Inhoud blog
  • 38ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    15-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 83 - Cul de Chien - Back to Black - Hertog Jan Grand Prestige - Force Majeur - RDV – Rendez Vous



    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 83






    Back to Black - Cul de Chien - Hertog Jan Grand Prestige -
    Force Majeur - RDV – Rendez Vous












    Back to Black (9,5%Alc.Vol.)
    De Ranke – Dottignies








    Donkerbruin tot zwart bier met beige schuimkraaag

    Moutige neus
    Zuurtje Balsamico
    Donker fruit (Pruimpjes)

    De eerste slokken zijn licht zurig
    Balsamico
    Een zoete toets van donker fruit
    Een beetje aards
    Ook een lichte zuurtoets komt boven en neemt de smaak over
    Lichtbitter hopprikken
    Droge bittere afdronk
    Pittig bier











    Cul de Chien(6,3%Alc.Vol.)
    Tall Poppy Brewing company – Kontich
    Collab met Lobos







    Licht amberkleurig bier met witte fijne schuimkraag

    Kruidige neus
    Gist

    Aanzet is lichtbitter tot bitter
    Een zurig trekje volgt
    Daarna
    wrang hoppig
    Peper
    De fruitigheid wordt opgeslorpt
    Droge bittere afdronk
    Lichtzure nasmaak
    Een interessant bier die mij ligt ondanks de soms rauwe wrangheid die het heeft.









    Force Majeur (0,4%Alc.Vol)
    Force Majeur Brouwerij Belgium
    Gebrouwen bij Eutropius – Menen







    Goudgeel bier met een fijne witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Licht moutige geur

    De smaak is moutig en eentonig
    Zeer lichte fruitigheid
    Hoppe is nergens te vinden
    Weinig body

    Flauwe afdronk
    Toch enige bitterheid op het laatst.










    Hertog Jan Grand Prestige (10,0%Alc.Vol)
    Arcense Bierbrouwerij (AB-InBev) – Arcen NL







    Donkerbruin tot zwart bier met een beige schuimkraag

    Aroma van Mout en karameltoetsen
    Gedroogd fruit
    Rozijntjes

    De smaak is zoet
    Karamel
    Ook hier de smaak van droog fruit
    Pruimpjes
    Dadels
    Een tikje hout
    Alcoholwarmte
    Een lichte bitterheid in de achtergrond
    In balans
    Zoete afdronk
    Een lekkere Nederlandse klassieker









    RDV – Rendez Vous (5,2%)
    Gebrouwen bij Het Anker – Mechelen
    Verdeeld door NV. ETN. P.Bruggeman







    Licht blond ietwat wazig bier met een romige witte schuimkraag

    De neus ruikt moutige geuren
    Tikje fruit
    Lichte hoppigheid

    Licht bittere aanzet
    Moutige prikken
    Verfrissend van smaak
    Smaak van een jeneverbes komt eventjes piepen
    De bitterheid houd aan wat dit bier sterk ten goed komt
    Evenwichtig
    Bittere afdronk
    Ook in de nasmaak is er enige bitterheid te proeven
    Een verfrissend bier




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten
    William





    15-12-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82 - 3 Mons Bio - Bar Belge - 39 Bloed Broeder - Grailee’s - Netebuk Original






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82








    3 Monts Bio (6,5%Alc.Vol)
    Brasserie 3 Monts – Saint Sylvestre in Saint Sylvestre Cappel,







    Blond geel helder bier met een witte fijne schuimkraag

    Moutige Neus
    Licht granig
    Tikje fruitig

    De aanzet is vrij moutig
    Zoete tonen
    Tikje kruidigheid van koriander
    Lichte bitterheid die zich beetje voor beetje opwerkt maar zich niet opdringt
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Een biologisch bier die vlot degusteert









    Bar Belge (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Stil Ende (Brugge)
    Gebrouwen bij Eutropius (Menen)







    Amberkleurig bier met romige lichte gebroken witte schuimkraag

    De eerste aroma’s zijn kruidig
    Peper in de neus

    Ook de eerste slokken zijn kruidig
    Bittere toetsen
    Droog
    Tikje anijs
    Ook een koriander prik
    Hoppig
    Scherp van smaak
    Droge afdronk
    Een lekker bier
    Voor de echte bierliefhebbers

    Won een bronzen medaille op de World Beer Awards










    Kompaan 39 Bloed Broeder (9,1% Alc.Vol.)
    Brouwerij Kompaan – Den Haag (NL)







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    Krachtige aroma’s van koffie/Cacao
    Karamel, geroosterde mout

    De smaak maakt mij blij
    Complex
    Zoetheid
    witte chocolade
    Soms rokerig
    Tikje warme alcohol van Porto
    Gemiddelde bitterheid
    Balans is ok
    Zoete afdronk
    Lekker zetelbier









    Grailee’s (4,0% Alc.Vol.)
    The Brew Society – Heule







    Blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    De neus ruikt kruidnagel
    Tikje peper

    Het begin heeft grassige toetsen
    Gevolgd door een zoetigheid
    Floraal
    Hoppig
    In de nasmaak wel een mooi bittertje
    Lekker voor maar 4,0%
    Bier ideaal voor een babyborrel!









    Netebuk Original (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Gulden Spoor - Gullegem





    Koperachtig bier met witte schuimkraag

    Licht aroma van geroosterde mout
    Gist
    Fruitige toetsen

    De aanzet is lichtzoet
    Honingtoetsje
    Fruitigheid van appeltjes
    Volmondig
    Lichte kruidige bitterheid
    Evenwichtig
    Een mooie bitterheid in de afdronk
    Nog een Netebukje? Ewel ja….


     

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten William






    13-12-2020 om 09:21 geschreven door William Roelens


    05-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 21 - 65 Drunken Sailor - Tripel Oude statie - Waterlo Tripel Blond




    Tripels 21

    65 Drunken Sailor - Tripel Oude statie - Waterlo Tripel Blond










    65 Drunken Sailor (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dool – Houthalen - Helchteren







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag 

    De neus ruikt moutig
    Zoet
    Toetsje banaan 

    De eerste slokken zijn aangenaam
    Zoet
    Fruitig
    En een mooie bitterheid die erdoorheen walst
    Mooi in balans
    Fruitige afdronk




    65 Drunken Sailor (7,5%Alc.Vol) geproefd werd gelanceerd in 2019 in café ‘Tribunaal’, het enige nog bestaand bruin café in de binnenstad van Bilzen. Het bier verwijst naar Jazz Bilzen, de moeder van alle festivals in ons land dat zeventien jaar lang in het centrum van Bilzen doorging. Op de eerste editie van Jazz Bilzen in 1965 trad Ferre Grignard, de ondertussen overleden zanger uit Antwerpen, op. Het bier is een eerbetoon aan hem..

    De ‘65 Drunken Sailor werd op 10.000 liter gebrouwen door Hendrick Hanssen, die brouwmeester is bij Ter Dolen. Hij is trouwens van Bilzen.
    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge

     https://www.hln.be/in-de-buurt/bilzen/jazz-bilzen-bierbrouwers-brengen-bier-uit-ter-ere-van-ferre-grignard~af3dce38/














    Tripel Oude statie (7,5% Alc.Vol.)
    Microbrouwerij Stanium – Beveren








    Amberkleurig bier licht wazig met een witte schuimkraag

    De neus ruikt een zacht zoet aroma
    Lichte hoppige toetsen
    Petitte Beure koekje prik
    Moutig

    De eerste slok is moutzoet
    Gevolgd door een fijne bitterheid
    Licht hoppig
    Fruitige toetsen van banaan
    Goed in balans
    Nu en dan een licht zoetje
    Bittere afdronk en nasmaak
    Maar de voortdurende aanwezigheid van bittere hoppige toetsen maken van dit bier een voortreffelijke tripel







    Cafébaas Hendrik De Jonghe wilde voor zijn nieuw bier het niet zoveelste etikette bier. Het moest een unieke creatie zijn!
    Hij ging aankloppen bij brouwerij Stanium een brouwerij die opgericht is in 2016 en die brouwt op maat van de klant.

    Samen met Bart Van Overmeiren, Jurgen Van Steenberg en Bjorn Claeye proefde hij enkele proefbrouwsels.
    Uiteindelijk viel hun voorkeur op een tripel van 7.5%.
    Het bier viel in de smaak en in geen tijd was het bier uitverkocht!
    De vrouw van Hendrik maakt het logo van de tripel, een gestileerd treinspoor.
    Voorlopig is de tripel (Ou)de Statie enkel verkrijgbaar in het café zelf.


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het bier!











    Waterlo Tripel Blond (8,0% Alc.Vol.)
    John Martin


    Goudkleurig bier met een hoge schuimkraag

    Aroma’s van granen, Fruit (perzik) lichte kruiden
    Tikje karamel 

    Zoete smaak in de aanzet
    Suiker
    Fruitigheid komt boven
    Banaan in de smaak
    Prik honing
    Fruitige afdronk met een lichte bitterheid
    Verfrissende tripel
    Die nog beter smaakt aan het meer van Genval!





    05-12-2020 om 09:58 geschreven door William Roelens


    27-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 23 - Rochefort Triple Extra - Alhunter IPA - Alier Tripel - Aldaar Quadruppel



    Dinsdagnamiddag proeverijen 23



    Rochefort Triple Extra

    Alhunter IPA - Alier Tripel - Aldaar Quadruppel




    Onze 23ste Dinsdagnamiddagproeverij tussen twee lockdowns door bestond eigenlijk uit twee uitersten!
    We konden bijna als eersten de nieuwe trappist Rochefort Triple Extra proeven.
    Naast deze op weg zijnde klassieker proefden we nog drie bieren van een microbrouwerij!
    De bieren werden zoals altijd aangebracht door voordrachtgever en bierdeskundige Geroen Vansteenbrugge!

    Waarom op dinsdagnamiddag vragen jullie af?

    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’






    Rochefort Triple Extra

    Het eerste bier dat we deze namiddag proefden was het nieuwe bier van Trappistenbrouwerij Rochefort.
    Ditmaal geen bruin maar een nieuwe blonde variëteit.
    De bierwereld werd ermee verrast vooral omdat het maar liefst 65 jaar geleden is dat de trappisten van Rochefort nog met een bier voor de dag kwamen.
    Dat dit bier voor de bierproevers een prioriteit was om het als eerste in bezit te hebben was te voorzien.
    Geroen was er als de kippen bij en reed speciaal een 50km ver om het samen met mij te kunnen proeven?
    Waarom een nieuw bier was dit echt wel nodig voor deze Trappistenbrouwerij?
    Eigenlijk niet want hun inkomsten op hun bruine bieren waren voldoende voor het levensonderhoud.
    Maar achter de muren was er toch heel veel goesting om een blond bier te brouwen.
    In hun archieven vonden ze dat ze 100jaar terug een blond sterk bier brouwden.
    Die verjaardag was een mooie aanleiding om dit nu ook te doen.
    Uit zeventien proefbrouwsels kozen ze uiteindelijk voor dit blonde bier van 8,1% Alc.Vol.
    En wij er maar van genieten… op een dinsdag dan nog!






    Rochefort Triple Extra (8,1% Alc.Vol.)
     Brasserie Rochefort - Rochefort







    Wazig goudblond bier met een witte romige schuimkraag

    Een fruitig aroma verwend de neus
    Tikje steenfruit

    De eerste smaak is fruitig
    Net zoals het aroma laat perzik zich hier gelden
    Ook een prikje banaan komt naar voren
    Koriander
    zachte broodtoets
    mooi uitgebalanceerd
    Lichte alcohol prik
    Bittere afdronk
    Een fruitige bitterheid blijft hangen.
    Net zoals de andere Rochefortpareltjes is het een klassebier!

    Opgelet!

    Wij hadden het geluk om het bier van de eerste batch te proeven.
    Naar het schijnt zou de volgende batches een andere smaak hebben!








    Microbrouwerij 't Atelier.

    Mathias Vanoverschelde is de stichter van de Microbrouwerij ’t Atelier
    Net zoals zo veel andere brouwerijen ontstond dit bedrijf uit een uit de hand gelopen hobby.

    Mathias was als jonge kerel geboeid door de grote variatie aan aroma’s, smaken dat de Belgische biercultuur te bieden had.

    Toen besefte hij dat hij als brouwer door het leven wil gaan.
    In 2013 is Mathias beginnen brouwen bij een industriële brouwerij.
    Hij kocht met het geld dat hij verdiende zijn eerste bouwinstallatie van 20 liter.
    Zo kon hij al zijn eerste biertjes brouwen.
    In 2018 besloot hij zijn eerste biertje op de markt te brengen onder de naam van 'Microbrouwerij 't Atelier.'
      Zijn eerste drie vaste bieren: Alier (tripel), Aldaar (quadrupel) en Alhunter (IPA) worden hieronder besproken.
    Hij brouwt ook voor derden
    Het unieke aan zijn brouwsels is dat hij ervoor kiest om op een beperkte schaal te brouwen, Kwaliteit zal voor hem altijd primeren boven kwantiteit. Geen gedoe met kleur-, smaak- of zoetstoffen, bewaarmiddelen, chemicaliën,... enkel de pure smaak van de kwaliteitsvolle grondstoffen, gecombineerd met liefde en passie voor het vak.

    Alle bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Bryggja (Moerkerke)






    Alhunter IPA (5,0% Alc.Vol.)







    Blond wazig bier met romige schuimkraag
    Mooie koolzuurdoorstroming

    Kruidige neus
    Tijm

    Lichtbittere aanzet
    Moutig
    Tikje fruitig
    Bananeprik
    Ananastoetsje
    In balans
    Bittertje op het einde
    Lichtbittere nasmaak
    Smaakvol bier van slechts 5% Als.Vol. maar geen IPA voor mij







    Alier Tripel (8,5% Alc.Vol.)







    Donker amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag

    Bloemig aroma

    Zoete aanzet
    Kruidig (koriander)
    Karamel
    Peperprik
    Fruitigheid (perzik) komt naar boven piepen
    Alcoholwarmte
    Hopbitterheid op het einde
    Niet slecht






    Aldaar Quadruppel (8,0% Alc.Vol.)







    Donkerbruin bier (rode schijn)
    Gebroken witte schuimkraag

    Aroma van gebrande mout
    Koffietoets

    De eerste smaaktoetsen zijn bitter

    Geroosterde moutbitterheid
    Koffieprikken
    Donker fruit

    Tikje zoethout
    Evenwichtig
    Lichte alcoholwarmte
    Zoet bittere afdronk
    Smakelijk bier!












    Groeten
    William en Geroen






    27-11-2020 om 10:25 geschreven door William Roelens


    22-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81 - Bière du Corbeau - Export Vandamme - Gouden Gans - Kerel Biere de Garde - Martha Brown eyes






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81











    Bière du Corbeau (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Roman - Mater








    Helder goudgeel bier met een middelgrote witte schuimkraag.

    Het aroma is gistig
    Moutig
    Lichte kruiden
    Geel fruit

    De eerste slokjes zijn zoet
    Een lichte aardse bitterheid
    Fruitig
    Aanhoudende kruidigheid
    Lichte alcoholwarmte
    Droge fruitige afdronk
    Niet slecht
    Kwam volledig tot zijn recht in het gezellige café ‘Het Mysterie’ in Poperinge










    Export Vandamme (4,8% Alc.Vol.)
    Préaris - Vliegende Paard Brouwers- Oedelem







    Blond wazig bier met een witte schuimkraag

    moutig
    Zoet
    Akkernoot

    Eerste slok is lichtzurig
    Granige nota’s

    Citrus prikjes
    Het zurig verdwijnt en maakt plaats voor zoete tonen
    Lichte hoppigheid
    Zacht bittere afdronk

    Niet slecht voor 4,8% Alc.Vol
    Goed drinkbare pils met hergisting op fles
    Gebrouwen met Groene Bel (Een oude Belgische herop gekweekte hopsoort)











    Gouden Gans (8,0% Alc.Vol.)
    Slot Oostende – Goes (NL)
    Gebrouwen bij Brouwerij Troost NL







    Wazig donkergoudkleurig met een witte schuimkraag

    Moutige neus
    Zoete prikken van fruit

    De eerste slokken zijn zoet
    Een lichte fruitigheid komt boven
    Perzik
    Zacht bittere toetsen laten zich smaken
    Voldoende evenwicht
    Zachte body (Mocht iets meer zijn)
    Een goed gebrouwen bier maar ook niet meer!









    Kerel Biere de Garde (7,0% Alc.Vol.)
    VBDCK - Brouwerij - Tielrode






    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt geroosterde mout
    Lichte zoetheid van karamel
    Tikje fruit

    Een bitterzoete aanzet
    Moutigheid speelt de hoofdrol
    Zacht
    lichte hopbitterheid
    Goed uitgebalanceerd
    Lekker maar niet het beste bier van de brouwerij!








    Martha Brown eyes (12,0%Alc.Vol.)
    The Brew Society – Heule





    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Het aroma laat ons een zoete geur ruiken
    Een tikje fruitig
    Moutig
    Chocolade toets
    Een prikje alcohol

    De eerste slokken zijn zoet
    suikerprik
    Nu en dan een heel licht zuurtje
    Gebrande smaak

    Tikje peperkoek

    Chocolade

    lichte alcohol warmte
    Zoete likeursmaak
    Mooi in balans
    Zoetbittere afdronk
    Prachtig bier om te genieten bij de gelijknamige film uit 1997






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William









    22-11-2020 om 10:14 geschreven door William Roelens


    15-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 20 - 4KNT - Keun - Onze Henri





    Tripels 20 - 4KNT - Keun - Onze Henri





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.







    4KNT Tripel (8,0% Alc.Vol.)
    Hobbybrouwerij ’t Vierkant – Stekene







    Goud blond bier met fijne witte schuimkraag
    Mooie koolzuurpareling

    Fruitige neus
    abrikoos
    Banaan
    Lichte alcoholwarmte

    Eerste slokken zijn licht bitter
    Hard
    Fruitigheid komt naar boven
    Enige kruidigheid neemt de bovenhand
    Bitterheid in de achtergrond
    Alcoholwarmte laat zich opmerken
    Licht bittere afdronk
    Een tripel zoals er veel zijni
    Slecht? Nee, lekker? Kan beter

    Zoals elke brouwerij van start gaat is het bij de vrienden van Stekene niet anders.Chris De Bruyne, Bert Van Hooste en Peter Van Severen zijn kameraden die op café al plannen koesterden om een eigen brouwerij op te starten.Hetgeen ze normaal dronken was niet slecht maar ze misten een bier die hen achterover doet vallen.Ze volgden cursussen en de raad van enkele brouwers.

    Hun proefbrouwsels waren door vrienden en familieleden geprezen en ja zelfs hun eigen vrouwen waren enthousiast. Ze raden hun mannen zelfs aan om een brouwerij op te starten!
    Alle onderdelen in de microbrouwerij werden eigenhandig gebouwd. Ze bouwden de ketels zelf en timmerden ze de gistkamer.  Dan installeerden ze de nodige meetapparatuur. Dat heeft hen een jaar tijd gekost. Ze zijn dan ook bijzonder fier om de brouwerij succesvol van start te laten gaan.”

    Intussen hebben ze al vier bieren uitgebracht. Ze zijn begonnen met de bovenstaande 4KNT
    Daarna volgden al snel de Carré C, het bruin bier Square B en het pils bier Penta.  
    Zeg nu zelf!
    KNT4
     : Knappe gasten Nooit Thuis, 4 of a kind, ….?
    Met dank aan vriend Geroen Vansteenbrugge voor het bier








    Keun Tripel Saison 7,5% Alc.Vol
    Microbrouwerij Keun – Ronse

    Blond licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag

    Heerlijk aroma van fruit en gist
    Abrikoos
    Moutig

    De eerste slokken zijn licht bitter
    moutig
    Grassig
    Droog
    Harde smaak
    Kruidig
    Over de ganse lijn een hopbitterheid
    Licht bittere afdronk
    Een karaktervolle tripel




    Ronse’ koningin van de Vlaamse Ardennen is niet alleen gekend als de stad van de Ronde van Vlaanderen maar bierliefhebbers kennen deze groene faciliteitengemeente ook als thuishaven van Microbrouwerij Keun.
    De brouwerij is al actief sedert 2016.
    Hij brouwt gelimiteerde bieren op kleine schaal.
    Voor zijn basisbieren doet hij een beroep op brouwerij De Graal van Wim in Brakel.

    In de brouwerij doet Gert alles zelf: hij plant en oogst zijn hop in zijn tuin, zoekt naar nieuwe recepten, brouwt en vult de flessen, zet er een kroonkurk op, labelt met een zelf ontworpen etiket, laat alles op fles gisten en drie maanden later is het bier klaar.

    De brouwerij heeft een eigen hopveld met elf verschillende hopsoorten. Er groeien Britse, Duitse, Amerikaanse maar ook enkele zeldzame Belgische hopvariëteiten. De hop die in Ronse gekweekt wordt, smaakt anders dan elders door de specifieke grondsamenstelling. Daardoor geeft hop zogenaamd “terroir” aan het bier en zo krijg je volledig unieke producten. Het hopveld maakt het mogelijk om bijna volledig met hop van eigen kweek te brouwen.








    Onze Henri Tripel (9,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen voor brouwerij Zwaan 9 – Roeselare
    Gebrouwen door De Feniks – Heule Kortrijk

    Helder blond bier met witte schuimkraag

    Fruitig
    Beetje granig
    Banaan
    Lichte alcoholtoets

    Moutige aanzet
    Licht bittertje
    Daarna zoet
    Fruitig
    Zoete afdronk
    Smaak komt sterk naar voor
    Misschien ietsje vervelend!
    Maar wie ben ik?




    Onze Henri’ is een eerbetoon aan de grootvader van Rik Vanblaere en Patrick Decock. Samen met Bert Soete runnen zij de Roeselaarse brouwerij ‘Zwaan9’ uit.

     Brouwen zit in de genen van het trio achter Zwaan9. Rik Vanblaere en Patrick Decock zijn niet alleen neven, maar beiden ook achterkleinzonen van Henri Decock die in 1904, samen met z’n vrouw Irma Vandenberghe, de brouwerij van Pieter Desodt langs de Esenweg in Diksmuide kocht. “Ze doopten de brouwerij om tot Brouwerij Decock en produceerden bockbier en oud bruin bier voor de particuliere verkoop en een aantal herbergen in het Diksmuidse”, weten Rik en Patrick. “Het was een bloeiende en gewaardeerde brouwerij maar zowel tijdens de eerste als de tweede wereldoorlog konden ze niet optornen tegen de Duitse bezetter. Telkens werden de brouwketels opgevorderd, maar de familie Decock liet zich niet kennen en startte telkens opnieuw. Henri werd opgevolgd door zijn enige zoon Paul die samen met zijn vrouw Clemence het gerstenat bleef brouwen tot in 1949. Na het staken van de activiteiten werd het bierrecept verkocht en de brouwerij omgeturnd tot een bierdepot voor de merken Anglo Belge uit Zulte en Leopold uit Brussel. In 1997 werd de zaak definitief stilgelegd en in 2003 werden de gebouwen gesloopt.” ©HLN

    https://www.hln.be/in-de-buurt/roeselare/brouwerij-zwaan9-lanceert-onze-henri-eerbetoon-aan-onze-overgrootvader-henri-decock-en-zijn-verdwenen-diksmuidse-brouwerij~aa5283e9/



    Groeten
    William

    15-11-2020 om 14:14 geschreven door William Roelens


    11-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Brouwerij Deca - Vleteren Alt - Vleteren Alt - Antiek Blond - Sir. Grasshopper




    Bezoek aan Brouwerij Deca







    De brouwkuip de trots van de brouwerij valt onmiddellijk op bij het binnen komen






    Het was al een lange tijd geleden (eigenlijk veel te lang) dat ik nog Brouwerij Deca bezocht had.
    Ik denk dat het op 15 februari 2008 moest geweest zijn op de open brouwdag van de Struise Brouwers die er hun Black Albert brouwden.
    Ik was er met mijn biervriend Carl Kins.
    Ook de Franstalige TV RTBF was toen aanwezig.
    Na 12 jaar was ik er nu tussen twee 'lockdowns' in, samen met Annemie Declerck en Edwin Ghequire.
    De brouwerij heeft ondertussen een geweldige metamorfose ondergaan (zie foto's).






























    Brouwerij Decaestecker, kortweg Deca, werd gesticht tussen 1880 en 1890.
    Georges Christiaens was de vierde generatie in de brouwerij.
    In 1980 had hij de voormalige brouwerij Decaestecker in Woesten overgenomen. Samen met zijn zoon Nicolas runden ze de zaak sinds 1991 en maakten ze van Deca een brouwerij van aanzien en rendabiliteit.
    Na de dood van zijn vader probeerde Nicolas het zware verlies te boven te komen.
    Hij deed de brouwerij weer herleven en er kwamen meer en meer gastbrouwers die hun bieren er lieten brouwen. Sommige brouwden er zelf hun gerstenat.
    Deca Service was in de streek ook gekend als drankcentrale.
    Maar daar wou Nicolas verandering inbrengen.
    Samen met zijn echtgenote Katrien waarmee hij in 2018 huwde en vijf medewerkers runt hij nu de brouwerij, de biershop en de gezellige degustatieruimte die er aan verbonden is.



























    Al hun bieren zijn van hoge gisting. Bij bieren van hoge gisting leven de gistcellen tussen 20 tot maximum 30 graden.
    In hun kelder gebruiken ze nog koperen gistvaten uit 1920. De bieren laten ze een maand rusten, zodat het bier helder en rijp wordt. De nagisting gebeurt in de fles. Ze zijn begonnen met zes inoxkuipen. Nu zitten ze aan 29 kuipen. De bieren worden hier gebotteld in onze volledig automatische bottelarij. Na het bottelen blijven de flessen één week tot 10 dagen in een warme cel voor nagisting. Het proces brouwen tot drinkbaar bier duurt om en bij twee maanden.”








    Gerijpt in eiken vaten

    Naast de 29 inoxkuipen worden enkele bieren ook gerijpt in eiken vaten. Hun Bruin Vleteren met Porto en Blond Vleteren met whisky rusten hier minimaal één jaar voor de smaak. In de toekomst gaan ze hun kelder uitbreiden. Er zullen meer extra eiken vaten komen want daar is er ook echt heel veel vraag naar.












    Zij brouwen zeven eigen bieren: De Antiekbieren : Blonde Super 5 Ale en Antiek Blonde 8%, en de Vleterenbieren:  Vleteren Bruin 8° Port Barrel, Vleteren Blond 12° en Vleteren Bruin 12° Port Bruin en de Vleteren Alt 8° en Georges IV als eerbetoon aan Nicolas overleden vader.

    Naast hun eigen bieren brouwen ze ook bier voor een 15-tal brouwerijen. 
    Per jaar brouwen ze 5.000 hectoliter, waarvan de helft hun eigen bieren zijn.”















    De gezellige degustatieruimte














    Nostalgie













    Zaakvoerder Nicolas Christiaens 





    Elke zaterdag van 13 tot 18 uur kun je de bieren van de brouwerij uitgebreiddegusteren in de degustatieruimte. Op afspraak is er dan ook gratis een kleine rondleiding door de brouwerij. Groepen (vanaf 10 personen) kunnen een brouwerijbezoek reserveren.

    Rekening houden met de huidige Coronatoestanden!








    Vleteren Alt (12,0% Alc.Vol.)





    Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag


    Zoet zwoel aroma
    Gekonfijt fruit - Honing
    Alcoholwarmte

    De aanzet is veelbelovend
    Romige geroosterde mout
    Pruimpjes en rozijnen
    Portotoetsen
    Alcohol
    Volle body
    In balans
    Zoete afdronk
    Vloeit lang uit
    Een zetelbier om U tegen te zeggen!






    Antiek Blond (8,0% Alc.Vol.)







    Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag

    Moutig
    Zoete neus
    Klein tikje karamel
    Fruitige prikken
    Bloemig

    De aanzet is zoet
    Moutig
    Honing
    Een lichte alcoholwarmte
    In balans
    Degusteert vlot
    Achteraf komt er een matige hopbitterheid boven
    Mocht voor mij ietsje bitterder zijn
    Maar het blijft een lekkere klassieker








    Deca Sir. Grasshopper (6,5%Alc.Vol.)







    Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt hoppig
    Fruitig
    Grapefruit
    Hars

     

    De eerste slokken zijn vrij bitter
    Grapefruit prikken zitten ook in de smaak
    Droog
    Bittere afdronk
    Eenrichtingsverkeer
    Een tussendoortje van brouwer Jeroen.





    Deca Services – Woesten
    Elverdingestraat 4,

    8640 Woesten Vleteren
    https://www.decabrouwerij.be/nl/

    https://www.westtoer.be/nl/ik-zomer-korte-keten/brouwerij-deca?fbclid=IwAR2dv0Q57TN-rK-LUN6hFleb53q_ZNNunslAtG2_rN_zL1pgfdIu5AhScR0




    Groeten
    William


    11-11-2020 om 10:52 geschreven door William Roelens


    03-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 80 - Claudette - Funky Brett - 't IJ van de Duvel - Jour De Fete - Valeir Extra





    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 80





    Claudette - Funky Brett - 't IJ van de Duvel - Jour De Fete - Valeir Extra









    Claudette ( 4,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Eutropius Menen










    Amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Lichtjes rook mout

    De smaak is zoet
    Moutig

    Onmiddellijk gevolgd door een rookprik
    Die blijft hangen
    Mooi in balans
    Hoppig

    Lichte bitterheid
    Rokerige afdronk



    Toen we nog jong waren gingen we met enkele leden van de Fotoclub ‘Groeninghe’ elke dinsdagavond een lekkere spaghetti eten in het bekende café ‘Petit Paris’ gelegen aan de veemarkt in Kortrijk.
    Het eetcafé sloot in 2006, daags voor Kerstmis, omdat het gebouw zoals zoveel andere weg moest voor het winkelcentrum K.
    Petit Paris nam in april 2007 een nieuwe start op de hoek van de Rijselsestraat en het Sint-Michielsplein.
    De zaak werd op beide plaatsen opengehouden door Claude Dezitter.
    Claude overleed jammer genoeg 6 jaar geleden en om deze bekende sympathieke caféuitbater te eren werd onlangs een nieuw aperitiefbier Claudette gelanceerd.
    Een blond bier met een licht bittere afdronk en slechts 4,5 procent alcohol, dat wordt gebouwen door Eutropius in Menen.
    De vrouw op het label, die Claudette voorstelt, heeft een bril op haar voorhoofd. Ook dat verwijst naar
    Claude Dezitter, want hij zette zijn bril altijd op zijn voorhoofd.

    In het bier werd Saltverk's Birch Smoked Salt toegevoegd, een IJslands met de hand geoogst duurzaam zeezout dat al meer dan 24 uur boven IJslandse berk wordt gerookt. Het zorgt voor een extra peaty hint, een fluwelen smaak en een lichte bittere afwerking!



    Funky Brett ( 6,6% Alc.Vol.)
    Brasserie Lefebvre – Quenast









    Wazig blond bier met een witte schuimkraag
    Mooie koolzuurdoorstroming
    Matige brett in de neus

    De aanzet is aangenaam bitter
    tikje fenolisch!
    Fris
    Een tikje beperkte wilde smaak
    muffig
    Niet zuur
    De bitterheid blijft aanhouden
    Droge afdronk
    Lekker maar eentje is genoeg




    Funky Brett, de nieuwste toevoeging aan het Lefebvre-assortiment, is precies het resultaat van het “unplugged” -project. "Het combineert de vurigheid van onze jeugd met de erfenis van onze tradities en bewijst dat lokale en exotische ingrediënten hand in hand kunnen gaan."






    't IJ van de Duvel (6,7% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Duvel – Breendonk- Puurs
    ism brouwerij 't IJ - Amsterdam








    Licht wazig goudkleurig bier met witte dunne schuimkraag.

    Bloemig
    Citrusaroma
    Tikje kruidigheid
    Tikje diacetyl in de neus

    Zoete toetsen
    Licht hoppig
    Cytrus
    Kruidige tonen in de achtergrond
    Licht hoppige en fruitige droge afdronk
    Niet echt een IPA
    Maar een bier dat zich toch lekker en vlot laat drinken!
    En dit is toch de bedoeling!




    In de microbrouwerij van Duvel-Moortgat werd samen met hun Nederlandse collega’s uit Amsterdam een nieuw bier gebrouwen!
    Na het succes van hun vorige bier in 2017 sloegen ze terug de roerstokken bij elkaar.
    ’t IJ van de Duvel werd geboren. Een fruitig bier met verschillende zachte hoparoma’s
    Dit speciaalbier van de Lage Landen combineert perfect het Duvels karakter met Amsterdams lef.
    ’t IJ van de Duivel lag midden mei 2020 in de rekken van de warenhuizen







    Jour De Fete (4,0% Alc.Vol.)
    Vleesmeester Brewery – Boechout
    Gebrouwen bij Brouwerij Anders – Halen





    Wazig amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

     De neus ruikt citrus
    Limoen

    Tikje karamel in de aanzet
    Fruitigheid (citrus)
    Ietsje hoppigheid
    Allemaal mooi verdeeld
    Licht bittere afdronk
    Evenwichtig
    Droog
    Een prachtig aangenaam bier met weinig alcohol!
    Lekkere session IPA






    Na een succesvolle pop-up en een crowdfunding waarbij bijna twintigduizend euro werd opgehaald openden in 2019 de Kompanen Bart Struyf, Kevin Thys, Tom Van der Veken en Tom Wuyts de Hoogmis in de Strijdersstraat van Edegem.

    Het pronkstuk is hun microbrouwerij waar ze de gekende bieren Jour De Fête, Bittere Bloemen, Hoogheid en Winter Black Pudding van hun Vleesmeester Brewery zullen brouwen. Daarvoor hebben ze zware leidingen moeten aanleggen en beton moeten gieten. Voordien maakten ze hun bieren in een keukentje in pannen en potten.

    In de brouwerij staan vier gisttanken waarin samen tweeduizend liter bier kan rusten om later op vat of fles gestoken te worden. Ze blijven de stijl van hun pop-up behouden. Het bier blijft centraal staan, maar ook hun podium voor nieuwe en gevestigde artiesten.

    Nieuw is dat de vier kompanen versterking krijgen van Philippe Geubels. Bart speelde nog gitaar voor de komiek en leerde hem goed kennen in Boechout via Vleesmeester Brewery. “Hij geloofde van bij de start in ons idee en besloot nu ook om partner te worden. Hij kan hun helpen om hun comedy-programma uit te werken.”












    Valeir Extra ( 6,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Contreras - Gavere








    Goudkleurig licht wazig oranje bier met een romige witte schuimkraag.


    De neus bied ons een lichte fruitigheid
    Tikje mango
    Bloemig
    Tikje bitterheid

    De smaak is lekker moutig
    Licht zoet
    Een mooie bitterheid vult de mond
    tikje fruitigheid
    Mango en grapefruit

    Evenwichtig

    Een IPA zou ik het niet noemen maar toch gaat het die richting uit!
    Kortom een goed gebrouwen bier die mij kan bekoren!






    Groeten
    William

    03-11-2020 om 15:46 geschreven door William Roelens


    24-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 19 - Moonray Tripel - Vicaris Tripel - Watou Tripel





    Tripels 19


    Moonray Tripel - Vicaris Tripel - Watou Tripel


    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 












    Alvinne MoenRye Tripel - ( 9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen








    Amberkleurig bier met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Vrij complexe aroma’s
    Granig
    Tikje brett,
    Honing - Yogurt- Fruitig

    De aanzet is moutig
    Ook hier verschillende smaken die elkaar goed aanvullen
    Fruitig
    Soms een wijnprikkel
    Hoppig
    Tikje brett
    Alcoholwarmte
    Lichte zurigheid komt naar boven
    Hoppige afdronk
    Lekkere maar o zo complexe tripel











    Vicaris Tripel (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Dilewyns – Dendermonde







    Goudkleurig bier met een mooie romige witte schuimkraag

    Een aroma van zoete sinaasappel komt naar boven
    Koriander
    Tikje citrus

    De smaak is zoet
    Granig
    Fruitig
    honing?
    De alcohol is goed verborgen en gedoseerd
    mooi in evenwicht
    Zachte vlotte afdronk
    Een lekker mondgevoel
    Heerlijke tripel die me altijd kan bekoren!









    Watou Tripel (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij St. Bernardus – Watou




    Goudkleurig brouwsel met een witte schuimkraag.

    De neus ruikt aangenaam fruitig.
    een beetje bloemig
    Moutig parfum. 

    Ook de smaak is moutig
    Prikken van Perziken en abrikozen komen naar boven.
    Een beetje karamel.
    Op de achtergrond is een lichte kruidige bitterheid waarneembaar.
    Licht hoppig
    alcoholwarmte
    Droge lange afdronk.
    Een genietbare tripel.






    Groeten

    William

    24-10-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 79 - Abbaye d'Aulne Premier Cru - Averbode - Dead Man's Hand – Chimay Dorée - Janimal






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 79


    Abbaye d'Aulne Premier Cru - Averbode - Dead Man's Hand – Chimay Dorée - Janimal









    Abbaye d'Aulne Premier Cru (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de l'Abbaye d'Aulne - Gozée







    Blond helder bier met witte romige schuimkraag

    Granige neus
    Licht fruitig (Banaan)
    Tikje karamel

    De aanzet is pittig
    Fruitig
    Banaan
    Hoppige Lichte bitterheid
    Kruidige prikken
    Evenwichtig
    Hoppige afdronk en een lichte alcoholsmaak
    Lekker!









    Averbode Abdijbier (7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Huyghe – Melle







    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag

    Zoete aroma’s van honing
    Gedroogd fruit
    Perzik

    Zoete aanzet
    Gedroogd fruit
    Zacht en mals
    Afwisselend met zachte hoppigheid
    Tikje kruidigheid
    Perfect in balans
    Lange licht kruidige afdronk
    Typisch Belgisch!









    Chimay Dorée (4,8%Alc.Vol.)
    Abbaye de Scourmont – Chimay








    Goudkleurig wazig bier met een witte volle schuimkraag.

    Het aroma is gistig en bloemig
    Licht kruidig
    Koriander

    Moutige aanzet
    Zoete fruitige prikken van abrikoos
    tikje bitterheid
    Mooi in balans
    Aangenaam in de mond
    Licht fruitige afdronk
    Weinig alcohol
    lekkere trappist








    Dead Man's Hand (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Turnhout







    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige volle schuimkraag

    Het aroma bied ons chocolade
    Geroosterde mout
    Rozijntjes
    Tikje alcohol

    De smaak zet de geuren verder
    Geroosterde mout
    Chocolade
    Koffietoetsen
    Rozijntjes
    De bitterheid lost zich op in een prik alcohol
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Heerlijk bier




    Janimal (3,3%Alc.Vol.)
    Recept Jan Panneels - Vrijstaat Vanmol Brewing - Eizeringen
    Gebrouwen bij Brouwerij Eutropius – Menen





    Helder geelblond bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt hoppe
    Lichte zoete fruitigheid

    De eerste slokken zijn lichtbitter
    Moutig
    Hoppe breekt door en blijft aanhouden
    Tikje fruitigheid Mango
    De smaak houd aan
    Evenwichtig
    Droge bittere afdronk
    Een fris biertje van slechts 3,3% Chapeau!




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William

    07-10-2020 om 16:35 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!