Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    12-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avondje Food en Beerpairing bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven).






    Een avondje Food en Beerpairing bij HOP
    (Heerlijk Objectief Proeven)







    Onlangs was weer een TOP-evenement te beleven bij mijn biervereniging HOP
    (Heerlijk Objectief Proeven).
    Op het programma : een avondje Food en Beerpairing.

    Joann, Stefaan, Dominique en Lucas lieten ons 6 gerechtjes proeven.
    De lekkere combinaties werden ter plaatse klaar gemaakt.
    Ze waren telkens voorzien van een voor hen bijpassend bier.

    Voor alle duidelijkheid was de avond er niet om bieren of de hapjes apart te proeven.
    Nee het was de combinatie van de twee die primeerde.
    Harmonieerden de gerechten met het vooropgestelde bier?
    Lichte bieren bij lichte gerechten en zware bieren bij nogal stevige gerechten?
    Aan ons om te oordelen.

    De ultieme tip om dit tot het goed einde te brengen is POGGEN.
    Proeven, Ontdekken en Genieten
    of de 3 p’s - proeven, proeven en nog eens proeven.

    Let op! Smaak is zeer subjectief, wat werkt voor de ene persoon werkt
    daarom niet noodzakelijk voor een ander.

    ‘Niet hap slik weg’ was het motto van de avond!


















    Zuiders tapas bordje.
    Super Noah (4,9%Alc.Vol.) - Brouwerij ’t Verzet.

    Olijven, Notensalami, Pastrami en Chorizo.

    Op de Pastrami is er een beetje olijfolie en Parmezaan schilfers
    bijgevoegd om de droogte te vermijden.
    De vettigheid van de tapas worden mooi gedempt door de stevige na bitterheid van de Super Noah.
















    Stukje zelf gerookte zalm
    Chouffe Houblon (9,0%Alc.Vol.) – Brasserie Achouffe (Duvel Moortgat)

    De bitterheid van de Chouffe Houblonne is mooi te combineren met de pittige rokerige van de zalm.
    Het bier verzacht in de combinatie en is toegankelijker voor bv een niet bittere bierdrinker.
    Het gerecht met het bier is mooi in balans.

















    Kabeljauw gebakken op de plancha.
    Gestoomde worteltjes, takje dille, versterkt met een prikje unami smaakstof.
    Rex Artus Tripel (8,5% Alc.Vol) - Brouwerij Anders voor Biernatie Beselare

    Lekker gerechtje maar de kabeljauw mocht iets pittiger zijn.
    Het zoete bier past er perfect bij. Het neemt de smaak over en slokt alles een beetje op.
    Misschien met een meer gepeperde kabeljauw zou er meer evenwicht ontstaan zijn.












    Het kookteam vlnr : Stefaan, Lucas, Joann en Dominique.














    Stukje varkensgebraad geïnjecteerd met Oude Geuze Boon.
    Brochette van paprika’s en Champignons met een pittig sausje.
    Sarne Bruin (7,5%Alc.Vol.) Gulden Spoor

    Het vlees was een beetje droog maar harmonieerde perfect met dit bruin zoet bier.
    Het brochetje en het sausje zorgden enerzijds voor de pittigheid en een kleine smaak variatie .












     






    Een zuiders gekruid rundersgehakt balletje
    en een merguez worstje (Halal)
    Tripel De Plukker (7,5%Alc.Vol.)

    Een stevig pittig gerechtje waar het zoet bier het kruidige temt en evenwicht brengt.
    De zoete Tripel neemt op de duur de hartigheid van het gerecht over en verandert in een scherpe kruidige smaak.
















    Delfts Blauw (Blauwe brokkelkaas) met noten
    La Trappe Quadrupel (10%Alc.Vol.) – De Koningshoeven NL.

    Het hartige van de kaas harmonieert perfect met de zoete smaak van het Trappistenbier.
    Elk stukje van de kaas brengt bij mij een ander smaaksensatie te weeg bij het proeven. (eigen aan schimmelkaas?)
    De nootjes zorgen voor een lekkere overgang.






    Bedankt Joann, Stefaan, Dominique en Lucas voor deze geslaagde food-en beer pairing..

    Gelukkige mensen zijn betere mensen.


    © William Roelens





    12-07-2016 om 11:30 geschreven door William Roelens


    04-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WV bierproeversgenootschap - 4de proeverij Moat,James,Vranckaertshoeve,My Imperial Brown Ale,Authentique Amber,La Bigot Blonde,Belgian Beetles Bier,Ullewipper,Cuvée 1976,Saison du Lucien,Black Gold,Bux Brown







    West-Vlaamse bierproeversgenootschap
    4de proeverij.








    Moat - James – Vranckaertshoeve Tripel – My Imperial Brown Ale – Authentique Amber –
    La Bigot Blonde – Belgian Beetles Bier – Ullewipper –Cuvée 1976 – Saison du Lucien 1976 –
    Black Gold – Bux Brown & 6 Duvels Tripel hop.


    Voor de vierde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap
    onder de nieuwe naam samen. 
    Onze proeverijen gaan telkens door op diverse locaties.
    Ditmaal waren we voor de tweede maal te gast in 'De Zoeten inval' in Heule
    De Zoeten Inval is een praatcafé met modern interieur en verzorgde toog.
    Een aangenaam kader om te vertoeven en te genieten.

    Bedankt aan vriendelijke uitbaters.


    DOEL

    Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
    Zoals altijd doen we dat met volle overgave en we spenderen er altijd
    een volledige dinsdagnamiddag aan.
    Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
    en dit allemaal op een gewone weekdag.
    Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
    Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen?
    Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars!
    Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.

    Bedankt aan allen die ons bieren hebben geschonken!










    Moat (6,5% Alc.Vol.)
    Eutropius (Heule – Menen)








    Blond bier met een fijne witte schuimkraag.

    De eerste geur is moutig
    Niet al te fijne mout
    Een lichte fruitigheid in de neus.

    De aanzet heeft een lichte zurigheid.
    moutig.
    Zoet.
    Nu en dan een fruitig prikje maar over het algemeen een beetje vlak in de smaak
    Er is ook geen echte samenhang.
    Mocht ietsje hoppiger.
    Niet slecht maar te eenvoudig.

    Het bier is speciaal gebrouwen voor slagerij Traiteur Devriendt uit Zedelgem.
    Het recept is van slager Devriendt zelf?
    Inmiddels komen we tot de ontdekking dat het bier nu door
    brouwerij Dillewyns uit Dendermende gebrouwen wordt.
    Met dank aan Ilse Provoost










    James (6,5%Alc.Vol.)
    Recept Brouwerijfirma : Oostekebrouwers
    Gebrouwen bij Contreras – Gavere.







    Donkerblond bier met een fijne witte schuimkop.

    Zoet aroma in de neus.
    Abrikozen.

    De eerste slokken zijn moutzoet.
    Honing?
    Tikje alcohol.
    Een lichte moutbitterheid komt opzetten.
    Er is een aanwezige prikkeligheid (niet van het koolzuur)
    Licht bittere afdronk
    Niet slecht
    Allemans vriend!



    De OostEke Brouwers brouwen het bier "James" exclusief voor de Oostendenaren.
    Ze kregen de opdracht daartoe van vzw Foorcomité Oostende en zijn vereerd
    dat het bier opgedragen wordt aan de Oostendse baron James Ensor.
    Eerst werd een proefbatch van 20 liter gebrouwen.
    Daarna werd het in de brouwerij van Contreras op grotere schaal gebrouwen.
    James komt in de plaats van het vroegere bier ‘Den-Ostensche-Baron’ toen gebrouwen in de Proefbrouwerij.
    Met dank aan Alain Senechal.









    Vranckaertshoeve Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Recept Patrick Vervaeck
    gebrouwen bij Brasserie de Cazeau - Tempeleuve







    Donkerblond bier met witte schuimkraag.

    Zoet aroma
    Moutig
    Met aanwezige prikken van banaan.

    Moutig begin.
    Zoet
    Een beetje wrangheid in de bitterheid
    Hoppige toetsen
    Korianderaanwezigheid
    Licht bittere afdronk
    Lekker klassiek bier!
    Met dank aan Dirk Ballekens








    My Imperial Brown Ale (8,5%Alc.Vol.)
    Oldskool Brewery – Eindhoven
    Gebrouwen bij brouwerij Rodenburg - Rha







    Roodbruinbier met lichtbruine schuimkraag.

    Fruitig aroma
    Caramel
    Hoppig
    Koffie

    De eerste slok heeft een verrassende scherpe smaak
    Citrus
    Chocolade en licht geroosterde mout
    Het bier mist een beetje rondigheid en is onevenwichtig
    Maar toch is het aangenaam om te degusteren.
    Ook af en toe nota’s van zoethout.
    Warm alcohol.
    Fruitige afdronk.
    Gewoon lekker.
    Met dank aan Jan Van Pelt










    Authentique Amber (5,0%Alc.Vol.)
    Authentique Brasserie – Blaton






    Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag.

    Aangenaam moutig aroma
    Beetje geparfumeerd.

    Moutige zoete aanzet
    Karamel.
    Fruitige toetsen
    Soms een lichte smaaktoets van een quadrupel.
    Zoete afdronk
    Er ontbrak een beetje power in het bier.
    Lekker maar nogal braafjes.









    La Bigote Blonde (6,0%Alc.Vol.)
    Brasserie La Bigote - Doornik
    Authentique Brasserie – Blaton







    Koperkleurig bier met dikke witte schuimkraag.

    Het aroma ruikt heerlijk.
    Het bier heeft een frisse neus.
    Hoppige prikken van cascade hop
    fruitige esters

    Ook de eerste slokken fruitig.
    Florale toetsen.
    Een likje citrus
    Mooi in balans
    Een lichte bitterheid in de achtergrond.
    Hoppige afdronk.
    Volle smaak en toch maar 6,0%
    TOPbier !!









    Belgian Beetles Beer (5,9%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t Gulden Spoor – Gullegem







    Pittig aroma
    Tikje metaal in de neus (van insectenwit?)

    De aanzet is nogal zoet.
    Fruitige toetsen.
    Notities van peper.
    Het bier is na een tijdje een beetje pappering!
    Heel diep een lichte bitterheid .
    zoete droge afdronk.
    Goed gebrouwen maar het bier heeft geen meerwaarde!
    het verhaal van mijnheer Kever is iets boeiender











    Ullewipper (7,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij Strubbe (Ichtegem)
    In opdracht van Fifty One Club Tielt








    Wazig bier met een lichte geelgroenachtig schijn.
    Dikke roomachtige schuimkop.

    Moutige neus
    scherpe geur
    Koekjes aroma!
    Tikje Medicinaal

    Zoet begin.
    Radler toestanden van citroen.
    ook hier die scherpte
    kandij
    Een mengbier?
    Zoet over de ganse lijn.
    Te weinig hop om meer karakter te hebben.
    Absoluut geen smaak van een tripel











    ‘Cuvée 1976’ versus ‘Saison du Lucien’

    Brouwerij De Glazen Toren uit Mere, die een ‘Cuvée 1976’ op de markt wilde brengen n.a.v. een grootschalige viering van Tourwinnaar Lucien Van Impe, kreeg tegenwind van brouwerij Basanina uit Smetlede, die het officiële feestbier Saison du Lucien had gebrouwen. Hij dreigde met 80.000 euro schadevergoeding.
    Brouwer Bart De Wolf van Basanina kon niet anders want hij had een exclusiviteitscontract afgesloten met de organisatoren van de Lucien Van Impe-vieringen.

    Jammer, maar wij leden van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap zijn meer geïnteresseerd in het bier dan in de ruzie. Daarom hebben we beide bieren aangekocht om te vergelijken.
    Let wel! ‘Cuvée 1976’ is niet in de handel verkrijgbaar daarom stuurden we een van onze genoten om het bier te gaan halen bij brouwerij De Glazen Toren.











    Cuvée 1976 (9,0% Alc.Vol.)
    De Glazen Toren – Erpe Mere

    Licht geel bier met witte schuimkraag.

    De neus is moutig.
    Gistig
    Met een heel klein tarwezuurtje.

    De aanzet is vrij zoet.
    Moutig.
    Heel zacht bier.
    Geen enkel bitterheid
    een beetje plakkerig na een tijd.
    afdronk heeft een milde zoetheid.
    Niet het soort bier dat we van de Glazen Toren gewend zijn.
    Laten we het een allemans vriend noemen.
    Het bier gaat vlot naar binnen en is met zijn 9,0% gevaarlijk om vlot te degusteren!

    Een mooie fles.
    Het bier is niet in de handel te koop.




    Saison du Lucien (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Basanina – Smetlede

    Donkerblond bier met witte schuimkraag.

    Moutig aroma
    Licht fruitig
    Tikje banaan.

    Zoete aanzet.
    Drinkt vlot.
    Droog
    lichte kruidigheid
    Lichte bitterheid.
    Droog licht bittere afdronk.

    Ook zoals hierboven een allemans vriend met een tikje meer karakter.











    Black Gold (8,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Bellevaux – Malmedy







    Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.

    Het aroma ruikt naar een West-Vlaams bruin bier
    Rodenbach Grand Cru aroma
    Lichte brett prikken.

    De aanzet is smakelijk
    Een lichte zuurheid vertroetelen onze smaakpapillen.
    Afwisselend met lichtzoete toetsen.
    Tikje hout duikt soms op.
    Nu en dan een koffie toets
    Zwarte bessen in de nasmaak.
    Heel lekker bier !!!











    Biermaekers Bux Brown (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Biermaekers - Gullegem
    Gebrouwen bij Brouwerij ’t Gulden Spoor – Gullegem







    Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag.

    Het eerste aroma komt er pas na een tijdje door.
    Zoete geur.

    Ook de eerste smaak is zoet.
    Zacht.
    Een beetje flets
    Tikje chocolade
    Weinig body
    Lichte bitterheid.
    Hopafwezigheid
    Zoete afdronk.
    Goed maar ook niet meer!
    Weinig karakter.










    DUVEL MOORTGAT

    We proefden ook de Blind Tasting Kit van Duvel Moortgat.

    De brouwerij lanceerde een tasting kit met daarin de zes ooit gebrouwen Duvel Tripel Hop edities.
    Onherkenbaar gemaakt voor een eerlijke tasting.
    Onherkenbaar voor velen misschien, maar voor het genootschap en veel andere bierliefhebbers was het een koud kunstje om te weten welk jaar we precies proefden.
    Maar we hebben het wel eerlijk gespeeld.
    We hebben de genoten laten proeven uit het glas zonder de flesjes erbij te plaatsen. Zodat ze enkel op het aroma en de smaak konden kiezen.

    Onze uitslag
    1 ) 2010 – Amarillo
    2) 2014 – Mosaic.
    3) 2013 – Sorachi Ace
    4) 2012 Citra
    5) 2016 – HBC 291
    6) 2015 – Equinox.








    Even opfrissen.

    De klassieke Duvel wordt met twee hopsoorten (Saaz-Saaz en Styrian Golding) gebrouwen.
    Sinds 2007 selecteren de meesterbrouwers van Duvel ook een derde hopsoort, wat elke keer voor een verrassend en boeiend smaakprofiel zorgt. Het resultaat is een unieke Tripel Hop, die één keer per jaar, in de lente, het gamma aanvult van Duvel. De gekozen hop voor de editie van 2016 was zelfs zo nieuw dat er nog geen naam voor bestaat! Negen jaar en 6 edities later, was voor Duvel het moment aangebroken
    om de Beste Duvel Tripel Hop permanent te brouwen. Vandaar dat ze hun oor te luister te legden bij de mensen waar het allemaal om draaide: de Duvel-fans. Via deze kids konden de fans hun beste Duvel Triple Hop als favoriet kiezen.

    De zes bieren werden gepromoot door elk iemand uit de bierwereld :

    2010 – Johan “Wanne” Madalijns
    2012 – Brouwmeester Hedwig Neven
    2013 – Axel Daeseleire
    2014 - TV-chef Jean Philippe Watteyne
    2015 - Sofie Vanrafelghem
    2016 - Sepideh Sedaghatnia

    Uiteindelijk is de editie 2012 met de hopsoort Citra de winnaar geworden.









    Na de proeverij genoten we van een lekkere Italiaanse charcuterieschotel.
    Tapa’s, Pastrami, Mozarella, Haring met curry, notensalami enz…,
    klaargemaakt door
    Slagerij Chris & Micheline – Heulsestraat 95 - Bissegem (Kortrjk)





    De Zoeten Inval
    Zeger van Heulestraat 87
    8501 Heule
    Kortrijk
    Tel :  +32 (0) 487551726
    http://www.cafe.be/Forms/frmPubDetails.aspx?id=111




    William Roelens



    04-07-2016 om 14:24 geschreven door William Roelens


    28-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26) - 13 Artisanale Pils - Black Pete - La Shaman - Monk's Cafe - Oud Strijder






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26)






    13 Artisanale pils hergist (5,2% Alc.Vol.)
    13 Artisanale pils niet hergist (5,2% Alc.Vol.)
    The Ministry of Belgian Beer - Gent
    Gebrouwen bij Contreras - Gavere







    Beide blonde bieren hebben een witte schuimkraag.

    Het aroma is hoppig en moutig.
    Het bier met hergisting is iets kruidiger in de neus.

    De smaak van beide bieren is licht bitter.
    Moutig
    Granig.
    tikje hoppigheid

    Allebei een bittere droge afdronk.

    Twee lekkere pilsen.
    Waarvan de ene met hergisting iets beter is.











    Black Pete (6,6% Alc.Vol.)
    Voor de Goedheilige mannen - Leuven
    Brouwerij Anders - Halen






    Donkerbruin bier met een volle beige schuimkraag.

    De neus ruikt een lekker hoppig aroma.
    Klein tikje gist.

    De eerste slok valt ietsje tegen.
    Een vleessmaak komt boven.
    Ook de bitterheid laat zich gelden.
    Hoppige toetsen.
    Begin beter te smaken maar blijft toch eentonig!
    Aan verschillende smaken geen tekort!
    Complex bier !










    La Shaman (5,5% Alc.Vol)
    Brussels Beer Project – Brussel







    Zwart bier met beige schuimkraag.

    Het aroma is gebrande mout.

    Zachte gebrande smaak van mout.
    De eerste slokjes zijn een beetje flauw (waterachtig)
    Daarna komt er door de geroosterde prikken meer smaak.
    Lichte bitterheid duikt op.
    Het bier krijgt meer en meer body.
    nu en dan zoete toetsen en een prikje fruitigheid.
    Een heel lekker bier met veel body voor maar 5,5% Alc.
    Top!











    Monk’s Café Monks Café Flemish Sour Red Ale (5,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde







    Donkerrood bier met beige (roodachtig) schuimkraag.

    Fruitig aroma.
    Zoet moutig

    Zurige aanzet
    Fruitig.
    Toetsen van kersen.
    Een lichte bitterheid die opduikt op de achtergrond.
    Nu en dan een zoete prik.
    Smaak van poepkes (soort snoep)
    Verfrissend lekker bier.









    Oud strijder (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem







    Donkerbruin bier met een beige dikke schuimkraag.

    Moutige neus
    met geroosterde toetsen.
    Karamel.

    Het begin is zoet
    Karameltoetsen.
    Tikje chocolade
    Nu en dan de smaak van peperkoek.
    Lichte bitterheid
    Nu en dan een warme alcohol toets
    Licht gebrande smaak in de achtergrond.
    Zoete afdronk.
    Lekker bier!






    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William








    28-06-2016 om 09:46 geschreven door William Roelens


    16-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Biernieuwsbrieven trakteerden - Waregem





    De Biernieuwsbrieven trakteerden









    De Waregemse Bierfanaten hebben ook het beeldmerk van het
    Wekelijks HOPnieuws ontdekt en ze zijn 'Fier op ons Bier'.
    Waarvoor dank voor de mooie presentatie!









    Na eerst een voorproefje in Bierhalle De Koninck,
    was het afgelopen vrijdagavond (10 juni) tijd voor het serieuze werk.
    De Nieuwsbierbrieven (Wekelijks HOPnieuws van William Roelens en Wacho’s BierBrief)
    trakteerden de Waregemse Bierfanaten en hun supporters op een hele serie bieren.
    Waar het eerst nog de bedoeling was om enkel Test Brew 3 – Pierre’s Pale Bock – van
    Brouwerij De Koninck te proeven was er een volledige bieravond
    met sprekers en verschillende bieren ingelegd.









    Freddy Wacho Debels






    Vooraleer de avond van wal stak las Freddy Debels eerst een dankbrief voor.
    Die was voornamelijk aan mij gericht. 
    Freddy dankte mij om hem de wereld van het bier te leren ontdekken
    en hem op weg te helpen met zijn Bierbrief.
    Ook Michel Moortgat (Duvel Moortgat), Chris Bauweraerts en Pol Ghequire (Inter-Pol)
    werden in zijn dankwoord niet vergeten voor de giften die ze aan ons hebben geschonken.











    Samen met de Waregemse bierfanaten luisterde ik aandachtig naar de
    brief die Freddy voorlas gericht aan mijn adres.
    Waarvoor dank voor het compliment.









    Daarna introduceerde secretaris Geroen Vansteenbrugge de avond
    onder het toeziend oog van Wacho en William – Rosa Merckx en Hector Neyt (Liefmans),
    Chris Bauweraerts , Pol Ghequire (Inter-Pol).
    Hij kondigde Chris Bauweraerts als eerste spreker van de avond aan.
    Het was voor Chris, na Hoegaarden, dat hij met een mooie PowerPoint
    een geweldige presentatie gaf over het brouwleven van Pierre Celis,
    de man waarmee het bij de Test Brew 3 immers allemaal begonnen was.
    Het voltallig aanwezige publiek werd meegezogen in het leven van Pierre Celis.
    Aan het eind wist Mme. Rosa nog wat smeuïge details aan Chris’ verhaal toe te voegen.
    Over goud in kleerkasten en meer schimmige zaken rondom mouterij De Wolf en Belgolaise
    die zich op vreemde wijze in Pierre’s leven hadden binnen gefoefeld.
    De aanwezigen werden tegelijkertijd getrakteerd op Test Brew 3.











    Pierre's Bock 3de Testbrouwsel werd al vlug geserveerd.
    Gebrouwen bij DeKoninck. Hop = Kent Goldings.
    Pale Ale mout - Amber mout.
    7,0% Alc.Vol.










    Rosa Merckx (Liefmans) vulde Chris Bauweraerts perfect aan met enkele
    interessante weetjes.










    Breydelham uit Gavere zorgde de ganse avond voor lekkere hapjes.
    Met dank aan De Hr. Frans Boone.








    Na de pauze was het tijd voor Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws) 
    om als BierCoach even stil te staan bij het leven van zowel Pierre Celis
    en diens vernieuwingsdrift als dat van de mannen achter La Chouffe.
    Brouwerijen De Kluis en La Chouffe waren immers de eerst brouwerijen in België
    die eens iets nieuws durfden aan te pakken.
    Nu met de komst van al die brouwerijen is dit niet meer voor te stellen.
    Ook werd er even stilgestaan bij de bierstijl Bock en de opkomst ervan,
    vooral in Nederland, waar het na Pilsener het tweede bier is.
    Intussen was Frans Boone van Breydelham het publiek aan het verwennen
    met allerlei hapjes met ham, die soms zeer verrassend uitpakten;
    zoals ham in een ijshoorntje van speculoos.
    Het tweede bier van de avond ging tegelijkertijd rond: Chouffe Blond.











    Nederlandse BierCoach Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws)
    aan het woord.




    Een zaal vol Waregemse Bierfanaten genoot van de geweldige avond.











    Even vlug twee bierlegendes vastleggen.
    Chris Bauweraerts (Achouffe) en Rosa Merckx (Liefmans)









    De kok van Breydelham die zorgde voor de talrijke lekkere hapjes.





    Na een korte pauze nam Chris Bauweraerts weer het woord.
    Het was tijd om Pol Ghequire’s en diens microbrouwerij en B&B Hops & Roses voor te stellen.
    10% van de weekproductie (Witte Pol) uit Pol’s brouwerijtje werd intussen in glazen uitgedeeld
    en Pol deed voor hoe je het best een fles Witte Pol kunt uitschenken.
    Dit tot grote hilariteit van de toehoorders. Witte Pol wed goed gesmaakt.










    Na de geschiedenis van Pierre Celis gaf Chris Bauweraerts na de pauze een powerpoint presentatie
    over de brouwerij (2de grootste brouwerij van Achouffe)
    en de B&B van Pol Ghequire.

     







    Pol Ghequire genoot van de aandacht die hij kreeg.
















    Twee Breydelham lekkernijen.
    Ham in een ijshoorntje bestrooid met speculoos
    en gegrilde Vlammetoortsen







    Natuurlijk werd er even tijd gemaakt om het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, kom schenk ze nog eens vol…) uit volle borst door iedereen gezongen.
    Hector Neyt van Liefmans sloot zich aan bij de sprekers door een vurig pleidooi te houden voor de oorspronkelijkheid van de Belgische biercultuur – die van Liefmans in het bijzonder – en intussen werden de glazen alweer gevuld met een bier waar Pierre Celis mee te maken had.
    Grottenbier van Brouwerij St.-Bernardus in Watou.











    Het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, mijn pint is leeg, doe ze nog eens vol…)
    werd uit volle borst door iedereen meegezongen.



    Als afsluiter was er nog de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië.
    Een cadeautje van Chris Bauweraerts die de link legde tussen zijn
    Chouffe Blond en de Bohemian Ale.





    Chris met de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië.









    Bernard Bohemian Ale (8,2% Alc.Vol) heeft een fruitig en moutig aroma. Koriander speelt er de hoofdrol.
    Een kopie van Achouffe?





    Het bleef daarna nog lang onrustig en gezellig  in de Zaal Vifana aan de Hofstraat in Waregem.

    Een fijne avond met allemaal warme mensen


    Ariël Meeusen



    Door mij even aangepast aan de blog


    Langs deze weg moet ik ook medewerker Jan Van Pelt bedanken voor zijn
    Belgische en Nederlandse inbreng bij de opstelling van het HOPnieuws


     
    Groeten
    William





    16-06-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (25) - Black King - Fils a Papa - Organicus - Sarne Bruin - Zatte Bie






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (25)







    Black King (11% Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne - Moen






    Donkerbruin bier met een randje schuim

    Het aroma is vineus.
    Gerookte mout.
    Met chocolade prikken.

    De eerste slok is zurig.
    Gebrande toetsen komen meteen naar boven.
    Donker fruit.
    Een tikje zoethout breekt soms door.
    Karamel.
    Warme alcohol is aanwezig maar dringt zich niet op.
    Licht zurige droge afdronk.
    Toppertje met een mooie drinkbaarheid
    gebrouwen voor bierhalle Deconinck.











    Fils à papa II (6,5% Alc.Vol.) 2015/01
    Pop up Beer
    Brouwerij De Leite – Ruddervoorde







    Donker bier met een lichte bruine romige schuimkop.

    Er was een klein gushing bij het openen.
    Zoete aroma’s prikkelen de neus.
    Licht rokerig.
    Karamel.
    tikje hout.

    De aanzet is licht zurig.
    Aangenaame zuurheid.
    Rode wijn
    Tikje balsamico
    Kersen
    houttoetsjes komen soms naar boven.
    Mooi droge zure afdronk
    Lekker brouwsel!













    Lupulus Organicus (8,5% Alc.Vol)
    Les 3 Fourquets – Gouvy






    Strokleurig bier met dikke witte schuimkop.

    Fruitig aroma
    Citrustoets
    Lichtje gekruide prikjes

    Leuke aangename lichtzoete aanzet.
    hoppige aanwezigheid
    ietsje grassig
    niet te veel bitterheid.
    Fruitige toetsen.

    Matige droge en licht bittere afdronk..
    Een biologische tripel met heel veel smaak.










    Sarne (7,0% Alc.Vol)
    Gebrouwen door de orde der Sarnanen
    Brouwerij Gulden Spoor – Gullegem







    Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag

    Zoete neus
    Karamel toetsen
    Tikje fruitig
    Kruidige prikjes
    Gistig

    Zoete aanzet
    Met licht kruidige toetsen
    Alcohol laat zich soms gelden.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Soms een geroosterd smaakje.
    Niet slecht maar ook niet nieuws!








    Zatte Bie (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Bie - Wakken





    Donkerbruin bier
    met beige schuimkraag.

    Aroma is zoetmoutig.
    Tikje geroosterd
    Bruine suiker.

    Zoete smaak
    Tikje zoethout
    Karamel.
    Chocolade toetsen
    Gedroogd fruit
    Kruidig
    Zoete afdronk.

    Een lekker bruintje!








    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William






    14-06-2016 om 15:53 geschreven door William Roelens


    06-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Presentatie Boek 'Bier & Chocolade' 40 tongstrelende combinaties - Duveldepot Breendonk.





    Presentatie Boek
    'Bier & Chocolade'

    40 tongstrelende combinaties








    De presentatie vond plaats in het Duveldepot (Breendonk).


















    Afgelopen donderdag was het dan zover. Na een jarenlange ‘aankondiging’ kon Geroen Vansteenbrugge zijn langverwachte boek eindelijk aan de mensen tonen die naar het Duvel Depot in Breendonk waren afgereisd.
    Olaf Blanckaert van Duvel stipte het in de inleiding even aan:
    „Voor velen zijn Bier en Chocolade geen evidente combinatie.”
    Niets leek tijdens de receptie achteraf minder waar.
    Mede auteur Claudia Delbaere stipte de complexiteit van chocolade aan en
    chocoladeprofessor Koen Dewettinck – tevens medeauteur – ging dieper in op de Belgische knowhow betreffende chocolade.
    Waar hij de twee besproken producten op gelijke voet stelde door te stellen:
    „België is voor veel toeristen twee dingen: chocolade en bier.”
    Vansteenbrugge zelf gaf een sobere toelichting over de immense variëteit
    tussen de twee en de schat aan combinatiemogelijkheden met de twee.
    Het gaat de drie auteurs vooral om twee dingen waarvan ze samen overtuigd zijn:
    dat is ‘the perfect match’, die dan weer het wouwgevoel tot gevolg heeft.
    Het 1+1=3 effect, wat ook werkelijk zo is.
    De chocolademakers van Valentino en chocolatier Stijn Vanhoutte waren aanwezig
    om een toelichting te geven op de pairing met de bieren van het Duvelconcern
    die met chocolade werden gepresenteerd tijdens de receptie.
    Chocolade & Bier is een uitgave van Inni Publishers, isbn: 978-90-8977-639-6

    Ariël Meeusen










    Olav Blancquaert (Verkoopdirecteur Duvel Moortgat)












    Mieke Verhaeghe, Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere en Professor Koen Dewettinck.
    Achteraan vlnr : David Leroy en Freddy Van Daele (Voorzitter Zythos)











    David Tielemans directeur marketing Inni group en Inni publishers (de uitgeverij)
    had als werkgever van Geroen Vansteenbrugge niets dan lof over het boek.

























    Professor Koen Dewettinck.












    Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere












    Chocolatier Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee.











    Een chocoladegeschenk voor Olav.













    De tien te proeven bieren van de Duvel Moortgat groep met de bijhorende pralines.
    Een feest voor de smaakpapillen. 
























    David Leroy, Jan Ober (NL) en Geroen Vansteenbrugge











    Van l.n.r. Sven Deman, Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee, Geroen Vansteenbrugge,
    Claudia Delbaere, Rob Roelandts en Professor Koen Dewettinck.












    Geroen signeert mijn boek.













    Annemie Declerck, Mieker Verhaeghe en Bee.











    Enkele tongstrelende combinaties.





    Boekrecensie Bier & Chocolade

    Auteurs: Geroen Vansteenbrugge – Claudia Delbaere – Koen Dewettinck
    Inni Publishers isbn: 978-90-8977-639-6

    Het boek Bier & Chocolade valt in vier bestandsdelen uiteen.
    Die van Bier, die van Chocolade, die van de twee samen met vervolgens
    een mooi overzicht met de opsomming van de resultaten.
    Alvorens naar de werkelijke combinaties te gaan is deze uitgave opgebouwd
    in twee delen die samen de combinatie moeten gaan vormen.
    Allereerst wordt bier uitgelegd en omschreven, van ingrediënten tot brouwproces.
    Hetzelfde gebeurt over de chocolade hoewel ook herkomst
    van de cacao hierin een belangrijke rol speelt.
    Net voor de twee elkaar gaan treffen gaat het natuurlijk over het proeven van zowel bier als chocolade.
    Twee op zichzelf staande fenomenen, die – heel gedetailleerd – eerst afzonderlijk en daarna samengebracht worden.
    Voorzien van mooie en verduidelijkende illustraties.
    Als men die goed bestudeerd ziet men de overeenkomsten al ontstaan.
    Daarbij is er tevens een kort opsomming welk chocotype bij welk bier past.
    Een mooie introductie tot wat komen gaat. Veertig ‘tongstrelende combinaties’. Van Achel Blond (overigens het enige besproken trappisten bier in het boek)
    tot Vedett Extra Ordinary IPA.
    Volgens het vaste ritueel: verhaaltje-plaatje.
    In het verhaaltje (toelichting tot het thema) worden onderscheiden het biertype en de kenmerken: zicht, aroma en smaak.
    Dan volgt de combinatie met de gekozen chocoladepraline die soms kan oplopen tot wel drie verschillende.
    Tussendoor, en dat is vaak een leuk en interessant intermezzo, is er ruimte om duiding te geven aan personen die iets met chocolade hebben of een leuke anekdote uit de mouw schudden.
    Chocolatier Stijn Vanhoutte stipt zijn passie voor chocolade aan.
    Duvel-Moortgat wordt als brouwerij in het zonnetje gezet.
    Rosa Merckx verteld een schitterende anekdote en verhaald over het verschil tussen goed en slecht bier.
    Er is natuurlijk plek ingeruimd voor Valentino Chocolatiers
    en een verhaal over Brouwerij De Plukker.
    De keurig uitgevoerde uitgave wordt afgesloten met een korte presentatie van de auteurs zelf. Plus een toelichting van Cacaolab; die instaan voor onderzoek naar cacao en het duurzaam verwerken ervan.
    Een aanbevelenswaardige uitgave, zeker vanwege het feit dat dit feitelijk een unieke prestatie is om de twee Belgische favorieten eens goed en duidelijk met elkaar op de kaart te zetten.


    Ariël Meeusen


    Websites:
    www.bierenchocolade.be
    - www.cacaolab.be
    – www.innipublishers.com










    Proficiat aan de auteurs!
    Ik ben blij dat ik via een aantal foto's in het boek mijn steentje heb kunnen bijdragen aan dit smakelijk meesterwerkje!


    William Roelens
    BIERblog - HOPnieuws









    06-06-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘t Gaverhopke beschikt over nieuwe artisanale brouwerij










    ‘t Gaverhopke beschikt over nieuwe artisanale brouwerij
    in Waregems Goed in Nieuwenhove






    Eén van de belangrijkste hoeves van Waregem is het beschermde Goed te Nieuwenhove.
    Het vormde het centrum van de gelijknamige Middeleeuwse heerlijkheid
    en gaf zijn naam aan de wijk tussen het centrum van Waregem en Deerlijk. De huidige hoevegebouwen gaan terug tot de 18de eeuw.








    Toegangsweg tot het Waregems goed.








    Hoe het begon in 2007


    In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2007 vond in brouwerij ’t Gaverhopke (Stasegem) een overname plaats.
    Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne namen de roerstok over van de vroegere eigenaars Erik en Christiane Ameye-Soens
    die deze ambachtelijke brouwerij oprichten in 1994.
    Gudrun startte initieel met het brouwen van zestal bieren (per 4HL)











    De duiventoren is een 18de-, misschien laat 17de-eeuws bouwwerk in donkerrode baksteen.








    De schuur waar de brouwerij gevestigd is.







    Grotere brouwinstallatie

    In 2012 werd een iets grotere brouwinstallatie geplaatst (10HL) en Bruno startte mee met het brouwen.
    Er werden ook meer diverse bieren gebrouwen en kwamen verschillende brouwerijhuurders hun bieren brouwen in de ketels van het Gaverhopke. Het koppel brouwde toen jaarlijks meer dan 80.000 liter goed voor zo’n 242.000 flesjes bier.
    Stillaan werd de locatie in Stasegem te klein en zocht het brouwerskoppel andere mogelijkheden. Die vonden ze in Waregem met name in het beschermd ‘Goed te Nieuwenhove’ een oude kasteelhoeve. Vol enthousiasme hebben ze zich ingeschreven en in juni 2015 werd het hen door de stad Waregem toegewezen.
    Op 1 juli 2015 startten ze met de werkzaamheden om in de 1e fase de proefzaal te verhuizen naar deze nieuwe locatie.





















    Brouwersduo Bruno en Gudrun heetten iedereen welkom.










    Kurt Vanryckeghem Burgemeester van Waregem geflankeerd door de brouwers Gudrun en Bruno
    en hun drie dochters knipte het lint door.








    Nieuwe locatie = nieuwe brouwerij.

    Ook werd er een nieuwe brouwinstallatie bij brouwland aangekocht.
    De 1e B-TECH PRO (capaciteit eveneens 10HL maar ze kunnen terzelfder tijd 20 HL brouwen). Op jaarbasis zullen ze een 1000HL brouwen.
    De installatie werd ontworpen door brouwer Jef Goetelen en gemaakt bij Plevnik (Dobrova, Slovenija).
    Na een jaar hard werken werd op 24 mei 2016 laatst de brouwzaal officieel geopend.
    Ze zullen dezelfde bieren blijven brouwen. Met nu en dan een gelegenheids bier.
    Ze voeren nog altijd een klein deel uit naar Amerika.















    B-TECH PRO Brouwinstallatie.








    Enkele van de 12 opslagtanks.





















    Enkele genodigden.





    Jef Goetelen, de ontwerper van de brouwinstallatie.






    Educatief project.

    Maar de hoofdzaak is dat ze zich meer en meer zullen toeleggen op hun domein. Met een volledig uitgewerkt educatief project willen ze de focus leggen op het ontvangen van groepen van jong en oud. Ze willen deze bezoekers rondleiden rond de kasteelhoeve, doe-boxen, spelletjes en uitleg over het brouwproces.







    Altijd welkom op het Goed te Nieuwenhove en bij brouwerij 't Gaverhopke.
    Bruno en Gudrun.




    Groepen zijn steeds welkom, ook tijdens de week (op afspraak).
    Brouwerij ’t Gaverhopke – Goed te Nieuwenhove
    Platanendreef 16 A
    8790 Waregem/Nieuwenhove
    Voor verdere inlichtingen zie :
    www.tgaverhopke.be
    info@tgaverhopke.be





    29-05-2016 om 18:36 geschreven door William Roelens


    20-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24) - Bertinus - Essence of War - Gildenbier - Grosse Bertha - Triporteur from Heaven







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24)

     


     

    Bertinus (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Plukker – Poperinge
    Gelegenheidsbier voor Bierclub Poperinge







    Donkerblond, lichtamber bier met een romige witte schuimkraag.

    De neus is moutig
    tikje gistig
    Fris aroma van hop

    De smaak is zoet en zacht.
    Moutig met een bescheiden Hopgeur
    Zacht doordrinkbaar
    Fruitig (tikje banaan)
    Hoppige toetsen.
    Een lichte bitterhied op de achtergrond.
    Bittere droge afdronk.
    allemaal mooi in evenwicht
    Lekker biologisch bier!





     




    Essence of War (6,5% Alc.Vol.)
    The first Horseman

    Het Brouwersatelier - Waasmunster
    Gebrouwen bij Pirlot - Zandhoven







    Goudblond wazig bier met witte schuimkraag.

    Fruitige neus.
    Sinaastoets.
    Moutig
    Gistig.

    Bij het nemen van de eerste slok is er een redelijke bitterheid in de mond.
    Daarna fruitige toetsen
    Hoppig.
    Stevige body ondanks de 6,5%
    af en toe een lichte kruidigheid
    Pepertoetsjes.
    Droog.
    Niet mis!

    Dit bier is het eerste in de reeks met als thema ‘De vier Ruiters van de Apocalyps.
    Het etiket is naar een ontwerp van Joachim Sneyers.











    Gildenbier (7,0% Alc.Vol)
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek







    Donkerbruin bier met wit dun schuim.

    Het heeft een moutige neus met een fruitig prikje.
    Een beetje zoete karamel

    De smaak is mild.
    Een beetje zoet moutig met Karamelprikjes
    Geroosterde toetsjes.
    Tikje toffee
    Zacht kruidig
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk.
    Een lichte scotch zeg maar.
    Klassiek, beetje ouderwets maar nog altijd een lekker streekbier!










    Grosse Bertha (7,0% Alc.Vol.)
    Brussels Beerproject – Brussel
    Gebrouwen bij brouwerij Anders - Halen







    Blond bier met witte dikke schuimkraag.

    De neus bied een fruitig boeket.
    Tikje zuur van de tarwe.
    Gistig.

    De eerste slokken zijn aangenaam.
    Licht kruidige toetsjes
    Koriander.
    Ook aanwezigheid van fruitige toetsen (banaan - citrus)
    Op de achtergrond een lichte bitterheid.
    Het bier is perfect in evenwicht.
    Beetje een tripel gevoel maar dan zachter.
    Licht bittere afdronk.
    Een lekker bier!











    Triporteur from Heaven
    BOM brewery – Bree.
    Gebrouwen bij brouwerij Anders – Halen.








    Donkerblond bier met romige witte schuimkraag.

    Aroma van mout.
    Fruitige prikken.
    Broodaroma.

    Matig zoet begin.
    Lichte mout smaak
    Voldoende bitterheid
    Mooi in balans.
    Nootachtig.
    Wat honing op de tong.
    Mocht een beetje meer hop.
    Maar een aangenaam bier met een hemelse smaak!







    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William








    20-05-2016 om 16:10 geschreven door William Roelens


    17-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter







    Dentergem klinkt op de toekomst.

















    Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit
    met een nieuwe beslagfilter.







    Op 2 mei 2016 stelde burgemeester Koenraad Degroote de innovatieve beslagfilter
    van de Belgische firma Meura in werking bij Brouwerij De Bie in Wakken (Dentergem).
    Het bewijs dat de ambachtelijke biercultuur in de gemeente weer helemaal opleeft.
    En daar wilde de burgemeester op klinken. 



    De ambachtelijk biercultuur behouden


    Ooit waren er in Dentergem zo’n 200 herbergen, cafés, brouwerijen en stokerijen.
    Sinds 2011 heeft Dentergem opnieuw een ambachtelijke brouwerij, net als vroeger.
    Brouwerij de Bie vestigde zich in een gerenoveerde hoeve
    in deelgemeente Wakken (Dentergem), dichtbij de plaats waar Mandel en Leie samenvloeien. Wegens het enorme succes van hun ambachtelijke streekbieren
    was hun vorige locatie te klein geworden.

    Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid
    tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren.
    Een verdienste waar Dentergem fier op is. “Bier brouwen behoort tot ons erfgoed.”,
    vertelt burgemeester Koenraad Degroote.
    “De passie voor het brouwersvak is typisch voor onze gemeente.
    Hier is ook letterlijk veel leven in de brouwerij.”



    Primeur voor België bij Brouwerij De Bie




    Meura, de Belgische constructeur van high-end brouwzalen, ontwikkelde in 2014
    een nieuwe beslagfilter, de Meura 2001 Craft Junior.
    Hiervan wordt de eerste in België geplaatst bij brouwerij De Bie.



    Waarom die kostelijke investering?




    De oude beslagketel




    Het belangrijkste van het bierbrouwen is eigenlijk het maischen.
    Tijdens dit proces wordt het zetmeel verder omgezet in suikers, en die worden op hun beurt (gedeeltelijk) omgezet in alcohol.  
    Het beslag (mout opgelost in warm water) moet na enkele tijd  gefilterd worden waarbij de opgeloste stoffen gescheiden worden van de niet oplosbare. 
    Dit wort moet helder zijn als het naar de kookketel gaat.
    Brouwerij De Bie gebruikte zoals de meeste brouwers een filterkuip met een dubbele bodem.
    Dit is eigenlijk een geperforeerde plaat waar het wort via de vaste delen die erop liggen doorsijpelt.  Glashelder wort geeft een betere schuimhoudbaarheid aan het bier. Het filteren nam met de oude filterkuip drie uur in beslag .
    Door de aankoop van een Meura beslagfilter gaat alles veel vlugger.









    De Meura 2001 Craft Junior

















    Voordelen


    Deze beslagfilter heeft veel voordelen Het filteren gaat veel vlugger (van drie uur naar 90’).
    Het graan wordt beter benut.
    Meer suikerproductie (achteraf minder suiker toevoegen).
    Het bier wordt veel helderder.
    De bierkwaliteit wordt verhoogd.
    Het energieverbruik verlaagd.
    Minder waterverbruik.
    En een beter rendement.

    Zo is de ambachtelijke brouwerij helemaal klaar voor de toekomst en blijft de Dentergemse biercultuur gewaarborgd.
    Brouwerij De Bie zal haar biercapaciteit opdrijven tot 1000hl










    Het succes van Meura is er gekomen omdat de methode om bier te filteren
    werd geperfectioneerd.
    Zonder technisch te worden, Meura werd bekend met zijn ‘filterpers’
    die doeltreffender is dan filtratie in een tank.









    Samenwerken met een Belgische wereldspeler



    Meura is een familiebedrijf dat in 1845 werd opgericht in Doornik. Met dank aan de rijke Belgische biercultuur en haar globale invloed behoort Meura vandaag tot de wereldtop in haar marktsegment. Meer dan 25% van het wereldbiervolume vloeit uit een Meura-installatie. Het bedrijf mag de grootste brouwerijen op aarde onder haar trouwe klanten rekenen. Maar Meura heeft ook aandacht voor onafhankelijke brouwerijen met een ambachtelijk karakter.
    Vandaar de samenwerking met Brouwerij De Bie.










    vlnr : Jos en Nicolas Tjoen en Wouter Vermeersch (Meura)







    Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid
    tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren.



    Brouwerij De Bie
    Vijvestraat 47
    B-8720 Wakken (Dentergem) België
    T +32 (0)478 46 21 84
    info@brouwerijdebie.be



    MEURA
    1, Rond-point Jean-Baptiste Meura, B-7600 Péruwelz (Belgium)  
    Phone : +32 69 88 69 88 +32 69 88 69 88  Fax : +32 69 88 69 80
    E-mail : sales@meura.com





    Wakken, 2 mei 2016
    William Roelens








    17-05-2016 om 09:27 geschreven door William Roelens


    09-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hopmuseum Poperinge : Tentoonstelling Strips en bier 2016









     Hopmuseum Poperinge


    Strips en bier  2016












    Op 29 april vond in het HOPmuseum van Poperinge
    de opening van de expo ‘Bier gestript’ plaats.
    Elk jaar zoekt het museum een thema voor hun tijdelijke tentoonstelling.
    Dit jaar zullen stripfiguren, zoals Nero en Jommeke, het Hopmuseum inpalmen.








    Sofie Adriaen, conservator van het Hopmuseum







    Jurgen Vanlerberghe, schepen van Toerisme Poperinge

     


    Naast een welkomstwoordje van Sofie Adriaen en een slotwoord van Schepen voor toerisme
    Jurgen Vanlerberghe was er de boeiende toespraak van
    Kurt Morissens (Het beeldend verhaal) over bier in de stripwereld.
    Suske en Wiske (met shanulleke) , Jerom en Professor Barabas zorgden voor de animatie.







    Kurt Morissens (Het beeldend verhaal) kon de genodigden boeien met enkele verhalen over
    stripfiguren en bier.







    Suske en Wiske, Jerom en Professor Barabas zorgden voor de animatie!





    Het museum kreeg hulp van de stripgalerij ‘The Cartoonist’ uit Brussel.
    Cartoons, bierflesjes, bierviltjes die te maken hebben met de stripwereld
    komen in de expo aan bod.




























    De topattractie waar de kinderen en ook de volwassenen lang zullen blijven stilstaan
    is de teletijdmachine van Professor Barabas, die je terugbrengt naar je jeugdjaren.









    De teletijdmachine van Professor Barabas






    "In plaats van panelen te laten drukken met stripafbeeldingen, 
    heeft het Hopmuseum gekozen voor een digitale presentatie via videomapping.
    Aan de hand van scènes uit populaire stripreeksen krijg je een duidelijk
    idee van de beeldvorming over alcohol in Belgische strips.
    De meeste stripfiguren drinken weleens alcohol, denk maar aan stripfiguren
    zoals Kwak en Boemel, Lambik of Kiekeboe.
    Vaak leidt het drinkgedrag tot humoristische scènes of krijgt
    het verhaal door dronkenschap van de figuren een nieuwe wending.
















    Ook de Belgische biercollectie van het museum met meer dan 1.800 bieren staan in de spots.
    Ze worden begeleid met talrijke tekstballonnen.







    U komt toch ook even piepen?





    OPGELET!

    MUSEUMZONDAG | WORKSHOP STRIPTEKENEN

    29 mei 2016

     

    Hoe wordt een stripverhaal eigenlijk gemaakt?
    Is dat moeilijk zo'n Wiske, Spiderman, Fanny of Bart Simpson tekenen?

    Steven de Rie, zelf striptekenaar, (o.a. assistent studio Linthout/Urbanusstrips)
    komt met plezier al tekenend en babbelend jullie vragen beantwoorden.

    Met tal van voorbeelden en tekentips zal hij je overtuigen dat in iedereen, en ook in jou, wel een beetje een striptekenaar schuilt.

    Vanaf 8 jaar

    TIP! Terwijl de kinderen deelnemen aan de workshop kunnen ouders het museum bezoeken.



    Deze leuke tentoonstelling met de boeiende teletijdmachine loopt
    nog tot 30 november 2016.


    Alle INFO :

    HOPmuseum

    Gasthuisstraat 71
    8970 Poperinge.

    T: + 32 (0)57 33 79 22
    T + 32 (0)57 33 79 22
    F: +32 (0)57 33 58 07
    hopmuseum@poperinge.be




    GROETEN
    William



    09-05-2016 om 17:36 geschreven door William Roelens


    01-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (23) - Filou - Orgami 6 - Poperings Nunnebier - Schieve Funombulo - Straffe Hendrik Quadrupel







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren 23










    Filou
    (8,5 Alc.Vol.)
    Van Honsebrouck – Ingelmunster







    Blond helder bier met witte schuimkraag

    Aroma is gistig
    Een beetje muffig
    Moutig
    Tikje fruit

    De eerste slok is moutig.
    Zoet
    Suiker
    Fruitig – tikje banaan.
    Zwoel plakkerig
    Alcohol neemt te veel de bovenhand.
    Zoete afdronk.
    Veel mensen zullen dit bier wel lusten.











    Orgami 6 (6,5 Alc.Vol.)
    Brasserie Du Brabant – Baisy- Thy








    Geel tot donkergeel bier met een romige witte schuimkraag

    Kruidige neus
    Hoppige prikken
    beetje gist

    Fruitig begin.
    Tikje citrus
    lichte bitterheid
    Afwisselend met zoete toetsen van karamel
    Koriander?
    Kruidige droge afdronk.





    Poperings Nunnebier (7,7Alc.Vol)
    Brouwerij Verhaeghe – Vichte







    Helder blond bier met witte schuimkraag

    Mout aroma
    Gist
    Brood

    Moutig
    Licht hoppig
    tikje citrus
    Zoete toetsen
    Verfrissend bier maar iets te weinig weinig karakter.
    Leuk voor de toeristen

    Men spreekt van Poperings Nunnebier maar het wordt gebrouwen in Vichte!











    Schieve Funonbulo (10%Alc.Vol.)
    De Zenne brouwerij – Brussel
    Gemeenschappelijk brouwsel met Toccalmatto4






    Blond bier met witte schuimkraag

    Hoppig aroma.
    Pompelmoes.

     

    Floraal begin.

    Erg hoppig
    Ook pompelmoes in de smaak.
    Bittere achtergrond
    Kruidig
    Aardse smaken.
    De bitterheid blijft aanhouden.
    Mooi in balans.
    10% en geen alcohol waarneembaar!
    Bittere afdronk.
    Lekker!










    Straffe Hendrik Quadrupel
    De Halve Maan – Brugge








    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag

    geroosterd aroma
    Een prikje zoethout
    Moutig

    De aanzet is moutig
    Geroosterde smaak
    Een bittertje in de achtergrond
    Donkere chocolade toetsen
    Warme alcohol
    Zoethout
    Aardse prikken
    Bittere afdronk

    Heerlijk degustatiebier!








    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William











    01-05-2016 om 17:47 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!