VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 76
Peirde visscher (6,5%Alc.Vol.) Brouwerij Van Den Bossche – Herzele
Donker robijnrood helder bier met een fijne gebroken witte schuimkraag.
Een aroma van zoete mout Karamel
De smaak zet zich in dezelfde lijn verder Zoete suiker Licht Tikje vanille Gedroogde bessen Mocht iets meer bitterheid bevatten In balans Iets plakkerig Zoete afdronk Een toeristenbiertje
Vroeger werd dit bier gebrouwen bij Brouwerij Strubbe in Eernegem. Maar een zekere Stefaan Hancke bedacht het plan om een nieuw paardenvissersbiertje op de markt te brengen. Samen met zijn vriend Dominique David van bierhandel David-Debal uit Nieuwpoort klopten ze aan bij brouwerij Van Den Bossche uit Sint-Lievens-Esse.
"Het bier past uitstekend met een flinke portie verse garnalen”, zegt Stefaan Hancke.
Het etiket is van de hand van Herr Seele toont vooraan een paardenvisser op zijn paard terwijl hij garnalen vist in zee.
Prins der Duisternis (10,0%Alc.Vol.) Recept BramBras en Patrick Vervacke Gebrouwen bij brouwerij De Meester – Stasegem/Harelbeke
Donkerbruin bier met een grove beige schuimkraag.
Zoete prikken verwennen de neus. Chocolade Rozijntjes Koffie
De eerste slokken zijn zoet. Redelijk moutig. Milde kruidigheid van wat zoethout. Mokkasmaak. Lichte alcoholwarmte. zachte aardse prikken. De smaken dwarrelen door elkaar en toch is er evenwicht. Licht hoppige afdronk.
Lekker barley wine die uw smaakpapillen verwennen!
Prins der Duisternis is een samenwerking tussen BramBrass (Bram Neudt) en BEER (Patrick Vervacke) gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Meester te Stasegem. Het was voor hen beide hun eerste commerciële bier. De opzet was een volmondig bier te brouwen maar met voldoende bitterheid. De naam kwam tot stand na een brainstorm sessie en is ook een referentie naar de voorliefde van Patrick voor de Rode Ridder.
Silly Bio (5,0%Alc.Vol.) Brasserie de Silly - Silly
Amberkleurig helder bier met witte schuimkraag
Zoet broodaroma Zachte geroosterde mout
Zoete aanzet Licht fruitig
Milde bitterheid van zachte hop Toch goed uitgebalanceerd Lange afdronk Mocht iets steviger zijn! Maar toch een lekkere bio doordrink pils
De Biopils is zachter dan de Silly Pils Het is glutenvrij en werd gecertificeerd als volwaardig biologisch product door de Europese Unie.De Sily pils kwam al van in 1956 op de markt onder de naam Myn’s Pils In 1993 veranderde het in Sily Pils De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.
Ook veel brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden. De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren ze toch het hart van menig bierliefhebber.
De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd. Wat met het hoofdbestanddeel water? Door micro-organismen wordt het afvalwater op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt, bestaan er geen bezwaren tegen.
Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van milieubelastende bestrijdingsmiddelen.
Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt van gist versnellende middelen. Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.
De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.
Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.
Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales. Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten van het bier regelmatig gecontroleerd.
The return of the white widow (7,1%Alc.Vol.) De Hoorn (Brouwerij Palm - Swinkels Family Brewers) – Steenhuffel
Blond licht troebel bier met een witte romige schuimkraag
Lichte citrusgeur Limoen Tikje koriander
Frisse aanzet Lichte kruidigheid van koriander. Zoete smaak. Snoepjes. De afdronk is licht fruitig. Redelijk zoet en ietsje te veel gekruid. Er bestaan betere bieren in de reeks.
Tielts Kloosterbier Brouwerij De Poes – Tielt
Bruin bier met een fijne gebroken witte schuimkraag
Het aroma is moutig Zoet Fruitig Tikje rozijn
De aanzet is moutig Zoet Tikje karamel Kandij Ook hier een lichte smaak van gedroogd fruit Licht gebrand Fijne bittere toets Drinkt vlot Mooi in evenwicht Licht bittere afdronk en nasmaak Lekker allemansbier Nog ietsje meer karakter ging het bier ten goede komen!
Het Kloosterbier werd door Huis Tabor en lokale brouwerij De Poes in juni 2019 op de markt gebracht. Het gaat om een eerbetoon aan het vroegere Patersklooster en stichter deken Johannes De Mol. De opbrengst gaat naar de renovatie van het klooster.
“Deken Johannes De Mol was begin zeventiende eeuw niet alleen de stichter van het Patersklooster, maar brouwde ook graag en kende de stiel goed”, zeggen Martine Lambrecht en Franck de Munster van Huis Tabor. “Er werd zeker tot aan de Franse Revolutie bier gebrouwen binnen de kloostermuren. Ten tijde van de pest werd er in Tielt ook gezegd dat je geen water moest drinken, maar bier. De brouwerij lag vroeger aan de overkant van de Patersdreef. Heemkring De Roede van Tielt heeft daar nog een mooi plan van. De brouwerij verdween later, maar de paters hadden tot hun vertrek nog een ‘pintekot’, dat tussen de keuken en de refter lag en waar om 15.45 uur een biertje gedronken werd.”
Naast het Bruin werd ook nog een blond Kloosterbier gelanceerd. Basis voor beide bieren is de graansamenstelling zoals weergegeven in de geschriften van deken De Mol: gerstemout en tarwe.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Groeten William
17-06-2020 om 20:04
geschreven door William Roelens
|