Oxfam We Want Juste Fair Tripel (8,5%Alc.Vol.) Brasserie desGéants(Brasserie des Légendes) – Irchonwelz
Donkerblond bier met een witte romige schuimkop
Zoet fruitig aroma Citrus Granig
Zoete aanzet Licht moutig Frisse smaak Tikje kruidigheid tussendoor Ook een zachte bitterheid Mooi in balans Beetje alcoholwarmte in de mond Droge afdronk Aangenaam bier om te degusteren
Heeft in 2019 de Bronzen medaille gewonnen op de World Beer Awards in de categorie Belgian Style Tripel.
Amberkleurig helder bier met een gebroken witte schuimkraag
De neus is kruidig Kruidnagel Zoethout
De smaak is zoet Honing Een gembertoets? Alcoholwarmte Fruitigheid van banaan De kruidigheid neemt de bovenhand Lichte bitterheid De afdronk is zoet kruidig Ook veel kruidigheid in de nasmaak Niet iedereen zal deze kruidige tripel lusten maar ik ben er fan van
Reeds vele jaren is Conrad Werbrouck gepassioneerd door het gerstenat. Hij is ook al een tijd bezig met het creëren van eigen bieren in het Oost-Vlaamse Olsene. Door de vele positieve reacties groeide het idee om het professioneler aan te pakken. Aangezien zijn zoon Sam en zijn echtgenote tijdens het weekend werkzaam waren in de horeca was de stap vlug gezet. In Roesbrugge een dorp aan de IJzer en deelgemeente van de bierstad Poperinge kochten ze het prachtige pand ‘De Gouden Arend’ Het is de bedoeling om er later een eigen brouwerij op te richten. De voorbereidingen zijn er al deels verwezenlijkt maar door de Corona crisis zijn die momenteel stil gelegd. Voorlopig laten ze hun bier brouwen bij The Brew Society in Heule. Naast hun bieren brengen ze ook verschillende gin’s op de markt!
Goudkleurig met een witte romige schuimkraag Vlotte carbonatie
De neus ruikt een moutig aroma Fruitige toetsen Lichte kruidigheid van specerij - kruidnagel
De eerste slokken zijn zoet Kruidigheid komt boven Een overrijpte fruitigheid neemt langzaam de bovenhand Niet volledig in evenwicht Tikje alcohol Licht zoet bittere afdronk Niet slecht maar er bestaan betere tripels.
Met zijn Tripel Weldebrouck zette Luc Piessens in 2014 de gemeente Willebroek op de bierkaart. Jaren lang was er geen brouwerij meer actief. Aan hun beroemd populair stoofvlees van paardenvlees was er eindelijk een bier om het te vergezellen. De naam van het bier verwijst naar de naam van de gemeente. Luc was leerling aan de brouwerijschool in Gent. Zoals veel brouwers brouwde hij voor de familie-en vriendenkring. De Weldebrouck Tripel wordt gebrouwen met een eigen gekweekte gist. Het etiket toont een portret van de papierfabriek villa De Nayer.
De eerste slokken geven een mooie bitterheid Moutig Hoppig Citrus in de mond Droog Aanhoudende bitterheid Soms een zoetje tussendoor Hints van pompelmoes – Perzik? Bittere afdronk Lekker zachte IPA
Aangename start Zacht Lichtbittere hoptoetsen Ook een fruitigheid komt naar boven Mooi evenwicht Droge afdronk Vlot drinkbaar aangenaam bier Een lekkere doordrinker
Godisvremd (6,5%Alc.Vol.) BrouwerijVissenberg– Vremde voor Vennehoeve Vennehoeve – Zandhoven
Blond helder bier met een mooie witte schuimkraag
Moutig aroma Gist Kruidigheid van Vlierbloesem Fruitig (Sinaas)
Scherpe aanzet Kruidigheid van Vlierbloesem Gistig Lichte hop bitterheid Sinaas Licht zuurtje komt even piepen Evenwicht Droge afdronk Kruidige nasmaak Niet slecht!
Godisvremd kun je op z’n Antwerps lezen als ‘Ga eens vreemd!
Angèle La Chatte (7,0% Alc.Vol) Brasseriedes Tchèts- Flohimont, Belgisch Luxemburg
Roodbruin bier met een gebroken witte minuscule schuimkraag Weinig koolzuur
Kastanjebruin bier met een dikke licht beige schuimkraag
Een klein beetje saturisatie.
De neus heeft een moutachtig aroma kruidig Karamel
De smaak is moutig Geroosterde prikken Karameltoetsjes Een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen Rumtoetsje Ietwat geparfumeerd. Een lichte saturatie was waarneembaar maar stoorde niet echt Droge afdronk Lekker bier
Amberkleurig helder bier met een fijne witte schuikraag
Moutige neus Lichte brett in de neus
De eerste toets is een licht lambieksmaakje Karamel Een lichte bitterheid komt piepen Licht zuurtje tussendoor Wilde gist Licht zurige afdronk mooie nabitterheid Droge nasmaak
Prachtig bier met heel veel smaak voor 5,3% Mooi etiket
Wederom een geslaagde verassende bierbox van de Waregemse bierfanaten die met hun Boerderijpakket 2021 voor proefvreugde zorgden in deze triestige Coronatijd ! Mijn smaakpapillen waren blij en dit is het voornaamste volgens mij!
Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 90 - Gulden Draak Brewmaster - Kroost - Ma Mere Speciale - Mareklop Quadrupel - See The Nothern Lights Grand Cru
Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 90
Gulden Draak Brewmaster - Kroost - Ma Mere Speciale - Mareklop Quadrupel - See The Nothern Lights Grand Cru
Donker amberkleurig bier met een kleine witte schuimkraag
Het aroma is aangenaam om te ruiken Fruitige neus Karamelmout Tikje kruidnagel?
De aanzet is zoet Karamel Donker fruit rozijntjes - pruimen Ook in de smaak een tikje kruidnagel Zacht Evenwichtig Warme alcohol toets Zoete afdronk Bier om te genieten bij een Netflixserie!
De eerste slokken zijn redelijk zoet Ook hier tikjes van fruit Citrus banaan Niet overweldigend maar toch aanwezig Lichte hopbitterheid komt naar boven Tikje metaal Evenwichtig Slecht? Nee – Lekker? Kan beter
Ma Mere Speciale (6,0%Alc.Vol) BrouwerijDe Leite- Ruddervoorde
Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag
De neus ruikt zacht fruitig Mandarijn Tikje kruidig
De aanzet is zacht fruitig – perzik Tikje honing Moutige prikken Malse pittige bitterheid Licht hoppig Mooi in balans Droge fruitige afdronk Een lekker glas Ruddevoorde bier
Koffie aroma gist Tikje chocolat en licht nootachtig
Bitter aanzet Met een lichtzoete toets in de achtergrond. Zoethout in de verte Gebrande mout Donkerfruit Warm alcoholtoets Licht bittere afdronk bier om langzaam te genieten!
See The Nothern Lights Grand Cru (10,2%Alc.Vol) BrouwerijThe Musketeers- Sint-Gillis-Waas
Amberkleurig helder bier met een mooie gebroken witte schuimkraag Vlotte koolzuurdoorstroming
De neus is moutig zoete koekjes Fruitigheid van abrikoos Alcoholwarmte Tikje Mandarijn
Zoete aanzet Alcohol onmiddellijk in de smaak aanwezig Fruitige toetsen Mandarijn Zoet Bitterheid komt in de achtergrond opzetten Evenwichtig Zoete alcoholische afdronk Na enkele slokken passen de smaakpapillen zich gemakkelijk aan en het bier degusteert vlot maar opletten!!!!!! Zetelbier en een lekkere digestief !
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Aanzet is ietsje zoet Maar na enkele slokken komt er een mooie bitterheid naar boven. Licht kruidig en ietsje fruitig Lichte hoppigheid Voldoende in evenwicht Het gebruik van appelhout speelt mee in de smaakvorming Heerlijke vlot drinkende tripel
Fruitige neus Een kleine fruitkorf van abrikozen en banaan
De eerste slokken zijn zoet Lichtmoutig granig Suiker Honing minieme kruidige bitterheid Evenwichtig Volle smaak Zoete afdronk Degusteert vlot Een middelmatige brave tripel. Niet slecht maar ook geen wow!
Aroma van kersen Karamel Licht zurig Maar ook een zoet parfum
Licht zurige aanzet Zoete toetsen Kersen Tikje karamel Evenwicht tussen zoet en zuur Lichtzure afdronk Voor de liefhebbers van fruitbieren.
Hop Harvest 2020 (6,0% Alv.Vol.) BrouwerijDe Ranke– Dottignies
Goudblond wazig bier met een romige witte schuimkraag
Het aroma is hoppig Gistig Tikje grassig
De aanzet is redelijk bitter Hopbitter Ook een kruidigheid doorkruist de smaak Scherpe toetsen Helemaal in balans De afdronk is ook bitter Die blijft eventjes hangen Een lekkere harvest met een echte hopbitterheid!
Donkerbruin bier met een romige crèmekleurige schuimkraag
Een aroma van zuur en zoet Balsamico prikjes Chocolade
De aanzet is heerlijk zoet en afwisselend zuur
Karamel toetsen van rode wijn Balsamico Houtachtige prikjes Warme alcohol prik komt nu en dan naar boven Voldoende balans Zoet-zure afdronk Een Gullegems bier om van te genieten.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Bart Dewulf is een geboren en getogen Poperingenaar. Zoals elke Keikop (bijnaam voor Poperingenaar) is hij opgegroeid tussen de hopvelden die Poperinge rijk is. De vele passages tussen de hopperanken en de verhalen die zijn grootouders vertelden zorgden voor de nodige inspiratie!
Hij verhuisde naar Brugge en werkte er als sociotherapeut in het PC Sint-Amandus. Maar eenmaal van de Humulus lupulus geproefd te hebben kon hij het niet laten om creatief verder te doen met deze snelgroeiende plant. Hoe kun je het best innovatief omgaan met hop… door bier te brouwen dacht Bart. Zo begon hij te experimenteren met bierrecepten om unieke smaken te ontdekken.
Een onderneming als hobbybrouwer opstarten, luisterend naar de naam ‘HOPS MEET FRIENDS’ was een droom die werkelijkheid werd.
“HOPS” staat voor ‘de hobbybrouwer zelf’ die hij is en de unieke smaken die hij ontdekt. “FRIENDS” voor de verrassingen in de fles en het vieren van bijzondere vriendschappen bij het samen genieten en degusteren van zijn bieren.
Momenteel heeft hij 2 bieren UMAMI (blond), JASS (blond)
In een select gezelschap en coronaproof proefde Annemie Declerck, Edwin Ghequire en mezelf zijn twee bieren.
Een spontane ontmoeting tussen Phillip Vermeulen een gepassioneerd bio tomatenboer en Bart een creatieve hobbybrouwer maakt dit verhaal uniek.
Licht wazig blond bier met een witte schuimkraag De neus ruikt een lichte hoppigheid Moutig Citrusprikken
De aanzet is zoet gevolgd door een lichte bitterheid Ook is er nu en dan een licht zuurtje (citroenzeste) die opduikt Floraal Enige kruidigheid En toch is de smaak iets te veel eenrichtings verkeer Een zacht licht fruitig bier met iets te weinig koolzuur Zoete afdronk De smaak van de umamitomaat breekt niet echt door
Het bier is wel een zomerse doordrinker met een aparte smaak die toch veel mensen zal aanspreken!
Jass (blond) – 6,5%Alc.Vol.
Reizen is voor velen een grote passie en ook daar kun je je biergewijs laten inspireren. Met als insteek "think out of the box" kwam dit bier tot stand. Jasmijnbloesems als partner in crime van hop.
Sterk koolzuurhoudend wazig goudblond bier met witte schuimkop
De aanzet is zoet Lichtgranig Florale smaken duiken op Ook een prikje vlierbes? Hints van citroen waarneembaar Zacht Mooi in balans Zoete afdronk Een vlotte lekkere doordrinker
De etiketten zijn aan de hand van illustrator Pieter Vaneenooghe uit Assebroek
12 jaar na de lancering van hun ‘OMER Traditional Blond’ kwam brouwerij Omer Vander Ghinste op 19 november 2020 midden in de Coronacrisis met dit uniek ‘Limited Edition’ bier op de markt.
Het bier is ontstaan door Gery de oudste zoon van Omer Jean Vander Ghinste. hij is inmiddels al de 5de generatie. Gery was al enkele jaren samen met zijn creatieve brouwers bezig om een volledig nieuw bier te brouwen. Het moest een uniek bier worden in de Belgische bierwereld, vernieuwend, maar toch met respect voor de traditie van Brouwerij Omer Vander Ghinste.
Dit eenmalig, unieke brouwsel, met maar liefst 5 hopsoorten, en gebruik makend van dry hopping is een echt pareltje op brouwtechnisch vlak. Na de hoge gisting werd dit bier hergist met wilde gisten (Brett). Door het gebruik te maken van dry hopping met Belgische hop komt het fruitige en kruidige karakter van de 5 hopsoorten extra naar voor. Het resultaat is een droog, bitter bier met een fijne nasmaak.
De verschillende gistingsstadia, hoge gisting en hergisting op fles met wilde gisten vereisten een brouwproces van minimum 8 weken. Dit unieke bier werd afgevuld op 40.000 75cl flessen waarvan er in een half uur tijd via hun webshop al 8000 verkocht werden.
Woordvoerder Nicolas Degryse sprak van Tomorrowland toestanden!
Aroma van wilde gist Licht fruitig Muffig Tikje hopbitterheid
Licht fruitige aanzet Broodprikken Zoete moutigheid Neigt soms naar Orval maar met een veel mindere bitterheid Zacht met een aardige hopsmaak Tikkeltje bitterheid komt soms naar boven Droge afdronk Lekker en Karaktervol
Eerste slokken zijn zoet Fruit (banaan- abrikoos) Koriander Karameltoets Lichte alcoholtoets Volmondig Lekker Lichte bitterheid Smaak en aroma vullen elkaar mooi aan Lichte alcoholwarmte Mooie tripel
Met dank aan biervriend Geroen Vansteenbrugge
Sancti Adalberti Miraculum Novum Egmondse Tripel (7,5 % Alc.Vol.) BrouwerijEgmond- Egmond a/d Hoef (NL)
Amberkleurige lichtwazig bier met een romige schuimkraag
Het aroma is een tikje aards Bloemig Fruitig (Banaan)
De eerste slokken zijn lichtkruidig van smaak Fruitige toetsen van banaan Lichte bittere hop Kruidige prikken Smaken wisselen elkaar af Soms een beetje wrang In balans Nu en dan een lichte alcoholwarmte Lekkere pittige klassieke tripel
Tripel K Blond (7,5 % Alc.Vol.) Gebrouwen bijHet Nest– Turnhout
Goudblond bier met een romige witte schuimkraag
Het aroma is moutzoet Enige hoppigheid
De aanzet is zoet banaanprik Kruidigheid zorgt voor een aangenaam smaak Lichte hopbitterheid komt naar boven Floraal Koriander Voldoende evenwicht Fruitige afdronk Een aangename licht bittere nasmaak Lekkere biologische tripel die vlot degusteert
Online Bierproeverij van uit het HOPmuseum - Grimor Specialty Saison n°16 - Kuul Tripel - Gulden Draak Smoked
Online Bierproeverij van uit het HOPmuseum
De coronacrisis treft alle sectoren! Ook de bierwereld lijdt onder deze pandemie. Cafés blijven dicht waardoor we voor de gezelligheid om een lekker biertje te proeven aangewezen zijn om het in eigen huis te doen. Ook de vele bierverenigingen kunnen geen proefavonden meer inrichten en dus proberen enkele die online te organiseren. Zo ook het HOPmuseum uit Poperinge bleef niet bij de pakken zitten en richtte onlangs een online bierproeverij in. De organisatie berustte bij Caroline Bequoye en moderator Edwin Ghequire. Er werden drie minder gekende Belgische bieren voorgesteld en van commentaar voorzien. Wie aan de avond meedeed kon de bieren op voorhand gaan ophalen in het HOPmuseum.
Het was een fijne thuisavond en door het succes er is er al een tweede op komst!
De bieren waren Grimor Specialty Saison n°16, Kuul Tripel en Gulden Draak Smoked
Grimor Specialty Saison n°16 (7,5%Alc.Vol.) Ontwikkeld door Technical Manager Gabriela Montandon - Sensory Analyst bij Fermentis By LesaffreGebrouwen bij BrouwerijDe Graal– Brakel
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkop.
De neus ruikt een zoete fruitigheid. citrustoetsje. Moutig.
De eerste slokken zijn zoet Gevolgd door een fijne hopbitterheid Fruitigheid van exotisch fruit Ook de verschillende hopsoorten spelen een voorname rol Alles mooi in evenwicht Droge afdronk Met een mooie bitterheid in de nasmaak Een bier om U tegen te zeggen!
Het aroma is zoet Toetsen van banaan Tikje kruidigheid De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitig Banaan en citrus Een lichte hoppigheid laat zich opmerken Kruidigheid In balans Lichtbittere afdronk Droog Lekker maar zeker geen hoogvlieger
De neus ruikt zoete toetsen van Chocolade gerookt mout en spekprikken Houtsnippers
De smaak zet het aroma verder Zoete mout Karamel Gerookte toetsen Hout Alcohol warmte Vlezig Tikje kruidigheid Goed in balans Zoete afdronk Met een warm gevoel Ik kan mij in dit soort bieren vinden!
Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag Vlotte koolzuurpareling
Moutige neus met een aangename fruitachtigheid van perzik
De aanzet is zoet/bitter Fruitig Kleine kruidigheid Een lichte bitterheid dringt zich ertussen Hopbitterheid blijft behouden tot de afdronk. Lekker ? Ja maar verschillende smaken komen niet boven Droge hopbittere afdronk
Goudblond helder bier met een romige witte schuimkraag
Subtiele rookaroma Hout Zoete prikken
De eerste slokken zijn moutig Gerookt Lichte kruidigheid Zoete toetsen Zacht in balans Lichte alcoholwarmte De afdronk is rokerig Lekker bier voor mensen die van een rokerige bbq toets houden. Misschien iets te braafjes, maar dit is de bedoeling.
Zoete fruitige aanvang Exotisch Gevolgd door een bittertje Ook een tikje kruidigheid Afwisselend met prikken van citrus Evenwichtig Droge afdronk Een aangenaam bier met lage alcohol %
De neus ruikt fruitige aroma’s Moutige prikken Tikje granig
Zoete aanzet Moutig Karamel Ook een fruitige toets sinaasappel Lichte bitterheid in de achtergrond Zacht doordrinkbier met een droge afdronk.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
De neus wordt verwend met een geurige fruitigheid Perzik
De aanzet is zoet Ook hier de perziksmaak Tikje honing Bloemig Evenwichtig Lichte bitterheid Een ietsje beetje meer bitterheid had het bier nog meer karakter gegeven Zoete afdronk Al bij al een voortreffelijke allemans biologische tripel
Het recept van HOUBLONDE werd ontwikkeld in samenwerking met het laboratorium voor Brouwwetenschappen en Technologieën van de UCL (Université Catholique de Louvain-La-Neuve, België). Dat is het oudste universitaire brouwersinstituut ter wereld, goed voor een eeuwenlange expertise! Het Bier wordt op een traditionele manier gebrouwen in de Brunehaut-brouwerij in België, die werd opgericht in 1890 en die traditie en moderniteit combineert.
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Zoet moutaroma Broodachtig Fruitige prikken
Romige aanzet Zachte mout Karamel Fruitigheid van abrikoos-banaan De alcohol komt soms eventjes piepen maar is goed verborgen! Ook de bitterheid komt soms boven Tikje kruidigheid Goed in balans De afdronk is zoals de smaak Moutig kruidig Heerlijke zeteltripel
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87 - Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87
Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or
Col Roulé (5,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBeerselect (Gent) Voor bierfirma Klootzakske- Deerlijk
Licht wazig blond bier met een romige witte schuim(Col) kraag die zich ontplooit bij het uitschenken.
Licht kruidige toets Moutig
De eerste slokken zijn zoet Harde smaak Bitter Kruidigheid komt opzetten Geen evenwicht Droge afdronk Enige bitterheid in de nasmaak Sorry - Een bier die het meest geschikt is als dorstlesser dan als smaakmaker en daar blijf het bij.
Blond helder bier met een romige witte schuimkraag
Zoet aroma Gistig Prikje peperkoek
De aanzet is zoet licht bitter Fris Moutig Tikje karamel Koreander Honingtoets Afdronk is droog Fruitig Mocht een beetje meer karakter hebben Al bij al een lekker doordrink bier
Licht zoet en een zuurtje Koriander Een bittertje komt achteraf Aangenaam afwisselend van smaak Degusteert vlot Lichte bitterheid in de achtergrond blijft aanhouden Mooi in balans Kruidige afdronk met een licht zuurtje Lekker bier Bij een tweede zou er eventueel verveling kunnen optreden.
Klondiker Saison d'Or (5,5%Alc.Vol.) HuisbrouwerijKlondiker– Meulebeke
Goudblond wazig bier met witte fijne schuimkraag
Fruitige neus Banaan Koriander
De eerste slokken zijn fris Zoet gevolgd door een lichte bitterheid Vlotte degustatie Koriander Fruitigheid van citrus Allemaal redelijk gedoseerd Zacht De smaak is behoorlijk volgens het alcohol % Droge licht bittere afdronk Geen Waalse saison maar toch een genietbaar bier
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Amberkleurig wazig bier met romige witte schuimkraag
Fruitige neus van perzik Mango
De aanzet is lekker en aangenaam Fruitige toetsen vullen de mond Zoet Grapefruit – Citrus Tikje perzik Lichte hopbitterheid Evenwichtig Bittere afdronk Lekkere IPA
De aanzet is zoet Fruitige toetsen Lichte bitterheid Redelijke carbonatie Beetje metaal in de mond Kon mij niet echt bekoren Ook de eerste maal dat ik dit type bier degusteer!
Aroma licht muffig positief Zoet Fruitigheid van perzik Moutig
Zoete aanzet Doordringende fruitsmaak Perzik Mooi in evenwicht Alcohol dringt zich op Lichte bitterheid te proeven in de nasmaak Maar al bij al een degelijk bier
Paulinebier werd gebrouwen ter nagedachtenis van onze prachtige dochter Pauline. Zij heeft ons zoveel warmte en liefde geschonken, die we voor de rest van ons leven meenemen. Ze was en blijft voor ons als een zonnetje. We willen haar energie en stralende lach verder delen. Paulinebier is een karakterbier om met liefde en respect te proeven als eerbetoon aan Paulinetje.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik laatst heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Fruitige aanzet (citrusprik) Suiker Lichte bitterheid onmiddellijk waarneembaar Daarna zoete smaak van honing Een alcoholwarmte die soms opduikt Mooi in balans Zoete afdronk Best een aardige tripel
Is het de plaats die het bier zoveel beter maakt of is het de kennis van de brouwers? Ik denk toch het laatste, alhoewel de plaats waar de brouwerij gelegen is en dit op het hoogste punt van België ook bijdraagt aan de kwaliteit van het bier! Ik ben er nog nooit geweest maar Sofie Vanrafelghem wist me te vertellen dat de plaats uniek is! Ze was er geweest om informatie voor haar nieuw boek ‘Op Café in Wallonië’ te verzamelen. De brouwerij is gelegen op de wildste plaats van België nl. De Hoge Venen. Dichter bij de natuur kun je niet zijn. Naast het feit dat het één van de mooiste streken van België is, bieden de Hoge Venen een waterreservoir met een perfecte brouwkwaliteit. Deze plek blijkt één van hun grootste inspiratiebronnen te zijn. Alles wordt er huisgemaakt hun bieren, de gerechten enz.. Hun proefruimte is zo ontworpen op de mensen aan te spreken en hun een warm vakantiegevoel te geven. Naast het proeven van hun producten, waaronder dus hun eigen bieren die ter plaatse worden gebrouwen, is het ook mogelijk om de productieruimte te bezoeken en meer te leren over de bieren ...
Goud- tot oranjekleurig bier met witte schuimkraag
Klassieke aroma’s van mout en hop Een vleugje fruit Suikers
De eerste slokken zijn veelbelovend. Gistig Karamel Zoet Fruitig Met een lichte hoppigheid die doorbreekt Tikje alcoholwarmte Voldoende evenwichtigheid Zoet-bittere afdronk Kortom een toffe boerin!
Deze Belgische ambachtelijke brouwerij produceert hun bieren met het label Bière d’Abbaye Erkend op de historische site van de cisterciënzerruïnes van de abdij van Aulne. De ambachtelijke brouwerij bevindt zich in de Peace Valley, in het hart van de abdij van Aulne. De brouwerij is geïnstalleerd in de oude stallen die dateren uit de 18de eeuw. De Abdijbrouwerij vervaardigt en verkoopt Abbaye d’Aulne (ADA) bieren, echte Belgische abdijbieren.