieke vorm: De gekende nis in het Ename logo diende als inspiratie voor de vorm van de kelk: draai de nis om en je krijgt de mooie, open vorm van het nieuwe glas, legt marketing manager Thomas Lauwaert uit. "Maar het meest opvallende element aan het glas is het bijzondere voetstuk, waar opnieuw de nis in verwerkt zit. Alle elementen samen zorgen ervoor dat het glas een pak eleganter oogt dan het vorige."
Optimale smaakbeleving, zowel thuis als op café Bij het degusteren van bier worden verschillende zintuigen geprikkeld. Niet alleen de smaak- maar ook de reukzin is heel belangrijk. Zo bepalen de vorm en de grootte van de opening van het glas mee welke aroma's er waargenomen worden tijdens het proeven. Door de open vorm van het glas komen alle aroma's mooi vrij waardoor de Ename abdijbieren optimaal tot hun recht komen, benadrukt Thomas. Een leuk extraatje is de toevoeging van de gegraveerde nis onderaan het glas: die zorgt voor schuimstabiliteit en levendigheid in het bier door een voortdurende stroom van koolzuur. Een mooie schuimkraag en voldoende bubbels zijn dus verzekerd. Het glas is beschikbaar in 33cl en 25cl, genieten kan dus zowel thuis als op café (van 't vat)
Persbericht Het Anker - Eerste Belgische trein op Gouden Carolus Collector's Edition 2021
Persbericht Het Anker
Eerste Belgische trein op
Gouden Carolus Collector's Edition 2021
Ieder jaar krijgt een artiest carte blanche om een ontwerp te maken voor de drieliterfles Gouden Carolus Classic, het collector’s item van Brouwerij Het Anker. Dit jaar leefde medewerker Ward Baes zich uit op de Jeroboam-fles. Hij liet zich inspireren door de eerste treinreis op het Europese vasteland. Hij vereeuwigde ‘De Olifant’, een van de eerste locomotieven die van Brussel naar Mechelen reed, in graffitistijl op de fles. Die is sedert 19 april te koop.
Ward Baes
Trots op Mechelen
“Toen ik aan het brainstormen was over onderwerpen voor de Collector’s Edition, moest ik meteen aan het nieuwe station denken. Ik ben trots op onze stad, en op het station. Wist je dat dat het centrale punt is van het Belgische spoorwegnet?” vertelt Ward Baes. Hij stookt al 7 jaar Gouden Carolus whisky en maakte daarnaast naam als graffitikunstenaar Wayward. Daarom kreeg hij van zijn collega’s de vrijheid om de Gouden Carolus Collector’s Edition 2021 te ontwerpen in graffitistijl.
Eerste treinrit
Op 5 mei 1835 reden de drie eerste treinen op het Europese vasteland van Brussel naar Mechelen. Het was wereldnieuws, want Brussel werd de eerste hoofdstad ter wereld met een treinverbinding. Elke trein werd gesleept door een prachtige stoomlocomotief: La Flèche, Stephenson en L’Eléphant, of De Olifant. “Vooral de vormen van De Olifant inspireerden me. Wat een prachtige machine! De trein op de fles is uiteindelijk geen exacte kopie geworden, maar is wel gebaseerd op die locomotief. Ik vind het resultaat op de fles prachtig en ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om hem te mogen ontwerpen.”
Beperkte uitgave
Zoals ieder jaar werden er maar 1.500 flessen gemaakt van deze Collector’s Edition. Ze zijn te koop in de betere drankenhandel en de brouwerijwinkel in Mechelen.
75 JAAR BROUWERIJ ST.BERNARDUS - BOEK ‘ST.BERNARDUS’
75 JAAR BROUWERIJ ST.BERNARDUS
BOEK ‘ST.BERNARDUS’
We schrijven 1946. Het jaar waarin de broers Evariste en Antoine Deconinck de kaasmakerij die ze overgenomen hadden van de naar Watou uitgeweken trappisten van Mont des Cats stilaan omtoverden naar een brouwerij. Dat deden ze op vraag van de trappisten van Westvleteren die op dat moment beslisten om hun brouwersactiviteiten te beperken tot hun eigen gemeenschap.
Dit en veel meer geschiedenis vind je in het gloednieuw boek dat Brouwerij St. Bernardus lanceert naar aanleiding van de 75ste verjaardag van hun brouwerij.
In het boek gaan ze ook dieper in op hun brouwproces, ze vertellen er welk pad hun eigenaars hebben bewandeld om tot het punt te komen waar ze nu staan, maar bovenal proberen ze de liefde voor hun bier en hun vak te beschrijven in geuren en kleuren.
Het boek brengt niet enkel verhalen van vroeger, toen en nu maar biedt ook de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan. Net zoals we in ons dagelijkse doen en laten gedreven zijn om duurzame samenwerkingen op poten te zetten met lokale en regionale bedrijven & ondernemers in functie van productie, expansie, horeca- en bezoekerswerking, enz. hebben ze ook voor het boek deze filosofie ter harte genomen.
De biercocktails werden gecreëerd in samenwerking met Deluxe Distillery uit Kuurne en het is absoluut geen toeval dat er zoveel chefs uit de regio rond de brouwerij preus lik fjirtig aanwezig zijn met hun St.Bernardus signature dishes. Op die manier wensen ze als brouwerij ook een verhaal te vertellen van de regio en een katalysator te zijn van de economie en het toerisme van hun schone streek.
Het gastronomisch hoofdstuk van hun boek geeft bijgevolg een forum aan een rits van lokale, regionale, nationale en internationale chefs, al dan niet voorzien van de obligate Michelin sterren. Namedropping? Tim Boury van Restaurant Boury**, Michael & Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St.Nicolas**, Bert Recour van Restaurant Pegasus, Raf Sainte van De Gebrande Winning (onlangs nog verkozen tot het beste bierrestaurant ter wereld), Johan Vanhaute van Hotel Ariane (sinds 2013 onafgebroken verkozen tot het beste hotel van België), Dirk Battheu van Restaurant ’t Blauwershuys, Nelson Tanate van het Nederlandse Restaurant De Librije***, Stefaan Coutteneye van Restaurant ’t Hommelhof, Peter Goossens van ’t Hof van Cleve***, hun eigenste Filip Lebbe van Bar Bernard en ga zomaar door.
Zaakvoerders Hans & Julie Depypere
Zaakvoerders Hans & Julie Depypere: “Net zoals we bij het maken van ons bier streven naar een onberispelijke kwaliteit, hebben we deze maatstaf ook gehanteerd bij de creatie van dit boek. We zijn ongelofelijk dankbaar dat er zoveel chefs hun vrijwillige medewerking hebben verleend, we zijn trots op ons team die bij de totstandkoming bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen heeft verloren maar bovenal zijn we fier dat we op deze manier het verhaal van onze prachtige familiebrouwerij op een nieuwe manier naar buiten kunnen brengen. We voelen ons klaar voor de volgende 75 jaar!”
Praktisch
Het boek verschijnt in 3 talen (Nederlands, Engels en Frans) en telt 192 pagina’s;
Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, o.a. bekend van de boeken van Sandra Bekkari, Nina Mouton, LikeMe, Stefaan Degand, Mathieu Terryn en Thomas De Gendt maar ook van TV-programma’s als ‘De Cel Vermiste Personen’, ‘Lotgenoten’, ‘Durven Falen’ en vele andere;
Het boek is beschikbaar in de betere boek- en drankenhandel maar ook in de brouwerijwinkel en via de webshop van de brouwerij.
LIMITED EDITION 75 JAAR BIER
Net zoals ze naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de brouwerij een eenmalig, limited edition bier op de markt brachten, gaan ze eind 2021 ook een nieuw bier lanceren dat een beperkte oplage zal kennen. Welk bier dat precies gaat zijn, dat gaat de brouwerij communiceren in de loop van de herfst. Wens je als fan of consument daar als één van de eerste van op de hoogte gebracht te worden? Dan raden ze iedereen aan om zich via hun website in te schrijven op hun nieuwsbrief.
FEEST
Wat is een verjaardag zonder feest? Oorspronkelijk plande de brouwerij om in de zomer van dit jaar een heus feest op poten te zetten maar ook hier heeft COVID-19 een stokje in de wielen gestoken. Maar niet getreurd, dat geeft hen des te meer tijd om alles uit de kast te halen om in de zomer van 2022 er helemaal te staan. Wat kan je verwachten? Ze plannen een meerdaags openluchtevenement in de buurt van de brouwerij onder de noemer ‘Barn Bernard’. Het zal een Hemels Evenement worden waar naast onze onvolprezen Hemelse Nectar ook ruimte zal zijn voor een sterk programmatorisch aanbod en dito culinaire invulling, beide natuurlijk terug met de nodige lokale touch. Ook hier raad de brouwerij de geïnteresseerden aan om zich via hun website in te schrijven op hun nieuwsbrief, zo verneem je uit eerste bron alle details over dit feest.
Het evenement maakt ook deel uit van de nieuwe ‘Grote Goesting’ campagne van Westtoer, waarbij o.a. diners op unieke plekken in de kijker worden gezet.
NIEUW BLIK ST.BERNARDUS WIT
Sales Manager Marco Passarella : Het is maar een klein jaar geleden dat we voor het eerst uitpakten met een bier in blik (St.Bernardus Tokyo) en vandaag voegen we daar graag een 2de aan toe. St.Bernardus Wit bestaat natuurlijk al langer maar de internationale vraag om het bier ook aan te bieden in blik konden we niet langer in de wind slaan.
In het buitenland is speciaalbier in blik al heel goed ingeburgerd, onze klanten beseffen dat je blikken overal makkelijk kan meenemen. Het is erg handig om bij een buitenactiviteit, bijvoorbeeld na het sporten, bij een picknick of een wandeling in de natuur eens niet te moeten denken aan die flesjes leeggoed. Je neemt gewoon je lege blikjes mee naar huis en sorteert ze bij jouw PMD. Zeker voor een verfrissend en dorstlessend zomers bier waarvan het de bedoeling is om het jong en ‘vers’ te drinken (lees: geen bewaarbier) is blik als verpakking een goed idee. Als je bier langer wil bewaren, blijf je best bij flessenbier. Onze blikken hebben een THT (ten minste houdbaar tot datum) van 18 maanden.
Tot slot is het natuurlijk ook zo dat blik minder zwaar is en volledig te recycleren, dit betekent een positief duurzame impact op het milieu. Bovendien is het in functie van de bewaring van het bier ook goed dat er geen licht aan het bier kan.
Vandaar, St.Bernardus Wit in blik is een perfecte aanvulling in ons gamma.”
Type & kleur
St.Bernardus Wit in blik is een traditioneel Belgisch, ongefilterd witbier van alc. 5.0% vol. Het bier werd ontwikkeld in samenwerking met de legendarische meesterbrouwer Pierre Celis, die in zijn ééntje verantwoordelijk was voor de opmars van witbier in de jaren ’60. St.Bernardus Wit onderscheidt zich door de aantrekkelijke goudgele kleur die verhuld wordt in een sublieme sluier om te resulteren in een authentiek Belgisch troebel witbier.
Karakter – smaak – aroma’s - culinair
St.Bernardus Wit is gekend om zijn prikkelende aroma’s van koriander en sinaasappel, met op de achtergrond een toets van pittige kruidnagel en fruitige citrus geuren. De energieke kruiden en de romigheid van de tarwe zorgen voor een meesterlijke evenwichtige smaaksensatie. Het zachte mondgevoel herbergt een heerlijk samenspel van een zoete moutsmaak met een verfrissende aciditeit en wordt afgesloten met een frisse nasmaak.
Dit bier is ongelooflijk veelzijdig voor het gebruik in combinaties met gerechten uit alle uithoeken van de mondiale keuken. Het komt misschien nog het meest tot zijn recht als verfrissende factor bij romige gerechten als risotto en bij zeevruchten & witte vis. Fan van citroen bij jouw vis? Zeker doen, de citrustinten van St.Bernardus Wit zullen jouw gerecht alleen maar sterker uit de verf doen komen.
Verpakking
Arno Kiss - Belgische illustrator
De Antwerpse illustrator Arno Kiss is het levende bewijs dat je wel degelijk meteen met een welluidende artiestennaam ter wereld kan komen. Hoewel hij geen gitaren speelt, noch zich dagelijks bij het ochtendgloren maquilleert als Gene Simmons & co, heeft hij toch al vaak zijn artistieke capaciteiten mogen uiten in de muziekscène. Zo mocht onder meer tourposters ontwerpen voor Metallica, Ween, Arctic Monkeys, Mumford & Sons, Death Cab For Cutie, Queens Of The Stone Age, The War On Drugs en vele anderen. Zowel voor de Netflix reeks “I’m not okay with this” als voor de samenwerking tussen Travis Scott & Fortnite mocht hij verschillende officiële illustraties creëren. Met het nieuwe artwork voor St.Bernardus Wit in blik wil hij vooral het contrast tussen de moderne brouwerij en de landelijke omgeving visualiseren. Vind jij de grappige details die hij in het ontwerp heeft ‘verstopt’?