Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
18-11-2019
De Circusbrouwerij gebruikt een Ethiopische koffie voor hun nieuw bier Autumn Circus 2019
De Circusbrouwerij gebruikt Ethiopische koffie voor hun nieuw bier
'Autumn Circus 2019'
De voorstelling van het bier vond plaats in het ‘Viva Sara! Kaffée’ op de grote markt in Kortrijk.
Het is een koffiebier geworden met een kwinkslag. Ze gebruikten ‘Virgacheffe’ een Ethiopische koffie uit Gedeo. Het bier werd op een heel speciale wijze gebrouwen bij brouwerij ’t Gaverhopke. Het bier kwam tot stand in samenwerking met Sara Koffie.
vlnr : Bart Colson, Tim en Stijn en Bart en Peter Deprez
Dat het goed klikt tussen Bart en Peter Deprez van ‘Viva Sara’ met Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst van de Circusbrouwerij en fotograaf Bart Colson is in bepaalde kringen al geweten. Maar dat ze de aanleiding waren voor iets moois werd op de persconferentie duidelijk.
Tim en Stijn
Het is eigenlijk Bart Colson die in 2018 zijn fotostudio omvormde tot KoffieSHOT. Mooie fotoshots en een lekkere koffieschot brengen mensen dicht bij elkaar. Hij besloot om zijn eigen koffiebar te openen in Zwevegem en bestudeerde allerlei koffie. Eigenlijk net hetzelfde wat de Circusbrouwerij met het gerstenat doet, experimenteren met bier.
Bert legt uit hoe het bier tot stand kwam
Tim en Bert zijn niet aan hun proefstuk toe. Hun bieren werden al enkele keren bekroond. Hun opdracht was om in tegenstelling tot een zwart een blond koffiebier te creëren. Ze hanteerden het ‘French Press systeem’, waarbij je geen filter nodig hebt om de typische koffiesmaak te behouden, en gebruikte een filternet. “Het uitgisten duurde vrij lang maar ze strandden op een amberkleurig biertje van acht procent alcohol.” Autum Circus genaamd.
"Kleine gerechten lenen zich tot veel, er zijn leuke dingen mee te doen: bijvoorbeeld kaas met bier. Koffie of thee verwerken in een sausje, deden we al. Waarom eens niet met bier. Het is er gewoon een creatieve toets aan geven", zegt de chef van Viva Sara, die gehaktballetjes maakte met een biersausje met een toets koffie. In de toekomst al Viva Sara meerdere gerechtjes creëren.
Er was ook de zoektocht naar geschikte koffie. Die komt uit Ethiopië. “De koffie mocht niet overheersen, maar enkel een toets geven”, zegt Deprez van Viva Sara. “We gaan het bier gebruiken in gerechten die we in Kortrijk serveren. We sluiten verdere samenwerking met de brouwerij zeker niet uit.”
Autum Circus
TOEKOMST
Tim Vandenberghe en Bart Deprez blijven niet stilzitten. Op de site van de beschermde elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem gaan ze vanaf volgend jaar bier brouwen in de voormalige smidse. Er komt ook een proefcafé. De renovatie van het gebouw wordt gedragen door de intercommunale Leiedal en de gemeente Zwevegem. Vandenberghe heeft een contract afgesloten om het pand binnen tien jaar te kopen. De investeringen lopen anders te hoog op. Het biertje Piccolo was de start van de Circusbrouwerij die nu over heel Vlaanderen actief is.
Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vond de 24ste editie van het Poperinge Bierfestival plaats. In de zoals altijd mooie opgefriste Maeke Blyde zaal stonden 25 brouwerijen de bezoekers op te wachten. Naast onze Belgische waren ook enkele Franse en een Nederlandse aanwezig brouwer aanwezig.
+/-3000 bierliefhebbers kwamen op dit festival af om meer dan 100 bieren te proeven. Niet enkel proevers uit de eigen streek kwamen op het festival af maar ook uit Frankrijk, Noorwegen en de USA.
Voorzitter Guy Osteux
Volgens Voorzitter Guy Osteux is het festival in deze vorm nog altijd een succesformule. Het bestuur is nu al bezig om van de 25ste editie van volgend jaar een echte verjaardageditie te maken. De plannen zijn om brouwerijen van de zustersteden waarmee Poperinge verbroederd is uit te nodigen
Ook Burgemeester Christof Dejaegher had lof voor de organisatie en was bijzonder fier over het aantal mensen dat dit festival naar Poperinge lokt. Hij had ook Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon. (Verbroederd met jubilagestad Roesbrugge-Poperinge) bij en Christine Marchand (Centre national d'enseignement à distance).
LB : Burgemeester Christof Dejaegher met Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon en Christine Marchand RB : De Hopkonigin Laura Sambaer en haar eredames Manon Debacker en Hanne Rouseréen. LO : Zoals gebruikelijk een Poperings Bier om het festival te openen. De Tripel plukker werd op gediend door Bestuurslid Edwin Ghequire en de lieve jolien Cambie
De Bieren die ik proefde
Singel Green 2019 (5,5%Alc.Vol) De Plukker (Poperinge)
Amberkleurig bier met een grove witte schuimkraag.
Zoete prikken Gevolgd door zachte hoppige toetsen Lichte moutaroma
De eerste slokken zijn hoppig zacht Moutig soms een lichte citroentoets Maar meer een eenrichtingsverkeer van smaak Zachte bitterheid strelen je smaakpapillen Het bier is nog wat jong maar nu al een topper! De hop die gebruikt werd is Centennial
Donker amberkleurig met gebroken witte volle schuimkraag
Moutige neus Licht kruidig tikje hout
Moutige aanzet Lichte bitterheid Geroosterde toets Tikj hout Lichte kruidigheid Karamel komt boven Mooi in balans Licht bittere afdronk lekker bier
Saison d’Or (5,5%Alc.Vol.) HuisbrouwerijKlondiker– Meulebeke
Amberkleurig wazig bier met een romige witte schuimkraag
De eerste geur is fruitig Koriander Licht moutig
In de eerste slokken is een lichte lekkere bitterheid aanwezig Tikje citrus fruitigheid kom naar boven Kruidigheid van koriander Mooi evenwichtig Gistig Licht bittere afdronk Goed gebrouwen bier
Zoals elk jaar een bomvolle zaal
Golden Brown (8,0%Alc.Vol) BrouwerijDe Meester– Stasegem
Lichtbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Een aangenaam moutig aroma Licht geroosterd
Licht bittere aanzet Fruitige toetsen Tikje hout komt boven Bittere prikken Mooi in balans Licht bittere afdronk Lekker bier maar De Meester heeft betere in de brouwerij
Ook de aanzet is zoet Gistig Fruitige toetsen perzik Vanille Tikje kruidigheid Evenwichtig Niet slecht! Gevaarlijk! Proeft vlot
Houthakker (7,0%Alc.Vol) BrasserieSt. Sylvester - Saint-Sylvestre-Cappel France
Helder amberkleurig bier met witte schuimkraag
Moutige neus Mooie bitterheid
De eerste slokken zijn licht bitter Moutig De bitterheid neemt lichtjes toe Tikje gebrand Fruitigheid in de achtergrond Mooi in balans Licht fruitige afdronk Lekker Noord-Frans bier
De eerste slokken zijn zoet Zoet zuur Citroen komt opzetten Ik smaak een tikje ananas Kruidig Ook een beetje bitterheid. Stabiel Lichtzure afdronk Heel veel smaak in dit maar 6,0% Alc. biertje!
Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge
Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge
Chris Bauweraerts (oprichter van brouwerij Achouffe) was donderdagavond te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’. Voor een volle zaal bracht hij de geschiedenis van Achouffe en de brouwerijen van Duvel-Moorgat in beeld. Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking. Naast 6 bieren van de Moortgatfamilie waren ook lekkere hapjes te proeven van Breydelham.
Als ik de naam Chris Bauweraerts vermeld
dan weten de meeste bierfanaten over bijna de gehele wereld wie ik bedoeld.
Als ik de naam Achouffe laat vallen dan ben ik vrijwel zeker dat de meeste blogbezoekers de streek en de bieren kennen.
Ik zeg niet dat iedereen ze al heeft gedegusteerd maar er al over gehoord is bijna zeker.
Chris en zijn schoonbroer Pierre waren de bezielers van het bier Achouffe? Op het einde van de jaren 70 vielen deze twee mannen letterlijk voor de charmes van de Vallei der Feeën in Achouffe. Ze kwamen in aanraking met kabouter Marcel die regelmatig hun pad kruiste. Ze waren zo gehecht aan de streek dat ze besloten om er in 1982 een brouwerij op te richten. Brouwerij Achouffe. Het lekkere brouwsel dat iedereen kent onder de naam LA CHOUFFE werd geboren, geproefd en goedgekeurd ! Er werd zelfs voor Nederland een Chouffe Bok 6666 gebrouwen. Een bevriende tekenlerares ontwierp de afbeelding van Marcel de beroemde kabouter. Brouwerij Moortgat nam in september 2006 de Ardeense brouwerij over. 6666 werd een magisch nummer.
Ondanks de overname is Chris Bauweraerts nog steeds verbonden met de brouwerij.
Hij is nu ambassadeur van Duvel Moortgat en gaat nu wereldwijd de bieren gaan promoten.
Zijn promotiecampagne noemt de Slow Brew Tour of Belgium
Bijna alle landen hebben kennis gemaakt met de bieren waarop de sympathieke kabouter staat afgebeeld
Tijdens de spreekbeurt verwende de vrienden van het Hopmuseum het publiek met allerlei Breydelhamvariëteiten die soms zeer verrassend uitpakten; zoals ham, gegrilde Vlammetoortsen
Het was een fantastische avond met een boeiende sympathieke spreker en lekkere Moortgat bieren en Breydelhapjes
Bedankt Chris!
Voorzitster Annemarie Declerck verwelkomde iedereen in naam van de Vrienden
Het Bestuur met van l.n.r. Peter Cleenwerck, Sofie Adriaen, Chris Bauweraerts, Annemie Declerck, Joris Cambie en Edwin Ghequire
Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking.
Chris met zijn verhaal voor een aandachtige zaal
De lekkere Breydelham
Bij het uitdelen van de rode Achouffemutsen was er een speciale groene bij voor Hoppeteler Joris Canbie.
Een Rodemuts groepsfoto met een deel van het publiek op de trappen van het Hopmuseum
Het publiek werd verwend met bier en hapjes
Rode mutsen en selfies!
Lekkere Breydeltoostjes
Voorzitter Poperingse Bierclub Guy Osteux aan het schrijven van een Achouffe Postkaart. De Moortgatbieren waren al halfvol of halfleeg?
Zonder woorden
De geschonken bieren van Duvel Moortgat waarvoor hartelijk dank aan deze fantastische brouwerij!
Machinist Freddy Wacho Debels was maar al te blij met zijn bieren van brouwerij De Plukker
Een zak vol Poperingse specialiteiten werd door Voorzitster Annemie Declerck overhandigd aan Chris.
Bij het naar buitengaan kreeg iedereen een tas met diverse geschenken. Van een Flesje Houblonne, een Chouffe glas, Kabouters, Magnetische Chouffe capsules tot Verminderingsbonnen van Breydelham
Iedereen was vol lof over deze avond Ook Gastspreker Chris was tevreden over het aandachtig publiek!
Tripels 9 - Queue de Charrue Triple - Ter Dolen Tripel - Tripel d'Anvers
Tripels 9
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Queue de Charrue Triple (9,0%Alc.Vol.) Gebrouwen voorVanuxeem
De eerste slokken zijn zoet Tikje metaal Kruidige toetsen Lichte alcoholwarmte Gistige fruitige toets Een beetje plakkerig Evenwichtig Licht bittere afdronk Goede tripel die in de Weshoek geapprecieerd word.
Queue de Charrue is de naam van een aantal Belgische bieren. Ze worden gebrouwen voor Brouwerij Vanuxeem, vroeger een brouwerij maar nu een Bierfirma en drankenhandel in Ploegsteert, een deelgemeente van Komen-Waasten in de provincie Henegouwen. op de grens met West-Vlaanderen en Frankrijk.
Brouwerij Vanuxeem bestaat sinds 1906 en brouwde uiteenlopende bieren. In 1966 werd de productie echter stilgezet. In 1986, het jaar van het bier, startte Vanuxeem terug met het op de markt brengen van bier - zij het niet meer ter plaatse gebrouwen – en werd het eerste Queue de Charrue-bier gelanceerd.
De naam “Queue de Charrue” is een letterlijke Franse vertaling van de naam van de gemeente waar de brouwerij is gevestigd: Ploegsteert (queue = staart en charrue = ploeg). Ploegsteert heeft geen officiële Franse naam en is een Franstalige gemeente met faciliteiten voor Nederlandstaligen. Queue de Charrue tripel wordt gebrouwen bij Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde.
Ter Dolen Tripel (8,1%Alc.Vol.) BrouwerijTer Doolen- Helchteren
Heldere amberkleurig bier en gebroken witte romige schuimkraag.
Rijkelijk fruitaroma Perzik tikje banaan suiker
Ook de smaak heeft een lekkere fruitigheid. Zoet met een lichte kruidigheid Mooi uitgebalanceerd. Lichte bitterheid. De afdronk is gistachtig niet te droog met een aanhoudende fruitigheid. Voor mij een behoorlijke lekkere tripel
Het bier wordt gebrouwen op de Kasteelbrouwerij De Dool in het Limburgse Houthalen-Helchteren In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel Den Dool. Dit waterslot dateert uit de 16de eeuw en werd bewoond tot 1977 waarna het stond te verkrotten. Er werd vier jaar lang gerenoveerd en in een van de bijhorende hoevegebouwen werd een brouwerij ondergebracht Deze Limburgse tripel werd in 1994 gecreëerd. Dit bier draagt het label ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ sinds 2008.
Goudkleurig bier met een schuimende gebroken witte kraag
De neus ruikt mout Tikje granig Fruitige prikken van banaan
De fruitigheid zet zich door in de smaak Banaan en peer Moutigheid Zoete honingtoets Hints van karamel Mooi in balans Een lichte hoppetoets had voor afwisseling kunnen zorgen Maar al bij al een lekkere tripel
Dit bier is pas sinds 2010 op de markt en is de opvolger van De Koninck Tripel Triple d’Anvers is een eerbetoon aan de geboorteplaats van de brouwerij. Brouwerij De Koninck was vroeger in handen van de familie Van den Bogaert. In zijn hoogtijdagen verkocht de brouwerij zo’n 140.000 hectoliter per jaar. Maar dat volume halveerde onder meer wegens het krimpen van de hele biermarkt. Brouwerij De Koninck brouwde en commercialiseerde indertijd onder meer het sterke merk ‘Bolleke Koninck’. (Sinds korte tij Bolleke genoemd) Op 5 augustus 2010 nam Duvel Moortgat Brouwerij De Koninck over.
Het De Koninck bier Tripel D’Anvers won diverse prijzen!
Dinsdagnamiddag proeverijen 18 - La Printanière - L'estivale - L'automnale - L'hivernale - Mc Def
Dinsdagnamiddag proeverijen 18
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 18de proeverij bracht Geroen (Met dank aan Jan Suis) 4 bieren mee van Brasserie Brasse & Vous– Luik En McDef van Stefaan Baumont brouwers van het Schooiersbier
Brasse & Vous Capucine - La Printanière - S4ISONS de LIEGE (6,0%Alc.Vol)
Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag Veel koolzuur - gushing
De neus ruikt een lichte infectie? Gistaroma
De aanzet heeft een lichte bitterheid Hoppige toetsen Ook in de smaak is een kleine infectie waarneembaar Kruidigheid (Kruidnagel) Weinig fruit Dorstlessend geen hoogvlieger
Dertig jaar lang serveerde de ene man bier dat hij niet kon produceren en de andere man reisde de wereld af om bier te brouwen dat hij niet met zijn familie kon delen. Tweeënhalf jaar geleden zijn Bruno Bonacchelli en Luc De Bruyn gaan samenwerken en richtten hun eigen ambachtelijk microbrouwerij op. Hoewel de mode wil dat ze Amerikaanse hop moeten gebruiken willen ze meer de traditionele Franse hop uit de Elzas gebruiken. Het kenmerk van deze brouwerij: bieren met een divers en uitgesproken karakter. Naast hun bieren brouwen ze ook bieren op aanvraag.
Naast hun brouwzaal hebben ze ook een klein restaurant met traditionele keuken waar alles vers wordt gemaakt van verse producten. De Refectory Brasserie biedt ook een persoonlijke cateringservice voor privéfeesten, professionele seminars ... Op locatie of buitenshuis.
Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag
Zoete neus Moutige prikken Tikje peperkoek
Moutige aanzet Gistig Zoete smaak Afwisselende kruidenprikken (Hennepbloemen?) Banaan Lichte hopbitterheid Zoete afdronk Niet slecht – Ietsje te zoet voor mij Een van de eerste hennepbieren in Vlaanderen
De aanzet is zoet Tikje karamel Gevolgd door een hopbitterheid Citrustoetsen Sinaas Mooi in evenwicht Droge afdronk Een lekker bitterbier met fruitige toetsen Een Neipa? Ik weet het niet?
Koddestamper Cuvee Fumee Gently Smoked (9,5%Alc.Vol.) Gebrouwen voor hetBrouwersatelier Door brouwerijDe Graal – Brakel
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop
Een aroma van rokerige donkere mout komt naar boven bij het uitschenken. Licht alcoholaroma
Zoete aanzet Gerookte smaak Leertoets Karamel Tikje banaan Enkele hoppetoetsen Smaakcombinaties volgen elkaar op wat prettig is om te proeven! Voldoende evenwicht Zoete afdronk Lekker bier om te genieten
New Anzegem IPA (5,6%Alc.Vol.) Brouwerij’t Verzet– Anzegem
Donker oranjekleurig bier met witte romige schuimkraag
Hoparoma Fruitige prikjes Citrus in de neus Tikje ananas
Fruitige aanzet Zoet Tikje karamel Een mooie hoppigheid komt naar boven Droog Tik citrus Ietsje meer dan een lichte bitterheid Kortom een matige lekkere WVLIPA Meer moet dat niet zijn!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Op 4 oktober vond in het Hopmuseum (Poperinge) de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2019, gevolgd door de officiële opening van de hoptentoonstelling 2019
Naast schepen van landbouw Kris Notebaert van Poperinge waren ook Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten, Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), en Marc Strubbe voorzitter van de Kortrijkse brouwers aanwezig. Burgemeester Christof Dejaegher had zich verontschuldigd.
Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum verwelkomde de genodigden.
Schepen van Landbouw Kris Notebaert
Schepen van Landbouw Kris Notebaert wil de opgedane kennis van het leaderproject ‘transparant en betrouwbaar’ die in maart 2019 ten einde liep verder ontwikkelen. Het marktgericht omschakelen van bitterhoppen naar aromahoppen is een belangrijke beoordelingsparameter voor de Poperingse hoppeboeren. Dat is de reden dat ze op zoek moeten gaan naar iets vernieuwend. Onder de naam “Durahop – Duurzame hop over de grens heen” werd een Interreg Microproject ingediend dat eind juli 2019 werd goedgekeurd. Dit project loopt van 1 augustus 2019 tot 31 januari 2021.
Dit project staat voor enkele belangrijke uitdagingen. Nl. grensoverschrijdende kennisoverdracht tussen hoptelers onderling en het opvolgen van het alfa- en oliegehalte voor, tijdens en na de oogst. Dit is van belang om de hop tijdig te plukken om zo de beste kwaliteit aan de brouwers te bieden. Door de hoptelers van elkaar te leren over de grenzen heen willen ze komen tot een duurzamere hopteelt in de grensregio met een optimale kwaliteit.
Met het Durahop systeem willen ze de hoptelers langs beide zijden van de grens met elkaar in contact brengen.
Door het Interreg-Project Durahop zal gedurende twee jaar een NIR-analysetoestel ter beschikking gesteld worden aan de hoptelers. Met dit toestel kan het gehalte aan alfa- en betazuren, de droge stof, de HSI en het gehalte aan hopolie geanalyseerd worden. Het analyseresultaat wordt bepaald aan de hand van een model. Veel analyses zijn dus nodig om tot een goed model te komen.
Het microproject DURAHOP is gefinancierd binnen bovenstaand Interregprogramma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het uitwerken van een eigen veredelingsprogramma kunnen de Poperingse hoptelers hun positie op de Internationale hopmarkt versterken.
De stad Poperinge diende als promotor een project in, in het kader van de PDPO 2014-2020 maatregel, nl. “Uitvoering lokale ontwikkelingsstrategieën”. Copromotoren Inagro, de Katholieke Hogeschool Vives en het Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek en partner de vzw HOP stapten mee in dit project met als hoofddoelstelling het ontwikkelen van streekeigen Belgische Hopvariëteiten. De opstart van dit programma is ook het ideale platform om de interesse vanuit de brouwsector verder aan te wakkeren en de samenwerking tussen hoptelers en brouwers te verbeteren. Er zal ook voldoende aandacht besteed worden aan het beschermen van de nieuw ontwikkelde rassen. Eind november-begin december zullen we weten of dit project al dan niet wordt aangenomen.
Marc Strubbe brouwer en Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers
Marc Strubbe
Het voorzitterschap van de Kortrijkse brouwers zal doorgegeven worden aan brouwer Ignace Vandenbossche.
Het aantal brouwerijen is enorm aan het stijgen. Niet alleen in België maar ook in de gehele wereld. Het is voor de grote brouwerijen beangstigend hoeveel kleinere brouwerijen er dagelijks bij komen. Maar als het aantal brouwerijen stijgt, stijgt ook het aantal bieren. Maar U kunt alleen bier maken wanneer er goede ingrediënten gebruikt worden. Een brouwer als hij creatief wil zijn heeft dus een verscheidenheid aan hopsoorten nodig. Gelukkig vinden we die hier in Poperinge. En wij brouwers kunnen het maar toejuichen dat jullie afgestapt zijn van deze traditionele hoppen. Wij zijn jullie daar zeer erkentelijk voor.
Ik heb nog eens gezegd om de hop direct te verwerken , pelleteren is voor ons belangrijk, want wij brouwers kunnen de hopbellen moeilijker achteraf uit het bier halen. Kleine hobbybrouwers hebben daar minder moeite mee. Wij zijn dus aangewezen op gebruik van pellets.
Nu zie ik dat er een viertal hopboeren hun eigen pelleteerinstallatie hebben. Waarschijnlijk komen er nog enkele bij. Ik vind het nog altijd jammer en een gemiste kans omdat niet centraal te doen! Elk een hoppeboer gaat de gepelleteerde hop anders verpakken.
In het tijdschrift ‘Die Brauwelt’ schrijven ze over invloeden door het veranderde klimaat op de verschillende hopsoorten. Dit onderzoek is al een vijftien jaar aan de gang en nu pas gepubliceerd. En de laatste jaren waren sommige extreme hittedagen (dagen boven de 30°) met enorm weinig neerslag. Ze hebben al die gegevens verzameld. En al die hoppesoorten rond de streek van Hallertau in Duitsland hebben ze een klimaatfactor gegeven. Ze hebben gezien dat er een aantal hoppen goed bestand zijn tegen die extreme klimaatveranderingen. Een vb : U heeft de Hallertau Blanc en de Hallertau magnum, deze laatste staat helemaal bovenaan omdat hij goed bestand is tegen die extreme weersomstandigheden en de Blanc staat helemaal onderaan. Het scheelt een factor twee of drie tussenbeide hopperassen. Misschien is het interessant dat de Poperingse hoppetelers eens deze lijsten raadpleegt welke rassen belangrijks zijn en in aanmerking komen om hier te telen. We mogen dus niet de pakken blijven zitten want niet alleen in België schieten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond ook elders in Europa komen hoe langer meer brouwerijen bij. Neem nu Italië. Tot tien jaar terug waren er vier brouwerijen nu zijn er 1000. In Polen waren er 20 jaar terug 4 brouwerijen die op sterven na dood waren, nu zijn er al 800. Dus dat betekent dat er niet alleen brouwerijen bijkomen maar ook hopboeren! Hopboeren die beginnen te telen en nieuwe rassen kweken. En let op de Poolse pellets worden ook voortaan in België verkocht aan prijzen die enorm goedkoop zijn. Dus Belgische hoptelers opgelet er komen niet alleen brouwers bij maar de concurrentie word groot
De namen van de jury
UITSLAG
In oktober worden de stalen van de jaarlijkse hopoogst in het museum tentoongesteld. Alle Belgische hoptelers nemen deel aan deze nationale hopprijskamp. Een deskundige jury - bestaande uit hoptelers, brouwers en hopspecialisten - keuren de hop en geven punten op aroma, kleur, lupulinegehalte en hoedanigheid bel.
Ontdek de 96 diverse hopvariëteiten die geteeld worden in België.
1 Target : 2 prijzen
1e Prijs Marc Beddeleem – 91,5/100 2e Prijs Johan Rosseel
2 Magnum : 2 prijzen
1e Prijs Dirk Rosseel - 93,5/100 2e Prijs Bart Boeraeve
3 Challenger : 2 prijzen
1e Prijs Joris Cambie – 91,5/100 2e Prijs Patrick Rosseel
4 Golding : 2 prijzen
1e Prijs Joris Cambie – 93/100 2e Prijs Rob Lagache
5 Cascade : 2 prijzen
1e Prijs Bart Boeraeve – 89 /100 2e Prijs Johan Derycke
6 Diversen Aroma : 2 prijzen
1e Prijs Bart Boeraeve 92,5/100 – variëteit Centennial 2e Prijs Joris Cambie - variëteit Centennial
Diversen Alfa :
1 prijs 1e Prijs Hannes Lagache – 94/100 - variëteit Nugget
Prijzen STAD AALST werden uitgereikt door dhr Paul Stockman, voorzitter projectvereniging Hoperfgoed van de stad Aalst en de gemeente Asse
Hallertau : 2 prijzen
1e Prijs Geert Clarebout 89,5/100 2e Prijs Jean Dewael
Foto's van het gebeuren
Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst) Hij schetste de hopsituatie in de regio van Aalst. Voorlopig hebben ze een collectief van drie hoppeboeren
Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten bedankte de stad Poperinge voor de uitnodiging en voor de toekomstige samenwerking
Tijd voor het geven van geschenken!
Volle aandacht van de jongere generatie!
Een ietwat oudere generatie hoppeboeren maar nog steeds met veel interesse op post
De hoptentoonstelling is geopend!
Poperinge en Aalst altijd boeiend!
Hop en nog eens hop, de rijke oogst aan het publiek voorgesteld
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk.
Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Een fruitig aroma streelt de neus Sinaas Tikje honing Karamel
De eerste slokken zijn hemels Zoete mout Gistig Lekker fruitig – Sinaasappelschil - Citrus Tikje koriander Licht zoet en een zachte bitterheid Goed gedoseerd Alles in evenwicht Lichtbittere afdronk Kortom een tripel met standing! Klasse
Ik denk dat Koeketiene van Thijs Maenhout een van zijn eerste brouwsels was. Want hij heeft dat bier beginnen brouwen in zijn keuken. Toen hij de kans kreeg om zich te voorzien van een bouwinstallatie heeft hij meteen dit bier op grotere schaal beginnen brouwen. Al vlug werd het bier in Meulebeke een gigantisch succes. De brouwerij met een degustatieruimte groeide uit tot een vaste waarde. Maar het succes was zo groot dat de brouwcapaciteit te groot werd om in Meulebeke verder te brouwen. Hij was verplicht om te verhuizen. Hij en zijn echtgenote kochten een grotere brouwinstallatie en vestigen zich in Pittem. Het meest bekende bier van brouwerij Maenhout is zonder enige twijfel de trippel Koeketiene. Maar ook het fruitige blonde biertje Blinde Mol heeft nog steeds succes. Hun bruine dubbel Berentemmer verwijst dan naar Meulebeke, de Berengemeente.’ Ferre, de Quadrupel, verwijst naar hun nieuwe gemeente Pittem en de lokale legende Ferdinand Verbiest.
Droge aanzet Lichte hoppigheid Af en toe een fruitige toets Een prikje honing Droog Mooi in balans Droge afdronk met hoppige prikken Lekkere stevige tripel met karakter.
Wie als bierkenner Jef hiq Pirens nog niet kent moet van een andere planeet komen. Als 18-jarige brouwde hij voor zijn eindwerk zijn eerste bier Qantelaar. Met een kleine installatie en drie biervrienden brouwde hij dit als experiment. Bier proeven, zoeken en uiteindelijk zelf brouwen. Het was een hobby en dat is het nog steeds, maar het is vandaag wel een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Zijn garage is inmiddels verplaatst van Koolskamp naar Emelgem waar hij naast zijn brouwerij ook een café-restaurant uitbaat genaamd d’ Oude Maalderij. Hij was samen met zijn jammer genoeg overleden vriend Brecht Kindt oprichter van de reeks ‘Homo Beerectus project’. En hij werd onlangs in Brussel tot Ridder in de ‘Orde van de Roerstok der Brouwers’ geslagen. De orde was gecharmeerd door de ambachtelijke brouwerij die Jef in Emelgem heeft opgestart. Jef heeft tien vaste bieren in zijn gamma. Daarnaast zijn er nog eens vijf tot tien wisselende bieren.
Een fijn moutig aroma Een redelijke kruidigheid Koriander
De aanzet is fruitig (sinaasappel) Ook de smaak is redelijk kruidig Karameltoetsje Koriander Zoet over de gehele lijn met wat hop bitterheid Beetje vervelend na een tijdje Een zoete tripel met een droge afdronk Kan beter!
‘Gebrouwen door Vrouwen’ is een project van de zussen Do en Tessel de Heij. Hun bieren worden in heel Nederland en zelfs in China verkocht
Ze zijn zo uniek, dat ze nog geen gecompliceerde marketingstrategie hebben hoeven te bedenken. Ze begonnen zo’n vijf jaar geleden met hun biermerk Gebrouwen door Vrouwen. “Het begon als hobby. Gewoon thuis, bier maken in een pan.” Inmiddels hebben ze tien medewerkers en brouwden ze vorig jaar 300.000 liter gerstenat.
Hun geheim? Ze gebruiken vooral kruiden voor hun biertjes, niet zo veel hop. Daardoor is de smaak toegankelijk en niet zo bitter.
Weldra krijgen ze via een crowfundingactie hun eigen bar in Oud-West (Amsterdam)
Naast het eigen bier van Gebrouwen door Vrouwen zullen ze ook een wisselende selectie bieren van andere brouwers schenken.
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 66 - 1830 La Liberté Ambrée - Cuvee Sofie - pruim - Dukus Bear Imperial Porter - La Frontiere - Rhula Saison
Amberkleurig wazig bier met fijne witte schuimkraag
Zure neus Lichte fruitigheid
Zure aanzet Tikje fruit Citroen toetsen Prikje azijn Scherpe afdronk Samentrekkend Na lang proeven komt er soms een zoete prik door Pittige zure droge afdronk Niet voor zuurpruimen maar voor liefhebbers van zuur Ik kan het wel pruimen (eentje dan)
Donkerbruin tot zwart bier met fijne beige schuimkraag
Aroma van gerookte mout Koffie Chocoladetoetsen
Smaak Lichte zurige prik Geroosterde prikken Ook een koffietoets Kruidig Tikje tabak Vanille Afdronk is ietsje vervelend Licht zuurtje Maar al bij al een behoorlijke Porter
De eerste slokken zijn die van zoete mout Beetje gistige fruitigheid Tikje karamel Grapefruit Aangename bitterheid van hop Droog Goed evenwicht Aanhoudende lichte bitterheid Lekker bier van maar 5,2%
Bittere aanzet Klein zuurtje (Tarwemout) Kruidige toetsen Hard Droge afdronk De bitterheid blijft aanhouden De smaak heeft een richting Maar goed, het is een dorstlessende Saison En nu het gras afrijden!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Brouwerij de leite steekt de BIER-familie in een nieuw kleedje en gaat ook bio.
Brouwerij de leite steekt de BIER-familie in een nieuw kleedje en gaat ook bio.
Brouwerij De Leite staat bekend voor haar gevarieerd gamma bieren, haar zin voor kunst en de speciale namen van de bieren. Op vraag van de klanten werkte ze aan meer herkenbare labels. Ook een eerste Bio-Bier werd boven de doopvont gehouden.
De familie-gedachte
‘De Leite Bieren’ vormen één grote familie. De naamkeuzes onderstrepen dat.
Het eerste bier (2008), de ‘Femme Fatale’, kreeg snel een echtgenoot - de ‘Bon Homme’, een bier voor de vader van brouwer Luc Vermeersch. Uit de liefde van de twee kwam een kindje, de tripel met de naam ‘Enfant Terriple’. Dan volgde een bitter bier voor de moeder van de brouwer die van bitter bier houdt. Omdat bitter in het Frans ‘Amère’ is, werd het ‘ Ma Mère Spéciale’.
In een herdenking aan de grote oorlog en ter ere van de moeders kwam het bier ‘Merci Maman’. Daarmee wil de brouwerij zich sociaal engageren, wil ze delen. 10% van de omzet van dit bier gaat naar een sociaal project. Nu is dit voor 3 jaar het project ‘Kindia’.
Er zijn ook zacht-zure bieren, alle van gemengde gisting en gerijpt op eiken vaten. Vanaf 2011 kwamen Cuvée Mam’zelle, Cuvée Jeun’homme en Cuvée Soeur’Ise (zie je de woordspeling, Cerise is een kriek). In 2019 breidde de familie uit met Cuvée Oncle Pol, Cuvée Père Passionist en Cuvée Copain.
Brouwer Luc Vermaarsch bij de voorstelling van de nieuwe labels
Nieuwe labels
De familie Vermeersch is een hechte familie. Rik Vermeersch, de neef- kunstenaar van de brouwer maakte het eerste etiket. Een mooi kunstwerk werd het label van de Femme Fatale. Alle nieuwe bieren kregen ook een werk mee van één van de vele kunstenaars uit de familie.
Kunst werd een deel van het DNA van de bieren van De Leite. Bij de vraag naar de rode draad doorheen de kunstige etiketten, antwoordde de brouwer steevast “ de artistieke vrijheid van de familie-kunstenaar”.
Geschenkbox met 12 bieren en 2 proefglazen
Soms kwamen voorstellen om voor een meer commercieel etiket te gaan. Luc wilde daar zelfs niet aan denken. De kunst als symbool voor de familiale waarden was hem heilig.
Tot op een dag een zeer goede vriend-bierhandelaar hem op een aantal dingen wees. Hij vertelde Luc dat de bieren van de Leite steeds meer fans kregen en goed verkochten. Maar de etiketten konden beter, zei hij…!!
De vriend vertelde dat de mensen regelmatig aan de kassa van zijn drink-center kwamen en vroegen naar de andere bieren van De Leite. Dan ging hij mee om hen de bieren aan te wijzen. Meestal kwamen de klanten dan nog eens terug met wat ‘De Leite Bieren’ in de hand. Ze konden niet altijd de naam goed lezen of ze begrepen niet altijd welk soort bier het was.
De opdracht begon helder te worden. Er werd gewerkt rond 5 thema’s :
Respect voor de kunst
De naam van de brouwerij centraal : De Leite als kwaliteitskoepel
De naam van het bier helder
Een korte beschrijving van het soort bier
Transparantie : een eenvoudige uitleg rond smaak, alcohol, calorieën, kleur en bitterheid.
De brouwerij legde het resultaat voor aan een aantal klanten. Na nog wat aanpassingen kunnen ze nu eindelijk de nieuwe etiketten voorstellen. De uitrol naar alle distributie-punten is begonnen.
Een trots brouwerskoppel Luc en Carine
Lancering van de Femme Fatale – bio.
De brouwerij kreeg meer en meer vraag om ook een bio-bier in zijn gamma op te nemen.
De brouwer ging te rade bij een collega-brouwer-hoppeboer, Joris Cambie. Uit zijn verschillende hoppen koos hij er een aantal uit die in het nieuwe idee zouden passen. Na een aantal kleine proefbrouwsels lag het recept vast. Het zou een bio versie worden van de Femme Fatale.
Femme Fatale Bio
Dan volgde de weg van de certifiëring. Elias, de junior van de brouwerij slaagde hierin met glans. Eens deze horde genomen kon het eerste bier gebrouwen worden. Het bier werd zowel in 33 als 75 cl gebotteld.
De Femme Fatale – BIO zag het levenslicht en werd aan de wereld voorgesteld.
De nieuwe versie naast de oudere
Ondertussen tekent zich een boeiend nieuw parcours af. In het hoofd van Luc gisten al andere recepten. “Eerst nog een beetje de markt beluisteren, maar zo boeiend!” zegt de enthousiaste brouwer. Wordt zeker vervolgd.
Luc Vermeersch blijft een brouwer/ondernemer met hoge goesting en - gisting.
Eerste HVBContact dag bij Bart Boerave van Belhop Poperinge
Op donderdag 29 augustus vond het eerste “HVBContact” plaats bij gastheer Bart Boeraeve van Belhop te Poperinge.
Langs het hoppeveld van Bart Boeraeve verzamelden talrijke Craftbrewers
Geert Lindemans, Paul van Nieulande en Bert Deprez
Bij aankomst werd aan de genodigden een plaatselijk bier aangeboden
Koen Van Lancker , Stephen De Backer en Leopold De Ketelaere
Nino Bacelle, Jean Francois Damien - Brouwerij Adriaensen Belgo Sapiens Brewers - Alexander Verlinde, Hugo Gevaert en Franky Van Brabandt
Saison Lokaal Een bier met de afbeelding van Bart Boeraeve Gebrouwen door Geert Toye - Brouwerij Toye
Saison Lokaal is een blond bier van 5,5% Alc.Vol. met aroma's van fruit, graan en bloemen. Door de hop heeft het een streekgebonden smaak. Het milde zeeklimaat, in combinatie met de typische Poperingse Zand-leembodem, zorgen voor zachte en subtiele smaaktoetsen.
Jef Hiq Pirens en Kris Herteleer
HVB is opgericht begin 2018 door Benny Van Heule en staat in voor de Handel Van Brouwerijgrondstoffen voor micro-brouwerijen. Het doel van de contactdag is de klanten een leermoment aan te bieden op de locatie van een grondstofproducent.
Organisator Benny Van Heule
Voor de eerste editie is gekozen voor het hopveld van Bart Boeraeve - Belhop te Poperinge. De namiddag startte met enkele nieuwsfeiten van HVB over het productgamma en de nieuwe website die op komst is. Daarna was er een uiteenzetting door Marie Coppet van Lallemand over het gebruik van droge gist en de nieuwe ontwikkelingen in de deze markt.
Marie Coppet van Lallemand
Bart Boeraeve van Belhop gaf een praktische uiteenzetting over de teelt van de hop en het opvolgen van de teelt door het bedrijf Inagro om op het juiste moment te oogsten in functie van % alfa-zuren en concentratie hop-oliën.
Hoppeboer Bart Boeraeve
Aandachtige brouwers
Nadien werd er een wandeling gemaakt door het hopveld en werden de verschillende gekweekte hopsoorten in detail besproken, namelijk de Cascade, Magnum, Target, East Kent Golding, Fuggles en Centennial.
De namiddag werd afgesloten met een hapje en enkele bieren die gebrouwen zijn met hop uit het bezochte hopveld.
Dinsdagnamiddag proeverijen 17 - El Pico Cactus & Lime - Triple Galipette - La Galipette Brune - Julemandens Trøst
Dinsdagnamiddag proeverijen 17
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 17de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van Microbrouwerij Le Fou Du Roi uit Thuillies een gemeente in de provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse gemeente Thuin.
Omdat de toen vijftigjarige Marc Lupant zonder enige ervaring in de brouwwereld – naar eigen zeggen - een "korrel van waanzin" nodig had om aan zo'n project te beginnen, noemde hij zijn brouwerij Le Fou du Roi.
Maar Marc is niet bang voor nog een professionele reconversie. Hij zette zijn gloednieuwe familieboerderij op aan het einde van het dorp Thuillies. Een stenen boerderij zoals er tientallen zijn in de regio en veel in dit charmante kleine gehucht van Ossogne. De brouwerij werd ingehuldigd aan het einde van 2016. Hij begon met een enkel biertje, de Galipette. Ze werd in het najaar van 2017 vergezeld van een Triple Galipette En nadien een verfrissende El Pico die op een harmonieuze manier kalk en aroma's van cactus combineert. De brouwerij Le Fou du Roi kan tot 2.000 hl per jaar produceren. De eigenaar, zich bewust van de beperkingen van de interne markt, wendde zich snel tot export. Galipette is al verkocht in Thailand. Hij is momenteel op zoek naar oplossingen om zijn productie op grotere schaal op de Belgische markt te distribueren. Ook bewust van zijn eigen beperkingen, wilde hij geen enkel risico lopen en raakte vanaf het begin van het avontuur betrokken bij een meesterbrouwer. Aan de andere kant is het bijna de enige echte hulp die hij momenteel heeft, met uitzondering van die van zijn vrouw. Uiteindelijk moeten er rondleidingen en een proeverij worden opgezet. Zijn "Galipettes" combineren historische en humoristische betekenissen. Net als zijn embleem, dat een stuiterend konijn voorstelt, is de man er ook in geslaagd om terug te stuiteren in zijn professionele leven.
Het vierde bier dat Geroen meebracht was 'Julemandens Trøsteen' Een Kerstbier gebrouwen voor de Deense importeur Roskilde Øl. Vroeger werd het gebrouwen bijSterkensuit Meer Nu door Brouwerij‘Du Bocq’uit Purnode.
El Pico Cactus & Lime (5,5%Alc.Vol)
Helder blond bier met romige witte stabiele schuimkraag met vlotte koolzuurdoorstroming
Het aroma is gistig Fruitig (limoen toetsen) Klein muffig aroma van zoetstoffen Haricot zuurtjes
De aanzet is zoet Verfrissend begin achteraf soms een licht zuurtje lemoen Ook in de smaak de haricot zuurtjes Geparfumeerd Een speciale smaak (chemisch?) Gaat vlug vervelen Een bier voor in de zomer.
Triple Galipette (8,8%Alc.Vol)
Koperkleurig bier met romige schuimkraag Hevige koolzuurpareling De neus ruikt een perzikaroma Zoet moutig Gistig Lichte hoppeprikken Moutige en kruidige aanzet Kruidnagelspecerij Koriander Lichte hoppigheid breekt door Alcoholwarmte Niet slecht maar er zijn betere tripels op de biermarkt. Pas op : ieder zijn eigen smaak!
La Galipette Brune (7,5%Alc.Vol)
Kastanjebruin helder bier met een romige beige schuimkraag.
Het aroma is zoet Karamelprikken Licht geroosterd
De eerste slokjes zijn zoet Een chocoladeprik Geroosterde mout Karamel Een lichte hopbitterheid Goed in balans Een lekkere eenvoudige dubbel.
Diepdonker bruin tot zwart bier met beige schuimkraag
Moutige neus Zoet Karamel Wijnprik
De aanzet is zoet Geroosterde prikken komen langzaam opzetten Ook hier en daar een kruidige toets Vijgtoets komt even naar boven Soms een lekkere wijnsmaakje Mooi in evenwicht Zoete afdronk Heel veel smaak voor 8,1% Lekker Kerstbier die ook buiten de winter aangenaam te degusteren is.
Donker blond bier met witte fijne schuimkraag een parfum van fruit troetelt de neus Toets van zoete biscuit
De aanzet is zoet Moutig Gistig Suikertoets Abrikoos Vanille Lichte hoppigheid Op het eind ietwat vervelende bitterheid
Lekker voor de toeristen en bezoekers Maar een echte bierfanaat zou meer bitterheid verwachten
Brasserie des Fagnes
Brasserie des Fagnes ook brouwerij van de Venen genoemd gelegen in Mariembourg (Namen) bestaat eigenlijk uit twee brouwerijen. Een museumbrouwerij en een actieve brouwerij. La bière de Brasseur en andere kleine brouwsels worden hier naar gelang het seizoen en het humeur van de brouwer gebrouwen. De andere bieren (klassieke) worden gebrouwen in Purnode bij Brasserie Du Bocq. In de museumbrouwerij ontdekt u alles over het bier, net als in een encyclopedie. Ze tonen u een oude brouwerij, zoals deze er 150 jaar geleden uitzag. Het museum brengt u terug naar dat authentieke begin. Samen de geschiedenis van het bier beleven en ervaren over de vroegere trots van een dorpsbrouwerij in uw streek.
Het uitstekend bewaarde materiaal is afkomstig van brouwerij Degauquier, welke werd gesticht in 1858.
Brasserie des Fagnes beschikt ook over een ruime ontvangstruimte en buiten terras.
De aanzet is zoet moutzoet Tikje honing in de achtergrond Nergens een hoptoets te smaken Te stroperig Zoete afdronk Mocht iets meer power gehad hebben Maar het bier is zeker geliefd bij zoetebekken Maar is ook populair door de speciale glazen die een doodshoofd voorstellen!
Brasserie Du Bocq
Brasserie Du Bocq gelegen in Purnode is een van de mooiste brouwerijen van Wallonië. Gelegen naast de kerk in het hartje van het dorp Purnode (Yvoir) maakt zij bijna deel uit van de dorpskern.
Brouwerij Du Bocq was vroeger een familiale brouwerij. en was in handen van de vijfde generatie familie Belot. De brouwerij werd gesticht in 1858 door Martin Belot en is vooral na de tweede oorlog beginnen bloeien en ontwikkelen. Ze is vandaag in handen van de familie Keersmaekers, eigenaar van brouwerij Corsendonk, Ze namen in 2015 de brouwerij over. De familie had sinds 2010 al aandelen in het bedrijf en liet er hun Corsendonk bieren er ook brouwen. Vanaf 2015 nam de familie de brouwerij volledig over.
Waterloo Triple Hop (7,0%Alc.Vol.) BrouwerijAnthony Martin- Waterloo
Goudkleurig bier met een witte schuimkraag
Een aroma van fruit Lichte harsaroma
Matig zoete aanzet Een lichte hoppetoets moutig Tikje karamel Een gewone tripel met een tikje hop Niet slecht maar mocht een tikje hoppiger!
Brouwerij Anthony Martin
Waterloo is een bier dat met liefde wordt gebrouwen in de Ferme de Mont-Saint-Jean, de boerderij waar tijdens de Slag bij Waterloo het beroemde veldhospitaal van de Engelsen ondergebracht was. Dit bier van topkwaliteit is meer dan ooit een symbool van authenticiteit, vakmanschap en moed. In 1815 kregen de troepen tijdens de wereldberoemde veldslag bier van hoge gisting voorgeschoteld, want dat zou hen kracht en moed geven om ten strijde te trekken. Twee eeuw later zijn Anthony Martin en Adrien Desclée trots om dit historische moment nieuw leven te mogen inblazen door dit lokale kwaliteitsbier opnieuw te brouwen met respect voor het oorspronkelijke recept: Waterloo, het bier van de moed! De productie van de bieren van Waterloo werden niet aan de eerste de beste toevertrouwd. Twee jonge brouwers onder leiding van meesterbrouwer Willem Van Herreweghen hebben het lot van deze producten in handen. Thomas Vandelanotte en Edward Martin.
Thomas heeft een jarenlange ervaring, onder meer bij de brouwerij Timmermans. Edward Martin, de achterkleinzoon van John Martin, die als het ware geboren is tussen de biervaten. Hij ziet nauwlettend toe op de hoge kwaliteit van de producten
Met de fiets van Haringe naar ’t Witte Paard in Oostvleteren -
Met de fiets van Haringe naar ’t Witte Paard in Oostvleteren
Als we spreken over “Het Witte Paard” dan denkt iedereen meteen aan de operette van Ralph Benatzky of aan Blankenberge. Nee, ik neem u mee naar “Het Witte Paard” in Oostvleteren.
Gasthof “Het Witte Paard” in de dorpskern van Oostvleteren
Het grote verschil met de “Weissen Rössl" uit Blankenberge is, dat dit een authentieke herberg is om dorstige te laven en hongerige te spijzen. Ik hoor jullie al denken “dit kunt ge toch ook in Blankenberge?”.
Maar als ik er bij verteld dat deze typische dorpsherberg nog als filmlocatie heeft gediend voor de prestigieuze Tv-serie “De bossen van Vlaanderen” en dat ze naast een behoorlijke bierkaart ook een eigen anti stressbier hebben dan is het verschil bijzonder groot.
Bij het betreden van het retro cafeetje wordt je onmiddellijk geconfronteerd met de rust die het uitstraalt.
“Oj pesseer moe je ne kji binnwipn of anders es jen dag nie goe”
Voor zij die het nog niet wisten? Oostvleteren is een deelgemeente van Vleteren en ligt in West-Vlaanderen. Eigenaardig is dat ze als enige parochie en kerk in België, Sint-Amatus als patroonheilige hebben. Sint-Amatus.... u weet wel het fantastische 11% Alcohol bier van De Struise Brouwers! waar de ‘Sint’ is weggelaten. Trouwens Het Witte Paard ligt amper op 100meter van Het Schooltje.
Op de bovenverdieping is er ook voldoende plaats om uit te rusten
Er is een kleine tuin waar het aangenaam te vertoeven is.
Annemie en ik dronken er de blonde versie van het huisbier, hoe kan het anders "Witte paard" Op het etiket en op de glazen staat er, dat het om een "antistressbier" gaat. Past dus perfect in het concept van het etablissement. Het bier is in feite een 'Kerel Blond' van Leroy Breweries uit Boezinge
Moutige aanzet Broodachtig Lichte hoptoets Zoete toetsen Mocht ietsje meer bitterheid gewoon braafjes Bier die vlot degusteert
Een lekkere vleessplank met een halve camenbert kon mijn hongerige maag spijzen
Het Witte paard is een echt leuke café Bistro. De uitbaters Benny en Marie-Paule zijn vriendelijke praatgrage mensen. Ideaal om het eens te bezoeken vooraleer ge naar de Struise Brouwers of naar de Trappisten van West-Vleteren doorreist. Toch gaat u zich moeten haasten want het café staat momenteel te koop. Hopelijk komen er enthousiaste nieuwe bazen het café uitbaten tenzij een van jullie lezers geïnteresseerd bent
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 65 - De Poes Houblon Saaz - Fee van het licht - Kerel Flower Honey Saison - Grisette Blond Bio - Viven Smoked Porter
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 65
De Poes Houblon Saaz (5,5%Alc.Vol.) Brouwerij De Poes–Tielt
Amberkleurig lichtwazig bier met een romige witte schuimkraag
Moutige neus Licht zoete prik Hoppige aroma toetsen komen na een slok naar boven
Eerste slokken zijn licht hoppig Het bier degusteert fris Ook zoete toetsen Limoen Nadien komt de bitterheid stillaan naar boven Geen al te grote bitterheid Beetje waterachtig Aangenaam om te degusteren maar te weinig bitterheid
Fee van het licht (9;0%Alc.Vol.) Creatie van Patrick Vervacke Gebrouwen bijBrouwerij De Meester – Stacegem
Wazig blond bier met romige witte schuimkraag
De neus is moutig Bijna volmoutig
Lichte kruidentoets van koriander
De aanzet is zoet Zoet moutig Kruidige toetsen Koriander
Veel harde bitterheid Redelijk alcohol in de mond Een bier om te genieten in de duisternis…
Kerel Flower Honey Saison (5,5%Alc.Vol.) BrouwerijVDBCK–Tielrode
Wazig blond bier met een fijne witte schuimkraag
De neus ruikt in het begin niets Was Ietsje te koud (herinneren om bier uit blik vroeger uit de koelkast te halen Na een tijdje ruikt de neus moutige prikken Ietwat honing
De eerste slokken zijn licht bitter
Die overgaan naar een zoete toets Tikje floraal grassig Droge afdronk Niet slecht Maar toch meer smaak verwacht Wel een dorstlesser
Grisette Blond Bio (5,5%Alc.Vol.) BrasserieSt Feuillien– Le Roeux
Strogeel bier met een fijne witte schuimkraag
Licht fruitig aroma Moutig Tikje grassig
Fruitige aanzet Citroenachtige prikken Gistig Droog Lichte zuurheid en een zachte bitterheid lekker Biobier
Donker bier met een lichtbruine cremekleurige schuimkraag
De neus ruikt gerookte mout Houttoets Cacaopoeder
De eerste slokken zijn gerookte mout Zwarte koffie Zoete toetsjes gevolgd door een bitterheid Chocolade Vanilletoetsen Gerookte afdronk
Lekkere porter met een bittere nasmaak.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Fruitbieren in het Hopmuseum - Newton - Rodenbach Fruitage - Kasteel van Beauvoorde - Jungle Joy - Turbeau Noire - Kasteel Rouge
Fruitbieren in het Hopmuseum
Regelmatig gaat er in het hopmuseum van Poperinge een bierproefavond door met telkens een ander leuk onderwerp. Ditmaal hadden ze een mand vol met fruitbieren besteld.
Zoals u weet zijn fruitbieren een rage in het zomerseizoen. Ze worden gedronken als dorstlessers door hun meestal laag alcoholgehalte en zoete smaak.
Bij het brouwen van fruitbieren wordt er op het einde van het brouwproces fruit toegevoegd. Dit gebeurt net voor het gisten zodat het fruit mee kan fermenteren. De meeste vruchten die toegevoegd worden zijn steenvruchten zoals kersen en perziken bvb. Ook andere fruitsoorten kunnen gebruikt worden. Bij zoete fruitbieren worden sappen of siropen gebruikt om het bier op smaak te brengen Pruim, bananen, bosbessen, appels, ananas, tropische vruchten enz. Laten we zeggen dat op de dag van vandaag brouwers alles gebruiken om smaak aan te brengen in hun bier. In de proeverij waren er bewust geen geuzes aanwezig!
De eerste slokken zijn zoet Kunstmatig zoet Groene appeltjes Een licht zuurtje komt soms boven Zoet over de ganse lijn Ook de afdronk is zoet Appelsap met een tikkeltje alcohol! Niet slecht in zijn genre
Het aroma ruikt naar grenadine Zure kersenprik Rood fruit
Zacht zurige aanzet De eerste smaak is zoet Een vleugje lichte zurigheid Kersen komen naar voor Tikje houtachtige tonen Ietsje plakkerig Maar al bij al een lekker fruitbier
De aanzet is een lichte moutigheid Tikje zuur Fruitigheid van de frambozen Ook een lichte hopprik waarneembaar Droog zacht en in balans Geen kunstmatige toevoegingen maken dit bier een zuiver fruitbier Een geslaagd fruitig bio bier met een duidelijke frambozentoets De frambozentoets komt van de Veurnse teler Fambiosa y Besos.
Troebel blond (lichtamber) bier met romige witte schuimkraag
De geparfumeerde neus wordt vertroeteld door mango-aroma Passievrucht
Lichtzurige aanzet Tikje gist Mooie fruitigheid in de smaak Lichte hoppigheid Mocht iets evenwichtiger Kortom de neus is goed De mond iets minder Maar toch een van de betere fruitbieren!
Zoete aanzet Frambozen en aardbeien Tikje zoethout Suikerachtige prikken licht bittere afdronk Tikje hop Evenwichtig Zoete x 3 afdronk Met zijn 8,0% en zijn zoete smaak is het een gevaarlijk bier!
Enig voordeel u krijgt er dorst van en snakt naar een bitterder bier Voor de zoetebekken!
De aanzet is de smaak van een mon cherie of likeur kers (Kasteel Rouge is een blend van Kasteel Donker en Cherry likeur) Zoet kunstmatig Suikerachtig Toch na een tijdje beetje plakkerig Ik vergelijk het bier met de K8 van vroeger. Een bier die veel smaakpapillen zal behagen maar niet echt het mijne. Bij ijs zou het tot zijn recht komen Gevaarlijk met zijn 8% omdat het bij sommige vlot drinkt!
Annemie en ik werden uitgenodigd naar Lopem, meer bepaald naar het zomercafé Klokhof. De reden was de voorstelling van hun Klokhof Tripel. Een nieuw bier dat gebrouwen werd naar aanleiding van Klokhof Loppem Zomercafé dat voor de derde keer uitgebaat wordt door Signe Schoonjans (23), dochter van actrice en presentatrice,Sabine Goethals, vooral gekend van de regionale zender focus-wtv.
Een fiere goedlachse Sabine Goethals
Naast TV-werk verschijnt Sabine ook regelmatig in de gastronomische wereld en op culinaire festivals. Vandaar dat het idee rijpte om een eigen bier te laten brouwen. “Het was een idee van mijn man”, verklaarde Sabine nader. Een eigen koffielabel hadden ze al maar de primeur deze zomer zou weliswaar de Klokhof Tripel van ’t vat… worden!
Sabine was vroeger eerder een witte wijn drinker, maar ze durfde nu en dan al ’s een streekbier nemen. Ze had enkele favorietjes, maar ze stemde toe om in een nieuw streekbier te investeren. Sabine en haar man wisten allebei heel erg goed wat we wilden, hoe het bier diende te smaken, er uit te zien én hoe die zou geschonken worden. Ook het glas, de tickettering van de fles moesten kloppen.
Het glas, de etickettering van de fles moesten kloppen.
Sabine en Peter (Schoonjans) namen contact met Brouwerij Stokhove uit Waardamme die toch al redelijk naam en faam geniet in de bierwereld. Jan De Waele, Levi Hogenhall en Peter Croonenberghs brouwen al bier sinds 2011 en hebben ondertussen 6 eigen Waardamse streekbieren en hiermee al enkele prijzen in de wacht gesleept.
“Het was een hele nauwe én fijne samenwerking” vertelde Sabine “en midden juni hielden we met enkele biervrienden de finale proeverij! We zagen en proefden dat het goed was”!
Deze Klokhof Tripel is een licht amberkleurige evenwichtige tripel, romig en zacht karakter (alch. 7,8%). Een harmonisch spel tussen de volmoutige graanzoetheid, aroma’s uit rijp fruit en hopbitterheid. Impressies van honing en kruiden. Langhoudende afdronk met een behoorlijke nabitterheid, eindigend in een aangename licht alcoholische gloed.
Zythologe Kathleen De Sutter van Kate's Bieradvies rook en proefde en gaf haar goedkeuring.
Het Klokhof
We waren onder de indruk bij het zien van het Klokhof. Het is een beschermde 19de-eeuwse hoeve in een prachtig natuurgebied. De twee gebouwen (Oude stallen en schuur) worden gebruikt voor het organiseren van allerlei evenementen. Op het domein zijn tafels en stoelen present om lekker te genieten De bezoekers kunnen er chillen in een idyllische rustige omgeving.
Lange tafels, banken en ligzetels! De bezoekers worden verwend in het Klokhof
Mooi interieur in de oude stallen en schuur
Op zondag 1 juli startte dit zomer pop-up café terug met nog meer tapa's op de kaart (50cm tapasplank). Ze hebben er goed gesmaakte artisanale boterhammen. Ook ambachtelijk gebak en ijs ontbreken niet. Ze schenken er dit jaar ook twee frisse zomercocktails en hun Signes mocktail. Het Klokhof is de place to be Maar Bierfanaten kunnen er nu terecht naast een aantal streekbieren voor hun Klokhof Tripel van ’t vat…!
vlnr : Peter Croonenberghs, Sabine Goethals , dochter Signe Schoonjans en Brouwer Levi Hogenhall toosten op het succes van het bier
Het aroma is moutzoet Granig Korianderprik Tikje fruit Lichte bitterheid
De aanzet is zoet Toetsen van koriander en honing Moutig Lichte hopbitterheid Mooi in evenwicht Een mooie zachte tripel uit het Oudenaardse die ik kan smaken.
In juni 2018 lanceerde Brouwerij Roman hun eerste 2 Biobieren. Adriaen Brouwer Tripel en de Adriaen Brouwer Oaked Ze waren een pimeur voor hun 470 jaar oude brouwerij . De keuze om biobier te brouwen kwam er niet zomaar: biologische bieren brouwen is een logische volgende stap binnen hun proces van duurzaam ondernemen. Bovendien zien we de interesse voor bioproducten toenemen. Van elk ‘gewoon’ product bestaat er een biologische tegenhanger en dat is bij bier niet anders. Ze merkten dat de vraag naar biobier bleef toenemen, waardoor het idee gegroeid is om hun eigen biologisch bier te brouwen”, motiveert Carlo Roman.
De aanzet is zoetmoutig Lichte hopbitterheid Aangenaam mondgevoel Appeltoets Kruidigheid van koriander Mocht voor mij iets bitterder Licht kruidige afdronk. Maar al bij al toch een mooi uitgebalanceerde tripel De naam ligt misschien iets moeilijk in de mond om hem te bestellen op café
In 2015 ging Kurt Decoene op zoek naar een brouwer/brouwerij die bereid was om een bier te ontwikkelen voor de Chinese markt. Hij ving bot bij de grote brouwerijen en de volgende logische stap was om jeugdvriend Gino Vantieghem aan te spreken. De brouwerij is in juli 2016 officieel opgericht.
Het proefbrouwen in de gehuurde installatie van brouwerij Eutropius kreeg een onverwachte wending toen Eutropius midden 2016 besloot te verhuizen. Het pand en de brouw installatie werden overgelaten. Prompt besloten de twee vrienden de boel over te nemen en om samen een nieuwe brouwerij op te richten.
Zowel Gino als Kurt werkten op dat moment voltijds bij andere bedrijven zodat de getalenteerde Jasper Candaele (UGent, brouwschool Kaho Sint-Lieven Gent) werd aangeworven als brouwer. Ondertussen verliet Gino zijn vorige werkgever om zich ook voltijds met de brouwerij te gaan bezig houden. Kurt volgde een cursus Artisanaal brouwen en werkt ondertussen deeltijds voor de brouwerij (o.a. als barrel master). De Brouwerij
De brouwerij is gevestigd in een pand aan de Mellestraat in Heule bij Kortrijk waar ook brouwerij Eutropius en Alvinne al het levenslicht zagen.
In het begin werd in de oude (Alvinne/Eutropius) installatie gebrouwen op 500l - 850liter per batch. Begin 2017 werden drie glycol gekoelde 10 HL fermentatie tanks en een 10 HL BBT tank van Italiaanse makelij aangekocht. In september 2017 wordt de oude brouwzaal aangevuld met een tweede 12 HL brouwzaal van Chinese makelij en wordt de tank capaciteit met nog eens 5 fermentatie tanks van 20 HL uitgebreid. Ondertussen werd een vergaande samenwerking met brouwerij Gulden Spoor uit gewerkt waardoor er nu op 2 sites gebrouwen wordt.
De brouwerij heeft op korte tijd een vast assortiment van 6 erg toegankelijke bieren ontwikkeld. Daarnaast worden op gezette tijden speciale limited edition bieren gebrouwen. Achter elk bier zit wel een - soms erg persoonlijk - verhaal. Begin 2017 startte de brouwerij ook met een programma van barrel aging.
De brouwerij is open voor het publiek op zaterdag voormiddag (10u-13u) of op afspraak.
Goudkleurig licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag
Moutig aroma Gistig Tikje fruitig
Smaakvolle aanzet Moutig met een lichtbittere toets Heel diep een klein zuurtje Fruitige prikken van banaan Hoptikje Volledig in evenwicht Zoet en bitter wisselen elkaar af Maar de bitterheid wint op het einde Lekkere tripel
BOMBrewery, sinds kort te vinden aan de Armoedestraat, komt op de proppen met een nieuw biertje: de Triporteur Nipple.
Brouwer en moutbakker Bert Van Hecke spreekt over een naakte versie van de klassieke Belgische bierstijl tripel.
“De Triporteur Nipple is ondertussen al zijn elfde bier in zijn Triporteurreeks”, Ditmaal bewandeld hij de eerder traditionele paden, maar toch is de Triporteur Nipple iets speciaals. Unieke BOM-mout en Belgische hop geven de Nipple een elegante en sexy zoetigheid en een heerlijk, natuurlijk aroma. Met de licht aangebrande naam willen we graag de aandacht trekken.”
Met de lancering van de Nipple wil Bert bewijzen dat er ruimte is in de Belgische biermarkt voor vernieuwing en creativiteit. Ook in klassieke bierstijlen.” Ik kan dit alleen maar toejuigen De Triporteur Nipple is beschikbaar in de betere drankenhandel en in de beer shop van BOMBrewery zelf.
BrouwerijAlvinne- Moen In samenwerking met brouwerijDe Molen– Bodegraven
Donkerbruin met een minimale beige schuimkraag die onmiddellijk verdwijnt De neus is Moutig licht zurig Tikje hout Rode wijn toetsen
Smaak Licht zurig Azijnprikken Rode wijn toets Veel hout in de mond Lange bitterheid Gevaarlijk bier want ge smaakt de 10% alc niet Misschien ietsje te zuur voor een stout Voor de liefhebbers van zuur
Grote voorstander ben ik niet voor zuur Maar toch kon dit bier mij bekoren door zijn comlexe smaak. Wie weet hou ik nog van zuur?
Donker roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Moutig Lichte alcohol prik Gebrand Gedroogd fruit
Eerste slokken zijn zoet Licht gebrand Tikje zoethout Pruimpjes Vanille Alcoholwarmte Een lekker warm bier
Franc Belge Spéciale Ambrée (5,2%Alc.Vol.) Brouwerij De Ranke– Dottignies
Op 31 januari lanceerde Brouwerij De Ranke in de Speciale Belge taproom in Antwerpen haar nieuwste bier, Franc Belge. Een eigenzinnige Spéciale Belge, amberkleurig met een biscuitachtige smaak, maar ook met een aangename bitterheid van de echte hopbellen.
Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag
Geurig aroma van karamelmout Tikje gist en hop
De aanzet is prettig hoppig Lichte moutigheid Zoete toetsen van mout Maar vooral de opkomende bitterheid maakt dit een geweldig bier! Het bier is in evenwicht De afdronk is bitter Een frisse de Ranke Topper van slechts 5,2% Een zomerbier!
Gebrouwen n.a.v. Het 10-jarig jubileum van het Novare Res Bier Café. Een samenwerking met de vrienden van Novare Riot Ongefilterd Blond ambachtelijk bier, gefermenteerd in de fles. Extra tripel met Brett & Maine Maple Sugar.
Blond licht wazig bier met romige zachte witte volle schuimkraag
De eerste slokken zijn die van wilde gisten Ook hier een prik ananas Smaak van leer Kruidige toetsen Licht zoete afdronk Met een hangende bitterheid Gevaarlijk biertje want de Alcohol laat zijn aanwezigheid niet voelen Eigenaardig bier Toch een lekkernij voor wie het mag!
Donkerblond licht helder bier met witte schuimkraag
Aroma van fruit Abrikozen Lichte zoete mout
De eerste slokken zijn smakelijk Een fijne zoet smaak verwelkomt onze smaakpapillen Deze blijft niet lang hangen en er komt een harde bitterheid opdraven Fruitige toetsen nu en dan - abrikoos
Niet helemaal in evenwicht Maar het laat zich vlot drinken Bittere / zoete afdronk Ja een tweede zou ik toch niet afslaan!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Trappist Westvleteren kan voortaan online besteld worden
Trappist Westvleteren kan voortaan online besteld worden
Dankzij de ‘slimme’ digitale wachtkamer zal de distributie billijker verlopen
Op vrijdag 14/06/2019 vond 'In De Vrede' (Westvleteren) een Internationale persmeeting plaats waar de monikken van Sint-Sixtusabdij in Westvleteren hun nieuwe verkoopstechniek voorstelden.
Het was Yves Panneels die de persconferentie leidde
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan de verkoop van hun Trappistenbieren anders organiseren. Hun reservatiesysteem via de telefoon die jaren lang actief was wordt afgeschaft en wordt vervangen door een webwinkel opwww.trappistwestvleteren.be
Het nieuwe systeem heeft een aantal belangrijke voordelen voor de liefhebbers van Westvleteren. Zo zullen ze, zolang de voorraad strekt, vrij kunnen kiezen tussen de drie soorten van Trappist Westvleteren, met een maximum van twee kratten per aankoop. De monniken hebben in de webwinkel een ‘slimme’ wachtkamer’ laten inbouwen. Hierdoor krijgen consumenten die geruime tijd terug of nog nooit een bestelling geplaatst hebben, voorrang op particulieren die minder lang geleden Trappist Westvleteren besteld hebben.
Tot 2005 kon men op vastgestelde dagen en uren Trappist Westvleteren kopen in het verkoopmagazijn van de Sint-Sixtusabdij. Door de plots ontstane hype werd de vraag echter veel groter dan het aanbod. De monniken schakelden toen over op reservaties via de zgn. ‘biertelefoon’ om aldus een spreidingssysteem in te voeren voor de afhaling van het bier.
Dit systeem heeft lang goede diensten bewezen, maar mettertijd werd alsmaar duidelijker dat het toch aan vernieuwing toe was. De biertelefoon bezorgde de mensen die in de Abdij voor de verkoop instaan heel wat stress, en was voor tal van klanten een bron van ongenoegen omwille van de soms lange wachttijden aan de telefoon. Om deze redenen zochten de monniken naar een klantvriendelijk alternatief.
Broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij vertelde ons waarom de verandering hoognodig was
“Het nieuwe verkoopsysteem komt tegemoet aan de noden van tal van liefhebbers van Trappist Westvleteren. Wij hebben lang nagedacht over een goed en klantvriendelijk alternatief voor de biertelefoon. De bierverkoop van de Abdij blijft uitsluitend gericht op particuliere klanten. De webwinkel is dus enkel voor consumenten toegankelijk, niet voor professionele kopers”, aldus broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij. “Wij wensen namelijk aan zo veel mogelijk mensen de kans te geven om Trappist Westvleteren aan de correcte prijs aan te kopen. Wie zich niet aan de verkoopregels houdt en misbruik maakt van het systeem, zal de toegang tot de webwinkel kunnen ontzegd worden.”
Dankzij de digitale wachtkamer zullen consumenten die lang geleden een bestelling geplaatst hebben, voorrang krijgen op diegenen die recenter een krat Trappist Westvleteren bestelden.
De online verkoop biedt ook voordelen voor de Abdij. Dankzij het nieuwe systeem is het voorraadbeheer nu volledig geïntegreerd en geautomatiseerd. Daarenboven zal ook de traceerbaarheid van de producten aan de hand van de lotnummers van de verschillende brouwsels eenvoudiger verlopen.
Naast de drie bieren van Trappist Westvleteren (Blond, 8 en 12) zal de consument ook glazen van Trappist Westvleteren en producten van andere trappistenkloosters online kunnen kopen.
De bestellingen kunnen enkel afgehaald worden aan het verkoopcentrum van de Abdij.
Voor de ontwikkeling van de webapplicatie werd een beroep gedaan op het Brugse digitale bedrijf DUO en op Ingenico ePayments voor het beveiligd betalingsplatform.
Voor meer informatie betreffende de brouwerij en de bieren van de Sint-Sixtusabdij: www.trappistwestvleteren.be
De Heer Jos Vermeulen sprak hoe de bierverkoop voortaan zal verlopen
De bierverkoop in de praktijk
De “Trappist Westvleteren” is uitsluitend te koop via de webwinkel en is af te halen in het verkoopcentrum bij de abdij. De webwinkel heeft beperkte openingstijden die vermeld worden in de kalender.
De bierverkoop is niet voor commerciële doeleinden en is voorbehouden aan natuurlijke personen die zich vooraf hebben geregistreerd. Bij de registratie maak je een profiel aan met je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, adres, gsm-nummer, e-mail en nummerplaat van de wagen waarmee je de gekochte producten komt ophalen). Daarna ontvang je via e-mail een link om de registratie te valideren. Nadat je registratie is gevalideerd, kan je inloggen met je e-mailadres en een wachtwoord naar keuze.
Nadat je bent ingelogd, kom je in de ‘slimme’ wachtkamer. Wanneer je aan de beurt bent, heb je toegang tot de webwinkel. Tijdens het wachten kan je wel al rondkijken en andere producten reserveren die soms naast onze Trappistenbieren worden aangeboden.
Veel persbelangstelling uit buiten- en binnenland
Wanneer je de webwinkel binnentreedt, kan je kiezen uit de beschikbare bieren en de gewenste hoeveelheid opgeven. Je kan ook het afhaalmoment bepalen. Na deze stap wordt een code naar je gsm verzonden. Deze code moet worden ingevoerd om de bestelling te bevestigen. Vervolgens word je doorverwezen naar het betaalplatform om de volledige bestelling te betalen, inclusief het statiegeld van het leeggoed (krat en flessen). Zodra de betaling succesvol is, keer je terug naar onze website en is je bestelling voltooid.
Je ontvangt dan via e-mail een QR-code samen met het overzicht van je bestelling. Deze QR-code moet worden getoond bij de afhaling van je bestelling. De nummerplaat van je wagen zal gecontroleerd worden ten opzichte van deze in je profiel.
Bij de afhaling gebeurt dan ook de terugbetaling van het statiegeld van het leeggoed dat wordt teruggebracht. Dit bedrag wordt teruggestort op de betaalkaart waarmee de aankoop gebeurde. Het overzicht van uw bestelling en van de terugbetaling van het statiegeld wordt onmiddellijk via e-mail toegestuurd.
Volgende week zullen er twee initiële verkoopmomenten zijn (op dinsdag 18 juni en op vrijdag 21 juni), om de goede werking van de webapplicatie te testen.
Op woensdag 26 juni 2019 zal het eerste gewone verkoopmoment plaatsvinden. Omwille van de beperkte hoeveelheid bier die gebrouwen wordt, zullen er maandelijks twee verkoopmomenten georganiseerd worden. Deze zullen om de twee weken plaatsvinden, afwisselend op woensdagnamiddag en op woensdagavond.
Na de persvoorstelling kon men een bezoek brengen aan de Bottelarij en de nagisting. Door te veel pers werd de brouwerij niet opengesteld.
De Bottelarij
De nieuwe bottelarij kwam er in 2013. Sinds 2014 worden er twee brouwsels per brouwdag gemaakt. Op het vlak van energieverbruik en manuren betekende dit een flinke besparing. De lagerkelder en de gistkamer werden gemoderniseerd en geautomatiseerd maar omdat de capaciteit niet veranderde, bleef ook de productie ongewijzigd.
In 2016 werd een volledige nieuwe nagisting gebouwd met opslagruimte.
De monniken investeerden eveneens in een nieuwe, grote waterzuiveringsinstallatie. De abdij voorziet sinds kort deels in haar eigen energie dankzij een grote fotovoltaïsche installatie op het dak van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.
De hergisting op fles vindt plaats in een verwarmd magazijn en duurt 2 weken. Het ongefilterde, niet-gepasteuriseerde bier blijft daarna nog enige tijd in de rijpingskamer vooraleer het kan vrijgegeven worden voor de verkoop
Vader Abt Manu Van Hecke en Véronique Dugardyn Ceo van het Internetbedrijf 'Duo' waarmee de paters zullen samenwerken
Daarna kom men genieten van de bieren en een hapje.
De bierprijzen voor een krat van 24 flessen (zonder statiegeld van het leeggoed) zijn:
Trappist Westvleteren Blond - 35 €
Trappist Westvleteren 8 - 40 €
Trappist Westvleteren 12 - 45 €
Via de webshop worden onze bieren steeds verkocht per krat van 24 flessen (33 cl).
Het statiegeld van het leeggoed
Houten krat + 24 flessen = 15 € (12,60 € voor de houten krat en 0,10 € per fles).
De terugbetaling gebeurt enkel voor originele flessen voorzien van een ring met het opschrift “Trappistenbier” in reliëf. Het statiegeld wordt enkel terugbetaald indien het leeggoed niet beschadigd is. Leeggoed kan steeds worden teruggebracht naar het verkoopcentrum bij de abdij tijdens de afhaalmomenten zoals aangeduid op de kalender van de website www.trappistwestvleteren.be