Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    17-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Brasserie du Grand Mir - Blonde - Noire - Bastion Royal Irish Coffee StoutRubis -







    25ste Dinsdagnamiddag proeverij



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    We proefden 3 Biobieren van La Brasserie du Grand Mir uit Lesdain
    en één bier van Brouwerij Bastion – Diest






    La Brasserie du Grand Mir

    In het centrum van de kwekerijen, velden met rozen en aardbeien die het mooie dorp Lesdain (deelgemeente van Brunehaut) kenmerken, is de brouwerij van de “Grand Mir” gelegen.
    De bijgebouwen van de oude boerderij werden gerenoveerd en aangepast om er een ​​gloednieuwe microbrouwerij te installeren. De stal, de schuur en de zuivelfabriek werden vervangen door vaten.
    Het ongerepte karakter van de boerderij gecombineerd met een vleugje moderniteit in de gebouwen maakt het een unieke plek waar Pascale en Philippe Vandamme ( brouwingenieur en chemisch ingenieur) met passie kwalitatieve, biologische en karaktervolle producten brouwen. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale producenten. Hun mout komt van mouterij Beloeil en de hop is 100%Biologisch en Belgisch!






    Blonde (5,7%Alc.Vol.)







    Donkerblond met een fijne witte schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Fruitig (Banaan?)
    Gist

    Zachte aanzet
    Zoete prikken
    Moutig
    Lichte scherpe hop bitterheid komt na een tijdje naar boven
    Koriander
    Kruidige toetsjes
    Evenwichtig
    Over het algemeen zoet
    Mooie presentatie









    Noire (7,0%Alc.Vol.)







    Zwartbier met beige schuimkraag

    Gerookt aroma
    Prik van noten
    Een tikje zoet komt naar boven

    Zoethout
    Donker chocolade
    Zoete prikken
    tikje koffie
    Lichtbittere afdronk

    Niet slecht maar de verwachtingen lagen iets hoger!









    Rubis (6,5%Alc.Vol.)






    Donkeramber kleurig bier met een rode schijn en een gebroken witte schuimkraag


    Zoet aroma
    Karamel
    Fruitige prik
    Fondant chocolade

    Zoete aanvang
    Kersensmaak
    Lichte bitterheid
    Kruidige prikken
    Fruitig
    Complex
    Er zou geen fruit aanwezig zijn maar rode biet!
    Die haal ik er toch niet uit




    Brouwerij Bastion

    Bram Schmitz uit Diest en Mendel Van Daele uit Kortenaken hebben brouwerij Bastion opgericht.
    Ze brouwen nog niet zelf alhoewel ze van plan waren om hun brouwerij in te richten in de citadel in Diest. Maar dit is een historisch gebouw waar je niet zo vlug er een brouwerij in onder brengt.
    Hun bier gebrouwen wordt voorlopig bij brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek gebrouwen.
    Hun logo van de brouwerij draagt het patroon van het citadelcomplex. Zie tekening op de capsule. Ze zijn verder actief in de brouwwereld. Mendel werkt bij Brouwland en Bram doet het onderhoud bij brouwerij Anders.







    Bastion Royal Irish Coffee Stout (7,3%Alc.Vol.)
    Bevat Royal koffie Stroobants & Grant’s Triple Wood Whisky.






    Donker tot zwart bier met een donkerbeige schuimkraag

    Gebrand aroma
    Bitter
    Rokerig
    Koffie

    De aanzet smaakt naar gerookte mout
    Gebrand
    Klein zoetje tussendoor
    Houtprik
    Whiskytoets
    Ook af en toe een licht zuurtje
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is licht bitter met de smaak van koffie
    De whisky mocht ietsje meer doorkomen!








    Om de smaakpapillen te neutraliseren had Geroen een lekker brood gebakken
    met haverbloem, spelt, boekweit, bruin bio bakmeel, vanille en verse gist.





    Groeten
    Geroen & William






    17-08-2021 om 09:55 geschreven door William Roelens


    12-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 98 - Vijf Bieren 98 Berliner Framboos – Canni Bale - Dikkkenek - Edelhert Donker - Maitre Quad




    Vijf Bieren 98

    Berliner Framboos – Canni Bale - Dikkkenek - Edelhert Donker - Maitre Quad









    Berliner Framboos (4,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Alvinne – Moen






    Lichtroze bier met een fijne witte schuimkraag

    In de neus ruikt men fruitige toetsen
    Zurige
    Framboos

    De eerste slokken zijn zuur
    Lichtjes zout?
    Dan komt de framboos naar boven
    ook een tikje citroen
    Lichte body
    Verfrissend
    Nogal magere afdronk
    Maar een zurige lekkere dorstlesser dat wel!
    Voor mij is het nog wel eventjes wennen!









    Canni Bale (10,9% Alc.Vol.)
    Brussels beer Project – Brussel






    Amberkleurig waas bier zonder schuimkraag

    Geen koolzuur

    Het aroma is gistig
    fruitig
    Perzik
    Floraal

    De eerste slokken zijn vrij bittter
    Fruitige prikken van perzik
    Karamel
    Tikje zoet tussendoor
    De bitterheid overheerst en verdringt de andere smaken
    Alcohol dringt zich vooraan
    Niet evenwichtig
    Bittere afdronk
    Het enige bier van BBP die me jammer genoeg niet kan
    bekoren en dit door zijn overdreven bitterheid!


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge!









    Dikkenek (6,7%Alc.Vol)
    Brasserie Lefebvre – Quenast






    Blond bier met een fijne witte schuimkraag


    Moutige neus
    Fruitige aroma’s komen boven
    Abrikoos

    Fruitige aanzet
    Citrus
    Scherpe smaak
    Enige bitterheid
    De bitterheid komt zich meer bemoeien
    Al bij al blijft het gewoontjes
    Lekker doordrinkbier









    Edelhert Donker (9,0% Alc.Vol.)
    De Heidebrouwerij – Ede – NL
    Gebrouwen bij Leroy Breweries ???






    Donkerbruin bier met kleine beige schuimkraag

    Zoete fijne moutgeur
     karamel
    Koffietoets
    Chocolade

    De eerste slokken zijn zoet
    Koffietoets
    Lichtjes gebrande smaak
    Lichte bitterheid kom boven
    Rozijnen
    Tikje vanille
    Zachte carbonatie
    Evenwichtig
    Lekker maar niet zo speciaal!









    Maitre Quad (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester– Stasegem





    Donkerbruin gerstenat met lichtbruine romige schuimkraag

    Het heerlijke aroma verwent de neus
    Donker en rijp fruit
    Karamel
    Lichte alcoholprik

    De eerste slokken zijn zoet
    Ook hier de smaak van rijp gedroogd fruit
    Karamel
    Wijnachtige prikken
    Koffietoetsen
    Tikje zoethout
    Mooi in evenwicht
    De afdronk is lichtbitter
    Een klassebier, zeg maar een Meesterbier




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten William








    12-08-2021 om 14:16 geschreven door William Roelens


    06-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)



    Een Boeteling degusteren in het 'Kleine Plezier' te Houtem (Veurne)







    Tijdens een aangename en zonnige fietstocht hebben we toevallig in het kleine Vlaamse landbouwdorp ‘Houtem’ het pittoresk cafeetje ‘Klein Plezier’ ontdekt.








    De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk





    Houtem is een van de prachtige dorpen die aanleunt tegen de Franse grens niet ver van Hondschoote.  Het ligt midden in de prachtige West-Vlaamse natuur.
    Met nog geen 500 inwoners is het een van de grootste deelgemeenten van de stad Veurne.









    De 17e-eeuwse pastorie






    Het staat ook in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.
    Naast De 16-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (als monument beschermd in 1948) en de 17e-eeuwse pastorie gebouwd door de abt van de Sint-Niklaasabdij van Veurne is er dus ook dit kleine cafépareltje te bewonderen.








    Klein Plezier












    De tijd is hier ook blijven stil staan zoals u op de foto’s kan zien.
    De keuze van bieren is niet zo groot maar toch trof ik een bier aan die je weinig aantreft buiten het grondgebied Veurne nl. Boeteling
    ‘Boeteling’ een toeristisch bier gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere te Bavikhove.
    Dit bier werd geboren op 1 april 2005! Bestaat dus nog altijd met een ander etiket op de fles!











    Boeteling

    De naam van dit bier vindt zijn oorsprong in de Boeteprocessie die eigen is aan de stad Veurne. Het vroegere etiket vertoonde een schilderij van de Boetprocessie door Georges Verschyngel.













    De Boeteprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17de eeuw.
    In 1637 sticht Jacob Clou, een monnik van de plaatselijke St. Niklaasabdij, de 'Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker'. Deze broederschap van leken moest o.a. ieder jaar de pas opgerichte Vastenkruisweg organiseren.

    In 1644 organiseren de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te worden van pest en oorlog; een veertigtal leden van de 'Sodaliteit' nemen deel aan deze processie.











    In 1646 neemt de 'Sodaliteit' zelf het initiatief voor een boeteprocessie; de boetelingen waren gekleed in een ruwe bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne.

    Omstreeks 1700 verschenen de eerste 'beeldengroepen' die door boetelingen werden gedragen en werden bezinningsteksten, de 'spraken' luidop voorgedragen.

    De processie werd daarna aangevuld met nog meer bijbelse taferelen, zodat de huidige Boeteprocessie op een volkse, levendige manier zowel het Oude als het Nieuwe Testament uitbeeldt met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus; in zijn spoor stappen ook de honderden anonieme boetelingen.

    © wikipedia








    BOETELING (6,6% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Brabandere - Bavikhove





    Donkerblond bijna amberkleurig biertje
    met een witte wandklevige schuimkraag.

    De neus ruikt moutig en ook een licht zurig trekje.
    Karamel en het fruitige van citrus.

    De eerste slok is vrij zoet
    De karamelmout laat zich smaken.
    Op de achtergrond zweeft een lekkere lichte bitterheid.
    Kleine smakelijke toetsjes van vers brood geven het biertje een aangename smaak.

    Het bier is volmondig ondanks zijn 6,6 Alc.Vol.
    Maar komt absoluut niet papperig over.

    Een klassieker uit 2005 die nog altijd op de biermarkt te vinden is en leuk is om hem onverwacht terug te kunnen proeven in een klein gezellige plattelands kroeg.




    ’t Klein plezier
    Dorpsstraat 5, 8630 Houtem

    +32 479 88 93 52

    Maandag gesloten



    Groeten
    William





    06-08-2021 om 13:47 geschreven door William Roelens


    26-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 31 - Ch'ti Triple - Slaapmutske Bio Tripel - St. Bernardus Tripel






    TRIPELS 31




    Ch'ti Triple - Slaapmutske Bio Tripel - St. Bernardus Tripel












    Ch'ti Triple (8,3%Alc.Vol.)
    Brasserie Castelain - Benifontaine France







    Heldere goudkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag


    De heerlijke geur van mout komt boven bij het uitschenken
    Ook een zoete zweem van karamel
    Sinaas

    De aanvang is fruitig
    Zachte moutigheid
    zoet
    De zoetigheid gaat over naar een beperkte kruidigheid
    Ook een minieme bitterheid komt naar boven.

    Het bier smaakt pittig
    Droog
    Evenwichtig
    Een Franse tripel met een duidelijke Belgische invloed
    Mag er zijn!









    Slaapmutske Bio Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Slaapmutske – Melle
    Gebrouwen bij de Proefbrouwerij – Lochristi







    Goudkleurig licht waas bier met een mooie witte stabiele schuimkraag

    Moutig aroma
    Tikje sinaas
    Honing

    Fruitige aanvang
    met een lichte hopbitterheid
    Koriander
    Grassig
    Degusteert vlot met een
    lekker mondgevoel
    Voldoende evenwicht
    De afdronk is licht kruidig
    Lekkere bio-tripel
    Gedegusteerd in Au Nouveau St.-Eloi een van de leukste cafeetjes van Poperinge/Watou











    St. Bernardus Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij St. Bernardus – Watou

    Amberkleurig bier met een flinke witte schuimkraag

    Het aroma is zoet fruitig
    Banaantoetsen komen vrij
    Tikje gekonfijt fruit

    De eerste slokken zijn heerlijk
    Gistig
    Zoete en pittige toetsen wisselen elkaar af
    Karamel
    Banaan
    Honingprikken
    Een kleine bitterheid komt naar boven en zorgt voor evenwicht
    Lichte alcoholwarmte
    Mooie afdronk
    Perfect in balans
    Een TT’er (Top Tripel)



    Groeten
    William

    26-07-2021 om 10:19 geschreven door William Roelens


    14-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren 97 - Abbaye d'Aulne Cuvee royale - Arthur's Legacy 10. Hop(e)less Ginny - Baceroth Bostroës Blondje – Bijen Blond - Dogfish Head / Rodenbach Vibrant P'Ocean





    Vijf bieren 97



    Abbaye d'Aulne Cuvee royale - Arthur's Legacy 10. Hop(e)less Ginny - Baceroth Bostroës Blondje – Bijen Blond -
    Dogfish Head / Rodenbach Vibrant P'Ocean













    Abbaye d'Aulne Cuvee royale (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de l'Abbaye d'Aulne – Gozée







    Donkerbruin bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Lekker aroma van donker fruit
    Rozijntjes
    Broodtoetsen
    Karamelprik

    De eerste slokken zijn die van gebrande koffie
    Pruimpjes
    Rode wijn
    Karamel komt piepen
    Lichte kruidigheid
    Enige bitterheid
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Lekker toeristisch biertje









    Arthur's Legacy 10. Hop(e)less Ginny
    De Hoorn (Brouwerij Palm - Swinkels Family Brewers)







    Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag


    Kruidige neus
    Gember
    Koriander

    Ook de eerste slokken zijn kruidig
    Unieke smaak van jeneverbes
    Koriander
    Rozemarijn
    Soms een zoete suikertoets
    Maar meest een vervelende bitterheid
    Onevenwichtig
    Van het goede te veel!
    Niet echt mijn ding









    Baceroth Bostroës Blondje
    Brouwerij
    De Landtsheer– Buggenhout





    Helder blond bier met een fijne witte schuimkraag

    Mooie koolzuurdoorstroming

    Moutige neus
    Gistig
    Kruidige prikken

    Zoete aanzet
    Gistig
    Fruitige smaak van pompelmoes
    Tikje banaan
    Lichte hopbitterheid
    Volledig in evenwicht

    Fruitige afdronk
    Met een mooie bitterheid om af te sluiten
    Lekker!

    Dit heerlijke festivalbier werd gebrouwen tgv van 1.200 jaar Baasrode!
    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge die het me bezorgde!









    Bijen Blond (6,2%Alc.Vol)
    De Heidebrouwerij – Ede (NL)

    Gebrouwen bij Leroy Breweries - Boezinge!







    Amberkleurig helder bier met een witte fijne schuimkraag

    Mooie koolzuur doorstroming

    Moutige neus
    Zoet
    Honing
    Karamel

    Zoete aanzet
    Suiker
    honing
    Tikje sinaas
    Lichte kruidigheid
    Verfrissend
    Licht bittere afdronk
    Geen top maar toch een lekker bier!









    Dogfish Head / Rodenbach Vibrant P'Ocean
    Dogfish Head Brewery (Boston Beer Co.)
    Rodenbach - Roeselare

    Amberkleurig bier met witte mooie schuimkraag

    Aroma’s van steenfruit
    Bosbessen
    Tikje kruidigheid
    Hout

    De eerste slokken zijn lichtzurig
    Zachte toetsen van bosbessen en vlierbessen
    Redelijk fruitig
    Droog
    Lichte kruidigheid
    Proeft vlot
    Weinig koolzuur
    Lichtzure afdronk
    Complex bier

    Rudy Ghequire (Algemeen Directeur Rodenbach) zegt het in de krant “De Tijd”
    dat Belgische brouwers het lastig hebben in de USA.
    Er zijn grote verschuivingen op de biermarkt
    De craft beers worden er aangevallen door de hard seltzers (spuitwater met aroma’s en alcohol, red.). Die hebben in korte tijd een groot marktaandeel veroverd. Dat heeft onder meer te maken met de lagere accijnzen op moutalcohol die in de seltzers wordt gebruikt.’
    Maar niet geklaagd Rodenbach draait er goed mee en ze bundelen hun krachten
    met Dogfish Head, de Amerikaanse nummer één in zure bieren. Op basis van Rodenbach en een van hun brouwsels brachten ze samen deze Vibrant P’Ocean uit, een heel zuur, droog, scherp en zoutig bier, typisch voor de Amerikaanse markt.








    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    14-07-2021 om 15:19 geschreven door William Roelens


    08-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans en Colruyt brouwen exclusief bier



    Liefmans en Colruyt brouwen exclusief bier




    Marc Coesens Brouwmeester bij brouwerij Liefmans brouwde, samen met Koen Debusschere en Jo Panneels van Colruyt Kriek-Brut Xtra. Het is een origineel en uniek bier waarbij verschillende Liefmans kriekbieren van diverse jaargangen geblend werden met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt én met kriekbier dat vier jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Een craft blend waarin friszure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra (9,5%) is exclusief en in gelimiteerde oplage te verkrijgen bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli.






    Brouwerij Liefmans









    Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.






    Samen met Koen Debusschere (aankoper) en Jo Panneels (bierconsulent) van Colruyt, blendde brouwmeester Marc Coesens een uniek en gelimiteerd bier, dat exclusief te verkrijgen is in de Colruyt-winkels. Het resultaat is een uniek bier waarin fris zure smaken van krieken perfect in balans liggen en mooi harmoniëren met de warme toetsen van hout en vanille. Kriek-Brut Xtra is een erg speciaal bier van 9.5 % alc, verkrijgbaar in een 75 cl fles en voorzien van een mooie papieren wikkel.








    Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans verwelkomde de aanwezigen







    Koen Debusschere, aankoper Colruyt



    Koen Debusschere, aankoper bier bij Colruyt Laagste Prijzen: “Bier is belangrijk voor Colruyt en onze klanten komen ervoor naar ons. We willen onze klanten dan ook graag inspireren en laten ontdekken. Daarom zetten we constant in op vernieuwing en innovatie binnen ons assortiment. We zijn trots dat we samen met brouwerij Liefmans, een jarenlange partner, dit prachtige bier creëerden en dit nu aan onze klanten kunnen voorstellen.”








    Marc Coesens, brouwmeester Liefmans en Koen Debusschere, aankoper Colruyt



    Marc Coesens, brouwmeester Liefmans: “Deze Kriek-Brut Xtra is een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt. Het resultaat is een zeer geslaagde blend die we exclusief lanceren bij Colruyt. ”








    Olav Blancquaert vulde de glazen nog even bij



    Jo Panneels, bierconsulent Colruyt Laagste Prijzen: “Onze Kriek-Brut Xtra past heel goed bij desserten, zoals chocolademoelleux of zwartewoudgebak. Wie het bier eerder wil smaken bij een hoofdgerecht, die zou ik een gerecht als eend met een bosvruchtensausje aanraden. En natuurlijk kan je ook genieten van onze Kriek-Brut Xtra op een terrasje.”







    Annemie Declerck voorzitster van de vrienden van het Hopmuseum in gesprek met Zythologe Kristel Logie.








    Links Kriek-Brut Xtra een gelimiteerde blend van kriekbieren van Liefmans van diverse jaargangen – van 2016 tot 2019 - met een blond bier dat twee jaar op bourbon vaten heeft gerijpt en ook nog met kriekbier van 2015 dat 4 jaar op wijnvaten heeft gerijpt.
    Rechts een kriek van 2005











    Maarten Galland uitbater feestzaal Liefmans schonk nog eens bij!








    Annemie Declerck in gesprek met Chris Bauweraerts stichter van brouwerij Achouffe









    Kriek-Brut Xtra speciaalbier degusteer je best bij 6 °C.
    Zoetzuur
    Fruitig
    Volmondig
    Houtprik
    Tikje karamel

    Tannine
    Met de smaak van krieken
    Poepkes (rode snoepjes - gewassen kriekjes)
    Wijntoetsen

    Zoetzure afdronk


    Dit gelimiteerde specialbier is exclusief te koop bij Colruyt Laagste Prijzen vanaf 14 juli 2021. Richtprijs: 9,99 euro per fles.








    Ook biersommelier Sofie Vanrafelghem kwam even binnenwippen








    Jo Panneels, bierconsulent Colruyt, Koen Debusschere, aankoper Colruyt, Marc Coesens, brouwmeeser Liefmans, Elfried Anckaert, brouwmeester Liefmans, en Olav Blancquaert, verkoopsdirecteur Liefmans, zijn trots op hun nieuw bier 'Kriek-Brut Xtra' .





    Groeten
    William Roelens



    08-07-2021 om 10:59 geschreven door William Roelens


    03-07-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddagproeverij 24 - Messange - Bête noire - Stout’n Tseut - Tack’Ard



    Dinsdagnamiddagproeverij 24





    Onlangs met voordrachtgever en boezemvriend Geroen Vansteenbrugge na een lange coronatijd
    onze 24ste Dinsdagnamiddag proeverij kunnen houden.

    4 bieren stonden op het programma Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison en Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin van Brasserie La Source Beer et Co – Brussel
    Stout’n Tseut (7,5% Alc.Vol.) - van Huisbrouwerij Den Tseut en
    Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer
    gebrouwen door Bram Bas bij Brouwerij De Feniks – Gullegem





    Brussel is een nieuwe brouwerij rijker!
    Brouwerij “La Source” opende onlangs haar deuren in het Historische Byrrh gebouw.
    Byrrh is een aromatisch aperitief gemaakt van rode of witte wijn.
    Het kwam voor het eerst op de markt in 1866. Na de 2de oorlog zakte de markt helemaal in elkaar. In 1977 werd het overgenomen door PernoRicard. 

    Het Byrrh kreeg een nieuwe naam Be-Here
    De brouwerij is gevestigd in Tour é Taxis momenteel het brouwgebied bij uitstek!
    De brouwerijen En Stoemelings en No Science liggen aan de overkant van de straat en brouwerij Zenne ligt op een paar honderd meter afstand.






    Messange (4,6% Alc.Vol.) Wilde Saison







    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    Aroma is redelijk hoppig
    Citrus in de hoofdrol
    Citroen

    Zurige aanzet
    Citroen
    Citroengeste
    Lichte bitterheid
    Hoppetoetsen
    Hout
    Smaakt naar oude geuze
    Smaakt naar oude tonnen
    Droog
    Evenwicht
    Lichtzure afdronk

    Een lekker zurig zomerbier










    Bête noire (7,0% Alc.Vol.) Jong bruin








    Donker amberkleurig bier met beige schuimkraag

    Zoet aroma
    Moutig (haver)
    Brood
    Wilde zurige toets
    Karamel in de diepte

    De eerste slokken zijn zurig
    Oud bruin
    Houttoets
    Type geuze
    wilde gist
    Lichte zoete toets
    Soms een wijntoets

    De smaak komt bijna overeen met het bier hierboven
    Lekkere dorstlesser


    En nu had Geroen voor onze dinsdagnamiddagproeverij twee bieren mee van deze brouwerij. Wij moesten ze wel uit het flesje uitschenken wat als u als gast de brouwerij bezoekt dit kan doen uit kranen die aangesloten zijn aan 600 liter vaten!
    Dus verser kan niet! Vandaar ook hun naam La Source of De Bron.
    De brouwerij heeft een tiental bieren zoals Tripels, Porters Stouts en IPA’s zoals u ziet een hele reeks variëteiten!
    Ondanks de voorliefde voor blikjes waren onze bieren in normale flesjes.
    Wij proefden twee 37,5 cl bieren de Messange (4,6% Alc.Vol.) een wilde saison en Bête noire, een jong bruin








    Stout’n Tseut(7,5% Alc.Vol.)







    Donker tot zwart bier met beige schuimkraag

    Gebrand aroma
    Rooktoets

    De eerste slok is een beetje waterachtig
    Gebrande smaak
    Koffietoets
    Tikje nootachtig
    Lichte bitterheid
    Tikje zurigheid
    Chocolade
    Voldoende evenwicht
    Zachte koolzuurprikkel
    Lichtbittere afdronk
    Lichte gebrande nasmaak
    Niet slecht en toegankelijk

    Maar een beetje braafjes (ietsje meer power verwacht)
    Toch smaakvol voor slechts 7,5%



    Lees ook het nieuwe speltbier van Den Tseut

    https://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=632660













    Tack’Ard (10,0% Alc.Vol.) – Barrel aged beer
    Het bier wordt ook Bram Brass Brewer’s Nightmare Ardmore BA






    Donker tot zwart bier met een lichtbruine schuimkraag

    De neus ruikt gerookt aroma
    Zoetjes
    Vanilletoets


    Geroosterde mout
    Suiker
    Chocolade dringt zich effentjes op
    Wiener melange Koffie
    Lichte alcohol
    Ook een kruidige prik
    Zoete afdronk met een licht bittere toets
    Fantastisch!
    Zetelbier bij een Netflixserie





    Groeten en tot een volgende
    Geroen en William





    03-07-2021 om 10:39 geschreven door William Roelens


    25-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F - Dominicains Dubbel - Dominicains Tripel - Dominicains Quadrupel








    Proeven van drie Dominicains van Brasserie 3 F





    DE GESCHIEDENIS VAN 3F BRASSERIE IS EEN MODERN VERHAAL VAN RESPECT VOOR TRADITIE, FAMILIEWAARDEN EN CREATIEVE DYNAMISME. EEN VERHAAL VAN VRIENDSCHAP.


    Pierre en Rémy hebben elk op hun eigen manier een speciale band met bier en zijn geschiedenis.

    Pierre: zijn overgrootvader is een overtuigd Belgische brouwer. In 2014 besloot hij, als onderdeel van zijn afstudeerscriptie, om zijn eigen bier te maken: La Forge.

    Rémy: hij groeide op in de familiebrouwerij in Douai. In 2015 rondde hij zijn bedrijfskunde af en ontwikkelde hij ook een zekere honger naar bierproductie.

    Samen ontwikkelen de 2 jongeren het project van de oprichting van een brouwerij, ondersteund door hun families, die hen enerzijds toestaan ​​om het project te financieren en anderzijds hen wat ervaring en veel advies op het gebied van het brouwen brengen.

    Brasserie 3F is niets anders dan de ontmoeting van hun ambities en hun twee unieke universums. Het komt tot leven in Frameries, België, en de naam doet denken aan de 3 nog werkende fonteinen in de stad Mons, die net naast de deur ligt.

    Geïnspireerd door de hoge traditie van Belgische bieren en hun geloof in edele en genereuze ingrediënten, vindt het Dominicaanse assortiment speciaalbieren opnieuw uit.

    3 bieren: Dominicains Dubbel, Dominicains Tripel en Dominicains Quadrupel.

    Deze namen verwijzen naar de geschiedenis van bieren gebrouwen in kloosters, die de moutconcentratie en het alcoholgehalte van het bier aangeven.

    Een compleet bierassortiment, een spel van evenwicht tussen aromatische hop en kruidige tonen (koriander, sinaasappel).


    Zie website







    Dubbel (6,9%Alc.Vol.)







    Goudblond bier met een witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Koriander
    Honing
    Sinaas

    De eerste slokken zijn kruidig
    Ook hier een tikje honing
    Sinaastoets komt naar boven
    Zachte dronk
    Lichte hoppigheid
    Mooi in evenwicht
    Malse bitterheid in de afdronk.
    Weet niet of ‘dubbel’ gepast is op het etiket
    Een formitastisch bier






    Trippel (8,2%Alc.Vol.)







    Goudblond met een romige witte schuimkraag
    Mooie koolzuur doorstroming

    Aroma is fruitig
    Moutig
    Kruidigheid in de neus

    Zoete aanzet
    Karamelleprik
    Fruitig (Banaan)
    Tikje granig
    De afdronk is licht bitter
    Mooi in ballans
    Zacht
    Lichte alcoholprik
    Lekkere tripel









    Quadrupel (9,2%Alc.Vol.)

    Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkop

    Fijne vlotte koolzuurdoorstroming

    Het aroma bied ons rijp fruit
    Moutig

    Fruitig begin
    Banaan komt boven
    Pittige kruidigheid
    Koriander
    Appelprik
    Alcoholwarmte
    Voldoende evenwicht
    Levendig
    Beetje identiek met de tripel
    Lekker Quad



    Brasserie 3 F
    5 Avenue van het Parc d'adventures scientifiques
    7080 FRAMERIES
    België




    Groeten
    William




    25-06-2021 om 14:43 geschreven door William Roelens


    21-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren 96 - Donsdeken – Gaudium Metser - Lieve – Fumette – Petrus Red



    Vijf Bieren 96



    Donsdeken – Fumette - Lieve - Gaudium Metser – Petrus Red






    Donsdeken (9,0% AlC.Vol)
    Petre Devos – Oudenaarde
    Gebrouwen bij ’t Verzet – Anzegem







    Bruin bier met een lichte rode gloed

    De beige schuimkraag verdwijnt vlug

    Zoete neus
    Karamelprikken
    Licht fruitigheid

    De eerste slokken zijn zoet
    moutig
    Een framboossmaakje komt naar boven
    Karamel
    Bruine suiker
    maar ook een klein zuurtje
    Lichte bitterheid
    Zoete zachte afdronk met framboos in de mond
    Door te weinig koolzuur is de smaak van het bier iets doordringender
    Maar de presentatie is iets minder
    Voor mij een lekkertje









    Millevertus Fumette (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie Artisanale Millevertus - Breuvanne Belgische Luxemburg







    Koperkleurig bier met beige schuimkraag

    Rokerig aroma
    Moutig
    Koekjes

    De aanzet is een rokerige moutsmaak
    Turf
    Lichte karamel
    Milde smaak
    Lichte bitterheid
    Een metaalprikje
    Lichte bitterheid
    Gerookte zoete afdronk

    Niet slecht. Blij dat ik het nog eens heb kunnen proeven
    Nog geproefd onder de naam La Fumette

    Prijswinnaar 2013: “zilveren roerstok” in St. Nicolas de Port, Frankrijk
    Prijswinnaar 2013: Bronzen medaille, Beer Awards Digital, België












    Lieve (4,5% Alc.Vol)
    Siphon Brouwerij (Damme)






    Blond helder bier met een kleine witte schuimkraag


    Weinig koolzuur bij het uitschenken
    Moutig
    Fruitige neus van abrikoos

    Eerste slok smaakt licht bitter
    Na een tijdje begin de bitterheid toe te nemen
    Fruitige toetsen
    Een lichte kruidigheid
    Maar het is vooral de hopbitterheid die de smaak bepaald
    Droge afdronk
    Een frisse laag alcoholische doordrinker





    De Lieve was één van de oudste kanalen in Europa. Ze verbond ooit de stervormige vestingwerken van de stad Damme met het historische centrum van Gent.
    Ditmaal stroomt De Lieve in het glas!









    Gaudium Metser (5,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Gemeldorp – Lierde






    Donker koperkleurig bier met een royale schuimkraag

    De neus ruikt zoete prikken
    Karamel
    Rozijntjes?

    De aanzet is fruitig

    Gedroogd fruit banaan
    Karamel
    Droog
    Chocolade
    Honingtoetsen
    Zacht
    Toch een bier met een redelijk karakter
    Het kon mij bekoren











    Red by Petrus (8,5%Alc.Vol)

    Brouwerij De Brabandere – Bavikhove

    Donkerrood helder bier met een gebroken fijne witte schuimkraag

    De neus is zoet
    Moutig
    Kersenaroma
    Amandelen


    De eerste slokken zijn zoet met een lichte bitterheid
    Kersen
    Casistoets
    Amandelen
    Tikje hout
    Soms een framboostoets
    Lichtzoete Afdronk met een licht bittertje
    Zoet en zuur wisselen elkaar af
    Mocht ietsje meer zuurheid bevatten!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!





    Groeten
    William


    21-06-2021 om 17:18 geschreven door William Roelens


    14-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Belgicabieren - Belgica Blond - Belgica Bruin - Belgica Tripel





    Drie Belgicabieren





    Belgica Blond - Belgica Bruin - Belgica Tripel



    In het hart van Mons (Bergen) lig in de oude garage "St-Christophe" de "Brasserie de Londres" waar destijds in 1455 ook een Londense brouwerij was gevestigd
    Deze is nog niet zo lang opgestart. Naast de onderstaande Belgicabieren produceren ze ook de Montoise en de Trinity. Ze brengen deze productie terug naar het stadscentrum van Bergen. De bieren werden tot nu toe bij Brasserie La Binchoise gebrouwen.
    Men spreekt over een grootschalig project en een investering van naar schatting 1,8 miljoen euro om deze voormalige garage om te vormen tot een moderne brouwerij die 5.000 hectoliter per jaar kan produceren. De werkzaamheden werden snel gestart en moeten eind 2023 volledig zijn afgerond. Er werd een crowdfunding gelanceerd.
    Deze bracht maar liefst 57 669 000 Euro op. Hun droom werd verwezenlijkt


    Het onderstaand Belgica trio zijn bieren van Greg Piotto die bestemd zijn voor de export. Hiervan worden jaarlijks maar liefst 1.500.000 flesjes vrijgegeven.
    Er bestaat ook nog een speciale Kersteditie

     

     

     

    Belgica Blonde (6,2%Alc.Vol.)




    Blond bier met een fijne witte kraag

    Fijne koolzuurdoorstroming

    De neus is moutig
    Lichte ftuitigheid (sinaas)

    De aanzet is zoet
    Moutig
    Lichte hoppigheid
    Smaakt fris
    tikje kruidigheid
    Koriander
    Allemaal heel miniem
    Vreemde nasmaak van gist
    Samentrekkend
    Maar het bier degusteert vlot
    Maar ook niet meer
    Zomerse doordrinker









    Belgica Brune (7,7%Alc.Vol.)







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt

    Zoet aroma
    Lichte geur van gebrande mout
    Karamel
    Weinig aroma!!!

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Chocolade
    Tikje gedroogd fruit
    Zoethout
    moutig
    Waterachtig
    Weinig volume
    Niet echt geslaagd mist een beetje power









    Belgica Tripel 8,5%Alc.Vol.)






    Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Fruitig en bloemig
    Koriander
    Banaan

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Gistachtig
    Tikje fruitig (citrus)
    Hopbitter komt erna onmiddellijk naar boven
    Kruidnagel
    Evenwichtig
    Lichtbittere afdronk
    Niet slecht maar ook geen wow!



    Brasserie De Londres

    Avenue Frère Orban 3.
    7000 Mons

    065/35.13.05

    info@brasseriedelondres.be


    Groeten
    William



    14-06-2021 om 16:01 geschreven door William Roelens


    09-06-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 95 - Forge – Hash Saint-Jean – MUM beer - Nonkel Hop IPA - Poufff – Dust poufffi – Champagne saison 6%





    Vijf Bieren 95 die je smaakpapillen versieren





    Forge – Hash Saint-Jean – MUM beer - Nonkel Hop IPA - Poufff – Dust poufffi – Champagne saison 6%












    Forge (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie La Forge – Clabecq







    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag


    Het aroma is zoet
    Moutige prikken
    Karamel

    De smaak zet het aroma verder
    Ook hier moutige toetsen
    Zoet
    Karamel
    Honing?
    Suiker
    bitterheid komt opduiken
    Voldoende evenwicht
    Bittere hoppige afdronk
    Lekker bier









    Hash Saint-Jean 9,0%Alc.Vol
    Brasserie  St. Jean - Baulers







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag


    Moutig
    Zoete neus
    fruitig aroma van perzik

    Fruitige aanzet
    Perzik - Banaan
    Fris
    Zoet
    Kruidigheid
    Suikertoets
    Licht zuurtje in de achtergrond
    Mooi in evenwicht
    Licht zoetzure afdronk









    Mum beer (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Gaverhopke – Waregem






    Amberkleurig wazig bier met witte schuimkraag


    Fleurige bloemige neus
    Zoete mouttoetsen

    Zoete aanzet
    Bloemig
    Prik koriander
    Lichte bitterheid komt naar boven en blijft hangen
    Degusteert vlot
    Zoete afdronk
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk
    Een bier die vlot degusteert







    De firma Gediflora is Europees marktleider in het veredelen en telen van potchrysanten. Samen met brouwerij ’t Gaverhopke lanceert het bedrijf een eerste biertje met chrysantenextract op de markt.
    Het is een familiebedrijf, David en zijn vrouw Elien Pieters zijn de derde generatie die een patent heeft op een 140-tal chrysantenrassen.










    Nonkel Hop IPA 6,5%
    Gistgeest Deurne
    Gebrouwen bij Brouwerij Eutropius - Menen






    Licht amberkleurig bier met witte romige schuimkraag


    De neus ruikt citrus
    fruitig
    Moutig
    Tikje karamel 

    De eerste slok is bitter
    ook hier citrus in de smaak
    Licht zoete toets
    Verfrissend
    Mooie bitterheid
    Groene hop
    Bij walsen in de mond smaakt de hop nog meer 
    Bittere droge afdronk
    Lekker gerstenat











    Poufff - Champagne Saison (6,0% Alc.Vol.)
    Dust Beer – Brugge
    Gebrouwen bij Hof Ten Dormael - Tildonk








    Amberkleurig bier
    Licht wazig
    Witte schuimkraag
    Veel koolzuur

    Moutige neus
    Granig
    Broodaroma

    Lichtzurige aanzet
    Granig
    Lichte bitterheid
    Geringe zurigheid
    Een beetje een zwakke structuur
    Lichte nabitterheid in de afdronk
    Vlot drinkend bier








    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.

    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten William







    09-06-2021 om 16:29 geschreven door William Roelens


    26-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 30 - Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel




    Tripels 30




    Kompel Tripel Hop - Rik en Raf Tripel - Wieze Premium Belgian Tripel












    Kompel Tripel Hop (10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Kompel - Maasmechelen







    Koperkleurig met witte fijne schuimkraag

    De neus is hoppig
    Kruidig (Kruidnagel)

    De eerste slokken zijn zoet
    Kruidige toetsen
    Ook een fruitige prik
    Hopbitterheid laat niet lang op zich wachten
    Droog
    Alcoholwarmte
    Overwegend zoet
    Goed in balans
    Droge afdronk
    Bittere nasmaak
    Niet slecht maar eentje is genoeg
    Een tripel waar men kan over discuteren!











    De bieren van Brouwerij Kompel zijn een ode aan de Mijnwerkers of kolenputters van Limburg.
    Ze worden ook Kompels (kumpel in het Duits) genoemd. Dit betekent ook ‘vriend’ of ‘makker’
    Sandro Di Pietro, Frederic Fabry en Alessio Di Pietro uit Eisden waarvan hun grootouders nog in de mijnen gewerkt hebben ontwierpen de eerste Kompelbieren.
    ‘Kompel Bovengronds’ en ‘Kompel Ondergronds’.
    Ze werden als eerst gebrouwen bij brouwerij Anders. Ze kenden al vlug succes.
    Sinds 2015 worden de bieren gebrouwen
    op de Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen Helchteren.

    De biertjes, zoals Bovengrondse (Blond), Ondergrondse (Donker), Kriek en Christmas, kaapten al meerdere prijzen weg.

    Intussen is het trio ook begonnen met de ontwikkeling van voedingsproducten, zoals kaas. En nog is hun ondernemingshonger niet gestild. In het gebouw van Terhills Hotel, geprangd tussen Euroscoop en Maasmechelen Village, werd een ruimte vrijgemaakt voor een gloednieuwe brasserie.









    Rik en raf Tripel (8.0% Alc.Vol.)
    Recept BramBrass – Heestert

    Gebrouwen bij Sint Canarus – Gottem





    Goudkleurig wazig bier met een witte schuimkraag


    Moutige neus
    Zacht kruidig

    De eerste slokken zijn lichtbitter
    Fruitige toetsen van citrus
    Een zoet toetsje Honing breekt de bitterheid
    Brengt evenwicht
    Lichte alcoholwarmte
    Smaakt nog naar een!
    Lekkere tripel met net dat beetje anders die mijn smaakpapillen opvrolijken












    Wieze Premium Belgian Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Brabander – Bavikhove








    Goudkleurig helder bier met een romige witte schuimkraag

    Het aroma is zoet moutig
    Tikje hoparoma
    Lichte smaak van banaan
    Ietsje alcohol

    De aanvang voelt lekker aan
    Een fruitige aanvang
    Wat honing
    Moutige toetsen
    Lichte hopbitterheid 
    Mooi in balans
    Ook hier een alcoholwarmte
    de afdronk is lichtbitter
    Voor mij een genietbare typische Belgische tripel





    Lees ook het artikel van Wieze Tripel Blond toen het nog in handen was van
    Ronny De Wolf van Rham
    https://blog.seniorennet.be/bierblog/zoeken.php

    Groeten
    William






    26-05-2021 om 15:42 geschreven door William Roelens


    22-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 Bieren 94 - Abbaye de Flône Cuvée d'Orjo - Beauvoorde Framboos - Dunham Complexité - Monte Cristo - Tulpenbok







    Vijf Bieren die je smaakpapillen versieren 94





    Abbaye de Flône Cuvée d'Orjo - Beauvoorde Framboos - Dunham Complexité -
    Monte Cristo - Tulpenbok











    Abbaye de Flône Cuvée d'Orjo (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Artisanale et Didactique du Flo

    Gebrouwen in opdracht bi de abdijbrouwerij Abbaye De Brogne







    Donkerblond bier met witte schuimkraag

    Mooie koolzuurdoorstroming

    De neus wordt verwend met fruitige toetsen
    Banaan
    Lichte moutigheid

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitig – banaan-Sinaas?
    Ook een toetsje honing verwent uw smaakpapillen
    Kotiander
    Er komt een kleine bitterheid opzetten
    Het bier degusteert vlot
    Mooi in balans
    Licht zoete afdronk
    Een tripel die voor de meeste in de smaak zal vallen!

    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge om het mee te brengen!









    Beauvoorde Framboos (5,9%.Alc.)
    Brouwerij De Plukker (Poperinge)







    Rozekleurig bier met fijne witte schuimkraag


    Lichtzuur aroma
    Frambozenprikken

    De eerste slokken zijn lichtzurig
    Moutig
    Toetsen van framboos
    Hoppetoets
    Evenwichtig
    Lichte bitterheid
    Fruitzurige droge afdronk
    Lekkere verfrissende bio-aperitief en zomerbier




    Kasteel Beauvoorde ontstond in samenwerking met Frambiosa y besos en het Kasteel van Beauvoorde. Zij waren degenen die aan brouwerij De Plukker vroegen  om een biertje te maken met frambozen uit Beauvoorde, een stadje in de Westhoek.









    Dunham Complexité (6,0%Alc.Vol. )
    Brouwerij De Ranke – Dottignies

    In samenwerking met de Canadese Dunham brouwerij - Québec







    Amberkleurig bier met witte romige schuimkraag


    Moutig aroma
    Licht kruidig

    De aanvang is moutig
    Ook her een kruidigheid aanwezig
    Gevolgd door wat fruitigheid van perzik
    Citrus
    Bitterheid komt naar boven
    Beetje aards
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Speciale topper









    Monte Cristo (11,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Bosteels – Buggenhout (AB Inbev)







    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag


    Moutige neus met toetsen van rozijnen
    Karamel

    Porto / Sherry aroma

    Zoete aanzet
    De smaakpapillen worden onmiddellijk geconfronteerd met alcoholwarmte
    Sherry
    Rood fruit
    Chocolade

    Vanilletoetsen
    Tikje eik
    Suiker
    Zoete afdronk (veel te )
    Misschien iets van het goede te veel

    Digestief
    Een zetelbier

    Mooie fles










    Tulpenbok (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Brouwerij Klein Duimpje – Hillegom (NL) nu Swinckels?








    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Zoet aroma met fruitige prikken
    Moutig
    Honingtoets
    Tikje karamel


    Zoete aanvang
    Ook in de smaak is er honing aanwezig
    Koriander
    Citrus en exotisch fruiti
    Lichte hoppigheid
    In evenwicht
    Matige body
    Kruidige afdronk
    niet slecht





    Groeten
    William





    22-05-2021 om 14:38 geschreven door William Roelens


    13-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 Bieren 93 - La Tramasure - Maitre Blond - Melius Heerlijk Honingbier - Oehoe Donker - Oude Pijpen Oud Beersel


    5 Bieren die de smaakpapillen versieren 93





    La Tramasure - Maitre Blond - Melius Heerlijk Honingbier 
    Oehoe Donker - Oude Pijpen Oud Beersel








    La Tramasure (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes) – Irchonwelz





    Licht wazig blond bier met witte romige schuimkraag

    Vlotte koolzuur doorstroming

    Moutige neus
    Gistig
    met een kruidig aroma

    Moutige aanzet
    Lichte bitterheid die blijft aanhouden
    Pepertoetsen
    Kruidigheid
    Scherpe smaak
    Volmondig
    Toch een eigenaardige smaak die mij niet echt kan bekoren!

    Het Bier werd uitgebracht tgv Fêtes Historique du Festin - Lessines

    Een donkere nacht in 1578 en Lessen wordt belegerd. De aanvallers staan op het punt om de voorsteden te verwoesten. De ‘Compagnie de la Jeunesse’ (jeugdbrigade) onder de leiding van Sébastien de Tramasure maakt zich op om de vijand terug te drijven. Ten aanval!

    www.festin.be









    Maitre Blond (6,2%Alc.Vol)
    Brouwerij De Meester – Stasegem





    Wazig licht amberkleurig bier met romige witte schuimkraag

    Moutige neus
    Hoppe prikken 

    De eerste slok is mooi bitter
    Hoppige nota’s
    Een zoetje tussenin
    Komt een tikje alcoholisch over ondanks de 6,2%
    Droog
    Bittere afdronk
    Bittere nasmaak
    Lekker


    Geheel anders dan Meesterke???









    Melius Heerlijk Honingbier (7,0%Alc.Vol)
    Recept Melius
    Gebrouwen bij BeerSelect – Gent





    Amberkleurig helder bier met een romige witte schuimkraag


    De eerste aroma’s zijn zoet
    Honing speelt de hoofdrol

    Zoete aanzet
    Moutig toetsen
    Honing komt onmiddellijk opzetten
    Ook fruitige prikken van banaan
    Lichte bitterheid zorgt voor afwisseling
    Beetje wrangheid
    Het bier vloeit langzaam uit
    Niet geheel mijn ding maar zoeteliefhebbers en imkers zullen dit bier wel smaken










    Oehoe Donker (7,5% Alc.Vol.)
    De Heidebrouwerij – Ede (NL)







    Donkerbruin bier met een gebroken witte tot beige schuimkraag


    Zoet mout aroma
    Peperkoek
    Suiker
    Chocolat

    De eerste slok is zoet
    Moutig
    Karamel
    Chocolade
    Lichte Koffiebitterheid
    Romige toetsen van donker fruit
    Evenwichtig
    Zoete afdronk

    Soms hoeft een bier niet complex te zijn om te smaken!









    Oude Pijpen Oud Beersel (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Oud Beersel – Beersel






    Goud wazig bier met kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt een redelijke zurigheid
    Lambiek
    Leerprikken

    Smaak is Citrus
    Houtachtige tonen
    Aards
    Fijn zuur
    Tonen van groene appel
    Bitterheid breekt door
    Complex
    Dit bier heeft mij echt gesmaakt !!!




    Groeten
    William











    13-05-2021 om 10:47 geschreven door William Roelens


    06-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 92 - Artésienne La Fée Torchette - Crysialstick Airborne 2.0 -– Marcus beer – Monkey Business Berry - Vleesmeester Ghost Black Pudding 2018




    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 92







    Artésienne La Fée Torchette - Crysialstick Airborne 2.0  -– Marcus beer – Monkey Business Berry -
    Vleesmeester Ghost Black Pudding 2018













    Artésienne La Fée Torchette (7,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Artésienne - Haisnes / Frankrijk








    Wazige donkeramberkleurig bier met witte schuimkraag

    Zoet aroma
    vanilleprikken
    kruidig

    De smaak is fruitig
    Citrus
    Kruidige
    Tikje aards
    Maar het bier is zacht en laat zich vlot degusteren
    De afdronk is fruitig
    Misschien iets te zoet
    maar wel een geliefd bier in in het Franse departement Pas-de-Calais









    Vleesmeester Ghost Black Pudding 2018 (11%Alc.Vol.)
    Brouwerij Anders – Halen






    Zwart bier met een fijne beige schuimkraag

    Zoete toetsen
    Vanille
    Rokerige prikken

    Aardse aanvang
    Bittere Fondant
    Rokerige smaak
    Alcohol dringt langzaam door
    Ook nu en dan zoete toetsen van gedroogd fruit
    Zoethout
    Vanille
    Bourbon
    Zoete nasmaak
    Zetelbier




    Black Pudding (Beuling/ blodpølse) is een samenwerking tussen Brouwerij Vleesmeester (BE) en Ghost Brewing (DK).
    Dit bier is gemaakt met verse vanille en eikenhouten chips gedrenkt in Four Roses Bourbon
    Bij het maken van dit bier is geen bloed vergoten










    Crysialstick Airborne 2.0 (4,8% Alc.Vol)
    Brouwerij Crysialstick - Herne






    Blond wazig bier met een minieme witte schuimkraag
    Weinig koolzuur

     Moutig
    Zoet aroma
    Hoppig
    Tikje fruitig (Abrikoos)

    De eerste slokken zijn bitter
    Hoppig
    Fruitigheid van abrikoos
    Het bier is plat en jammer genoeg niet sprankelend
    Een redelijke bitterheid blijft aanhouden
    Bittere afdronk

    Niet slecht van smaak maar ik mistte toch het sprankelende

    In de smaak is er een Tikje diacetyl aanwezig




    Het is informaticus Luc Marcelis die de Crystalstickbieren tot leven laat komen in brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek.
    Luc volgde een brouwopleiding bij het COOVI in Anderlecht.
    Hij zette zo zijn hobby om in de praktijk
    Door een palet aan aroma’s te gebruiken laat hij zijn bieren een significante plaats innemen in het Belgisch bierlandschap.

    Ondertussen is Crystalstick-bierfamilie al flink uitgegroeid.
    Naast de Crystalstick Airborne zijn er nog de initiële Crystalstick Blond, Crystalstick Wild Blond, de Crystalstick Olympic Stout!
    Het Pajottenland en de Zennevallei kunnen er maar wel bij varen
    Naast brouwen speelt Luc ook nog in de Saffoxy band.









    Marcus Beer (6,4% Alc.Vol.)

    La Brasserie Belge - Herstal






    Blond bier met witte schuimkraag


    Fruitige neus
    Banaan

    Licht bittere aanzet
    Lichte kruidigheid
    In balans
    Bittere afdronk
    Een lekker biertje
    Geen topper maar ook niet slecht!

    Het won in 2018 de prijs voor het beste Luikse bier.

    met dank aan Geroen!!













    Monkey Business Berry (5,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Wolf/Lupus – Aarschot







    Donkerrood bier met een licht roze schuimkraag

    Fruitige neus
    Rood fruit
    Kersen

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitige toetsen
    Bessen
    De zoetigheid blijft verder duren
    Nu en dan een zuur toetsje die voor afwisseling zorgt
    en een tikje evenwicht brengt in het bier
    Al bij al een aanvaardbaar fruitbiertje.





    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William






    06-05-2021 om 14:43 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 29 - Heroes Amazing Blond - Oedipus Thai Thai - Petrus Tripel




    Tripels 29





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.
    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.







    Heroes Amazing Blond (8,5% Alc.Vol.)
    coin casse bvba - Nieuwpoort

    Gebrouwen bij Brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem






    Blond helder bier met een fijne witte schuimkraag


    Zoet moutig aroma
    tikje fruitigheid van banaan
    Gist

    De aanzet is zoet
    Gistig
    Brood
    Kriander
    Honing
    Vanilleprik
    Suiker
    In balans
    Weinig bitterheid wat ik wel jammer vind
    Zoete afdronk met een klein bittertje in de nasmaak
    Een allemans tripel
    Bier voor het Kusttoerisme











    Oedipus Thai Thai (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Oedipus - Amsterdam







    Goudkleurig bier met een witte mooie schuimkraag


    De neus ruikt kruidig
    Koriander
    Prikje Chili

    De aanzet is licht zoet
    Karamelnota’s
    kruidig
    Gember
    Kaneel
    Toch allemaal goed uitgebalanceerd
    Een lichte hoppigheid komt zijn aanwezigheid melden
    Krachtige afdronk
    Aangename tripel









    Petrus Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Brabandere – Bavikhove








    Donkerblond bier met een blijvende mooie witte schuimkraag

    Het aroma is een beetje gistig
    Zoet
    marsepein
    Karamel
    Koekjes

    De aanvang is zoet moutig
    Ook in de smaak een tikje marsepein
    Fruitigheid van banaan
    Lichte bitterheid komt naar boven
    Goed in balans
    Soms een minieme alcoholwarmte
    De afdronk is een tikkeltje scherp en droog
    Een voortreffelijke tripel



    Groeten
    William










    06-05-2021 om 14:41 geschreven door William Roelens


    22-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 91 - L'Ensemble di Montalcino - Gouden Carolus Christmas - Lambic & Stout Timmermans - Lustrum Vicaris - Maitre Quid








    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 91






    L'Ensemble di Montalcino - Gouden Carolus Christmas - Lambic & Stout Timmermans - Lustrum Vicaris - Maitre Quid








    L'Ensemble di Montalcino (13% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog








    Bruin mahoniehoutkleurig bier met een gebroken fijne witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar zoet gedroogd fruit
    Licht gebrande mout
    Tikje wijnaroma

    De eerste slokken zijn overheerlijk
    Rood fruit steelt de hoofdrol
    Karamel
    Een licht aangenaam zuurtje
    Alle smaken vloeien perfect in elkaar.
    Een lichte wijnsmaak komt naar boven
    Tikje hout
    Ondanks de 13% is er weinig alcoholwarmte
    Lichtzure uitvloei
    Knaller van formaat!











    Gouden Carolus Christmas (10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker – Mechelen







    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag

    Geurig aroma van donker fruit
    Tikje vanille
    Karamel

    De eerste slokken zijn hemels!
    Donker fruit
    Rozijntjes
    Tikje zoethout
    Geroosterde hints
    Kruidig
    Soms een licht zuurtje heel diep!
    Alle smaken vloeien mooi in elkaar
    Zoete afdronk
    Fantastisch bier
    U hoef niet te wachten tot de Kerst om dit bier te nuttigen!











    Lambic & Stout (6,0%Alc.Vol.)
    Timmermans / Guinness - Itterbeek






    Donkerbruin met rode tinten bier met gebroken witte schuimkraag

     De neus is zuurzoet
    tikje eiken hout
    Kersen


    De eerste smaak is die van ingelgde kersen
    Gevolgd door een lichte bitterheid
    Geroosterde mout
    Toetsen van hout
    Na elke slok komt er een aangename bitterheid
    Stout is duidelijk aanwezig
    De lambiek iets minder.
    Droge en geroosterde afdronk
    Een smakelijke 37,5 cl mix



    Guinness & Timmermans creëerden deze geweldige blend van 3 unieke bieren: Guinness West Indies Porter (1801), Guinness Special Export (voor het eerst gebrouwen in 1944 exclusief voor John Martin) en Timmermans Oude Kriek ('s werelds oudste lambiekbrouwerij).










    Lustrum Vicaris 15 years (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Dilewyns – Dendermonde






    Goudkleurig bier met witte schuimkraag


    Fruitige neus die me bevalt

    Bloemig
    Zoete prikken

    De smaak zet het fruitige verder
    Zachte hopbitterheid
    Lichte kruidigheid
    Koriander?
    Mocht toch iets bitterder geweest zijn
    Droge afdronk
    Licht bittere nasmaak
    De toetsen van vlas haal ik er niet uit!
    Toegankelijk bier voor iedereen en dit is toch de bedoeling!


    Vicaris Lustrum is een feestbier gebrouwen ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Vicaris en het tienjarig bestaan van de brouwerij.
    Dit helder goudblond bier combineert de ambacht van het brouwen met die van de vlasbewerking.













    Maitre Quad (9,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester - Stasegem/Harelbeke





    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag

    Zoet aroma van gebrande mout
    Karamel
    Pruimpjes
    gekonfijt rijp fruit

    De eerste slokken zijn zoet
    Koffietoets

    geroosterde bitterheid
    Fruitig
    Tikje zoethout heel ver weg
    Lichte alcoholwarmte
    Evenwicht
    Romig
    Lekker bruin bier!




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten William









    22-04-2021 om 16:03 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 jaar Ename: Gezegend zij het nieuwe glas Nieuw Ename glas zorgt voor optimale smaakbeleving
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    PERSBERICHT


    30 jaar Ename: Gezegend zij het nieuwe glas
    Nieuw Ename glas zorgt voor optimale smaakbeleving





    2020 had een feestjaar moeten zijn voor Brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België. Die vierde niet alleen haar 475e verjaardag maar ook Ename mocht dertig kaarsjes uitblazen. Helaas strooide het coronavirus roet in het eten van de feestelijkheden. Daarom krijgt Ename - 31 jaar jaar na de lancering - bij de aankomende heropening van de horeca een nieuw, uniek glas dat zorgt voor een optimale smaakbeleving.

    Een nieuwe start, een nieuw glas
    De horeca heeft opnieuw perspectief. Op zaterdag 8 mei mogen de terrassen van cafés en restaurants na een sluiting van bijna zeven maanden weer opengaan. Carlo Roman: "De nieuwe start van de horeca zal gepaard gaan met een nieuw Ename glas dat de beleving van de bierdrinker naar een nog hoger niveau zal tillen. We kijken dus heel hard uit naar de heropening van de horeca én de introductie van het nieuwe glas."

    Unieke vorm
    Het glas onderscheidt zich in de eerste plaats door zijn unieke vorm: De gekende nis in het Ename logo diende als inspiratie voor de vorm van de kelk: draai de nis om en je krijgt de mooie, open vorm van het nieuwe glas, legt marketing manager Thomas Lauwaert uit. "Maar het meest opvallende element aan het glas is het bijzondere voetstuk, waar opnieuw de nis in verwerkt zit. Alle elementen samen zorgen ervoor dat het glas een pak eleganter oogt dan het vorige."

    Optimale smaakbeleving, zowel thuis als op café
    Bij het degusteren van bier worden verschillende zintuigen geprikkeld. Niet alleen de smaak- maar ook de reukzin is heel belangrijk. Zo bepalen de vorm en de grootte van de opening van het glas mee welke aroma's er waargenomen worden tijdens het proeven. Door de open vorm van het glas komen alle aroma's mooi vrij waardoor de Ename abdijbieren optimaal tot hun recht komen, benadrukt Thomas. Een leuk extraatje is de toevoeging van de gegraveerde nis onderaan het glas: die zorgt voor schuimstabiliteit en levendigheid in het bier door een voortdurende stroom van koolzuur. Een mooie schuimkraag en voldoende bubbels zijn dus verzekerd. Het glas is beschikbaar in 33cl en 25cl, genieten kan dus zowel thuis als op café (van 't vat)




    22-04-2021 om 10:31 geschreven door William Roelens


    19-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persbericht Het Anker - Eerste Belgische trein op Gouden Carolus Collector's Edition 2021





    Persbericht Het Anker


    Eerste Belgische trein op
    Gouden Carolus Collector's Edition 2021



    Ieder jaar krijgt een artiest carte blanche om een ontwerp te maken voor de drieliterfles Gouden Carolus Classic, het collector’s item van Brouwerij Het Anker. Dit jaar leefde medewerker Ward Baes zich uit op de Jeroboam-fles. Hij liet zich inspireren door de eerste treinreis op het Europese vasteland. Hij vereeuwigde ‘De Olifant’, een van de eerste locomotieven die van Brussel naar Mechelen reed, in graffitistijl op de fles.
    Die is sedert 19 april te koop.




    Ward Baes




    Trots op Mechelen
    “Toen ik aan het brainstormen was over onderwerpen voor de Collector’s Edition, moest ik meteen aan het nieuwe station denken. Ik ben trots op onze stad, en op het station. Wist je dat dat het centrale punt is van het Belgische spoorwegnet?” vertelt Ward Baes. Hij stookt al 7 jaar Gouden Carolus whisky en maakte daarnaast naam als graffitikunstenaar Wayward. Daarom kreeg hij van zijn collega’s de vrijheid om de Gouden Carolus Collector’s Edition 2021 te ontwerpen in graffitistijl.


    Eerste treinrit
    Op 5 mei 1835 reden de drie eerste treinen op het Europese vasteland van Brussel naar Mechelen. Het was wereldnieuws, want Brussel werd de eerste hoofdstad ter wereld met een treinverbinding. Elke trein werd gesleept door een prachtige stoomlocomotief: La Flèche, Stephenson en L’Eléphant, of De Olifant. “Vooral de vormen van De Olifant inspireerden me. Wat een prachtige machine! De trein op de fles is uiteindelijk geen exacte kopie geworden, maar is wel gebaseerd op die locomotief. Ik vind het resultaat op de fles prachtig en ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om hem te mogen ontwerpen.”


    Beperkte uitgave
    Zoals ieder jaar werden er maar 1.500 flessen gemaakt van deze Collector’s Edition. Ze zijn te koop in de betere drankenhandel en de brouwerijwinkel in Mechelen.








    Persinfo
    Veerle Goossens

    https://www.hetanker.be/nl



    Groeten
    William

    19-04-2021 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75 JAAR BROUWERIJ ST.BERNARDUS - BOEK ‘ST.BERNARDUS’





    75 JAAR BROUWERIJ ST.BERNARDUS

    BOEK ‘ST.BERNARDUS’









    We schrijven 1946. Het jaar waarin de broers Evariste en Antoine Deconinck de kaasmakerij die ze overgenomen hadden van de naar Watou uitgeweken trappisten van Mont des Cats stilaan omtoverden naar een brouwerij. Dat deden ze op vraag van de trappisten van Westvleteren die op dat moment beslisten om hun brouwersactiviteiten te beperken tot hun eigen gemeenschap.

    Dit en veel meer geschiedenis vind je in het gloednieuw boek dat Brouwerij St. Bernardus lanceert naar aanleiding van de 75ste verjaardag van hun brouwerij. 











    In het boek gaan ze ook dieper in op hun brouwproces, ze vertellen er welk pad hun eigenaars hebben bewandeld om tot het punt te komen waar ze nu staan, maar bovenal proberen ze de liefde voor hun bier en hun vak te beschrijven in geuren en kleuren.

    Het boek brengt niet enkel verhalen van vroeger, toen en nu maar biedt ook de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan. Net zoals we in ons dagelijkse doen en laten gedreven zijn om duurzame samenwerkingen op poten te zetten met lokale en regionale bedrijven & ondernemers in functie van productie, expansie, horeca- en bezoekerswerking, enz. hebben ze ook voor het boek deze filosofie ter harte genomen.

    De biercocktails werden gecreëerd in samenwerking met Deluxe Distillery uit Kuurne en het is absoluut geen toeval dat er zoveel chefs uit de regio rond de brouwerij preus lik fjirtig aanwezig zijn met hun St.Bernardus signature dishes. Op die manier wensen ze als brouwerij ook een verhaal te vertellen van de regio en een katalysator te zijn van de economie en het toerisme van hun schone streek.

    Het gastronomisch hoofdstuk van hun boek geeft bijgevolg een forum aan een rits van lokale, regionale, nationale en internationale chefs, al dan niet voorzien van de obligate Michelin sterren. Namedropping? Tim Boury van Restaurant Boury**, Michael & Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St.Nicolas**, Bert Recour van Restaurant Pegasus, Raf Sainte van De Gebrande Winning (onlangs nog verkozen tot het beste bierrestaurant ter wereld), Johan Vanhaute van Hotel Ariane (sinds 2013 onafgebroken verkozen tot het beste hotel van België), Dirk Battheu van Restaurant ’t Blauwershuys, Nelson Tanate van het Nederlandse Restaurant De Librije***, Stefaan Coutteneye van Restaurant ’t Hommelhof, Peter Goossens van ’t Hof van Cleve***, hun eigenste Filip Lebbe van Bar Bernard en ga zomaar door.








    Zaakvoerders Hans & Julie Depypere



    Zaakvoerders Hans & Julie Depypere: “Net zoals we bij het maken van ons bier streven naar een onberispelijke kwaliteit, hebben we deze maatstaf ook gehanteerd bij de creatie van dit boek. We zijn ongelofelijk dankbaar dat er zoveel chefs hun vrijwillige medewerking hebben verleend, we zijn trots op ons team die bij de totstandkoming bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen heeft verloren maar bovenal zijn we fier dat we op deze manier het verhaal van onze prachtige familiebrouwerij op een nieuwe manier naar buiten kunnen brengen. We voelen ons klaar voor de volgende 75 jaar!”

    Praktisch

    Het boek verschijnt in 3 talen (Nederlands, Engels en Frans) en telt 192 pagina’s;

    Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, o.a. bekend van de boeken van Sandra Bekkari, Nina Mouton, LikeMe, Stefaan Degand, Mathieu Terryn en Thomas De Gendt maar ook van TV-programma’s als ‘De Cel Vermiste Personen’, ‘Lotgenoten’, ‘Durven Falen’ en vele andere;

    Het boek is beschikbaar in de betere boek- en drankenhandel maar ook in de brouwerijwinkel en via de webshop van de brouwerij.










    LIMITED EDITION 75 JAAR BIER

    Net zoals ze naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de brouwerij een eenmalig, limited edition bier op de markt brachten, gaan ze eind 2021 ook een nieuw bier lanceren dat een beperkte oplage zal kennen. Welk bier dat precies gaat zijn, dat gaat de brouwerij communiceren in de loop van de herfst. Wens je als fan of consument daar als één van de eerste van op de hoogte gebracht te worden? Dan raden ze iedereen aan om zich via hun website in te schrijven op hun nieuwsbrief.


    FEEST

    Wat is een verjaardag zonder feest? Oorspronkelijk plande de brouwerij om in de zomer van dit jaar een heus feest op poten te zetten maar ook hier heeft COVID-19 een stokje in de wielen gestoken. Maar niet getreurd, dat geeft hen des te meer tijd om alles uit de kast te halen om in de zomer van 2022 er helemaal te staan. Wat kan je verwachten? Ze plannen een meerdaags openluchtevenement in de buurt van de brouwerij onder de noemer ‘Barn Bernard’. Het zal een Hemels Evenement worden waar naast onze onvolprezen Hemelse Nectar ook ruimte zal zijn voor een sterk programmatorisch aanbod en dito culinaire invulling, beide natuurlijk terug met de nodige lokale touch. Ook hier raad de brouwerij de geïnteresseerden aan om zich via hun website in te schrijven op hun nieuwsbrief, zo verneem je uit eerste bron alle details over dit feest.

    Het evenement maakt ook deel uit van de nieuwe ‘Grote Goesting’ campagne van Westtoer, waarbij o.a. diners op unieke plekken in de kijker worden gezet.





    NIEUW BLIK ST.BERNARDUS WIT









    Sales Manager Marco Passarella : Het is maar een klein jaar geleden dat we voor het eerst uitpakten met een bier in blik (St.Bernardus Tokyo) en vandaag voegen we daar graag een 2de aan toe. St.Bernardus Wit bestaat natuurlijk al langer maar de internationale vraag om het bier ook aan te bieden in blik konden we niet langer in de wind slaan.



    In het buitenland is speciaalbier in blik al heel goed ingeburgerd, onze klanten beseffen dat je blikken overal makkelijk kan meenemen. Het is erg handig om bij een buitenactiviteit, bijvoorbeeld na het sporten, bij een picknick of een wandeling in de natuur eens niet te moeten denken aan die flesjes leeggoed. Je neemt gewoon je lege blikjes mee naar huis en sorteert ze bij jouw PMD. Zeker voor een verfrissend en dorstlessend zomers bier waarvan het de bedoeling is om het jong en ‘vers’ te drinken (lees: geen bewaarbier) is blik als verpakking een goed idee. Als je bier langer wil bewaren, blijf je best bij flessenbier. Onze blikken hebben een THT (ten minste houdbaar tot datum) van 18 maanden.

    Tot slot is het natuurlijk ook zo dat blik minder zwaar is en volledig te recycleren, dit betekent een positief duurzame impact op het milieu. Bovendien is het in functie van de bewaring van het bier ook goed dat er geen licht aan het bier kan.

    Vandaar, St.Bernardus Wit in blik is een perfecte aanvulling in ons gamma.”


    Type & kleur

    St.Bernardus Wit in blik is een traditioneel Belgisch, ongefilterd witbier van alc. 5.0% vol. Het bier werd ontwikkeld in samenwerking met de legendarische meesterbrouwer Pierre Celis, die in zijn ééntje verantwoordelijk was voor de opmars van witbier in de jaren ’60. St.Bernardus Wit onderscheidt zich door de aantrekkelijke goudgele kleur die verhuld wordt in een sublieme sluier om te resulteren in een authentiek Belgisch troebel witbier.


    Karakter – smaak – aroma’s - culinair

    St.Bernardus Wit is gekend om zijn prikkelende aroma’s van koriander en sinaasappel, met op de achtergrond een toets van pittige kruidnagel en fruitige citrus geuren. De energieke kruiden en de romigheid van de tarwe zorgen voor een meesterlijke evenwichtige smaaksensatie. Het zachte mondgevoel herbergt een heerlijk samenspel van een zoete moutsmaak met een verfrissende aciditeit en wordt afgesloten met een frisse nasmaak.

    Dit bier is ongelooflijk veelzijdig voor het gebruik in combinaties met gerechten uit alle uithoeken van de mondiale keuken. Het komt misschien nog het meest tot zijn recht als verfrissende factor bij romige gerechten als risotto en bij zeevruchten & witte vis. Fan van citroen bij jouw vis? Zeker doen, de citrustinten van St.Bernardus Wit zullen jouw gerecht alleen maar sterker uit de verf doen komen.

    Verpakking

    Arno Kiss - Belgische illustrator

    De Antwerpse illustrator Arno Kiss is het levende bewijs dat je wel degelijk meteen met een welluidende artiestennaam ter wereld kan komen. Hoewel hij geen gitaren speelt, noch zich dagelijks bij het ochtendgloren maquilleert als Gene Simmons & co, heeft hij toch al vaak zijn artistieke capaciteiten mogen uiten in de muziekscène. Zo mocht onder meer tourposters ontwerpen voor Metallica, Ween, Arctic Monkeys, Mumford & Sons, Death Cab For Cutie, Queens Of The Stone Age, The War On Drugs en vele anderen. Zowel voor de Netflix reeks “I’m not okay with this” als voor de samenwerking tussen Travis Scott & Fortnite mocht hij verschillende officiële illustraties creëren. Met het nieuwe artwork voor St.Bernardus Wit in blik wil hij vooral het contrast tussen de moderne brouwerij en de landelijke omgeving visualiseren. Vind jij de grappige details die hij in het ontwerp heeft ‘verstopt’?


    www.sintbernardus.be/wit

     

    Info

    Het blik is beschikbaar in Colruyt en de betere drankenhandel.

    Wens je nog meer informatie over St.Bernardus Wit?
    Contacteer ons gerust via marketing@sintbernardus.be of neem een kijkje via www.sintbernardus.be/wit











    INFO


    Trappistenweg 23

    8978 Watou
    +32 57 38 80 21
    BE 0463544291

    Brouwerij St.Bernardus



    Met dank aan Annemie Declerck voor de foto's










    15-04-2021 om 10:32 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!