Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    17-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 76 - Peirde visscher - Prins der Duisternis - Silly Bio - The return of the white widow - Tielts Kloosterbier Bruin








    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 76







    Peirde visscher (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Den Bossche – Herzele








    Donker robijnrood helder bier met een fijne gebroken witte schuimkraag.

    Een aroma van zoete mout Karamel

    De smaak zet zich in dezelfde lijn verder
    Zoete suiker
    Licht
    Tikje vanille
    Gedroogde bessen
    Mocht iets meer bitterheid bevatten
    In balans
    Iets plakkerig
    Zoete afdronk
    Een toeristenbiertje





    Vroeger werd dit bier gebrouwen bij Brouwerij Strubbe in Eernegem. Maar een zekere Stefaan Hancke bedacht het plan om een nieuw paardenvissersbiertje op de markt te brengen. Samen met zijn vriend Dominique David van bierhandel David-Debal uit Nieuwpoort klopten ze aan bij brouwerij
    Van Den Bossche uit Sint-Lievens-Esse.

    "Het bier past uitstekend met een flinke portie verse garnalen”, zegt Stefaan Hancke.

    Het etiket is van de hand van Herr Seele toont vooraan een paardenvisser op zijn paard terwijl hij garnalen vist in zee.

     

     

     

     





    Prins der Duisternis (10,0%Alc.Vol.)
    Recept BramBras en Patrick Vervacke
     
    Gebrouwen bij brouwerij De Meester – Stasegem/Harelbeke









    Donkerbruin bier met een grove beige schuimkraag.

    Zoete prikken verwennen de neus.
    Chocolade
    Rozijntjes
    Koffie

    De eerste slokken zijn zoet.
    Redelijk moutig.
    Milde kruidigheid van wat zoethout.
    Mokkasmaak.
    Lichte alcoholwarmte.

    zachte aardse prikken.
    De smaken dwarrelen door elkaar en toch is er evenwicht.
    Licht hoppige afdronk.

    Lekker barley wine die uw smaakpapillen verwennen!


    Prins der Duisternis is een samenwerking tussen BramBrass (Bram Neudt) en BEER (Patrick Vervacke) gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Meester te Stasegem. Het was voor hen beide hun eerste commerciële bier. De opzet was een volmondig bier te brouwen maar met voldoende bitterheid.
    De naam kwam tot stand na een brainstorm sessie en is ook een referentie naar de voorliefde van Patrick voor de Rode Ridder.




    Silly Bio (5,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de Silly - Silly








    Amberkleurig helder bier met witte schuimkraag

    Zoet broodaroma
    Zachte geroosterde mout

    Zoete aanzet
    Licht fruitig

    Milde bitterheid van zachte hop
    Toch goed uitgebalanceerd
    Lange afdronk
    Mocht iets steviger zijn!
    Maar toch een lekkere bio doordrink pils



    De Biopils is zachter dan de Silly Pils Het is glutenvrij en werd gecertificeerd als volwaardig biologisch product door de Europese Unie.De Sily pils kwam al van in 1956 op de markt onder de naam Myn’s Pils In 1993 veranderde het in Sily Pils De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.

    Ook veel brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden. De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren ze toch het hart van menig bierliefhebber.

    De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd. Wat met het hoofdbestanddeel water? Door micro-organismen wordt het afvalwater op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt, bestaan er geen bezwaren tegen.

     Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van milieubelastende bestrijdingsmiddelen.

    Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt van gist versnellende middelen. Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.

     

    De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.

    Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.

    Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales. Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten van het bier regelmatig gecontroleerd.

     







    The return of the white widow (7,1%Alc.Vol.)
    De Hoorn (Brouwerij Palm - Swinkels Family Brewers) – Steenhuffel








    Blond licht troebel bier met een witte romige schuimkraag

    Lichte citrusgeur
    Limoen
    Tikje koriander

    Frisse aanzet
    Lichte kruidigheid van koriander.
    Zoete smaak.
    Snoepjes.
    De afdronk is licht fruitig.
    Redelijk zoet en ietsje te veel gekruid.
    Er bestaan betere bieren in de reeks.










    Tielts Kloosterbier
    Brouwerij De Poes – Tielt





    Bruin bier met een fijne gebroken witte schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Zoet
    Fruitig
    Tikje rozijn

    De aanzet is moutig
    Zoet
    Tikje karamel
    Kandij
    Ook hier een lichte smaak van gedroogd fruit
    Licht gebrand
    Fijne bittere toets
    Drinkt vlot
    Mooi in evenwicht
    Licht bittere afdronk en nasmaak
    Lekker allemansbier
    Nog ietsje meer karakter ging het bier ten goede komen!




    Het Kloosterbier werd door Huis Tabor en lokale brouwerij De Poes in juni 2019 op de markt gebracht.
    Het gaat om een eerbetoon aan het vroegere Patersklooster en stichter deken Johannes De Mol.
    De opbrengst gaat naar de renovatie van het klooster.

    “Deken Johannes De Mol was begin zeventiende eeuw niet alleen de stichter van het Patersklooster,
    maar brouwde ook graag en kende de stiel goed”, zeggen Martine Lambrecht en Franck de Munster van Huis Tabor. “Er werd zeker tot aan de Franse Revolutie bier gebrouwen binnen de kloostermuren. Ten tijde van de pest werd er in Tielt ook gezegd dat je geen water moest drinken, maar bier. De brouwerij lag vroeger aan de overkant van de Patersdreef. Heemkring De Roede van Tielt heeft daar nog een mooi plan van. De brouwerij verdween later, maar de paters hadden tot hun vertrek nog een ‘pintekot’, dat tussen de keuken en de refter lag en waar om 15.45 uur een biertje gedronken werd.”

    Naast het Bruin werd ook nog een blond Kloosterbier gelanceerd. Basis voor beide bieren is de graansamenstelling zoals weergegeven in de geschriften van deken De Mol: gerstemout en tarwe.




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William

    17-06-2020 om 20:04 geschreven door William Roelens


    22-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 75 - Caravan Sultan - Jazz Black Cognac Magic - Flandrien Super 8 - Flash - Brixius Isidoor Bruin









    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 75








    Caravan Sultan(1,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij ‘t Verzet - Anzegem









    Geel wazig bier met witte schuimkraag

    Het aroma is granig
    Licht moutig met een toets van citrus

    Zoete aanzet
    De smaken zijn zacht maar dringen toch door op de smaakpapillen
    Licht hoppig
    Fruitigheid van een tikje citrus
    Soms een licht bittertje in de mond
    Droge afdronk met een lichte hopbitterheid
    Een verfijnd laag alcoholisch bier met veel inhoud!








    Jazz Black Cognac Magic (11,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Feniks – Heule/kortrijk







    Donker bruin tot zwart bier met weinig beige schuim

    De neus ruikt geroosterde mout
    Prikken cognac
    Rozijntjes

    De smaak zet het bovenstaande verder
    Zoet
    Alcohol
    Toetsen van kandij
    Soms een tik chocolade
    Zoet en stroperig

    Met ietsje meer koolzuur was het bier nog beter geweest!









    Flandrien Super 8 (6,4%Alc.Vol.)
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek








    Helder goudkleurig bier met witte fijne schuimkraag

    De neus ruikt mout
    Koriander

    Zacht-zoete smaak
    Licht fruitig
    Ook een kruidig toetsje van koriander
    Lichte bitterheid komt naar boven
    Voldoende evenwicht
    Licht hoppige afdronk









    Gulden Spoor Flash (3,7%Alc.Vol.)
    Brouwerij Gulden Spoor – Gullegem








    Wazig blond bier met een romige witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Gist

    Zachte aanvang
    Zoet
    Met nu en dan een lichte bitterheid in de mond
    Tikje floraal
    In balans
    Licht bittere afdronk
    Een pils met ietsje meer karakter









    Brixius Isidoor Bruin (9,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij  Brixius – Kruibeke




    Donkerbruin bier met een licht gebroken romige schuimkraag

    Duidelijke aroma’s van koffie
    Karamelprikjes

    Bij het proeven worden de smaakpapillen onmiddellijk geconfronteerd met een rooksmaak
    Gebrande mout (karamel)
    Lichte suikerprikken tussendoor
    Alcoholwarmte af en doet zorgt voor een aangename afwisseling
    tussen het rokerige en het zoete.
    Kruidigheid komt zelden boven
    Voldoende evenwicht
    Zoete karamelachtige afdronk
    lekker
    Kan gedegusteerd worden als vieruurtje!!
    Geproefd op Lekker Westhoeks in Poperinge.

    Op het zelfde evenement heb ik de sympathieke brouwer Daniel Brijs leren kennen.
    Hij is een geboren en getogen Kruibekenaar en heeft in de Langestraat zijn eigen brouwerij opgetrokken.
    De naam Brixius komt van zijn voorouders, die droegen de naam enkele honderden jaren geleden. Het was altijd al een droom geweest om zijn eigen bier te brouwen.

     Het bovenstaande bier ‘Isidoor’ is een serieus bier met een alcoholpercentage van 9,5% (Op het gefotografeerde flesje staat slechts 9%Alc.Vol) op smaak gebracht met koffie van de lokale Ross Coffee.
    Als jonge kerel vertelde Daniel tegen zijn vader dat hij ooit een bier aan hem zou opdragen. Zijn vader heet Isidoor, dus het bruine bier is een ode aan hem.


    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten
    William











    22-05-2020 om 09:50 geschreven door William Roelens


    04-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 15 - Braven Apostel - Filou Tripel - Kapittel Tripel Abt







    Tripels 15











    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL

    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.






    Braven Apostel (8,0%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Wazig blond bier met een witte schuimkraag

    Zoete neus
    Granige prikken
    Licht kruidaroma

    De aanzet is halfzoet
    Tikje suikerachtig
    Lichte bitterheid volgt
    Soms honing in de smaak
    Citrus- Sinaasappelschil bitterheid
    Goed in balans
    De afdronk is licht zoet

    Voortreffelijk bier









    Filou Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Kasteelbrouwerij Van Honsebrouck – Emelgem








    Goudblond bier met een witte romige schuimkraag

    Gistig aroma
    Fruitige prikken

    Een zachte zoete honingsmaak verwent onze smaakpapillen.

    Moutig
    Lichte hoppigheid
    Ook enkele kruidige tonen
    Perfect in evenwicht
    Droge afdronk met een lichtfruitige smaak
    Lekkere Belgische tripel




    Deze tripel zorgde enige tijd voor commotie in de bierwereld!

    De Antwerpse brouwerij Moortgat was van mening dat Filou fel op hun Duvel geleek en trok daarvoor naar de rechtbank. Zelfde alcohol% , wit etiket met rode letters en dezelfde flesvorm, de vergelijking was niet veraf. Maar brouwerij Moortgat kreeg geen gelijk van de rechter!

    Het bier is ook shirt-en naamsponsor van Landskampioen BC Oostende. De club heet momenteel
    Filou Oostende.
    “Onze fans kunnen letterlijk de sponsor smaken”, sprak voorzitter Johan Verborgh!











    Kapittel Tripel Abt (10%Alc.Vol.)
    Leroy Breweries – Boezinge


    Oranje kleurig bier met een grof gebroken witte schuimende kraag

    In de neus rozijntjes
    Tikje karamel
    ook ietwat fruitige sinaasappelschil

    Zoete eerste slokken
    Warm alcoholisch
    Kandij
    Enige bitterheid
    Evenwichtig
    Lang fruitige afdronk
    Nasmaak is licht kruidig
    Een relax tripel!

    Groeten
    William

    04-05-2020 om 10:26 geschreven door William Roelens


    13-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren 74 - Arthur's Legacy 10. - Bière des amis - Hop(e)less Ginny - Blonde of St Tropez - Bourgondie des Flandres - Oaky Monkey







    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 74














    Arthur's Legacy 10. Hop(e)less Ginny (8,7%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Hoorn (Brouwerij Palm - Swinkels Family Brewers)









    Amberkleurig bier met witte fijne schuimkraag

    Fruitige neus
    Tikje gist

    De eerste slok is kruidig
    Koriander
    Jeneverbes
    Soms een patisseriezoetigheidje!
    Lichte bitterheid komt opzetten
    De smaak wordt iets vervelender
    Kruidige afdronk
    lichte bitterheid die uitvloeit.





    Biere des amis (5,8%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes)








    Blond helder bier met witte glas klevende schuimkraag

    Zoete moutige neus
    Gistig
    Koriander

    Zoete aanzet
    Moutig
    Fruitigheid van citrus / Sinaas
    Lichte hopbitterheid
    Zoet-bittere afdronk
    Mooi in balans
    Met zijn 5,8 is het een redelijke doordrinker.
    Er bestaan betere bieren maar ook slechtere!









    Blonde of Saint – Tropez (5,6%Alc.Vol.)
    Een bier gebrouwen voor en geïnspireerd door Saint-Tropez
    Gebrouwen bij Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes)









    Wazig blond bier met witte schuimkraag.

    Lichtzurige neus
    Tarweprik
    Fruitig
    Lichte moutsmaak
    Tikje fruitig Pompelmoes?
    Ook licht kruidig (Koriander)
    Minieme bitterheid
    Goed in evenwicht
    Dortslessend
    Een goed gebrouwen bier in een mooie fles!










    Bourgogne des Flandres(5,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Timmermans (Anthony Martin) – Itterbeek







    Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag

    De neus ruikt een tikje melkzuur
    Koffie
    Fruitig

    De smaak is subtiel zuur
    Tikje karamel
    Ook een balsamico smaakje komt boven
    Diep een bittertje
    Toch heeft het een zacht mondgevoel
    Lange zoete fruitige afdronk
    Goed in balans
    Een lekker bier!






    Oaky Monkey (7,5% Alc.Vol.)

    Brouwerij 't Verzet – Anzegem






    Donker bruin bier met lichtbruine schuimkraag

    Aardse neus
    Hout
    Tikje fruit

    De smaak is aards
    Alcohol doordrongen van hout 
    Tikje vanille
    Geen echte stout smaak
    Zurig op sommige momenten.
    Droge afdronk
    Iets meer van verwacht!







    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten
    William








    13-04-2020 om 10:36 geschreven door William Roelens


    28-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 14 - Cheval Goudet Tripel - De Brabandere Wild Tripel Hop - Gloriaan Tripel





    Tripels 14




    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.










    Cheval Goudet Tripel (8,1%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij de Belgo Sapiens Brewers – Nivelles







    Goudkleurig helder bier met romige witte stabiele schuimkraag

    De neus ruikt een moutig aroma
    Zoet en granig

    De smaak is ook moutig
    Een tikje zoete karamel
    Lichte bitterheid
    Een tikje Waalse kruidigheid
    Mooi in evenwicht
    Droge afdronk
    Een lekkere tripel waar je nog eentje van lust!


    De Cheval Godet, is eigenlijk een integraal onderdeel van de Aclot-folklore, d.w.z. vanuit de stad Nijvel, gaat terug in de geschiedenis naar de 17e eeuw, wat echter niet het Triplodocus-tijdperk is.  Het is een van de meeste verwachte folkloristische evenementen van het jaar! Een grote, kleurrijke carnaval, goed voor 4 dagen feest in Nijvel.






    De Brabandere Wild Tripel Hop  (8,0%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere – Bavikhove








    Blond helder bier met een romige fijne schuimkraag.

    De neus ruikt een tikje wilde gist
    citroen
    Kruidig

    De smaak is licht hoppig
    Kruidig
    Lichtzurig
    Citrustoets
    Wilde gist laat zich opmerken
    Scherp
    Een verrassende creatie waar ik van hou.


    Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden rijpt op eikenhouten foeders en versneden is met onze heerlijke Petrus Tripel waar 2 Amerikaanse hopsoorten aan werden toegevoegd, namelijk Cascade en
    Amarillo.


    Dit bier is ontstaan omdat Brouwerij De Brabandere na jaren van investeringen en vernieuwingen, haar drie vaste brouwmeesters bedanken voor hun jarenlange inzet. En ver moesten ze niet zoeken naar een geschenk. De brouwmeesters mochten als ‘cadeau’ hun eigen bier ontwikkelen. Eén van die brouwmeesters was Yves Benoit uit Deerlijk. Het bier van Benoit werd deze Wild Triple Hop een variant op het Wittekerkebier








    Gloriaan Tripel (8,9%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Eutropius – Menen


    Koperkleurig bier met witte romige schuimkraag

    Moutige neus
    Lichte kruidigheid
    Tikje zoet

    De aanzet is zoet
    Karamel
    Vanilleprikjes
    kruidig
    Licht hoppig (mocht ietsje meer)
    Evenwichtig
    Goede tripel misschien ietsje te zoet!



    Gloriaan is een bier dat enkele vrienden uit het Waasland samenhoudt na het leven in de sporthal. Ze hebben vroeger allemaal samen gebasketbald en om die band te behouden hebben ze beslist om een bier te laten brouwen. De Glory Boys stapten na heel wat overleg met een eigen recept naar brouwerij Eutropius.

    Het resultaat was een toegankelijke tripel met de nodige punch en een percentage van 8,9. Ze maakten gebruik van twee mouten en drie hopsoorten. Omdat er Belgische hopsoorten in verwerkt zijn, draagt Gloriaan trots het label ‘Belgische hop’.

    Op het Zythos Bierfestival in Leuven won het bier de eerste prijs bij de bierfirma’s. Ook in Wieze en op het bierfestival in Temse behaalden het bier een eerste prijs.


    Groeten

    William

    28-03-2020 om 08:12 geschreven door William Roelens


    24-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 73 - Antigoon - Baby Jesus - Barbar - Kerel Beach Cabana Lager - La Belge








    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 73








    Antigoon (7,0%Alc.vol.)
    Brouwerij De Musketeers - Sint-Gillis-Waas









    Blond wazig bier met een volle witte schuimkraag

    Aroma is licht zoetig
    Moutig
    Tikje kruidig zelfs
    Kardemon

    De aanzet is zoet moutig
    Ook hier kardemon in de smaak
    Fruitige toetsen
    Citrus
    Een zacht bier
    Een lichte hopbitterheid in de afdronk
    Misschien net niet wat we gewoon zijn van deze bfrouwerij
    Maar toch een bier met smaak











    Baby Jesus (10,0%Alc.vol.)
    Brouwerij ‘t Verzet – Anzegem









    Zwart bier met een fijne lichte bruine schuimkraag

    Geroosterd aroma
    Vanilleprikken
    Kersen

    De eerste slokken zijn zoet
    Koffietonen
    Vanille
    prikken van kersensmaken
    Hout
    Nu en dan een lichte opwellende alcoholwarmte
    Complex bier die mij kan smaken.












    Barbar (8,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Lefebvre – Rebecq / Quenast









    Amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    Honingaroma
    Kruidige tinten

    De smaak is intens zoet
    Honing en wat kruiden
    Evenwichtig
    Romig
    Tikje bitterheid in de achtergrond
    Soms een prik alcoholwarmte in de mond
    Een van de betere honingbieren
    Degusteert vlot zonder vervelend te worden
    maar toch opletten met zijn 8% alcohol!










    Kerel Beach Cabana Lager (5,5% Alc.Vol.)
    VBDCK Brouwerij – Tielrode











    Blond wazig bier met witte korrelige schuimkraag

    De neus ruikt mout
    Tikje kruidig
    Fruitigheid van mango

    De smaak is moutig
    Fruitig
    Zoet
    Perziktoetsen komen naar boven
    Een minieme hopbitterheid
    Een doordrinker met redelijke inhoud ondanks zijn slechts 5,5%












    La Belge (5,9% Alc.Vol.)
    Brasserie
    La Binchoise - Binche





    Amberkleurig bier met een volle witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Zoet
    Licht hoppige toetsen

    De eerste slokken zijn moutig
    Ook een lichte kruidigheid in de mond
    Milde zoetheid
    Fruitachtig (Abrikoos)
    Evenwichtig
    Eenvoudig bier!





    Groeten
    William

    24-03-2020 om 10:20 geschreven door William Roelens


    16-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 19 - Ich Liebe dich - Ban Zai - Fantastick 4 - Black Sabbath






    Dinsdagnamiddag proeverijen 19










    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
    Ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    Voor onze 19de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van Bierfirma Houblon Noir uit Vaux-sur-Sure een gemeente in de Provincie Luxemburg.

    " Ik probeerde redelijk te zijn, maar dat lukte niet".
    Dus lanceerde ik Houblon Noir, verrassende bieren vol humor en fantasie! "
       Caroline Dourte


    Het begon allemaal in 2018, Caroline had een carrièrepauze genomen om voor haar zoon Max te zorgen.
    Ze wilde niet terugkeren naar haar vroeger werk en besloot een nieuw avontuur aan te gaan.
    Caroline besloot het in de bierwereld te gaan zoeken omdat ze over uitzonderlijke grappige smaken beschikt, ze houdt o.a.van bittere, scherpe, fruitige bieren. Ze houdt ook van traditionele bieren, maar haar nieuwsgierigheid leidt haar naar diverse bieren, het zwarte schaap van de brouwwereld. Zo creëerde ze Houblon Noir een bierfirma om gevarieerde, inventieve en originele bieren aan te bieden!

    Houblon Noir-bieren worden geproduceerd in de provincie Luxemburg, bij Brasserie Minne in Baillonville. Caroline is gevestigd in Clochimont (Vaux-sur-Sûre), een dorp waar ze haar jeugd op de boerderij doorbracht. Dit inspireerde haar om een grote gevoeligheid te ontwikkelen voor de plaatselijke streek en haar ambachtelijke producten. Houblon Noire bieren worden alleen gemaakt van nobele ingrediënten volgens traditionele methoden, maar met een vleugje inventiviteit en moderniteit die de bieren onderscheidt met een onvergelijkbare smaak.











    Ich liebe digh (3,5%Alc.Vol)







    Rose tot rood kleurig bier met lichtroze schuimkraag

    Fruitig
    Zoet aroma van frambozen
    Aardbei

    De aanzet is licht zurig.
    Ook hier een fruitig frambozentintje.
    Een klein beetje bitterheid.
    Daarna eenrichtingverkeer in de smaak.
    Niet plakkerig.
    Dorstlessend.
    Zure afdronk.
    Smakelijk voor een bier van slechts 3,5%






    Banzai (6,1%Alc.Vol)







    Goudblond bier met witte volle schuimkraag - Koolzuurprikkeling

    Zoet aroma
    Licht geroosterd
    Tikje zoethout

    Licht bittere aanzet
    Gerookte toetsen
    Hoppig
    Nu en dan een zoetje tussendoor
    Mooi in balans
    Lichtbittere afdronk

     








     

    Fantastic 4 (6,5%Alc.Vol)







    Donkerblond bier met een witte fijne schuimkraag.

    Moutige neus.
    Hoppig.
    Fruitig aroma.
    Lichte bitterheid.
    Moutige aanzet.
    Granig.
    Mooie bitterheid.
    Evenwichtig.
    Tikje fruitigheid citrus.
    Evenwichtig.
    Lichtbittere afdronk

    Lekkere volle smaak Top!









    Het vierde bier ‘Black Sabath’ kwam uit Nederland meer bepaald van Brouwerij Bliksem uit Breda.
    Sebastiaan en Merijn brouwen met Black Sabbath het beste bier van Brabant en 'nu is het op'

    Sebastiaan Van Fessem en Merijn Dietvorst.
    Zo oud als de natuur zelf, gevaarlijk en het verrast je altijd: Bliksem! Eerlijk bier van levensgenieters voor levensgenieters. Goed bier en goede muziek is voor hen een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard. F*ck de maandagochtend, geniet!

     

    Speciaal bier wordt al heel lang gemaakt en gedronken. Een mooie traditie, maar zit bier minnend Nederland te wachten op het zoveelste traditionele speciaal bier.
    Zij vinden van niet! Traditie is goed maar brouwerij Bliksem voegt er graag nog iets aan toe.
    Ze bedenken uitdagende recepten, die gestoeld zijn op traditie, maar niet altijd traditioneel zijn.
    Ze spelen met tradities, oude en nieuwe bierstijlen, experimenteren continu en onderzoeken nieuwe smaken. Zo maakt brouwerij Bliksem verrassende bieren die altijd vol van smaak zijn.

    Hun voorkeur ligt bij dikke vette bieren, met een stevige body en een volle smaak, een Bourgondische basis met een tegendraadse attitude. Dat tegendraadse vertaalt zich perfect naar onze muziekvoorkeuren: metal, rock, punk en hardcore, oftewel hard en compromisloos. Voor hen vormt die muziek een logische combinatie met hun bier. Deze muziekstijlen voel je in je onderbuik en schreeuw je mee met je hart. Zo ook met hun bieren van recept tot etiket.

    'Big black shape with eyes of fire' Zingt Ozzy in het nummer Black Sabbath van de gelijknamige band. En wij nemen aan dat hij het had over dit bier. Een quadrupel gebrouwen met ahornsiroop. Pikzwart, straf, onheilspellend en complex maar gevaar-lijk lekker.

    Dit bier won Goud op de Dutch Beer Challenge en is verkozen tot lekkerste bier van Brabant in 2018








    Black Sabbath Quadrupel (10,0%Alc.Vol)





    Zwart bier met licht bruine schuimkraag

    Zoet aroma
    Chocolade
    Licht gebrand
    zoethout in de neus

    Zoete aanzet gevolgd door een bitterheid
    Gebrand met een tikje koffie
    fruitig z
    acht bier
    Kruidige afdronk
    Smakelijk maar gevaarlijk zetelbier!

    Bierige groeten van Geroen en William




    16-03-2020 om 09:54 geschreven door William Roelens


    09-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 13 - Broeder Jacob Tripel - Dikke Jan Tripel - Gouden Carolus Tripel





    Tripels 13




    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 












    Broeder Jacob Tripel (7,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Brouwerij
    Anders - Halen








    Het aroma is zoet
    Fruitig
    Gistig
    Koriander

    Zoete aanzet
    Nu en dan een kruidig prikje van koriander
    Ook een lichte bitterheid.
    De smaak blijft toch overwegend zoet
    Behoorlijk in evenwicht
    Een soms warm alcohol gevoel
    Mocht iets meer sprankelend zijn
    Kortom toch een behoorlijke tripel!












    Dikke Jan Tripel (7,2%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij
    Deca Service - Woesten








    Goudkleurig tot licht oranje kleurig bier met grove schuimkraag

    De neus bied ons een fruitig sinaas aroma
    Tikje banaan
    Vanilleprik

    Zoete aanzet
    Volmoutig
    Kruidige toetsen zorgen voor afwisseling
    Koriander
    Lichte bitterheid (mocht iets meer zijn!)
    Ook een vanille toetsje
    Voldoende in evenwicht
    Niet slecht!










    Gouden Carolus Tripel (9,0%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij
    Het Anker – Mechelen


    Strogeel bier met een romige witte schuimkraag

    De neus is fantastisch
    Fruitige prikken
    Perzik
    Abrikoos

    zoete toetsen maar tegelijkertijd ook een bittertje
    die elkaar mooi aanvullen
    Fruitigheid van banaan en andere fruitsoorten
    Tikje kruidigheid
    Soms een licht zuurtje
    Alles verpakt in deze mooie  goudgele jas
    Zoete afdronk
    Evenwichtig
    Fruitige bitterzoete afdronk
    Een topbier die al meerdere prijzen heeft behaald!
    Behoort voor mij tot de beste Tripels van België!




    Groeten
    William






    09-03-2020 om 14:35 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!