Het aroma is granig Licht moutig met een toets van citrus
Zoete aanzet De smaken zijn zacht maar dringen toch door op de smaakpapillen Licht hoppig Fruitigheid van een tikje citrus Soms een licht bittertje in de mond Droge afdronk met een lichte hopbitterheid Een verfijnd laag alcoholisch bier met veel inhoud!
Jazz Black Cognac Magic (11,0%Alc.Vol.) BrouwerijDe Feniks– Heule/kortrijk
Donker bruin tot zwart bier met weinig beige schuim
De neus ruikt geroosterde mout Prikken cognac Rozijntjes
De smaak zet het bovenstaande verder Zoet Alcohol Toetsen van kandij Soms een tik chocolade Zoet en stroperig
Met ietsje meer koolzuur was het bier nog beter geweest!
Flandrien Super 8 (6,4%Alc.Vol.) BrouwerijHaacht – Boortmeerbeek
Helder goudkleurig bier met witte fijne schuimkraag
De neus ruikt mout Koriander
Zacht-zoete smaak Licht fruitig Ook een kruidig toetsje van koriander Lichte bitterheid komt naar boven Voldoende evenwicht Licht hoppige afdronk
Donkerbruin bier met een licht gebroken romige schuimkraag
Duidelijke aroma’s van koffie Karamelprikjes
Bij het proeven worden de smaakpapillen onmiddellijk geconfronteerd met een rooksmaak Gebrande mout (karamel) Lichte suikerprikken tussendoor Alcoholwarmte af en doet zorgt voor een aangename afwisseling tussen het rokerige en het zoete. Kruidigheid komt zelden boven Voldoende evenwicht Zoete karamelachtige afdronk lekker Kan gedegusteerd worden als vieruurtje!! Geproefd op Lekker Westhoeks in Poperinge.
Op het zelfde evenement heb ik de sympathieke brouwer Daniel Brijs leren kennen. Hij is een geboren en getogen Kruibekenaar en heeft in de Langestraat zijn eigen brouwerij opgetrokken. De naam Brixius komt van zijn voorouders, die droegen de naam enkele honderden jaren geleden. Het was altijd al een droom geweest om zijn eigen bier te brouwen.
Het bovenstaande bier ‘Isidoor’ is een serieus bier met een alcoholpercentage van 9,5% (Op het gefotografeerde flesje staat slechts 9%Alc.Vol) op smaak gebracht met koffie van de lokale Ross Coffee. Als jonge kerel vertelde Daniel tegen zijn vader dat hij ooit een bier aan hem zou opdragen. Zijn vader heet Isidoor, dus het bruine bier is een ode aan hem.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
De aanzet is halfzoet Tikje suikerachtig Lichte bitterheid volgt Soms honing in de smaak Citrus- Sinaasappelschil bitterheid Goed in balans De afdronk is licht zoet Voortreffelijk bier
Een zachte zoete honingsmaak verwent onze smaakpapillen.
Moutig Lichte hoppigheid Ook enkele kruidige tonen Perfect in evenwicht Droge afdronk met een lichtfruitige smaak Lekkere Belgische tripel
Deze tripel zorgde enige tijd voor commotie in de bierwereld!
De Antwerpse brouwerij Moortgat was van mening dat Filou fel op hun Duvel geleek en trok daarvoor naar de rechtbank. Zelfde alcohol% , wit etiket met rode letters en dezelfde flesvorm, de vergelijking was niet veraf. Maar brouwerij Moortgat kreeg geen gelijk van de rechter!
Het bier is ook shirt-en naamsponsor van Landskampioen BC Oostende. De club heet momenteel Filou Oostende. “Onze fans kunnen letterlijk de sponsor smaken”, sprak voorzitter Johan Verborgh!
De eerste slok is kruidig Koriander Jeneverbes Soms een patisseriezoetigheidje! Lichte bitterheid komt opzetten De smaak wordt iets vervelender Kruidige afdronk lichte bitterheid die uitvloeit.
Biere des amis (5,8%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBrasserie des Géants(Brasserie des Légendes)
Blond helder bier met witte glas klevende schuimkraag
Zoete moutige neus Gistig Koriander
Zoete aanzet Moutig Fruitigheid van citrus / Sinaas Lichte hopbitterheid Zoet-bittere afdronk Mooi in balans Met zijn 5,8 is het een redelijke doordrinker. Er bestaan betere bieren maar ook slechtere!
Blonde of Saint – Tropez (5,6%Alc.Vol.) Een bier gebrouwen voor en geïnspireerd doorSaint-Tropez Gebrouwen bijBrasserie des Géants(Brasserie des Légendes)
Wazig blond bier met witte schuimkraag.
Lichtzurige neus Tarweprik Fruitig Lichte moutsmaak Tikje fruitig Pompelmoes? Ook licht kruidig (Koriander) Minieme bitterheid Goed in evenwicht Dortslessend Een goed gebrouwen bier in een mooie fles!
Bourgogne des Flandres(5,0% Alc.Vol.) BrouwerijTimmermans(Anthony Martin) – Itterbeek
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag
De neus ruikt een tikje melkzuur Koffie Fruitig
De smaak is subtiel zuur Tikje karamel Ook een balsamico smaakje komt boven Diep een bittertje Toch heeft het een zacht mondgevoel Lange zoete fruitige afdronk Goed in balans Een lekker bier!
Donker bruin bier met lichtbruine schuimkraag Aardse neus Hout Tikje fruit
De smaak is aards Alcohol doordrongen van hout Tikje vanille Geen echte stout smaak Zurig op sommige momenten. Droge afdronk Iets meer van verwacht!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Tripels 14 - Cheval Goudet Tripel - De Brabandere Wild Tripel Hop - Gloriaan Tripel
Tripels 14
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Goudkleurig helder bier met romige witte stabiele schuimkraag
De neus ruikt een moutig aroma Zoet en granig
De smaak is ook moutig Een tikje zoete karamel Lichte bitterheid Een tikje Waalse kruidigheid Mooi in evenwicht Droge afdronk Een lekkere tripel waar je nog eentje van lust!
De Cheval Godet, is eigenlijk een integraal onderdeel van de Aclot-folklore, d.w.z. vanuit de stad Nijvel, gaat terug in de geschiedenis naar de 17e eeuw, wat echter niet het Triplodocus-tijdperk is. Het is een van de meeste verwachte folkloristische evenementen van het jaar! Een grote, kleurrijke carnaval, goed voor 4 dagen feest in Nijvel.
De Brabandere Wild Tripel Hop (8,0%Alc.Vol) Gebrouwen bij BrouwerijDe Brabandere– Bavikhove
Blond helder bier met een romige fijne schuimkraag.
De neus ruikt een tikje wilde gist citroen Kruidig
De smaak is licht hoppig Kruidig Lichtzurig Citrustoets Wilde gist laat zich opmerken Scherp Een verrassende creatie waar ik van hou.
Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden rijpt op eikenhouten foeders en versneden is met onze heerlijke Petrus Tripel waar 2 Amerikaanse hopsoorten aan werden toegevoegd, namelijk Cascade en Amarillo.
Dit bier is ontstaan omdat Brouwerij De Brabandere na jaren van investeringen en vernieuwingen, haar drie vaste brouwmeesters bedanken voor hun jarenlange inzet. En ver moesten ze niet zoeken naar een geschenk. De brouwmeesters mochten als ‘cadeau’ hun eigen bier ontwikkelen. Eén van die brouwmeesters was Yves Benoit uit Deerlijk. Het bier van Benoit werd deze Wild Triple Hop een variant op het Wittekerkebier
De aanzet is zoet Karamel Vanilleprikjes kruidig Licht hoppig (mocht ietsje meer) Evenwichtig Goede tripel misschien ietsje te zoet!
Gloriaan is een bier dat enkele vrienden uit het Waasland samenhoudt na het leven in de sporthal. Ze hebben vroeger allemaal samen gebasketbald en om die band te behouden hebben ze beslist om een bier te laten brouwen. De Glory Boys stapten na heel wat overleg met een eigen recept naar brouwerij Eutropius.
Het resultaat was een toegankelijke tripel met de nodige punch en een percentage van 8,9. Ze maakten gebruik van twee mouten en drie hopsoorten. Omdat er Belgische hopsoorten in verwerkt zijn, draagt Gloriaan trots het label ‘Belgische hop’.
Op het Zythos Bierfestival in Leuven won het bier de eerste prijs bij de bierfirma’s. Ook in Wieze en op het bierfestival in Temse behaalden het bier een eerste prijs.
Aroma is licht zoetig Moutig Tikje kruidig zelfs Kardemon
De aanzet is zoet moutig Ook hier kardemon in de smaak Fruitige toetsen Citrus Een zacht bier Een lichte hopbitterheid in de afdronk Misschien net niet wat we gewoon zijn van deze bfrouwerij Maar toch een bier met smaak
Baby Jesus (10,0%Alc.vol.) Brouwerij‘t Verzet – Anzegem
Zwart bier met een fijne lichte bruine schuimkraag
Geroosterd aroma Vanilleprikken Kersen
De eerste slokken zijn zoet Koffietonen Vanille prikken van kersensmaken Hout Nu en dan een lichte opwellende alcoholwarmte Complex bier die mij kan smaken.
De smaak is intens zoet Honing en wat kruiden Evenwichtig Romig Tikje bitterheid in de achtergrond Soms een prik alcoholwarmte in de mond Een van de betere honingbieren Degusteert vlot zonder vervelend te worden maar toch opletten met zijn 8% alcohol!
De neus ruikt mout Tikje kruidig Fruitigheid van mango
De smaak is moutig Fruitig Zoet Perziktoetsen komen naar boven Een minieme hopbitterheid Een doordrinker met redelijke inhoud ondanks zijn slechts 5,5%
La Belge (5,9% Alc.Vol.) BrasserieLa Binchoise- Binche
Amberkleurig bier met een volle witte schuimkraag
De neus is moutig Zoet Licht hoppige toetsen
De eerste slokken zijn moutig Ook een lichte kruidigheid in de mond Milde zoetheid Fruitachtig (Abrikoos) Evenwichtig Eenvoudig bier!
Dinsdagnamiddag proeverijen 19 - Ich Liebe dich - Ban Zai - Fantastick 4 - Black Sabbath
Dinsdagnamiddag proeverijen 19
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben. Ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 19de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van BierfirmaHoublon Noiruit Vaux-sur-Sure een gemeente in de Provincie Luxemburg.
" Ik probeerde redelijk te zijn, maar dat lukte niet". Dus lanceerde ik Houblon Noir, verrassende bieren vol humor en fantasie! " Caroline Dourte
Het begon allemaal in 2018, Caroline had een carrièrepauze genomen om voor haar zoon Max te zorgen. Ze wilde niet terugkeren naar haar vroeger werk en besloot een nieuw avontuur aan te gaan. Caroline besloot het in de bierwereld te gaan zoeken omdat ze over uitzonderlijke grappige smaken beschikt, ze houdt o.a.van bittere, scherpe, fruitige bieren. Ze houdt ook van traditionele bieren, maar haar nieuwsgierigheid leidt haar naar diverse bieren, het zwarte schaap van de brouwwereld. Zo creëerde ze Houblon Noir een bierfirma om gevarieerde, inventieve en originele bieren aan te bieden!
Houblon Noir-bieren worden geproduceerd in de provincie Luxemburg, bijBrasserie Minne in Baillonville. Caroline is gevestigd in Clochimont (Vaux-sur-Sûre), een dorp waar ze haar jeugd op de boerderij doorbracht. Dit inspireerde haar om een grote gevoeligheid te ontwikkelen voor de plaatselijke streek en haar ambachtelijke producten. Houblon Noire bieren worden alleen gemaakt van nobele ingrediënten volgens traditionele methoden, maar met een vleugje inventiviteit en moderniteit die de bieren onderscheidt met een onvergelijkbare smaak.
Ich liebe digh (3,5%Alc.Vol)
Rose tot rood kleurig bier met lichtroze schuimkraag
Fruitig Zoet aroma van frambozen Aardbei
De aanzet is licht zurig. Ook hier een fruitig frambozentintje. Een klein beetje bitterheid. Daarna eenrichtingverkeer in de smaak. Niet plakkerig. Dorstlessend. Zure afdronk. Smakelijk voor een bier van slechts 3,5%
Banzai (6,1%Alc.Vol)
Goudblond bier met witte volle schuimkraag - Koolzuurprikkeling
Zoet aroma Licht geroosterd Tikje zoethout
Licht bittere aanzet Gerookte toetsen Hoppig Nu en dan een zoetje tussendoor Mooi in balans Lichtbittere afdronk
Het vierde bier ‘Black Sabath’ kwam uit Nederland meer bepaald vanBrouwerij Bliksemuit Breda. Sebastiaan en Merijn brouwen met Black Sabbath het beste bier van Brabant en 'nu is het op'
Sebastiaan Van Fessem en Merijn Dietvorst. Zo oud als de natuur zelf, gevaarlijk en het verrast je altijd: Bliksem! Eerlijk bier van levensgenieters voor levensgenieters. Goed bier en goede muziek is voor hen een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard. F*ck de maandagochtend, geniet!
Speciaal bier wordt al heel lang gemaakt en gedronken. Een mooie traditie, maar zit bier minnend Nederland te wachten op het zoveelste traditionele speciaal bier. Zij vinden van niet! Traditie is goed maar brouwerij Bliksem voegt er graag nog iets aan toe. Ze bedenken uitdagende recepten, die gestoeld zijn op traditie, maar niet altijd traditioneel zijn. Ze spelen met tradities, oude en nieuwe bierstijlen, experimenteren continu en onderzoeken nieuwe smaken. Zo maakt brouwerij Bliksem verrassende bieren die altijd vol van smaak zijn.
Hun voorkeur ligt bij dikke vette bieren, met een stevige body en een volle smaak, een Bourgondische basis met een tegendraadse attitude. Dat tegendraadse vertaalt zich perfect naar onze muziekvoorkeuren: metal, rock, punk en hardcore, oftewel hard en compromisloos. Voor hen vormt die muziek een logische combinatie met hun bier. Deze muziekstijlen voel je in je onderbuik en schreeuw je mee met je hart. Zo ook met hun bieren van recept tot etiket.
'Big black shape with eyes of fire' Zingt Ozzy in het nummer Black Sabbath van de gelijknamige band. En wij nemen aan dat hij het had over dit bier. Een quadrupel gebrouwen met ahornsiroop. Pikzwart, straf, onheilspellend en complex maar gevaar-lijk lekker.
Dit bier won Goud op de Dutch Beer Challenge en is verkozen tot lekkerste bier van Brabant in 2018
Black Sabbath Quadrupel (10,0%Alc.Vol)
Zwart bier met licht bruine schuimkraag
Zoet aroma Chocolade Licht gebrand zoethout in de neus
Zoete aanzet gevolgd door een bitterheid Gebrand met een tikje koffie fruitig z acht bier Kruidige afdronk Smakelijk maar gevaarlijk zetelbier!
Tripels 13 - Broeder Jacob Tripel - Dikke Jan Tripel - Gouden Carolus Tripel
Tripels 13
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Broeder Jacob Tripel (7,5%Alc.Vol) Gebrouwen bij BrouwerijAnders- Halen
Het aroma is zoet Fruitig Gistig Koriander
Zoete aanzet Nu en dan een kruidig prikje van koriander Ook een lichte bitterheid. De smaak blijft toch overwegend zoet Behoorlijk in evenwicht Een soms warm alcohol gevoel Mocht iets meer sprankelend zijn Kortom toch een behoorlijke tripel!
Dikke Jan Tripel (7,2%Alc.Vol) Gebrouwen bijDeca Service- Woesten
Goudkleurig tot licht oranje kleurig bier met grove schuimkraag
De neus bied ons een fruitig sinaas aroma Tikje banaan Vanilleprik
Zoete aanzet Volmoutig Kruidige toetsen zorgen voor afwisseling Koriander Lichte bitterheid (mocht iets meer zijn!) Ook een vanille toetsje Voldoende in evenwicht Niet slecht!
Gouden Carolus Tripel (9,0%Alc.Vol) Gebrouwen bijHet Anker– Mechelen
Strogeel bier met een romige witte schuimkraag
De neus is fantastisch Fruitige prikken Perzik Abrikoos
zoete toetsen maar tegelijkertijd ook een bittertje die elkaar mooi aanvullen Fruitigheid van banaan en andere fruitsoorten Tikje kruidigheid Soms een licht zuurtje Alles verpakt in deze mooie goudgele jas Zoete afdronk Evenwichtig Fruitige bitterzoete afdronk Een topbier die al meerdere prijzen heeft behaald! Behoort voor mij tot de beste Tripels van België!
Wie nog nooit in de gemeente Heuvelland is geweest heeft waarschijnlijk al gehoord van sommige van de acht kleine dorpjes die deel uitmaken van diy mooie plattelandsgebied. Een gebied dat zich uitstrekt tussen Ieper en Poperinge. Dranouter bvb. gekend voor zijn jaarlijks folkfestival, kemmel met zijn berg van 156 m hoog, het hoogsye punt in de provoncie West-Vlaanderen.
Maar Loker is misschien minder bekend? Alhoewel de namen Rodeberg, Scherpenberg en een stuk van de Kemmelberg deel uitmaken van deze gemeente.
Dit dorpje valt voornamelijk op door zijn Sint-Petruskerk met vier kleine torentjes die je op verschillende hoge plaatsen in het landschap kan bewonderen. Maar Loker is in de streek vooral bekend om zijn Brasserie “Den Heksestoel”.
Den Heksenstoel laat zich vooral opmerken door zijn prachtig interieur waar de tijd is blijven stil staan. Deze prachtige Brasserie wordt vooral bezocht door wandelaars, fietsers en toeristen die in de streek vertoeven. Ook Fransen steken maar al te graag de grens over om te genieten van hun culinaire keuken of om te proeven van een van de 100 bieren (vooral regionale) die het café rijk is. Het was trouwens een Zytholoog die samen met de bazen de bierkaart heeft opgemaakt. Het café is ook nog Gouverneur van Orval en van La Trappe. Voor de wijnliefhebbers beschikken ze ook over een resem Heuvellandse wijnen. Annemie en ik zijn er onlangs na een wandeling een ‘Borelle’ gaan proeven.
Borelle Saison
‘Borelle’ het bier van Dranouter
De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd. Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen. Het stamt voort van een Germaanse traditie. Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand. Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!
‘Borelle’ (7,5% Alc.Vol.) het bier van Dranouter Artisanaal tussen de Hoppevelden gebrouwen bijDe PlukkerPoperinge
De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd. Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen. Het stamt voort van een Germaanse traditie. Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand. Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!
Het is een donkerblond tot amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
De neus is gistig Moutig met een licht hoparoma
De aanzet is kruidig Ook een moutzoete toets Zacht met een lichte hopbitterheid die blijft duren Tikje fruitigheid Ook de kruidigheid (Kruidnagel) laat zich voortdurend smaken Mooi in balans Droge afdronk
Een eenvoudig lekker bier die op het lentefeest door de feestvierders wordt geapprecieerd! Ook wij konden van dit biertje genieten in dit prachtig interieur
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72 - Copain - Cull de Chien - Cuvee Copains #1- De Meester Saison - Parish Envie Pale Ale
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72
Copain (6,5% Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrouwerijStefanus- Wevelgem Gebrouwen door brouwerijHet Gulden Spoor– Gullegem
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Gevolgd door een fruitige prik Gistig
De aanzet is zoet Sacharose komt soms boven moutig en fruitig Lichte bitterheid Mooi in balans Geen topper maar een blond bier die iedereen kan behagen. Is dit niet de vereiste?
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Een sterk kruidig aroma Koriander Fruitige toetsen
Bittere aanzet Kruidig Ook fruitige toetsen van steenvruchten Een gembersmaakje af en toe Redelijk pittig bier Niet slecht maar voor mij geen wauw! Verwijst de naam misschien naar de ruwheid van een rots met een hondenkop?
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
HopBel Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
Met de oprichting van een eigen veredelingsprogramma ‘HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ wil Stad Poperinge samen met de hoptelers en verschillende kennisinstellingen (Inagro, hogeschool Vives en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) eigen lokale hopvariëteiten ontwikkelen om zo terug een stevige positie in de hopmarkt in te nemen.
Kostprijs project: 78.400,00 euro Leader Westhoek: 39.200,00 euro (50%).
Waarom is een streekeigen hopveredelingsprogramma nodig?
Hop is één van de sleutelingrediënten van bier, naast water, graan en gist. De aanwezige zuren in hop zorgen voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier, terwijl de aanwezige oliën zorgen voor de smaak en aroma.
Door het groot belang van hop in het brouwproces werden de voorbije decennia in verschillende landen veredelingsprogramma’s opgericht om de hopvariëteiten te verbeteren. Aangezien vooral de VS en Duitsland instaan voor de grootste hopproductie wereldwijd, worden daar de belangrijkste veredelingsprogramma’s teruggevonden. Maar ook in andere landen zoals Engeland, Tsjechië en Frankrijk (de Elzas streek) werden veredelingsprogramma’s opgericht. Deze programma’s richten zich niet enkel op brouwkarakteristieken (aroma en bitterheid), maar ook opbrengst en ziekteresistentie van de hopplant behoren tot de belangrijke selectiecriteria. Hierdoor ontstaan hopvariëteiten die interessant zijn voor zowel de hopteler als de brouwer.
In Vlaanderen, en bij uitbreiding heel België, bestaat geen eigen veredelingsprogramma voor hop. De hopteelt in Vlaanderen, die zich voornamelijk situeert in de streek rond Poperinge, bestaat uit variëteiten die in het buitenland ontwikkeld werden. Niet alle variëteiten die in het buitenland werden ontwikkeld zijn automatisch geschikt om in Vlaanderen geteeld te worden. De opbrengst kan hierbij lager liggen en ook het aroma kan verschillen vergeleken met de locatie waar het ras ontwikkeld werd, als gevolg van een verschil in klimaatcondities en grondsoort.
Toch teelden Vlaamse hoptelers decennia lang deze buitenlandse variëteiten met succes door zelf de meest geschikte hop variëteiten uit te selecteren en te telen. De streek rond Poperinge was zelfs in het buitenland een begrip binnen de hopteelt.
Echter, nieuwe en betere hopvariëteiten die in het buitenland ontwikkeld worden, worden meer en meer afgeschermd. Dit betekent concreet dat de Belgische hoptelers geen gebruik kunnen maken van deze nieuw ontwikkelde variëteiten, waardoor ze concurrentieel in het nadeel komen t.o.v. telers in het buitenland. In de toekomst zou dit zelfs nefast kunnen zijn voor de Poperingse Hopteelt.
Om hierop in te spelen is een Belgisch hopveredelingsprogramma nodig. Door lokaal te selecteren kunnen hopvariëteiten ontwikkeld worden die optimaal onder lokale condities geteeld kunnen worden, resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes en de concurrentie met de buitenlandse variëteiten kunnen aangaan. Vooral op vlak van aromahoppen ligt nog veel potentieel.
Doelstellingen van het Leaderproject
Een veredelingsprogramma voor hop is echter heel intensief en het duurt om en bij de 10 jaar. Een dergelijk programma bestaat uit verschillende stappen: selectie, kruisingen tussen mannelijke en vrouwelijke ouderplanten en zaadoogst, opkweken van de zaailingen, screening naar ziekteresistentie, verdere opkweek op veld, waarnemingen naar groeikarakteristieken en opbrengstbepalingen, bepaling van het alfazuur- en oliegehalte en brouwproeven. Via dit Leaderproject dat op 1 januari 2020 van start is gegaan, wordt het veredelingsprogramma opgestart en zullen de eerste jaren overbrugd worden. Een solide basis zal gelegd worden voor de uitbouw van een volwaardig veredelingsprogramma. Via diverse workshops zal samen met de hoptelers en de brouwerijsector gecommuniceerd worden en zal een structuur gezocht worden om dit veredelingsprogramma te bestendigen naar de toekomst toe.
De doelstellingen van dit project zijn dan ook:
Ontwikkeling van ziekteresistente streekeigen Belgische aromahoppen;
Kennisopbouw en kennisuitwisseling met brouwers en hoptelers van hopveredelingsprogramma;
Verder creëren van draagvlak bij hoptelers en brouwerijsector voor Belgische hopveredeling.
Leader is een programma voor plattelandsontwikkeling. Het wordt gefinancierd met Europese (50 %), Vlaamse (25 %) en Provinciale middelen (25 %). Met steun van ELFPO.
Op vrijdagavond 31 januari 2020 werd in het ‘Skindles Guesthouse’ de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2019 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaal bieren hadden aangevraagd en gekregen.
Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.
In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop" te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.
Nieuwe bieren 2019
Bieren 100% Bieren 50%
Brouwerij Basanina, Lede
Saison Du Lucien – De Kleinen
Saison Du Lucien – Dry Hopped
Père Totale
Brouwerij De Poes, Tielt
Tielts Kloosterbier “Blond”
Tielts Kloosterbier “Bruin”
MAK Brewery, Sterrebeek
MAK Eens Proeven?
Brasserie De La Lesse Coopérative, Eprave
LA CAMBRÉE
LA CHINETTE
L’ESPRIT TRIPLE’S
L’HIVERESSE
MARIE BLANCHE
LA ROUGE CROIX
Gloriaan VZW, Rupelmonde
Gloriaan Quadrupel
Brasserie Des Légendes, Irchonwelz
Juste Fair Tripel
Juste Fair Brown
Juste Fair Blond
Brouwerij The Ministry Of Belgian Beer, Gent
Pils 13 Delta
Pils 13 Fresh Hop
Pils 13 “Hergist”
Pils 13 “Niet Hergist”
Brouwerij Castalia Craft Beers, Zonnebeke
Clio Castalia
Urania Castalia
De Circus Brouwerij, Heestert
Piccolo
Ringmaster
Huisbrouwerij Klondiker, Meulebeke
Dust
Lupor
Claim 1
Nugget
Flake
Frutha
Porlu
Valerio
Meulebeeks Wit
Saison d’or
Braserie Du Renard, Grez-Doiceau
La Grézienne
La Brunette
La Rozsse de Poire
La Roublarde
Microbrouwerij De Backer, Wetteren
Pikaflor
Brouwerij Broers, Wachtebeke
Broers Pale Ale
Brouwerij Beerselect, Gent
Kroost Hoppig Blond
Brouwerij En Stoemelings / Bières De Quartiers, Brussel
La Parvis
Lumberjacks Brewers, Sprimont
La Grev’ale
Brouwerij Kompel, Maasmechelen
Kompel l’Or Noir
Brouwerij Mareklop, Lokeren
Mareklop Quadrupel
Brouwerij Toye, Marke
Saison Lokaal
Belgo Sapiens Brewers, Nivelles
Cheval Godet Winter
Leroy Breweries, Watou
Kapittel Prior 9°
Cuvée Watou Rouge
Kapittel Gluten-Free
Kapittel Tripel Abt 10°
Kapittel Blond
Glorius Bastards, Pamel
Glorius
Brouwerij Perron bieren, Gellik
Boegetbier
Brasserie Valduc-Thor, Thorembais-Saint-Trond
Insolite
Thor (Brune)
La Schweitzer (Blonde)
La Petite Soeur
Brouwerij Vissenberg, Nijlen
Jack’s Coffee
Brouwerij De Leite, Ruddervoorde
Cuvée Oncle Pol
Femme Fatale Bio
Bronzen Baron
Brouwerij Jacobs, Aartselaar
Serlaer Blond
Serlaer Bruin
Buitenlust Bier GCV, Zulte
Buitenlust Dubbel Blond
Bryggja Brewery, Moerkerke
Sarepta
Triple-B IPA
Waldorph
Mysticum Cosmic Tripel
Mysticum Cosmic Ale
Roedolph
Aristide
Niekaarkeneir, Nieuwkerken-Waas
Niekaarkeneir
De Brouwmoaten, Roeselare
Wuk Brūn
Burgemeester, schepencollege en brouwers met hun certificaten